Tina ma le maʻisuka ituaiga 2 - aisea e faʻaeteete ai?

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi tuga lea e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini i totonu o le tino.

O lenei faʻamaʻi e tele faʻalavelave, e mafua ai i le faʻafitauli o le tino, ma o le maʻitaga, o le fanauina o se pepe soifua maloloina e leʻi leva ona le mafai.

I aso nei, o loʻo i ai vailaʻau faʻapitoa, meafaigaluega e mafai ai ona fanauina se pepe, faʻapea foʻi ma le tausiga o ia pe afai o le maitaga e iai ni faʻafitauli. Faitau atili e uiga i le maʻisuka ituaiga 2 i fafine maʻitaga.

Iloiloina o tulaga lamatia


E taua tele mo se fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 le tausia o le kulukose masani i le taimi o le maitaga.

O lenei mea o le a faʻatagaina ai le maitaga e alu e aunoa ma ni faʻalavelave faʻafuaseʻi ma aloese mai le faʻaleagaina o le soifua maloloina o le tina faʻamoemoe.

O le vavalalata o uiga o le suka e foliga mai e sili ona lelei, o le tele lava o le a fanau mai se pepe soifua maloloina.

E oo lava i le tulaga o le fuafuaina o le maitaga, e manaʻomia e le fafine ona faia se suʻega o suʻega ma pasia le tele o suʻega. E mautinoa lava e tatau ona suʻesuʻeina e se fomaʻi-fomai, fomaʻi, ma le endocrinologist.

O suʻesuʻega nei e manaʻomia e iloilo ai le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka ma maʻitaga taunuuga:

  • suega toto mo le hemoglobin glycated,
  • siaki masani o le mamafa
  • suʻesuʻega faʻasolosolo i aso taʻitasi e fuafua ai mea e maua mai le protein ma le kiliaina creatinine e siaki ai gaʻo,
  • fua o suka
  • i le i ai o le palatini e sili atu i le masani, o le siaki e faia mo le i ai o faʻamaʻi pipisi o le urinary,
  • suesuega o le toto mo le vailaʻau urea ma le creatinine plasma,
  • o feutagaiga a le fomaʻi e suʻesuʻe le tulaga o vaʻa vaʻa,
  • iloiloga o le uiga o le hypoglycemia,
  • o se suʻega o toto mo hormones,
  • suʻesuʻega i le avanoa e atiaʻe ai le neuropathy.

I tulaga faʻapitoa, e manaʻomia le ECG. E aofia ai ma le matua o le sili atu ma le 35 tausaga, nephropathy, toto maualuga, oona, faafitauli i vaʻa, gaʻo maualuga.

Afai e le amanaʻia nei suʻesuʻega, e ono maualuga tele le faʻafitauli mo le tina ma le tamaititi.

O se fafine maʻitaga e iai le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona vaʻavaʻai i tulaga nei:

  • faʻanofo faʻafuaseʻi, faapau pepe,
  • polyhydramnios, faʻamaʻi pipisi, tuai o le gestosis,
  • ketoacidosis, hypoglycemia,
  • siama fatu fatu
  • atinaʻe o nephropathy, retinopathy, neuropathy.

E masani lava, o le tamaitiiti i le taimi o le fanau mai atonu e le ola.

Afai o le fanau mai na manuia, o lea, e ui i lea, e tele faʻamaʻi ma faaletonu e mafai ona tupu. I le tele o tulaga, o le atinaʻeina o le fetus e le mavaʻa, o lona tele ma le mamafa o le tino e sili atu nai lo tulaga masani.

E mafai ona aafia le fatugalemu o le tino, o le gaioiga o le fatu e ono faʻalavelaveina, ma mafai ona tupu le faalauteleina o le ate. O le tele o faʻafitauli e ono amata ona aliali mai ina ua uma ona fananau i vaiaso muamua o le olaga. E le gata i lea, i le soifuaga o se tamaitiiti, e mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1 i soo se taimi.


Ona o le inisalini e faʻaleagaina ai uma metabolic process in the body. Faʻatasi ai ma lona faʻaletonu, o le kulupu o le gasegase e le afaina, lea e faʻaititia ai le maualuga o le suka. O le mea lea, o le faailoga sili o le maʻisuka o se tele o fua masani o suka.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le suka toto e 7.7-12.7 mmol / L.

O aʻafiaga e aofia ai le faʻasolosolo faifaipea, galala ma le susu, le tele o meaʻai, vaivaiga, faʻalavelave moe, faateleina poʻo le faʻaitiitia o le manaʻo, vevela tele, ma le paʻu o le tino. I le faʻaopoopoga, o foliga o pustules, ma manuʻa e sili atu le umi o le soifua maloloina.

I le taimi o le maitaga, o faʻaaliga o le maʻisuka e tele lava ina foliga tutusa ma faailoga o le faʻamoemoe o le pepe. O le mea lea, e mafai ona fenumiai ma latou le iloa le atinaʻeina o le maʻi. I lenei tulaga, e tatau ona matua faʻaeteete.

I le alualu i luma, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai isi faailoga, o lona faʻaalia e faalagolago i le ogaoga o faʻafitauli. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi fatuga, o le edema i luga o vae ma mata o se fafine maʻitaga o le a le maalofia.


O meaola faʻapitoa e mafua ai le maualuga, lea e sili atu i le 140/90 mm Hg. Art.

O le polyneuropathy o le maʻisuka eo faatasi ma le faaleagaina o aʻafi o lala, o se taunuuga o lea ua i ai faailoga o se maʻi le mautonu.

O lenei lagona o goosebumps, numbness, tingling. E tele taimi e iai tiga i vae, lea e faʻaalia faapitoa i le po. O le faʻalavelave sili ona faigata o faafitauli i le tioata poʻo le retina.

O le faʻatoʻilaloina o le muamua o le mafuaʻaga lea o faʻataʻitaʻiga, ma le faaleagaina o le retina, le retinopathy e atiina ae. I nei tulaga, o le a faʻaitiitia le faʻaaliga, e oʻo lava i le tauaso e mafai.

Vaega o le gaioiga o le maitaga


I aso nei, e tele vailaʻau ma mea e pulea e le tagata lava ia e mafai ai ona e ave se tamaititi maloloina ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le mea pito sili ona taua i lenei tulaga o le mataʻituina lea o le maualuga o le toto suka ma ia mataʻituina pea e se fomaʻi, ave suʻega talafeagai ma faia se suʻega.

E taua le fuafua o lou maʻitaga aʻo lumanaʻi.. Aʻo leʻi faia lenei mea, e tatau ona iloilo mea uma e mafai ona tutupu, aumai le suka i le pito sili ona lata mai o le masani.

E tatau foi ona manatua o le faavae autu o le fetus, e aofia ai: o le atinaʻeina o le faiʻai, tuilaʻau, mama, le tele o isi okeni e tupu i le 7 vaiaso muamua. I lenei itu, i lenei vaitau e taua tele le faatumauina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le fuafuaga o le a mafai ai ona e misia le vaitau o le fesuiaiga o fetau, talu ai ona o fesuiaiga i le maualuga o le suka, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le tuputupu ae o tamaiti.

E le gata i lea, e mafai foʻi e le fafine lava ia ona aʻafia i faʻafitauli, talu ai o le maitaga e faʻavaivaia atili ai le tino ma faʻamalosia le alualu i luma o le maʻi i le leai o se puleaina.

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


I le maitaga, i soo se tulaga, e tatau ona faamauina i se fomaʻi, ma i le i ai o le maʻisuka e taua tele.

Ina ia togafitia lenei maʻi ma tausia le tino masani, e tatau ona e tausisi i tulafono e lua - ia talafeagai le togafitiga o le inisalini ma mulimuli i se meaai e pei ona faatonuina e se tagata tomai faapitoa.

O meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai le faʻaitiitia o le gaʻo (60-70 g) ma gaʻo (200-250 g). I lenei tulaga, o le polotini, masani, e tatau ona faateleina ma ia 1-2 g i le 1 kilokalama o le mamafa.

O le asiasiga i aso taitasi o gaʻo, e tatau ona faia i le aofaʻi tutusa. E le gata i lea, o lo latou faʻaaoga e faalagolago i le umi o le gaioiga o le inisalini.

Ole aoga ole malosi i le mamafa masani ole 2000-2200 kcal. Afai e matauina le gaogao, ona tatau lea ona faaitiitia i le 1600-1900 kcal. O meaai e tatau ona faʻaititia. Vitamini A, B, C, ma le D, potassium iodide ma le gaʻo siama e tatau ona i ai. E faasaina le 'aiina o meaʻai gaʻo.


Ina ia faatumauina le suka toto, e tatau ona e faʻaaogaina le inisalini. O lona metotia ua fuafuaina e le endocrinologist.

I le taimi lava e tasi, e tatau ai ona sui suiga faifai pea ina ia masani ona masani ai. I le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo iai foʻi isi fualaau anti-suka suka.

O fafine maʻitaga e mautinoa lava latou te teenaina, talu ai e leai se aʻafiaga o le atinaʻe o le tamaititi.

Tina fanau i le maʻisuka ituaiga 2

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, sauniuniga mo le fanauina o fanau e tatau ona matua taua.

E sili le faʻaaluina i se falemaʻi faapitoa.

Ae peitai, i le leai o sea avanoa, ua fautuaina e faapea, i le faaopoopo atu i le fomaʻi-fomaʻi, o le endocrinologist o le a mataʻituina le maualuga o le suka i ai.

Afai o le maitaga e maua e aunoa ma ni faafitauli, o le setete o le soifua maloloina e siakiina pea ma e le mafua ai se atugaluga, ona mafai lea ona faatino se fanau mai faalenatura.

O lenei mea e masani ona manaʻomia ai se vaega faʻasalalau. O le mafuaʻaga lenei e mafua mai i le mea moni, i totonu o ia fafine o loʻo galulue, o le fetus e tele lava lona lapoa ma sili atu i le 4 kilokalama.

O loʻo i ai se maualuga maualuga o faʻalavelave, e pei o le maualuga o le toto maualuga, faʻaleagaina o le placental, eclampsia, gasegase ogaoga, hypoxia o le fetal, ma le gasegase vascular poo le fafa. Ma le isi, e leʻo taimi uma e mafai ai ona lelei le pulea o le maualuga o le suka.

A maeʻa le fanau mai, o le suka o le suka e faʻaitiitia le taua i le gasologa o le vaiaso, pe a maeʻa ona toe foi i le tulaga na muamua aʻo leʻi maʻitaga. A o faagasolo lenei vaitau, e taua le toe iloiloina o le tui o le inisalini pe faʻagata foi ona taofia lona faʻaaoga. Fafaga le susu pe afai o le soifua maloloina o le fafine ma le tamaititi e masani lava.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le gaioiga ma le maʻitaga i le maʻisuka i le vitio:

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e le o se mafuaaga mo le lafoaia o le maʻitaga manaomia ma le fanau mai o le pepe. Faʻafetai i le atinaʻeina o vailaʻau, o le faʻaaogaina o meafaigaluega faʻaonaponei ma vailaʻau, o le faʻaleleia o se tamaititi maloloina ua avea ma mea moni. O le mea autu o le fuafuaina o se maʻitaga muamua, e faia i taimi uma suʻesuʻega ma tausia toto maualuga o le suka.

Le faiga o le atinaʻeina o le maʻi

O lenei faamaʻi e afua mai i le maualalo o le taliaina o le inisalini (resulin resistance), faatasi ai ma le le lava o le inisalini, pe leai foi, lea e mafua ai le faaleagaina o le carbohydrate metabolism faatasi ai ma suiga mulimuli ane o masini.

O lenei mea e faamalamalama ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, e le mafai ona ulu i totonu o le masini ma le fesoasoani o le insulin. Ona o le le lava o le kulūkose i totonu o sela ma lona faateleina o mea i totonu o le toto, suiga o ituaiga uma o metabolism e tupu.

Taiala mo le maitaga fuafuaina mo le maʻisuka ituaiga 2

O le fuafuaina o le maʻitaga o se auala e faʻaitiitia ai faʻafitauli faigata o le maʻisuka. E tatau ona ausia le tulaga masani o kulūkose aʻo lei amataina le gaioiga, ina ia oʻo i le taimi o le embryogenesis, e le aofia le aafiaga o le maualuga o le maualuga o mea inu.

E tatau ona e taumafai mo le anapogi o fuainumera o le glucose ma se tapulaa maualalo o le 3.3 ma le tapulaa pito i luga e le sili atu i le 5.5 mmol / L, ma le 1 itula pe a uma ona 'ai e le silia le 7.8 mmol / L.

E taua tele le tuʻuina atu o se tamaʻitaʻi mai fualaau o fualaau oona i le togafitiga o le inisalini aʻo leʻi maʻitaga, ma o le kulupu o le kulukose o loʻo faʻatonuina i taimi muamua o le atinaʻeina o le pepe.

Faʻavaeina o le inisalini "pamu" e sili ona aoga, e taʻua o se "pancreas faʻanatura"; e faʻamalofia ai le sao ole inisalini i le toto.

E tatau ona faʻapipiina se pamu insulin i luma o le maitaga. O le suʻesuʻega e tatau ona faia e le tele o tagata tomai faapitoa: fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, cardiologist.

E manaʻomia e le tagata suʻesuʻe tagata e iloilo le tulaga o vaʻa o le tupe, ma pe a tatau ai, faʻaaoga le photocoagulation laser (e le tatau ona faʻatagaina le vavaeina o vascular). E tatau ona amata le faʻaaogaina o le lipine acid, faʻapea ma tapenaga o le iodine ia le itiiti ifo i le 3 masina aʻo le i manaʻoina le maitaga.

Mataupu Faavae o le Maitaga

O se fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia i taimi uma ni faʻataʻitaʻiga faaopoopo:

  • Faʻaauau le siakiina o le glycemia (ia le itiiti ifo i le fa taimi i le aso),
  • Fuataga o le hemoglobin glycated.

O lenei faailo e atagia ai le matuia o le maʻisuka ma maua ai faʻamatalaga e uiga i le maualuga o taui i le 3 masina ua tuanaʻi), e tatau ona toe faʻaleleia lenei faailo i le 4-8 vaiaso. E tatau ona taumafai mo le maualuga o le hemoglobin glycated e oo atu i le 6.5%.

  • Urinalysis ma albuminuria.

O lenei faailo o loʻo faʻaalia ai le gaioiga o gaʻo), tank. aganuu faʻamalosi (faʻavaeina o faʻamaʻi), fuataga o le acetone i le faʻamalosi.

  • le faʻamalosia o se tagata e finau, o le nephrologist, cardiologist, neurologist, ophthalmologist (faʻatasi ma le suʻega tupe 1 le taimi i le tai tolu),

Togafitiga: tulafono mo le tagofia o fualaau faasaina i taimi eseese

Faʻaitiitia le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga e na o le fesoasoani o le togafitiga insulin. O fualaau o fualaau oona e mafua ai le faaletonu o le fetal. Tofia i le tele o le inisalini o le inisinia.

E taua le iloa o taimi eseese o le maitaga, o le manaʻomia mo le inisalini e sui. I le 1st ma le 3, e mafai ona faʻaleleia le lagona o le faʻaleleia o le inisalini, i le 2 masina e maualuga le maualuga ole kulukose o le toto ona o le gaioiga o hormones (cortisol ma glucagon), o lona uiga o le fua o le inisalini e tatau ona faateleina.

Le faʻalagolago i le fua o le inisalini i le tausaga faʻasolosolo

Tausaga o le maʻitagaTinoina gaioigaLaʻau insulin
E tolu tausagaFaʻaleleia atili le lagona o le insulin ona o le gaioiga o hormones: hCG ma estrogen. O nei hormones e faʻaosofia le gaosiga o le inisalini ma faʻaleleia atili le kulūkose.O loʻo alu i lalo
II masinaFaʻateleina le maualuga o hormones - o le inisalini (taulaki, cortisol, prolactin), lea e faʻateleina le glucose toto.O le manaʻomia mo le inisalini e faʻalauteleina, e tatau ona faʻaititia le fua o le insulin.
III masinaO le maualuga o hormones - faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini, lea e mafua ai ona paʻu i le maualuga o le kulukose o le toto.E faʻaititia, o le fua o le insulin e faʻatonutonuina e mafai ona faʻaititia.

Faatasi ai ma le maʻisuka, o le toto maualuga e masani ona tulai mai. E tatau ona e iloa, mo le faasaʻoina o le mamafa, e aoga le ave o le fualaau faasaina "Faifeau", ua faamaonia e fafine maʻitaga.

E le gata i lea, o fualaau mai le vaega o statins ("Atorvastatin", "Rosuvastatin", ma isi) ma le initaneti o le receptor angiotensin II ("Losartan", "Irbesartan") e faasaina.

Oti

E mafai ona ausia le puletini o le kulukose i se tuufaatasiga o togafitiga o le inisalini lelei ma meaʻai.
O tulāfono nei e tatau ona mulimulitaia:

  • malosi o le kalori meaai e tatau ona i ai 2000 kcal (ma le oona: 1600-1900),
  • 55% - carbohydrates (faʻatasi ai ma le faʻapulaaina o le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau māmā faigofie - sugar, syrup, vine, preserved), 30% - gaʻo, 15% - palatini,
  • aua le faaaogaina mea suamalie,
  • lava le tumu o vitamini ma minerale i mea taumafa taumafa

Faʻataʻitaʻiga falemaʻi fuafuaina

I le maʻisuka, e tolu ni falemaʻi e tatau ona fuafuaina:

  • Uluai falemai i le amataga.

E tatau mo: suʻesuʻega maeʻaeʻa, faʻamaonia o faʻamalositino, iloiloga o aʻafiaga o vaʻa, le mafai ona tausia lenei maʻitaga, filifilia o suʻega talafeagai ole inisalini, ma le faia o togafitiga ma se togafitiga puipuia.

  • I le taimi o le falemaʻi lona lua (21-24 vaiaso), o le fomaʻi e suʻesuʻeina ma faʻasaʻo ai faafitauli o le maʻisuka.
  • I le falemaʻi lona tolu (ina ua mavae le 32 vaiaso), o le taimi ma auala o le tuʻuina atu, o le faasaʻoina o faʻafitauli, pe afai ei ai, ua fuafuaina.

O le ā le lamatiaga i tina ma pepe?

O aʻafiaga mo le tulaga o le fetus e fesootaʻi ma le i ai o le maʻisuka i se fafine:

  • tele le fetus (macrosomia), lea e mafua ai ona faigata i le fanauina,
  • fula o le fomaʻi,
  • faʻalavelave ma faʻaleagaina,
  • afaina le toto o le eleele, lea e mafua ai le hypoxia fetal,
  • faapaʻu pepe
  • fetau oti i utero,
  • afaina o le manava o le manava pe a uma ona fanau mai,
  • vave fanau.

Mo se iloiloga masani o le tulaga o le fetus, e tatau ona fai le ultrasound scans on dates:

  • 10-12 vaiaso - ia iloa ai le le atoatoa o le faʻaleagaina o le tino, faʻaitiitia le Down syndrome,
  • 20-23 vaiaso - e faʻagata ai le faʻaleagaina o le tino, fuafuaina o le fetus, suʻesuʻega o le vai o le amniotic,
  • 28-32 vaiaso e suʻe ai le macrosomia ole fetal, le atoatoa le toto o le toto, faʻailoga faʻasolo pepe, faʻamautuina o le igoa o le fluid amniotic,
  • ao le i fananau mai (suʻesuʻeina le tulaga o le fetus, faʻatusatusa o le fuainumera fuafuaina).

Mai le vaiaso 30, o le CT taʻitasi vaiaso faʻataʻitaʻi ma le faʻatusatusaga o feusuaʻiga a le fetal, o le Ultopound Doppler e fuafua ai le toto i le toto o le placental-uterine, e faʻatagaina.
I se fafine i le taimi o le maitaga, o le a mafai ona tupu faʻamatalaga nei:

  • vaʻaloga (e oʻo i se tulaga ogaoga - eclampsia),
  • taofiofia o le toto,
  • leaga le vaaia (alualu i luma o le retinopathy),
  • faʻaleagaina o le tino (nephropathy),
  • hypo- poo hyperglycemic coma,
  • siama faifai pea i siama
  • maualuga manuʻa i le fanau mai.

Faʻafoe fanau i fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2

O tamaiti o loʻo pasia le alalafaga faʻa-natura e sili atu ona fetuutuunai i tulaga i fafo atu nai lo na mea na aveesea e le vaseare vaega.
Pe a taitaia le fanauina, e tatau ai:

  1. Iloilo le maualuga o le kulukose pe a ma le 2 taimi i le itula.
  2. Puipuia le fausiaina o le malosi.
  3. Faʻaauauina pea le siakiina o le fatu o le fetal (CTG monitoring).

Faailoga mo le faʻapipiʻiina o taʻavale (faʻaopopo i le masani ona taliaina) mo le maʻisuka:

  • Faʻasologa o le maʻisuka alualu i luma (faʻaletonu le vaʻaia, gaioiga galue).
  • Pelvic faatinoga.
  • Toto lapoa (manua e le tatau ona faatagaina aʻo fanau mai).
  • Hypoxia o le fetus (o le solia o le toto i totonu o le masini uteroplacental).

O le i ai o se faʻamaʻi i se fafine e pei o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻapenaina ai o ia i se vaega maualuga mo le atinaʻeina o faʻafitauli mo ia ma le fomaʻi.

Ae ui i lea, ona o le fuafuaina o le maʻitaga, auala fou o suʻesuʻega ma togafitiga, ua mafai ai ona totogi atoa mo faʻalavelave faʻalavelave i le tino ma lenei faʻamaʻi i laʻasaga uma o le atinaʻe: mai le maitaga i le taimi o le pepe.

Togafitiga o maitaga i le maʻisuka ituaiga 2

O le tele o tamaitai e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka latou te ave fualaau faasaina e faaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu oo latou toto toto aʻo leʻi amataina. I le faʻamoemoe o le pepe, o nei vailaau uma ua faalēaogāina. O le tele o vailaʻau faʻasaina o le maualuga o le kulūkose e faʻasaina mo le faʻaaogaina e tina faʻamoemoe ona o le aʻafiaga o aʻafiaga i le tuputupu aʻe o tama.

I le taimi o le maitaga, toetoe lava o fafine uma e maua i le maʻisuka siitia atu i le inisalini. O lenei fualaau faasaina e mafai ai e oe ona faʻalagolago le puleaina o le suka i le toto ma mafai ai ona aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave. O le tui o le inisalini e filifilia e le endocrinologist, i le amanaʻiaina o le tausaga o le gestation ma faʻamaumauga mai suʻega suʻega. Nai lo togafiti masani, ua fautuaina tina e faʻamoemoe e faʻaaoga pamu inisalini.

O le taua tele i le faasaʻoina o le faʻafitauli o le tino meaai. Mai le taumafa a se fafine maʻitaga, e le o aofia ai mea inu gaʻo (paluga, mea faʻafiafia, sugar, jam, pateta). O le faʻaaogaina o oloa e aofia ai le gaʻo e faʻapulaʻa lava. Fualaau aina suamalie fou ma fualaau faisua i le faʻamalosia.

O le taulaiga faapitoa e totogi e le gata i le taumafa a le tina faatalitali, ae faapena foi meaai. O se fafine maʻitaga e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai e tusa ma le 6 taimi i le aso, ae i ni vaega laiti. I le avea ai o se meaʻai, e mafai ona e faʻaaogaina meaʻai susu, fualaau aina ma fatu. O se tasi o meaʻai e tatau ona tasi le itula ae leʻi oʻo i le moe e puipuia ai le pa'ū i le po i le suka o le toto.

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga uma a fomaʻi ma le lelei o le siakiina o le toto, e mafai ona fanau se tamaititi e ala i le gafa o le fanau mai. O le fanau mai o se fafine o loʻo mafatia i le maʻisuka e tatau ona iai i se falemai faapitoa. Afai e le mafai, e tatau ona e sailia le lagolago a se tagata poto faapitoa i tua o tagata e mafai ona fesoasoani i fesuiaiga i le suka i totonu o le toto.

O le Caesarean vaega o loʻo faia i tulaga nei:

  • fualaau fualaau taumafa sili atu nai lo le 4 kilokalama,
  • ogaoga o le gestosis poʻo le eclampsia,
  • gasegase ogaoga o le fetal,
  • faʻalavelave faʻapitoa,
  • ogaoga faʻamaʻi fatu
  • le mafai ona lelei le pulea o kulukose.

A maeʻa le fanau mai, o le inisalini o le manaoga o le fafine e pa'ū tele. I le taimi lea, e tatau i le endocrinologist ona fetuutuunai le fua fou o le fualaau faasaina ma avatu i tamaitai fautuaga mo le faaitiitia o le tulaga. Faatasi ai ma le manuia o se fafine ma lana pepe, o le fafagaina e le mafai ona solia.

Tina ma le maʻisuka ituaiga 2 - aisea e faʻaeteete ai?

O le faʻafitauli o le maʻisuka i fafine maʻitaga o loʻo aʻafia ai i le soifua maloloina ma le taua.

Talu ai nei, ua i ai le faateleina o fafine maʻitaga i lenei maʻi, lea e fesootaʻi ma taui mo le tulaga o tamaitai ma le toe faʻaleleia o la latou galuega lelei.

E ui lava i le manuia na maua, o le maʻisuka e mafua ai le maualuga o pasene o faʻafitauli mo le tina ma lana tama.

O lenei faamaʻi e afua mai i le maualalo o le taliaina o le inisalini (resulin resistance), faatasi ai ma le le lava o le inisalini, pe leai foi, lea e mafua ai le faaleagaina o le carbohydrate metabolism faatasi ai ma suiga mulimuli ane o masini.

O lenei mea e faamalamalama ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, e le mafai ona ulu i totonu o le masini ma le fesoasoani o le insulin. Ona o le le lava o le kulūkose i totonu o sela ma lona faateleina o mea i totonu o le toto, suiga o ituaiga uma o metabolism e tupu.

Maʻisuka ma le maʻitaga: Mai le Fuafuaga i le Fanau mai

E leʻi leva talu ai nei, na feteʻenaʻi le fomaʻi ma le mea moni o fafine na feagai ma le maʻisuka ua maitaga ma fanauina fanau. Na talitonuina i lenei tulaga, o le ono mafai ona maua se pepe maloloina e laʻitiiti lava.

I aso nei, ua suia le tulaga i le cortex: e mafai ona e faʻatauina se mita o le kulukose toto i soo se fale talimalo lea o le a mafai ai e oe ona mataʻituina lau suālaʻau i aso uma, ma pe afai e manaʻomia i le tele o taimi i le aso. O le tele o faʻatalanoaga ma falemaʻi pepe o loʻo i ai uma meafaigaluega manaʻomia e pulea ai le maʻitaga ma le fananau i le maʻisuka, faʻapea foi ma tamaiti tausi maʻi na fananau mai i ia tulaga.

Faʻafetai i lenei mea, na manino lava o le maʻitaga ma le maʻisuka o mea uma e fetaui lelei. O se fafine e maua i le maʻisuka e mafai lava ona fanau mai se pepe maloloina atoatoa, e pei lava o se tamaitai maloloina. Ae ui i lea, a oʻo i le maitaga, o aʻafiaga o faʻalavelave i tagata mamisuka e matua maualuga lava, o le tulaga autu mo sea maʻitaga o le mataʻituina pea e se fomaʻi.

O vailaʻau faʻavasegaina e vaʻaia ai ituaiga tolu o le maʻisuka:

  1. Inisalini faalagolago i le maʻisukaE taua foi o le maʻisuka ituaiga 1. E atiina ae, masani i le talavou,
  2. O le maʻisuka e le o le insulin, faasologa, ituaiga 2 maʻisuka. E tupu i tagata e sili atu i le 40 ma le mamafa,
  3. Gestational maʻisuka aʻo maitaga.

O le mea sili ona taatele i fafine maʻitaga o le ituaiga 1, mo le mafuaaga faigofie e afaina ai tamaitai o le a fananau mai. O le maʻisuka ituaiga 2, e ui lava e sili atu ona tutusa, e sili atu ona taatele i fafine maʻitaga. O le mea moni, o fafine e feagai ma lenei ituaiga o maʻisuka i se taimi mulimuli ane, aʻo le i faia le taamilosaga, pe tusa foi pe a uma ona tupu. O le maʻisuka maualuga e seasea lava, ma mafua ai le itiiti ifo o faafitauli nai lo soo se ituaiga faʻamaʻi.

O lenei ituaiga o maʻisuka e naʻo le taimi o le maitaga e tupu aʻe ma pasi atoatoa pe a uma ona fananau. O lona mafuaʻaga o le faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le pancreas ona o le tuʻuina atu o hormones i totonu o le toto, o le gaioiga e faʻafeagai ma le insulin. E masani lava, o le pancreas foi e feagai ma lenei tulaga, ae ui i lea, i nisi itu, o le maualuga o le suka o le toto e osofia ma le iloa.

E ui lava i le mea moni o le maʻisuka faʻapitoa e seasea lava, e fautuaina le iloa o mea e aʻafia ai ma uiga faʻamaʻi ina ia faʻaaogaina ai lenei siama i totonu ia te oe lava.

O aʻafiaga o aʻafiaga e:

  • afaina
  • polycystic ovary syndrome,
  • suka i le urine aʻo leʻi maʻitaga poʻo i lona amataga,
  • le i ai o le maʻisuka i se tasi poʻo le sili atu o tagata o le aiga,
  • maʻisuka i maʻisaga talu ai.

O le tele o mea moni o loʻo i ai i se mataupu faapitoa, o le tele foi lea o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻi.

Faailoga maʻi suka i le taimi o le maitaga, i le avea ai o se tulafono, e le o taʻua, ma i nisi o tulaga e matua le atoatoa lava. Ae ui i lea, e tusa lava pe ua lava le faʻamaoniga, e faigata ona masalomia le maʻisuka. Faamasino mo oe lava ia:

  • matuai galala
  • fiaaai
  • faʻaauau faifaipea
  • faanenefu vaaiga.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, toetoe lava o nei faʻaʻailoga uma e masani ona maua i taimi masani o maitaga. O le mea lea, e matua tatau lava ona faia i taimi uma le suʻega toto mo le suka. Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga, ua fautuaina e fomaʻi nisi suʻesuʻega. Faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka faʻamalosi →

O lea, na tonu ai i le maitaga o le. Ae ui i lea, ao le i amataina se fuafuaga, e manaia le malamalama i le autu ina ia mafai ai ona mafaufau i mea o loʻo faʻatali ia oe. I le avea ai o se tulafono, o lenei faafitauli e talafeagai mo tagata mamaʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1 i le taimi o le maitaga. E pei ona taʻua i luga, o fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona le toe sailia, ma e masani lava e le mafai ona fanau mai.

Manatua se tasi ma mo mea uma, ma soʻo se ituaiga o maʻisuka, naʻo le maʻomaga fuafuaina e mafai. Aisea? O mea uma e sili ona manino. Afai o le maʻitaga ua faʻafuaseʻi, e iloa e se tamaitai e uiga i lenei mea pe a maeʻa ni nai vaiaso mai le aso na fanau ai. I nai vaiaso nei, ua uma ona faʻavaeina faʻavae ma okeni o le lumanaʻi.

Ma afai o le vaitaimi lenei e le itiiti ifo ma le tasi le oso maualuga o le suka i totonu o le toto, e le mafai ona aloese mai pathoces o le atinaʻe. E le gata i lea, o le mea lelei lava, e le tatau ona i ai ni osofaʻa malosi i le suka i nai masina mulimuli ao lei oʻo i le maitaga, aua e ono aʻafia ai le atinaʻe o le tamaititi.

O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka vaivai e le o fuaina ai le suka toto, ma o le mea lea e le manatua ai le numera tonu e manatu e masani. Latou te le manaʻomia, tau lava ina suʻe se suʻega toto ma faʻalogo i le faaiuga a le fomaʻi. Ae ui i lea, i le taimi o le fuafuaina ma le puleaina o le maitaga, e tatau ona e mataʻitūina nei faailoga, o lea e tatau nei ona e iloa.

Laasaga e manatu masani. 3.3-5.5 mmol. O le aofaʻi o suka mai le 5.5 i le 7.1 mmol e taʻua o le setete. Afai o le maualuga o le suka e sili atu i le ata o le 7.1 tatalo, ua latou talanoa e uiga i lenei tulaga poʻo le tulaga o le maʻisuka.

E aliali mai o sauniuniga mo le maitaga e tatau ona amata ile 3-4 masina. Maua se mita o le kulukose toto ina ia mafai ai ona e siakiina lau maualuga suka i soo se taimi. Ona asiasi i lau fomaʻi ma le endocrinologist ma ia latou iloa o loʻo e fuafuaina se maʻitaga.

O se fomaʻi suʻesuʻe e suʻesuʻeina se fafine mo le iai o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi, ma fesoasoani e togafitia i latou pe a manaʻomia. O le a fesoasoani le endocrinologist ia te oe e filifilia le fualaau o le insulin e totogi ai. Fesootaiga ma le endocrinologist e faamalosia i le taimi atoa o le maitaga.

E leai se faʻamaonia fomaʻi faʻafesoʻotaʻi. O lana galuega o le suʻesuʻeina lea o vaa o le tupe ma iloilo lo latou tulaga. Afai o nisi oi latou e foliga e le mafai ona faʻatuatuaina, e susunuina i latou e aloese ai mai le galo. O faʻatalatalanoaga faifaipea ma se tagata e faʻaleleia togafitiga faʻapitoa e manaʻomia foʻi aʻo leʻi tuʻuina atu. Faʻafitauli i vaʻa o le mata e mafai ona avea ma faʻamatalaga mo le vaega o le vevela.

E mafai ona fautuaina oe e asiasi i isi tagata tomai faapitoa e iloilo le tikeri o le lamatia i le taimi o le maitaga ma saunia mo ni taunuuga. Seiloga ua uma ona tuʻuina atu e tagata tomai faapitoa le malamalama lanumeamata i le maʻitaga, o le a mafai ona faʻailoa le faʻailoga.

Mai le taimi lenei, o le aofaʻi o le suka i totonu o le toto e tatau ona mataituina ma le faʻaeteete. E tele mea e faalagolago i le lelei o lenei mea, e aofia ai le soifua maloloina o le tamaititi, lona soifua, ma le soifua maloloina o le tina.

Contraindications i le maitaga ma le maʻisuka

O le mea e leaga ai, i nisi tulaga, o se fafine e maua i le maʻisuka o loʻo faʻaumatia pea. Aemaise lava, o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma faʻamaʻi ma maʻi faʻamaʻi e matua le fetaui ma le maitaga:

  • suʻesuʻega
  • toe le manuia
  • gastroenteropathy
  • Le lelei Rhesus i le tina.

I le amataga o le maʻitaga, i lalo o le aafiaga o le estrogen i le fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo i ai le faʻaleleia atili o le faapaleʻa gaʻo. I lenei itu, o le faateleina o le faʻasologa o le inisalini. A o faagasolo lenei vaitaimi, o le fua o le inisalini i aso taitasi, e masani lava, e tatau ona faʻaitiitia.

E amata i le 4 masina, pe a maeʻa ona fai le placenta, e amata ona maua ai hormones hormones, e pei o prolactin ma glycogen. O latou aafiaga e faʻafeagai ma le gaioiga o le inisalini, ma o le taunuuga lea o le a toe faʻatupulaia ai le tele o inisiua.

Ma amata foi mai le 13 vaiaso e taua le faamalosia o le puleaina o le suka toto, aua o lenei vaitau e amata ai le paʻu o le pepe. Ua amata ona ia tali atu i le toto o lona tina, ma afai e tele lona suka, e tali atu le pancreas i le tuiina o le inisalini. O le iʻuga, o le kulūkose e faʻauʻu i lalo ma ua gaosia i le gaʻo, o lona uiga, o le fetus o loʻo maua malosi le gaʻo.

E le gata i lea, afai o le maʻitaga atoa e masani lava ona iloa e le pepe le toto "suamalie" o le susu, atonu o le a feagai foi o ia ma le maʻisuka i le lumanaʻi. O le mea moni, i le vaitau lenei, o taui mo le maʻisuka e faigofie lava.

Faamolemole ia maitauina i soo se taimi e tatau ona filifilia le tui ole inisalini e le endocrinologist. E naʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona faia lenei mea vave ma saʻo. E ui o suʻega tutoʻatasi e mafai ona taʻitaʻia ai iʻuga leaga.

A oʻo i le iʻuga o le maʻitaga o le malosi o le gaosia o hormones contrainsulin e faaitiitia, lea e mafua ai le faaitiitia o le inisalini. A o le fanau mai, e toetoe a le mafai ona vaʻai pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o lea e faia ai le toto i ni nai itula.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻisuka e le o le insulin e mafua ona o le maʻisuka e masani lava ona tupu i totonu o tamaitai matutua. E i ai le tele o mafuaʻaga e faʻaosofia ai foliga vaaia:

  • afaina
  • leaga meaai paleni (o le tele o meaʻai gaʻoloʻo faigofie i le meaʻai),
  • leai se faamalositino
  • genis predisposition.

O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu aʻo lei maʻitaga ma e fesoʻotaʻi ma uiga o le olaga. O le toʻatele o fafine e mafatia i lenei faʻamaʻi o le mamafa. E masani lava, o faʻafitauli i nei fafine e tulaʻi mai ao leʻi oʻo i le mafaufauina o se tamaititi. O le mea sili ona taua o se tasi lea o faailoga o le maʻi gasegase - o se tulaga e mafai ai ona maua le maitaga ma le fanauina o se tamaititi o se fesili tele.

Faʻasologa o Atinaʻe o le Maʻisuka

O le maʻisuka e le o le insulin e mafua ai le leai o se lagona o le tino i le inisalini. I lenei tulaga, o le inisalini o le hormone e maua i le aofaʻi tatau, naʻo le tele o siaki e le mafai ona iloa. O se taunuuga, o le suka i totonu o le toto toto, e mafua ai ona oʻo atu i le atinaʻeina o se numera tele o faʻafitauli.

O le Hyperglycemia e le afaina ia te ia lava, ae o le aʻafiaga leaga o loʻo iai i le tino o se fafine maʻitaga. O le tele o le suka e taʻitaʻia ai vasospasm, lea e aʻafia ai le faʻatinoina o totoga taua uma. E tiga foi le placenta, o lona uiga e le maua e le fetus ni meaʻai ma se okesene. O le galuega o le Renal o loʻo faʻavaivaia, maualuga le maualuga o le toto ma isi faafitauli faʻalesoifua maloloina. O nei tulaga uma o le taunuuga lea o le maualuga o le toto suka ma e mafai ona faʻasaʻo faʻatasi ma se faʻaitiitia iloga i le kulukose.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O faʻamaoniga e tutusa mo ituaiga uma o le maʻisuka.I le faatalitali i le pepe, o nei faailoga atonu e le o faalauiloaina ma e faʻaogaina foi i latou i lalo o tulaga masani o uiga o fafine maʻitaga. O le masani ai, o le fiainu ma se lagona malosi o le fiaaai, o uiga masani lava ia o tina faʻamoemoe ma e le masani ona fesoʻotai ma faʻamaoniga o se maʻi alualu i luma.

O faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2 e tele lava ina faalagolago i le ogaoga o ona faʻafitauli. Aʻo faʻaleagaina fatugaʻo i fafine maʻitaga fulafula i foliga ma vae. Joined vasospasm e taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o le toto maualuga. O numera o le taʻaloga toto i fafine maʻitaga e mafai ona ausia le 140/90 mm Hg. ma le maualuga, lea e sili ona leaga mo le tulaga ole fetus.

O le polyneuropathy o le maʻisuka e faʻaalia i le faaleagaina o aʻafi o le pito i luga ma le pito i lalo. O loʻo i ai le faʻalavelave, tingling, taʻe ma isi faʻailoga o se maʻi le mautonu. Faʻatasi ai ma le umi o le gasegase o le faʻamaʻi, e toʻatele tamaitai ua faitio i le tiga o le vae e mamafa i le po.

O se tasi o faʻamatalaga ogaoga o le maʻisuka o faaleagaina le tioata (cataract) ma le retina (retinopathy). Faatasi ai ma nei faaletonu, ua faaitiitia ai le vaai, ma e oo lava foi i fomai tipitipi o le laser e le mafai i taimi uma ona faasaʻo le tulaga. O le faʻamaʻi o le maʻi suka o se tasi lea o faʻamatalaga mo le vaega o caesarena.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e le o le insulin

O le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i fafine maʻitaga o loʻo faʻatino faalua: i le taimi muamua ma mo se vaitaimi e 30 vaiaso. Mo tina faʻamoemoe o loʻo maua i le maʻisuka, o le siakiina faifai pea o le toto suka ma le mita o le kulukose toto e fautuaina. O lenei masini e mafai ai ona e nofouta i taimi uma i le aofaʻi o le kulukose ma mafai ai ona suia lau meaʻai e faʻatatau i iuga.

O le tele o fafine e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka latou te iloa o latou gasegase aʻo le i fananau. Afai na muai iloa le maʻi i le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia se suega o le faapalepale kulukose faigofie. O lenei metotia e mafai ai ona e suʻeina le tele o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma le lua itula talu ona 'ai ma faʻamaonia saʻo le faʻamaʻi.

Le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2 i le maitaga

O le maʻisuka e le o le insulin e mafaufauina o se tasi o maʻi sili ona ogaoga aʻo maʻitaga. O lenei tulaga e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faafitauli faigata:

  • matua
  • le atoatoa gasegase,
  • faʻalavelave faʻapitoa,
  • polyhydramnios
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • vave fanau.

O le faʻalavelave ogaoga o le maʻitaga o le gestosis. O lenei faamaʻi faapitoa e vave amata, ma ua leva ona oʻo i le 22-24 vaiaso ona lagona e le edema ma oso i le toto. I le lumanaʻi, e aofia ai fatugaʻo i le gaioiga, lea e naʻo le tulaga o le tina i le lumanaʻi e faʻalavelave ai. Gestosis ma le maʻisuka o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le fananau mai o le taimi na fanau mai ai poʻo le faʻaleagaina o le placental ao lei oʻo i le taimi faatulagaina.

2/3 o fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae ai polyhydramnios aʻo maʻitaga. O le sili atu o le suavai o le amniotic e taʻitaʻia ai i le mea moni o loʻo nofo le tamaititi i se tulaga le saʻo poʻo le faʻafefe i le manava. I le maitaga mulimuli ane, o lenei tulaga atonu e manaʻomia ai se vaega caesarenia. O le fanauina o se tagata tutoʻatasi i le tulaga sese o le tamaititi o loʻo faʻatafunaina ai manuʻa ogaoga mo le tamaʻitaʻi ma le tamaititi.

O le maʻisuka gasegase foi e afaina ai le tulaga o le fetus, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga:

  • maʻi o le maʻisuka,
  • hypoxia fetal masani,
  • atinaʻe tuputupu aʻe i le manava,
  • maliu o le tama.

Fanau mai i fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga uma a fomaʻi ma le lelei o le siakiina o le toto, e mafai ona fanau se tamaititi e ala i le gafa o le fanau mai. O le fanau mai o se fafine o loʻo mafatia i le maʻisuka e tatau ona iai i se falemai faapitoa. Afai e le mafai, e tatau ona e sailia le lagolago a se tagata poto faapitoa i tua o tagata e mafai ona fesoasoani i fesuiaiga i le suka i totonu o le toto.

O le Caesarean vaega o loʻo faia i tulaga nei:

  • fualaau fualaau taumafa sili atu nai lo le 4 kilokalama,
  • ogaoga o le gestosis poʻo le eclampsia,
  • gasegase ogaoga o le fetal,
  • faʻalavelave faʻapitoa,
  • ogaoga faʻamaʻi fatu
  • le mafai ona lelei le pulea o kulukose.

A maeʻa le fanau mai, o le inisalini o le manaoga o le fafine e pa'ū tele. I le taimi lea, e tatau i le endocrinologist ona fetuutuunai le fua fou o le fualaau faasaina ma avatu i tamaitai fautuaga mo le faaitiitia o le tulaga. Faatasi ai ma le manuia o se fafine ma lana pepe, o le fafagaina e le mafai ona solia.

Tuua Lau Faamatalaga