Faʻamatala ma mafuaʻaga mafuaʻaga o suiga faʻatonuina i le pancreas

O le gaoioi e taʻua o suiga faapena i le pancreas e tupu i le i ai o le mumulu masani o isi totoga o le tino. O le isi mafuaʻaga mo nei mea faʻalavelave e mafai ona fesoʻotaʻi ma mea e 'ai i mea taumafa, faʻamaʻi pipisi o le intestinal, ma le le lelei.

O le pancreas e aofia ai e le gata i le faʻafefeina o le faʻalaumamaina, ae maua ai foi homone. O le enzymes e maua mai e le tino o se vaega o le sua o le pancreatic juice. Aʻo 'ai meaʻai, o le a tuʻuina atu lenei suavai i le duodenum, lea e fusifusia ai i mole polysaccharide ma faʻamavae i lalo.

O le gaʻo o le gland e fesoʻotaʻi saʻo ma le paʻu o le intestinal. O le mea lea, o le faʻaogaina o le faʻaogaina o isi mea o loʻo tutupu i isi vaega o le digestive tract e mafai foi ona alu i le pancreas. O lea, e tupu ai le pancreatitis. O lenei tulaga faʻaleagaina o loʻo faamatalaina i le edema, le mumu, le totoga o le totoga o le toto.

I le tele o tulaga, o lenei ituaiga o pancreatitis e tupu i se foliga masani, e le o iai se ata ola maloloina. O le mumu vave o le mumusu e masani lava ona tupu i le i ai o se gasegase o le gastrointestinal.


E manaʻomia se faʻataʻitaʻiga ultrasound e faʻataʻitaʻiina ai suiga faʻaleleia.

O mafuaʻaga sili ona taatele o le atinaʻeina o le gaioiga faʻamalosi i totonu o le paʻu:

  • ave faʻasolosolo antibacterial umi atu nai lo taimi fautuaina,
  • afaina o le tino
  • 'ai meaʻai
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • inflammatory ma isi faamaʻi o le gastrointestinal tract,
  • faʻamaʻi
  • atuatuvalega, faaumiumi le taua o le mafaufau-faalelagona lagona.

O faʻasalaga o le fausaga o le tufatufaina o parenchyma e mafai foi ona avea o se taunuuga o le mamafa, o le maʻisuka o le ituaiga muamua po o le lua. E masani lava, suiga faʻaleagaina e tupu i tagata matutua e aunoa ma faʻamaʻi luga.

E talitonuina o le sili ona tāua i le atinaʻeina o faʻafitauli faʻafitauli e faʻaaogaina i le ava malosi ma le tele o meaʻai gaʻo i le taumafataga. O fomaʻi inflammatory o le gallbladder ma le ate e mafai foi ona faaosofia ai le amataina o le maʻi. E mafua ai le tiga ma le faateleina o le kulukose toto.

Faʻafouina le suia o le pancreatic suiga i se tamaititi poʻo se tagata maʻi matutua ua faʻaalia ei latou lava o ni faailoga:

  • tiga tele i totonu o le manava, masani lava i luga o pute,
  • afaina fualaʻau - manava manava, afaina, afu ma le vomiting,
  • mago o le mucosa ofo, paʻu paepae i luga o le laulaufaiva,
  • fiva - e masani lava o lenei uiga e aliali mai i na o itula muamua o le maʻi,
  • lautele malaise, le fiafia, ita.

O se vaega taua o le tiga o le tiga o le faaitiitia o le le mautonu pe o le a mou atu pe a maʻi le tagata maʻi i se tulaga o le nofo faatasi ma le tino o loo agai i luma.


O le tiga o le tino e masani lava ona o faatasi ma faʻafitauli faʻafitauli

I tamaiti laiti e matua faigata lava ona faʻamaonia le i ai o le faʻamaʻi i aʻafiaga. O le tamaititi ua le lava, tagi leotele ma taumafai e tosina mai le mafaufau o ona matua. E mafai ona masalomia le solia o le vaega o meaʻai e ala i le mea moni o faʻaaliga uma o le faʻamaʻi e masani lava ona tupu loa pe'ā uma ona 'ai. A oʻo mai mea faʻaalia i luga i se tamaititi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Faʻailoga

Ina ia faia se suʻesuʻega, e le lava na o le aoina o faitioga a le tagata maʻi. O le fuafuaina o le i ai o suiga faʻamausali i le pancreas e mafai ona naʻo tusa ai ma le ultrasound. I lenei tulaga, e tatau i le tagata tomai faapitoa ona iloiloina e le gata o lenei tino, ae faapena foi i latou o siomia ai. E taua lenei mea e fuafua ai le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, faʻapea foi ma le maualuga o le faaleagaina o gasegase lautele.

O le pagiama o se laʻau ola maloloina, e tusa ai ma faʻamatalaga ultrasound, e tutusa lelei. Le tele o le okeni e le faʻateleina ma e le faʻaititia. E le tatau foi ona i ai ni suiga faʻalauiloa pe faʻafefeteina i le tino ma isi faailoilo o le faʻamaʻi.

Echocardi faʻaaliga suiga e mafai ona ese. E tusa ai ma lea tulaga, e mafai ona tatou faʻaalia le i ai o se faʻamaʻi:

Pomoraic markers markers

  • o le faʻaitiitia o le faʻalogo o le tino o le tino, o le faateleina o le tele o le okeni e mafai ona faʻaalia se osofaʻiga o le tino pancreatitis,
  • le ata faafeagai, pe a faateleina le maualuga, ma o le tele o le gland e faaitiitia, e faailoa ai le filorosis,
  • suiga o se natura faʻamalosia e mafai ona faʻaalia e ala i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻalogologo aʻo tumau pea le tele o le lanu,
  • o le faateleina o le mamafa o le okeni ma lapopoa i totonu o tapulaa masani e faailoa mai ai le tupu o le lipomatosis, o se tulaga e tupu ai le suia o le parenchyma o le gland ma le tino o le tino.

Le faʻamalamalamaina o le suʻesuʻeina o suiga o le tino, e tatau foi ona faʻatautaia isi meafaigaluega ma suʻesuʻega suʻesuʻe. Latou te faatagaina oe e iloilo le tulaga o isi totoga o le gastric tract ma le tulaga o le tino atoa. Le faia o lenei mea:

  • siakiina o le duodenum - e tele le taulai atu i le vaega o loʻo tafe ai le manava o le pancreas,
  • suesuega lautele o le toto ma le biochemistry - o nei suʻesuʻega e faia ina ia iloa ai le faaletonu o le gaioiga o le gland ma le i ai o le faʻaogaina o le tino i le tino,
  • auiliiliga o le urine mo le amylase - o lenei enzyme e maua mai i le pancreas, o le faateleina o ona mea i totonu o le urine ua faaalia ai le solia tele o le galuega a le okeni.

A uma ona faia uma suʻesuʻega ma suʻesuʻega o mea faigaluega, o le gastroenterologist, e faʻavae i luga o iuga o suʻega ma le i ai o faʻamaʻi o le faʻamaʻi, faia se faʻamaoniga.

Talu ai e le o se faʻamaʻi tutoatasi le mea e faʻafoʻi ai le tino i le pancreas, e leai se togafitiga faapitoa e faʻamoemoe e toe faʻaleleia ai le fausaga o le okeni. Latou te faia togafitiga, o le mafuaʻaga o le maʻi lea na mafua ai le solia.


Mafuaʻaga mafuaʻaga o le faʻavevelaina o le pancreas

O togafitiga faafomaʻi uma e faia ile falemaʻi ile vaavaaiga a se gastroenterologist poo le fomaʻi. I lenei tulaga, e fautuaina le moega e malolo. E tāua le tausisi i se meaʻai maloloina, ma i nisi tulaga, i aso muamua o le faʻamaʻi, o le fiaʻai atoatoa ua faʻaalia. I le taimi nei, na o naʻo vai inu, e pei o le minerale vai, e faatagaina.

Afai o loʻo i ai ni mea faʻapitoa o meaʻai, na o meaai lelei e lava mo togafitiga. O le tagata gasegase e tatau ona 'ai meaai i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso. I le taimi muamua e fautuaina le faʻaaogaina o le oatmeal ua taoina po o le keke, keke, lauti e aunoa ma le suka. I aso na sosoo ai, faaopoopo i ai lefir, yoghurts, soups, fuālaʻau fuā.

O le faʻamoemoe o sea taumafataga o le faʻaitiitia o le avega i luga o le okeni na aʻafia ma faia ni tuutuuga mo lona toe faʻaleleia. O le mea lea, o tagata uma e gasegase le gaioiga faʻaalia o le pancreas e tatau ona lafoaia le "mamafa" meaai:

  • sukalati
  • falai, mea ulaula,
  • meaai e mafai ona kuka
  • aano o manu.

O togafitiga o fualaau mo vailaau faʻamalosi o le pancreas e aofia ai galuega nei:

  • le faʻaaogaina o le faʻafitauli o le kulūkose - e tatau pe a fai e iai ni faailoilo o le inupia,
  • o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le gaosiga o enzymes digestive ma faʻaitiitia ai le avega i luga o le mamanu maʻi,
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e faʻamalolo ai le mamafa o le tiga,
  • aveina o enzymes e faʻaleleia ai otaota ma faʻafefe ai mea e vevela.

Pe a oʻo mai faailoga muamua o se faʻamaʻi faʻamaʻi o le pancreas, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai. O le vave lava ona iloa le mafuaaga o le atuatuvale ma ua amata togafitiga, o le itiiti ifo foi o le faatupuina o ni faafitauli matuia.

O le puipuia o lenei tulaga o le faatumauina lea o le mamafa o le tino i tulaga masani ma ia alofia ai le tele o le popole i le pancreas. O lona uiga e tatau i tagata uma ona mulimuli i se meaʻai maloloina, o lona uiga e toetoe lava a uma ona faʻaaogaina mea inu inu, meaʻai ma isi mea leaga.

Afai e le mafai ona taofia le tupu mai o togafitiga faʻamaʻi, o fautuaga a le fomaʻi mo togafitiga ma le puipuia o le toe foʻi mai e tatau ona mulimulitaia. I le noatia ma le fai fuafua i se taumafataga o le soifua maloloina, o le ono tulai mai o le maʻi e laʻititi lava.

Le faʻamatalaga o le manatu o suiga o le gaioiga i le pancreas

I le faauigaina, o suiga o le tino i le pancreas o lona uiga o le tulaga le mautonu o siosiomaga i totonu o masini o se okeni i lalo o le aafiaga o mea tau masini, mea faaletino ma le kemikolo.

O ia faʻamaoniga e mafua ai suiga e le mafai ona suia i totonu o le suauu (faʻasaʻoina o meaola oona, solia o le paleni o le physicochemical and electrolyte), lea e oʻo atu ai i le fulafula ma le fulafula o le tino o loʻo aʻafia.

O se suiga vave i le telefoni i luga o le necrosis, ae o loo i ai se uiga gafatia. Faʻatasi ai ma togafitiga saʻo, faʻaleagaina o okeni, taotoga ma le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga e faigofie ona puipuia.

O le suʻesuʻeina o suiga o le gasegase i le pancreas e manaʻomia ai se suʻega auʻiliʻili ma le tofiaina o togafitiga saʻo e faʻaaogaina ai metotia talafeagai.

Fesootaiga o okeni ma taunuuga talafeagai

O le pancreas e faʻatino galuega taua i le tino, lea o loʻo talanoaina i auiliiliga i le lisi o loʻo i lalo:

  1. Galuega faʻapipiʻi-faʻamaonia (o le gaosia o le aofaʻi manaʻomia o le inisalini e faʻafaigofie ai le suka o le toto),
  2. Galuega faalilolilo mai fafo (gaosia o le sua o le pancreatic e aofia uma ai enzymes talafeagai mo le faagasologa masani o le eliina o meaai).

O le palanyma o le okeni e maua ai le sua pancreatic, lea e fesootaʻi i le talo ma ulufale atu i le duodenum mo le faʻaopopoina atili o le taumafa ma le fausiaina o le meaʻai.

O sea fesootaʻiga o okeni e foliga mai o se tali atu i soo se suiga i le gallbladder ma le pancreas.

O le atinaʻeina o suiga faʻamalosia e mafai ona aʻafia ai le faʻavaeina o aʻafiaga le lelei (faʻaitiitia le maualuga o le kulukose o le toto, le gaosia o enzymes mo le faʻaogaina o meaai). O le togafitiga o togafitiga e sili ona matauina i le atinaʻeina o le manava o le manava, cholecystitis, hepatitis ma isi faʻamaʻi o le vaega o meaʻai.

Mafuaaga

O le tulai mai o suiga o le gasegase i le pancreas e mafai ona mafua mai i le i ai o mea taua e mafua mai ai:

  • O faʻamaʻi pipisi (pharyngitis, flu, SARS),
  • O le faʻavaeina o se mea e le lelei i totonu o le vaega o meaʻai (o le manava o le tino, gastritis, enterocolitis, enteritis, faʻaleagaina o le esophagus),
  • O isi manua o le manava,
  • Faʻasalaga o le ate, oona (stones, cholecystitis, hepatitis, cirrhosis),
  • Meaʻai le lelei (o le faʻaaogāina o meaʻai vave, mea inu gaʻo, ava malosi, meaai gaʻo ma maualuga-kalori i le taumafataga),
  • Faʻaaogaina umi o vailaau (vailaau faʻamaʻi, togafitiga, vailaau faʻasaina ma le faʻamalosi),
  • Faʻalavelave faʻaleagaga o le tino o le tino (laga o le tui, cystic fibrosis, maʻi celiac),
  • Faʻalavelave i le tino pe a maeʻa le tui,
  • Paʻu uʻamea mamafa
  • O faʻalavelave na tulaʻi mai ina ua mavae le taotoga.

O faʻapogai autu o se tulaga faʻaleagaina

O foliga mai o suiga faʻamausali i le pancreas e faʻatasi ma le faʻaalia o uiga taua:

  • Faʻanoanoa i le faʻalapotopotoga faʻapitoa, lea e faʻaititia i se tulaga tuʻufaʻatasiga,
  • Naua, viliina e le aumaia le toomaga i se maʻi maʻi. O le Vomit o loʻo i ai le vai gastric, ma toega o meaai e leʻi faʻaaogaina,
  • O le soona inu o le tino (vaivaiga lautele, faʻalavelave vaivai, ulu o le tino, fiva, faʻavauvau),
  • Faʻaleagaina o le masani (digestive stool, faʻalauteleina o le kesi),
  • O le gutu gutu ma le foliga mai o se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le laulaufaiva,
  • Leai o le fiaai ma le paʻu faafuasei o le mamafa,
  • O foliga mai o le fusipaʻu ma se mea oona,
  • O se suiga i le fausaga o le okeni na maua i le taimi o le ultrasound scan.

Le aʻafiaga o pathoces o le ate ma le gastrointestinal tract i luga o foliga vaaia o suiga faʻamautu

O le foliga mai o suiga o le tino i le pancreas o le faʻasalaga faʻavae na faia ma le umi o le faʻasalaga o le talo ma o lenei tulaga e leʻi faʻaalia ai ni faʻamaoniga.

E mafai ona maua le suʻesuʻega i se faʻataʻitaʻiga ultrasound. O le faʻamalosia o le gaosiga o pipi i faʻamaʻi eseese o le ate o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  • Naua, vili,
  • Paʻa i le pito i luga i le itu taumatau,
  • Faʻasalaga i fale masani.

O le atinaʻeina o le pancreatitis faʻamalosi e afaina i le togafitia o le vaega o meaʻai. O faʻasologa masani e masani lava ona tupu i faʻamatalaga o le uluaʻi faʻamaoniga ma le i ai o ia uiga taua:

  • Lavea vavae
  • Faʻaauau le taoto
  • Totoina.

E mafai foi ona tupu suiga faʻaalia i ni liona eseese o le esophagus (o le faʻaaogaina o le gastritis). O le faʻaaogaina i le auketi e oʻo atu ai i le fausiaina o se ulutala, lea o loʻo faʻaalia i luga o le ola o le pancreas.

Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o suiga faʻamalosia, o le tele o faʻamaoniga e natia, ma o le faʻamaoniaga saʻo e faʻamautuina pe a maeʻa faʻamatalaga o le ultrasound.

E faʻapefea ona faia le siama?

I le faʻavaeina o se faʻamaoniga o suiga o le gasegase i le pancreas, o le tele o suʻesuʻega faʻapitoa e talafeagai. O lenei tulaga e faʻaalia ai le solia o le fausaga o le okeni, lea e mafai ona mafua ai le faʻavaeina o maʻa poʻo le tino.

O le siama e faia pe afai o loʻo i ai nei faʻamaoniga i le taimi o le faʻamaonia o ultrasound:

  • O le faaititia o le parenchyma ma le faateleina o le tele o le pancreas e faailoa ai le i ai o le tino pancreatitis,
  • O suiga filogia e faʻaalia i le faʻaitiitia o le tele o le pancreas ma le faateleina o le tele o le parenchyma,
  • O le atinaʻe o le lipomatosis e mafua mai i le maualuga o le faʻalogologo ma le leai o se suiga i le telē o le okeni. I le taimi o le ultrasound, o le i ai o le tino o le tino i totonu o le parenchyma ua fuafuaina.

E le gata i lea, ua faatonuina e fomaʻi le lisi talafeagai o suʻega:

  • Taunuʻu atoa o le toto (faʻailoaina leukocytosis, faʻateleina le ESR e faʻamaonia ai le i ai o se faʻagasologa o le ita),
  • O le siama o le siama (fuafuaina o enzymes atonu e iai i le urethra),
  • Suesueina o le toto (biochimal test) (faʻaopoopoga i le maualuga o enzymes e faʻamaloloina e le pancreas),
  • Coprogram (suʻesuʻeina fecesi mo le siakiina o meaʻai e leʻi faʻaaogaina ma le i ai o gaʻo).

Faatonuina togafitiga o fualaau faasaina

Faʻatasi ai ma se faʻaletonu o le paʻu, ua fautuaina e fomaʻi fualaau o vailaau faʻapitoa:

  • Fualaau faasaina (o vailaʻau e le faʻamaʻi-infroidmatory, faʻasolosolo narcoti),
  • O vailaʻau eseese (Drotaverin, No-shpa, Platifillin),
  • Enzymatic sauniuniga (Mezim, Pancreatinum).

Fofo faʻapitoa

O togafitiga faʻapitoa i le faʻatulagaga o suiga faʻamalosia e mafai ona tuʻuina atu ai le aoga talafeagai o le faʻaalia ma na o le faʻamaopoopo faʻamalosia o le filifiliga ua filifilia ma se fomaʻi:

  • Viburnum tincture. 1 tbsp. E sasaa atu le sipuni o viburnum i le 300 ml o le vai inu ma aioi atu mo le 2 itula. O le mea inu ua maeʻa nai lo le lauti i le aso,
  • Rosehip Oil. O aso uma e 15 ml mo le 7 aso. O le togafitiga e mafai ona toe faia pe a uma le 2 masina,
  • O le sua o Cornel. 125 ml o le oloa ua faʻaitiitia i le tele o le vai ma ave le oloa maeʻa aʻo leʻi 'ai,
  • Teuga o iris ma le oona oona. O otaota e fefiloi i le fua tutusa o le 1 tbsp. sipuni ma sasaa 200 ml o vai inu. O le oloa maeʻa e faʻaalu 3 taimi i le aso mo le 1 tbsp. Pipi aʻo le i ai meaai,
  • O le suamalie suamalie o le pateta. O le oloa maeʻa ua ave 100 ml 2 taimi i le aso i luga o se manava gaogao. O le togafitiga e 2 vaiaso, lea e mafai ona toe faia pe a uma le 14 aso,
  • Blueberry tincture. 1 tbsp. O le sipuni o vine o le a sasaa atu i le 300 ml o le vai inu ma tuu mo le 3 itula. O le oloa ua uma ona faʻaaoga i le tele o taimi i le aso,
  • Immortelle Broth. 2 tbsp. O kulimi o lau laau ua sasaa i totonu o le 500 ml o vai kuka ma kuka, o le fofo mo le 30 minute. O le mea na maeʻa ua faʻamalieina i le vevela o le potu ma ave 2 taimi i le aso, 100 ml.

Oti

O le auala autu o le togafitia o le pancreas o le faʻamautuina lea o meaai paleni ma taumafa masani. E fautuaina e fomaʻi le faia o ni vaega faʻapitoa, ma faʻamalosia, anapogi faʻapitoa.

A maeʻa sina taimi, faʻafeiloaʻi malie mai i totonu o le taumafataga meaʻai, masi, oatmeal, kuki kuki, pulupa rose, tea ma le suka. Lisi o Mea Fautuaina:

  • Meaʻai gaosiga (gaʻo susu gaʻo, susu susu, kulimi suamalie),
  • Kissel
  • Tuʻu falaoa
  • Vailaʻau o le fualaʻau,
  • Meaʻai gaʻo maualalalo (moa, lapiti, vela vevela),
  • Fualaau suamalie, fualaau faisua.

Mai se taumafataga o aso uma, e tatau ona vavae ese ia oloa:

  • Fale faʻafiafia (keke, sukalati, meaʻai suamalie),
  • Faʻamafa i oloa
  • Oona gaʻo susu i luga o aano o manufasi,
  • Meaʻai faʻamalosi e aofia ai tausasala, meaʻai,
  • Fualaau suamalie.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o suiga o le tino i le pancreas

O aʻafiaga ono ono aʻafia ai i suiga o le gasegase i le paʻu:

  • Purulent pancreatitis
  • Pelulo o le puipui o le manava,
  • Sepsis, atinaʻe o le fao,
  • Faʻaleagaina o meaola o le tino e mulimuli mai i le fistula formation,
  • O le faʻavaeina o uila tetele,
  • Faʻamatalaga inflammatory i le vein vein,
  • Ole toto ile toto, lea e afua mai ile faaleagaina ole lapisi ona o le tele o le gaosiga o enzymes,
  • Le amataga o le maʻisuka.

Vaega o le atinaʻeina o suiga faʻamalosi i tamaiti ma pepe

O le faʻavaveina o le faʻaleleia o suiga i le pancreas i tamaiti mo se taimi uumi e mafai ona avea ma soymptomatic. I le tulaga o se vaega laititi, e matua suia lava e le tamaititi lana amio ma ua loimata, ita, le maua lona manaʻo, faitioga o le vaivai faifai pea.

Ina ia faia se suʻesuʻega saʻo, e tatau ona faʻamaonia nisi suʻesuʻega (toto, urine, ultrasound). I tamaiti laiti, o suiga faʻaleaganuʻu ua aliali mai i le tulaga o le fetagisi faifaipea ma le faʻateleina o le afi.

O ia faʻaʻailoga e mafai ona matauina i le taimi o le faʻaofiina muamua o meaai faʻamaopoopo pe a faʻaaogaina se mea leaga. O le mea lea, e taua le mulimuli i fautuaga a le au tamaititi agavaa i lenei mataupu.

Le manatu o Dr. Komarovsky e uiga i le tupu mai o suiga o le malosi

Ua talitonu le tamaititi fomai o Dr. Komarovsky e faapea, o suiga i le tino o pepe e mafua ona o le le lelei o le puleaina o meaai faaopoopo ma le tele o le taumafa o meaʻai.

Ina ia faʻaaogaina ia faʻaaliga leaga, e tatau i le tamaititi ona 'ai saʻo ma ia i ai se taimi paleni (' ai, moe i le taimi e tasi). O le faʻaaogaina o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi i le taimi o le tamaitiiti o le ki lea i le soifua maloloina lelei ma le puipuia o tagata.

Togafitiga i tamaiti

O le togafitia o suiga i le fanau i luga o le faʻaaogaina o nisi metotia ua faʻamatalaina atili i lalo:

  • Faatonuina o fualaau faasaina e puipuia ai le tele o le gaosiga o enzymes pancreatic,
  • Aveina o fualaau faasaina o le enzyme mafua mai,
  • Painkillers e faʻaitiitia ai le faʻaletonu ma faʻasalalau le tafe o le sua o le pancreatic,
  • Glucose tali e toe faʻatumu ai le malosi talafeagai.

E taua foi le mulimuli i fautuaga o meaʻai:

  • Le musu e ave mea leaga (ulaula, suamalie, mea vevela, gaʻo ma le kuka),
  • Naʻo le taʻavale
  • Meaʻai mamago mo tamaiti ei lalo o le 3 tausaga,
  • Tuuina atu o taumafa vaevaega (5-6 taimi i le aso ile 3-4 itula).

I meaai masani i aso taitasi e tatau ona taatele i ipu e kuka ai meaʻai e maualalo le gaʻo, paluga faʻasusu, masini suamalie, pateta paluga, sua mama, pulupulu susuga. O le faʻaaogaina o meainu suamalie, vailaʻau faʻafiafia, sausage, gaʻo gaʻo, masōla e fautuaina.

Valoaga o le olaga

O le iloa o suiga o le gaioiga i le pancreas i le uluai laasaga ma togafitiga talafeagai e fesoasoani e toe faʻafoʻi ai mea ua oti, lea e mautinoa ai le masaniga masani o le okeni.

Afai o nei suiga e faasolosolo le alualu i luma, o lenei tulaga e ono mafua ai le atinaʻeina o le pancreatic necrosis, sepsis, lea i le tele o tulaga e afua ai le afaina.

Puipuiga

O le puipuia o le tupu mai o se tulaga maʻi i le pancreas o lona uiga o le faʻaaogaina o fautuaga faigofie:

  • Faʻaaofiofia se olaga ola maloloina (meaʻai talafeagai, faʻamaʻalogaina o masani leaga),
  • Maliu pe a manaʻomia,
  • Taimi vave togafitiga o faʻamaʻi pipisi ma le mumū o le faʻaogaina o meaʻai,
  • Faasaina o le faʻaaogaina umi o vailaʻau faʻamalosi,
  • Faʻasalaga o togavala ogaoga, talu ai o le mamafa tele i luga o le pancreas e mafai ona mafua ai le tupu mai o suiga faʻamalosia.

O faʻamatalaga e uiga i le siakiina ma le togafitiga o suiga o le tino i le pancreas e masani lava ona i ai ni tali lelei, talu ai ona o le tali vave, o le atinaʻeina o taunuuga e le mafai ona faʻaaogaina e mafai ona faʻaumatia.

Mo se taimi umi, sa i ai loʻu tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, ae ou te lei matua gauai atu i ai. Faatasi ai ma se fuafuaga fuafuaina i le pancreas, na iloagofie ai suiga o le gaioiga. O suʻesuʻega ua uma ona faʻatulagaina ina ia mafai ai ona faʻamautu le mafuaaga tonu o lenei tulaga.

Irina, Khabarovsk

I loʻu tulaga, o se maʻi o le manava na maua ai ni faʻafitauli i le pancreas. Na umi se taimi mo togafitiga, ma ina ua maeʻa le tau mulimuli, na toe foi atu le galuega a le okeni i le masani. O lenei ou te asiasi pea i se fomaʻi ma mulimuli i fua puipui.

