Maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka: O aʻafiaga faʻapitoa mai le maʻi mai Mai Mai

O le falemaʻi o le maʻisuka e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka, o le umi o le vasega, o le i ai o faʻafitauli.

O le autu o le "maʻoti" o faʻamaʻi o le maʻisuka e aofia ai:

- vaivaiga lautele ma muscle,

- polyuria (excretion o se aofaiga tele o le urine) - faʻaoga faifaipea ma le faʻaaogaina i le ao ma le po seia oʻo i le po e aunoa ma le faʻamalosi,

- polydipsia (fiainu), gutu malogo,

- polyphagy (faʻalauteleina le manaʻo),

- leiloa o le mamafa - masani mo le maʻisuka ituaiga 1.

"Faailoga laiti" o le maʻisuka:

- maʻi faʻasolosolo, toese le nifo,

- alveolar pyorrhea (purulent-inflammatory leion o pu o nifo),

- paʻu o le paʻu (faʻapitoa, faʻatasi ai ma le faʻatinoina o le lanu i totonu o le potu tele),

O se vaega o le maʻisuka ituaiga 1 o le televave o le atinaeina o "faailoga tetele", ma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o "tamai faailoga" e sili atu ona lelei. O isi faʻaaliga o le maʻisuka e mafua mai i le faaleagaina o totoga i totonu, toto toto ma le faʻalavelave o le tino.

Dermopathies: o le paʻu o le paʻu o le paʻu, o le faʻaitiitia o le tafega, o le masani ona faia o paʻu o le paʻu, faʻamaʻavale faifai pea, hydroadenitis, xanthomatosis, "diabetic rubeosis" o le uiga - faʻalauteleina o laʻau paʻu ma arterioles i le vaega o ponaivi alofilima, alafau. E masani lava ona i ai suiga i fao, o le a avea ma mea mataga, palasi, o latou foliga vaaia, o se lanu samasama.

Myopathy faʻaalia i le atrophy ma le faʻaitiitia o le malosi o le musika, le mamafa o le mamafa.

Faʻaleagaina i le tino faʻaleleia o le tino: faʻaalia i le vevela ma le atrophy o le mucous membrane o le maualuga o le respiratory tract, e masani ona maua i le paumonia ma le bronchitis. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e mafua mai i le pulmonary tuberculosis ma e tele taimi e mafatia ai.

Le faʻatoʻilaloina o le cardiovascular system: E fesoasoani le DM i se atinaʻe muamua ma le vave o le atherosclerosis ma, i se taunuuga, CHD. IHD e sili ona taatele i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Polokalame masini faʻaalia mai i le alualu i luma o taavale, faʻamaʻi ma le nifo, gingivitis ma stomatitis, atrophy papilla ma le laulauvalea le laulaufaiva, lea e tau atu i mu o le laulaufaiva, pharyn, esophagus,

e mafai ona tupu le gastritis tumau ma le duodenitis ma suiga i le mucous membrane, o le faaitiitia o le secretory ma galuega tau afi o le manava, o le gasegase o le maʻisuka e matauina mai le manava, lea e iloa ai le manava tuusaʻo, o le atinaʻeina o le malice ma malabsorption syndromes, atonu o faailoga o le gasegase gaʻo, poʻo le gase o le ate. O le mea tonu, e mafai ona e fuafuaina le faʻalauteleina o le ate ma le tiga laitiiti.

Gasegase Kenera: tagata maʻi e maua i le maʻisuka e 4 taimi e sili atu ona ono pagatia mai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi o le urinary tract:

carbuncle ma le fao o le fatu,

ogaoga ogaoga ma e oʻo lava i le cystitis.

O le maʻisuka maualalo o le maʻisuka i fafine e taʻitaʻia ai i le amene, i alii e vaivai.

O le maʻisuka ma lona faʻasalaga: mafuaʻaga ma metotia o le faʻasaʻo

O le le mautonu o le maʻisuka (DM) o le amataga lea o le faamai e toetoe lava a le faaalia mai, ma i le tusa o le kuata o mataupu o tupe maua e natia. O nei mea uma e mafua ai faigata i le faʻamaʻi.

O le maualuga o le suka i totonu o le tino e mafua ai le le atoatoa o le tino: gaʻo, gaʻo ma le polotini, lea e mafua ai le tele o faʻafitauli.

Mafaufau i mafutaga masani mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le a lenei mea

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e leai se faaletonu o le tino o le inisalini.


O mea taua e mafua ai le ono mafai ona gasegase

  • mamafa tele
  • ogaoga maualuga
  • maualuga mea o le "leaga" cholesterol i le toto,
  • vaega taua.

Mafaufau i foliga o le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua.

Uluaʻi ituaiga

O se ituaiga o le insulin e faalagolago i le maʻi. O se mea uiga ese o le le o ni gaosiga poʻo, o se filifiliga, faʻaitiitia le pulepulega pancreatic o le insulin.

O lenei mea e faʻamatalaina ai le faʻalagolago tagata ile inisalini. O se vaega o le maʻisuka ituaiga 1 o le televave o le atinaʻeina o faʻamaoniga, e oʻo atu i le hyperglycemic coma.

Lona lua


O le vaega sili ona lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2 o le mamafa tele o tagata i luga o le 40 tausaga.

O le gaosiga o le inisalini e masani lava, ae leai se tali o le tino i lenei hormone. O lo latou gauai i le gaosiga o le inisalini ua faʻaitiitia.

Glucose e le ulu atu i totonu o le tino, ae faʻapupula i le toto. E le afaina le maʻi i le taimi lava lea, ae a mavae tausaga. O se auala agamalu e faʻaaogaina ai le siama.

O se isi vaega o le maʻisuka ituaiga, lea e faʻaalia i tamaitai i le maitaga.

I le tautalagia o faailoga o le faʻamaʻi, o faʻamatalaga e pei o faailoga ma le maʻi e masani ona fenumiai. O le mea moni, o le syndrome o se vaega maʻoti o faailoga.

Faʻavaʻa

O lenei tulaga e fesoʻotaʻi ma se faʻaopoopoga umi ma le taua i le maualuga ole suka i le tino (mai le 0.5-11.5 mmol / l).

O le Hyperglycemia ua faʻapipiʻiina ma galuega faʻaletonu o le tino:

  • polyuria. O le i ai o le kulukose i le vavave e mafua ai le faateleina o lana osmolarity,
  • gasegase. Ona o le televave, o le tele o le vai i totonu o le tino ua faaititia,
  • galala, faʻalauteleina o le vai ona o le faʻamalaina,
  • faaitiitia le toto toto. O le faʻasalalauga foi o se taunuuga o le faʻamalaina,
  • o le hyperglycemic coma o le mea aupito sili lea ona mataʻutia, faʻamaoniga oti.

Ava

O se vaega faʻalavelave lea o faʻamaoniga, na mafua ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose o le toto e itiiti ifo i le 3.5 mmol / l ma faʻaalia i le atuatuvale, faaletonu ma le mafaufau. O le tele o taimi, o le hypoglycemia e faʻaalia i le taeao.

O le faʻaaogaina tele o le kulukose e mafai ona mafua mai i le sili atu o le inisalini, faʻapea foi ma le faʻamalositino o lenei hormone e le tumo - insulinoma. O le hypoglycemia e mafai ona afaina i neoplasms o le ate, o le paʻu ma le faʻamaʻi o le eleele.


O faʻaaliga muamua o le maʻi o le hypoglycemic:

  • ulu matua
  • gatete
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • vaivaiga
  • faateleina le sosolo,
  • amioga le lelei (e talitutusa lava ma le inupia).

Afai e le ave faʻataʻitaʻiga, leai se malamalama, faʻaleagaina mulimuli ane. O nisi taimi o le hypoglycemia matautia i le le maua o togafitiga faafomai e mafua ai le oti. O faʻalavelave faʻalavelave o le hypoglycemia o faʻalavelave fatu ma taʻavale ona o se faʻalavelave faʻapitoa.

Afai e mamaʻi le tagata gasegase, e aveeseina le manava i le ave o se mea inu carbohydrate poo le lauti suamalie. Afai e leai se iloa, e taofia le maʻi o le hypoglycemic e ala i le faʻaofiina o le kulukose i totonu o le va.

Togafitiga poʻo togafitiga o le chemotherapy e fesoasoani e faʻamalosea ai le faʻamaʻi o le tino o le tumutumu o le tumo. I le afaina o Addison, togafitiga faafomaʻi. Puipuiga - faʻamaoniga vave o mafuaʻaga e faʻaosofia ai uiga.

Neurological

Neurological syndrome e tupu i ituaiga uma faʻamaʻi. O nisi taimi o le neuropathy e iloa ai lava mai le amataga o le maʻi, o nisi taimi e mavae atu tausaga seia oʻo i uluaʻi faʻaaliga.

Neurological syndrome e faʻatasi ma nei mea ofoofogia:

  • faʻafitauli o le faʻalavelave faʻapitoa o le tino: faʻalogona mu i totonu o le tino (aemaise lava i vae), faʻaitiitia le lagona, foliga mai o maʻi pipili i luga o le paʻu, faʻasologa o le urinary incontinence,
  • le mautonu o le ANS - faatasi ai ma se umi faaumiumi o le faamai (ulu o le ulu, tiga o le manava, ma le faaitiitia o le toto),
  • mamanu o le neuropathy e maua i le maʻisuka, retinopathy,
  • faiʻai le faʻaleagaina, ono aʻafia le paʻu.

Metabolic

O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le oona tele, o le faateleina o le toto cholesterol ma le toto maualuga. O sea "bouquet" e matua faateleina ai le lamatiaga o le atiae o le lesepesetrotic vascular vasions and pathologies related: heart attacks and strokes.


O faailoga autu o le maʻi pipisi:

  • afaina
  • Toto toto e sili atu i le 135/85 mm. Hg. Art.
  • anapogi toto sugar sili atu i le 6.1 mmol / l,
  • naunau i le thrombosis,
  • maualuga le cholesterol.

Faʻatauga o le taumafataga, gaioiga faʻamalositino, togafitiga o le maualuga o le toto maualuga fesoasoani e aveesea ai se faʻalavelave leaga o faʻamaʻi.

Somoji phenomenon

O lenei mea mataʻutia ua lauiloa foi o le "insulin oversight." O se ituaiga "tali" o le tino i le masani ai o le faaitiitia o le suka i le tino (hypoglycemia).

E le gata i lea, e le gata ina faʻaalia, ae faʻamaloloina foi le hypoglycemia. E maitauina i tagata gasegase pe a tasi le injection o le inisalini e silia ma le 80 iunite.

O faʻaaliga o le Somoji e aofia ai:

  • suiga taua i le kulūkose,
  • hypoglycemia faavaitaimi,
  • faʻaleagaina ma se faʻaopoopoga o le inumaga o le inisalini,
  • i tino o le toto ma le toto - ketona,
  • tupe mama mo le leai o se mafuaaga manino, fia ai pea.

O le maʻi e faʻaalia i le tele o fesuiaiga i fua o le suka i aso taitasi.

Ua oʻo mai faʻamaʻi i le fuaina o le suka toto, e aofia ai le po. Afai e masalomia lenei maʻi, e faʻaititia le 20% o le inisalini. E taua foi le matua tausisia o le taumafa, vaega ole taumafataga ile aso (numera o taumafataga 5-6).

Afai o le tulaga e faasaga i le talaaga o nei faiga e faaleleia, ona saʻo lea o le siaki. Faʻatasi ai ma togafitiga e leai se aoga, e manaʻomia le falemaʻi ile fetuunaʻi o le inisalini ile falemaʻi.

O le uiga o "taeao o taeao" i le maʻisuka

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O lenei faaupuga na faia e le fomai D. Gerich i le 1984. O le maualuga o le suka o le toto e ala i le taeao: mai le 4 i le 9 itula.

O mafuaʻaga o le "taeao o le taeao" - tele meaʻai i le po, popole ma le faʻaofiina o le le lava o insulin.

O le mafuaʻaga o le mea e tupu ai, i le taeao o loʻo i ai le maualuga aupito maualuga o hormones cotrinsular i totonu o le toto.

I lalo o le faatosinaga a glucocorticosteroids, o le ate e maua ai le sili atu kulukose, lea e fesoasoani i le faateleina o maualuga o le suka. O lenei maʻi e tupu i ituaiga uma o le maʻisuka, ma i le ituaiga muamua o faʻamaʻi e faʻaalia ai lava ia i tamaiti ma talavou. O le hormone somatotropin tuputupu ae o se vaega faʻavae.

O le maualuga tele o le kulukose i totonu o le toto e matautia i totonu ia te ia lava. O suiga taua i le maualuga o le suka o le toto e sili atu ona matautia. O lenei mea e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o nephropathy, faʻasologa o le maʻisuka ma le polyneuropathy.

Ina ia iloa le mea ofoofogia, e tatau ona faia fua o po o fua o le suka, mai le 2 i le 3 i le po. O le faʻateleina o le toniga i le glucometer o loʻo faʻaalia ai se maʻi.

O a ituaiga o faʻamaʻi?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e iai se aiga poʻo le le atoatoa o le maualuga o le inisalini i le tino o le tagata.

O le faʻaleagaina o le gaioiga e oʻo atu ai i le soliga o le carbohydrate ma isi metabolic processes, ma faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I aso nei, o mea autu e mafai ona faʻavaeina ai le atinaʻeina o lenei maʻi o:

  • vaega faʻanatura
  • leai se mea
  • afaina maualuga
  • maualuga le cholesterol.

O faʻavae autu o le faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona tupu i le tulaga o:

  1. O le maʻisuka 1 o le maʻisuka o se ituaiga o togafitiga o le inisalini. E mafai ona atinaʻe uma i tagata e iai le mamafa masani ma i latou e mamaʻi. O se eseesega iloga o lenei fomu o le le gaosia o le inisalini (po o le laitiiti tele) e le pancreas. O le mea lea, o se tagata ei ai se faʻamaʻi e mafai ona faalagolago i le injections o lenei hormone.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiae i tagata pe a mavae le fasefulu tausaga ma i latou e mamafa tele. O le pancreas e maua ai le hormone i le aofaiga e tatau ai mo le tino, ae o ona sela e le toe tali mai e masani ona inisalini. O se taunuuga o le faʻaitiitia o le lagona o sela i le homone, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto, talu ai e le mafai ona ulu i totonu o masini.

Aʻo faʻalauteleina le maʻisuka, o faʻafitauli leaga uma o lenei maʻi e amata ona faʻaalia.

E le gata i lea, o le togafitiga e mafai ona i ai se ituaiga e pei o le maʻisuka ituaiga, lea e mafai ona tupu i tamaitai i le vaitau o le gaioiga poʻo se taunuuga o le atinaʻe o le hyperglycemia.

O faʻapogai autu o le maʻisuka ituaiga 1

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaalia o faʻamaʻi ma le atinaʻeina o maʻi faʻafuaseʻi e vave ona tupu, vave ona maua le malosi.

O le faateleina o le suka o le toto e mafai ona mafua ai le vaivai o le maʻi ma mafua ai le maʻi suka.

A maeʻa lena, o suʻega faʻataʻitaʻiga na faia na faia ai le faʻamaonia talafeagai.

I lenei tulaga, o le maʻisuka e mafai ona i ai faʻamaoniga nei:

  1. O le galala malosi, lea e faʻasalaina ai le tagata maʻi i le aso atoa (ma e oo lava i le po), o le taunuuga o lea mea o le taumafaina o le lima lita o le vai.
  2. Le manogi manogi o le acetone mai le ooto.
  3. Faateleina le manava ma e masani ona o faatasi ma le fiaaai. Faatasi ai ma le tele o mea taumafa ma e oo lava i le malosi faaletino, o le faaleagaina o le tino ma le paʻu mamafa mamafa ua tupu.
  4. Faʻasologa faifaipea, aemaise i le po.
  5. O le atinaʻeina o faʻafitauli i le paʻu, o le faʻaalia o le tele o faʻamaʻi laiti po o le fulufulu.
  6. E oʻo lava i faʻataunuʻu laiti poʻo manua e faʻamalosi malosi ma mo se taimi umi.

Faatasi ai ma mafuaʻaga e faʻaosofia ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi o lenei ituaiga, e masani ona aofia ai le faʻaliliuina o faʻamaʻi viral i le tino o le misela, maʻi, rubella poʻo isi faʻamaʻi.

E le gata i lea, o lagona ogaoga faʻalagona poʻo le atuatuvale e mafai foi ona mafua ai le maʻisuka.

O faʻapogai autu o le maʻisuka ituaiga 2

I le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaalia o faʻamaoniga e le tupu vave, ae pe a maeʻa se vaitaimi.

O le mea lea, e masani lava e le mafai ona iloa vave le faʻamaʻi.

Atonu e tele ni tausaga ao leʻi oʻo i faailoilo ua faʻamaonia e faia ai e le tagata le suʻesuʻega talafeagai ma faia suʻega. Na o suʻesuʻega talafeagai e puipuia ai le atinaʻeina o lenei maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona faailoa mai ia lava i foliga o mea nei:

  • O se faʻalavelave mataʻutia i le faʻaaliga, e tusa lava pe o le a le mea e teʻi ai.
  • Le malosi ma vave le vaivai o le tino, faaitiitia le faatinoga ma le le mafai ona taulai atu. E oo lava i se malologa lelei ma le moe e le aumaia ai le taunuuga lelei, o le lagona o le vaivai ma vaivaiga e le aluese.
  • Tele galala, le mafai ona tineia e tusa lava pe inu malosi.
  • O le faapipiiina o le paʻu ma isi paʻu o le paʻu e faʻaalia - vevela, mūmū po o ni mea.
  • Uiga masani.
  • O le tiga matuitui o le muso, e mafai ona tupu ai le gaogao i tamaʻi povi.
  • I luga o vae, aemaise lava i le vae pito i lalo, e maua i luga o vae vaevaega o le suka i le maʻisuka, e faigata ona faʻamalolo.
  • Faʻafitauli i le faʻasolosolo faasolosolo i fafine, o foliga mai o le gaogao
  • Faateleina le maualuga o le toto, o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻaleagaina o le myocardial e mafai.

Afai e matauina e se tagata le faʻaaliga o faailoga o loʻo i luga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo le suʻega.

O le faʻaalia o faʻasalaga ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi

E masani lava, o foliga mai o syndromes i le maʻisuka ituaiga 2 e tutusa ma uiga o loʻo maua. O le mea moni, o maʻi o le maʻisuka o se faʻapoopoga o le tele o faʻamaoniga.

O nisi taimi, o le maʻi o Raynaud e taʻua o se faʻaaliga o le maʻisuka. O le maʻi o Raynaud e leai sona aoga i le maualuga o le suka poʻo le insulin.O le syndrome o Raynaud e atiina ae i tua o faʻalavelave e mafua ai le alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 1. O faʻalavelave e faʻamalosia ai le maʻi o Raynaud o le scleroderma, atherosclerosis, periarthritis ma thromboangiitis obliterans. O le Reynaud's syndrome e faʻatasi ma le mafanafana, afaina, tiga i lima.

O faʻamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻatusalia i faʻamatalaga nei:

  1. O le maʻi o Moriak e masani lava ona tupu i lona laʻitiiti. Moriak's syndrome o loʻo i ai faʻamaoniga - o le tuputupu ae o tamaiti, o le faia o foliga i foliga o le masina. O le mafuaaga autu mo le faʻaalia o le faʻaleagaina e pei o Moriak syndrome o le faʻapipiʻiina o le inisalini maualalo, o le mea sese.
  2. O le maʻi gasegase o loʻo taʻua foi o se faʻaaliga o le faʻamalosia o le inisalini. Metabolic syndrome e atiae i le tulaga o le le malamalama i le insulin i siama. O le mea lea, o faʻafitauli uma i le tino e faʻaleagaina. O le tele o taimi, o le maʻi faʻasolosolo ona o le le tausisia o taumafa. O lenei togafitiga e masani ona avea ma se faʻamaʻi pipisi ma e taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi e pei o le maualuga o le maualuga o le toto, siama, ma le gaʻo.
  3. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani ona aofia ai le faʻaaliga a Somoji. O se tasi o taunuuga o lenei mea matautia o le sili atu lea o tui manaomia o le inisalini. O faʻamaoniga autu, lea e ono faʻaalia ai e maua e le tino le tele o tui o le inisalini, e mafai ona faʻaalia o le faateleina o le 'ai, o le mamafa, ma oso i le suka.
  4. Morning Dawn Syndrome o le faʻateleina o le maʻi o le maʻisuka, lea e faʻaalia ai o ia lava i le tulaga o le faateleina o le suka i le taeao, i le va o le 4 i le 6 itula.
  5. O se maʻi maʻisuka atonu e faʻaalia foi o se maʻi o le nephrotic. O le taunuuga o lenei tali o le atiina ae o le nephropathy o le maʻisuka, pe a fai suiga i vaʻa o gaʻo. O le mea lea, e mafai e se tagata ona atiaʻe le le atoatoa.

O lenei maʻi e iloa ai lava ia i le foliga o le fulafula, foliga mai o le polotini i le urini, o le ulu o le ulu ma faafitauli i le vaega o meaʻai.

Burnout syndrome. E sili atu nai lo na o se maʻi ...

Pe a talanoa tagata e uiga i le faʻamaʻaina o le maʻi i le maʻisuka, e masani lava ona mafaufau tagata i le tulaga sili ona leaga: o le maʻisuka togafiti e faʻaaogaina ma le loto i ai le tele o insulin pe a manaʻomia e tausia ai lona ola ma e le siakiina le kulukose toto mo vaiaso. Ae o lenei tulaga e mamao ese mai le tasi mea e mafai. O le syndrome o le Burnout e mafai ona faaalia i ona foliga eseese, o fua eseese ma mo mafuaaga eseese.

Atonu na e lagona le le lava o le ola ai i le maʻisuka ona o lou toto toto ua toe tafe i le taimi o taʻaloga ua e fai ma vaisu mo le tolu tausaga i le taimi nei, ma o suiga uma na faia i le polokalame o aʻoaʻoga e leʻi aumaia ai le manaʻoga manaʻomia. Pe atonu foʻi, o loʻo e feagai ma se teteʻa mai se tamaloa na e pele i le aso ananafi ma lou loto atoa, ma o nei aafiaga e le tuua ai se avanoa mo mafaufauga e uiga i le maʻisuka.

Pe atonu foi ua e le lava i le masani i aso taitasi. Faʻataʻitaʻia o meaʻai gaʻo, saili se nofoaga mo se isi inisi, sikola faʻasolosolo muta, numera e le muta, vaega o le hypoglycemia pe, i se isi itu, o mea e le mafaitaulia i le suka ma se masini faʻafefe mo le faʻaauau pea o le kulukose, lea e oso aʻe i le 3 i le taeao, pe a uma mea uma e te manaʻo ai naʻo le moe.

Faʻafefea faʻaalia lava ia faʻamamaina maʻi? I le tele o auala, mai le le amanaʻiaina o faʻamaumauga a le fomaʻi e faʻaauau pea ma masaniga o le puleaina o le maʻisuka i le lotolotoi o le vaivai o lagona. O le iloaina o uiga o mea manogi e faigofie tele - o nisi nei o amioga masani masani:

  • Faʻafeiloaʻiga mai matua matua faʻamaoniga o le suka toto ina ia latou le ita ma le popole
  • Le mautonu meaai e aunoa ma le mafaufauina o taunuuga talafeagai mo le suka o le toto
  • Suauu suamalie, pia, meainu malolosi. ona o le a lava
  • O le naunau pea e tuu mea e alu
  • Laua o le inisalini i se aofaiga e tatau ona tatau ai ina ia le oʻo i le falemaʻi
  • Tausisia ma le faʻalagolago le maualuga o le maualuga o le suka i le maualuga o le suka e mafua ai le le mautonu
  • Le lava se manaʻoga e faitau fualaau 'olo ma tui inisalini "mata", aua o le manaʻomia ona mataʻituina soo se auiliiliga ua matua fafagaina
  • Aloese mai fualaau faisua ma fualaau aina, aua o le 'ai lelei o meaai, pe a na o mea uma o loʻo siomia ai oe e faamanatu ai ia te oe se soifua maloloina lelei, ua matua tele
  • O le gauai atu e tui le insulin pe siaki le suka i le i ai o tamaiti o le vasega poo uo, aua ou te manao e pei o isi tagata, ae le o le "maʻi e faavavau"
  • O se masina o le atuatuvale ina ua maeʻa le isi malaga i le falemaʻi, pe a oʻo mai o le retinopathy na lemu lemu ae mautinoa na alualu i luma, poʻo le fomaʻi na maua le neuropathy poʻo nisi faʻalavelave
  • E leai se tasi e vaai i loimata i le aluga, aua o le maʻisuka ua avea ma avega mamafa
  • Suʻe i le "autopilot" mode, lea e natia ai le fefe faifai pea, faʻavasegaina o le tagata lava ia ma le fefe e saili fesoasoani.

I le tulaga lautele, o le mumunuina o le syndrome e mafai ona avea o se taunuuga o se faanaunauga faifai pea mo le lelei: mo faailoga lelei o le hemoglobin glycosylated mo le tausaga i le laina, mo le atoatoa i le mulimuli i faatonuga a matua, toalua po o le toalua, mo le mulimuli atoatoa i fautuaga a fomai - ua na o se taunuuga tuusao o le ola faatasi ma le maʻisuka fai se lemu ma ole atu mo se fesoasoani.

5 laasaga e foia ai le faʻamaʻi pipisi. Faʻafefea ona foia ae le fiu!

1. Ia nofouta i le tulaga.. O lenei laasaga muamua e foliga faigofie lava, e ui o le faʻatinoga e sili ona faigata, aua o le amanaiaina o lou vaivai e mamao mai se galuega faigofie. O le a le uiga o le iloa? Fesili mo se fesoasoani (tusa lava pe leai sau tasi e faʻamoemoe i ai, sei vagana ai oe lava) ma tuʻuina atu ia oe lava le avanoa e te lagona uma ai itu o le maʻi pipisi.

E le o se mea faalilolilo le toatele oi tatou o loʻo taulai atoa i manaoga o togafitiga o le maʻisuka, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma mulimuli i faatonuga a matua ma aiga - i ia tulaga e leai lava se avanoa e faʻalogo ai io tatou lagona. Faʻasalaga o le maʻi, "lagona" o le mea muamua lava ia talia le tulaga, faʻaalia oe lava e faʻaalia lagona e tusa lava po o le a: le faʻavaivai, vaivai, atuatuvale, vaivaiga ma e oʻo lava i sea ituaiga ita o le maʻisuka e faʻavavau.

Tuʻuina oe lava taimi e faʻafefe ai le faʻamaʻi pipisi. O le mea taua e le o le faʻagaloina le faatumauina o le maualuga o le suka i se saogalemu (ma e le o se mea lelei) ma ia tausia lelei lou soifua maloloina e pei ona tatau ai ina ia le aumaia le maʻi mumū i se falemaʻi. O le mea moni, o tagata uma e maua i le maʻisuka (e tusa lava po o le a lona ituaiga) ei ai le aia tatau a itiiti ifo ma le tasi i lona olaga e avatu ai se vaivaiga ma iloa ai ua vaivai o ia i le maʻisuka.

2. Seti le taimi. O le laasaga lona lua o le fatuina lea o se fuafuaga moni e foia ai le maʻi. E ui lava i le taua o le laasaga muamua o le ola i le amataga o le maʻi, o le "malolo" i lenei setete e le saogalemu mo lou soifua maloloina. Fesili ifo ia te oe lava i se fesili tuusaʻo: "O le a le tele o le taimi e tatau ona ou taulimaina ai le faʻamaʻi pipisi?" Se vaiaso? Lua? Pe atonu o le tolu masina atoa?

I le setiina o se taimi, e mafai ona sili atu lau fuafuaga pe faapefea ona e foia le syndrome, aua o le laasaga lona tolu o le suiga moni, ae le o mea masani i aso taitasi e fesootaʻi ma le puleaina o le maʻisuka, e mafai foi ona avea ma suiga i isi eria o le a sili atu ona fiafia ai lou olaga ma mafai ai ona lelei lou pulea o lou maʻisuka.

Afai o oe o se matua pisi, e mafai ona faʻamanuiaina oe mai le faʻatagaina o le fale e faʻamamā ai i se isi tagata - a itiiti mai mo ni nai masina aʻo e maua le malosi e toe foʻi atu ai i lou olaga talu ai. Afai e te aʻoga i se iunivesite ma galue i ni galuega se lua, atonu e manaʻomia lou faʻagesegese ma faʻagata oe i le suʻesuʻeina ma le tausiga o lou soifua maloloina mo sina taimi. Pe atonu foi o loʻo e galue i se galuega ua e moemiti i le faʻavae mo se taimi umi, poʻo le tele o galuega e le taofia i aso uma, ma e le lava le malosi e te mafaufau ai i le maʻisuka. Vaʻai i lou olaga mai le itu, mafaufau i le mea e mafai ona suia, ma taumafai e maua se paleni.

3. Seti sini moni mo meaai ma faamalositino. O se tasi o mafuaʻaga autū e mafua ai ona maua e tagata e maua i le maʻisuka le faʻamaʻi pipisi o le mamafa faifai pea ona o le manaʻomia ona 'ai ma faʻamalositino lelei. Ioe, e manatu tagata uma o lona tiute o le tau mai ia i tatou o le maʻisuka e le tatau ona 'aina. (Taʻu i le "au atamamai": o le mea e sili ona leaga le foai e sili ona lelei mo i latou e le 'ai ai!)

O le mea moni, e le tatau ona e faʻamoemoe mai se tagata e leai se mafaufau, e vaivai i le maʻisuka e avea ai ma se tagata tausi fua o meaʻai talafeagai ma se soifua maloloina lelei i se taimi vave, aua o le a na ona faʻaleagaina ai le tulaga. I se isi itu, pe ae sauni mo le suiga, ia e folafola atu ia te oe lava e faia se mea fou se tasi o le ai ai se aafiaga lelei i lou soifua maloloina - mo se faataitaiga, savalivali i le taimi o le malologa o le malologa, pe alu i le faletaalo i le taimi lava e maeʻa ai galuega i Aso Gafua, Aso Lua ma Aso Tofi, pe mulimuli i mataupu taumafataga o le taeao o le soifua maloloina, poʻo le faʻatapulaʻaina o lau suka i le tasi mea suamalie i le aso. Ia avea ma se mea faigofie, ae ia mausali. A maeʻa le masina pe lua, aua le faʻavalevalea e faʻaopoopo se isi amioga fou.

4. Seti ni sini o le suka toto. O le manatu o le faʻaofiina o se masaniga fou, faigofie ma patino o le a aoga foi i le puleaina o maualuga o le suka. E le gata i lea, e le tatau ona e mafaufau i ni suiga tetele i luga o le galu o se togafiti faataulaitu. E sili atu le talafeagai le mafaufau pe o le a se mea e mafai ona e faia e faʻaleleia ai lau gaioiga o loʻo iai nei, mo se faʻataʻitaʻiga, siaki lau suga toto i taeao uma i le taimi lava e teʻi ai, ia faʻaeteete i le filifilia o le inisalini mo le 'aiga o le afiafi, , o le maualuga o le suka o le toto i totonu ole laʻau e manaʻomia, poʻo le leai foi mo se minute e vaelua ai le mita, ma o le a totoe na o ia.

E faigofie ma faʻamaoni. Laasaga i lea laasaga. A uma le masina pe lua, o le taimi lava e te sauni ai, mafaufau i se isi amioga e mafai ona e faʻaopoopo. Ma ioe, aua le faatuai e saili se fesoasoani mai lau fomaʻi! Afai oe matamuli, atonu o le taimi e suʻe ai se isi fomaʻi. Aua le fiu - faʻaaoga uma avanoa avanoa e fatu ai le 'au e te manaʻomia.

5. Viia oe lava. O mea uma e mamao mai le faigofie e pei ona foliga mai ai. E tusa lava pe sili atu ona lelei lou suka toto ma o mea uma e alu e tusa ai ma le fuafuaga, ua na o oe lava e te galue malosi ai. Ma e tusa lava pe sili atu le maualuga o le suka i le toto, o loʻo e taumafai pea e faʻaauau pea ona e ola! Viia oe lava mo au taumafaiga, ona e na oi latou e mafai ona malamalama i ai i aso uma e mafai ona malamalama i le olaga e maua i le maʻisuka.

Manatua, oe iai le aiā tatau e iloa ai le faʻamamaina o le maʻi i se taimi e tasi ma iai foi le aia tatau e foia ai, tusa lava po o le a le umi e alu ai. Tau lava ia manava manaia ma ia manatua e te mamao na o oe ua maua i le maʻisuka.

Yi FUAFUAGA FAʻAMAITI I DIABETES MELLITUS.

I le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino, o mea taua e lua e mafai ona tuʻufaʻatasia ma isi e faia ai se matafaioi taua:

· microangiopathy mafua ai ona faʻaleagaina le namele o le ischemic ma avea ma mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o ni neuropathy,

· afaina o le tino i neurons ma sel o Schwann, e fesootaʻi ma le faaputuputuina o le sorbitol poʻo le myoinositol deficiency ma o le taua tele i le atinaʻe o neuropathies o loʻo tutupu malie malie.

Mai le amataga o uluaʻi faʻamaoniga o le maʻi i le atinaʻe o le neuropathy, o le 1 i le 25 tausaga e mafai ona pasi, ma i nisi tulaga, o le neuropathy o le uluai faʻataʻitaʻiga o le maʻi o le maʻisuka.

1. Faʻasologa o le neuropathy. O le faaleagaina i le tino o le tino o le tino e maua i le gasegase i le 15% o tagata gasegase, e tele lava ina maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma e mafai ona ave le fomu o eseese syndromes. E sili atu nai lo isi Polyneuropathy maʻaleʻale faʻamaʻitele lava paʻi lima. O faitioga aupito sili ona lelei o ia ituaiga o gasegase o le faʻalavelave faifai pea, tingling, susunuina i vae vavalalata, e sili atu ona leaga i le po. O faʻasolosolo i luga o vae e paʻu i lalo. O le gasegase o le ituaiga o totini e mataituina. I tulaga ogaoga, o lima o loʻo aafia ai. O nisi faʻalavelave faʻamalosi e masani ona oʻo i luma o le pito i lalo. O faʻafitauli faʻafitauli e mafai ona faʻaalia e ala i le ogaoga o le gaʻo i luga o le vae, ogaoga faʻasolosolo. I nisi tulaga, o faʻamatalaga faʻapitoa e aofia ai le le atoatoa o le loloto o le mafaufau, ataxia, atony o le vevela ma le vaivai vaivai i vae.

Tele mononeuropathy, mafua mai i le microangiopathy poʻo le microvasculitis, e masani ona masani i tagata matutua ma amata i le tiga i le pito i lalo, ogavae ma tulivae i le isi itu. O le vaivai ma le atrophy o muscle, o nisi taimi e faʻaalia ai, e sili atu ona iloa i le fusi o le pelivic ma le ogavae, e ui lava e mafai ona aʻafia ai vaega vavalalata. E mafai ona faʻafesoʻotaʻi le mafaufau poʻo le faʻaleagaina. O le tulivae e masani ona pa'ū i luga o le itu ua afaina. Faʻaauau le toe faʻaleleia o galuega, ma le toe foʻi - aafia o le isi vae.

Isi ituaiga latalata i le neuropathy o le maʻisuka faʻaalia i vaivaiga tutusa ma le atrophy o maso o le ogavae, i se tulaga maualalo - o maso o le tauau o le tauau ma le tauau, ma le faasolosolo malie malie ma le telegese le alualu i luma. E masani lava ona le toe iai le tiga, o lagona le mautonu e agamalu. O lenei ituaiga e masani lava ona aʻafia ai ma le faʻafitauli o le tino, ae le o le microangiopathy ma o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga lelei i se talaaga o le stable normoglycemia.

Maʻi le maʻisuka Radiculopathy, lea e masani ona nonofo faʻatasi ma polyneuropathy maʻaleʻale ma e mafai ona tupu i soo se tulaga, ae e masani ona aofia ai le maualalo o le togafiti (Th6 - T12) ma le pito i luga (L2 L4) aʻa. E tasi poʻo le lua i tafatafa o aʻa i lalo o le oganisi i luga o se tasi poʻo itu uma e lua e masani ona aafia (maʻisuka ituaiga o neuropathy). O le tiga o le fusi i le ogatotonu poʻo le pito i lalo, faʻamalama i le tumutumu pito i luga poʻo le ogatotonu, lea e masani ona sese mo le faʻaalia o togafitiga o le manava o le manava, fatu, ma le tagi, o uiga ia. O le tele lava o tagata mamaʻi e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le mafaufau i vaega o loʻo aʻafia ai le tino. I le taimi lava e tasi, e afaina ai le afi, ae o lo latou toilalo e masani lava ona tumau pea le taua. E naʻo nisi o tagata gasegase o loʻo i ai vaivaiga o le tino o maso. E le taumate, o le radiculopathy o le maʻisuka e aʻafia ai le pito i lalo o le lumbar ma le maualuga o laʻau (L5 - s2) ma aʻa faʻamau (C5-C7) O le radiculopathy e masani ona toe suia, sui suiga i le lotoifale. E lelei le faʻaaliga. I le sili atu ma le 3/4 mataupu, o le toe faʻaleleia atoatoa e tupu i le gasologa o le tausaga.

O tagata gasegase e mafai ona atiaʻe faʻaogaina o mononeuropathy gasegase lautele. O le tele lava o taimi e faʻaaogaina ai le nasu o le median i totonu o le alalaʻau, o le ulina nerve i le tulilima. I luga o vae, o aʻafiaga tuma ma femoral mumusu e masani ona afaina.

2. Autonomic Neuropathy. E masani lava ona aʻafia i le talaaga o le umi o le maʻisuka, ae o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o nisi taimi e atiaʻe ai i le taimi muamua o le maʻi (ua manatu o le tulaga lea ua i ai le uiga o le maʻisuka). O gaioiga faifaipea o le hypoglycemia faaumiumi ogaoga ma le le atoatoa o le togafitiga o le insulin (polyneuropathy hypoglycemic) e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le polyneuropathy. O le polyneuropathy autonomic o loʻo faʻaalia i le tuufaatasiga o faʻamaoniga o le le atoatoa o le tino: gastroparesis, nocturnal diarrhea, tachycardia i le malologa, fua o le fatu, fatuga masani, anhydrosis, vevela neurogenic, carotid apnea, le atoatoa. I tagata gasegase ma le maʻisuka ma le neuropathy autonomy, o le faateleina o le taimi o le tiga o le fatu poʻo le faʻafuaseʻi o le faʻamaonia ma le oti ua matauina.

3. Le faʻatoʻilaloina o neura vavae. O le neuropathy o le Cranial e masani lava ona aafia ai le nerve o le melilomotor (o le ulugalii III), e le masani ona avea le paʻu (YI pair) ma le mama (IY pair) nerves (gasegase gasegase ophthalmoplegia). E silia i le 50 tausaga le matutua e masani ona aafia ai tagata. O le faʻamaʻi amata vave i le tiga tele i le itulagi o le gataifale, lea o le tele o aso na muamua atu i le vaivai. I luga ole suʻesuʻega, e faʻaalia se tapulaʻa o le gaoioi o le mata ma le pupilie faʻaalia. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, faʻatasi ai ma le siama, o le ogatotonu o le namu e pagatia, ae o loʻo tumau pea le faʻaogaina o filo sulu i luga ole itu. Faʻasagaga o le nasu (III paipa) (aemaise lava, i le anesysm o le suauʻu fesoʻotaʻi mulimuli), o faʻamatalaga e amata i tamaiti aoga. O le aʻafia e aafia tele i taimi uma nai lo isi. O lona maʻi o le maʻisuka e masani lava ona i ai se auala lelei ma le mama i totonu o le 3 masina. Talosia ia matauina Tolosa-Khanty syndrome, lea e sili atu ona vavalalata tagata mamai i le maʻisuka, mata o le neuropathy, mea e le masani ai le neuralgia ma le neuropathy.

4. Faʻafitauli leaga.O le faʻaleagaina o le tino i le maʻisuka e mafai ona mafua mai i le retinopathy o le maʻisuka, o le neuropathy o le tino, toega o le toto, o le fula o le nerve optic ma isi mafuaaga. O le tele o taimi, o le retinopathy o le faʻavae o le faʻaitiitia o le gaioiga vaaia. O nisi taimi e taua tele le aafia o isi vaega o le mata (cataract, microaneurysms ma hemorrhages, exudates).

5. Launi vavalaʻau. Mielopathy e sili atu ona taatele nai lo le aafia i neura o le gataifale ma e masani lava ona faʻaalia i nai uiga itiiti o le faʻaleagaina o pou ma tua. O nei mea e aofia ai faʻalavelave i le faʻalogoina o le vibration, faʻamaʻi pipisi. Faailoga a le malo o Papinsky, vaivaiga ma ata i pito i lalo. E le masani ai le le mautonu o le tino o le tino ma o le mea masani lava o le gaioiga o le neuropathy autū.

6. Faʻaiʻuga o le faʻaleagaina o le faiʻai ma le pito i lalo o le cerebral. O nei faʻasalaga e mafua mai i faʻamaʻi pipisi. Atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga e masani ona o faatasi ma le maʻisuka ma e mafai ona taitai atu ai i le faamai o le ischemic. Faʻaleagaina o le paʻu e mafua mai i le paʻi e masani lava ona sili atu ona malosi i le i ai o le hyperglycemia.

O le faʻamaʻesega o le "mama" dysmetabolic incephalopathy i le maʻi suka o se faʻafitauli sili ona faigata ma e masani lava ona matauina lona vailaau. O nisi taimi e faʻaalia ai lava ia i ni pseudo-stroke episodes ma faʻafitauli o le neurological le tumau. I le gataifale, e mafai ona maua se faʻalauteleina o mea e maua i le kulukose ma le polotini.

7. Coma. Vaʻaiapolo o le mafuaaga taatele lea o le siama i le maʻisuka. O ia lava e mafai ona taʻitaʻi atu ai i tagata mamaʻi i le maʻisuka pe fesoasoani i le amataina o le coma mai le ketoacidosis poʻo le lactic acidosis. O le ketonic hyperosmolar hyperglycemic coma (pe a masani ona sili atu le maualuga o le kulukose o le toto nai lo le 800 mg / 100 ml ma le osmolarity o le sili atu ma le 350 moa / kg) e faapitoa lava mo tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga II. O faʻaaliga o le falemaʻi e masani lava ona faʻaalia e le tupuga o le le mautonu, o loʻo oʻo i totonu o le maasiasi ma le paʻu, faapea foʻi ma faailo o le faʻamaina o le tino. O le gasegase poʻo se vaega ole faoa faamalosi o loʻo tutupu i le tusa ma le 20% o mataupu, ma le faʻaititia o le faʻasolosolo o le motusia e tusa ma le 25%. E le gata i lea, o le fesuiaiga o le fefe po o le asterixis, o le hemichorea, o le hemianopsia, o le gaogao e mafai. O se taunuuga o le televave o le maualuga o le faʻaogaina o le tino, o loʻo faʻalautele ai le siʻitia o mea faʻapitoa i le vaega o le alalaupapa ma isi vaega o le fatugalemu o le tino. I suʻesuʻega a suʻesuʻega suʻesuʻega, e iloa ai le maualuga o le hyperglycemia, faʻatasi ai ma faʻailoga o le faʻamalaina tele. E tusa ma le kuata o tagata gasegase o le alose acidosis, o lona tikeri e amata mai le laʻititi i le agavaʻa, ma o le tele o tagata gasegase o loʻo iai ni faʻailoga o le toilalo vaivai. A aunoa ma togafitiga, e mate uma gasegase.

Tetoacidosis o le maʻisuka e masani lava ona maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma e mafua ai ona maua i le na o le 10% o tagata gasegase. E masani lava ona atiina ae lelei pe le lelei. O le tele o tagata mamaʻi, pe a faʻatagaina i le falemaʻi, ua latou iloa lelei, latou te maua se talaʻaga o le fia inu, vevela, le mautonu ma le vaivai. O loʻo manino manino le suavai, latou te popole e uiga i le gaʻo, vomiting ma le tiga o le manava. O faʻalavelave masani faʻavavelavala (o le manava o Kussmaul) e faʻaalia ai le tele o gasegase, o se vaega o le taui mo le gasegase metabolic.

Maʻisuka Lactic Acidosis e masani lava ona tupu i tagata gasegase e maua fualaau faʻamaina i fualaau. O le faiga o le tele o le lactate formation e le o iloa. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e tutusa ma le ketoacidosis o le maʻisuka. E le gata i lea, o loʻo i ai le faʻasalaga faʻapitoa poʻo le faateʻia ma le leai o se maualuga maualuga o tino o le ketone i le plasma toto.

Hypoglycemia, e fesoʻotaʻi ma le faʻasolosolo o le inisalini, e mafai ona mafua ai le faʻaaogaina lelei i nisi o vaega o le cortex, hippocampus, galalia basal, cerebellum. O nisi taimi latou te le matauina le hypoglycemia ona o faaletonu o mafaufau e mafua mai i le hypoglycemia lava ia. O nisi taimi o osofaiga a le hypoglycemia e na o isi lava e matauina, ma uaʻi atu i suiga o amioga a le tagata maʻi. O se osofaiga o le hypoglycemia e mafai ona o mai faatasi ma le delirium, e le afaina i le gasegase o gasegase ma le faaseseina o le toto, o vaega e pei o le stroke e pei o faaaliga folasia po o le lavelave o le gaoi. E masani ona tupu i le vailaau o le gaosiga o le faʻagatolo o le tino (o se taunuuga o le fegalegaleaiga o le hypoglycemia ma le ischemia). O le maasiasi, e masani ona iloa i le taimi o se osofaiga, e mafai ona taua tele le faʻamaonia o le faʻamaonia. O le le mautonu ma le amio e masani lava ona tupu pe a pa'ū le kulūkose i lalo o le 3-4 mmol / L, gaogao ma gasegase o le gasegase e pa'ū i lalo o le 2-3 mmol / L, ma o le loloto o le paʻu e lalo ifo i le 1 mmol / L. Faailoga o le hypoglycemia pe a faʻaaogaina le glucose i le tautala poʻo le le mafaufau. O nisi taimi e tumau ai pea mea o totoe, lea, pe a faaputuputuina, e mafai ona oo atu ai i le vevesi.

O le mafuaʻaga o le pipisi i tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai foi hyponatremiae fesootaʻi ma le maʻi o le le atoatoa o le pulefaʻatonu a le hormonone antidiuretic, faʻasalalau faʻasolosolo i totonu o le tino, hypokalemia, hypopopotamia, le toe faʻavaivaia, faʻasolosolo faʻamaʻi.

O le mea lea, i faʻamaʻi o le pituitary, thyroid, parathyroid gland, slanders, ma le maʻisuka, o loʻo faʻagasolo ai faʻafitauli o le neurological syndrome. I le taimi lava e tasi, ma le mautinoa, latou te taʻitaʻia le atinaʻeina o se taamilosaga leaga pe a oʻo i le gasegase o le tino i totonu o le tino e mafua ai suiga i le tino, ma o le solia o le tulafono faatonutonu o le tino o le tino e mafua ai le ogaoga o le faʻaleagaina o tino i totonu o tino.

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

5. Suiga i totonu o suʻesuʻega mo le maʻisuka.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi lea o lona faʻataʻitaʻiga e faʻavae atoa i luga ole suʻesuʻega suʻesuʻe.

I le auiliiliga lautele o le toto suiga e le o uiga.

I se suʻega o le toto glucose ua fuafuaina i le metotia o le glucose oxidase - o le kulukose masani i totonu o le toto capillary e 3.5 - 5.5 mmol / L, ma o le toto oona e 0.1 mmol / L i lalo ifo.

O le laulau o loʻo i lalo o loʻo tuʻuina mai ai taiala mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka na tuʻuina atu e WHO i le 1999.

Glycemia i le toto toto, fuafuaina e le glucose oxidase method, mmol / l

2 itula pe a uma le faʻamalositino ma le kulukose

Glucose o le anapogi anapogi

sili atu pe tutusa i le 5.6

sili atu pe tutusa i le 6.1

sili atu pe tutusa i le 11.1

Faʻaleagaina le kulukosese

sili atu pe tutusa i le 7.8

Afai o le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi e tumau pea le le manino pe masalosalo, Glucose toleni test.

O le mataupu e ave ai le toto capillary mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao e fuafua ai le uluaʻi ulutala glucose. A maeʻa lena mea, na te inuina le 75 g o le kulukose i le 250-300 ml o le vai mo le 5-15 minute. O le suʻe toto lona lua e 2 itula i le maeʻa ai o le kulukose. I le taimi o le suʻega, e le tatau i le tagata gasegase ona ulaula ma faatino le gaioiga faaletino.

O le maʻi suka o se tulaga faʻaleagaina lea o le a sili atu nai lo le tutusa ma le 6.1 mmol / L, ma a maeʻa le suʻega ole toleniga o le kulukose o le a sili atu nai lo pe tutusa ma le 11.1 mmol / L.

Faʻaleagaina le kulukosese. O le taiala mo le siakiina o le le atoatoa o le kulukosesesesese o le maualuga o le glycemia o le itiiti ifo i le 6.1 mmol / i luga o se manava gaogao, ma ina ua uma ona utaina i le kulukose - hyperglycemia i le va o le 7.8 i le 11.1 mmol / L.

Anapogi glycemia. O faʻafitauli o faʻamaonia o le hyperglycemia anapogi (e tutusa ma sili atu i le 5.6 mmol / L), o lona uiga. e le lava le gaosiga o le inisalini i le malologa, ma i le taimi lava e tasi o se tali talafeagai o le pancreas i le tali atu i se avega kulukose.

Mai isi matūtā o meaola, e mafai ona fuafua le hemoglobin glycosylated HbA1c, fructosamine, o le maualuga e fetaui ma le maualuga o le glycemia.

Ona o le gasegase o le lipid leaga, faʻamalosia o le lipolysis, ma le faʻateleina o le lipid peroxyidation faagasologa i suʻesuʻega o meaola toto, e mafai ona fuafuaina tino o le ketone, e aofia ai le acetone, acetoacetic acid ma le b-hydroxybutyric acid.

E mafai ona faʻamasino le tikeri o taui o le maʻisuka ma togafitiga e ala i le faʻailoaina i aso taitasi o le kulukose o le toto. I lenei tulaga, o le sampling blood sampling o loʻo faʻatinoina i le aso i aso uma e 3 ma le masani ai. E tatau ona filifili lenei fualaau ma fuafua le taimi o le puleaina o le inisalini.

Urinalysis. I le faanatinati o tagata soifua maloloina, o le kulukose e le o iai pe ua fuafuaina i le aofaiga, talu ai ona o le tino o le tino o le fatu o fatugaʻo. O auala eseese mo le fuafuaina o le kulukose i le urine e faʻaaogaina: Suʻega o le Nilander, glucose oxidase, faʻaaogaina o le kulupu o le suʻega. Mo se tagata gasegase maua i le maʻisuka, o le glucosuria o se uiga taua i se tasi o auauna atu, aemaise lava i aso uma.

I le auiliiliga lautele o le urine, e mafai foi ona faatino se filifiliga agavaa o tino o le ketone. E masani lava, o tino o le ketone i le urini e le o iloa. Faʻatasi ai ma se umi umi o le faʻamaʻi, tau le lelei ma le faʻaogaina o le ketoacidosis, ua iloa le ketonuria.

Tisaga o le Maʻisuka i pepe fou ma tamaiti

O le taatele o maʻi o le maʻisuka o le "tamaitiiti" o Moriak ma Nobekur syndromes.

O se tasi lea o faʻafitauli matuia o le pepe ma le maʻisama talavou e mafua mai i le faʻateleina o le faʻamaʻi o le maʻi faʻatasi ai ma le ketoacidosis masani ma tulaga o le hypoglycemic. I le taimi nei, ma le faʻamalosia o le insulin ma le siakiina pea o le suka i totonu o le tino, o lenei maʻi ua fai si faigata.

Faailoga o le maʻi a Moriak:

  • lag i le tuputupu ae, feusuaiga ma le atinaʻe faaletino. O le faʻavaeina o uiga feusuaʻiga lua e faʻagesegese, i teine ​​e le masani ai,
  • osteoporosis
  • faateleina le ate
  • uʻamea lelei, foliga o le "masina-foliga" foliga.

O le faateleina o le manava ma lenei maʻi e tupu e le gata ona o le gaʻo gaʻo, ae ona o le ate ua faateleina.

I lenei tulaga, o le gaioiga o le ate e tumau pea. Togafitiga e aofia ai le taui mo le faʻamaʻi ma tausia. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le faʻataʻitaʻiga mo le olaga e lelei.


O faailoga o le maʻi o lenei maʻi e pei lava o le Moriak's syndrome.

O loʻo i ai se faʻalavelave faʻamaʻi le maʻisuka i taimi umi i tamaiti e aunoa ma le mamafa.

O le maʻi e faʻaalia e le degeneration o le ate, faʻapea foʻi ma le tuai i le faʻafeusuaiga ma le faʻaleleia o le tino.

O le togafitiga e tutusa ma Moriak's syndrome: taui tumau mo le maʻi.

O tulaga e masani ai Moriak ma Nobekur syndromes e mafai ona faʻamalosia i le tele o mataupu. O le taui o faiga faʻavavelaʻau e taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le atinaʻeina o le tuputupu aʻe ma uiga tau feusuaʻiga lua.

E faʻapefea ona togafitia le faʻamaʻi?

Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai le pasia o suʻega talafeagai, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o metotia faʻaonapo nei.

O le suʻesuʻega muamua ma autu e tatau ona tuʻuina atu i se tagata maʻi ma le masalomia o le maʻisuka o le toto samingo matautia. Mo ni nai aso aʻo leʻi ofoina atu le toto mo le auiliiliga, e le fautuaina oe e tausisi i meaai ma sui lou olaga masani.

E tatau ona maitauina e faapea, ina ia mafai ona maua ni faʻataunuuga saʻo, e tatau ona usitaia tulafono faʻapitoa:

  • o le toto na foaiina na o le taeao ma naʻo luga o se mea e leai se aoga
  • o le taumafataga mulimuli e tatau ona le itiiti ifo ma le sefulu itula ao le i faia le taualumaga
  • I le afiafi o le suʻesuʻega, o tulaga atuatuvale ma faʻalavelave faʻalagona malosi lea e faʻatele ai le faʻatinoga e tatau ona alofia.

E le gata i lea, o faʻataʻitaʻiga ma suʻesuʻega atonu e aofia ai:

  • suega e iloa ai le maualuga o le faapalepale kullukose
  • iloilo auʻiliʻiliga o faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o le glycemia
  • o se auiliiliga lautele o le urini e faia e fuafua ai faamatalaga e pei o le i ai o le polotini, toto o le paʻepaʻe paepae ma le glucose i le fale suesue, e mafai ona faia se auiliiliga mo le i ai o le acetone i le urine
  • toto na tuʻuina atu mo le i ai o le hemoglobin glycosylated, lea e faʻaalia ai le maualuga o le atinaʻe o le maʻisuka
  • o taunuuga o se suʻega o le toto faʻamaʻi e mafai ona fuafua ai le gaioiga masani o le ate ma mafaufauga
  • E tusa ai ma taunuuga o se suʻega toto, e mafai foi ona e mauaina faʻamaumauga i luga o le maualuga o le insulin.

E le gata i lea, o feutagaiga ma suʻesuʻega ma se tagata fomai faapitoa e mafai ona manaʻomia, ona o le matuia o le faʻaaliga. O le a suʻesuʻeina e le fomaʻi le tupe ma fuafua le tikeri o le gau.

I nisi o tulaga, o le maʻi o loʻo faʻataʻitaʻiina se faʻavasegaina o ultrasound o tino o le manava ma se electrocardiogram, talu ai o le faʻamaʻi e afaina ai le fatu cardiovascular.

O taʻiala autu o togafitiga

O togafitiga o le faʻamaʻi e faʻalagolago i le suʻesuʻega na faia e fomaʻi. O togafitiga faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona aofia ai:

  • togafitiga fualaau faasaina
  • meaai meaai
  • faamalositino.

Inisalini togafitiga, i lenei tulaga, ua fuafuaina e le tikeri o le atinaʻeina o togafitiga ma uiga o tagata taitoatasi. O se polokalame se tasi o le a faʻaaogaina i tagata gasegase e aunoa ma se faʻasesega e le oi ai nei.

I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o vailaʻau faapitoa e faʻaaogaina e faʻavasegaina ai le maualuga o le suka. E le gata i lea, o le usitaia o meaʻai ma le faʻamalositino o mea muamua ia. O togafitiga o fualaau oona, e pei o se tulafono, e aofia ai le faaaogaina o fualaau faasaina o vailaʻau e tatau ona ave faalua pe faalua i le aso.Afai latou te le aoga, e mafai e le fomaʻi ona filifili i le manaʻomia mo togafitiga insulin.

O le tele o taimi, e amata ona faʻaaogaina le togafitiga o le insulin i mataupu nei:

  • o le tagata gasegase e amata ona mamafa le mamafa vave
  • vailaʻau faʻamaʻi e le aumaia le mea e manaʻo ai
  • o le maʻi amata amata vave ona tupu, o faailoga muamua o ona faʻafitauli ua aliali mai.

I le taimi lava e tasi ma le inisalini togafitiga, o se taumafataga faapitoa e faʻaaogaina i le togafitiga, lea e mafai ai ona faʻaititia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le taumafa ua atiae e faavae i mataupu faavae nei:

  1. Mea ua faamaonia mo le faʻaaogaina. O nei mea e aofia ai fuālaʻau fou ma lekila, puʻupuʻu fou poʻo piʻo, ma gaʻo ma mea inu e leai ni caffeine.
  2. Le faʻaaogaina o le aano o aano o manufasi mai moa po o iʻa, fuamoa, suamalie ma nisi o fua e le faʻasalaina. I fuainumera talafeagai, o le faʻaaogaina o meaʻai susu faatasi ai ma le faʻaititia o meaʻai gaʻo e faatagaina.

E le gata i lea, o taumafa faasaina uma e tatau ona tuuese mai le taumafa.

I le vitio i lenei tusiga, o Elena Malysheva o le a talanoa e uiga i faailoga muamua o le maʻisuka ma lona siama.

Tuua Lau Faamatalaga