Faamalositino mo le ituaiga 1 Tisuka


E mafai ona ulufale i totonu mo taʻaloga e maua i le maʻisuka, fai mai le finocrinologist i le Nova Clinic network of reproduction and genetics centres, le pito sili ona maualuga o fomaʻi o le Irtuganov Nail Shamilyevich.

Ae tatou te lei talanoa e uiga i le talafeagai o le gaioiga faaletino mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka malosi (DM), o le a vave ona ou iloa le eseesega o ia manatu e pei o taaloga faʻapolofesa ma aʻoaʻoga faaletino. I le tulaga muamua, o loo tatou talanoa e uiga i se tauiviga faifaipea mo le taunuuga, i le lona lua - e uiga i le faia o gaioiga faaletino.

E le gata i lea, e tatau ona manatuaina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o fautuaga mo gaoioiga faaletino e ese.

Maʻisuka ma taʻaloga faʻapolofesa

O loʻo i ai tagata taʻaloga faʻapolofesa i le lalolagi o ē na maua i aso taʻitasi le sauniuniga o le inisalini talu mai le laʻitiiti ma ua ausia taunuʻuga mataʻina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tagata lauiloa o le kalapu lakapi a Real Madrid ma le au a Nacho, o le na avea ma tusitala o se tasi o sini sili ona matagofie i le 2018 Ipu a le Lalolagi i Rusia, na maʻi i le maʻisuka i le 12 tausaga. Mo se taimi umi, sa ou matauina patino se tagata maʻi o le, i le faaiuga o le seneturi mulimuli, o se vaega o le au taaalo taaalo a le au Rusia.

Ae peitai, o na faataitaiga o ni tuusaunoaga. O le maʻi suka o se maʻi tuga, e masani ona faʻatasi ma le faaleagaina o totoga taua ma faiga. Taʻaloga faʻapolofesa ou te le fautuaina tagata mamai i le maʻisuka.

O aoga o le gaioiga faaletino i le maʻisuka

O faamalositino masani o se vaega o togafitiga faigata o le maʻisuka. O lenei mea e faapitoa lava mo tagata mamaʻi ma le tele o meaʻai, lea o loʻo faamaumauina i le sili atu ma le 90% o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2.

O le fesuiaiga o ituaiga olaga (fesuiaiga o meaʻai, faʻaititia o calorie ma togafitiga faaletino), faʻatasi ai ma togafitiga faʻamalosi talafeagai, ma i nisi tulaga e aunoa ma lea, o se auala atoatoa ma aoga e fesoasoani ai i tagata mamaʻi.

O le aʻafiaga lelei o le faʻaauau pea o le tino i le tulaga o le gaosiga o le gaʻo i le gasegase (aemaise lava i latou o loʻo mamafa pe mamafa) ua leva ona faʻamaonia, e pei o se faʻataʻitaʻiga, o le malosi mo le maʻisuka ituaiga 2 ei ai sona aafiaga lelei i le soifua maloloina o tagata mamaʻi.

O le paʻu o le mamafa, o le faateleina o le maso maso o le tino e fesoasoani i le faateleina o le aoga o le inisalini, o se faʻaleleia atili o le kulūkose i totonu o masini, lea e afaina i le dystrophy i tulaga o le hyperglycemia masani. E le gata i lea, o le cardiovascular system e faʻamalosia, o le faʻalauteleina o le atuatuvale ua faʻamalieina ma ua faʻaleleia lagona.

O a gaoioiga faaletino e faatagaina

O galuega faatino, lea o le a ou nofofua ai ma le galue malosi (toleniga cardio), ei ai se aoga aoga i le tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Ou te fautuaina le gauai atu i ituaiga ituaiga o gaioiga faaletino e pei o le savali, tamoe, aau, uila, siva, sopo, faaseʻe.

E tele taimi e fiafia ai tagata gasegase i le aoga o yoga, Pilates ma a latou suiga. O na faʻatinoga e lelei mo le soifua maloloina, e ui i lea, o le avega e le tele tele, o lea e faʻamoemoe tele paleni mamafa tagata gasegase e le o iai. Ou te fautuaina le tuufaatasia o yoga ma Pilates i le tele o tapuaiga.

Faʻafefea ona faʻatulaga vasega

Afai na e taʻitaʻia muamua se olaga ola solo, a o leʻi amata vasega e manaʻomia ona e suʻe fautuaga a se fomaʻi.

E taua tele le alualu i luma o le aʻoga. E tatau ona e iloa vave le auala e tatau ona saʻo ai le uta.

Aua e te faatalale i le ono mafai ona maua i aso uma, mo se faataitaiga: savali 2-3 tu i vae, e aunoa ma le faaaogaina o femalagaaiga lautele, aʻe i luga faasitepu i luga o fola.

Aua nei galo e mataʻituina le tulaga o le metabolism gaʻo. Faʻaaoga masani o lou mita toto kulukose toto e tatau ona avea ma masani.

O vasega e tatau ona faʻatino (e oʻo i le 5-6 taimi i le vaiaso). E mafai ona faʻapitoa i fafo poʻo le fale, ma le falemaʻi.

Afai e sainia oe mo se kalapu, e tatau ona e logoina lau fomaʻi ma le faiaoga e uiga i lou maʻi. Ae ui i lea, ia manatua o se fomaʻi i totonu o le kalapu, o se tagata poto faapitoa i lana matata, atonu e le lava lona malamalama i le taimi nei, e tatau ona e siaki lou tulaga ma iloilo le faapalepale o oe i le gaioiga faaletino.

E leai se tulaga e le mamafa ai le tino. Afai e te aʻafia i soʻo se lagona le lelei pe le masani ai, ia mautinoa ia e malolo. O le a le sili atu le manaia le pulea o le maualuga o le kulukose. E moni lava lenei mea mo tagata taaalo amataga.

O le a le mea taua e manatua

E le mafai ona e amata toleniga i se manava gaogao. E sili le amata vasega 45-60 minute pe a uma ona 'ai. Manatua o le tele o taimi i le taimi o le faʻamalositino, o le kulūkose e faʻaitiitia ona o le masusu o le kulūkose.

Afai e te lagona le fiaai, e tatau ona e malolo ma 'ai. Afai e te mauaina le inisalini togafitiga, ma i le taimi o toleniga o loʻo i ai faailo o le hypoglycemia, ia mautinoa e faʻaopopoina ai meaʻai gaʻo (vai ua afifi, tasi poʻo le lua suti). Afai na maua mai faailoga (e tatau ona faamaonia lea i le fuafuaina o le kulūkose), o se fesuiaiga o le togafitiga o le hypoglycemic e talafeagai.

O le faateleina o le vevela i le taimi o le faamalositino e mafai ona faaosofia ai le faateleina o le kulukose ona o se faaitiitia o le maualuga o le faasalalauina o le toto. Manatua o le galala e le mafai ona faʻatagaina i lalo o soo se tulaga!

E tatau ona taulai totoa i le filifilia o seevae o taʻaloga, lea e tatau ona faʻalelei, malamalama ma atumotu. Aua nei galo e uiga i le faateleina o le lamatiaga o le gangrene! A maeʻa aʻoaʻoga, ia mautinoa e suʻe atoa ia vae, e aofia ai le sola. Lagona le saoloto e faʻaaoga se faʻata mo lenei mea. O le mea itiiti lava e faʻaleagaina o le a manaʻomia ai oe e galue vave.

O aʻoaʻoga faʻaauau e fesoasoani ia te oe ia nofo mataalia ma soifua maloloina mo tausaga a sau. Faʻatasi ma le maʻisuka e mafai ma e tatau ona e ola atoatoa!

Tuua Lau Faamatalaga