O le a le masani o le suka o le toto i tamaiti ma tamaiti?

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e tatau ona mataʻituina pea le fesuiaiga i aso uma i le suka, poʻo le itiiti ifo e ave le tasi fua i le aso. E tutusa foi le faatatau i tamaiti oe ua vavalo e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o le taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona le tumau). E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto. O le puleaina o lenei metotia e matua malamalama lelei ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le faitau o le kulukose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia e mafai ona maua mai se tamaititi poʻo se matua, pe a fuaina i luga o se manava gaogao. E leai se eseesega i le auala e foaʻi ai le toto mo kulūkose faʻatasi i se manava gaogao. Ae ina ia mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili, atonu e manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka pe a uma ona 'ai ma / pe tele taimi i le aso (taeao, afiafi, pe a uma le' aiga o le afiafi). E le gata i lea, afai o le faailoga e sili ona faateleina pe a uma ona 'ai, ua manatu lenei mea o le masani.

Faʻailoaina o le iuga

O faitauga pe a fuaina i le mita o le kulukose o le toto, e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi faʻapitoa. O le faailoilo e atagia ai le maualuga o kulūkose i totonu o le faʻataʻitaʻiga. Fuataga o fuamol / lita. I le taimi lava e tasi, o le tulaga maualuga e mafai ona fesuisuiai e tusa lava po o le a le mita e faʻaaogaina. I totonu o Amerika ma Europa, e eseese vaega ole fuataga, lea e fesoʻotai ma se faiga faʻaopoopo eseese. O ia meafaigaluega e masani ona faaopoopoina e se laulau e fesoasoani e faaliliu ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi i iunite Rusia.

O le anapogi e masani lava ona maualalo ifo nai lo le 'ai. I le taimi lava e tasi, o se ata mai suka mai le vein o loʻo faʻaalia i lalo ifo o le manava o le tino nai lo se faʻataʻitaʻiga anapogi mai se tamatamailima (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavaeeseina o le 0, 1 - 0, 4 mmol i le lita, ae o nisi taimi o le kulukose toto e mafai ona ese ma sili atu ona taua).

Totoina e se fomaʻi e tatau ona faʻatino pe'ā faia ni faʻalavelave faigata - mo se faataitaiga, o le suʻega o le toleniga o le glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o se "glucose avega". E le o tagata uma e iloa le mea. E fesoasoani i le siakiina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i se taimi pe a uma le aoga o le kulukose. Ina ia tauaveina, o le pa e faia aʻo lei mauaina le avega. A maeʻa lena, ona inu lea e le tagata maʻi 75 ml o le uta. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻateleina le mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto. O le taimi muamua e fuaina ai le kulūkose pe a uma le afa itula. Ona - tasi le itula pe'ā uma ona 'ai, tasi ma le afa itula ma le lua itula talu ona' ai. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻataunuʻuina pe faapefea ona toto le suka i le maeʻa ona 'ai, o le a le mea e taliaina, o le a le maualuga o kulukose ma pe o le a le umi talu ona uma le taumafataga.

Faailoga mo le maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o le maualuga e suia tele. O le faʻatagaina faatagaina i lenei tulaga e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina. O faʻamaoniga e sili ona faatagaina i luma o taumafataga, pe a uma le 'ai, mo tagata maʻi taʻitasi e faʻalagolago i lona tulaga o le soifua maloloina, le maualuga o le taui mo le maʻisuka. Mo nisi, o le maualuga maualuga o le suka i le faʻataʻitaʻiga e le tatau ona sili atu i le 6 9, ma mo isi 7 - 8 mmol i le lita - o le mea masani poʻo le maualuga foi o le suka pe a uma ona 'ai pe i luga o se manava leai.

Faailoga i tagata soifua maloloina

I le taumafai e pulea lo latou tulaga i tamaitai ma alii, e masani ona le iloa e tagata gasegase le masani i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai muamua ma pe a uma ona 'ai, i le afiafi po o le taeao. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaopoopoga masani o le sugar sugar ma le malosi o lona suiga 1 itula pe a uma se taumafataga e tusa ai ma le tausaga o le maʻi. I le lautele, o le matua o le tagata, o le maualuga o le fua faatatau e taliaina. O numera i le laulau o loʻo faʻaalia ai lenei faʻasalaga.

Glucose faatagaina i le faʻataʻitaʻiga e matua

Tau tausagaI luga o se manava gaogao, mmol i le lita (maualuga le masani ma le laʻititi)
TamaititiO le faʻaaogaina o se glucometer e toetoe lava a le mafai ona faʻatinoina, aua o le suka toto o le pepe e le faʻavaivai ma e leai se mea e iloa ai
3 i le 6O le suauu e tatau ona i le va o le 3.3 - 5.4
6 i le 10-11Faʻamaumauga o Faʻamaumauga 3.3 - 5.5
Talavou ei lalo o le 14 tausagaO fua masani o le suka i le va o le 3.3 - 5.6
Tagata matutua 14 - 60O le mea lelei, o se matua i le tino 4.1 - 5.9
Seniors 60 i le 90 tausagaO le mea lelei, i lenei tausaga, 4.6 - 6.4
Tuai tagata e sili atu i le 90Tulaga masani mai le 4.2 i le 6.7

I sina mea itiiti o le maualuga mai nei fuainumera i tagata matutua ma tamaiti, e tatau loa ona e faafesootaʻi se fomai o le a taʻu atu ia te oe pe faapefea ona faatulaga le suka i le taeao i luga o se manava gaogao ma faatonuina togafitiga. O isi suʻesuʻega e mafai foi ona faʻataʻitaʻiina (pe faapefea ona faʻatalanoaina se auiliiliga e maua ai se faʻasalalauga lautele o le a logoina e le aufaigaluega soifua maloloina ma tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga). I le faaopoopo atu i ai, e taua le mafaufau o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai foi le suka e manatu e masani. O le faʻamatalaga e uiga i le mea e tatau ona avea ma faʻamaoniga ma fuafua ai le fomaʻi.

E ese lava, e taua le manatuaina o le suka o le toto e 40 tausaga ma le matua, faʻapea foi ma tina maʻitaga, atonu e fesuisuiai ona o le leai o se tulaga. Ae ui i lea, a itiiti ifo ma le tolu mai le fa fua e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai.

Post-Meal Levels

Gaʻo masani pe a uma ona 'ai meaai i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina e ese. E le gata i lea, e le gata o le a le maualuga pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foʻi le malosi o suiga i mea o loʻo aofia ai, o le tulaga masani i lenei mataupu e ese foi. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga masani mo sina taimi pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e tusa ai ma WHO (faʻamatalaga matutua). E tutusa lava le lautele, o lenei ata mo tamaitai ma alii.

E masani ona 'ai (mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka)

Laʻau mimiti i luga o se manava gaogaoInitaneti i le 0.8 - 1.1 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaE faitau le toto i le 2 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaTulaga maʻi
5.5 - 5.7 mmol i le lita (masani le sugar sugar)8,97,8E maloloina
7.8 mmol i le lita (faʻateleina tagata matutua)9,0 – 127,9 – 11Faʻaleagaina / le lava o le faapalepale i kulūkose, faʻasologa ole gasegase (e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faia se suʻega o le toleniga o le glucose, ma pasia se suʻega lautele)
7.8 mmol i le lita ma luga (o se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai ni faailoga faapena)12.1 ma sili atu11.1 ma lugaMaʻisuka

I tamaiti, e masani lava, o le malosi o le digestibility o le carbohydrate e talitutusa, fetuutuunai mo se fua muamua maualalo. Talu mai le amataga o le faitauga na maualalo, o lona uiga o le suka e le mafai ona tulaʻi i luga e pei o se tagata matua. Afai ei ai le suka 3 i luga o se manava gaogao, ona siaki lea o le molimau 1 itula pe a maeʻa le taumafataga o le a faʻaalia le 6.0 - 6.1, ma isi.

Le masani o le suka pe a uma ona 'ai i tamaiti

I luga o se manava gaogao

(faʻaalia i se tagata soifua maloloina)Faailoga i tamaiti pe a uma ona 'aʻai (pe a uma le 1 le itula) mmol i le litaGlucose faitau 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol i le litaSoifua Maloloina 3.3 mmol i le lita6,15,1E maloloina 6,19,0 – 11,08,0 – 10,0Glucose toleniga faʻasologa, faʻasolosolo 6.2 ma sili atu11,110,1Maʻisuka

E sili ona faigata le talanoa pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e manatu e talia i tamaiti. Tulaga masani i tulaga taʻitasi, o le a valaau le fomaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu nai lo tagata matutua, o vaʻavaʻaia o loʻo matauina, o le suka e tulaʻi ma e paʻu i le aso e sili atu ona malosi. O le tulaga masani i taimi eseese pe a uma le 'aiga o le taeao pe a uma le' aina suamalie e mafai foi ona fesuisuiai e fuafua i tausaga. O faʻamatalaga i masina muamua o le olaga e matua le mautonu. I lenei tausaga, e tatau ona e fuaina le suka (e aofia ai le maeʻa ona 'aʻai pe a uma le 2 itula poʻo le suka pe a uma le 1 le itula) na o le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

Anapogi

E pei ona mafai ona iloa mai i luga o laulau o loʻo i luga, o le suka i le taimi o le aso e faʻalagolago i luga o meaʻai. E le gata i lea, o le vevesi o le muscular ma le lagona o le mafaufau i le aso (taʻalo i gaioiga gaioiolosi i le malosi, o le mea lea e le maua ai e le suka le taimi e vave tulaʻi ai, ma lagona faʻalagona e mafai ona tupu ai oso). Mo lenei mafuaʻaga, o le suka i le maeʻa ai o se taimi faapitoa pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai e le o taimi uma e faʻamoemoeina. E le talafeagai mo le siakiina pe o tausia le masani a le suka i se tagata maloloina.

A fua i le po po o le taeao, ao leʻi oʻo i le taeao, o le masani o le mea aupito sili lea. A uma ona 'ai, e alu aʻe. Mo lenei mafuaʻaga, toetoe lava o suʻega uma o lenei ituaiga ua tuʻuina atu i se manava gaogao. E le o tagata gasegase uma e iloa lelei le lelei o se tagata e tatau ona i ai le kulukose i luga o se manava gaogao ma pe faapefea ona fua saʻo.

E faʻataʻitaʻiina se suʻega vave pe'ā uma ona alu ese le tagata mai le moega. Aua le fufulu o ou nifo po o le gaogao. Ia aloese foi mai le gaioiga faaletino, aua e mafai ona mafua ai le faaitiitia o le toto i se tagata (pe aisea e tupu ai lenei mea i luga). Ave le faataitaiga i luga o se manava gaogao ma faatusatusa taunuuga i le laulau i lalo.

Fua saʻo

E oʻo lava i le iloa o le a le mea e tatau ona i ai, e mafai ona e faia se faaiuga sese e uiga i lou tulaga pe afai e sese lou fuaina o le suka i luga o le mita (vave pe a uma ona 'ai, gaioiga faaletino, i le po, ma isi). O le tele o tagata gasegase e fiafia i le tele o suka e mafai ona ave pe a uma se taumafataga? Faʻaaliga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai e masani ona tupu (pe faʻapefea ona faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina o le tagata). O le mea lea, a maeʻa le taumafaina o le suka e le o malamalama. Mo le puleaina, e sili atu ona lelei le fuaina o suka aʻo leʻi 'ai i le taeao.

Ae e moni lenei mea mo tagata soifua maloloina. O le maʻisuka e masani lava ona manaʻomia le mataituina, mo se faʻataʻitaʻiga, pe o le maualuga o le suka o le toto i fafine e tausia pe a uma ona 'ai ao inu le suka poʻo le insulin. Ona manaʻomia lea e fua fua 1 itula ma le 2 itula pe a uma le kulukose (gaʻo gaʻo).

E tatau foi ona e mafaufau pe o fea e sau ai le faataitaiga, mo se faataitaiga, o le faailo 5 9 i le faataitaiga mai le vein e mafai ona mafaufauina e sili atu nai lo le muai togavao, ae o le faataitaiga mai le tamatamai lima o lenei faailoga e mafai ona manatu e masani.

Le masani o le suka o le toto i se tamaititi 5-6 tausaga le matua i luga o se manava gaogao

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

I aso nei, o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-ua sili atu ona taatele i tamaiti aʻoga. E atiina ae i le talaaga ole faagasologa o le autoimmune i le pancreas, pe a le maua e ona sβ β-inisalini.

O le iʻuga, o loʻo i ai ni faʻafitauli i le metabolism, ma o le toto o le glucose o loʻo faʻateleina pea, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le tele o totoga ma tino. I le avea ai o se tulafono, i le lima o le lima tausaga, o maʻi o le endocrine e tupu aʻe ma se gasegase o le tino pe a maua e le tasi o le aiga le maʻisuka. Ae faʻapea foʻi le maʻi e mafai ona aliali mai i tua atu o le oona tele, e leʻo iai ni faʻafitauli ma ni faʻalavelave matuia.

Ae o le a le masani o le suka toto i tamaiti 5 tausaga? Ma o le a le mea e fai pe a fai e aliali mai o le faailoga e maualuga tele?

Le masani o le kulukose i totonu o le toto o se tamaititi ma mafuaaga mo lona fesuiaiga

E taua le iloa o lena tausaga ei ai sona taua faapitoa i le fuafuaina o le maualuga o le suka. O le mea lea, i le laʻitiiti o se mea e maualalo ifo nai lo o se tagata matua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pepe e tasi le tausaga le matua e ono iai ni faailoga o le 2.78-4.4 mmol / l ma e sili atu ona maualalo ifo nai lo tamaiti matua. Ae talu ai ua oʻo i le lima o ona tausaga, o le kulūkose o loʻo latalata i le maualuga o se tagata matua, ma e 3.3-5 mmol / l. Ma i se tagata matua, o le fua masani masani e oo i le 5.5 mmol / L.

Ae ui i lea, e tupu le uiga e le alu i tua atu, ae o le tamaititi ei ai uiga e iloa ai le maʻisuka. I lenei tulaga, e faia se suʻega faapitoa e tatau ona inu ai le tagata maʻi 75 g o le kulūkose, ma a maeʻa le 2-3 itula e toe siakiina le suʻega.

Afai e le sili atu i le 5.5 mmol / l, e leai se mea e popole ai. Ae i le maualuga o le 6.1 mmol / L pe sili atu, o le hyperglycemia e atiina ae, ma afai o le faʻailoga e itiiti ifo i le 2.5 mmol / L, ona faʻaalia ai lea o le hypoglycemia. E mafai ona e talanoa e uiga i le i ai o le maʻisuka pe afai, a maeʻa le 2 itula talu ona uma se faʻafitauli faigata, o le maualuga o le suka o le va o le 7.7 mmol / L.

Ae peitaʻi, afai o le fua o le suka o le toto e alu i luga, e le o taimi uma e faʻaalia ai le maʻisuka. A uma, o le hypoglycemia e mafai ona tupu i le tele o isi mataupu:

  1. epilepsy
  2. malosi malosi faaletino pe faʻalagona,
  3. faʻamaʻi pipisi o le pituitary, fuluʻi vevela poʻo le faʻafefe,
  4. visceral type of obesity, lea e faʻaitiitia ai le faʻapalepale kullukose,
  5. maʻi faʻasolosolo po o faʻasolosolo i luga ifo o le pancreas,

E le gata i lea, e mafai ona siitia le maualuga o le suka pe a fai e le o mulimulitaia tulafono mo le toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻamaonia e le tagata maʻi vave vailaʻau faʻataʻavale aʻo leʻi faia le suʻega.

O le Hyperglycemia e tupu foi i le ogaoga o le tiga poʻo le mu, pe a tuʻuina atu le adrenaline i totonu o le toto. O le suʻeina o vailaʻau faʻapitoa foi e faʻapupulaina ai le kulūkose.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ina ia aloese mai le le saʻo, e tatau ona mataʻituina ma le mataʻituina ia glucose faitau i le fale ma le fale suesue. E le gata i lea, o faailoga o le maʻisuka ma le maualuga o le lamatiaga o lona tulaga e tatau ona mafaufauina.

O mafuaʻaga o le hypoglycemia e matuā ese lava. E iai foi se tulaga talitutusa ma faiga e le lelei ai le gastrointestinal tract, faafitauli o le ate, ma le le lelei o lauroid gland ma tumo formations i le pituitary gland.

E le gata i lea, o le maualuga o le suka e faʻaitiitia i le tulaga o le insulinoma, o se mea e le paleni taumafa ma se vaega itiiti o le gaʻo gaʻo ma fatuga fatu fatu. O faʻamaʻi taimi ma le faʻaʻonaina o toxins e mafua ai foi i le hypoglycemia.

E tele taimi, e maua ai le maʻisuka i tamaiti oe na maua i le faʻamaʻi pipisi. O le mea lea, afai o le glucose concentration e 10 mmol / l, e matua manaʻomia e matua ona vaʻai i se fomaʻi.

I le maʻisuka faʻatoʻateleina, o le pancreas, e aofia ai mea faʻapipiʻi, e aʻafia. O le mea lea, afai e maua e matua uma le maʻisuka, o lona uiga o le maʻi o le a maua i le tamaititi e 30%. Afai e naʻo se tasi o matua e iai le hyperglycemia masani, ona faʻaititia lea o le lamatiaga i le 10%.

E taua le iloa e faʻapea afai o le maʻisuka e maua i se tasi o le masaga e lua, o loʻo iai foi se tamaititi maloloina.

O lea la, o le avanoa o le a maua ai le maʻisuka ituaiga 1 e 50%, ma le lona lua e oo atu i le 90%, aemaise lava pe a mamafa le tamaititi.

Tulafono mo le sauniuni mo suʻesuʻega ma metotia faʻamalosi

Ina ia mafai ai e se suʻega toto ona faʻaalia saʻo saʻoga, e taua le mulimuli i le tele o tulafono. O le mea lea, o le suʻega o suʻesuʻega o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o lea e le tatau ai i le tamaititi ona 'ai meaai i le 8 itula ao lei faia.

E mafai ona inu vai mamā, ae i le tapulaa faʻapulaʻa. E le gata i lea, ao le i ave le toto, aua le fufuluina ou nifo po o le kesi.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le suka i le fale, e masani ona faʻaaogaina le glucometer. O se masini feaveaʻi lea e mafai ai ona vave vave ma saʻo le fuafuaina o le maualuga o le glycemia.

O nisi o taimi e faʻaaogaina ai suʻega, ae tatau ona teu lelei. A leai, o le taunuuga o le a sese.

E iai tulafono patino mo le faʻaaogaina o le mita:

  • Aʻo leʻi suʻeina ou lima, fufuluina i fasimoli i lalo o le vai mafanafana,
  • o le tamatamailima lea e ave ai le toto e tatau ona matutu,
  • e mafai ona e tuʻia tamatamailima uma sei vagana ai le faasino igoa,
  • ina ia faʻaitiitia le faʻavauvau, e tatau ona faia se pupu i le itu,
  • o le mataua muamua o le toto e tatau ona fufulu i le filo
  • e le mafai ona sasaina malosi le tamatamailima
  • faʻatasi ai ma le faʻapipiʻi toto, e tatau ona suia pea le 'upega tafaʻilagi.

Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, o le faʻalavelave tele o suʻega e faia, lea e aofia ai le anapogi o le toto, faʻasalaga o le urine, fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycated.

O le a le sili atu le lelei le faia o se suega faigata i le kulukose ma maua ai tino o le ketone i vai ola.

E faʻapefea ona fesoasoani i se tamaititi e maua i le maʻisuka?

I le tulaga o le hyperglycemia, togafitiga o fualaau faasaina ua faatonuina. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona mataʻituina le tumama o le paʻu ma mucous membranes, lea o le a taofia ai le faagasologa ma le faʻaitiitia o le malosi o le sasaina. O vaega vevela o le paʻu e tatau ona lūlūina i se kulimi faapitoa.

E aoga foi le pueina o se tamaititi i le vaega taʻalo, lea o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolic processes. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona lapatai le faiaoga e uiga i le faʻamaʻi ina ia faʻaalia le gaioiga faaletino.

O togafitiga o le maʻisuka o se vaega taua o togafitiga o le maʻisuka. O meaai a le pepe e tatau ona faapaleniina ma le maualalo o le gaʻo ma gaʻo. O le mea lea, mo le maʻisuka, o le fua faatatau o gaʻo, protein ma gaʻo, o le 0.75: 1: 3.5.

E le gata i lea, e tatau ona sili atu mea e tatau ona gaosia i fualaʻau, ma e tatau ona faʻamaʻaʻaʻaʻaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻa. Ina ia aloese mai ni mea faafuasei i le suka mai le lisi o tamaiti, e tatau ona e le aofia ai:

  1. Faʻatau oloa
  2. pasta
  3. sukalati ma isi sipuni,
  4. vine ma faʻi
  5. semolina.

O meaai e tatau ona faʻaumatia i ni vaega laiti e oʻo i le 6 taimi i le aso.

O maʻi suka e manaʻomia ai togafitiga i le olaga atoa, o lea e manaʻomia ai e matua ona saunia a latou fanau i le mafaufau. E fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi maʻi. E mafai foi ona e iloa le tamaititi i se aoga faapitoa mo le maʻisuka, o se asiasiga lea o le a fesoasoani i le tagata gasegase e fetaui ma le maʻi.

E masani lava, o le hyperglycemia tumau i le taimi o le tamaitiiti e manaʻomia ai le togafitiga o le insulin. O le tele lava o faʻaaoga o le inisalini e fai pupuu. O le vailaʻau ua tui i totonu o le manava, totoa, thivae poʻo le tauau, o vaega eseese o le tino. O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i le matautia o le maʻisuka mo se tamaititi.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Le masani o le toto i totonu o se pepe faatoa fananau mai

I itula muamua talu ona fanau mai, e faia e le pepe se suʻega lautele ma le suʻega o le toto mai le mulivae.

I se pepe fou, o le toto kullucose masani e mafai ona maua mai le 2.7 mmol / L i le 4.4 mmol / L. E tupu i se pepe fou i uluai itula o le soifuaga o ia o loʻo i lalo ifo o le tapulaʻa maualalo o masani. O lenei tulaga e faʻapitoa, ae manaʻomia le faʻamaonia faʻamalosia.

O le kulukose o le toto maualalo e sili ona lamatia mo pepe ua leva. O le tamaititi laʻitiiti sa i totonu o le manava aʻo maʻitaga, o le sili atu foi ona faigata ia te ia ona faʻafetaui i le siosiomaga ma faʻafetaui i le atinaʻe tutoʻatasi.

O se tau maualalo mo lenei faailo e tutusa lava le leaga e pei o se maualuga. O pepe faiʻai e le maua ai le kulukose. Afai o le taua moni o le suka o le toto i le pepe faatoa fanau mai e sili atu i le masani, ona maua lea o lenei tulaga e ala i le faʻaaoga soo i le pusa. Faʻatasi ai ma le kulūkose e itiiti ifo i le 2.2 mmol / l, ua faia ai se suʻesuʻega o le hypoglycemia ma o lenei tulaga e manaʻomia ai le fomaʻi faʻamaʻi poʻo le toe faʻaolaina.

Le masani o le suka toto i tamaiti e oo atu i le tausaga

O se tamaititi ei lalo o le tausaga e tasi e maualalo lona suka i le toto. O lenei kulupu kesi e faʻamatalaina i le tulaga ese o le pepe o le pepe. O se tamaititi i lenei tausaga, aemaise i le ono masina muamua o le olaga, e le o faia le tele o gaioiga, o le mea lea, o le kulukose e avea o se punavai o le malosi e manaʻomia sina mea laitiiti.

E le gata i lea, e ai le pepe ma susu susu susu, lea e paleni lelei ma e le taitai atu i maualuga ma maualuga o tau o suga. O le masani o le kulukose o le toto i tamaiti laiti e oo atu i le tausaga e maualuga lona maualuga i le 4.4 mmol / L.

Le fua o le kulukose o le toto i tamaiti laiti ma talavou

A o latou matutua, o le maualuga o le kulukose toto o le tamaititi e taulai atu i faailoga o tagata matutua. I le matua o le tasi le tausaga, o le masani o le tau o le suka e oo atu i le 5.1 mmol / l i luga o se manava gaogao ma o lenei tau aoga e talafeagai ma le ono tausaga.

I lenei vaitau o le soifuaga o tamaiti, o se oso i le tuputupu aʻe ma le atinaʻe e tupu. O le tino o le tamaititi ua fesuisuiai i le lalolagi i fafo, ua suia meaʻai, totoga ma okeni e tele lava ina galulue i le auala tutusa e pei o se tagata matua. Glucose o le toto, pe afai e leai se mea sese, e tau atu i se faailo mai le masani masani mo tagata matutua.

Afai o se tamaitiiti mai le 1 tausaga i le 6 tausaga le matua, o le auiliiliga e faaalia ai le 5.5-5.6 mmol / l, ona tatau lea ona toe maua le toto e tusa ai ma tulafono uma. Afai e toe faia le taunuʻuga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa e faʻamalamalama mafuaaga mo lenei taunuʻuga.

Mai le ono tausaga i le matua ma le matua, o le toto maualuga o le suka o le tutusa lava lea ma le tagata matua, o le masani e: itiiti ifo i le 5.6 mmol / l i le toto capillary ma le itiiti ifo i le 6.1 mmol / l i le toto oona (mai se vein) .

Tulafono o le Totoina o le toto

O le toto o se pepe faatoa fanau mai ma se pepe e oo atu i le tausaga e le masani ona foai, ae naʻo le taimi e manaʻomia ai se fua faʻatatau o le kulukose toto. O se tamaititi i lenei tausaga e ai i le tai 3-4 itula, lea e le faatagaina ai lenei auiliiliga e faia e tusa ai ma tulafono i luga o se manava gaogao. Mai le tausaga e fautuaina e siaki le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i tausaga taʻitasi, pe afai e leai ni faʻamatalaga.

Ina ia maua numera mautinoa, o tulaga nei e ao ona matauina:

  • toto e tatau ona pasi faasolosolo i luga o se manava gaogao (o le taumafataga mulimuli e tatau ona le itiiti ifo i le 8-10 itula aʻo leʻi suʻeina),
  • 'aua le susunuina nifo o lau tama (masani, o nifo nifo o tamaiti e iai le suamalie manaia ma e aofia ai le kulukose)
  • le aofia ai le sili atu o le tino faaletino aʻo le i faia le suʻega (talu ai o faʻamaoniga e mafai ona faʻateleina le faʻateleina),
  • e le manaʻomia le faʻaaogaina o fualaau (o vailaʻau e mafai ona suia ai le kulūkose toto).

Mafuaaga o le maualuga o le kulukose i totonu o se tamaititi

O luga o le toto masani o le sugar o le hyperglycemia. Afai ole maualuga o le suega o le kulukose, e tatau ona e iloa le amataga o lenei.

E i ai le tele o mafuaʻaga e mafua ai ona faateleina:

  • le usitaia o tulafono mo le pasia o le auiliiliga,
  • maʻisuka malosi
  • faʻamaʻi pipisi o le endocrin (thyroid gland, grenes adrenal and pituitary gland),
  • mamafa i se tamaititi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi e iloa ai le kulukose maualuga. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai se nofoaga e tatau ai ona laʻititi, ae faʻaali mai ile 25-30 tausaga.

Mafuaaga o le kulukose o le toto i totonu o se tamaititi

Hypoglycemia - maualalo toto toto. O le hypoglycemia o se faailoga matuia tele, o le mafuaaga e tatau ona faamautu i se taimi vave e mafai ai.

O le hypoglycemia e seasea, i mataupu nei:

  • le lelei po o le inu
  • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (pancreatitis, gastritis),
  • gasegase o le tino
  • faʻavae i le pancreas - insulinoma,
  • faʻanoanoa masani faʻamaʻi.

O faʻaaliga o le hypoglycemia e mafai ona popole, moe. O le malosi o le hypoglycemia e faʻaalia i le le mautonu ma le leai o se malamalama, lea e seasea lava ona tupu.

Faailoga o le hypoglycemia

O le faʻaitiitia o le kulukose o le toto o loʻo faʻaalia ai mafuaaga eseese mo lona amataga, e le tutusa ma le tasi. I lenei tulaga, ina ia faamanino le tala o lenei tulaga, o se suesuega atoa ma feutagaiga a fomai o tomai faapitoa ua talafeagai.

Faailoga mo se suʻega o le kulukose o le toto

Afai e le popole le tamaititi, e le vaʻaia e matua ni uiga le lelei ia latou pepe, ona tatau loa lea ona faia se suʻega o le toto mo le kulukose i tausaga taʻitasi. Afai e faafuasei lava le mamafa o le maʻisuka ua mamafa, o matua poʻo aiga o le aiga ei ai le talaaga o lenei siama, iloiloga masani ma le vave iloa o mea eseese o le a puipuia ai le pepe mai le le lelei o taunuuga o lenei maʻi.

E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai o le tamaititi o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  • matuai galala, gutu malulu,
  • e masani ona faia i le taimi masani o le inu,
  • leai se gau le mamafa
  • vaivaiga, le fiafia,
  • tigā
  • vevela paʻu. Faailoga o le Maʻisuka

Afai ei ai nei faitioga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi tagata atamamai i le taimi, e vavaeese ai le siama o le maʻisuka.

Faaiuga

Faʻamatalaga faʻaonapōnei, o le tele o faʻamaʻi e mafai ona iloa i le amataga o le tamaitiiti. O nei siama e aofia ai le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti. O le suʻega o le kulukose o le toto e maua uma ma faʻaalia. O le totoina o le toto e le mafua ai se tiga poʻo se tiga e le mafai ona faʻafitia i le pepe, ma o lona faʻamatalaga faʻamatalaga e lelei.

O le mea lea, o suʻega masani o tamaiti e tatau ona faia i taimi uma, ma faʻataʻatia masalosaloga o faʻamaʻi.

E tatau ona ave le soifua maloloina oa tatou fanau i le tiute ma le ogaoga ma le le faatagaina mo le atinaeina o ia faamai lea i le lumanai o le a aafia tele ai le tulaga lelei o le olaga o le tamaitiiti.

Tuua Lau Faamatalaga