Vaega o se taumafataga e iai se faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona mulimulitaʻia nisi o mea taumafa, lea o le a mafai ai ona faʻamautuina uma gaioiga o le physiological i se tulaga sili ona lelei. E matua taua lava le mulimuli i le maʻisuka i le olaga atoa, aua i lenei tulaga o le a mafai ona talanoa e uiga i le le aofia ai o le atinaʻeina o faʻafitauli ma isi mea le lelei. E sili atu ona fautuaina e faʻaalia uma faʻamatalaga o le maʻisuka meaai ma se tagata tomai faapitoa.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

Tulafono autu

O se tasi o mataupu faavae o le oti i le tulaga o le maʻi maʻi ua faamatalaina o le vaevaega o meaʻai. O le manatu o soʻo se meaʻai e tatau ona faʻaalu e tusa ma le lima i le ono taimi i totonu o le 24 itula. O lenei mea o le a saofagā i le algorithm sili ona lelei mo le faʻaaogāina o vaega o le carbohydrate mai le inumaga ma se faʻaopoopoga masani i le fua o le suka o le toto. E le gata i lea, aʻo talanoa e uiga i mataupu faavae o meaʻai, e tatau ona faʻalogo i le mea moni o meaai e matua fautuaina e faʻaaogaina i ni nai itula. E taua lenei mea ona e faafaigofie ai le algorithm mo le fetuunaʻi o le suka o le toto ma fua o le vaega o le hormonal.

E le gata i lea, ua faʻamaonia mai e tagata atamamai e tatau ona vavaeese pe faʻamapulaʻa le faʻaaogaina o nisi oloa. O loʻo matou talanoa e uiga i na mea e faʻatupulaʻia le fua o le suka i totonu o le toto - e mafai ona maua ai le suka, nisi mea faʻafiafia, siamu. E taua tele le taumafa mo le maʻisuka e aofia ai le fua faatatau lelei o le fiber i filo o mea taumafa. O loʻo matou talanoa e uiga i fualaau faisua, falaoamata oloa, aua o igoa nei e faʻateleina ai le fua o le kulukose i totonu o le toto i se mea e sili atu.

E matua fautuaina lava e te gauai atu i le mea moni e tatau ona aofia ai meaai e kuka i le kuka ma se vaega le taua o le gaʻo. I le taimi lava e tasi, a itiiti ifo i le afa o latou e tatau ona fai ma sui o igoa o laau, mo se faʻataʻitaʻiga, sola, sana poo olive olive. E le gata i lea, e gauai atu i le diabetologists le mea moni e faapea:

  • O le aofai o kalori i le taumafa a se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona tumau pea i aso uma. E tatau foi ona fetaui lelei ma lona matua tausaga ma e le faʻalavelave i le faʻaofiina o le tele o le insulin,
  • e tutusa lava le taua o le faatumauina o se aofaiga tutusa o kalori i totonu o nei taumafataga o taumafa. E uiga i le 'aiga o le taeao i aso eseese,' aiga o le aoauli poʻo le 'aiga o le afiafi,
  • i isi itu uma, o le taumafa a se tagata e maua i le maʻisuka e le tatau ona matua ese mai le taumafa a isi tagata maloloina.

O ia o le a faʻaalia pe o le a nisi mea o le taumafa e tatau ona iai ma pe aisea e taua tele ai lenei mea mo le gaioiga o le tino.

Tulafono o taumafa

O le autu ma le tulafono faavae o le puipuia lea o mataua malosi i le kulukose toto. Aemaise lava mo lenei mea, ua manatu ai o meaʻai uma ua vaevaeina i ni vaega se lima, ua faʻaaogaina i le faagasologa o le tausaga e avea o se taumafataga autu (3 taimi) ma meaʻai (2 taimi). I lenei tulaga, i le vaega o vailaʻau vailaʻau, e tatau ona foliga le ata lenei:

  • gaʻo mea e le sili atu i le 30% o le aofaiga o meaʻai,
  • elemene e le sili atu i le 20%,
  • mea e gaʻo ai le carbohydrate - o le 50% totoe.

Talu ai o le faafitauli autu i le maʻisuka o le suka maualuga, o le faamamafa autu i le sauniuni o le taumafataga o le faaitiitia o le aofaʻi o le kulukose e ulufale atu i le tino. O le faamamafa foi i luga o le gaʻo gaʻo, lea e mafai ai ona e faʻaumatia le soa autu o le maʻisuka - sili atu le mamafa o le mamafa.

E le gata i lea, e ono mafai ona iai ni mea leaga i le ate. Latou te manaomia foi le faʻaitiitia le faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o meaʻai susu ma gaʻo susu. Lisi kulimi ma le susu susu e lelei. O mea uma e sili atu ona lelei pe falai e le aofia ai.

Aua nei galo e uiga i le tulaga o le maʻisuka ituaiga. O ona foliga vaaia e naʻo le taimi o le maitaga, e pei o nisi o fafine e amata ona tali mai le tino i se auala faapitoa i le kulukose. Faitau atili e uiga i le maʻisuka ile maʻisaga ao maʻitaga iinei.

Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o meaʻai o meaai mo ituaiga uma o le maʻisuka.

Malosiaga Mana

O le faʻavaeina o le tulaga le lelei o le faʻalauiloa, o lona uiga, muamua, o le faʻaofiina o taumafa paleni. E manaʻomia le tele o le malosi i mea taumafa e aʻafia ai le malosi o le maʻisuka. E le gata i lea, o le paleni paleni o vaega e pei o pulu, gaʻo ma gaʻo, e tatau ona taua tele. E le tatau ona galo ia i tatou le numera o taumafataga, e taʻua o le lima i le ono taimi i le aso.

O maʻisuka uma e iloa o le tausia lelei o mea taumafa e mafai ona faia e ala i le fuafuaina o meaʻai. E gaosia i falaoa, o le tasi e le sili atu i le 12 kalama. glucose. I totonu o le 24 itula, mai le 18 i le 24 XE, o le tufatufa atu o se mea taua tele o meaʻai, e tatau ona ulufale i le tino o le maʻisuka. I le tautalagia e uiga i lenei mea, o le diabetologists e tosina atu i le mea moni o le taeao e tatau ona i ai mai le iva i le sefulu iunite, ma le isi taeao o le taeao ma le aoauli o le aoauli - e le silia ma le tasi pe lua. O le aofaiga na tuʻuina atu e matua patino lava ma e tatau ona malilie i se fomaʻi.

E fautuaina malosi foi le taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2, e pei o le ituaiga muamua o faʻamaʻi, e aʻafia ai le faʻaaogaina o fualaau faisua. E taua tele lenei mea mo tagata ua mamafa tele. I le tautalagia o lenei mea, e gauai atu ai le diabetlogists i le manaomia ona faʻaaogaina fou ma sau sau, o meaʻai, letusi, peʻa lanumeamata ma isi mea. Ou te fia manatua o le a sili atu ona aoga pe afai e faʻaaoga fou ma sili atu i le vaitau o lo latou tuputupu ae.

O le isi vaega o le taumafataga mo le maʻisuka o le uiga sili ona alofa i le ate. O le mea moni o lona faʻaalia ni suiga ogaoga o le pathological i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O le mafuaʻaga lea e faʻamalosia ai e le au atamamai le faʻaaogaina o nei meaʻai, e aofia ai mea e taʻua o lipotropic. E mafai ona avea o le siʻi kulimi, oatmeal, soya ma isi igoa.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

E tatau ile meaai a se tagata o loʻo feagai ma le maʻisuka e tumu i vailaʻau o le suka. O le itu lea, e matua fautuaina malosi lava ia vaega o loʻo ave ai vitamini ia faʻaofiina i totonu o le taumafataga. E mafai ona avea ma fefete a le faioloa ma le fai meaʻai, faʻapea foʻi ma le pulupulu broth, SPP poʻo le fesoasoani faʻalaʻau. O le vaega mulimuli e sili ona fautuaina pe a uma ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa.

E le tatau ona galo ia i tatou le faasaina, e pei o le mea moni e matua fautuaina e le faʻaaogaina igoa o mea faʻamaonia, paluga, ma faʻasao poʻo mea suamalie e fai ma meaai. I lalo o le faʻasaina o le sukalati, le meli ma le asikulimi, faʻapea foi ma soʻo se isi lava suamalie. Ua faʻamalosi mai le au atamamai i le teenaina o meaʻai vevela, salima, mea vevela ma ulaula. O nisi meaʻai ma ipu, e aofia ai le puaa po o le gaʻo o mamoe, o le a avea ma mea e afaina ai i meaʻai.

Aua nei galo e uiga i le faatapulaaina o le faaaogaina o le ava, faʻi, vine ma vine. Aʻo tautala e uiga i le faʻaaogaina o le suka, e tatau ona maitauina o lona faʻaaogaina e mafai ona faatagaina, ae faʻapitoa i se fuainumera le taua ma pe a maeʻa le faʻatagaga a se fomaʻi. Talu ai ona o nei mea uma, ou te fia tosina atu i le mea moni o le meaai mo le maʻisuka ituaiga 1, faapea foi le lona lua, o lona uiga o le iloiloga tatau o nisi o vaega o le taumafataga.

O le a se isi mea e tatau ona e iloa

Ina ia 'ai e pei ona mafai ona fai, e matua fautuaina lava oe e aʻoaʻo e sui soʻo se ipu e aofia ai vailaʻau faʻasaina ma isi. Peitai, e tatau ona faia lenei mea i se auala e le suia tele ai faailoga o le suka i le toto. E tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea:

  • o sea sui e faigofie ona faia i le faʻaaogaina o se tino faapitoa o iunite falaoa (XE),
  • o le faʻamalosia o le mamafa o le tino e tatau ona avea ma togafitiga muamua mo togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2. E na o le maualalo o taumafa taumafa ma le faʻalauteleina o le gaioiga faaletino,
  • faʻatasi ai ma se faʻamaʻi e afaina i le ituaiga muamua, o le togafitiga muamua o togafitiga o le togafitiga o le inisalini. I le taimi lava e tasi, o soʻo se mea e faʻaaoga ai mea taumafa o le ausilali i le natura, lea e le faʻaitiitia ai le taua mo le tausia o se tulaga lelei o le soifua maloloina.

E le gata i lea, e tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea o le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafai ai ona faʻaaoga nisi o meaai, ae na o se fua faatapulaa. Aʻo talanoa e uiga i lenei mea, e tatau ona e gauai atu i le faʻaaogaina o fuamoa atoa. O loʻo matou talanoa e uiga i le faʻaogaina o le sili atu nai lo le lua fasi vaega i totonu o le 24 itula, ae na o le susunuina. E le gata i lea, o ia igoa e mafai ona faʻaaogaina e pei o le omeleti, faʻapea foʻi ma le taimi e faʻaopoopo ai fuamoa i soʻo se isi ipu.

Ituaiga 1 maʻisuka

I le eseesega ma le mea moni o le toatele e sailia le teena atoa o se tasi oloa, o vailaau faʻaonaponei e faʻapipiʻi i se faiga faʻavae o le faʻalagolago i togafitiga. I lenei tulaga, ua faʻaalia lea i le fausiaina o meaai saʻo, lea o le a aofia ai le tasi po o le isi ipu i totonu o le tupe faʻatagaina. O lenei mea o le a iloa e le tagata maʻi ma lona tino e sili atu le faigofie. Ma faʻatasi ai ma aʻoaʻoga faʻapitoa filifilia, e mafai ona e ausia le taunuʻuga atoatoa. O se taunuuga, e mafai ona e maua se faasologa manino e aofia ai togafitiga insulin, meaʻai ma taʻaloga.

I le faʻaaogaina o le inisalini, o lona tele ma le taimi o le pulega e tatau ona saʻo lelei faʻatasi ma oloa e tuʻuina atu le kulukose i le tino. E le tusa ai ma le maʻisuka ituaiga 2, e leai ni tapulaa tetele i luga o le numera o oloa na maua, ae o le inisalini e tatau ona faʻaofiina i totonu o le tino i se taimi talafeagai ma o lona aafiaga e tatau ona amanaia.

Ituaiga 2 maʻisuka

O lenei ituaiga o taumafataga ua filifilia ma se tagata paleni meaʻai ma e faʻamoemoe i le mataʻituina lelei o mea uma mo faʻamaʻi, gaʻo ma gaʻo i mea taumafa.

Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e faia i lalo o le malosi le puleaina o le kulukose i totonu o le toto ma taofi le atinaʻeina o ituaiga sili atu ona leaga o le maʻi maualalo. Afai o loʻo e mamafa tele, e mafai ona e 'aina le tele o meaʻai o le protein ina ia leai ni aʻafia malosi i le suka.

O lenei ituaiga meaai e mafai ai e oe ona fetuunai le numera o kalori, e mafai ona ese mai le 2500 kcal i le 600 kcal, e fuafua i le mamafa o se tagata ma lona malosi i le aso. Ae talu ai o lenei ituaiga o mea taumafa e mafai ona mafua ai le tele o le faʻaaogaina o puipuiga i totonu o le tino, e tatau ai ona feutagai ma lau fomaʻi muamua.

Afai e tatau ai, o le a ia faatonuina se vailaʻau maʻoti, aoga mo le maʻisuka, ma o le a mataʻituina le tulaga o le maʻi ao faʻaaogaina se taumafa maualalo-kalori.

Faasaoina ma Faasaina oloa

E lua ituaiga o oloa e matua lautele ma mafai ai ona faigofie le tauivi o le tino ma le maʻisuka i le tele e mafai ai. Mafaufau i lena mea mafai 'ai i lenei mataupu:

  • o fualaau faisua uma e lanumeamata, faapea foi ma greens of all kinds,
  • soʻo se iʻa maualalo maualalo
  • E le gata i lea, e mafai ona talia meaʻai uma a manu.
  • o le tulafono lava e tasi e faatatau i sausa - e pei o sina gaʻo gaʻo ma gaʻo pe a mafai,
  • fua o fualaau fua suamalie,
  • buckwheat, oats ma le millet o loʻo maua mai gaʻo, aua e aofia ai le gaʻo popo,
  • e feteenai ma talitonuga masani, o falaoa e mafai ona faʻaumatia, ae naʻo le falaoamata atoa ma sili atu fatu fatu,
  • e mafai ona e inu fualaau aina fou mai fua ma fualaau faisua, teas ma teuteuga mai laau,
  • maualalo gaʻo susu gaosiga oloa gaosi.

O le maualalo o le kalapu taumafa e aofia ai foi le tele o tapulaa e le tatau ona faʻagaloina. O le numera o le taumafataga o le 9 ma e masani ona taʻua o le "9 laulau." O lenei lisi e aofia ai oloa e le tatau ona vavaeese atoa mai le meaai, ae ia i latou e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete tele:

  • o le ava e le manaomia i soo se ituaiga ma tusa lava pe o le a le malosi,
  • e le tatau ona faʻaumatia meaʻai suamalie ma nectars, talu ai ua faia i le tele o suka,
  • aua neʻi faʻaaogaina meaʻai suka, lea e aofia ai ituaiga uma o mea suamalie, e aofia ai meaʻai ma faʻasao,
  • e fautuaina e lafoai soʻo se ituaiga o piko, e aofia ai meaai masani ma paluga, ma isi faʻasaoina ma masima,
  • e le mafai ona aofia i totonu o le taumafataga ni aano o aano o manu fasi,
  • Lisi, pasta ma semolina e iloga i meaai e faateleina ai le suka, o lona uiga o la latou faaaogaina e le manaomia foi,
  • E taua le tuʻuina atu o mea taumafa ma le maualuga o pasene o gaʻo,
  • e fautuaina e aloese mai le 'aina o manulele gaʻo,
  • o mea uma lava e tatau ona tafiesea.

E tusa o le vaiaso

E pei ona faaalia i le faatinoga, o lenei taumafataga ua mamanuina ina ia aoga ai ipu taitasi e mafai ai, ma o fautuaga e faavae i le fuafua lelei o le numera o oloa. I le tasi itu, atonu e mafua ai nisi faʻalavelave. Ae i le isi itu, o le faʻaaogaina i se ituaiga taumafa e le gata ina mafai ona faʻamauina le kulūkose masani, ae le maua foi le mamafa i se auala lelei ma maloloina.

O le mafuaaga lena e fautuaina ai fomai e pipii atu i luga o le laulau 9 i tagata mamaʻi uma. O meaʻai e faʻatagaina e lenei taumafataga e fesoasoani e faʻamaonia ai le gaioiga o le tele o gaioiga i totonu, lea e aʻafia ai le galuega o le endocrine. Faitau atili e uiga i numera ole soifua maloloina 9 iinei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tuʻuina atu se lisi lisi mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka maualuga o le tikeri lona lua, o lona uiga, e le o le inisalini.

Muamua aso
  • uluai taumafataga o le taeao: gaʻo gaʻo e leai ni gaʻo - 200g ma vine - 40g,
  • lona lua o le taeao: tasi tioata o kefir,
  • 'aiga o le aoauli: suauu fualaau suamalie - 150ml, tamaʻi tao tao - 150g, fuālaʻau fuālaʻau - 100g,
  • aoauli aoauli: kapisi ma kukama salati e faʻaaogaina i le suauu olive - 100g,
  • taumafataga: iʻa fugalaau grilled grilled - 200g, fualaau faisua - 100g.
Lua aso
  • muamua le taeao: falaoa tao i le susu 150g,
  • lua o le taeao: lua lanu lanumeamata
  • 'aiga o le aoauli: borscht (aunoa ma aano o manufasi) - 150ml, pipi tipi - 150g, fualaau aina mamago e aunoa ma le suka,
  • aoauli o le aoauli: susuga o le rose vao - 150ml,
  • taumafataga: iʻa fagota - 200g, fualaau faisua fou - 150g.
Aso tolu
  • uluai taumafataga o le taeao: falaoisi kusi cheese - 150g,
  • lua o le taeao: teuteu o sipuni o le rose - 200ml,
  • 'aiga o le aoauli: kapisi soup (e aunoa ma ni aano o manu) - 150ml, keke iʻa - 150g, fualaau faisua fou - 100g,
  • aoauli aoauli: vela fua
  • taumafataga: meaʻai aano o manufasi - 200g, gaʻo fuʻu - 150g.
Fa aso
  • uluai taumafataga o le taeao: lua fuamoa fuamoa ma fualaʻau 150g,
  • lua o le taeao: inu yogurt 150ml,
  • 'aiga o le aoauli: suauu kulimi suauu - 150ml, pepa paʻu -200g,
  • aoauli o le aoauli: carrot casserole ma le kusi cheese -200g,
  • taumafataga: moa moa - 200g, fualaau faisua - 150g.
Lima lona lima
  • muamua le taeao: millet porridge 150g, apu,
  • lua o le taeao: 2 lanu
  • 'aiga o le aoauli: aʻai iʻa 200ml, meat goulash -100g, barley porridge -100g,
  • aoauli aoauli: se ipu malamalama o lefir, bran - 100g,
  • taumafataga: aisa manu - 150g, falaoa keke-100g, asparagus -70g.
Ono aso
  • uluai taumafataga o le taeao: lala 150g, apu,
  • lua o le taeao: fuamoa mumu
  • 'aiga o le aoauli: fualaau faisua ma fasi aano o manufasi (povi po o le mamoe) - 200g,
  • aoauli aoauli: salati tamato ma falesa - 150g,
  • taumafataga: mamoe falaoa ma fualaau faisua - 250g.
Aso fitu
  • muamua le taeao: sisi falaoa 100g ma le yogurt 50g,
  • lua o le taeao: gaʻo susu susu 100g,
  • 'aiga o le aoauli: moa fualaʻau - 150ml, goulash manu - 100g, salati mai le selesele ma apples - 100g,
  • aoauli aoauli: vine - 125g,
  • taumafataga: pipi e kuka - 200g, pulu lanumeamata mo se ulugalii - 100g.

Taunuʻuga o le Faʻasaʻo

Olga:Faʻafetai i le maʻisuka o le Atua ua faʻasolosolo ai aʻu, ae na ou faalogo e uiga i sea ituaiga taumafa. Na fautuaina e le fomai, fai mai o le a maloloina, e le pei o le tele o taumafa lauiloa. Sa tonu ia te au e faataitai. E ui i le mea moni o le taumafataga o le togafitiga, e mafai ona paʻu le mamafa i le 8 kilokalama. Ae, ioe, o mea uma e le vave, e tatau ona ou faatali. Ae o le iuga na totogiina.

Elena:Ua ou maua le maʻisuka, o lea na tatau ai ona ou faʻaaogaina le laulau 9 e avea o se mea faʻapipiʻi. Ou te le iloa pe faapefea ona ou "oso" le suka e aunoa ma lea, ae o le taimi lava na amata ai faafitauli ma suega, na fai mai fomai e fesuiai i se meaai. Sa ou maua se glucometer, ma ou te siakiina le maualuga o suka seia maeʻa mea uma.

Victor:Ina ua mavae le 30, na amataina faafitauli ma le oona, ma o iina na amata ai ona tafe le maʻisuka i luga o le tafailagi. E tatau ona ou alu i le laulau 9 ina ia mafai ai ona toe faaleleia le tulaga. O se taunuuga, mai le 120 na mafai ona toe faʻaleleia i le 98, ae o lenei, e fesoʻotaʻi ma aʻoaʻoga i le tele o taimi i le vaiaso. I le taimi muamua sa faigata, ae na ou masani ai. O lea la ou te fautuaina i latou oe mananao e faatea ese faafitauli.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2, mo le vaiaso, o oloa e faatagaina ma faasaina

O le maʻi suka o se tasi o maʻi tuga o le tino o le endocrine, lea e manaʻomia ai le mataʻituina pea e le tagata maʻi ma le fomaʻi. O tagata uma lava ua maua i lenei maʻi o le a malilie e faapea o le pasene o faʻamaumauga ole fomaʻi ma fautuaga e mo taumafa i aso taitasi. O le mea moni, o le togafitiga autu lenei, o le ala tonu e faalagolago ai le vasega o le maʻi, faapea foi ma le tulaga masani o le maʻi.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 2, o se meaʻai e taua tele le taulotoina, o lea e sili ai le lolomiina ina ia i ai pea i luma o ou mata ma e te usitai i ai. E toatele tagata sese e talitonu e leai se mea e tupu mai i nai ipuinu o le ava malosi pe mai se kulumala kulini. O na faʻavevesi na o le faʻaaogaina o au taumafaiga uma ma e mafai ona mafua ai se tulaga ogaoga e manaʻomia ai le faʻamalolo vave, poʻo le faʻamavaeina atoa o meaʻai.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Muamua lava, e tatau ona e tausia se tusi talaʻai (i luga o le initaneti poʻo luga o pepa), tusi i lalo mea uma e te 'ai i le aso atoa, ma tausisi i isi mea taua o mea taumafa.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka oe, mai le valea po o le faamoemoe, e le mulimuli i se mea taumafa ao le i mauaina, ona o le tele o meaʻai i le taumafataga, o le a le maua ai se lagona i le inisalini. O se taunuuga, o le kulukose i totonu o le toto e tupu ma e masani ona tausia i le maualuga. Meaʻai paleni mo le maʻisuka e aofia ai le toe foi atu i suauu masani masani le lagona o le inisalini, e pei o le gafatia e gaʻo ai le suka.

Faatapulaʻaina o le calorie ao tumau pea le aoga o le malosi mo le tino.

Taumafa i le tusa o le taimi e tasi. O le mea lea, o le ae ausia se masani masani o le metabolism ma le masini vai.

O le malosi o le taumafataga e tatau ona fetaui ma le malosi moni o le taumafa.

Se faʻatagaina o le lima i le ono taumafataga i le aso, faatasi ai ma meaai mama (faʻapitoa mo maʻi o le insulin).

E tusa ma le tele o taumafa masani. O le tele o carbohydrates e tatau ona faʻaumatia i le taeao.

Faʻaopopoina fualaʻau fou i le fiber mai mea e faatagaina mo ipu taʻitasi e faʻaitiitia ai le fua o le aveva o suga faigofie ma fatufatuʻi le satisite.

Suiga o suka i ni mea suamalie saogalemu ma faatagaina i fuainumera masani.

Taumamafa sipisi na o meaai masani, ae le o ni meaʻai, a leai o le a oso malosi i le toto kulukose.

Fautuaga mo meaʻai e aofia ai gaʻo fualaʻau (nuts, yogurt), talu mai le malepe o gaʻo e fesoasoani e faʻagesegese ai le faʻafefe o le suka.

Faʻatapulaʻa faʻamalosi gaʻo.

Taofiofi faʻatapulaʻaina o gaʻo vailaʻau faʻamaʻi faigofie, e oo lava i le faʻamaʻi atoatoa.

Faatapulaa le taumafaina o gaʻo manu.

Faʻaitiitia faʻaitiitia poʻo le masima masima.

Le faʻaaogaina o meaai pe a uma taaloga poʻo gaoioiga faʻaletino.

O le tuusaunoaga o le taumafaina, o lona uiga, o le mamafa o le vaega o meaʻai.

O le faʻasaʻoina poʻo le le faʻatagaina o le ava (e oʻo i le vaega muamua i le aso atoa). E le tatau ona e inu i se manava gaogao.

Le aoga i aso taitasi o le leai o se suavai - 1.5 lita.

Le faʻaaogaina o aualaʻai mo sauniuniga.

O nisi o meaʻai o le maʻisuka

E le mafai ona e faʻaaluina ni taimi uumi i meaʻai ma le matelaina.

O le taeao e le tatau ona le amanaiaina.

O lapisi e le tatau ona malulu pe vevela foi.

Le taumafataga mulimuli i le sili atu nai lo le lua itula ao le i momoe.

I le taimi o le taumafataga, o fualaau faisua e muamua ona aina, sosoo ai ma se polotini (kuki, aano o manufasi).

Afai ei ai le tele o meaʻai i le taumafa, e tatau ona i ai ni gaʻo lelei poʻo ni protein e faʻaitiitia ai le saoasaoa o le faʻapalaina o le mea muamua.

E sili atu le inu vai poʻo vai inu aʻo leʻi 'ai, ae leai se mea e le inu ai i meaʻai.

E le mafai ona e faʻaleleia le GI o oloa e ala i le faaopoopoina o le falaoamata, faaopoopo i ai le fuluina, fafagaina i le palu ma le falaoa, faʻasuina i le suauʻu ma le kuka (paʻu, beets).

A fai ni kuka tipi, e le mafai ona e faʻaaogaina le falaoa, sui i fualaau faisua, oatmeal.

I le le lelei o le faapalepaleina o fualaʻau, e tatau ona e faia falaoa suamalie, eseese pastes ma pastes mai ia i latou.

Taofi le 'ai i le 80% o le saturation.

Aisea e tatau ai ona e mafaufau i le GI (glycemic index) diabetes?

GI - o se faailoga o le gafatia o oloa pe a uma ona latou ulufale atu i le tino o le tagata e mafua ai le faateleina o le toto suka. E sili ona taua le mafaufau i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma le maʻisuka tele.

O fuainumera taʻitasi taʻitasi e maua ai oloa taʻitasi. O le mea lea, o le maualuga, o le saoasaoa lea o le maualuga o le maualuga o le suka toto e maualuga ma vice versa.

O le GI GI e tufatufaina uma mea taumafa i le maualalo (oʻo i le 40) fua (41-70) ma maualuga GI (sili atu ma le 70 iunite). E mafai ona e maua ni laulau ma se faʻamavaega o oloa i totonu o nei vaega poʻo le numera o le initaneti mo le faʻatulagaina o le GI i luga o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa ma falemaʻi i latou i aso faisoo.

E masani lava, o meaʻai uma ma le maualuga o le GI e tatau ona vavae ese mai le taumafataga, sei vagana ai mea e aoga mo le tino o loʻo maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le aofaiga atoa o le GI o le taumafataga ua faʻaitiitia ona o le faʻatapulaʻaina o oloa o totoe gaʻo.

O se mea masani e tatau ona aofia ai mea taumafa i le averesi (laʻititi le vaega) ma maualalo (sili) GI.

O se areto falaoa poʻo XE o se isi fuataga ua fuafuaina e faʻaaogaina ai vailaʻau. O lona igoa mai se fasi falaoa "piliki," lea e maua mai i le tipiina o se falaoa masani, ma sosoo ai ma le afa: o se fasi pepa 25-gram e aofia ai le 1 XE.

O le tele o taumafa e aofia ai gaʻo, ae e le eseese i latou i mea totino, tuufaatasiga ma calories. O le mea lea, e faigata ona fuafua le aofaʻi o le taumafa o mea taumafa e tatau mo tagata o loʻo faʻamanuiaina ile inisalini - o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaaogaina e tatau ona fetaui ma le fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina.

O lea ituaiga o fuainumera e mafaufauina faavaomalo ma e mafai ai ona e filifilia le fualaau manaomia o le inisalini. O le faʻailoga XE e mafai ai e oe ona iloa le vaega o le carbohydrate e aunoa ma le mamafa, ma i le tilotilo, i mea masani e faigofie mo le iloa (sipuni, tioata, fasi pepa, fasi pepa, ma isi). O le faʻamautinoaina pe fia le aofaʻi o falaoa e aina i le taimi e tasi ma le fuaina o le toto suka, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le vaega 2 e mafai ona ulu i le inumaga o le inisalini i se gaioiga puupuu aʻo le i ai.

maualuga le suka i le maeʻa ona faʻaaoga le 1 XE e 2.8 mmol / l,

1 XE e aofia ai le tusa ma le 15 g o meaʻai gaʻo,

2 iunite o inisalini e manaʻomia e faʻaaogaina ai le 1 XE,

o le aso masani o le 18-25 XE, ma le tufatufaina o taumafa e ono (3-5 XE - meaai autu, 1-2 XE - snacks).

1 XE e tutusa ma: 30 g keke falaoa, 25 g falaoa papaʻe, 0.5 ipu o le keke poo le oatmeal, 2 pauna, 1 apu tele, ma isi.

Faʻatagaina ma Faʻatau Meaʻai Meaʻai

Meaʻai faʻatagaina mo le maʻisuka o se kulupu e mafai ona 'ai e aunoa ma le faʻasaina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona mulimulitaʻia nisi o mea taumafa, lea o le a mafai ai ona faʻamautuina uma gaioiga o le physiological i se tulaga sili ona lelei. E matua taua lava le mulimuli i le maʻisuka i le olaga atoa, aua i lenei tulaga o le a mafai ona talanoa e uiga i le le aofia ai o le atinaʻeina o faʻafitauli ma isi mea le lelei. E sili atu ona fautuaina e faʻaalia uma faʻamatalaga o le maʻisuka meaai ma se tagata tomai faapitoa.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaʻau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

O se tasi o mataupu faavae o le oti i le tulaga o le maʻi maʻi ua faamatalaina o le vaevaega o meaʻai. O le manatu o soʻo se meaʻai e tatau ona faʻaalu e tusa ma le lima i le ono taimi i totonu o le 24 itula. O lenei mea o le a saofagā i le algorithm sili ona lelei mo le faʻaaogāina o vaega o le carbohydrate mai le inumaga ma se faʻaopoopoga masani i le fua o le suka o le toto. E le gata i lea, aʻo talanoa e uiga i mataupu faavae o meaʻai, e tatau ona faʻalogo i le mea moni o meaai e matua fautuaina e faʻaaogaina i ni nai itula. E taua lenei mea ona e faafaigofie ai le algorithm mo le fetuunaʻi o le suka o le toto ma fua o le vaega o le hormonal.

E le gata i lea, ua faʻamaonia mai e tagata atamamai e tatau ona vavaeese pe faʻamapulaʻa le faʻaaogaina o nisi oloa. O loʻo matou talanoa e uiga i na mea e faʻatupulaʻia le fua o le suka i totonu o le toto - e mafai ona maua ai le suka, nisi mea faʻafiafia, siamu. E taua tele le taumafa mo le maʻisuka e aofia ai le fua faatatau lelei o le fiber i filo o mea taumafa. O loʻo matou talanoa e uiga i fualaau faisua, falaoamata oloa, aua o igoa nei e faʻateleina ai le fua o le kulukose i totonu o le toto i se mea e sili atu.

E matua fautuaina lava e te gauai atu i le mea moni e tatau ona aofia ai meaai e kuka i le kuka ma se vaega le taua o le gaʻo. I le taimi lava e tasi, a itiiti ifo i le afa o latou e tatau ona fai ma sui o igoa o laau, mo se faʻataʻitaʻiga, sola, sana poo olive olive. E le gata i lea, e gauai atu i le diabetologists le mea moni e faapea:

  • O le aofai o kalori i le taumafa a se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona tumau pea i aso uma. E tatau foi ona fetaui lelei ma lona matua tausaga ma e le faʻalavelave i le faʻaofiina o le tele o le insulin,
  • e tutusa lava le taua o le faatumauina o se aofaiga tutusa o kalori i totonu o nei taumafataga o taumafa. E uiga i le 'aiga o le taeao i aso eseese,' aiga o le aoauli poʻo le 'aiga o le afiafi,
  • i isi itu uma, o le taumafa a se tagata e maua i le maʻisuka e le tatau ona matua ese mai le taumafa a isi tagata maloloina.

O ia o le a faʻaalia pe o le a nisi mea o le taumafa e tatau ona iai ma pe aisea e taua tele ai lenei mea mo le gaioiga o le tino.

O le faʻavaeina o le tulaga le lelei o le faʻalauiloa, o lona uiga, muamua, o le faʻaofiina o taumafa paleni. E manaʻomia le tele o le malosi i mea taumafa e aʻafia ai le malosi o le maʻisuka. E le gata i lea, o le paleni paleni o vaega e pei o pulu, gaʻo ma gaʻo, e tatau ona taua tele. E le tatau ona galo ia i tatou le numera o taumafataga, e taʻua o le lima i le ono taimi i le aso.

O maʻisuka uma e iloa o le tausia lelei o mea taumafa e mafai ona faia e ala i le fuafuaina o meaʻai. E gaosia i falaoa, o le tasi e le sili atu i le 12 kalama. glucose. I totonu o le 24 itula, mai le 18 i le 24 XE, o le tufatufa atu o se mea taua tele o meaʻai, e tatau ona ulufale i le tino o le maʻisuka. I le tautalagia e uiga i lenei mea, o le diabetologists e tosina atu i le mea moni o le taeao e tatau ona i ai mai le iva i le sefulu iunite, ma le isi taeao o le taeao ma le aoauli o le aoauli - e le silia ma le tasi pe lua. O le aofaiga na tuʻuina atu e matua patino lava ma e tatau ona malilie i se fomaʻi.

E fautuaina malosi foi le taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2, e pei o le ituaiga muamua o faʻamaʻi, e aʻafia ai le faʻaaogaina o fualaau faisua. E taua tele lenei mea mo tagata ua mamafa tele. I le tautalagia o lenei mea, e gauai atu ai le diabetlogists i le manaomia ona faʻaaogaina fou ma sau sau, o meaʻai, letusi, peʻa lanumeamata ma isi mea. Ou te fia manatua o le a sili atu ona aoga pe afai e faʻaaoga fou ma sili atu i le vaitau o lo latou tuputupu ae.

O le isi vaega o le taumafataga mo le maʻisuka o le uiga sili ona alofa i le ate. O le mea moni o lona faʻaalia ni suiga ogaoga o le pathological i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O le mafuaʻaga lea e faʻamalosia ai e le au atamamai le faʻaaogaina o nei meaʻai, e aofia ai mea e taʻua o lipotropic. E mafai ona avea o le siʻi kulimi, oatmeal, soya ma isi igoa.

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

E tatau ile meaai a se tagata o loʻo feagai ma le maʻisuka e tumu i vailaʻau o le suka. O le itu lea, e matua fautuaina malosi lava ia vaega o loʻo ave ai vitamini ia faʻaofiina i totonu o le taumafataga. E mafai ona avea ma fefete a le faioloa ma le fai meaʻai, faʻapea foʻi ma le pulupulu broth, SPP poʻo le fesoasoani faʻalaʻau. O le vaega mulimuli e sili ona fautuaina pe a uma ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa.

E le tatau ona galo ia i tatou le faasaina, e pei o le mea moni e matua fautuaina e le faʻaaogaina igoa o mea faʻamaonia, paluga, ma faʻasao poʻo mea suamalie e fai ma meaai. I lalo o le faʻasaina o le sukalati, le meli ma le asikulimi, faʻapea foi ma soʻo se isi lava suamalie. Ua faʻamalosi mai le au atamamai i le teenaina o meaʻai vevela, salima, mea vevela ma ulaula. O nisi meaʻai ma ipu, e aofia ai le puaa po o le gaʻo o mamoe, o le a avea ma mea e afaina ai i meaʻai.

Aua nei galo e uiga i le faatapulaaina o le faaaogaina o le ava, faʻi, vine ma vine. Aʻo tautala e uiga i le faʻaaogaina o le suka, e tatau ona maitauina o lona faʻaaogaina e mafai ona faatagaina, ae faʻapitoa i se fuainumera le taua ma pe a maeʻa le faʻatagaga a se fomaʻi. Talu ai ona o nei mea uma, ou te fia tosina atu i le mea moni o le meaai mo le maʻisuka ituaiga 1, faapea foi le lona lua, o lona uiga o le iloiloga tatau o nisi o vaega o le taumafataga.

Ina ia 'ai e pei ona mafai ona fai, e matua fautuaina lava oe e aʻoaʻo e sui soʻo se ipu e aofia ai vailaʻau faʻasaina ma isi. Peitai, e tatau ona faia lenei mea i se auala e le suia tele ai faailoga o le suka i le toto. E tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea:

  • o sea sui e faigofie ona faia i le faʻaaogaina o se tino faapitoa o iunite falaoa (XE),
  • o le faʻamalosia o le mamafa o le tino e tatau ona avea ma togafitiga muamua mo togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2. E na o le maualalo o taumafa taumafa ma le faʻalauteleina o le gaioiga faaletino,
  • faʻatasi ai ma se faʻamaʻi e afaina i le ituaiga muamua, o le togafitiga muamua o togafitiga o le togafitiga o le inisalini. I le taimi lava e tasi, o soʻo se mea e faʻaaoga ai mea taumafa o le ausilali i le natura, lea e le faʻaitiitia ai le taua mo le tausia o se tulaga lelei o le soifua maloloina.

E le gata i lea, e tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea o le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafai ai ona faʻaaoga nisi o meaai, ae na o se fua faatapulaa. Aʻo talanoa e uiga i lenei mea, e tatau ona e gauai atu i le faʻaaogaina o fuamoa atoa. O loʻo matou talanoa e uiga i le faʻaogaina o le sili atu nai lo le lua fasi vaega i totonu o le 24 itula, ae na o le susunuina. E le gata i lea, o ia igoa e mafai ona faʻaaogaina e pei o le omeleti, faʻapea foʻi ma le taimi e faʻaopoopo ai fuamoa i soʻo se isi ipu.

O le meaai mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka ua atiae faapitoa mo lenei mea ma e amanaia ai foliga ma meatotino aoga o oloa i le tele e mafai ai.

O le autu ma le tulafono faavae o le puipuia lea o mataua malosi i le kulukose toto. Aemaise lava mo lenei mea, ua manatu ai o meaʻai uma ua vaevaeina i ni vaega se lima, ua faʻaaogaina i le faagasologa o le tausaga e avea o se taumafataga autu (3 taimi) ma meaʻai (2 taimi). I lenei tulaga, i le vaega o vailaʻau vailaʻau, e tatau ona foliga le ata lenei:

  • gaʻo mea e le sili atu i le 30% o le aofaiga o meaʻai,
  • elemene e le sili atu i le 20%,
  • mea e gaʻo ai le carbohydrate - o le 50% totoe.

Talu ai o le faafitauli autu i le maʻisuka o le suka maualuga, o le faamamafa autu i le sauniuni o le taumafataga o le faaitiitia o le aofaʻi o le kulukose e ulufale atu i le tino. O le faamamafa foi i luga o le gaʻo gaʻo, lea e mafai ai ona e faʻaumatia le soa autu o le maʻisuka - sili atu le mamafa o le mamafa.

E le gata i lea, e ono mafai ona iai ni mea leaga i le ate. Latou te manaomia foi le faʻaitiitia le faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o meaʻai susu ma gaʻo susu. Lisi kulimi ma le susu susu e lelei. O mea uma e sili atu ona lelei pe falai e le aofia ai.

Aua nei galo e uiga i le tulaga o le maʻisuka ituaiga. O ona foliga vaaia e naʻo le taimi o le maitaga, e pei o nisi o fafine e amata ona tali mai le tino i se auala faapitoa i le kulukose. Faitau atili e uiga i le maʻisuka ile maʻisaga ao maʻitaga iinei.

Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o meaʻai o meaai mo ituaiga uma o le maʻisuka.

I le eseesega ma le mea moni o le toatele e sailia le teena atoa o se tasi oloa, o vailaau faʻaonaponei e faʻapipiʻi i se faiga faʻavae o le faʻalagolago i togafitiga. I lenei tulaga, ua faʻaalia lea i le fausiaina o meaai saʻo, lea o le a aofia ai le tasi po o le isi ipu i totonu o le tupe faʻatagaina. O lenei mea o le a iloa e le tagata maʻi ma lona tino e sili atu le faigofie. Ma faʻatasi ai ma aʻoaʻoga faʻapitoa filifilia, e mafai ona e ausia le taunuʻuga atoatoa. O se taunuuga, e mafai ona e maua se faasologa manino e aofia ai togafitiga insulin, meaʻai ma taʻaloga.

