O le maʻisuka faʻamalolo i pusi ma pusi

O le maʻi suka - faʻasologa o le falemaʻi ona o le le atoatoa o le insulin, e mafua mai i le hyperglycemia masani ma le atinaʻeina o le taufaasese o ituaiga uma o metabolism, i le ogaoga ma le masani.

O mafuaʻaga o le maʻisuka. O le maʻisuka e maua mai i pusi e tupu ona o le le lava o le gaosiga o le insulin beta e sela o tamaʻi pancreatic o le pancreas, poʻo le taimi o le gasegase i le tino pe a le iloa e le masini siaki le hormone na gaosia e le insulin. O le iʻuga, o le maualuga o le kulukose i le pusi o le pusi e maualuga lona alualu i luga. I totonu o le tino o le pusi o loʻo i ai se soliga o le gaioiga o toetoe o totoga uma ma gaʻo.

O mafuaʻaga maʻoti e taʻitaʻia ai i se tulaga talitutusa i se meaola e aofia ai mea nei:

  • Vaʻavaʻai i le fafagaina o pusi, e aofia ai le fafagaina o meaai e le faʻavasegaina mo meaʻai faʻapitoa, vitamini ma microelements e faʻaleagaina ai le tino i le tino.
  • O faamai o le gastrointestinal tract (gastroenteritis i pusi, afaina i pusi, ma isi mea), mafua ai ona faateleina le atuatuvale i le vaega o le pancreas ma mafua ai le faaosofia o le maʻisuka i le pusi.
  • O maʻi faʻamaʻi taimi (faʻamaʻi o le ate i kusi), faʻamaʻi o le gallbladder (cholecystitis in cats) o loʻo avea ma sao i le atinaʻe o le maʻisuka i pusi.
  • Mafuaʻaga e tatau ona faʻaaogaina.
  • Vaʻaiga faʻasologa (pei o tagata).
  • Maʻi faʻamaʻi (calcivirus siama o pusi, panleukopenia o pusi, chlamydia o pusi, salmonellosis i pusi).
  • Faalavelave faʻamaʻi (toxoplasmosis i pusi, anufe i pusi).
  • Le faʻaaogaina o fualaau oona e puipuia ai amioga feusuaʻi.
  • Manatua (e oʻo atu ai i le le mautonu o le fatugalemu o le tino, ma e ala i le faʻalavelave i le endocrine o le meaola).

Ituaiga o le maʻisuka i pusi.

Veterinarians e vaʻaia i le va o pusi ituaiga lua o le maʻisuka.

Uluaʻi ituaiga, e seasea maua i pusi, e fesoʻotaʻi ma suiga o galuega i le paʻu lava ia. O lenei ituaiga o pusi, o le oti o vavalaʻau uma e maua ai le inisalini e matauina.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le iʻuga o le faʻamafunaina o sela o peta o tincreatic tinlets, o le le atoatoa o le inisalini e atiina ae, lea a leai le toe suia o togafitiga e mafua ai le maliu o se pusi mai le ketoacidotic coma.

O se taunuuga o le le atoatoa o le inisalini, o se pusi na te faatupuina le hyperglycemia i le osuresi ma le faamalolo, le faʻamaina o le gluconeogenesis ma le ketogenesis, ua i ai le faʻaitiitia o le puipuiga ma gaʻo, ma o le ketoacidosis e atiaʻe.

Lona lua o le maʻisuka malosi ei ai ni eseesega taua. E faʻavae i luga o le inisalini o faʻamalosi i mea lautele e aofia ai faʻatasi ma le faʻailogaina o faila o peta paneta, ae o le inisalini e mafai ona faalilolilo i mea masani ma maualuga. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o fualaau oona e le masani ona faʻaaogaina. E tupu i pusi i le 70-80% o mataupu.

Ole numera o veterinarians e faailoa mai le isi ituaiga tolu o le maʻisuka Tipisi Maualuga. O le maʻisuka lona lua i pusi e masani ona fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi, endocrinopathies, fualaau, ma le tele o faʻamaʻi pipisi.

Ata faʻaleleia. O le ata o le maʻisuka i pusi e faalagolago tele i le ituaiga o maʻisuka.

I le ituaiga muamua (le atoatoa o le inisalini) i le pusi, e matauina e le au ia - le tele o le fiainu, o se taunuuga o le maualuga maualuga o le kulukose i le toto o le manu. E le lava le insulin e pipiʻi ai le glucose, e le mafai ona gaosia le suka i totonu o le toto ma e aliali i totonu o le mimilo. O le aofaʻi o urine i aso taʻitasi i le pusi e faʻapupula (polyuria), ona o le pipi e inu tele le vai ona o le faateleina o le galala.

Urinating in a cat is painless. O le pusi o loʻo i ai se suiga o le tuinanau, e mafai ona faʻatele ma faʻaitiitia. O le mamafa o le tino i le maʻisuka e faateleina. I le suʻesuʻeina o suʻesuʻega, o se pusi o loʻo i ai se peleue malulu, e molimauina e le aunoa (aisea e mafai ai e se pusi ona faʻapogai: mafuaaga talafeagai).

O tagata e matauina le faʻafefe o le pusi - vomiting (vomiting in cats), manava (manava i totonu o se pusi), faʻaʻau cardiovascular - tachycardia e faʻaalia (faʻalautele le fatu). O le pusi o le a le faʻaaogaina, o le a faʻavaivaia, o le gait ua amata ona le mautonu ma le le mautonu. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le inisua i totonu o se pusi, o se manogi manogi o le acetone e amata ona sau, ma e le na o le mimii ma le paʻu, e mafai ona sau le manogi mai le gutu (o le manogi o le gutu o le pusi). I tulaga maualuga o le maʻisuka, o se pusi e ono aafia i le gaogao, le mautonu, ma le leiloa o le mafaufau.

I le ituaiga lona lua o ē e ona o le maʻisuka e matauina le faateleina o le 'ai i totonu o le pusi, ma o se taunuuga, e vave ona maua e le pusi le mamafa ma e mamafa tele. O le pusi e inu soo i le tele o vai, e aliali mai pea le leai o se tiga. O le tulaga lautele o se pusi maʻi i le taimi o le suʻesuʻega a le falemaʻi e masani ona faamalieina. E le pei o le ituaiga muamua o le maʻisuka, e le manogi le peta i le pusi.

Le faʻamatalaga. O le fomaʻi o le falemaʻi ua maua ai se faʻamautinoaina o le maʻisuka i totonu o se pusi i luga o le faavae o se suʻega suʻesuʻe ole manu maʻi. I le taimi o le suʻesuʻega a le falemaʻi, o le suiga masani o le peleue e masani lava ona iloa (lauulu lauulu, paluga, laʻau faʻatasi i fusi). O se maʻi maʻi e maua i le gaʻo po o le vaivai, o loʻo ia te ia se mea e tautevateva ai, inu ai, ma faʻaitiitia ai le vevela o lona tino. O le fomai manu o le a faia se toto sampling mo le biochemistry, o se auiliiliga lautele ma auiliiliga mo hormones thyroid, o se suesuega faaopoopo mo le suka i le urine, ultrasound o le tino o le tino. Tests mo le glucose ma le suka, pei o tagata, e faia i luga o se manava gaogao.

Vaʻaia faʻafitauli. I le taimi o le eseesega o siama, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, maʻi o le ate, faʻamaʻi o le cardiovascular system, maʻi pipisi ma faʻafefelaʻi. O le pancreatitis e le aofia i le ultrasound o le pancreas.

Togafitiga. Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa falemaʻi maʻi togafitiga o le maʻisuka e faʻatatau i le ituaiga o maʻisuka lava ia.

I le maʻisuka ituaiga 1, o sauniuniga mo le inisalini pupuu e faʻataʻitaʻiina mo lau fagafao. I le tulaga e maua ai le pusi i le maʻisuka ituaiga 2, o le insulin e pei ona faatonuina e le fomai manu e mafai ona suia i fualaau faasaina e faaitiitia ai le kulukose toto - acarbose, glycidone, miglitol, metformin, glipidide. O nisi taimi e mafai ai e se fomaʻi manu ona fai se sauniuniga o le inisalini poo se taimi umi i lau pusi.

Ina ia iloa le malosi o le inisalini, e tatau ona e tuua le pusi mo le 24 itula i totonu o se falemaʻi vailaʻau, lea o le a faia ai e tagata atamamai se suʻesuʻega o le toto kulukose.

Faʻavae i luga o le siaki a lau pusi, o le a faatonuina e lau fomaʻi se inumaga insulin talafeagai.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka i pusi. Afai e le faʻaaogaina e le pule o pusi togafitiga taimi e togafitia ai le maʻisuka, o le pusi e tumu i foliga o se faʻalavelave matautia e pei o le ketoacidosis.

Ketoacidosis e maua i se maualuga maualuga o tino o le ketone i le toto.

Faailoga - ketoacidosis e faʻaalia i le foliga mai o le dyspnea i totonu o se pusi, fia inu tele, manogi manogi o le acetone ma le solia o le gaioiga fatu.

Afai e le o faia ni fuafuaga faʻafuaseʻi, o le ketoacidosis o le maʻisuka e ono afaina mo se pusi. E manaʻomia faʻafesoʻotaʻi e tagata e faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi vailaʻau, lea o le a fautuaina ai e tagata tomai faapitoa togafitiga o inisalini ma togafiti faʻasolosolo.

Mateʻo le neuropathy. O le tele o le kulukose i le toto o le pusi e afua ai le faaleagaina o le nerve.

O faʻamaoniga - tagata veterinarians i le taimi o le suʻesuʻeina o se ituaiga o pusi na latou faʻaalia le vaivaiga o vae vae. Ona o le vaivai o vae, o le pusi o loʻo i ai se vaʻaia ma le le mautonu pe a savali. A o e savali, taumafai e aua le laa i luga o ou tamatamai lima, malolo i ou vae atoa.

Hypoglycemia. O le iʻuga o le hypoglycemia, o loʻo i ai le faʻaititia o le kulūkose i lalo o le 3.3 mmol / L. O le hypoglycemia i totonu o se pusi e tupu ona o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

Faʻailoga - i le taimi o se suʻega suʻesuʻega, o se fomaʻi i totonu o sea pusi e iloa ai se tulaga fiafia, e popole le pusi. O le muscular tremors ma le vevesi o maso taʻitasi e vaʻavaʻai i ai. O loʻo i ai se soliga o le faʻamaopoopoina o gaioiga, o le a le mautonu. O le pusi o loʻo i ai le galala ma le momoe, ma liliu atu i se paʻu ma le leai o se malamalama. Afai e te le tuʻuina atu fesoasoani faʻafuaseʻi, o le a mate le pusi ona o le hypoglycemic coma. I le fale, ina ia faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se pusi, e sasaa atu i totonu o le gutu se vaifofo o le suka poo le meli pe afai e mafai ona tui i le 10 ml o le 5% glucose ma vave ona ave atu i se fale vailaau.

Hypokalemia. I le hypokalemia i pusi, o le faaitiitia o le palukala i totonu o le toto e tupu. O le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le toto pālolo i pusi o loʻo maua i le maʻisuka e mafua ona o le masani ona fai, ma le mea moni o le inisalini e faʻaaogaina i togafitiga e mafua ai le faʻalauteleina o le taumafa o le pesalala i siama tino o le pusi.

Faailoga - e mafua mai i le toʻilalo malosi o le tele o le potassium i totonu o le tino o le pusi, ua ia atiina ae le manava, vomiting ma le faaletonu fatu. E manaʻomia e le pusi togafitiga faʻanatinati faʻafuaseʻi, a faʻapea e ono mafai ona tupu se taunuʻu.

Pe a faʻamautu e le pusi le maʻisuka, o tagata faapitoa o le falemaʻi vailaʻau, ina ia mafai ona pulea le maualuga o suka i totonu o le tino o manu, e masani ona fautuaina tagata e faʻatau faʻataʻitaʻiga faapitoa mo le fuafuaina o le suka i le urine.

Meaʻai mo le maʻisuka

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau mo le maʻisuka, o le fafagaina o meaai i se pusi e taua tele.

O le meaai e tatau ona tamaoaiga i meaai o le protein, o loʻo i ai le tele o fiber, o le meaʻai i totonu o le gastrointestinal tract e faʻaitiitia ai le tuʻuina atu ma le faʻamamaina o le kulukose i totonu o le toto o le manu. O le tele o meaʻai e gaosia i se manu mamai i se vaega itiiti. Ina ia mafai ona aveese le avega i luga o le pancreas ma tausisia le kulūkose i se tulaga faifai pea, e tatau ona fafagaina le pusi i ni vaega laiti, 5-6 taimi i le aso.

A o le tele o pusi o loʻo maua i le maʻisuka e mamafa tele, o le a fautuaina e se fomai manu se meaai malosi e tatau ona e mulimuli i ai seia oʻo ina masani le mamafa o lau pusi.

I le tulaga pe ae fafaga se pusi i meaai masani mai le taumafataga, e tatau ona faʻaesea:

  • Rice ma falaoamata sana.
  • Mea mai le falaoamata.
  • Mea na faia mai le soya.

I le pasene pasene o le 50% o le fua na aumaia i le pusi, e tatau ona fafagaina manu, e aofia ai:

Milk - acids - kirimulu suamalie, kisi e tatau ona maua ai le 25% o le taumafataga.

O fualaau faisua ua faʻafeiloaia i totonu o le taumafa pe a maeʻa togafitiga vevela

I totonu o le falemaʻi vailaʻau atonu e fautuaina oe e faʻaaoga meaai faapitoa mo pusi ma le maʻisuka mo le fafaga. O nei fafagaga e aofia ai i le tulaga sili ona maualuga poʻo le tagata atoa - vasega. O le mea aupito sili o meaai a le Purina, lea e faʻafaigofieina ai le tino o le tino ma maua ai le pusi maʻi i meaʻai lelei, o le Royal Canin meaai mo le maʻisuka mo pusi e tele le palatini, ma o cereals e maualalo le faasinomaga o fuainumera o loʻo faaopoopo i ai, o meaai e talafeagai ma mo manuʻa maua i le maʻisuka, ma mo lona puipuiga i le meaʻai manufasi, aua o loʻo aofia ai le tele o porotini ma le tele o mea inu.

O le maʻisuka saunia mo le gaosiga o le maʻisuka e aofia ai:

  • Tamaititi Laitiiti O Meaola Laiti Soifua Maloloina.
  • Laʻu Talavou 50/22 Cat Food.
  • Purina Veterinary Diet DM Dietetic Managemen
  • Polokalame Purina Pro.
  • Vet Life Cat Diabetic.
  • Prescription Diet ™ Feline m / d ™.
  • Royal Canin Diabetic DS46.
  • Royal Canin Diabetic.

Puipuiga. O le puipuia o le maʻisuka e tagata e ona le manu e tatau ona taulai muamua i le puipuia o mafuaʻaga e mafua ai le atiaʻe o le maʻisuka i pusi. E tatau ona fafagaina le pusi i se paleni paleni. Faʻaaogā meaʻai e maualalo le gaʻo, aua nei tuʻuina lauulu. Afai e 'ai e lau pusi meaai masani, ona tatau lea ona ia maua ni aano o meaʻai vela, cereals, fualaau faisua ma gaʻo susu. E tatau ona manatuaina o le fafagaina o mea maualalo, o mea taumafa o le Whiskas o loʻo aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, e faʻapipiʻi ai le mamafa o le maʻisuka i pusi. Ina ia puipuia le gaʻo, e tatau ona gaoioi le pusi i le tele e mafai ai.

Mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi o le gastrointestinal tract, faʻamaʻi i faʻamaʻi pipisi masani o pusi i le nofoaga o loʻo nonofo ai (saunia o meaola mo tui ma ituaiga o tui).

Afai o gasegase o le gastrointestinal tract e tupu, ave ni taimi taimi e togafitia ai.

Faʻavae i luga o le mea moni o le maʻisuka e sili ona taatele i pusi pe a maeʻa le 7-9 tausaga, e fautuaina e asiasi soo atu i se falemaʻi vailaʻau ma lau fagafaʻi ina ia suʻesuʻeina le maʻisuka.

O le a le maʻisuka?

O le maʻisuka - o se faʻamaʻi lea e taofia ai le maua o le inisalini poʻo le gaosiga o le inisalini e maua mai i siama o le tino. E manaʻomia le inisalini ina ia ulu atu le kulukose e ulu atu i le toto "i totonu o le masini.

E lagona e le tino le fiaaai pe a maualalo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E manaʻomia e pu taitasi lenei faʻalapotopotoga faʻapitoa mo gaioiga intracellular. Afai e le lava lenei suka, o le a lagona e le tino le vaivai, le gasegase, ma le tino o le a matelaina. Ma afai e le lava le inisalini (po o le a le toe "ave" "mai" ia te ia), ona le mafai ai lea e le kulukose ona alu i totonu o le masini, faʻaauau pea ona felafolafoaʻi ma le toto i le tino atoa.

Ituaiga o maʻi suka

E toʻalua le tagata: o le muamua (o le insulin-dependent) ma le lona lua (e le o le inisalini). O kusi ma pusi ei ai nei ituaiga. Ma sili atu le saʻo, ona tolu. Ae le gata i lea, o le maʻisuka i totonu o taifau e ese mai manu. Ae o lenei o le a tatou talanoa e uiga i pusi.

Uluaʻi ituaiga

E pei o tagata, lenei ituaiga insulin-dependent (IDDM). Afai ei ai lenei ituaiga o suka suka i le manu, ona le mafai lea ona maua le inisalini, o nisi o sela na mafua ai lenei "maliu". O le mea lea, e mafai ona tatou fai atu saogalemu o le pancreas ua faʻaumatia e le IDDM.

Ae paga lea, e naʻo tagata e masalomia le maʻisuka pe a leaga le faaleagaina o le pancreas. Ae o loʻo i ai tala lelei iinei - o le ituaiga muamua e seasea lava ona tupu i manu.

Lona lua

E le pei o le ituaiga muamua, lea e manaomia ai le tuuina atu o le insulin (pe afai o le pancreas e le maua ai se hormone), o le maʻisuka i totonu o se pusi o le ituaiga lona lua e manatu e le o le insulin-dependent (NIDDM). Ma o lenei tino o le maʻisuka ua tusia i le 70% o manu mamai.

O le tala lelei e faapea, faatasi ai ma le auala saʻo (faʻatalanoaga, suʻega masani, vailaʻau vailaʻau lelei), e mafai ona faʻamalolo atoatoa le manu.

O le inisalini e le mafai ona iloa e sela, pe o le mea e gaosia ma e le lava lea mo le atoatoa o le kulukose.

Tolu ituaiga

O manu e maua lona tolu.O le maʻisuka i totonu o se pusi e tupu pe a mavae se gasegase (aemaise lava pe a iai se ituaiga o maʻisuka masani e mafua ai ona faʻaleagaina le gaioioiga i le gasegase po o le gasegase). Ae e aoga le togafitiga o se fagafao manuʻa mai faʻamaʻi pipisi, e pei o le kulukose i totonu o le toto o loʻo i totonu o taʻaloga masani.

O le a le mea e tupu i totonu o se pusi e maua i le maʻisuka?

Afai e te malamalama i le masini o le maʻisuka, o le a vave lava ona manino le mea o le a maua e le manu. O le mea moni, o mea uma e sili atu ona faigofie nai lo le mea e foliga mai i le taimi muamua e tilotilo ai.

Glucose e ulufale atu i le toto. E masani lava, faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, e ulu atu i sela, faʻamautuina, tuʻuina atu le malosi. A oʻo ina laiti le kulukose i totonu o le toto, tatou te lagona se lagona o le fiaʻai, tutusa lava mea ma manu. Ae peitai, afai o le fagafao e le maua ai le inisalini po o sela e le tali atu i ai, ona le ulu ai lea o le kulukose i totonu o siama. O le mea moni, e tumau pea le 'fiaai' o tisipenisione, o faʻavae uma i totonu o sela e faʻagesegese pe taofi.

I le faaopoopo atu, ona o le tele o le kulukose, o le toto e amata ona paʻu. Ma ua faatulaga lelei le tino pe afai o le toto e mafiafia, ona ia faafaigofieina ma faatelevaveina lana gaioiga i luga o vaa, o sulu e tuu ai lo latou susu. O le iʻuga, o le a faʻamalūina le tino. O le mea lea o le faateleina o le fiainu i le manu. E manaʻomia lona toe faʻafoʻi o sela, o lea e tatau ai ona inu tele.

E faʻaleleia atili le urination e le tele o le vai inu (e ui i le mea moni o le tele lava o loʻo gauai i totonu o le tino). Ae e oʻo lava i le masani ona faia e mafua mai i le mea moni o le sili atu o le kulukose e tatau ona aveesea mai le toto, lea e "tuli ese" e ala i filiga masani - o gaʻo. E masani lava, o le a latou le misia le protein po o le kulukose. Ae afai o le tele o le aofaʻiga e alu ese, e na o le pau lava le faaolataga mo le manu o le a faʻaumatiaina i soo se auala. O le mea lea, afai e te foaʻiina le toto ma le urine mo se auiliiliga, ona avea lea o le suka o loʻo maua i totonu o le "faailoga" o le maʻisuka i totonu o se pusi (taifau, tagata).

Ae peitai, o fea e maua ai le tino o le ketone ma le manogi o le acetone?

O se faʻalavelave matautia lenei i le tino, mulimuli ane faʻatafunaga o le faiʻai, coma ma le maliu o le manu.

Talu ai e leʻo ulu le kulukose i totonu o le masini, o loʻo tumau pea le "fiaaai" ma faʻaumatia. Ae e manaʻomia e ia ni organics mo lona "gaioiga i totonu" ma le gaosiga o le malosi. O fea na e maua mai ai? Lafoaʻi le gaʻo, talu ai e le mafai ona gaʻo meaʻai. Ae o nisi o mafuaʻaga o le pala o le tino o tino o le ketone. Ona o lenei mea, ua manogi le manu i le acetone. Ma o tino lava ia e amata ona felafolafoaʻi ma le toto i totonu o le tino, ma faʻaʻona ai mea uma latou te oʻo i ai.

Mafuaʻaga o le maʻisuka i pusi

O le isi, o le a tatou iloiloina auga masani o le maʻisuka i pusi.

  1. Taumafa le lelei. E le gata ina afaina ai le lauulu, viliina pe fia manava, tele faafitauli faʻalavelave (gastritis, ulia, enteritis, pancreatitis), ae faʻapea foi ma se maʻi gasegase. Ae o lenei mea ua oʻo atu ai i le maʻisuka. Ae, i se tulaga aoao, e mafai ona e talanoa e uiga i taunuuga o le le lelei o meaai paleni mo se taimi umi lava.
  2. Aiga. E le o se faalilolilo o se predisposition i le maʻisuka e tuʻuina atu mai matua i tamaiti.
  3. Mafuaaga Ae o se mea na mafua ai ona tupu. O le mea moni, o le mamafa o le mamafa o se taunuuga o le faʻafitauli o le tino.
  4. Le lava o faamalositino. Afai e le gaoioi le meaola, ona vave maua lea o le mamafa. E pei ona mafai ona e vaʻai, toetoe lava o mafuaʻaga uma e fesoʻotai vavalalata.
  5. Faanatinati taimi Ma le isi, o faafitauli faafomaʻi e foliga mai ona o neura. Ona o le atuatuvale, e le manao le pusi e gaoioi, ae na te "faoa" o ia. O le mea lea e toe taʻitaʻia ai le tele o mea mataʻutia ma suiga i le metabolism.
  6. Vailaʻau faʻamaʻi. Aemaise lava i latou na e aafia ai le mea oona ma e oʻo atu ai i le pancreatitis (mumū o le pancreas) ma le hepatitis (afaina o le ate).
  7. Maʻi faʻafuaseʻi o totoga i totonu.
  8. O le faʻasologa o togafitiga Faatasi ai ma hormones i le lautele, e tatau ona e faaeteete. A aunoa ma se fomai manu, o le le pulea lelei o le faaaogaina o nei fualaau faasaina e matua lamatia, e mafua ai se suiga i le tulaga masani o hormonal. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, atonu e iai isi faafitauli o le soifua maloloina o se pusi.

Togafitiga mo se pusi e maua i le maʻisuka

O le mea sili ona taua, o le togafitia o se pusi e maua i le maʻisuka, e le mafai ona faʻatinoina e "tagata" fualaau faasaina.

  • Muamua, o le tele oi latou e le talafeagai mo manu.
  • Lona lua, latou te le aoga e uiga i meaola.
Uluaʻi ituaigaMo le togafitiga o manu e afaina mai le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le inisalini (injection) e faia vave. Ae peitai, afai o le faafitauli o le le mafai ona iloa e le sela le homone, ona ese lea o le auala: o le a tatau ai ona filifili fualaau faʻamalosi, matauina le setete o le pusi i faʻalavelave. O togafitiga e taugata ma mo le ola. E le o tagata uma e alu i ai.
Lona luaO sina mea faigofie tele. O le a manaʻomia le inisalini umi. E sili atu le malie, ma o se vailaau faasaina e le o faia i taimi uma i totonu o le tino. E i ai faʻalogoga e tuʻuina atu e ala i le gutu. Latou te faʻagesegese lemu le faʻamasinoga o le kulukose (e le o le faʻamalosi).
Tolu ituaigaMuamua, e tatau ona e faʻateʻa ese le mafuaaga. Faʻaitiitia, ole maʻi o le pusi o le a mou atu.

Togafitiga o se pusi mo le maʻisuka e tatau ona vaavaaia i taimi uma e le fomaʻi. E i ai mataupu ogaoga pe a le aoga le faiga masani. E seasea lava, ae e tupu. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maua e se pusi le moni o le "le taliaina" o le inisalini, poʻo le aʻafiaga o Somoji (muamua, o le toto toto e paʻu malie, ona oso vave ai lea). Po o se vave gasegase, ona faʻaumatia loa lea o le insulin i le taimi lava lena. O nisi taimi o manu e maua ai siama i le inisalini, ona faigata ai lea.

Ae o loʻo i ai mafuaaga faʻapitoa pe a le togafitia togafitiga. O le taimi lea e le lelei pe teuina ai fualaau faasaina. Pe a fai foi isi hormones e faaopoopo i le insulin. Ma afai foi o loʻo i ai i le pusi ni faʻamaʻi (mafuaʻaga mafuaʻaga). I soʻo se ituaiga o maʻisuka, e taua le togafitiga o meaʻai. A aunoa ma lea, e tatau ona e fafagaina e le aunoa lau fagafaʻa ma le insulin ma ana mea tutusa.

Taumafa i meaʻai

O le meaai e tatau ona aofia ai meaʻai fuatini. Carbohydrates i lalo ifo!

A uma mea uma, o le taimi o le malepelepe o le suka o le kulukose ua faʻamalolo i le toto. E leai se mea e puipuia ai le palatini, ma o le toto suka o loʻo i totonu o tapulaa masani. O le mea moni, e le mafai ona faʻamaʻaʻaʻaʻaʻaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻa, aua e tusa lava pe laiti, ae o loʻo i ai i le toetoe lava o meaʻai uma. Ma e na o le protein meaʻai e matautia tele le fafaga. O le a le aoga fatugaʻo. Ma o le metabolism o le a faʻagesegese atili ai. O le iʻuga, o le a amata le faʻavavevaveina o le maʻisuka.

Toeitiiti lava o tagata veterinarians uma e ofoina atu i latou e tuʻuina atu le pusi i se mea faʻapitoa meaʻai faafomaʻi taumafa mama poʻo se vasega atoa e fetaui lelei ma manu e maua i le maʻisuka. E paleni mea uma iina.

O le isi itu taua. Ia fafaga soo!

E te iloa le ute o meaʻai paleni? O le taimi lea e masani ai, ae i ni vaega laiti. Muamua, o le manu o le a tumu i taimi uma. Lona lua, o le kulūkose toto o le a faʻagesegese lemu. Lona tolu, o meaʻai paleni e fesoasoani e faʻatele ai le metabolism, lea e tau atu i le toe faʻaleleia. E masani ona fai le filifiliga a le fomaʻi. O mea uma lava e faʻatatau taʻitoʻatasi, e fuafua i le ogaoga o le faʻamaʻi.

E faʻamalosia le insulin i le taimi o fafaga (o se sauniuniga vai e faigofie, lea e mafai ona tuʻuina atu faʻatalanoa) pe vave ane.

O se upega tafaʻilagi auiliili i le togafitiga o le maʻisuka i pusi i luga o le vitio:

Vaʻai mea e te tuʻuina i totonu o le pesini o le pusi

Aua neʻi faʻafefe. Aua e te fafagaina le tele o gaʻo. Ioe, e le mafai ona 'ai se aano po o le iʻa na o ia (faapitoa lava), talu ai o meaʻai e faʻaleagaina le metabolism (e le gata o le maʻisuka i pusi o le a atiina ae, ae o le urolithiasis o gaʻo). E leai se sulu! E tusa lava pe fiafia le pusi i mea suamalie, ae leai se mea e avatu ai lana suti, sukalati, aisa kulimi. Mo le tino maloloina o manu, o lenei mea oona, ma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua na o le mea lava lea e maua pe afai e manaʻomia le vave faʻavelaina o le kulukose (pe afai o lona totoga i totonu o le toto e latalata i le leai ma e le iloa e le manu).

Suʻega faʻaletausaga faʻapitoa i le fomaʻi

Tuuina atu le toto ma le faanatinati mo le auiliiliga. E le gata i lea, foaʻi toto naʻo luga o se manava gaogao! E naʻo le vai e mafai ona tuʻuina. A leai, o le toto o le a faateleina. E le gata i lea, i luga ole suʻega, faʻaaogaina poʻo le faʻaaogaina o faʻamalama (aofia ai i le pancreas) e mafai ona iloa.

Aua e te mafaufau ia oe lava! E leai se mea e tupu! e tusa lava pe foliga mai ia te oe o lenei vailaʻau e mafai ona fesoasoani, i le mea moni, e mafai ona faʻaumatia tumau le soifua maloloina o lau fagafao! Ma e le gata ina aʻafia ai fualaau oona. O le tele o tagata e le amanaʻia le saogalemu (relative, to speak) paracetamol mo i tatou ma tamaiti, e tusa lava pe maua i tamai tootoo mo pusi, e sili ona matautia (taʻitaʻia i le fatuina o fatu fatu ma le maliu ma le tiga tiga).

Afai ei ai ni au fesili e uiga i le maʻisuka i pusi - tusi i latou i faʻamatalaga. Matou te taumafai e tali!

Tuua Lau Faamatalaga