O le manava masusu e togafitia ai faʻamaʻi i le masina (Yu

O le manava na faʻalauteleina e J. Vilunas ua faʻamaonia e pei o le fesuisuiai e le toatele. O le mea moni, o le tusitala o le "sisiva masusu" o ia lava na mafatia i le maʻisuka.

O le tele o tagata maʻisuka o loʻo sailia e le aunoa ni fofo fou i togafitiga o le maʻisuka ma le puipuia o faʻamaʻi pipisi.

Matou te iloa o le feteenaʻi ma lenei faʻamaʻi o lona uiga e lelei pe afai e aoga, lelei ma saogalemu.

"Manava lemu" faasaga i le maʻisuka. Le auala a J. Vilunas

O tagata suʻesuʻe ma tagata malamalama i vailaʻau eseese o lo o latou iloa foi lenei mea. O se tasi o mea fou togafiti togafitiga o maʻisukauila manavaatiae e Yuri Vilunas.

I le taimi nei, o vailaau aloaia e le iloa ai le i ai o tupe e mautinoa ai le 100% fofo mo le maʻisuka. Sugar-lowering drugs, insulin ua faʻaaoga, e tele auala faʻalautele ua faʻaaoga lelei.

Ae o lo latou aafiaga i le tino o le maʻisuka e le tumau - e mafai ona faʻaitiitia le suka toto mo sina vaitau, ae le o le faʻavavau. O le mea lea, o nei vailaau e tatau ona faʻaaogaina i taimi uma.

O loʻo faʻaleleia e le J. Vilunas le faʻaleleia o le tinoua iloa e le toatele e pei o le fouvalega. O le mea moni, o le tusitala o le "sisiva masusu" o ia lava na mafatia i le maʻisuka.

I le le fiafia i faaiuga a fomaʻi o le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia, na ia fuafua e sailia se auala, faʻaaogaina, se tasi e mafai aveese le maʻisuka.

I le fatu o antideabitic sisiva manava masini pepelo o le manatu o le mafuaʻaga mo le solia o le faitioga ma le faʻamalositino o le inisalini i totonu o le toto e le talafeagai le manava.

O ia, i le itu, e tau atu i le mea moni o sene o le pancreas e iloa ai le matelaina o le okesene ma e le mafai ona galue masani - e maua mai ai se hormone e faʻasalalau le kulukose .

O le mea lea, o le maʻisuka e aliali mai i le amataga o le atinaʻe, pe a le toʻatele e gauai atu i mea laiti na faʻaalia.

O mataupu sili atu ona ogaoga o le maʻisuka, e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga o loʻo taʻua i luga, o le taunuuga o togafitiga le talafeagai pe leai foi.

O le faia o le manava e tusa ai ma le metotia a J. Vilunas e le manaʻomia ai ni tulaga faapitoa.

Faatinoga sosolo lemu i le maʻisuka e mafai ona faʻatinoina i soʻo se tulaga ma, toetoe lava, i soo se nofoaga talafeagai mo lenei galuega.

Naʻo le pupuʻu tautala e faʻaaoga mo le mānava.

Exhale.

E le tatau ona faʻanatinati ma le lamolemole, e peiseai o loʻo e taumafai e faʻaliliu le lauti vela ua sasaaina i le pito i luga i totonu o se siva e aunoa ma le sasaa. O le umi o le faʻamalologa e tatau ona tasi i le taimi.

I ana lomiga, ua fautuaina ai e J. Vilunas ia mafaufau "tasi le taimi o se taavale, lua taavale, tolu taavale" i le mafaufau i le amataga o vasega. Ua faia lenei mea ina ia faatumauina le paʻu o le manava. Mulimuli ane, o le tino o le a faʻaaogaina ma o le mea e manaʻomia ona toesea na o le sikoa.

Ave se manava

E mafai ona ese. E mafai ona e faʻaaogaina ituaiga o manava. O le amataga e talafeagai ma le faʻataʻitaʻi.

Tatala lou gutu ma fai sina manava, e peiseai o le foloina o le ea ma le leo "k".

Le manava malulu e umi le afa lona lua ma o le ituaiga lona lua o musumusuga.

Faʻavave le manava, tumau 1 le lua - le ituaiga lona tolu.

Faʻatasi ituaiga o manava mo le taofiofi o le suka sukae fautuaina e faʻataʻitaʻi taʻitoʻatasi.

O le aoga o vasega e faalagolago i le sao atoatoa.

O le taimi fautuaina o vasega e 2-3 minute 6-4 taimi i le aso.

Afai o maʻi o ituaiga eseese e aliali, o le umi o vasega e tatau ona faʻaititia pe taofia uma.

Aafiaga o vasega e ala i le auala e taalili ai le manava e faasaga i le maʻisuka tupu mo 2-3 masina ma faʻaalia i le faʻamautuina o le glycemia, o le leiloloa o se tulaga faʻavaivai ma se faʻaleleia atili lautele o le soifua manuia.

I le faaopoopo i togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka, o loʻo i luga manava manavaE fautuaina mo le tele o meaʻai, gasegase tumau ma mo le toe faʻafouina o le tino. lomia e econet.ru

E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

Lisi o mea

  • Upu Muamua Ola e aunoa ma se vailaʻau
  • Vaega I Faʻatuʻaiga faalenatura o le soifua maloloina ma metotia o lo latou faʻaaogaina
Mai le faasologa: Soifua maloloina

O le vaega tuʻufaʻatomuaga o le tusi O le manava lemu e faʻamalolo ai faʻamaʻi i le masina (Yu. G. Vilunas, 2010) saunia e le matou paaga tusi - lita kamupani.

Vaega I Faʻatuʻaiga faalenatura o le soifua maloloina ma metotia o lo latou faʻaaogaina

Mataupu 1 Manava manava o le tulaga autu mo le soifua maloloina.

I lona tulaga sili ona masani, o le faagasologa o le manava e mafaufau i vailaau faafomai i vaega e lua. Muamua lava, o totoga manava e talafeagai, o latou fausaga, o vaega uma (mama, ma isi mea) e maua ai lenei faiga na suʻesuʻeina ma le totoʻa. O le vaega lona lua e fesootaʻi ma le suʻesuʻega o le faʻaaogaina o le faʻamaʻi o le okesene mai le mama i le faiga o le totoga, ona sosoo ai lea ma sosoʻo o totoga, faʻapea foʻi ma le aveesea o le carbon dioxide mai le tino pe a maeʻa ona faʻagasolo.

Talu ai o nei vaega uma o le manava o le manava na lelei ona suʻesuʻeina, e foliga mai o lenei itu o le tino e le mafai ona toe fiafia i ai, o mea uma na sili atu pe itiiti foi le manino iinei. Ma na faafuasei lava ona amata le matagi tele o lenei "filemu" filemu.

O le maa muamua na lafoina e le polofesa K.P. Buteyko. O se taunuuga o le tele o suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻega, na ia faʻamauina ai o le faagasologa o le tuʻuina atu o le okesene i sulu o okeni e le faigofie e masani ona foliga mai o tagata suʻesuʻe. O le mea moni o le okesene mai mama i totonu o le totoga e le o lona uiga o le a tuʻuina atu e le hemoglobin i totoga uma, maso ma isi tino o le tino e ala i le tafe toto masani e aunoa ma ni faafitauli.

O le manuia o lenei faagasologa, e foliga mai, e tuusaʻo lava i le va o le okesene ma le carbon dioxide lea na atiae i le tino i le taimi nei. O le vaega sili ona lelei na maua foi lea e faigofie ona vavaeeseina ai le okesene mai le hemoglobin ma ulufale ai i le potu e aunoa ma se faalavelave: carbon dioxide e tatau ona faatolu ona sili atu nai lo le okesene.

Afai e solia lenei fuainumera, o le o le okesene o le okesene ua matua maumaututu lava i le hemoglobin o le toto, e le mafai ona foia se sootaga malosi faapena ma ulu atu ai i totonu o le masini. O se taunuuga, o le tulaga o le matelaina o le okesene, e tupu, pe a leai ni okesene manaʻomia mo a latou galuega masani. Ma o lenei mea e mafai ona avea ma mafuaʻaga ogaoga o le gasegase i le galuega o totoga taʻitasi ma le tino atoa i lona atoaga. E le gata i lea, o ia solia e mafai ona tupu pe afai e lava le aofaʻi o le okesene i le tino.

O le mea lea, e le lava le na o le inuina o le okesene. E aliali mai e tatau i le tasi ona inu ina ia le gata ina oʻo atu le okesene i totonu o le mama ma le totoga, ae ulufale sao atu i totonu o sela o okeni: o lau soifua maloloina e tuusaʻo lava i lenei taunuuga. Ma mo lenei mea e tatau ai aoao e manava lelei, o lona uiga, e le o le a le tatau ai, pe le faʻafefea, "pamu" le okesene i totonu o le tino e aunoa ma se faamanuiaga.

Mo le K.P. Buteyko lava ia, na manino lava, i lona mauaina, o loʻo i ai avanoa maoae mo le togafitia o le tele o faʻamaʻi. A uma mea uma, afai e mafai ona aveese le faʻalavelave i le tuʻuina atu o le okesene i totoga, ona oʻo mai ai lea o avanoa faaopoopo mo togafitiga o tagata gasegase ma mo le puipuia. O le manava na ia atiina ae e tatau ona foia lenei faafitauli.

Ma e ui lava o le mea na faia e P.P. Buteyko o se mea taua tele, ae ui i lea, e leʻi lagolagoina e togafitiga aloaia.E le gata i lea, e le gata ina talisapaia lenei sailiga, ae o le tusitala lava ia (e masani lava o le mataupu i Rusia) na mafua ona o osofaiga tetele - aemaise ona na ia saunoa e uiga i le togafitiga o le tele o faamai e aunoa ma fualaau faasaina na o le faaaogaina o lana faiga manava.

Na taʻua e P. P. Buteyko lona manava "le aveesea o le manava loloto" (VLGD). O le manatu autu o le tusitala o le taumafai lea e faatonutonu le fua o le carbon dioxide ma le okesene i le tino i le fua faatatau o le 3: 1 e faaaoga ai le VLDG. Ina ia maua lenei taunuʻuga, na talosagaina e gasegase e ave le manava papaʻu, papaʻu, ma mafua ai ona avea le sili atu o le carbon dioxide (faʻapipiʻiina i le taimi o gaioiga faʻasolosolo) i le tino pe a faʻatusatusa atu i le itiiti o le okesene na maua i le faagasologa o le respiration.

O vailaau aloaia mo le 35 tausaga e leʻi iloa ai le manava o le tino na faia e le K.P. Buteyko, e ui o lenei manava na fesoasoani tele i tagata gasegase pe a le aoga le fualaau. Ma na o le amataga o le nineties i tulaga o le faatemokalasi na amataina i totonu o le atunuu, na siitia uma ai le taofiofi ma "manava i luga o Buteyko" na faatagaina aloaia i falemaʻi.

Ae ui i lea, ia malamalama atoatoa i le taua o le saofaga na faia e le KP Buteyko i le atinaʻeina o vailaau faʻaonapo nei e mafai ona mafai na o le tatalaina o le manava gaogao.

O le mea moni e mai i le tulaga o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e le mafai ona malamalama ma faamalamalama pe aisea, i le faagasologa o le manava lemu, o ia faʻaleleia faʻatupulaia e tupu moni i se mataupu o minute (faʻasolosolo faʻasalalau, faʻasaʻo le tiga). Ae e mafai ona malamalama lenei mea pe a tatou manatu o le tagi masusu o le filifiliga sili lea na tuuina atu i le tagata e le Nature lava ia, ua fuafua e fatuina le fua faatatau lelei o le carbon dioxide ma le okesene i le fua faatatau o le 3: 1. A amata loa ona faʻaaoga e se tagata le manava lemu, e toetoe a vave ona aveese uma mea faʻalavelave i le tuʻuina atu o le okesene i sulu o okeni, faʻamalosia ai le metabolism ma maua ai le faʻamalolo vave e aunoa ma fualaau faasaina, ma maua ai le manatu o le K.P. Buteyko.

O lenei manava manaia lelei e faʻaaogaina e le tino i le taimi o tagi. E faʻasolosolo ona faʻamaonia le tulaga o se tagata, faʻasaʻo le atuatuvale, ma le soisoo. Ua matauina e le tagata lenei mea mo se taimi umi (mai le fautuaga lenei: "tagi - lagona lelei"). O le tagi na i ai talu mai le uluaʻi tagata i luga o le fogaeleele. Peitai, e leai se tasi ua mafai ona faamatalaina le mea lilo o le faamaloloina o le tagi.

O le tatalaina o se manava gagau na maua ai se tali mo le taimi muamua. O mea uma lava e uiga i foliga o le manava e aliali mai pe a tagi:

a) inu ma le faʻamalologa e naʻo le gutu e faia,

b) faʻaola umi atu nai lo le faʻamaʻi.

O le mea lea, o le mea lea, o le pito i fafo: na maua e aʻu ma tumau i le auala e manava ai le manava.

O le itu i totonu, o lona uiga, o se faʻamatalaga o faiga na tutupu i le taimi o le tagi masusu i le tulaga o le physiological, na faʻamaonia saʻo e le K.P. Buteyko i lana sailiga.

O se taunuuga o le tuufaatasia o nei mea e lua, o se faʻalauiloa faʻasaienisi faʻapitoa mo le faʻalauiloaina o le tino. O lona uiga sili ona taua o le faʻapipiʻiina lea i le tino e le Nature lava ia, ae le o faia e le tagata, e pei lava o isi faʻalavelave faʻalaulela (faʻavavelaina o le yogis, uila, toe fanauina, ma isi).

O le tino respiratory a Buteyko ua maeʻa ona fatuina. O le le iloa o le Natura ua uma ona tuʻuina atu se fofo lelei i le faafitauli, na amata moni ai lava e K. P. Buteyko ona "toe faʻafoʻi le uili". Na muamua faia e ia se manava manava, ona amata lea ona fetuunai le manava i totonu ma fafo i lalo. O le mafuaʻaga lea, i le faʻatinoga, o le faʻaaogaina o lana manava ua fuafuaina, faatasi ai ma se aafiaga lelei, e masani ona faʻavaivaia ma e mafai foi ona faʻaleagaina le tulaga o le maʻi. O le mafuaʻaga autu lea na "le manava ai Buteyko" e leʻi avea ma manava o miliona, e ui lava e manaʻomia e tagata.

E mafai ona matou fai atu ma le mautinoa, o le manava lemu lea ua valaauina e nofo ai i se pusa avanoa e na o le pau lea o le manava na tuuina mai ia i matou e le Nature lava ia.

Aisea e mumusu ai le toʻatele o tagata i le le saʻo?

Mai le tulaga o togafitiga faʻaonaponei, e manava tagata uma i le auala lava e tasi, o lona uiga, latou manava manava, ae vagana ai, o le mea moni, o nisi ituaiga faaletonu o le fanau. O lenei faaiuga e mafua mai i le manatu lautele o fomaʻi i faiga o le manava, lea na taʻua i luga.

Ae ui i lea, o le mauaina na faia e K.P. Buteyko ma le tatalaina o le manava gaogao na faia ai ni fetuunaiga taua tele i lenei malamalama lautele ua taliaina i le taimi nei. Na manino mai e mafai e tagata ona manava le saʻo ma le sese, e le gata i lea, o tagata uma lava e manava. E na o le manava lava lea e mafai ona mafaufauina saʻo, lea e tumau pea i le tino se fua faatatau lelei o le carbon dioxide ma le okesene i le fua faatatau o le 3: 1. Faʻatasi ma le kesi e fesuiai uma le okesene lea e te inuina, e aunoa ma ni faʻafitauli, e ulu atu i sela o okeni ma musele, tuʻuina atu le metabolism aupito maualuga ma se maualuga o le soifua maloloina.

E pei ona faaalia i le faiga o le manava lemu, ina ia mautinoa ai le lelei, o le manava e le gutu e tatau ona umi nai lo le manava. O le mea lea O le umi o le maeʻa o le gutu o se mea e manaʻomia mo le manava tatautuʻuina atu le sili atu le lelei o fesuiaiga o le kesi

Ae, e toatele o le a fai mai, aua e manava ma manava se tagata i lona isu. E pei ona faamamafaina e fomaʻi, pe a manava mai le isu, e faʻamamaina le ea mai le efuefu, faʻamafanafana ma ulufale atu i le tino i se tulaga lelei. E oo lava i le yogis na fai mai: "afai e te manava lou gutu, ona e ai lea ma lou isu," ma faailoa mai ai o le isu o le isu e faia mo le manava, ma le gutu mo meaai.

Ae ui i lea, tatou te fetaiai ma se mea e le mautonu: pe a amata ona manava se tagata maʻi i lona gutu pe a faʻaaoga le manava o tagi, o le a vave ona faʻaleleia lona maʻi (o lona toto e faʻaitiitia ai le maʻi, o le ulu ma le loto tiga e aluese, ma isi). Ae afai e toe sui o ia i le manava masani o le nose, o lona tulaga e toe faʻalavelaveina (ono oʻo mai le malosi, tiga ma le loto tiga, ma isi). Ma talu ai ona o na mea ofoofogia o uiga ia o mea uma, e aunoa ma se tuusaunoaga, tagata e iai ituaiga o faamaʻi, o le faaiuga e taʻu mai ai ia lava: e manava uma tagata maʻi.

O lenei faaiuga e lagolagoina e le matauga lea. O tagata soifua maloloina e le mafai ona aʻoaʻoina le manava lemu, talu ai e le mafai ona latou faia ni taimi umi ma o latou gutu i se laina, latou te le fiafia. I le taimi lava e tasi, e mafai e tagata gasegase ona faia ni faʻasalaga umi mo se taimi umi (e oʻo atu i le afa itula, itula pe sili atu), e maua ai i taimi uma iuga lelei.

O le matauina pea o na mea iloga i le gasologa o tausaga, na ou oʻo mai ai i lenei faʻamatalaga o lenei faʻauigaga.

Mo le manava manava, ia saunia i taimi uma le tino ma le sili atu le lelei o le fesuiaiga o le kesi 3: 1, e tatau ona umi atu le faʻamalologa o le nasal nai lo musumusuga. I tagata e fananau mai ma ni maso malolosi, o le faʻaleleia lelei o le tino e saunia e le tino lava ia, o se taunuuga o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia. O le mea lea, o metabolic processes uma o loʻo faʻaleleia lelei i a latou meaola, ua iloga i latou i se soifua maloloina sili ona lelei talu mai le laʻititi, e toetoe lava a le maʻi, latou te ola umi.

Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata ua fananau mai nei ma le tino vaivai o le tino, o le mea lea e le saʻo a latou faʻamalologa a le tino (puupuu nai lo musumusuga). O le iʻuga, o lo latou gasegase e faʻavaivaia pea, e masani lava ona maʻi (mai le laʻititi), e mafai ona aafia i faʻamaʻi eseese, fatu fatuga, strokes, ma o latou ola e sili ona puupuu.

Ae o nei tagata e mafai ona fesoasoani ia i latou lava e ala i le amata ona faia ni taimi umi, e le gata i lo latou isu, ae o latou gutu. Ma e le faʻamalosi, e pei ona e finagalo i ai, ae tusa ai ma le metotia o le manava lemu, e faʻaaoga ai le metotia na atiae e aʻu. I lenei tulaga, e mafai e tagata gasegase uma lava ona vave faʻafouina e aunoa ma fualaau. O le mea tonu lenei na tupu ia te aʻu ma le faitau afe o isi gasegase na toe maua lo latou ola maloloina.

Afai e maʻi se tagata, ona manava lea o ia i le le saʻo, naʻo se tagata soifua maloloina e manava manava. O lea la, o le avanoa vave vave o le aofaʻi o le aofaʻi o le faitau aofaʻi e oʻo mai i le malamalama. O le tagata faitau, ou te manatu, ua uma ona iloa le auala e faia ai lenei mea: e tatau ona e aoaoina tagata pe faapefea ona manava.

O le numera o tagata gasegase e faʻatupulaia mai lea tausaga i lea tausaga, ma ua faʻalauteleina le olaga faitino. O lenei mea o le a faʻateleina ai le faateleina o le numera o tagata e manava le talafeagai, oeo loʻo faʻavaivaia i taimi uma le metabolism i le tino. Ma o iinei, o vailaau aloaia ma ona vailaau e matua leai lava se malosi, e pei ona molimauina e le paʻu faaletausaga o le faitau aofaʻi o le 800,000 tagata.

Pau lava le auala e alu ese ai o le fesuiaiga lea i le aʻoaʻoga maualuga i le manava manava ma le manava i le vave e mafai ai.

Ioe, e le na o le pau lea o le mea. E le talafeagai i upu, ae i le faʻatinoga, ia vave ona foia le faafitauli o le faatoilaloina o le mativa matitiva o loʻo nonofo ai le toʻatele o tagata. E le faʻavaivaia le soifua maloloina o le tino, e faʻavaivaia ai le tino, o le tino atoa, e aofia ai maso o mama, faʻavaivaia le faʻamalolo ma le fuafuaina o le manava le talafeagai, faʻafitauli ole gasegase ma faʻamaʻi pipisi fou.

Le manava le lelei e mafai ona faʻalavelave ma mauaina. O le tele o pepe, e leʻi fananau mai, ua maeʻa ona manavaina: o le manava faʻaleagaina lenei. Afai e le manava manava a matua, ona manava lea o la latou fanau. O lenei mea e fuafua ai a latou faʻamaʻi i le lumanaʻi, ma o le faʻamaʻi lava ia e faʻamoemoeina e le tulafono lautele: pe a fai siʻosiʻomaga - iina e malepe. O le mea sili ona vaivai i totonu o le tino e masani lava ona fuafuaina e le faʻamaʻi na mamaʻi matua (e ui lava e le o faʻamalosia, ituaiga selau pasene). O le mea taua o le vaivai o maso o le mama, le manava le talafeagai, o le gasegase o le gataifale ole gasegase e fesootai ma se predisposition i maʻi eseese ua maua.

Peitai, o le manava le talafeagai e mafai ona maua.

E tele taimi ou te masani ai ona o tagata oe, ae leʻi oʻo i le 50 o ou tausaga, e leʻi oʻo i ni faʻafitauli faʻapitoa tau soifua maloloina. Ma faafuasei lava ona faateteleina lo latou tulaga faigata: o le mamafa e tulai mai malosi, o le ulu ma le fatu e amata ona tiga, ua le lava. O se faʻataʻitaʻiga lelei lea o le mauaina o le manava le talafeagai. O le mafuaʻaga o lenei mea, e masani ai: o se taunuuga o faigata o le olaga, faigata, faʻaleagaina o tulaga tau tupe, le lelei o meaʻai ma isi mea, o le faʻavaivai vaivai o le tino mascular system of lungs, na faʻaitiitia le mafanafana nai lo le manava, faʻalavelave faʻaleagaina.

A aunoa ma le malamalama atoatoa i mafuaaga o lenei mea, o fomaʻi, pei o taimi uma, o loʻo pipii i vailaʻau. Ae o lea e le gata ina latou fesoasoani i le tagata maʻi, ae na atili ai lona tulaga na sili atu.

O le a ou tuuina atu na o se tasi faataitaiga.

Na valaau mai se tamaloa ia te aʻu ma taʻu atu se tala faapea. O lenei ua 56 ona tausaga. Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na ia lagona ai o ia lava o se tagata maloloina lelei, e seasea ona liliu atu i fomaʻi. Peitai, pe a ma le lima masina talu ai, e puupuu lava lona manava, na amata ona kiona ma malolo, aemaise lava pe a savali.

Na faamalosia le alii e vaai se fomai i lona falemai, na ia faatonuina se vailaau mo ia. Ae na le fesoasoani, i le isi itu, o le maʻi na amata ona sili atu ona malosi le malosi. Na fautuaina o ia e se tasi e feutagai ma se isi fomaʻi, o le na vave ona faalēaogāina vailaau muamua ma faatonuina se mea fou, e pei ona ia fai mai ai, "sili ona lelei". Ae ui i lea, e leʻi faaleleia le tulaga. O le tala na toe faia ma le fomaʻi lona tolu: o vailaʻau fou "sili ona lelei" e leʻi foia ai le faafitauli.

Mulimuli ane, na potopoto le au fomaʻi mo se faatalatalanoaga ma tuuina mai le faaiuga lenei: o le tagata maʻi ua i ai se galuega faalavelaveina o le falemaʻi i le mafaufau. Fautuaga: e manaʻomia lou faia o se craniotomy ma taumafai e faʻalelei se mea iina. O le taotoga ua leva ona faatulagaina, ae na matua fefe lava le tagata maʻi ia te ia ma, aʻoga e uiga i le manava lemu, liliu mai ia te aʻu. I le aso lava e tasi, faatasi ai ma le fesoasoani o le manava lemu, sa ia faʻamautuina lona tulaga.

O lenei faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le tele o vailaau faʻaonapo nei o loʻo leiloloa mai le valea o togafitiga masani o le faʻamalologa.O se tasi lea o mafuaʻaga autu mo le faʻaitiitia o le aoga o togafitiga o tagata gasegase ma le faateleina o le ola faaletino.

Ae o le a le mea e sili ona manaia: e le mafai e fomai ona taumafai mo le malamalama fou, manino, mafaufau i le upu mulimuli o le saienisi o le mea lea na iloa 30-40 tausaga ua mavae. O le mea lea o le le mafaamatalaina i le taimi muamua na tilotilo ai i le taofi, le naunau e talia ni manatu fou. Afai e maua e le maʻi ma le fesoasoani o le manava masusu e faamalūlūina ai le loto ma le ulu o le ulu, faatulaga le toto maualuga e aunoa ma ni vailaau i le lima minute, o le tali a fomaʻi toetoe lava o taimi uma (e le masani ai) o le: "e le mafai." I le taimi lava e tasi, o se fomaʻi o loʻo mumusu le faitau i se tusi, ma sili atu foi - ia taumafai le auala talafeagai.

O ia faʻasagaga ma le inertia o tagata faigaluega fomaʻi e taugata tele mo le saienisi ma le sosaiete.

E faigata nei ona maua se tagata soifua maloloina. O le toatele o le toʻatele o tagata o loʻo maʻi. E le gata i lea, e moni lenei faʻamatalaga mo tupulaga uma.

E oo lava i tupulaga talavou, o le pasene o tagata soifua maloloina e tatau ona sili ona maualuga, o le tulaga e tutusa: o le militeli o tagi moni - e le mafai ona latou filifilia se tasi e sili ona taua i le vaegaau. E taua le faamamafaina: o nei maʻi uma e manava le manava.

O le faamamafa autu i le faaleleia atili o le soifua maloloina o le faitau aofaʻi e faia e fomaʻi i vailaʻau. O le auala aupito sili ona aoga i le toe faaleleia, i lo latou manatu, o le faʻaaogaina lea o fualaau faʻateleina pea. Ae o le filifiliga pito sili ona lelei lenei e mafai ona e sau i ai.

Ma o le mea e le o faʻamaloloina e vailaau mea uma. O fualaau e mafai ona fesoasoani mo sina taimi, faʻaitiitia le tulaga o le maʻi, faʻasaʻo le tiga, faʻaitiitia le toto maualuga, ma isi mea faapena. I le taimi lava e maeʻa ai le faʻamalolo, toe maua ai le tiga ma le maualuga o le toto maualuga, ma le matutua - ma tele taimi. Ona leai ai lea o filifiliga a fomaʻi ae ia ofoina atu fualaau faʻatele ma sili atu ona mamana, ma e manaʻomia ona e faʻaaogaina pea. Ae ua le aoga lenei mea: o faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, lea e lipoti atu e fomaʻi i le maʻi.

E maeʻa le togafitiga. O le 10-15 tausaga o le soifuaga, o loʻo faʻaauauina pea e le tagata gasegase le tele o fualaau. A leai se vailaau, e le mafai ona ia toe faia se laasaga, o lona tulaga e masani ona faigata, o le tafaʻi ma fatu fatuga, le atoatoa, tauaso, gangrene, vaeluaina o vae, ma isi mea uma. , tamaitai - 65).

O le tulaga oi ai nei i la matou soifua maloloina, o le a ou taʻuina atu i lalo.

O vailaʻau e le mafai ona oti

Ae e le mafai ona ola maloloina.

O fomai e togafitia i tatou io tatou olaga atoa

Le mafuaʻaga mo lenei mea

O le a, faanatinati e fesoasoani ia i matou,

O fomaʻi e na o se faʻataʻitaʻiga,

Ae le o le mafuaaga o le faamai.

Ina ia malamalama pe manaʻomia ni vailaau e tausia ai lo matou ola maloloina, seʻi o matou faia se malaga puupuu i le talafaasolopito.

O le natura, pe a foafoaina le tagata, e le i faalagolago i luga o soʻo se vailaʻau, o le tele lava o mea e leʻo faʻatauina i kemisi faʻaonapo nei. Sa ia faataatia uma auala o tulafono faatonutonu a le tagata i le tino o le tagata, faatasi ai ma le fesoasoani lea e mafai ai ona tumau pea lona soifua maloloina: o le manava lemu, manaia le masiofo, malologa masani o le po, ma le tele o isi.

Afai o tagata, o se vaega taua o le Natura, faigofie ma faʻaaogaina uma auala o le faʻamalolo i le tulaga o le atamamai, na latou mauaina pea le lelei o taunuuga lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, sa manaʻo se tagata e manava ma se manava lemu - na ia manava pei o ia, manaʻo e suʻe o ia lava - na ia faʻatauvalea ia lava, o lona uiga, na ia faʻaosooso ia te ia lava, e manaʻo e tiʻetiʻe - uʻamea, sisiva - seneezed, etc. I se isi faaupuga, o se tagata e faigofie ma vave ona faamalieina manaoga uma o le tino o lea na tausia ai lona ola maloloina (i le Natura, e pei ona e iloa, leai ni maliega).

Ae faatasi ai ma le atinaʻeina o sosaiete ma malo, o nei tauaofiaga na amata ona aliali mai. E mataga i totonu o sosaiete e vevela, vevesi, sosolo, oso, manava i le gutu, alaga leotele, uio, ma isi.

Ae o nei mea uma o togafitiga faamalolo na tuuina atu i le tagata e le Nature, ma e na o le faʻaaogaina e mafai ai e le tasi ona ola umi e aunoa ma lona maʻi. I le faʻaofiina o tulafono o le "lelei lelei", "amiolelei", "amio lelei i sosaiete", o se tagata na vavaeeseina o ia lava mai togafitiga masani o le soifua maloloina ma, e masani lava, amata ona afaina. Ma ina ua amata ona maʻi, sa amata ona ia saili mo vailaau: muamua o laau ia, i le taimi nei - kemisi.

Ae ui i lea, i le tele ma le tele, o vailaau e matua le talafeagai mo se tagata. E le gata i lea, o fualaau e tuusaʻo le natura o le tagata lava ia, i totonu o le tino o loʻo i ai mea uma e manaʻomia mo le tausiga faifai pea o le soifua maloloina i se maualuga maualuga. Ina ia faia lenei mea, e tatau lava ona e amata toe faʻaaogaina togafitiga o le soifua maloloina lea na tuuina mai muamua ia i matou e le Nature, ua galo ia te ia mo le tele o tausaga, ma ua toe tatala nei. Ua ou atiina ae metotia mo le faaaogaina lelei o nei metotia taʻitasi, lea e faigofie ai ma i luga o se tulaga tele e faaaoga ai mo le vave ona toe faʻaleleia o tagata uma.

Ua lauiloa o tagata soifua maloloina, o lona uiga, o tagata e manava manava, e masani lava e le manaʻomia ni vailaau. O lenei mea e malamalama ai, talu ai i totonu o latou lava tulafono faatonutonu tulafono, o le tino lava ia e faʻafaigofieina faʻagasologa faiga faʻavae ma tausia le maualuga o le soifua maloloina.

I lenei tulaga, e manino lava e mafai e tagata mamai ona faigofie ma vave ona lafoaia fualaau faasaina pe afai latou te amataina le faatonutonuina o metabolic processes, ua latou iloa pe faapefea ona manava le manava. E le gata i lea, o vailaau e leai se aoga mo tagata uma, talu ai latou te le faʻafaigofieina faiga faʻavae i le tino, e le fofoina o tatou faʻamaʻi, ae faʻauluina i latou i totonu, faʻamalosia atili le faigata ma, mulimuli ane, e le mafai ona faʻaleleia.

Ua leva ona maitauina: pe a tupu se faafitauli ogaoga i totonu o le sosaiete, e masani lava o tagata e foia ma faamanino ai le auala mo lona atinaʻe atili. Ua tupu lenei mea e sili atu ma le tasi i le talafaasolopito o tagata.

Ma e le o se mea faʻafuaseʻi le faia o se galuega o le taua tele o le vafealoai - ia laveaʻiina se tagata ma tagata mai aafiaga faʻaleagaina o vailaʻau vailaau faʻasaina - toetoe o le taimi lava e tasi na o mai ai tagata e toʻalua. O le taimi nei e mo le sosaiete, lea e tatau ona fuafua pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei nei suʻesuʻega faasolopito.

O le manava lemu o le togafitiga pito sili lea

O le mauaina o le manava masusu ma le vave faʻamaloloina o faʻamaʻi eseese e aunoa ma fualaau faʻamaonia e faʻamaonia ai pea le manatu faavae, lea na ou taʻua i luga: e le fofoina e vailaau le maʻi.

Ona tulaʻi lea o le fesili: o le a le mea e faʻamalolo ai totoga maʻi?

Ina ia maua le tali saʻo, e tatau ona e malamalama i faiga e tutupu i totonu o le tino pe a faʻaaogaina le manava masusu.

Afai e manava le manava o se tagata (o lona uiga, o le manava i lona isu e puupuu atu nai lo le manava), o le a le tupu le fesuiaiga ole kesi i le tino. Ou te manatua, e tusa ai ma le Buteyko, ma le fesuiaiga o le kesi talafeagai, o le fua o le carbon dioxide ma le okesene e tatau ona i ai i le fua faatatau o le 3: 1. Naʻo le i ai o se fesuiaiga lelei o le kesi, o le okesene e faigofie ona vavae ese mai le hemoglobin ma faʻafeiloaʻi i sulu o okeni, ma mulimuli ane maua ai le avanoa e ave ai mai le toto meaʻai uma latou te manaʻomia (suka, gaʻo, proteins, elemene, vitamini, ma isi). O lenei mea e malamalama ai, talu ai o le okesene o se tulaga talafeagai mo le faʻatinoga o metabolic processes, o le masani masani lea e lagolagoina ai e le aunoa ia totoga taʻitasi ma le tino atoa i se tulaga soifua maloloina.

Faatasi ai ma le manava le talafeagai, o le okesene e matua mausali le fesootaʻi ma le hemoglobin i tulaga o le fesuiaiga o le kesi le talafeagai, e le mafai ona vavae ese mai le hemoglobin ma ulufale i sela o okeni. A aunoa ma le okesene, o sē o gaʻo, ioe, e le mafai ona latou 'ave meaʻai latou te manaʻomia tele mo le masani ai o loʻo galue mai le toto, latou te le faʻamaunuuina a latou galuega, latou te maʻi. O le mea lea, ua manino ai o le tulaga o le soifua maloloina lelei o le tafe lea o faagasologa o gasegase i le tulaga aupito sili ona lelei, ma o le mafuaʻaga o le faamaʻi o se soliga o faiga gasegase ona o le manava le lelei.O le vailaau lava ia e le maua ai totoga ma le okesene poo meaʻai. O se vailaʻau e naʻo se vailaʻau vailaʻau e faʻaofiina i le tino.

E taua le faamamafaina: pe a amata ona manava le manava, ona oʻo loa lea i le okesene ma meaʻai e vave ona ulu atu i totoga ma maso uma, faʻamalolo uma i le taimi e tasi ma faʻamaonia le metabolism i le tino atoa. Ae o fualaau oona, e tofu lava le okeni ma ona fualaau, o lona uiga o le fia afe o fualaau oona e manaomia. Kilograms o fualaau oona na ave e le tagata gasegase mo lona ola, o le mea moni, e le fofo, ae faasolosolo lava ina le lelei le ola maloloina (fualaau e aoga mo le okeni e tasi e mafai ona faaleagaina ai isi okeni i le taimi e tasi). I le faaopoopo atu, e le o se vailaau e tasi e mafai ona faʻamaonia le metabolism i le tino atoa.

O le a ou tuuina atu se faataitaiga. O le tagata maʻi e iai lona fatu. Soo se tiga mai le tulaga o vailaau masani o se faailo lea e le maua e le tino ni meaai paleni, e le maua se okesene ona o le manava le lelei. Ae sili atu, o le okesene o loʻo i totonu o le toto, ae i lalo o tulaga ole fesuiaiga o le kesi, e matua mausali le fesootaʻi ma le hemoglobin, e le mafai ona vavaeeseina ma ulufale ai i sela o le muso o le fatu. O le iʻuga, na tupu se mana vaivai, o le mea lea e faʻamaonia ai le fatu.

O le tagata gasegase e amata ona faʻaogaina le manava lemu (faia faʻasolosolo faaumiumi), faʻafefeteina ole fesuiaiga o gas (3: 1) faʻapitoa ona faia i totonu o le tino o le toto, o le faʻaogaina o molelakene faʻasolosolo ma le hemoglobin e faʻavaivaia, ma o le okesene e vave oʻo atu i sē uma o le muso o le fatu. A maeʻa le mauaina o le okesene, o le fatu maso e amata ona aveesea mai le toto meaʻai e manaomia (sugar, fat, proteins, etc.), faʻamaonia lana galuega ma taofi tuʻuina atu se faailo o le tiga.

O le mea lea, o le tagata maʻi e faʻasaʻo le tiga o le loto e ala i le faʻamautuina o le metabolism i totonu o lenei totoga (i le ala, talu ai o le tino o se mea e tasi, ona e tutusa lava le faiga masani o le faatulagaina o mea na tutupu i le taimi e tasi i isi uma totoga ma faiga o le tino). E pei ona mafai ona e vaʻai, e leai se vailaʻau manaʻomia.

O a mea o fai e fomai? E tusa ai ma a latou fautuaga, o le tagata maʻi e faʻaaogaina le validol poʻo le nitroglycerin, lea e mafua ai le faalauteleina o toto toto. O le taimi nei o le tele o le toto ma le okesene o loʻo aofia ai i totonu na amata ona tafe atu i le fatu maso, o se vaega atonu e maua i se liga free saoloto ma le hemoglobin.

O lenei faʻafouina fou o le okesene e ulu atu foi i totonu o sela o le fatu o le fatu, fesoasoani e faʻasalalau lana galuega ma faʻasaʻo le tiga.

O le taunuuga e lelei, ae o le eseesega e taua tele.

Muamua, e tatau ona faia se vailaʻau faʻasolosolo, ma faʻaleagaina ai nisi tino, o lona uiga o le tino atoa.

Lona lua, o le galuega a le na o le tasi le okeni na faʻataunuʻuina (o le faʻamautuina na le aafia ai isi totoga).

Tolu, o lenei faʻasalalauga e le tumau - o le taimi lava e maeʻa ai le gaioiga o vailaʻau, e vavalalata toto toto, faʻaitiitia le toto o le toto i le fatu maso. I lenei tulaga, o se fatu fatu fou e le o faʻamaloloina.

Ua uma ona tatou iloa o le soifua maloloina e fuafuaina e le maualuga o le faʻamautuina o le metabolism, ma faʻamaʻi e afua mai i le le atoatoa o le tino, o lea o le uiga faaalia i fualaau faasaina e matua suia lava. Mo le faʻaleleia o totoga, e le manaʻomia lau vailaʻau, ae faʻamautuina le metabolism e ala i le manava tatau. O nei faʻamoemoe uma e faʻafitia ai manatu masani o togafitiga faaonaponei, e uiga uma i le natura o le manava o tagata ma e uiga i mafuaʻaga moni oa tatou faamaʻi ma auala lelei e togafitia ai.

Mafai ona fai atu i lenei itu o le tele o faʻamaʻi, e pei o le cardiovascular diseases (ischemia, angina pectoris, arrhythmia, faʻamalamalamaina o le iniseti), maualuga o le toto ma le faʻasalaga, fomaʻi bronchial, fatugaʻo, ate, pancreas, maʻi gastric ma duodenal, osteochondrosis , faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, allergies, kanesa, tuberculosis, AIDS ma le tele o isi tasi mafuaaga masani o le le atoatoa o le tino ma e tusa ai O le tasi togafitiga masani o le faʻamautuina o lau metabolism ma le manava manava o loʻo tagi.

E manino lava o lenei tulaga o le faafitauli o faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo faʻafaigofie, ma i se tulaga tele.

O le mea moni o lenei mea na maua e le i tupu i se isi lava atunuʻu, faʻapitoa i Rusia, e le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi foi. O tagata Rusia sa masani ona iloga i latou i le maualuga faaleagaga, agaalofa, o se faanaunauga tamalii e foia faafitauli faalenatura o le taua o le lalolagi. O tagata Rusia na latou vaai i taimi uma ia la latou tala faasolopito e le gata ina agai atu i le maualuga o talitonuga lelei, ae ia faaali atu ai i isi tagata uma auala e fausia ai se sosaiete sili atu, se lalolagi sili atu.

Le auala e faia ai le manava lemu

I le faagasologa o le faʻaogaina o le mānava o loʻo tagi, o mea taua nei e faia: inhale - exhale - taofi.

E faʻamalosia ma faʻamalolo uma naʻo le gutule manava o le isu e le aofia. O le faʻamaʻaloga e tatau ona umi atu nai lo le faʻamalolo..

Mo le faʻatinoina o le manava lemu, e le tatau ona faia se tulaga i luma atu, e mafai ona faia le manava i soo se tulaga (pepelo, nofoa, tu, savali), toeitiiti lava i soo se mea ma i soo se taimi (e ese mai tuusaunoaga).

O le faagasologa o le manava masusu e masani ona mataituina e le ogatotonu o le tino, lea e "liliu i luga" ma "liliu ese". E tupu faapenei.

Sulu lemu i luga», pe afai e faigofie le faʻamalolo, e aunoa ma se faʻamalosi poʻo se sauāga, - o le faailoga lea ua uma ona "fuli" e le faiʻai "le manava ma le tagi, ona o le tele o le okesene ua poloka i le tino. I se isi faaupuga, ua fusi tele i le hemoglobin, e le mafai ona vavae ese ma ulufale i sela o okeni i lalo o tulaga o le fesuiaiga o le kesi le talafeagai ona o le faaletonu puupuu o le aoga. Ina ia mafai ai e le okesene ona ulu atu i totoga ma musele, e tatau ona aua le inu, ae ia alu i totonu o le gutu mo se taimi umi (ua matua faasaina ona faia lenei mea i le isu - tiga, vave ona oo mai le vevela).

I le taimi o le mafanafana umi, o fesuiaiga fesuiaiga o fesuiaiga o le gas i totonu o le tino (pe a oʻo ina faatolu le sili atu o le okesene pe a maua le carbon dioxide), o le faafefiloi o le okesene ma le hemoglobin e vave ona vaivai, ma o le okesene atoa e vave ona lele atu i totonu o siama. O le gasegase ua vave faʻaaogaina: ina ua maua le okesene talafeagai, e vave ona ave e gaʻo meaʻai latou te manaʻomia mai le toto (suka, gaʻo, proteins, ma isi mea), toe faʻafoʻi a latou galuega, faʻamalolo, faʻamalolo.

Suluʻi "», pe a faʻamalosia le faʻamalosi, faʻatasi ma se taumafaiga, afai e tatau ona e tulei ese le ea mai fafo - o se faailoga lea e leʻi "liliu" le faiʻai "manava lemu, talu ai e itiiti se okesene ua taofia i totonu o le tino.

I lenei tulaga, e tatau ona faʻaauau pea le manava masani, ae leai se manaʻoga e manava le gutu o le gutu.

Pe a alu, o se tasi o leo nei e tolu e tatau ona faalauiloa: "ha", "fu" poo le "fff". O lena leo e sili atu mo oe, lea e sili atu ona faigofie ma sili atu ona manaia le faʻaola.

O tulāfono nei e tatau ona mulimulitaia.

Leo "ha": pe a e faʻamalosi, e matala le gutu (mo le mea lenei e tatau ona tuʻu lou limamatua i lou gutu, ma o le gutu o le a tatala pe a tatau ai - o le ae mauaina lau filifiliga), inaudible faʻamaloloFai le "ha" ia te oe lava.

Le "fu" leo: pe a e vevela, taʻu naʻo le "y" (laugutu ma se pipili, o le tele o le pu o loʻo faʻamatalaina e pei ona taua i lalo: tuʻu le tamatamai lima i lou gutu, aua le pipii lou tamatamailima, o le mea lea o le a gagau ai laugutu i totonu o se pu), taʻu "oe" , o le manava e le mafai ona faʻailoa.

O le leo o le "fff": sasaa le ea i luga o se tamai va i le va o laugutu (e peiseai o le felafoaʻiina o pefu mai luga o se pepa), o laugutu e le taofiofia, exhale e mama, saoloto, e le mafai ona e taʻuina le "fu" pe a alu ese, matou te faʻalogoina se faʻamalologa.

O le manava ma le manava e tagi e masani lava ona lamolemole, faʻaauau, faifai pea, toniga, tasi le malosi, o le malosi lava e tasi mai le amataga o le faʻamalologa i lona pito. O le ea uma mai le mama e le manaomia le aveeseina.

O le umi o le faʻamafanaina e tutusa lava. O loʻo faʻamatalaina e pei ona taua i lalo: i le taimi o le faʻamalosi, ia e fai ifo ia te oe lava: "i le taimi o le taavale, lua taavale, tolu taavale."E manaʻomia le 4 sekone. Aua e te taumafai e faitau sekone, o le a na ona faafaigata ai le faʻaogaina o le manava masusu. Aua foi e te tilotilo i le uati. E faasolosolo lava, faatasi ai ma le atinaʻeina o le manava lemu, e masani lava ona leai se mea e faʻaleleia ai upu mafaufau, pe a faʻatupulaia tomai faʻapitoa.

Afai o mea uma e faʻaleagaina e tutusa lava i le umi, ona ono ese ai lea o musumusuga. E tolu ituaiga o manava: faataitaiga o le manava (pe leai se manava) (0 sekone), manava manava (0.5 sekone) manava manaia (1 le lua).

O nei ituaiga o manava e tutusa ma tolu ituaiga manava.

1. Faʻalelei (zero) manavao le taimi lea e tapunia ai le tafe mai o le okesene i fafo i totonu o mama,

2. Le manava vaivaipe a oʻo atu le okesene i totonu o mama, ae i ni mea laiti,

3. Le manava faʻalelei: okesene i le atoatoa ma i le tele o le aofaʻi e ulu atu i mama.

A e aʻoaʻo le tagi masusu, e mafai ona e faʻaaoga le faʻata e iloa ai le tulaga o le gutu ma laugutu pe a faʻamaʻalo ma faimalaga mo le vave taulotoina.

Amata i le simulateina o se manava. O le faʻataʻitaʻiga o le faʻaalia o musumusuga; e le tatau ona ulufale le ea i totonu o mama. Nai lo lena, e tatau ona e maua se lagona manino o le ea o loo tumau pea i lou gutu.

E faia faʻataʻitaʻiga e pei ona taua i lalo. Muamua e tatau ona tatala lau gutu, ona faʻaali lea o le leo "k" e peiseai e ala ile manava. A e fai mai "k", o le a e matauina o le laulaufaiva e paʻu i le lagi ma e le tuʻuina atu le ea i totonu o mama, o lona uiga, o le ea e tumau i le gutu. O le mea lea, e saʻo le faʻamalositino.

A mafai ona faʻamaonia mea sese nei.

• A e tatalaina lou gutu, e te manavaina lou manava, ona e uma lea o le leo "k".

• Sa e faia le leo "k" ae le o le faʻamaʻaina, ae i luga o le faʻamalosi.

• Sa e faia le leo "k" tele ma malosi.

• Ua e faaliliuina le leo "k" i le leo "x".

• I le maeʻa ai o le leo "k", na e ave se manava le mautonu.

Manatua: afai e le mafai ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona faia se faʻataʻitaʻiga i le leo "k", e mafai ona e faʻaogaina se isi filifiliga - le leo "ha". Tatala lou gutu sina mea itiiti, ona ave lea o se manava vaivai tele i le leo "ha" (o le vaivai sili atu). I lenei tulaga, o sina ea, ioe, o le a paʻu i totonu o mama, ae o le a matua laitiiti lava o le a le taitai atu ai i ni taunuuga le lelei.

A maeʻa ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e faʻaaogaina le fale, faʻaauau ona e alu. I luga o le faʻamalosi, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se tolu o leo talafeagai ("ha", "fu" poʻo le "fff"), ae sili ona lelei le amata i le leo itiiti o le "ha".

Exhale i le leo "ha"

Mo se faʻamalologa lelei i le leo "ha" e tatau ona tatala lau gutu lautele. Tuu lou limamatua i lou gutu ma tatala lou gutu i le lautele e mafai. O le pu e tatau ona faʻataʻamilo, tatala le gutu i le mea e gata ai (ae e tatau ona lelei), afai e te lagona o maso o lou gutu e malo, ona saʻo saʻo lea o lou gutu.

Aisea e faaaoga ai le lima matua? O se faʻataʻitaʻiga lenei: tuʻu lou lima matua i lou gutu ma tatala lou gutu pe a manaʻomia. E tatau ona matala le gutu i le taimi atoa o le faʻamalologa, o le umi e fuafuaina e le sikoa ia te ia lava ("tasi le taavale, lua taavale, tolu taavale"). I le faaiuga o le faʻamaʻaloga, tapunia lou gutu ma taofi se malologa.

O le faʻamalologa e le mafuatiaina: ia faia lenei mea, faʻafilemu maso o le fatu.

O le faʻamalologa e lamolemole, faʻaauau, o le malosi lava lea mai le amataga e oʻo i le pito. Afai e "fuli" le faiʻai "manava lemu, ona faigofie ai lea, leai se avega, e pei o ia lava. Aua e te taumafai e faʻamalo le manava: tatala lau gutu ma lautele ma 'tuʻu' alu faʻatasi - o le a tupu faigofie, e aunoa ma le mautinoa, e aunoa ma se faʻailoga ma le pisa.

Faʻafitauli sese e mafai ona faʻaaogaina:

• oe tatala lou gutu ma le vaivai ma e te le lagona le le mautonu i lou gutu,

• E tele naua lou faʻailoaina o maso ma faʻalogo i lou faʻamalo (pisa, pu),

• sa i ai ni faigata i le faʻaaogaina, e te alu ese ma le faigata, faʻatasi ma se taumafaiga,

• o le taimi e muta ai ua sili atu pe itiiti ifo nai lo le masani (e le o le tolu "taavale", ae fa, lima pe lua),

• E te vavalalata faʻatasi.

I le faaiuga o le faʻamalologa, tapuni lou gutu ma taofi lou manava: e amata le malologa.O lona umi e tolu "masini" (faʻapea foi le umi o le faʻamafana). E le mafai ona faapuupuuina se malologa, ae e mafai ona faaititia (pe a fai na tupu). I le taimi o le malologa, aua e te manavaina lou isu po o lou gutu, manava e peiseai e leai se aoga.

A maeʻa ona e taofi, toe faataitai le musumusuga i le leo "k".

Mea e mafai ona tutupu ile taimi malolo:

• Na e faʻaitiitia le malologa i "taavale" e lua,

• oe suʻea i le ea ma lou isu pe inu ile gutu,

• Ua galo ia te oe le taofi pe a maeʻa.

Faʻalelei (zero) manava i faʻalavelave

Afai oe nofo, tu, pe savali savali lemu i totonu o le potu, amata i le faʻatusaina o se manava. A maeʻa ona e faia se faʻataʻitaʻiga o musumusuga, vave amata ona e ola i lau leo ​​filifilia, mo se faataitaiga, "ha". Ina ia vevela, aumai lou limamatua i lou gutu, tatala lau gutu ma lautele ma "tuu" o le exhale: o le a le mausali, lamolemole, faifai pea, o le malosi lava lea mai le amataga e oo i le iuga. Pe a faʻamalosi, matou te fai atu "ha" ia i matou lava ma mafaufau loloto i le "tasi taimi i masini, lua taavale, tolu taavale". A maeʻa faʻamaʻaloga, matou te tapunia o matou gutu ma taofi: matou te le manava ma o matou isu po o le gutu, taofi lo matou manava ma toe mafaufau i le "taavale e tasi, taavale e lua, tolu taavale," lea e toe faataitai ai le manava. Ona toe fai mai lea o mea uma: faʻafeiloaʻi, taofi, faʻatusa musumusuga, ma isi.

O le manava faʻaleleia e faia ao faʻamafanafanaina e faigofie. O se faailo e taofi le manava i se musumusuga faigofie o tulaga nei.

1. Na faʻamuta le faʻamalolo - o lona uiga o le faiʻai ua "fuliesea" lenei manava ma e le tatau ona toe faia (afai e faaauau pea ona e "manava" e ala i le malosi, le toʻa, o le vevela, o le a vave ona oʻo mai le tiga). A uma le faʻamutaina o le manava faʻamalosi, e tatau loa ona e alu i le isi, manava papaʻu.

2. Na amata ona e tataʻi - i lenei tulaga, e tatau ona e faatea ese le gaogao, ona e alu loa lea manava papaʻu.

Ina ia aua le faʻamalosi, e tatau ona e faʻaogaina le auala lenei. E te manava manava ma lou gutu (pei ona e manaʻo ai), ona ave lea o se faʻamafanafanaga tele i le leo "fu" (e pei ona faia e tagata pe a latou pepese: o laugutu e toʻafilemu ma paʻi faigofie, pe ae faʻamalosi, e mafai ona e fai "tpru" laugutu viia). O le faʻamalologa e tatau ona umi, ae i le faʻamalosia, e aunoa ma le faʻavaivai. I faaupuga talafeagai, o nei "masini" e tolu (pe a fai e le o faʻataunuʻu, e le mafai ona e faʻaumatia).

E masani lava, o le manava e tasi ma le mafanafana umi e lava lea e faʻavaivai ai. Ae peitaʻi, afai e le lava le tasi o le "pa", e mafai ona toe fai (toe faʻalogoina le tele o faʻamalosi).

O le mea lea, o le taimi lava e muta ai le manava imitative, e tatau loa ona e alu i le isi mea e manava ai le manava. Amata i se manava papaʻu.

Laʻau eleelea - faʻaoʻoina i le leo "ha" (0.5 sekone), suluʻi, o se manava malosi, o le ea ua ulu atu nei i le mama.

E te manava pei o lenei: e te faʻavaveina le manava i le leo "ha". O le lagona e tatau ona pei o le manava o le ea na "taia" i le faai, larynx, sky. Ina ia maua lenei lagona, aua e te tapunia lou gutu pe a maeʻa se manava manava, ia tatalaina. Aua e te faʻasaʻo le ea inu i totonu o le mama - o se mea sese. Talu ai o lenei mea ua uma ona faʻaogaina (faʻatusatusa i le faʻatusaina o se musumusuga), aua le faʻavaivaia: i lenei tulaga, nai lo se musumusuga mataga, e mafai foi ona toe faataitai le musumusuga ia leo "ha", o le a avea foi ma se mea sese.

E iai se tulafono: pe a oʻo i le manava faʻalelei e te filifili e faʻaola i le leo "ha" (o lona uiga, na e filifili mai i le leo e tolu o le "ha", "fu", "fff"), ona faʻaoga lea o le "ha" ma ma le manava papaʻu. Ma talu ai e naʻo le malosi o le manava e suia i le manava ma le tagi, ma o faʻasalaga e tutusa uma lava, o tulafono uma e faʻamaʻalo ai i le taimi o faʻataʻitaʻiga ua faʻasaoina lelei mo le faʻamafanaina ma le manava papaʻu. Matou te lisi i latou:

• faʻamalologa e lamolemole, faʻaauau, umi (tolu "taavale"),

• faʻaolaina le leai, leai se pisa ma le pisa,

• tatala le gutu i le lautele pe a mafai (e tatau ona aumai le lima matua i le gutu), ma isi.

O le mea lea, i luga o le faʻamalolo, o mea sese lava ia e tasi e mafai, lea na faʻaalia i le auiliiliga o le faʻamafanaina ma le manava faʻanatura.

I le mutaaga o le faʻamalo, tapunia lou gutu - ona amata ai lea o se malologa. Faʻailoga uma na matou talanoa i ai pe a faʻaalia le manava i le manava faʻataʻitaʻi ma le manava papaʻu:

• 'aua le manava ma lou isu po o le gutu, taofi le mānava,

• taofi le umi - tolu "taavale",

• o se malologa e tatau ona tausia.

Manava malosi

O le taimi lava e taofi ai le manava faʻatasi ma le manava faʻamalosi, vave ona alu atu i le manava vaivai.

Amata i se manava (manava malosi malosi mo le 0.5 sekone), ona alu atu lea i le leo "ha" (manava lemu umi, umi - tolu "taavale"), ona taofi ai lea o se taofi (e tolu "taavale"). Ona toe fai lea o mea uma - inhale, exhale, taofi, ma isi mea seia oʻo ina uma le manava vaivai.

O faʻavae mo le taofi o le manava papaʻu e tutusa lava ma le faʻavae mo le taofi o le manava faʻamalosi:

na taofi le manava - o se faailoga lenei e alu i le isi, manava manaia,

na amata ona e tataʻi - ona e manaʻomia lea e "aveese" le lagona o le paʻu (e pei ona faʻamatalaina i luga) ma vave ona fesuiaʻi i le manava faʻaleleia.

Fufulu mo le leo "ha" mo le 1 le lua, toʻa, e aunoa ma le tagi masusu, o le ea uma e ulufale atu i mama.

Aua e te manavaina le ea vavalalata - o se mea sese. O le ea faʻasili e tatau ona na o le tumu i luga o mama mama. Afai e te manavaina le manava, e tatau ona vave faasaʻo le tulaga. E pei ona faia lenei mea: e te manava tele ma e alu mo se taimi umi i le leo "fu" (o lona uiga, faaaoga le auala e aveese ai le le manava).

A maeʻa lena mea, o le ae le toe manaʻo e manava loloto: o le a le maualalo le loloto, ma o le a faʻaitiitia.

Faʻamamaina ma Taofi Tulafono

O le faʻamalolo ma taofi ma le manava faʻaleleia e faia i le auala lava lea e pei o le faʻaleleia ma le manava manava.

Faʻaleleia le manava i faʻalavelave

A maeʻa ona manava le manava, ona vave alu lea i le manava faʻaleleia. Amata i se manava manaia (toʻa, mo le 1 le lua), ona e alu loa lea i le leo "ha" (tolu "taavale"), a maeʻa taofi (e tolu "taavale"). Ma toe fai: inhale, exhale, taofi - seia maeʻa le manava faʻalelei. O le faʻavaeina o le manava e tutusa ma le mutaʻaga o le faʻataʻitaʻi ma le manava manaia, e pei o:

na taofi le manava - o se faailoga lea e sui ai i le manava masani o le mu,

amata ona tataʻi - ona e manaʻomia lea e aveese le manava (ua leva ona iloa e matou i le metotia o loʻo faamatalaina i luga) ma vave ona fesuisuiai i le manava vaʻa.

Aoaoga i le manava lemu e ala i le faaaogaina o le leo "fff"

A maeʻa ona e faʻaaogaina le leo "ha" i luga o le exhale, e mafai ona e alu i se isi leo - "fff".

O le leo pito sili ona malosi ma sili ona lelei., pe a faʻaaogaina, o le tiga e vave ona faʻamalolo, o le mamafa, le maualuga o le suka, ma le faʻavavevaveina o le metabolism i le tino. I le faatusatusa i ai, o le leo "ha" e mafai ona faamatalaina e vaivai, ma o le leo "fu" - e pei o le taua (e ala i le malosi o aafiaga i metabolic processes in the body).

Ae ui i lea, o le leo o le "fff" - ma le sili ona lamatia. O le mea moni, afai e le taliaina e lou tino lenei leo, ona le lelei lea, ae a le o lea, o lou tulaga atonu o le a sili atu ona leaga (o le a iai se ituaiga o tiga, o le a faateleina le mamafa, ma isi).

O le mafuaʻaga lea e le fautuaina ai e amata aʻoaʻoga lemu i le leo "fff". Ae a maeʻa ona e manava e manava i le leo "ha", e mafai ona e alu saogalemu e faʻatautaia le leo "fff". E le gata i lea, o le faiga o le manava le sogisogi e tumau lava ia, naʻo le leo i suiga o le exhale: nai lo le leo "ha", o lea e tatau ona e faʻaoga le leo "fff".

O le faʻaoʻo i le leo "fff" e pei o lenei mea: e te leleina le ea e ala i se tamai pulou i le va o laugutu (e peiseai o le feʻaveʻaina o pefu mai se laupepa), exhale e tatau ona faʻalogoina mai le amataga i le iuga (tolu "taavale").

O le faʻamalologa e tatau ona mama, saoloto, aʻo alu ese, fai mai faʻamalosi "ffff ...", aʻo le laugutu e le o se mea e faʻalavelave ai.

Mea e mafai ona tutupu pe a alu i le leo "fff":

• ua e pipiʻi tele ou laugutu, ona alu ai lea o le faʻamalosi ma le faigata tele, pe maeʻa,

• A e faʻaolaina, o le va i le va o laugutu e matua tele lava,

• Ua e faʻamaeʻa ou laugutu ma televave (i lenei tulaga, e te faʻavaveina vave le ea - i totonu o "taavale" e lua).

Ina ia mafai ona lava le ea mo le tolu "taavale" pe a fufulu ese, ia faʻaaoga lenei metotia: faʻalogo i le aua le faʻamalosi, ae peiseai e taofi le faʻamalologa. Ma o le ea o le a le mafai ona faanatinati vave ma laitiiti i sina mea laitiiti.

O se suʻega e fuafua ai le fetaui o le leo "fff" mo lou tino

I le taimi lava e te talitonu ua amata ona e faʻaoga saʻo i le leo, e mafai ona e faia se suʻega e tatau ona taliina le fesili pe talia e lou tino lenei leo ma pe o le ae faʻaleagaina lou soifua maloloina pe a faʻaaogaina.

O le suʻega o loʻo mulimuli mai. E na o le tatau lava ona ave faʻamaʻi-manava e tolu i le leo "fff" i le manava faʻalelei. Afai o le itiiti ifo o le le mautonu e aliali mai (o le vevela, tiga, ma isi), aua le toe manava i lenei leo. I le leai o se faʻafitauli, e te toe maua le manava e tolu, faʻalelei i le leo "fff", ae o lenei i luga o le manava papaʻu. A faʻalavelave le faʻalavelave, taofi le manava, i le leai o se faʻafitauli, ia toe faia ni faʻasalaga se tolu i le leo "fff", ae o le taimi nei ma le manava faʻalelei. O le taunuuga i lenei mea o le a tutusa lava: pe o le le toʻa, pe leai foi.

Afai i le taimi o sea suʻega sa i ai le le faʻavauvau - o le faailoga lea o le leo "fff" e le tino e le taliaina. Ma le leo lenei e le tatau ona e manava mo se masina: manava na o na leo vaivai "ha" ma le "fu", faʻamalolo lou tino, ma a uma le masina ona toe faia lea lava suega. Afai o le taunuuga e toe leaga - toe le toe manavaina le leo o le "fff" mo le masina. O lea e te faia seia oʻo i se taunuuga lelei, o lona uiga, i le leai o se faʻafitauli. Ona mafai lea ona e faʻaogaina le leo "fff" pe a faʻaogaina le manava leotele.

Afai ua i ai i le suʻega muamua, o loʻo tumau pea lou tino ma lelei leai se faʻavauvau na faʻaalia - o se faailoga lea na 'ave e le tino le leo "fff"ma e mafai ona e manava i lena leo.

Afai e le talia e le tino le leo "fff" - o se faailoga lenei o mea taua faʻaleagaga i le tino ma faʻamaʻi e fesootaʻi ma nei faʻafitauli. I lenei tulaga, o le tele o taumafaiga o le a manaʻomia e toe faʻaleleia lou soifua maloloina ma le fesoasoani o le manava lemu e faʻaaoga ai leo vaivai o le "ha" ma le "fu".

Afai e maua e le tino le leo "fff", ona taʻu mai ai lea o le metabolic processes in your body ua maʻi (o oe manava le saʻo), ae le o le tele, ma e mafai ona vave faʻafoʻi lou soifua maloloina ma le fesoasoani o le manava lemu, e aofia ai le faaaogaina malosi ma lelei le leo "fff".

Aʻoga i le manava lemu e faʻaoga le leo "fu"

I le aoaoina o le manava lemu ma le faʻaogaina o leo "ha" ma le "fff", e mafai ona e agai i luma e iloa le leo "fu".

Faʻamaloina tulafono mo le leo "fu": pe a faʻasalaga, ia taʻu na o le "y", piilima ou laugutu i totonu o se pu, inaudible faʻamalolo.

O le tele o le pu i le gutu o loʻo faʻamoemoeina e pei ona taua i lalo: manaʻomia le tuʻuina o le tamatamailima i lou gutu, ona uu lea o le tamailima ma ou laugutu i itu uma ina ia paʻi le laugutu i le tamatamailima, ao fai atu le "y" ia oe lava. O le pu i le gutu e faasolosolo, o laugutu e agai i luma ma le tamatamailima - ua e mauaina lau lapoa. A maeʻa lena, aveese le tamatamailima, ma tuu laugutu i le tulaga aapa ma manatua. E paʻu laugutu (o le tulaga lea e tupu ai le faʻamala).

Afai i le taimi o le faʻamafanafanaina o laugutu e latalata atili ma faʻapupula le gutu, o se mea sese lenei, aua i lenei tulaga nai lo le leo "fu" e mafai ona maua le leo "fff". O lenei mea sese e sili ona lamatia mo i latou e le masani ona manava i lenei leo malosi.

Afai i le faagasologa o le faʻamalologa o le pu i le gutu e lautele, o se mea sese foi lea, talu ai i lenei tulaga, o le faʻamalologa atonu e le oʻo i le leo "fu", ae i le leo "ha" poʻo le "ho".

A e alu i le leo "fu" e te le ilia (o se mea sese lenei), ae e le mafai ona e faʻaleleia le ea mai mama (pronoun "y"). O le faʻamalologa e faia i laugutu; e le mafai ona e faʻatasi ma le faai.

Manatua pe faʻafefea ona faʻafeusuaʻi le malulu i luga o le ipu malamalama o le pasi e iloa ai po o fea tatou te oi ai. Po o se isi filifiliga: manatua le auala tatou te manava ai i luga o se faʻata po o se tioata e solo ai.

E faʻafefea ona piki ni leo aʻo e faʻavave

O tulafono nei e ao ona matauina: o lena leo e sili atu, lea e sili atu ona faigofie ma e sili atu ona manaia le faʻaola.

Faapea ua e filifili e manava ma se manava lemu i le leo o le "ha" i se tulaga e nofo ai: ua e faia se mea manava, ona - faaumiumi lea i le leo o le "ha". Afai e faigofie le faʻaleleia, e aunoa ma se faʻamalosi, o se faailoga lea e manaʻomia ai lou manava lemu i le taimi nei, ona o le tele o le okesene ua poloka ona o le le faʻamalosia o le nasal, ma o le faiai ua uma ona "uia" le manava masusu. A maeʻa le manava faʻataʻitaʻi, alu i le papa, ma, peʻa maeʻaeʻa, ia manava faʻamalosi ma faʻamalo i le leo tutusa "ha".

O le isi filifiliga: o le alu i le leo "ha" pe a maeʻa le faʻaaogaina o se manava, e tatau ona e tuleia le ea ma le malosi, malosi. O se faailoga lea e le talia e le tino le leo "ha" ma e le tatau ona manava i lenei leo. Taumafai i lenei filifiliga: fai se faʻataʻitaʻiga o musumusuga, ma faʻaleleia fua se leo ese, mo se faʻataʻitaʻiga, i le "fu". Afai o le faʻamafanaina na foliga mai e faigofie, e aunoa ma se faʻamalositino, sauāga ia oe lava, ona tatau lea ona e manavaina saʻo lava mo lenei leo faigofie ma le lelei "fu". A uma ona taofi le faʻataʻitaʻiga tutusa o le "fu," manava i le papaʻu ma le manava faʻalelei, o lona uiga, faʻaaoga se leo lelei (i le taimi nei) mo oe i ituaiga uma o manava.

I le mataupu faavae, o leo i luga o le exhale e mafai ona suia vave: i le taeao latou manava i le "ha", i le ogatotonu o le aso - i luga o le "fu", i le afiafi - i luga o le "fff". Ae afai e te fiafia tele i nisi leo nai lo isi, ona mafai lea ona e manava tele i lenei leo. E le gata i lea, e mafai ona e faia se ituaiga o leo, ae o isi leo e lua.

I lenei tulaga, e faia i le auala lenei: i le taeao, i le aoauli, ma i le afiafi, e te manava i taimi uma e faʻaaoga ai le leo autu ao e alu, ae afai e faafuasei ona e "le alu" i lenei leo, e tatau ona e manava i le faaaogaina o le isi leo (secondary), toe manava i le leo autu.

O le tagi i le manava

I le nofo, tu pe savali savali lemu i totonu o le potu, e tatau ona e amata i le faataitaiina o le mānava. Tatou manava i le faʻataʻitaʻi, ao faigofie le faʻamalosi. O le taimi lava e maeʻa ai le faʻamalologa pe ua amata ona e faʻaumatia, e tatau ona e taofi le manava faʻalelei.

O lenei e tatau ona tatou o atu i le isi, papaʻu, manava. Matou te toe manava, aʻo faʻamalosi e faigofie. I le mutaaga o le faʻamalologa poʻo le foliga mai o le paʻu, tatou te taofia le manava o le manava ma alu i le isi manava - faʻalelei. Ma o lenei matou te manavaina, aʻo faʻamafanafanaina e faigofie. I le mutaʻaga o le faʻamalologa poʻo foliga vaaia o le faʻavaivaia, tatou te taofia ai le manava faʻamalosi (ma faatasi ai ma le taimi atoa o le manava lemu) ma faʻafesoʻoto i le manava masani.

O se faʻataʻitaʻiga lea o se filifiliga lelei. I le faʻatinoga, e le tatau ona e faʻaogaina nei vaega uma i taimi uma lava, e lava lava le faʻagataina oe i se tasi pe lua ituaiga o manava.

O nisi taimi, mo se faataitaiga, e mafai ona e manava 2-3 minute e faaleleia ai lou tulaga. E te amata i le manava faʻamalo ma faʻamaeʻa le faamalositino i lena manava. E le mafai ona faʻaaogaina le manava i luga poʻo le faʻaleleia.

Ae ui i lea, atonu e foliga mai o le manava faafoliga na na o le tasi le minute ona taofi ai lea. I lenei tulaga, e tatau ona e manavaina le lua minute totoe i luga o le manava papaʻu, ma e le manaʻomia le manava faʻaleleia. I se isi faaupuga, o le tino lava ia o le a taʻu atu ia te oe le filifiliga sili.

Manatua E i ai taimi pe a E le mafai ona e amata i le manava faʻamalo.

1. A e manava i totonu o lou isu, o loʻo iai sau faʻafitauli (faʻavevela lou ulu, oso maualuga lou toto, ma isi). O le tulafono lenei o le: ia faʻamalieina le tiga, e tatau ona e manava ma se manava sogisogi, ae e tatau ona e amata e aunoa ma le faataitaiina o se mānava, ae ia manava papaʻu. E le faʻaaogaina le faʻataʻitaʻiga, manava na o mea le lelei, ma pe a manaʻomia, faʻaleleia le manava.

2. Afai e na o le tasi poʻo le lua faʻamalositino o le manava i le taimi o le manava faʻanatura, ona faʻaulu ai lea pe ua amata ona e faʻamalosi, o se faailoga lea e iai ni faʻafitauli ogaoga i le tino. O le tulafono lenei o lenei: aua e te manava i le faʻataʻitaʻi mo le vaiaso e tasi, faaaoga na o le manava ma le manava. A maeʻa le vaiaso, suʻe se suʻega mo le manava faʻaleleia: pe afai e toe maua se tasi poʻo le lua inhalations-o faʻasalaga, toe le manava i le faʻataʻitaʻi mo le vaiaso. Ma o le mea lea matou te faia seʻia oʻo ina matou mauaina se taunuuga lelei, pe a maua sau manava e tolu. Ona mafai lea ona amata se manava ugisi i se musumusuga faigofie.

3. E le mafai ona e amata i le manava faataitai aʻo taoto i lalo ma savali i luga o le auala. I nei avanoa, amata i se musumusuga papau, mulimuli ane e te fesuiaʻi i le manava faʻalelei.

4. E leai ni faʻalavelave faigata mo le faʻaogaina o le manava lemu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faasologa i le faʻaaogaina o ituaiga mea e manava ai ma le tagi (imitation, papaʻu, faʻalelei) e tatau ona matauina i lenei faasologa. Ae afai o le manava faataitai e amata vave lava i le faigata, e mafai, e aunoa ma le suia o le leo i le exhale, amata i le manava papaʻu, ma i lona toesea, e mafai ona e vave amata i le manava faʻalelei. O le saʻo o le filifiliga na e filifilia e sili ona faʻamasinoga i lou manuia: afai e te lagona le lelei poʻo le faʻaleleia, ona saʻo lea o le filifiliga na e filifilia.

5. Ma le mea mulimuli, e le tatau ona e amata i le manava faataitai pe afai ua iai sau maʻi gasegase. I lenei tulaga, e sili atu le manavaina naʻo ni ituaiga se lua o le manava lemu: mataʻu ma faʻalelei.

E leai ni tulafono manino i le fuafuaina o le umi o le manava lemu. I le faʻamuamua, e mafai ona oʻo i le tasi le itula pe sili atu. O taimi uma lava, o le umi e fuafuaina i lou manuia. Afai e te lagona le lelei, manava manava 2-3 minute (faʻatusatusa, aua le tilotilo i lau uati) mo le puipuia. Ina ia togafitia faʻamaʻi masani, e mafai ona e manava mo le afa itula ma le itula.

O le tulafono lautele o lenei mea: aua le vave manava (mo se itula pe sili atu), taumafai e vave toe faʻafouina. I le aso muamua pe lua aso, pe ae faʻamalosia le manava manava manava, e sili atu le faʻagata oe i ni nai manava.

E pei ona faia lenei mea: e tatau ona e faia 5-6 musumusuga i le taeao mo le leo "ha", pe a uma le afa itula po o le itula e toe fai lenei gaoioiga mo le leo "fu", ona mo le leo "fff". Toe faia nei faʻatonuga e tolu i lenei faasologa seia oʻo i le afiafi, manatuaina le metotia.

O le 2-3 aso e te manaʻomia e manava ai mo le 2-3 minute 5-6 taimi i le aso. O nei aso, e faʻaauau pea ona e faʻaaogaina tomai faʻalagona o le manava ma le faʻamaumauga na amata ona fesoasoani ia te oe (ua e maua le tiga, avega, ma isi).

Ona amata loa lea ona e faʻateleina le umi o le vasega: e mafai ona e manava 5, 10, 15, 20 minute pe sili atu foi. E le o lona uiga o le umi o le manava e tatau ona faʻateleina i lea aso ma lea aso.

I le tasi le vasega, e mafai ona e manavaina le 15 minute, i le isi vasega - faʻaalu na o le 2-3 minute mo le puipuia, ona - 10 minute, ma isi.

O taimi uma lava, e te fuafua ai le umi o le vasega, mafaufau i lou tulaga, maua avanoa avanoa, ma isi.O le masaniga lautele iinei o le sili atu lea o faagasologa o le gasegase ua faʻalavelaveina, o le tele o faʻamaʻi o loʻo i ai, o le tele o taimi e manaʻomia ai lou faʻaogaina o le manava lemu mo le faamalologa, o le umi e te manava ai i taimi taʻitasi.

A e toe faʻaleleia, o le manaʻomia o le tagi masusu o le a faʻaitiitia ai le leai atoa o se manaʻoga, o lona uiga o le toe faʻaleleia o le manava manaia talafeagai.

Auala e faʻaoga ai le tagi masusu i le ao

E leai se faʻataʻitaʻi iinei ma e ono i ai le tele o filifiliga.

A maeʻaeʻa, e mafai ona e manava vave pe a ma le 2-3 minute. A o lei faia le taeao, e vave lava ona taofi le manava, ona o le toto e maualalo i le suka, gaʻo, proteins, o totoga ma maso e manaʻomia. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e le tino ona "fulitua" le manava o le tagi: aisea e tele ai le okesene e maua ai totoga pe afai e leai ni meaʻai i totonu o le toto?

E teuteuina e le natura o tatou tino i se auala e sili ona lelei - afai e leai ni meaʻai i totonu o le toto, o le tino "e liliu" manava. Ae a maeʻa le 'aiga o le taeao o loʻo i ai tulaga talafeagai mo le "aofia" o le manava lemu, ona mafai lea ona e manava.

Afai i le taeao e iai ou vaivaiga, e te le manaʻo e alu ese mai le fale, ona e toe faʻafoisia lea o lau tulaga faigaluega. Ua faia e pei o lea.

A maeʻa le 'aiga o le taeao, ona e alu lea i se tulaga e nofo ai ma faʻaogaina se manava sogisogi. A maeʻa, e tatau ona e tu i luga ma savali faataamilo i totonu o le potu i se mea itiiti: pe a savali, e mafai ona toe amata le manava o le tagi.

I le faʻaalia o faailo o le vaivai poʻo le faʻauʻuina o le manava sogisogi, e tatau ona e toe nofo i lalo ma faʻaoga le manava sogisogi. O lenei metotia e tatau ona faaluaina i ni nai taimi seia oʻo ina e lagona ua toe malosi lou malosi ma ua mou atu ou vaivaiga.

O le malosi na aliali mai i le tino ua mafua ai ona e faia ni gaioiga sili atu ona gaioiga: o lenei ua e manaʻo e te alu i fafo. Ae o le taimi lava e te alu ese ai mai le fale, o le a toe "manava" le manava o le tagi. O le savali, gaioiga, gaioiga galue e faateleina ai le manava o le tino mo le okesene, o lona uiga e toe "liliu" le faiʻai i le manava lemu. Amata i le manava papaʻu, ma lona faʻagata - fesuiaiga i le manava faʻaleleia, ona oʻo ai lea ile manava masani.

Faaaogaina o le tagi masusu i luga o le auala e le o se faagasologa faifaipea. Afai o se taavale e tietie atu ma faʻaaogaina oe i le ao o le gasegase o gas, ona e tatau lea, e le manava i lenei taimi (i le ala, e le gata i lou gutu, ae o lou isu), ma e naʻo le taimi e te alu ai i le ea mama, e mafai ona toe toe manava.

Amata i le ituaiga manava na e faʻavevesi. O faʻalavelave faʻafuasei e mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a e sopoia le auala, alu faʻataʻamilo i luga o se uila, alu i luga o se pasi, alu i se faleoloa poʻo se metro, faʻatau se mea i luga o le auala, ma isi. A e mafai ona e toe amata le manava lemu: i pasi, metro, luga o le auala, i le faleoloa. I le avea ai ma tulafono, e tatau ona faʻavevesi le manava o le tagi i mataupu lea e manaʻomia ai le tele o le vaʻaia.

I soo se taimi, e mafai ona e taofia le manava ma le tagi i lau pule faitalia ma faʻafesoʻoto i le manava masani. I se tulaga talitutusa, e mafai ona e faʻaveveveina le manava o le susu i soo se taimi ma liliu i le tagi.

E masani ona fefefe tagata e manava le gutu o le gutu i luga o le auala: matitiva le faʻaogaina o meaola. O nei popolega e sili atu.

O le mea moni, i le manava o le nasal, e faʻamamaina le ea mai le pefu, germs, ma isi mea, e faʻaalia e fomaʻi i taimi uma. Ae ui i lea, o nei popolega e manino le faateleina, aua o le gutu e manava ai (i le tulaga o le manava o le tagi) o maʻi uma lava ua togafitia, ona ua amata ona latou manava saʻo.

E masani lava, e lelei le manavaina o le ea mama. Ae i totonu o le taulaga, o le mea e leaga ai, o tagata uma e manavaina le ea ma o nisi taimi e le faamalieina ai manaoga masani. Ae ui i lea, o tagata mamaʻi e faʻaogaina le manava tagiauvale e masani ona sili atu le lagona nai lo i latou e manava na o latou isu.

Auala e manava ai i lou isu

I le mataupu faavae, e tatau i se tagata ona manava i lona isu, ae le o lona gutu. O lenei, e pei ona e iloa, o le autu autu lea o vailaau faʻaonapo nei.Ae ui i lea, e le amanaʻia e fomaʻi le mea moni e faapea: e mafai ona e manava ma le le saʻo i lou isu, ma i se isi itu, e mafai ona e manava saʻo ma lou gutu.

Le manava nasal e saʻo tonu pe afai e umi le faʻamalologa nai lo musumusuga. O lea manava, e pei o se tulafono, i tagata e ola maloloina mai le fanau mai: o latou malosi malolosi o mama, ma o le mea lea e sao ai le maeʻa, o lona uiga, faaumiumi. E toaitiiti lava tagata maloloina - e tusa ma le 10-20 pasene. O lo latou tulaga gasegase e faʻapitoa ma o le tino lava ia e lagolagoina uma totoga i se tulaga maloloina. O nei tagata e masani lava e le maʻi, latou te ola mo se taimi umi.

Ae peitai, mo le tele o tagata, o le manava manava e le masani ai. O maso o le mama mai le fanau mai e le mafai ai e le tino ona faʻaleleia lelei le faiga ole gaʻo. O okeni, o le iloaina o le le lava o le okesene, e le mafai ona 'ai ni meaai e talafeagai mo la latou gaioiga masani mai le toto, ma o lea latou te maʻi ai. O le tino e faʻavaivaia i taimi uma, ua faʻaitiitia le faʻamaʻi: o le mafuaʻaga lea ua avea ai nei tagata ma tagata muamua na aafia i faamaʻi pipisi.

O tagata ei ai le manava le lelei o le nasal e maua i taimi uma le gasegase, lea e fuafua ai le i ai, o se tulafono, ae le o le tasi, ae o le tele o faamai i le taimi lava e tasi. O latou faʻamaʻi faʻaleagaina: o le maualuga o le toto ma le faʻasalaga, faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular (ischemia, angina pectoris, arrhythmia, faʻamalamalamaina o le iniseti), faʻamala o le bronchial, maʻi o le maʻisuka, bronchitis, tuberculosis, kanesa, AIDS, maʻi o le manava ma le tele o isi. O le mafuaaga mo nei maʻi uma o le tasi - le manava le talafeagai.

O vailaau faafomai e toetoe lava leai se aoga mo i latou. O nei tagata uma e mafai ona faʻaumatia o latou faʻamaʻi uma i se tasi auala: e ala i le aʻoaʻoina ia manava saʻo. O le manava masusu o se panacea mo o latou maʻi uma: amata ona fai ni faʻasalaga umi io latou gutu, latou vave amata ona faʻamalolo i latou mai faʻamaʻi eseese, e aofia ai faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia: maʻi suka, kanesa, AIDS, tuberculosis, ma isi.

O le le iloa e uiga i nei foliga o le manava manava, e masani ona avatu e fomaʻi ni fautuaga le saʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua fautuaina e ave le manava loloto i le isu, e faavae i luga o le mea moni o le sili atu o le okesene e ulufale atu i le tino, sili atu mo le soifua maloloina. Ae ui i lea, o sea fautuaga e saʻo mo se vaega toʻaitiiti o tagata e manava saʻo. O le mea moni, o le sili atu o le okesene latou te faʻaleleia, o le sili atu lea: pe a uma, faʻatasi ai ma le faʻamalologa umi o le taligala, e leʻo poloka le okesene i le hemoglobin ma oʻo uma i totonu o okeni ma maso. O le mea lea, i le taimi lava e tasi, o le sapalai o le suka, gaʻo, puluvaʻa i totoga ma maso e faʻamautinoaina i taimi uma.

Ae mo le toʻatele o le faitau aofaʻi o tagata, o ia fautuaga e leaga ma matautia. O le manava loloto e ala i le isu, latou te maua ai se maʻi sili atu i le gataifale, e oo lava i le itiiti ifo o le okesene e ulu atu i totoga ma maso, o le tino ua vaivai atili, lea e mafua ai tulaga lelei mo le aliali mai o le tele o faʻamaʻi fou.

Tulafono Lautele: aua le faʻamalosia le sooga o lou manava manava. O nisi tagata, ina ua latou faalogo e uiga i le aoga o le faʻamalologa faaumiumi, latou te amata ona faʻalautele faʻavalalata io latou isu. E le mafai ona faia lenei mea, ona o le atuatuvale, o le tiga e mafai ona vave oʻo mai. O faʻamaʻi umi e mafai ona faia na o le gutu, e pei o le tagi.

I se isi faaupuga, afai ei ai sau manava manaia, ona faʻafoeina lea e le tino lava ia, e maua ai se faʻamafanafana umi i le isu. Afai ei ai sau manava le saʻo, ona mafai loa lea ona e faia se taimi umi lava na o lou gutu: e pei ona aiaia e le Natura.

E mulimuli mai o le tele o auala faʻaleleia na faia e le tagata mai anamua (e fai ma faʻataʻitaʻiga, yoga, qigong) ma e oo mai i le taimi nei, e maua ai le faʻatonutonuina o le manava manava, e le ausia lenei mea masani. O le mafuaaga lena, i loʻu manatu, o lo latou aoga lelei e matua afaina lava, o se taunuuga o lea e leai se tasi o nei faiga ua avea ma se manava manaia moni lava.

E toatele tagata e taumafai e fuafua mo i latou lava pe o latou manava lelei o latou isu, faʻalogo ia latou faʻamalologa o tamaiti ma faʻatusatusa i le umi o le latou faʻamaʻi. E leai se tulaga e tatau ona faʻaaogaina ai sea faitioga. O le mea e faapea i lenei auala, e amata ai ona faʻaloloa e se tagata le faʻalauteleina o lana alo ma oʻo mai i le sese sese e faapea ua ia maua le manava saʻo.

E tele faʻamatalaga lē faʻaalia o lau maʻi manava le lelei. O lenei mea e sili atu le atoatoa, pe, i se isi itu, sili atu le vevela. O le i ai o faʻamaʻi eseese, tiga o le ulu ma le lototiga, faʻalautele pe faʻaitiitia le mamafa, faʻalauteleina lagona, faʻaleagaina, faʻalavelave masani, atuatuvale, ma isi, etc. O taunuuga uma ia o le faʻalavelave faʻaleagaina ona o le manava le talafeagai.

O loʻo i ai se auala lelei ma le mautinoa e iloa ai le sao o lou manava. O loʻo mulimuli mai. Ina ia siaki pe oe saʻo le manava ma lou isu i le itula talu ai, faʻatusatusa le manava umi ma faʻaleleia le leo "ha". Afai e faigofie ona e aveese, saoloto, e aunoa ma se faʻamalosi, o le faʻamaoniga mautinoa lea e manava lou manava i lou isu. I lenei tulaga, e mautinoa lava e tatau ona e manava ma lou gutu, o lona uiga, o se manava sogisogi.

E taua le faamamafa atu o le manava e ala i le gutu ma le isu (saʻo ma sese) e pulea e le tino tutotonu o le tino. O le faiʻai e "liliu" ma "liliu ese" manava, faʻaauau ona faʻaaogaina. O le mea lea, o le tulafono lautele o lenei: mafaufau itiiti e uiga i lou manava manava ma faʻagaloina, manava pe faapefea ona manava, pe faapefea ona matou manava mai le tamaitiiti - pe a uma, i le laʻitiiti matou te le mafaufau pe ua leva ona matou faʻaaogaina nifo, ae matou te manavaina pe faʻafefea. O le mataupu faavae lenei o le manava manava.

Pe a avea i tatou ma tagata matutua ma maʻi, ua amata ona tatou iloa e manava - manava, diaphragm, pusa. E le o se mea e tatau ona aʻoaʻoina, ona o nei mea uma e le masani ai o le mānava e mafai ona faʻateteleina le tulaga o le tino. Pau lava le mea e mafai ona tatou iloa lelei, pe a tatau ai, e faʻaaoga le manava sulufaʻi na saunia e le Natura.

Le talafaasolopito o le mauaina o le manava manava o le auala

Na faʻaleagaina le gasegase o le tama talu mai lona laʻitiiti, ma sa tauivi ma le maʻisuka talu mai lona laʻititi, faʻaaoga faʻafitauli faʻapitoa na fesoasoani ia te ia e teteʻe ai i le tino ma faʻamausali lona soifua maloloina.

Ae o le maʻisuka na faʻavaivaia sina taimi mo ona taimi, o lona uiga o se faʻamaʻi pipisi, na faasolosolo malie ona faia le galuega faʻaleagaina i totonu o le tino. Ma ua leva nei i le 40 o ona tausaga, sa i ai se tama matua i le falemaʻi i se tulaga o le faʻamaʻi.

Yuri Vilunas, o le igoa lenei o lenei tagata, o fomaʻi e tapulaa i gaoioiga faaletino uma ina ia le afaina ai le loto. Na ia inisiua ma fualaau oona ma faigata ai ona alu. O le tulafono na faatonuina e fomai na faasolosolo lava ona liua o ia i se tagata e le atoatoa.

Na tonu ia Yuri e toe amata ana galuega ina ia mafai ona faatumauina lona tulaga faaletino. Ae o le faamalositino muamua na ia maua lona malosiaga mulimuli ma na tagi. Sa tagi masusu ma faimalaga mo se taimi umi (e pei ona taʻu atu e lona tino ia te ia), na nofo o ia mo ni nai minute, lea na aumaia ai ia te ia le toomaga ma e oo lava i le malosi o le malosi. Mataʻituina le ata vitio vitio 1:

I le maitauina o lona alualu i luma, na amata ai ona taofi e Yuri Vilunas lona manava, e pei o le tagi. E tele taimi i le aso. Ma ei ai se mea na tupu na le talitonu ai tagata uma na siomia o ia ma fomai. I le na o le vaiaso, na ia lagona se alualu i luma taua, ma ina ua mavae ni nai masina, sa ia lagonaina le toe malosi atoatoa.

I tausaga talu ona maua lenei mea, o Yuri Georgievich, faʻaauauina ona suʻesuʻe lenei metotia ma faʻaleleia, na ia faaiʻuina. O le tino, e pei o se faʻatonutonuga o le tagata lava ia, e tutoatasi lava e mafai ona toe faʻaleleia. O lenei faagasologa e aofia ai vaega ole physiological:

  • faʻapitoa masofo
  • malologa masani i le po
  • meaai masani
  • matelaina masani
  • ma le manava lemu.

O le auala lenei na tuʻuina atu ai Yuri Vilunas i se auala manava manava, lea o loʻo faʻasoa ma le agaalofa i tagata uma.

O le aso ou te fautua atu ia e masani i le tasi le itu o le tino atoa - o le manava lemu.

O le a le faavae o le manavaina o se tagata soifua maloloina

Ua iloa e tagata uma e ala i le manava matou te faatumulia mama i le ea. O le oxygen e faʻamalolo mai le ea, lea e faʻafeiloaia e ala i le tafe o le toto i siama uma o le tino. Ona maua ai lea e le toto le carbon dioxide, maua mai i sela ma ave i le alveoli pulmonary.

Le metotia o le vitio o le manava o le manava, vaega 2:

O se manava atoa ma loloto e maua ai le tino ma se vaega tele o le okesene, o lona uiga e maua ai le tele o siaki. O le mea lea, o se tagata e sili atu le soifua maloloina. O vailaau masani ua mafaufau i ...

Aoaoina o Polofesa K.P. Buteyko e uiga i le faʻamaloloina o maʻi ma le matelaina o le okesene

Ma o lenei o lenei malamalamaaga ua maeʻa ona malamalama i le manava manava o loʻo vaʻaia nei i se auala eseʻese. I lona talitonuga, e faavae i luga o tausaga o mataʻituina ma suʻesuʻega, Polofesa K.P. Na maua e Buteyko o le gaioiga o le okesene ma le faʻaleleia e sosoʻo o le tino e tuusaʻo lava i le i ai o le CO2 i le toto.

Ma e oʻo lava i le faʻatulagaina o le tele o le auai lelei o O2 ma le CO2 mo le manava maloloina. Mo le ola maloloina lelei ma le le faʻasaina o le okesene i sela, o lona aofaiga e tatau ona sili atu i luga ole carbon dioxide faatolu.

Afai o le okesene e sili atu nai lo mea masani, ona faʻateleina lea o fusi o loʻo maua i le hemoglobin. I le oʻo atu i sela, o le okesene e tatau ona motusia nei noataga ina ia mafai ai ona ulu atu i totonu o siama. O le a le mea na te le maua ai le malosi. Ma o le matelaina o le okesene e aliali mai i totonu o sela, o le le lava o le okesene e aliali mai foi i totonu o okeni, lea e oʻo atu ai i gasegase eseese ma faʻamaʻi.

O le mea lea, e talafeagai le faʻafefeina o le ea i se auala e faigofie ai noataga o le hemoglobin ma le okesene, lea e faigofie lava ona malepe. Ma mo lenei mea, i le alveoli o mama, ole carbon dioxide e tatau ona 3 taimi sili atu.

Ae paga lea, o lenei sailiga, lea na faaigoaina o le "faʻamalofia o le manavaina o le manava loloto" - VLGD, e leʻi faʻamaonia e fomaʻi lautele. Ma o le tusitala, ona o lona mafaufau uiga ese, na oo i le tele o osofaiga.
Ma o le vaega lenei 3, le vitio o le manava a le Yuri Vilunas:

E tatau ona matou manatua faatasi pe a faʻatonutonu le manava i lenei metotia, o le fua o le carbon dioxide ma le okesene e tatau ona 3: 1. Lalo o le a tatou aoao e manava ...
O le taimi nei ua faʻasaina uma le faʻatagaina o le polokalame o le manava a le Buteyko ma ua faʻaaoga aloaia i falemaʻi faʻaleleia e faʻaleleia ai le soifua maloloina o tagata.

Na fausia e Yuri Vilunas lona auala i le atinaʻeina o Polofesa Buteyko, ae na faaleleia atili ai. Mai le manatu o manatu ua faia e fomaʻi aloaia, e le mafai ona malamalama i le mafuaaga, i ni nai minute, o le manava e mafai ona oo atu ai i le mamafa ma le tiga e laveaʻi ai .. Ma fesili atu i le tino o se polokalama lea e faasolosolo faasolosolo malie lava ona afaina. Ae e faapena.

O le manava malosi e le lelei

O lenei faamatalaga na lauiloa i tua i le 18 senituri, na saunoa muamua ai le fomai Dutch o Costa Costa e uiga i aafiaga leaga o le loloto ma le manava atoatoa i le soifua maloloina.

Mulimuli ane, o le fomaʻi Rusia, o le physiologist B.F. Fai mai le Verigo, o le CO2 e le atoa ma le O2 tele e le faʻavaveina ai sela, ae, i le isi itu, mafua ai le matelaina o le okesene. Faatasi ai ma le manava atoa, ua ave ese le carbon dioxide, ma o le tino, ua taumafai e uu, ua tuuina atu le poloaiga i vaa ia malilie. Mai lenei mea, e le mafai foi e le okesene ona ulu atu i sela.

O le mea moni o le manava loloto e afaina ai le soifua maloloina, finau ma Polofesa Buteyko.

Na fuafua e le polofesa e faapea, o tagata soifua maloloina e sili atu le tele o le carbon dioxide i lo latou toto pe a faatusatusa i tagata mamaʻi, mo se faataitaiga, fomaʻi bronchial, poʻo isi faʻamaʻi: colitis, maʻi o le tino, strokes, ma le fatu. O le mea lea, ina ia mafai ona ola maloloina, e tatau i se tagata ona aoao e lavea CO2 i totonu o le tino.Ma o le manava mataʻu e fesoasoani e fai ai lenei mea.

O suʻesuʻega faasaienisi ua faʻamaonia e 3 minute o le manava loloto e afua ai faʻafitauli i totonu o le tino:

  • le lelei o le vevela,
  • fulafula e tupu ma taga i lalo ifo o mata,
  • o le maualuga o le cholesterol e alu ese,
  • ona o le leai o se kesi carbon dioxide e foliga mai le malulu,
  • le aʻafiaga o le paʻu ma le fatu fatu, fomaʻi,
  • le mautonu ma le ulu o le ulu.

I luga o le vitio, o le auala o le mānava, vaega 4

Ole televave ma faifaipea o fefaʻasoaʻiga o le ea i totonu ole mama ole mea e faʻaitiitia ai le malosi ole tino ole tino, faʻalavelaveina gaioiga faʻasolosolo, ma oʻo atu ai i le le lelei o le tino. O le faaletonu o le CO2 o loʻo faia suiga i le paleni o le acid-base, lea e mafua ai le taimi e tuʻuina atu ai enzymes ma vitamini. E aafia uma ai le tuufaatasiga o le toto ma le tuufaatasiga o ponaivi, faʻamalosia ai le tupu aʻe o tumutumu ma tuputupu aʻe, ma e fesoasoani i le teuina o le cholesterol.

Ia tatou o atu nei i le auala tonu e manava ai.

O ai e aoga mai le manava masusu

Ua lapatai mai Yuri Vilunas e le lagona e se tagata soifua maloloina le manaʻoga. E faʻamaonia ai tagata ei ai faafitauli faʻalesoifua maloloina ma faʻafitauli ma fesoasoani e faʻaitiitia uma faailoga. E lelei le faʻaaoga uma mo le puipuiga ma pe a maʻi se tagata.

E oo lava i tamaiti e mafai ona latou faia, o le taimi lava e i ai se lagona o le le lava o le malosi po o le malaise o loo i ai, o le a leai se afaina mai lenei gaioiga. Faʻamālōlōina maʻi ma aumaia le sili ona aafiaga pe a:

  • maʻi maʻisuka ma vailaʻau,
  • ma faʻamaʻi pipisi o le pulmonary system ma bronchi,
  • malulu
  • i le maualuga ma le maualalo o le mamafa, ae na o le faamagaloina,
  • ma le mama ma pe a faʻavaivaia taimi le mautonu,
  • pe a faigata ona feagai ma le le mautonu ma le ulu tiga,
  • ma se faʻamaʻi o le manava,
  • mo le meaʻai
  • ma le atuatuvale popole
  • faatasi ai ma le faʻamaʻi totoʻa,
  • faʻamalolo le maʻisuka e aunoa ma fualaau faasaina
  • i le soliga o faiga faʻasolosolo,
  • fulu
  • ma le le atoatoa ma le le atoatoa o le malosi,
  • faʻamaʻi maʻi fatu cardiovascular.

I le faagasologa o le manava lemu, o le mafuaaga sili ona taua o le hypoxia ma le oona o namele nerve ua soloia ma o le faagasologa o le toe faʻaleleia o le toto toto lelei e tupu i totonu o le tino. Ma o lenei mea e aʻafia ai le toe faʻafoʻiina o metabolic processes i totonu o siama ma gaʻo. Lea e taʻitaʻia ai le toe faʻaleleia o aʻafiaga ma tino ma e oʻo lava i siama namu.
I le vaega 5, o tulafono lautele mo le faʻatinoga:

O le tagata e faʻaaogaina le manava le manava e solia

E leai se tulaga e tatau ona e faia lenei faʻamalositino i le taimi o faʻamaʻi tigaina o faʻamaʻi, aemaise pe afai e fesootai ma:

  • ma manua ulu
  • ma le toto maualuga
  • faʻatasi ai ma aʻafiaga faʻamalosi ma mea faʻapipiʻi,
  • ma le fiva ma le fiva,
  • ma faaletonu mafaufau
  • ma le lamatiaga o le tafe toto.

Taʻalo leo manava, e tusa ai ma le metotia a Yuri Vilunas

Ae e te leʻi amataina se faamalositino, ia e manava ma manava. O le faʻamalosia e ala i le malosi o lona aʻafiaga ua vaevaeina i le faʻataʻitaʻiga, le lalelei ma le faʻalelei, e aofia ai vaega e tolu: inhale, exhale ma taofi. Ou te tuuina atu o se faataitaiga o le manava lautele. Afai e manaʻomia, e mafai e oe taʻitoʻatasi ona faʻalauteleina lou malamalama ma sili atu ona loloto le atamai i le metotia o le manava lemu a Yuri Vilunas.

Faʻafefea ona fai saʻo

1. Fai se manava ma lou gutu. Pupuu ma le malosi, e pei o le ea o lou gutu e tumau ma e le toe alu i ai. O se manava e foliga mai o se sob i le taimi o le tagi pe a pa'ū se tagata mo le ea: "ha" ma o lona umi e na o le 0.5 sekone. O se leo lelei lea.

2. E te faʻaolaina foi lou gutu. I le amataina, ina ia mafai ai ona iloa lenei metotia, ou te fautuaina oe e faʻaaoga le leo "ho-o-o" poʻo le "ha-a-a" pe a faʻamalosi, o le tusitala o le metotia e manatu o nei leo e sili ona taliaina mo tagata uma. Gagau ou laugutu i totonu o se masini ma fai lemu le "ho-o-o" i le exhale.

Aua le faʻalavelave aʻo e alu. O le faʻamalologa e tatau ona lamolemole ma toʻa. O le umi o le faʻamalologa e 2-3 sekone.Afai o se mafanafana umi e lelei mo oe, e mafai ona e faʻaaogaina. Aua e te taumafai e fufulu uma le ea mai mama ina ia faigofie ona taofi.

3. Mapu. O le malologa e 2 sekone, e na o lou manava, aua le manava. Ina ia mafai ona fuafua sao, e aunoa ma le faanatinatiina o se lona lua, e fautuaina e Vilunas ia faitau le leoa: "tasi-masini, lua-masini". O le a lua lua sekone.

E mafai ona e manava i soo se tulaga o le tino: nofo, pepelo ma e tusa lava pe savali. Afai e te lagona le manava, alu i lau masani.

Auala e fuafua ai pe ae manaʻomia se togafitiga faapena

E matua le lava, ae le mafai e tagata uma ona lagona le manaomia o ia manava. O le mea moni o loʻo i ai tagata soifua maloloina lelei oe ua atiaʻe lelei maso o loʻo maua ai le manava. O lona uiga, ua latou faʻaleagaina mai le aso na fanau mai ai le faagasologa o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia, lea e maua ai le atoatoa o faiga faʻavaomalo.

Mai le aso o lo latou fanau mai, o tagata faapena e iloga i le lelei ma le umi o le ola.

Ae o le toatele o tagata e fananau mai ma se tino vaivai vaivai ma o latou olaga uma e manava manava, e mafua ai le tele o faamaʻi. Fuafuaina pe manaʻomia e lou tino lenei ituaiga o manava e faigofie ma faigofie.

Fai se manava masani (pei o oe manava i taimi uma) ma faʻaola loloto. Ma vave ona manava, e faʻaaoga ai tulafono o le manava o le tagi. A manava manava i totonu ma fafo ma se leo ho-o-o.

O tagata soifua maloloina e le lava le ea e faʻamalosi ai. O lona uiga e manava a latou mea saʻo mai le natura ma faʻaaogaina gaioiga uma i totonu oo latou tino. O le mea lea, o le faʻaogaina o le tino e tetee i le auala o le manava faʻamalosi ma latou lagona ai le le fiafia.

Ae i tagata ei ai faafitauli faʻalesoifua maloloina, o le a faʻamafanafanaina ma faigofie ona faʻaalu. Ma o le ai ai se manao e faaauau lenei manava. E taʻu mai ai e manaʻomia e le tino ona faʻasaolotoina o ia mai le sili atu o le okesene i totonu o mama, e manaʻomia ai le tele o le carbon dioxide.

O a leo e mafai ona ou faʻaaogaina pe a faʻamalosi?

E tusa ai ma le tusitala o le metotia, o le faʻamafanafana ma le manava lemu e tatau ona o gatasi ma le leo. E le gata i lea, e le tatau ona leotele, ina ia mafai ona e iloa lelei.

E pei ona taua i luga, muamua e tatau ona e amata i le leo "ha-ha-ha" ma le "ho-o-o", o leo vaivai nei. E faasolosolo lava, ao aʻoga, e mafai ona e sui i isi leo: "fff", "fu-u-u", "s-s-s".

O le vaega mulimuli o leo e manatu malosi, e le mafai ona amata amata ona e aoaoina faatasi ma i latou. A faʻaaogaina le leo "ffff", "fu-y-u", "s-s-s", maʻi tiga ma le vevela e ono aliali mai. O le teenaina e lou tino o nei leo e taʻu mai ai soliga ogaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻataʻapeʻapeʻa (atherosclerosis).

E ui lava o mea uma e taʻitasi. Taumafai ma filifili le leo lea o le ae maua ai le manava manava ma i le taimi e tasi, o le ae le maua ni lagona le lelei.

Auala masani mo le aloese mai mea sese

  1. E na ona e manava lava e ala i lou gutu. Ma le inu ma le manava i le gutu.
  2. Na e manava manava, ae e leai sau manava. E iai sou lagona o le leai o se okesene. O lea e te le manaʻomia le faʻaauau ma faʻamalosia lou tino. Ave se manava e masani ai ma masani ai mo oe ma faʻalelei.
  3. Po o le faʻaogaina o lenei metotia o le Vilunas: ia e manava manava ma lou gutu, faʻafefe, gagau ou laugutu i totonu o se pipili ma fai mai "ho-o-o".
  4. Ona toe alu lea i le auala e manava ai le manava. Afai, pe a maeʻa, e le tuʻuina mai le manava, e tatau ona e faʻaaogaina. Faalogo ia oe lava ia. Inhale ma exhale e tatau ona lelei ma manaia.
  5. O le faʻamaʻaloga e tatau ona umi atu nai lo le faʻamafanafanaina, ae le tutusa ma lea mea, ma le isi, e le puupuu.
  6. A e faʻamalosi, o maso o laugutu e le tatau ona faʻalavelave. E tatau ona taumafai e faʻamautinoa o loʻo gutu le gutu mo le saolotoga o le ea, e aunoa ma se taumafaiga ma tuleia i laugutu.
  7. Faatasi ai ma se manava manava ma puupuu, taumafai e maua le lagona e tumau le ea i le gutu ma e le toe alu.O le vaitafe e faʻafefe o le ea e tatau ona taia le palate, o le ae lagona lona paʻu malulu. Afai e te lagona le malulu malulu i lalo ole larynx (bronchi ma mama), ona e manava ai lea i le le saʻo.
  8. Mapu ma le saʻo ma aua neʻi faʻamalo mai ou māmā i le taimi o se malologa.

Faamolemole ia matau: I le palakalafa 7 - pe faʻapefea ona aloese mai mea sese ua tusia ai e te manaʻo e maua le lagona o le ea e le ulufale i le mama. O se lagona. E foliga mai e puupuu ma manava le manava e naʻo le oʻo. O le mea moni, e mautinoa lava e alu i mama. A leai, o le a le mafai e le tagata ona faʻaauau ona manava. Ma o se isi mea sili ona taua. Afai e te lagona le manava i totonu o le bronchi ma mama, ona e manava manava lea. Taumafai e faʻalelei mea sese!

Ma le isi, ou te fia faamamafa atu o le manava lemu o le masini masani lea oo tatou tino lea e fesoasoani ia i tatou e tetee ai i le atuatuvale, tiga faaletino, ma faafitauli uma. Aua e te taofia le naunau ina ia e tagi.

O le malemo o lenei manaʻoga i totonu o le tagata lava ia, o se tagata na mafua ai faʻamaʻi totonu. Ma o le ala i le soifua maloloina o loʻo i totonu o le tino. Faʻalogo lelei i mea o loʻo talanoa ai lou tino. Na o le malamalama i tulafono o le natura o mealilo o le ola maloloina, tupulaga talavou ma le ola umi ua faaalia.

Ou te moomoo ia te oe i le soifua maloloina ma le ola umi, au faitau pele!

O le tusiga na faʻaaogaina mea mai le tusi na tusia e Yuri Vilunas "O le mafanafana o le manava e togafitia ai faʻamaʻi i le masina"

Blog tusiga faʻaaoga ata mai punaoa tatala i le Initaneti. Afai e faʻafuaseʻi ona e vaaia lau kopi o le puletaofia, logo i le faila o le nusipepa e ala i le Faʻamatalaga Faʻamatalaga. O le ata o le a faʻamuta, pe o le a tuʻuina atu se fesoʻotaʻiga i lau punaoa. Faafetai mo lou malamalama!

Le tupu mai o se manatu

Faʻavae vailaʻau faʻaonaponei faʻalagolago i togafitiga faafomaʻi e fesoasoani i tagata gasegase O le sili atu ona faigata i le maʻi, o le tele o vailaau e maua ai le maʻi ile falemaʻi. O se tino le maloloina e tatau ona ave ma faʻatautaia le tele o fualaau oona, o le faʻaaogaina e mafua ai se avega mamafa i totoga uma.

O lenei auala o Yu.G. Vilunas i faafitauli tau le soifua maloloina. O le maua o le maʻisuka ma le fatu, na vave ai ona leiloa mea na totoe o lona soifua maloloina ma le faʻamoemoe. I se tasi taimi, i le faanoanoa, sa ia tagi. O le tiga, o tiga matuitui na faafuaseʻi ona aumaia ai le toomaga ma le malosi, lea na te lei oo i ai mo se taimi umi.

Na vave iloa e se tagata atamamai e le o se faʻamautinoaga mai loimata. Faʻafouina le faʻafuaseʻi o isi aʻa. I le taimi o sobs, e manava le manava o se tagata. O se mafaufauga sailiili ma le le lelei o le soifua maloloina na mafua ai ona maua le manava, e pei o le tagi tele.

O le taunuuga o faamalositino faifaipea o se faʻaleleia faifai malie o le soifua manuia. I ni nai masina mulimuli ane, sa maloloina ai Yuri Vilunas.

Uiga o le aʻoaʻo atu

Na faailoa e Vilunas ana sailiga i le manava o le manava manava. O le manatu o le tagata suʻesuʻe e faigofie lava - o mea e manaʻomia mo le soifua maloloina e faʻaalia i le natura i le tagata lava ia.

O le poto masani i tulaga faigata ma le faigata e fautuaina ai: "tagi, o le a faigofie." Na iloa e Vilunas o le toomaga e le sau mai loimata, ae mai le manava manava faapitoa e o mai faatasi ma soʻo. O le faiga o le faatinoga e manaomia ai le manava i totonu ma fafo atu ma le gutu. I lenei tulaga, o le faʻamalologa e umi atu nai lo musumusuga.

Na o le mulimuli i nei tulafono e mafai ona faatumauina le soifua maloloina, malosi ma le lelei. O le pule masani masani e taʻitaʻia ai le tulafono faatonutonu a le tagata lava ia i mea uma i le tino.

Mo se soifua maloloina e te manaʻomia:

  • manava talafeagai
  • moe faamalosi i le po,
  • togafitia faʻapitoa faʻapitoa - faʻaalia o mea mataʻutia ma le taʻavale pe'ā manaʻomia,
  • meaai e aunoa ma ni meaʻai ma tulafono, pe a manaʻomia,
  • suiga o ituaiga eseese o gaoioiga,
  • gaioiga masani faʻaletino, e aunoa ma se faʻamalosi malosi ile taimi.

O le metotia e mafai ona fesoasoani e toe faʻafoisia le soifua maloloina ma faʻaleleia le soifua manuia, ae tatau ona e mulimuli i tulafono ina ia le toe foi mai le maʻi.

Eseese metotia

I le RD, faʻaleagaina ma le faʻamafanafanaina e naʻo le gutu e faia.A maeʻa ia i latou, o loʻo i ai se taofi. Le umi o nei gaioiga ma le eseesega i le va o metotia.

Ua vaevae le faatinoga ile:

  1. Malolosi - faʻavave le manava ma le pulu (0.5 sec), ona vave faʻaleleia mo le 2-6 sec, taofi 2 sec. A e faʻamalosi, o le leo o le "hooo", "ffff" poʻo le "fuo". O se vaega o le auala malosi o le lagona o le ea uma o loʻo tumau i le gutu e aunoa ma le pasi atu i mama. Peitai, e foliga mai lava.
  2. Faʻaaloalo - inu le 1 sekati e aunoa ma le sob, exhale 2-6 sec, malolo 1-2 sec.
  3. Lelava - inu, exhale mo le 1 le lua, taofi 1-2 sekone. Le leo o le "hooo."

Ata Vitio №1 i le RD:

O le faʻamafanafanaga e faigofie ma faifai malie, e le toe faʻaaoga. Afai i le taimi o le faamalositino o loʻo i ai se lagona o le paʻu, e tatau ona e taofi ma faʻamalosia le manava. O le faʻaleagaina o le tino e le o faʻamoemoeina.

O ia gaioiga e fesoasoani e toe faʻaleleia le tele o vaega ole carbon dioxide ma le okesene ile tino.

O loʻo i ai ni faʻamalositino e faʻalagolago ma lagolagoina auala o Vilunas. O nisi e fesoʻotaʻi atu RD i faʻatinoga e tusa ai ma le metotia a A. Strelnikova.

O le ata vitio faʻatasi ma faʻatinoga i luga o le metotia Strelnikova:

O ai e fautuaina mo le faʻatinoga?

E le manaʻomia e lenei tagata lenei faiga. O tagata laki nei o loʻo i ai le manava manava mai le fanau mai. Ua latou atiae ni maso o le tino lea e lelei ai le manava. O fefaʻasoaʻiga e tuʻuina atu e ala i tulafono faatonutonu. O ia tagata e iloga i se soifua maloloina sili atu io latou olaga umi.

O suʻesuʻega na faia e Dr. K. Buteyko na faʻaalia ai le tele o faafitauli e mafua mai i le le lava o le carbon dioxide i le tino ma le tele o le okesene. O nei atinaʻe ua faʻamaonia atoatoa ia manatu a J. Vilunas.

O le auala RD e faʻaalia mo tagata o loʻo i ai faafitauli nei:

  • soʻo se ituaiga o maʻisuka
  • fomaʻi ma faʻamaʻi pipisi,
  • afaina
  • migraine
  • maualuga maualuga i le taimi o le faamagaloga,
  • afaina o le tino, maʻi le moe,
  • vaivai, maʻi vaivai faifai pea,
  • afaina o gasegase
  • anaemia

Yu.G. Fai mai Vilunas na teʻa ese le maʻisuka ma le maʻi fatu. O le tele o tagata gasegase ua lipotia mai ua taofia le faʻaaogaina o le inisalini mo le maʻisuka, o isi ua latou manumalo i le maʻisuka.

O le aʻoaʻoina o le auala e le manaʻomia ai le tele o taumafaiga. Soo se tasi lava e mafai ona faʻaaoga lenei metotia ia i latou lava. Mai se suiga o le manuia, e mafai ona e malamalama pe e te manaʻomia lenei metotia. E mafai ona e faʻaaogaina ma faʻaoga le metotia i soo se matua. Soʻo se meafaigaluega lautele e manaʻomia ai le fetuunaiga i manaoga o lou tino.

O nisi tagata e amata ona faʻaaogaina le metotia i se tausaga matua tele ma saili e faaleleia lo latou soifua maloloina. E fesoasoani foi le metotia i tamaiti. E leai ni tapulaa tausaga.

Vitio mai Polofesa Neumyvakin e uiga i le manava talafeagai:

Faiga faʻavae

A maeʻa ona faʻaaogaina le auala o le faʻataunuʻuina, e mafai ona e suʻeina le fesoasoani a RD i soo se taimi. O gaoioiga e faia i le tele o taimi i le aso mo le 5-6 minute. Nofoaga ma le taimi e le afaina. E mafai ona e manava aʻo e tu ma nofo, i luga o le auala e galue ai.

O le faavae e faʻamaonia lelei le faʻaaogaina ma le faʻamalolo.

E na o le tatalaina o le gutu e faia ai:

  1. Ave se manava Ua pueina le ea i se pulu, i se vaega itiiti. E le mafai ona tosoina i totonu o le mama, e tatau ona nofo i le gutu.
  2. O le faʻamalolo e tuʻuina mai ma nisi leo. "Ffff" - e sau i fafo i le va i le va o laugutu, o le mea sili lea ona malosi o le exhale. O le leo "hooo" e faia ma le gutu e matala, pe ae oso i le leo "fuuu" e le matala tele le gutu, o le va i le va o laugutu o le taamilosaga.
  3. Mapu i luma o le isi manava - 2-3 sekone. I lenei taimi, ua tapunia le gutu.

E le manaʻomia le taofiofia o le mea e tulaʻi mai, o se vaega o le faiga masani. Faʻasalaga, o le fesuiaiga o le kesi e faʻapitoa. I le tulaga o le le mautonu, o le a faʻalavelaveina le faʻamalositino. O i latou o loʻo naʻo le faʻaaogaina o le metotia e le manaʻomia le faia o faʻatinoga umi ma e ala i le malosi. 5 minute e lava.

O se siaki mo le manaʻomia mo faamalositino e faia i le tele o taimi i le aso. Ina ia faia lenei mea, ia inu mo le 1 le lua ma faʻala. Afai o le mea e vevela e tutusa lelei, e mafai ona e faia RD.

Ata vitio №2 i luga o le RD:

Faʻamatalaga ma uiga o le faʻalapotopotoga faʻapitoa

O le auala RD e le fautuaina ina ia faia i totonu o le taimi laititi o le gasegase.

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o le auala e:

  • maʻi o le mafaufau
  • afaina o le faiʻai ma le tino,
  • gaioiga toto
  • faʻalauteleina le faʻataunuʻuina, faʻaogaina o le tino ma le malosi o le tino,
  • tulaga vevela.

O uiga o togafitiga masani i le auala e matua mautinoa lava. E mautinoa e fomaʻi o le faʻailoga o veta vevela, o le mafuaʻaga o le maʻisuka, e le mafai ona faʻamalolo e ala i le manava.

O faʻamalositino o faʻamaoniga e faʻamaonia le aoga o le auala e leʻi faia. O le faʻaaogaina o le RD nai lo le inisalini poo le faʻamalosi o le suka e mafua ai se lamatiaga ogaoga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

RD faʻatasi ai ma le maʻisuka coma e tatau ona faʻaaogaina na o mea faʻaleaganuʻu e fesoasoani e aveese le maʻi mai se tulaga ogaoga.

Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o le manava o loʻo i ai se aafiaga lelei i le faʻaleleia o le metabolism ma faʻamaonia ai le gataifale o le gataifale. O le saʻo sao o le okesene ma le carbon dioxide (1 i le 3) e talafeagai mo le faʻaaogaina o totoga uma ma tino.

Manatu o tagata tomai faapitoa ma tagata gasegase

O le tele o suʻega faʻapitoa e uiga i le manava manava e toetoe lava a lelei atoatoa - e le masani ai le tali atu le lelei. Na maitauina uma se faʻaleleia atili. O tali a fomaʻi e tele lava ina faʻaeteete, ae latou te le o tetee atu i na ituaiga o galuega, aua o le manava manava na faia mo se taimi umi ma e iai sona aafiaga taua.

Na maua e loʻu atalii le foma mai lona tinamatua, loʻu tina. Sa le ootia aʻu, ae na maua e loʻu atalii. Sa masani ona ou taumafai e faatau mai fualaau faafomai fou, ou te lei faasaoina tupe e faaleleia ai lona tulaga. Maxim e masani ona faʻaaogaina se tagata e faʻaleleia. I le taimi lava na i ai i se faletusi, ina ua ou faatauina se meaalofa mo loʻu atalii, sa ou vaaia le tusi a Vilunas "O le mafanafana o le manava e faamaloloina ai faamaʻi i le masina". Sa ou faatauina mai aʻu lava e aunoa ma le iloa pe aisea. Sa le talitonu moni lava o ia, ae mo se taimi umi sa mafatia o ia ma lona atalii, ma manava ai o ia. E 10 ona tausaga, sa masani ona faʻaaogaina o ia i se tagata e nofo ai. Na ioeina, ioe, ma ia lava. O le malosi o le malosi ma le faʻaleleia atili o le soifua manuia o aʻu le tagata muamua na ou lagona. Ona manava lea o le atalii i lana manava, na ia lagona le lelei, na galo ia te ia le tagata e ona le fale. Faafetai mo le auala ma le soifua maloloina.

Sa ou maua le fomaʻi matala. Faʻaauau ona faʻaaoga se tagata e faʻaleleia. I le tolu tausaga talu ai na ou i ai i luga o le maketi, na faʻataugia au. Sa matuai taufaaleaga, sa ou manao ou te tagi. Faʻasolo uumi, oʻo atu i le paka ma tagi masusu. Mai le mea moni na ou manao e taofi aʻu, sa tagi masusu tele. Sa ou matua fefe lava i se osofaiga, e ui lava sa ma faatasi ma le fale. Sa ou tolotolo atu i le fale, ma o iina na ou iloaina ai ou te lagona lelei lava. E le mafai ona ou filifili po o le a le mea na tupu. Sa nofo o ia i luma o le komepiuta, ma na te le iloa pe faapefea ona faia se talosaga. Mulimuli ane, i se isi auala na faia. O lea sa ou aoao ai e uiga i le manava mana. Ou te le masalosalo i le aoga, ua uma ona ou siakiina ia te aʻu lava ia, ua na ona ou malamalama i ai. Na lelei le tusitala, ma na ia faamaloloina o ia lava ma fesoasoani ia i matou.

Anna Kasyanova, Samara.

Sa ou faigaluega o se fomai mo le 21 tausaga. O aʻu o se tagata e togafitiga i le lotoifale, i totonu o aʻu gasegase oe na fesiligia e uiga i le manava masusu. Ou te togafitia le metotia ma le faaeteete, aua e manino lava e leai ni auala e togafitia ai le maʻisuka. Gymnastics respiratory, e pei o le, e le afaina ai se tasi i le taimi nei. Afai e talitonu le tagata maʻi e sili atu lona lelei, matagofie. O le suʻaina o le maʻisuka o loʻo manaʻomia pea. O le mea autu e le o le soona faia, lafoai auala faʻapitoa o le tausisia o le tulaga ina ia leai ni faʻafitauli.

E i ai loʻu maʻisuka faʻalagolago i le insulin, ona o le matua ma le mamafa o le mamafa ua atili ai ona leaga. Na latou fautuaina le faateleina o le fualaau o vailaʻau. Sa ou matua fefe lava i le gangrene, o manua na le malolo mo se taimi umi. I le laina i le endocrinologist na ou faalogo ai e uiga ia Vilunas. Ona o le leai o se faamoemoe, na ou filifili loa e faataitai. Na oʻo mai le faʻaleleia i le taimi lava na ia maua ai le manava manava. Sa pa'ū le suauu ma ua leai se mamafa. Ou te le tuua le inisalini, ae ou te lagona le lelei. Ae na matua le fiafia lava o ia. Sa ou faia mo le 4 masina, o le a ou le fiu.Latou te fai mai e le manaomia le inisalini.

Tina na togafitia i le falemaʻi ona o le afaina o sana i luga o ona vae. Taʻiala mo se taimi umi ma aunoa ma se manuia, seʻia oo ina oʻo i le gangrene. I le faaiuga, latou te masalomia le maualuga o le suka, ma o le a lafoaʻiina. 13. Ua tuai tele, ua vaevae le vae. O le talitonu o fomai ua pauu i le leai, na amata ona ia suesue i le Initoneti pe faapefea ona togafitia tagata. Sa ou aoao e uiga i le auala Vilunas. Sa ia suesue ia te ia lava, ona faaali atu lea i lona tina. Na ia puleaina foi, o le suka na pa'ū i le 8. Na faaauau pea ona ia galue mo le puipuiga.

O vailaau faʻaonapo nei e le mafai ona faʻatoʻilaloina le tele o faʻamaʻi, o lea e faamalosia ai tagata e suʻe auala e faigofie ai o latou olaga. O le faʻaaogaina o le manava o loʻo i ai se tu masani i le tele o atunuu. Vasega e ala ile auala ole auala e faʻaleleia ai le soifua manuia o le tele o tagata gasegase, e faʻaaoga ai malosiaga i totonu o le tino ma tulafono o le natura.

Tuua Lau Faamatalaga