Suauu toto 20 mmol l mea e fai

O le maʻisuka faigata o se faʻalavelave lea e mafai ona tupu mo le tele o mafuaaga. E masani lava ona aliali mai pe a le mulimuli se tagata i fautuaga na tuʻuina mai e le fomaʻi.

O le maʻisuka faʻafitauli e mafai ona maua i le gaʻo ma le hypoglycemic. Mai i le igoa e manino lava o le gasegase e aliali mai ona o le maualuga o le suka o le toto, ma le maʻi o le hypoglycemic, i le isi itu, ona o le maualalo o le kulūkose.

O le iloaina o se faʻalavelave i le taimi amata e matua faigofie lava. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tatau loa ona e valaʻau i se falemaʻi, ma tuʻuina atu i le tagata maʻi le fesoasoani muamua.

Mafuaaga ma faʻafitauli o le faʻafitauli o le hyperglycemic

O se maʻi maʻisuka e mafai ona faigofie ona oʻo i se gaʻo hyperglycemic. O lenei mea e oʻo lava i le oti, o le mea lea, e tatau i tagata uma ona iloa po o a mafuaʻaga ma uiga o le faʻafitauli o le hyperglycemic.

I le avea ai o se tulafono, o le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave o le solia o le taumafa. Afai e le mulimulitaia e se tagata le faasino igoa o meaʻai, e tele naua mea e gaʻo ai, pe inuina ava malosi, e le mafai ona aloese mai le maualuga o le suka.

O le mafuaʻaga lea e maua ai le maʻisuka e taua tele le mataituina o mea e 'ai e le tagata maʻi. Afai o loʻo gasegase le maʻi mai le meaʻai, ona tatau lea ona ia 'ai naʻo meaʻai e maualalo le gaʻo ma maualalo le mea e maua ai le gaʻo.

O mafuaʻaga o le faʻaalia o se faʻafitauli o le hyperglycemic e aʻafia ai foi:

  1. Suiga o le inisalini. Afai o le tagata maʻi e faʻaaogaina le tasi ituaiga o inisalini mo se taimi umi, ona faʻafefe faʻafuaseʻi lea i le isi, o le a mafai ona oʻo atu ai i le malosi o le toto suka. O lenei vaega e lelei mo le alualu i luma o le maʻi suka ma le coma.
  2. Faaaogaina o le inisalini tioisa pe mimita. E tatau ona manatua e le tatau ona faʻamaʻaisa le vailaʻau. A e faʻatau, ia mautinoa e teʻi totoʻa ile ola ole inisalini, pe a oʻo i ni ogaoga ogaoga pe a uma le tui.
  3. Laasaga le saʻo ole inisalini. Afai o le fomaʻi na tali atu ma le faʻaeteete i le filifiliga o metotia, o lona uiga o le alualu i luma o le maʻisuka faʻalavelave. O le mea lea, e matua fautuaina lava e te sailia le fesoasoani a na o tagata agavaa faapitoa.
  4. Laasaga maualuga o diuretics poʻo prednisolone.

O faʻamaʻi pipisi e mafai foi ona oʻo atu ai i le faʻaalia o se faʻalavelave maualuga. Afai o loʻo maʻi se tagata i le maʻisuka, o soʻo se faʻamaʻi pipisi e matua faigata lava.

E taua le iloa o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona tupu le faʻafitauli o le hyperglycemy ona o le mamafa. O le mafuaʻaga lea ma lenei ituaiga o maʻisuka e matua taua lava le mataituina o le numera o le tino.

O a faʻamaoniga e faʻaalia ai le alualu i luma o se faʻafitauli o le hyperglycemic? O faʻamatalaga nei e taʻu mai ai o le faʻalavelave o le maʻisuka e atiaʻe:

  • Tele le galala, faʻatasi ma le faʻamago ese mai le mucosa ofo.
  • Nausea I tulaga ogaoga, e tupu le vomiting.
  • Paʻu o le tino paʻu.
  • Faʻamaʻi. E faʻaalia i le tino o vaivaiga, gasegase ogaoga, faateleina le vaivai. O le tagata gasegase e gasegase ma moe.
  • Uiga masani.

Afai e te le tuʻuina atu se fesoasoani taimi i se tagata, ona faʻateleina lea o le tulaga o le maʻi. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faafitauli o le hyperglycemic, o le manogi o le acetone mai le gutu, tiga o le manava, manava manaia, o le faifai pea o le urination.

O le alualu i luma o maʻi fomaʻi ua faʻaalia e ala i le faanatinatiina o le manava, faatasi ai ma le leai o se malamalama. E masani ona faʻaalia se lanu enaena i luga o le laulaufaiva.

Suauu toto 20 mea e fai ma pe faʻapefea ona aloese mai se faʻalavelave faʻafefete

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O tagata gasegase e faʻamalosia e pulea a latou suka. I le leai o se inisalini, o le maualuga e mafai ona tulaʻi i le 20 mmol / l ma le maualuga.

E tatau ona vave faʻaitiitia le numera o le glucometer, a leai o le tulaga o le a le maua mai i le puleaina ma mafai ai e se tagata ona aʻafia i se faʻafitauli maualuga. O le maualuga o le suka o le toto o le 20, o le a le mea e tatau ona fai ma pe faʻapefea ona vave faʻatulagaina le tulaga o le maʻi, o le a taʻu mai e le au atamamai.

O aʻafiaga o le faʻalavelave maualuga

Afai e maua i le maʻisuka, o le fuaina o le toto glucose e fautuaina i aso uma. Afai e te lagona le le lelei, e mafai ona e fuaina i ni nai taimi i le aso. O se faʻataʻitaʻiga faigofie o le a faʻaolaina ai le maʻi mai se faʻalavelave faʻafefete.

Afai e le maumau le kulukose i le taimi, o le a tausia suiga:

  1. Faʻaleagaina i le totonugalemu o le tino,
  2. Lē vaivai, vaivai,
  3. O le leiloa o galuega taufaasese,
  4. Coma i luga o se tala o le suka maualuga.

O fomaʻi e le mafai i taimi uma ona aveese le maʻi mai se coma, i lenei tulaga ua maeʻa mea uma i le oti. E taua le matauina o le suka i luga o le taimi ma valaau vave i se fomaʻi.

O le faateleina o le suka i le 20 mmol / l e o faatasi ma faailoga:

  • Ua faateleina le atuatuvale, o le tagata maʻi ua taofi moe,
  • E masani ona foliga mai o le vevela
  • O se tagata e avea ma mea e le aoga, vaivai,
  • Uiga masani
  • Faʻafeiloaʻi i leo e leai ni mea, malamalama, faʻaleagaina,
  • Le manava ma le mago o le nasopharynx
  • E i ai foliga i luga o le paʻu
  • Tue le paʻu
  • O oʻu vae e le mautonu pe tiga
  • O loʻo maʻi le tagata.

O le faʻaalia o soʻo se faʻailoga e tatau ona afua ai popolega mo tagata o le tagata maʻi. E fautuaina e vave fua le maualuga o le suka ma talanoa i se fomaʻi.

O isi faʻauiga e aliali mai muamua i luma o le gaʻo hyperglycemic:

  1. Laʻau o le acetone mai le gutu
  2. O le maʻi e taofi le tali atu i le leo,
  3. Faʻaitiitia le faʻaitiitia o taimi uma
  4. O loʻo maʻi le tagata maʻi.

O le moe i luma atu o le gasegase hyperglycemic e sili atu le faʻavaivai. E le tali mai se tagata i le vavao, moli, faʻagata le taʻavale i le taimi ma avanoa. O le luluina vave mo se taimi le tumau e ave ai se tagata mai le falemai, ae vave ona toe pau i totonu o se paʻu. O le tagata maʻi e tuʻuina i le potu maʻi tigaina, o loʻo latou taumafai e faʻaola lona ola.

O le tele o taimi o le hyperglycemic coma e ono aʻafia ai tagata mamaʻi i le ituaiga muamua o le maʻisuka. Ma le ituaiga lona lua, e taua foi le matauina o fuataga saogalemu. O le tausisia o tulafono i aso uma, o meaʻai talafeagai, o vailaʻau masani ma fua i aso taitasi o le maualuga o le kulukose o le toto o le a fesoasoani e puipuia le tulaga.

O mea e muamua mai i le faateleina o le kulukose

I se tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o faailoilo o se glucometer o le 20 ma luga atu o le mmol / l e mafai ona afua mai e mafua mai fafo:

mumusu e mulimuli i se taumafa poʻo le 'ai meaai faasolitulafono,

  • Le lava o faamalositino
  • Faʻanoanoa, vaivai i le galuega,
  • Uiga leaga: ulaula, ava malosi, fualaau faasaina,
  • Hormonal le le atoatoa,
  • E leʻi faia i le taimi o le inisalini tui,
  • O le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e faʻasaina mo le maʻisuka: togafiti, vailaau faʻamaʻi, malosi malosi.

Faʻatasi ai ma mafuaʻaga masani o totonu o:

  1. O se suiga i le faiga o endocrine, lea e suia ai le tala faʻasolopito,
  2. O se suiga i galuega faʻapitoa,
  3. Faʻaleagaina o le ate.

Aloese mai faʻavavega faʻafuaseʻi i le suka e mafai ona mulimulitaʻia e se meaʻai ma ave togafitiga faafomaʻi ile taimi. O tagata maʻi mamaʻi e manaʻomia sina faʻamalositino. Faatasi pe faalua i le vaiaso, e fautuaina e asiasi i le faletaalo.

Meafaigaluega cardio e talafeagai mo le faʻaputuina: taʻavale, masini. O faʻatinoga e faia i lalo o le vaavaaiga a se faiaoga. Le aoga e pei o se avega o vasega o le yoga poʻo ni faʻatinoga e faʻamautu ai le tui. Ae o vasega e tatau ona faia i se nofoaga faapitoa ma i lalo o le taitaiga a se fomaʻi.

Faʻafefea ona tofotofoina

E le o taimi uma e faʻamaonia ai le moni o faailo o le mita o le kulukose o le toto. O tagata maʻi i le fale latou te le faʻaaogaina ma le faʻaeteete le faʻatonuga, ma o se milo o se vaiinu suamalie po o se fasi sukalati e mafai ona suia le glucometer. O le mea lea, afai e masalomia maualuga le maualuga o le suka i le 20 mmol / L poʻo le maualuga, e fautuaina le suʻesuʻega suʻesuʻe.

Muamua lava, e fautuaina e suʻeina se suʻega o le toto mai le vein. O le sao o le iuga e faalagolago lea i fuafuaga sauniuni. Aʻo lei faia le faʻatonuga, ua fautuaina:

  • Aua nei 'ai se mea taumafa i le sefulu itula ao le i faia le faʻatinoga,
  • E le fautuaina le folasia o meaai fou poʻo ipu i totonu o le meaai i le tolu aso aʻo leʻi faia le faʻatulagaga,
  • Aua nei foaʻiina le toto mo le suka i taimi o le atuatuvale poʻo le atuatuvale. O fesuiaiga faaletino pe faalelagona e mafai ona amata ai se oso le tumau i le kulukose toto,
  • Aʻo le i faia le taualumaga, e tatau ona moe lelei le tagata.

Po o le a lava le faʻamaoniga i le maea ai o le toto muamua o le toto, o se suʻesuʻega faaopoopo e fautuaina mo vaega nei:

  1. Tagata e sili atu i le 45
  2. Obese 2 ma le 3 tikeri,
  3. Tagata e iai le talaʻaga o le maʻisuka.

O se suʻesuʻega o le faapalepale o le kulukose o loʻo faia i laasaga nei:

  • O le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai le kulūkose e faʻafeinu ai,
  • A maeʻa le 2 itula, e aumai le toto mai se vein.

Afai, a maeʻa se avega i le tino, o faailoga o le suka e 7.8-11.0 mmol / l, ona ono lamatia lea o le maʻi. Ua faatonuina o ia i fualaau e faʻaitiitia ai le kulukose ma se taumafa maualalo-calorie.

Afai o le faailo o loʻo i ai se uta o le 11.1 poʻo le 20 mmol / l, ona maua ai lea o le maʻisuka. O le maʻi e manaʻomia togafitiga faafomaʻi ma se meaʻai faapitoa.

Ina ia faʻaitiitia le le saʻo, o tulafono nei e mulimuli mai:

  1. Aʻo leʻi faia le faʻatonuga, e fautuaina e 'ai se mea mole 6 itula,
  2. Aʻo lei faia le faʻagasologa, e fufulu lelei lima i le fasimoli, o isi gaʻo mai pores e mafai ona aʻafia ai le taunuʻuga,
  3. A maeʻa le puʻupuʻu o le tamatamailima, ona aveeseina lea o le mataua muamua ma le launiu o le cotton, e le faʻaaoga mo le auiliiliga.

E faʻaitiitia ai le saʻo o le iuga o le meafale fale ma le mea moni e na o le plasma e galue ai.

Fesoasoani muamua i le manua

O tagata uma o le aiga o se maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa pe faapefea ona tuʻuina atu muamua fesoasoani mo se faʻafuaseʻi oso i le kulukose.

Fesoasoani Muamua e aofia ai taga:

  1. Valaau vave i le au o le falemaʻi
  2. Afai e le iloa e le tagata maʻi, ona fautuaina lea e tuu i le itu taumatau. Ia mautinoa e le pa'ū le laulaufaiva, ma e le faʻamaonia le tagata,
  3. E fautuaina ia talanoa e le aunoa ma le tagata manua ina ia aua neʻi galo,
  4. Tuʻu se sipuni e inu leona malosi.

Meaʻai talafeagai e fai ma puipuiga

I le maualuga o le suka, o mea uma e fautuaina e vaevaeina i ni vaega se lua: faatagaina ma faasaina, e tusa ai ma le laulau:

Lagolagoina VaegaFaasainaFautuaga
Fua o fuaPotatoFou, vevela pe uʻu.
Fualaau faisua: pauka, zucchini, squash, eggplant, tamato, kukama.Aua e te aafia i tamato, aemaise lava ituaiga suamalie.Toto i le foila, kuka, kuka.
FuaPuni, fagu suamalie, apu.E le silia le 1-2 pc. i le aso.
Juices, na o le natura e aunoa ma le faaopoopo o suka.Teu meaʻai ma le suka.Fufulu i le vai i le fua faatatau ½.
SeafoodUu i le masima ma le ulaula o le sami, meaʻai kuka.Suauu pe tao, e aunoa ma le suauʻu.
Meaʻai maualalo maualalo: tolotolo, lapiti, susu susu, vela.O meaʻai uma.Soʻo se kuka seʻi vagana ai le faʻavelaina i le suauʻu ma le paʻu.
Namu i se vaega itiiti.Lago fatu fatu ma nati, falai i le masima poo le suka.Fou e aunoa ma se masima faaopoopo.
Mea gaosiga: gaʻo-gaʻo lefir, yogurt e aunoa ma le suka ma le suka.Oona kulimi suamalie, pata, kulimi, susu ma le gaʻo oona i luga ifo o le 1.5%.Mo le tofo, o fua masani e faaopoopo atu i lefirfir: vine, fugalaau, strawberries, cherries.
Faʻailoga.Semolina, vave flakes.Suauu.
Manatua le falaoa.Soʻo se paluga ma falaoa.

E tasi i le masina, e mafai ona faatagaina se fasi keke sukalati ma se koko o le popo pene pene ma le 70%.

E faʻasaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻaaoga ai soʻo se ava malosi. Soo se mea e leʻi maeʻa ona faʻaaogaina, meaʻai i le auala e le aofia ai mai le lisi. O le meaai e tatau ona aofia ai na o mea masani e saunia i le fale.

Suauu toto 20, o le a le mea e fai, o a ni taunuuga o se faʻafitauli o le gasegase ma le auala e avatu ai le fesoasoani muamua i se tagata maʻi, ua aʻoaʻoina e le au faitau. Aua e te fefe. Ua tuʻuina atu le fesoasoani muamua i le tagata manua ma ua valaauina se fomaʻi.

Polokalama mo le maʻisuka

O le lomiga o togafitiga talafeagai e afaina ai o se tasi lea o mea sili ona taua i faafitauli ogaoga o le "faamai maʻi". E le o faʻamautuina pea le maʻi mo le maʻisuka mo le maʻi.

  • O le a le maʻi o le maʻisuka?
  • O afea e maua ai le maʻisuka i se kululu?
  • Maʻisuka (ketoacidotic) coma
  • O le hyperosamola coma
  • O le hypoglycemic coma

I le tele o tulaga, o le manaʻoga mo le faʻafefeteina o vailaau faʻasaina e faʻamaonia e le soifua manuia lautele o le tagata maʻi, iloiloga o meaola o meaola ma toto maualuga ole kulukose. Ae ui i lea, e taua le iloa pe faʻapefea ma le taimi e faʻaaogaina ai nisi vailaʻau faʻamaʻi.

O le a le maʻi o le maʻisuka?

O le masani ma aga masani i le togafitia o se tagata maʻi i le hyperglycemia faifaipea, e faalagolago ile ituaiga o maʻi, tumau:

  1. Le meaai saʻo. E tatau ona vavaeese meaʻai gaʻo, gaʻo, ulaula ma falai meaʻai. Faʻateleina le aofaʻi o fualaau faisua, fualaau faisua ma faʻamaonia le paleni o le vai.
  2. Faatinoga faaletino. O le savali masani poʻo le faʻataʻitaʻi e mafai ona faʻalagolago i lalo le glycemia.
  3. Inisalini togafitiga. Uiga Muamua 1 mo le maʻisuka ituaiga 1. Afai e le mafai e le pancreas ona maua fua se hormone, o le tagata maʻi e faia lenei mea e ala i le tui,
  4. Le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai le suka. Faʻamaonia i le itu lona lua o le faʻamaʻi.

I le tele o tulaga, o lenei auala e togafitia ai le maʻisuka e mafua ai le faʻamautuina o le tulaga ma le faʻaleleia atili o le soifua manuia. Ae ei ai tulaga pe afai o se tagata, ona o lona le faautauta po o tulaga le maalofia, e le ogatasi lelei ma le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

E i ai se tulaga lamatia o le atiaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave - coma. O se kulupu mo le maʻisuka ua mamanuina e fesoasoani vave ai ona faʻaumatia le faʻaaogaina o le pathogenetic mechanism o le faafitauli - hyperglycemia.

Galuega faaopoopo o lenei faiga:

  1. Toe faʻatauina o le paleni saʻo-faavae (pH). Faʻatasi ma le coma, acidosis foliga, lea e oʻo atu ai i le tele o le totoga o le tino.
  2. Puipuia o sela mai le hypoxia. O se numera tele o fofo faʻafesoʻotaʻi e faʻapitoa i le saunia o neurocytes ma meaʻai. Neurons o le muamua lea e pagatia mai ia ituaiga faaletonu.
  3. Faʻaleleia le microcirculation i totonu o le itu.
  4. Faʻamāeʻa. E tatau ona tuʻuina atu le toto mai i mea faʻaleagaina o le tino.
  5. Aafiaga faʻapitoa i totoga faʻatonuina, e faʻatatau i faailoga o lo latou toilalo.

O le a le taimi na avea ai le laʻau ma maʻisuka?

O le taimi lava lea e taua ai le gauai atu e masani lava ona faia le faʻataʻitaʻiga mo tagata gasegase ma le le atoatoa o le hormonone. E mafua ona o le sili atu ona lelei le puleaina o le maʻi. I na tagata, e masani ona tupu mai.

E i ai i ia tulaga pe a tuuina atu i ai le maʻisuka. Ae ui i lea, e le o se mea e tatau ai ona manatu faapea i le fesuiaiga lona lua o le faʻamaʻi latou te le faʻaaogaina. O le mea autu o le fuafuaina lea o lona taua.

O le mafuaaga taatele o le inu o fualaau faasaina o le ketoacidotic, osmotic ma le hypoglycemic coma. O le tuufaatasiga o fofo e fesuiai ai le tagata maʻi e eseese, o lea e tatau ai ona e iloa eseesega i le tulaga o nei tulaga maʻi.

Maʻisuka (ketoacidotic) coma

  1. O le inisalini pupuu e amataina i se fua muamua o le 20 iunite s / c poo / m. E le gata i lea o le faʻatulagaina ole faʻatulagaina e faʻatatau i sikoliko indicators.
  2. I le tutusa, o le tuʻuina atu o le 1.5-2 l o le saline physiological i luga o le 3 itula amata.
  3. Cocarboxylase i se aofaiga o le 100 mg e faʻamaonia ai le faagasologa o le toe faʻaleleia o le tino.
  4. 200 mcg ma le 5 ml o le 1% sol. vitamini B12 ma le B6, mulimuli ane.
  5. Se tamaʻi acene ascorbic (5 ml o le lima pasene) ma Panangin 10-25 ml.

O nei fualaau oona e masani. Ae ui i lea, o nisi taimi o le faasologa ma le igoa o le vailaau e mafai ona suia laitiiti. O le mea autu o le aveese lea o le maʻi mai se setete.

O le hyperosamola coma

O le sini autu o le toe faʻafoʻi lea o le pH o le toto, faʻatumu le tino i le suavai ma faʻaititia le glycemia.

Ina ia faia lenei mea, ulufale:

  • Mai le 3 i le 6 lita o le vai mo le 1 aso. O le mea e sili ona taliaina e faʻasalalau ai le tumau o mea nei: muamua le lita i le 1 itula, le lua i le 2 itula, lona tolu i le 4 ma isi. O le faʻafefeteina faʻavae e puipuia ai le atinaʻe o le edema pulmonary, o le faiʻai ma le alualu i luma o le toilalo o le fatu.
  • O faʻafitauli sili ona lauiloa e lua mo le faʻaitiitia o le suka i le toto o le hyperosmolar e:
    1. 0.45% faʻasolosolo seia oʻo ina faʻaititia le kulūkose,
    2. 2.5% sodium bicarbonate. Ole fua ole fua ole 400-600 ml i le 24 itula.
  • Fualaau faʻapitoa e faʻafefe ai faʻalavelave faʻalavelave (potassium chlorine, Panangin, acid ascorbic, Cocarboxylase ma isi).

O le hypoglycemic coma

Talu ai o le faavae mo le atinaʻeina o lenei faafitauli o se tulaga e sili ona le lelei i le glycemia, e taofi ai le tulaga, ua tuuina atu i le tagata maʻi se kulupu ile glucose mo le maʻisuka.

O le 40% vaifofo o le carbohydrate o le 20 i le 100ml ua tui i totonu / i totonu seia oʻo ina toe malamalama le tagata maʻi (masani ona tui le vaʻa). I tulaga ogaoga, e tatau ona faaopoopo le 0.1% adrenaline i le aofaiga o le 1 ml SC. Glucagon ma glucocorticosteroids e mafai ona faʻaaoga i se vein, pe a tatau ai.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

I le fesuiaiga lona lua, o maʻi o le pata e masani ona faʻaaoga e faʻaleleia ai le tulaga lautele o le maʻi. O le togafitiga faʻapitoa mo togafitiga faʻapitoa e faʻataunuʻuina ina ia mafai ai ona faʻataʻitaʻiina metasolic processes ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

I soʻo se tulaga, o ia mea na tutupu e naʻo totonu o se falemai i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa ma le siakiina atoa o le soifua manuia ole maʻi. O le lomiga o le fofo o togafitiga o se tasi lea o mea pito sili ona faigata i le auivi o vailaau faaonapo nei.

Faʻateleina le kulukose toto - o lona uiga ma pe faʻapefea

E le o tagata uma e iloa le taua o le kulukose toto e masani ma o faailoga e iloa ai le maʻisuka. I le tasi itu, e lelei lenei mea: o lona uiga e leai ni faafitauli i le endocrine polokalama ma o lenei autu e le manaia. Ae o le isi itu, o se uiga le lelei lea i le soifua maloloina o se tasi, aua e le mafai e se tasi ona vavalo mea o le a tutupu a taeao. O le mea lea, ao le i filifili le mea e fai pe a maua se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau ona e faamasani i tulaga faatauaina o faailoga masani ma faailoga e faailoa ai mea le talafeagai ma mafuaʻaga o latou foliga vaaia.

O se aganuu le mafaufau i faitauga o le glucometer i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / l e pei o le physiological. O lenei tulaga faatauaina e le faalagolago i le matua; o le mea lea, e tutusa lava mo tamaiti ma tagata matutua. I le gasologa o le aso, o nei fuainumera e suia, lea e faalagolago i le tele o mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, mai le faʻamalositino, lagona faʻalagona poʻo meaai.

Faatasi ai ma mafuaʻaga mo le oso i le suka toto o loʻo i ai faʻamaʻi, maʻitaga poʻo le ogaoga faigata. I totonu o se piriota taimi, o mea uma lava e faʻamaonia, ae o nei suiga ua avea ma se taimi e sili atu ona taulai atu i lou soifua maloloina. I le tulaga lautele, o faailoilo e faʻaalia ai le tuputupu aʻe o le kulukose e faʻaalia ai mea le talafeagai i le gaosiga o gaʻo. O le mea moni, o mataupu tuʻufaʻatasi e le o maʻisuka, ae o loʻo i ai mafuaaga taua e toe iloilo ai le uiga i meaʻai ma ola. E masani lava, o le toto sampling mo le suʻesuʻeina o suʻesuʻega suʻesuʻega o loʻo faia i luga o se manava gaogao. I le fale, e mafai ona e faʻaaogaina glucometers feaveaʻi. Pe a faʻaaogaina masini taʻitasi, e tatau ona amanaia se tasi tulaga: e faʻalogo e iloilo le plasma, ma i le toto o le faailoga e laʻititi i le 12%.

Afai o le fua muamua ua faamaonia ai le maualuga o le suka, ae leai ni faailoga o le maʻisuka, ua fautuaina e faia se suʻesuʻega i nisi taimi. O lenei mea o le a fesoasoani e iloa vave ai le amataina o le faʻamaʻi, pe a oʻo ina le mafai ona toe faʻaaogaina le faʻafitauli uma. I nisi tulaga, pe a faʻateleina le aofaʻi o le kulukose mai tulaga masani, e fautuaina e faia se suʻega faapitoa e fuafua ai le faapalepale e faʻavae ai le fomaʻi o vailaʻau. E ui lava o faʻamaoniga e faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi o loʻo fesiligia e ono aʻafia.

Suʻega faʻapalepale

E tusa lava pe faʻalauteleina le faʻamaoniga o se mea manogi, e le o taimi uma e faʻaalia ai se faafitauli. Ae ui i lea, ina ia faʻamasinoina se faʻamaoniga poʻo le faʻatuina o se setete, o le a faia se suʻega faapitoa. O loʻo faʻamatala ai suiga e pei o le faaletonu o le kulukose ma le tuputupu ae o le anapogi. O le suʻesuʻega e le o faʻaalia i tagata uma, ae mo tagata e sili atu i le 45 tausaga le matutua, o le mamafa o tagata ma i latou o loʻo lamatia, e tatau ona faʻatagaina.

O le taua o le taualumaga o loʻo mulimuli mai. Manipulations e faia i le auai o le kulukose mama (75 g). O le ala i le taeao, e tatau i se tagata ona tuuina atu le toto mo le suka i luga o se manava gaogao. Ona ia inu ai lea o se ipu vai lea e faʻavaivai ai le vailaʻau. A maeʻa le 2 itula, ona toe faʻaaogāina lea o le faʻaogaina o le biomaterial. Mo le faʻatuatuaina o taunuʻuga, e taua le ausia o tulaga nei:

  • E le itiiti ifo i le 10 itula e tatau ona alu i le va o le meaai mulimuli ma le taimi e suʻe ai.
  • I le afiafi o le suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, e faʻasaina le taʻalo i taʻaloga ma le mamafa o galuega faaletino e tatau ona vaʻaia.
  • E le mafai ona e suia le masani masani i le sili atu ona soifua maloloina.
  • E fautuaina e aloese mai le tupu mai o tulaga faigata ma lagona atuatuvale.
  • I le po, e taua le lava o le moe ma sau i le falemaʻi malolo, ae le o se suiga i galuega.
  • A uma ona faia se vaifofo ma le kulukose, e le faʻamalosia e savali, e sili le nofo i le fale.
  • I le taeao e le mafai ona e popole ma popole, e tatau ona e toʻafilemu ma alu i le fale suesue.

O le solia o le faapaleni o le kulukose e faailoa mai iʻuga:

  • itiiti ifo i le 7 mmol / l - i luga o se manava gaogao
  • 7.8-11.1 mmol / L - pe a uma ona faʻaaoga se vaifofo suamalie.

O fuainumera i le itulagi o le 6.1-7.0 mmol / L (i luga o se manava gaogao) ma le itiiti ifo i le 7.8 mmol / L (pe a uma le toe sampling) e taʻu mai ai se eseesega. Ae ui i lea, aua le vave popole. E amata i le, o le ultrasound o le pancreas ma le suʻega toto mo enzymes ua faʻamatalaina. I le masani ai, latou vave amata ona mulimuli i se meaʻai ma faʻataunuʻu fautuaga uma a se fomaʻi. E le o toe mamao, o le faʻaititia o le suka i le tino e mafai ona faʻaitiitia.

O faʻamatalaga nei ma suiga i le soifua manuia o le mafuaʻaga lea mo suʻega suʻega:

  • Uiga masani.
  • Gutu gutu, fia inu le mautonu.
  • Lelava, vaivai ma vaivaiga.
  • Faʻateleina pe faʻaitiitia le manaʻo (o se paʻu mamafa mamafa po o lona maua o se uiga).
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi, le tupuga o manuʻa le lelei, faʻamaʻi ma isi mea leaga ile epithelium.
  • Faʻasalaʻi masani poʻo le vaʻaia o le vaʻai.
  • Lalagaina i luga o le paʻu poʻo foliga mucous.

O fua na faʻaalia e mafai ona taʻu mai ai ua oʻo i le taimi e fai ai taga, ma o le meaʻai o se tasi o le ki.

Fautuaina Meaʻai

Muamua, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi ma maua ni fautuaga mai ia te ia. E oʻo lava i le leai o ni faʻamatalaga iloga o le faʻamaʻi, o le a taulai faapitoa le tausiga i meaʻai. Mo lenei mea, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa na fuafuaina, o le tulafono autu o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

Faatasi ai ma le tele o le mamafa o le tino, o tane e faia i meaai maualalo-kalori. Ma le isi, aua nei galo e uiga i vitamini ma isi mea aoga. O pulu, gaʻo, ma gaʻo (faʻagasolo lemu ma aoga) e tatau ona i ai i taumafa i aso taitasi. O se faailoga o le "lelei" o le carbohydrate o lona tulaga maualalo lea i le laulau o le GI (glycemic index), lea e amata mai i le taimi nei ona avea o se soa tumau i le umukuka. E tele se taimi e faʻapipiʻi ai meaʻai. E taua le 'ai e le aunoa, o lona uiga, e masani lava, ae i ni vaega laiti. Mavae le avanoa i le va o taumafataga e le silia le 3 itula. Le lelei, 5-6 taumafataga i aso taitasi: 3 autu ma 2-3 taumafataga. O le mea e matua faʻasaina ona fai o le 'ai lea o meaʻai ma meaʻai, meaʻai vave ma inu suamalie suamalie.

O le tele o calorie e faʻaaogaina e faʻalagolago i le gaioiga faaletino o le maʻi ma lona tino. I le maualalo o le gaioiga ma / poʻo le mamafa, o meaai maualalo-kalori e faʻaalia i le tele o fuālaʻau i totonu o le taumafataga. Ia mautinoa ia 'ai meaai ma fualaau. O se nofoaga taua o le tausia o le paleni o le vai. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e lafoaia meaai e faʻapupulaina le kulukose. Muamua, o le suka mama, o mea inu faleoloa suamalie, o falaoamata o meaʻai ma oloa gaosia, mea gaʻo ma ulaula, ava malosi. O fua, vine, fig, vine e le manaomia. O le a tatau ona tuʻuese le pata, kulimi kirimoli, kulimi mama ma le tele o meaʻai.

E fautuaina ina ia 'ai le kuka, faʻasusu, tao ma gaosia mea taumafa ma le itiiti ifo o le masima o masima ma fuamoa. Meaʻai e mafai, ae o le gaʻo vaaia e tatau ona vavae ese mai ai. O le taumafataga mulimuli o le 2 itula ao lei momoe. O meainu, tea e leai ni meaʻai ma le kalama uliuli, o meaʻai ma mea teuteu, o mea inu fou ua mafai ona faatagaina. Ma o le mea e sili ona taua, afai e maua e fomaʻi ua sili atu le glucose i le tino, e leai se mea e te fefe ai. Masalo o se mea le tumau ma o se mea e maua ai se isi avanoa e suia ai se mea i lou lava olaga, ia sili atu le faʻamoemoe ma amata ona e tausia oe lava ia.

Mafuaaga o le faateleina o le kulukose o le toto

O le maʻisuka e le na o le pau lea o mafuaaga o le hyperglycemia. O tagata faʻapitoa e faʻaalia isi mea e faʻaaogaina. I tane, o le tele o togafiti e faʻaosofia i le ogaoga o faʻamaʻi o le ate, o le inu malosi. E le gata i lea, o na mea e mafai ona maua ai le suka toto mai le 20 iunite:

  1. Faʻaleagaina o le taumafataga.
  2. Le lava gaioiga faaletino.
  3. Faʻafitauli tele.
  4. Le i ai o masani leaga.
  5. Hormonal le le atoatoa i le tino.

Taua! E le gata i lea, o le faʻamaʻi o Cushing, o se faʻamaʻi faʻaleagaina, e mafai ona avea ma se mea e leʻo leioio.

O le malosi tele o le tino, o faʻamaʻi o le vaega o meaʻai e mafai ona seasea ona tupu ai se faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo.

E taua le pulea o le maualuga o suka ma tagata gasegase o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma siaki elemene leaga. Faatasi ai ma oe o thyrotoxicosis ma le pheochromocytoma, faʻapea foi ma le acromegaly. O nei faʻamaʻi e iai faatasi ma le tele o le gaosiga o lauroxine, adrenaline ma le homone tuputupu aʻe.

I fafine, o le mafuaaga o le faateleina o le kulukose o le toto atonu o le maʻitaga poʻo le faʻaaogaina o tui. E mafua ona o suiga o le hormonal i le tino. I le faʻaopoopoga i fualaau faʻatagaina o fanau, o togafitiga ma mea e le o faʻamaʻi-infroidmatory e mafua ai le hyperglycemia.

E le gata i lea, o le faateleina o le glycemia e mafua ai le tuiina o le tui o se sui sooupu. O le le lava o se fualaau poʻo se fualaau le lelei e mafua ai se suiga faʻaleagaina i le suka.

Le matautia o le suka maualuga

Faʻafuaseʻi oso i totonu o le kulukose e mafai ona mafua ai ona le iloa se tagata maʻi. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose (20 mmol / lita ma le maualuga), ketoacidosis ma e oo lava i se coma e tupu. O ia taunuuga o uiga ia o le faʻaleagaina o le tino. Faatasi ai ma le atinaʻe o le hyperglycemic coma, ei ai se maualuga maualuga o se taunuuga o le oti. O le mea lea, e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Coma o le faʻalavelave sili ona matautia. O le amataga o se siama ona o le le amanaiaina o le toto maualuga o le suka. O se togafiti lea e lamatia ai le ola. E tatau ona vave faʻaitiitia i le vave e mafai ai.

Aʻo le i faia se faʻataʻitaʻiga, e mafai e se tagata ona faitio i uiga nei:

  1. O le faʻaopoopoga i aso uma e oo i le 4 lita.
  2. Vaivai.
  3. Ootia.
  4. Manaia e faigata ona tineia.
  5. Gutu gutu.

Afai e leʻi saunia se fesoasoani, o le a faʻaalia mai nei faʻamaoniga:

  1. Faʻasalaga o manatu faʻafefe.
  2. Tauvalea.
  3. Taunuuga i le gaioiga o le tino tutotonu.
  4. Faʻaleagaina o le malamalama.

I le mea e iai le suka e 28 milimita / lita, ae le o le ketoacidosis e tupu, e tupu ai se coma hyperosmola. E mafai ona faigata i le hemiparesis poʻo le faʻataʻitaʻiga.

E aofia ai foi ma taunuuga:

  1. Faʻaleagaina o le gaioiga o le faʻalavelave faʻapitoa.
  2. O faʻamaʻi o le tagata suʻesuʻe.
  3. Faʻailogaina o le cardiovascular system.
  4. Dementia (dementia).
  5. Faʻateleina le matua o le tino.

I le faaopoopo atu i se tulaga ogaoga e pei o coma, o faʻafitauli i se aʻoga masani e mafai foi. Latou te aofia ai le maʻi suka, neuropathy. E mafai foi ona faʻaleagaina le paʻu, masukalokeletal system.

Afai o le suka maualuga e matauina mo se taimi umi, e mafai ona maua le ketoacidosis. I le faaopoopo atu i faailoga masani o le hyperglycemia, o lenei maʻi e faʻaalia e le manogi ma le tofo o le acetone i le gutu. O le togafitiga o le ketoacidosis e tatau ona faia i tulaga tumau. I le fale, e le mafai ona toe faʻafoʻisia le masaniga o le tino.

Faailoga o Taunuuga Taua

I le faaopoopo atu i le maualuga maualuga o le suka, o isi faailoga o le hyperglycemia o loʻo faʻaalia i le tino. E sili atu le taua o uluaʻi laʻasaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le suka. Faatasi ai ma i latou o nei faaaliga:

  • polyuria (faʻaopoopoga o gaioiga),
  • faateleina le urination,
  • vaivai,
  • vaivaiga
  • faʻafefe
  • matagogo
  • fiainu
  • faateleina le 'ai
  • masani ona tiga
  • faʻamaʻi pipisi
  • faaitiitia lemu o mea vaaia,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • sasaina ma le paʻu o le paʻu.

O ia faʻaʻailoga e taʻu mai ai o le tino o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagaina e mafua ai le hyperglycemia. Afai e le o faia ni fuafuaga talafeagai, e mafai ona tupu ni faafitauli ogaoga. O se coma e atiina ae mo se taimi umi, e mafai ona faaauau pea i le aso atoa.

Auala e faʻafaigofie ai le faailo

Faatasi ai ma le faafuasei ma le taua o le maualuga o le kulukose, e tatau ai ona tuiina se fualaau faasaina - Inisalini. I se taimi, e le sili atu i le lua iunite o fualaau faasaina ua faatagaina. Afai a maeʻa sina taimi, e le suia le faʻatonu, ona faʻatagaina lea o se isi fualaau o le vailaʻau.

O vailaau faʻasoifua masani e taatele i le faʻatinoga. Ae o lenei metotia e le faʻaaogaina i se tulaga ogaoga. Faatasi ai ma le faatagaga a le endocrinologist i le fale, o fualaau o togafitiga faa-tagata e mafai ona faʻaaogaina e faatumauina ai le maualuga o le kulūkose poʻo le maualuga o tau aogā.

O mea aoga i le togafitiga o le maʻisuka ma le hyperglycemia o aniani. O aso uma ao leʻi 'ai 1-2 laulau punetini o le sua o lenei fualaau faisua. Ma mai foi i lea mea e mafai ona e saunia se taotoga faamalolo.

O laʻau laʻau laʻau e aoga. Mo lea mea, e tatau ona e liligi atu le 30 kalama o mea gaogao nutimomoia i se ipu vai inu. A uma ona fofo le fofo mo le 30 minute, e mafai ona fa 4 taimi i le aso i le 100 ml.

O pini foi o loʻo i ai faʻamaumauga faʻamalolo. O ona pulu i le 60 kalama e tatau ona faatumulia i le 200 ml o le vai vevela vevela ma tuʻu ai mo le afa itula. O se mea inu vailaau e tatau ona inu i le tolu taimi i le aso mo se sipuni sipuni.

O le faʻafefiloi o le susu ma le suauu manogi o se fesoasoani malosi foi i le tau faasaga i le maualuga o le suka. E faʻaaogaina le vailaʻau i le taeao mo se sipuni sipuni. O le vasega o le faʻatagaina o se masina. A uma lenei mea, e tatau ona e malolo.

Walnuts e tutusa lelei. Mo togafitiga, e mafai ona e faʻaaoga uma laulaʻau ma vaega o loʻo i totonu o le fua. Muamua fua: o laʻau mago ua sasaa i vai inu, ona kuka ai lea mo le 15 minute ma faʻalilo mo le tusa o le itula.E tatau ona onā se fualaau faʻanoanoa 4 taimi i le aso, 100 ml taʻitasi. O le fua lona lua: o vaeluaga o totonu o fasefulu fua o loʻo fufulu i le vai, ona kuka lea i totonu o le vai vai mo se itula. A maeʻa le mafanafana, faʻaaogaina vailaʻau ma ave i luga o sipuni sau tolu i le aso.

O talavou talavou o le offeail e mafai foi ona i ai se mea faʻamalolo i le hyperglycemia. Mo se teuteuga, e tatau ona e ave se sipuni sipuni o le mutia, na muai taina ma 500 ml o vai kuka. Tapala le paluga ile vevela vevela mo le 7 minute. A maea le filiga, e ave le vailaʻau 100 ml i le afa itula ao lei faia se taumafataga.

I le faaopoopo atu i togafitiga faafomaʻi ma isi metotia, e manaomia e le tagata maʻi se meaai talafeagai. O maʻi suka e tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻai mai mea taumafa o meaai o loʻo tumu i gaʻo. E le mafai ona e 'ai fualaʻau, meaʻai falaoa, gaʻo ma le ava malosi. E mafai ona 'ai le gaʻo o lo o aofia ai vailaʻau' oloʻo tuʻuina atu lemu. O fua ma fualaʻau o le a aoga foi. O nisi oi latou o strawberries, avocados, vine, pears, apples, plums, peaches.

Lafoaʻiga lautele

Auala e puipuia ai le maualuga maualuga o le toto suka e faigofie tele. O le mataupu sili ona taua o le taumafa. E tatau ona i ai se tagata gasegase i le ono taimi i le aso, ma momoe i le va o taumafataga mo le silia ma le 4 itula. Ole aoga ole malosi ole taumafa e tatau ona maua ile protein. E fautuaina foi e sili atu le inu i vai mama. O meaai maualuga-calorie e tatau ona i luga o tuusaunoaga.

Faʻalogo! O meaʻai suamalie, mea suamalie ma mea manogi e tatau ona avea o se mea faasaina.

E le gata i lea, o le aʻafiaga o le puipuia o le hyperglycemia i le siakiina masani o le maualuga o le suka e faʻaaoga ai se glucometer. O lenei mea o le a fesoasoani i le tagata maʻi e togafitia se tulaga faʻaleagaina, tusa lava pe leai ni faʻamatalaga faʻapitoa.

O le puipuia vave o le kulukose o le toto o le a fesoasoani i mea leaga o laau. E mafai ona e faia se vaiinu mai lau lanu lanu ma le pusa. E tatau ona faʻaaogaina le mea faigaluega 1 sipuni 3 taimi i le aso.

Faaiuga

Mo le tausia o le soifua manuia i totonu o tapulaa masani, e taua le mulimuli i faʻasologa uma o fomaʻi. O se maʻi gasegase o lenei ituaiga e matautia tele mo se tamaititi. E taua le faʻaititia o le suka i le taimi tatau. Afai e te faaitiitia i le taimi, e mafai ona e puipuia aafiaga o le hyperglycemia.

I le talatalanoaga, ua faamatalaina ai o le mea e mafai ona i ai faatasi ma se tagata maʻi ma le faateleina o le carbohydrate i le toto o se tulaga matautia. E naʻo le endocrinologist e mafai ona faʻamaonia se suʻesuʻega talafeagai ma togafitiga. O le tagata maʻi e tatau ona mulimulitaia le fautuaga a se fomaʻi. O lenei mea e mafai ona fesoasoani ia te ia e'alofia ai taunuuga matautia. E mafai ona maua faʻamatalaga aoga faafetai i lenei vitio:

Alu malosi ma lou tino

A e inuina le 'ava malosi, o le ava malosi e alu i totonu o le toto e aunoa ma se gaioiga i le manava. E lima minute pe a uma ona inu, ua uma ona i ai le ava i lou toto. O le ava malosi e faʻafefiloi i le ate, ma mo le tagata lautele, o le faagasologa e tusa ma le lua itula e faʻaaogaina ai le tasi fana o se meainu malosi. Afai e sili atu le inu malosi o le ava malosi nai lo le tino o le tino, e sili atu le ava malosi e ulufale atu i le toto i isi vaega o lou tino, aemaise ile faiʻai. O le mafuaaga lena, a uma ona inu ava malosi, o loʻo i ai se "hum" i le ulu.

Afai o loʻo ei ai i le inisalini, poʻo nisi o vailaʻau o le maʻisuka e faʻamalosi ai le gasegase e maua atili ai le inisalini, inu ava malosi e ono mafua ai le maualalo o le toto toto, aua o lou ate e amata galue e aveese le ava mai lou toto, ma o lona tino galuega e faatonutonu ai le suka o le toto.

Faʻafefea ona aʻafia le suka i le ava malosi

O meainu malosi eseese o le ai ai le fesuiaiga o aafiaga i le suka o le toto. E faʻalagolago foi i le tele o lou inu. O se fagu pia (330 ml), o le ipu o le uaina, atonu e leai se aafiaga tele i lou tino toto.

Afai e sili atu i le tasi le ava malosi e te inuina, o le tele o mea inu malosi o le a muamua totoina ai lou suka toto. E masani lava, o pia, uaina, sherry ma ava o le ai ai lenei aafiaga. Ae ui i lea, o le ava malosi e puipuia ai le ate mai le gaosia o palatini i totonu o le kulukose, o lona uiga e sili atu lou lamatia o le hypoglycemia i le taimi lava e amata ai ona paʻu le suka toto. Afai e inu ava malosi, e mafai ona e faʻamoemoe le faateleina o le toto suka, sosoo ai ma se paʻu maulalo pe a mavae le tele o itula, masani i le taimi o le moe. O tagata e ave insulin e tatau ona vaʻaia le hypoglycemia.

E tofu le tagata ma se mea e eseʻese i le inu ava malosi, o lea e lelei pe'ā e faʻaaoga se mita o le kulukose toto e faʻataʻitaʻi pe faʻafefea ona tali atu lou tino i le ava.

E mafai ona inu ava malosi i le maʻisuka

O le inuina o le tele o le ava malosi e matautia mo soo se tasi. Ae ui i lea, o le tele o le ava malosi, o le hypoglycemia matautia e mafai ona tupu.

O nisi o punaoa e fautuaina ai le faʻamautuina o tulafono faatonutonu o gaʻo, e mafai ona 'ai palu falala poʻo pizza pe afai e te faʻaaogaina se tele o ava malosi.

Ae ui i lea, o le tuʻuina atu o le ava malosi e sili mo lou soifua maloloina. Mai le tusitala: O aʻu lava na faʻatautaia le ava malosi i le 2006, mo le fitu tausaga talu ai ou te leʻi 'inuina le ava malosi. O le tele o auala o loʻo i ai le teenaina o le ava malosi, aveesea mai le inu malosi i le fale, faʻamaonia, tuiina, ma isi. Ina ua ou iloaina o le ava malosi o loʻu faaletonu lea, o le a le mafai ona ou inuina ava malosi i nai tootoo, na tonu ia te au lava ia ou te alu i le tau. Tuʻu i ai!

O le lamatiaga o le ava malosi mo tagata e maua i le maʻisuka

O le inuina o le tele o le ava malosi e mafai ona taitai atu i le toto maualuga. E le gata i lea, o le ava malosi e aofia ai calories, ma o le mea lea e mafai ona taʻitaʻia ai tupe maua. O le inuina o le ava malosi e mafai ona faʻaleagaina ai le neuropathy, faateleina ai le tiga ma le le mautonu.

O le ava malosi ma le maualalo o mea inu ava malosi atonu e sili atu nai lo agaga masani, ae o le mea matautia e tatau ona mafaufauina. E tele taimi e faʻafefiloi ai le ava malosi ma mea manogi, meainu suamalie e ono aʻafia ai lou suka toto.

Fautuaga Ava

  • Vaavaai lau suka i le toto muamua, taimi, ma pe a uma ona inu pia. Manatua ia siaki ao lei moe.
  • Aua nei inuina le ava malosi i luga o se manava gaogao - o meaʻai e faʻagesegese ai le inu o le ava i totonu o le toto.
  • Aloese mai le inu pia - ua fautuaina e le sili atu i le lua inumaga o le ava i le aso, e le sili atu ma le tasi le fua o le fafine, e tutusa lava tulafono mo tagata e leai se maʻisuka.
  • Ia saunia - ia ave faʻamalosi pepa kullukose ma isi puna o suka.
  • Aua le faʻafefiloi le ava malosi ma faamalositino - gaioiga faaletino ma le ava malosi o le a faateleina ai ou avanoa e maua ai le toto maualuga.

O faʻamaoniga o le tele o le ava malosi ma le maualalo o le toto suka e mafai ona tutusa, e pei o le moe, divave, ma le le fiafia. E te le manaʻo i isi e faʻalavelave faʻalavelave le hypoglycemia ma le inupia. Avea i taimi uma se tusi faamaonia faafomaʻi e faʻamaonia ai e maua oe i le maʻisuka.

Toto mo le maʻisuka

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi matautia, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini i le tino o le tagata ma ua solia ai le toto suka. E pei ona e iloa, o lenei maʻi e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega toto, lea e faateleina ai le kulukose ma le suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, maualuga le maualuga o le toto ma le kulūkose, e mafai ona faigofie ona fuaina e faʻaaoga ai se glucometer poʻo se auiliiliga lautele. O le mea lea, o maʻi e masani ona manaʻomia le foai atu o le toto mo le maʻisuka.

  • Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga
  • Mafuaaga o le maʻisuka
  • Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto
  • E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?
  • Tusa o le suka suka
  • O ai e mafai ona tofotofoina?
  • O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?
  • Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

Afai e na o le atiina ae o le maʻisuka, ona faasolosolo malie lea o le faasoesa o le toto ma ua faateleina le maualuga o le suka toto. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i le suʻega toto mo le maʻisuka ma faia vave i le vave e mafai ai, aua o le mea lea o le a fesoasoani e fuafua ai ituaiga ituaiga faʻamaʻi ma o le fea auala e puipuia ai o le a sili ona lelei.

Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga

E pei lava o faʻamaʻi, o le maʻisuka ei ai ona lava faailoga ma faailo e faigofie ai ona iloa. O faʻapogai autu o le maʻisuka o:

  • O le faateleina o le suka i le toto i se mea e le masani ai, o le solia foi lea o le faagasologa o le totoga.
  • Sensation o le vaivaiga, moe, moe, ma o nisi taimi o le vomiting.
  • Manaoga, manao faifai pea e 'ai po o se seti o le mamafa mamafa, mamafa o le mamafa o le mamafa, ma isi.
  • Le mautonu, faʻavaivaia le faʻamaina ma isi mea leaga o le faʻaleleia o tino i tane.
  • Paʻu i lima, vae, poʻo le faʻamalolo umi o manuʻa (faʻaitiitia le toto totoʻa, o lea e amata lemu ai le toto).

O nei faʻamaoniga e maua ai le maʻisuka, e mafai ona amanaʻia uma i le suʻega o le toto, ma i se glucometer. I le maʻisuka, o loʻo i ai le faateleina o le kulukose ma le fesuiaiga i totonu o le toto, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le masani ai o le tino ma le toto i le lautele. I lenei tulaga, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata e finau o le a ia faʻamaonia lelei le meaai ma fuafua po o fea togafitiga e sili ona lelei.

Mafuaaga o le maʻisuka

E iai mafuaʻaga e amata ai ona tupu le maʻisuka i le tino o le tagata ma alualu i luma mo le leaga. Ae o le maʻisuka e atiae mo mafuaʻaga nei:

  • Le lava le inisalini ma le iodine i le tino o le tagata.
  • Faʻaaoga sese o sugar, sweets ma meaʻai e aofia ai mea manogi.
  • Mea le lelei, meaai leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Soifuaga masani, amio leaga ma le le lelei o le faʻaleleia o le tino.
  • Itū faʻatoʻaga poʻo le matua (o le maʻisuka e masani lava ona tutupu i tagata matutua ma tagata matutua).

O loʻo maua i le maʻisuka siama o le toto toto, mo le fuafuaina o se laulau faapitoa na faia. O le a maua e tagata taitoatasi a latou lava faailoga o suka ma glucose i totonu o le toto, o le mea lea e fautuaina ai e faʻalogo lelei i le laulau ma faʻatalanoa se endocrinologist o le a faʻamatalaina auiliiliga uma ma o le a feutagai ma soʻo se mataupu e fiafia i ai. I le maʻisuka, e le tatau ona maualuga le maualuga o le kulukose o le toto nai lo le 7.0 mmol / l., Aua o lenei mea e ono afaina ai le aoga o le tino atoa.

Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto

Tausaga o le tagataFua o le suka o le toto (vaega o fuataga - mmol / l)
E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

O le taimi talafeagai i lenei mataupu o le lelei tatau lea ma le tausisia o le toto toto, lea e le tatau ona sili atu nai lo le masani na faavaeina e endocrinologists. Ina ia aua nei faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona e lafoaia le faaaogaina o suti, ava malosi ma le siaki o le suka, aua e faalagolago i lenei mea pe o le a alualu i luma le maʻi.

E tatau ona asiasi i le endocrinologist ma se tausisofa i le tele o taimi e mafai ai, o ai o le a faʻavaeina le faʻamaonia saʻo ma fuafua po o le fea meaai ma metotia o puipuiga e fetaui ma togafitiga i lenei tulaga.

O le maʻisuka gasegase ei ai ona faʻamaoniga, ma o se tasi oi latou o le masani masani lea o le suka o le toto. E tusa ai ma le masani o le suka ma le kulukose e iloa e tagata tomai faapitoa ituaiga ituaiga o suka suka ma pe o le a le togafitiga e tatau ona faʻaaogaina i lenei tulaga.

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le laasaga muamua, e fautuaina e mulimuli i meaʻai faʻatau ma faaaoga fualaau oona e fesoasoani e taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave. E le gata i lea, ua fautuaina e le au atamamai e lafoai uma amio leaga, ava malosi ma ulaula, o se auala lelei lea e faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave o le faʻamalosi totoga, o le gastrointestinal tract ma le fatu, ma e lamatia ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia ma matautia. O le maʻisuka masima e iai lona lava toto maualuga o le suka, e pei ona molimauina e le laulau lea e tuʻuina atu e endocrinologists i le taimi o suʻesuʻega ma feutagaʻiga.

Afai e masani ona e ave le inisalini talafeagai ma mataituina le lelei o mea taumafa, o le mea e ono mafai ona taofi le atiaʻe o le maʻi e maualuga. O le mea taua o le faia lea togafitiga i le amataga, aua afai e amata le alualu i luma o le maʻi ma faʻavevesi le toto, ona i ai lea o se avanoa o le a tupu aʻe ai i se taimi le tumau.

E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?

I le faʻaaogaina o se suʻega lautele o le toto, e mafai ona e iloa poʻo fea ituaiga ituaiga o maʻisuka e sili ona lelei ma o le fea togafitiga e sili ona talafeagai. O le suʻega o le toto mo le maʻisuka e manaʻomia ina ia:

  • Malamalama pe o le a le maualuga o le suka o le toto ma pe o le a le masani (mo mea taitasi o le a faia e le tagata lava ia, e faalagolago i uiga o le tino).
  • Fuafua po o le a le ituaiga o maʻisuka ma pe faapefea ona vave faʻaaogaina.
  • Saili mea e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma vave faʻaumatia le mafuaʻaga (faʻamalo ese masani leaga, faʻatuina lelei meaai ma isi mea).

O le mea moni, mo lenei mea, e tatau ona suʻeina se suʻega toto, lea o le a fesoasoani e fuafua pe faapefea ona togafitia le maʻisuka ma le auala e taofia ai lona atinaʻe atili. E tatau ona faia se suʻesuʻega faʻapitoa i le 2-3 masina, ma atonu o le tele o taimi, e faʻalagolago i le matua o le maʻisuka ma le ituaiga o maʻi suka.

O nei auiliiliga e tofia i le au matutua 1 i le 2-3 masina, ae o tupulaga talavou ma tamaiti e mafai ona tofotofoina i le tausaga. O le mea lea, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma lau fomaʻi, o ia o le a faʻamatala auiliili pe aisea e manaʻomia ai lenei auʻiliʻiliga ma pe a sili atu ona lelei. O le toto o le biochemistry i le maʻisuka e taua tele, aemaise lava pe a faaauau pea le alualu i luma o le maʻi.

Tusa o le suka suka

I le maʻisuka, o loʻo i ai tulaga faʻasaina mo le suka ma le kulukose i totonu o le toto, lea e manaʻomia ona matauina. Ua iloa e tagata popoto o le masani mo le suka toto o le:

  • I tagata e maua i le maʻisuka-o le masani e manatu mai e 5.5-7.0 mol / lita.
  • I tagata soifua maloloina, 3.8-5.5 mol / lita.

E taua le taulaʻi atu i lenei mea ma mafaufauina e tusa lava pe o se isi fua o le suka i totonu o le toto e mafai ona faʻalavelave i le masaniga o le tino ma faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ma o lenei mea e lamatia ai iʻuga ogaoga.

Mo le mataituina o le kulukose o le toto, e tatau ona faia i taimi uma ni suʻega ma mulimuli i se meaʻai gaʻo, lea e masani ona faʻataʻitaʻiina e tagata tomai faʻapitoa e avea ma faʻasologa ma togafitiga mo le maʻisuka. O le maʻi suka e solia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le mea tonu lea ona o lea mea ua sili atu le matautia ma le ogaoga o le maʻi, ona o tagata e mamaʻi faʻamaʻi ma maʻi ua maua le maʻisuka sili ona faigata.

O le solia o le toto suka e lamatia ai le le lelei o totoga o totoga, toto le taofiofia ma afaina, e mafua mai ona o le le lelei o le afaina i totonu o vaa.

Ina ia iloa le maʻisuka ma lona ituaiga, e tatau ona faia se suʻega lautele o le toto. O le mea lea, o suʻega o se mea taua ma e le mafai ona faʻaalia mo i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le maualuga o le toto suka.

O ai e mafai ona tofotofoina?

O le toto mo le maʻisuka e mafai ona ofoina atu e matua uma lava o loʻo maua i le maʻisuka pe sili atu foʻi le kulukose i totonu o le toto. Biochemistry ma le auiliiliga lautele e le faalagolago i tausaga, ituaiga poʻo tulaga o le maʻisuka, o le mea lea ua faatagaina ai e suʻe suʻega mo tagata uma, poʻo le:

  • Tamaiti amata i le pepe (pe a amata ona tupu i le tino).
  • Tauleʻaleʻa, aemaise lava pe a fai o le faagasologa o le gasegase ma le faʻaleagaga o le faʻalogo e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka o loʻo i ai.
  • Tagata matutua ma tagata matutua (tusa lava po o le a le itupa ma le tulaga o le maʻi).

Tamaiti laiti e le fautuaina e suʻe suʻega sili atu i le 1-2 taimi i le tausaga. O lenei mea e mafai ona saofagā i le le lelei o le faʻaleleia o le tino ma le toto, lea e mafai foi ona le mautonu. O le vave lava ona e maua atoa le toto, o le vave lava lea o le a mafai ai e tagata tomai faapitoa ona fuafuaina le tulaga ma le ituaiga o maʻisuka, ma isi puipuiga ma togafitiga o le a faalagolago i lenei.

O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e mafai ona lamatia mo le soifua maloloina atoatoa ma le gaioiga o le tino, o le mea lea e fautuaina ai le togafitia togafitiga i se taimi vave lava ma ia suʻesuʻeina e se endocrinologist. O le maʻisuka ma le toto maualuga e mafai ona lamatia mo mafuaʻaga nei:

  • Sugar e momotu ai puipui o toto toto mai totonu, faia ia faigata, e le mafai ona gaosia ma leai se telefoni.
  • E faʻalavelaveina le faagasologa o le taofiofia ma e le mafiafia le vaa, ma e lamatia ai le mama ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia.
  • O le maʻisuka e mafai ona faʻaosoina ai fatugaʻo, ate ma le manuia o le bile, ma o le gastrointestinal tract e mafai foi ona faʻalavelaveina.
  • O le toto toto ma le toto e le faʻaaogaina e aafia ai le vaʻaia, lea e faʻalavelave faʻatasi ai ma faʻafitauli o le maʻisuka.
  • O manuʻa ma manua tino e faʻamalolo umi ma sili atu ona faigata, talu ai o le toto e faʻaosooso malie ma tiga.
  • Atonu ei ai ni faafitauli i le mamafa, poʻo le isi itu, o le paʻu o le paʻu ma le anorexia o se taunuuga o le le toto toto ma le toto le toto.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona i ai se aʻafiaga leaga i luga o le tino, lea e iu lava ina paʻu ma atili ai ona le fiafia. Le mautonu le faʻalagona o le faʻalagona, popolega faalemafaufau, ma e masani lava ona oʻo mai le ulu o le ulu. O le mea lea, o le puipuia o le maʻisuka e talafeagai, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i lenei mataupu ma ia togafitia togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

E le fautuaina e faia lau togafitiga e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi, aua o lenei mea e mafua ai le alualu i luma o le maʻisuka. E pei o puipuiga, ua fautuaina e tagata atamamai:

  • Taofi ese uma masaniga leaga, mai le inuina o le ava, fualaau faasaina ma ulaula.
  • Toe faʻafoʻo meaai lelei ma mulimuli i se taumafataga na faʻatonuina e lau fomaʻi (aloese mai meaʻai suamalie, gaʻo ma mea leaga).
  • Taʻitaʻi le ola malosi, faʻaalu le tele o taimi i fafo ma taalo i taʻaloga.
  • Aua le faʻaaogaina nisi vailaʻau faʻasaina ma vailaʻau e aunoa ma le tofiaina o se endocrinologist.
  • Fai se suʻega atoa, pasi suega o toto ma feutagai ma lau fomaʻi e uiga i gaioiga puipui.

O ni togafitiga faʻapitoa lea e fautuaina e tagata atamamai e matauina le lelei masani ma le fofo o le maʻi. O le mea e masani ai, endocrinologists e faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa:

  • Faʻaaloalo i mea taumafa ma taumafa lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o masaniga leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Le faʻaaogaina o le inisalini ma isi vailaau faʻasaina ua faʻamatalaina e le endocrinologist.
  • Vaavaai mo le suka, ona toto lea o le toto mo le maʻisuka o le a faaleleia ma o le a fesoasoani lea e fofo ai.
  • Aua neʻi faʻaaogaina soʻo se vailaau faʻamaʻi ma vailaʻau mo le vaʻaia, o le galuega a le manava ma le toto, aua e mafai ona faʻavaveina le faagasologa o le faʻamalolo o le ituaiga ma le ituaiga o maʻisuka.

Faamolemole ia maitauina e faalagolago i vaega o le toto faataitai pe faapefea ma le tele o le maʻisuka o le a alualu i luma. Ina ia taofia lenei faiga ma fesoasoani i se faʻamaʻi vave, e fautuaina e mulimuli i mea uma e puipuia ai ma mulimuli i faatonuga a le endocrinologist, o le, e faʻamasinoina iʻuga o le suʻega, fuafua auala togafitiga ma le puipuia.

E le gata i lea, o le mea autu o le nofo filemu ma liliu atu i le endocrinologists i le taimi, ona mafai lea ona faʻamalolo vave le maʻisuka ma aunoa ma ni faʻafitauli.

Mafuaaga o le faateleina o le insulin i le suka masani

O le inisalini o le hormone o se tasi lea o mea taua i le tino o le tagata. A aunoa ma lea, o le faiga masani o le tele o polokalama e le mafai. Muamua lava, e fesoasoani i le fuafuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto o se tagata ma, pe a tatau ai, fetuunai.

Ae o nisi taimi e oo lava i le suka masani, o le inisalini ua matua faateleina. O mafuaʻaga e tupu ai lenei mea, e pei ona molimauina e le maualuga maualuga o le suka poʻo le inisalini i totonu o le toto, nai lo le taufaamatau, e maualalo.

Inisalini ma lona uiga

E pei ona fai mai, e leai se gaioiga i le tino o le tino e masani lava ona maua e aunoa ma le insulin. O loʻo galue malosi o ia i le faʻamavaeina o puipuiga ma gaʻo. Ae, o le mea moni, o le galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e gau le maualuga o le suka, o le a le tupu le malosi o le tino i le tino i se fua faatatau tutusa.

Inisalini i se soifua maloloina, o le tino masani o le tino o loʻo i ai i ni aofaiga:

  • I tamaiti, mai le 3.0 i le 20 UU / ml,
  • I tagata matutua, mai le 3.0 i le 25 UU / ml.

I tagata matutua o latou tausaga ua sili atu i le 60-65 tausaga, o le inisalini e mafai ona aofia ai i se aofaiga e oo atu i le 35 mcU / ml. O nei mea uma o faailoga masani ia. Afai e sili atu le maualuga o faailoga, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi i se taimi vave lava - o le a ia faʻavaeina mafuaʻaga ma faʻamatalaina pe aisea e maualuga ai le maualuga o le inisalini.

O se atugaluga faapitoa e tatau ona avea ma se tulaga e maualuga ai le hormone, ma tumau pea le suka. Mo le faigofie o le siakiina o le maualuga o le insulin ma le kulukose i le fale, e tatau ona i ai i taimi uma se glucometer.

E tatau ona suʻe fua suka i le tele o taimi i le aso - sili atu pe a ma le 5, ina ia mafai ai ona maua le ata sili ona manino.

Ae afai e le mafai, ona tatau lea ona siaki le suka ia le itiiti ifo i le faalua i le aso: i le taeao pe a maeʻa, ma i le afiafi, aʻo lei alu i le moega.

Aisea e maualuga ai le inisalini - mafuaʻaga

Afai e maualuga le inisalini, e faʻaalia i taimi uma se gasegase ogaoga i le tino, o se mea e le saʻo ma le soifua maloloina. Muamua lava, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 - o le tino lea o le faʻamaʻi o ia ituaiga o faʻamaoniga o uiga ia.

E masani lava, o maualuga maualuga o le hormone ua faailoa mai ai le maʻi o Cushing. Faʻasalaga, o se maualuga maualuga o le hormone tupu i totonu o le toto e matauina tutusa. O le suauu, e ui i lea, e tumau pea le masani.

O le inisalini maualuga o se tasi lea o faailoga o faafitauli ogaoga o le ate. E masani lava, o le tutusa o faailoga e iloa ai le i ai o insulinomas - o se kuluma e gaosia ai lenei hormone.

O le myotonia o le Dystrophic, o se faʻamaʻi faʻaleagaina o le neuromuscular, o se isi mafuaaga lea mo le faateleina o le maualuga o le insulin. E mafai foʻi ona e masalomia le uluaʻi laasaga o le oona ma le faʻaitiitia o le lagona o suauu tino i le homone ma gaʻo kulū e maua mai ai.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Po o le a lava le mafuaʻaga o le faʻafuaseʻi o le faateleina o le inisalini, o se maeʻa maeʻaeʻa, suʻesuʻega auiliili o le tagata maʻi.

Taua: masani ona faateleina le hormone pancreatic i tamaitai i le vaitau o le gaioiga. E talitonuina talu ai ona o le tino ua alu i se tulaga fou o le tino, o ia suiga e matua masani lava. Peitai, e ui i lea, e fautuaina e mataʻituina lou lelei, meaʻai ma le mamafa.

E le mafai ona tatou le amanaiaina le mea moni e faapea o le suiga i le maualuga o hormones i le tino o le tino e masani ona fesootaʻi ma le tele o neoplasms - ae maise lava, e mafai ona atiaʻe e ovaries polycystic ovaries poo ovaries. O se uiga iloga i lenei tulaga o le faateleina ma le malosi o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le manava i luga o le manava.

O faʻamaʻi uma ua taʻua i luga e amata ona atiaʻe i le talaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le tino. Ae o loʻo i ai faʻamaʻi e mafua mai i le feteʻenaʻi, se faʻaitiitia poʻo le faʻaleagaina o le inisalini poʻo le suka o le toto. O le a le mea e tatau ona fefe ai i lenei tulaga?

O le lamatiaga o le faʻaititia o le inisalini

Afai e matauina se toso malosi o le inisalini, e tatau ona vave ave vave ia mea, aua o lenei mea e mafai ona avea ma se faailoilo o ia ituaiga gaioiga ma patho:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • Vavave a le tagata
  • Maʻi faʻamaʻi
  • O le faʻasalasituitu o se faʻamaʻi e aʻafia ai le gasegase pituitary.

Afai o le tagata gasegase ua faʻavaivaia i le tino, o taʻaloga malosi mo se taimi umi, o le maualuga o le inisalini e mafai foi ona paʻu tele. I le tulaga masani, i soo se tulaga, e tatau lava ona e gauai faapitoa i le setete o le pancreas ma le suka - e mafai ona sili atu nai lo le masani ma le maualalo o le insulin.

O le faʻamoemoeina o le maualuga o le inisalini e tele sona sao mo na gasegase na maua i le taimi nei, e leʻi faʻamautuina le ituaiga o faʻamaʻi, ma e leʻi filifilia togafitiga togafitiga. O le polokalame ua filifilia, lea o le a tatau i le maʻisuka ona tausisia mo aso uma o totoe o lona soifuaga, o le a faalagolago i luga o faʻamatalaga na mauaina.

Auala e fuafua ai le maualuga o le hormone e ala i le ola lelei

E taua tele le pule tutoatasi i le maualuga o le insulin ma le suka. O le faia o lenei mea e le faigata e pei ona foliga mai, e tusa lava pe leai se glucometer ma le mafai ona pasi suega suʻesuʻe suʻesuʻe - e lava lava le mataʻituina lelei o faailoga e auina mai e le tino.

E tusa lava pe itiiti fesuiaʻiga i le fua o le hormone vave ona aafia ai le aofaiga ole kulukose. O nei mea uma e le afaina ai le manuia o le maʻi.

Afai o le inisiua o le inisalini na vavae ese mai le faailoga faatagaina, faʻaititia pe faʻaititia, e mafai ona fuafuaina i faailoga nei:

  1. Oona, lea e matua faigata lava ona tineia,
  2. Tue le paʻu
  3. Uiga masani,
  4. Lethargy
  5. Vaivai

Afai o le maualuga o le hormone e tumau pea mo se taimi umi, o le faʻamalolo umi o maʻi e oʻo lava i manuaga laiti, o maʻila ma tuʻimomomoina ua matauina. O le mafuaʻaga lea mo maʻi uma o soʻo se manua ma gaioiga e matua le manaʻomia.

O le faagasologa o le toe faʻaleleia o mea o le a faʻagesegese ma tiga, o manuʻa e ono afaina ai ma le susulu. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, veins varicose, ulia o le gaʻo e masani ona taʻitaʻia ai le gangrene. I tulaga maualuga, o lenei mea e taufaamatau i le vavaeeseina o le lima.

Afai o le faʻaititia o le inisalini e maualuga, e masani lava ona faʻavave vave le suka toto. O lenei mea o loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  1. Faafuasei osofaiga o le fiaaai.
  2. Tachycardia, faʻalavelave masani.
  3. Malosi malosi i le tino atoa.
  4. Faateleina le vevesi.
  5. O se tulaga e latalata i le faʻanoanoa e vave foi.

O nei faʻaaliga uma e fautua mai ai e manaʻomia e le tagata maʻi se tausiga faʻanatinati vave, e le mafai ona e faatuai

O le a le mea e lamatia ai le faateleina o le fua o le insulin

O le faateleina o le toto o le inisalini o le lamatiaga matautia e le gata mo i latou e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, ae mo tagata soifua maloloina uma. O lenei tulaga matautia e mafua ai ona oʻo i se gasegase ogaoga o le tele o totoga o le lotoifale, faʻaletonu le galue.

Muamua lava, o le tele o insulin i totonu o le tino e aʻafia ai le gaoioi o puipui o toto toto ma fausaga. Ma o lenei mea e lamatia ai le atinaʻe o le maualuga o le maualuga. E tusa ai ma lea, pe a faʻapetele le fatuga o le tino, o le aʻafiaga o faʻafitauli eseese o le cardiovascular system e faʻapupula.

E tigaina foi le gaʻo o le carotide, e aofia ai ona sela ma puipui e amata ona malulu ma faʻafefe, ma e mafua ai ona faʻaitiitia le toto i le faiʻai. I faʻamaʻi matutua, o lenei faʻalavelave e faʻaalia i se faʻafitauli i le manatuaina ma le manino o mafaufauga, tali faʻatuai, ma isi faaletonu o galuega.

O le mea sili ona leaga o le faʻaititia o le inisalini e mafua ai ona fausia le maʻisuka ituaiga 1. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e mafua mai i suiga e le masani ai i le toetoe lava o tagata uma ma okeni. I le faaopoopo atu, e aunoa ma le iniseti masani o le inisalini, e le mafai e le tagata gasegase ona toe faia se aso e tasi.

Fautuaga: afai ei ai se masalosaloga o le fua o le hormone ma le suka o le toto e alu ese mai le masani, e tatau ona pasi le suʻega talafeagai i se taimi vave e mafai ai.

Ole a vave ona faia ni laʻasaga pe a faʻamaonia le vaeluaina, o le tele o avanoa e aloese mai ai i ni faʻafitauli matuia. O nai suiga laiti e le mafai ona le amanaiaina, e tatau ona suʻesuʻeina i le taimi ma faia togafitiga faʻatagaina.

O nei fuataga e taua tele i mataupu e matua taua tele ai suiga o le inisalini, ao tumau pea le suka i le tulaga masani. O lenei mea mataʻutia e sili ona matautia, e le mafai ona mafaufau le tulaga o le maʻi e tumau, e manaʻomia e ia se fesoasoani faafomaʻi.

I le avea ai o se faaiuga, e mafai ona tatou fai atu o le pulea o le maualuga o le insulin i totonu o le tino e tutusa lava le taua e pei o le maualuga o le suka. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma ma fautuaga, e mafai ona faatumauina le faagaoioia o totoga taua i se tulaga maualuga ma puipuia ai le fausiaina oo latou maʻi mamai i se taimi talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga