Atherosclerosis o laʻau o le inisinia o le faiʻai: togafitiga ma le puipuiga

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

O le atherosclerosis o vaʻalaʻau vaʻaia o se togafitiga e afua mai i le faaleagaina o vaʻa o le faiʻai i tupe o le cholesterol. Faatasi ai ma le faaumiumi o le tuputupu ae e tau atu i le oti E taua le amata togafitiga ile taimi.

Cerebral atherosclerosis

O le atherosclerosis Cerebral e faʻaleagaina ai le cerebral, o se ituaiga o teteʻe. E tupu i tagata mai le 20 tausaga, ae sili atu ona matauina i tagata matutua.

O le atherosclerosis i le Cerebral e maua i le maualuga o le maualuga o le toto o loʻo faʻaalia i se vaeluaga tele i le toto ma le diastolic toto. O le mamafa i le taimi muamua e seasea ona tulaʻi, ae mulimuli ane avea pea ma faʻaauau. O lenei mea e lamatia ai le tagata maʻi i le hypertrophy o le ventricular left, stroke poʻo le encephalopathy, lea e aofia ai le oti o neu neu ona o le faʻaitiitia o le tafe toto ma le le lava o le maua o le okesene.

Tulaga o le cerebral atherosclerosis

O le atherosclerosis Cerebral o vaʻa gaosi e atiaʻe ona o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le maʻi o le gaʻo gaʻo i le tino. O le maʻi e amata i le teuina o le cholesterol i puipui i totonu o le faga (o le fatuina o lipid spots). E faasolosolo lava, o nei teu oloa e tupu aʻe i se gaʻo gaʻo e amata ona ufiufi ma ufiufi i ni mea fesoʻotaʻi (liposclerosis). Atherosclerotic plate plate e tupu. E amata ona tapunia le ala o le vaa, ma mafua ai le le lava o le toto i meaola vavalalata (atherocalcinosis). O le pipiiina o le vaa e tupu (faʻamalosi).

O faaputuga Cholesterol e faaputuputu i gaioiga ma le cerebral autu. E foliga mai e maua i totonu o laumei laititi, ma e le aafia i le cerebral atherosclerosis.

Faʻaiʻuga o le Atherosclerosis o le Brain

O le atherosclerosis o laʻau o le cerebral e mafua ona o le faaleagaina o le ate, o lona le mafai ona toe gaosia le "cholesterol lelei" (HDL) maualuga. E i ai ona uiga faʻamalosi, e maua ai le malosi ma le malosi o vaa. I le mea e tupu mai i le ate, o le a amata ona fausia e le tino ni masini vascular mai le "leaga" cholesterol (LDL). Latou te faʻaleagaina ma le faʻalauiloa.

O isi mafuaʻaga o le gaʻo o le cerebral atherosclerosis o:

  • Hypodynamia - le naunau e auai i le faʻatinoga faaletino.
  • Faʻafefiloi i meaʻai gaʻo e gaʻo ai le ate, lea e le mafai ona foʻia faʻafitauli masani.
  • Faʻamataʻu taimi faigata, le mafai ona pulea le tulaga e oʻo atu ai i le toilalo ma le soona galue. E i ai le faʻamalolo o catecholamines i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i le feʻaveaʻi o maʻa ma agaʻi atu i le suʻesuʻega.
  • O le maualuga o le maualuga e mafua ai le le talafeagai i luga o vaʻa eleelea.
  • O le maʻi suka e faʻaleagaina gaʻo gaʻo.
  • O amioga leaga ma le le lelei o le siʻosiʻomaga e faʻateleina ai le ala o le maʻi.
  • Mafuaaga
  • Faʻaleagaga faʻaleagaga e fesootaʻi ma le moa.
  • Tausaga - o tagata matutua ua sili atu ona faigofie i le atherosclerosis o gaioiga o le cerebral.
  • Itū faʻatasi.

Faailoga o le maʻi

Le faʻamalamalamaina o le atherosclerosis i le uluaʻi laʻasaga o loʻo faʻafitauli tele. O faʻafitauli o le maʻi e faʻalagolago i le tulaga o loʻo i ai le tagata maʻi.

O mea muamua lava e faʻalavelave ai se tagata o le ulu tiga. O le mafuaʻaga o lona tupuga o le cholesterol plaque e pipii ai le vaa. O le iʻuga, e le lava le faʻaoʻoina o le okesene i le faiʻai. O le mea lea o le oona, o le tiga o le ulu, liliu atu i le tumau. Ua faateleina le vaivai, ua faaitiitia ai galuega. Faʻanoanoa i le po. O tagata maʻi e mafatia i le vave ona suia o lagona. Le lava le faʻamalositino e tupu.

Mulimuli ane, o mea fou e faʻaopoopoina i faʻamaoniga o vaʻa gaosi vaʻaia: gasegase o le mafaufau, tinisitus, vavave, gase le mautonu. E sili atu ona osofaʻia lenei mea e ala i osofaiga a le faiʻai, o la latou faʻamatalaga e tuʻuina mai ma faʻamaoniga eseese e faʻalagolago i le vaega ole laumei. Faʻatasi ai ma suiga i le carotide o le ala, faʻalavelave ma le solia o le lagona o le afa o le tino e tupu. Afai e afaina le faiʻai i le itu tauagavale, o le epilepsy ma le faaletonu o le tautala e mafai. Afai o le vaega ma le vaega faaletino o le faiʻai e faʻapouliuligia le vaʻai, faʻaaogaina le gaioiga galuega.

Umi o le osofaʻiga o le ischemic i le silia ma le lua aso. O le maʻi e leai se mea e manatuaina. Afai latou te sili atu nai lo le taimi ua atofaina, na tupu ai se faiai. O le faʻamalosi o se mea faʻapitoa (faʻaalia i le tapunia o pepa cholesterol i totonu o le ipu lumen) ma le hemorrhagic (o le gasegase o le cerebral e tupu mai i tua o le vavaega o le vaa).

I le taimi mulimuli o le faʻamaʻi, o faailoga o le cerebral atherosclerosis o loʻo faʻaalia i mea nei: faʻaletonu atoatoa i mea uma, le lelei le faʻatinoina i le taimi ma avanoa, le pulea lelei o le urination. E toetoe lava a leiloloa le tautala, o le maʻi pipili.

Le auala e togafitia ai le atherosclerosis o le cerebral e tatau ona faʻatulagaina e fomaʻi e pei o se neurologist ma le fomaʻi. O le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi i le laasaga muamua e faigata. Ae afai e saʻo ona maua i le amataga o le maʻi, o le taunuuga e toetoe lava a lelei.

Faʻailoga

Ina ia faia le faʻamaonia saʻo, o le tele o suʻesuʻega e tatau ai:

  • INR toto, faʻamaumauga lipid,
  • Faʻasalalaʻau o laʻau (totonu ma le lautele) faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiga,
  • angiography e faʻaaogaina ai le iodine-i ai le eseesega: i lalo o se suʻega X-ray, o le fuaitau o loʻo i totonu o le faʻailoga ua iloiloina,
  • EEG o loʻo faʻaalia se solia o le faʻaogaina o foliga o le faiʻai,
  • MRI o le suʻega sili ona faia.

Puipuiga

Togafitiga o vaʻa vaʻavaʻai faʻalagolago i faʻafitauli o le maʻi. I le taimi muamua lava, ua lava lea e taʻitaʻia ai se olaga ola maloloina, mulimuli i se taumafataga, alu i ni auala uumi i le ea fou. Aua le 'ai meaai e aofia ai gaʻo ma cholesterol. Faʻaaofia ai nisi fualaʻau, fualaau 'aina, meaʻai susu, iʻa ma iʻa i lau taumafataga. O nei fua uma e talafeagai e avea ma puipuiga, ma i le taimi muamua o le maʻi, e mafai ona latou fesoasoani e fofo.

Faʻatau togafitiga

I le isi laasaga, o togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. E tatau ona faʻaaoga vailaau o vaega nei:

  • Faʻaʻoleʻole (aspirin, clopidogrel) faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le toto ma o le stroke.
  • O fualaau oona e faaaoga e faʻaitiitia ai le alualu i luma o le atherosclerosis, latou te faʻaleleia le tafe toto. O le sili ona aoga o fuainumera: Atorvastatin, Rosart, Simvastatin. E tatau ona ave uma o latou olaga, fetuunai le fualaau e tusa ai ma taunuuga o le suʻesuʻeina o le lipid. O fualaau nei e tele aʻafiaga itu: latou te saofagā i le atinaʻeina o le maʻisuka ma faʻasologa.
  • O fualaau faʻasamaʻi faʻasamaʻi e faʻafefeteina ai vaʻa ma mea leaga.
  • Vasodilator fualaau e faʻamalo ai le toto, faateleina le toto i taʻava. Pe a ave i latou, o le a faʻagasolo faailoga. E aofia ai: Eufillin, Papaverine, Diprofen.
  • O le togafitiga o le antihypertensive o se tasi lea o mea pito sili ona taua i le togafitiga o le cerebral atherosclerosis, aua e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le taʻavale ma le encephalopathy, ma le faʻaitiitia o le gaioiga galue. Captopril, Lozartan, Moxonidine - fualaau o lenei vaega.
  • Fualaau faasaina: Piracetam, Picamilon - faʻaleleia le vaʻaia o le cerebral, faʻamaonia le galue o le faiʻai.

Faiga faʻavae

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

I le taimi mulimuli o le atiaʻe o le atherosclerosis o le faiʻai, o loʻo faʻaaogaina ai le taotoga. O le atherosclerosis e faʻamalosi ai le taʻavale e faʻaalia i luga o vailaʻau i totonu ma masani. E ala i se faʻavevesi i luga o le ua, e tatalaina ai e le fomaʻi le vaega ua afaina ma aveese le faʻailoga ma le paʻu i totonu. Ona ia ofuina lea ma tuu se tamai alavai. O sea taotoga e faia i lalo o le pulea o le ultrasound o vaʻa faiʻai.

I luga ole gaʻo o le cerebral, e faia se taotoga e ala i le faʻaofiina o se paluni e tafe ai le papa, ma tuʻuina se peni i luga o lenei 'upega tafaʻilagi. A maeʻa lenei taotoga, o le fomaʻi o loʻo faʻamaonia le vaetamaina o le le fiafia mo le olaga.

O taunuuga

I le amataga o le faʻamaʻi, o le togafitiga e lelei. Afai e mulimulitaia fautuaga uma, e mafai ona faʻamavae mafuaʻaga e fesoasoani i le isi itu ole faʻamaʻi.

Faatasi ai ma le fesuiaiga o le faamaʻi i le laasaga lona lua, o le a le mafai ona aveesea atoatoa le atherosclerosis, e mafai ona e taofia lona atinaʻe, puipuia ai le tupu o le stroke ma le encephalopathy.

O le lona tolu o vaega o le a taʻitaʻia ai le maliu o le tagata maʻi pe a fai e le faia se taotoga o taotoga.

O le atherosclerosis Cerebral o le faiʻai e matua suia ai uiga o le tagata maʻi. E suia ana amio, ei ai faaletonu o le mafaufau, ulu o le tino, le mautonu. Faʻafitauli i le lotoifale: le maua se faʻaaliga ma se tautalaga. E tatau i le vave amata e faailoa ai le maʻi, ma amata togafitiga.

Metotia mo le togafitia o maʻi

Mo le suʻesuʻega o le atherosclerosis o artery intracranial, o le ultrasound scan, imaging resonance imaging, faʻasologa faʻatulagaina, faʻasologa o masini numera e manaʻomia. O le tulaga auro o le suʻesuʻega e saʻo tonu lava i le metotia mulimuli, ae i le taimi lava lea e osofaia ai, e manaʻomia ai le faʻaofiina o se faʻatusatusaga. Ua aiaia ai foi le lamatiaga o le le atoatoa o le neurological deficit.

E tusa ai ma le sao o metotia e le manaʻomia ai le faʻaaogaina o mea faigaluega ma masini, e leai ni faʻamatalaga. Talu ai o le faʻaaliina o le lumen e faʻalagolago i le tafe toto, e mafai ona faʻasese le ogaoga o faʻamaʻi vascular.

O le faʻaaogaina o faʻamaʻi i faʻailoga o le intracranial, faʻataʻitaʻiga o meaola, MRI o loʻo faʻatinoina, ae latou te le lava le faʻatuatuaina e iloa ai le i ai o le siama ma faʻavaeina lona malosi. O ata e maua ai se manatu i le setete o vaʻalele, fesoasoani e fuafua le gaioiga o le cerebrovascular.

O le aganuu masani ile suʻesuʻega e naʻo le faʻamautuina o le mamafa o le vavalalata o mea taua.

O le mea lea, o loʻo i ai le tele o faaletonu, aemaise lava le le mafai ona iloa:

  • fausaga o le talafaasolopito o le pusa,
  • tikeri o le le mautonu,
  • isi mafuaʻaga o faʻamaʻi.

I le taimi nei, o le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic, suesuega o le ultrasound intravascular ua maua ai se taua faapitoa. Metotia fesoasoani e suʻesuʻe le faʻamaʻi i auiliiliga. E taua tele lenei mea i le amataga o le faʻamaʻi, pe a aafia ai le lumen vascular.

MRI fesoasoani e vaai faalemafaufau i se toto toto, vaai i lona localization, faʻatuina le tuufaatasiga, o le i ai o le gasegase, le tikeri o le gaioiga o le neoplasm. O suʻesuʻega i totonu o le tino e faʻaalia ai foi le afaina i totonu o se pusa, o lona tuufaatasiga, le lautele. O auala e maua ai le avanoa e faʻaosofia ai le aʻafiaga ma togafitiga o le togafitiga o le atherosclerosis o artery intracranial.

O metotia o suʻesuʻega alualu i luma e sili ona tāua mo le faʻamaʻi ma le leai o ni mea faʻaleagaina i maʻa, pe afai o le tulaga o papa e le mafai ona iloa ona o auala masani o suʻesuʻega.

Faailoga o le falemaʻi

Mo faʻamatalaga, o faʻafitauli i le lotoifale o le maʻi e taua tele. Afai ei ai i le tagata le atherosclerosis o arteries e tuʻuina atu ai le medulla oblongata, na te ati aʻe Cheyne-Stokes respiration. Faʻasolosolo taimi umi i le falemaʻi o le manava, cyanosis, siakiina o le muso o mata o loʻo mataʻituina. Le mafai ona tautala, tauaso, tutuli, maʻi pipili o vae.

O le faʻagasologa o taimi e amata ai faʻamaoniga e afua mai i le vavalalata o gaʻo o le faiʻai, ma le amio faifai pea, e tapunia le lumen, ma i le isi laasaga o le maʻi, o mea o vailaʻau e faʻamaluluina.

Faʻasolosolo i tua, e mate le tino faiʻai. I le malepelepe o puipui o maʻa, o le afaina i totonu o le tino ua maua. O le thrombosis e faʻalavelave ai le gaioiga o le brain, vave le afaina. Faʻaleagaina i nofoaga taua e mafua ai le oti. O tagata maʻi e tatau ona mataituina e se fomaʻi maʻi ma le fomaʻi.

O faʻataʻitaʻiga mataʻutia o le atherosclerosis o artery intracranial:

O le stenosis o le ogatotonu o le cerebral ogatotonu e maua ai le faʻaleagaina o le tino, o le siama i le eria e lata i le toto. O le stenosis o le maualuga o le gaʻo i luga e faʻaalia mai e le malosi malosi, o le mea laititi e aofia ai foi i le togafitiga faʻaleaga. I lenei tulaga, o le le atoatoa o le neurological e sili atu ona faʻaalia nai lo le faʻamaʻi o le gaʻo o le cerebral.

I le faʻaopopo atu i le faʻaogaina ma le faʻaleagaina o le tino i liʻo o le paluga o le paluga, mea lanu po o le thalamus, o le maʻisuka e ono i ai le faaletonu o le mafaufau. Latou te atiina ae e aunoa ma ni fatu fatuga ona o se faʻaitiitia o le faʻafeusuaiga o le cerebral. E le o faʻamavaeina le auala asymptomatic o le faʻamaʻi, o le mea lea e tupu ai le maʻi ona o le tele o mea.

O le atherosclerosis o artery intracranial e mafai ona:

  • ia alualu i luma
  • ia faʻamautu
  • puleaina.

I le leai o ni faʻamaoniga, o le taunuuga o le maʻi e talitonuina e lelei tele. Faatasi ai ma pusa o le ogatotonu o le cerebral ogatotonu, o faʻamaoniga lelei e vaʻai. Neoplasms ua fuafuaina, o loʻo faʻaalia e ala i le faateleina o le faʻatusaina o le faʻatusa. I le taimi o le suʻesuʻega, e fomaʻi mai e fomaʻi eseesega i le va o le faʻamaʻi ma le faʻaletagata.

I le faʻamautuina o le masini o le faʻamaʻi muamua, e mafai e le fomaʻi ona vaʻai i le faʻaaogaina o faʻasalalauga masani o le maʻi.

O le masani lava, o le atherosclerotic leions e maua i le ogatotonu o le cerebral ario ma le gaʻo i totonu.

Togafitiga ma Puipuiga

Togafitiga o le atherosclerosis o artery intracranial e maua mai ai le puipuia o le toe foʻi mai o maʻi pipisi.

Mo nei faʻamoemoe, o le siakiina masani o le maualuga o le maualuga o le toto, o le faʻamaoniaina o faʻamaoniga o se mea-gaʻo e pei ona taʻua. O le faʻamalosi malosi o mea o loʻo totoe o loʻo faʻataunuʻuina: o le mamafa o le mamafa, faʻatupulaia le malosi o le tino, teenaina o masani leaga, tausiga o le glycemia masani. E le gata i lea, o le a manaomia le antithrombotic therapy.

O le monotherapy faʻatasi ai ma faʻamaʻi alofilima e sili ona fiafia i ai, mo le puipuia o le faʻaleagaina o le stroke, o le togafitiga muamua o antiplatelet o loʻo faʻaalia i le amataga. O le tagofiaina o vailaʻau e tuʻufaʻatasia ma le faʻamalosi faʻasalaga o mea faʻapitoa.

Mo se taimi umi, o taumafaiga na faia i togafitiga faʻapitoa o le atherosclerotic stenosis o measina intracranial, o aʻafiaga o le maʻi. O le muai suʻesuʻega suʻesuʻega o le faʻaaogaina lea o nisi faʻamatalaga inisinia anastomosis. Ae ui i lea, i le taimi nei e le faʻaaogaina le metotia.

O le tele o taimi, o togafitiga faʻaonapo nei o togafitiga faʻaaogaina:

  1. Endovascular intervention e faʻaaoga ai le angioplasty o le paluni ma le faʻamalosi,
  2. le angioplasty paluni.

O faʻalavelave faʻapitoa e maua ai i taimi uma se taunuuga lelei, e faigofie ona faʻapipiʻi le pulumu. E le gata i lea, i nisi itu, o le alofaga e tuʻuina atu i togafitiga fualaau.

I le atherosclerosis o le asymptomatic, o le puipuiga muamua o le cerebral semiamia e tatau ona faia, ma le amanaia o tulaga lamatia. Talu ai e ono iai se alualu i luma o le atherosclerotic liona, e tatau ona mataʻituina le tulaga o arteries ia le itiiti ifo ma le tasi i le lua tausaga.

O le stenosis o artery intracranial e maua mai i le tala o le dysregulation o le toto o le cerebral, o le fausia o vaega o le maualalo o le manogi. O nei tagata maʻi e tatau ona tuʻuina atu vailaʻau i aʻafiaga:

  • neurotrophic
  • antihypoxic,
  • gasegase.

Actovegin ei ai nei meatotino, o loʻo i ai sona faʻailoga saogalemu.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai le aoga tele o Actovegin i le taimi o le togafitiga o tagata matutua ma gasegase vaivai, e aofia ai le vateatea. Togafitiga e tuʻuina atu ma se faʻaleleia lelei i uiga amio, o taunuʻuga o suʻesuʻega neuropsychological.

Ole afaina lelei e afaina ai le mafaufau, manatua, faʻaleleia le tulaga o mafaufauga o le maʻisuka, ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le atherosclerosis. E mafai ona faʻaitiitia le mamafa o le asthenic, faʻafitauli faʻavaivai, faʻaleleia le moe, manuia lautele.

O le aʻafiaga mulimuli, o se aafiaga lelei ile microcirculation ua faʻateleina ona faʻamaonia. O le aofia ai o fualaau faasaina i togafitiga e masani ona maua mo tagata mamaʻi i le atherosclerosis, faʻatasi ai ma togafitiga puipuia, e fesoasoani e faʻaitiitia ai le le atoatoa o le lolomiina i le mafaufau ma faaleleia le tulaga o le maʻi.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le atherosclerosis o artery intracranial o se mea taua tele i le atinaʻeina o faʻafitauli pipisi o le toto, ua maua ai se auala faʻapitoa mo togafitiga ma togafitiga. Faʻafetai i le alualu i luma i le suʻesuʻega o le faʻamaʻi ma ona metotia suʻesuʻe, e mafai e se tasi ona faʻalagolago i le lelei o le faʻaleagaina o togafitiga.

O togafitiga o le atherosclerosis o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Atherosclerosis o vaʻa vaʻaia - faʻamaoniga ma togafitiga

Atherosclerosis o se faʻamaʻi matautia e aafia ai toto toto o le faiʻai. Faatasi ai, o le foci o le deposits o loʻo i luga o le atigi fatu o arteries, latou te mafua ai le vavalalata o le lumenia o vaa seia maeʻa atoa.

I le faʻagasolo malie o le poloka, o faailoga o le cerebral arteriosclerosis e iloa ai le maualuga o le le lava o le toto i le mafaufau. Faʻasalaga vave le lumenia o arteries ma se thrombus poʻo mea o loʻo i lalo o le paʻu o le cholesterol, o le focus o le necrosis ua fai.

O le faafitauli o le vasega o le atherosclerosis o le vave o le maʻi e toetoe lava a le lagonaina, e oo lava i le vevela i le 2/3 e le o aumaia ai se ata manino o le maʻi, ae na o le faaosofia ai o sina laumei ma le gasegase, lea e taua e le tagata le mafatia pe sili atu foi.

I totonu o lenei tusiga, o le a tatou talanoa e uiga i mafuaʻaga o le cerebral arteriosclerosis, faʻamaoniga ma togafitiga autu. I le faaopoopo atu, mafaufau i meaʻai mo le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

Atherosclerosis o le faiʻai. O le a lenei mea? Faʻavasegaga

O le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia o se faʻamaʻi faapitoa lea e vaʻavaʻa ai vaa o le ulu e tuʻuina atu ai le okeni ma le okesene ma meaʻai e vavalalata i le teuina o le cholesterol i totonu o le fogaeleele. O le maʻi e masani ona taʻua o le cerebral atherosclerosis, ae le saʻo lenei mea. Faatasi ai ma le atherosclerosis o le faiʻai, ua afaina ai vaa uma, e aofia ai capillaries, ma pusa o le cholesterol o le cerebral e naʻo na o mea tetele ma alalaʻau tetele.

Faʻatasi ma le atherosclerosis o le faiʻai, gasegase ogaoga poʻo le le atoatoa o le gaioiga o le cerebral poʻo le siama o le totoga o siama gaʻo. E le gata i lea, o suiga faʻalauiloa ua faʻaalia o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻaalia (exacerbation) i le mavae ai o le 50 tausaga.

Tagata maʻi e mafatia i le cerebral arteriosclerosis mo se taimi umi e le masalomia le i ai o se togafitiga.

O le faʻavasegaga o le faʻamaʻi e faʻamaonia ai vaega nei o faʻamaʻi, e fuafua i le nofoaga ma le igoa o vaa ia e mafua mai ai le teuina o le cholesterol:

  • Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o vaega faʻapitoa o ulutala autu o le ulu, faʻataunuʻu (gaʻo, i fafo ma totonu), ogalaau brachiocephalic, faʻailoga faʻalanu ma faʻailoga, gaʻo maualuga, pito i tua ma vetelala. E le gata i lea, o le a le afaina ai le papa ma le parotid arteries.
  • Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o laʻau faʻailoga o le faiʻai, o le taumatau pito i luma ma le saʻo o laʻau o le gaʻolaʻau, o le gaʻo tuloto tuāʻoi, o le mea saʻo ma saʻo saʻo i totonu o gaʻo.
  • Faʻasalalau le atherosclerosis, o vaega uma e lua o laʻau e aʻafia (e le gata i mea faʻapitoa ma inisinia), faʻapea foi ma vaʻa laiti o le faiʻai ma capillaries e tele faʻaleagaina.


O vaega uma e lua o le atherosclerosis o gaioiga o le cerebral e mafua ai le solia o le gaioiga o tamai vaa ma capillaries, lea e aʻafia ai le gaioiga o le tino o le tino.


I le ituaiga suiga i vaʻa tetele i togafitiga, e lua vala o le faʻamaʻi e iloga:

  1. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis e leai se malosi o gaʻo autu o le ulu, e le mafai ona faʻavaivaia ia vaa, ma o le vavalalata o latou lumenia e maua ona o le maualuga o le cholesterol na teuina i luga o puipui.
  2. Faʻatasi ma le atherosclerosis malosi o gaʻo autu o le ulu, o puipui tetele i nisi o eria e faʻaitiitia le vaivai ona o le faateleina o le numera o paʻu fesoʻotaʻiga. E le mafai ona latou faʻaosooso (malolo), ona o le igoa e vavalalata (stenosis) e masani ona tuʻuina atu i foio faʻaleaga.

Ae mo le faʻavasegaina e tusa ai ma le ituaiga vasega, o le maʻi e mafai ona i ai vaega nei:

  • faʻatasi ai ma le toe faʻaleleia o le ala, o le faʻamaʻi e alualu i luma i galu - o le a faasolosolo malie lava, ae i le va o faʻasalaga e umi taimi malolo pe faʻamagaloina,
  • ma faʻaauau le alualu i luma o le atherosclerosis o vaʻa o le ulu, o loʻo iai i taimi uma ia faailoga, ae o lo latou malosi e faʻagesegese lemu, ma o vaitaimi o lo latou toesea atoatoa e leʻo faʻatulagaina,
  • i se auala vaʻaia, e tupu faʻafuaseʻi faʻafitauli ma oʻo ai le ogaoga i le tele o mea leaga o le tino o le okeni,
  • faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le gasegase o tagata mamaʻi, o loʻo i ai se faʻavavevaveina o le faʻasolosolo faʻamaʻi, ona faʻaleagaina ai lea ma le vevela.

Afai e te le togafitia ma amata togafitiga o le atherosclerosis o vavalaʻau i le taimi, i le 90% ma le tele o taimi, e maua e tagata maʻi ni suiga e le mafai ona suia i totonu o le tino.

Faailoga o le cerebral arteriosclerosis

I le tulaga o le atinaʻeina o cerebral arteriosclerosis, o uluaʻi faailoga o tiga i luga o le ulu atoa, lea e foliga mai i le taimi muamua, ona oʻo ai lea o le malosi ma le umi o le taimi.

E i ai suiga i le faagasologa o le momoe ma momoe: moe lemu, moe lemu, moe, moe i le ao. E maitauina e tagata maʻi le vaivai tele, faʻaititia le faʻatinoga.

Uiga o amio ma masaniga: suiga faifai pea o le lagona, faʻaleagaina, loimata, le fiafia i le olaga ma i latou uma o loʻo aʻafia.

O nisi taimi e le lava le faʻamaopoopoina ma le telegese i nisi o gaioiga.

I le tele o tagata, o faailoga o le atherosclerosis e faʻaalia i latou lava i auala eseese, o isi mea uma o lenei maʻi e mafai ona mafua i le lua faʻaluaina mo le mafuaaga e faigata tele ona iloa. Ma e leʻo se faʻamalo taimi ma faigata, ae o le mea moni o le tele o tagata e filifili e aua nei gauai atu i faailoga o le faamai, e masani lava ona mafua mai i se maʻi tiga, vaivai ma migraine.

Faʻavae i luga o le vasega ma le alualu i luma o faʻamaoniga o loʻo i luga o le cerebral arteriosclerosis, e tele tulaga e iloga:

  1. O le amataga. E leai se faʻamatalaga faʻaalia, ae o se tagata na te siakiina lona soifua maloloina o le a ia iloa suiga, e pei o le gaioiga pe a uma le malosi o le tino, o le vevela, o le maʻi tigaina taimi, faʻaitiitia le mafaufau ma le faʻatinoga. O ia ituaiga o faailoga e masani lava ona aliali mai i le aoauli, ae pe a maeʻa pe malolo le moe na oi latou lava.
  2. Vaega o le alualu i luma. I lenei laasaga, o se tagata e naunau e faʻamaualuga ona malosiaga ma tomai, e tuuaia isi mo ona toilalo. E i ai le faʻaopoopoga o faʻamaoniga o le taimi muamua. Latou te auai i popolega, atuatuvale, masalosalo. O le atuatuvale, o le le mautonu, o le gatete o tamatamailima po o le ulu, tautala lemu, po o le salu i meaai e masani ona matauina.
  3. Vaega o le taufaasese. O se tulaga ogaoga o le cerebral arteriosclerosis, lea e faʻailoaina i se leiloloa, o le mafai ona mafaufau ma auauna ia oe lava. I lenei laasaga, faʻamaʻi, paʻu e taatele. E manaʻomia le tausiga faʻapitoa.

O le atherosclerosis Cerebral e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, faʻapea foi ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular (faʻasologa o le inchemic transient) ma taʻavale.

Togafitiga o le cerebral arteriosclerosis

O le togafitiga mo le atherosclerosis o se umi, ma masani ai, faagasologa o le olaga atoa. I lenei tulaga, o sini o togafitiga e:

  • faaitiitiga o faaaliga o mea e fai,
  • toefuataiga o se vaega o sela ma a latou galuega tauave,
  • puipuia o aʻafiaga ogaoga o se paʻu,
  • suiga o le gaʻo gaʻo e aveʻesea ai le "leaga" cholesterol.

O le neurologist o loʻo punouai i le fofoina o nei galuega, o ona tiute e aofia ai le faʻamalamalamaina o tagata ei ai faafitauli faʻapena, iloilo le ogaoga o le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o togafitiga faʻasao. Muamua lava, ua valaauina e faʻaleleia le totoina i le faiʻai, e avea ai ma faʻasologa o le faʻasolosolo.

Togafitiga

Faatasi ai ma le leai o se aoga o togafitiga fualaau faasaina, o le taotoga e mafai. O le faʻamaoniga o se suʻesuʻega ultrasound, lea na faʻaalia ai le 70 pasene le vavalalata o le lumena o le gaʻo o le cerebral. E manaʻomia le feutagaʻi ma le fomai tipitipi e filifilia le ituaiga o taʻaloga.

O le talatala o le Carotid e masani ona faʻaaogaina, lea o le a faʻasese ai le puipui o le vaa ua afaina, ua aveese le thrombus, ua toe faʻaleleia le aluga e ala ile suturing. E le gata i lea, o se ituaiga fou o le gaioiga na faatoa tulaʻi mai - angio plastic. O se pusa e faʻapipiʻi i totonu o le faga, lea e faʻalauteleina ai le vaa, ma o se taunuuga o le toe faʻaleleia o le toto ma toe tuleia ai le paʻu o le cholesterol.

I nisi tulaga, e mafai ona faʻaaogaina le tui. Ina ia faia lenei mea, ua faapipiiina se uaea i totonu o le vaa, lea e salalau ai le uaea ma uuina lona foliga.

O le manuia ma le aoga o le togafitiga o le atherosclerosis e faalagolago ile taumafa. O le tele o taimi, o le mamafa o tagata e aʻafia i lenei faʻamaʻi. Ina ia aloese mai faʻafitauli o le faʻafitauli o le faʻamaʻi ma faatelevave le toe faʻaleleia, e tatau ona e faia se meaʻai o se ituaiga soifua maloloina.

O meaai maualuga o le cholesterol e tatau ona aofia ai mai le meaai:

  • Meaʻai gaʻo ma iʻa,
  • Mea inu ava malosi
  • Telati, keke, masi, koko,
  • Lapoʻa suamalie suamalie ma susu,
  • Fofo, faiʻai, fatugao,
  • O ituaiga uma o gaʻo gaʻo ma manu,
  • Meaʻai vela, masima,
  • Teu, lauti uliuli uliuli.

Nai lo o meaola manu, e mafai ona e faʻaaoga suavai vai o fualaau aina. E sili ona aoga o suauu e aofia ai gaʻo eletise polyunsaturated o le Omega group: Omega-3, Omega-6, Omega-9. Latou te tamaoaiga i le fusi ma le suauu olive. E ui lava i le maualuga o le kalori, o nei oloa e fesoasoani e fufulu ma faʻamalosia ai vaʻa toto, toe faʻaleleia o latou gaioiga, ma faʻasolosolo faiga faʻavaomalo.

Auai i le pulega

O se tagata gasegase o soʻo se matua e manaʻomia le faamalositino, faʻamalosi tino faaletino. Uumi laʻau, aau, vasega i le Soifua Maloloina e aoga. E le fautuaina e auai i le malosi o toleniga. I le faiga o keke, e tatau ona e setiina le auala agamalu.

O le tagata maʻi e manaomia lagona lelei. O le a fesoasoani ia i latou e faʻaaogaina aʻafiaga le lelei o le olaga. I totonu o le aiga, e talafeagai le saunia o tiute ma fautuaga a se tagata matua. O lona silafia ma le poto masani e tatau ona iloiloina e aiga.

E tatau ona malamalama o le cerebral atherosclerosis o loʻo faʻavasegaina o se faʻamaʻi faʻamaʻi, o le togafitiga e tele lava ina ola umi. Faʻalagolago i le taimi na faʻataunuʻuina ai le suʻesuʻega ma amataina togafitiga, o le a faʻalagolago foʻi le faʻataʻitaʻiga.

I le faiga o neurologists, o le tele o vailaau o le cerebral arteriosclerosis ua lauiloa, lea, e ui i lea, na faatagaina ai tagata e le gata ina ola mo se taimi umi, ae ia tumau pea ona galue. Ae ui i lea, e tele taimi e faʻaalia ai pe a oʻo mai le faʻamaʻi muamua o lenei faʻamaʻi e mafua ai le paʻu ma le oti mo se tagata.

O le mea lea, o fomaʻi e taua tele se vaega taua i le taimi e iloa ai le faʻamaʻi ma ona togafitiga talafeagai.

Mafuaaga o Atherosclerosis

O le mea moni, e leʻi suʻesuʻeina e saienitisi le tala o le faʻamaʻi, o manatu e vaeluaina i le lua: o le taunuuga o le matua o le tino pe o le atherosclerosis o se maʻi vascular vascular?

Ae o le talanoa e uiga i mafuaʻaga e afaina ai le faʻamaʻi o loʻo fesiligia, i le taimi muamua, e taua le matauina o le mafuaaga e tupu mai ai pusa cholesterol i puipui o le vaa. Talu ai o le gaoioiga mulimuli lea e fuafua ai le atinaʻe o cerebral arteriosclerosis.

E maitauina o soʻo se togafitiga e aʻafia ma le le lelei o le gaosiga poʻo le malepelepe o gaʻo i totonu o le tino o le taunuuga lea, o se tulafono, o lipid (fat) metabolism. O nei faaletonu e aofia ai le atherosclerosis ma le lapisi, o lea o tagata e masani ona atoatoa e sili atu ona afaina i lenei maʻi pipisi. E le gata i lea, o mafuaʻaga e fesoasoani i le amataina o le faʻamaʻi o:

  • amio le taua (leai o faamalositino),
  • faʻalavelave faʻasoesa,
  • fuainumera (fatuga),
  • le i ai o faʻamaʻi pipisi,
  • leaga leaga (ulaula, ava malosi),
  • meaai paleni le talafeagai (o le tele o gaʻo ma le cholesterol i meaʻai).

Faʻalogo lelei i uiga o le vavalalata.
O a faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona maua iinei: http://www.neuroplus.ru/bolezni/vegetososudistaya-distoniya/panicheskie-ataki.html.

O mataupu faavae o togafitiga ma le puipuiga o le atherosclerosis

A maeʻa ona maua le faʻamautinoaga, e tatau ona togafitia togafitiga talafeagai e se fomaʻi, ae o le tagata gasegase e tatau ona fesoasoani i le faʻaleleia o lona ola maloloina. O le pito sili ona taua i lenei mataupu o le oti, lea e fautuaina ai:

  • Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o mea taumafa maualuga i cholesterol - fuamoa, moa gaʻo, iʻa fagota, sukalati, koko, meaʻai susu ma le maualuga o pasene o mea oona.
  • Melissa, keleka, aniani, falaoamata, mea inu e pei o le sua mai fualaau aina, o le toto e faavae i luga o laulaau o le vineberry vao, aʻa ma le paʻu o le prickly eleutherococcus ei ai sona aoga aoga.

O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai le tofiaina o vailaau vasodilator, antioxidants, faapea foi ma togafitiga o fualaau (A, C, E, B2, iodine).

O le puipuia o le atherosclerosis e aofia ai le faateleina o le gaioiga faaletino, lea e fesoasoani i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o muscle tetele - savavali faʻataʻavalevale, uila, aau, savali i le ea fou.

Manatua o togafitiga a le tagata lava ia mo le atherosclerosis e mafua ai le gasegase ogaoga, e aofia ai le maliu.

O le tele o itu e iloa e fesoasoani i le atinaʻe o le cerebral atherosclerosis. E aofia ai, muamua, tausaga. Faatasi ai ma le matua, atherosclerosis o vaa i le tasi tikeri po o le isi o loo matauina i mea uma.

O le amataga o le atinaʻe o suiga o le atherosclerotic ma le faʻavave vave o le cerebral atherosclerosis e matauina i se taumafa le lelei (faʻaaogaina tele o gaʻo ma gaʻo, gaʻo le tele o meaʻai, mea taumafa, le i ai o meaʻai falai ma meaʻai i meaʻai, ma isi.

), faʻafitauli o le tino (gasegase, maʻi suka, faʻaleagaga o le hormonal), faʻaletonu o le tino, ulaula, faʻaaoga soo o tui tele o le ava malosi.

O tulaga lelei mo le tupu ma le alualu i luma o le atherosclerosis ua faia e faasaga i se talaaga o le maualuga o le toto maualuga. E tele taimi e atiaʻe ai le atherosclerosis ma le toto maualuga, ma faʻateleina ai le tasi i le isi.

O faʻamaʻi pipisi ma le inupia, lea e aʻafia ai le puipui o lapisi, o mea ia e fesoasoani i le tupu o le cerebral arteriosclerosis.

E leai se taua tele o le tulaga o le mafaufau, lea e fuafua ai le malamalamaga a se tagata i mea eseese o le olaga. O le leai o se uiga toʻafilemu, faʻafeiloaʻi e taʻitaʻia ai le mea moni o le tele o tulaga e faʻalavelaveina ai se tagata.

O le aʻafiaga leaga e afaina ai le leo o puipui o vaʻa vaʻai ma mafua ai se paʻu mamafa. O le tele o le toe faia o suiga tetele e avea o se faavae lelei mo le atinae o le cerebral atherosclerosis.

E le o fesili uma o le aano o le atherosclerosis e iu lava ina manino. O le i ai o se fuainumera tele o mea faʻapitoa e mafua ai le faʻamalosia o le polyetiology o lenei faagasologa.

Ae ui i lea, o le fesili e tumau pea, aisea e matauina ai nisi o gasegase e masani lava i totonu o vaʻa o le fatu, ma i isi - vaʻa vaʻai.

E taua foi le amanaia o le matafaioi o le faʻavaeina o mea, talu ai o mataupu faaleaiga o le faʻalavelave o le cerebral atherosclerosis e pei o le stroke e masani ona lauiloa.

O le autu autu i le faiga o le atinae o le atherosclerosis o le lipid dysmetabolism. O se taunuuga o se gasegase gasegase, o le lipoprotein le maualalo (LDL) cholesterol e teuina i totonu o puipui o le vavalaʻau.

O le gaioiga e aofia ai le tele o laʻau o mea tetele ma le faʻaogalua. Le faʻavaeina o le so-called. atherosclerotic plaque e tupu i laasaga - mai se mea e gaʻo ai le atherocalcinosis.

O le taunuuga o le atherosclerotic plaque, o le faateleina i le lapoa, faasolosolo malie lava i luga le lumen o le vaa ua afaina ma mafai ona avea o se puna o le thromboembolism.

I le tulaga muamua, talu ai ona o le faʻaitiitia o le alualu i luma o le lumanaʻi o le vaa, o loʻo i ai se faʻaititia o le toto i se vaega o le faiʻai.

O le hypoxia ma le le lava o meaʻai e maua mai i le vavalaʻau o lenei vailaau - ua atiaʻe ai suʻesuʻega faʻasolosolo, lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina ma le oti o tagata taʻitasi. O le faʻamalositino, o lenei faagasologa e faʻaalia e ala i faʻamaoniga o le faʻamaʻi o le tino (DEP).

O le malosi o nei mea e faalagolago i le faʻaogaina o le atherosclerosis, o le uila o le vaa ua afaina, o le tele o le atherosclerotic plate, le tikeri o le atinaʻeina o le tuʻufaʻatasia o toto i le vaega o le ischemic o le faiʻai.

I le tulaga lona lua, o se vaega o le atherosclerotic plate e momotu ese mai ai ma ua faasee atu i totonu o se vaa laʻitiiti pito i lalo e pei o se faʻataʻitaʻiga i se vaitafe toto, ma mafua ai ona faʻafuaseʻi ona tupu (thrombosis).

Faʻalagolago i le tele o le toto o le suavai o le gaʻo ua faʻalavelaveina ma le maualuga o le atinaʻeina o mea faʻapipiʻi vascular, o se osofaʻiga o le ischemic faifaipea (TIA) poʻo le faʻasolosolo o le ischemic. E sili atu ona seasea, o le cerebral arteriosclerosis e mafua ai le afaina o le tino.

O le malepelepe o le vascular wall e mafua ona o le solia o lona gafatia i luga o le nofoaga o le fausia o atherosclerotic deposits ma e masani ona afua mai i le maualuga maualuga o le toto.

O le falemaʻi, o le atherosclerosis o vaʻai vaʻaia e amata ona aliali mai pe a poloka e le atherosclerotic plate i totonu o vaʻa le toto o le cerebral tele na tupu mai ai le siama ma faʻapupulaina le encephalopathy. E tusa ai ma le ogaoga o maʻi o le cerebrovascular, e tolu laasaga o le cerebral atherosclerosis e iloga.

  • Uluai taimi. O faʻamaoniga e le tumau i le natura, e masani ona tupu i le mafaufau-faalelagona ma faaletino ma ua mou atu i se malologa. O loʻo i ai le faʻamaʻi o le asthenic: vaivaiga, vaivai le masani ai, faʻalauteleina le faʻavevesi, faʻafefe, faigata faʻalautele. Atonu ei ai taimi e momoe ai le moe i foliga o le lelava ma / poʻo le momoe i le ao, o nisi taimi o le vevela. O loʻo i ai sina faʻaitiitia itiiti i le fua faatatau o le mafaufau, o le mafai ona manatua ma taofia faʻamatalaga fou i le mafaufau. O le tele o gasegase i lenei vaitau e oʻo mai i luma o se faitioga o se ulu tiga, faʻatasi ma le pisa i le ulu, taliga poʻo le tasi taliga.
  • Alualu i luma o le Cerebral Atherosclerosis. O le faʻalavelave faʻaleagaina ma le suia o mafaufauga-lagona i uiga tauleleia ua faʻateleina. O le tulaga aoao o lagona e faaitiitia, e mafai ona tupu le atuatuvale. O le tagata maʻi e masalomia ma popole. O faaletonu o mafaufauga e manino lelei - o le tagata maʻi ma ona aiga e fai mai e le mafai ona ia manatuaina mea na tutupu i le taimi nei, e fenumiai ai. O le pisa i luga o le ulu e tumau. O ata viatila, tautalaga lemu. Malosiaga o tamatamailima po o le ulu, e masani lava ona i ai se faaitiitia o le vaʻaia ma nisi o faʻalogologo. E faasolosolo lava, o le gafatia i le gaioiga o galuega faʻapitoa e leiloa.
  • Faʻafitauli. O le faʻaitiitia o le atamai o loʻo agaʻigaʻi i luma, o mea e manatuaina, o le tautala i le mafaufau, le le fiafia, le faʻavaivaia, ma le leai o ni fiafiaga o loʻo matauina. O le tagata gasegase e leiloa le mafai gafatia i totonu o le siosiomaga ma i le taimi, ua le toe maua ni tomai faʻapitoa, e manaʻomia le vaavaaia.

I le tulaga o le siama o tagata mamaʻi i le atherosclerosis o le cerebral, e faalagolago i le tulaga o le faamai, paresis o le matamata, nystagmus horizontal, o nisi o le anisoreflexia, o le faateleina o le faateleina po o le le mautonu o mafaufauga, le mautonu i le tulaga o Romberg, le maofa o tamatamailima, ma le solia o suega faamaopoopoina e mafai ona iloa. A maeʻa le paʻu, atonu e iai paresis ma se isi vaivaiga neurological. O le siama o le tagata e faia e se fomaʻi e mafai ona iloa suiga o le atherosclerotic i vaʻa vaʻa. A faʻalogo le leiloloa e faʻaalia le faʻatalanoaga o le otolaryngologist ma le leo.

E sili atu le faʻamaonia lelei o le atherosclerosis o vaʻavaʻa gaʻo e mafai ai suʻesuʻega faʻapitoa. O le sili atu ona mafai ona maua, o le REG. O le tele o faʻamatalaga o faʻamatalaga o vaʻa o le ulu, faʻataʻitaʻiina o le duplex ma le MRI o vaʻa o le faiʻai.

O le taua tele o le faʻaaogaina o suʻesuʻega vateatea i le malosi, o le suʻesuʻega o le tikeri o le faʻaaogaina o le garotid arteries ma le matua o le gaʻo.

O le faʻavasegaina o le tulaga o le faiʻai, o le EEG e faʻaaogaina e faʻaali ai faʻavalava o le cerebral (aemaise lava i le taimi o faʻamaʻi) - CT ma MRI o le mafaufau.

E le mafai ona togafitia le cerebral atherosclerosis, ae e ala i taimi talafeagai, masani ma faigata, o lona alualu i luma e mafai ona faagesegese. Muamua lava, o mea e faʻaleagaina ai le atinaʻeina o le atherosclerotic faagasologa e tatau ona faʻaumatia.

E tatau ona mulimuli i se meaʻai fualaʻau sei vagana ai meaʻai e maua ai le maualuga o le cholesterol (aano o manufasi, fuamoa, margarine, iʻa fagota, sausage, meaai vave), faʻalauiloa i aso uma, faʻaitiitia lagona faʻalagona, e le aofia ai le ulaula ma inu, sili le mamafa o le tino. O maʻi gasegase e manaomia le filifilia ma le faʻaeteete o togafitiga e le faʻaleagaina. O le taua tele o le faasaʻoina o alalafaga lipid o le toto, lea ua faʻamatalaina e tusa ai ma taunuʻuga o se suʻesuʻega o mea o loʻo i totonu o le cholesterol ma le lipids i totonu o le toto. O vailaʻau faʻapitoa e faʻamaonia e faʻamaonia: simvastatin, atromidine, fluvastatin, gemfibrozil, ma isi.

O le togafitiga o le cerebral atherosclerosis e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le metabolism ma le totoina o neurons, faʻateleina lo latou tetee atu i tulaga o mea faʻataʻitaʻi, puipuia o le thrombosis, ma le faʻaleleia o galuega faʻavae.

