E saogalemu faalenatura? E uiga i mea e masani ai le suka ma o latou aafiaga ile tino

O le tele o tamaitai i le sailiga o le fealofani e mumusu e ai ni meaai patino, e aofia ai le suka. O fualaau suamalie suamalie e leai ni fualaau faʻamaonia e sili ona lauiloa i fafine o loʻo leiloloa le mamafa. Ae ui i lea, e toaitiiti tagata e mafaufau e uiga i le mea e faamoemoe moni mai le suamalie: faʻaleagaina pe manuia.

Muamua lava, e tatau ona taʻua o suālaʻau e mafai ona faʻaleagaina ma faʻaleagaina. Faauu suamalie.

O mea e taʻua o suauu, poʻo le suka gaosi ua suitulaga i aso nei, o se vaega o le tele o oloa, mo se faʻataʻitaʻiga, mea inu suamalie faʻatasi ma le kolokalo mea. Ae ui i lea, e pei ona i ai, naʻo kamupani e maua ai latou aoga e maua mai i nei oloa, talu ai e le sili atu le taugofie o suka i le suka. E le gata i lea, o nisi ituaiga o mea suamalie e tutusa foi ma le puipuiga e mafai ona faaosofia ai le faateleina o le fiaai ma le fiainu, ma, o le taunuuga, o se faateleina o le numera o oloa na faatauina atu.

O le mea lea, ua manino ai o mea suamalie e na o mea e afaina ai le tino o le tagata. E le gata i lea, e le mafai ona latou saofagā i le mamafa o le paʻu, aʻo latou faʻaosoosoina le faʻasolosolo ma le fiaaai. O le mea moni o le faʻaaogaina o se mea manogi e "faaseseina" le faiʻai o le tagata, ma tuʻuina atu ia te ia faailoilo e uiga i le manaʻoga e faʻamaʻo le inisalini ma faʻamalosia ai le suka, ma o lona taunuuga o le maualuga o le maualuga o lona toto. E moni lenei mea mo le maʻisuka, ae o se tagata soifua maloloina e le manaʻomia se mea.

O le faʻaaogaina o mea suamalie e faʻasesēina ai foi le manava, e faʻatali ai mo le gaʻo vailaau na folafolaina e ala i pata, lea e faʻaogaina ai le tino i se tulaga faigata. A oʻo i le isi taumafataga, o loʻo iai i totonu o le manava ia meaʻai gaʻo i le taimi ua leva, o loʻo togafitia faʻamalosi i le tuʻuina atu o le kulukose ma lona teuina i le ituaiga o gaʻo "mo aso timuga".

O le lisi lenei o vailaau e taua o suamalie suamalie:

- aspartame (E 951) - e mafai ona avea o se punavai o meaola oona, mafua ai mea taumafa, afaina, tachycardia, atuatuvale, gaʻo,

- saccharin (E 954) - o se punavai foi o meaola oona,

- cyclamate (E 952) - faʻatasi ai ma le faʻaaoga soo e mafua ai le le manuia o le fanau,

- thaumatin (E 957) - e mafai ona faʻafefe ai le paleni o le hormonal.

Talia suamalie.

Ae o suamalie e masani ai, oa latou penefiti e manino. I totonu o la latou fausaga, e foliga tutusa ma le suka ma o loʻo i ai calories e faʻaaogāina e le tino.

Faatasi ai ma mea masani e sui ai le suka, o mea nei e mafai ona faapitoa ona maitauina:

- sorbitol o le sili ona maualuga-kalori ma sili atu le suamalie suka, lea e sili ona aoga i le faʻaaoga tatau, e faʻaleleia ai le microflora o le vaega o meaʻai,

- Xylitol - toetoe lava a le mafai ona iloa mai le suka i le aoga o le caloric ma le suamalie,

- fructose - e tusa ma le 2 taimi e sili atu le suamalie nai lo le suka ma e 3 taimi e itiiti ifo nai lo le suka i calories

- o le stevioside o se aoga aoga o le suka, lea e 25 taimi e sili atu ona suamalie, o le faʻaaoga umi o lenei vailaau e fesoasoani i le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, faʻaleleia le gasegase ma le galue o le ate, faʻamaonia le moe, faateleina le gaioiga galue, ma faʻateʻa ai matelaʻi i tamaiti.

O le mea lea, o penefiti ma mea leaga o mea suamalie o aiga. O le mea lea, o le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o mea e masani ai le suka, o le a le afaina ai le tino, ae e tatau ona lafoaʻi ia anala o le suka.

Faamanuiaga ma le afaina


O mea ua faamamaina o mea ia e maua ai le suamalie suamalie i ipu, ae le o aofia ai le faamamaina i la latou tuufaatasiga.

O nei mea e aofia ai mea suamalie faalenatura - fua o le fructose ma le stevia ma maua mai ai - aspartame, xylitol.

O le tele o taimi, o nei vailaʻau o loʻo faʻatulagaina e pei o se faʻamalologa saogalemu o le suka. Ua faaopoopo i latou i meaʻai e taʻua o "meaai" ma meainu mo i latou o loʻo mataʻituina a latou mamafa. O nei meaʻai e leai ni calorie i lona fatuga.

Ae o le leai o le malosi o le malosi e le o se mea uma e faailoa mai ai o le oloa ua saogalemu atoatoa mo le ola maloloina o le tagata. Aemaise lava mo i latou oe mananao e lafoai kilokalama e le manaʻomia. Seʻio tatou tilotilo i aogā ma faʻafefete o fualaau faasaina e masani ai i tatou uma.

E ui i le mea moni e faapea o lenei tino masani ua fautuaina mo tagata e leai ni meaʻai, o meaʻai faʻaonapo nei e manatu o se mea leaga.


E tatau ona maitauina o le fructose, ona o lona faasinomaga o fuainumera, e fautuaina e le tele o fomaʻi mo le maʻisuka.

E maua i le tele o fualaau aina ma fua. Ma o le suka e masani lelei i tagata uma e aofia ai le afa tonu lava.

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o le faʻaaogaina masani o le fructose e mafua ai le faʻaleagaina o le gaosiga o metabolic processes i le tino.. Faʻateleina foi le tetee atu i le hormone o le pancreas - inisalini.

Ona o lenei mea, o le mafai gafatia o le tino o le tagata ona faʻaaogaina gaʻo e avea ma punavai autu o le malosi e faaitiitia. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka, faapea foi ma le atinaʻeina o le oona. O le faafitauli o le fructose i lona tino mama e le tupu i le natura.

O le 'ai o se fua suamalie po o ni vine, e te auina atu i totonu o le manava e le gata o suka, ae o le fiber (fiber dietary).

O le mea mulimuli, e pei ona e iloa, ei ai le aafiaga tele i le faʻagasologa o le faʻateleina o le fructose. I se isi faaupuga, o le filo o meaʻai e fesoasoani i le faʻamaoniaina o le maualuga o kulukose.

Faatasi ai ma isi mea, o le 'aiina o laʻau tetele e tolu i le taimi e sili atu le faigata nai lo le inu o se ipu vai o le apu na tosoina mai fua tutusa. E tatau ona togafitia le suamalie o le natura masani na mafua mai i le suamalie e mafai ona faʻaaogaina i se tapulaa faʻapulaaina.

Ole fua tele o fualaau aina ma fualaʻau e mafai ona faʻatupulaʻia le kulūkose. Ae o mea suamalie e leai ni mea, saccharin o le uluai mea suamalie. Na maua i le faaiuga o le seneturi sefuluiva.


Mo se taimi umi, na mafaufauina e leai se afaina, ae ua i ai i le ogatotonu o le seneturi talu ai na i ai masalosaloga e mafua ai foliga o le kanesa.

I le taimi nei, ua mafai ona faʻaaogaina mo le kukaina, ae o le tele o tagata gaosiga o suti na filifili e lafoai atoa.

O lenei sugar substitute na suitulaga i le isi - aspartame, lea na maua i tua i le 1965. O loʻo maua i le tele o oloa gaosia e faʻamoemoeina mo mea taumafa.

E faʻaaogaina foi mo le gaosiga o meainu vevela, faʻamalolo ma le meaʻai. E toetoe lava a leai ni vailaʻau faʻamalosi, aʻo le tele o taimi e suamalie nai lo le suka masani.


Seʻio tatou tilotilo i lamatiaga o le aspartame. I le avea ai o se tulafono, o lenei vailaʻau vailaʻau e le mafai ona aʻafia ai le faʻaleagaina o le tagata.

Peitai, e ui i lea, ua finau mai saienitisi e faapea i le taimi nei e leai se manatu le mautonu e uiga i le saogalemu o lenei tagata suamalie.

E tatau ona maitauina o le aspartame e matua faʻasaina mo le faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i le phenylketonuria.

E ui i le mea moni e faapea, o le aspartame e le o se tino maliu poo se mea oona, o se tasi lea o vaega laiti o loʻo i ai le malosi e ulu ai i le faiʻai o le tagata.

O nisi tagata atamamai e finau e faapea o le aspartame e mafai ona aafia ai le sifi o le serotonin (o le hormone o le fiafia) ma faʻaosooso ai le maʻi o Alzheimer.

O a nisi mea e maua ai le suka?

O nei mea e aofia ai laulasses, agave syrup, suauu suamalie, xylitol, palu palu, vaitisi araisa, stevia.

Laʻau suamalie


O se tasi o laau suamalie o le stevia. E manaia le tofo. O laulaau fou o le laau ei ai sina suamalie.

E le gata i lea, o le paʻu o le stevia ua mamago ua i ai le tutusa o le tofo. E faʻapefea ona faʻamatalaina le suamalie o lenei laau?

O Stevia e faʻaputuina ia lava se glycoside faʻapitoa e taʻua o le stevioside (sucrose, glucose ma isi vaega na maua i lona fatuga).

O le stevioside lelei e maua mai i le gaosiga, o se taunuuga o le aveeseina o lenei vaega o lo oi ai le suka e suitulaga i le stevia, lea e faaselau taimi e maualuga atu nai lo le suka masani e uiga i le suamalie. O lenei mea o se oloa e sili ona taua mo na tagata e le tatau ona 'ai sina suka faigofie.

Meli e pei o se suka masani


O le mea sili ona masani ma suamalie sui mo le suka o le meli.

E toatele tagata latou te faʻaaogaina ona o lona tofo tulaga ese, ae le ona e aoga.

O lenei oloa o le beekeeping e aofia ai mea uma e tatau ai, elemene, vitamini, fructose ma glucose.

Suauu Laʻau Faʻaleʻeleʻele (Pecmesis)

E tele naua ma latou manuia ai se tagata. Sei o tatou tilotilo i vaitau taʻitasi e sili ona lauiloa:

  1. mai agave. E maua mai fatuga o lenei laau vevela. O le aʻa o loʻo i fafo atu o le sua o le sua ua kuka i le vevela o le 60 - 75 tikeri Celsius. E faasolosolo malie ona mauaina se tulaga faʻaauau. Afai e te gauai i le aofaiga o suga i totonu o lenei vavave, ona maua ai lea o se GI maualalo,
  2. mai le toisifo o Ierusalema. O se mea suamalie tulaga ese e fiafia i ai tagata uma. O le tuʻuina mai o le suka i le faʻaaogaina o lenei syrup i meaai e leai se afaina. O le oloa o loʻo i ai se laʻau fiafia ma se mea manogi matagofie,
  3. maple sipuni. E maua mai i le tuʻuina atu o le suka suka suamalie ma le faʻamaualuga. O lenei oloa o loʻo faʻaalia i se tofo suamalie o fafie. O le vaega autū o lenei suāsusu e sui ai. O le faʻaaogaina o lenei siva e matua faʻasaina mo tagata e leai se metabolism o le carbohydrate metabolism,
  4. carob. O lenei oloa gaosi e faatagaina mo le maʻisuka. Faatasi ai ma isi mea, o loʻo i ai se maualuga i totonu o le tuufaatasiga o le sodium, zinc, calcium ma le pailani. E leai se mea oona i totonu o lenei syrup. E leʻi leva talu ai, na maua ai o lenei suka suia e maua mai ai le malosi o le antitumor,
  5. mulberry. E faia mai i fasi laau. O le fualaau aina e kuka ile 1/3. O mea aoga o lenei vai vevela e aofia ai le malosi o le anti-inflammatory ma le hemostatic properties.

Natural Sweeteners mo le maʻisuka

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

I le taimi nei, o le suauu aupito sili ona saogalemu o le pala.

E le afaina ai le tino o le maʻisuka, ae o loʻo maua ai le maualuga o le kalori.

E le gata i lea, e mafai e le tagata gasegase ona maitauina o lona tofo e le ese mai le faamamaina. O le suamalie Sweetener Di & Di Honey o se natura moni lava, o lea e mafai ona faʻaaoga mo meaai. E tele mea taua. Maua i le paʻu pepa.

E mafai pe leai foi le suka mo le maʻisuka?


O lenei suka o loʻo teuina i le ate i le tino o le glycogen. A oʻo ina sili atu le faʻamalosi o lenei vailaʻau i le masani, ona tuʻuina lea o le suka i totonu o le tino i le tulaga o gaʻo gaʻo.

O le tele lava o le tagata e 'ai le tootoo, o le televave o lona mauaina o le mamafa mamafa. Faʻatasi ai ma isi mea, o le suka e mafai ona afaina ai le tulaga o le paʻu o le maʻi.

Faatasi ai ma le masani ai ona faʻaogaina lenei oloa, o loʻo iai foliga maanumi. O le tele o paʻu paʻu, aemaise lava, o le maʻi, lea e umi se taimi, e mafai foi ona tupu.

Faʻaaogaina tele o le suka cane i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e atiina ae ai le anemia, faateleina le le mautonu o le le mautonu, le lelei le vaai ma le lamatiaga o le fatu.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le natura o le suka e suitulaga i le vitio:

O le tele o fomaʻi e finau o le faʻaaogaina o suauu e tatau ona matua faʻaeteete. E tatau ona faʻaaogaina pe a talafeagai. O le faaleagaina o le oloa faamamaina o se vaega ona o le maualuga o le kalori, aua o lenei mea e mafua ai le mamafa.

E taua le maitauina o soʻo se mea e leai ni mea e maua mai ai le natura e le mafai ona fesoasoani i le faʻaumatia o manaʻoga mo meaʻai gaʻo. Le lagona manaia, ae le maua le glucose, o le tino o le a amata ona iloa se malosi "matelaina o le gaʻo", ma o le taunuuga o lea ua i ai le faateleina o le fiaʻai - o le tagata maʻi ua na o le mauaina o calories na misi ma isi meaʻai.

Ituaiga o Sweeteners - Natural ma Artificial

O ituaiga autu e lua o mea suamalie o mea masani ma mea suamalie. Talia suamalie faia mai laau faʻailoga synthesized i le fale suesue.

O se mea suamalie faalenatura o le suka, lea e manatu e le lelei ma o loʻo sailia ai sui. O se faʻatusatusaga o suamalie ma suka e maua ai faʻamatalaga e uiga i aoga o le muamua. Ae ui i lea, e le o mea suamalie uma e taua ma ei ai sona aafiaga lelei i le soifua maloloina.

E aoga mea suamalie? E foliga mai o se suauu masani e mafai ona sili atu le maloloina nai lo le suka, e mafai ona faʻaaogaina se suauu faʻamalosi mo nisi faʻamaʻi o se auala o togafitiga faʻapitoa, ae faʻaaoga masani mo se taimi umi e mafai aʻafia ai le tino o le tagata.

Mea suamalie faalenatura: xylitol, stevia, erythritol, tagatose

O mea suamalie faalenatura ua vaevaeina i le soifua maloloina ma itiiti le soifua maloloina. O mea suamalie maloloina e le gata e le afaina ai, ae lagolagoina foi le tino. O lenei vaega e aofia ai:

  • stevia - ole sui o le suka gaosi, 300 taimi sili atu ona suamalie nai lo le kulukose, non-kalori ma le leai o se glycemic index, ei ai se mea faapitoa, tofo suamalie, e mafai ona fai sina vevela, o le faaaogaina o le stevia e le mafua ai caries, e mafai e le suamalie ona faʻaitiitia le toto, faʻaleleia le faʻafouina o mea ma e iai le antibacterial ma mea e faʻaaogaina, o le fua faatatau maualuga o le mamafa o le 4 milligrams i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso,
  • xylitolbirch sugar, e pei o le kullukose, e iai le manogi o le mint, 240 kcal i le 100 kalama (mo le faʻatusatusaga: suka paʻepaʻe - 390 kcal) ma se faasinomaga glycemic (e tutusa ma le 7, glycemic index of sugar - 70), e puipuia mai le pala o le nifo ma faʻalauteleina ai le calcium, puipuia le atinaʻeina o mycosis (candidiasis), o le maualuga o le maualuga fautuaina o le xylitol e 15 g, o se aofaiga sili atu e mafai ona mafua ai se aafiaga leaga,
  • erythrol - o le suamalie na maua mai otaota glycerol na muai mauaina mai fua, e lelei le maeʻa ma pe tusa ma le 65 pasene o le suamalie o le glucose, e aofia ai le 20 i le 40 kcal mo le 100 g ma e leai se glycemic index, e le afaina ai le nifo, e ono i ai se aafiaga leaga pe a faʻaumatia sili atu ma le 50 g i le aso,
  • tagatose - e maua mai i le d-galactose, e masani ona faia i le susu ma nisi fualaau aina, e 92% le suamalie o le kulukose ma le mea lava e tasi, e aofia ai le 150 kcal mo le 100 g, ei ai se faasinomaga ole glycemic o le 7.5, e le mafua ai caries, e afaina ai siama microflora i totonu o le inumaga ma lagolagoina le faʻatinoga o le faʻaogaina o meaʻai, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, e le afaina ai le manava, o le maualuga o le taumafaina o lenei suamalie e lei faavaeina.

O se mea suamalie masani e le aoga i taimi uma. O le tele o suka e mafai foi ona faʻapupulaina le kulukose o le toto ma mafua ai le vaivai (e ui e masani ona itiiti ifo kaloli nai lo le kulukose). O le faʻaeteete ma le faʻamautuina e tatau ona faʻaaogaina pe a faʻaaoga le siva agave, suauu suamalie, glucose-fructose syrup, olati ma le meli. E ui lava o mea suamalie faalenatura, e mafai ona latou maua ai le mamafa ma le suka maualuga.

Artificial Sweeteners - E tatau Ona Faʻaaogaina

Mea faʻamalolo e pei o aspartame poʻo acesulfame K, suia le suka, ona e tele naua calories ma se fuainumera maualalo maualalo. Ae ui i lea, o lo latou faʻalauteleina o le faʻaaoga poʻo le faʻaaogaina o tui e sili atu i le faʻatagaina, e mafai ona mafua ai aʻafiaga.

Acesulfame K e 150 taimi e sili atu ona suamalie nai lo le suka, e leai ni calories, ma faʻaleleia atili ai le tofo ma le manogi. Ole maualuga ole fua ole 9 i le 15 kalama i le kilokalama o le mamafa o le tino. O le faʻaaogaina masani o Acesulfame K i le tele o mea e mafai ona mafua ai le ulu tiga, vaʻaia, ma gasegase faʻala.

Acesulfame atonu e ono faateleina le kulukose totope a oʻo i le faʻaaogaina o le suamalie ua maualuga, o lea e sili ai le aloese mai le tuʻufaʻatasia o lenei vailaʻau faʻatasi ma vailaʻau faʻamalosi faigofie.

O le Aspartame e suamalie e pei o le Acesulfame K, ei ai sona tofo faapitoa e pei o le suka, e leai ni calories, ma o le index glycemic o le 0.

Faʻaaoga le aspartame i se taimi umi e ono afaina ai, aemaise lava, o le ulu o le ulu, o le gasegase, o le gasea, o le siʻomaga, o le musele, o le vaʻai ma le faʻalogo, paʻu faʻatasi, faafitauli mafaufau ma le mamafa.

Suga sulogues

E tele analogues ole suka:

  • fuafasi - toetoe 400 kcal mo le 100 g o oloa,
  • sorbitol - 354 kcal,
  • xylitol - 367 kcal,
  • stevia - 0 kcal.

Fructose - o se mea e maua i le tele o vine, fua, fatu, meli. O lenei mea e taʻu mai ai o le tuufaatasiga e masani ma e le afaina. E faʻaaogaina le fructose e oʻo lava i le gaosia o le pepe, maʻisuka mea taumafa. E mafai ona faʻaaoga mo le faʻaaogaina o aso uma ma le faʻasaoina. Ae ui i lea, o le le lelei o sea mea suamalie o le maualuga o lona kalori, lea e le mafai ai ona faʻatagaina i meaai ma meaʻai.

Sorbitol E maua i fua o apu, apricots, ash ash, aemaise lava, o loʻo i ai i fualaau aina. E le pei o le fructose, o lenei vailaʻau e talafeagai mo le mamafa o le mamafa. O loʻo i ai sona aʻafiaga tele ma le totogia. Ae ei ai aʻafiaga leaga o le faʻaaogaina o le sorbitol i le tele o mea - o le fatu o le fatu, bloating, nausea. O le mea lea, e tatau ona fuafua ma le faaeteete le fua o le taumafa o lenei suamalie i aso taitasi.

Xylitol e maua uma i fualaau aina ma laau toto, mo se faʻataʻitaʻiga, i le cotton po o luga o le paʻu o sana. I le fomu, o le vailaau e tuʻuina atu i le foliga o se tioata, o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe, o nisi taimi e mafai ona matauina se paolo samasama. Xylitol e leai se tofo po o se sogisogi, e lelei atoatoa mo le mate. O le mea e malie ai, e mafai ona maua i luga o le igoa o le kulumu, le tosusu. O se uiga iloga o le tuufaatasiga o lona i ai o se aafiaga antibacterial. O le faʻaaogaina o le xylitol e mafua ai le le fiafia.

Ma mulimuli ane Stevia - o se vailaʻau faʻatasi ma se mea e aofia i kilokaloi 0, o le suauu sili ona saogalemu e suitulaga mo le soifua maloloina. O se suamalie o loo maua i laulaau o se laau e igoa ia Stevia, e masani ai i Amerika i Saute. E tofo malie.

Faatasi ai ma le lelei o le vailaʻau o mea nei:

  1. Faʻamālōlōina le mumu.
  2. Faʻaitiitia le mamafa o le toto.
  3. Faateleina puipuiga.
  4. Faʻateleina le cholesterol ma le suka o le toto.
  5. E i ai sona aʻafiaga o le antibacterial.

Faʻaaogaina o le stevia e le mafua ai aʻafiaga. Mo le maʻisuka - o le mea sili lea ona lelei.

I totonu o fafo, o suamalie e maua i le vai ma le malogo, o le ituaiga o faʻamalolologa e le afaina ai meatotino o mea.

O le mea lea, mai le lisi o mea suamalie o le natura, o le stevia e muamua muamua o se vaega e le o le caloric e leai ni mea e le lelei. O le fructose, sorbitol ma le xylitol e itiiti ifo i le stevia, o la latou kalori e latalata i le suka suka, peitai, o le faaaogaina o nei suka, o le a faaitiitia le afaina o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga