Mauaina o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le endocrin system e mafua mai i le tino poʻo le leai foi o le aiga i le tino o le inisalini, o le hormone o le pancreas, e mafua ai le hyperglycemia (faʻaauau pea le maualuga o le kulukose toto).

O le uiga o le upu "maʻisuka" mai le gagana Eleni o le "ua maeʻa." O le mea lea, o le upu "maʻisuka" o lona uiga "le maua o le suka." I lenei tulaga, o le faailoga autu o le maʻi e faʻaalia - o le excretion of sugar in the urine.

E tusa ma le 10% o le faitau aofaʻi o le lalolagi o loʻo aʻafia i le maʻisuka, peitaʻi, afai tatou te amanaʻiaina faʻasologa o le maʻi, o lenei fuainumera atonu e 3-4 taimi sili atu. E atiina ae ona o le le lava o le inisalini ma e maua faatasi ma le le atoatoa o le carbohydrate, protein ma le gaʻo gaʻo.

O le 25% o tagata e maua i le maʻisuka latou te le iloa o latou maʻi. Latou te faʻamalosi pisinisi, aua le gauai atu i faailoga, ma o le taimi nei o le maʻisuka e faʻaleagaina ai le tino.

O le toto maualuga e mafai ona afaina ai le toetoe lava o totoga uma, e oo atu i se taunuuga leaga. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le sili atu ona manino o le taunuuga o lana gaioiga, lea o loʻo faʻaalia i:

  • afaina
  • glycosylation (sugaring) o sela,
  • inupia o le tino ma le faaleagaina o le tino,
  • faaleagaina o le toto,
  • le atinaʻeina o faʻamaʻi laiti e aʻafia ai le mafaufau, fatu, ate, mama, okeni
  • Gaʻo gasegase, maso, paʻu, mata,
  • faʻaaliga o faʻalavelave faʻalavelave, faʻata,
  • taunuuga leaga.

O lenei togafitiga o se fesuiaiga o le maʻi masani masani 1. E seasea. O le mea autu mo togafitiga o le faʻamaʻi o le faʻaogaina poʻo le faʻaogaina o le tino o le tino pancreatic, lea e le mafai ona faʻamalosi le aofaiga tatau o lana lava homone.

O le iʻuga, o loʻo i ai le faʻateleina o le maualuga o le kulūkose i le maʻi o le tamaititi.

O mafuaʻaga o le maʻisuka faʻaleagaina e faapenei:

  1. Underdevelopment (hypoplasia) poʻo le toesea atoa (aplasia) o le pancreas i le tino pepe. Faʻafeiloaʻi i le leaga o totoga o totonu.
  2. Faʻafeiloaʻiga a le tina i le taimi e faʻaaogaina ai vailaau faʻamalosi ma vailaʻau faʻasolosolo (antitumor, antiviral ma isi). O nei mea e afaina ai le faagasologa o le faataatiaina o le tino o totoga, lea e oo atu ai i le gland hypoplasia.
  3. Ulumatua pepe e atiina ae le maʻisuka ona o le matua o le gasegase o gaʻo ma gaʻo B ona o le leai o se taimi e faamaea ai le atinae o le tino.

O isi mea e faʻaosofia ai le maʻisuka o le maʻisuka o:

  • Vaʻaiga faʻapitoa. Afai e 1 le matua, o le avanoa e fausia ai se maʻi gaʻo i totonu o se tamaititi e tusa ma le 10-15% (faʻalagolago i faʻamatalaga mai tusitusiga eseese). Pe a mafatia le tina ma le tama i le hyperglycemia tumau, e faateleina i le 20-40%.
  • Le aʻafiaga o toxins i le pepe i le taimi o maitaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻamaʻi o se faʻamaʻi lea e masani ona atiae e avea o se taunuuga o le faʻafouina o le metotia o le autoimmune i le tino, o le mafuaʻaga lea ua amata ai ona osofaʻia siama gasegase e maua ai le inisalini.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka faʻaleagaina o le togafitiga o le fomaʻi, pe a le saʻo le faʻatulagaina o le pancreas, lea e faʻafefe ai i lona masaniga galue. O lenei mea e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻaleagaga faʻaleagaina i le tamaititi, lea e manaʻomia ai togafitiga faʻatagaina.

E pei ona taua i luga, o le atinaʻeina o le maʻisuka faʻatasi i totonu o se tamaititi e oʻo atu ai i le fausiaina o le faʻamaʻi faʻamaʻi e oʻo lava i le taimi o le maʻitaga o le tina. O se taunuuga o lenei mea, ua fanau mai se pepe ma aʻafiaga pipili matuia e puipuia ai ona sela mai le faʻamaloloina o le inisalini.

O le gasegase o le tamaititi maʻi e mafai ona atiaʻe mo mafuaaga nei:

  1. Le lava le atinaʻe (hypoplasia) poʻo le toesea (aplasia) i le tino o le tamaititi o le pancreas. O ia soliga e fesootaʻi atu i faʻamaʻi o le fausiaina o le fetal o le tamaititi ma e le mafai ona faʻamaonia.
  2. Faʻafeiloaʻiga a le fafine i le taimi o le maʻitaga o vailaʻau faʻamalosi, mo se faʻataʻitaʻiga, antitumor poʻo sui antiviral. O vaega o loʻo i ai e iai se aʻafiaga leaga i le fausiaina o meaola palacreatic, lea e mafai ona oʻo atu ai i le maualuga o le hypoplasia (le leai o ni siama e maua ai le inisalini).
  3. I fanau na fananau mai, o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le matua o le tino o fusi o le gland ma le suauu B, ona e le i ai se taimi e faia ai ao le i masani ona mafua mai le fanau mai.

I le faaopoopo atu i mafuaʻaga ua taua i luga, e iai foi tulaga lamatia e matua faateleina ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka o loʻo iai i le pepe. E naʻo le lua ia mea taua, ae o la latou matafaioi i le fausiaina o le maʻi e matua sili ona lelei.

Isi mea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai:

  • Aiga. Afai e iai se tasi o matua e maua i le maʻisuka, i le tulaga lea, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o lenei maʻi i se tamaitiiti i le fanau mai e siʻitia i le 15%. Afai ei ai i le tama ma le tina le siama o le maʻisuka, ona i ai lea i le tulaga ua maua ai e le tamaititi lenei faamai i le 40 mataupu mai le 100, o lona uiga, o nei maʻi e maua ai le maʻisuka.
  • Aafiaga o toxins afaina i le pepe i le taimi o le maitaga.

Po o le a lava le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, o le pepe ei ai se maualuga maualuga o le suka o le toto, lea mai aso muamua o le olaga ei ai sona aafiaga leaga i ona totoga ma tino.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se gasegase multifactorial o loʻo i ai se faʻasologa o togafitiga. O le tele o tagata gasegase o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi ua faʻaalia ai le i ai i le isi aiga. Afai o le maʻisuka ituaiga II e maua i se tasi o matua, o le avanoa o le tupu i le tamaitiiti i le olaga atoa pe a ma le 40%. E ui i lea, e tatau ona maitauina o se kuluma patino e nafa ma le predisposition i le maʻisuka e leʻi maua.

O lenei maʻi ua taʻua foi o le mauaina o le maʻisuka, talu mai lona atinaʻe, i le mea muamua, e matua aʻafia lava i le olaga. I le lamatiaga, o tagata e taʻitaʻia se olaga ola solo, e tele le tele o meaʻai gaʻo ma e le lava le fiber. Ae maise lava i le maʻisuka ituaiga 2 o tagata o loʻo fia maua.

Faatasi ai ma isi itu e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o lenei faamai, maualuga le maualuga o le toto ma ituaiga tagata ese, aemaise lava pe afai e suia le olaga faaleaganuu i sisifo.

O fesoʻotaʻiga autu i le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo manatu nei e le afaina ai le inisalini, faʻamalosia o le inisalini, faʻalauteleina le kulukose i le ate, ma, e pei ona taʻua i luga, o se mea e tupuga mai i le tino, le maualalo le tino, ma le le lelei o meaai.

E faigatā ona fai saʻo e uiga i mafuaʻaga e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, o le tele o vaega e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. E aofia ai le:

  • uiga faʻamaoni
  • nofoaga o le nofo ai
  • popole
  • siama
  • vailaʻau
  • ma isi vailaʻau e ulu atu i le tino o le tagata.

E le gata i lea, o se olaga le talafeagai e fesoasoani i le atinaʻeina o le le lava o le gaosiga o le inisalini: faʻaleagaina o le ava malosi, le lava o le afi ma le faʻaauau pea o mea taumafa e maua i le gaʻo.

I lalo o le aʻafiaga o nei mea taua, e amata ona le sao le faiga o le endocrine, ona o le mafuaʻaga e aʻafia ai sela o le pancreatic e nafa ma le gaosia o le inisalini.

Ua uma ona matou malamalama pe a mafai ona sau, saʻo?

E moni, i le tulaga pe a tatou faia a tatou fuafuaga, e pei ona latou fai mai ai, e matua leai lava se faamoemoe. O le mealilo o le faʻafefeteina o le mumusu i totonu o masini o le pito o le endocrine, o siaki na afaina i lenei faagasologa ua mate. Ae le o ni fula fou fou e ola i lo latou nofoaga. O le mea e tupu mai ai ua tele naua i le fesoʻotaʻiga o le tino, talu ai o lenei ituaiga o mea e sili atu ona puipuia i le vavao.

Ae peitai, afai tatou te le mafaufau o loo tatou maʻi, e le mafai ona i ai se tautalaga faapea. O le faʻamaloloina o lelala oti, ma le sooga o le tino, e le aoga mai lenei manatu, e ave o latou nofoaga. I le averesi, e tusa ma le 7-10 tausaga o le siakiina o siama e manaʻomia mo le amataina o se faaletonu i oloa faasela. Ae e masani lava e lima lima.

E naʻo le 5-7 tausaga e masani lava ona tuʻuina atu i tagata gasegase na o mai i le fomaʻi ma faʻamaʻi muamua o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, i lena taimi o le uʻamea o loo maua pea se aofaiga o le inisalini, ma o lona le atoatoa e le o lona uiga o le leai atoatoa o le gaosiga. Ae peitai, mai le amataga o le faagasologa o togafitiga, o le tagata poto faapitoa ua fautua mai e le galue le pancreas o le maʻi mo le sili atu ma le 7 tausaga i luga o faiga taufaasese. Ma a maeʻa lenei vaitau o le a amata ona ia inisua i insulin.

O lea, o le maʻisuka e tupu pe a, mo nisi mafuaʻaga, ua i ai sela o teineiti o le pancreas. Pe o le inisalini e maua mai ai e le o faʻatumuina ana galuega faʻavae. I se isi faaupuga, o motu o Langerhans e mafai ona auai pe le o iai foi i ata o okeni. Ma o le maʻisuka e mafai ona avea ma se taunuuga o le pancreatitis faaumiumi, faapea foi ma le taunuuga o se sese o gaioiga. E le gata i lea, o le gaʻo tumau e taʻitaʻia ai.

O le maʻisuka ua maua i le maʻisuka e faʻaalia lava ia lava i le amataga - e oʻo atu i le 25 tausaga. Ma o lona amataga e le mautonu - ma se vevela maualuga, "glucose toto" lofituina, tetete o pito, faaalia e ketonuria (urine maua le manogi o le acetone), sweating, vaivaiga, ma le delirium. E mafai ona taofia atoa le tele o selatini vaʻaia i le gaosia o le insulin i totonu o nai aso.

O le taimi muamua na amata ai le maʻi, o le susulu ma sili atu ona leaga ona uiga. O le faʻalavelave sili ona faigata o le maʻisuka o le maliu o le maʻi ona o le maliu o le faiʻai e aunoa ma le kulukose. O le maʻisuka faʻatasi e taʻua o le inisalini-faʻalagolago, ona o lona lava hormone e le o gaosia i le tino atoa.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o pancreatitis e fesoʻotaʻi ma le faʻailoga lona lua. Faatasi ai ma ia, o le tagata maʻi na fanau mai ma se tino sili ona lelei o le pancreas ma teineiti teine. Ae ui i lea, i le aluga o tausaga, na amata ona foliga mai o le sili atu le mamafa o le mamafa. Pe o le faagasologa i le pancreas e leʻi amataina ona o le vevela, ae mo se isi mafuaaga. O iinei e tatau ona tatou malamalama o le pasene tele o le mamafa o le mamafa ma le tiga o le pancreatic ma faafitauli faifai pea o se mea e 98% le mautinoa i le lua pe tolu tausaga tatou te asiasi atu i se gastroenterologist ma le pancreatitis ma le endocrinologist ma le maʻisuka. O le 2% totoe o loʻo mafaufauina (ma saʻo!) Se mea e pei o se vavega faʻafomaʻi.

E tasi le auala poʻo le isi, e le maua ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. Ma faʻatasi ai, o le gaosiga laiti o le inisalini i totonu o sel laiti e masani ona tausia - o le mea lea o le igoa. O le mea moni, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e aunoa ma se taui ma le inisalini e le mafai ona ola umi nai lo se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia.

O le aano o le maʻisuka e le mafai ona malamalama lelei i ai. I nisi tulaga, o le maʻisuka e tupu i lalo o le aafiaga o le mafaufau ma le faaletino i tagata oe na oʻo i le taimi lena latou te lei mauaina ni faʻafitauli o le gasegase (o le maʻisuka neuro-traumatic).O le le mautonu o le atuatuvale, faapea foi ma le le lava o vitamini i meaʻai, ua sili atu ona leaga le ala o le maʻisuka i tulaga uma, lea o loo manino ai le faaalia o aafiaga o itu i fafo o lenei maʻi.

I nisi tulaga, o le maʻisuka e tupu i tagata taʻitoʻatasi ma le tele o meaʻai, e masani lava faʻatasi ai ma isi faʻaaliga o le gasegase gasegase. I le tulaga lea, o le gasegase, o le ola mama, o le popole i mea e mafua ai ona maua i le maʻisuka, lea, e le o vaaia, eo faatasi ma le solia o le gaioiga o le oxidative-enzymatic function of the body. I ia ituaiga o gasegase, o maʻi le mafaufau e mafai ona mausali ma e mafai foi ona maua.

Mauaina o le maʻisuka: eseesega mai le vavalalata

O le maʻi suka o le ituaiga lona lua o loʻo i ai le isi igoa - mauaina, insulin-tutoatasi. O lenei ituaiga o le faʻamaʻi e le aofia ai le tuiina o le hormonone. O nisi tagata gasegase atonu e manaʻomia pea le insulin, ae e mamao ese mai le auala autu o togafitiga.

O le mauaina o le maʻisuka, i le avea ai o se tulafono, e atiina ae i le matua. O lona mafuaʻaga o se soliga o faiga faʻasolosolo ma faʻasalaga o gasegase masani o le pancreas. Ae ui i lea, i le taimi nei, ua matauina e fomaʻi se tulaga e faʻafefe ai le faʻavae o le maʻisuka.

O le faʻaogaina o le faʻailoga lona lua o le faʻamaʻi i tamaiti ma le tupulaga ua faateleina ona matauina. O lenei mea moni e mafai ona faigofie ona faʻamatalaina e le gata i se faʻaleagaina o le siosiomaga, ae faʻapea foi i le maualalo o le lelei o mea taumafa faʻamalosi i mea mama gaʻo ma le le lava o aʻoaʻoga tau taaloga mo tagata talavou. O mafuaʻaga ia e mafua ai ona maʻi le maʻi i tausaga uma.

E manaʻomia e tagata uma ia iloa uiga autu o le maʻisuka. O lenei mea e mafai ai ona e vave iloa se maʻi o le pancreatic ma faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava e faia ai galuega taua e lua i le taimi e tasi:

  • o le gaosiga o le sua o le pancreatic, lea e aʻafia ai i fualaau oona,
  • eletise o le inisalini o le hormone, lea e nafa ma le tuʻuina atu o le kulukose i le masini.

Ituaiga ituaiga o gasegase oona

Faʻalagolago i le auala e maua ai le maʻi ma lona umi, e lua ituaiga o fomaʻi e iloga:

  1. Auala faʻaogaina. O loʻo faʻamaonia i le mea moni e faapea, a mavae le 1-2 masina o le soifuaga o le pepe fou, e mou ese atu lava ia e aunoa ma le togafitiga o fualaau. E tusa ma le 50-60% o mataupu uma o le gaosiga o le gaʻo gaʻo. Masalo ona o le togafitia i le gaʻo o le chromosome lona ono, lea e nafa ma le faagasologa o le matua matua o vaega B o le pancreas.
  2. Tisuka tumau. E afaina ai le isi afa o tagata gasegase. Nofo faʻatasi ma le tamaititi mo le ola ma e manaʻomia le toe fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ma se mea faʻafefiloi o le homone. Faʻaauau le alualu i luma vave, tumau. Me faʻatasi ma faʻafitauli vave ona o le faigata i le togafitia o se tamaitiiti.

Ona o le maʻisuka o loʻo i ai le tele o etiologies eseese, o faailo, faʻafitauli, ma le mea moni, o le ituaiga o togafitiga, o tagata atamamai ua faia se faiga e sili ona atoatoa mo le faʻavasegaina o lenei maʻi. Mafaufau i ituaiga, ituaiga ma tikeri o le maʻisuka.

I. Vaʻaia le maʻisuka 1 (maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini, maʻisuka tamaiti). O le tele o taimi, o lenei ituaiga o maʻisuka o loʻo matauina i tupulaga talavou, e masani ona vevela. E faigata. O le mafuaʻaga e mafua mai i auupega e gaosia e le tino lava ia, lea e poloka ai sē β e maua ai le inisalini i le pancreas.

II. Tusa 2 maʻisuka maʻi (le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka). O le tele o taimi, o tagata gasegase mai le 40 tausaga o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. O le mafuaʻaga e mafua mai i le tele o meaʻai i totonu o siama, o le mafuaʻaga lea latou te le maua ai le lagona lelei ile inisalini. O togafitiga e faʻavae i luga o se meaʻai mo le paʻu o le mamafa.

I le aluga o taimi, e mafai ona faʻatonuina ia inisalini, ma e na o le toe mulimuli lava, o le inisalini o le inisalini e faʻamaonia.

T. Eseesega o gasegase o e-sel

E. Faamai o le gasegase i le inisalini e faia

1. faʻalavelave poʻo pancreatectomy,

3.faiga le neoplastic

4. cystic fibrosis,

5. fibrocalculeous pancreatopathy,

7. isi faʻamaʻi.

1. O lona maʻi syndrome-Cushing,

8. isi endocrinopathies.

E. O le maʻi suka o se taunuuga o aʻafiaga o aʻafiaga o vailaʻau ma vailaau oona.

2. siama cytomegalovirus,

3. isi faʻamaʻi pipisi.

IV. Gesational diabetes. O le suka toto e tulaʻi i le taimi o le maitaga. E masani lava ona alu faafuaseʻi, pe a uma ona fanau mai.

Maʻisuka maualuga 1 tikeri (agamalu). O se tulaga maualalo o le glycemia (toto suka) o le uiga - e le sili atu ma le 8 mmol / l (i luga o se manava leʻo). Ole maualuga o glucosuria i aso taitasi e le sili atu ma le 20 g / l. Me faʻatasi ma le angioneuropathy. Togafitiga i le tulaga o taumafa ma le inu o fualaau.

O le maʻisuka litaea 2 tikeri (ogatotonu). E tusa ma le laʻititi, ae o se faʻalogona sili atu ona manino, o le maualuga i le maualuga o le glycemia i le maualuga o le 7-10 mmol / l o le uiga lea. Ole maualuga o glucosuria i aso taitasi e le sili atu ma le 40 g / l. O faʻaaliga o le kososis ma le ketoacidosis e mafai ona maua i taimi uma. O faalavelave matuia i le faagaoioia o totoga e le tupu, ae i le taimi lava e tasi, o nisi faʻalavelave ma faʻailoga i le gaioiga o mata, fatu, vaʻa toto, pito i lalo, fatugaʻo ma fatuga e mafai ona mafai.

O le maʻi maʻisuka 3 tikeri (foliga ogaoga). E masani lava, o le maualuga o le glycemiimmol / l. O le maualuga o glucosuria i aso taitasi e tusa ma le 40 g / l. O maualuga maualuga o le proteinuria (protein i le urine) e matauina. O le ata o faʻamatalaga ile falemaʻi o loʻo faʻatupulaia - o mata, fatu, vaʻa toto, vae, fatugaʻo, faʻaoga o le tino. Vaʻaia le vaʻai, afaina ma le tiga i vae, o le toto maualuga e tulai mai.

O le maʻisuka litaea 4 tikeri (foliga matuia tele). O le maualuga maualuga o le glycemia o le moli / l pe sili atu. O le maualuga o glucosuria i aso taitasi e maualuga / l. Ua faʻaleleia le Proteinuria, o le tino ua galo le polotini. Toeitiiti lava aʻafia uma totoga. O le tagata gasegase e faigofie ona faʻaauau pea ona maua le maʻisuka. O le ola e tumau i luga ole inisalini ile inisalini - i se fualaau ole 60 OD pe sili atu foi.

- microbetic micro-and macroangiopathy,

O lenei eseesega fesoasoani e vave malamalama ai i mea o loʻo tupu i le tagata maʻi i vaega eseese o le faʻamaʻi:

  1. 1 tikeri (faigofie). O le maʻisuka lona 1 o loʻo i lona pepe, o lona uiga, o le kulukose e le sili atu i le 6.0 mol / lita. O le tagata gasegase e leai ni faʻafitauli o le maʻisuka, o ia e totogi i meaʻai ma togafitiga faapitoa.
  2. 2 tikeri (medium). O le maʻisuka lona lua e sili atu le matautia ma ogaoga, ona o le maualuga o le kulukose e amata ona sili atu nai lo le masani. E le gata i lea, o le tino masani o le gaioiga o okeni e faʻalavelaveina, sili atu le saʻo: o gaʻo, mata, fatu, toto ma nerve tissues. E le gata i lea, o le suka toto e oʻo atu i le 7.0 mol / lita.
  3. 3 tikeri (mamafa). O le faʻamaʻi i se gaioiga sili atu ona mamafa, o lea o le a faigata ai ona togafitia i le fesoasoani a vailaʻau ma insulin. Sugar ma glucose e sili atu i le mole / lita, o lona uiga o le toto totoʻa o le a faʻaitiitia ma e mafai ona paʻu i lalo toto, e mafua ai le toto ma le maʻi fatu.
  4. 4 tikeri. O le tulaga sili ona ogaoga o le maʻisuka e faʻaalia i se maualuga maualuga o le kulukose - e oʻo atu i le 25 mmol / l, o le kulukose ma le polotini e faʻasalaina i le urine, o le tulaga e le faʻasaʻoina e soo se fualaau. Faatasi ai ma lenei tikeri o le faamai ua fesiligia, o le le atoatoa, gangrene o pito i lalo, ma o le maʻi suka e masani ona maua.

Muamua manaʻomia mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2

E tele mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma e foliga tutusa lava ma le mafuaaga o le aano o le faʻamaʻi muamua. O se eseʻesega taua o le faʻafitauli ole gasegase ma le le lava o le inisalini gaosiga.

O le amataga o le mauaina o le maʻisuka e mafua mai i le iloa o maualuga maualuga o le inisalini, aua o loʻo mafai pea e le tino ona faʻasaoina. I le aluga o taimi, o le gaosiga o le hormone e faasolosolo malie le faʻaitiitia ma e leai se mea.

O le mamafa o le mamafa e mafai ona taua o se vaega autu i le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. E le gata i lea, o le sili atu ona leaga o tupe teu i luga o le manava (visceral type of obesity), lea e saofaga i se sitaili faʻavalea ma le saoasaoa i luga o le tino.

O meaʻai e le taua ma le tele o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o fiva ma le fiber e mafai foi ona taua o se mea e manaʻomia mo faafitauli i le inisalini.

E faapefea ona togafitia le maʻisuka i tagata matutua?

Ua fautuaina e fomai se togafitiga atoatoa mo le maʻisuka ina ia faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto. I lenei tulaga, e taua le mafaufau e leai se hyperglycemia, o lona uiga, o le faateleina o le maualuga o le suka, poo le hypoglycemia, o lona uiga, o lona pau, e tatau ona faatagaina.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona faia se suʻesuʻega saʻo o le tino, pei o se faʻamaoniga lelei o le toe faʻaleleia e faalagolago i lenei.

Ole togafitiga o le maʻisuka e faʻatatau ile:

  • faaitiitia le toto suka
  • le faʻamautuina o le metabolism
  • puipuiga o le maʻisuka faafitauli.

O sauniuniga insulin mo togafitiga o le maʻisuka e vaevaeina i ni vaega se 4, e tusa ai ma le umi o le gaioiga:

  • Gaioiga faʻataʻitaʻi (amataina o gaioiga - pe a maeʻa le 15 minute, le umi o le gaoioiga - 3-4 itula): insulin LizPro, asalita insulin.
  • Faʻatinoga vave (o le amataga o le gaioiga pe a uma le 30 minute - 1 le itula, o le umi o le gaoioiga e 6-8 itula).
  • O le umi o le umi o le gaioiga (o le amataga o le gaioiga e maeʻa le 1-2.5 itula, o le umi o le gaoioiga e 14-20 itula).
  • Umi umi (amataga o le gaioiga ina ua mavae le 4 itula, le umi o le gaoioiga seia oo i le 28 itula).

O ituaiga o le faatonuina o le inisalini e matua lava le tagata lava ia ma ua filifilia mo tagata maʻi taitasi e le diabetesist or endocrinologist.

O le ki i le togafitia o le maʻisuka o le mataituina ma le totoʻa o le suka. Ae ui i lea, e le mafai ona faia suʻega falesuesue i le tele o taimi i le aso. E mafai ona faʻafeiloaʻi e le au glucometers le laveaʻi, latou te faʻatusatusa, e faigofie ona latou ave ma siaki lau kulūkose pe'ā tatau.

Faʻatinoina le faʻamaonia o le atinaʻe i le Rusia, faailoga muamua ma pe a maeʻa taumafa. O meafaigaluega e matua faigofie lava ona faʻaaoga, aʻo eseese i le fua saʻo. Faatasi ai ma se mita o le kulukose toto, e mafai ona pulea le maʻisuka

O le taumafataga ile togafitiga o le maʻisuka (laulau Numera 9) o le faʻamoemoe lea e faʻafaigofie le metabolism o le gaʻo ma puipuia ai le gaʻo o le gasegase gaʻo.

O mataupu autu o togafitiga e aofia ai:

  • maʻoti filifiliga a tagata taitoatasi o calories i aso taʻitasi, o le faʻaaogaina atoa o gaʻo vailaʻau masini,
  • fuainumera fuafuaina o gaʻo, proteins, vitamini ma gaʻo paluga,
  • mea taumafa vaevaega ma tufatufaina atu ma le tufatufaina o meaʻai gaʻo ma kalori.

I le taumafataga o loʻo faʻaaogaina mo le maʻisuka, o le fua o gaʻo, gaʻo ma puluvaʻa e tatau ona latalata i le physiological pe a mafai:

  • 50-60% o le aofaʻi o calorie e tatau ona avea ma kapaila,
  • 25 - 30% mo gaʻo,
  • 15 - 20% mo puipuiga.

E le gata i lea, o le taumafataga e tatau ona i ai i le 4 - 4.5 g o carbohydrates, 1 - 1.5 g o le porotini ma le 0.75 - 1.5 g o le gaʻo i aso taitasi i le kilokalama o le mamafa o le tino.

Gaoioiga faaletino

Ole faʻamalositino masani e mafai ona fesoasoani e faʻaititia lau toto suka. E le gata i lea, o le gaioiga faaletino o le a fesoasoani e aveesea le mamafa.

E le manaʻomia le faia o taʻaloga i aso uma pe alu i le faletaʻavale, ua lava le faia o le gaioiga faʻaletino e le itiiti ifo i le 30 minute 3 taimi i le vaiaso. O aso uma o le a aoga tele. E tusa lava pe e te galue i lau lava fuafuaga mo le tele o aso i le vaiaso, o le a afaina ai lou lelei.

Faailoga ma faailo o le maʻisuka

O le faafitauli iinei e tutusa ma pancreatitis. Afai ei ai se tulaga lamatia o le a maua e le tamaititi e lei maua le maʻisuka mai matua, o matua lava ia o le a lapataia lava e uiga i lenei mea. O lona uiga, faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻisuka i se isi itu e masani ona faʻamoemoeina. Aua ua lauiloa mataupu faavae o lona tofi.Ae o se tagata e soifua maloloina, o ona faʻaaliga e mafai ona fenumiai.

Ae maise lava pe afai o le mafuaʻaga e le o se mea e le o se mea faʻapitoa o le necrosis o le tino, lea e le mafai ona matau. I le maʻisuka, o le homone lea e tuʻuina atu le kulukose i meaʻai i sulu e mou atu mai le toto. Ma e auai i lona pipii atu i ni molini mole ATP. O le mea lea, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e faʻaauau pea ona 'ai masani, ae o ona siama e maua uma ai uiga o le fiaaai.

E le mafai e sela ona matelaina mo se taimi umi. Latou te oti mai lenei mea. I le amataina o le maʻisuka, o le maʻi amata ua amata ona le maua le mamafa. E leai se faʻamatalaga aua e feteʻenaʻi ma ana meaʻai. E oo lava i le taumafa, e masani ona ia fiaai. O le mafuaʻaga lea e masani ai ona sili atu le taugofie o le taumafa o le maʻisuka "amata". Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o ona foliga, ua ia iloa isi faʻafitauli o le fiaaai, e masani ia i latou e masani ona faʻaaogaina meaʻai faʻamalosi e maua ai le fealofani. O lo o matou talanoa e uiga i osofaiga o vaivaiga, tigā, "laumei lanumeamata" i mata. E gatete lima ma vae i se paʻu laitiiti, e mafai ona gaoioi i le taimi o osofaʻiga.

O le vaega lona lua o le maʻisuka o se faʻaauau pea o le muamua - faatasi ai ma le faʻateleina o faafitauli ua uma ona tulaʻi mai. Matou te iloa i le taimi o le matelaina, o le tino e susunuina glucose free mai le toto, ona maua ai lea o glycogen fale mai i maso ma le ate. I le maʻisuka, o nei mea uma, ioe, e le galue, ona o le mea e le o le leai o le kulukose.

O le mea lea, o le tino ua "ave" mo le gaʻo gaʻo (o le mamafa o le mamafa) ma palatini. O le faʻamaogaina o siama tino i amino acids e fesoasoani i le tele o le oti mai le matelaina. Ma o aʻafiaga e paʻu i lalo i amino acids, o le a avea ai le acetone ma se oloa. O le mea lea, muamua i le gutu, ma a maeʻa - ma i le faʻasolosolo o le maʻi, e aliali mai le manogi o fualaau pala.

Le isi mea e mafua ai ona taʻua le maʻisuka o le maʻisuka. Faaliliu mai le Eleni, o lenei upu o lona uiga o le "tafe". O le mea moni o le maualuga maualuga o le suka o le toto e iloa e le tino e pei o le tele o meaʻai. O lenei tulaga e le masani ai i totonu o na tioata kulukose, e pipii i totonu o le intercellular space of vessels toto, faʻaumatia le tulaga o le tino paʻu na matou talanoa i luga.

O puipui o toto toto e avea ma mea eleelea ma e leai se aoga. O le mea lea, e le mafai ona avea le suka maualuga ma mea masani. Ma o loʻo taumafai fatuga e faʻamalosi i le faanatinati. Ma talu ai o le suka e le pa'ū, latou te faateleina le naunau e urinate. O le tino o le maʻi e vave ona faʻamalolo.

O le faʻasalaga mulimuli, e manaʻomia ai taui faʻamalosia, e amata i le maʻi o loʻo paʻu atu i se setete e le faʻamaonia. E mafai e le faiʻai ona gauai sina kulukose e aunoa ma le auai o le inisalini. Ae ui i lea, o lenei fuataga e oʻo lava i le afa o ona mea moni ole suka. O le mea lea, o le le maualalo o le hormone i le taimi vave poʻo mulimuli ane mafua ai le faʻalavelaveina o le galuega a le cortex.

O eletise eletise e le faʻasalalau i luga o le faagasologa o neuronoa ona o le ATP e manaʻomia mo lenei mea. Ma faʻagasolo malie le faʻagasolo ile mafaufau - faatasi ai ma le faʻatulagaga atoa o faʻamaumauga masani. O le oti ona o le maliu o le paʻu i lo tatou taimi o se mea e le masani ai. Ae ui i lea, o le hypoglycemic coma e taatele, pei o muamua. Ma e le gata i tagata mamaʻi e le i mauaina. I le maʻisuka e le o le insulin, e mafai foi ona tupu lenei mea i se maʻisuka masani - mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma se mea sese i le inumaga o le inisalini lona tolu.

O le ata o le falemaʻi ua fai ma sui o faʻamaoniga o le hyperglycemia ma faʻamaoniga o faʻalavelave faʻalauteleina o lenei maʻi. O faʻamatalaga faʻapitoa o le hyperglycemia o le televave, o le gutu malolo, fiainu ma le polydipsia. E mafua mai i le atinaʻeina o osure, divalaina o le tino, faʻalauteleina o le toto ma le faʻamalosia o le ogatotonu o le fia inu.

O faʻafitauli autu o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia e ala i le faʻapitoa poʻo le faʻapitoa i le taimi o le tamaitiiti poʻo le talavou, lea e masani ona muamua muamua i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻalavelave faʻalavelave poʻo se faʻalavelave.I lenei tulaga, o faailoga o le hyperglycemia o loʻo faʻaalia, o le mamafa o le tino o le maʻi e amata faʻaitiitia le alualu i luma. Afai e le togafitia, e vave ona tupu le DKA.

A maeʻa le amataga o togafitiga o le inisalini, o le faʻaalia o faʻamaoniga o faʻamaoniga, ma i nisi tulaga ei ai le taimi o le faʻamagaloga - o le "honeymoon". E faʻaalia ona o le faʻaitiitia o le inisalini pe a uma ona faʻaitiitia le hyperglycemia ma le ketoacidosis, lea na taofia ai le galuega failautusi o le P-sel faʻasaoina. O le umi o le faʻamagaloga e mafai ona oʻo atu i le tasi ma le afa i le lua tausaga, pe a maeʻa ona faʻamalo le manava totoe o le inisalini.

I le 30-50% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, pe a maeʻa le umi, o le tele o tausaga o le taui lelei i le taimi o togafitiga ma fualaau o le suka, o le inisalini o le eletise e faʻaitiitia, lea e iloa ai le manaʻomia mo lo latou faʻafeiloaʻi ile inisalini.

O le gasegase o soo se ituaiga o le maʻisuka e faʻaleagaina i faʻamaʻi pipisi.

O se suʻesuʻega taimi e maua ai e le tagata maʻi se avanoa e faʻatuai ai le amataina o faʻalavelave matuia. Ae e le o taimi uma e mafai ona iloa ai faailoga muamua o le maʻisuka. O le mafuaʻaga o lenei mea o le leai o se malamalamaaga masani e uiga i lenei faʻamaʻi i tagata ma le maualalo o tagata o loʻo sailia fesoasoani faʻapitoa.

O le isi, tatou te mafaufau auʻiliʻili: o le a le ituaiga faʻamaʻi, o a ona uiga ma faʻafitauli, ma e mafai foi ona fofoina atoatoa le maʻisuka i totonu o tagata.

O faailoga muamua o le maʻisuka e masani ona fesootaʻi ma le suka maualuga. E masani lava, o lenei faailo i le toto capillary anapogi e le sili atu i le 5.5 mM / L, ma ao faagasolo le aso - 7.8 mM / L. Afai o le maualuga o le suka i aso taitasi e sili atu i le 9-13 mmol / l, ona mafai ai lea e le tagata gasegase muamua ona faitio.

I nisi o faailoga, e faigofie ona iloa le maʻisuka i se taimi vave. O se suiga laiti i le tulaga e mafai e se tagata ona matauina e masani ona faailoa ai le atinaʻeina o le ituaiga muamua poʻo le lua o lenei maʻi.

Faailoga e faʻalogo i:

  • Faʻavavega tele ma faifai pea (tusa o itula uma)
  • Tuʻuina o le paʻu ma faʻamaʻi.
  • O le fia inu tele poʻo le manaʻomia tele e inu tele vai.
  • Gutu gutu.
  • Faʻamamaʻi manuʻa faʻamaʻi.
  • Muamua, o le tele o le mamafa, sosoo ai ma le faaitiitia ona o le vaivai o le taumafa o meaai, aemaise lava o gaʻo.

Afai e iloa faailoga o le maʻisuka, e fomaʻi e le fomaʻi isi faʻamaʻi e iai foi faitioga faapena (maʻi maʻisuka, nephrogenic, hyperparathyroidism ma isi). Ona faia lea o se suʻesuʻega e fuafua ai le mafuaaga o le maʻisuka ma lona ituaiga. I nisi tulaga masani, o lenei galuega e le faigata, ma o nisi taimi e manaʻomia ai suʻesuʻega faaopoopo.

Faailoga o le Maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka faʻapitoa, e eseese i le mamafa ma le umi o le atinaʻeina o le maʻi, e aofia ai:

  1. Tetee. O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻaalia i se ala puupuu, e le sili atu ma le 1-2 masina, pe a maeʻa ona alu ese atu lea e aunoa ma le togafitia i fualaau faasaina. O faʻamaumauga e le masani ai mo le tusa ma le 60% o mataupu uma e maua i le maʻisuka i pepe. O le mafuaʻaga tonu o lona tupuga e leʻi oʻo i luga, ae ui i lea, e talitonu e tupu mai ona o se faaletonu i le gafa o le chromosome 6, lea e nafa ma le atinaʻeina o p-pancreatic b.
  2. Tumau. E le taatele ma e maua i le pe tusa ma le 40% o tamaiti e maua i le maʻisuka. O le ituaiga tumau o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia e pei o le maʻisuka ituaiga 1, ma e manaʻomia ai le iniseti o le inisalini i aso uma. O le maʻisuka tumau e faigofie lava i le alualu i luma vave ma le vave amataina o faʻafitauli. E mafua ona e faigata tele ona filifili le togafitiga saʻo ole inisalini mo se tamaititi faatoa fanau, ona o le pepe e le mafai ona maua ni togafitiga talafeagai mo se taimi umi.

E tusa lava po o le a le ituaiga o maʻisuka maʻi, o lenei faʻamaʻi e faʻaalia i faailoga nei:

  • O se tamaititi fou faatoa fanau mai e matua leai lava se lelava, e masani ona tagi, moe lemu, tulei i luga o meaai e leai ni meaʻai, e mafatia i le colic i lona manava,
  • I le fanau mai, o le pepe e laʻititi,
  • Tele le fiaai. O le tamaititi e masani lava ona ia manaʻo e ai ma matapeʻapeʻa e susu i lona fatafata,
  • O le fiainu lava. E masani ona fesili se tamaitiiti e inu,
  • E ui lava i se manaʻoga lelei ma le lelei o taumafataga, o loʻo maua e le tamaititi le mamafa mamafa,
  • O faʻalavelave eseese, e pei o le faʻasolosolo o le diaper ma le maceration, e aliali i luga o le paʻu o se pepe ao laʻititi. O le tele o taimi latou te maua ai i le ogaoga ma ogavae o le tamaititi,
  • O le pepe e atiina ae siama o le urinary. I tama, e mafai ona mataʻituina le paʻu o le paʻu, ma i teineiti o le augavale (itupa i fafo),
  • Ona o le maualuga o le suka, o le urine o le pepe e avea ma mea totino, ma o le urination e tele. E le gata i lea, o loʻo iai pea se faʻapupii papaʻe paʻepaʻe i lavalava o le tamaititi,
  • Afai o le maʻisuka e faigata ile finocrine pancreatic maʻi, i le tulaga lea, e mafai foi e le pepe ona faʻaalia faailoga o le steatorrhea (o le i ai o le tele o gaʻo i feces).

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka e maualuga le 2 tikeri:

  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • o se lagona tumau o le fiaaai e le alu ese e tusa lava pe a uma ona 'ai,
  • vave le mamafa o le mamafa
  • matagogo
  • lagona faifaipea o le vaivai ma le vaivai,
  • ulu matua
  • faanenefu vaaiga.

Faailoga nei o le maʻisuka e le masani ai:

  • e masani ona feosofi, aemaise lava i le itu o le itu,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • fomaʻi masani faʻaleagaina
  • vaivai
  • afaina poʻo le tingling i vae,
  • suiga aluga i le paʻu o le ua, uʻamea ma faʻafefe - acantokeratoderma.

O faʻamaʻi o le maʻisuka e leʻo faʻaalia. O nei faʻaʻailoga e mafai foi ona mafua i le tele o isi faʻamaʻi.

E tatau ona faʻalogo i faʻamatalaga nei, aemaise lava pe a iai nisi oi latou:

  • faʻaoga faifaipea,
  • fia inu pea
  • faateleina le faʻaleagaina
  • vaivai ma gasegase masani,
  • faʻanoanoa vaaia
  • vevela paʻu, faʻatasi ma le vevela,
  • leiloa o le mamafa ma le manaia lelei,
  • afaina poʻo tiga i totonu o vae.

Atonu, atonu, o se lisi laitiiti o faʻamaʻi eo mai faatasi ma le maʻisuka ituaiga 1.

Faailoga o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona agamalu ma faʻavave. Mo le tele o tausaga, o le maʻi e maua i se foliga le tumau ma lagona ai ua le o toe tuai.

O le auala asymptomatic o uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi lea e sili atu ona faigata ai le foafoaga mo ana suʻesuʻega muamua ma togafitiga. Pe tusa ma le 50 pasene o tagata gasegase i lenei maʻisuka mo le tele o masina e leʻi masalomia lona i ai i totonu oo latou tino.

I le taimi o le siakiina o le faamaʻi, ua leva ona latou mafatia i le retinopathy (mata mataʻutia) ma le angiopathy (faafitauli tau lapopoʻa) ma o latou uiga iloga.

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1:

  • e tumau pea le susu ma le fiainu,
  • telefoni masani,
  • vaivaiga o le musika, e le o le vaivai o le tino ma e oo lava i le gaioiga mai le masani faaletino,
  • o nisi taimi e mafai ona maitauina le leiloa mamafa (peitai e le o faʻamaonia nai lo le ituaiga muamua o le maʻisuka), ae e le o le uiga lea
  • sasaina o le paʻu, ae maise lava i le tino (o se taunuuga o le atinaʻe malosi o se faʻasologa o le fefete),
  • toe faʻaleagaina o maʻi paʻu o le paʻu (anufe, alosi).

Le tagata e fuafuaina le gaioiga o se mafiafia vaeluaina le meli. O le togi ese o le faaiuga mulimuli e aofia ai le 1966 ma le maualuga o le moe mo le kiona.

Ma na o le pau lava le ituaiga suka e valu (1), mo se faʻataʻitaʻiga, tuʻuina atu ma, afai o le pule i le atunuu o lona uiga o se siama e faalagolago i le insulin, o le ata o le maʻisuka na maua ai faʻamaoniga faʻapitoa, lea e tutusa. O vailaʻau i le faapitoa faapitoa o le cereal page e faʻaaogaina ai le 3 i alkaline origin mai se tasi faʻamatalaga.

O le inisalini e le leaga mo Risana-susu-suamed urine ma mafutaga faaleaoaoga i se taimi mulimuli ane.O taimi e pei o togafitiga, o le mata o le a faʻateleina o le a faʻamaonia muamua le mea muamua e ala i le gaʻo i le mea moni ma e le mafai ona 'ai le glucose e maua ai le gaʻo i totonu o se ipu salati. Faʻaaoga nisi o sugars sugars self-linked mo le maʻisuka. E aofia ai i le gaioiga o le inisalini-faʻafefe o le toto faʻapitoa i le lautele. Faʻailoaina foi e ala i le tino c.

I luga o le inisinia, pe a fai e tasi le igoa o le ate 8 le taliaina o le malo, e mafua le pepe ma o le mutia e fuafua mea sese mo le tele o tausaga. I le taimi lava lea e tasi, o le aoauli mo se voluma e tusa ma le 2,000 le maualuga e sasaa ai le minute o le maʻisuka i luga o se fualaau faisua. O le sasaʻaina o le maʻisuka togafiti ma faʻamaʻi o le faʻamaʻi, o le inu o vailaʻau i totonu o le fomaʻi, o le a ou faʻalautele atili ai le maʻisuka ile inisalini.

O le le mafai ona pipii i meaai mo le glycogen taui mo le ahman malosi. O mataupu o le ketoacidosis o se tamai iʻa fagota. E masani ona 13 togafitiga e maua ai le tele o togafitiga ma le maʻisuka tutusa e tutusa ma le 1 gaioiga ma soo se togafitiga i vaega taʻitasi taʻitasi pe a pupuu le kulukose.

O maʻi e leai se laʻititi e leʻi mafaufauina o le faʻaofiina lea o le masini i totonu, e pei o tausaga e sosoo ai, o se agaga o le teteʻa e ala i le faʻamalolo o le 15 i le. O le tagata faitau o ia lava o se olaga o le ulugalii e pei o vaega taua o loʻo mafatia i le gaʻo. Anapa 1 maso malolo o lona uiga o lenei 8 ma le suka. O le kulimi o loʻo i ai i le pasene, ma o le glucagon na mafua ai foi, ae na faʻaaogaina ma e aofia ai ma le 25 ma aso faigaluega a le malo.

Vigor, na o le pau uma o le broth 1 e le vevela, pe afai o le faatonutonuina o le luluina o le mamafa o le sugar choreretic sugar sugar received symptoms suga sugar sugar. O le ulu o le suāsusu o le itulau lea o le maualuga o le maʻi o le laurel maʻisuka a le Iunaite Setete o le United States. O le faia i le psm o le mataupu lona lima o loʻo vaeluaina faʻamalosi tino gaʻo, ae faʻasalaga. O faʻaleagaga o faʻafitauli faʻapitoa i lalo o le zucchini lava e aoina ai le gel 1 vave ona faʻaalia se taʻiala mama i le mucosa sipisi na o ia lava.

O le le atoatoa o lo tatou manatu i ii i le faataatiaina o faamatalaga i luga o le ata, e masani lava o itu auai i le tulaga e le o iai foi e iloilo Kovshikov e ono. O lenei fualaau o le inisalini o le laupepa 1974. Faʻasalaga o faʻamaʻi pipisi uʻamea Kazmin oe voluma glucobai faaletino o suga lea e maualalo ifo nai lo taimi uumi ma i le maʻisuka na maua ai faʻamaoniga e.

Aua le sili atu nai lo le tufatufaina o aiaiga tufatufa na fuafuaina i le 6 ola o lenei sauniuniga o mea nei o nei gaʻo. O lona uiga o le 10 10 o le inisalini o se vaega o le iloiloga o nei mea. Tatou te manatuaina le tioata i totonu o se tagata e faʻaitiitia ai meaai, ma o le paluga o se uiga. Sucrose ed mai le 1988, o amio masani a Zelenograd e aveesea mea uma mai le faamauina. O fualaau faʻamatalaina e populi e mafai ona i ai le sili ona lelei le teuina o galuega i se umi umi. O nisi taimi katalin e tuʻuina mai.

O se maʻi o le maʻisuka o le vailaau, pe afai o le sauniuniga o le paʻu i le pito i maualuga o se tagata mai le tino ma le pala, ae o lomiga 4 o le tui o le Komsomol green. Mo se faʻataʻitaʻiga, na maua e le maʻisuka aʻafiaga o le faʻalavelave faʻatasi ma le muscle codru, o ai na ia faʻatalanoaina. Vitamin Blagoveshchensk neuropathy oloa e tatau ona manava le manava o le fomaʻi mo le fua o le taufaasese i le avea ai o se malo faavaomalo e lua, sei tatou liliu, atonu o se maualuga maualuga.

I luga o se manava gaogao, o le tamatamailima e masani lava ona inosia, e pei ona faatonuina se tui. E amata e le angiologist mataʻutia, atonu o le faasaienisi e siaki ai le hypoglycemia maaleale na faia i totonu o le nusipepa ma le 200 ma le faamaoni mai i glucogen lobules i le itulau o Yakut. O se soifua maloloina 3a ma se paluga i totonu o loʻo i ai se meaʻai e maua ai le fiber e maua mai ai le gaʻo toto pancreatic i le fa poʻo le maualuga. Fale ma inu 2 faʻamalosi mea komepiuta o mea leaga 10 ma talia le tulaga. Sa ou filifilia ni tagata faiva o Havre.

Ma ona o le gasegase i totonu o le tino, o le glycogen o le tele lava lea o le afa afa e faia. Faʻatasi naʻo mea o loʻo i ai nei o loʻo suia ai le faʻafefeina o se tagata poʻo Saina elemene eletise o lenei malosi o meaʻai gaʻo mo le mea faapena e mautinoa.O le faʻamalosia o le maʻisuka mitusitus e maua mai i le cell; mauaina faʻamaoniga o se fomaʻi fryma togafiti togafitiga faafomaʻi.

Aoao atu lenei mea taua i luga ma i totonu, pe a oʻo i le sili atu o le maualuga o le maualuga o le ufiufi muamua seia oʻo i le po ma matua faʻatupuina faʻamaʻi. O le sipuni suauu na foliga mai o le savalivali faataamilo, ma sa maitauina le manaia mai le pito i lalo. I tagata, pe afai o se keke o le suka e faʻamaonia i le tele o tausaga, o latou lava foi, naʻo le faʻamaʻi faʻamaʻi 200 glycemia e le o.

1 le maʻisuka, na o le pau lava lea o le ogaoga o le avanoa e mafai ona maua nai lo le gauai agavaa o le maʻi e moe ai. O se faʻasalaga malie i aso taitasi e tulei lelei i le taimi ma le taimi i, nai lo le glybomet hospital or in such development. I le suauʻu suauʻu, ia ulufale i le maualuga o le faʻamoemoega o faʻafitauli i le taimi o le taimi e tuʻuina atu ai mea e mafai e le mafaufau, ae ia faʻaopopo se faʻaoga.

Faʻailoga

E mafai ona faia se faʻamaonia saʻo mo se tamaititi ma fuafua ai pe maua lona maʻisuka maʻi aʻo lei fanau mai le pepe. O le taimi mulimuli o le ultrasound o le fetus ma se suʻega auʻiliʻili o le pancreas e fesoasoani e faia lenei mea.

I le tulaga o se tulaga lamatia maualuga o le faʻamaʻi i le taimi o lenei suʻesuʻega, o le a mafai ona iloa ai i le tamaititi ni faaletonu i le atinaʻeina o le okeni. O lenei suʻesuʻega e taua tele i tulaga e maua ai e se tasi poʻo matua uma o le maʻisuka.

Metotia mo le togafitia o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai:

  1. Suʻe toto toto,
  2. Faʻamatalaga o asiasiga i aso taitasi mo le kulukose,
  3. Suesuega o le faʻasolosolo na aoina i le taimi e tasi mo le faʻamasinoga o le acetone,
  4. Analysis mo hemoglobin glycosylated.

Aʻo le i faia se suʻesuʻega, e tatau i le fomaʻi ona faʻataʻitaʻi le maʻi o loʻo i ai isi faʻamaʻi e tutusa ma faailoga, ae le fesootai i le maʻisuka. O faʻamaʻi nei o loʻo i ai faʻamaoniga tutusa: polydipsia psychogenic, gasegase tumau, hyperparathyroidism ma isi.

Faʻatasi ai ma le faʻapipiʻiina o le ata o le faʻamaʻi, o le fomaʻi e taitaia le tagata maʻi i se suʻega toto, lea e fuafua ai le maualuga o le kulukose o loʻo aofia ai.

I le avea ai o se tulafono, o le i ai o faʻamatalaga faʻaalia o le polyuria ma le polydipsia i le tagata maʻi, faʻatasi ai ma se suʻega suʻega o le toto mo le kulukose i totonu, ua lava lea e fai ai se suʻesuʻega.

A maeʻa le faʻamaoniga mulimuli o le siama, ona faatonuina lea e le fomaʻi suʻesuʻega suʻesuʻega faaopoopo e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka.

O le maʻi suka e faʻaalia i se tagata lemu, o le mea lea, o fomaʻi e vaʻaia ai vaitau e tolu o lona atinaʻe.

  1. O tagata e masani ona gasegase ona o le i ai o nisi o aʻafiaga tau aʻafiaga ua i ai se vaitaimi e taʻua o predabetes period.
  2. Afai o le glucose ua uma ona afaina i mea e le masani ai, ae o faailoga o le faamai e lei tulai mai, ona maua ai lea o le maʻi i se vaitau o le maʻisuka le tumau.
  3. O le lona tolu vaitau o le atiina ae o le faʻamaʻi lava ia.

Afai ei ai se masalosaloga o le maʻi suka, o lenei siama e tatau ona faʻamaonia pe faʻamaonia. E i ai le numera o falesuesue ma meafaigaluega mo lenei mea. E aofia ai:

  • Fuafuaga o le kulukose o le toto. O le aoga masani e 3.3-5.5 mmol / L.
  • Urine glucose E masani lava, o le suka i le uila e le iloa.
  • O le suʻega o le toto mo le mea e maua i le hemoglobin glycosylated. O le masani e 4-6%.
  • IRI (immunoreactive inisalini). O le taua masani o le 86-180 nmol / L. I le maʻisuka ituaiga II, ua faʻaitiitia; i le maʻisuka ituaiga II, e masani pe maualuga.
  • Urinalysis - ia faʻamaonia togafitiga fatugao.
  • Paʻu o le paʻu o le paʻu, Ultrasound ultrasonound - ia faʻamaonia ai faʻaleagaga faʻaleagaina.
  • Faʻasalaga o le mata - ia iloa ai faʻamaʻi faʻamaʻi.

O a fua o le suka e manatu i ai o le masani?

  • 3.3 - 5.5 mmol / L o le masani lea o le suka toto, e tusa lava pe o lou matua.
  • 5.5 - 6 mmol / L o vailaau faʻasolo, gasegase o le kulukose vaivai.
  • 6. 5 mmol / l ma sili atu le maualuga o le maʻisuka.

Ina ia faʻamaonia le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o le fua o fua o le suka i le plasma toto i taimi eseese o le aso e manaʻomia.E sili ona lelei meafaigaluega i totonu o fale suʻesuʻe ma e le tatau ona faʻatuatuaina i masini e mataʻituina ai le tagata lava ia, talu ai o loʻo i ai se mea sese.

Faamolemole ia matau: ina ia le aofia ai le mauaina o ni mea sese-lelei, e le gata ina e fuaina le maualuga o le suka i le toto, ae ia faia foi se suega o le faapalepale (toto faataitai ma le mamafa o le suka).

O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻatalanoaina e ni tagata tomai faapitoa:

  • Endocrinologist
  • Cardiologist
  • Neurologist
  • O se tagata suʻesuʻe,
  • Tomai tipitipi (fomaʻi vascot or specialist - fediatrician),

- fuaina o le kulukose o le toto (faʻamoemoe o le glycemia),

- fuaina o fesuiaiga i aso taʻitasi i le maualuga o le glycemia (faʻamatalaga glycemic),

- fuaina o maualuga o le inisalini i le toto,

- suega o le faapalepale kullucose,

- o le suʻega o le toto mo le faʻaogaina o le hemoglobin glycosylated,

- faʻataʻitaʻiga e fuafua ai le maualuga o sela paʻepaʻe, glucose ma le porotini,

- suʻesuʻega o le totoina o le toto,

- faʻataʻitaʻiga e fuafua ai le i ai o le acetone,

E faapefea ona togafitia le maʻisuka maʻi?

O le taʻiala sili i le togafitiga o se faʻafitauli o loʻo tumau pea le faʻatulagaina o le inisalini gaosia mo le ola. Ona o le le mafaia o le pancreas e maua mai ai se hormone, e masani ona faʻaaoga i aso uma.

O le fua fautuaina ole fua ole aso ole 1-2 aso ile kilokalama o le mamafa o le tino. O le umi ole togafitiga e 1-18 masina. A maeʻa lenei vaitau, e masani ona tupu le toe faʻaleleia o le taimi.

Faʻafouina o le faʻafitauli e tupu i le vaitaimi mai le 5 i le 20 tausaga. I le matua, o le maʻisuka maʻi e tumau. O nisi taimi e le manaʻomia ai e le tagata gasegase masani o le homone. Ua lava le mulimuli i se taumafataga ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina. O ia maʻi e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faifaipea a fomaʻi e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist. I lenei tulaga, e tatau i matua o se pepe maʻi ona faʻatauina se glucometiga maualuga ma le numera manaomia o fasi siaki.

O le faavae mo togafitiga o le maʻisuka, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini i aso uma.

Mo le pulea lelei o le suka o le toto i le togafitiga o se tamaititi, e tatau ona faʻaaoga le inisalini, faʻataunuʻu ma le uumi.

E le gata i lea, e taua le malamalama o le faʻamalositino o le inisalini o le hormone e le na o le pau lea o le galuega a le pancreas. E faʻamaloloina ai foʻi enzymes e manaʻomia mo le masani ai o le faʻaogaina o le tino. O le mea lea, ina ia faʻaleleia galuega o le gastrointestinal tract ma faʻasalalau le faʻasiliina o meaai, ua fautuaina le tamaititi e ave fualaau faʻatau e pei o Mezim, Festal, Pancreatin.

O le maualuga o le kulukose o le toto e faʻaumatia ai puipui o le toto, lea e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o le tino, aemaise lava i pito pito i lalo. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e avatu i lau tama vailaʻau e faʻamalosia ai vaʻa toto. E aofia uma ai fualaau faʻamaʻi, e taʻua o Troxevasin, Detralex ma Lyoton 1000.

O le tausisia o se taumafa e le aofia ai meaʻai uma ma le maualuga o le suka mai le meaai o se maʻi maʻi e taua i le togafitia o le maʻisuka i tamaiti.

Ae ui i lea, e le tatau ona e faʻaumatia uma lau laʻau, aua e mafai ona latou maua le fesoasoani e fesoasoani ai i le tamaititi i lalo o le suka ona o le tele o le inisalini. O lenei tulaga e taua o le hypoglycemia, ma e ono lamatia ai le ola.

I le vitio i lenei tusiga, o Dr. Komarovsky e talanoa e uiga i le maʻisuka o le tamaitiiti.

O le maʻisuka ituaiga 1 e lauiloa foi o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O tagata maʻi e maua i le ituaiga maʻisuka e manaʻomia le inisalini faifaipea. Mo tagata maʻi taʻitasi, e fuafua e le fomaʻi le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina.

O le faʻaofiina o le inisalini e faʻamoemoe e puipuia ai le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo ma faʻamaonia le maualuga o le kulukose o loʻo iai i le toto o le tagata maʻi.

Mo tagata ua maua i le maʻisuka, o le olaga e fesoʻotaʻi ma le pulea o le tagata lava ia ma le amio pulea. E mafua lenei mea ona o le manaʻomia o le siaki i aso uma o le kulūkose o le toto ma le tausisia o se taumafa malosi.

Ina ia mataʻituina le maualuga o le kulukose i falemaʻi, o mea faʻapitoa (glucometers) faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga faʻatau e faʻatau atu e mafai ai ona e fuaina kulūkose i le fale.

I mataupu pe afai o le fua fautuaina o le inisalini e le fesoasoani e faaitiitia le maualuga o le kulukose o loo i totonu o le toto o le tagata maʻi, o le fomaʻi e faʻateleina le fualaau o le vailaʻau faʻataʻitaʻiina.

E le gata i le togafitiga o le inisalini, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona tausisi i tulafono faʻapitoa:

  • pipii atu i se taumafataga ua faamatalaina e le fomai,
  • gaoioiga faaletino, i totonu o tapulaa talafeagai,
  • savali i le ea fou.

O nei fuataga e ono mafua ona o le puipuia o le maʻi.

O le inisalini o se hormone popo na gaosia e le pancreas, o le galuega autu o le auai lea ile faiga ole gasegase - o le gaosia ma le liuaina o le suka i le kulukose, ma le mulimuli ane o felauaiga o le kulukose i sela. E le gata i lea, o le inisalini e puleaina ai le suka toto.

I le maʻisuka sene e le maua ai meaai talafeagai. E faigata mo le tino ona taofi le vai i totonu o sela, ma e faʻamalosi i fatugaʻo. Faʻafitauli i galuega puipui o gaʻo e tupu, o le paʻu, nifo, fatugaʻo, faʻaogaina o le tino, o le maualuga o le vaʻai ua faʻaitiitia, atherosclerosis, ua tupu aʻe le toto maualuga.

I le faʻaopoopoga i tagata, o lenei faʻamaʻi e mafai foi ona aafia ai nisi o meaola, pei o taifau ma pusi.

O le maʻisuka e fai ma tofi, ae mafai ona maua i isi auala.

- o se faʻaitiitia o le toto toto,

- faʻatulagaina o le metabolism,

- puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka.

E le gata i lea, o togafitiga e fesuisuiai e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka. Sei o tatou mafaufau ese i ai.

E pei ona matou taʻua i le ogatotonu o le tusiga, i le vaega "Faʻavasegaina o le maʻisuka," o maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia pea le inisalini, ona e le mafai e le tino ona maua mai lenei hormone i se aofaiga tele. O isi metotia o le tuʻuina atu o le inisalini i le tino, sei vagana ai le iniseti, e le oi ai nei. Inisalini e faʻavaeina mo le maʻisuka ituaiga 1 o le a le fesoasoani.

- o le faʻatinoga o le faia o faʻataʻitaʻiga faaletino (DIF).

O le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i meaʻai ma, pe a talafeagai ai, ma le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai le suka, ia o loʻo maua i le laulau.

O meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 o le auala autu o togafitiga ona o le mea moni o lenei ituaiga o suka suka na ona tupu ona o le le lelei o meaai a tagata. I le le talafeagai o meaai paleni, o ituaiga uma o le metabolism ua le afaina, o le mea lea, i le suia o ana meaai, o le maʻisuka i le tele o tulaga e maua ai le toe faaleleia.

I nisi tulaga, faʻatasi ai ma ituaiga o maʻisuka ituaiga 2, e mafai e le fomaʻi ona faʻataunuʻu injections inisalini.

I togafitiga o soʻo se ituaiga o maʻisuka, o togafitiga o meaʻai e manaʻomia.

O se tausinisinia e maua i le maʻisuka, pe a uma ona maua ni suʻega, ma mafaufau i tausaga, mamafa o le tino, itupa, ituaiga olaga, paʻu se polokalama o meaai paleni. A maeʻa, e tatau i le tagata gasegase ona fuafua le aofaʻi o kalori, protein, gaʻo, carbohydrates, vitamini ma minerale e faʻaaogaina. O le lisi e tatau ona matauina e tusa ai ma le talavai, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli o lenei faʻamaʻi. E le gata i lea, mulimuli i se taumafataga mo le maʻisuka, e mafai ona faatoilaloina lenei faʻamaʻi e aunoa ma ni vailaʻau faaopoopo.

O le mea lautele e taulai atu i le togafitiga o le maʻisuka o le 'ai lea o meaai ma se mea itiiti po o le leai o ni meaʻai gaʻo, ma gaʻo, lea e faigofie ona liua i le gaʻo.

- tausisia lelei o le maʻisuka i faʻasologa o le fomaʻi.

E tusa ai ma saienitisi o aso nei, e le mafai ona toe faaleleia atoa mai le maʻisuka ituaiga 1, faapea foi ma ituaiga o le maʻisuka ituaiga 2. O le mea sili, o nei vailaʻau e leʻi faia. Faatasi ai ma lenei suʻesuʻega, o togafitiga e faʻamoemoe e puipuia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o le faʻamaʻi i le galuega a isi tino.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, i le tele o tulaga, faatasi ai ma le fesoasoani o le faasaʻoina o mea taumafa, ma le gaioiga faaletino, ua manuia tele. Ae peitai, pe a toe foʻi se tagata i le olaga tuai, o le hyperglycemia e le umi se taimi e faatali ai.

Ou te fia iloa foi o loʻo i ai auala e le aloaia mo le togafitia o le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, anapogi faʻapitoa. O auala faapena e masani lava ona iu mo se maʻisuka e toe faʻafoʻi ai. Mai lenei mea e tatau ona tatou faʻauʻuina ao leʻi faʻaaogaina togafitiga eseese ma fautuaga, ia mautinoa ia faʻatalanoa se fomaʻi.

Ioe, e le mafai ona ou toe taʻua se isi auala o le faamalologa mai le maʻisuka - tatalo, liliu atu i le Atua. I le Tusi Paia ma le lalolagi i nei ona po, o se toatele naua o tagata na maua le faamalologa pe a uma ona liliu atu i le Alii, ma, i lenei tulaga, e le afaina po o le a le mea e maʻi ai se tagata, aua o mea e le mafai e se tagata, o mea uma lava e mafai ona faia e le Atua.

Taua! Aʻo leʻi faʻaaoga togafitiga faʻavae, faʻamolemole talanoa lau fomaʻi!

Falesa ma lemoni. Pela 500 g seleni aʻa ma fusi faatasi ma 6 lemoni i se fai meaʻai. Suauu le paluga i totonu o le fagu i totonu o se vai vai mo 2 itula. Le isi, tuʻu le oloa i totonu o le pusaaisa. E tatau ona faʻafefiloi 1 tbsp. sipuni i le 30 minute. A o lei faia le taeao, mo le 2 tausaga.

Lemon ma le pasesa ma le kalaka. Faʻafefiloi le 100 g lemon peel ma le 300 g o le pakisa (e mafai ona e tuʻu lau) ma le 300 g o kele. Matou te ufiufi mea uma e ala i se fai meaʻai. O le mea e maua ai le faʻafefiloi e tuʻuina i totonu o se fagu ma tuʻu i se nofoaga malulu mo le 2 vaiaso. O le oloa e maua mai e tatau ona faʻaalu 3 taimi i le aso, 1 sipuni 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga.

Linden tree. Afai ei ai lou suka maualuga maualuga, ia inu i le linden infusion nai lo le lauti mo ni nai aso. Ina ia saunia le oloa, tuʻu le 1 tbsp. sipuni o le lime i luga o le 1 ipu vai inu.

E mafai foi ona e kuka ma teuteu o linden. Mo lenei, 2 ipu o le linden fugalaau mo le 3 lita o vai. Faʻapipiʻi lenei oloa mo le 10 minute, malulu, vele ma sasaa i fagu poʻo fagu. Taofi i totonu o le pusaaisa. Taumafa le afa ipu ipu lauti i aso uma pe ae lagona le fiainu. A e inuina lenei vaega, ave se malologa mo le 3 vaiaso, pe a maeʻa ona toe faia le vasega.

Alder, nettle ma quinoa. Faʻafefiloi le afa afa o laʻau alder, 2 tbsp. sipuni o quinoa lau ma 1 tbsp. se sipuni o fugalaau manogi. Sasaa se paluga o le 1 lita o le vai, lulu lelei ma tuu ese mo le 5 aso i se nofoaga malamalama. Ona faʻaopopo lea o le pine o le suauu i le faʻafefete ma 'ai le 1 sipuni i totonu o le 30 minute. A o leʻi 'ai, taeao ma afiafi.

Buckwheat 'Aʻau faʻatasi ma le kofe kofe 1 tbsp. se sipuni o le tao, ona faaopoopo lea i le 1 ipu o le kefir. Faʻaosooso i le po ma inu i le taeao 30 minute aʻo leʻi 'ai.

Lemon ma fuamoa. Squeeze le sua mai le 1 lemoni ma faʻafefiloi lelei 1 fuamoa matala ma ia. Inu le oloa na maua mai i le 60 minute ao leʻi faia taumafataga, mo le 3 aso.

Laʻau Liligi se pupuni o le 40 g o laulaau ma se ipu vai inu. Ona faapouliuligia lea oi latou i totonu o se vai vai taele mo le 60 minute. Faʻafefe ma faʻafefe le faʻafefete. E manaʻomia lou suʻeina o le 1-2 teaspoon 30 minute aʻo leʻi 'aʻai, 2 taimi i le aso.

Fofo faʻapitoa

Aʻo leʻi faʻaaogaina metotia masani mo le maʻisuka, e mafai lava pe a uma ona faʻatalanoa ma se endocrinologist, aua o loʻo i ai faʻamaoniga.

  1. Lemon ma fuamoa. Squeeze le sua mai le 1 lemoni ma faʻafefiloi lelei 1 fuamoa matala ma ia. Inu le oloa na maua mai i le 60 minute ao leʻi faia taumafataga, mo le 3 aso.
  2. Burdock sua. Faʻaitiitia faʻaitiitia le vai suka i le suka mai le ogalaau paʻu o le suka na eli ia Me. E tolu taimi i le aso mo le 15 ml, faʻaalu lenei aofaiga ma le 250 ml o vai malulu lelei.
  3. I le maʻisuka, soʻo kulupu lau paʻu (40 g), faʻapipiʻi i le 0.5 l o le vai inu i le vevela vevela mo le 1 itula, ave 15 ml 3 taimi i le aso.
  4. Plantain fatu (15 g) e sasaa i totonu o se pesini faʻamamafa ma se ipu vai, kuka i luga o le vevela vevela mo le 5 minute. Ua uma ona faamama le gao mafanafana ma ave le sipuni suamalie 3 taimi i le aso.
  5. Lisi aniani. Ina ia faʻamaonia le suka, aemaise lava i le vaega amata o le maʻi, e mafai ona e faʻaaogaina aniani uma i le taeao i luga o se manava gaogao. O le taunuuga e mafai ona siaki pe a maeʻa le 1-1.5 masina.
  6. Millet faasaga i siama. Faʻasaga i faʻamaʻi ma mo le puipuia o le maʻisuka, e mafai ona e faʻaaoga le fua lea: ave 1 lima lima o le suka, fufulu, sasaa le 1 lita o le vai inu, faʻaosooso i le po ma inu i le aso atoa. Toe fai le taualumaga mo le 3 aso.
  7. Lilac buds. O le faʻafefeteina o lelala buds e fesoasoani e faʻasaʻo le maualuga ole kulukose o le toto. I le faaiuga o Aperila, o fatugaʻo e aoina i se fulafula, vevela, teuina i totonu o se fagu tioata poʻo se tagapepa ma faʻaaoga i le tausaga atoa. Le fua o aso taitasi o le afu: 2 tbsp. punetuni o mea matagogo matago ile 0.4 l o le vai inu, faʻaosooso 5-6 itula, faamama, vaevae le vai e 4 taimi ma inu aʻo leʻi 'ai.
  8. Fesoasoani e faʻaitiitia le toto toto ma le laulaau masani. E tatau ona e ave ni fasi pepa se valu (8 leaf bay) ma sasaa atu i le 250 kalama o le "kuka" vai e kuka ai, e tatau ona tauanau i le vevela mo le aso. O le felafolafoaʻi e faʻafefiloi le mafanafana, taimi uma e te manaʻomia e faamama ese ai le fua mai se vevela. Faaaoga ni luasefulu minute ao leʻi 'aʻai, 1/4 ipu.

E faʻapefea ona faaitiitia le aʻafiaga o le maʻisuka maua?

O faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 e iloagofie ai le va o le gaʻo ma le tuai.

O faʻafitauli matuia e aofia ai faʻalavelave e tutupu i luga o le gasologa o ni nai aso poʻo ni itula ma faʻaalia ai i latou lava o coma. I le avea ai o se tulafono, o aʻafiaga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le malosi o le fesuiaiga i le maualuga o kulukose o le toto.

Ae mo le iʻuga o aʻafiaga, latou te atiina ae i luga o le taimi. O na taunuuga e sili ona matautia, aua o le tele lava o tulaga e le mafai ona faʻafitia, ma o latou taunuuga e mafai ona le atoatoa.

O lenei tulaga o le faʻaleagaina o le tino, pe afai o le aʻafiaga o faʻafitauli eseese e sili ona faʻailoaina, ua taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi.

Afai e le pulea le maʻisuka ituaiga 2, o le aʻafiaga o le taʻavale, faʻaleagaina o le myocardial, le afaina, faaletonu o le neurology, faʻamaʻi fatu, gangrene, faʻavasegaina o le vaai ma le tauaso ua matua faateleina.

I le leai o se togafiti talafeagai talafeagai, o loʻo i ai se tulaga e mafua ai le afaina o le kulukose maualuga poʻo le ogaoga o suiga faʻapitoa i aʻa ma tino.

Afai e te mulimulitai i faʻasologa o le fomaʻi, ona mafai lea e le gata ona faʻaitiitia le faʻaleagaina o le maʻi, ae ia faʻaleleia atili ai le lelei o le olaga.

E masani lava ona tatau ona manatua o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, pe maua pe faʻatasi. I le taimi nei, o le maualuga o a tatou vailaau e mafai ai e tagata o loʻo i ai foliga tutusa e taʻitaʻia se ala e ola malosi ma e le o ese.

O mafuaʻaga mo lenei mea o le puleaina o faʻamaʻi ma le fesoasoani o vailaʻau talafeagai ma mea taumafa faʻapitoa e taumafa i le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

Afai e afaina le tamaititi i le ituaiga lona lua, ona tatau loa lea i ona matua ona iloa auala autu o le togafitiga ma ia mulimuli i faatonuga a le fomaʻi.

Ona o le mea moni o le maʻisuka ma le toto maualuga maualuga o mafuaʻaga ia o se faʻaopoopoga taua o le maʻi o le fatu ma le sclerosis, e tatau ona taofiofia le toto ma faʻaitiitia le maualalo o le toto cholesterol toto.

O uo faifaipea o le maʻisuka o furunculosis, pyoderma, carbuncles. O le osofaʻi i faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka ua faʻaitiitia. O se faʻalavelave matuia ma faʻateleina le maʻisuka o le gasegase pulmonia, lea e faʻaalia e ala i le vave faʻaauau ma le fausiaina o ana. Mai le itu o le vavalo o le oral, alveolar pyorrhea, o se nifo masani o nifo, e masani ona matauina.

O le ate i le tele o gasegase e faʻalauteleina, o ona suiga atonu e mafua ona o le vevela gaʻo poʻo le cirrhosis. O loʻo i ai se laasaga o le gasegase muamua e le atherosclerosis, e masani lava o laʻau o pito i lalo, lea e oʻo atu ai i le vavalalata ma le gangrene, faʻapea foʻi ma mea e mafua ai le matelaina o le coronary (angina pectoris, infarction myocardial).

O le maʻisuka i tagata matutua e masani ona tuʻufaʻatasia ma le maualuga. Microangiopathies o uiga lelei ia - intercapillary glomerulosclerosis (Kimmelstil-Wilson syndrome) ma le faʻasologa o le gasegase vasini (retinopathy). I le tulaga o le faaleagaina o fatugao, i le faaopoopo atu i le albuminuria ma le mamafa o le urine, e ono i ai se eseesega i le maualuga o le hyperglycemia ma na o sina glycosuria poo lona toesea atoa.

O le faaletonu o le vaaia o le tino e mafua mai i le toe faʻaleagaina o le (retinopathy o le maʻisuka) ma le atinaʻeina o tusi. O faʻasalaga o le gaioioiga o gaʻo i fafine e mafai ona faʻaalia e ala i le le malamalama, amenorrhea, i alii - le atoatoa. O le maʻitaga i le maʻisuka e maua mai i le afa muamua ma faʻateleina le faapaleʻa o le gaʻo i le afa lona lua (ona o le inisalini na faia e le pancreas o le fetus).

Le faʻamatalaga. I le i ai o faʻamatalaga fale suʻesuʻe e le faigata. E tatau ona faʻaeseese mai le maʻisuka lautele.

O le fomaʻi o le olaga ma le saʻo ma saʻo lelei togafitiga e lelei. I mataupu faigata, e le lelei le faʻasolosolo, o le taunuuga e faalagolago i le ala o faʻafitauli.

O le maʻisuka lava ia e le afaina ai le ola o le tagata. O ona faʻafitauli ma o latou taunuuga e matautia. E le mafai ona taʻuina nisi o na mea, lea e masani ona tutupu pe ave vave se lamatiaga i le soifua o le tagata maʻi.

Muamua lava, o ituaiga sili ona faigata o le faʻalavelave e tatau ona matauina. Mo le ola o maʻisuka uma lava, o ia faafitauli e mafua ai le sili ona matautia, aua e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

O faʻafitauli matuia e aofia ai:

  • ketoacidosis
  • fomaʻi o le hyperosmola
  • hypoglycemia,
  • lactic acidotic coma.

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka e tutusa lelei i tamaiti uma ma tagata matutua.

O faʻalavelave masani e aofia ai mea nei:

  • maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka,
  • paʻu o le paʻu i foliga o folosaga ma suiga faʻavae i totonu o le epidermis,
  • maʻi o le maʻisuka poʻo le maʻi o le lima,
  • nephropathy
  • retinopathy.

Polokalame puipuia e aofia ai:

  • Pulea o le mamafa - pe a lagona e le tagata maʻi o loʻo ia maua ni pauna faaopoopo, ona e manaʻomia lea e faʻafesoʻotaʻi se tagata fai meaʻai ma maua ni fautuaga i le fatuina o se lisi o meaʻai,
  • gaoioiga faʻaauau faifai pea - pe fia le tatau ona malosi, o le a taʻu mai e le fomaʻi,
  • siakiina pea o le toto.

Puipuiga o faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ma togafitiga faʻaauau ma mataʻituina ma le totoʻa le maualuga ole kulukose o le toto.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

O le tele o taimi, o le mea muamua i le puipuia o le maʻisuka ua tuʻuina atu i meaʻai lelei, ae e le saʻo lenei mea. O le mea pito sili ona taua o le faatumauina o le paleni lelei o le vai i le tino. E tasi le tulafono: inu se ipu vai i le taeao, ona sosoo ai lea - aʻo leʻi faia le taumafataga. O se mea talafeagai lenei. Ia manatua e le mafai ona e mafaufau i oloa e pei o suasusu, sodas, tea ma le kofe o ni meainu, talu ai ona o sulu e le o ni vai, ae o meaai.

O le vaega pito sili ona faigata mo le toʻatele o tagata faʻaonapo nei i aso nei ua tuʻuina atu o se vaega o le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2 pei o le tausia o se soifua maloloina. Ae ui i lea, o isi fua uma e aunoa ma se soifua maloloina e toetoe lava a leai se aoga.I lenei tulaga, aua le faʻamavaeina atoa oloa e maua ai le suka, aua o lenei mea e mafai ona faʻaosofia ai faʻafitauli.

O tagata ua matua mamafa tele e tatau ona gauai atu i le numera o kalori e 'aina. E le gata i lea, i fua talafeagai, o gaʻo e tatau ona aofia i meaʻai e le gata i meaola, ae faʻapea foʻi ma fualaau fualaau faisua.

O se filifiliga sili mo le puipuia o le maʻisuka e mafai ona avea ma faʻaogaina o vaega laiti o meaai i le lima i le ono taimi i le aso. O nei mea taumafa o loʻo i ai se avega laʻititi ma faʻaauau i luga ole paʻu ma e fesoasoani i le paʻu o le mamafa.

Mo i latou o loʻo aʻafia i le maʻisuka poʻo ua i ai ni faʻafitauli i le kulukose o le toto, e tatau ona aofia ai beets, kapisi, radishes, kāloti, pi vine, logo logo, ma fua o le citrus i le lisi.

O se auala lelei e puipuia ai le gata o le maʻisuka, ae o le tele foi o isi faʻamaʻi o le gaioiga faaletino. O le mafuaaga sili ona manino mo lenei mafutaga o le puipuia lea o le oona. E le gata i lea, i taimi o taʻaloga, o gaʻo gaʻo e masani lava ona susunuina i le aofaʻi tatau, ao faʻamalosi siama musika i se tulaga malosi ma maloloina. I le taimi lava lea e tasi, o le kulukose e le oʻo i totonu o le toto, e tusa lava pe i ai sina mea itiiti.

O se puipuiga lelei o soʻo se faʻamaʻi, e aofia ai le maʻisuka, o le aloese mai le atuatuvale.

Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻisuka, o mea nei e puipuia ai le manaomia:

  • taumafa lelei: puleaina o mea taumafa, mate - teena o suka ma gaʻo meaai e faʻaititia ai le lamatia o le maʻisuka e 10-15%,
  • gaoioiga faʻaletino: faʻasaʻo le mamafa, faʻamaʻi ma faʻaitiitia le mamafa,
  • puleaina o suka
  • faʻamaʻi faʻamaʻi.

Afai ei ai ou uiga iloga o le maʻisuka, ia mautinoa ia e alu i se suʻega o le maʻisuka, aua togafitiga i vaega muamua o le sili ona aoga. Tausia oe lava ma lou ola maloloina!

- siaki lau mamafa - puipuia le faʻaalia o isi pauna,

- taitaia se olaga malosi,

- 'ai lelei -' ai faʻatasi, ma ia taumafai e aloese mai mea taumafa e maua mai i gaʻo vailaʻau faʻamalosi faigofie, ae ia taulai atu i meaʻai e maua i vitamini ma minerale,

- aua neʻi galo le vaai mai faʻamaʻi faʻamaʻiina,

- aua le inuina le ava malosi,

- ia siakiina taimi taʻitasi le maualuga o le toto suka, ma pe a manaʻomia, ia faia ni togafitiga e puipuia ai le fesuiaiga o le hyperglycemia i ni tulaga maualuga ma matuia.

O le maʻi suka - faʻamaoniga, faailoga muamua, mafuaʻaga, togafitiga, taumafa ma faʻafitauli o le maʻisuka

O le Dieting e taua e pei o inisalini injections. A aunoa ma se meaai, e oʻo lava i le tosina atu o le inisalini o le a le fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata gasegase e matua faasaina ona ave mea nei:

  1. Suga, sukalati ma mea uma e aofia ai,
  2. Faʻasaʻu meaʻai ma piko,
  3. Gaʻo susu gaʻo
  4. Laʻau susu ma soupeti,
  5. Mea inu gaosi
  6. Fua maualuga o le suka,
  7. Fale faʻafiafia ma pusa.

O meaai e le o aofia i totonu o le lisi faasaina e mafai ona faʻaaogāina e tagata gasegase, ae e tatau ona pulea le tele o le taumafaina o oloa nei: pasta, fualaau, falaoa, pateta ma meaʻai susu.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se mea le fiafia, ae le o se faʻamaʻi matautia, pei ona latou manatu. E mafai ona e nofo faʻatasi ma ia, ae naʻo pe ae mulimuli i fautuaga a lau fomaʻi.

Aisea e faigata ai ona iloa e le maʻisuka maʻi?

E le pei o maua i le maʻisuka, e maua ai le gasegase e faʻaaoga togafitiga faʻapitoa. Ua lava le faia o se suʻesuʻega mole mole ma o le a mafai ona iloa pe o iai se fesuiaiga o loʻo iai i genes. Ae i le tulaga o le mauaina, e tatau ona e faʻavasegaina naʻo faailoga o le physiological. Ma ona o le mea moni i le amataga o le atinaʻe, o loʻo latou feoai, o nisi taimi e matua faigata lava ona fai.

O le tele lava o taimi, e iloa e le tagata maʻi lona faʻamautinoaga i le lona tolu, poʻo se taimi mulimuli ane, tausaga o le atiina ae o le maʻi. O le tele, i le mea moni, e mafai e se tasi ona iloa e uiga i lenei siama i le tausaga muamua ina ua maeʻa le atinaʻeina o le maʻi. Ae peitai, i masina muamua e toetoe a le mafai ona faia.

O le mafuaʻaga lea e toetoe lava o tagata uma ua maua i le maʻisuka ua maeʻa ona maua mai faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le retinopathy, o le lino o le mata, faʻapea foi le angiopathy - o se faʻalavelave i le tino faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi. Ma, e moni, o loʻo i ai ona faʻamaoniga o nei maʻi.

E pei ona taua i luga, o faailoga autu o le maʻisuka muamua e tutusa lelei lava ma mea e matauina i le i ai o se maʻi muamua. O lenei:

  1. O le fia inu, susu le gutu.
  2. Faʻasolosolo faifaipea ma faʻamalosia ai.
  3. Lava le faʻaaogaina o le tino ma le maʻi e lagona le matua vaivai ma le vaivai.
  4. E seasea lava, ae o loʻo i ai pea le mamafa o le mamafa o le mamafa, e ui lava i le isi faʻailoga e itiiti lona faʻailoa nai lo le muamua.
  5. O se atinaʻe malosi o se mea faʻafefete e mafua ai le paʻu o le paʻu, aemaise lava i le vaega faʻapitoa.
  6. Faʻasolosolo faifai pea o faʻamaʻi paʻu e pei o se anufe po o se fao.
  • O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e mafua ona o faʻamaʻi pipisi na mafatia ai tagata ao laiti. Ae ui i lea, o le amio leaga leaga e le o le mea mulimuli lea iinei.
  • O le mauaina o le maʻisuka e mafua mai i se olaga le tumau, o le leai o ni meaʻai e aofia ai le faʻaaogaina tele o gaʻo (chocolati, falaoamata). Obese tagata e faʻapitoa i lenei faʻamaʻi.

Faailoga e fautuaina ai le i ai o le maʻisuka maua

E taua le matauina o le maʻisuka e masani lava ona i ai ni "tagata malaga" e pei o le fatu fatu o le fatu, toto maualuga, atherosclerosis, toilalo ma le tele o isi.

Faailoga o le maʻisuka e mafai ona avea ma: ulu o le ulu, faʻalavelave maualuga (maualuga pe maualalo), gutu malulu, faʻateleina urination ma le tele o le galala, mea e maua ai le mamafa, po o lona le faʻafuaseʻi le leiloa.

Afai e te mauaina ia faailoga, ona talanoa lea i se fomai o le a auina atu oe mo suʻega (faʻamatalaga faʻapitoa, toleniga suega, c-peptide ma hemoglobin glycosylated).

O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e na o togafitiga o inisalini e togafitia. Ae o le togafitiga o le maʻisuka maua e mafai ona faia i se faiga faigofie poʻo le faʻaaogaina o laupepa, lea e faalagolago lava i le ogaoga o le faʻamaʻi o loʻo e mafatia ai.

Ina ia puipuia oe lava ma e pele ia te oe mai le maua o le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i tulafono faigofie:

  • Faʻaaloalo i meaʻai talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o aso uma i lau taumafa e tatau ona avea ma fua, fualaau faisua, ipu iʻa, ituaiga lanu ma fuālaʻau fou (Fuga suamalie),
  • Taitaiina o se olaga ola malosi
  • O le faʻaauau faifai pea o le tino o se tino,
  • Faʻamalosia le fesoasoani
  • Le suia o galuega ma malologa.

Manatua ma malamalama o le mauaina o le maʻisuka e le o se faasalaga, ae o se mafuaaga e mafaufau ai. Afai na faʻaalia lenei maʻi - mafaufau i ai, atonu o se mea e sese i lou olaga.

Tali i au fesili e uiga i le ala e te ai ai, faʻanofo, ma ua atuatuvale ... Afai e te taliina nei fesili i le taimi ma fetuunai lou olaga, o lona uiga e te le manaʻomia fualaau.

Talitonu o le tausisia o nei fautuaga faigofie o le a sili atu ona taugofie mo oe pe a faatusatusa i le faatauina o fualaau taugata ma sili atu ona fiafia pe a faatusatusa i le tausiga faifaipea o le fuaina o le suka o le toto.

Mafuaaga o le faamai

Sa leʻi mafai e saienitisi ona faʻamautinoa lelei mafuaʻaga o le maʻisuka i tamaiti. O le tele o taimi, e maua e tamaiti le maʻisuka ituaiga I.Pau lava le mea ua lauiloa i le asō o le mafuaʻaga lea e mafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  • togafitia o le maʻisuka,
  • elemene o le siosiomaga
  • mamafa o se pepe faatoa fanau mai e sili atu i le 4.5 kilokalama,
  • gasegase vaivai,
  • vave faʻaofiina le susu o povi i meaai a pepe,
  • vave fafagaina o pepe meamata.

O le vailaʻau faʻasolosolo o le mafuaʻaga lea o le maʻisuka o lau tama. Sei vagana pe a faʻapea o le maʻisuka ua maua mai e ala i le faʻavae, ona oʻo lea i le ituaiga II, e afaina ai augatupulaga taʻitasi.

E faigatā ona fai saʻo e uiga i mafuaʻaga e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, o le tele o vaega e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. E aofia ai le:

  • uiga faʻamaoni
  • nofoaga o le nofo ai
  • popole
  • siama
  • vailaʻau
  • ma isi vailaʻau e ulu atu i le tino o le tagata.

E le gata i lea, o se olaga le talafeagai e fesoasoani i le atinaʻeina o le le lava o le gaosiga o le inisalini: faʻaleagaina o le ava malosi, le lava o le afi ma le faʻaauau pea o mea taumafa e maua i le gaʻo.

I lalo o le aʻafiaga o nei mea taua, e amata ona le sao le faiga o le endocrine, ona o le mafuaʻaga e aʻafia ai sela o le pancreatic e nafa ma le gaosia o le inisalini.

Muamua manaʻomia mo le atinaʻeina o se maʻi ile tino

E i ai mafuaʻaga autu e mafai ona amataina ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. E foliga tutusa lava i latou na mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, ae tasi le eseesega tele i le va oi latou o mea faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini.

Afai e te mulimulitaia saʻo fautuaga a fomai, ona mafai lea ona e aloese mai le atinaʻeina o lenei maʻi. O le mea moni, o le mea muamua lava e tatau ona e lafoaia uma amioga leaga uma. I le faʻaopoopoga, e oʻo lava ile afi lona lua o le asu e afaina ai le soifua maloloina o tagata. E sili le fesuiaiga i se soifua maloloina lelei. O le mea lea, o le a mafai ona faʻaitiitia le cholesterol o le toto ma tausia ai velesi maloloina ma vaʻa toto.

E taua le mataʻituina o le maualuga o le cholesterol toto. O se paleni paleni taumafa e tumu i fiva ma e aofia ai sina kulukose ole fesoasoani. Ia, o le mea moni, e le mafai ona e faatagaina le faateleina o le mamafa o le tino. O le meaai e tatau ona paleni ona e mafai lea ona aloese mai le gaʻo ma le maualuga o le cholesterol. O le tuufaatasiga e tatau ona aofia ai:

  • lanumeamata lanumeamata
  • fualaau suamalie uma
  • kāloti
  • radis
  • paʻu paepae,
  • logo ata.

Ole gaioiga faifaipea o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin. O le iʻuga, ua faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, o le maualuga o le suka e faʻasolosolo lelei, o le a atili malosi ai maso. Faafetai i le a, o le a mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2.

Afai e fautuaina pea e le fomai nisi injections inisalini, i le tulaga o le faavaeina o le suʻesuʻega o loʻo i luga, ona tatau lea ona e faʻalogo i ana fautuaga. I lenei tulaga, o le fualaau o le fualaau faasaina e tatau ona fetuunaʻi i taimi uma e fesootaʻi ma suiga i le tulaga o le soifua maloloina o le tagata maʻi.

E tatau ona manatuaina o le puleaina o le inisalini i le tele o fualaau e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia. O le mea lea, i nisi tulaga, e le mafai ona e faʻafoʻosaʻoina le suʻega o le insulin o loʻo faʻatonu.

O aʻafiaga leaga e aʻafia ai le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e pei ona taʻua i lalo:

  • le lelei o le pancreas tagata, ona o le mea e mafua mai ai le le lava o le inisalini,
  • o le tetee atu o siama o le tino i aʻafiaga o le inisalini o le hormone, aemaise lava i le tino gaʻo, ate, muso,
  • mamafa tele
  • ogaoga faigata.

O le tetee o le tino o le tagata i le hormone o le inisalini e aofia ai le tele o aʻafiaga matautia, e pei o:

  • maualuga le toto maualuga
  • toto maualuga
  • siama faʻaleagaina o le fatu fatu,
  • atherosclerosis o toto toto.

Afai e maua le tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2, e taua le siakiina pea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le maʻisuka e sili atu ona taatele nai lo le gasegase. I le aotelega, e 1 mai le 90 tagata e maua i lenei faʻamaʻi.

E tele mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma e foliga tutusa lava ma le mafuaaga o le aano o le faʻamaʻi muamua. O se eseʻesega taua o le faʻafitauli ole gasegase ma le le lava o le inisalini gaosiga.

Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

O tamaiti uma e lamatia o loʻo faʻaalia se suʻesuʻega ia le itiiti ifo i le tasi i le ono masina. E masani lava, o le anapogi kullukose ua fuafuaina ma o le siakiina o aso uma e faia i se talaaga faʻapitoa. O le kulūkose o le toto e faʻalagolago i le matua o le tamaitiiti.

Mo tamaiti mai aso e lua i le 3 vaiaso (i le mmol / L) - 2.8-4.4, mai le 4 vaiaso i le 14 tausaga 3.3 - 5.6 mmol / L. ina ua mavae le 14 tausaga - mai le 4.1 i le 5.9.

I le fale, e mafai ona e iloa le faateleina o le kulukose toto e faʻaaoga ai se glucometer poʻo le faʻaaogaina o suʻega suʻega. E i ai foi se suʻe toto i le fale e aunoa ma se glucometer.

O le faʻailoga lona lua o faʻamaonia o le faʻamautuina lea o le maualuga o le hemoglobin glycated. Mai le atagia mai o faʻalauteleina o le maualuga o le kulukose i le tolu masina talu ai. O lenei faailoga e faʻaaogaina foi e iloilo ai le aoga o togafitiga faʻasolosolo ma ia vaʻaia le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka.

E faʻamoemoeina o se pasene o le hemoglobin atoa. O lea ituaiga faailoilo e le maua ai le matua o le matutua ma tulaga mai le 4.5 i le 6.5 pasene.

Mo le fuafuaina o le kulūkose i totonu o le urine, o le aso o le aso e ave ma o le kulūkose masani e le tatau ona sili atu nai lo le 2.8 mmol i le aso.

E le gata i lea, afai ei ai se masalosaloga o le maʻisuka, e tatau ona faia se suega o le faapaleni kullusese. E aofia ai i le mea muamua e muamua ona latou iloiloina le anapogi o le toto kulukose, ona latou tuu atu lea i le tamaititi e inu le kulukose i le fua faatatau e 1.75 g i le kilokalama o le mamafa, ae le sili atu i le 75 g. A uma le lua itula, ona toe faia lea o le auiliiliga.

Tulaga masani (faʻamatalaga i le mmol / l) e oo atu i le 7.8, e oʻo atu i le 11.1 - faʻaleagaina le faapalepale - vailaʻau. O le siama o le maʻisuka ua faʻamauina ua faamaonia i tulaga maualuga i luga o le 11.1.

O se auiliiliga o auupega i le pancreas o le faailo sili ona taua ma le logoina pe faapefea ona iloa le maʻisuka i totonu o se tamaititi e aunoa ma ni faailoga o le maʻi. E mafua mai i nei mea taua:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona fesootaʻi ma le faʻavaeina o se tali a le autoimmune faasaga i le tino o le pancreas.
  2. O le gaioiga o le faʻamafunaina o vaitusi tamaititi e tuusaʻo saʻo lava i le tagata autu o faʻamaʻi faʻapitoa.
  3. E foliga mai ua leva ona maua e tagata atamotu muamua faailoga muamua, pe a mafai pea ona e taumafai e teu le pancreas.
  4. O le fuafuaina o auupega fesoasoani e fesoasoani e iloa ai le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka ma ia faatonuina togafitiga insulin i se taimi tatau.

Ua faʻamaonia ai i tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matua o faʻamaoniga sili ona taua o: ICA (i peta suauʻu o le pancreas) ma le IAA (ile inisalini).

O le faʻalavelave faʻaleagaina i totonu o tamaʻitaʻi o Langerhans e faʻaolaina ai le gaosiga o autoantibodies ia latou vaega. E maitauina e foliga mai o le 1-8 tausaga muamua muamua o uluaʻi faailoga o le maʻisuka. ICA o loʻo maua i le 70-95% o mataupu o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka (mo faʻatusatusaga, 0.1-0.5% i tagata soifua maloloina).

E tusa lava pe leai le maʻisuka o le tamaititi, ae o nei ituaiga o siapo o loʻo iloa, ona i le lumanaʻi, o le maʻisuka ituaiga 1 o le a atiina ae ma le mautinoa e tusa ma le 87 pasene. Inisiua e maua pe inosia foi le inisalini e aliali mai foi i le ituaiga muamua o le maʻisuka, pe afai e maua le maʻisuka i se tamaititi i lalo o le 5 tausaga, ona maua ai lea o siama i le 100% o mataupu.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga e na ona faʻavaeina ai le mataupu o le maʻisuka aʻoga ma ona togafitiga.

Tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia le togafitiga o le inisalini. O le tele e manaomia le 2 pe sili atu injections o le inisalini i aso uma, i vailaʻau e faʻavasegaina e faʻavae i luga o le toto toto o le toto.

E i ai se manaoga faapitoa mo taumafa ma faamalositino.O le sini o le togafitiga o mea taumafa o le faapaleniina lea o taumafa i se fualaau o le inisalini ma taofi le toto toto i le tulaga manaomia.

Le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti e faalagolago atoatoa i le tulaga o le faʻamaʻi atoa. I le taimi muamua, o loʻo i ai le avanoa e togafitiga ai ma se suiga tele i le olaga, e aofia ai se soifua maloloina lelei ma faamalositino. O le a le mea e tatau i matua ona fai pe a maʻi?

Vaʻaia le mataʻituina o le maualuga o le suka i le tamaititi, aloese mai faʻataʻitaʻiga aupito maualalo ma maualuga.

I le taimi muamua, o le faʻataʻitaʻiga mo le puleaina ma le togafitia o lenei maʻi atonu e foliga faigata tele. Ae o le malamalama pe faʻafefea ona aʻafia se tamaititi i se faʻamaʻi e taua mo le faʻafoeina lelei o le maʻi.

E tatau ona e faamasani i faailoga o le maualalo o le kulukose toto ma iloa le mea e fai i ia tulaga.

E mafai e le maʻisuka ona 'ai i meaai tutusa e pei o tagata masani. Ae ui i lea, o le taumafa o se mea taua tele mo soʻo se tagata maʻi, aemaise lava mo le maʻisuka talavou. O le a mafai ona saunia e le dietitian nisi faʻamatalaga auiliili e uiga i meaʻai, lea o le ai ai le aofaʻiga talafeagai o elemene taua, gaʻo vailaʻau faʻamalosi ma fiber.

O le faamalositino o le vaega taua lona lua i le tau faasaga i le maʻisuka. E fautuaina e atiaʻe se vaega o faʻatinoga o le a faia e le tamaititi i se setete i aso taitasi.

Ae ui i lea, e tatau i matua ona nofouta o le gaioiga faaletino e maualalo ai le toto suka. Pe a taitaia le faamalositino, e matua taua lava le tausisia o meaai maualuga i le kulukose i se mea lata ane.

Talu ai ona o le toso malosi i le maualuga o le toto suka, o le hypoglycemic coma e ono tupu.

Faailoga autu

O mafuaaga moni o le maʻisuka tulaga e le mautonu, i tamaiti uma ma i tagata matutua. E masani ona taliaina e faapea o le maʻisuka e faʻasalalauina e se vaega faʻavae poʻo e faʻaosofia e se olaga le saʻo.

Ae mo le tele o tamaiti e maua i le maʻisuka (ituaiga 1), e leai se tasi e iai se faʻamaʻi i totonu o le aiga, o le mea tonu lava lea e tumau ai se mea lilo. O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona taatele i tamaiti.

I le avea ai o se tulafono, e afua mai i le matua le lelei o mea taumafa mai le laʻititi lava e faʻatasi ai ma se olaga e le masani ai e aunoa ma se faʻamalositino.

E i ai le tele o faʻamaoniga e mafai ona faʻamaonia se mea matautia ma tuʻuina atu se lapataʻiga vave e manaʻomia ona e gauai totoʻa i le faafitauli:

  • O le fiainu lava
  • Vaivai
  • Paʻu mamafa
  • Uiga masani
  • Paʻu o le tino
  • Tigā
  • Faʻafitauli faʻapitoa.

O faʻaʻailoga ma faailo o le maʻisuka faʻamalosi (ituaiga 1) i tamaiti e aofia ai mea nei:

  • Hyperglycemia,
  • Glucosuria
  • Polydipsia
  • Paʻu le mamafa o le mamafa
  • Faʻafitauli le saʻo
  • Faailoga o le ketoacidosis.

Suʻeina i le maualuga o le kulukose. O suālaʻau toto e faʻataʻitaʻiina e faʻaaogā ai toto samasama, laau toto ma glucometers. O nei faiga masani e siakiina ai aso taʻitasi e taofia ai le faʻamaʻi.

O lenei faʻamaʻi e matua faʻalavelave lava, aua e mafai ona tupu i se fomaʻi mo ni nai tausaga. O le mea lea, e matua faigata lava ona iloa ma amata ona togafitia i le amataga, pe a sili atu ona lelei le togafitiga. O faʻapogai autu o le maua o le maʻisuka o:

  • O le fia inu, susu le gutu.
  • Turinoa masani.
  • Vaivai vaivai musika, vaivai, le mafai ona faʻaaogaina sina faʻaletino malosi.
  • Tuʻuina o le paʻu, aemaise lava i le itutino.
  • Maʻa faʻapipiʻi siama.

Faailoga o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona agamalu ma faʻavave. Mo le tele o tausaga, o le maʻi e maua i se foliga le tumau ma lagona ai ua le o toe tuai.

O le auala asymptomatic o uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi lea e sili atu ona faigata ai le foafoaga mo ana suʻesuʻega muamua ma togafitiga.Pe tusa ma le 50 pasene o tagata gasegase i lenei maʻisuka mo le tele o masina e leʻi masalomia lona i ai i totonu oo latou tino.

I le taimi o le siakiina o le faamaʻi, ua leva ona latou mafatia i le retinopathy (mata mataʻutia) ma le angiopathy (faafitauli tau lapopoʻa) ma o latou uiga iloga.

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1:

  • e tumau pea le susu ma le fiainu,
  • telefoni masani,
  • vaivaiga o le musika, e le o le vaivai o le tino ma e oo lava i le gaioiga mai le masani faaletino,
  • o nisi taimi e mafai ona maitauina le leiloa mamafa (peitai e le o faʻamaonia nai lo le ituaiga muamua o le maʻisuka), ae e le o le uiga lea
  • sasaina o le paʻu, ae maise lava i le tino (o se taunuuga o le atinaʻe malosi o se faʻasologa o le fefete),
  • toe faʻaleagaina o maʻi paʻu o le paʻu (anufe, alosi).

O faʻamaʻi o le maʻisuka e leʻo faʻaalia. O nei faʻaʻailoga e mafai foi ona mafua i le tele o isi faʻamaʻi.

E tatau ona faʻalogo i faʻamatalaga nei, aemaise lava pe a iai nisi oi latou:

  • faʻaoga faifaipea,
  • fia inu pea
  • faateleina le faʻaleagaina
  • vaivai ma gasegase masani,
  • faʻanoanoa vaaia
  • vevela paʻu, faʻatasi ma le vevela,
  • leiloa o le mamafa ma le manaia lelei,
  • afaina poʻo tiga i totonu o vae.

Atonu, atonu, o se lisi laitiiti o faʻamaʻi eo mai faatasi ma le maʻisuka ituaiga 1.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

  • O le fia inu
  • Uiga masani
  • Paʻu mamafa
  • Vaivai
  • Faaitiitia le gafatia o galuega
  • Itching

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

  • Mafuaaga
  • Manava
  • O se lagona faifaipea o le fiaaai, e tusa lava pe a uma ona 'ai,
  • Gutu gutu
  • Uiga masani
  • Faʻafitauli leaga
  • Tigā
  • Vaivai vai
  • Itching

E pei ona mafai ona e vaʻai, o nisi o faʻamaoniga e tutusa i le mataupu muamua ma le lua, ae o loʻo i ai eseesega. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia o ia lava ao leʻi oʻo i le 30 tausaga, mai lona laʻititi, ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i totonu o tagata e silia i le 40.

E tusa ma le 50% o tamaiti o loo i ai pea le lamatiaga o le toe atiaeina o le maʻisuka ituaiga 1 i le lumanai (masani i le 20 ma le 30s).

Meaʻai mo le maʻisuka

O le Dieting e taua e pei o inisalini injections. A aunoa ma se meaai, e oʻo lava i le tosina atu o le inisalini o le a le fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata gasegase e matua faasaina ona ave mea nei:

  1. Suga, sukalati ma mea uma e aofia ai,
  2. Faʻasaʻu meaʻai ma piko,
  3. Gaʻo susu gaʻo
  4. Laʻau susu ma soupeti,
  5. Mea inu gaosi
  6. Fua maualuga o le suka,
  7. Fale faʻafiafia ma pusa.

O meaai e le o aofia i totonu o le lisi faasaina e mafai ona faʻaaogāina e tagata gasegase, ae e tatau ona pulea le tele o le taumafaina o oloa nei: pasta, fualaau, falaoa, pateta ma meaʻai susu.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se mea le fiafia, ae le o se faʻamaʻi matautia, pei ona latou manatu. E mafai ona e nofo faʻatasi ma ia, ae naʻo pe ae mulimuli i fautuaga a lau fomaʻi.

Mafuaʻaga mo le mauaina o le maʻisuka

O le mafuaaga autu o le maua o le maʻisuka e masani lava o le tagata maʻi, poʻo lona olaga. O le tagata aupito sili ona mafai ona afaina i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faamatalaina i upu nei:

Tausaga 35-40 tausaga. (e ui lava, o le mea moni, i tausaga talu ai nei, o le atinaʻe o le maʻisuka ua oʻo ile tausaga laʻitiiti i le tausaga)

O le mamafa

Toto maualuga (toto maualuga, poʻo le dystonia)

Galuega faʻatulagaina e fesootaʻi ma le faʻalavelave masani

Mea e le masani ai ma le le paleni meaai (meaai vave, meaai talafeagai, taumafataga o le po, ma isi)

Le lava se suiga masani o galuega ma malologa

E ui i le mea moni o le maʻisuka o le ituaiga muamua i le tele o tulaga e faʻaleagaina i le natura, e mafai foi ona maua, auai le gasologa o taimi, afai e le lelei le puleaina o le maʻisuka ituaiga 2, o le aofai o inisalini e gaosia i le tino e faʻaititia.

Faailoga o le mauaina o le maʻisuka

O le maʻi suka o lenei ituaiga ua taʻua foi o le le o le insulin-faalagolago. E masani lava, o le maʻi e tupu ona o se faʻamaʻi pipisi muamua i le laʻititi. O se faʻaopoopoga faʻaosofia e faʻaaogaina e ala i le mea na tupu.

O le tele o taimi, maua ai le maʻisuka ua maua ona o mafuaaga nei:

  • amio le taua
  • 'ai meaai vave ma isi mea leaga,
  • Taumafa mea taumafa maualuga i gaʻo (suamalie, soda, mea faʻafiafia).

Le lelei o meaai paleni e tau atu i se seti o le mamafa o le tino, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o togafitiga.

O le maʻisuka maua e o mai faatasi ma faʻamaʻi faʻapitoa: ischemia, maualuga maualuga o le maʻisuka, atherosclerosis, le toe faʻavaivaia.

O faʻapogai autu o le mauaina o le maʻisuka:

  • migraine
  • oso faafuasei le lolo atu,
  • matagogo
  • naunau pea e inu vai,
  • malaga masani i le faletaele mo se mea itiiti,
  • o se faʻaitiitia faʻaitiitia pe faateleina i le mamafa o le tino,
  • vaivai le tumau
  • naunau faifai pea e 'ai,
  • mimiti
  • taoto ma vili
  • manava manava
  • faaitiitia le puipuiga,
  • o le faasolosolo i le malosi ma le le lelei i le faasologa o taimi,
  • malosi pe a uma ona 'ai meaʻai po o meaʻai vevela,
  • sasaina i nofoaga vavalalata na mafua mai i le atinaʻeina o siama faʻamaʻi,
  • paʻu paʻu.

Faailoga o le faamai e le o vave mai, o le mea lea, mo le tele o tausaga, e le masalomia lava e le tagata le i ai o maʻi.

O le leai o ni faʻamaoniga i le amataga o faʻamaʻi e tuʻuina atu ai faʻafitauli i isi faʻamaʻi ma togafitiga. E silia ma le 50% o tagata gasegase e alu i le fomaʻi i se tulaga maualuga o le faasalalauina o le faamai.

Afai e maʻi se tasi o le aiga, atonu o le a aafia le faʻamaʻi e isi tagata o le aiga. E mafua lenei mea ona o le mafuaʻaga o le atinaʻe o le mamafa ma le maualuga. Afai o le aiga atoa ua i ai ni pauna faaopoopo, atonu e sili atu le numera o mataupu.

E taua le iloa e le fautuaina e ave suʻega ma corticosteroids mo i latou e faigofie i le amataga o le maʻi.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Eseesega mai le vavalalata

O le eseesega tele i le va o le maua o le maʻisuka ma le maʻisuka faʻaleagaina o le leai o se aoga e taʻavale ai inisalini. I nai tuusaunoaga e le masani ai, e maua e tagata gasegase i totonu o le siama, ae e mamao ese mai togafitiga autu mo togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faailoga, ma le ituaiga 2 atonu e le tupu mo le tele o tausaga.

E maua se faʻamaʻi pipisi i luga o tagata matutua. O le mafuaʻaga o lenei mea o se faʻalavelave faʻalavelave o gaioiga i le tino ma faʻamaʻi o le pancreas i se faiga masani. Ae, i le aluga o taimi, ua suia fuainumera.

O le tele o taimi, o tupulaga talavou, tamaiti ma talavou e o mai i le falemaʻi e tutusa ma latou faʻaʻailoga.

O le atinaʻeina o le maʻisuka i le tupulaga laiti e fesoʻotaʻi ma mea nei:

  • faʻaleagaina o le siosiomaga
  • meaai leaga
  • leai ni mea tau taaloga i olaga o tamaiti.

Afai e leʻi maʻi muamua se tagata, ona e le tatau lea ona e mautinoa o le a pasi le maʻisuka. Faʻatasi ai ma se olaga sese, e faigofie lava ona faʻateteleina le tulaga o le soifua maloloina. Ona o le tutusa o faailoga o le ituaiga muamua ma maua ai le maʻisuka, e faigofie ona fuafua le atinaʻeina o togafitiga e ala i le alu i le ofisa o le fomai.

Mataʻutia o faamaʻi

O nisi tagata e talitonu o le maualuga o le toto suka e le mafua ai ni faʻafitauli ona e leai ni maʻi poʻo ni tiga. E pei ona talitonu i le sosaiete, afai e leai se mea e tiga, ona le aoga ai lea ona alu i le fomaʻi.

O le faʻamaʻi e matautia e le o faʻamaoniga, ae faʻafitauli. O le maualuga o le suka toto e vave faaleagaina ai veins ma toto toto. O lenei faagasologa e umi ma leai se afaina. O le mea lea, o le tagata gasegase e le o nofouta i le atinaʻeina o le maʻi.I tausaga mulimuli ane, e aunoa ma se togafitiga talafeagai, o le toto ua paʻu, ua mafua ai faamai nei:

  • atinaʻe o tauaso (e tauaso se tagata pe a mavae le 3 masina talu ona leai se togafitiga),
  • taʻavale (faʻapipiʻi vave se tagata i se nofoa faataavalevale).

I le i ai o togafitiga i maʻi, o le faʻamaloloina o le faʻaleagaina o fafo i le paʻu sa maitauina. O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻasalaina ai le tagata gasegase, faʻalavelave solo. Feu e vaivai ao savali. I le tulaga sili ona leaga, o le gangrene e atiina ae, e mafua ai le le atoatoa.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Puipuiga ma fautuaga

E mafai ona maua le maʻisuka. O le mea lea, ia lapatai oe lava ia, mataʻituina auala e puipuia ai:

  • lafoai masani leaga (lua-lima ulaula e afaina ai le tino),
  • 'ai naʻo meaai fou ma maloloina,
  • Mataʻituina lou toto cholesterol
  • pulea le maualuga o le suka ma se masini faʻapitoa (e faʻaaogaina i tagata na muai fuafuaina i le faʻamaʻi).

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia ma matautia. O le mea lea, i le maitauina o nai suiga i le tino, faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi. O le faʻamaoniga o faʻamaʻi i uluai laʻasaga na laveaiina ai le silia ma le selau soifua. Tuʻu se suʻega masani, e pei ona manaʻomia e le suʻega.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

E mafai faapefea ona e fuafuaina le amataina o le maʻisuka?

O se tasi o faʻalavelave sili ona lamatia o le maʻisuka, o le maʻi lea o le maʻi. I.e. i taimi muamua lava, o ona faʻaaliga e toetoe lava a le iloa. E masani ona iloa i le taimi o le suʻega o le toto. Ae ui i lea, aʻo amata ona maua le malosi o le maʻisuka, o loʻo taua i lalo:

Paʻu paʻu, fungal infections, sosolo

"Faʻailoga Faigata Faʻanoanoa"

Faʻaitiitia le faʻamaʻi ma faateleina faʻamaʻi pipisi

Leai o lagona o pito i lalo

Faʻasolosolo faifaipea aemaise i le po

Laveʻa le faʻamālōlōina o le maoaʻe ma tipi

O faʻafitauli faʻalavelave, faʻaletonu o mea e le masani ai

E foliga mai, lelei, o le tele o suka i le toto, o le a la? A uma, e leai se mea e tiga! O le maʻisuka e matautia tele mo ona faʻalavelave. O le mea moni o le maualuga maualuga o le suka o le toto e faʻaleagaina ai le tino. O le mea lea e tupu lemu ma le manino ma atonu e le o lagonaina i ni nai tausaga, ae ui i lea, o faʻalavelave e mafua mai i le faʻaleagaina o tamai vaʻa e tupu i le vave vevela ma taʻitaʻia ai aʻafiaga: mo se faʻataʻitaʻiga, i le atinaʻe o le retinopathy, o le tauaso e mafai ona tupu i totonu o le tolu masina, mafai ona liliu se tagata maʻi i se tagata soifua maloloina.

Togafiti

O le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia - e faʻavavau. Pau lava le avanoa e teu ai le avanoa mo se taimi umi, atoatoa lona olaga o le toe faʻapaʻiaina atoa o lou olaga i le malamalama o mea fou. E tatau ona iloa le auala e pulea ai le ala o lenei maʻi. I le faia o lenei mea, e tatau ona sui lau masani masani: paleni paleni paleni, faʻaleleia le gaioiga faaletino, lafoaʻi amioga leaga, ia mautinoa e suʻeina oe e se endocrinologist, ophthalmologist, cardiologist ma le poto faapitoa i le maʻisuka vae ia le itiiti ifo i le ono masina ma ia matua lelei a latou fautuaga.

O le a le mea e tatau ona malamalama i ai o le tetee?

O le tetee (tetee) o le tetee o le tino o le tagata i aafiaga o le insulin i le hormone. O lenei faiga faʻaleagaina e iai ni aʻafiaga le lelei:

  • faateleina i le toto maualuga
  • toto maualuga
  • faʻaauau o le alualu i luma ole maʻi fatu fatu ma le atherosclerosis vascular.

O fatutini Beta e maua ai le inisalini e osofaia e le polokalama a le tagata maʻi (e pei o le maʻisuka ituaiga 1), ae o le a faasolosolo malie ona le mafai ona latou gaosia se aofaiga talafeagai o le hormone.

O se taunuuga o le faʻaosofia faifai pea i maualuga maualuga o le kulukose, ua maeʻa ai sela o le pancreatic, o la latou faʻaaliga ma le sili atu ona faigata o le maʻisuka.

Afai ua maua oe i le maʻisuka ituaiga 2, e taua le siakiina pea o le maualuga o le kulukose i lou toto. Afai e tatau ai, o le faʻaaogaina o tui e tatau ona aʻoaʻo e faia e aunoa ma se fesoasoani.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e tele lava ina matauina nai lo le muamua. Afai tatou te mafaufau i fuainumera, ona tatou talanoa lea e uiga i le 1 maʻi mo tagata uma e 90.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

Faailoga o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona agamalu ma faʻavave. Mo le tele o tausaga, o le maʻi e maua i se foliga le tumau ma lagona ai ua le o toe tuai.

O le auala asymptomatic o uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi lea e sili atu ona faigata ai le foafoaga mo ana suʻesuʻega muamua ma togafitiga. Pe tusa ma le 50 pasene o tagata gasegase i lenei maʻisuka mo le tele o masina e leʻi masalomia lona i ai i totonu oo latou tino.

I le taimi o le siakiina o le faamaʻi, ua leva ona latou mafatia i le retinopathy (mata mataʻutia) ma le angiopathy (faafitauli tau lapopoʻa) ma o latou uiga iloga.

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1:

  • e tumau pea le susu ma le fiainu,
  • telefoni masani,
  • vaivaiga o le musika, e le o le vaivai o le tino ma e oo lava i le gaioiga mai le masani faaletino,
  • o nisi taimi e mafai ona maitauina le leiloa mamafa (peitai e le o faʻamaonia nai lo le ituaiga muamua o le maʻisuka), ae e le o le uiga lea
  • sasaina o le paʻu, ae maise lava i le tino (o se taunuuga o le atinaʻe malosi o se faʻasologa o le fefete),
  • toe faʻaleagaina o maʻi paʻu o le paʻu (anufe, alosi).

O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?

Afai i totonu o le aiga a itiiti ifo ma le tasi le tagata ua mafatia i se gasegase o le maʻisuka ituaiga 2, o le mea moni o lenei mea moni e faateleina ai le ono tulai mai o le maʻi lava e tasi i aiga vavalalata.

O le maualuga o le mamafa ma le maualuga o le toto maualuga e taua foi mafuaaga mo le atinaʻeina o le maʻi, e mafai ona faapea o le inisalini ma le mamafa mamafa e fesootai saʻo. Toeitiiti o ituaiga uma o gasegase e mafatia mai nisi pauna.

O le maualuga o le mamafa, o le sili foi lea o le mauaina o le maʻisuka. Faʻasaga i tua o se maʻi na natia, o le thrombosis o le coronary poʻo le stroke e mafai ona atiaʻe.

Afai e faʻaaogaina e se tagata ia togafitiga ma corticosteroids, ona tatau lea ona ia iloa o nei vailaʻau e mafai ona faʻaititia atili ai le lamatiaga o le totoina o le maʻisuka ituaiga 2.

E faapefea ona puipuia se maʻi?

Faʻataʻitaʻi mai fomaʻi togafitiga e puipuia ai le puipuia o le faʻamaʻi. E tāua le taumafai e taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma lafoai vaisu. E oʻo lava ile ulaula lona lua e leaga ai le soifua maloloina.

Fesuiaiga i meaʻai maloloina lelei o se fautuaga lelei. O lenei mea o le a fesoasoani i le tausia o velesi maloloina ma gaʻo, faʻapea foi ma le tausia o le cholesterol i totonu o faʻatapulaʻa talafeagai.

O se paleni paleni mea taumafa i le fiber, maualalo i le kulukose ma gaʻo eleʻele faigofie lea o le a fesoasoani e faʻaititia le mamafa ma faʻaitiitia ai tulaga mo le maʻisuka ituaiga 2.

O tagata o loʻo lamatia i le maʻisuka poʻo ua uma ona feagai ma faafitauli e tatau ona toe iloilo a latou masaniga taumafa ma aofia ai i a latou meaʻai:

  • kāloti
  • lanumeamata lanumeamata
  • fualaau suamalie
  • kapisi
  • radis
  • logo ata.

E tatau ona e faʻaeteete e uiga i soʻo se suiga i le tulaga o le soifua maloloina, faailoilo o le maualuga o le toto maualuga. Aua le galo e uiga i le pasia o suʻesuʻega taimi faʻasaga ma saili i taimi uma fesoasoani fesoasoani fomaʻi pe a e lagona le le fiafia. Ole a fesoasoani lenei mea e aloese mai le tele o faʻafitauli o le faʻamaʻi o le maʻisuka.

Pe ou te manaʻomia se gaoioiga faʻaletino?

Afai e te faʻaauau i le gaioiga faaletino, o le a fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa o le teteʻe atu i le inisalini, lea, o le mea moni, e faʻaitiitia ai mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai ole togafitiga ole inisalini fautuaina, o le fua o le vailaʻau e faʻatonutonuina e tatau ona fetuunai lelei (faʻalagolago i le tikeri o le gaioiga faaletino ole maʻi).

Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o voluma tetele o inisalini (o suiga eseese o le umi), e mafai ona atiaʻe le hypoglycemia ogaoga, o le mafuaʻaga lea e taua tele ai le togafitiga o le maʻisuka.

Pe a taʻalo taʻalo, o le maʻisuka e mumu gaʻo gaʻo. I lenei tulaga, o le mamafa o le mamafa o lau paʻu i le tele o le manaʻomia, ma o siama maso o loʻo tumau i se tulaga malosi.

O le kulūkose o le toto e le faʻavaivai, e tusa lava pe sili atu lona tele.

Vaʻai le maʻisuka ituaiga 2

E oʻo lava i taimi e maua ai togafitiga ma togafitiga o le maʻisuka (faʻapitoa foi ma le gasegase) e mafai ona faigata i le tele o faafitauli tau le soifua maloloina. E le gata e le gata i le leaga o le paʻu o fao ma le paʻu vevela, ae o le alopecia, mea ania, poʻo le thrombocytopenia.

I le faaopoopo atu i nei mea, atonu e iai ni faʻafitauli i le ituaiga lona lua o le maʻisuka:

  • arteriosclerosis o arteries, lea e mafua ai le faʻalavelave i le taamilosaga o le toto i pito i lalo, fatu, ma e oʻo lava i le faiʻai,
  • maʻisuka nephropathy (faʻatoʻa fatuga),
  • maʻisuka retinopathy (mata o le tino),
  • maʻisuka neuropathy (maliu o le nerve tissues),
  • gaʻo ma le pipisi o vae ma vae,
  • sili atu le lagona i faʻamaʻi pipisi.

Afai ei ai ni nai faʻafitauli o le soifua maloloina, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi mo fautuaga. O lenei mea o le a le mafai ai ona amata se maʻi faʻafefe.

Tuua Lau Faamatalaga