O a mea e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 1 i totonu oa tatou fanau?

O le maʻisuka ua malamalama o se solitulafono matuia o le vai-carbohydrate metabolism i le tino o le tagata, lea e masani ona oo atu ai i le faaletonu o le pancreatic. O le pancreas, i le isi itu, e nafa ma le gaosia o le hormone e taʻua o le inisalini. O lenei hormone ua manatu o se vaega taua o le suiga o le suka i le kulukose.

O le le atoatoa o le inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni o le suka e amata ona faaputuputu i le tele o inumaga i le tino, ma tuʻuina ai i se isi itu le urine. O le tele o faʻalavelave faʻapitoa foi e maua i le vai inu vai, talu ai e faigata ona taofia vai i totonu oi latou. Ona o lenei mea, o le vai itiiti ifo i le tele o mea o loʻo gaosia e fatugaʻo.

Afai e maua se tamaititi poʻo se tagata matua i le hyperglycemia, e tatau ona fai se faʻalavelave o suʻesuʻega mo le maʻisuka. O le gaosiga o le inisalini e faia i le pancreas, poʻo le, o ona faletua beta. O le hormone muamua na te pulea le faagasologa o le aveina o le kulukose i suauu e taʻua o le insulin-faalagolago.

O le le lava o le gaosiga o le inisalini o le uiga o le maʻisuka i tamaiti poʻo tagata matutua, lea e oʻo atu ai i le faateleina o maualuga o le suka i luga aʻe o le tau faʻatagaina. Ae peitai, o suauʻu e faalagolago i le insulin e amata ona iloa le le lava o le kulukose.

E maitauina e mafai ona maua ma faʻatoʻateleina le faʻamaʻi. O le faaletonu o le insulin o le hormone e mafua ai foliga o abscesses ma isi manuʻa i luga o le paʻu, e matua faʻaleagaina ai le tulaga o nifo, e masani ona faʻaalia faailoga o le toto maualuga, angina pectoris, atherosclerosis. O le maʻisuka e masani ona atiina ae faʻamaʻi o le tino, fatugaʻo, ma le vaʻai mamao.

Mafuaaga o le maʻisuka

E masani ona talia e mafua mai le faʻamaʻi, i se faaopoopoga, e iloa e le mafai ona pisia. O le gaosiga o le inisalini e taofi poʻo ua faʻaitiitia le mamafa ona o le le puipuia o sela beta, lea e ono mafua ai le tele o mea:

  1. O le matafaioi autu o loʻo faia e ala i le vaʻaia o mea. Afai e tasi le matua o le tamaitiiti, o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e tolusefulu pasene, pe afai e maʻi uma, e oʻo atu i le fitu pasene. Ole faʻamaʻi e le faʻaalia i tamaiti i taimi uma, e masani lava ona manino lelei ia faailoga ile 30 - 40 tausaga.
  2. O le maualuga o le taua o le faailoga taatele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O se tagata ua muai oso i le faamaʻi e tatau ona pulea ma le faʻaeteete lona mamafa o le tino.
  3. O le mafuaaga o le maʻisuka e mafai foi ona mautinoa o maʻi e aafia ai le pancreas, o le mafuaʻaga lea e mate ai peta peta. O mea faʻapitoa e mafai foʻi ona faʻalavelave.
  4. O se tulaga e sili atu ona leaga ua manatu i ai o se tulaga atuatuvale po o se taofiofi masani faalelagona. Ae maise lava pe a oʻo mai i se tagata na muamua faʻatonuina o ia o le mamafa.
  5. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi, e aofia ai faʻamaʻi o le hepatitis, influenza, chickenpox, rubella, ma isi.
  6. E taua foi le maitauina o le matua tausaga e taaalo i se matafaioi. O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i tamaiti e sili atu ona maualalo nai lo tagata matutua. E le gata i lea, i le tele o tausaga, o le vaega na mafua ai le leiloa, o le sili atu ona lamatia o le tino ua siitia atu ai faamaʻi, lea na faavaivaia puipuiga puipuia, faapea foi ma le oona tele.

O le tele o tagata e talitonu o le maʻisuka e sili atu ona faigofie i le manogi manaia, ae o lenei faʻamatalaga e mafai ona saogalemu i le faʻaaogaina o tala faʻasolopito. Ae o loʻo i ai foi nisi mea moni, ona o le mamafa o le mamafa atonu e mafua ona o le suamalie o suamalie. I le lotolotoi o le vave maua o le mamafa, e mafai ona atiaʻe le oona tele.

O le tele lava o taimi e masani ai, o le mafuaʻaga o le amataina o le maʻisuka o le faʻaleagaina o le gaʻo, lea e faʻapogai ai le faaleagaina o le pancreatic. O se suiga i le tala faʻanatura e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o fualaau oona poʻo le faaumiumi o le faʻaleagaina o le ava malosi. E tusa ai ma tagata atamamai, o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona amataina pe a maeʻa faʻamaʻi vailaʻau o peta peta.

O le tali atu o le polokalame puipuia i tamaiti ma tagata matutua matutua o le faʻalauiloaina lea o le gaosiga o auupega, lea e masani ona taʻua o mea faʻapitoa faʻapitoa. Ae peitaʻi, e taua le iloa o soʻo se tasi o mafuaʻaga lisi e le mafai ona faʻamaoni, o le mea lea e le mafai ona talanoa e uiga i le faia o se suʻesuʻega saʻo seia oʻo i se suʻega atoa, lea e aofia ai se auiliiliga o le maualuga o le suka i le plasma toto.

Faailoga i pepe

E mafai ona fanau se pepe ma se fomaʻi. E seasea lava ona tupu lenei mea pe afai e le pulea e le tina le kulukose i le taimi o le maitaga.

O faʻaʻailoga o le a fesoasoani e malamalama o loʻo faʻavaeina e se pepe lenei maʻi:

  • e leai se mea e maua ai le mamafa ma se manaʻoga lelei o le pepe,
  • tagi ma alaga ae lei inu
  • pe a uma le faʻamagoga, faʻapipiʻi vavalo i luga o le pepe,
  • e masani lava ona aliali mai le vevela i le tino, lea e faigata ona faʻaumatia,
  • afai e faʻafuaseʻi ona pa'ū le urine i luga o se mea lamolemole, ona oʻo mai ai lea o se fasi mea pipii i luga,
  • pepe pepe tele,
  • faʻamaina ma vili.

Faailoga i se tamaititi 5-10 tausaga

Tamaiti mai le 5 i le 10 tausaga le matutua e faigofie ona maua i le maʻisuka ituaiga 1. O faʻasolosolo e tupu vave ma e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻafitauli, o lea e taua ai le aua neʻi misi le amataina o le maʻi.

Faailoga o le maʻi:

  • taoto ma vili
  • mumusu e 'ai ma faʻamaonia,
  • le mautonu ma le momoe e tusa lava pe ua uma se malologa lelei,
  • le mautonu, lea e mafua ai le le mautonu ma le faifai pea.

Faailoga o se talavou

I le taimi muamua, o togafitiga i totonu o se talavou e le o faaalia mai i soo se auala lava. Atonu e tasi le masina, pe ono ono masina, ae leʻi oʻo ia te ia lava.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 i se talavou:

  • faʻalauteleina le 'ai ma se manaʻoga faifaipea e' ai le selu, ae i le taimi lava e tasi, faʻaititia le mamafa o le tino,
  • osofaʻiga o se uiga eseese i luga o le epidermis,
  • faʻaleagaina masini i le paʻu e le mafai ona togafitiga mo se taimi umi,
  • vevela ma le fulufulu, tiga o le manava, se manogi manogi o acetone mai le vavau o tautala,
  • o le galala ma le mago i le gaioiga o le tino e tusa lava pe ua uma ona inu, o le tele o le suavai e faʻateleina e faʻateleina le sefulu,
  • e masani ona faʻamalosi i le po.

Faʻailoga

E faapefea ona le fefe?

Afai e masalomia e matua o loʻo maua e le tamaititi le maʻisuka, o le mea sili mo i latou o le tumau lea i le toʻa. I le togafitiga talafeagai, o le a leai ni faafitauli i le gaioiga o le tino.

Afai e aliali mai faailoga o maʻi, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani mai se fomaʻi. O le mea muamua lava e faia e le fomaʻi o le suʻeina lea o le tamaitiiti ma faia se suʻesuʻega a matua.

E tatau ona ia malamalama pe o le a le umi na aliali mai ai faailoga ma le mea na mafua ai lenei mea. Ona tuʻuina atu lea e le fomaʻi se faʻamatalaga mo suʻesuʻega.

Mo le faʻamaoniga o togafitiga, e tele ituaiga o auiliiliga e faʻaaogaina:

  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • se suega o le kulūkose anapogi
  • suega o le faapalepale o le glucose,
  • suega mo le hemoglobin glycosylated A1C,
  • Faʻaipoipoina o le manava.

E faavae i luga o faʻamaumauga mai nei suʻesuʻega, e tuʻuina atu e le fomaʻi lona manatu ma, pe a faʻamaonia le faʻamaonia, faʻamaonia togafitiga.

Fomaʻi togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i luga ole tui ole inisalini. A aunoa ma lenei fualaau faasaina, o le ola masani o se tamaititi e le mafai. E taua foi le faamalosia o le puipuiga o le pepe ma faʻamaonia le faiga o le tino.

Meaʻai talafeagai
- O se vaega tāua o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1. E tatau ona lafoai le suka ma faatapulaaina le taumafaina o meaʻai e maua ai gaʻo manu. E le tatau ona faʻatagaina le tamaititi e fafaga. O meaʻai e tatau ona faʻasolosolo - ia 'ai meaai i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso. I se tasi taimi, ua fautuaina e le sili atu i le 300 kalama o meaai. Fua fou, fualaau faisua ma fualaʻau ua faʻaofiina i totonu o le taumafataga. E fautuaina foi le faʻaaogaina o se oloa e aofia ai vailaʻau faʻamalosi.

Gaoioiga faaletino o se vaega foi o togafitiga. Faʻaaloalo i masaniga masani, taʻalo taʻalo - o le mea lea e te manaʻomia e aʻoaʻo lau tama. Savalivali i le ea fou, asiasi i le falemaʻi, taʻavale i le taeao - e le mafai ona e faia e aunoa ma le maʻi pe afai o le tamaititi e maua lona maʻisuka ituaiga 1.

Aisea e tupu ai le maʻisuka i tamaiti?

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka i tamaiti o se vailaau faʻasolosolo. I le tele o mataupu i se tamaititi e maua i le maʻisuka, o se tasi o aiga na mafatia i lenei maʻi. Ma e mafai ona avea ma aiga sili ona vavalalata, e pei o tinamatua, tama matua, tausoga, uso, ma isi. E le tatau ona latou maua le ituaiga suka o loʻu maʻisuka. E tusa lava pe iai se ituaiga insulin-tutoatasi, o lona uiga o le gutu mo lenei faamai ua i ai i le ituaiga. Ae pe a afea ma lē o ai, e le mafai ona vaʻai.

O nisi taimi e le iloa e tagata po oa faʻamaʻi na mafatia ai o latou tuaa. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, na maʻi le tamaititi i le maʻisuka ituaiga I. Na ofo uma aiga: e mafai faapefea ona leai se tasi e maʻi. Ae ina ua mavae ni nai tausaga, sa maʻi le tinamatua i le maʻisuka i totonu o lenei aiga. Faamaoni, o le ituaiga lona lua. O lona uiga o loʻo i ai pea le maʻisuka i totonu o le aiga.

E le gata i lea, atonu e le iloa e tagata le faʻamaoni pe a maliu o latou aiga i se faʻamaoniga le saʻo pe le iloa. Ma o lenei mea sa masani ona taatele. Sa sau se alii talavou ia te au mo se faatalatalanoaga. E lei leva ona maua o ia i le maʻisuka. Fai mai o ia, e pei o le toatele, na ia mafaufau pe aisea na maʻi ai o ia, e ui e leai se tasi na maua i le maʻisuka i totonu o le aiga. Ae o le faasolosolo malie lava, o le faʻaaogaina i le faʻamaʻi ma aʻoaʻo atili e uiga i ai, na ia iloa ai o le tinamatua o lona tinā na i ai ni faʻailoga o le maʻisuka, ae e lei maua lava lona maʻi.

II. O le mea lona lua, e seasea lava, mafua mai o le maʻisuka e mafai ona faʻaleagaina i le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le taotoga poʻo le ogaoga o le gaʻo.

Sasha e tolu ona tausaga. Ua tasi le tausaga talu ona moe e aunoa ma ni pepe. O le mea lea, na matua teteʻi lava matua ina ua ala i le vaiaso lona lua na ala ai le teineitiiti i totonu o se moega susu. I le taimi muamua, na latou filifili ai o se tali lea i le aoga lua - mo le masina lona lua, na asiasi ai Sasha i lenei faalapotopotoga. Na amata ona le fiafia le tamaitiiti, le fiafia ma le le fiafia. Na faamalamalama mai e se tagata suʻesuʻe i mataupu faʻapitoa i le aʻoga, o le fetuunaiga i tulaga fou e mafai ona faʻagasolo i lenei auala. Sa amata ona iloa e le au aʻoaʻo le fiainu o le teine ​​i taimi uma lava. O le taimi lena, a inu ai isi tamaiti i le tasi vaetolu o se ipu malamalama, mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa aʻoaʻoga faaletino, e mafai e Sasa ona toso se ipu tioata atoa, poʻo le lua foi, i le tasi gulp. Na matauina e le tausi maʻi e masani ona inu le teine ​​ma ole atu mo se faletaele. Sa ia valaauliaina lona tina e vaai i se fomaʻi. Na vave loa ona faatonuina e le fomaʻi le tamaititi e suʻe suʻega, e aofia ai le suka o le toto, lea na faʻaalia ai na amataina le maʻisuka.

Ua matou lisiina mafuaaga autu e lua o le faamaʻi i luga. Mea Uma - tulaga lamatia e afaina ai le afaina o lenei faamai. O a nei mea taua? Tatou te lisi i latou.

  • Faʻanoanoa popole (fefe tele, leai se tasi vavalalata, teteʻa o mātua, faʻafeiloaʻi i se isi aoga, ma isi)
  • Inisiua ma isi faʻamaʻi. O faʻamaʻi e pei o le rubella, measles, mumps, tonsillitis, faʻamaʻi, ma le tuiina o nei faʻamaʻi e mafai ona faʻaosoina ai se metotia o le autoimmune i le tino e faʻamoemoe e faʻaumatia faʻalavelave pancreatic e maua ai le insulin.

O lea e tatau ai ona faʻamalamalama vave. Matou te le oioi atu i soo se tasi e teena tui. O le tuiina o se tamaititi poʻo le teenaina o se filifiliga ma le filifiliga tutoʻatasi a matua taʻitasi. Ae o lou iloa o loʻo i ai ni aiga i le aiga o loʻo maua i le maʻisuka, ae maise lava matua matutua, tina poʻo tama, e tatau ona e logoina lau fomaʻi e uiga i lenei mea ma faatulaga le tui faʻatasi, ma taulaʻi i fautuaga a le fomaʻi.

  • Auala sese o le olaga. O le mea muamua lava lea, o le le paleni o taumafa, o mea taumafa e maualuga i gaʻo, meaʻai vave, soda, ava malosi, ma se olaga e le masani ai.
  • O le faʻafitauli ole gasegase, mo se faʻataʻitaʻiga, isesa.
  • O le maʻitaga, pe a iai se toe fetuʻutuʻaiga o le faiga o le endocrine a se fafine.

O Dima e masani lava o se tamaititi, e faʻapitoa i le atoatoa, ae fiafia ma malosi. E tusa o le lua i le tolu masina talu ona maliu lona tina, na sui ai o ia: na te le fia savali, sa le mafai ona savali, e fiafia e nofo i luga o le nofoa. A o tamoe mamao atu lona uso ma lona tuafafine, o le a le mafai e Dima ona tosoina lona lima ma lona tinamatua. Sa ia faifai ia te ia: "Aisea, oe, o se tamamatua matutua, e te alu mai le faleoloa i le faleoloa, na latou soloiesea uma lava. Ioe, e te muimui i taimi uma ua e vaivai ai." "Ma ua ou lelava," na tali lemu ai Dima.

I le fale, sa ia amio e pei ona masani ai: na lelei ona 'ai, inu tele. Ae e ui lava i se manaʻoga lelei, ae na amata ona matauina e le aiga o le Dima ua le iloa le mamafa. O le faiaoga i le aoga (Dima i le vasega lona lua) na amata ona faitio e uiga i le le amanaiaina o Dima ma le faalavelave.

E leʻi leva ae malulu le tama, ona oʻo ai lea i se faʻaʻi tiga, lea na liua i le stomatitis. Na taofi uma e Dima le 'ai, faitio i le tiga i lona faai ma le manava. Sa auina atu o ia i se falemai lea na maua ai o ia i le maʻisuka ituaiga 1.

O matua o Dima, papa ma tinamatua, na latou iloa ei ai le maʻisuka io latou aiga, ae latou te le iloa pe faapefea ona amata le maʻisuka ma pe o faailoga e iloa ai le maualuga o le suka.

Faʻalavelave ma faʻasologa

O le leai o se taimi talafeagai ma togafitiga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le lē tausisia o le meaʻai e faʻaosofia ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli:

Tetoacidosis o le maʻisuka
. Faatasi ai ma lenei faʻalavelave, o le maʻi e amata le nao, vomiting, o se manogi malosi o le acetone mai le vaʻa tautala. O loʻo i ai foi se tiga matuitui o le manava. O lea faʻalavelave e mafai ona oʻo atu i le maliu o le tamaititi.

Maʻi faʻamaʻi
. O le faʻalavelave e fesootaʻi ma le leai o se mafaufau. E mafai ona mafua ai le oti pe afai e te le o maua le fesoasoani taimi i le tamaititi.

Isi faʻalavelave faʻafitauli:

  • fausiaina o feusuaiga,
  • le televave o le atinaʻe o le masukalokelet system,
  • vaaiga le lelei, lea e mafai ona taitai atu ai i le atoatoa o le tauaso,
  • le atinaʻeina o maʻi masani,
  • faamai o totoga i totonu.

Vitio aoga

E faʻapefea ona ola pe afai e maua le maʻi suka i le vitio:

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka e le o faatoilaloina, ae o se uiga ogaoga i le olaga ma mataupu faʻavae togafitiga o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻalavelave faigata.

O matua o se tamaititi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona manatua ni nai tulafono. E le mafai ona e faʻafefe le faʻaofiina o le inisalini ma e manaʻomia lou aoaoina o lau tama e faʻaaoga le fualaau faasaina, faʻapea foʻi ma se glucometer. O le tamaititi e le tatau ona avea ma se tagata e faʻasala i le sosaiete.

O ona togafitiga e mafai ai e oe ona taitaia se olaga masani ma fesootai ma au uo. E tatau i mātua ona mataʻituina le meaʻai a le tamaitiiti, ma, mai lona laʻitiiti, masani ai o ia i le pulea o ia lava.

O lea, tatou te lisiina faailoga taua e mafai ona taʻu mai ai le amataina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

1. O uiga le talafeagai, faʻaleagaina, loimata.
2. O le lelava, le le fiafia, le fiafia, moe.
3. Faʻaitiitiga o galuega faʻatonu: mafaufau, manatua, mafaufau.
4. O le fia inu tele ma le susu.

5. Uiga masani (polyuria), enuresis.
6. Paʻu mamafa mamafa.
7. Faateleina le manava, ae i le taimi lava lea e le toe manuia ai le tamaititi, ae i le isi itu, o le a leiloa le mamafa.

8. Faʻaitiitia le faʻamaʻiina: faʻamaʻaloga masani ma faʻamaʻi pipisi, faʻagasolo taimi o le inflammatory, faʻala.
9. Lalagaina o le paʻu ma le mumu o le tino, gaʻo.

10. Laititi laʻititi i luga o le paʻu o foliga, lima ma isi vaega o le tino.


Tasi pe lua, ma sili atu, o le tele o nei faʻailoga o se mafuaaga taua e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi.

E tele tala e uiga i faʻamaʻi muamua o le maʻisuka, na taʻuina e matua poʻo fanau foi, ia faailoa mai o faailoga o le maʻisuka e sili atu nai lo lenei faʻamaʻi.O le mea lea, 'aua nei e le amanaʻia le suʻega faafomaʻi faaletausaga, ma suʻe suʻega a le toto ia le itiiti ifo i le tasi i le 4-6 masina, aemaise lava le iloa o loʻo i ai le maʻisuka i totonu o le aiga.

E taua foi le masani o tamaiti i se olaga ola lelei talafeagai lelei, ia ita ai. E le afaina, pe tatou te iloa le uiga o le maʻisuka mafatia i le maʻisuka pe le iloa foi, ae o le a le tele o lenei maʻi, o ona faailoga muamua e tatau ona iloa e matua uma ma ia mataala i soo se suiga i le amio a le tamaititi.

Ae o le mea pito sili ona taua, e tusa lava pe na tupu na maʻi le tamaititi i le maʻisuka, e leai se mea e tatau ona e faʻavaivai ai. E pei ona ou tusia i luga, e mafai ona e ola atoatoa i le maʻisuka. Ma ina ia mafai ona talia lenei maʻi ma fesoasoani i le tamaitiiti ma ona matua ma le aiga atoa ia fetuunai i tulaga fou, e mafai e se tasi ona liliu atu i se fomaʻi faapitoa, o se fomaʻi mafaufau e feagai ma na faafitauli.

E tusa ai ma le poto masani o le galulue ma le fesoʻotai ma tagata e maua i le maʻisuka, talu ai nei ma mo se taimi umi, faʻapea foi ma iloiloga a le tele o fomaʻi, ou te talitonu latou te manaʻomia le fesoasoani faʻapitoa. O lenei fesoasoani, faatasi ai ma le togafitiga o le inisalini, siakiina o le tagata lava ia, o se olaga malosi, ma meaai, e tatau ona avea ma vaega lona lima o le togafiti o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga