O le a le mea e tupu muamua ma o le a le mea e iloa ai le suka o le toto i lenei tulaga? O le a le mea e tupu muamua: toto maualuga o le suka, mafuaʻaga ma togafitiga togafitiga

Tuu se faʻamatalaga 6,950

O le a le mea o loʻo tupu? O le tuaoi lea i le va o se tino maloloina ma le maʻisuka. O le tulaga o le predatebetic e faʻamaonia i le mea moni o le pancreas e maua ai le inisalini, ae i totonu o laʻititi laʻititi.

O tagata e iai faʻamaʻi tutusa e lamatia ile maʻisuka ituaiga 2. E ui o lenei tulaga faʻafuaseʻi o le setete e matautia, e matua mafai lava ona faʻamaonia.

Mo le toe faʻafoʻiina o lou soifua maloloina muamua, e manaʻomia e se tagata ona toe iloilo atoa lona olaga. E na o le pau lenei o le auala e toe faʻafoʻi ai le suka i tulaga masani ma puipuia ai le maʻisuka.

Preditebetes e mafai ona tupu i se taimi o le a gasegase ai le gaʻo o le tino (le mautonu) i le inisalini. O le maualuga o le kulukose i le toto e mafua mai i lenei.

O se tasi o faʻafitauli o loʻo mafua mai ai le mafuaʻaga o le maʻi maʻi o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e tupu ona o le le lava o le pulea o maualuga o suka.

Afai e le amataina togafitiga i se taimi talafeagai, o isi faʻafitauli o le a tulai mai e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2. Preditebetes e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo maʻi le tagata maʻi:

  1. namu finauga
  2. toto toto
  3. totoga o faaaliga, ma isi.

Taua! I tamaiti, o le maʻisuka e sili atu nai lo tagata matutua. E mafai ona afua mai i faʻamaʻi pipisi poʻo faʻalavelave ogaoga o taotoga.

O le a le mea e mafua ai le muaʻi maʻi, faailoga o le maʻi

Muamua lava, o tagata o loʻo lamatia o i latou ia o loʻo taʻitaʻia le olaga nofofua ma e iai ni faafitauli i le mamafa tele. O le vaega lona lua o tagata o i latou ia o loʻo i ai se faʻasologa o gasegase i le faʻamaʻi.

O le mea e ono tupu mai i le taimi nei o le a tupu aʻe ai le faʻatupulaia tele o fafine oe na mafatia i le maitaga.

O le tele o tagata gasegase latou te le matauina uluaʻi faʻaaliga, o loʻo faʻamalamalamaina e le au muamua, ma o nisi o faailo e mafai ona iloa na o suega suʻesuʻe, o le ae faia ni suʻega.

Afai ei ai se tasi o faʻamaoniga e tutusa ma vailaau, e tatau loa ona suʻesuʻeina oe e se fomaʻi:

  1. O le mamafa.
  2. E le masani le suʻega suka.
  3. Tausaga vaitausaga - sili atu ma le 45 tausaga.
  4. O se fafine na maua i le maʻisuka gestational i le taimi o le gaioiga.
  5. Na maua le fafine i le ovary polycystic.
  6. Maualuga maualuga o triglycerides ma cholesterol na maua i le toto o le tagata maʻi.

Isi faailoga

Pe a vaeluaina e se tagata le metabolism o le kulukose, o galuega faʻamaloilo e le lelei i totonu o le tino ma o le gaosiga o le insulini hormone e faʻaitiitia. O lenei mea e mafai ona oo atu ai i le le mautonu.

Faʻamaʻi le paʻu ma le faʻaleagaina o mea.

O le toto o se taunuuga o le maualuga o le suka e maualuga lona mamafa, ma o lona ala i totonu o vaa ma nai capillaries e faigata. O le iʻuga, e aliali mai le paʻu o le paʻu ma faʻaaliga.

Tigā, masani ona faia.

Ina ia faʻaitiitia le toto mafiafia, e manaʻomia e le tino se gaʻo tele o le vai. O le mea lea, o le maʻi e faʻasauāina pea e le fiainu. I le masani ai, o le maualuga o le suavai e mafua ai ona faia soo. Afai e pa'ū le maualuga o le suka i le 5.6 - 6 mmol / L, o lenei faafitauli e mou atu na o ia.

Paʻu faafuasei le paʻu.

Talu ai ona o le tele o inisalini ua gaosia, ua faʻaitiitia, o le kulukose mai le toto e leʻo gaʻo atoatoa e le fusi. O le iʻuga, e leai se meaʻai ma le malosi o le tino. O le mea lea, o le tino o le maʻi ua vave faʻaitiitia ma ua afaina le mamafa.

O le vevela ma le po e le mautonu.

Le lelei le taumafa paleni e aʻafia ai le tulaga o musele, ona o lenei mea, ua gaogao ai.O maualuga maualuga o suka suka mafua ai le fiva.

E oʻo lava i mea laiti e faaleagaina ai vaʻa o le faiʻai o le a mafua ai le tiga i le ulu ma vae.

Taua! I le mauaina o sina vaega itiiti o faʻamaʻi, e tatau ona vave amata togafitiga, ma fai e pei ona faatonuina e se fomaʻi, lea o le a fesoasoani e faʻaitiitia faʻaititia ai le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻi!

Fomaʻi ma togafitiga

O le i ai o vailaau muamua e mafai ona iloa e ala ile suʻe toto mo le auiliiliga. faia i luga o se manava gaogao i le taeao, pe a uma ona togafitia togafitiga.

Afai e le itiiti ifo i le 6.1 mmol / l pe a itiiti ifo i le 110 mg / dl - o loʻo matou talanoa e uiga i le i ai o vailaau.

O togafitiga atonu e faapenei:

  • oti
  • tau faasaga i le mamafa mamafa
  • gaoioiga faaletino
  • aveesea o masani leaga,

O le tagata maʻi e tatau ona faʻamalositino i aso uma le maualuga o le suka ma le cholesterol, o iinei e mafai ona e faʻaaoga uma ai se glucometer ma, fuaina le mamafa o le toto, tausia se faasologa o vasega aʻoga faaletino.

O se endocrinologist, i le faaopoopo atu i fua faatatau o loʻo i luga, e mafai ona faatonuina togafitiga faʻamaʻi faapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, metformin.

O se suʻesuʻega na faia e saienitisi Amerika na faʻaalia ai o le 'ai i meaai lelei,' ai lelei ma suia lau olaga soifua e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka. E pei o le a ono faʻaitiitia le tulaga o le a iai i le muaʻi maʻi.

Meaʻai mo le faʻamaʻi

E tatau ona amata lelei taumafa i se faʻaititia o le tautua. O le fiva e tatau ona tele i le taumafataga: fualaau faisua, fualaau aina, pi, fualaʻau fualaʻau. Meaʻai e faʻavae i luga o nei oloa e i ai pea se aafiaga lelei i le auala e togafitia ai se tulaga e pei o togafitiga.

E ese mai i le mea moni o nei oloa e vave faamalieina ai le fiaai, faʻatumu ai le manava, latou te maua ai foi le puipuia o le maʻisuka.

Soifua maloloina

  • O se tagata o le a aluese le mamafa o le mamafa.
  • O le suka toto e toe foʻi i le masani.
  • O le tino ua tumu i macro- ma microelements, vitamini ma isi mea aoga.

O se paleni paleni taumafa ma vailaau o le a mautinoa le fesoasoani e faatuai pe taofia le atinaʻeina o le maʻi. Afai e tupu pea le maʻi, e tatau i le tagata maʻi ona:

  1. Faʻaititia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.
  2. Faatapulaaina le taumafaina o meaʻai ma isi meaai suamalie.
  3. Faʻaititia le aoga o le kalori.

Preditebetes o se tulaga faʻatasi ma le faʻavaivaia o le kulukose. O se taunuuga, o le siama e maualalo-suka (inisalini) e le o gaosia e le pancreas i le aofaʻi sao. Faatasi ai ma lenei mea na maua ai, o loo i ai pea lava se tulaga lamatia e mafai ona alu le setete i le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, o le popole e le aoga, e mafai ona mafai. O a ni taumafaiga e tatau ona faia mo lenei mea?

O le vaega aʻafia mo vailaau faʻasolosolo e aofia ai tagata latou te fetaui i le tele o laina.

  • O fafine ua fanauina se pepe e sili atu i le 3.5 kilokalama. E le gata i lea, o i latou ua maua i le maʻisuka faʻateʻa i le taimi o le maʻitaga e mafai ona aafia i le maʻi.
  • Tagata na mafatia o latou aiga mai le maʻisuka ituaiga 2.
  • Tina e iai le faʻamaʻi o le ovarycy polycystic.
  • Taitaiina o se olaga le atoatoa.
  • Tagata matutua. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea i le tele o tausaga, o le malosi o le tino e gaosia ai le suka e faʻaititia.
  • Aferika Aferika, Sapanika, Initia, ma Tagata Pasefika. Sui o nei tagata e sili atu ona faigofie i le maʻisuka.
  • Tagata e maualalo le maualuga o le cholesterol lelei ma maualuga.

O se tasi o mafuaʻaga masani o prediabetes o le mamafa poʻo le tele o meaʻai, aemaise i le manava. E pei ona faʻaalia, o le mea e faʻaleleia ai le setete o le soifua maloloina, e tatau ona e leiloa le 10-15% o le mamafa.

E tatau ona sili atu le faʻaeteete ia i latou o loʻo mafatia i le toto maualuga. Afai o le toto maualuga e sili atu nai lo le 140/90, e fautuaina e faia soo se suʻega toto mo le suka.

E mafai foʻi e le tamaititi ona faʻaalia le muaʻi maʻi. O le taunuuga lenei o le taotoga ogaoga poʻo le faʻamaʻi pipisi.

O faʻamaʻi o vailaʻau i fafine ma alii e le eseese.I tamaiti, o le faʻamaʻi e faʻaalia i le auala e pei o tagata matutua. O se tasi o faailo masani o se tulaga o le le mautonu. O le faʻafitauli e tupu pe a faʻavaivaia le galuega o le pancreatic, faʻaletonu i le gaioiga o le gaosiga o le suka ma le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini.

Faatasi ai ma le maualuga o le kulukose, o le toto e sili atu ona mamafa. Ina ia faʻaitiitia, e manaʻomia e le tino le tele o le malosi. O loʻo i ai se lagona o le fia inu e le mafaamatalaina, o le faanatinati masani e urinate.

O faʻamaoniga o vailaau faʻasolosolo e aofia ai le galala, faʻasolosolo faifai pea, tigā, paʻu o le mamafa, paʻu o le paʻu, ulu o le ulu.

O le isi faʻailoga o le muaʻi vaʻaia o se avega mamafa e le mafuatiaina. Faʻatasi ai ma faʻafitauli o le inisalini, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto. Ae ui i lea, e le ulu i totonu o sela. O lenei mea e mafua ai le paʻu o le mamafa ma le leai o se malosi.

Ona o le mafiafia o le toto, ua sili atu ona leaga i luga o capillaries ma tamai vaa. E mafua ai ona maua le toto toto i totoga. O se taunuuga, o le paʻu o le paʻu, ulu o le ulu, migraines e tupu, ma le faʻaleagaina o le vaʻai. I le taimi lava e tasi, o le gaioiga o le meaʻai i totonu o le tino e faʻalavelaveina. O lenei mea e faʻafefe ai le musika.

Faatasi ai ma le itiiti ifo o le faʻailoaina o faʻataʻitaʻiga o gasegase tumau ma le le fiafia. E ui i se paleni paleni, o le maʻi e faʻaleagaina i taimi uma e se lagona fiaaai.

I tamaiti, o faailoga e tutusa ma tagata matutua.

Faʻailoga

Mo le fuafuaina o togafitiga, e lua ituaiga o suʻesuʻega e faia: o le anapogi o le suʻe toto ma le suʻega o le glucose toleniga.

I le taimi o le suʻega lona lua, o le toto toto e muamua fua muamua i luga o se manava gaogao. Ona tuʻuina atu lea i le tagata gasegase se vaiinu e aofia ai le tele o le kulukose. A maeʻa le 2 itula, toe fuafua le maualuga o le suka.

E tatau ona fuafua le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao 8 itula pe a uma le matelaina. O le taimi sili ona talafeagai mo suʻesuʻega o le taeao i le maeʻa ai o le ala. O le tagata maʻi e sili atu ona faigofie le tumau i le teenaina o le taumafa.

Faʻamaʻi togafitiga o vailaʻau

Faatasi ai ma fualaau oona faaaoga i togafitiga o prediabetes, ua faamaonia ai Metformin i se fua faatatau o le 850 po o le 1000. O se fualaau faasaina e mafai ona faaitiitia ai le aofaiga o le kulukose na gaosia e le tino ma faaitiitia le faapaleni o le kulukose. O nisi o analogues e aoga: Glucofage, Metformin-BMS, Glycomet, Metuau.

I le amataga o togafitiga, o le maʻi ua faatonuina le 1000 mg o le fualaau faasaina i le aso. O le umi o le vasega e 1-2 vaiaso. Ona tupu lea o le fualaau o vailaau. O lona maualuga aoga e 3000 mg i le aso. Ina ia faʻamautinoa e vave ona faʻafetaui le tino i le gaioiga o le vailaau faʻasaina, e fautuaina e fomaʻi le vaevaeina o le dose i aso uma i le 2-3 inumaga.

I le noatia ma le fai fuafua i gaʻo ma le tatau ona faʻaaogaina, o fualaau e masani ona tupu ai ni mea leaga. Ae ui i lea, o lo latou faʻaaoga e faʻamapulaʻaina i nisi faʻasalaga:

  • faamaʻi faʻamaʻi, faʻaleagaina ma le le atoatoa,
  • tasi le le faapalepale o vaega o loʻo i ai,
  • taimi o le maʻitaga ma le susu,
  • taotoga taotoga
  • faʻamaʻi pipisi
  • o le ava malosi,
  • malo muamua ma le siako lactic.

A o faʻaogaina le tino i Metformin, e mafai e le tagata maʻi ona faitio i le manua. A maeʻa le 1-2 vaiaso, o le a mou ese atu lenei faʻaaliga. I se tulaga e le masani ai, o loʻo i ai faailoilo o le faʻamaʻavaina, vae o le maʻisuka ma le hypoxia.

O le taumafataga mo prediabetes o se tasi o vaega autū o se toe manuia manuia. O le fautuaga muamua a endocrinologists ma tagata e fai fualaau oona o le faaitiitia o taumafataga. E sili le lelei ona 'ai, e oʻo i le 6 taimi i le aso. Lafoaʻi foʻi meaʻai gaʻo maualalo ma gaʻo gaʻo vave. Faʻamama le tao, kuki, keke ma pusi mai le taumafataga. O le faʻaaogaina e oso ai le oso i le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. Faatasi ai ma se gasegase faʻaleagaina o gaʻo, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto ma e le pasi i totonu o le tino.

O le lisi o oloa faʻatagaina e tele tele. A fautuaina togafitiga e mulimuli i mataupu faavae o taumafa.

  • Fiafia mea taumafa maualalo maualalo ma se fuainumera maualalo ma le tele o fiber.
  • Mātauina le faʻaogaina o kalori. Taulai i le lelei o meaʻai: e tatau i le tino ona maua ni faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo vailaʻau.
  • Faʻateleina lau faʻaaogaina o vai mama. Manatua: o mea inu inu inu o le a le maua ai ni faʻamanuiaga.
  • Taumafa tele o vao, hamu ma fualaʻau.
  • Faʻaititia lau meaai i meaai maoaʻe maualuga (laisa paepae, pateta).
  • Laʻau moli, kuka ma tao.

Gaoioiga faaletino

O se vaega tāua o togafitiga mo vailaau faʻasolosolo o se lelei faaletino. Taaloga faʻatasi ma taumafa o le a maua ai le mea e manaʻo ai. O le uta i luga o le tino, ia faifai malie. E taua le ausia o le faʻatupulaia o le tuputupu ae o le fatu.

Filifili le ituaiga o avega, mulimuli i mea e te fiafia i ai. E mafai ona avea ma vasega i le nofoaga autu o le soifua maloloina, taʻavale malosi, tenisi, volipolo, taʻavale poʻo le agai i Nordic. Mo le faʻaleleia o le soifua maloloina, e te manaʻomia se taʻaloga 30-minute, i le vaiaso - a itiiti ifo ma le 5 lesona.

I le taimi ma a maeʻa faamalositino, ua liua le suka i le malosi. O sima e sili atu ona faʻaleleia le inisalini, o lea e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka.

Fofo faʻapitoa

O vailaʻau na saunia e tusa ai ma fua o togafitiga faʻaleaganuʻu o le a le togafitia ai togafitiga. Ae ui i lea, o le a latou fesoasoani i le faʻaititia o kulūkose ma le faʻamalosia o puipuiga a le tino. E le pei o vailaau, o togafitiga masani e masani lava e le mafua ai ni uiga leaga. Ae o nisi taimi e ono i ai le faateleina o le lagona o le tagata lava ia i mea o loʻo i totonu o laau.

Taumamafa i taimi uma. Uu le grits e ala i se faila kofe e saunia ai le ipu. Liligi le falaoamata o le cereal ma lefir (i le fua o le 2 tbsp. Buckwheat per glass of drink) ma alu i le po. Faaaoga le faʻafefiloi o mea faʻafefiloi i le taeao i luga o se manava gaogao

Faʻatasi ai ma vailaau faʻasolosolo, o le faʻalauteleina o le elecampane rhizomes, laʻau lauʻau ma le laumei o le a aoga. Liligi i le mea e faʻaaogaina ai vai inu (1 tbsp. I le ipu vai). Faʻaliliu le fausua ma inu 50 ml i aso taitasi. E mafai ona e taofia togafitiga i le taimi lava e te lagona lelei ai.

E talitutusa foi le taua o se teuteuga o le sulu. Tipi meaʻai i totonu o se mea e fai ai le kofe. Sasaa le paʻu i le vai (1 tbsp.) I le ipu vai) ma le kuka mo le 5 minute. Inu i luga o se manava gaogao ao lei faia le taeao.

O le tele o laau totō e maua ai le suka, e aofia ai pi pi, togafiti vailaʻau, fualaau aina ma laulaʻau o lanu paʻu masani, fuamoa ma le paina lau, St. John's wort, yarrow, vine vine, rose vao ma viburnum, lingonberry, aʻa, ola ma cuff. Faaaoga i latou i foliga o teuteuga, teas poo mea faʻaleaga. E aofia ai le tele o mea e manaʻomia mo se tino vaivai.

Preditebetes o se lapataiga lapatai o loʻo e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O lona uiga o lou suka toto e maualuga atu nai lo le tatau. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 muamua na muaʻi togafitia. O le tala lelei o suiga o le olaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e toe faʻafoʻiina lou suka toto i le masani ma puipuia pe tuai le amataina o le maʻisuka.

E tupu mai le mea na tupu pe a le tali lelei le tino i le homulini insulin ma o le mea lea e le mafai ona faatumauina le kulukose toto (suka) i se tulaga masani. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le toto suka e sili atu nai lo le masani, ae le lava e faʻatuina se faʻamaʻi o le maʻisuka. Afai e le togafitia, o le tulaga atonu e sili atu ona mamafa i le taimi ma taitai atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma isi faʻalavelave matuia, e pei o le fatu ma gasegase maualuga o le toto, stroke, vaʻaia le mafaufau, faʻamaʻi o le tino ma le fatu fatu.

O fomaʻi e uiga i le maʻisuka

Fomaʻi fomai, Polofesa Aronova S. M.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

E tele faʻailoga o le maʻisuka ua iloa i totonu o le alalafaga. Faatasi ai ma i latou, faitioga o le fia inu pea, paʻu o le paʻu, ma le masani ona faia e masani ona iloa.

E tatau i tagata uma ona iloa e uiga i faailoilo autu o le setete prediabetes:

  • Faʻaleagaina o mamanu mo le moe. Faʻasolosolo, o le gasegase o le glucose ua faʻalavelaveina, lea e aʻafia ai le faaletonu o le tino o le tino. I le taimi lava e tasi, ua faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini. O nei suiga e mafai ona oo atu ai i le le mautonu.
  • O le faʻamoemoeina o le paʻu, faʻaleleia, faʻaitiitia le tino vaaia. Talu ai o le maualuga o le suka o le suka o le maualuga o le suka o le maualuga lea i lenei maʻi, o le toto ua sili atu ona mafiafia. E pasi atu i totonu o vaʻa ma faʻaupuga sili ona leaga. E le gata ina afaina ai le paʻu, ae o le faʻaalia foʻi o faʻaaliga vaʻaia.
  • O le fia inu, o se taunuuga - o le uunaiga i le faletaele. Ina ia faʻaitiitia le toto mafiafia, e manaʻomia e le tino se tele o vai, lea e fesootaʻi ma se manaʻoga faifaipea e inu. O le inuina o le tele o vai, e amata ai ona masani le tagata i le masani ai. O lenei faailoga o le a mou atu i le taimi lava e oʻo ai le maualuga o le suka i le 5.6-6 mmol / L.
  • O le gau o le mamafa e fesootaʻi ma le vaivai. Inisalini laiti e maualalo, o le kulukose e le o totoʻa atoatoa e le tino mai le toto, o lea la e le lava le malosi o sela mo le atinaʻeina atoatoa.
  • Faiva, fiva. O nei faailoga e aliali i le po. Talu ai ona e leai ni meaʻai, e amata ona mafatia maso, e mafua ai le le mautonu. O le maualuga o le suka e mafua ai le fiva o se tagata.
  • Migraine, ogaoga tiga i totonu o malumalu. I totonu o le setete, o le faaleagaina o toto toto ma capillaries e tupu. E oo lava i suiga sili ona laiti na mafua ai le tiga o le ulu, le mamafa ma le tingling i vae.
  • O le faateleina o le kulukose pe a mavae le lua itula pe a uma se taumafataga e faailoa ai le amataina o le maʻisuka.

O le mea pito sili ona taua ma tuusao o le toto maualuga maualuga. I se tulaga o loʻo i luma o le maʻisuka ituaiga II, o suega o suʻega suʻesuʻe e mai le 5.5 i le 6.9 mmol / L.

Vaʻaia o lena foliga pe a le o iai le maʻi, ae o le tele o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le masani (maualuga masani 5.5 mmol / L) ma e 5.6 - 6.5. Faatasi ai ma se faailo o le 7 mmol / l i luga o se manava gaogao, ua maua ai le maʻisuka. E iloa foi i le taimi o le suʻega ole toleniga o le kulukose. I le faʻavaivaia o le kulukose, latou te talanoa i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O faailoga autu o loʻo e amataina le maʻisuka.

  1. Le lava le malosi ona o le leai o se mafuaaga. E te lei galue lava, ae ua e lagona le vaivai. Ma i le tausaga talu ai, e te leʻi lagonaina se avega faapena.
  2. Se faʻateleina o le mamafa. O lenei mea e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 2.
  3. O se gasegase mamafa i le taimi o le maitaga, pe a sili atu le malosi o le inisalini i le malosi o le tino e fausia ai.
  4. Paʻu o le paʻu i le maʻisuka ituaiga 1. E mafua ona o le inisalini e le lava e aʻafia ai meaʻai e ulu i le tino.
  5. O le galala le faamalieina (polydipsia) e aliali mai ona o le tele o le suavai i totonu o le urine ma le faateleina o le mamafa o le toto. I lenei tulaga, o le gutu malolo e tumau lava le anapogi.
  6. Faateleina le fia ai (polyphagy). O tagata maʻi e masani lava ona lagona le fia aai ma e le mafai ona lava. E mafua ona o tu e le mafai ona aʻafia le kulukose mai le toto i le leai o le inisalini.O le mea lea ua taʻua o le "matelaina i le tele."
  7. Faʻasolosolo faʻateleina urination (polyuria). E mafua lenei mea ona o le faateleina o le mamafa o le urine ona o le kulukose o lo oi totonu (lea e le masani ai), ma o loʻo taumafai le tino e faʻaumatia.
  8. Faʻafitauli leaga. E le mautonu.
  9. Faiga faʻapitoa. O le suāsusu, lea e leʻi leva ona tali atu i togafitiga.
  10. O vaivaiga o feusuaʻiga, faʻaletonu o le faʻafefe.
  11. Manua e le faʻamalolo ma manuaga tuga, furunculosis. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o le malosi o le malosi i totonu o le suauʻu e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o le palatini, faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi. O loʻo i ai se faaletonu o le polotini, ma o se taunuuga, ua pagatia le tino puipuia, aua e manaʻomia le faʻamalosi mo le gaosia o sela e maua ai puipuiga puipui.
  12. Lafoaia ma le mago o le paʻu i nisi vaega o le tino, e fesoʻotaʻi ma tagata e liliu atu i le dermatologists, gynecologists, ae o loʻo i ai pea le faafitauli.
  13. Lafoʻa ma le totoʻa o gom, maʻi faʻasolosolo, tofo le nifo.
  14. Tingling ma le faʻalavelave o vae.
  15. Faʻaitiitia le teteʻeina i faʻamaʻi ma faʻalavelave faifai pea ma i latou.
  16. O le maʻi paʻu o le acanthosis uliuli, lea e faʻaalia i le pogisa ma le paʻu o le paʻu i luga o le ua ma le gaogao, o vaega laiti o le maualuga o le paʻu o le paʻu e aunoa ma se faʻamatalaga mamafa o le paʻu i paʻu paʻu. O tagata masani e masani ona faitio i foliga o "pala" o le paʻu o le paʻu lea e le mafai ona aveesea e ala i le fufulu.
  17. Suʻe toto mo le suka. O nisi taimi e leai lava ni faʻaaliga vaaia o le maʻisuka, ma o le maʻi e maua i se avanoa i le taimi o le suʻeina o le toto. I le taimi nei, o loʻo i ai pea se faailoga o le maualuga o le suka e pei o le hemoglobin glyc. O le hemoglobin lenei e fesootaʻi ma le kulukose. O le mea lea, o le tele o kulukose i totonu o le toto, o le sili atu lea o lenei faailoga. I le maualuga o le hemoglobin glycolated, e mafai e le tasi ona faʻamasino le maualuga o le suka i le 3 masina mulimuli.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e oti, tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai se faʻafitauli.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Preditebetes o loʻo faʻaalia i luga o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai. O le mamafa o le kulukose e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le gaosiga o le inisalini, ma o le solia o le pancreas e le mafai ai ona e faʻapipiʻi le tulaga talafeagai o le hormone. E 2 auala e fautuaina ai le atinaʻeina o vailaʻau muamua e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue.

Muamua e faʻavae i luga o le tagata maʻi na faia se vaifofo faapitoa e aofia ai le 75 g o le kulukose mama. A mavae ni nai itula, o le toto suka e tatau ona le sili atu nai lo le 7.8 mmol / L. Afai o le maualuga ua fuafuaina i totonu o tapulaa o le 7.8-11 mmol / l, o le ai ai ni vailaau. O le auala lona lua e iloa ai le maʻi o le fuaina o le hemoglobin glyc i totonu o nai masina. O le pasene o le pasene e amata mai i le 5,5-6.1%, o se taunuuga mulimuli i le va ma le maʻisuka.

Faʻatauga masani faʻatasi ma se seti faapitoa o faʻamalositino

O mea uma lava e matua faigofie lava ma e tiga tele.Afai o se tagata na te taʻitaʻia le olaga sese, faʻaaogaina le sipuni, inu i le nicotine ma le ava malosi, ona iʻu ai lea i ai: mafai ona sili atu le mamafa, faʻalavelaveina le masaniga o gaioiga uma na faʻaleagaina ai, e le gata i le faʻaleagaina, ae na mafua ai foi le faʻaleagaina o le tino. Na te le manao e sau i ona lagona i le taimi, ma e leai lava se isi e ese mai le au muamua na sau e laveai.

I lenei tulaga, o lenei soa e aoga tele, aua o le a le gata ina mafaufau le tagata e lua, ae galue foi. I luga o le malupuipuia o le soifua maloloina o le tagata lava ia ma le ola, ua ofoina atu se tagata i ni filifiliga se lua:

1. Faʻataʻatia se faʻatauvaga malosi i mea uma ma ...

faaauau au mataupu. I le lumanaʻi, o le ae faamasani i le maʻisuka, lea e matua luluina ai le "nofoa" o le soifua maloloina, lea e te tu ai ma se nonoa i lou ua i foliga o faʻafitauli o le maʻisuka. E mai ia i latou o le toʻatele o tagata maʻisuka e mate. O le taunuuga e leaga tele, a ea?

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O le maʻisuka e tupu mo mafuaaga eseese, e taua le gauai atu i faailoga lapataiga ile taimi. Maualuga ogaoga o vailaʻau i tagata:

  • silia ma le 45 tausaga
  • mamafa tele
  • faatasi ai ma se vailaau faʻasolo
  • i lalo ifo o le tino,
  • ma le maʻisuka faʻateʻa i fafine maʻitaga,
  • vavalalata ma tagata Amerika, Initia, ma tagata o Atumotu o le Pasefika.

O le a le mea e fai mo i latou e ausia ia tulaga o loʻo i luga? E tatau ona gauai atu i isi faasea ma talanoa i se fomaʻi. O le faʻamaʻi e faigofie lava ona togafitia i vailaʻau, se soifua maloloina ma se olaga ola malosi.

Faailoga o le faamai, ma pe aisea e tupu ai se laina tuaoi

O le mamafa o le mamafa ma se olaga e le tauagafau e na o ni mea taua e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi o le endocrin, cardiac ma isi faiga. I le tautala tuusao e uiga i vailaau muamua, o mea e faʻalogo e taulai atu i mea nei:

  • maʻi le moe, faʻaalia mai o se taunuuga o le faʻalavelave i le gaosiga o le kulūkose, faʻalavelave faʻaletonu o galuega,
  • ogaoga galala ma le masani ai - o le faateleina o le suka e tau atu ai i le mafiafia o le toto, ma mafua ai le manaomia faifaipea o le inu vai e taulimaina ai ia togafitiga,
  • paʻu faafuasei le mamafa mo le leai o se mafuaaga,
  • vevela paʻu
  • faʻaleagaina o galuega vaaia.

I le faʻaopoopoga, o faʻamaoniga o vailaau muamua e mafai ona faʻaalia i le faʻavaveina o musika, lea e mafua mai ona o le faʻaleagaina o meaʻai i totonu o masini. O ulu tiga, migraines e faʻatasi ma faʻamaʻi. O ia faailoga o vailaau muamua e mafua ona o le faaleagaina o tamai vaa, lea e tau atu i lagona le lelei.

O le mea autu e aʻafia ai le atinaʻeina o le laina tuaoi e tatau ona manatu o le resulin resistance. O se taunuuga, o le maualuga o le toto toto e faateleina. Talu ai ona o nei mea uma, e le tatau ona le amanaiaina tamaitai.

Matou tusitusi

Suʻega: Na manumalo le maʻi suka

I: my-diabet.ru Administration

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

Ma o laʻu tala lenei

Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 ou tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Alu i le tusiga >>>

2. Fufulu oe lava

Aloese i masaniga leaga. Amata ona 'ai lelei ma. O le mea lea, e te faʻafaigofieina le galuega o gaioiga uma, faʻamama le tino o toxins ma toxins, aveesea le mamafa, toe faʻafouina, aua o le faagasologa o le toe faʻafouina o le tino e le gata e toe faʻaleleia, ae ia faʻavave foi. Manatua le maʻi suka ma ona faʻafitauli. Ae o le puipuia o le muaʻi maʻi o le a manaomia ona tausisia i lona olaga atoa.

O le fautuaga o le a avatu e lau fomaʻi ia te oe o le a sili atu ona lautele. Matou te fautua atu e te gauai muamua i lou mafaufau i mea nei:

O le laulau o le GI o le a mafai ai e oe lava ona faia se meaʻai e faʻavae i luga o le tele o meaai lelei, ma faʻamatalaga e uiga i gaʻo gaʻo e mafai ai ona e malamalama lelei i mataupu o le maʻisuka meaʻai.

Ae ui i lea, soʻo se maʻisuka atonu e tatau ona manatua se tele o mamanu o le a aoga i soo se tagata e popole i lona soifua maloloina.

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

O faʻavae o le soifua maloloina lelei

1. E sili atu ona lelei le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei ile taumafa gaʻo, lea e faʻavae i luga ole fiva solu.

2. O le tele o kalori e faʻaaogaina i le aso, o le lelei. Ae aua le faʻaleagaina le faʻatusatusaga o kalori, aua o le mea e sili ona taua o le lelei o meaai, ae le o lona kalori. E ala i le taua o lona uiga o faʻasalalauga faapitoa o le oloa mo le tino. A maeʻa, e mafai ona e 'ai i le 1200 kcal, e aofia ai:

a) i le mataupu muamua, naʻo le 0.5 kilokalama o keke ma le ipu kofe i le susu,

(b) i le mea lona lua, mai le lelei o le taeao (), se taumafataga atoa (sapalai kapisi ma se fasi poloka, tao i totonu o le ogaumu, pea soupoa, 1 le fasi falaoa lanu moana, chicory i le susu e aunoa ma le suka), le taumafataga (salad, lauti po o le susu susu)

3. Taofi i se meaʻai maualalo. Le itiiti ifo o le gaʻo - o le itiiti ifo o le suka ma le inisalini i totonu o le toto, lea, i le isi itu, e faʻaitiitia ai le avega i luga o le paʻu ma gaʻo.

4. Taumafa fualaau faisua, otaota, puʻamuʻu. E masani lava e le afaina ai le maualuga o le glycemia.

5. Aua nei faʻaleagaina le pateta ma mea taumafa. O le masini foi o se carbohydrate, suka.

6. Taumafa na o falaoa atoa o falaoa lanu moana. GI o le falaoa paʻepaʻe e sili atu le maualuga nai lo GI o falaoa lanu moana. Afai e te 'ai 50g. falaoa paʻepaʻe, e tutusa ma le 'aina 2 le limasefulu kalama o falaoa lanu moana.

7. Faʻamamaʻa faʻatoʻa meaʻai ma mea suamalie suamalie na faia mai le falaoamata paʻepaʻe.

8. Aua nei 'ai meaai vave! O le tele o nei mea taumafa e maualuga tele i le kalori. Mai ia te ia sili atu le leaga nai lo le lelei. Na faia naʻo mo le faʻamoemoe o le faanatinatiina o le fasi o le anufe. E mafai ai e oe ona maua vave le malosi, ae a maeʻa le itula e tasi talu ona e 'aina le meaai lava e tasi, e toe iloa e se tagata le fiaai.

9. Tuuina atu le fiafia i le tao tao, meaʻai vevela, faʻatasi ai ma sina faʻaopoopoga o suauu ma isi gaʻo mo le faʻavelaina.

10. Aua le inuina meainu suamalie suamalie, inu sili atu ona mamā vai.

11. Amata le taeao i le cereal, ae le o le araisa.

12. Aua e te taumafa i meaʻai maualalo, aua o lenei mea e leai se aoga, meaai leai se mea mo le tino, pe a le aoga le manava mo le lelei, ae mo le faaputuputu, alofaga, ma feces.

13. A e leʻi faʻalogo i soʻo se fautuaga (aofia ai ma matou), faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e fatuina se polokalama o meaai paleni a le tagata lava ia.

Faʻaopoopo i lenei lisi se vaega toʻaitiiti o faʻamalositino. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafeiloaʻi solo i aso taʻitasi ma faʻavave taimi o le uila (20-30 minute i le aso), faʻafeiloaʻi o le afiafi (10-15 minute e lava i se saoasaoa lemu, o le mea sili e le o le savali, ae ia tamoe). O le asō ua matou tamoe, ma a taeao o atu i le paka, savavali mo le tele o itula i luga o le papa. Afai e itiiti sou taimi, ona e galue lea i le fale. Faʻaalu 30 minute i lesona. E le tatau ona e lesitala mo se faletaʻavale, ua lava le tuʻuina atu ia te oe o se avega laʻititi ina ia paʻu ai lou loto i le saoasaoa o se tagata soifua maloloina, e naʻo le lelei o le taunuʻuga.

O le a le mea o loʻo tupu?

Preditebetes o se tulaga lea e faʻavaivaia ai le faʻapalepale kullukose. O lona uiga, o le suka e sau mai meaai e le mafai ona faʻamalo lelei. O se taunuuga, o le siama e maualalo le suka e le maua mai e le pancreas i tulaga manaomia.

Afai o le tagata maʻi ua maua i se fomaʻi muamua, o lona avanoa e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2 e faʻateleina. Ae ui i lea, aua le vave popole. O lenei tulaga e mafai ona faʻamaonia pe afai e faia e le tagata maʻi taumafaiga uma e faia ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e taitaia se olaga ola malosi, mulimuli i se taumafataga faapitoa ma ave fualaau faasaina.

A pasia e le tagata maʻi se suʻa, faʻatasi ai ma togafitiga, o le a maua mai i le 5.5 i le 6.9 mmol / L. iuga o le suʻesuʻega. I lenei tulaga, o le masani i se tagata soifua maloloina e oʻo atu i le 5.5 mmol / L, ma o le masani i le maʻisuka e sili atu i le 7 mmol / L.

E le gata i lea, o se iloiloga se tasi e le mafai ona avea ma faʻamaoniga tonu o le atinaʻeina o prediabetes poʻo le maʻisuka. Ina ia iloa ia ituaiga maʻi faʻapitoa, o suʻesuʻega i le glucose concentration e manaʻomia ona fai i le tele o taimi.

Pe a ave le toto mai le tamatamailima e fua ai le suka, o le tele o vaega e taua tele. E mafai ona avea lenei mea ma mea e fiafia ai, taumafaina o meaai poʻo kofe i le taeao, malosi malosi faaletino, ave vailaʻau ma isi.

I lalo e mafai ona faamasani oe lava i faamatalaga o loo i luga o le laulau, lea o loo faailoa mai ai faailoga autu o le kulukose ma le maualuga o tulaga faatauaina mo se tulaga tulaga ese ma le maʻisuka:

Afai o nisi taimi o le auiliiliga mo le manava gaogao na sili atu ona maualuga le maualuga o tulaga faatauaina, ona faatonuina lea e le fomai mo se isi suega mo le hemoglobin glyc.

O lenei suʻesuʻega e umi lava (pe a ma le tolu masina), ae o loʻo faaalia ai le maualuga o le suka ma fesoasoani e faia se faʻamaonia saʻo.

Faailoga ma faailo o vailaʻau

O le faailoga autu, maualuga le maualuga o le suka, e mafai ona iloa e ala i le faia o se suʻesuʻega. O auala autu o suʻesuʻega o suʻega toto toto, suʻega o le faapaleni o le glucose ma le suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated.

O le mea moni, e leai ni faʻamatalaga faʻalauiloa o se setete predicetics.

O le toʻatele o tagata e maua i le maualuga o le kulukose o le toto atonu e le o nofouta e uiga i vailaʻau muamua mo se taimi umi.

Ae ui i lea, o mea e tatau ona vave gauai atu i ai o le mago i totonu o le oral vevela, fia inu pea ma faanatinati atu i le faletaele "sina mea itiiti".

O faʻamaʻi ogaoga o:

  • faʻaititia le faʻaaliga
  • fiaaai
  • leaga le miti
  • vaivai
  • faʻaleagaina
  • tiga o le ulu
  • gaogao
  • itiiti le gau.

O nisi tagata o le a sili atu ona atiaʻe le prediabetes ma le maʻisuka ituaiga 2 nai lo isi. O le vaega aʻafia e aofia ai:

  1. Tagata o loʻo i ai se faʻasologa.
  2. Toʻatele tagata.
  3. Tagata mai le 40-45 tausaga ma le matua.
  4. O fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama ma e maua ai le maʻisuka o le maʻisuka.
  5. Tina fafine e tele le ovarycy ovary.
  6. Tagata e taʻitaʻia olaga ola.

Vaega o togafitiga o vailaʻau

O le faʻasalaga e faʻamuamua e le o se mea matautia ma e mafai ona tuʻu faʻamaonia o se mea sese. O le faʻafefe o lou soifua maloloina e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga matuia ma le le mafai ona faʻafitia.

Ae o tagata e mulimuli i faatonuga uma a le latou fomaʻi ei ai a latou faʻamatalaga lelei.

O le tagata tomai faapitoa e atiae se togafitiga patino mo le tagata maʻi, ma mafaufau i uiga o lona tulaga maloloina.

O tulafono faavae e tatau ona mataʻituina pe a faʻapipiʻiina togafitiga, faʻapea foʻi ma puipuiga, o:

  • meaai faapitoa
  • olaga ola malosi
  • le siakiina o kulukose o le toto i se glucometer,
  • ave fualaau.

E tatau ona maitauina e na o le faʻatinoina o tulafono taʻitasi e faʻatasi ma isi e mafai ona maua ai ni taunuʻuga moni lea o le toto glucose e tusa ma le 5.5 mmol / L. O tagata faʻamaʻi naʻo naʻo fualaau oona e mafai ona maua ai se faʻaitiitia o le suka ma pasi ai faailoga o tagata mamai. O le taumafaina o sipuni, meaʻai gaʻo, popo, inu ava malosi, o gasegase e faia se sese matuia ma faateleina a latou maualuga maualuga o glycemia.

E sili ona taua i le togafitiga o fuainumera prediabetic e aveesea le mamafa. O lea, e mafai e le tagata gasegase ona faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulūkose ma le faʻaleleia atili o le tino.

Afai o loʻo lamatia se tagata i le atiaeina o prediabetes ma le maʻisuka ituaiga 2, o le a aoga foi mo ia e mulimuli i nei tulafono.

Meaʻai i le togafitiga o prediabetes

O le taumafataga o se tasi o vaega autu o le toe manuia o le toe maua mai o gasegase e le gata mai vailaau, ae o isi foi faʻamaʻi faʻamaʻi.

E taua tele le ave o meaai i ni vaega laiti, ae tele - e oo i le 6 taimi i le aso. O se tagata gasegase ma se faʻamautinoaina o tagata mamai e tatau ona asiasi i se tagata fai meaʻai o le a atiina ae se fuafuaga a le tagata lava ia. O le mea lea, o le tagata gasegase e le gata ina faʻaititia le maualuga o le suka, faʻagalo e uiga i le faʻaleagaina o faʻamaoniga, ae faʻaumatia ai foi paʻu faaopoopo.

O le 'ai ma se faʻamaʻi faapena e aofia ai le tuʻuina atoa o gaʻo (meaai kuka, sausage, sisi), meaʻai falai, oloa o loʻo i ai vailaʻau faʻasaina (oloa tao, suti, sukalati, keke, honey, jam, sugar).

Ae i le taumafa o tagata gasegase e mafai ona aofia ai mea nei:

  1. Areto (atoa po o le rai).
  2. Fatisi fualaʻau lactic acid (kisisisi, kulimi mumu, susu susu, kefir).
  3. Meaʻai ma iʻa (aano o lapiti, moa, turuki, hake ma isi).
  4. Fua e le faʻamaonia (lemoni, moli, pulu, pulu, fuamoa suamalie, fualaʻau, pi).
  5. Fualaau faisua (kapisi, kāloti, tamato, pauka, kukama, greens).
  6. Oat, pelesi palesi ma le keke.
  7. Mea faʻamalolo.

Fomaʻi fomaʻi mo vailaʻau

I aso nei, o le tele ma sili atu o finocrinologists o loʻo faʻamatalaina se vailaau faʻasaina po o le 1000 i tagata gasegase. O le sui lea o le hypoglycemic e mafai ona faʻaititia le aofaʻi o kulukose o loʻo gaosia i le ate ma faʻaitiitia le faʻapalepale o le kulukose. E le gata i lea, o le maʻisuka ma tagata gasegase ei ai se tulaga vavalalata atonu e finau ma le avea o Metformin e fesoasoani e faaitiitia le mamafa o le tino. O le mea moni, o lenei taunuʻuga e mafai ona ausia e ala i le matauina o se meaai ma se olaga ola malosi.

I le 2006, na tofotofoina ai Metformin e le International Diabetes Federation. O le vailaʻau na maua e aoga ma fautuaina mo le uluai togafitiga o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. Fuainumera faamaumauina o Metformin ua faaitiitia le ono mafai ona tupu le maʻisuka, o ona taunuuga ogaoga ma le fuainumera o le tino e tusa ma le 30%. O se taunuuga sili ona taua e le mafai ona ausia e ala i le inisalini togafitiga ma sauniuniga o sulfonylurea.

I le lalolagi, o lenei sui o le hypoglycemic e sili ona lauiloa. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai, i le maketi a Rusia o loʻo i ai le tele o vailaʻau o loʻo i ai le metformin oona, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage, Glycomet, Metformin-BMS, Metoo ma isi.

I le faʻaaoga lelei ma le tausisia o tui, o le fualaau faasaina e seasea mafua ona afaina. Ae ui i lea, o metformin ei ai nisi faʻatauiga:

  • maʻitaga ma susu susu,
  • tasi le le faapalepale i le vaega,
  • lactic acidosis ma le precomatose tulaga,
  • taotoga taotoga
  • o le ava malosi,
  • faʻamaʻiloga / matua / le atoatoa o le tino,
  • faʻamaʻi pipisi
  • maʻisuka vae
  • faamalolo ma le hypoxia.

I le amataga o togafitiga, e maua e gasegase le 1000 mg o le fualaau faasaina i le aso, inu tele vai. O le a le umi e tatau ona ou ave metformin? O se vailaʻau faʻatasi ma se metotia o le 1000 mg e faʻaaogaina mo le 1 i le 2 vaiaso. Ona tupu lea o le fualaau. Ae peitai, o nei mea uma e tatau ona talanoaina ma se tagata poto faapitoa. O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina.

Ole fua pito i maualuga o le fualaau faasaina e 3000 mg i le aso. E tele fomaʻi e fautuaina i le amataga o togafitiga e vaevae ai le inumaga i le 2-3 inumaga, ina ia mafai e le tino ona faʻafetaui masani i le gaioiga o le vailaʻau.

A o faʻaogaina le tino i Metformin, e ono mafai e le tagata maʻi ona faitio i le ita, ae o se tali masani lea e alu ese ile lava 1-2 vaiaso.

Faʻasologa faʻapitoa i le taua faasagatau i tagata faʻateʻa

O isi metotia o togafitiga o le a le mafai ona fofoina atoatoa togafitiga, ae, o le mea moni, o le a latou fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le suka ma faʻamalosia ai puipui a le tino.

O le faʻaaogaina o vailaau faʻaleagaina i vailaʻau e mafua ai ona leai ni aʻafiaga. Naʻo le pau lava le mea o le faʻamaʻi pipisi o le maʻi i soʻo se vaega o le laau.

Faʻatasi ai ma togafitiga fualaau faasaina, o togafitiga faʻalapotopotoga o le a fesoasoani e faʻaumatia vave le faʻamaʻi.

O mea e maua ai le suamalie o loʻo i ai i ia laau:

  1. Tasatberry officinalis.
  2. Laʻau paʻu
  3. Bean Pods.
  4. Blueberries ma

Preditebetes: Faʻailoga

E tele faʻailoga o le maʻisuka ua iloa i totonu o le alalafaga. Faatasi ai ma i latou, faitioga o le fia inu pea, paʻu o le paʻu, ma le masani ona faia e masani ona iloa. E le maoti ni faʻamaoniga pei o:

  • tigā
  • faʻanoanoa vaaia,
  • faaletonu o le loto ma toto toto,
  • paleni mamafa
  • ogaoga, fiva,
  • tiga i le ulu ma vae.

O le mea pito sili ona taua ma tuusao o le toto maualuga maualuga. I se tulaga o loʻo i luma o le maʻisuka ituaiga II, o suega o suʻega suʻesuʻe e mai le 5.5 i le 6.9 mmol / L.

O le a le mea e fai pe a oʻo mai le le mautonu e leʻo se mea e sili ona fiafia i ai - o le vaʻaia? O faʻamaʻi ua uma ona latou lagona, o le suʻesuʻega na faʻamaonia ai le fefe. Muamua e tatau ona e toʻafilemu, e mafai ona e taulimaina togafitiga. O togafitiga faʻapitoa e faʻamaonia. I le faaopoopo atu i fautuaga e fautuaina mai e se endocrinologist, ia mautinoa ia mulimuli i se olaga ola maloloina. E tatau:

  • laau poʻo le # 9)
  • faateleina le gaioiga faaletino
  • lafoai ese amio leaga,
  • e taitaia ai au uma e tau i le mamafa.

O se tasi o elemene autu o le togafitiga o le lelei o meaʻai. O meaai maloloina e mafai ona toe faʻafoʻi le pancreas ma faʻaitiitia le ono aʻafiaga o faʻalavelave o tagata faʻateʻa. O le a naʻo le fesoasoani e faʻaumatia faʻamaʻi le lelei ma toe faʻafoisia le soifua maloloina.

Taumafa mo prediabetes numera 8

Faʻapena mo le faʻaaogaina o tagata o loʻo tauivi ma le mamafa o le mamafa, ona o nei mea na tupu. O faʻafitauli o le faʻamaʻi o le a faʻaitiitia ai le malosi o faʻamatalaga ma le faʻaleleia lelei o meaʻai. O le laasaga o togafitiga e aofia ai le faʻaitiitia o le taumafa o gaʻo ma gaʻo. O le taumafataga e faʻavae i luga o mea taumafa maualalo-caloni e maua i vitamini ma enzymes e fesoasoani e faʻatele ai le metabolism.

Meaʻai Manatuʻai Nuʻu 8

O meaai i aso uma e mafai ona aofia ai:

  • rye po o le falaoa atoa,
  • nisi susu ma meaʻai susu,
  • sina sisi gaʻo maualalo
  • meaʻai ma aano o mea taumafa,
  • meaʻai maualalo-gaʻo i luga o le sua o fualaau faisua,
  • buckwheat, karite pela,
  • fualaau faisua, fualaau aina e maualalo le maua o le suka masani,
  • oloa suamalie.

Faataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga mo le numerabetes number 8

Taulai atu i se taumafa faapena:

  1. Breakfast - fuamoa, fuamoa fuamoa i le suauu manogi, falaoa ma le pata.
  2. Taʻaloga - kuka (moa, lapiti, povi), keke, fualaau aina fou po o fua.
  3. Snack - soup i luga o le sua o fualaau aina suamalie, sauerkraut, sina meaʻai falai, fua, falaoa.
  4. Taina o le afiafi - iʻa e maualalo le gaʻo, fufuluina o fualaʻau, falaoa.
  5. A o lei alu i le moega - o se ipu malamalama o le kefir.

O meaai e fuafua i le va o le 3-4 itula, o le mulimuli (itulau 5) - aʻo le i momoe.

Lisi o le laulauʻai 9

O le taumafataga a Pevzner ua fuafuaina faapitoa mo tagata maʻisuka ma tagata mamaʻi. E itiiti le mamafa nai lo le numera numera 8, aua e le faʻamoemoe e faʻaitiitia le mamafa o le maʻi. Faʻavaeina o le gaʻo ma gaʻo gaʻo, o le laulauʻai e 9 e faʻaleleia ai le tulaga o tagata gasegase ma le maʻisuka ma le ituaiga II o le maʻisuka. O le faʻaitiitia o le uta o le kulukose o se elemene taua o togafitiga. O le lisi e aofia ai le aofai o oloa ua faamaonia. Afai e manaʻomia, e mafai ona e faia se meaai lelei ma maloloina.

E fautuaina e inu pe tusa ma le 2 lita o le minerale poʻo le vai mama i aso taʻitasi, e le aofia ai le faʻaaogaina o isi vai. O meaai e tatau ona masani, ae le o le faamalieina: o le tagofia o meaʻai e matautia tele. O le auala sili e faamalieina ai le fia taumafa o le 'ai lea o fualaau aina mata po o fualaau faisua.

Faasaina ma Faasaina oloa

E faʻapefea ona togafitia togafitiga vave? O le a le mea e fai i oloa, e faʻaesea, pe faʻapefea ona kuka? Malamalama i soo se fesili e tulai mai. O le mea e sili ona le alofagia ma faigata, ioe, ia teena oe lava i meaai masani. Muamua lava, e tatau ona faʻaesea:

  • buns, falaoamata o falaoamata o le saito,
  • suka ma meaai maualuga i totonu,
  • sisi, meaʻai gaʻo ua maeʻaeʻa,
  • margarine, pata, meaola manu,
  • oloa e maua mai i mea faʻaleagaina,
  • meaʻai vave
  • gaʻo, meaʻai vevela, suamalie.

Faatagaina e 'ai se tele o oloa avanoa ma aoga:

  • fualaau faisua fou ma ua tunu (faʻasaina pateta),
  • greens
  • fualaau aina ma vine (sili ona suamalie),
  • o meaʻai susu i le maualalo o kalori,
  • falaoa ma le pogisa,
  • meaai ma iʻa.

E tatau ona e iloa muamua aʻo leʻi kukaina le susu, e tatau ona e saluina mo le le itiiti ifo ma le 2 itula ma se suiga o le vai ma tipi i ni vaega laiti.

Faataʻitaʻiga o le numera numera numera 9

Ua vaevaeina le aso i le 3 taumafataga o le vaega e tasi ma le 3 meaai. O se vaitau taimi faatulagaina i le va o taumafataga o le a fesoasoani ia te oe e faʻafetaui vave ai le fuafuaga fou. Manatua o le taumafataga mo tagata muamua e maua ai iuga sili ona lelei. O se auiliiliga auiliili o le a mafai ai ona e malamalama i le ala e tatau ai ona faatulaga le saʻo

  • 'aiga o le taeao - squash pancakes, kirimigi uliuli 10-15%, tea,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau suamalie fualaau, falaoa, faʻamaʻaina fualaau faisua,
  • 'aiga o le afiafi - moa moa mai le ogaumu, paluga sipisi, tamato.

  • 'aiga o le taeao - meli falaoa mai le suka, chicory,
  • 'aiga o le aoauli - supa ma meatballs, karite karite, salati pipi,
  • taumafataga - kuka kuka, iʻa kuka, falaoa.

  • 'aiga o le taeao - buckwheat porridge, koko,
  • 'aiga o le aoauli - o le pikiakini, 2 fuamoa kuka, falaoa, kukama fou,
  • 'aiga o le afiafi - zucchini kuka i falalaʻau ma fualaʻau.

E pei o se meaʻai e mafai ona e faʻaaoga:

  • se ipu susu o susu po o oloa gaosiga susu,
  • fuamoa fualaau suamalie ma yogurt masani,
  • fuamoa fualaʻau (mata ma le kuka) ma paluga pateta,
  • kusi falaoa
  • oloa faapitoa mo le maʻisuka (kuki, lole lole).

O le lisi o loʻo faʻavae i luga o mataupu faavae lautele o le soifua maloloina lelei ma e le faʻatagaina ai meaai taua. O le tele o ipu e maua mai mea e faatagaina. E fautuaina le faʻaaogaina o se fafie faʻalua, faʻavevela le kuka, ogaumu ina ia faʻamalosia ai mea aoga o oloa ma faʻaitiitia le avega i luga o le gaʻoina. O le tele o auala e kuka ai meaai o le a le mafai ona vaaia le laulau taumafa i ona tapulaʻa.

Preditebetes o se faʻasologa muamua i le maʻisuka ituaiga 2. E faʻalagolago i le matuia o le togafitiga o le maʻi, pe o le a avea ma togafiti o le leai o se toe foʻi mai pe o le a tumau pea o se lapataiga e uiga i le manaʻomia ona sui lou olaga.

E mafai ona togafitia togafitiga?

Toeitiiti lava o taimi uma, o le maʻisuka e muamua atu i se tulaga e le o se faʻamaʻi, ae o loʻo faʻamaonia ai se soliga ogaoga o le gasegase o le gaʻo - prediabetes. I lenei laasaga, o loʻo faʻaauau pea le tino ma le faʻaaogaina o le kulukose, lea e maua mai i meaʻai, ae e leʻo feagai ma le meaʻai, ae e sili atu le leaga. O le suʻega toto mo le suka i le taeao i luga o se manava gaogao i se tagata gasegase i vailaau muamua o le a faaalia ai le maualuga o le kulukose pe a ma le 6.1 mmol / L. I lenei laasaga, o se fofo atoatoa e mafai. Seʻio tatou mafaufau atili i auala e faʻafefe ai faʻamuamua.

I le togafitiga o prediabetes, e mafai ona faʻagataina naʻo le meaʻai ma aʻoga faʻapitoa i le tele o tulaga, ma e mafua mai i le masini o le amataina o le maʻi. O le tele o taimi, o le tulaga e atiae i tagata ua mamafa tele. O le tino o le tino ma totoga o le tino, o loʻo ufitia e le tino o le tino, i le i ai o suauʻu mama i totonu o la latou fausaga, o le a leai se lagona o le inisalini, o le mea lea latou te le toe faʻaaogaina le kulukose. O lenei mea ofoofogia ua taua o le tetee o inisalini.

Ma o lenei mea lelei - gaʻo gaʻo, lea ua avea atili ma sili atu i totonu o masini, e le manaʻomia le kulukose. O le gaʻo o se sapalai lea e le galue i soo se auala, e faʻasaoina lava. Glucose e talafeagai mo maso, muamua lava, ma le tino maso o se tagata e le mautonu. O le mafuaʻaga lea e tumau ai le glucose e leʻi faʻaaliaina i totonu o le toto, faʻamalosi ma faʻaosoina ai maʻi o le tino o le tino ma isi faafitauli.

O le mea lea, i le faagasologa o togafitiga o vailaʻau, o galuega nei e fofoina manuia:

  • Faʻaitiitia o le toto toto i le latalata i tulaga masani e faʻamautinoa ai le galue masani o le tino.
  • Faʻaitiitia le maualuga o le gaʻo ma faʻalauteleina le maso e faʻalauteleina ai le gasegase o le tino ile inisalini.
  • O le faateleina o le manaoga o le tino mo le malosi, ma o le taimi nei e le tumau ai lona leʻoina - kullukose, ma o le a le aveesea le gasegase o le insulin.

Ina ia foia nei faafitauli, e le manaʻomia ni fualaau taugata poʻo ni faʻataʻitaʻiga - naʻo le tausisia ma le faʻamaoni i se taumafataga maualalo ma le gaioiga masani i le aso.

E tatau ona manatuaina o fualaau faasaina, e oʻo lava i le taimi sili ona lata mai, o le a le faʻamalosia ai lou tino e faʻamaonia le metabolism gaʻo, o lona uiga o le faafitauli o le a faʻalolotoina seia oʻo i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, ona oʻo ai lea i faafitauli le lelei.

Faiga Faʻavae Meaʻai Meaʻai

Afai e maua oe i togafitiga, e tatau ona e mulimuli i tulafono nei:

  1. O meaai e tatau ona faʻaititia - 5-6 taimi i le aso. E tatau ona e tulaʻi mai le laulau ma se lagona itiiti o le fiaaai. Meaʻai e toe faia i le 4 itula.
  2. E fautuaina le fatuina o se meaʻai ina ia mafai ai ona faʻaaogaina oloa gaosi (cereals, fruits) i le afa muamua o le aso, ma le polotini - i le lona lua.
  3. Faʻesea mai le taumafataga meaʻai e taʻua o meaʻai gaʻo - mea taumafa e maua ai suga faigofie e faʻaleleia e aunoa ma se suiga i le faiga o meaʻai ma vave faʻateleina le maualuga o le suka i le toto. O nei oloa ma ipu o loʻo i ai suauu faamamaina, falaoamata o meaʻai, suamalie suamalie, meli, fualaʻau ma se faʻamaufaʻailoga e sili atu i le 50.
  4. Faʻasaga i taumafa leaga, meaai gaosi ma meaai gaosi, e tusa lava pe maua ai suga faigofie poʻo le gaʻo sili atu i la latou tuufaatasiga - o le faigofie o meaai, o le lelei.
  5. Faatapulaaina le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo, meaʻai susu, gaʻo faʻamamaina.
  6. Aua le faʻaaogaina meaʻai suamalie-calorie (fructose, xylitol, sorbitol). E sili ona suamalie le suamalie Stevia - o le natura, e leai se mea e maua ai le kalori ma e aoga foi i le tulaga o le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo. Faitau atili e uiga i le suka i totonu o le tusiga: suka e suitulaga i le maʻisuka.
  7. Inu 1.5-2 lita o le vai i le aso. I le faʻaopoopoga, o laʻau teas ma le kofe gaʻo, e maua ai fua o fualaau aina.

Ina ia faafaigofieina le faailoaina o oloa faatagaina ma faasaina, e mafai foi ona e faatautaia le laasaga lenei:

E tatau ona faʻatusatusa le aoga o caloric i aso taʻitasi i le amanaʻia ai o le tupe gau mo le gau o le mamafa. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻalagolago i le soifua maloloina Numera 9 ma le 8:

3-day prediabetes menu menu

O se faʻataʻitaʻiga lenei meaʻai mo aso e tolu:

  • Breakfast: fuamoa ua kuka, saladi fuamoa, se fasi keke falaoa.
  • Toa tea: yogurt ole maualalo-kalori.
  • Taʻaloga: vaega o paluga tipi, buckwheat, fualaau faisua fou ma otaota.
  • Toa tea: suauu fualaau suamalie, sauerkraut, fasi keke rye, 1 apu.
  • Taumafa: iʻa fagota, fualaau suamalie.
  • Ae leʻi alu i le moega: o se ipu malamalama o le kefir.
  • Breakfast: oatmeal ma vine fou, se fasi falaoa falaoa o falaoa.
  • Toa tea: 1 moli.
  • Taʻaloga: suauu moa, falaoa, masini fualaau faisua.
  • Toa tea: yogurt.
  • Taumafa: suauu tipi, fualaau faisua fou, zucchini tao tao.
  • Ae leʻi alu i le moega: jelini.

  • Breakfast: susu susu, 1 vine.
  • Toa tea: o se ipu malamalama ma fualaau aina ma yogurt.
  • Taʻaloga: suauu i meatballs, buckwheat, salati kapisi ma kukama.
  • Toa tea: kulimi i lalo ole calori ma fatu.
  • Taumafa: suauu pati, 2 fuamoa ua kuka, se fasi falaoa.
  • Ae leʻi alu i le moega: o se ipu malamalama o le kefir.

O afea e manaʻomia ai vailaʻau?

E i ai taimi e, e faaopoopo i meaʻai ma aʻoga faʻapitoa, e faatonuina e le fomai togafitiga. O fualaau oona nei - Maninil, Amaryl, Glycidon, Glinides, inhibitors Alpha glucosidase, ma isi. Afai e faatonuina i latou e le fomaʻi, o lona uiga e talafeagai le fesoasoani i le tagata maʻi e faʻamaonia le maualuga o le suka i le toto ma faʻaitiitia le mamafa o le tino (silasila foʻi - pe faapefea ona aveesea le mamafa ma le maʻisuka). O le mea autu e le o le "faʻafefe" i luga o nei vailaʻau, faʻamaonia mo a latou meaʻai, ma ia malamalama o vailaʻau e le mafai ona afaina - o le itiiti ifo e te ave, o le sili atu lea.

O tagata taʻitoʻatasi, e mafai e le fomaʻi aoga ona fautuaina togafitiga insulin. I le avea ai o se tulafono, o le inisalini mo lenei siama ua faʻamatalaina o se mea le tumau e talafeagai e lagolagoina ai le "vaivai" pancreas. A o faagasolo togafitiga, faatasi ai ma le fesoasoani a le aʻoga faaletino ma mea taumafa, e mafai ona faaitiitia le tetee o le tino i le inisalini, o le "malolo" pancreas o le a amata ona taulimaina ana galuega, talu ai ona o le manaomia ona galue "mo ofu" o le a mou atu.

I le tulaga o predabetes, o mea e faʻamalosia ai le inisalini e le o faʻamaonia ona e mafai ona afaina. I le avea ai o se tulafono, i lenei laasaga o le gasegase o le gaʻo gaʻo, o le pancreas e le gata e faʻaititia ai le pulelasi o le inisalini, ae sili atu foi ona gaosia nai lo mea masani. O le faʻafitauli e le o le pancreas, ae i le tui o le inisalini. Afai e te faʻateleina le faʻaleleia o le gaosiga o le inisalini, o le pancreas e vave faʻavave vave nai lo se mea e tupu e aunoa ma ni vailaʻau.

Togafitiga o togafitiga ma togafitiga faʻa-tagata

O le mea moni, e le mafai e se tasi ona faʻalagolago i na o togafitiga faʻale-aganuʻu i le togafitiga o prediabetes, ae e mafai ma e tatau ona faʻaaoga ona fua e fai ma fesoasoani i le faʻatagaga a le fomaʻi. O le tele o nei fautuaga e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le nutimomoia ma le metabolism, faʻatoʻilaloina le faʻaleleia o gaʻo mai le gaʻo meaʻai ma le lagolago i le pancreas:

  1. E aoga le inu i taeao uma 250-500 ml o le suavai suamalie. Mo le mauaina o se tasi, e tatau ona tafe le suavai mama, vai inu. I lenei tulaga, o le a sinasina le aisa i le ogatotonu o le vaega. Faʻasaʻo na o le vaega manino e ala ile aveesea o le aisa paʻepaʻe mai le koneteina.
  2. Mo le 20-25 aso ao lei faia taumafataga taitasi, ia inu 50-75 ml o le paluga o sua o le pusi ma le kapisi tipi i le fua faatatau o le 1: 1. A maeʻa le 5-10 aso malolo, e mafai ona toe faia lea ituaiga.
  3. O aso uma mo le ono masina ao leʻi faia le taeao, ia inu i se teuteu mafanafana o le moa, lea ua saunia e pei ona taua i lalo: Suauʻu 2 sipuni tele o fatu fatu i le afa lita o le vai mo le lima minute.
  4. O le afa itula ao lei faia le taeao ma ao le i ai le taumafataga o le afiafi, ia 'ai le lua punetini o le pata o le eleele, ma tauanau atu i se ipu malamalama. O le taeao e saunia i le afiafi, ma le afiafi i le taimi lava e uma ai le taeao.
  5. Elecampane aʻa, lanu lanu moana, lala tipi o le paʻu mumu i le tutusa tutusa. Faʻatasi se sipuni sipuni o le aoina ma se ipu vai inu ma inu 50 mg 2-3 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. O le togafitiga e 20-25 aso, o le malologa i le va o vasega e tatau ona 5-10 aso.
  6. O laʻau pi ma laulaau lanu 4 g taʻitasi, rose vao ma launi vine 3 g taʻitasi, yarrow 1 g sasaa se ipu malamalama o le vai vevela ma pipiʻi ile vevela vevela mo le tusa ma le 5 minute. Inu pe a uma meaai 2-3 taimi i le aso. Le auala o togafitiga, pei o le fua muamua.
  7. I le salati, e aoga le 'ai faʻatasi i aso taʻitasi: 50 g o aniani tipi (fufulu muamua aʻo leʻi tataina), 15 g o le pasisa ma le dill, 10 g o le suauu olive.

O le mea pito sili ona taua e tatau ona e iloa mo i latou o loʻo i ai se faʻamaoniga o le Prediabetes i luga oa latou faʻamaumauga faafomaʻi e le o le maʻisuka, ae o se laina tuaoi e mafai ona faasaʻoina. O meaai lelei, faamalositino faifaipea ma, atonu, o se vailaau pupuu, ma o le a toe maloloina oe.

Preditebetes o se lapataiga lapatai o loʻo e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O lona uiga o lou suka toto e maualuga atu nai lo le tatau. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 muamua na muaʻi togafitia. O le tala lelei o suiga o le olaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e toe faʻafoʻiina lou suka toto i le masani ma puipuia pe tuai le amataina o le maʻisuka.

E tupu mai le mea na tupu pe a le tali lelei le tino i le homulini insulin ma o le mea lea e le mafai ona faatumauina le kulukose toto (suka) i se tulaga masani. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le toto suka e sili atu nai lo le masani, ae le lava e faʻatuina se faʻamaʻi o le maʻisuka. Afai e le togafitia, o le tulaga atonu e sili atu ona mamafa i le taimi ma taitai atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma isi faʻalavelave matuia, e pei o le fatu ma gasegase maualuga o le toto, stroke, vaʻaia le mafaufau, faʻamaʻi o le tino ma le fatu fatu.

O le a le mea e mafua ai ona faʻasolosolo?

E talitonuina o tagata e sili atu le mamafa o le tino, e taʻitaʻia ai se olaga le lelei poʻo le i ai o se talafaasolopito o aiga o lenei faʻamaʻi, o le a sili atu ona atiaʻe le prediabetes. E talitonuina foi o fafine ua maua i le maʻisuka ituaiga o loʻo i ai le faateleina o le ono mafai ona tupu aʻe i le lumanaʻi.

O le toʻatele o tagata ei ai vailaau faʻasolosolo e leai ni o latou faʻaʻailoga. Ae afai o loʻo iai sou vailaau muamua, e tatau ona e siaki mo faailoga o le maʻisuka, e pei o le:

Vaega o lamatiaga

O le American Diabetes Association fautuaina le suʻeina o le maʻisuka, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2 pe'āfai e iai sau mea o loʻo mulimuli mai faailoga o vailaau vaʻaia:

Ua e mamafa tele ma ua sili atu i le 45 tausaga le matua - fai se suʻega muamua i le taimi o lau asiasiga mulimuli i le fomaʻi.

E iai lou mamafa masani ma oe 45 tausaga pe sili atu - i lau asiasiga i le fomaʻi fesili i lau fomaʻi pe a manaʻomia se suʻega.

Iʻititi nai lo le 45 tausaga le matua ma le mamafa - o lou tino (index) index (BMI) e 25 pe sili atu foi - ma e iai lau tasi pe sili atu foi faʻafitauli mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, mo se faʻataʻitaʻiga:

Le maualuga o le toto, i luga o le 140/90 millimita o le mercury. Laʻau maualuga o le cholesterol lipoprotein (HDL) ma le maualuga - triglycerides. Talafaʻasolopito o aiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O tagata o latou matua, tuagane po o tuafafine ua mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ua sili atu le maualuga o le aʻafiaina o le faʻamaʻi nai lo tagata matutua o latou aiga e leai se talaʻaga o le maʻisuka.

Tisipisi gasegase po o le fanau mai o se tamaitiiti e sili atu i le 4 kilokalama. O fafine ua maua i le maʻisuka faʻataʻi, poʻo i latou ua fananau mai se pepe e sili atu nai lo le pepe masani, o loʻo lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 i se taimi mulimuli ane o le olaga.

Lanu ma ituaiga.Aferika, Hisapanika, Asia, ma le Pasefika tagata sili atu ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2 nai lo tagata Caucasia.

E tele lou mamafa, e te le faʻatinoina ni faʻamalositino (pe fai i ni mea laiti) ma e manaʻo e faʻaitiitia lou faʻalavelave e maua ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le Vaega Galulue Puipuia (USPSTF) fautuaina le faʻataʻitaʻiga mo tagata e maualuga atu le maualuga o le toto nai lo le 135/80.

Afai ei ai sau togafitiga, e mafai ona e puipuia pe tuai le atinaʻeina o le maʻi e ala i le mulimuli i fautuaga faigofie e pei o se taumafataga faapitoa mo vailaʻau muamua:

Faatapulaa le aofaʻi o gaʻo o loʻo e faʻaaogaina. Taumafa mea taumafa e maualalo le gaʻo ma maualuga i filo solu.

Taumafai naua ni calories.

Faatapulaʻa le sipuni ina ia aloese mai le faʻafuasei ona siitia le suka o le toto. O mea taua e tolu (o gaʻo, gaʻo, ma gaʻo), o gaʻo sili ona afaina ai toto toto.

Talanoa ma lau fomaʻi e uiga i se meaʻai maloloina mo tagata taitoatasi.

O se tasi o suʻesuʻega tele sa faʻaalia ai o tagata e mulimuli i se taumafataga - 'ai fualaau faisua, iʻa, moa, ma meaʻai uma o le fatu - o loʻo i lalo ifo o le maʻisuka ituaiga 2, pe a faatusatusa i tagata e mulimuli i se taumafataga maualuga i aano mumu, aano o gaʻo , oloa gaosi susu, gaʻo faamama ma suamalie. O le fuafuaina o lau meaai mo vailaʻau muamua e masani ona e vaʻavaʻai i meaʻai. E tele auala faigofie e faʻafetaui ai lau taumafataga. E mafai e se tagata faʻamaonia meaʻai ona fesoasoani ia te oe e faia se fuafuaga paleni e fetaui ma lou olaga.

Faatinoga faaletino

Fai se faʻamalositino malosi mo le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso mo le itiiti ifo i le 5 aso i le vaiaso. Gaoioiga faʻapitoa e tutusa ma le savali i totonu o le ea fou, tietie uila i le saoasaoa o le 10-12 maila i le itula, faimalaga pe togi le polo i totonu o le ato. Faatasi ai ma lenei ituaiga o gaoioiga, e mafai ona e maitauina o vave lou fatu.

Auai i le malosi malosi mo le itiiti ifo ma le 20 minute i le aso. E tutusa i latou i le sologa lelei, tietie uila i le 12 mph, faasee pe taalo pasiketipolo. O le faia o ia faʻatinoga, o le a e maitauina ai o lou manava faʻavavevave ma o lou fatu e sili atu le vave ona paʻu.

Faʻatino i le tele o ituaiga gaoioiga mo le 10 minute poʻo le sili atu i le ao, e mafai ona e mulimuli i fautuaga o loʻo i luga. E mafai ona e filifili mo oe lava ia poʻo se tasi o ituaiga uma o faʻatinoga. O le faamalositino e fesoasoani ia te oe e pulea ai lou toto suka i le faʻaaogaina o le kulukose e avea o se punaoa malosi i le taimi ma a maeʻa faamalositino. Latou te fesoasoani foi ia te oe e sili atu le tali atu i le inisalini ma faaitiitia lou lamatiaga o le maʻisuka. E le gata i lea, o fesoasoani faaletino e fesoasoani ia te oe e faatumauina ai le mamafa o le soifua maloloina, maualalo le maualuga o le cholesterol, faateleina le lipoprotein maualuga (HDL) poo le "cholesterol cholesterol", ma le maualalo o le toto maualuga. O nei faʻamanuiaga e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o fatu ma gasegase o le toto (faʻamaʻi fatu cardio). E mafai ona e faʻaititia atili lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e ala i le faʻaaogaina mo se taimi uumi i taimi taʻitasi.

O vasega e mafai ona aofia ai le savali faʻamalosi poʻo le sili atu ona malosi, e pei o le sogi, tamoe, uila vilivae poʻo le taʻalo tenisi. Na faʻaalia foi e le suʻesuʻega o isi gaoioiga, e pei o le faʻalegaina o togalaau poʻo le faaseʻeina o le kiona, e mafai foi ona i ai sona aoga aoga. Talanoa i lau fomaʻi e uiga i se fuafuaga mo se polokalama faʻamalositino saogalemu.

Vailaʻau mo vailaʻau

Faʻaaoga vailaʻau pe a faʻatonuina

I nisi tulaga, e faatonuina e fomaʻi se tapenaina o papa, e masani ona masani ai metformin. E faaitiitia ai le maualuga o le suka e gaosia i le ate i se tagata e iai le malosi o le inisalini. E mafai foi ona talafeagai mo le polycystic ovary syndrome. Afai ua faatonuina oe e lau fomaʻi fualaau faasaina e faasaga i vailaau, ia aua nei galo e ave e pei ona faatonuina ia te oe.

O le maʻisuka ituaiga 2 e amata malie, o faʻafitauli o le gasegase o le gataifale faʻaputu mo le tele o tausaga, ma i nisi talu mai le laʻititi. Preditebetes e mafai ona tumau mo le tele o tausaga seʻia oʻo ina faʻalavelave suiga faʻaleaga ma e maualuga le maualuga o maualuga o le suka. Ua faamautuina i le Iunaite Setete o le lona tolu o le faitau aofai o tagata o loo i le tulaga o prediabetes, o lona uiga, o le isi laasaga agai i lalo, ma o le a latou maua i totonu o le pipii o se faamai e le mafai ona togafitia. E leai ni suʻesuʻega faapena na faia i Rusia, ae o fuainumera e foliga mai e le sili atu ona lelei.

E taua le iloa! O se mea fou na fautuaina e endocrinologists mo Faʻaauau le Mataituina o Maʻisuka! E na o aso uma e tatau ai.

Preditebetes e mafai ona faigofie ona maua, ma, faatasi ai ma le mausali, e faʻamalolo atoatoa. O tagata maʻi e masani ona manatu faatauvaa i le lamatiaga o lenei siama, na o le 42% e amata ona togafitia. O tausaga taʻitasi, e 10% o na gasegase na tuʻuina mea uma i se avanoa, atiaʻe le maʻisuka.

O mafuaʻaga o le prediabetes

O mafuaʻaga mo le faʻavaeina o lenei faʻamaʻi e mafai ona maua i le gaʻo, faʻapea foʻi ma le mauaina, mo se faʻataʻitaʻiga, o se olaga le saʻo, o maʻi ua mavae. I le tulaga muamua, o le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o togafitiga o le a iai le suiga o le gaosiga o le inisalini i matua uma. O le a le mea e fai i lenei mataupu? O le mea moni, siaki lau suʻavaʻaʻi taʻitasi ma talanoa i se fomaʻi.

I fafine, o le tele lava o mafuaʻaga o prediabetes o loʻo iai i faʻamaʻi o le endocrine ma le genitourinary system. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le hypothyroidism, o le ovary polycystic - o nei mea uma, pe a faia le olaga sese, atonu o le mafuaaga lea o le atinaʻeina o le maʻi.

Nofoaga lamatia

E pei ona taʻua muamua, o le mamafa o tagata e lamatia. E tusa ai ma tagata atamamai, o le a lava le leiloa 10-15% ina ia maua ai le faʻaleleia atili o tulaga o le tino. Talanoa i mea lamatia o mea tutupu, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • afai o le tagata maʻi e sili atu le mamafa o le mamafa, o le tino o le numera o le numera e silia ma le 30, ona oʻo lea i le ono mafai ona maua le maʻisuka,
  • faʻalogo i le tulaga e tatau i tagata e maua i le toto maualuga. Afai o le fua faatatau e maualuga 140/90, o le a manaomia i lea taimi ma lea taimi,
  • o tagata gasegase e iai aiga e feagai ma togafitiga faʻapitoa e tatau ona pulea o latou lava tulaga,
  • o fafine e maua i le maʻisuka faʻateʻaina na iloa i le taimi o le maʻitaga e tatau ona mataituina ai suiga i le toto suka. O le avanoa e atiaʻe ai faʻamuamua e sili atu ona taua.

Vaʻaia o le Sugar Sugar Results

Faʻatasi ai ma vailaʻau, o le toto maualuga o le suka o le ala sili lea ona faatuatuaina e iloa ai le i ai o maʻi faʻamaʻi ma le maualuga. E pei ona e iloa, o fua masani o le suka e tele lava ina faalagolago i le matua, ae masani lava e tatau ona mai le 5.5 i le 6 mmol i le lita.

O le mea lea, e siaki ai le i ai poʻo le toesea o tagata vaʻaia, o le siakiina o suʻesuʻega e faʻatino. O le tagata gasegase e mafai ona inu le vai lea e faʻaitiitia ai le kulūkose, ma a maeʻa se vaitaimi faapitoa (60 pe 120 minute) e toe faia le suʻega. Ina ia saʻo le fuafuaina o le siama, o le auiliiliga e faia i le tele o taimi i le 30 minute.

Afai o le faʻamaoniga e tusa lava pe lua itula pe a uma ona faʻaaoga le suamalie e maualuga atu nai lo le maualuga o le kulukose (5.5 mmol), ae le aʻafia i faailoga e iloa ai le maʻisuka (7 mmol), ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i soliga i le gaʻo o le suka. Ina ia faʻamaonia le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, e mafai ona faia faʻamaonia i le aso e sosoo ai.E tatau ona malilie lau suʻega ma lau fomaʻi.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O faiga saʻo e taʻitaʻia ai le inisalini o faʻalavelave e faigata tele, ma o le tele o vaega e tumau pea le mataupu o suʻesuʻega. O le vailaau faʻasolosolo e faia ai se sao taua i le atinaʻeina o togafitiga. Mafuaʻaga talafeagai:

  • Aafiaga o gaosiga o le inisalini (faʻataʻitaʻiga, faʻaitiitia le phosphorylation i tyrosine kinases),
  • Faʻitiʻitia le faʻaalia o le masini o faʻaleleia,
  • Le faʻavaeina o autoantibodies i le inisalini,
  • Faamaumauga o Inisalini.

I le tali atu i le faʻamalosia o le inisalini, o le tino e faʻateleina le pulefaʻatasia o meaola oona. O lenei mea e mafua ai le postprandial hypoglycemia. Afai e le suia le olaga, ona faʻaopopoina lea o le insulin resistance, talu ai o le malosi o le siama o le inisalini e faasolosolo malie ona faʻaitiitia. O lenei mea e solia ai le faapalepale i monosaccharides ma taʻitaʻia ai le hyperglycemia ma le ata masani o le maʻisuka.

O le faʻamalosia o insulin e fesootaʻi ma se faʻaopoopoga o le inisalini o loʻo i ai i le toto (hyperinsulinemia). Ole tui vavalalata o se vaega tāua i le atinaʻeina o le faʻafitauli pipisi. O le faʻaogaina o le faapalepale e sili atu ona le lelei - faʻapitoa foi o faʻamuamua - faʻapupulaina le lamatiaga o le maʻisuka e le o le insulin.

Faʻamatalaga ogaoga faʻafitauli:

  • Tupe maua: O le mea sili ona taua e mafua ai le maʻisuka. O le sili atu o mea faʻapipiʻi, o le maualuga o le aʻafiaga o le faʻamalosia o le inisalini,
  • Vaʻaiga o le taofiofi: O le faʻasolosolo o le vavave o le fatafiti e faʻatele ai le lamatiaga o le maʻisuka Faʻatasi ai ma le vavao o le puʻu o le 102 cm (tane) poʻo le 88 cm (tamaitai), o le aʻafiaga e faʻatupulaʻia tele,
  • Hypodynamia: o le faʻaitiitia o le gaioiga faaletino, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka maʻi. O galuega faaletino e faʻapupulaina ai le kulūkose i totonu o potu,
  • Tausaga: o le aʻafia o le maʻisuka e faʻatupulaʻia mai le 45 tausaga,
  • Talafaasolo- pito o aiga: mataupu o le maʻisuka i totonu o aiga vave (matua, uso ma tuafafine) o loo faailoa mai ai se faateleina o le tulaga lamatia,
  • O le maʻisuka faʻamamafa: o fafine e maua i le maʻisuka aʻo maitaga e masani ona tupu aʻe se maʻi i le taimi mulimuli ane i le olaga,
  • Polycystic ovarian syndrome,
  • Maʻega o le moe a Apnea
  • Galue i le po.

Ata faʻaleleia

Preditebetes e le mafua ai ni faailoga faʻapitoa o falemaʻi. Ae ui i lea, o nisi taimi o faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e mafai ona tupu, aemaise lava i se taimi umi. O faʻapogai autu o:

  • Paʻu mamafa
  • Polydipsia (fia inu,
  • Vaivai
  • Vaivai
  • Faʻateleina le masani i faʻamaʻi pipisi (paʻu, genital, traminium),
  • Tuai faʻamaʻi manuʻa.

Faʻateleina fafine nai lo alii e atiaʻe faʻamaʻi urethrogenital. O le mea lea, afai e aliali mai faailoga o se maʻi pipisi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Suesuega faʻamalosi

O le tau o HbA1c e mafai ai ona tatou faʻamaonia o le averesi o le suka i le toto i le past 3 months. O le HbA1c suʻesuʻega ua faʻaalia ai le tele o le hemoglobin glycated i le toto. O le fua faatatau masani e lalo ifo i le 5.7%. O le taua o le HbA1c i le va o le 5.7 ma le 6.4 e faʻaalia ai vailaau. E sili atu ma le 6.5% ile lua fuataga tutoatasi e faailoa ai le maʻisuka.

E fuaina foi le kulukose i le taeao i luga o se manava gaogao. O le masani e itiiti ifo i le 100 mg / dl (5.6 mmol / L). Faʻatasi ai ma le taua o le 100 i le 125 mg / dl (5.6-6.9 mmol / L), e mafai ai ona faia togafitiga. Suauu anapogi o sili atu i le 125 mg / dl e iloa ai le maʻisuka. O le toto e masani lava ona aveesea mai le tamatamailima, e masani ona masani mai le vein.

Pe a suʻesuʻeina le faapalepale o le kulukose, o le suka o le suka e faʻatautaia pe a maeʻa le taumafataga. A mavae le 2 itula, filifili le tau o le kulukose i totonu o le toto. O le aoga masani e sili atu i le 140 mg / dl (7.8 mmol / L). O le aoga o le suka o le 140 i le 199 mg / dl (7.8 i le 11.0 mmol / L) o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa o le kulukose (NTG) ma, o le mea lea, prediabetes.

Togafitiga metotia

E toʻatele tagata e fesili: pe faapefea ona togafitia togafitiga? O le lamatiaga o maualuga maualuga o le kulukose o le aʻafiaga lea i toto, vaʻa ma le tele o totoga - fatu, gaʻo ma mata. E tusa lava pe le oʻo i le tulaga o le predatebetic e le tupu aʻe i le maʻisuka, e maua ai se lamatiaga o le soifua maloloina. O le faʻaleagaina o le glycemia e mafua ai le lamatiaga o le atiina ae o faʻamaʻi faʻamaʻi.

O se isi faʻafitauli i le suka e mafai ona taofi. I nisi tulaga, e mafai ona faʻamaopoopoina le glycemia. O fualaau e le masani ona faʻaaogaina. Preditebetes e le o se faʻamaʻi, ae o se lapataiga. Nai lo lena, e tatau ona sui lou olaga: meaʻai, tele o faamalositino, ma isi mea. O le tele ma le le lava o faamalositino o vaega autu ia e faateleina ai le ono tulai mai o le maʻisuka.

E fautuaina ina ia foia le maʻisuka ma se soifua maloloina ma paleni. E le tatau i tagata gasegase ona faʻateleina tele masini gaʻo. O tagata gasegase oona e tatau ona aveesea le mamafa. Afai o le tagata gasegase e maualuga le maualuga o le tino o le tino i totonu o le tino, aemaise lava i le itu o le manava, o le aʻafiaga o le inisalini e faʻaleagaina.

O le faamalositino malosi mo le itiiti ifo ma le 150 minute 3 taimi i le vaiaso e faaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka 5 taimi. O gaioiga maualuga o musika e faʻaleleia atili ai le lagona o sela i le inisalini. O le tele o tagata gasegase ua fautuaina ina ia sili atu i le 5 taimi ile vaiaso. I suʻesuʻega tetele, o le lamatiaga o le faʻamaʻi na faʻaititia tele ona o le faʻaauau pea o le malosi faʻaletino. Afai e le o aafia le tagata maʻi i taaloga mo se taimi uumi, e tatau ona e fefaʻataʻi muamua i se fomaʻi ma maua ni fautuaga ile galuega sili ona lelei.

O tagata maʻi e fiafia i: e mafai ona faʻamalolo le maʻisuka i fualaau? O vailaʻau e faʻamaonia pe a le mafai ona faʻamaloloina le maʻisuka i le suia o le mamafa, meaʻai, poʻo le gaioiga faaletino. Pusa (fualaau oona) o le muamua filifiliga - metformin (igoa tau fefaatauaiga: "Glucofage"). O togafitiga faʻapitoa (otaota, ma isi) e le fautuaina mo togafitiga o le maʻisuka.

Forecast and Prevention

E tusa ma le 25% o tagata gasegase e maua i le vailaau e tupu ai le maʻisuka i totonu o le 3 i le 5 tausaga. A maeʻa le 10 tausaga, o le pasene lenei e tusa ma le 50%. O tagata uma lava e iai togafitiga e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi e puipuia ai ni faʻalavelave lamatia e ono lamatia ai le ola. O le fomaʻi mo tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka e fuafua i le maualuga o le faʻaleagaina o le tino. Pe tusa ma le 80% o mafuaʻaga o le maliu mai le maʻisuka e aʻafia ma le faaleagaina o vaʻa eseese i le tino o le maʻi. E manaʻomia e le maʻisuka suʻega masani.

7-8% o le faitau aofaʻi o tagata matutua o Rusia na maua i le maʻisuka, e 95% o loʻo maua ai le inisalini tutoatasi. O le faʻamaʻi e aʻafia ai le toto toto, o le mea lea, o le lamatiaga o le atinaʻeina o le myocardial infarction, faʻamaʻi o le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi pipisi.

O nisi taimi ei ai le fatuga o le fatuga (o le maʻisuka nephropathy) poʻo le retina (diabetic retinopathy) ma isi faʻafitauli faigata. O aʻafiaga e aʻafia ai le maʻisuka i aʻa i totonu o le tino e taʻitaʻia ai i le ata o le polyneuropathy o le maʻisuka.

Ina ia puipuia pe faʻatuai le faʻaleagaina o le tino, e tele faʻataʻitaʻiga o loʻo faia. O nei mea e aofia ai le siakiina faifaipea o le maualuga o le suka toto e se fōmaʻi, faʻapea foʻi ma le tutoatasi o le tagata lava ia.

O se mea e sili ona faʻalagolago ma faʻamaonia le suʻesuʻeina o meafaigaluega o le fuafuaina lea o HbA1c. O le aofaʻi HbA1c e faʻatusalia le pasene o hemoglobin glycosylated o le hemoglobin atoa i le toto. O le aoga masani mo tagata soifua maloloina e 4-6.2%, ma le maʻisuka - e itiiti ifo i le 7.

E maua le hemoglobin Glycosylated pe a faapipiʻi le kulukose i le toto mumu. O le HbA1c suʻesuʻega o le toto kulukose o le toto i le 8-12 vaiaso mulimuli. O se suʻega ole microalbuminuria e faʻaalia i le tausaga mo maʻisuka uma. E masani ona fua le fua o le polotini i le urine.

O asiasiga faifaipea i le fomaʻi ma suʻesuʻega o le fofo e iloilo ai le alualu i luma o le faʻamaʻi e puipuia ai faʻafitauli faʻafitauli umi (e pei o tauaso, osofaʻi o le fatu).

O le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona puipuia i le faʻaauau pea o le tino ma le paleni taumafa. E taua le faʻaaogaina o nei faiga i luga o se faʻaauau pea ma e le faʻapulaaina.

Taʻaloga e fesoasoani tele i le puipuia o le maʻisuka, ona o le itiiti ifo o le inisalini e faʻamalolo i le taimi o le faamalositino. O le siama e manaʻomia le inisalini itiiti e ave ai le kulukose (suka), o le mea lea o le aʻafiaga o le faʻamalosia o le inisalini e faʻaitiitia.

Fautuaga! Faʻailoga ogaoga (faʻamaoniga o le faʻamaʻi), e le fautuaina ia togafitia faʻatasi. Aemaise lava, matua matutua ma le tamaititi e tatau ona faafesootai se fomai, nai lo le togafitiga. O le a faia e le fomaʻi se suʻega eseese o le eseesega ma taʻu atu ia te oe pe faapefea ona leiloa le mamafa. E mafai ona e 'ai i meaʻai fou pe a uma ona e talanoa i se fomaʻi.

E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi e puipuia ai aʻafiaga ono tutupu. O le faia o na o oe lava ia e le fautuaina. O faʻafitauli uma ma faamanuiaga e tatau ona talanoa ma lau fomaʻi.

O le a le mea o loʻo tupu muamua ma o ai foi e vavalalata i ai

O le tulaga pe a uma le gasegase o le carbohydrate, o le suka e maualuga atu nai lo mea masani, ae le o le talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 2, ua taʻua o le prediabetes.

I le taimi muamua, na manatu i ai o le tulaga o le maʻisuka, o lea ua vavae ese mai i se faamaʻi eseese. O uluai suiga i le metabolism e faigata ona matauina na oi latou lava, ae e faigofie lava ona faailoa mai e ala i suʻega suʻega.

O gasegase ma le tafe o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai

O le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le toeitiiti 80% o tafaoga uma ma toesega. 7 mai le 10 tagata e maliliu ona o le pisa o fatu o le fatu po o le faiʻai. E toetoe lava o mataupu uma, o le mafuaʻaga mo lenei faʻamoemoe matautia e tutusa lava - maualuga le toto suka.

E mafai ma e tatau ona tuʻituʻi le suka, pe leai se mea. Ae e le fofoina ai le faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani e tau ai le suʻesuʻega, ae le o le mafuaaga o le maʻi.

Na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia mo togafitiga o le maʻisuka ma e faʻaaoga foi e endocrinologists i la latou galuega o lenei.

Le aoga o fualaau faasaina, fuafua e tusa ai ma le auala masani (o le numera o tagata gasegase na toe malosi i le numera o tagata gasegase i le vaega o le 100 tagata na togafitia togafitiga) o:

  • Tulaga masani o le suka - 95%
  • Faʻaitiitia o vein thrombosis - 70%
  • Faʻamamaina o se fatu fatu malosi - 90%
  • Aveesea o le toto maualuga - 92%
  • Faamalosia o le aso, faaleleia o le moe i le po - 97%

O gaosi oloa e le o se faʻalapotopotoga faʻapisinisi ma e faʻatupeina i le lagolago a le setete. O le mea lea, o nei tagata nofomau uma e maua le avanoa.

  1. Glucose toleni test E sili atu le faʻatuatuaina mo le faʻamautinoaina o le prediabetes, e pei ona masani ona i ai i maʻi. O se siakiina o le fua o le kulukose i le suʻapala. O le maualuga o le suka i se tagata maloloina e masani lava ile 2 itula pe a uma se taumafataga. Faʻatasi ai ma togafitiga, o le a le itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.
  2. Anapogi Glycemia. O le siama o le maʻisuka e faia pe a sili atu i le 7 mmol / L. le suka i le toto o le tagata maʻi. O le masani e itiiti ifo ma le 6 mmol / l. Preditebetes - o faailoga uma i le va o le 6 ma le 7 mmol / L. E uiga i le toto oona. Afai o le auʻiliʻiliga e aveesea mai le tamatamailima, o laʻititi e laʻititi laʻititi - 6.1 ma le 5.6 -.
  3. Tatala insulin. Afai e le toe faʻaumatia le suka mai le toto i le taimi, o le pancreas e faʻaleleia lana galuega. Ole maualuga o le prediabetes e maualuga pe afai o le inisalini maualuga e sili atu i le 13 μMU / ml.
  4. Glycated Hemoglobin e faʻaalia ai pe ua maualuga le suka i le toto i le 3 masina mulimuli. O le masani e oʻo i le 5.7%. Preditebetes - e oʻo i le 6.4%. O luga o le maʻisuka.

Le manaʻomia ma le tele ole taimi ole suʻesuʻega:

Faʻailoga e faʻapupulaina ai le ono mafai e tagata fai togafitiga:

  1. O le mamafa e sili atu nai lo le 140/90 i le tuufaatasiga faatasi ma le maualuga o le cholesterol ma triglycerides.
  2. Aiga o le laina muamua e maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.
  3. o loʻo i ai ia oe se tasi o maitaga.
  4. Tisipisi gestation i lou tina.
  5. Pauna maualuga i luga aʻe o le 4 kilokalama i le fanau mai
  6. Faʻatasi i ituaiga Negroid poʻo Mongoloid.
  7. Tulaga maualalo o gaioiga faaletino (itiiti ifo ma le 3 itula i le vaiaso).
  8. O le i ai o le hypoglycemia (o le pa'ū o le maualuga o le suka i lalo o le masani i le va o taumafataga, o le autu autu o le loto gatasi i le taimi o le fia ai).
  9. Faʻaaoga umi o togafitiga, estrogen, glucocorticoids.
  10. Fainuina sili atu i le 3 ipu kofe i le aso.
  11. Faʻasolosolo taimi faʻamaʻi maʻi.
  12. Paʻu masani o le paʻu, paʻu.

Toto o le maʻisuka Meaʻai

O meaʻai talafeagai mo le maʻisuka e tatau ona faʻaitiitia ai le tele o fesoasoani. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa e mauʻoa i fiber: fualaʻau fualaʻau, fualaau, pi ma fualaʻau. O le lelei o oloa ua tuʻuina atu e tatau ona mafaufauina o le faatumuina o le manava, faamalieina o le fiaai ma saunia.

E tatau ona maitauina pe afai e fetuunai le taumafataga, o le i ai o le gaioiga faaletino (lea e mafua ai ona paʻu le mamafa i le 5-10%), o le a mafai ona faaitiitia le maʻisuka i le 58%.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O le mafuaaga autu mo vailaau muamua ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka o le faateleina o le tetee atu o le tino i le inisalini. O le inisalini o le hormone, o se tasi o galuega tauave o le tuʻuina atu o le kulukose i sulu o le tino. I sela ma lona auai, o le tele o faʻasologa o vailaʻau e faia, o se taunuuga o le malosi lea ua faʻasaʻolotoina. Glucose e ulu atu i le toto mai meaai. Afai e aina le sitiva, e pei o keke po o suamalie, e maualuga le suka o le toto, talu ai o lenei ituaiga o carbohydrate ua vave ona gauai. O le pancreas e tali atu i lenei faʻamalolo e ala i le faateleina o le gaosiga o le inisalini, e masani lava i se pito. Afai o meaʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaau faisua po o fualaau faisua ma le tele o fiva, e tuʻuina mai, o le suka e tuʻuina atu lemu, aua e umi se taimi e momotu ai. I le taimi lava e tasi, o le inisalini e gaosia i ni vaega laiti, naʻo le faʻaalu uma o suauu maualuga i totonu o le tino.

Afai ei ai le tele o suka i totonu o le toto, e masani lava ona oʻo mai iina i ni lapoa tetele, ma o ona volumes e sili atu nai lo manaoga o le tino, ma faasolosolo malie ona amata ona atiaʻe. E fai ma sui o le faʻaitiitia o le inisalini aoga. E le toe iloa e le tagata suʻesuʻe i luga o siama siaki le hormone ma tuʻu le glucose i totonu, maualuga le maualuga o le suka, tupu aʻe ai le prediabet.

E le gata i le faʻamalosia o le inisalini, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi atonu e le lava le tui o le inisalini ona o le pancreatitis, o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga), suiga o le cystic, ma manua tuga.

Faailoga o vaʻaia ma faailoga

Ona o le mea moni e faʻapea, i le vaʻaia, o suiga i le toto e le taua, e leai ni mea iloga. O maʻi e maua muamua le faʻafitauli o le tino, latou te matauina nisi o faʻafitauli ma faʻafesoʻotai se fomaʻi e seasea ona maua. E masani lava, o le le lelei o le soifua maloloina e afaina i le vaivai, leai o vitamini ma minerale, ma le le lelei o le puipuiga.

O faʻamaoniga uma o faʻamuamua e fesoʻotaʻi ma maualuga maualuga o suka. Na maua ai e itiiti lava le faaleagaina o vaʻa ma neura o le tagata maʻi e amata ao le i faia le maʻisuka.

  1. Faʻateleina le fiainu, susu mucous membranes, paʻu faʻamalolo, paʻu paʻu. O nei faʻamaoniga e faʻamatalaina e le mea moni o le tino e manaʻomia le tele o le suavai i lalo o le suka. O le faateleina o le taumafaina o le suavai e mafai ona vaaia i le numera faateleina o urination ma le volumine o le urine. O se faailoga faʻafefe o le faʻaalia o le po i luga o le faletaele, pe ana fai e leʻi i ai muamua.
  2. Faʻateleina le fiaai ona o le leai o se meaʻai paleni, pe afai ei ai le faʻamalosia o le inisalini.
  3. Tuʻuina o le paʻu ma faʻamaʻi. Ona o le maualuga o le suka suka, o le pito sili ona pau o capillaries ua paʻu ma faaleagaina. O se taunuuga, o le tafe mai o mea vevela mai i sela ua faʻaitiitia. O faʻamaoniga ma se faailoga e iloagofie ai se faʻafitauli.
  4. Faʻaleaga leiloloa le tumau i le tulaga o le vevesi, faʻafefeteina lauulu lanu. O le auala lea e faʻaalia ai le lalagaina o capillari i le retina.
  5. Ame ma abscesses i luga o le paʻu.
  6. Fuga i totonu o maso o le tamai povi, e masani lava latalata i le taeao.O lenei uiga e aliali mai ma le malosi o le tui insulin, pe a amata le matelaina o le tino.
  7. Faʻanoanoa, lagona o le vevela, vevela vevela, faʻaleagaina. O le auala lenei e tali atu ai le tino i maualuga maualuga o le insulin.
  8. O le ulu o le ulu i taimi masani ona o le leaga o le kulukose i luga o vaʻa o le faiʻai.
  9. Faʻafefete.

Afai e aliali mai ni faailoga faʻapitoa, e tatau ona faia se suʻega o le faapaleni kullusese e faʻataʻitaʻi ai i fafo. O le fuaina o le suka i le mita o le kulukose o le toto e le lava, aua o nei masini ua mamanuina mo tagata mamaʻi ma maua le maʻisuka ma e le lava le saʻo e iloa ai suiga laiti i le tuufaatasiga o le toto.

Faʻafefea ona puipuia le atinaʻe o le maʻisuka

Afai o se suʻega a le suʻega na faʻaalia ai le vaivai o le kulukose, manaʻomia le faia o se taimi atofaina ma le endocrinologist . O le a ia filifilia ni suʻesuʻega faaopoopo e iloa ai le lamatiaga o le maʻisuka i se taimi lata mai, e fuafua ai le maualuga o le faaleagaina o puipui o toto toto. Faatasi ai ma se foliga e le masani ai o le manufeʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, i tamaitai o le ituaiga o telefoni), o le a faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega o le tala o le hormonal.

E tusa ai ma faʻamatalaga na maua e uiga i le setete o le soifua maloloina, o le a tuufaatasia se polokalama a le tagata lava ia mo togafitiga o vailaau. E aofia ai vaega e tolu: o se taumafataga faapitoa, faamalositino ma vailaʻau. O le lua muamua e faʻamalosia, e aunoa ma ni faaletonu faʻaleagaga e le mafai ona faʻaumatia. Ae o le aoga o vailaau e itiiti ifo. Latou te faʻaititia le lamatiaga o le maʻisuka e na o le tolu. O le mea lea, o fualaau o loʻo faʻamatalaina e fai ma fesoasoani mo tagata sili ona pagatia pe a le lava le onosaʻi ma le faʻamaoni i le mulimuli i se taumafataga.

Le faʻaaogaina o se meaai faapitoa

O sini o le taumafataga mo le togafitiga o vailaʻau:

  • faaitiitia le aoga o le kalori,
  • faamautinoa o le maualuga o le suka,
  • faʻaitiitia le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto.

Le togafitiga o prediabetes e le mafai ona aunoa ma le tuʻuina atu atoa o le meaai mai meaʻai gaʻo. O nei oloa uma o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga e sili atu ma le 50 iunite. , faʻalogo i mea taumafa ma le maualalo o faʻamaumauga, lea e foliga mai ua galo i lau lisi autu. Tatala tusi tusitusi poʻo nofoaga, saili suʻega e faʻavae i luga. Afai e te puleaina e le gata i le soifua maloloina, ae e lelei foi mo oe meaʻai, o le a avea ma se laasaga tele i le faatoilaloina o le mai.

O le a le mea e fai e fai ai le taumafataga ma faʻamuamua i le sili atu ona lelei:

  1. Faatumu lau pusaaisa i meaai faatagaina ina ia aua nei faaosoosoina e ni mea leaga. Ave le lisi o oloa i le faleoloa e faʻaaogaina ai faʻatau mai i le fale.
  2. O mea teuteu na saunia, saunia se siosiomaga manaia, vaavaai mo tagata e tutusa o latou mafaufau. I se faapuupuuga, fai mea uma ina ia le iloa ai le taumafa e avea o se faʻagata, ae o se laasaga i luga o le ala i se soifua maloloina.
  3. Ina ia mautinoa o le kulūkose e ulufale saʻo i le toto, ia 'ai i ni vaega laiti 5 taimi i le aso.
  4. A e alu ese mai le fale, ave faʻatasi ma oe. Mo le maʻisuka, e mafai ona e 'aina fualaau faisua, nati, ma falaoa o fatu atoa e avea o se meaʻai.
  5. Taofi le tuʻuina o le suka i le lauti. Afai e le mafai ona e taulimaina le tofo fou, faatau se mea suamalie.
  6. Tuʻu uma le kofe. Faatasi ai ma le faʻagesegese o le caffeine i totonu o lou tino, e oʻo lava i le faʻaaogaina tatau o lenei vaiinu e le tolu o loʻo faʻatuputeleina ai le aʻafia o le maʻisuka.
  7. Faʻafesoʻotaʻi se tagata faʻateʻa. Afai e maualuga lou maualuga o le inisalini, o le a tatau ona faalēaogāina oloa susu mo ni nai masina. Ua faʻamautuina o loʻo i ai se maualuga o le insulin, o lona uiga, latou te faʻaosofia le tuusaʻoina o le hormone.

O le suia o lau masaniga 'ai faʻatasi ai ma togavao e faigata tele. E oo lava i lou tino o le a faasaga ia te oe. I le gasologa o tausaga, ua masani o ia i le faigofie o le gaosiga o le malosi, o lea la o soʻo se meaai e aunoa ma ni meaʻai gaʻo e foliga mai e leai se aoga ma e le mafai ona maua. E manaʻomia le taimi, pe a ma le 2 masina, e toe fausia ai le metabolism.Afai e mafai ona e faʻafetaia lenei vaitau, o le a e maofa i le lagona o fualaau faisua fou ma aano o manu e mafai ona lelei, ma o fualaau suamalie e aumai ai le olioli e le itiiti ifo nai lo le keke keke.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O fetuutuunaiga o mea taumafa mo vailaau muamua e le lava. E manaʻomia e le gata ina faʻamautuina le taumafaina o le suka i totonu o le tino, ae ia faʻavae foʻi auala mo lona faʻaaogaina. O le auala aupito sili ona lelei e faʻaitiitia ai le inisalini ma faʻaleleia atili le tafe o le kulukose mai le toto i totonu o siama e ala i le faʻatinoina o le tino. O musika o le tagata autu o le malosi i totonu oo tatou tino. O le tele o latou galulue, o le maualalo ifo o le suka.

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi, ia avea ma tagata taʻalo e le manaʻomia. E talitonuina mo le togafitia o faʻafitauli o le tino, o le afa-itula itulaga i aso taʻitasi pe tolu itula i le vaiaso e lava.

O le sini muamua i luga o le ala i se olaga soifua maloloina o le solia lea o le masani o le nofo i le tele o le aso. Amata le femalagaaʻi - savali i afiafi, faasolosolo malie le alualu i luma ma le mamao. Savalivali i le galuega, alu i luga o faasitepu, ae le o le lifi, fai taga faigofie aʻo matamata i le TV po o se telefoni feaveaʻi.

O le isi laasaga o le faia lea o aʻoaʻoga masani. Filifili se lesona i lou manaʻoga, siaki lau fomaʻi pe afai e faatagaina i lou soifua maloloina. Mo tagata lautele, soʻo se gaoioiga i le vaitaele poʻo le savali e fautuaina. Faatasi ai ma sina siʻitia o le mamafa - tamoe, taʻaloga a taaloga, taaloga taumalulu, siva, malosi.

I le amataga o le aʻoga, o le mea autu e le o le faʻaaogaina. O le faamalositino e tatau ona maua ai se faʻaopoopoga faʻatupulaia i le fatu. A e vaivai, faʻagesegese. E sili atu ona lelei le ausia o lau sini i sina taimi mulimuli ane nai lo le tuulafoaʻiina i le afa togafitiga.

I le faʻatupulaia o le gaioiga, aua nei galo e uiga i se malologa lelei. O lea e mafai e le tino ona faigofie ona vaevaeina ma le gaʻo gaʻo, e manaʻomia ona e moe e tusa ma le 8 itula. O le inisalini e gaosia i le po i le tele o le aofaiga, o lona uiga o le toto mai le suka maualuga e tatau ona faʻasaʻoloto muamua: faia se taʻaloga afiafi ma e le 'ai 2 itula ao lei momoe.

E manaʻomia fualaau?

E sili atu nai lo le leai, o suiga o le olaga e lava lea e faʻamalolo atoatoa ai togafitiga. Latou te taumafai e aua le faʻatagaina fualaau e faʻamalosia ai le aʻafiaga ina ia alofia ai aʻafiaga e ono aʻafia ai.

Afai a maeʻa le 3 masina mai le amataga o togafitiga e leai se aoga, o le a faʻamatalaina oe. O lenei fualaau faasaina e mafai ona faʻaitiitia le faʻapipiʻi o le kulukose i le ate, o lona uiga o le a fesoasoani e faʻamaonia le anapogi glycemia. E le gata i lea, e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga, a maeʻa ona 'ai, o le suka mai le toto o le a vave ona ulufale atu i totonu o siama. O le isi itu lelei o Metformin o se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose mai le inumaga. O se vaega o le kulukose e faʻaaogaina o le a faʻasalaina i feces.

O le inu o le Metformin i lona olaga atoa i le faʻamoemoe o le puipuia o le maʻisuka e matautia. Pe a tago i ai, afaina, tiga o le manava, faʻafoʻi o le maʻi e mafai ona matauina. Afai o nisi mafuaaga o le a le faʻamalosiina le vailaʻau i fatugaʻo i le taimi, o le aʻafiaga o le alose acidosis e maualuga. O le umi o taimi e faʻaaogaina ai le leai o le vaitamini B12, e mafua mai i le oti o nasu namu ma le atuatuvale. O le mea lea, o le tofiga o Metformin e faʻamaonia i na o mataupu e le mafai ona togafitiga e aunoa ma se lagolago faafomaʻi. E masani lava o le maʻisuka ituaiga 2, ae le o le muaʻi maʻi.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina.

O le a le mea e faʻatau ai meaai?

E leai se taumafa faʻalauteleina mo vailaʻau. Ae peitai, ia manatua, e mafai ona e 'ai tele, ae e matua fautuaina lava e filifili meaai e maualalo le GI ma le tele o le gaʻo. O le tulituliloaina e taua tele ma le aofaʻi o le faʻaogaina o le kalori, faʻamatala auʻa uma faailoilo i le gasologa o le aso. O lenei taumafataga o le a fesoasoani e puipuia ai tagata faʻamuamua.

O a meaai e faʻatagaina ma faʻasaina i taimi o taumafataga?

O mea taumafa i lenei tulaga e aofia ai le teena atoatoa o gaʻo (sauaki, sisi). E le gata i lea, o le mea sao e aofia ai se tuusaunoaga:

  • meaai falai
  • meaʻai e maua ai gaʻo vailaʻau māmā, e pei o meaʻai paluga poʻo mea suamalie,
  • sukalati ma keke
  • honey, jam, suka.

I le tautalagia o mea taumafa e taliaina, ia gauai atu i le faatagaga o le faʻaaogaina o falaoa (paʻu po o le rai). Faʻatagaina o le faʻaaogaina o oloa e aofia ai pusa falaoa - kusi falaoa, kulimi mumu, susu susu ma isi. E le tatau ona galo ia i tatou le aoga o aano o manu ma meaʻai (lapiti, moa, toso).

O oloa uma lava, o fualaau e le faʻasalaina (launi, oni, pulu ma isi) o le a aoga foi. O fualaʻau pei o kāpeti, kāloti, tamato, paukini ma isi mea e talia. Aua nei galo e uiga i faamanuiaga o le oat, o le karite palesa ma le keke. O igoa faamalu e mafai foi ona aofia i totonu o le meaai.

O le a le togafitiga mo tagata muamua?

Mo togafitiga manuia i lenei mataupu, e tatau ona tuʻufaʻatasia se auala faʻapitoa. E taua le mulimuli i se taumafataga, gaioiga faʻaletino faaletino, o le faʻaaogaina e le gata o fualaau e faʻaitiitia ai le suka, ae faʻapea foʻi isi vailaʻau. E naʻo le endocrinologist e mafai ona tali le fesili i le auala e togafitia ai togafitiga. E fuafua ai foi le umi ole togafitiga.

O le tele o taimi, o le umi o le toe faʻaleleia e tumau mai le ono masina i le tele o tausaga. A o faagasolo lenei vasega, o le a manaʻomia ni feutagaiga faʻavaitaimi ma le fomaʻi, ma siaki le maualuga o le suka. O lenei mea o le a mafai ai ona e siakiina pea lou soifua maloloina atoa.

Isi togafitiga

O togafitiga e mafai ona faʻatino e aofia ai togafitiga faʻavae a tagata. E taua le faʻamaonia o la latou talosaga ma se tagata poto faapitoa - o le a ausia ai le tikeri maualuga o le aoga. O lea la, o isi togafitiga mo prediabetes e mafai ona aofia ai i le faʻaaogaina o meafaigaluega nei ma fuataga:

  • Buckwheat e fautuaina mo le faʻaaogaina. Mo le saunia o se meaʻai maloloina, teuteu grits ma se kofe kofe, sasaʻa lefir i le po (lua punetini ile 200 ml o kefir). Inu se mea inu i le taeao i luga o se manava gaogao,
  • e mafai ona e faʻaaogaina se mea teuteu o laʻau oona: faʻafeiloaʻi meafaitino e sasaa i le vai ma kuka mo le lima minute. A uma lena, e tasi le kulimi e faʻaaogaina mo le 200 ml. l lapisi fufulu. E fautuaina e faʻaaoga le tuufaatasiga i luga o se manava gaogao i le taimi lava lea ao leʻi faia le taeao,
  • E mafai foi ona e saunia se fua o fualaau lanu ma fualaau aina, o le aʻa o le elecampane. O le faʻafefiloi e sasaa i le vai faʻafefete (tasi le sipunipuni ua lava mo le 200 ml), 50 ml ua maeʻa ma faʻapala i aso uma.

O togafitiga faʻaleaganuʻu faapena e mafai ona togafitia i le lumanaʻi e faʻamautinoa ai le puipuia o vailaʻau.

Vitio: O le a le mea e vaʻaia ma pe faʻapefea ona togafitia?

E leʻo oʻo i se maʻi faʻamaʻi, o le mea lea e masani ai ona le oʻo mai faʻamatalaga o vailaau muamua i le amataga. Afai ei ai ni uiga, o le a taʻu mai ai le maʻisuka o le maʻisuka.

O faailoga taua e mafai ona taʻu mai ai faʻamuamua o:

  • fia inu pea, faapea foi ma le malulu. E masani ona faʻaalia i le faʻalagona poʻo le mafaufau. E mafua ona e manaʻomia e le tino le tele o le vai e faʻaitiitia ai le toto mafiafia,
  • Uma masani ona mafua mai i le faʻaaoga malosi o le tele o vai,
  • Faateleina le fiaaai, e oʻo lava i le po. E masani lava, o lenei fiaai e tau atu i le taumafa ma le mamafa. A maua le mamafa, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini, ma fesoasoani e faʻaititia ai le toto toto,
  • O le vaivai, vaivai faifai pea ma le moe,
  • Le vevela ma le vevela e tupu pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i le mea moni o le aofai o suka e suia tele,
  • Faʻasalaʻi masani. O la latou galuega o vaʻa o le faiʻai, lea e vavalalata ona o le faʻavaeina o paʻu i totonu,
  • Faʻafitauli moe, e aofia ai le nofo toʻalua. E mafua ona o le faʻaleagaina o le hormonal, aʻo faʻaitiitia le maualuga ole inisalini,
  • Le tupuga o le paʻu o le paʻu ma faʻafitauli tau faʻaaliga. Latou te aliali mai ona o le toto, ona o lona maualuga, e le mafai ona pasi faasolosolo i luga o capillaries,
  • Se faʻaitiitia o le mamafa o le tino. E masani ona o le mea moni o le tino e le lava meaʻai e toe faʻatumu ai le malosi,
  • Faiva. Faʻaalia ona o le faʻaitiitia o le tulaga lautele o musele ma le tino atoa i lona atoaga.

Afai e faʻamaonia le siama i le maeʻa ai o le siama, ona tatau loa loa lea ona amata togafitiga. E tatau ona manatuaina e tatau ona atoatoa. E masani lava ona faʻatatau i le faʻamautuina o le maualuga o le suka. E masani lava, mo lenei mea ua lava lea e mulimuli ai i le tele o tulafono o le a fesoasoani e sui le olaga. I le faʻaopoopoga, i le faagasologa atoa o togafitiga e tatau ona mulimuli i se meaʻai. E masani ona fautuaina e fomai a latou maʻi:

  • Faʻamataʻu uma pe faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, lea e faigofie ona faʻafefe, mo se faʻataʻitaʻiga, ituaiga meaʻai falaoa, suamalie poʻo pateta,
  • Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo e le lelei le gauaʻi. E maua i le tele o fatu, falaoa ma le kulimi. O le taumafa o ia ituaiga meaai e tatau ona faia i le aso atoa, ao le vaega e tatau ona laiti,
  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaola manu. E maua i latou i aano o aano o manu, gaʻo, faʻapea foi i sausa, mayonnaise, suauʻu ma gaʻo manu,
  • O aso uma, 'ai fualaau faisua ma fualaau aina e aofia ai sina aofaiga o suka. E aofia ai le taua o le tuʻuina atu o mea e fiafia iai i na fua o loʻo i ai le tele o fiva, ma e tatau foi ona e filifili pe oona pe suamalie ma inu. Mo vave vave, o pi ma pi e tatau ona aofia i totonu o le meaai.
  • Ina ia lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o le ava malosi ma le tapaa, afai e le mafai, ona tatau lea ona faʻaitiitia le numera e le gata i taimi o togafitiga, ae mulimuli ane,
  • Taumamafa 5-6 taimi i le aso. O vaega e tatau ona laʻititi. O lenei mea e le mafai ona sili atu le mamafa o le tino, ae o le a mafai ai foi ona maua le tele o mea taumafa e manaʻomia e maua ai le malosi,
  • Faamalositino e le aunoa. I lenei tulaga, o le aʻoga muamua e tatau ona le sili atu i le 15 minute ma e le tatau ona faʻamalosia. E faasolosolo malie lava, e mafai ona e faateleina lo latou faigata. E tatau ona manatuaina e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomai faapitoa, aemaise i vaiaso muamua,
  • Afai o le galuega e le mautonu, ona tatau ai lea ona fai sina malologa e tatau ona faia ai sina mafanafana,
  • Fofo le toto mo se suʻi suʻega tasi le masina pe a uma le togafitiga. E mafai ona latou fesoasoani e iloa le aoga o togafitiga. Afai e te pasia ia suʻega pe a uma le ono masina, o le a fesoasoani e faʻamautu pe ua maeʻa faʻamalolo le maʻi ma ua toe foʻi mai.

Preditebetes o se tulaga lea e maualuga ai le kulukose o le toto ma faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini. O lenei faailoga e le mafai ona taʻua o le maʻisuka, peitaʻi, afai e le amataina le togafitiga i le taimi, o le tulaga e sili atu ona leaga ma oʻo ai i le maʻisuka. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e taua tele le iloa o faailoga autu ma metotia e togafitia ai le maualuga o le suka. O se tasi o matafaioi taua i togafitiga o le taumafataga lea mo prediabetes. O lona tausiga e taua e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

E faapefea ona faʻaalia lenei tulaga?

O vailaau faʻasolosolo e aofia ai le tele o faʻamaoniga, e mafai ai e le masalosalo ona maualuga le maualuga o le suka aʻo leʻi faia suʻesuʻega suʻesuʻe. O le iloaina o nei faʻaaliga, e le mafai e se tasi ona malamalama pe o le a lenei tulaga, ae fautuaina foi le auala e togafitia ai.

O faailo nei o vailaʻau e iloagofie:

  • Paʻu faafuasei le paʻu.
  • Faʻalavelave moe.
  • Paʻu o le ulu tiga.
  • Faʻaitiitia le tino vaaia.
  • Taofiofia o le paʻu.
  • Faʻateleina le fiainu.
  • Faiva.

O se gau paʻu i le taimi nei e mafua mai i le mea moni e faapea, e le tusa ai ma le tala o le paʻu o le gaosiga o le inisalini, o le kulūkose o loʻo faʻafitauli tele. I lenei tulaga, o sulu o le tino e amata amata ona leai se malosi. O aʻafiaga o le kulukose e aʻafia foi i le tino o le tino, e mafua ai le le mautonu. O le momoe o moe e mafua ai foi ona faaitiitia le maualuga o le inisalini. O lenei tulaga e masani lava ona faaalia i tamaitai.

O le tiga o le ulu e tupu ona o se suiga i puipui o capillaries ma vaʻa tetele. O lenei mea e mafua ai le tafe toto ma le matelaina o le okesene o tino faiʻai. O le faateleina o le kulukose o le toto e faʻalauteleina ai le viscosity, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le tafe toto i totonu o vaʻa. O lenei mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino ma se suiga i le paʻu.

O le galala le fia inu ona e mafua mai i le mea moni e faapea ina ia vevela le toto, e tatau i se tagata o loo mafatia i le vaʻabetes ona inu tele le vai ma, o se taunuuga, e masani lava ona mimilo. O lenei faailoga o se faailoga o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo pe afai e le sili atu le maualuga o le kulukose i le 6 mmol / l.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka o le toto, e masani lava ona faitio tagata i se lagona o le vevela ma le gaoia i le po. O nei faailoga o predabetes e mafua ona o le le lava o meaʻai ma le faʻateleina o le maualuga o le kulukose. O se lagona e le masani ai o le fiaai e fesootai ma lenei mea.

I le taimi o togafitiga, e masani ona i ai se lagona o le fiainu

E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka?

Afai na faia se suʻesuʻega ma ua amataina le togafitiga i le taimi, ona mafai lea e le gata ina faʻamalolo togafitiga, ae faʻapea foi le taofia o le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga. O auala autu o togafitiga ma puipuiga o:

  • Meaʻai
  • Tauivi i masaniga leaga.
  • Tulaga masani o le mamafa.
  • Faia o taʻaloga.
  • Tulaga masani o le toto maualuga.
  • Pule o le Cholesterol.
  • Fomaʻi (metformin).

Mea taumafa i vailaʻau e taʻalo ai se tasi o matafaioi sili ona taua ile togafitiga o lenei maʻi. Muamua lava, e tatau ona pipii i se taumafa e tusa ai ma mea e faigofie ona gaosia i le gaʻo, gaʻo, kuka ma le gaʻo, e tatau ona aveese le meli mai le meaai, ae o le polotini e fautuaina ina ia faateleina. E sili le taulai atu i cereals, fualaau faisua, letus, kapisi, seleri. E tusa ma le pateta ma le semolina, ao seti le vailaʻau, e sili atu le galo mo sina taimi. E faʻatagaina e 'ai iʻa, mea soya, meaʻai susu, gaʻo meaʻai.

Ina ia lelei le togafitiga o le hyperglycemia, e tatau ona e aloese mai le 'aina o sasini, sodas, muffins, keke, vine, vine, ma isi. E fautuaina e inu pe tusa ma le 2 lita o le vai ae le o le galala. Afai ei ai togafitiga, e le tatau ona e 'ai meaai e pei o le meli, pateta, sana, cheese cheese, rice, milk, granola, falaoa, fualaau aina, beets, pi, paluka.

Ina ia mautinoa ua maeʻa meaʻai ma saʻo, e mafai ona e fatuina se lisi mo le vaiaso. Mo se faʻataʻitaʻiga, mafaufau i ni filifiliga:

  1. Mo le taumafataga o le taeao: koko, falala keke. Mo le taumafataga o le aoauli: falaoa, o le popo, tumama fou, fuamoa e lua ua kuka. Mo le taumafataga o le afiafi: kuka zucchini tao i fasi moa, fualaau faisua.
  2. Mo le taumafataga o le taeao: zucchini fritters ma le kirimigi oona. Inu le la po o le chicory. Mo le taumafataga o le aoauli: faʻafefiloi fualaau faisua, supa i luga o le sua o fualaau aina, falaoa. Mo le 'aiga o le afiafi: moa vavalaʻau, tamato, kusi falaisi.
  3. Mo le 'aiga o le taeao: meli falala i le susu, chicory. Mo le taumafataga o le aoauli: salati pusa, kariota falaoamata, soupeti o le beefipolo. Mo le taumafataga o le afiafi: kuka fagota, falaoa, kuka faila.

I le togafitiga o le faamai e tatau ona lafoaia amioga leaga

E pei ona mafai ona iloa mai le faʻataʻitaʻiga, o meaai paleni ma se faʻateleina o le kulukose ma le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona tolu taumafataga i le aso ma ni faʻalavelave se tolu. E pei o se mea taumafa e mafai ona e faʻaaogaina le lisi lenei o oloa: kusi, fuamoa fualaau suamalie, se ipu susu o susu susu po o susu, salamata fuamoa, meaʻai meaai. O iloiloga lelei o tagata gasegase e talanoa foi e uiga i aoga o lenei taumafa.

Afai e te mulimulitai i tulafono uma, o le meaai ua faʻamaonia mo le muaʻi vaʻaia e le gata ina faʻamaonia ai le suka toto, ae faʻaitiitia ai foi le mamafa, o se vaega taua foi o togafitiga. E mafai foi ona maua le aafiaga tutusa e ala i le faamalositino. E fautuaina e te molia pe a ma le 20 minute i le aso. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol ma le suka. O le masani ai o le toto maualuga i tamaʻitaʻi uma ma alii e maua e ala i togafitiga filifilia saʻo. O lenei togafitiga, aemaise lava pe afai ei ai togafitiga, e mafai ona filifili e le fomaʻi, o le mea lea, faatasi ai ma le maualuga o fuainumera, o le a sili atu ona vave faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi ma amata ona ave fualaau talafeagai.

O togafitiga o vailaʻau faʻasolosolo e faʻaaogaina i na o mataupu ogaoga pe faʻalautele, pe a le mafai ona togafitia le maʻi i isi metotia. Metformin e sili ona masani ona faatonuina. O lenei meafaigaluega e faʻaleleia ai le lagona o sela i le inisalini, lea e faʻapupula ai le glucose. O lenei aafiaga e tupu ma faʻaauau pea le sologalelei, lea e alofia ai taimi o le hypoglycemia. Metformin e fesoasoani foi e faʻaititia le cholesterol ma faʻamaonia le mamafa e ala i le faʻaitiitia o le manaʻo. Ina ia maua lenei taunuʻuga, e tatau ona faʻaaogaina vailaʻau mo le ono masina ma faʻaopoopoina lona faʻaogaina ma le gaioiga faaletino. Ae ui i lea, o Metformin o loʻo iai se numera tele o faʻamaʻiloga ma aʻafiaga itu, o lea e sili ai le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi mo lona tofiga. E faʻaleleia ai le uta i luga o fatugaʻo, o lona uiga e mafai ona faʻaaogaina i le na o le leai o se faʻamaʻi tele. E le gata i lea, o Metformin e mafua ai le gasegase o le gastrointestinal ma le lactic acidosis.

vailaʻau faʻasolosolo e togafitia i vailaʻau i naʻo ogaoga ogaoga

Afai o le maitaga ua avea ma mafuaʻaga o le maualuga o le suka, e taua tele le tausisia o se taumafataga ma siakiina e le aunoa le suʻeina o le toto. I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga e alu ese lava ia pe a uma ona fanau mai, e tusa lava pe na inu le ava ile lipid-maualalo o fualaau faasaina pe leai foi. O le sipuni vao, lea e masani ona faatonuina mo le malulu, e mafai ona faateleina le maualuga o le suka i se tamaititi, o le mea lea, afai ei ai se avega mamafa, e sili atu le le inu i lenei fofo. E ui lava i le mea moni e faʻapea e mafai ona faʻataʻitaʻiina muamua, e taua le iloa pe faʻapefea ona faʻaalia e ia lava ma le mea e fai pe a tupu.

O le mea lea, o le predabetes o se taufaʻailogaina o se faʻamaʻi tuga pei o le maʻisuka ituaiga 2. O faʻamaʻi ma togafitiga o nei faʻamaʻi e tutusa lava. E mafai ona mafua ai le tele o lagona ma uiga le lelei o le preditebetes, ae ui i lea, o le togafitiga amata i le taimi o le a fesoasoani e toe faaleleia atoatoa mai lenei maʻi. I le taimi lava e tasi, e mafai ona faʻasalalau le maualuga o le kulukose i totonu o le toto faʻatasi ai ma le fesoasoani o meaʻai talafeagai ma le gaioiga faaletino.

E masani lava e tusa ma le 2-3 tausaga ona oʻo ai lea i se faʻamaʻi matautia, maʻisuka, faasolosolo malie ona atiina ae. Afai e te vave iloa lenei vailaau i le maʻi ma faia fua, ona mafai lea ona e aloese mai le maʻi lava ia.

Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina e fomaʻi vailaau muamua, e masani ona latou faatonuina se suʻega toto mo le suka, se suʻega o le faapalepale kullu, ma se HbA1c - o le hemoglobin glycated.

  • Taʻo toto o le suka: 3.5 - 5.5mm / l
  • Afai o le suʻega toto mo le suka o loʻo i le lautele o le 5.5 - 6.9 mm / l, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i vailaau.
  • I fuainumera e sili atu nai lo le 6.9 mm / l ma i le faʻatasi ai ma isi faʻamaoniga e umi se taimi umi, o le maʻisuka e masani ona maua.

Preditebetes e atiina ae lemu ma le manino, ma e sili ona taua e aunoa ma ni faʻaʻailoga.E masani ona le masalomia e se tagata o ia o loʻo i totonu o le laina tuaoi i le va o maʻi ma le soifua maloloina. E mafai ona tatou fai atu o se ituaiga lapataiga lenei i se tagata ua oʻo i le taimi e sui ai lou olaga masani.

O fomaʻi e uiga i le maʻisuka

Fomaʻi fomai, Polofesa Aronova S. M.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

"O lou suka toto e sili atu nai lo le masani." E ono faauigaina o loʻo i ai sau togafiti ... "O se tasi auala poʻo se isi, o se talanoaga e masani lava ona alu ma le fomaʻi e uiga i taunuuga o le suʻega o le suka mulimuli. O tala leaga e faalogoina e le faitau afe o tagata i aso uma. Ae le o tagata uma e iloa o lenei talafou e sili atu le leaga nai lo le talafou o togafitiga muamua.

O le maualuga o le toto toto e taʻitaʻia e le gata i faʻamuamua poʻo le maʻisuka foi. E tele isi faafitauli e aliali mai, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • vaʻaia le faʻaaliga
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • ua faʻaleagaina le faʻaoga o le tino
  • ei ai faafitauli i fatuga ma fatu,
  • o le setete o le puipuiga o le tino puipuia.

Ae e le o mea uma.

O le kanesa ma le maʻisuka e fesoʻotai e leva ona lauiloa. Ae na faasolosolo lava ina manino mai e tusa lava pe itiiti sina toto maualuga o le suka e faateleina ai le tulaga o le kanesa. O le sootaga i le va o le kanesa ma le suka sa muai matauina i le 1931. Vailaʻau o le kanesa e faʻaaoga ai le suka (i le foliga o le kulukose) mo a latou meaʻai. Talu mai lena taimi, o lenei mea moni ua faʻamautuina pea.

Talu ai ona o le faitau miliona o tagata ua siitia maualuga le maualuga o le suka i le toto, e mafai ona tatou fai atu o nei tagata uma o loo i ai uma se tulaga taumatemate ma le tuusao o le tino. E mafai ona maua i le maʻisuka, ma le kanesa, ma le fatu fatuga - o nei mea uma o faʻaaliga o le maʻi lava e tasi, "maualuga le suka i le tino."

O le a le tulaga masani o le kulukose?

Glucose o se elemene talafeagai mo le faʻatinoina lelei o le tino o le tagata. E maua ai le malosi talafeagai mo le galuega a le tino atoa i le tulaga o le cellular. I le mea lava ia, o le kulukose e le maua i totonu o le tino.

E sau o ia ia i matou i meaai gaʻo. I le taimi o galuega masani ma le gaosiga atoatoa o le inisalini, o le kulukose e ulu atu i totonu o potu uma o le tino.

Ae afai e le toe galue le pancreas masani, e le mafai e le kulukose ona ulu atu i totonu o soʻo se vavalaʻau o lo tatou tino, sei vagana ai faila o faiʻai, ma amata ona "matelaina" tele.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na tuʻuina mai ai taunuuga taua o Dialife.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Dialife na faʻaalia lona malosi tele i le amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua le telefoni TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o fualaau faasaina a Dialife ua sili atu ona masani.
E ala i le tuʻuina o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamautinoa oe e maua se oloa lelei mai se gaosiga faʻapitoa.E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau tau femalagaiga) i le mea e leai se togafiti o togafitiga.

Preditebetes o se laina o le laina o le tino lea, e ui lava maualuga maualuga le kulukose o le toto, e le lava mo i tatou le iloa o ia lava.

O le faʻalavelave o lenei faʻamaʻi o loʻo i ai i lona tulaga o le asymptomatic. O se faʻalavelave masani o se maʻi sili atu ona leaga: ituaiga maʻisuka ituaiga 2.

O le mea e lelei ai, e le masani ona tupu lenei mea - i le 25% o mataupu. O le ola tatau ma togafitiga talafeagai o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

O le mafuaʻaga o togafitiga o le le mafaia lea o sela e faʻaaogaina ai le inisalini i le aofaiga tatau. O se taunuuga, o le suka e ulu atu i le tino ma meaʻai e maua i le toto.

O le lamatiaga o le PD o loʻo i luga o le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka e le o le insulin.

Ae e le tatau ona e fefe - o le maʻi e tali lelei i togafitiga. Latou te fai mai e uiga i togafitiga pe afai o le taua o le suka toto e pau i totonu o le 100-125 mg / dl.

O ai e mafai ona faʻaogaina i le prediabetes?

Ua faʻamautuina e tusa ma le valu miliona tagata Rusia na mafatia i lenei maʻi, ma e silia ma le 2.5 miliona tagata e maua i le maʻisuka. O le malolo (toetoe 2/3) e le sailia le fesoasoani faafomaʻi, ma o le toʻatele oi latou e le iloa e uiga i le maʻi.

O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • mamafa tele tagata mamaʻi. I lenei tulaga, o le avanoa e atiina ae ai le maʻisuka e faateleina i le tolu,
  • tagata e matitiva faʻamaoni (o loʻo i ai le maʻisuka i aiga),
  • maualuga tagata mamaʻi cholesterol
  • fafine ei ai
  • tagata matutua
  • gasegase e le o togafitia mo maʻi faʻafuaseʻi poʻo le furunculosis.

O fomai faapitoa e faamamafaina le taua o le vave iloa o le PD, talu ai e mafai ona taofia le foliga mai o patho sili atu.

E mafai foi ona iloa atu i le fanau ia vailaau faasaina. E tupu lenei mea ona o se faʻamaʻi muamua pe i le taimi o le faʻasologa. O le mea lea, e taua tele le mataʻituina o le tulaga o le tamaititi i le taimi o le toe faʻaleleia.

Faʻailoga e faʻateleina ai se faʻamaʻi

O mea e faʻatele ai le ono mafai ona faia muamua mea e aofia ai:

  • maualuga le maualuga o le toto maualuga (140/90) ma le maualuga o le cholesterol,
  • vave tagata o le aiga e mafatia i le maʻisuka e le o le insulin,
  • maʻisuka maʻitaga ua iloa i totonu o lou tina poʻo oe foi,
  • o le mamafa o le pepe faatoa fanau mai e silia ma le 4 kilokalama,
  • maua (i le va o taumafataga)
  • umi faʻaaogaina vailaʻau o se isi ituaiga o gaioiga,
  • masani ona faaaoga kofe (sili atu ma le 3 ipu i le aso),
  • siama ma isi paʻu o le paʻu,
  • maʻi faʻasolosolo.

O le taua o lenei togafitiga o le taofia pea o le suka. O le mea sili o le taumafai e suia le masani masani o le olaga.

Muamua lava, e tatau ona e iloiloina au meaʻai.

O le meaai e tatau ona faʻatumu i meaʻai e maua i le fiber.

E tatau ona faaitiitia meaʻai mama. E taua tele le pulea o le tele o meaʻai gaʻo ('aisa suamalie).

E lelei le faʻamaopoopoina o se meaʻai ma se fomaʻi. Vaʻai i taimi uma lou mamafa.

Faʻateleina (faʻalelei). Aoao lau tino, faasolosolo malie le faaumiumi o le taimi o aʻoaʻoga. Amata i se savaliga. Le manaia tele e asiasi i le vaitaele. Faʻafesoʻotaʻi tagata vavalalata i lau vasega. Afai o togafitiga e aʻafia ai le mauaina o vailaʻau maʻoti, mulimuli i faatonuga a le fomaʻi.

Ae le o le mea lena. O le mea moni o soʻo se: o le ate e taofi le tuʻuina atu o le kulukose, ma o le suka e paʻu ifo i lalo ifo (3.3 iunite). Faatasi ai ma le tele o "liua" e masani ona faia lenei gaoioiga mo ni nai aso. O lona uiga, e tatau ona e inuina faʻasalaga saʻo.

O taumafa suamalie ma ava malosi e matua faasaina.

O se mea sese le mafaufau o le ava i le PD e mafai ona maua ai le suka. I se isi itu, o le tulaga lamatia o le atiae o le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu le maualuga. O le ava malosi i le lautele e mafai ona afaina, aua o le tino maʻi e le mafai ona feagai ma se tele o mea oona.

E taua le manatua o le inuina o le ava malosi i luga o se manava gaogao e matua faasaina aʻo lei moe!

Faʻatasi ai ma togafitiga poʻo faʻamaʻi vaivai, e mafai lava ona e inu, ae tatau ona e faia lenei taimi ma e le sili atu ma le 150 g o le uaina mama poʻo le 250ml o le pia.

Soo se aofaiga o le ava malosi e faasaina pe afai o le PD e fesoʻotaʻi ma isi faʻamaʻi:

  • sili atu mama i totonu o le toto,
  • faʻamaʻi o le pancreas ma le ate,
  • atherosclerosis.

Passion e taʻitaʻia ai le vave maua o le tupe maua. O fafine e masani ona atinaʻe le tagofia o mea ua fai ma vaisu i se mea inu ava.

Tuua Lau Faamatalaga