I le faʻaaogaina o le inisalini, o lona tele ma le taimi o le pulega e tatau ona saʻo lelei faʻatasi ma oloa e tuʻuina atu le kulukose i le tino.

E le tusa ai ma le maʻisuka ituaiga 2, e leai ni tapulaa tetele i luga o le numera o oloa na maua, ae o le inisalini e tatau ona faʻaofiina i totonu o le tino i se taimi talafeagai ma o lona aafiaga e tatau ona amanaia.

O lenei ituaiga o taumafataga ua filifilia ma se tagata paleni meaʻai ma e faʻamoemoe i le mataʻituina lelei o mea uma mo faʻamaʻi, gaʻo ma gaʻo i mea taumafa.

Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e faia i lalo o le malosi le puleaina o le kulukose i totonu o le toto ma taofi le atinaʻeina o ituaiga sili atu ona leaga o le maʻi maualalo. Afai o loʻo e mamafa tele, e mafai ona e 'aina le tele o meaʻai o le protein ina ia leai ni aʻafia malosi i le suka.

O lenei ituaiga meaai e mafai ai e oe ona fetuunai le numera o kalori, e mafai ona ese mai le 2500 kcal i le 600 kcal, e fuafua i le mamafa o se tagata ma lona malosi i le aso. Ae talu ai o lenei ituaiga o mea taumafa e mafai ona mafua ai le tele o le faʻaaogaina o puipuiga i totonu o le tino, e tatau ai ona feutagai ma lau fomaʻi muamua.

Afai e tatau ai, o le a ia faatonuina se vailaʻau maʻoti, aoga mo le maʻisuka, ma o le a mataʻituina le tulaga o le maʻi ao faʻaaogaina se taumafa maualalo-kalori.

E lua ituaiga o oloa e matua lautele ma mafai ai ona faigofie le tauivi o le tino ma le maʻisuka i le tele e mafai ai. Mafaufau i lena mea mafai 'ai i lenei mataupu:

  • o fualaau faisua uma e lanumeamata, faapea foi ma greens of all kinds,
  • soʻo se iʻa maualalo maualalo
  • E le gata i lea, e mafai ona talia meaʻai uma a manu.
  • o le tulafono lava e tasi e faatatau i sausa - e pei o sina gaʻo gaʻo ma gaʻo pe a mafai,
  • fua o fualaau fua suamalie,
  • buckwheat, oats ma le millet o loʻo maua mai gaʻo, aua e aofia ai le gaʻo popo,
  • e feteenai ma talitonuga masani, o falaoa e mafai ona faʻaumatia, ae naʻo le falaoamata atoa ma sili atu fatu fatu,
  • e mafai ona e inu fualaau aina fou mai fua ma fualaau faisua, teas ma teuteuga mai laau,
  • maualalo gaʻo susu gaosiga oloa gaosi.

O le maualalo o le kalapu taumafa e aofia ai foi le tele o tapulaa e le tatau ona faʻagaloina. O le numera o le taumafataga o le 9 ma e masani ona taʻua o le "9 laulau." O lenei lisi e aofia ai oloa e le tatau ona vavaeese atoa mai le meaai, ae ia i latou e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete tele:

  • o le ava e le manaomia i soo se ituaiga ma tusa lava pe o le a le malosi,
  • e le tatau ona faʻaumatia meaʻai suamalie ma nectars, talu ai ua faia i le tele o suka,
  • aua neʻi faʻaaogaina meaʻai suka, lea e aofia ai ituaiga uma o mea suamalie, e aofia ai meaʻai ma faʻasao,
  • e fautuaina e lafoai soʻo se ituaiga o piko, e aofia ai meaai masani ma paluga, ma isi faʻasaoina ma masima,
  • e le mafai ona aofia i totonu o le taumafataga ni aano o aano o manu fasi,
  • Lisi, pasta ma semolina e iloga i meaai e faateleina ai le suka, o lona uiga o la latou faaaogaina e le manaomia foi,
  • E taua le tuʻuina atu o mea taumafa ma le maualuga o pasene o gaʻo,
  • e fautuaina e aloese mai le 'aina o manulele gaʻo,
  • o mea uma lava e tatau ona tafiesea.

E pei ona faaalia i le faatinoga, o lenei taumafataga ua mamanuina ina ia aoga ai ipu taitasi e mafai ai, ma o fautuaga e faavae i le fuafua lelei o le numera o oloa. I le tasi itu, atonu e mafua ai nisi faʻalavelave. Ae i le isi itu, o le faʻaaogaina i se ituaiga taumafa e le gata ina mafai ona faʻamauina le kulūkose masani, ae le maua foi le mamafa i se auala lelei ma maloloina.

O le mafuaaga lena e fautuaina ai fomai e pipii atu i luga o le laulau 9 i tagata mamaʻi uma. O meaʻai e faʻatagaina e lenei taumafataga e fesoasoani e faʻamaonia ai le gaioiga o le tele o gaioiga i totonu, lea e aʻafia ai le galuega o le endocrine. Faitau atili e uiga i numera ole soifua maloloina 9 iinei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tuʻuina atu se lisi lisi mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka maualuga o le tikeri lona lua, o lona uiga, e le o le inisalini.

  • uluai taumafataga o le taeao: gaʻo gaʻo e leai ni gaʻo - 200g ma vine - 40g,
  • lona lua o le taeao: tasi tioata o kefir,
  • 'aiga o le aoauli: suauu fualaau suamalie - 150ml, tamaʻi tao tao - 150g, fuālaʻau fuālaʻau - 100g,
  • aoauli aoauli: kapisi ma kukama salati e faʻaaogaina i le suauu olive - 100g,
  • taumafataga: iʻa fugalaau grilled grilled - 200g, fualaau faisua - 100g.
  • muamua le taeao: falaoa tao i le susu 150g,
  • lua o le taeao: lua lanu lanumeamata
  • 'aiga o le aoauli: borscht (aunoa ma aano o manufasi) - 150ml, pipi tipi - 150g, fualaau aina mamago e aunoa ma le suka,
  • aoauli o le aoauli: susuga o le rose vao - 150ml,
  • taumafataga: iʻa fagota - 200g, fualaau faisua fou - 150g.
  • uluai taumafataga o le taeao: falaoisi kusi cheese - 150g,
  • lua o le taeao: teuteu o sipuni o le rose - 200ml,
  • 'aiga o le aoauli: kapisi soup (e aunoa ma ni aano o manu) - 150ml, keke iʻa - 150g, fualaau faisua fou - 100g,
  • aoauli aoauli: vela fua
  • taumafataga: meaʻai aano o manufasi - 200g, gaʻo fuʻu - 150g.
  • uluai taumafataga o le taeao: lua fuamoa fuamoa ma fualaʻau 150g,
  • lua o le taeao: inu yogurt 150ml,
  • 'aiga o le aoauli: suauu kulimi suauu - 150ml, pepa paʻu -200g,
  • aoauli o le aoauli: carrot casserole ma le kusi cheese -200g,
  • taumafataga: moa moa - 200g, fualaau faisua - 150g.
  • muamua le taeao: millet porridge 150g, apu,
  • lua o le taeao: 2 lanu
  • 'aiga o le aoauli: aʻai iʻa 200ml, meat goulash -100g, barley porridge -100g,
  • aoauli aoauli: se ipu malamalama o lefir, bran - 100g,
  • taumafataga: aisa manu - 150g, falaoa keke-100g, asparagus -70g.
  • uluai taumafataga o le taeao: lala 150g, apu,
  • lua o le taeao: fuamoa mumu
  • 'aiga o le aoauli: fualaau faisua ma fasi aano o manufasi (povi po o le mamoe) - 200g,
  • aoauli aoauli: salati tamato ma falesa - 150g,
  • taumafataga: mamoe falaoa ma fualaau faisua - 250g.
  • muamua le taeao: sisi falaoa 100g ma le yogurt 50g,
  • lua o le taeao: gaʻo susu susu 100g,
  • 'aiga o le aoauli: moa fualaʻau - 150ml, goulash manu - 100g, salati mai le selesele ma apples - 100g,
  • aoauli aoauli: vine - 125g,
  • taumafataga: pipi e kuka - 200g, pulu lanumeamata mo se ulugalii - 100g.

Olga:Faʻafetai i le maʻisuka o le Atua ua faʻasolosolo ai aʻu, ae na ou faalogo e uiga i sea ituaiga taumafa. Na fautuaina e le fomai, fai mai o le a maloloina, e le pei o le tele o taumafa lauiloa. Sa tonu ia te au e faataitai. E ui i le mea moni o le taumafataga o le togafitiga, e mafai ona paʻu le mamafa i le 8 kilokalama. Ae, ioe, o mea uma e le vave, e tatau ona ou faatali. Ae o le iuga na totogiina.

Elena:Ua ou maua le maʻisuka, o lea na tatau ai ona ou faʻaaogaina le laulau 9 e avea o se mea faʻapipiʻi. Ou te le iloa pe faapefea ona ou "oso" le suka e aunoa ma lea, ae o le taimi lava na amata ai faafitauli ma suega, na fai mai fomai e fesuiai i se meaai. Sa ou maua se glucometer, ma ou te siakiina le maualuga o suka seia maeʻa mea uma.

Victor:Ina ua mavae le 30, na amataina faafitauli ma le oona, ma o iina na amata ai ona tafe le maʻisuka i luga o le tafailagi. E tatau ona ou alu i le laulau 9 ina ia mafai ai ona toe faaleleia le tulaga. O se taunuuga, mai le 120 na mafai ona toe faʻaleleia i le 98, ae o lenei, e fesoʻotaʻi ma aʻoaʻoga i le tele o taimi i le vaiaso. I le taimi muamua sa faigata, ae na ou masani ai. O lea la ou te fautuaina i latou oe mananao e faatea ese faafitauli.

O le toʻatele oi latou na feagai ma se faʻamaʻi le lelei e pei o le maʻisuka malosi (DM) ua latou iloa lelei o lenei faʻamaoniga o lona uiga o se toe iloiloga o le olaga atoa. Muamua lava, e faʻaaoga lenei mea i le 'ai masani. O le mea moni, i aso nei e leai ni papafavega ofoofogia na faia, o le mea lea o le a faasaoina ai le maʻisuka mai le manaʻoga e mulimuli i se meaʻai.

E tele tusi na tusia e uiga i le maʻisuka. Ma i totonu o se tasi oi latou o le mea moni o le lelei o mea taumafa mo le maʻisuka o se tasi lea o togafitiga mo togafitiga e tatau mo alii ma tamaitai. I le uma, o le maʻisuka o se maʻi endocrin lea e tuusaʻo tuusaʻo ma se tasi o hormones sili ona taua i le tino - inisalini. O le inisalini e gaosia i le pancreas ma e talafeagai mo le faʻaaogaina o le kulukose e ala i le mea oona.

E pei ona e iloa, o soʻo se meaai e aofia ai vaega autu e tolu - o palatini, gaʻo ma gaʻo. O nei vaega uma e taua tele, ae o gaʻo (suga) e taua tele. O gaʻo ia o le punavai autu o le malosi mo sela i le tino o le tagata. Aemaise lava, e naʻo le tasi le mea e faia ai lenei galuega - kulukose, lea e aofia i le vasega o monosaccharides. O isi ituaiga o vailaʻau faʻamalosi faigofie e liua i le kulukose i se tasi auala. O suauu faʻatasi e aofia ai le fructose, suauu, maltose, lactose, ma le malo. Ma le mea mulimuli, o loʻo i ai polysaccharides e le o aʻafia uma i totonu o le mea oona. O ia ituaiga e aofia ai pectins, cellulose, hemicellulose, gutu, dextrin.

E mafai e le glucose ona ulu atu i totonu o le tino pe afai e sau i le neurons - potu faiʻai. I isi tulaga uma, o le kulukose e manaʻomia ai se ituaiga o "ki". O le "ki" ma o le insulin. O lenei polotini e fusifusia i ni faʻamaumauga patino i luga o puipui o le cell, ma mafai ai e le kulukose ona faʻaaogaina lona gaioiga.

O le mafuaaga autu o le maʻisuka o le solia lea o lenei faiga. I le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai le leai o se inisalini. O lona uiga o le kulūkose e leiloa le "ki" o le inisalini ma e le mafai ona ulu i totonu o sela. O le mafuaʻaga o lenei tulaga e masani lava o le faʻamaʻi faʻamaʻi, ona o le mafuaʻaga o le faʻaititia o le inisalini o le inisalini poʻo le oʻo ifo foʻi ile zero.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le uʻamea e maua ai le insulin. O le mea lea, o le kulukose o loʻo i ai se "ki" e mafai ai ona ulufale i totonu o masini. Ae peitai, e le mafai ona ia faia lenei mea ona o le "loka" e sese - o lona uiga, e le o aofia i totonu o sela ni masini suauu faapitoa e ono aʻafia i le inisalini. O lenei tulaga e masani lava ona atiae lemu ma e tele mafuaaga, e mafua mai i le tele o gaʻo i totonu o le tino i se genisposition. Faatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga, e ono amata ona iloa e le tino le le lava o le inisalini.

O nei tulaga e lua e le aumaia ai se mea lelei i se tagata. Muamua, o le kulukose e le ulu i sela e amata ona faaputuputu i totonu o le toto, e teuina i totonu o ituaiga eseese, ma faaleagaina ai. Lona lua, o le tino e amata ona leai se malosi lea e tatau ona maua muamua mai le kulukose.

E faʻapefea ona fesoasoani se taumafataga i meaʻai uma e lua? Ua faʻamoemoe e faʻaopopo atu i togafitiga faafomaʻi o le maʻisuka, ma i le mamao e mafai ai ona faʻasaʻo maʻi faʻafitauli.

Muamua lava, o le faʻamautinoaina o le maualuga o le kulukose o le toto, talu ai ona o le faateleina o le kulukosesegase e mafua ai ona afaina tele i totoga eseese. Muamua lava, o le maʻisuka e aʻafia ai le toto toto, o loʻo aʻafia le toto, ma o se taunuuga o le siakiina o siama ma mea e le lelei i totonu o masini, ua faʻaitiitia le puipuiga. O faʻafitauli matuia e ono mafai ona lamatia ai le tagata maʻi i se faʻataunuʻuga - o fatu fatuga, strokes, gangrene.

Togafitiga o le maʻisuka o le ituaiga muamua, muamua lava, e tatau ona taulai i le faʻamautuina o le maualuga o carbohydrates i le toto.Talu ai ona o lenei ituaiga o maʻisuka, ua faʻamalosi ai le tagata maʻi e faʻaaogaina le inisalini, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e tatau ona tutusa ma le glukose e mafai e le insulin ona pulea. A le o lea, afai e tele naua sina inisalini, e mafai uma ona maua i luga o le hyperglycemic (e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le kulukose) ma le hypoglycemic (e maualalo i le kulūkose). E le gata i lea, o le hypoglycemia i le maʻisuka, e pei o se tulafono, e le itiiti ifo, pe sili atu ona lamatia nai lo le hyperglycemia. I le uma, o le kulukose o le pau lea o le punavai o le malosi mo le faiʻai, ma o le le lava o le toto e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave matuia e pei o le hypoglycemic coma.

Afai e maua oe i le maʻisuka, e le tatau ona mulimulitaina le meaai mo ni nai aso, ae mo le tele o lou olaga, aua e leai se auala mo se fofo atoatoa mo le maʻi. Ae peitai, e le faapea o le tagata maʻi o le a aveesea e faavavau le fiafia na maua mai ana meaai pele. O meaai lelei, faatasi ai ma le faʻaitiitia o le suka ma le inisalini, o le a fesoasoani i le faʻamautuina o le maʻi, ma i lenei tulaga, e mafai e se tagata ona maua ni avanoa i le taumafataga. O le mea lea, o togafitiga ma fualaau oona, e fesoasoani i le faʻamautuina o le gaosiga o gaʻo, o maʻa tulimanu o le togafitiga o le maʻisuka. O le mea moni, o togafitiga ma togafitiga faʻaleagaga e mafai foi, ae naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi aoga.

O le togafitiga o meaʻai i le maʻisuka e le finau i aso nei e soʻo se tagata tomai faapitoa. O se taumafataga mo tagata gasegase ua atiaʻe e mafaufau i le ituaiga o maʻisuka (1 poʻo le 2), le tulaga lautele o le maʻi, le tikeri o le atinaʻeina o togafitiga, faʻamaʻi faʻamaʻi, le maualuga o le gaioiga faaletino, vailaʻau na maua e le tagata maʻi, ma isi.

O tagata uma e masani ona 'ai ma masani ai meaai. Aʻo faia se meaʻai, e tatau i le tagata suʻesuʻe faʻapitoa ona mafaufau i lenei mea.

O le taua o le tagata taitoatasi o le taumafataga e taua tele i le sauniuni o se meaai antidiabetics. E le mafai ona e ave na o mea uma na 'ai muamua e se tagata ma suia i vaega eseese. E na o le tatau lava ona fetuunai le masani o mea taumafa mo se tagata, ma faʻaitiitia ai le afaina ai. E taua tele le matauina o lenei mataupu faavae i le togafitiga o gasegase i fanau, ona o se tagata matua e mafai ona faʻamalosia o ia lava, ma faʻamalosia se tamaitiiti e 'ai mea e le lelei mo ia o le a sili atu ona faigata. E lē gata i lea, e leai se mea e manaʻomia e maua ai ni meaʻai o maʻisuka faapitoa, aua o loʻo i ai suʻega lauiloa e matuā ogatasi ma manaʻoga o le laulauʻai.

Faʻavae o le atinaʻeina o se laulau faufau mo fafine maʻitaga

Mo fafine o loʻo maʻitaga, e manaʻomia meaʻai faʻapitoa, ia amanaʻiaina le faʻavasegaga o le tino o le maʻi. E taua tele le auala na tuʻuina atu i se fafine maʻitaga o le a le afaina ai lona soifua maloloina, ae faʻapea foi le soifua maloloina o lana tama e leʻi fanau mai. I se ituaiga o meaʻai paleni, e tatau i tamaitai ona maua uma meaʻai e talafeagai mo le atinaʻe o le tamaititi.

O le taumafataga mo le maʻisuka e iai foi sona sao taua. Ae ui i lea, o manatu o tagata fai meaʻai i le tele o taimi e tatau ai ona 'ai meaai mo le maʻisuka eseese. O le aʻoga faʻaleaganuʻu o le diabetology e i ai le manatu afai e 'ai e le tagata 5-6 taimi i le aso, o le mea lea e maua ai le malosi sili ona lelei. I le aso e tatau ona iai ni meaai se tolu (o loʻo matou talanoa e uiga i le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le afiafi). O taumafataga taitasi e ono 2-3 ipu. E le gata i lea, o le tagata gasegase e mafai ona faia le 2 poo le 3 snacks, e aofia ai le 1 ipu, i le aso. E fautuaina e faatulaga se meaʻai ina ia maua e le tagata maʻi meaʻai i aso uma i le taimi tutusa.

O taumafataga taitasi e tatau ona i ai se aofaiga faapitoa o kalori. Ole aofai o calories e tatau ona tufatufa pei o lenei:

  • i le taimi o le taeao - 25%,
  • i le taimi o le lua o le taeao - 10-15%,
  • i le aoauli - 25-30%,
  • i le aoauli - 5-10%,
  • i le taimi o le taumafataga - 20-25%,
  • i le taimi o le taumafataga lona lua - 5-10%,

Ae o loʻo i ai foi i latou e talitonu i le manatu o le mea sili lea mo se tagata maʻi e taumafa i meaai 2-3 taimi i le aso ina ia aua nei faia se mamafa tele i luga o le paʻu. O le manatu malosi e sili atu le lelei o le 'ai o le tagata i meaʻai gaʻo-gaʻo tele i le taeao.

O nai tulafono ia na atinaʻe e le diabetologists e faʻatele ai le togafitiga faʻaleagaina:

  • e tatau ona 'ai le tagata mo le taimi mulimuli e le sili atu nai lo le 3 itula ao le i momoe,
  • pe a 'ai, o meaʻai fila-tamaoaiga e tatau ona muamua ile lisi,
  • afai e 'ai e se tagata sina laʻau suamalie, e sili atu le' ai ia i latou i le taimi o le taumafataga autu, ae le o se meaʻai, aua talu ai i le mataupu mulimuli o loʻo i ai le faateleina o le toto o le suka,
  • e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai saʻo pe a maeʻa le faʻamalositino, pe a mavae le popole,
  • e tatau ona 'ai lelei le tagata, aloese mai le taumafa ma tuʻu ese le laulau ma se lagona o le fia taumafa.

O le maʻisuka e manaʻomia ai le tele o tapulaʻa, ma o nisi fomaʻi e vavao ma le faʻasaina o latou gasegase mai le auai i faigaʻai, aua, e pei o se tulafono, latou te o faatasi ma le taumafa ma le maualuga o taumafa o meaʻai. Ae ui i lea, e le o taimi uma e saʻo ai. E le mafai ona faʻamalosia se tagata e 'ai i taimi uma i le fale, aua e te alu i faleaiga, fale faʻapitoa, faʻasaga, poʻo malo. Muamua, e le mafai, ma le lona lua, e tatau ona amanaia o le 'ai e le gata o se mea faʻapitoa, ae o se mea faʻalapotopotoga.

O le le amanaiaina o lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni o le maʻi ua le toe tausisia ana meaʻai ma mataʻituina le puleaina o mea taumafa. O lenei mea e aʻafia ai le faʻamalologa atoa. O le mea lea, o le tali sao o le a le faʻasaina, ae o le toleniina o le tagata gasegase i tomai e fuafua ai lamatiaga o oloa ma toe sui i ni mea talafeagai. Ae peitai, afai e auai le tagata maʻi i se taumafataga, ona tatau lea ona musu e inuina le ava malosi. E moni lava, e tusa lava pe 'ai lelei se tagata, inu ava malosi e mafai ai ona faʻasaʻo ana taumafaiga uma. E faʻalavelave faʻaleagaina e le ethyl alcohol le metabolism o vaega autu o meaai (protein, gaʻo ma gaʻo), e faʻaleagaina ai le gaioiga o totoga sili ona taua (muamua le ate), ma e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi.

Vaega o le kuka ma auala faasaina faasaina

O se taumafataga tatau lelei e tatau ona amanaʻia le auala e kuka ai. E le fautuaina le togafitiga o vevela uumi. O le mea lea, o ipu uma e tatau ona kuka pe uʻu. E tatau ona manatuaina o togafitiga vevela e faʻateleina ai le faasino igoa.

Faʻasusu, loloto-falai, meaʻai vave, e faʻasaina meaai e leʻi maeʻa. E le fautuaina e faʻaaoga le mayonnaise, ketchup, sau sau pe a kuka ipu.

O na oloa e maua ai le maualuga o le maso o mea e sili ona lelei e sili ona lelei e le faʻavelaina pe olo, aua o le masini e sili atu ona faigofie ona faʻaleleia pe a uma lea gaioiga. O le mea lea, o pateta e sili ona lelei ona kuka i totonu o se pulu, ma e le manaʻomia ona faʻafefeteina cereals.

O lapisi e le tatau ona tuʻuina i le malulu poʻo le vevela, ae i le vevela o + 15-66 ° C.

I le tele o taumafataga o le maʻisuka, e masani ona faʻaaogaina le faʻamatalaga o le faasinomaga igoa (GI). O lenei fuaitau e faatatau i le gafatia o oloa e mafua ai le faateleina o le kulukose. O lenei faailo e le tutusa ma na mea e pei o le carbohydrate ma le kalori. O le maualuga o le faasinomaga o le glycemic index, o le saoasaoa lea o le maualuga o le kulukose. I le avea ai o se tulafono, faatasi ai ma le tutusa o le gaʻo i le tele o oloa, o le GI e sili atu i latou pe a maualuga atu le maualuga o meaʻai gaʻo ma o le mea o loʻo i totonu o laʻau e maualalo. O le GI o le itiiti ifo i le 40 e laʻititi lona maualuga, pe tusa ma le 40 i le 70, ma e maualuga atu i le 70. E taua tele le mafaufau i le GI mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma i tulaga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, e mafai ona faʻaaogaina le GI e faʻapipiʻi ai se meaai lelei.

O le lisi o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le faasino igoa o meaʻai eseese.


  1. Chernysh, Pavel Glucocorticoid-metabolic theory of type 2 diabetes mellitus / Pavel Chernysh. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2014 .-- 901 p.

  2. Romanova E.A., Chapova O.I. Maʻi maʻi suka. Tusitaulima, Eksmo - M., 2015 .-- 448 p.

  3. Nikolaychuk, L.V. 1000 recipes mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka / L.V. Nikolaychuk, N.P. Zubitskaya. - M .: Book House, 2004. - 160 p.
  4. Kazmin V.D. O le maʻi suka. Faʻafefea ona aloese mai faʻafitauli ma faʻaʻumiʻumi le ola. Rostov-on-Don, Phoenix Publishing House, 2000, 313 itulau, faasalalauga 10,000 kopi.
  5. Taʻiala mo le Tumutumu o le Falemaʻi. - M.: Medicine, 2014 .-- 664 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga