E mafai ona aofia ai le gaʻo i le taumafataga mo le maʻisuka?

Salo ua manatu o se meaai mo le tele o tagata, o se ituaiga o meaʻai. Ae afai ei ai ni faʻafitauli i le pancreas, e tatau ona e iloa pe mafai ona 'ai le gaʻo i le maʻisuka. E aoga le iloa pe o lenei mea e aoga patino mo oe? E tasi le mea e mautinoa - o le tele o le gaʻo o le a le afaina ai lou tino. Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e tatau ona e tausisi i fualaau faasaina, pe a le o lea, o togafitiga o le a le aoga, ma o le aliali mai o faʻafitauli e le maalofia. O le mafuaʻaga lea e aoga ai le malamalama pe ono mafai ona 'ai le gaʻo mo le maʻisuka.

E iai sana suka?

Faʻatasi ai ma lenei maʻi, e tatau ona faapaleni lelei mea taumafa pe a mafai. O meaai e le tatau ona tele naua calories, e pei o le tele o tagata gasegase o loʻo iai faʻamaʻi pipisi. O le tele, faʻafitauli o le tino, ma faafitauli e maua i le lipid metabolism e masani lava ona maua o faʻamaʻi faʻamaʻi. Afai tatou te talanoa e uiga i le tuufaatasiga o le oloa, o lona uiga e masani ona aofia ai le gaʻo paʻu, ao 100 kalama o le oloa e aofia ai le 85 kalama o le gaʻo. Aʻo mafaufau pe mafai ona faʻaogaina le gaʻo i le maʻisuka, e tatau ona faʻamalamalama e faʻatasi ma le lona lua o mea e le faasaina ona 'ai le gaʻo. I lenei tulaga, e le o se mea e afaina ai le tino, ae o le suka.

Taunuuga Vaega:

  • E faigata tele ona 'ai le tele o gaʻo i le tasi' aiga, ma o se vaega itiiti e le mafai ona afaina ai le tino,
  • Suga i lenei oloa e aofia ai le itiiti ifo na o le 4 kalama i le 100 kalama o le oloa,
  • O gaʻo manu e galue i le tino, faʻateleina le cholesterol, hemoglobin,
  • E tatau ona manatua i le mafaufau o le gaʻo mama i le maʻisuka e ono aʻafia ai le tino o na tagata ua leva ona i ai ni faʻafitauli o fatugao. Ona o lenei mea e mafai ai e le fomaʻi ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaai mama.

E tatau ona matua faʻaeteete pe'ā faʻaaogaina sea ituaiga oloa i meaai. Peitai, o tagata atamamai e le faasaina le faaaogaina o gaʻo. E taua tele le faʻaaogaina o gaʻo manu i ni mea laiti i le taumafataga. O le fofo sili ona lelei o le 'ai lea o gaʻo i ni vaega laiti.

Le manuia - o le a lea?

O le aoga o mea aoga o le oloa, o loʻo i ai mea taua aoga mo le tino, aemaise lava:

E mafai ona e 'ai gaʻo kuka mo le maʻisuka, aua o loʻo i ai le acidic oleic, lea e taua o Omega-9. E tatau mo le tino ina ia mafai ona faatumauina siama uma i se setete maloloina. Ae o lenei itu e taua tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le vailaʻau e nafa ma le gaosaʻo o sela, vaʻa toto, o loʻo i ai i totonu o la latou membrane. Fuainumera faamaumauina o nuʻu e masani ona faʻaaogaina le tele o meaʻai ma lenei vailaau, o le maʻisuka e sili atu ona maua i le tele o taimi.

Talu ai o le oloa e aofia ai le oleic acid, o le povi e masani lava e le mafua ai le faateleina o le ua taʻua o le cholesterol leaga. O le vailaʻau e aʻafia ai le inisalini, faʻaitiitia, e fesoasoani foi i le faʻasaʻoina o le toto. E fesoasoani lenei mea e puipuia ai faʻafitauli o le faʻamaʻi, e pei o le maualuga o le toto, le neuropathy.

Afai oi ai i le tagata maʻi se maualuga maualuga o suka, ona mafai ai lea ona i ai i le toto se fuainumera tele o radicals. Latou te fai ma sui o le mafuaʻaga o auala e faʻamalolo ai mea e ono afaina ai le tino. Ma o le oleic acid e mafai ona puipuia le tino mai faʻamalolo saoloto. E taofia ai le faʻaalia o faʻafitauli e pei o le maʻisuka vae. E mafai e le acid ona faʻamalosia le puipuiga faʻaletonu, e fesoasoani e taulimaina faʻamaʻi pipisi, viral, siama i le natura. Ae o le linolenic acid poo, e pei ona taʻua ai, Omega-3 e fesoasoani e faaitiitia le maualuga o le cholesterol leaga. E faaitiitia ai foi le ono tulai mai o se fatu fatu, le taʻavale. I le tulaga aoao, o le tulaga o le tino o le tino e faʻaleleia, faʻaitiitia le viscosity o toto, ma taofia ai le puipui o le toto.

Omega-6 ma Vitamini

Linoleic ma le Arachidonic fesoasoani poʻo omega-6 e fesoasoani i le faʻavaveina o le metabolism. Latou te faʻaitiitia le mamafa o le tino, toe faʻafoʻi ai fiva namu. Afai e te 'ai le povi mo le maʻisuka, o le faʻapipiʻi o hormones ma a latou enzymes o le a faʻatulafonoina. E faaitiitia ai foi le ono tulai mai o le a tupu se uiga le lelei. O le oloa e aofia ai le tele o vitamini, mo se faataitaiga, o B6, E, B 12 ma isi. I le gaʻo o loʻo i ai foi le seleni, lea e manatu o se antioxidant malosi. Ae o le seleni e iai sona aafiaga aoga i le mana o tane. Afai o le le lava o lenei vailaau e matauina, ona mafai loa lea e le pancreas ona atrofi.

Vaega o le faʻaoga

I le suesueina o le tuufaatasiga o gaʻo, e mafai ona tatou faʻapea o le oloa o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tino o le tagata maʻi. Ae i le taimi lava e tasi, o le aofaʻi ma faʻafefete o gaʻo e faalagolago tele i le tele o lau 'ai. E tatau foi ona e mafaufau i le auala e gaosi ai, - o le faʻaaogaina o se mea falai i meaʻai e tatau ona vaʻavaʻaia. E taua le malamalama pe o le a le gaʻo e lelei mo le maʻisuka, ona faaopoopo lea i le meaai. Faatasi ai ma le faasaina o le paluga ulaula, i le faagasologa o le ulaina o se kolokene e pei o le benzopyrene e aliali mai.

Afai e te faʻatauina le paʻu i totonu o le faleoloa, e tatau ona e malamalama o loʻo aofia ai le suauu kulimi. O lea ituaiga mea e tatau ai ina ia faalauteleina ai le ola o le oloa. O lenei vailaʻau e faʻaleleia ai le faʻamalosia o le insulin, e mafai ona oʻo atu ai i oso i le toto.

Afai e te faʻaaogaina na o se oloa i le taumafataga, ona e ono fetaiaʻi lea ma le mea moni o le a sili atu le leaga o le pacreas. Ma afai o le cholesterol i gaʻo o loʻo i ai i se vaega itiiti, ona i ai lea o le masima i se oloa fou e le tele ni mea. Ma e tatau i tagata gasegase ona pulea le faaaogaina o le masima, aua e fesoasoani e taofi le vai i le tino. Ona o lea mea, e mafai ai e le edema ona fausiaina, o le mamafa i luga o fatuga o le a faateleina.

O le a le mea e tatau ona avea ma alauni i aso taitasi?

Ae o le fua o le masima o aso taitasi e le sili atu ma le afa o le sipuniti. Afai oe aafia i le fuaina o le masima ua faʻaaogaina, ona e manaʻomia lea ona e malamalama o loʻo i ai i totonu o oloa maeʻa. E le tatau i le maʻisuka ona 'ai se meaʻai ma mea manogi eseese, siʻosiʻomaga, sinapi, horseradish. O ia faʻaopoopoga e aafia ai le galuega a le pancreas, faʻatuputeleina. O le fofo sili ona lelei o le faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi o loʻo aafia i au togafitiga. O le a ia fai mai pe mafai ona e gaʻo pe leai foi.

I soʻo se tulaga, e sili atu le 'ai o le paluga fou mai se manu na tupu i le fale. Ole fua ole aso e 30 kalama i le aso, e sili atu le faʻaaogaina ile taimi e tasi, ae i le tele o atopa. Fai mai tagata tomai faapitoa o le oloa e sili ona tuʻufaʻatasia ma taumafa maualalo-kalori. E mafai ona avea lenei mea ma se salati o fualaau faisua, sua o fualaau aina, soʻo se isi laulau vailaʻau.

E toʻatele tagata latou te iloa o le ki i se togafitiga manuia o le maʻisuka o le tausisia lea o se taumafa lelei. O le mafuaaga lea e taua ai le mataʻituina ma le totoʻa lau meaʻai, ia mautinoa o meaʻai e le maualuga tele i le kalori. E tatau ona saʻo le fua o le paletini, gaʻo ma gaʻo. Pe a faʻaaoga le gaʻo, o le a lelei le faʻaleleia o le tino, faʻaleleia le nutimomoia ma le nofoa faʻamautu. O le tulaga o vaʻa e faʻaleleia lelei, o le leo o le tino.

O meatotino autu o le oloa ua fesiligia

E mafai ona 'ai ma le maualuga o le maualuga o le kulukose o se oloa e 85% gaʻo. Suesuega ua faailoa mai ai le 100 kalama o le gaʻo e aofia ai le 4 kalama suka. I mea uma, o le suka e mafua ai le faʻaitiitia o le inisalini, ae le gaʻo. O faʻamatalaga e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o gaʻo i le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona fesootaʻi ma le mea moni e faapea o lenei faʻamaʻi o loʻo mafatia foi tagata mai le gaʻo, faʻafitauli o le tino ma le gaʻo lipid metabolism. O faʻamaʻi faʻamaʻi e matua aʻafia ai le maʻi o le maʻi, ma afai e te le gauai atu ia i latou, ona le fua mai lea o le togafitiga. O le suka o le suka e mafai ona oʻo atu ai i le faʻafouina o le faʻaputuina o gaʻo gaʻo.

O mea e masani ona faʻatonuina, ia mafai ona taofia le maʻisuka ma puipuia ai faʻafitauli eseese mai le atinaʻe, e mafai ona vaevaeina i ni vaega autu se lua: o se taumafataga ma le kalori ma le leai o ni kalori. O tagata e iai ni faafitauli e sili atu le mamafa poʻo le meaʻai e tatau ona pulea le aofaʻi o kalori, o lona uiga e le fautuaina e faʻaaoga le laʻau i lenei tulaga - o le gaʻo o se tasi lea o punavai autu o kalori. Ae afai e le o maitauina faafitauli o loʻo iloiloina, o lona uiga o le maʻisuka o loʻo i ai le paʻu, mafaufau i manatu nei:

  1. Mo le 100 kalama o le oloa e tusa ma le 4 kalama o le suka. I le taimi lava e tasi, o le kalori ihi o le oloa e iloa ai e le mafai e tagata uma ona 'aina le tele o gaʻo i le taimi. O le taimi lenei e fuafua ai o se aofaiga itiiti o le suka e ulu i totonu o le tino, o lona uiga e le afaina.
  2. Ole aʻafiaga le lelei o le oloa o loʻo fesiligia e mafai ona i luga ole tagata e mafatia ile maʻi faʻafitauli.
  3. E tatau ona manatuaina o gaʻo manu, pe a faʻamalosia, mafua ai le faateleina o le cholesterol. O le Hemoglobin e mafai foi ona faʻateleina le tele, lea e manaʻomia foi ona amanaia.

I le maʻisuka, e mafai ona faʻamalo le pailani, ae, pei o isi meaʻai, e tatau ona e iloa le fua.

Fautuaga mo le faaaogaina

Pe a mafaufau pe mafai ona 'ai le gaʻo ma le atinaʻe o le maʻisuka, e tatau ona e gauai atu i tulaga nei mo le faʻaaogaina o lenei oloa:

  1. E pei o le tele o isi meaʻai, o le pailani e tatau ona faʻaumatia i ni vaega laiti.
  2. O le mea autu e saʻo - e le mafai ona e faʻaaoga fua o le falaoamata po o le ava malosi ma le paila. Ona o le tuufaatasiga o vaega autū o le tino, o le tele o suka ua faia, ma ua avea le palu ma mea matautia, e oo lava i ni mea laiti.
  3. E mafai ona e faʻafesoʻotaʻi le oloa o loʻo fesiligia ma le salati poʻo le gaʻo susu. I le taimi lava e tasi, matou te matauina o le tele o lanu o le a aoga mo le tele o tagata, talu ai o le fiber e aofia i le tuufaatasiga, lea e fesoasoani i le faʻaitiitia o toxins ma toxins, faʻasalalau le tui ile inisinia.
  4. O nisi tagata fai meaʻai e talitonu o le faʻaaogaina tatau o le paluga e le gata e le afaina ai le tino o le maʻisuka, ae maua ai foi nisi aoga. I lenei tulaga, e taua tele pe a uma ona ave lenei oloa e auai ai i le gaioiga faaletino, ona o lenei auala e ono mafai ai ona faatelevave le ala o le metabolic process.

E toatele e masani i le mea moni e tatau ona i ai le gaʻo i le laulauʻai. O le maʻisuka e na ona faʻaumatia se oloa mama e leai ni mea manogi po o masima. O mea manogi e faʻaaogaina i le taimi o le saling e mafai ona faʻaititia atili ai le maualuga o le kulukose, ae o le faateleina o le a matuia.

Meaʻai i le kuka

O le mea pito sili ona aoga o le a avea ma fagu fou, lea e le i oʻo i ai se gaioiga. A faʻaaogaina se oloa ua uma ona togafitiga muamua, e tatau ona faʻatusatusa saʻo lona aofaiga e mafai ona maua ile calorie ma le maualuga o le suka. E fautuaina e le aufailaʻau taumafa le faʻaaogaina o le oloa i le fesili naʻo le gaioiga faaletino, ona e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le isesa ma le suka, o le gaʻo e vave faʻavaveina i totonu o le toto ona o le faʻamalosia o le metabolism.

O le paluga o povi ua matua faasaina i le maʻisuka, talu ai o le togafitiga o vevela e mafaufauina e matua faateleina ai le maualuga o le cholesterol ma le kulukose, lea e mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.

O le isi ituaiga o gaioiga o le oloa ua fesiligia e faatagaina e le au fai meaʻai e 'aina. I le taimi o le kuka, o le tele o gaʻo faʻafuaseʻi e faʻafefe, ma e naʻo aoga aoga e tumau pea. E faigata tele ona tao, aua e tatau ona e mataʻituina le vevela, le tele o masima ma mea manogi e faʻaaoga. O le faagasologa o le kuka e fai si umi, talu ai ona o le tele o le vevela e afaina i gaʻo, o le a sili atu ona leaga mea e faʻamalolo. Ae ui i lea, aua nei faʻatusatusa le faagasologa o le taoina ma le ulaula - e ese le eseesega i le auala latou te pasia ai, faʻapea foi i le taunuʻuga na maua.

O fautuaga nei e mafai ona mafua i le kukaina o fautuaga:

  1. E fautuaina ina ia tao i fualaʻau, e pei ona i ai i lenei tulaga, o le tele o meaʻai e faʻatupulaʻia tele. I le avea ai o se tulafono, o se fasi fua pe tusa ma le 400 kalama ua ave, lea e tatau ona tao mo le tusa ma le 60 minute.
  2. O se fesili e sili ona taua lea e talafeagai ma fualaau aina mo le kuka. E mafai e le maʻisuka ona ave zucini, pepa logo po o le isalaʻelu. I nisi o tulaga, ua ave ai apu o le a leai ni meaʻai.
  3. Aʻo leʻi faia le tao, e fautuaina e muamua le masima le laʻau, tuʻu mo ni nai minute e sosolo ai. Ae peitai, e le mafai ona e faʻaaogaina le tele o masima, ona ei ai lona aʻafiaga i le tino ma le maʻisuka.
  4. Afai o le maʻisuka ituaiga 2, ona faʻatagaina lea e faʻaaoga le garlic, lea e mafai ona ufiufi ile luga. O le kākalo lea e mafai ona faʻaopoopo mea manogi. O lenamamoni e mafai foi ona faʻaaogaina e avea ma se faʻavasega.

O taimi e totoe, aemaise lava i latou na faʻatau atu ua saunia, ua faʻasaina.

A uma le tao, tuʻu le gaʻo i le pusaaisa mo ni nai itula. A maeʻa lena, ona toe tuʻuina lea i totonu o le ogaumu, i le muai kukaina o se pepa tao tao ma le suauʻu manogi. E taua le matauina o le tele o tagata latou te fautuaina le faʻaaogaina o sina fualaau faisua i le faagasologa o le sauniaina o le tele o ipu, talu ai ua tumu i elemene aoga ma vitamini, e leai ni gaʻo manu i le tuufaatasiga.

I le faaiuga, matou te maitauina o le tele o taumafataga e faia sei vagana ai gaʻo mai le taumafataga. O le mafuaʻaga lea, ao leʻi filifili e faʻaaofia i le taumafataga, e tatau ona e fefaʻasoaʻi muamua ma lau fomaʻi poʻo lau tausi meaʻai. E fautuaina foi i le amataga o le faʻaaogaina o lenei oloa e mataʻituina ai le maualuga o le suka, talu ai o le tali atu i se aofaiga tele o le cholesterol ma gaʻo masani e mafai ona ese. Seʻi vagana, pe a fai sina laʻititi o le oloa o loʻo fesiligia, e le suia ia faailo, e mafai ona e aofia ai i le taumafataga.

Tuua Lau Faamatalaga