Tulaga masani o le suka o le toto i fafine: laulau matutua

O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o le mea lea, ao lei faia se auiliiliga, mo le sefulu itula e le tatau ona e 'ai, musu e inu lauti ma vai. E taua foi i le afiafi e tausia se soifua maloloina lelei, lafoaʻi gaoioiga gaioiga ma alu loa e momoe i le taimi ina ia lava ai le moe ma aumai ai le tino i se tulaga sili ona lelei.

E tatau ona e iloa o le suʻeina o le toto mo kulūkose e le faia pe afai o loʻo mafatia se tagata i se maʻi gasegase o se natura faʻaleagaina, talu ai o le faʻamaʻi e mafai ona suia tele ai faailoga o le suka i fafine ma alii. E pei ona taʻua muamua, o le toto kulukose o le toto e le faʻalagolago i le itupa, o le mea lea, i fafine, faʻapea foi ma tamaloloa, o faailoga o le suka e mafai ona tutusa.

I le toto suauʻu na ave i luga o se manava gaogao, o le kulūkose i totonu o se tagata maloloina e 3.3-5.5 mmol / L. Afai o le auʻiliʻiliga e maua mai se vein, o le a ese le masani ma e maualuga i le 4.0-6.1 mmol / l. Le fua o le kulukose o le toto i fafine ma alii pe a uma ona 'ai i suiga ma e le maualuga atu nai lo le 7.7 mmol / l. Aʻo faʻaalia le auʻiliʻiliga o le maualuga o le suka i lalo o le 4, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e suʻe se suʻesuʻega faaopoopo ma saili le mafuaaga o le maualalo o le kulukose toto.

I le tulaga pe a oʻo i le maualuga o le suka o le toto o fafine poʻo alii i luga o se manava gaogao e oʻo atu i le 5.6-6.6 mmol / l, o fomaʻi e faʻamaonia vailaau e mafua mai i le solia o le lagona o le inisalini. Mo le puipuia o le atinaʻeina o le maʻisuka, o le tagata maʻi i lenei tulaga ua faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa ma le soifua maloloina. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o le suʻeina o le toto e faia mo le faʻapalepale kullukose.

Tina fafineFua o suāuʻu
teine ​​i lalo o le 14 tausagamai le 2.8 i le 5.6 mmol / lita
teine ​​ma tamaitai 14-60mai le 4.1 i le 5.9 mmol / lita
fafine 60 - 90mai le 4.6 i le 6.4 mmol / lita
mai le 90 ma lugamai le 4.2 i le 6.7 mmol / lita

Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e 6.7 mmol / l, e taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka. Mo le faʻaauau togafitiga, o le faʻamalamalamaina o le suʻeina o le toto mo le maualuga o le suka, o le maualuga o le toleniga o le glucose o loʻo suʻesuʻeina, ua fuafuaina le hemoglobin glycosylated. A maeʻa le auʻiliʻiliga, e maua e le fomaʻi le maʻisuka ma faʻamatalaina togafitiga talafeagai.

I le taimi nei, e tatau ona malamalama o se iloiloga se tasi e mafai ona le saʻo pe afai e le ausia ni tulaga faapitoa. I nisi o tulaga, o taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona aʻafia e tagata e pei o le soifua maloloina o le maʻi, inu ava i le afiafi o le inu. E tatau foi ona e mafaufau i tausaga o le matutua o tamaitai. E mafai ona e maua se faʻamaonia saʻo ma faʻamaonia le manaʻomia mo togafitiga e ala i le faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa.

Ina ia le asiasi i le falemaʻi i taimi uma ina ia mafai ai ona suʻe se suʻe toto mo le suka toto, e mafai ona e faʻatau se glucometer i faleoloa faapitoa, lea e mafai ai ona e faia se suʻega saʻo toto i le fale.

Faaaogaina o le toto kulukose toto e fua ai le suka o le toto

  • Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, e tatau ona e suʻesuʻe i faatonuga.
  • Ina ia saʻo le kulūkose, e tatau ona faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao.
  • Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona fufuluina ou lima i le fasimoli ma faʻafefiloi se limatusi i lou lima e faʻaleleia ai le toto, ona fufulu lea o le paʻu ma se vaifofo.
  • E faia se puʻupuʻu itiiti i le itu o le tamailima ma se peni tui, lea o loʻo aofia ai i le seti o le masini fua.
  • O le mataua muamua o le toto ua fufulu i se fulufulu mamoe, pe a uma ona tosoina le lua mataua ma faʻaaogaina i le laasaga o le mita. A maeʻa ni nai sekone, ona faʻaalia lea o le auiliiliga i luga o le mata o le masini.

Suʻega mo le faʻapalepale kullukose

O le suʻeina o le toto e faia i luga o se manava gaogao ile sefulu itula talu ona 'ai. A maeʻa lenei mea, e ofoina atu le tagata maʻi e inu se ipu vai e faʻamaʻi ai le glucose. Ina ia faʻaleleia le tofo, faʻapipiʻi lemoni i le vai.

A maeʻa le lua itula o faʻatali, pe a le mafai e le tagata maʻi ona 'ai, ulaula ma faʻamalosi le gaoioi, o le a faia se suʻega toto toto mo faailoga o le suka. Afai o le iuga o le a maua ai le maualuga o le kulukose o le 7.8-11.1 mmol / L, o le faʻavaivaia o le kulukose ole maʻi e maua. I le tulaga o maualuga maualuga, ua fai mai o fafine poʻo alii e maua i le faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

Suauu toto i fafine maʻitaga

O le tele o taimi, o fafine aʻo maʻitaga ua maualuga le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E mafua ona o suiga i le tino o homoni maʻitaga ma le faateleina o le manaʻoga e tuʻuina atu le malosi faaopoopo i le atinaʻeina o le fetus.

I le taimi nei, o le maualuga o le suka o le toto o le 3.8-5.8 mmol / L e manatu masani. Pe a maualuga le maualuga i luga o le 6.1 mmol / L, o le suega o le toleniga o le glucose e faia i tamaitai. I lenei tulaga, e lelei le iloa pe o le a le masani o le inisalini i totonu o le toto o tamaitai i luga o se manava gaogao.

E le gata i lea, o le tele o fua faatatau e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga, e taʻua o le maʻisuka i le taimi o le maitaga, lea e iloa i nisi o maitaga ma, o se tulafono, e mou atu pe a uma ona fanau le pepe. O se mea talitutusa faapena e mafai ona matauina ia i latou ua muai fuafuaina i le maʻisuka i le kuata mulimuli o le maʻitaga. Ina ia puipuia le maʻi mai le atiaeina o le maʻisuka i le lumanaʻi, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai faapitoa, mataʻituina lau lava mamafa ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

Mafuaaga o suiga i le suka o le toto

O le kulūkose o le toto e mafai ona faateleina pe faʻaitiitia mo ni mafuaaga. O se tasi oi latou o suiga o tausaga, o le mafuaʻaga lea ua faʻaaogaina ai le tino ile tausaga. E aʻafia foʻi meaʻai i meaʻai. Afai e 'ai e se fafine meaʻai maloloina lelei ma faʻafeiloaʻi i le meaai fautuaina, o le suka o le a masani.

O suiga tumau e mafai ona matauina i le vaitau pe a tutupu suiga faʻafefe. O nei tausaga o le talavou, maʻitaga ma le misa. Faʻafeiloaʻiga o tamaʻitaʻi e faʻafoe le tulaga.

O le galuega atoa o gaioiga i totonu o tane ma fafine o loʻo faʻatasi ma le soifua maloloina o le maʻi. E mafai ona matauina le vaʻaia ma le le lelei o le gaioiga o le ate, pe a maua ai le suka i totonu, ona oʻo ai lea i le toto.

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose i totonu o le tino, o le suka e mafua mai i fatugaʻo, lea e tau atu i le toe faʻaleleia o tulaga masani. Afai e faʻalavelave le pancreas, e le mafai ona foʻia le ate i le faʻasaina o le suka, o le fua tele o le kulukose e tumau mo se taimi umi, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga