Manua 2 maʻisuka: togafitiga togafitiga

Mo le togafitiga lelei o le maʻisuka malosi o ituaiga muamua ma le lua, e le lava le tasi vailaau. O le aoga o togafitiga e tele lava ina faalagolago i meaʻai, talu ai o le faʻamaʻi lava ia e fesoʻotaʻi ma maʻi faʻafitauli.

I le tulaga o le maʻisuka o le maʻisuka (ituaiga 1), o le pancreas e maua ai le tele o insulin.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e matua-tausaga (ituaiga 2), o le sili atu ma le le lava o lenei hormone e mafai ona matauina. O le taumafaina o meaai faapitoa mo le maʻisuka e mafai ona faʻaititia pe faʻaititia ai lou kulukose toto.

Glycemic index

O lea e mafai ai e tagata maʻisuka ona faigofie le faʻatusatusaina o le suka, o se manatu e pei o le glycemic index na faia.

O le faailoga o le 100% o le kulukose i lona mamanu lelei. O isi mea e totoe e tatau ona faʻatusatusa i le kulukose mo le mea o loʻo i ai i totonu o gaʻo. Mo le lelei o tagata gasegase, o lisi uma o loʻo lisiina i le laulau GI.

Pe a faʻaaogaina meaai e le maua ai le suka, e tumau lava le maualuga o le kulukose o le toto pe tulaʻi foi i ni nai aofaiga. Ma o meaai e maua ai le GI maualuga e faʻaititia ai le kulūkose toto.

O le mea lea, e le fautuaina e le endocrinologists ma tagata tausi meaʻai meaai e aofia ai le tele o gaʻo.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e na o le tatau ona faʻaeteete i le filifiliga o oloa. I uluaʻi laʻasaga, faʻatasi ai ma maʻi vaivai ma le agavaʻa, o le taumafataga o le vailaau autu lea.

Ina ia faʻamautinoa le maualuga o le kulūkose, e mafai ona e faʻaaogaina se taumafataga laiti-gaosiga Nu.9.

Itū falaoa

O tagata faʻalagolago ile insulin ma le maʻisuka ituaiga 1 latou te fuaina a latou lisi ile faʻaaogaina o falaoa. 1 XE e tutusa ma le 12 g o suka. O le aofaʻi lenei o meaʻai gaʻo maua i le 25 g falaoa.

O lenei fuataga e mafai ai ona fua manino le fua o le fualaau faasaina ma puipuia le faateleina o le toto suka. Ole aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaaoga i le aso e faalagolago i le mamafa o le maʻi ma le mamafa o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, e manaʻomia e se tagata matua le 15-30 XE. E faʻavae i luga o nei faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faia le mea saʻo i aso taʻitasi ma meaʻai mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E mafai ona e maua atili nisi faʻamatalaga e uiga i le mea o loʻo i luga o la matou upega tafaʻilagi.

O a meaai e mafai e le maʻisuka ona 'ai?

Meaʻai mo le maʻisuka o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e tatau ona i ai se fuainumera maualalo maualalo, o lea e manaomia ai e tagata gasegase le filifilia o meaai ia GI e itiiti ifo ma le 50. E tatau ona e nofouta o le faasinoupu o se oloa e ono fesuisuiai e fuafua i le ituaiga togafitiga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sukaisa enaena e 50%, ma le laisa enaena - 75%. E le gata i lea, o le vevela o togafitiga e faʻatele ai le GI o fualaau aina ma fualaʻau.

E fautuaina e fomaʻi ia 'ai e le maʻisuka mea taumafa na kuka i le fale. O le mea moni, i le faʻatauina o ipu ma mea e leʻi maeʻa, e matua faigata lava ona faʻatusatusa saʻo le XE ma le GI.

O le mea e ave i ai le faamuamua e tatau ona avea ma meaai lelei, meaai e le puipuia: iʻa maualalo, iʻa, fualaʻau, otaota ma fua. O se faʻamatalaga auiliiliga o le lisi e mafai ona i ai i le laulau o faʻamatalaga faʻavae ma oloa faʻatagaina.

O mea taumafa uma ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

Meaai e leai sona aoga i luga ole maualuga ole suka:

  • musika
  • fualaau faisua
  • greens
  • vai mafolafola e aunoa ma le kesi,
  • lauti ma le kofe e aunoa ma le suka ma e leai se kulimi.

Meaʻai gaosi paleni:

  • nati ma le fualaau aina e le mafaamatalaina,
  • cereals (faʻasalaga tuusaʻo ma semolina),
  • falaoa atoa o saito
  • malosi pasta,
  • oloa susu ma susu.

Meaʻai gaʻo maualuga:

  1. fualaau faisua ma tipi,
  2. ava malosi
  3. falaoamata, mea faʻafiafia,
  4. vai fou
  5. meainu suka
  6. vine
  7. aso.

Faʻaauau meaʻai taumafa

O meaai faʻatau i le vaega mo le maʻisuka e le talafeagai mo le faʻaauau ona faʻaaogaina. E leai se suka i ia ituaiga meaai; o loʻo aofia ai le sui - fructose. Ae ui i lea, e tatau ona e iloa po o le a le mea e maua ai penefiti ma mea leaga o le suamalie, ma o le fructose o loʻo i ai sona aʻafiaga itu:

  • faateleina le cholesterol
  • maualuga le kalori akoonu
  • faateleina le 'ai.

O a meaai e lelei mo le maʻisuka?

O le mea e lelei ai, o le lisi o taumafa faʻatagaina e tele. Ae pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona amanaʻia le faʻasologa o fuainumera o meaai ma ona uiga lelei.

I le noatia ma le fai fuafua i ia tulafono, o mea taumafa uma o le a avea ma punavai o elemene talafeagai ma vitamini e fesoasoani e faaitiitia le aafiaga faataumaoia o le faamaʻi.

O le mea lea, o oloa na fautuaina e tagata fai meaʻai e:

  1. Berries E faʻatagaina le faʻamaʻiina o faʻamaʻi uma sei vagana ai vine. E aofia ai minerale, antioxidants, vitamini ma fiber. E mafai ona e 'aina uma vine mago fou.
  2. Juices. O sua suamalie e leai ni mea e tatau ona inu. O le a sili atu pe afai e te faaopoopoina sina mea fou i le lauti, salati, faʻasalaga po o le pusa.
  3. Nati. Gaoioiga aoga tele talu mai lena aso o se punavai o gaʻo. Ae ui i lea, e tatau ona e 'ai fatu i se vaega itiiti, ona o latou maualuga-kalori.
  4. Fualaau le faʻamaonia. Green apples, cherries, quinces - saturate le tino i mea aoga ma vitamini. O le maʻisuka e mafai ona faʻamalosi lelei le 'ai o fualaau suamalie (sei vagana ai le mandarin). Oranges, limes, lemons - tumu i le acid ascorbic, lea e faʻamalosia ai le tino puipuia. Vitamini ma minerale ei ai le aoga aoga i luga o le fatu ma toto, ma o le fiva e faʻagesegeseina ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le toto.
  5. Tulāʻau masani ma susu susu. O nei mea taumafa o se puna o le calcium. Vitamin D, o loʻo i totonu o oloa susu, e faʻaitiitia ai le manaʻoga o le tino maʻi mo meaai lelei. O le siama o le susu-e faʻamalosi le microflora i totonu o le manava ma fesoasoani e faʻamamā le tino o toxins.

Fualaau faisua. O le tele o fuālaʻau e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo:

  • tamato e maua i vitamini E ma C, ma o le uʻamea o loʻo i totonu o tamato e fesoasoani i le totoina o le toto,
  • yam e maualalo le GI, ma e mauʻoa foi i vitamini A,
  • kāloti 'oloʻo iai le retinol, lea e sili ona aoga mo le vaʻai,
  • i laumei o loʻo i ai fiva ma le tele o meaʻai e fesoasoani i le saturation vave.
  • Lisi, letusi, kapisi ma pasili - e tele vitamini aoga ma minerale.

E tatau i le kuka ona tao ma taofi.

  • Laʻau gaʻo maualalo. Le leai o se omega-3 o meaʻai e totogi e ituaiga o iʻa e maualalo leʻo (pollock, hake, tuna, ma isi).
  • Pasta. E mafai ona e faʻaaogaina oloa na faia mai le saito o le kulumu.
  • Aano o manu. O le sela o se faleteuoloa o polotini, ma vela o se puna o le zinc, magnesium, uʻamea, ma le vaitamini B.
  • Porridge. Meaʻai aoga, lea e aofia ai fiber, vitamini ma minerale.

Dietetic Diet Specifics

E taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka latou te 'ai pea i taimi uma. E fautuaina e le meaʻai taumafa le tufatufa o le taumafataga i aso taitasi i le 6 taumafataga. E tatau ona faʻamalosia tagata maʻi ole insulin ile taimi ole 2 mai le 5 XE.

I lenei tulaga, ao leʻi faia le aiga o le aoauli, e tatau ona e taumafa i meaai sili ona maualuga-kalori. I le tulaga lautele, o le meaai e tatau ona aofia ai mea uma e tatau ai ma faapaleni.

E aoga foi le tuufaatasia o meaai ma taaloga. O lea la, e mafai ona vave faʻavave le metabolism ma faʻamaonia le mamafa.

I le tulaga lautele, o le maʻisuka o le ituaiga muamua e tatau ona fuafua ma le faaeteete le fua o le insulin ma taumafai ia aua neʻi faateleina le kalori o le gaosiga o oloa. A uma, o le usitai lelei i mea taumafa ma mea taumafa o le a tumau pea le maualuga o le kulukose ma o le a le faatagaina ituaiga 1 ma le 2 faʻamaʻi e faʻaleagaina atili ai le tino.

O le a le maʻisuka ituaiga 2

Afai ei ai se faʻafitauli o le tino ma, e tusa ai ma lenei talaaga, o se suiga i le gafatia o gaʻo e fegalegaleai ai ma le kulukose, e mafua ai le faateleina o le suka toto, o loʻo feagai o ia ma se faʻamaʻi o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi ua vaevaeina e tusa ai ma suiga i totonu - o le lona lua o loʻo faʻaalia i se faaletonu i le siakiina o le inisalini, lea e faʻafefe ai le hyperglycemia. O meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 o se tasi lea o ki i le faʻamautuina o maualuga o suka.

Aiaiga ma tulafono o taumafa mo le maʻisuka

Faʻaitiitia le faʻalogo ile inisalini ma maualuga maualuga le suka i le taimi muamua o le maʻisuka e manaʻomia ai le maualuga o le puipuia o mea lamatia o le faateleina o le tele, o le mea lea o le taumafataga o le faʻamautuina o metabolic processes ma insulin i le faʻaitiitia o le kulukose i le ate. O le tele lava, o fomaʻi e faʻatonuina se meaai e faʻavae i le faʻasaina o le gaʻo. Manatu taua ole taumafa ole maʻisuka:

  • Fai se tele o taumafataga i ni vaega laiti.
  • Aua le faʻasese se tasi elemene mai le BJU, ae ia faʻaititia le vaega o carbohydrates.
  • Faʻafesoʻotaʻi meaʻai i aso taʻitasi e tusa ai ma manaʻoga o le malosi - faʻatusatusa le fua o le kalori.

Faʻatapulaʻa o kalori

Mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona fiaaai, aemaise lava pe a fai oe faʻamalositino oe - o meaʻai e faʻavae i se faʻaititia matuia i calories i aso taitasi e le fesoasoani i le faʻamautuina o le inisalini. Ae peitaʻi, ona o le fesoʻotaʻiga i le va o le mamafa ma le maʻisuka, e tatau ai ona maua se faʻaititia faʻaititia o kalori: i le tele o meaai e lagolagoina ai le mea masani. O lenei tulaga maualuga ua fuafuaina e faʻaaoga ai le metabolism formula, ae e le mafai ona laʻititi ifo i le 1400 kcal.

Faʻasologa o mea taumafa

O le faʻaitiitia o le tele o vaega e fesoasoani foi i le faʻamalositinoina o le gaʻo gaʻo ma faʻamautinoa le maualuga o le suka: o le mea lea, o le inisalini o le tali o le a le faʻaogaina. Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, o mea taumafa e manaʻomia ai le faia o taumafataga i taimi uma ina ia puipuia ai le matelaina. E fautuaina e fomaʻi le 'ai e tusa ai ma le faigamalo i le 2 itula, ae o le taimi tonu lava e faalagolago ile maʻi o le soifua o le tagata.

Faʻasoa tufaga o taumafataga i luga o mea o le kalori

Mo se taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina e faʻaaoga se tasi o tulafono o le soifua maloloina lelei e faatatau i le vaevaega o calories i aso taʻitasi i ni nai taumafataga. O le maʻisuka aupito sili ona lelei o le maʻisuka e tatau ona avea o le aoauli - e tusa ma le 35% o calorie uma e taliaina. E oo i le 30% e mafai ona pikiina le taeao o le taeao, e tusa ma le 25% le taumafataga o le afiafi, ma o le isi e tufatufaina atu mo meaʻai. E le gata i lea, e aoga le teuina o le kalori i totonu o le ipu (autu) i totonu ole 300-400 kcal.

Aloese mai mea faatauvaʻa faigofie ma faʻatapulaʻa mea faigata

Ona o le hyperglycemia o loʻo sauaina tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le meaai meaai e manaʻomia ai le faʻaleagaina faʻaleagaina o meaʻai uma e mafai ona mafua ai se oso i insulin. E le gata i lea, o le manaʻoga e aveese faʻataʻavaʻavaʻa faigofie ma faʻaitiitia le tele o mea faigata e faʻamatalaina i le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le gaʻo. O le gasegase o le carbohydrates, o le maʻisuka taumafa e mafai ona gaosia ai fatu o le suka.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faigaʻai

Recipes mo le maʻisuka e aofia ai le musu e kuka, aua o le a aʻafia ai le pancreas ma faʻaleagaina ai le ate. O le auala autu o le vevela o togafitiga o le kuka lea, lea e mafai ona suia e le vaʻaia. O le gaoi e le manaomia, o le kuka e seasea lava, e aunoa ma le gaʻo: o le tele o fuālaʻau e kuka i le auala lenei.

Meaʻai mo le ituaiga 2 Tisuka

E masani ona fautuaina e fomaʻi le maʻisuka e tausisi i meaʻai 9 - o le laulau lea o le Pevzner, lea e talafeagai mo tagata uma sei vagana ai tagata o loʻo i se tulaga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2: o a latou meaʻai e saunia taʻitoʻatasi e se tagata tomai faapitoa. O le faʻaitiitia o le kalori mea o loʻo maua i le lisi o loʻo maua i le faʻaitiitia o le tele o gaʻo ma suga:

  • o oloa gaosi susu, na o le sisi le gaʻo (e oo i le 30%), sisi malamalama (4% pe itiiti ifo), susu susu, e faatagaina
  • aloese mai sisi,
  • e tatau ona amanaʻia le taua o le faʻamaufaʻailoga glycemic ma le areto falaoa i le sauniuniga o le lisi.

Aisea Faʻamatalaga o Mea Tau Glycemic Index?

O le matafaioi o se tasi o faailoilo, lea e fuafua ai le vave ma le malosi o le inisalini gaosiga e mafua mai i mea taumafa taumafa - faasinomaga glycemic (GI), e finau ai tagata o meaʻai. E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka oe na le taulai atu i luga ole laulau o le GI, ae na latou mafaufau i le aofaʻi atoa o carbohydrates, e le o matauina le alualu i luma o faʻamaʻi. Ae ui i lea, oi latou o loʻo fefefe e maua i le maʻisuka faafitauli e tatau ona iloa le faʻasologa o fuainumera o meaai paleni mo lo latou lava filemu o le mafaufau:

Low GI (e oʻo i le 40)

Fua Faatatau GI (41-70)

Maualuga GI (mai le 71)

Laʻau, pinati

Kiwi, Mango, Papaya

Plum, Apricot, Peaches

Potato ipu

Lentils, White Beans

O le a le uiga o le XE ma le auala e fuafua ai le vaega o le carbohydrate i totonu o se oloa

O le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le tausisia o le gaʻo gaʻo, ma o se fua faʻatatau na faʻalauiloa mai e tagata fai meaʻai, e taʻua o le falaoa (XE), e fesoasoani i le fuafuaina. 1 XE e aofia ai le 12-15 g o gaʻo, ma faʻalautele le maualuga o le suka i le 2.8 mmol / l ma e manaʻomia le 2 vaega o le inisalini. O mataupu faavae o mea taumafa mo se tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia le ave mai i le 18 i le 25 XE i le aso, lea e vaevaeina e pei ona taua i lalo:

  • O meaai autu - e oo i le 5 XE.
  • Meaʻai - e oo atu i le 2 XE.

O a meaai e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka

O le taumafataga autu o meaʻai e faʻavae i luga o punaoa o meaʻai gaʻo, ava malosi, meaai, lea e faʻafefe ai le pule falesa ma sili atu i luga o le ate ma le paʻu. I le taumafataga o le maʻisuka o loʻo maua i le hyperglycemia (aemaise lava i latou o loʻo gaogao), e le mafai ona iai:

  1. Faʻafiafiaga ma taofi - faʻaosofia le oso i insulin, maua se aofaiga tele o XE.
  2. Jam, meli, nisi o ituaiga o fua suamalie (faʻi, vine, aso, vine), beets kuka, elekini - ei ai le GI maualuga.
  3. Fat, galala, mea manogi ulaula, pata - mea maualuga le kalori maualuga, aʻafiaga i le pancreas.
  4. Meaʻai, pipi, meaʻaigofie - o le uta i luga o le ate.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai

O le faavae o mea taumafa meaai mo le maʻisuka o punavai o fiva laau - o fualaau ia. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻaaoga musipolo, ma faʻaitiitia le faʻaopoopoga i le lisi (3-5 taimi i le vaiaso) iʻa ma le aano o manu. Lafumanu i aso taitasi e gaosia ai iʻa, fuamoa, ia mautinoa e 'ai fualaau fou, e mafai ona e fatuina se lisi i luga o fualaau aina. O le lisi ole oloa ole maʻisuka ua faʻamaonia e faapea:

  • Laititi GI: puʻamu, kapisi, letusi, kāloti mata, isalaʻelu, peʻa lanumeamata, apples, fruits, oranges, cherries, strawberries, dried apricots, falaoa o le rye, 2% susu.
  • Fua Faatatau GI: buckwheat, bran, lanu lanu, bulgur, pusi mata lanumeamata, laisa enaena.
  • Frontier GI: beets mata, pasta (o le saito o le pata), falaoa paʻu, pateta, laʻau, sana tunu, palu falala, oatatal.

Meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 2 - faʻafefea ona suia meaʻai masani

E tusa ai ma fomaʻi, o le togafitiga o meaʻai e aoga tele pe afai e matua mataʻituina tulafono, o lea e tatau ai ona e gauai atu i mea laiti. Afai e taʻu mai e tatau ona kuka le oatmeal e le mai le vaomalo, ae mai fatu nutimomoia, ona leai ai lea o ni meaʻai iinei. O a nisi meaʻai masani mo meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia le toe fesuiaiga ma mea e sili atu ona aoga, e mafai ona e malamalama mai le laulau:

Malosiaga Mana

I le avea ai o se tulafono, ua fautuaina tagata e pipii i le laulau Nu.9, ae ui i lea, e mafai e le tagata tomai faapitoa ona faia se taaiga o le soifua maloloina a le tagata lava ia e faavae i luga o le tulaga o taui o le maʻi o le endocrine, le tino o le tagata maʻi, foliga o le tino, ma faafitauli.

O mataupu faavae autu o taumafa e pei ona taua i lalo:

  • le fuainumera o le "fale" mea - b / w / y - 60:25:15,
  • Faʻataʻitaʻiga o le kalori i aso taʻitasi e le fomaʻi poʻo le tagata fai meaʻai,
  • suka e le aofia ai i le meaai, e mafai ona e faʻaaogaina mea suamalie (sorbitol, fructose, xylitol, mea vavavevave, masini suamalie),
  • o se aofaiga o vitamini ma minerale e tatau ona tuʻuina atu, talu ai ona o le tele o latou faʻasalaga ona o le televave,
  • faailoilo o meaʻai manu ua faʻaumatia ua vavaeina,
  • faaitiitia le faaaogaina o le vai i le 1.5 l, masima i le 6 g,
  • faʻaaogaina o mea taumafa masani (o le iai o meaai mama i le va o meaai autu).

Mea ua faatagaina

A fesiligia e uiga i mea e mafai ona e 'ai i luga o se meaai mo le maʻisuka ituaiga 2, o le a tali mai le tagata fai meaʻai o le faamamafaina o fualaau faisua, fualaau aina, susu ma meaʻai. E le talafeagai le vavaeeseina atoa o gaʻo mai le taumafataga, talu ai latou te faia le tele o galuega taua (fausiaina, malosi, faʻaagaga, tulafono faatonutonu). E taua tele le faatapulaaina o monosaccharides digestible ma tuu atu le fiafia i polysaccharides (mea e iai le tele o fiva i le tuufaatasiga ma faatele le glucose i totonu o le toto).

Bakery ma falaoamata fua

O oloa faʻatagaina oi latou ia i le gaosia o le falaoamata o le saito o le muamua ma le vasega muamua "e leʻi aofia ai". O lona kalori o le 334 kcal, ma o le GI (glycemic index) e 95, lea e otometi lava ona liua le ipu i totonu o vaega faasaina mo le maʻisuka.

Ina ia saunia falaoa, e fautuaina e faʻaaoga:

  • rye falaoa
  • lala
  • falaoamata saito o le vasega lona lua,
  • falaoamata buckwheat (faʻatasi ma soʻo se mea oi luga).

O tagata e leai ni faʻataʻitaʻiga, falaoa falaoa, keke, ma pusa e le masani ai, ua manatu o oloa gaosi. O le kulupu e leai ni meaʻai e aofia ai na oloa i le gaosiga e le faʻaaoga ai fuamoa, margarine, ma mea faaopoopo.

O le paluga faigofie lea e mafai ona e faia ai pies, muffins, rolls mo le maʻisuka ua saunia e pei ona taua i lalo. E manaʻomia lou faʻafefe 30 g o le fefete i le vai mafanafana. Faʻatasi ma le 1 kilokalama o falaoa falaoa, 1.5 tbsp. vai, se pine o le masima ma le 2 tbsp. fualaau faisua. A maeʻa le paluga "fetaui" i se nofoaga mafanafana, e mafai ona faʻaaogaina mo le taoina.

O ituaiga ituaiga o le maʻisuka ituaiga 2 ua manatu o le "tele" ona o le maualalo o le kalori ma le maualalo o le GI (sei vagana ai nisi). O fualaau faisuala (zucchini, zucchini, kapisi, salati, kukama) e mafai ona faʻaaogaina kuka, uʻu, mo le kuka muamua o vasega ma ipu pito i tua.

Paluka, tamato, aniani, pepa e manaʻomia foi meaai. O loʻo aofia ai se aofaiga tele o antioxidants lea e fusifusia ai faʻasalaga saoloto, vitamini, pectins, flavonoids. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tamato e iai le tele o le lycopene, lea ei ai lona aʻafiaga. O gaʻo e mafai ona faʻamalosi ai puipui o le tino, e aʻafia ai le gaioiga o le fatu ma toto toto, aveesea le tele o le cholesterol mai le tino.

O le Kapisi e mafai ona faʻaaogāina e le gata i le kuka, ae faʻapea foi i le pepa. O lona aoga sili lava o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto.

Ae ui i lea, o fualaau faisua, o le faʻaaogaina e tatau ona faʻatapulaʻa (leai se manaʻo e teena):

Fua ma fua

O oloa aoga ia, ae e le fautuaina e faʻaaoga i pauna. E saogalemu le mafaufauina:

  • siaki
  • pele faapelepele
  • vine
  • lemoni
  • ituaiga eseese o apu ma pears,
  • rimoni
  • sea ​​buckthorn
  • gogoberry
  • mango
  • pineapple

Ua fautuaina e tagata tomai e le sili atu nai lo le 200 g i le taimi. O le tuufaatasiga o fualaau aina ma fualaʻau e aofia ai le tele o mea aoga, pectins, fiber, acid ascorbic, e taua tele mo le tino. O nei mea uma e aoga mo le maʻisuka i le mafai ona latou puipuia mai le atinaʻeina o faʻalavelave tumau o le maʻi ma mafua ai le alualu i luma.

E le gata i lea, o fua ma fua e faʻamalosi ai le faʻaoga o le intestinal, toe faʻaleleia ma faʻamalosia puipuiga, siitia o latou lagona, maua ai mea e tetee ai ma le faʻamalosia.

Meat ma iʻa

O mea e sili ona lelei e tuʻuina atu i ituaiga meaʻai e maualalo le gaʻo, o aano o manu ma iʻa. O le tele o aano o aano o aano o aano o manu i le taumafataga e tatau ona faia i se fua saʻo (e le silia le 150 g i le aso). O lenei mea o le a puipuia ai le le manaʻomia o le faʻaleleia o faʻafitauli e mafai ona tutupu i le talaaga o togafitiga o le endocrine.

Afai matou te talanoa e uiga i mea e mafai ona e 'ai mai saisi, o le mea lea e sili ai meaai ma ituaiga meaʻai. E le fautuaina le ulaula i mea nei. E mafai ona faʻatagaina, ae faʻamapulaʻaina.

Mai iʻa e mafai ona e 'ai:

Taua! O iʻa e tatau ona tunu, kuka, uʻu. I le salu ma falai o le a sili atu ona lelei le faatapulaʻa poʻo le faʻaaogaina atoa.

Fuamoa ma Mea Laveaʻi

O lapisi ua taua o se faleteuoloa o vitamini (A, E, C, D) ma oona gaʻo. I le maʻisuka ituaiga 2, e le sili atu ma le 2 fasi vaega e faatagaina i le aso, e fautuaina e 'ai naʻo le puipuiga. O fuamoa moa, tusa lava pe laʻititi, e sili atu i latou aoga aoga i se moa. Latou te le maua le cholesterol, lea e sili ona lelei mo tagata mamai, ma e mafai ona faʻaaogaina faʻatau.

O le kulimi o se oloa faatagaina e aofia ai se aofaiga tele o le magnesium, phosphates, phosphorus, calcium, potassium ma isi macro- ma microelements. E oʻo atu i le 400 ml o susu-gaʻo susu e fautuaina i le aso. O susu susu e le fautuaina mo le faʻaaogaina i le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2, aua e mafai ona amata ai se oso i le suka suka.

Kefir, yogurt ma le siʻiisi e tatau ona faʻaaogaina i le mafaufau, pulea o le gaioiga o gaʻo. E sili atu le maualuga o togi gaʻo.

O le laulau o loʻo i lalo e faʻaalia ai meaʻai e manatu e saogalemu mo tagata e le o insulin-e faalagolago i le maʻisuka ma a latou meatotino.

Le igoa o le cerealFaailoga GIO meatotino
Buckwheat55O le aoga o le toto, e aofia ai le tele o fiber ma le uʻamea
Fuga70Hua maualuga-kalori, ae o lona tuufaatasiga e tele polysaccharides. E i ai sona aoga aoga i luga o le cardiovascular system, faʻaleleia atili le lagona o sela i le inisalini, lagolagoina le galuega a le tagata suʻesuʻe auiliiliga
Millet71Puipuia le atinaʻeina o togafitiga o le fatu ma toto toto, aveese le toxini ma le tele o le cholesterol mai le tino, faʻasaʻo le mamafa o le toto
Penina karite22Faʻaitiitia le suka o le toto, faʻaititia le avega i luga o le pancreas, toe faʻaleleia le faagasologa o le salalau o le fiafia i luga o fiva namu
Barley50E aveesea le cholesterol sili atu, faʻamalosia le puipuiga o le tino, faʻamaonia le faʻaogaina o le tino
Wheat45Fesoasoani e faʻaitiitia le kulūkose o le toto, faʻamalosia ai le mea o loʻo i ai meaʻai, faʻaleleia le faʻaoga o le tino
Rice50-70Brown sili ona lelei le kuka ona o le maualalo o le GI. E i ai sona aafiaga lelei i le gaioiga o le tino atuatuvale; o loʻo aofia ai mea taua o le amino
Oatmeal40E i ai le taua tele o antioxidants i le tuufaatasiga, faʻasaʻo le ate, faʻaititia le toto o le cholesterol

Taua! E tatau ona tapulaa le laisa paepae i le taumafataga, ma semolina e tatau ona lafoaia atoa ona oa latou fuainumera maualuga GI.

Ae o suamalie, e tatau ona sili atu mea e tatau ona faia i meaʻai. O faʻatau vine ei ai le tele o faʻasao ma le suka i le tuufaatasiga. O le faʻaaogaina o vai inu fou ua faʻaaogaina nei o loʻo faʻaalia:

O le faʻaauau ona faʻaaogāina o vai oona e fesoasoani i le faʻamautuina o le vaega o meaʻai. I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e inu vai e aunoa ma le kesi. E mafai ona avea o se potu 'ai, se faʻamaʻi-fomaʻi poʻo se vailaʻau faʻapitoa.

Tea, kofe i le susu, fualaau o teaseta e taliaina pe a le oi ai le suka. Ae o le ava malosi, o lona faʻaaogaina e le taliaina, talu ai ona o le inisalini-tutoatasi tutoʻatasi, oso i totonu o le kulukose toto e le mautonu, ma inu ava malosi e ono mafua ai le atinaʻe o le tuai o le hypoglycemia ma faʻavave foliga o faʻalavelave o le maʻi maualalo.

Filifili mo le aso

Breakfast: kusi falaoa ma apu e le o nifo, tea ma susu.

Taumafa: tao tao po o le moli.

Taumafa: talotala i luga o le kuka, fualaʻau iʻa, salalaʻau, falaoa, pulupulu mai selu.

Taumafa: salati karuti i laulau.

Taumafa: falala ma pulou, se fasi falaoa, se ipu malamalama suamalie.

Snack: o se ipu malamalama o le kefir.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi tigaina, ae ui i lea, o le usitaia o fautuaga a tagata atamamai ma togafitiga o le soifua maloloina e mafai ona faatumauina ai le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi i se tulaga maualuga. O a fualaau e aofia ai i le taumafataga o se filifiliga a tagata taitoatasi. O le fomaʻi ma le tausimaʻi meaʻai e fesoasoani i le fetuunaiga o le lisi, filifili na ipu e mafai ona maua ai le tino ma mea e tatau ai, vailaʻau, elemene.

O mataupu autu o meaai

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka o ē na faia ma le iloa poʻo le le iloa foi se meaʻai i luma ole suʻesuʻega, ona o le tele o meaʻai i le taumafataga, ua leiloloa lagona o siama i le inisalini. Ona o lenei mea, o le kulukose i totonu o le toto e tupu ma tumau i le maualuga. O le uiga o mea taumafa mo le maʻisuka o le toe foi atu lea i siama na leiloloa le inisalini, o lona uiga. gafatia e faʻafefe ai le suka.

  • Faatapulaa le aofaʻi o le kalori ao tumau lona taua mo le tino.
  • Ole malosi ole taumafa e tatau ona tutusa ma le malosi ole taumafa.
  • Fafaga i le taimi tutusa. O lenei mea e saofaga i le sologa lelei o le gaioiga o le faʻaogaina o meaʻai ma le masani masani o faiga faʻavaomalo.
  • Faʻatagaina 5-6 taumafa i le aso, faatasi ai ma meaai mama - o lenei mea e faapitoa lava mo tagata e faʻalagolago i le insulin.
  • O le mea lava e tasi (pe tusa ma le taumafa) i taumafa faʻatau meaai. O le tele o carbohydrate e tatau ona iai i le afa muamua o le aso.
  • Faʻaaoga lautele o le faʻatagaina o aseta o oloa i ipu, e aunoa ma le taulai i mea patino.
  • Faʻaopopoina o fualaau aina fou, fiber-tamaoaiga mai le lisi o mea faʻatagaina i ipu taʻitasi e foafoa ai saturation ma faʻaitiitia le fua o le faʻafefe o suga faigofie.
  • Suʻeina o suka i masini suamalie faatagaina ma saogalemu i fuainumera masani.
  • Fautuaga mo meaʻai e aofia ai gaʻo fualaʻau (yogurt, nati), talu mai le malepelepe o gaʻo faʻagesegese le faʻaitiitia o le suka.
  • Taumafa na o le sipeti i taimi o taumafataga autu, ae le o taimi o taumafataga, a leai o le ai ai se oso malosi i le kulukose toto.
  • Faatapulaʻa faʻatapulaʻaina seia oʻo i le atoaga o le faʻaaogaina o mea inu gaʻo.
  • Faʻatapulaʻa faʻamalosi gaʻo.
  • Faatapulaaina le tele o gaʻo manu i le taumafataga.
  • Faʻaaogaina poʻo le faʻaitiitia o le masima.
  • Faʻasalaga faʻafefe, ioe. afaina fualaau.
  • Seʻi vagana ai le 'ai vave pe'ā uma le faʻamalositino poʻo taʻaloga.
  • Faʻaaogaina poʻo le faʻasaina malosi o le ava (e oʻo atu i le 1 e galue i le taimi o le aso). Aua le inu i se manava leai.
  • Faaaogaina o kuka meaai.
  • O le aofaiga atoa o le suavai saoloto i aso uma e 1.5 lita.

O nisi vaega o meaʻai lelei mo le maʻisuka

  • E le tatau ona e tuulafoaia le taeao.
  • E le mafai ona e matelaina ma fai ni malologa umi i meaʻai.
  • Le taumafataga mulimuli i le sili atu nai lo le 2 itula ao le i momoe.
  • E le tatau ona vevela vevela ma malulu tele.
  • I le taimi o le taumafataga, o fualaau faisua e muamua ona 'aina, ona avea lea o se mea e maua ai le protein (aano o manu, kusi cheese).
  • Afai ei ai le tele o meaʻai i totonu o se taumafataga, e tatau ona i ai le polotini poʻo gaʻo saʻo e faʻaitiitia ai le saoasaoa o le faʻapalaina o le mea muamua.
  • E fautuaina le inuina o vai faʻatagaina poʻo le vai aʻo leʻi 'ai, ma aua le inu meaʻai.
  • Pe a saunia ni tipi, e le faʻaaoga se falaoa, ae e mafai ona e faʻaopopo le oatmeal ma fualaau faisua.
  • E le mafai ona e faʻatupulaia le GI o oloa, faaopoopo i ai le fuluina, faaopoopo le falaoamata, fafaga i falaoa ma palu, tofo i le suauu ma e oo lava i le kuka (beets, pumpkins).
  • I le le lelei o le faapalepale o fualaau faisua, latou te faia ni falaoa mai ia i latou, o meaʻai ma meaʻai.
  • Taumafa lemu ma i ni vaega laiti, faʻatau ma le faaeteete meaai.
  • Taofi le 'ai e tatau ona 80% faʻatoʻa (e tusa ai ma lagona patino).

O le a le glycemic index (GI) ma pe aisea e manaomia ai le maʻisuka?

O se faailoga lea o le gafatia o oloa pe a uma ona ulu atu i le tino e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le GI e matua taua i le ogaoga o le maʻisuka e aʻafia ai le maʻisuka.

O oloa taʻitasi e iai lana lava GI. O le mea lea, o le maualuga atu, o le saoasaoa o le faasili o le suka o le toto e tulai mai pe a uma ona faaaoga ma vice versa.

O le GI GI e tufatufaina uma oloa maualuluga (sili atu ma le 70 iunite), medium (41-70) ma le maualalo GI (e oo i le 40). O laulau e faʻaaogaina ai oloa i totonu o nei vaega poʻo laina eletise i luga o le laina mo le fuafuaina o le GI e mafai ona maua i luga o faʻailoga autu ma faʻaaogaina i le olaga i aso faisoo.

O meaʻai uma e maua ai le GI maualuga e le aofia ai i le taumafataga ma se mea e le masani ai na o mea e aoga i le tino o le tagata ma le maʻisuka (meli). I lenei tulaga, o le aofaʻiga o le GI o le taumafataga e faʻaititia ona o le tapulaʻa o isi oloa gaʻo.

O le masani masani e tatau ona aofia ai meaai ma maualalo (tele) ma laʻititi (laʻititi maualalo) GI.

O le a le XE ma pe faapefea ona faʻatatauina?

XE poʻo le falaoa Unit o se isi fuataga mo le faʻatulagaina o gaʻo. O le igoa e sau mai se fasi falaoa "piliki," lea e maua mai i luga o se fasi falaoa i se fasi falaoa, ona sosoo ai lea ma le afa: o se fasi pepa 25-kalama e aofia ai le 1 XE.

O le tele o meaai e aofia ai gaʻo meaʻai, aʻo latou eseese uma lava i le tuufaatasiga, meatotino ma kalori. O le mafuaaga lena e faigata ai ona fuafua le aofaiga o aso masani o le taumafaina o mea taumafa, lea e taua mo tagata e faalagolago i le insulin-o le aofai o meaʻai gaʻo e tatau ona fetaui ma le fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina.

O lenei faiga faʻavae e faavaomalo ma mafai ai ona e filifilia le fuainumera o le insulin. XE e faʻatagaina oe e fuafua le vaega o le carbohydrate e aunoa ma le mamafa, ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o se foliga ma voluma masani e faigofie mo le iloa (fasi pepa, fasi pepa, tioata, sipuni, ma isi). I le fuafuaina pe fia le XE o le a 'aina i le fuasese tasi ma le fuaina o le suka toto, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona togafitia le maʻisuka e mafai ona faʻamalosi se tui talafeagai ole inisalini ma se gaioiga puupuu ae leʻi' ai.

  • 1 XE e aofia ai le 15 kalama o meaʻai gaʻo,
  • I le maeʻa ai o le 1 XE, o le toto maualuga o le suka e faateleina i le 2.8 mmol / l,
  • mo le faʻasiliina o le 1 XE, 2 iunite e manaʻomia. inisalini
  • alauni i aso taitasi: 18-25 XE, faatasi ai ma le tufatufa o 'aiga e 6 (faʻafefete i le 1-2 XE, meaai autu ile 3-5 XE),
  • 1 XE o le: 25 gr. falaoa paʻepaʻe, 30 gr. falaoa lanu enaena, afa afa o oatmeal po o buckwheat, 1 apu tele, 2 pcs. pulu, ma isi.

Faʻatagaina ma Faʻatau Meaʻai Meaʻai

Aʻo taumafa ma le maʻisuka-o meaʻai faʻatagaina o se kulupu e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma le faʻasaina.

Low GI:Fua Faatatau GI:
  • garlic, aniani,
  • Tomato
  • letusisi laulaʻau
  • aniani lanu meamata, tao,
  • broccoli
  • Fugalaau o Brussels, kalapulaʻau, kapisi paepae,
  • lanu meamata
  • zucchini
  • kukama
  • asparagus
  • lanumeamata lanumeamata
  • launiu mata
  • fualaau suamalie
  • musika
  • eggplant
  • fulino
  • alalaisa
  • fagu paʻu
  • fructose
  • mūmū matutu,
  • Fuga o le apricot
  • 'ie soya,
  • uliuli 70% sukalati,
  • vine
  • paʻu
  • penina penina
  • lanu samasama vavae,
  • siaki
  • lentils
  • soya susu
  • apu
  • peaches
  • uliuli pi
  • berry marmalade (sugar free),
  • berry jam (sugar free),
  • susu 2%
  • susu atoa
  • strawberries
  • faga mata
  • falala suamalie,
  • sukalati suka
  • mago apricots
  • sukatiti mata
  • nonoa fua o yogurt,
  • mūmū mūmū matutu
  • mati
  • Oranges
  • iʻa
  • pi pi
  • apu o le apu masani,
  • moli faalenatura fou,
  • falaoamata sana (mamalyga),
  • popo lanumeamata fou,
  • vine.
  • paʻu tao,
  • lanu lanu
  • pusi tila,
  • lentils
  • fala fala
  • suamalie faalenatura,
  • Lactose
  • falaoa aina
  • vine suamalie masani,
  • fualaau suamalie masani
  • groats bulgur,
  • oatmeal
  • falaoa buckwheat, keke pani,
  • pasta spaghetti
  • sisi cheeseellini,
  • lanu enaena
  • falaoa tao
  • Kiwi
  • lala
  • suamalie suamalie,
  • kuki oatmeal
  • fualaau suamalie
  • mango
  • papaya
  • suamalie suamalie
O oloa e iai le laina laina ole GI - e tatau ona matua faatapulaa, ma i le maʻisuka malosi, e tatau ona le aofia ai mea nei:
  • suamalie suamalie ua kuka,
  • paʻu paʻepaʻe ma ipu mai ai,
  • hamburger buns,
  • keke
  • beets
  • pulu uliuli ma ipu mai ai,
  • vine
  • pasta
  • kuki kiliki
  • falaoa uliuli
  • moli moli
  • fualaau faisua
  • semolina
  • e suamalie le meloni
  • kati pateta,
  • faʻi
  • oatmeal, oat granola,
  • pineapple, -
  • falaoamata saito
  • fualaau aina suamalie
  • fulipipi
  • susu sukalati
  • faʻaupuga
  • sulu uamea ma salu,
  • suka
  • sukalati,
  • sugar marmalade,
  • suka
  • sana sana
  • mea suamalie suamalie.

Mea faasaina

O le suka ua faʻamamaina e faasino tonu lava i oloa e maua ai le GI, ae faʻatasi ai ma se tau laina tuaoi. O lona uiga e mafai ona faʻaaogaina, ae o le masini o le suka e vave tupu, o lona uiga o le toto toto e vave ona tupu. O le mea lea, e lelei, e tatau ona faatapulaaina pe leai foi.

Meaʻai maualuga GI (Faasaina)Isi oloa faʻasaina:
  • falaoamata saito
  • fomaʻi, croutons,
  • paʻu
  • sima
  • uʻu tao tao
  • fusi falai
  • fagu
  • granola ma ni fatu ma vine,
  • pipi
  • Pāti kosi
  • pateta pateta
  • meaai pi
  • pateta
  • falaoa paʻepaʻe, falaoa faila,
  • popukoni sana
  • kāloti i ipu,
  • fuga saito
  • vave laisi araisa,
  • halva
  • apricoti kuka,
  • faʻi
  • rice groats
  • parsnip ma oloa mai ai,
  • feololo,
  • soʻo se falaoa falaoamata paʻepaʻe,
  • falaoamata sana ma ipu mai ia mea,
  • pateta falaoamata
  • sweets, keke, pusa,
  • susu susu
  • suamalie suamalie, pata,
  • siamu i le suka
  • sana, maple, suauu saito,
  • pia, uaina, pia pia,
  • kvass.
  • faʻatasi ai ma gaʻo e leai ni hydrogenated (meaai faʻatasi ai ma le ola umi, meaai faʻafelaʻau, meaʻai vave),
  • meaʻai mūmū ma gaʻo (puaa, ponaivi, kusi, mamoe),
  • saua ma sausage,
  • iʻa ma le salima,
  • ulaula meaʻai
  • kulimi, susu yogurt,
  • sisi suamalie
  • meaola manu
  • sau sau (mayonnaises, ma isi),
  • mea manogi manogi.

Ulufale i totonu o le meaai

White riceBrown rice
Potatoes, aemaise lava i foliga o pateta masini ma fugaJasm, pateta suamalie
Pasi pasiPasi mai le falaoamata kulimi ma le faʻafefe.
Paʻu paepaePeʻaled bread
Fuga vaoParanesi
Aʻai, meaʻaiFua ma fua
Manuʻa mumuMeaʻai taumafa paʻu (lapiti, tolotolo), iʻa maualalo
Meaʻai manu, gaʻo susuVailaʻau o fualaau aina suamalie (faʻasolosolo, palasi, olive)
Laʻau aano oonaMalamalama mama i luga o le meaai lona lua o meaʻai a manu
Tisaga susuAvaka, fualaʻau maualalo maualalo
Miliki sukalatiPogisa tipi
Ice creamFualaau Faʻasusu Vaʻa (Non Fruit Ice Cream)
LaʻauNonfat susu

Laulau 9 mo le maʻisuka

O le taumafataga Numera 9, ua faapitoa ona atiae mo le maʻisuka, e masani ona faaaoga i togafitiga faafomaʻi o ia ituaiga maʻi ma e tatau ona mulimuli i le fale. Na atiina ae e le saienitisi Soviet M. Pevzner. O meaai o le maʻisuka e aofia ai le faʻaaogaina i aso taitasi e oʻo atu i:

  • 80 gr. fualaau faisua
  • 300 gr fualaau suamalie
  • 1 ipu vai suamalie faalenatura
  • 500 ml o oloa gaosiga susu, 200 g o le sisi o lafumanu,
  • 100 gr. musika
  • 300 gr iʻa po o aano o manufasi
  • 100-200 gr. rye, saito ma se paluga o le falaoa falaoa, falaoa o le fala poo le 200 kalama o pateta, cereals (ua maeʻa),
  • 40-60 gr. gaʻo.

Mea autu:

  • Soup: kapisi soupisi, fualaau faisua, borsch, anufasi, aano o manufasi ma fualaʻau, anufe mama po o le sua o le iʻa, masusu masi ma fualaau faisua ma pata.
  • Meat, moa: vela, lapiti, tolotolo, kuka, gaosi, moa vao.
  • Iʻa: meaʻai e maualalo le gaʻo ma iʻa (pike perch, pike, cod, saffron cod) i totonu o le kuka, uʻu, uʻu, tao i totonu o lona lava suavai vine.
  • Meaʻai: vine, fualaau faisua o fuālaʻau fou, caviar o fualaau faisua, togafiti faʻasusu mai le masima, faʻasusu meaʻai ma iʻa, salati o le sami i le pata, sisi e leʻi faʻasusu.
  • Sweets: meaʻai e faia mai fua fou, vine, fualaau suamalie e aunoa ma le suka, berry mousse, marmalade ma le jam e aunoa ma le suka.
  • Mea inu: kofe, ti, vai vaivai, vai e leai ni gaʻo, fualaau aina suamalie ma fualaau suamalie, suasisi rosehip (sugar free).
  • Toa ipu: polotini omeleti, fuamoa ua vevela, i ipu.

Muamua aso

BreakfastPaina omelet ma le asparagus, lauti.Faʻasamala le 'ava ma le suauʻu manogi ma le suka sipuni. 2 taeaoSalati o le uʻamea ma le apu ma le paina.Laʻau fualati fuamasi fualaʻau fou. TaʻalogaBeetroot, falalaʻau faʻasusu i fatu rimoni.

Vailaau fualaau aina vela, aano o aano o manu ma fusi lauti. Tasi le apu.

SnackSandwich faia mai le falaoa o le falaoa ma le avoka.Kefir ua fefiloi ma vine fou. TaumafaLago ai le salmon ma le aniani lanumeamata.Laʻau fagotaina i le kuka tipolo.

Lua aso

BreakfastBuckwheat i le susu, se ipu kofe.Hercules porridge. Tea i le susu. 2 taeaoFualaau saito.Lisi kulupu ma apricots fou. TaʻalogaPelu i luga o le paluga lona lua. Fuamata o le sami.Meaʻai vevela borscht. Turkey meat goulash ma lentils. SnackTasi le mama ma se ipu malamalama o le kefir.Lisi fualaʻau fualaau. TaumafaLago fualaau faisua ma le pipi vine.Fualaau aina suamalie ua kukaina e aunoa ma le suka. Laʻau moa suamalie.

Tolu aso

BreakfastOatmeal ma le apu mama ma suamalie i le stevia, o se ipu keke e leai ni suka.Tasi falaoisi gaʻo susu i tamato. Tea 2 taeaoLaʻau fou apricot ma vine.Fualaau aina suamalie ma 2 fasi keke falaoa. TaʻalogaFualaau aina suamalie e gaosia ai veal stew.Vailaau matala suamalie suamalie ma susu. Vailaʻau vavae veal. SnackLisi kulupu ma le faʻaopoopoga o susu.Fua e kuka i le susu. TaumafaSalati o le pikiaka fou, kāloti ma pi.Kolisi faʻamalo ma pulou.

Fa aso

BreakfastBurger e faia mai le falaoa atoa o le falaoa, susu susu ma tamato.Laʻau moa suamalie. Se ipu malamalama o le susu. 2 taeaoFualaau matala suamalie ma le malie.Fualaau aina ma vine, sasaina i se masini elefesa. TaʻalogaVailaʻau o le fualaʻau ma le seleni ma lanu lanumeamata. Laʻau moa felafolafoaʻi ma le meaʻai.Vailaʻau kuka tipeti gaʻo. Barley porridge i lalo o se pulou iʻa. SnackPears ua tumu i ammonia mata.Zucchini caviar. TaumafaSalati i le pepa ma le yogurt masani.Fafagaina le susu o le susu ma le isalaʻelu ma le seleni seleni.

Lima lona lima

BreakfastSteam mamae mai pulu fou ma le kinamona ma le stevia. Kofe kofe ma soʻo falaoa.Germinated grains i le yogurt masani ma le falaoa. Teu 2 taeaoSalati ma fuamoa ua kuka ma le caviar squash masani.Berry Jelly. TaʻalogaSoup sapuni le failalaʻau ma le broccoli. Laʻau o povi ma arugula ma tamato.Palu moa ma fualaau faisua. Meatballs ma zucchini masini. SnackLafasi laititi-gaʻo falaoʻai ma le saula.Se ipu malamalama lanumeamata. Tasi le apu. TaumafaO asparagus fuʻa ma iʻa faila i le lanu meamata masani.Salati i tamato, otaota ma le siʻi kuka.

Sweeteners

O lenei fesili e tumau pea le finauvale, talu ai e leai se manaʻoga ogaoga mo le maʻi suka, ma faʻaaogaina naʻo le faamalieina o latou manaʻoga ma le masani o le suamalie o ipu ma meainu. E leai se mea e faʻaaogaina ma le natura o le suka e suitulaga i le selau pasene le saogalemu o le faʻamaoniga. O le mea e manaʻomia mo i latou o le le lava lea o le tuputupu aʻe i le suka o le toto poʻo se faʻalauiloa laʻititi o le faailoilo.

I le taimi nei, ma le pulea lelei o le suka toto, 50% fructose, stevia ma le meli e mafai ona faʻaaogaina e avea ma mea suamalie.

O Stevia o se faʻaopoopoga mai laulaʻau o se laufanua faʻapitoa, stevia, sui o le suka e le o iai ni calories. O le laau o loʻo faʻapipiʻi ai glycosides suamalie, e pei o le stevioside - o se mea e maua ai laʻau ma maua ai se suamalie, 20 taimi e sili atu le suamalie nai lo le suka masani. E mafai ona faʻaopoopo i le saunia o mea taumafa pe faʻaaoga i le kuka. E talitonuina o le stevia e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o le pancreas ma fesoasoani ai e atiaʻe lona lava inisalini e aunoa ma le aʻafia o le toto toto.

Na faʻamaonia aloaia e avea o se suamalie mai tagata tomai faapitoa WHO i le 2004. O le masani i aso uma e oʻo i le 2.4 mg / kg (e sili atu ma le 1 le sipuni i le aso). Afai e faʻaaogaina le faʻaopoopoga, o aʻafiaga o aʻafiaga ma faʻamaʻi aʻafia e mafai ona atiaʻe. Faʻaavanoa i le paʻu o le tino, faʻapipiʻi suavai ma sina siʻosiʻomaga.

Fructose 50%. Mo le gaosiga o le metabolism, e le manaomia le inisalini, o le mea lea, i lenei tulaga, e saogalemu. E lua taimi e itiiti ifo ai le kalori ma o le 1.5 taimi sili atu le suamalie pe a faʻatusatusa i le suka masani. E laʻititi le GI (19) ma e le mafua ai le tuputupu aʻe vave o le suka o le toto.

Taumafa o le taumafa e sili atu i le 30-40 gr. i le aso. Pe a faʻaumatia le silia ma le 50 gr. Fua o le suka i le aso e faʻaitiitia ai le lagona o le ate i le inisalini. Maua i foliga o le paʻu, papa.

Palu fafie pipi. E aofia ai le kulukose, fructose ma se vaega itiiti o le sucrose (1-6%). O le insulin e manaʻomia mo le metabolism o le sucrose, e ui i lea, o mea o loʻo i lenei suka i le meli e le taua, o lona uiga, o le mamafa i le tino e laʻititi.

Rich in vitamins and substances biologically active, na mafua ai le puipuiga. Faʻatasi ai ma nei mea uma, o se oloa gaʻo maualuga-kalori ma le GI maualuga (tusa ma le 85). Faʻatasi ma tikeri maualalo o le maʻisuka, 1-2 vaʻa o le meli faʻatasi ma lauti i le aso e talia, pe a uma le 'aiga, faʻalasolo lemu, ae le faʻaopopo i se meainu vevela.

Faʻaopoopoga e pei ole aspartame, xylitol, suclamate ma saccharin e le o fautuaina i le taimi nei e endocrinologists ona o aʻafiaga o le itu ma isi mea lamatia.

E tatau ona malamalama o le fua o le absorption o gaʻo, ma le suka i totonu o oloa e mafai ona ese mai le fua faatatau fuafuaina. O le mea lea, e taua le taofiofia o le kulukose o le toto aʻo leʻi 'ai ma le 2 itula talu ona' ai, tausia se pepa faʻamau ma maua ai oloa e mafua ai ona osooso tagata taitoatasi i le suka. Ina ia fuafuaina le GI o meaai saunia, e sili atu ona faigofie le faʻaaogaina o se mea faʻapitoa faʻapitoa, talu ai o le kuka ma le tele o mea faʻaopopo e mafai ona faʻatupulaʻia ai le maualuga muamua o le GI o mea amata.

O a meaai e mafai ma e le tatau ona 'aina

A o leʻi agai i luga i le laulau ma oloa e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2, tatou te manatua le mea e filifilia ai i latou. O oloa e tatau ona:

  • e le oi ai ni carbon poʻo faʻapipiʻi i se vaega itiiti,
  • ei ai se faʻamaumauga maualalo maualalo,
  • aofia ai vitamini, minerale,
  • ia lelei ma lelei.

E tele mea taumafa e fetaui ma nei manaʻoga. O le faia o se lisi lelei ma saogalemu mo le maʻisuka e faigofie.
Ina ia vaʻavaʻai i meaʻai e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2, tatou te tuʻuina atu i vaega.

E mo i tatou uma lava le faavae o le taumafataga, aua o le maʻisuka ua matua faasaina. Cereals, falaoamata, pasita - o se aofaiga tele lea o gaʻo, o le maʻisuka e tatau ona tuʻuina mai le lisi.

E mafai ona e suʻeina ni filifiliga faʻapitoa i le ituaiga o laulaau lanumeamata lanumeamata poo le araisa kisa, lea e aofia ai le itiiti ifo o le suka. Ae na o se tuusaunoaga, pe afai e te manaʻo moni i ai.

O fualaau faisua o se vaega taua o le maʻisuka meaai. E toetoe lava o fualaau faisua uma e maualalo le faʻamaualuga ma le maualalo o le maualuga o le gaʻo. E i ai tuusaunoaga. Mo le manino, o fualaʻau faatagaina ma faʻasaina o loʻo faʻaalia i le laulau:

Faamaonia fualaʻau mo le maʻisuka ituaiga 2Fualaau faʻasaina faasaina mo le maʻisuka ituaiga 2
Eggplant (GI 10, carbohydrates mo le 100 g - 6 g)Boiled potatoes (GI 65, carbohydrates ia 100 g - 17 g)
Tomato (10, 3.7 g)Kino (70, 22 g)
Zucchini (15, 4.6 g)Beets (70, 10 g)
Kapisi (15.6 g)Paʻu (75, 7 g)
Onion (15.9 g)Palu falai (95, 17 g)
Pipi nifo (30, 7 g)
Lafailapi (30.5 g)

E mafai pe le mafai ona 'ai nisi fualaau faisua mo le maʻisuka - o mataupu e fesootai. O mea uma e tatau ona taulimaina ma le tatau. E le mafai ona e faʻaaogaina faʻatasi ma tagata faatagaina, ae o le faʻavasegaina o le faʻasaina e le o faʻamaoni. E faʻalagolago lava i le gasegase o le maʻi i le maʻi, o le tali a le tino ma le manaʻoga o le maʻi. O se vaega o se oloa faasaina o le a le afaina pe afai e totogi e se meaai sili atu ona mamafa e faatatau i isi vaega o le lisi.

Mea gaosi susu

O le susu ma ona mea e mafai ona faʻatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 ma e fautuaina. O le susu e faia ai galuega taua e tolu:

  • e tuʻuina atu siama i le inumaga e faʻaleleia ai le microflora o le mucosa,
  • puipuia le siama o mea oona mai siama pipisi,
  • i ai se aafiaga lelei i glucose ma tino ketone.

Pe a filifilia ni meaʻai susu mo se lisi o le maʻisuka, na pau le tulafono e teu i lou mafaufau e tatau ona maualalo le gaʻo.
O le kulimi, kisisisi, ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo, fulufulu mama, yogurt, kulimi oona e tatau ona avea ma faavae o le taumafa o le maʻisuka.
E i ai tuusaunoaga. O nisi mea susu susu ei ai se faasinoala maualuga. O i latou e le mafai ona 'ai ma faatagaina mo le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le laulau:

Faamaonia Mea Faʻatela Meaʻai mo le Ituaiga 2 TisukaMea Faʻateʻa Faʻasaina Faʻasaina mo le Ituaiga 2 Tisuka
Laʻau susu (GI 25)Sweet Milk Yogurt (GI 52)
Laʻau faanatura (32)Vailaau faʻamalosi i le suka (80)
Kefir (15)Laʻu Tasi (57)
Lafasi laititi-gaʻo (30)Sweet Curd (55)
Teʻo 10% gaʻo (30)Oona Sour Cream (56)
Tofu Cheese (15)Feta Cheese (56)
Laʻu Suavai Matagofie Free Yogurt (15)

Mai le laulau e mafai ona faʻauʻuina e faapea o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona e 'aina uma oloa e leai ni gaʻo susu e aunoa ma le suka. E tatau ona e manatuaina le tulafono o le faʻalelei. O le taumafa o le maʻisuka e tatau ona eseese.

Tulafono lautele mo le kukaina ma le maʻisuka ituaiga 2

Filifilia o meaai saʻo mo le maʻisuka ua na o se vaega o le faagasologa o le fausiaina o meaai saʻo. O talo e tatau ona kuka saʻo. Ina ia faia lenei mea, e tele tulafono:

  • ipu e tatau ona kuka ma tao, ae le falai,
  • salima, ulaula ulaula, e tatau ona vaʻaia,
  • fualaau faisua ma fualaau aina e fautuaina e 'ai faʻatau. A itiiti ifo i le afa o le aofaʻi
  • falaoamata ma falaoamata oloa na faasaina. E faigata, ae mafai
  • saunia meaai i le taimi e tasi. Aua le kuka mo le vaiaso.

Leai se mea e sili atu ona taua le taumafa. O iinei na atiina ae ai e le au tausositala ni tulafono faigofie:

  • e tatau ona e 'ai e le itiiti ifo i le lima i le ono taimi i le aso. O vaega laiti e sili atu ona faigofie ona uʻuina e fusi,
  • tolu itula aʻo lei moe. O meaai uma ua i totonu o le tino e tatau ona i ai le taimi e faʻaalu,
  • E manaʻomia se taumafataga o le taeao mo le maʻisuka. E tatau ona lelei ina ia mafai ai ona faʻaogaina auala taua mo le fuaina o galuega.

E leai se mea faigata i nei tulafono. O i latou uma lava e fetaui i mea e le talafeagai e uiga i se olaga ola maloloina. O le mea lea, o le maʻisuka meaai e le o se mea e taufaʻiʻu ai. O le mea sili ona faigata e amata ai. Pe a avea ma se vaega o le olaga, o le faigata na te aumaia o le a le mafaamatalaina.

Se lisi o aso taʻitasi mo le maʻisuka ituaiga 2

O le mea e le tatau ona faʻamaonia, tatou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga o se mea fiafia, aoga ma tumu i aso taʻitasi e fetaui ma tulafono uma mo le maʻisuka ituaiga 2.

Muamua o le taeaoOatmeal i luga o le vai, se fasi lapisi o le lapiti, fuamoa fualaʻau ma le kulimi maualalo, lanu lanumeamata, kulimi malo.
Lua le taeaoOle yogurt e leai ni gaʻo e aunoa ma le suka, kuki e le fagu.
TaʻalogaTomato soup, iʻa fagota ma fualaau faisua, saladi fualaau aina, suamalie o fualaau aina.
Toa teaFua o loʻo i ai se fuainumera maualalo maualalo poʻo fuamoa fuamoa.
TaumafaVinaigrette, o se fasi moa moa ua tunu, o le lauti e leʻi faʻasaʻo.

O le meaʻai na suamalie ma lelei. O le a le mea e manaʻomia i se faʻafitauli. O le fatuina o le lisi autu mo aso uma e le o se faafitauli. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tele meaʻai e faatagaina, ma latou faʻatagaina oe e faia ni meaʻai eseese.

Tuua Lau Faamatalaga