I le avea ai o se togafitiga o le antiplatelet, o loʻo faʻatulagaina ai se faʻagasologa umi o le ticlide poʻo le tootoo o le acetylsalicylic acid. O togafitiga faʻapitoa e faia i le pentoxifylline ma le hypocpocetine, nifedipine. O togafitiga Neurometabolic e aofia ai le tofia o vitamini B, glycine, ma le gingko biloba sauniuniga.

O le faʻaleleia atili o tomai faʻamalosi e faafaigofieina e ala i le faaaogaina o nootropics: piracetam, picamilon, nicergoline, ma isi.

O le TIA faʻapitoa, o le paʻu o le tino, o le faʻaaogaina o le garotid arteries ma le faʻaitiitia o lona faʻamaonia e le sili atu i le 70% o faʻamaoniga mo togafitiga o le cerebral atherosclerosis.

E lua ituaiga o gaioiga: endarterectomy (aveeseina o le atherosclerotic plate ma le vaega o le vaʻalele o le vaa) ma le faia o se sosolo vascular lea e faʻafefe ai le atherosclerotic o le vaega o le faga.

E tusa ai ma faʻamatalaga, e faia e le neurosurgeons le faʻataʻitaʻaiga faʻataʻetaʻetaʻi, o le faʻavaeina o le anastomosis extra-intracranial, o le talitane o le brachiocephalic shaft ma isi gaioiga.

Le faʻasolosolo ma le puipuia o le atherosclerosis

O le fomaʻi o le cerebral atherosclerosis e matua fesuiaʻi. E faalagolago tele i le matua o le maʻi, o le taimi o le togafitiga o togafitiga, o le mafai ona faʻaaogaina atoa mea e lamatia ai. O aʻafiaga sili ona ogaoga o le cerebral arteriosclerosis o le taʻavale ma le faʻaleagaina, lea e mafua ai le le atoatoa o le malosi o le maʻi ma se mea e ono tupu.

Ole puipuiga sili ile atherosclerosis o soʻo se natura o se olaga ola maloloina, o lona uiga ole gaioiga talafeagai, se paleni paleni, nofo i le ea fou, se paʻu filemu o le olaga ma le fetaui lelei o galuega ma malologa.

O se lapataiga e uiga i le atinaʻeina o le atherosclerotic faagasologa, o le faʻaaogaina lea o lou alualu i luma, e aʻafia ai ma le le fiafia (ita, ita, ita, ita, ma isi).

), lea e faʻaosofia ai le suiga o tonic i vaʻa vaʻaia.

Faʻaleleia vave lou olaga, togafitiga talafeagai, ma pe a tatau ai, faʻaleleia le taoto toto o gasegase - o nei mea uma e mafai ona mafua i le puipuiga o le cerebral atherosclerosis, lea e fesoasoani e aloese mai ona faʻafitauli e pei o le stroke ma le dementia.

Atherosclerosis o laʻau o le inisinia o le faiʻai: togafitiga ma le puipuiga

O le atherosclerosis o laʻau faʻailoga o le faiʻai o le mafuaaga sili ona taatele o le paʻu. E maitauina o le lamatiaga o le faʻamaʻi e faʻalagolago i le paʻu o le paʻu, o tagata Europa e sili atu ona faʻafesoʻotaʻi i togafitiga nai lo sui o Asia ma Negroid.

O mafuaʻaga o le soliga o le iai o ni atherosclerotic plate i le gutu o le fagafaititi o le gaʻo, o le faʻasologa o mea, ma le gaʻo o le faiʻai. Ole taimi ole toe foʻi ole mafua ona mafua ile leiloa o le mafai ona faatumauina le masani ole toto.

O le mafuaʻaga e mafua ai se faʻalavelave pipisi i totonu o le faiʻai, e tutusa ma suiga o le atherosclerotic i le gaʻo. O le taufaʻamataʻu e fesootaʻi ma le mimita i le tulaga o le amata, alualu i luma, ma le faaleagaina o se atherosclerotic plate.

O le ogaoga o le faʻamaʻi o loʻo i le nofoaga lona lua pe a uma le atherosclerosis o faʻamaʻi o le fatu. O faʻafitauli o le maʻi o:

  1. mafaufau le mafaufau,
  2. faaitiitia galuega faatino,
  3. vaivai le vaivai.

E le maua e le tagata maʻi le mausali o lagona, oso mai le malosi o le tino, afaina ai le tiga o le ulu, ae maise lava pe a alu ese mai le tulaga agai i luga. O tagata maʻi e iai ni faʻafitauli ogaoga o le mafaufau, faʻaletonu i totonu o le tui vavalo.

Vaʻaia togafitiga o le cerebral atherosclerosis

O le sini autū o le taotoga o le puipuia lea o le taʻavale. Ina ia faia lenei mea, aveese pe faʻaitiitia le faʻavaeina o le atherosclerotic plate ma le faʻalauteleina o arteries, lea e mautinoa ai le sili atu o le tafe toto i le faiʻai. O togafitiga togafitiga e mafaufauina pe a le tali mai faailoga.

fomaʻi fualaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaliga mo le taotoga o le:

  • O le auai pea o TIA poʻo taʻavale.
  • Fuafuaina o se tikeri maualuga o le faʻamaʻi.
  • Le lava le toto i soʻo se vaega o le faiʻai.

Paʻu o le faʻamalosia o le balloon - O se faʻalavelave sili lea ona osofaia le endovascular procedure, i le taimi e faʻapipiʻiina ai le papa ma ua lautele le lautele o le faga. O le faʻaaogaina o le tino o lona uiga o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faia i totonu o le vaa e faʻaaoga ai se pusa faʻafefe. O se pusa e faʻapipiʻiina i totonu o le fusi o le femoral i totonu o le gaʻo i lalo o le faʻataʻitaʻiga o faʻamatalaga. Ona alu lea o le kesi i totonu o le toto i le mea e tu ai le uaea vavalalata ma le pusa.

O le sini autū o le faʻataʻitaʻiga o le faʻaitiitia o le siama e itiiti ifo ma le 50%, ma o se taunuuga o le laʻititi o le maualuga o le maualuga o le vaʻa e fesoasoani e faʻaleleia ai le toto i le mafaufau.

I le nofoaga saʻo, o se paluni laititi e faʻagesegese lemu, e faʻalauteleina ma faʻamalosi ai le faʻaleagaina o mea o loʻo i luga o le puipui o le faga. Ona tuʻuina lea o le paluni ma aveese. A maeʻa ona aveeseina le paluni, o le a faʻaleleia ai le faʻasolosolo o le pulumu e pei o le sima i totonu o le pusa. E uʻuina le aluga i se avanoa avanoa. E tumau pea le pala i le fao i taimi uma.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi pe a maeʻa le angioplasty atonu e aofia ai:

  • taʻavale
  • le mamao o le puipui o le vaa faatasi ai ma se pusi po o se paluni,
  • vaʻaia o toto toto.

O le angioplasty e masani lava ona faia i le vevesi tele o arteries (e sili atu i le 70%) ma le toe foʻi atu i le falemai o le TIA poʻo le stroke, lea e le faʻasaʻoina e togafitiga faafomaʻi. E mafai ona faʻaitiitia le faʻamaʻi o le faʻamaʻi pe a faʻamalosi i le 30% e aunoa ma ni faʻafitauli i le 60-80% o tagata mamaʻi.

O le gaioiga o le Cerebral e faʻafefe ai le faapipiiina- O se togafitiga faʻapope, lea e auina atu ai le toto e pasia ai le vaega ole vaʻa ma le pusa. I le taimi o le taotoga, e faia se pu i le ulupoo, e taʻua o le craniotomy. O se vaa foaʻi na ave mai le mailei, lea e vavae ese mai lona tulaga masani i le pito e tasi, toe faʻafeiloaʻi i totonu o le ulupulu ma fesoʻotaʻi i se uaga i luga o le mafaufau. O le gaʻo o le scalp ua maua nei i le faiʻai le toto, e faʻasese ai se vaʻa puipuia.

O faʻafitauli pe a mavae le taotoga e mafai ona aofia ai:

  • taʻavale
  • vasospasm
  • tui toto i totonu o se vaa foaʻi.

E masani ona fautuaina se taʻavale pe a faʻamalo le aluga 100% ma e le mafai ona faʻamalosi. O taunuʻuga o taotoga o taotoga e ese mai le faʻalagolago i le nofoaga ma le ituaiga o taotoga.

Vitio: Tausiga o le tino i vaʻa o le faiʻai

I le toe foi atu i le fale pe a maeʻa le falemai, ia mautinoa ia mulimuli i le fautuaga a lau fomaʻi tipitipi poʻo le cardiologist e uiga i se toe foʻi i le olaga masani. O le tausiga o le nofoaga o le faʻasaina ma le mataʻituina o faailoilo o faʻamaʻi pipisi, pei o fiva, paʻu, maʻi le masani ai, gasegase, poʻo le fulafula i le nofoaga o faʻasagaga, e taua foi. Afai o togafitiga ua faatonuina e puipuia ai le fausia o paʻu thrombotic, e tatau ona e faia e tusa ai ma faatonuga faafomaʻi.

E tatau ona ave le tausiga pe a fai o se faiʻai ua tuʻuina ma pe a uma le taotoga e tatau ona e faia ni tioata. Afai o le tioata e latalata vavalalata i malumalu, e mafai ona faaleagaina le fusi. Mo le puipuia o lenei mea, e tatau ona e puipuia le nofoaga ua faaleagaina ma se gau gau.

A maeʻa le taoto poʻo le taotoga, e taua le tausisia o le toe siakiina o asiasiga i le fomaʻi. Atonu foi e manaʻomia ai suʻesuʻega faʻavaitaimi poʻo suʻega ina ia mafai ai e le fomaʻi ona mataʻituina le setete o le soifua maloloina.

Isi togafitiga o le cerebral arteriosclerosis

E tele laau e faʻaaogaina i vailaʻau faʻapitoa e fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa poʻo le puipuia o le atherosclerosis. I totonu o le faiʻai, e le o mea uma e ulufale mai, ona o le toto o le faiʻai o le toto ua afaina, ae o loo iai pea fualaau faasaina atonu e aoga mo le ASGM.

O loʻo iai allic, lea na maua i lalo o le LDL cholesterol. O laʻau e mafai foi ona maualalo ifo i lalo le triglycerides i le tino e 20%. O le faʻaitiitia o tulaga faʻamavae e taofia ai foi le fausia o paʻu i totonu o toto toto.

E iai le malosi e mafai ona taofi ai le faʻamaʻiina o sela i totonu o maʻa, ina ia le afaina ai. O nisi mea faʻapipiʻi i totonu o se laau e mafai foʻi ona faʻamaʻapeʻi paʻu toto.

O lenei faila togafiti i saute sasaʻe e aofia ai curcumin. E valu taimi sili atu ona malosi nai lo le vaitamini E e faasaga i le faʻamaʻiina. O lona faʻaaogaina e puipuia ai le puipui o puipui o toto toto, faʻamalosia ai ma faʻaleleia le toto i le gaʻo. Turmeric ua faʻaaogaina i vailaʻau Initia e togafitia ai manua, ae mafai foi ona maualalo ai le cholesterol, lipids, ma le tuai o le toto.

Greens ei ai taimi lelei i le tino. E oʻo lava i le lanumeamata lanu meamata o ia lava o se lagona faʻafiafia i mata. Ae peitai, o le meaʻai, e sili ona aoga mo le soifua maloloina o le fatu ma toto toto. O se fualaau lelei lea e mafai ona faʻaitiitia ai le toto. E aofia ai le seleni, beta-carotene ma le manganese, lea e tau ai le atherosclerosis. O loʻo faʻamalamalamaina ai foi le taua ma le violaxanthin, o ni faʻamalosi e le faʻamalosi e fesoasoani i le soifua maloloina o toto toto, e puipuia ai le mumū o latou puipui.

Ina ia mautinoa o loʻo lelei le soifua maloloina o le fatu ma le toto, e masani lava ona galue, e manaʻomia ona e faia ni suiga i lou olaga, e pei o le teenaina o mea taumafa ma mulimuli i tulafono o se meaʻai masani. E lelei tele pi mo tagata. E aofia ai le tele o meaʻai ma e leai ni gaʻo afaina. Afai e te aʻoaʻoina le kukaina o pi, e mafai ona latou fiafia i meaʻai.

O le tele o lekila ei ai le mea maualuga o le potassium, e mafua ai ona faʻaitiitia le toto. E tupu lenei mea i le faʻalauteleina o vaʻa toto, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le avega i luga o le tino atoa o le cardiovascular system.

Afai o vaʻa o le faiʻai o loʻo i se tulaga matautia, e fautuaina e aloese mai le aina o aano o manu i le tele e mafai ai. O le mafuaʻaga o aʻafiaga ma isi meaʻai e aofia i nei oloa sili atu ona faigofie ona faʻaumatia tino ola. A o fai le 'ai o aano o le tele o faafitauli mo le tino, o lemoni o se auala sili lea ona lelei e faaleleia atili ai lou soifua maloloina. O nei ituaiga iʻa e iai le paleni lelei o le HDL cholesterol ma le LDL cholesterol faatasi ai ma le tele o minerale e pei o le potassium, selenium, choline ma le pantothenic acid, lea e aoga mo tagata.

O le potassium e aofia i iʻa e mafai ona faʻaititia ai le avega i luga o le cardiovascular system, e fesoasoani i le malolo o vaʻa toto, o le mafuaʻaga lea ua taʻua ai foi o le vasodilator. E tatau ona e faʻaeteete i mea e maua i le mercury i totonu o le iʻa, lea i se aofaiga patino e tau atu i aʻafiaga.

E toatele tagata talitonu sese o gaʻo uma e leaga, e le saʻo atoatoa. O le tino o le tagata e manaʻomia nisi ituaiga o meaʻai gaʻo, lea e mautinoa ai e mafai ona lelei gaioiga ma tino uma. Aemaise lava, o loʻo i ai se manaʻoga mo se paleni tutusa i le omega-3 aitema gaʻo.

O le suauʻu gaʻo e aofia ai le maualuga o le gaosiga o omega-3 gaʻo, lea e mafai ona paleni le maualuga o le cholesterol i le cardiovascular system. E puipuia ai foi le faaputuga o le cholesterol i totonu o toto toto, o le mafuaaga autu lea o le atherosclerosis. E le gata i lea, o le ono mafai ona paʻu i le toto, paʻu poʻo le fatu fatu ua faʻaititia.

Ginger o se mea manogi mamana i maualuga maualuga o le LDL cholesterol, toto mafiafia, ma le faaputuga platelet. O lenei fualaau faisua e maualalo ai le toto maualuga ma puipuia ai le le lava o le gafatia i totonu o toto. I le faʻaleleia o le toto, e matua manaʻomia lava e aofia ai i le taumafataga.

O le lauti lauti o loʻo i ai penefiti tau soifua maloloina Faatasi ai ma i latou o lona malosiaga antioxidant. E puipuia ai le faaleagaina i sela o le lologa e ala i faasāsani saoloto. E iai foi i totonu ole polyphenols e taofia ai le ulu atu o le cholesterol e ala i le puipui o le intestinal.

O lenei fale ei ai mea faʻamalosi malolosi e puipuia ai vaʻa toto mai le fausiaina o le kapaila cholesterol. E mafai foi ona fesoasoani e faʻaitiitia le maualuga o le toto ma faʻamautuina le maualuga o le cholesterol. O le iʻuga, o le a sili atu le malolosi o vaa, o le mea lea, o le hawthorn o se meafaigaluega lelei e faʻafefe ai le atherosclerosis.

Taumafa mo cerebral arteriosclerosis

O se soifua maloloina lelei e maua ai LDL cholesterol ma triglycerides. E aofia ai:

  • O meaai eseese e maualalo i le gaʻo ma le cholesterol ma le maualuga i fiber.
  • Lisi fualaau aina ma fualaʻau.
  • Se aofaiga faatapulaa o le sodium.

O le gaʻo e le tatau ona sili atu ma le 30%, ma o le gaʻo tumu e tatau ona le silia ma le 8-10% o le aofaiga o calories i aso taʻitasi e tusa ai ma le American Cardiology Association.

Cholesterol e tatau ona tapulaa i le 300 milligrams i le aso, ma le sodium (masima) i le tusa ma le 2400 milligrams.

Le faʻatusatusaga o meaʻai i aso taʻitasi:

  • 6-11 tufaina o falaoa, cereal, rice ma pasta,
  • 3-5 tautua o fualaau faisua
  • 2-4 taumafa o fua
  • 2-3 taumafa o susu, yogurt ma sisi,
  • 2-3 taumafa o aano o manu fasi, moa, iʻa, pi mamago, fuamoa ma nati.

Oona, suauu ma suti e tatau ona faʻaaoga ma le faʻaeteete. O fuālaʻau faʻamamaluina e pei o le olive ma le canola (canola) o se kuka lelei tele.

Vitio: Meaʻai mo le atherosclerosis o toto toto

Atherosclerosis o vaʻa vaʻaia: aʻafiaga

O faʻamaʻi pipisi i le atherosclerosis e mafai ona matua faaleagaina ai le soifua maloloina o se tagata maʻi. I le faagasologa o le cerebral arteriosclerosis, arteriopathy hypertensive, faʻamaʻi Alzheimer, o le stroke e mafai ona tupu.

  • Malosiaga faʻapitoa o le arteriopathy

O lenei togafiti faʻaleagaina o le faʻamafanafanaina ma faaleagaina i puipui o maʻa. Faatasi ai ma lona atinaʻe, o le pito i lalo o le eleele, lea o loʻo i totonu o le lauulu sinasina ma le mea papaʻe o le faiʻai, e aʻafia ai. E talitonuina o le mea lea e mafua ai ona suia le cerebral i vaega loloto o le faiʻai. O nei faʻaleagaina i vaʻa laiti e mafai foʻi ona faʻaititia le amyloid clearance, ma faʻalauteleina ai le ono mafai ona oʻo atu i ni ogaoga ogaoga.

O le faʻamaʻi o le Alzheimer o se ituaiga o dementia e mafua ai le atrophy o le faiai. O le angiopathy amyloid cerebral e maua i le 90% o mataupu i autopsy, ma o le 25% o se faʻafitauli matuia o le maʻi.

E mafua mai i le mai i se mai faafuasei le gau o le toto i soo se vaega o le faiʻai. O le faʻalavelave toto e masani lava ona tupu ona o le vevela poʻo le afaina. O suʻesuʻega o le faʻataʻavaleina mulimuli ane o le tino na faʻaalia ai o le tuputupu aʻe faʻamalosi o atherosclerotic plate na tutupu i le silia ma le afa o tagata taitoatasi, ma sili atu i le tolu o mataupu uma na faʻaalia ai le faateleina o le faʻamaʻi.

Faaiuga

Atherosclerosis o se faʻamaʻi umi e masani ona le oʻo mai. O le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia o se tasi lea o ituaiga o lenei faʻamaʻi, ma i tulaga ogaoga e mafai ona faʻalavelave ona o se paʻi poʻo isi faʻafitauli faʻapitoa.

Ina ia iloa le faʻamaʻi, o suʻega suʻe suʻega ma metotia faʻamalosi e faʻaaoga ai. I le togafitiga o le atherosclerosis, e taua uma le suiga o le olaga, gaioiga faaletino, ma le faʻaaogaina o vailaau talafeagai. Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻaaoga isi metotia o le faʻaaogaina, ma i tulaga ogaoga, e faia le taotoga.

Vitio: Toto toto, puipuiga o le atherosclerosis ma le thrombophlebitis. Faʻamatalaga faigofie

Mafuaaga o le faamai

Ua iloa e le au atamamai le tele o mafuaaga o le cerebral arteriosclerosis, lea e masani ona tuufaatasia ma le tasi. O le mea sili ona taatele ma sili atu ona taatele e tau atu i le tuʻuina atu o pusa cholesterol i totonu o vaʻa o le faiʻai ua taʻua o le matua. A maeʻa le 50 tausaga, o lenei faʻamaʻi i le tasi tikeri po o le isi e tupu i le 8 i luga o le 10. O mafuaʻaga mo lenei mea e leʻo faʻatuputeleina, ae o le au saienitisi e talitonu o le faʻalavelave masani o le gaosiga o le tino ma le suiga i tulaga o le hormonal e mafua ai le le mafai e le tino ona aveesea lipine leaga mai le tino.

E le gata i lea, o mea nei e mafai ona aʻafia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ao laʻitiiti:

  • meaai le paleni ma le tele o meaʻai, meaai falai o meaʻai i gaʻo ma gaʻo, mea manogi manogi i tua o le le lava o fualaau faisua ma fualaau aina,
  • meaʻai e le masani ai, pe a vaʻaia taimi o le fiaʻai tele i le 'ai o le tele o meaʻai,
  • faamai pipisi - gasegase, oona, hypo- ma hyperthyroidism, ma isi,
  • leai se faamalositino po o le le lava o le gaioiga faaletino ma le taunuuga o le oona,
  • leaga masani - ulaula ma le ava malosi, lea e mafua ai le vavalalata o vaʻa toto, e aʻafia ai le faʻamaʻi totoga atoa.

E le faʻateʻaina e fomaʻi le aafiaga o se vaega o le kenera. E tusa ai ma fuainumera, i le 9 mai le 10 tagata na mafatia i le atherosclerosis o le mafaufau, na feagai foi aiga lata mai ma faʻamaʻi na mafua mai i le tuʻuina atu o le cholesterol i le tino o le toto.

Talu ai o le atherosclerosis e tele lava ina maua mai i se talaaga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, e manatu le au atamamai o lenei faamai o se mea faaosofia. Talu ai o le atuatuvale o le mafuaaga autu lea o le maualuga o le toto maualuga, ua manatu foi e le o aafia ai i le tupu o maʻi. I lalo o le aʻafiaga o mafuaaga o le mafaufau, e mafai e le toto toto ona suia o latou leo ​​i ni nai taimi i le ao (vaapiapi ma le malolo), o se taunuuga o lea mea e fausia ai luga o latou totonu. I luga o ia manuʻa, o le cholesterol e vave lava ona faʻatutuina, e fai ai mafolafola.

E ui lava i le maualuga o mea autu o le faamaʻi, e le mafai e fomai ona iloa le mafuaaga autu o le faiʻai atherosclerosis. Latou te taʻua lenei faʻasolosolo faʻamaʻi, o lona uiga, atiaʻe pe a faʻapipiʻi ni mea faitino.

O le a le tulaga lamatia o le cerebral arteriosclerosis?

E ui i taumafaiga a fomaʻi e puipuia ai le faʻamaʻi, o le atherosclerosis o se tasi o faʻamaʻi masani. E lua lona lua i le faʻavasegaga o faʻalavelave aupito sili ona leaga o le faʻafitauli o le neurology ma le 45% o patholasis cardiovascular. O faʻafitauli autu o le atherosclerosis o laʻau autu o le faiʻai o loʻo i lalo:

  • faʻafitauli o le neurological nofofua - faʻaitiitia le faʻaaliga, faʻalogologo leiloloa, manatuaina, le mafai ona faatino faʻatonuga faʻatonuga, e faʻatali ai taunuuga oa latou amioga,
  • vailaʻau vasomotor i le tulaga o le toesea po o le faʻaitiitia o lagona lelei o vaega taʻitasi o le tino ma vae, paresis ma le maʻi pipili, faʻaititia le motusia,
  • mafaufauga le mafaufau lea e leiloa ai e se tagata lona lava faasinomaga, e le mafai ona fegalegaleai ma le lalolagi i fafo ma o nisi taimi e lamatia ai isi ona o amioga sese.

Ae e le o se mea sili lea ona leaga, aua o lenei togafiti o vaʻa o le faiʻai e matautia. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o le mea e ono tutupu i se gaioiga mamafa, e le mafai ona faʻafefeteina e maualuga. E tusa ai ma fuainumera, faatasi ai ma le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia, o le le atoatoa o suiga eseese ua tofia i le 80% o tagata maʻi o loʻo sailia le fesoasoani a se fomaʻi.

Afai e le o siakiina le faamai e tagata tomai faapitoa, ma o le tagata gasegase e lei mauaina togafitiga faigata, o le togafitiga o le ola ma le cerebral arteriosclerosis e sili atu ona leaga:

  • 75% o tagata gasegase e atiaeina le le atoatoa o faaletonu o le neurology e le mafai ona mafai ona togafitiga,
  • i le 60% o le gasegase o mafaufauga gasegase e faʻaleagaina, e aofia ai le vevesi,
  • i le 90% o tagata gasegase, o se mea e sili atu ona faigata, e muta i le siakiina o vaega eseese o le faiʻai, lea e mataʻituina ai maʻi o le tino, e manaomia ai le tausiga faifaipea mo le maʻi.

E maitauina e tusa lava pe talafeagai ma talafeagai togafitiga, ae o aʻafiaga leaga e le maalofia. O vailaau faʻaonapōnei e tuʻuina atu ai togafitiga togafitiga e fesoasoani e faʻaitiitia ai le malosi ma faʻaitiitia ai le ono tulai mai o se faʻalavelave matautia, ae peitai, o le faʻamaʻapeʻapeina atoatoa o faʻamaoniga e mafai ona mafai pe afai e maua se faʻamaʻi i le taimi muamua.

Faailoga o togafitiga


O faailoga aloaʻia i le cerebral arteriosclerosis e foliga mai i le leva o le amataga o le faʻaaogaina o le cholesterol. O faʻamaoniga e faʻaalia pe a maeʻa le pito i totonu o gaʻo autu ma laʻititi laʻititi o le faiʻai e faʻamafaʻateleina le tele o le toto e ulufale atu i le toto o le toto e faʻaititia e le 15% pe sili atu.

O faʻamalologa o le cerebral arteriosclerosis eseese e faalagolago i le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi:

  1. I le laasaga muamua o tagata gasegase, o faailo o maʻi e foliga mai naʻo le faateleina o le faʻalavelave faaletino ma le mafaufau-lagona atuatuvale ma vave pasi pe a alu e malolo. O loʻo faʻamatalaina i le asthenia, lea eo mai ma le vaivaiga, vaivai, le faʻalavelave ma le faʻaitiitia o le gauai ma le gauai. I tulaga vavalalata, o faʻalavelave moe e tupu i foliga o le lelava po o le moe i le ao. O le tele o tagata mamaʻi e faitioina le ulu o le tino, tinisitus. O le mafai ona manatua faʻamatalaga fou e faʻapitoa ona faʻaititia.
  2. Faʻateleina le alualu i luma, o le atherosclerosis e faʻatasi ma faʻafitauli o le mafaufau i le tulaga o le faateleina o le masalosalo, faʻafefe o lagona, o le uiga o le atuatuvale ma le atuatuvale. O mea e faaletonu o le mafaufau e sili atu ona logoina: o le galo e galo mea na tutupu i le taimi nei, ua le mautonu i mafaufauga. O le ulu tiga ma le tinisitus e tumau. Faʻasolosolo i le atherosclerosis o laʻau autu o le faiʻai, faʻalavelave faʻaauau le tautala (vevela, suia i le faʻamatalaga), faʻalavelave faʻapitoa i foliga o le valea ma le le mautonu. O le gaosiga o gaioiga e vave faʻaitiitia ona o le le lelei o le faʻaaliga ma le faʻalogo, o le vaivai o vae ma le ulu, ma le le mafaia ona mafaufau manino ma talafeagai.
  3. O le faʻasalaga mulimuli o le atherosclerosis o le ulu e tuʻuina atu i le teteʻe poo le tuʻa. O le atamai e matua faʻavaivaia, o le tagata maʻi e mafaufau ma amio e pei o se tamaititi pe maua foi le faʻamalosi poʻo le loimata e le masani ai mo ia. O le toʻatele o tagata gasegase ua maeʻa pe leai foi se mafaufau, o le vaʻaia, ma le leai o se fiafia i mea faitino ma mea na tutupu. E le maua e tagata maʻi lo latou gafatia e faʻatautaia i le avanoa ma le taimi. O nei tagata maʻi e manaʻomia le mataʻituina pea ma le tausiga ona o le faʻaaogaina atoatoa o tomai faʻapitoa.

O le taimi mulimuli o le faʻamaʻi e le mafai ona faʻafitia ma e le faʻavaivai e faʻavaivaia (faʻavaivai ma faʻaitiitia) faʻamaoniga. O le mea lea, e taua le iloa o suiga o le atherosclerotic i vaʻa o le ulu i le amataga. E na o le pau lenei o le ala e puipuia ai tomai masani ole tausiga o le tagata maʻi ma ia manatua le manatua.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O togafitiga mo le atherosclerosis o taimi uma lava ia o fuataga e faʻamoemoe i le toe faʻafoʻisia o faiga faʻasolosolo e le mafai ai ona faʻafefe ma faʻamautu i totonu o vaa. E le gata i lea, e taua le gauai i le toe faʻaleleia o le toto ma le meaʻai o le faiʻai, le puipuia o osofaiga o le maualuga o le toto.

Tuua Lau Faamatalaga