Persimmon mo le maʻisuka

O le faavae o le soifua maloloina mo le maʻisuka o le mea lelei tatau lea. Ina ia faatumauina le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, e manaomia e tagata gasegase e pipii atu i se maʻisuka meaai. O se vaega taua o le taumafa e tatau ona avea ma fualaau faisua fou ma fua.

Latou te tamaoaiga i fiber, vitamini, micro ma macro elemene e tatau mo le faʻalaumalie e faʻamalosia ai le puipuiga. O le filifiliga o fualaʻau e faʻavae i luga o le GI (glycemic index), e tusa ai ma le mea e mafai ona e faʻaaogaina ai oloa o lenei vaega, faʻasinoina mai le 0 i le 30 iunite. Persimmon mo le maʻisuka e le o se vaega o fualaau aina e mafai ona 'aina e aunoa ma ni faʻamau.

Faʻavae, meatotino ma faʻamatalaga mo le faʻaaogaina

Mai se manatu faasaienisi, o le peresona o se pule, ae sili atu ona taua le taua o se fua, o lona atunuu o Saina. E toetoe 300 ituaiga ituaiga o persimmons, sili ona lauiloa: "Korolek", "Hyakume", "Gateley", "Zanji Maru". O fualaau laititi-fua tele e tusa ma le 100 kalama. O le vailaʻau faʻasolosolo o le siama e fetaui ma le tele o vaega taua, o mea autu o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

VitaminiMinerale
PP (nicotinic acid)calcium
A (retinol)magnesium
I totonu1 (thiamine)paluka
I totonu2 (riboflavin)fumela
C (acid ascorbic)uʻamea
E (tocopherol)sodium
peta patiiodine
B5 (pantothenic acid)zinc
vitamini b9 (folic acid)fumela

O le fualaau aina e aofia ai le citric ma le malicids, e maua i le fiber dietary. Tupe siliva aoga mo le 2 kalama, mea e le taua-e tusa ma le 3 kalama. (i le 100 gr). Orange berry o se tasi o taitai i totonu o mea o loʻo i ai le tannins. O nei vailaʻau e iai aʻafiaga o le antibacterial, itmostatic, anti-inflammatory. Vitamini A, C, E o le antioxidants. Latou te fesoasoani e faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, lagolagoina le ola maloloina o totoga o le vaʻaia, faʻaleleia le toe faʻaleleia o le paʻu, faʻateleina le mafai ona gasegase, ma faʻalavelave le faagasologa o le soifua matua.

Vitamin B le faʻamautinoaina o le galue malosi o le tino o le tino, auai i faiga faʻapitoa. Vaega o le mineral: zinc - e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o inisalini ma le palacreatic enzymes, magnesium - faʻamautuina le gaioiga o le cardiac, calcium - auai i le fausiaina o ni ponaivi fou, iodine - e lagolagoina le toto o thyroid. Ole vaega ua lisiina e le o aofia ai i totonu ole vailaʻau-minerale complexes na faʻapitoaina aemaise lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O aʻafiaga lelei o fualaau aina i le tino o le maʻisuka:

  • Faʻateleina le faʻavaʻaiga lautele. Atherosclerosis o se soa o le maʻisuka, o le mea lea o lenei uiga taua e matua taua lava.
  • Fesoasoani i le faʻamautinoaina o le mafaufau. O faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai se lagona o le mafaufau o se tagata, o le a fesoasoani le tagata i le fiafia.
  • Faaleleia le toto. Faatasi ai ma le fesoasoani o se moli moli, e mafai ona e faateleina le maualuga o le hemoglobin.
  • Faʻaauau le puipuiga o le tino. I le maʻisuka, e pei o se tulafono, o le aʻafiaga puipuia e alu e tau i le faʻamaʻi, ma e faigata ona teena se malulu. Persimmon e mafai ona avea ma se mea e puipuia ai.
  • Faʻaleagaina tele le faʻatinoina o le tino o le hepatobiliary ma fatugaʻo. O se tasi o faʻafitauli o le maʻisuka o le nephropathy, o lea e taua lenei meatotino.
  • Faʻateleina faiga faʻavae. O le maʻisuka ituaiga 2 e atiaʻe e tetee atu i se talaaga o le faʻalavelave faʻaleagaina, o le a matua aoga lava sea uiga.
  • Faʻaleleia mata. Mo le maʻisuka, o le moli moli e mafai ona avea o se fua puipuia mo le atinaʻe o le retinopathy.
  • Faʻamāina le tino o mea oona. O vailaau e masani ona faaputuputu, e fesoasoani le persimon e aveese o latou toega.

Meaʻai ma le malosi o se oloa

E tusa ai ma tulafono o meaʻai mo le maʻisuka, e tatau ona faʻamavaeina ia vailaʻau faʻamalosi i se mamanu mai le lisi, talu ai e vave lava ona faʻasolosoloina, ma o le kulukose o loʻo gaosia vave i totonu o le toto, mafua ai le faateleina o faailo suka. Persimmon o se oloa gaʻo. I le 100 gr. (tasi fualaau) tala e tusa ma le 16 kalama. gaʻo. Glucose ma le fructose o loʻo i ai i le tutusa o aofaiga.

O le fructose o se monosaccharide e sili atu ona lamatia nai lo le kulukose, talu ai lona malepelepe e aunoa ma le auai o le inisalini, naʻo le fesoasoani a enzymes. Ae peitai, ina ia mafai ona maua mai le glucose e maua mai i le suka o le suka i lona faamoemoega faamoemoeina (i totonu o sela o le tino), e manaʻomia le inisalini. O le mea lea, e mafai ona faʻaaoga le fructose i se tapulaa faʻapulaaina. O Persimone e le gata o le anapogi, ae faʻaitiitia ai le gaʻo (gaʻo, pectin, fiber diet).

O nei vaega ei ai le aoga aoga i le gaʻoina ma o se punavai o le malosi mo le tino. E leai lava ni aʻafiaga (na o le afa-gramu i le 100 kalama o le oloa), e leai ni gaʻo i le peimeni. O le taumafa o le maʻisuka e le tatau ona aofia ai meaai maualuga-kalori, ina ia aua le faia se isi avega i luga o se tino vaivai vaivai ae le maua le mamafa o le mamafa. O le a le mea moni e moni mo tagata mamaʻi i le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le gaʻo.

O le aoga o le malosi o le peimeni e maualalo (e oʻo i le 60 kcal), ma, a le o le tele o suga, e mafai ona taʻua o se meaʻai fua. E tusa ai ma le fua o le glycemic, o fuainumera e faʻasinoina mai le 50 i le 70 iunite, faʻalagolago i ituaiga. I le faasolosoloina o fua o le maʻisuka, o le fua e aofia ai le vaega ogatotonu (faʻamaumauga mai le 30 i le 70 iunite). O nei mea taumafa e mafai ona faʻatagaina i se auala faatapulaaina, o lona uiga, i se aofaiga e matua tapulaa lava.

Vaega o le faʻaaogaina o persona i le maʻisuka

Pe a faʻapipiʻi se lisi, o maʻi o loʻo i ai le ituaiga o faʻamaʻi ile inisalini o loʻo taʻitaʻia e le gata i le glycemic index, ae o le numera o XE (iunite falaoa). E tasi le falaoa e tutusa lelei ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo. O le maualuga o aso uma o le maʻisuka e le tatau ona sili atu i le 25 XE. E tusa ai ma mataʻupu, o le fua faʻatatau o le a pei o lenei: 1XE = 12 gr. carbohydrates = 70 gr. fualaau suamalie. O le mamafa o le tasi fualaau aina e 80 - 100 g., O le mea lea, talu ai ona e 'aina se tasi o le peimeni, o le maʻisuka e sili atu ma le afa o le taumafa i aso taitasi o gaʻo.

O lona uiga, o mea o loʻo totoe o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi, e le tele XE. O le a sili atu le fautuaina e 'ai le 1/3 o le fua. I le faaopoopo atu i ai, o le suka o le a tulaʻi mai le tele o le auaunaga fautuaina. I le togafitiga o le inisalini, ioe, e mafai ona e pulea le tulaga ma le fesoasoani o se isi tui faaopoopo, ae o lenei faalavelave faafuasei ua faasaina ona faʻaleagaina. I tagata gasegase e maua ai le inisalini-tutoʻatasi ituaiga o faʻamaʻi, e le mafai ona vave faʻafeiloaʻi mai faailoga o le suka. O le mea lea, o faʻasalaga i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faatagaina i na o le vaitaimi o le faʻasao faʻasao i le 50 grams (afa o le tasi fualaau aina).

Afai e te 'aina uma le fua, o le a tatau ona toe totogi mo le gaosiga o le carbohydrate i aso taʻitasi ma oloa gaosia. I se faaopoopoga, o vailaʻau faʻamalosi faigofie mai persimmons e vave faʻatautaia e aunoa ma le faatupuina o se lagona faaumiumi o le atoaga, ma a maeʻa sina taimi umi o le ae toe 'ai. Tuuina atu o le tele o le maʻisuka ma le ituaiga 2 e mamafa tele, o le 'ai o se isi taumafataga e le lelei.

I le faʻaopopo atu i le ituaiga o maʻisuka, pe a faʻaaoga fualaau moli, e tatau ona e amanaʻia uiga o le tino ma le natura o le faʻafitauli o le maʻi:

  • Vaega o le maʻi. I le maʻisuka faʻamaʻi, o kulūkose, e pei o se tulafono, e le mafai ona faʻamautuina. O le 'ai o meaai sugary e mafai ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka faigata. Faʻasalaga Persimmon i na o le taui taui.
  • Le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. O le laʻau mūmū e faʻasāina i le faʻamaʻalogaina o le gastritis tumau poʻo le pancreatitis, ole gaʻo, ma le malosi (constipation).

Ae e te leʻi ulu i totonu o le meaʻai, e tatau ona e maua le faʻatagaga ole endocrinologist togafiti. O le a mafai e le fomaʻi ona tuʻuina atu se faʻamatalaga sili atu ona auiliiliga, i le amanaʻiaina o uiga taʻitasi.

Fautuaga aoga

Mo le faʻamautinoaina mai iʻuga e le manaʻomia, e tatau ona iai le persimmon, mulimuli i tulafono:

  • Ulufale i totonu o le lisi. E tatau ona mataʻituina le tali atu a le tino i le oloa (faʻaaogaina o le kulūkose). E tatau ona fuaina le suka i le taimi muamua ma le maeʻa ona faʻaaogaina ni peʻa.
  • Aua le 'ai i luga o se manava leai. O se tino fiaai e vave ona gaosia le oloa, lea o le a faʻaosofia ai le faʻavaveina o le kulūkose ma lona ulu atu i totonu o le toto.
  • Aua le 'ai i le po. I lenei tulaga, o le kulukose e maua mai le fua o le a avea ma gaʻo, lea o le a mafua ai se seti o pauna faaopoopo.
  • Faʻaaoga faatasi ma le protein meaʻai poʻo le taimi lava e uma ai se taumafataga. O lenei mea o le a faʻagesegeseina ai le faagasologa o le faʻaaoga (absorption) o le kulukose i totonu o le toto.
  • Aua le sili atu i le vaega faatagaina.
  • Mafaufau i mea gaʻo uma e 'ai ma persimon.

I le tulaga pe a uma ona 'ai le fua, o le faʻaateleina o le maualuga o faʻamaʻi kulūkose na tupu, o le i ai o fua moli i le lisi o le a lafoai. Afai e leai se mea e le talafeagai, o se oloa i se fua talafeagai e fetaui ma se faaopoopo i le taeao po o le aoauli.

Laveina susu o le la

Ina ia saunia, o le a e manaʻomia:

  • susu fillet - 300 gr.,
  • vaʻaiga - 1 itu.,
  • walnuts - 50 gr.,
  • aniani - 1 pc.,
  • kulimi 10%
  • masima, moa moa, otaota.

Otioti le fusi i ni fasi vaega, aniani - i afa mama. Titi, vaitau ma mea manogi, tuʻu e faʻavave mo le 45 - 60 minute. Peel persimmons mai le pulu ma fatu, tipi i totonu o vavao, tipi i luga o se paluga. Uu le fatafata ma aniani i totonu o se apa mago, faʻaosoosoina pea. Faʻaopopo fua ma fualaʻau, faʻafefiloi, sasaʻu kulimi. Sulu i lalo o se tapuni mo le kuata o le itula. Pe a auauna atu, fufuluina i laau afaina. E mafai ona gaoioi walnuts i luga o se mea e fai ai le kofe, ona sili atu lea o le mafiafia o le saumalie.

Saladisi togafiti

  • fuga manu po o fasi laau - 100 gr.,
  • persimon - ½ fualaau suamalie,
  • kukama fou - ½ pcs.,
  • lanumeamata lanumeamata pepa - ½ pcs.,
  • olive - 5 pcs.,
  • kulimi, sua o le suamalie, sinapi ma fatu, vailaau o olive olive faaopoopo, soya saumalie.

Tipi le aano o le anufe, pepa, kukama i ni fasipepa. Peel persimmons, tipi i le auala lava e tasi, ma ni fao. Faʻasalaina le meaʻai, tatipi olifi i mama. Faʻafefiloi sina mea manogi, olive olive, sua suamalie, soya sauce (faʻafefiloi sina mea itiiti). Vaʻai le salati.

Dessert Orange Dessert

O le Persimmon mo le taumafataga e tatau ona matua ma vaivai. O le 250 gr. kalu lemu e leai se gaʻo, fualaau suamalie e tasi, 100ml kulimi 10%, se pine o le kinamoni, mafiafia. Peel persimmons, aveese fatu, tipiina i ni mea e le masani ai. Tuu vaega uma i totonu o se mea faʻaleleia, faʻafeiloaʻi lelei. Tuu le suamalie i totonu o mama, pusa pusa mo le itula e tasi.

Faʻasologa o Filifiliga o Mea

Persimmon ei ai se mea faʻamalosi e le fiafia i ai tagata uma. E mafai ona e faʻatau fua o fualaau aina ma tuʻu i totonu o le pusaaisa mo le 6 - 8 itula. O fualaau aina e tatau ona maua ai le lanu lanu, lamolemole ma lamolemole, gaʻo vailaau mago i luga o le paʻu, fuamalie vaivai, laʻau mamago. E le tatau ona faaleagaina le pele o le fua.

O le Persimone e le o se maʻisuka moni, ae o le fualaau aina e tele uiga taua ma se mea taua mo le soifua maloloina. O le faʻaaogaina o persimimo e maua i le maʻisuka e faatagaina, ae i le noatia ma le fai fuafua i ni tulafono faʻapitoa:

  • i tamai tootoo (mo tagata mamaʻi i le ituaiga muamua o faʻamaʻi - 1/3 o le fetus, mo tagata gasegase i le ituaiga lona lua o togafitiga - ½),
  • i le faʻatasi ai ma meaai o le protein po o le maeʻa o taumafataga,
  • naʻo totonu o le tau totogi o le maʻisuka,
  • i lalo o le malosi o le puleaina o fua o le suka.

O le tulaga autu mo le i ai o fua i le taumafataga o le faatagaga a le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga