O le maʻi o le maʻisuka ma le aano o le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi o faʻatelega masani o lo tatou taimi. E aʻafia ai tagata o tagatanuu, tausaga ma vasega. E foliga mai e le mafai ona puipuia oe lava pe e te mautinoa oe lava. O lenei maʻi e le mafai ona vaaia e mafai ona sosolo faafuasei ma faafuasei. Ae ui i lea, e le o taimi uma lenei.

O lenei tusiga e tuuto atu i le aano, pathogenesis, ma le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka malosi (DM). O le a tatou paʻi foi i le mataupu o lona siama ma togafitiga. O le a e vaʻaia o lenei faʻamaʻi o loʻo i ai ni faaosoosoga faapitoa ma mafuaʻaga, e mafua ai, e mafai ona atiaʻe ni auala puipuia e puipuia ai. O le a e mauaina foi faailoga autu o le faamai, lea o le a fesoasoani ia te oe e fuafua ai lona tupu i le taimi ma saili ai fesoasoani talafeagai i taimi talafeagai.

O lea - o le maʻi suka (vasiology, falemaʻi, togafitiga o loʻo talanoaina i lalo).

Faʻamatala puupuu e uiga i le faʻamaʻi

O le maʻisuka o se faʻamaʻi tumau o le siama o le endocrine e fesootaʻi ma le gaosiga o le inisalini, faʻaalia i le tele o kulukose i totonu o le toto. O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaleagaina faʻafitauli o le tino ma mafua ai isi maʻi tuga mai le fatu, fatugaʻo, vaʻa toto, ma isi.

Faʻavasegaga

Ae e te leʻi suʻesuʻeina tulaga autu o le maʻisuka faafomai (falemaʻi, togafitiga, puipuiga o loʻo tuʻuina atu i lenei mea), e tatau ona e faamasani ia te oe i lona tulaga aloaia aloaia.

E tusa ai ma togafitiga faafomaʻi, o lenei maʻi ua vaevaeina i:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini ona o le mea moni e le mafai e gaʻo o le endocrin ona gaosia i le mea saʻo. O le isi igoa mo le maʻisuka ituaiga 1 o le insulin-faalagolago, ona o lona togafitiga masani o le pulega faifai pea o le inisalini.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 o se taunuuga o fegalegaleaiga le talafeagai o le inisalini ma suauu. O lenei maʻi ua taʻua o le insulin-tutoatasi, talu ai e le aofia ai le faʻaaogaina o lenei fualaau mo togafitiga.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o mafuaʻaga o nei faʻamaʻi e matua eseese lava mai le tasi ma le isi. O le mea lea, o falemaʻi mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o le a ese foi. Peitai, o le a tatou talanoa e uiga i lenei mea i se taimi mulimuli ane.

O le a le mea e tupu i le tino i le taimi o se gasegase?

Faʻafitauli o le faʻamaʻi

O le faiga o le amataga ma le atinaʻe o le maʻisuka e mafua mai ile lua vaega autu:

  1. Pancreatic inisalini le lava. E mafai ona tupu lenei mea ona o le tele o faʻaumatiaga o siama endocrine o lenei okeni e mafua mai i le pancreatitis, siama viral, tulaga faʻalavelave, kanesa ma maʻi autoimmune.
  2. Le tutusa laasaga masani i le va o siama o le tino ma le insulin. O lenei tulaga e mafai ona tupu e avea o se taunuuga o suiga faʻapitoa i le fausaga o le inisalini poo le solia o le masini responsive cell.

Etiology o le maʻi

Ae e te leʻi masani i le siama, falemaʻi, togafitiga o le maʻisuka, e tatau ona e aoao e uiga i mafuaaga o lona tupu.

E masani ona taliaina e faapea o le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻamaʻi faigata ona o isi mea faʻaosofia.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le mafuaʻaga o le faamai e mafai ona avea ma vailaau faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai siama o le pancreas (rubella, mumps, chickenpox).

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, o le meaʻai e mafai ona avea ma se faʻaosoosoga.

O se mea tāua i le faʻaalia o le maʻi o le maʻisuka e tatau ona mafaufau i tulaga faigata e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le endocrine polokalama ma le inisalini gaosiga, faʻapea foʻi ma masaniga leaga ma se olaga e le masani ai.

O le mea lea, matou te mafaufauina le aano o le maʻisuka. O le falemaʻi o lenei faʻamaʻi o le a tuʻuina i lalo.

Faailoga masani

E taua tele le suʻeina o faʻamaoniga autu o le maʻisuka ina ia mafai ai ona latou vaʻavaʻai i le taimi, feutagai ma se fomaʻi ma amata togafitiga faʻapitoa. O le falemaʻi o le maʻi suka (faʻamaoniga, togafitiga, faʻataʻitaʻiga o le a talanoaina auiliili) e fesoʻotaʻi lelei lava ma faailoga o le maʻisuka.

O faʻamaoniga autu o le maʻi e aofia ai:

  • Mauaina tele, aemaise i le po. E mafua lenei ona o le tele o le kulukose i le urine.
  • O se faʻaauau pea o le fiainu, faʻaosofia e le tele o tupe leiloa o le suavai, faapea foi ma le faateleina o le toto.
  • O le matelaina le mautonu e tupu mai ona o se faʻafitauli o le tino.

O nei faʻaʻailoga, lea e foliga mai vave ma le taimi e tasi, o ni faʻamatalaga iloga o se ituaiga o maʻisuka ituaiga 1. E ui lava e masani ona masani i latou o faailo masani mo le maʻisuka ituaiga uma. Afai tatou te talanoa e uiga i se maʻi o le insulin, o lona uiga e tatau ona tatou taʻua le mafuaʻaga o le mamafa o le mamafa o le gaʻo ona o le faʻateleina o le gaʻo ma gaʻo.

E maua i le falemai le maʻisuka ituaiga 2 le mamafa.

O faʻamaoniga lona lua o le maʻisuka o ituaiga uma e aofia ai:

  • susunuina o lagona o le paʻu ma mucous membranes,
  • vaivaiga maso
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o faʻamatalaga faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻailoaina ma manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

Faʻailoga faʻamaʻi

E taua tele le amata togafitiga vave. Talu ai ona o le maʻisuka e mafua ona o le faʻaosoosoina o faʻamaʻi tuga e pei o le atherosclerosis, o le atuatuvale, o le siama, o le faʻamaʻalogaina, faʻatoʻa fatuga, abscesses ulcerative, ma le leai o se faʻaaliga.

E le gata i lea, afai e te le togafitia lenei maʻi pe tuulafoaia le faʻasalaga a se fomaʻi, o aʻafiaga le talafeagai e pei o le coma ma le oti e mafai ona tupu.

E faʻapefea ona maua le maʻisuka? O le falemaʻi o le faamai e tatau ona mataala le fomaʻi ma faʻamalosia o ia e faʻatonu se suʻega maeʻa. O le a le mea o le a aofia ai?

Faʻamatalaga o le maʻi

Muamua, o le a talosagaina le tagata maʻi e suʻe se suʻega toto mo le glucose concentration. E tatau ona faia lenei mea i se manava gaogao, pe a mavae le sefulu itula o le anapogi. O a faailoga i le suʻesuʻega e tatau ona e gauai i ai?

O le maʻi suka o loʻo faʻaalia i le faateleina o tulaga maualuga (masani, o faʻamaoniga mo le maʻi e sili atu i le 6 mmol / l).

E le gata i lea, e mafai e se fomaʻi ona manatu e talafeagai le faia o se suʻega o le faapaleni kullukose, lea e manaʻomia ai e le tagata maʻi ona inu se vaifofo faapitoa ile kulukose. Ma, i totonu o le lua itula, o suʻega falesuesue o le a faia e fuafua ai le faʻapalepale kulukose o le tino. Afai e sili atu le 11.0 mmol / l, e tatau ona talanoa e uiga i le siama o le maʻisuka. O le falemaʻi o le faʻamaʻi o le a avea ma faʻamaoniga manino o lenei mea, talu mai mulimuli ane e mafai ona fautuaina e siaki le tikeri o le hemoglobin glycosylated (o se faailoga masani e laʻititi ifo i le 6.5%).

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi aoga ona fautuaina le faanatinati ina ia auiliiliina e fuafua ai le i ai o le suka ma le acetone i le biomaterial.

O lea, na matou filifili ai i le siama o le maʻisuka. O le falemai ma togafitiga o lenei faamaʻi o le a faamatalaina i lalo.

Tusa 1 togafitiga faʻamaʻi

Ae e te leʻi iloa le auala e togafitia ai le maʻisuka, e tatau ona e suʻe se faʻamatalaga maʻoti, o lona uiga, fuafua le ituaiga o faʻamaʻi ma lona tulaga. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le falemaʻi lautele o le maʻisuka e taua tele pe a faatonuina togafitiga.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 1, o le a fautuaina e le fomai le togafitiga o le inisalini, lea o le a ia fuafuaina ai le aso e tatau ai fualaau faasaina. O lenei metotia e mafai foi ona faʻaaogaina mo le maʻisuka faʻalagolago i le insulin i le ituaiga lona lua.

O le sauniuniga o le inisalini o se hormone e maua mai le suauu paʻu o manu eseese poʻo tagata. O Monovid ma faʻasoa asisulima e iloga, faʻataʻitaʻoti ma faʻaʻumiʻumi-gaioiga, aganuʻu, taʻutino ma le tasi. E i ai foi tutusa tutusa o le inisalini o le tagata.

O le fualaau faasaina ua tui i totonu o le lafu gaʻo, faʻaogaina, faʻaaogaina sina siʻosiʻomaga puupuu po o se masini faapitoa i foliga o se peni ma se tamai fala.

O nei manipisi o le a fesoasoani e toe totogi ai mea faʻalavelave na mafua mai i le solia o le gaosiga o le gaʻo. O nisi taimi o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai le pamu insulin.

O le fualaau faasaina e tui i le tele o taimi i le aso, e fuafua lava i taumafa ma togafitiga faafomaʻi.

O isi mataupu faavae mo le togafitiga o le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le faʻamaloloina o faʻamaʻi, o le puipuia o faʻafitauli o le faʻamaʻi, ma le faʻaleleia atili o galuega faʻapitoa (fualaau e pei o Actovegin, Festal, Cytochrome e mafai ona faʻaaogaina mo lenei mea).

Ina ia ausia le maualuga o aafiaga o togafitiga faafomaʻi, o le a fautuaina le tagata maʻi i se taumafataga ma le gaioiga faaletino.

Tusa 2 togafitiga faʻamaʻi

Le togafitiga o le maʻisuka e le o insulin-toto e masani lava ona amata i le togafitiga o meaʻai ma gaioiga faʻafefegatiga. O le a latou fesoasoani i le faʻaitiitia o le mamafa ma le paleni metabolism.

Afai o le maʻi na maua i tulaga mulimuli ane, o le a fautuaina e le fomaʻi togafitiga fualaau i lenei fomaʻi o gaioiga:

  • Faʻaitiitia le aofaʻi o le kulukose i totonu o le iniseti ma le ate, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia atili o lagona o gaʻo e gaosia ai le inisalini (faʻavae i le metformin: "Formin", "Metomma", "Diaformin", "Gliformin", e faavae i rosiglitazone: "Avandia", pioglitazone: "Actos" ) Ua taʻua e tagata lenei togafitiga o se hypoglycemic.
  • Faʻaleleia togafitiga o le inisalini. O nei mea e mafai ona avea ma vailaau faʻamalosi, vailaʻau faʻatoʻaga o le lua-generation sulfanylureas (Maninil, Diabeton, Glimepirid, Diamerid, Glimaks, Glunenorm), ma meglitinides (Diagnlinide, Starlix).
  • Faʻailogaina o enzymes ile inisinia ina ia faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le vaega o meaʻai (fualaau oona e faavae i luga o le acarbose).
  • Tuʻuina o le cholesterol, faʻamalosia ai le taliaina o masini vailaʻau, faʻaleleia atili o le gataifale (fualaau oona lea e faʻamaonia ai le gaosiga o le gaosiga - le igoa faʻaletulafono e le faʻaaogaina e le WHO).

Fautuaga lautele

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o se mea tāua i togafitiga o soʻo se ituaiga o maʻisuka o se meaʻai malosi ma faʻamalositino faaletino.

E le gata i lea, i le faagasologa o togafitiga o le maʻisuka, e tatau ona manatua i le mafaufau o le faʻamaʻi ma e le mafai ona faʻaleleia. O le mea lea, o vailaʻau uma o le a manaʻomia ona ave mo le ola ma faʻasalaga.

O le pulea e le tagata o ia lava e taua tele i le togafitiga o le maʻisuka - o le sili atu ona ogaoga ma le tali atu o le tagata maʻi e maua lona soifua maloloina, o le faigofie ma le itiiti ifo le tiga o le aʻoga o le maʻi.

Ma mulimuli ane

Ioe, o le maʻisuka o se maʻi le lelei ma faʻalavelave lea e ono mafua ai le tele o gasegase tuga ma maʻi. O le ata o le maʻisuka ua faʻaalia ai faʻamaoniga ma faailoga.

O togafitiga faafomaʻi taimi e taua tele i le togafitiga o le faʻamaʻi ma le faʻaumatiaina o faʻamaʻi tiga. Afai o le tagata gasegase e matua pipii atu i le tusi a le fomaʻi, mulimuli i se meaʻai, taʻitaʻia se olaga ola malosi ma tausisia se uiga lelei, ona faʻatapulaʻaina ai lea o faʻamaʻi o le maʻisuka, ma o le a mafai e le tagata gasegase ona lagona atoatoa se tagata soifua maloloina ma atoatoa.

O le maʻi o le maʻisuka ma le aano o le maʻisuka. Mafuaʻaga autū

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le le atoatoa o le insulin. O le tino aʻafia e le mafai ona feagai ma le kulukose i le auala lava lea e tasi e pei o lalo o le physiological conditions, lea e oʻo atu ai i le hyperglycemia.

O le maʻisuka ua sili ona eseese lona uiga, ua mafua mai i mafuaaga e aofia ai i le tele o auala e mafua ai le faamai, lea, o lea la, o se vaega eseese, ae le o se falemai. Ina ia malamalama i le natura o le faamaʻi, e tatau ona suesue i faamatalaga faavae e uiga i le faasela ma le gaioiga o le inisalini, o lenei mea e fuafua ai le maʻisuka o lona tino o loo avea ma sui tonu i le faiga o gaioiga o lenei hormone.

O le hormonone polypeptide o loʻo faʻapipiʻiina i suauu B o tamaʻi pancreatic o Langerhans, lea, pe a maeʻa le tapenaina o le peptide faʻailoga, e teuina i totonu o pulu tioata, e pei o le proinsulin.

O iinei e oo mai i le pipiiina o le molecule, o le mea lea, e faamatuu atu ai e sela o le B ia molikula o le inisalini ma, i le taimi lava e tasi, o se aofaiga tutusa o le C-peptide. Faatasi ai ma se vaitafe toto, o peptides e lua e oʻo atu i le ate, lea e avea o se faamama, lea e tusa ma le afa o le insulin molecule ua uma ona aoina i le taimi muamua o le pasese.

I lenei auala, e puipuia e le tino ia lava mai le tele o gaoioiga o le inisalini, lea e mafai ona mafua ai le gasegase e le manaomia. A maeʻa ona pasia le ate, o le inisalini e ala i le toto toto tele e ulufale atu i totonu o le tino, e aofia ai le tino ma le musika.

I le faʻaopoopoga i siama ma gaʻo gaʻo, o loʻo i ai ni maso o loʻo i ai ni faʻamaumauga faapitoa o le inisalini i luga o latou siama. O molimulini insulin e fusifusia i vaega o le alafapeta o le atigipusa ma, o le mea lea, mafua ai se tali o filifili, lea e fuafua ai le aafiaga o le hormone.

Ona o le fusifusia o le inisalini i le nusipepa, ua faʻaaoga ai le vaega o le beta, lea i totonu o lona vaega intracellular (ie, le vaega) faʻamalosia ai le sui o le inisalini receptor. I le taimi nei, o loʻo i ai le tele o ituaiga o nei meaola (IRS-1, IRS-6 ...), ma o latou tiute ua uma ona malamalama i ai.

O isi vaega ole IRS-1 ma le IRS-2 o le mole mole mo le puleaina o isi mea na tutupu i totonu o le masini. E mafai ona tatou fai atu e lua auala autu: i le tasi, phosphatidylinositol-3-kinase (PI 3-K) o loʻo faʻaaogaina, i le lona lua, o le protein kinase e faʻaaogaina e le mitogen.

O le iʻuga, e oʻo atu i le felauaiga o le kulukose i totonu o le masini, lea e aofia ai i le inisalini e faʻapipiʻiina ai le kulukose, e faaopoopo atu i aʻafiaga o le inisalini, lea e fesoasoani i le tuufaatasia o palatini, lipids ma glycogen, faapea foi ma lona tuputupu aʻe.

O le taunuuga mulimuli e faalagolago i le atoatoa o le fealofani o le tagata lava ia, ma e fesoasoani i le mea moni e faapea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma metabolic faagasologa o loo tausia i totonu o tulaga masani. O suiga e fesoʻotaʻi ma soʻo se vaega ole filifili o le inisalini e ala i lona aʻafiaga o loʻo aʻafia ai i le faaletonu o le kulukose, o lona tupuaga e matua eseese lava.

E le o se maʻi tasi, ma o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi tasi, ae o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi lea e sili atu ona lelei le faʻamalamalamaga o le "syndrome". O le faʻavasegaga o loʻo iai nei o le maʻisuka faʻaaogaina le malamalama o le pathogenesis, lea e mafai ai ona faia se auala saʻo i togafitiga.

I le faʻamatalaga o le maʻisuka, o le faaupuga "tulaga maumaututu" poʻo le "relative" e faʻaaoga ai le inisalini, o loʻo faʻaalia i le faiga o pathogenetic mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka syndrome ma ona togafitiga. O se vaega taua foi o ituaiga autu e lua o le maʻisuka, ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2.

Ituaiga 1 maʻisuka

Ole vaega mulimuli o le pancreas i lenei ituaiga o faamaʻi e le mafai ona maua mai le inisalini, lea e mafua ai le le atoatoa ma le gasegase o le ketoacidosis, talu ai o mea uma e gaosia ai le gaʻo ma amino-acid o se mea ketoplastic mo le fausiaina o tino o le ketone.

O le maʻisuka e afua mai i le mimamune le paʻu lemu o suauu o B, lea e mafai ona faʻaalia e ala i le i ai o autoantibodies.O le siakiina o auupega e faasaga i le glutamic acid decarboxylase ma le tyrosine phosphatase (IA-2ab), ae o le insulin foi, o se faamaoniga o nisi o molikula e avea ma auto-auto-auto ma o le tali autoimmune e faasaga ia i latou.

E mafai ona iloa faʻamaʻi muamua aʻo lei amataina le maʻisuka, o lona uiga, aʻo leʻi faʻamautuina le faʻapalepale o le kulukose. O le atinaʻeina o se metotia o le autoimmune e manaʻomia ai se gasegase e mafua mai i suiga o haplotypes i le vasega II o le HLA.

O loʻo matou talanoa e uiga i tala faʻataʻoto o le DR3, DR4 ma le DQA1 ma le DQB1, o la latou mafutaga ma le maʻisuka ituaiga 1 sa faʻaalia pea. O nisi o talatala o nei ituaiga gasegase e faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o se faamaʻi (mo se faataitaiga, DQA1-0301, DQB1-0302, DQA1-0501, ma isi), o isi e galulue, i se isi itu, puipuia (DQA1-0102, DQB1-0602, ma isi).

Aemaise lava, faatasi ai ma se tuufaatasiga o talatala matautia, o le ono mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 1 e faateleina. O se tulaga lamatia maualuga na tusia i le keneratete heterozygous DR3 / DR4 poʻo le DQA1-0501 - DQB1-0201 - DQA1-0301 - DQB1-0,302.

Na faasolosolo lava, o vaega eseese ma genes e fesootai ma le maʻisuka ituaiga 1 (ua faailogaina o faailoga IDDM mai le 1 i le 15), o le mea sili ona taua o le faailoga IDDM-1 e fesootaʻi i le chromosome 6, lea e fesoʻotaʻi ma le vasega II HLA genes , ma IDDM-2, o loʻo i ai se fesootaʻiga i le inisalini o le inisalini i chromosome 11 (o lona uiga, VNTR polymorphism).

E mafai e le genetic predisposition ona faʻatagaina le faʻaogaina o le tino, e aofia uma ai le telefoni feaveaʻi ma le tali a le humoro, e faʻataʻitaʻi ai le faʻataʻitaʻiga e faasaga i ana lava antigens. I le vaega molemole, o lenei faagasologa o loʻo faʻasalalau e mole molelaʻau ole HLA lea e fusifusia le peptide tutusa, ma faʻafaigofie ai ona faʻaalia ma faʻaaloalogia ia le T-lymphocyte receptors.

O le auai o le amino acid serine poʻo le alanine i le tulaga 57 o le filifili beta o DQ2 poʻo mole molecasi DQ8 e taua mo le fusifusia o le peptide i le gene HLA. O le malosi o le peptide bond e faʻaleleia e arginine o loʻo i le tulaga 79 o le filifili alpha o mole mole mole.

Afai o le mole mole DQ i le tulaga 57 o le filifili o le beta ei ai le aspartic acid, e ono le mafai ona oʻo atu i le peptide bond, ma puipuia ai lona faʻatagaina i sela o le T. O le mea lea, e manino lava o se suiga faigofie faigofie e taʻitaʻia ai le tuʻuina atu o vailaʻau eseese amino i luga o se nofoaga mautu o le HLA mole molemoa e mafai ona aʻafia ai le atinaʻeina o se gaoioiga autoimmune.

O mea taua, ae maise lava o se faʻamaʻi pipisi, e masani lava ona mafua mai i mea faʻalavelave, e manatu i le faʻavaeina o masini. O le tele o taimi, ua faʻaalia se sootaga i le cytomegalovirus, paramyxovirus, viruses Coxsackie poʻo le rubella. E le gata i lea, o le aʻafiaga le lelei o le susu o le povi i tamaiti laiti poʻo le taua o le faʻaalia i nisi o toxins e lauiloa foi, ae o auiliiliga o lenei aafiaga e tumau pea le manino, i le tele o itu.

O le faʻaumatia o motu e maua mai i le faʻaaogaina o le lymphocytic, lea e aliali mai i le amataga lava, e oʻo lava i le amataga o le faʻagasologa o le faʻaumatia o vaega B. O le matafaioi taua i lenei faagasologa e faia e T-lymphocytes. Ina ia mafai ona maua le maʻisuka, e tatau ona faʻaumatia pe a ma le 90% o le B, o lenei faagasologa, e fai ma tulafono, e tumau mo le tele o masina pe, atonu, e oʻo lava i tausaga.

O le taimi tonu o le faʻagasologa o lenei faagasologa e mafai ona faigata ona fuafua, talu ai e fetaui le fomaʻi ma le maʻi pe a uma le maʻisuka. O le mea moni e faʻapea o le faʻaaogaina o le autoimmune e mafai ona umi se taimi i auala eseese e faʻamalosia ai le malamalama na maua mai i suʻesuʻega o le maʻisuka LADA.

O lo o matou talanoa e uiga i le amataina o le maʻisuka ona o se faagasologa o le autoimmune i tagata matutua (o lona uiga o le maʻisuka i le autosmune i tagata matutua), lea e faʻaalia ai faʻamaʻi GADA poʻo le IA-2ab.

I le taimi muamua, o le maʻi o loʻo i ai se auala agamalu e masani ona togafitia e tagata matutua ei ai le maʻisuka i fualaau o vailaʻau faʻasolo, pe o le faʻamaʻi e togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. A maeʻa se vaitaimi fesuisuiai, lea e masani ona tumau i ni nai tausaga, o lenei togafitiga e le faʻaalia ai le aoga (o le mea lea, o lenei tulaga ua faʻamaonia o se togi lona lua o vailaau faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi), o se taunuuga o le togafitiga o le inisalini.

O lenei laasaga e fetaui lelei ma le taimi na matua taua ai lava le gaosiga o le inisalini, ma e manaʻomia e le tino se sapalai o le insulin. O suʻega mo auupega o loʻo i ai i le amataga ua faaalia ai e leʻo le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, ae o le alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 1.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o le autoimmune i tagata e faʻafesoʻotaʻi, e mafai ona faia i soo se taimi i le taimi o le olaga ma i vaʻavavevave eseese. O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1, lea e oʻo atu ai i le faalagolago atoatoa i le malosi o le inisalini, e mafai ona tupu i vaitausaga uma lava, e aofia ai le matua, ma o le mea lea, o le faaupuga faʻaaoga muamua "maʻi suka matutua" e matua vavaeeseina.

O le laʻasaga o le faʻataʻitaʻiga masani e televave vave i se talavou, ae e tusa lava pe o le tagata matua e mafai ona e faʻafetaui le uiga vave o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ketoacidosis. O le saoasaoa o le faagasologa e tele lava ina faalagolago i le i ai o se tuufaatasiga o tala tuusaʻo, o lona uiga. genis predisposition.

I le faaopoopo atu i vaega o loʻo taʻua o tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1 faʻatasi ai ma le i ai o fomaʻi, ia taʻua e tatau ona faia i le maʻisuka ia e le o iloa ai auupega. O nei gasegase o loʻo i ai i le vaega o le maʻisuka type 1 o le maʻisuka, ma o le taimi nei o lona lua lona lua. O faʻamatalaga auʻiliʻili i le atinaʻeina o le faʻamaʻi i lenei vaega o le maʻisuka e leʻi tuʻuina atu.

Ituaiga 2 maʻisuka

E le pei o le vaega muamua, o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e matua ese lava le pathogenesis ma o le taimi lava lea e tasi na faamatalaina e le gasegase o le inisalini. Faʻaauau pea le insulin, ae o le faʻasaʻolotoina o le hormone mai suauu B i le faʻamalosi o le secretory e le kulukose e le masani.

O le maʻi e afaina ai le muamua, vaega vave o le faʻamalosi o le hormone, o le gaosiga lea e faʻaitiitia ma faifai malie le mou atu. E suia e le fesuiaiga o le faasologa o le glycemia, ona o le tolopoina o le siakiina o le inisalini e le o tausia i totonu o le tulaga masani.

I le faʻaopopo i le soliga o faʻamalolosi, lea o loʻo aʻafia ai foi i isi mea faʻalavelave, o loʻo i ai isi faʻasalaga i le gaioiga o le inisalini i luga o le tino o le tino (ate, tino o le tino ma le musika).

I le avea ai o se tulafono, o loʻo matou talanoa e uiga i le maualuga o le resitala. I le fesoʻotaʻi atu i nisi o tulaga e fesootaʻi ma le inisalini le atoatoa o loʻo fusifusia i tagata e maua ai le maʻisuka, ae o le isi vaega o le maʻisuka, o le inisalini e fusifusia i le maʻisuka ituaiga 2 e tumau pea e le afaina.

O le mea lea, o le tele o le gauai e tuuto atu i le faʻailoaina o mea na tutupu, aʻo le mea ua taʻua sui gaioiga e mafai ona faʻamatalaina le i ai o le faʻaitiitia o le lagona i le inisalini poʻo le tetee atu i lenei hormone.

O se tuufaatasiga tutusa o le le atoatoa i le pule faalilolilo o le inisalini ma o le faaitiitia o lona aafiaga i le tino o le tino e aafia ai le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2. I itu uma e lua, o le solia o le tulafono e mafai ona faʻatusatusa eseese, lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave iloga o faʻaaliga. O le maʻi e amataina i le fatuina o tagata taʻitoʻatasi, o le tulaga o le kenera, e ui lava i lea, e matua ese lava mai le maʻisuka ituaiga 1.

E tatau ona maitauina le tumau o le inisalini e aunoa ma le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase e maua ai le glucose toleni. O le tino o le "pa puipui" e puipuia ai le gaioiga o le inisalini, ae atonu e le na o le pau lea o le mafuaaga, talu ai o le tetee e faaalia foi i maso ma le ate.

O le auai o hormones o le tino o le tino (e fai ma faataitaiga, resistin, adiponectin) ma isi tagata faufautua, o latou tulafono faatonutonu ua na o tausaga talu ai nei, ae o isi e le o iloa, ua faailoa mai foi. O le faʻamalosia o insulin e faʻaleleia ai manaʻoga faalilolilo mo 'au B, e mafua ai le hyperinsulinemia.

O se maualuga maualuga o le inisalini, na o ia lava, e taofia ai le aʻafiaga o le hormone, ma o le a faʻaleagaina ai lona gaioiga. Afai e leai se gasegase o le genetic e faʻaleagaina ai le inisalini, faʻafoʻiina le puleaina o le hormone e tumau ai le faapalepale o le kulukose i totonu o le masani ma, e ui i le taua o le inisalini o loʻo i ai nei, o le a le mafai ona ia maua le maʻisuka.

O le mea lea, e manino lava mo le faʻaalia o le maʻisuka iina e tatau lava ona i ai pea le solia o le inisalini, ae o le tetee o le hormone e mafai ona iloiloina i auala eseese ma faateleina le maualuga o le maʻi.

I nai tausaga ua tuanaʻi, o suʻesuʻega a manu ua faʻaalia ai e iai se sootaga vavalalata i le va o le malosi o le inisalini ma lona faʻaletonu. Pe o lenei mafutaga foi e tupu i le tino o le tino e tumau pea ona vaaia.

O le ituaiga 2 o le maʻisuka b e maua ai le inisalini, ae peitai, o lenei faasela e le lava, pei o se tagata soifua maloloina, e faatumauina le maualuga o le kulukose i le masani, o le mea lea, i lenei tulaga, e leai se inisalini. E oʻo lava i sina vaega o lenei hormone e mafai ona puipuia le atinaʻe o ketoacidosis, o le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e le faigofie i le ketoacidosis i le natura.

Ae ui i lea, o le metabolism o gaioiga e suia, o le maualuga o mea aoga gaʻo maualalo, lea e naʻo latou lava e fesoasoani i le atinaʻeina o le insulin resistance. O lo latou faʻalauteleina o mea na faʻaalia foi i totonu o maso. O le faaletonu i le gaosiga o le gasegase e matua taua tele e faapea o le upu mell-lipidus o le maʻisuka e faʻaaogaina e faatatau i lenei ituaiga o maʻisuka.

E tusa ai ma nisi o tagata atamamai, o le solia o le lipeta metabolism o le mea muamua, ae o le toilalo i le glucose homeostasis e tupu lona lua taimi, o lona uiga na amataina le upu "diabetes lipidus". E le gata i lea, o le faataamilosaga Randle (le fua o le gaʻo ma le kulukose) o loo talanoaina pea e fesootaʻi ma le pathogenesis o le insulin resistance, e ui atonu e le aoga i tagata i le auala tutusa e pei o manu faataitai.

E le masalomia, o le mea moni e faapea, o auala o le glucose ma gaʻo e matua vavalalata lava. Talu ai nei, ua faaalia ai o gaioiga gaʻo saoloto e ulu atu i siama maso, lea, muamua, latou te faʻaalia le gaosia o meaola o le okesene faʻamalosia, ma le lona lua, e ala i le faʻaaogaina o protein kinase C, e mafua ai le faʻaogaina o le phosphorylation o le sui o le inisalini receptor, lea o le phosphorylation o le serine threonine poloka masani tyrosine phosphorylation.

O lenei mea e aʻafia ai le faʻalavelaveina o le faʻaleleia o le faʻailoga, e aofia ai le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose i sela. Mai lea itu o le vaaiga, ma le maʻisuka ituaiga 2, o maʻi le gasegase e tatau ona manatu e sili atu le loloto nai lo le le atoatoa o le tino i le faatonutonuina o le kulūkose. O le umi o le taimi e faʻaalia ai i b-sela e maua ai le faʻateleina o le lipids e mafua ai ona aʻafia (o lona uiga, lipotoxicity), e faʻaalia i le faʻaitiitia o le pulelaʻau o le inisalini.

I se tulaga tutusa, o le maualuga o le kulūkose maualuga e mafua ai se tali atu i le B-cell (glucose gasegase o le kulukose). O nei aʻafiaga uma e mulimuli ane tuʻufaʻatasia ma afaina ai le tino o le tino, e faʻamaua ai le gaioiga o le inisalini ma, o lea, faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kulukose. O le faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai le lipotoxicity muamua i le atinaʻeina o le hyperglycemia.

Mai le vaaiga o le malosi o le faagasologa, e tatau ona maitauina o le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi faifaipea lea e mafua ai le loloto atili o le gasegase o le inisalini ma lona gaioiga, faatasi ai ma le mulimuli mai o le gasegase ma le okeni.

Tuua Lau Faamatalaga