O le aʻafiaga o le maʻisuka ile fatu

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻalavelave ai le gasegase o le tino ona o le faʻaauau pea ona maua i le toto suka. O le maualuga o le puleaina o le kulukose o le maualuga e mafai ona iai ni aʻafiaga ogaoga mo le tino, e aofia ai ona totoga taua, e pei o mata, fatu, ma gaʻo. O lenei tusiga o le a tuʻuina atu ai se faʻamatalaga puupuu e uiga i faʻafitauli faigata e mafai e lenei maʻi faʻatuʻi.

E faapefea ona talepeina e le maʻisuka le metabolism o le tino

O le maʻi suka o se maʻi tumau o le tino o loʻo maua i le toto maualuga poʻo le hyperglycemia. O lenei tulaga e tupu ona o le le atoatoa o le insulin i totonu o le toto (i tagata soifua maloloina e natia e le pancreas i le aofaiga e manaʻomia) pe ona o le le mafai ona maua e le tino sela e tali lelei ai i le inisalini.

O le inisalini o se hormone e faʻamalenoaina e seta beta o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo i luga o le pancreas. O lenei hormone e mafai ai ona maua sela o le tino e faʻafefe ai le kulukose mai le toto.

O le pancreas e nafa ma le mataʻituina o le maualuga o le toto toto ma le tuʻuina atu o le inisalini i inumaga e manaʻomia mo le tino e faatumauina ai le maualuga o le toto i totonu o tapulaa masani. O le le lava o le inisalini poʻo le le lava o sela o le tino e tali atu ai i le insulin e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le maualuga o le kulukose o le toto (hyperglycemia) i le aluga o le taimi e oʻo atu ai i faʻafitauli eseese o le maʻisuka.

O nisi tagata e manatu o le maʻisuka "suga" o totoga eseese ma vaega o le tino, mafua ai le tele o faafitauli o le soifua maloloina. Ae e le o lea. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le paleni o suka ma le inisalini i totonu o le toto ua faʻalavelaveina, lea e faʻaleagaina ai vaʻa o loʻo i ai i soo se vaega o o tatou tino. Muamua lava, faʻatasi ai ma toto laiti, o le maʻisuka e aafia ai mata ma fatuga.

I le tulaga lautele, o gaioiga autu o le maʻisuka e aofia ai:

O le maʻisuka ua sili ona vaevaeina i ni ituaiga se tolu - muamua, lua ma le maʻisuka ituaiga, o le ituaiga suka 2 o le maʻisuka sili ona taatele - sili atu i le 90% o maʻi suka uma e mafatia ai.

O le maʻisuka ituaiga 1 e afua ona o le leai o le inisalini ona o le le mafai ona gasegase o le gasegase ole maʻi e maua mai ai lenei hormone.

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i le le mafai ona gafatia o sela o le tino e faʻaaogā lelei pe tali atu i le inisalini. O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini.

O le maʻisuka faʻalanesa e amataina i fafine aʻo maʻitaga. E masani ona pasi pe a uma le pepe.

Po o le a lava le ituaiga, o le maʻisuka e oʻo atu ai i le faateleina o le suka toto, lea e aʻafia ai le afaina o totoga eseese ma mafua ai le tele o faafitauli tau soifua maloloina.

Le aʻafiaga o le maualuga o le toto i luga o le tino

O aʻafiaga o ituaiga uma o le maʻisuka i luga o le tino e tele pe le tutusa foi, talu ai o latou uma e le lava le taui o le maʻi e mafua ai le faateleina o le toto suka poo le hyperglycemia. I le mea mulimuli, maualuga maualuga le maualuga o le suka i le toto, e tusa lava pe o le a le ituaiga maʻisuka e maua e le tagata maʻi.

O le i ai o le maualuga o le toto suka e maua ai le toto mūmū mūmū - o le toto mūmū mūmū faigata, lea, i le isi itu, e faʻaleagaina ai toto.

O le maualuga maualuga o le suka e mafua ai le lafoaia o gaʻo i totonu o toto toto. Ua maitauina o toto laiti ma le maaleale o toto o fatuga, mata ma vae e afaina tele ona o le hyperglycemia.

Ina ia mafai ona sili atu le faatuai o le atinaeina o faafitauli o le maʻisuka, e tatau ona faatumauina lau suka i le lautele o le 3.5-6.5 mmol / L. E fautuaina foi ina ia faia se suʻega toto i masina uma e tolu mo le hemoglobin H1A glyc1C, lea e tatau ona 300 mg / aso).

Tigā toto maualuga.

Amata le tuʻuina atu o le filtration glomerular o fatugaʻo

E le mafai ona togafitia, e mafai ona e taofia le alualu i luma o le maʻi

Faʻasalaga o Renal

15-20 tausaga talu ona amata le maʻisuka

Faʻatasi ma le talaaga o le proteinuria ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o fua o fatugaʻo, o le faʻatupulaʻia o toxins i totonu o le tino (creatinine ma le urea i totonu o le toto) faʻapupula.

O fatugaʻo e le mafai ona faʻamalolo, ae o le gasegase e mafai ona faʻatuai tele.

O le toe faaleleia atoatoa e mafai ona na o le fatuina o fatugaʻo.

O aʻafiaga o le maʻisuka i luga o mata

O toto laiti ma le mama e maua i le retina e mafai foi ona faaleagaina pe a tumau pea le maualuga o le suka toto mo se taimi umi. O tamai capillaries o le retina e faʻavaivaia ma fufula i se tulaga e faʻaumatia ai.

E ui lava i le tulai mai o toto fou, ma le hyperglycemia, o le tele o ia mea ua faaleagaina ma o latou vai vaivai ua tuu ai le toto.

O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le retinopathy o le maʻisuka, o se tasi o faʻafitauli e fesootaʻi ma le maʻisuka lē pulea. E le gata i lea, o le maʻisuka e le mafaamatalaina e mafai ona mafua ai le laumei lemu, lea e mafai ona faaleagaina ai le vaʻai.

O le Hyperglycemia e mafai foi ona mafua ai se vaaiga mataga, ma faateleina ai foi le lamatiaga o le atiaeina o tusitusiga, glaucoma, ma le tauaso.

Le aʻafiaga o le maʻisuka i le fatu ma le cardiovascular system

I le taimi mulimuli, o le maʻisuka na faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faatupuina o le fatu fatu o le fatu (CHD), faʻamaʻi o le myocardial, ma isi maʻi cardiovascular. O le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai le ufiufi o paʻu oona (cholesterol plaques) i puipui i totonu o toto toto. I le atherosclerosis, o toto toto e avea ma vavalalata, faʻamaʻoti ma faʻavaivaia. O lenei mea e le afaina ai le toto ma mafua ai le faatupuina o le maualuga o le toto, atherosclerosis, maʻi fatu fatu, fatu fatuga, maʻi o gasegase o le tino ma stroke.

O aʻafiaga o suga maualuga i luga o le tino

Neuropathy poʻo le aʻafia o le namu o se tasi lea o faʻafitauli sili ona taatele e fesootaʻi ma le maʻisuka. O lenei maʻi ua lauiloa o le neuropathy o le maʻisuka. O le maualuga o le suka toto e mafai ona faʻaleagaina ai vaʻa toto e maua ai le toto i neura.

O le namu gataʻaga o loʻo i ai i vae o le tino (i lima ma vae) e faʻapitoa i aʻafiaga leaga o le hyperglycemia.

O le tele o le maʻisuka mulimuli ane amata ona lagona le le mautonu, togi ma tingling io latou lima ma vae, faapea foi ma se faaitiitia o lo latou lagona.

O lenei mea e sili ona lamatia mo vae, aua pe afai e le toe lagona e le maʻi suka ia tamatamailima o ona vae ma ona vae ma e mafai ona faigofie ona faaleagaina ma oʻo ai foi i le faaletonu. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le neuropathy o le maʻisuka, o loʻo faʻaalia ai foʻi le faʻaitiitia o le feusuaʻiga.

O aʻafiaga o le maʻisuka i luga o le paʻu, ponaivi ma vae

O tagata e maua i le maʻisuka e sili atu ona mafatia i faʻamaʻi paʻu, e pei o siama ma siama siama o le paʻu, faatasi ai ma faafitauli i ponaivi ma sooga, e pei o le osteoporosis.

E pei ona taʻua muamua, o le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le faaleagaina o neura ma vaʻa toto, aemaise lava i latou o loʻo i ai i vae o le tino. I le mea mulimuli, e taʻitaʻia ai faʻafitauli i vae eseese, o le sili ona ogaoga o le maʻisuka foot syndrome.

E oʻo lava i manuaga laiti o le vae e pei o le paʻu, paʻu po o le tipi e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi, e pei o le tuʻuina atu o le okesene ma le toto i pito pito i lalo o le maʻisuka ua faʻaleagaina. O se faʻamaʻi pipisi e ono oʻo ai i le tosoina o le vae.

Faitau atili e uiga i aʻafiaga le lelei o le maʻisuka i luga o vae ma vae: O le maʻi suka e avea o se faʻalavelave matautia o le maʻisuka - faʻamaoniga, togafitiga, ata

O le maʻisuka ma le ketoacidosis

I le faaopoopo atu i faʻafitauli masani faʻasolosolo, o le maʻisuka le lelei ma le le pulea e mafua ai le ketoacidosis o le maʻisuka.

O le ketoacidosis o le maʻisukacidosis o se tulaga lea e amata ona faaputuputu ai tino o le keta i totonu o le tino. A oʻo ina le mafai ona faʻaaogaina glucose mai le toto, latou te amata faʻaaoga le gaʻo mo le malosi. O le malepelepe o gaʻo e maua ai ketones e pei o le gaosiga o oloa. O le faaputuputuina o se fuainumera tele o ketones e faateleina ai le malosi o le toto ma le fusi. O lenei mea e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia pe a fai e le maua e se tagata maʻi i le ketoacidosis matua togafitiga talafeagai. I le ketoacidosis, e tatau ile falemaʻi ile falemaʻi vave, aua o lenei faʻalavelave o le lamatiaga lea o le ola ma e masani ona togafitia faʻatasi ai ma laʻau manu, ma ona o le faanatinatiina o faʻasalaga o inisalini ma meaʻai e manaʻomia. I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le ketoacidosis, o le faʻamautuina o le toto toto ma le faʻaaogaina o le tele o vai oona e faʻaalia e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto.

Faaiuga

Ina ia faʻatuai le amataina o faʻafitauli masani o le maʻisuka ma puipuia ona faʻamatalaga leaga faʻapuʻupuʻu, e tatau ona tumau le maualuga o le suka i le toto. Ole fautuaga sili lenei mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka.

O le faʻamaʻi lelei o le maʻisuka e mafai ona mafai pe a tuʻuina vailaʻau ma meaʻai talafeagai, puleaina o le mamafa, ma faʻaauau pea le gaioiga faaletino.

Tulaga o le Soifua Maloloina o le Maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi endocrine e mafua mai i le le lava o le (inumaga pe leai) inisalini. Faatasi ai ma le ituaiga muamua, o le pancreas e le maua ai. I le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo faʻalauteleina le faʻamalosia o le inisalini - o le hormone lava ia atonu e lava, ae le mafai ona iloa e sela. Talu ai o le inisalini lea e tuʻuina atu le punavai autu o le malosi, glucose, faʻafitauli e mafua ai ona maualuga le maualuga o le suka i le toto.

O le faʻasologa o le toto maualuga o le kulukose i totonu o vaʻa na afua ai le faaleagaina. O faafitauli masani mo le maʻisuka o:

  • O le retinopathy o se faaletonu vaaia lea e fesootaʻi ma le palasi o toto toto i le retina.
  • Toto fatu. E mafua mai foi i le mea moni e faapea, o nei totoga ua ulu i totonu o se upega o capillaries, ma oi latou, o se mea sili ona itiiti ma sili ona leaga, e mafatia i le mea muamua.
  • O le maʻi suka - o le solia o le toto i totonu o pito i lalo, lea e mafua ai le paʻu. O le iʻuga, e mafai ona atiaʻe e ulupia ma gangrene.
  • O le microangiopathy e mafai ona aʻafia ai vaʻa e gatai toto e siosiomia le fatu ma tuʻuina atu i le okesene.

Aisea e mafua ai le maʻi o le maʻi suka 2

O le maʻisuka, e pei o se faʻamaʻi o le endocrine, e aʻafia ai gaioiga faʻasolosolo. O le le mafai ona maua le malosi mai le glucose e maua mai ai meaʻai e toe faʻaleleia ai le tino ma ave mea e tatau ai mai le puipuia o meaola ma gaʻo. O se faʻafitauli o le gasegase e afaina ai le fatu o le fatu. O le myocardium e totogi mo le le lava o le malosi mai le kulukose e ala i le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo - o vaega lalo ifo-oxidized e faʻaputuina i totonu o siama, lea e aʻafia ai le fausaga o le muso. Faatasi ai ma lo latou faʻalauteleina o taimi, o loʻo faʻalauteleina ai se maʻi - o le maʻisuka myocardial dystrophy. O le faʻamaʻi e afaina ai galuega a le loto, aemaise lava, o loʻo atagia mai i faʻalavelave faʻafuaseʻi - faʻamalosia o le tui, extrasystole, parasystole ma isi.

O le maʻisuka gasegase e oʻo atu ai i isi togafitiga matautia - o le maʻisuka autonomic cardioneuropathy. O le maualuga o le suka toto e mafua ai le faaleagaina o neura o le myocardial. Muamua, o le galuega o le suauu mama, lea e nafa ma le faʻaitiitia o le fatu, e faʻasaina. O faʻamatalaga nei e aliali mai:

  • Tachycardia ma isi faʻalavelave faʻavevesi.
  • E le afaina ai le fatu i le manava. Faatasi ai ma se manava loloto i maʻi, o le fatu e le faʻagesegese.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le tino i le myocardium, o mafatiaga o gasegase e aʻafia mo le siʻitia o le paʻu e mafatia foi. O faailoilo o le faʻavaeina o le vaʻaia o se uiga o lenei laasaga:

  • Lago i luma o ou mata.
  • Vaivai.
  • Pogisa i mata.
  • Tesea.

O le maʻisuka faʻaleagaina le neuropathy cardiac e suia ai le ata o le kosi o le fatu fatu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi atonu e le oʻo i le tiga o le tiga i le taimi o le atinaʻeina o suʻesuʻega le tumau o le loto, ma e oʻo lava ina tigaina o ia i le faʻasologa o le myocardial e aunoa ma se tiga. O sea tulaga o le soifua maloloina e matautia aua o se tagata, e aunoa ma le lagonaina o ni faafitauli, atonu e ono sailia se fesoasoani faafomaʻi ua tuai. I le laasaga o le faʻaleagaina o neura o le faʻaalofa, o le aʻafiaga o le faʻafuaseʻi o le faʻamalosi o le cardiac, e aofia ai i le taimi o le faʻaofiina o le faʻamaʻi ile taimi o gaioiga.

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ma maʻi CVD: oona, popole, ma isi

O le maʻisuka ituaiga 2 ma maʻi o le cardiovascular e mafua ona mafua mai i mafuaʻaga lava e tasi. O le lamatiaga o le atinaʻeina o nei faʻamaʻi e faʻapupulaina pe afai e ulaula se tagata, e le 'ai lelei, e taʻitaʻia se olaga e le masani ai, lagona faʻalavelave, ma mamafa tele.

O le aʻafiaga o le atuatuvale ma lagona lē lelei i le atinaʻe o le maʻisuka ua faʻamaonia e fomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, na suʻesuʻeina e saienitisi mai le Iunivesite o Bristol ma le University College London le faʻamaumauga mai le 19 suʻesuʻega, lea na sili atu i le 140,000 tagata faigaluega na auai. O faʻamoemoe na tumau mo le 10 tausaga. E tusa ai ma taunuʻuga, na i ai i latou na fefefe pea i le leiloa oa latou galuega, ma e 19% o loʻo maua ai le maʻisuka ituaiga 2 nai lo isi.

O se tasi o mafuaʻaga ogaoga mo le CVD ma le maʻisuka o le mamafa. Saienitisi a saienitisi i Cambridge ma Oxford Universities e tusa ma le 4 miliona tagata na auai i le 189 suʻesuʻega ma faaiuina ai le faateleina o le lamatiaga o le maliu vave (o se suesuega na lomia i le Lancet). E oo lava i le tele o meaʻai, o le ola o le ola ua faaitiitia i le 3 tausaga. E le gata i lea, o le tele o maliu e afua mai i faafitauli ma le fatu ma toto toto - o fatu ma fasipolo. Le aʻafiaga o le mamafa:

  • Metabolic syndrome, lea e faateleina ai le pasene o le visceral (gaʻo mamafa i totonu o le manava), o loʻo faʻaalia foi i le atinaʻeina o le insulin resistance - o le mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2.
  • O vaʻa e aliali mai i le tino faʻalauteleina o le tino, o lona uiga o le umi o le umi o le tino e faʻalautele. Ina ia lelei le totoina o le toto, e tatau ona galue le fatu ma se avega faaopoopo.
  • I le toto, o le maualuga o le "leaga" cholesterol ma triglycerides ua faateleina, lea e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis o toto toto ma le maʻi fatu fatu.

O le mea sili ona matautia mo se tasi mafuaaga. O le faateleina o le suka toto i le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le mea moni o le inisalini, lea e nafa ma le felauaiga o le kulukose i sela, e le o toe vaaia e le tino. O le hormone lava ia e maua mai i le pancreas, ae le mafai ona faʻatinoina ana galuega ma tumau i totonu o le toto. O le mafuaʻaga lea, faatasi ai ma le maualuga o le suka i lenei maʻi, e maualuga ai le insulin.

I le faaopoopo atu i le glucose agai atu i siama, o le inisalini e nafa ma le tele o isi metabolic processes. Aemaise lava, e faʻaosofia ai le faʻaputuina o le tino. Afai o lona maualuga i le toto e masani lava, o le faagasologa o le faaputuputu ma le gaogao o le gaʻo e faapaleniina, ae o le faateleina o le inisalini, o le paleni ua faalavelaveina - ua toe fausia le tino e fausia ai le gaʻo o meaʻai e tusa lava pe maua ai le kalo laitiiti.O se taunuuga, ua faʻatautaia se faiga lea ua matua faigata ona pulea - o le tino e faʻapupulaina vave le gaʻo, ma o le faateleina o le meaʻai e sili atu ona faʻaleleia le ala o le maʻisuka ma le maʻi fatu.

I le tau faasaga i le mamafa, o le taaloga o se mea autu, faatasi ai ma meaʻai. Fesoasoaniga faaletino e fesoasoani ai i le toleniina o le fatu maso, e sili atu ona malosi. I le faʻaopoopoga, i taimi o taʻaloga, e manaʻomia e gaʻo se maualuga o le malosi. O le mea lea, o le tino e amataina le gaioiga (aemaise lava, le gaosia o hormones) lea e faʻalautele ai le ono gasegase o siama i le inisalini. Sa faia e saienitisi mai le Iunivesite o Otago i Niu Sila se suʻesuʻega na faʻaalia ai le lelei o le 10-minute savali pe a uma ona 'ai. E tusa ai ma faʻamaumauga na aoina, o le fesoasoani faʻaletino e fesoasoani i le maualalo o le suka toto i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tusa ma le 12%.

Meaʻai e fesoasoani i le fatu ma puipuia ai le maʻisuka

O suʻesuʻega lata mai ua faʻalauteleina ai le lisi o oloa aoga e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o fatu fatu ma le maʻisuka.

Sa maua e saienitisi mai le Iunivesite o San Diego (USA) oi latou e aina le 50 kalama o sukalati lanumoana i aso taitasi e maualalo le kulukose o le toto ma le "leaga" cholesterol nai lo i latou e fiafia i sukalati paepae. E foliga mai o sukalati lanu o le puipuia o le maʻisuka ma le atherosclerosis. Faʻafesoʻotaʻi e fomaʻi lenei aafiaga i le gaioiga a le flavanol, o se vailaʻau faʻamaʻi ma mea faʻamaoni-faʻaleagaina.

E lua tioata o le sukalani e aunoa ma le suka i le aso e faaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2, stroke (15%) ma le fatu fatu (10%). O lenei faaiuga na ausia e tagata suʻesuʻe mai le US Department of Agriculture i Beltsville, Maryland. O aoga o le sua o polyphenols, lea e puipuia le tino mai le CVS, kanesa ma le maʻisuka.

O le tele o auala laupapa i aso taitasi e fesoasoani e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2 i tagata e iai le gasegase o le gasegase i le faʻamaʻi. O le suʻesuʻega e aofia ai tagata e 25 i le 75 tausaga. O fua i luga o le lisi na fesoasoani e faʻamaonia le cholesterol toto, ae leʻi afaina ai le toto ma le toto suka.

Berries, e pei o le sukalani, e aofia ai polyphenols. O se suʻesuʻega na taʻitaʻia e le saienitisi Amerika o Mitchell Seymour na faʻamaonia e faapea o nei vailaʻau e aoga foi i le maʻi pipisi. Na faia lenei suʻesuʻega i luga o moa na fafagaina i vine mo le 3 masina. O se taunuuga, o manu felelei na le maua le mamafa, ma na faaleleia atili o latou gaʻo ma le ate.

Leʻai fesoasoani e faʻaleleia ai le tulaga o tagata ei ai togavao, faʻaitiitia le toto toto ma le inisalini, faʻaitiitia le mumū ma tausia le mamafa masani. Na faʻamaonia lenei mea i se suʻesuʻega e lua-tausaga na faia i Sepania. Ma o saienitisi mai le Iunivesite o Penisilevania na latou iloa o le 'ai e tusa ma le 50 kalama o pistachios e leʻi faʻaaogaina i aso taʻitasi e faʻaitiitia ai le vasoconstriction ao faʻalavelave.

Tuua Lau Faamatalaga