Mafuaaga mo le atinaʻeina o le faafitauli

I le pancreatic parenchyma, o suiga e mafai ona aliali mai e pei lava o le tulaga lua, ua atiae e le talaaga o soʻo se faʻafitauli o le vaega o meaʻai, ona o le tuusaʻoina o galuega o le pancreas e fesoʻotaʻi tonu ma la latou galuega. O le mea lea e mafua ai ona iloa e le au atamamai o le maʻi e mafua mai ona o se gaioiga le lelei e mafai ona faatupuina ai le solia o galuega o fafo o lenei gland. Afai o le tagata gasegase na maua i se tulaga faʻamausali o le pancreas, atonu o le a le lelei le tali atu i faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai, pei o le:

  • O le gastritis o le galola o le fesuiaiga lea o le tuʻuina atu o mea o loʻo i totonu o le isophagus.
  • O le cholecystitis taimi masani, lea e mafai foi ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o fesuiaiga faʻasalaga o le parenchyma pancreatic. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o le gallbladder e fesoʻotaʻi atu i le pacreatic masani masani.
  • Ole gasegase gasegase ma le faifai pea, e mafua ai suiga i le ate i taimi uma, mafua ai se faʻalavelave i le gaosiga o le bale. O le iʻuga o lenei tulaga le lelei i le 90% o mataupu o faʻamaʻi pipisi.
  • Vaʻaia o se maʻi ulutala ma le salalau atu i le ulu o le gland.

O gaioiga le lelei i le pancreas e masani lava ona atiae i tagata matutua, aemaise lava i alii oe le amanaia tulafono faavae o se soifua maloloina lelei ma e fia inu lelei. E faʻamatalaina e tagata faʻamatala lenei mafutaga e pei ona taua i lalo. O le faʻaauau ona taumafa ava malosi ma mea e afaina ai e mafua ai le soliina o le faʻaogaina o meaʻai ma le vavalalata o le ala lea e ulufale ai le sua pancreatic ma le talo i le duodenum. O i latou, o loʻo tumau pea i totonu o le meaʻai, e amata ona eliina mai totonu, ma mafua ai ona faʻaleagaina le parenchyma.

Faailoga faʻamaʻi

O suiga i le natura o le gaosiga o le pancreatic e tupu mai ona o le maʻi o le digestive tract or ate. Mai le mea na faʻaosofia ai le maʻi, e faalagolago lea i ai faailoga o le a aliali mai i le mea muamua. I le tulaga o le solia o le amio saʻo o le parenchyma e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi o le pilia ma le ate, o le a faʻasalalau suiga. I lenei tulaga, o le uluai faʻamatalaga iloga o le a faʻaalia i lagona tigā tigaina o loʻo lisiina i le pito i luga, taoto ma le manava tumau.

Afai e iai ni suiga i le gasegase e fesootaʻi ma faʻamaʻi gasegase, e masani lava o le maʻi ulutala duodenal, ona faʻaopopo atu lea i le fausiaina ma le tiga i le vaega o le epigastric o le tagata, o le afaina, o le suauʻu ma le faʻamaʻapeʻa o le a masani ona faʻatasi. Ae o nei uiga uma o le uiga o isi maʻi o le gastrointestinal tract, o le mea lea e naʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona faia se faʻamaonia saʻo i le maea ai o suʻesuʻega faʻamalosi faapitoa.

I le tulaga lava e tasi, afai e le amanaia e se tagata maʻi ia uluai mea faʻalavelave mataʻutia, e le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai ma e le amata togafitiga, o le a faʻagasolo le alualu i luma. O lenei mea o le a faʻaalia i faʻamatalaga nei:

  • tiga i totonu o le manava e matua susulu ma e umi se taimi o le natura,
  • o le toilalo tiga e mafai ona na o le taimi lava e fai ai se faʻalavelave pe a faʻatonu le tagata maʻi i se pito i luma pe taoto i le tasi itu, ma faʻapipiʻi ona tulivae i lona manava,
  • vomiting e tupu tele ma tumau, ma o le tele o meaʻai na faʻasalaina ma le suasusu gaʻo e le aumaia ai se toomaga i le maʻi,
  • tulaga le mautonu o le nofoa e foliga mai, o lona uiga, o le manava muamua e amata ona suia i le malosi,
  • laititi o le vevela e tausia i taimi uma (37-38 ° C),
  • o le mucous membrane o le vavagana o le oral ua faʻamalu, ma o le laulaufaiva e ufiufi i se paʻu lanu samasama pe paʻepaʻe
  • gaosia o le kesi i totonu o le manava o le manava, lea e faʻaalia i le fulafulaina, paʻu ma le pala,
  • i totonu o se tagata e iai ni suiga faʻamalosi i le pancreas, o le manava ua toetoe lava a leiloloa atoa.

Ae o nei faʻalogona faʻamaʻi e le o taimi uma. I nisi o tulaga, o suiga faʻaleagaina o le pathologia e tupu i le gland e mafai ona tupu i ni faʻamatalaga laiti po o leai foi ni faailoga. I nei tulaga, o le fomaʻi ua avea ma mea faʻafuasei e maua i taimi suʻesuʻega suʻesuʻega na faia e faʻamaonia ai se isi faʻamaʻi.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

E le o se suʻesuʻega tutoʻatasi le faʻavasegaina o suiga i le pacreas. Latou te na o le faʻaalia o le tulaga o le tino o le gland, lea e tufatufa faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o mea faʻapitoa ma faʻapipiʻi tonu ona mea uma. I le tulaga lava e tasi, afai o loʻo maua i suiga faʻapitonuʻu suiga i le lotoifale, i se tamai foci, o le a vave ona taʻu atu i le fomaʻi e faapea, o se tagata maʻi na ia faia ni maa i totonu o le gland poʻo se tumo o loʻo ola.

E mafai ona iloa le i ai o suiga o le gaioiga i totonu o le pancreatic tissues e masani ona faʻaaogaina le ultrasound, poʻo, i se tulaga e seasea ona tupu, faʻavasegaina faʻasologa. Ae o nei metotia uma nei e mafai ona tau atu i se fomaʻi e faapea o faʻalavelave faʻaleagaina ua aliali mai i le paʻu.

Ina ia mafai ona sili atu le saʻo o suʻesuʻega, o le tele o suʻesuʻega faaopoopo ma le suʻega atoa o totoga o le manava (ate, gabless) e talafeagai.

E naʻo le maeʻa ona mauaina ma auiliiliga uma o taunuʻuga, e mafai e le fomaʻi ona faʻatuina le faʻamaʻi lea na mafua ai le togafitiga ma, e tusa ai ma lea tulaga, filifili le auala sili ona fetaui o togafitiga. O faʻamaʻi autu o loʻo faʻamaonia mai iʻuga o suʻesuʻega o suʻesuʻega o:

  • O le faʻalauteleina o le gland i le tele ma i le taimi lava e tasi o le faʻaitiitia o le faʻalogo ma le maualuga o le parenchyma o loʻo faʻaalia ai e iai se osofaiga a le tagata i le pancreatitis.
  • O le tele o le okeni e masani, ma ua faʻaitiitia lona maualuga ma le faʻalogo. O lena ata e naʻo le tupu pe afai o suiga i le pancreas o loʻo faʻagasolo i taimi masani.
  • O le tele o suiga o le gland ma lona faʻateleina o mea e masani ai e masani lava mo le lipomatosis (vaeluaga o le parenchyma ma se mea papaʻa).
  • Afai o le fua masani o le okeni o le faateleina o lona maualuga, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o fibrosis pancreatic.

A maeʻa ona tuʻuina atu le faʻamaʻi mulimuli, o le tagata poto faapitoa e faʻamatalaina togafitiga mo le maʻi ua iloa.

Ole fesuiaiga ole fesuiaiga o mea na tutupu i le pancreas e le manaomia ai ni togafitiga faapitoa, talu ai ona o le maʻi ua aveesea mai le maʻi, o le a latou pasi lava.

Faʻafefea ona togafitia ia suiga

Afai ei ai suiga i le pancreas, togafitiga, muamua lava, e aofia ai togafitiga togafitiga e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi faʻamaʻi, lea na mafua ai faʻalavelave i le pancreatic parenchyma. I le taimi lava e tasi, ua faʻamaonia mai ai gasegase togafitiga maʻoti e mafai ona taofi ai le le lelei o faʻamaoniga o maʻi, e aofia ai le tiga, tulaga o le ogaumu ma le faʻateleina pea o le vomiting.

O le tele o taimi, togafitiga o le pancreas e faʻatinoina e faʻaaoga ai vaega nei o fualaau:

  • faaputugatupe ua mamanuina e taofia ai le gaosiga o meaola e ala i le faaitiitia o le gaosiga o le sua oona,
  • tapenapenaga o le enzyme e faaleleia atili ai le gaioiga o le tino,
  • antispasmodics lea e faʻamamāina ai le tiga ma faʻaleleia ai le tafe o le vai inu,
  • vailaʻau faʻamalositino ma le faʻaofiina o se vaifofo o le glucose e faʻaleleia le tulaga lautele o le tino ma toe faʻatumu ai le tau o le malosi.

Pe a tutupu ni suiga o le gasegase i le pancreas, o tagata gasegase e faʻataʻitaʻiina se taumafataga. O lona faamoemoega o le faafaigofieina lea o le faagaoioia o le totoga o meaola, lea o le a faatelevaveina ai le faagasologa faamaloloina.

O tulafono lautele o mea taumafa e tutusa lelei ma soʻo se isi laulau e faʻasinoina mo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. O le mea autu o loʻo i totonu ia i latou, o le vaevaega: o se tagata maʻi e tatau ona 'ai e le aunoa, ae i vaega sili ona itiiti.

E tatau ona vavae ese soʻo se mea na faaleagaina i fafo: vevela, masini poʻo vailaau. Ina ia ausia lenei mea, e tatau ona kuka i meaai e ala i le kuka poʻo le taoina e aunoa ma se paluga auro, aʻo le i ai, e teu lelei, 'ai naʻo le mafanafana ma aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai, meaʻai, suamalie, ma meaʻai. I le taimi o le faʻavavevave, e fautuaina e faʻalogologo i fautuaga nei:

  • I le aliali mai o se tiga ogaoga, e manaʻomia le fiaʻai atoatoa i le aso.
  • Mai le aso lona lua e mafai ona e amata kuka ni meaʻai manifinifi ile Hercules ile vai e aunoa ma le masima. O lenei ipu e tatau ona 'ai i vaega aupito iti mo 2-3 aso.
  • Faamalosia le puleaina o le suavai i vai inu lelei, lea e faaopoopo ai sina suavai suamalie faalenatura.

E le tatau ona galo ia i tatou le fesoasoani taua o togafitiga masani. O togafitiga togafitiga e faia i le fesoasoani o vailaau masani o le a fesoasoani e le gata ina faaitiitia ai le tulaga masani o se tagata maʻi, ae ia faatelevave foi lona toe faaleleia. Ae o le a le phytorecepts e mafai ona faʻaaoga, e tatau ona e maua mai se fomaʻi. E naʻo ia e mafai ona faia ni fonotaga e faʻavae i luga ole ata o le falemaʻi o le setete o le maʻi maʻi maʻi.

Faailoga o suiga o le pancreatic suiga

E le gata i se tagata matua ma i se tamaititi, e mafai ona atiaʻe faʻasolosolo i se taimi masani, o ona faailoga atonu e le o iai mo se taimi umi. Ae peitai, afai o suiga eseese i le tino o le natura faʻamausali e i ai i le tulaga o le vevela, ona oʻo mai ai lea o maʻi faʻamaʻi ma se faʻamaʻi tiga i totonu o le manava.

I le foliga laititi, o le siu, vomiting, tiga, fula, lea eo mai faatasi ma allergies, e mafai.

O le malosi o le atinaʻeina o faailo o le faʻamaʻi e faʻalagolago i le leaga e afaina ai le pancreas.

Pe a mataituina le uluai laasaga o le faʻamausaliina o leona, o le a faʻaalia mai ai mea nei:

  • tiga e le mafai ona faʻafitia i le 'au, o le manava, pala, lea e faʻateleina pe a uma ona' ai ma vili,
  • faateleina le gaosiga o kesi
  • taʻavale
  • esophagitis
  • manava manava
  • atavism
  • vulu ma le faʻamalolo o le talo ma le kulupu.

Vaega o faʻamaoniga o le pancreas i tamaiti:

  1. O se mea tiga i le manava, manava. Latou te saofai pe a nofo le tama, faʻapipiʻi le tino i luma.
  2. Voming ma ni fasi meaai e leʻi faʻaaogaina. A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, e le faigofie.
  3. O le faateleina o le vevela o le tino e mafai ona matauina.
  4. Faʻasaʻo faʻavave E foliga mai o vai inu i le fausaga, faatasi ai ma se manogi leaga. Faʻatasi ai ma suiga tumau, o le nofoa e le maluelue, o le manava e suia i le faʻaaoga.
  5. Totoina o le mucosa ofo, o loʻo i ai se uʻu susu i le taimi o le suʻega.
  6. O le fiaʻai ua malepe. O le faʻailoaina o meaʻai e le talafeagai ma i ni mea laiti, o le teenaina o meaʻai sa muai fiafia i ai.
  7. O le faʻaauau pea o le selu, faʻalauteleina le faʻaaogaina o le kesi, poloka toto.
  8. Faʻaitiitia le leo, faʻalautele le vaivai.

E tele lava ina faigata ona iloa maʻi le atoatoa, ona e tutusa uma lava faailoga ma isi faʻamaʻi - colitis, o le manava ma le maʻi ulutala, ma le hepatitis. O le mea lea, e taua le faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faʻatasi ma ia faʻaaliga.

Vaega i tamaiti

O suiga matuia i le tamaititi o le pancreas e sili atu ona faigofie ona faʻatusatusa i tagata matutua.

I le vaitau o le masaniga masani o maʻi oona i tamaiti, o faʻamaoniga e faʻaalia faapenei:

  • vaivaiga
  • leai se manaʻo
  • manava manava
  • faateleina i faailoga o le vevela i se fuataga o le 40,
  • tosoina o le mucous membranes o le vavagana o waha,
  • malosi
  • se pepa lanu samasama i luga o le laulaufaiva,
  • vaivai,
  • o se suesuega o le toto e atagia ai le faateleina o le fua o le suka.

O faʻamaʻi o le manava ma le gasegase i tamaiti laiti o loʻo faʻaalia i le foliga mai o le tagi leotele, le malosi o le afi. I nei faailoga, e mafai ona malamalama o suiga fesuisuiai i le faʻavevesi i se tamaititi e atiaʻe.

O faʻaaliga o le liona o le gland e tupu vave lava pe a uma ona faʻafefiloi ia oloa le lelei i le fafagaina.

O fomaʻi talitonu o mea taua i le fausiaina o faʻamaoniga o le pancreatic pancreatitis o se tamaititi e aofia ai le fafaga vave ma le gaosia o oloa e tele mea faʻapipiʻi. I tamaiti laiti atu, o faʻafitauli o loʻo faʻaalia i le le lelei o meaai:

  • mativa leaga
  • gasegase
  • taumafa i meaʻai vave, mea meataalo, fuʻa,
  • le faʻaaogaina o laʻau 'aina e iai lanu ma mea e' ai.

E iai ni suiga o le gaioiga o le tamaititi o loʻo maua i luga o le ultrasound o le lua. O faailo masani o le maualuga o okeni i le suʻesuʻega e naʻo le laulau e fuafua e faʻatulagaina. Ua mamanuina mo le matua, itupa ma le mamafa o le tamaititi.

O le pepe fou ma le pepe e masani lava ona i ai le lanu masani o le 4-5 cm. I le 10 tausaga, o lona tele o le a faateleina i le 15 cm.
E faʻaalia i lalo o le maualuga le maualuga o le vaega o le vaitausaga i le telefoni, ma le foliga ma le taʻavale. Pe a faʻamaonia maʻi fefiloi i tamaiti, o loʻo taʻu mai ai se tulaga faʻamausali, lea e tutusa lelei i le okeni. O isi nofoaga autu o le faamai e le o iloa.

Nai lo le matautia

O le fesuiaiga o le suiga o le natura faʻamausali e aofia ai faʻafitauli nei:

  • ituaiga o pancreatitis,
  • fao
  • sepsis
  • maʻisuka
  • o le gau o le lotoifale, lea e faaosofia e le enzymes vascular damage,
  • faʻailoga vein inflammation,
  • telefoni tetele, atinaʻe ona o le faʻapipiʻiina o pusa paʻu.

Ina ia aloese mai le ogaoga o taunuuga, e tatau ona e mataʻituina lou tino ma i le tulaga o soʻo se faʻafitauli i le tino o meaʻai, alu i le fomaʻi. O lenei mea o le a faʻamaonia pe teena ai le iai o le faʻamaʻi.

O a suiga o le suiga o le tino

O le fuaitau suiga i vailaau faʻapitoa e masani ona taʻua o le setete o sela e taofiofia i le oti. I lalo o le aʻafiaga o vailaʻau malosi, faʻamalosi tino poʻo mea faʻainisinia, o loʻo faʻaleagaina le fausaga o le tino i le mole mole mole ma le maualuga. I le tali atu i lenei mea, o loʻo faʻaaogaina le faʻaogaina o puipuiga: o le faʻamalolo o amine biogenic ma vailaʻau o meaola, o mea faʻapitoa o le cytoplasm ma le paleni eletise e suia. O le tino lava ia e fetogia ma fuga mai fafo.

Taua! I le tali atu i le gaioiga o fua ninii malosi, o suiga faʻaalia e tutupu i totonu o sela o le pancreas. O lenei tulaga o le tuaoi lea ma le necrosis (maliu cell), peitai, i se faatusatusaga, o suiga e mafai ona toe suia. Faʻaitiitia le faaleagaina o cellular i lenei taimi e mafai. O togafitiga faʻapitoa i lenei taimi o le faʻamaʻi o le a puipuia ai le okeni, puipuia le taotoga, toe faʻafoʻisia ana galuega.

O le mea lea, o suiga faʻamausali e le o se faʻamautinoaga. O se faailoga lenei o se maʻi ogaoga (o nisi taimi matautia) i totonu o se okeni poʻo se mea e vavalalata ai e manaomia vave togafitiga faafomaʻi pe a maeʻa se suʻesuʻega maeʻa.

O a tulaga e ono mafai ona oʻo atu ai i suiga faʻamalosi i totonu o fusi o le gland

Muamua lava, i le mauaina o sea manatu i ona lima, o le a mafaufau le fomai i le faʻagasolo pea o le mumu i le paʻu lava ia po o se isi okeni o le hepatobiliary system. O le mea lea, o mafuaʻaga e aofia ai:

  • O se osofaiga ogaoga o pancreatitis.
  • Faʻaleagaina poʻo le faʻasolosolo mea leaga faʻaleagaina i le pancreas (faʻataʻitaʻi, ava malosi).
  • O le mumu ma le masani ona mumusu o le ate (ituaiga uma o le hepatitis).
  • O le mumu ma le tumau o le mumu o le gallbladder.
  • Pepela ulcer o le manava poʻo le duodenum.
  • Faʻasologa o colitis.
  • Isi faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai.

O le pancreas e vavalalata vavalalata ma totoga uma e ola ai. Faatasi ai ma soʻo se suiga i la latou galuega, o le faʻamalosia malosi o tagata faufautua ma cytokines e tupu, o loʻo i ai se aʻafiaga leaga i luga o totoga lata ane. E le gata i lea, o le tafe mai o le pule faʻanatura ua faʻalavelaveina, ua toe faʻafoʻi, ma o mea e gaosia e amata ai le sua o le a amata ona eliina lelei le pancreas lava ia. O le okeni e amata ona mumusu, lea o loʻo tuʻuina atu faatasi ma suiga faʻamalosi.

Le faʻaogaina o le tino

O le pancreas o loʻo faʻatinoina galuega autu e lua, aʻo:

  • Exocrine galuega o le faia lea o le sua o le pani e aofia ai i le gaʻoina o otaota,
  • intrasecretory - i le gaosia o le inisalini e tamaʻitaʻi o Langerhans, lea e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le suka i masini.

O le fualaau suamalie e maua mai i le parenchyma e aoina i le pule, lea, e fesootai ma le pule masani ole ala mai le gallbladder, e tatala i le nofoaga o le duodenum. O se taunuuga o sea vavalalata vavalalata, o faʻamaʻi uma o le ate ma okeni o le biliary polokalama e ono mafua ai se tali ma suia i le gaioiga o le gland ma le isi itu.

Symptomatology

Faailoga ma faailo o suiga vave e tutupu vave, i le tali atu i le faaleagaina o fila gland. O le ogaoga o faʻamaoniga e fesuisuiaʻi - mai i laititi laʻititi i tulaga lamatia o le ola.

  • Paʻu i le itu taumatau subcostal, pito i tua o se fusi poʻo le faʻaogaina o le amio. Paʻu e tupu i le tali atu i gaʻo, meaʻai, meaʻai vevela poʻo mea mamafa.
  • Dyspeptic disorders: vomiting o meaʻai na 'aina i le aso na muamua atu, vavalalata e aunoa ma ni mea leaga faʻaleagaina ma le maualuga o mea oona, flatulence ma bloating. Leai o le fiaʻai, fusivaʻa, uila.
  • Faʻailoga o le inisua: faʻalauteleina le vevela o le tino i luga o le tino, maʻi vevela, afu.
  • Oona manogi i le gutu, paʻu paepae i luga o le laulaufaiva.
  • Le fia inu.

Taua! O le lisi o faʻamaoniga e matua leai lava. E mataʻituina i latou i le tele o faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai. I lenei tulaga, o se tagata maʻi e iai ni suiga i le pancreas e manaʻomia lava se suʻesuʻega faaopoopo.

Taʻiala faʻamaonia ma metotia

I le i ai o suiga faʻamausali i luga o le mata ile mataʻituina i le taimi o suʻesuʻega ultrasound, o le a faʻapupulaina se faʻaopoopoga i le pancreas. O eseesega e eseese ona o le edema o le capsule ma le parenchyma, fulafula o sulu. E le gata i lea, o le parenchyma lava o le a eseese i le mafai ona gafatia, lea e faʻailoaina o le faateleina pe faʻaitiitia le faʻalogoina o le parenchyma gland.

Mai se suʻesuʻega a le tagata maʻi, ua iloa ai e le fomaʻi maʻi ma faʻamaʻi o le isi tagata, e uiga i le natura o le taumafataga. Mai le emenesis, o le amataina o faailoga, o mafuaʻaga o mea tutupu ma le natura e taua.

A maeʻa se suʻega maeʻaeʻa, o faʻataʻitaʻiga faaopoopo e faʻamaonia e faʻamaonia ai le faʻamaonia:

  • Taunuuga atoa o le toto - fesuiaiga o inflammatory, faailoga o le anemia.
  • Suesuega o le toto o meaola - o faailoga o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, suiga i mea o loʻo i totonu o le enzymes, le aofaʻiga o polotini, pigle pigments.
  • Urinalysis (e aofia ai meaola oona) - i le taimi o suiga i le urine, o le amylase enzyme o le a faalilolilo.
  • Suʻega faʻapitoa mo le steatorrhea.
  • Iloiloina o mea uma o totoga o le tino.
  • Esophagogastroduodenoscopy.
  • I luga o le manaʻoga: faʻataʻitaʻiga ma le magnetic resonance imaging, ERCP, fibrocolonoscopy, ma isi.

Togafitiga ma togafitiga

O ituaiga laititi o le vasega e manaʻomia ai togafitiga talafeagai mo le faʻamaʻi o le tino (faʻifaʻipatasi, cholecystitis, pancreatitis, ma isi). Faʻatasi ai ma le saʻo togafitiga, o suiga uma lava o le suiga e vave pasia pe a maeʻa le faagasologa o le gaioiga.

Faʻaiʻuina ni faʻamaʻi tele, o le tofiaina o sauniuniga o le enzyme e sui ai galuega a le pancreas o loʻo faʻaalia. Faʻatasi ai ma togafitiga faafomaʻi o le enzyme, faʻamafanafanaga i le manava, afaina ma le mamafa i totonu o le manava e aluese. Faʻasalaga tigaina, e le o faʻamalosi faʻasolosolo.

O fomaʻi matuia e manaʻomia ai le togafitiga mamafa i vaega o maʻi tigaina. O le mea lea, i le avea ai ma se tulafono, o le fesili o le aveeseina o taʻavale o le pancreas poʻo le taotoga faʻamalolo, lea e faʻaitiitia ai le maʻi o le maʻi, ua faʻamoemoeina.

O le a le mea e afaina i suiga o le fulitua?

O le faaupuga "suiga mausali" o le pancreas, lea e matua fefefe ai le tele o tagata gasegase, o lona uiga moni lava e iai se tali atu i togafitiga a se isi okeni lata ane.

O lea tulaga faʻamalosi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻamaʻi o le tiga, faʻalavelaveina o le masani ai o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino po o se suiga i le faasinoala o le suka. E mafua mai i le mea moni e faapea o le parenchyma e maua ai hormones e gafa ma le gaʻolaʻau gaʻo, ma le vai o le pancreatic, lea e aofia ai enzymes e manaʻomia mo le gaogao, i le le lava o mea.

O le afaina o le gland, lea e atiina ae i lalo o le malosi o faatosinaga a okeni o le talo (GWP) ma le ate, o se osofaiga o le pancreatitis faʻamalosi ma lona uiga:

  • totoga o le okeni e mafua mai i lona edema,
  • suiga i le parenchyma.

O le atinaʻeina o le pancreatitis faʻamalosi i totonu o se tagata matua ma se tamaititi e mafai ona avea ma faʻafofo o se paʻu vaivai vaivai i faʻamaʻi pipisi e pei o:

  • o le hepatitis tumau ma le malosi,
  • cheli cholecystitis
  • ulutala duodenal,
  • ulcerative colitis
  • faʻamaʻi o le isophagus ma isi.

Maʻi o le ate ma le gastrointestinal tract

Faʻatasi ai ma le maelega o le talo, i totonu o le gallbladder ma le bile, i le pancreatic parenchyma, o suiga vave e masani ona tupu e toetoe lava a faasalalauina i taimi uma, e ui lava e masani ona iloa i le ultrasound i se tasi o ona vaega. O le mea lava lea e tasi o loʻo matauina i faʻamaʻi ate, pe a iai se soliga o lona gaioiga i le gaosia o le talo.

Faatasi ai ma ia suiga e tali atu ai, atonu e ono:

  • tiga o loʻo i le pito i luga,
  • fofola vavae
  • taʻavale

Ae ui i lea, ona o le faʻaalia o tutusa lava faailoga o le uiga o faʻamaʻi o le ate ma le GIT, o nisi taimi e le mafai ona iloa mai ia faailoga faʻapitoa o suiga faʻamautu i le pancreas.

O gasegase gasegase

E mafai foi ona atiaʻe le pancreatitis faʻamaʻi ma gasegase gastrointestinal. Faatasi ai ma le mea mulimuli, o le faʻatele masani o se maʻi maʻi leʻo.

O suiga faʻaalia i le gland e mafai ona taʻitaʻia ai:

  • fofola vavae
  • afaina,
  • le salalau o tiga o le manava i luga ma lo latou malosi,
  • taʻavale

O le mea e masani ai, o le pancreatitis faʻamalosi e tupu i faʻamaʻi o le esophagus ma le ogaoga lautele. Aemaise lava, o sea tulaga e mafai ona faaosofia ai le galufuga o le gastritis, lea o le mumū o le isophagus e mafua mai i le tafe o le manava i totonu o lenei totoga. O le ita tele o le siama ma se siosiomaga oona e tau atu ai i le mumū, ona oʻo ai lea i maʻi o le tino i luga o puipui - o se maʻi ogaoga e aʻafia ai le tulaga o faʻaogaina uma o le tino ma le paʻu, e aofia ai.

Ole suiga o le aʻafiaga o le tino e tupu mai ile talaaga ole maʻi gastrointestinal e mafai ona tupu i totonu ole tagata matutua ma se tamaititi e leai ni faʻamatalaga ole tino poʻo ni mea faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga