30 mafuaaga e mafua ai le maualuga o le toto toto o le tagata

E pei ona e iloa, i totonu o le tino o le tagata, o meaʻai ma le okesene e tuʻuina atu i totoga e toto, lea e tafe atu i vaʻa eseese, aʻo faʻamalosi malosi i luga o puipui. O le faatumauina o lenei mamafa ma mafua ai ona faʻaauau le toto, o le loto e vaʻaia ma faʻafefe. E masani lava, o lenei faagasologa e toe fai mai i le 60 i le 80 taimi i le minute. I lena taimi, pe a vaʻaia e le fatu (systole), o le maualuga o le mamafa o loʻo faʻamaumau. Sa taʻua o le systolic. I le taimi o le malologa o le fatu muso (diastole), maualalo, poʻo le diastolic pressure e faamaumauina. O le tautala malosi, o le mamafa o le diastolic o loʻo taʻu mai ai le maualuga o le leo o le puipui.

O se meafaigaluega mo le fuaina o le toto, o se tonometa, resitala uma ia aofaiga. Pe a faʻamaumauga, o le mamafa o le systolic o loʻo faʻaalia muamua, ona oʻo ai lea i le diastolic pressure, lea e fuaina i millimeters of mercury (mmHg). E masani lava, e le sili atu i le 140 mm Hg le mamafa o le tino. Art. O le mamafa o le diastolic pressure o loʻo i lalo ifo o le 90. Afai o le mamafa o loʻo faʻateleina pea, o lona uiga o se faʻamaoniga o se maʻi tuga e taʻua o le maualuga o le toto.

E tusa ai ma fuainumera, i totonu o lo tatou atunuu, e sili atu i le 40% o le faitau aofaʻi o tagata i taimi uma e mafua ai le maualuga o le toto, ma, sili atu ona leaga, toetoe o le afa o tagata gasegase latou te le iloa lenei mea. O a mafuaaga e mafua ai le mamafa i se tagata? O lenei fesili ua uma ona suʻesuʻeina i le taimi nei, ae o le lamatiaga o le maualuga o le toto maualuga o loʻo taʻoto i le mea moni o le tele o taimi e le afaina, ma e mafai ona iloa e se avanoa. I le avea ai o se tulafono, o le faateleina o le mamafa e sau faatasi ma le tiga o le ulu, vaivaiga, feʻilafi o "lago" i luma o mata. E masani lava, o lagona o le fatu, sweating, ma le gutu i le ulu e aofia ai nei faailoga. Afai ua oʻo i luga le mamafa i le maualuga, numera ma e oʻo lava i le vili, e mafai ona gafatia ni mai. O gasegase pisapisao e iai le iloa o le fulafula o laumata, o le fulafula i luga o foliga ma lima i le taeao, numera o tamatamailima. O ia faʻaʻailoga e tatau ona e mataala ma faʻaeteete i lou tulaga. Soo se tagata e silia i le 40 e fautuaina e pulea a latou uunaiga.

Uluai valaauga

O le faateleina o le mamafa o se gaioiga masani o le physiological. O lea, e tali mai le faiʻai i le le lava o le toto ma le leai o se okesene. Ae o le masani e na o se faʻavaitaimi le tumau ma le malosi o le tino e faʻafoʻosaʻoina ai. O lenei mea e mafai ona tupu i se talaaga o le atuatuvale, pe a tupu se vasoconstriction i lalo o le malosi o se osofaʻiga o le adrenaline. Afai e tulai le mamafa pe a uma ona 'ai, ona avea lea o se mea masani lelei.

E tatau ona fai ni fua pe a faʻagasolo pea le mamafa, e tatau ona faia lenei mea e tusa lava pe le maua e le tagata maʻi ni lagona le lelei. E le afaina po o le a le mafuaaga e mafua ai ona faateleina le toto o le tagata. E tatau ona e mataʻutia pe afai o le lelei o le olaga e masani ona solia e uiga nei:

  • mai le faʻaoga o le tino - ulu o le ulu (faʻapipiʻi i tua o le ulu, e masani ona tupu i le taeao), susu, faʻalavelave moe, faateleina le faʻaleagaina ma le vaivai, atuatuvale,
  • vailaʻau o le vegetative - fatu faʻamaʻaloga, faʻalavelave faʻalavelave, pulusation i le ulu, sweating ma hypremia (mumu) o mata,
  • o le foliga mai o le edema - e oo lava i le tumau o le tumau o le tino i le tino e mafua ai le faateleina o le mamafa i luga o puipui o le vaa, ma o le foliga mai o le faalialiavale i luga o laumata, foliga o se faailoga tuusaʻo mo le puleaina o le mamafa.

O le a le mea e tupu pe afai e le togafitia le toto maualuga?

O le galuega a le fatu e faʻatatau tonu lava i le maualuga o le mamafa - o le maualuga, o le tele o taumafaiga e tatau ona faia ina ia mafai ai ona faatumauina le masani ai o le toto. I le taimi lava e tasi, o le puipui muamua o le fatu, e mafua ai faʻalavelave i lana galuega, ona oʻo ai lea i le vevesi, o le taunuuga o le le mafaia e le loto ona faia le galuega faʻatamafa. E tuʻuina atu lenei mea i le vaivai o le manava, vaivai ma isi faailoga o le toilalo o le fatu.

Ua leva ona faamaonia o le maualuga o le maualuga o le maualuga e vave ona faʻaleagaina ai le puipui o le vaa e ala i atherosclerotic plate, lea, i le itu, e tau atu i le vavalalata o le lumen. I le tulaga o le faʻaleagaina o vaʻa e maua i le toto e fafagaina ai le fatu, e mafai ona atiaʻe ai le angina pectoris poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. E le gata i lea, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o taʻavale o le tino e faʻateleina ai.

Aisea e faateleina ai le toto i le tagata?

O mafuaʻaga o le maualuga (taua) maualuga maualuga, e pei ona foliga mai, e le o iloa i le 90% o mataupu. O le tele o taimi latou te fesoʻotaʻi ma se mea e faʻavae ma faʻafitauli e fesootaʻi ma o tatou olaga. Aisea e siitia ai le toto o le tagata? O mafuaʻaga e sili ona fesootaʻi ma le setete o vaʻa. Afai o faʻamatalaga o suʻega na faʻaalia ai o loʻo e faʻalauteleina le fatu vascular e le ituaiga hypertonic, ona e manaomia lea e filifili saʻo le fualaau oona lea o le a suia ai le tulaga. O se faʻataʻitaʻiga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona avea ma se tali atu i le oso i luga o le ea. O lea la, afai e tulaʻi mai le ea i luga o le ea, ona i ai lea i se tagata e mafatia i le maualuga o le toto, o le tulaga e masani ona mamafa.

O tulaga faigata e masani ona o faatasi ma o tatou olaga e mafai foi ona mafua ai le faateleina o le mamafa. I se tagata soifua maloloina, o lenei faiga e faigofie lava ona toe faʻafitia, ma a maeʻa le faʻavaivaia o le atuatuvale, o le mamafa e toe foʻi atu i lona tulaga faʻavaomalo masani.

Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o na oso e mafai ona faaleagaina ai toto, ma o le tino o le a le toe feagai ma na mamafa. I nei tulaga, pe a mavae se tulaga faigata, e mafai e se tagata ona matauina e le gata i le tele o le mamafa, ae o le faaitiitia foi i se tulaga masani e avea o se galuega e sili ona faigata. I le aluga o taimi, o le faateleina o le mamafa e oʻo lava i se tulaga toafilemu.

E pei ona faʻaalia i le tele o suʻesuʻega, o meaʻai e taua tele i le atinaʻeina o le maualuga. O meaai mama o se mea taua. O lenei mea e le gata i aano o manufasi, o suauu ma isi gaʻo manu, ae faʻapea foi i mea saogalemu foliga e pei o le sisi, sukalati, saisi, keke. E le gata i lea, ua faamaonia ai le faateleina o le mamafa pe a uma ona 'ai i ni aofaiga tetele.

O le isi mafuaaga taua e fesoʻotai ma meaʻai o le faʻaaoga lea o le masima. E tele fomaʻi i aso nei e fautuaina le lafoaia o lona faʻaaoga poʻo le itiiti ifo o le faʻaitiitia o lona aofaʻi. E aafia ai le masima i le setete o puipui tetele, faʻaitiitia ai lo latou gafatia ma faʻateleina le pala, ma o le tali autu lea i le fesili pe aisea e faateleina ai le maualuga o le mamafa i se tagata. O mafuaaga e saʻo tonu i le tele o le faaaogaina o masima. O nei mea uma e faʻalavelave tele ai tulafono faatonutonu a le tamaʻitaʻi ma faia ai se faʻalavelave i faʻalapotopotoga faʻapitoa. E le gata i lea, o le masima e faigata ai ona aveese vai mai le tino, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa.

Ova malosi, aemaise lava i le tele o doses, o le faʻamalosia o le fatu fatu ma le faateleina o le masini vascular, o se mea taua foi e mafua ai le maualuga.

Mafuaaga ma le le atoatoa o le tino

O nei mea e lua e toetoe lava o taimi uma e faʻatasi ai ma le faateleina o le mamafa. Pe a faʻaaluina e se tagata se taimi umi e aunoa ma se gaioiga, o le a tafe le toto i totonu o le lapisi lapisi, e faʻalauteleina le tetee o vaʻa vaʻaia, ma e tusa ai ma lea, e oʻo mai le mamafa. E ui lava i le salalau lautele o talitonuga o le mamafa e faateleina i le taimi o le malosi faaletino, e taua tele mo le olaga masani.

O le maualuga o le maualuga

Faatasi ai ma le maualuga o le toto, e le gata ina suia ai le mamafa, ae mafai foi ona faateleina le mamafa o le diastolic, ma o lenei mea, o se tulafono, ei ai taunuuga ogaoga. O mafuaʻaga autu e mafua ai le maualuga o le toto o se tagata o fatuga o fatugaʻo poʻo ni faʻafitauli o le tino.

  1. Toto fatu. O le tele o taimi e tupu lenei mea pe a le mafai e fatuga ona vave aveese le suavai ma salts mai le tino. I lenei tulaga, o le faateleina o le toto o lo o taamilo i totonu o le moega lapoa, ma e tusa ai ma lea, o le toto maualuga ua faateleina. Faʻalagolago i mea e oso mai ai le mamafa mai - mai faʻamaʻi fatuga (glomerulonephritis, pyelonephritis) poʻo ona o le soliga o faiga o a latou tulafono faatonutonu (vegetative poʻo humoral), o le a faʻataʻitaʻiina togafitiga.
  2. Faʻasologa o le mafaufau. I le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea ona o le le lava o le pasala. I lenei tulaga, o le mamafa e oso maualuga, i le fetaui. Latou te o mai faatasi ma se palio malosi, afu, palpitations ma faʻalavelave faʻavevesi. O le gase, vomiting, poʻo le tulaga o le fale e mafai.

O le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e tatau, e tusa lava pe aisea e tulaʻi ai le toto toto o le tagata. O mafuaaga mo lenei mea e mafai ona matua ese lava, ma e oo lava i le mea moni e ui lava e le afaina le tulaga o le olaga, ae le o se mafuaaga mo le teena o togafitiga. E ala i le faʻataʻitaʻiga o le fia afe o tagata gasegase e faʻamaonia ai e tatau ona fetuunai le mamafa. E tusa lava pe maualuga le 140/95 mm Hg. Art. mo se taimi umi o lo o galue malosi i avega ma mamanu. O le mea moni, faʻatasi ai ma se suiga itiiti mai le masani, o le faʻasaʻoina mai le 'aiina o masaniga leaga, puleaina o meaʻai ma laasaga i aso taitasi e lava mo le faasaʻo, ae e le mafai ona tolopoina seʻia oʻo ina lagona le maʻi!

Vaʻaia o le maualuga

I le falemaʻi faʻaonapo nei, e tele meafaigaluega e fetuunai le maualuga o le toto. E masani lava, o fomaʻi e faʻaaoga togafitiga faʻapitoa, lea e aofia ai le faʻaaogaina o vaega nei o vailaʻau.

  • Diuretics (togafiti) - latou te fesoasoani e aveese le tele o le vai ma le masima mai le tino.
  • Beta-blockers - fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le malosi o le fatu, ma faʻaitiitia ai le malosi o le tino.
  • O loʻo faʻamaonia e le au ACE le fualaau. Latou te faʻaleleia le lumanaʻi lautele e ala i le faʻaitiitia o le gaosiga o le angiotensin (o se mea e mafua ai le pala).
  • Polokalame o le Alpha-adrenergic - e faʻamalolo foʻi le spasm mai vaʻa faʻapitoa e ala i le faʻaitiitia o le amio o aʻafiaga namu e aʻafia ai le leo o le puipui o le vaa, ma faʻaitiitia ai le mamafa.
  • O le a le faʻatagaina ions e ulu atu i totonu o maso muscle o le fatu pe aafia ai le tele o taimi o le vaʻaia o le loto.

E ui lava i le salalau lautele o talitonuga e naʻo tulaga ia e tupu ai le taʻaloga e manaʻomia ai le faʻasaʻoina o vailaʻau, togafitiga e tatau ona faia i soo se tulaga. Afai ua maua oe i le maualuga, ona avea lea o le vailaau ma mea taua o lou olaga. Latou te manaʻomia ona onā i taimi uma, talu ai e oʻo lava i le teenaina o fualaau oona o le a aafia ai le toe foʻi mai o le maualuga, ma o le a faʻaaogaina taumafaiga uma.

O se fiafiaga ese atonu o tagata na latou maitauina le faafitauli i le taimi ma mafai ai ona toe fausia o latou olaga, faʻaumatia amioga leaga ma faʻamalosia gaoioiga faʻaletino. Ina ia puipuia lenei faʻamaʻi faʻamaʻi i le taimi, e tatau ona e iloa le mea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tagata, ma ia le aofia ai nei mea mai lou olaga i le taimi, aua ua iloa e tagata uma o le puipuia o le maʻi e sili atu ona faigofie nai lo le togafitia.

O le a le toto maualuga?

O mea taumafa ma le okesene i totonu o le tino e ulu atu i le toto, lea e pasi atu i totonu o vaʻa ma aruro. I le faagasologa o le pasia, o toto e lolomi i puipui puipui. O le fatu fatu, totoina o le toto i totonu o vaa, ona vaʻaia lea, ona toe faʻafesoʻotaʻi lea.

O le taimi e faʻamaonia ai le musika o le fatu, pe a fuaina, o le pito i luga, o le tumutumu o le siaki. Pe a oʻo i le maso, o le pito i lalo, o le diastolic measure boundary measurement ua faʻaalia i le tonometa.

O le tonometa muamua e taʻu mai ai le pito i luga o le fua, ona o le pito i lalo. O le masani o le toto maualuga ua faavaeina ma faailoga o le 120 i le 80. O le eseesega o pito i luga ma lalo ifo o nisi vaega e le avea ma se eseesega. O se faailo maualuga o le taimi e sili atu i le 140 le sili atu o le tulafono.

E ui lava o loʻo i ai tulaga masani, pe a fua, o uiga taʻitasi o se tagata e tatau ona amanaʻia:

  • tausaga
  • itupa
  • mamafa
  • le i ai o pathoces o se natura mataga ma le masani,
  • le manuia lautele.

O vaitausaga taʻitasi o loʻo i ai lana lava masani masani. O faʻataʻitaʻiga i tagata matutua e mafai ona faateleina i soo se mea, e tusa lava pe talavou.

Afai e tausisia pea e le tagata le maualuga o le toto, pe o le maualuga e oso ai, ona ia atiina ae lea o le maualuga. Afai e le amataina togafitiga i le taimi, o aʻafiaga i totonu e mafai ona aʻafia.

O mafuaʻaga autu mo le siʻitia

Ina ia malamalama i le mafuaʻaga o le maualuga o le toto o se tagata, e manaʻomia ona e iloa le mea e maualuga ai.

O ituaiga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua iloga, lea e faʻalavelaveina ai galuega a le loto, ma mafua ai ona tulaʻi i luga o laina:

  • toto maualuga. O se faagasologa masani lenei. O mafuaʻaga o togafitiga e leʻi malamalama atoatoa,
  • vsd
  • faailoga maualuga o le toto maualuga. O le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona leaga meaʻai, faʻalavelave faʻalavelave, maualalo le malosi, mamafa tele o le tino, ulaula, inu tele.

O mafuaʻaga nei ua faʻamaonia, ona o le mea e ono faʻafuaseʻi ona maua ai se fuataga maualuga o fuataga a se tagata:

  • maualuga gaoioiga faaletino
  • o le i ai o masani leaga: masani ona faʻaaogaina le kofe malosi, ava malosi, ulaula,
  • pe a uma ona asiasi i se taele po o se sauna,
  • ave ni fualaau faapitoa
  • faʻalavelave faʻafitauli
  • meaai le lelei ma le olaga
  • mamafa tele tino.

A fuaina i le tonometa, e mafai ona tulaʻi mai faʻamaoniga i tagata matutua, pe na o le pito i luga poʻo le pito i lalo e oʻo i luga.

Aisea ua siitia ai le fua faatatau maualalo?

Afai o se maualuga maualalo maualalo, diastolic pressure e aliali mai, e mafai ona faʻaalia ai mea faʻaleagaina nei:

  • fomaʻi faʻapitoa
  • faʻaleagaina galuega faʻapitoa,
  • malfunctions o le thyroid gland.

O le tele o taimi, o le mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le mamafa o le solia lea o metabolic process that occurs in organs filtering pairs - the kidneys. I le tulaga o le gasegase o le gasegase i gaʻo, i le faaopoopo atu i se maualuga maualuga o le mamafa o le mamafa, o isi mea nei o loʻo iai:

  • paʻu papaʻi o le paʻu,
  • fatu fatu
  • sosolo
  • manava manava
  • arrhythmia,
  • siʻosiʻomaga, o nisi taimi e faaiʻu i le vomiting.

Afai ei ai se tasi o faʻasologa o lisi, e le mafai ona tolopo lau sailiga fesoasoani fesoasoani. Afai oe popole pea e uiga i se tulaga le toʻa, ma le maualuga o le mamafa i le pito i lalo, diastolic boundary, e tatau ona e faia se suʻega faafomaʻi atoatoa ma amata ona togafitia togafitiga e faʻaitiitia ai le siʻitia i lalo ifo o fuataga.

Maualuga pito i luga

O se maualuga maualuga o le maualuga, systolic o le fua, e masani lava ona faʻaalia o ia i le matua. Afai e tulaʻi le tulaga faʻavae, atonu o se faailoga lenei o le atinaʻeina o togafitiga o le muso o le fatu.

Afai e te le faia se suʻega i le taimi, o le puipui o le fatu ua mafiafia, ma ua tafe le toto.
E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e le gata i le tulaga o le maualuga o le mamafa, ae faʻapea foi pe a oʻo mai le toto maualuga i lea taimi ma lea taimi, ma e le afaina ai. O le mea autu e le o le mafuaʻaga e maualuga ai le fua o fua, ae o le i ai o faʻamaufaʻailoga faaopoopo.

O le toilalo o le natura vegetative e faʻaalia i le solia o le paʻu o le muso o le fatu, o le vave osofia, o le lagona o le pulusation i le ulu, o le vevela tele o le paʻu o foliga, ma le vevela tele.

Afai e fulafula i luga o foliga, vae, lima ma tamatamailima e masani ona faalavelaveina, o loʻo taʻu mai ai le i ai o le maualuga maualuga.O se tasi o mafuaʻaga e mafua ai le fula o le faafitauli i le aveesea o le vai mai le tino.

O le a le mafuaʻaga o le toto maualuga i fafine?

Faatasi ai ma tamaitai e sili atu ma le 40, e tele naua gasegase tuga. O le vaega autu i le maualuga o le toto maualuga i tamaitai o le toe fetuunaiga o le tino o le hormonal, e fesootaʻi ma le amataga o le menopause.

Ina ia aloese mai le le lelei o taunuuga o le misa, ma ia lagona le masani ai, e manaomia e le fafine ona taofiofi faailoga o le mamafa, fetuutuunai meaai paleni, taumafaina o meaai faapitoa faatasi ai ma le amataga o se taimi fou o le hormonal. E tatau ona toe fetuunai le faigamalo o le aso, ia mautinoa o loʻo le fuaina fua.

E ono popole tamaitai i le maualuga o le toto maualuga aʻo maʻitaga, ae maise lava ile lua masina. Afai o le tagata maʻi e ola maloloina, a maeʻa ona fananau mai e faʻamautu ai faailoga.

O taimi faʻalavelave faigata e mafai ona avea ma isi mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai. O tamaitai e tali atu i soʻo se mea e sili atu le faʻalagona nai lo alii, amata ona popole, taʻavale mea na tutupu i le ulu. O lenei amioga e le uma e aunoa ma se faʻasologa.

O le mamafa o le mamafa, faatasi ai ma le maualalo o le gaioiga, o loʻo i luga foi o le lisi o mafuaʻaga mo le toto maualuga.

Aisea ua faateleina ai tagata?

Ua amata ona faitio tagata i faafitauli i le toto maualuga e lata i le 50 tausaga.

Faatasi ai ma mafuaʻaga autu ona o le tulaga maualuga o le maualuga o le malosi o tane, o tulaga nei:

  • meaai paleni le talafeagai, pe a tele le masima, mea manogi ma ulaula taumafa o loo i ai i meaai,
  • tele le taumafaina o le ava malosi,
  • ulaula
  • maualalo le malosi, lea e aafia ai le tele o alii i le matua.

E seasea ona gauai atu tama i faailoga o le maualuga o le toto maualuga e aunoa ma le faatuai, lea e tau atu ai i le le lelei o le ola maloloina. Ae afai e te le amanaʻiaina le tele o mea taua, o le a le mafai ona aloese mai maʻi tuga o le tino i totonu ma le atiaʻeina o se taʻavale.

Mafuaaga mo le faateleina o uunaiga

Aisea e siitia ai le toto o le tagata? E tele mafuaaga. E tusa lava pe inu ipu inu kofe poo se sikaleti ulaula e mafai ona siitia lona tau i le 20 mmHg.

E toʻatele tagata atamamai e fai mai o mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le maualuga o le totoga: o le matua, tausaga ma vascular pathology.

I le matua, o le faʻateleina o le carbon dioxide (CO2) i le toto ua faʻaititia, o se oloa o le metabolism. O lona maualalo o le 'iniseti i le toto e faʻaitiitia ai le aofaʻi o le okesene e ulufale atu i totonu o masini ma siama o le tino. I le toatele o tagata matutua, o le maualuga o le CO2, e oʻo lava i se tulaga toafilemu, ua toetoe lava a vavae ese e tusa ai ma le masani. O le mafuaaga autu lenei mo le faateleina o le toto.

O mea laiti mo le atinaʻeina o le maualuga o le totoga ua iloiloina:

  1. faʻalavelave masani
  2. meaʻai paleni
  3. sili atu le konisini ma le sodium i totonu o le toto,
  4. mea maualalo maualalo.

I le 30% o mataupu, o le toto maualuga e mafua mai i le le lelei o meaai. Faʻasaʻoina o le lisi o aso taʻitasi ma le teenaina o meaʻai leaga e mafai ona laveaʻiina ai se tagata mai le faʻagaloga o le maualuga.

Mea e mafua ai le maualuga o le toto

  • iʻaʻai, fualaau suamalie, pailani,
  • ulaula meaʻai, meaʻai, meaʻai, meaʻai gaʻo,
  • meaʻai, mea meataalo, fuʻa,
  • malosi ava malosi ma le malosi, suamalie suamalie, kofe.

O nei mea uma e mafua ai le soona faʻamatuʻuina o le masima o le tino poo le suavai. Ma inu faatasi ma se tofo suamalie, i le isi tulaga, ia tuu i lalo le mamafa. O lenei lauti ma lemoni, ia inu vine inu, vine mamago.

O le maualuga o le maualuga e mafai ona atiaʻe e faasaga i le talaaga o se faamaʻi masani. O le maualuga o le toto maualuga e masani ona o mai ma faafitauli ma fatugaʻo, o le thyroid coland, maʻi o le fatu ma toto toto, ma le maualuga o le cholesterol i le toto. O le tele o cholesterol e faʻateleina ai le faʻavaeina o atherosclerotic plate ma le leiloa o le gasegase lautele. O le taunuuga o ni mea le lelei o le maualuga o le maualuga.

Mai le mea e tulai mai ai le mamafa i se tulaga faapitoa, o le a fai mai le fomai, suʻesuʻeina le tagata maʻi. Ole taimi ole suʻesuʻega ole a fesoasoani e foia ai faʻafitauli matuia.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

I le tele o tagata, o le mafuaaga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le tamaoaiga. Afai e mafatia matua uma o le aiga i le maualuga o le toto maualuga, o le a sili atu ona feagai le tamaitiiti ma lenei faafitauli ao latou matutua.

Ae o loʻo i ai isi tulaga aʻafiaga mo le toto maualuga:

  1. Tino le matua. O suiga faʻale-natura faale-natura e mafua ai le faateleina o le toto. Afai ei ai se mea e tupuga mai i le tino, ona amata loa lea ona maualuga le toto maualuga i le 35 i le 50 tausaga. Faatasi ai ma le matua, o le lamatiaga o le mauaina o faailoga o le faamai e foliga mai o tagata uma.
  2. Manatu o le mafaufau. I lalo o le faatosinaga o le hormone o le atuatuvale (adrenaline), e amata ona galue le fatu i se auala sili atu, faaleleia atili o le toto i totonu o le tino. Mai lenei mea ua i ai le faateleina o le toto maualuga. O isi mafuaʻaga e faʻaleagaina ai le gasegase ma se faʻafitauli i le tino.
  3. Faʻaaoga le masima sili. Mai le sili atu o le sodium i totonu o le toto, e amata ona galue le fatu i se auala sili atu, faaleleia atili o toto ma faateleina le toto maualuga. O le faateleina o le anotusi o le calcium i totonu o le toto e faaosofia ai spasma o maso e lagolagoina ai puipui puipui. Mai lenei mea e oo mai ai pine i le toto.
  4. Tulaga atuatuvale, popole, vaivai. O le fiafia, faʻavevesi, faʻasauā e mafua ai ona faʻapuʻupuʻuga vave i le toto maualuga. O lagona le lelei e masani ona tuai, faalavelave i galuega a le loto ma toto toto. Ona o le toto le toto, o le maualuga o le toto maualuga o loo matauina.
  5. Faʻaleagaina o le faigamalo o le galuega ma le malologa. O se lagona maualuga o le tiutetauave, galue i le "taimi pressure" mode, o le manaomia o le faagasologa o se tele o faamatalaga, o se taimi le lelei o le galuega e taitai atu ai i le solia o le ola o meaola ma le le mautonu. I lenei tulaga, o le toto maualuga e masani lava ona atiina ae.
  6. Mafuaaga E tele taimi e sili atu nai lo isi e mafatia i maʻi faʻapitoa. Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, o loʻo faʻaleagaina uma galuega a le tino, e aofia ai le faʻatonutonuina o le toto.
  7. Le lava o faamalositino. O le le lava o le gaosiga o le afi e masani ona taʻitaʻia ai le mea oona, o le faʻafitauli o le tino ma gaioiga o totoga uma, ma o le taunuuga, i le atinaʻeina o le maʻi.
  8. Le malosi faaletino faaletino. Soʻo se taʻiala talafeagai e aafia ai le galuega o le cardiovascular system. Ae o le galue malosi ma le faʻaleleia o aʻoaʻoga faʻaleaʻoaʻoga e aʻafia ai le solia o galuega a le fatu ma toto toto. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, e masani lava ona atiina ae maʻi fomaʻi.
  9. Fuʻa. O Nicotine e mafua ai le solia o le fua o ituaiga ituaiga cholesterol i totonu o le toto. E mafua ai le le atoatoa i le galuega o totoga eseese ma faateleina ai le numera o le vaʻaia o le loto. E mafua ai tulaga mo le faʻaalia mai o masini vase ma faʻateleina le toto.
  10. Alcoholism Alcoholics faʻalavelaveina le fatugalemu o le tino ma le cerebral cortex. O le tele o le ava malosi e mafua ai le faateleina o gaioiga o le faiʻai ma faaoso ai le atinaʻeina o le maualuga o le toto. E le gata i lea, o le ate ma fatugaʻo, fatu ma toto toto ua faʻalavelaveina.
  11. Meainu malolosi caffeinated. Teu ma le lauti i nisi tagata e faʻaosooso ai i le faateleina o le fatu fatu. E aofia ai le tele o caffeine, lea e faʻalautele ai le leo o vaʻa o le faiʻai ma faʻamalosia ai le faia o faiʻai. O se taunuuga, e mafua ai le maualuga.
  12. Mataʻituina o le tau. Faatasi ai ma le maualuga o gasegase o loʻo i ai le toʻatele o tagata e faalagolago i le tau. I aso pe a suia suiga o tau, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le toto ma le vai.
  13. Faʻalavelave moe. O le faʻanoanoa poʻo le le lava o le moe i le po e aofia ai faʻalavelave faʻalavelave i le cardiovascular system, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maualuga.
  14. Maualuga leotele. I totonu o aai tetele, o lenei tulaga ua avea ma mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga i tagata o vaitausaga eseese.

O le maualuga o le mamafa e mafai foi ona suia i le itu o le faateleina pe a ave vailaau faatonuina mo isi faʻamaʻi.

E aofia ai:

  • meaʻai e taofia ai fualaau
  • tui faʻamataʻu tautala e aofia ai hormones,
  • nisi glucocorticoids (e pei o, dexamethasone poo prednisolone),
  • nisi o fualaau faʻasaina (e pei o le indomethacin).

O le faateleina o le mamafa o le toto i le taimi atoa e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻeina o le maualuga o le toto ma le vevesi o toto toto ma le fatu. Angina pectoris, ischemia, o le fatu, le faʻamaʻi, fatu o le fatu - o nei maʻi e masani ona mafua mai i le fesuiaiga o le toto.

O le a le mea e fai pe a oʻo i luga le toto

Afai na maua i se mea na maua ai le maualuga o le toto i luga o le masani, e le tatau ona e inuina vailaau inu.

Faʻamaʻo masani gaoioiga masani i aso taitasi e mafai ona faʻavasega ai:

1) E tatau ona e toʻafilemu ma tuu lou manava. Mumu manava ma faasee lemu.
2) Faʻafetaui ou vae i totonu o se pesini vai vevela ma fufulu lelei. O le toto o le a amata ona tafe i le tino maualalo, ma faigofie ai ona galue le loto.
3) Faʻasaina gaosima le maualuga o le toto toto. E tatau ona e tuʻuina i luga o maso o le povi o vae, pusa ma le pito i tua o le ulu.
4) Inu 25 silu o Corvalol. Ma afai e popole foi le loto, ona avea lea o le nitroglycerin i lalo o le laulaufaiva.

Afai e le faʻaitiitia le mamafa, ona tatau lea ona e valaʻau i se au o le falemaʻi. Tusa lava pe a uma ni mataupu faʻapitoa, e tatau ona faʻatalanoa se cardiologist poʻo se fomaʻi.

TULAGA FAʻAFAITAIGA E LĒ ILOA
TUSI E TATAU ONA TATOU FAIAOGA

Aisea e tupu ai i tupulaga talavou?

O fua faʻataʻitaʻi e mafai ona maualuga i se talavou. Afai e maualuga le maualuga o le toto, e tatau ona sailia mafuaaga o le le toʻa i le olaga sese o se alii talavou po o se teine.

E seasea ona gauai tagata talavou i faailoga. Ae, ina ia iloa ai faʻaaliga o le maualuga o le toto maualuga i le taimi muamua, e tatau ona e iloa pe aisea e mafai ai e se tagata ona atiaʻe le maualuga o le toto maualuga ao laʻitiiti.

O mea e mafai ona siitia ai le fua o fua i tupulaga talavou e aofia ai:

  • togafitiga faʻaleagaina o le taula. O lenei osteochondrosis, faʻavaeina ona o le maualalo o le gaioiga ma le faʻaogaina o galuega. O lenei mea o le solia lea o le tulaga, lea e mafua ai le musika ma le vasasal spasm,
  • ulaula ma inupia le tele o mea inu pia,
  • sili atu le mamafa o le tino. O lenei mafuaaga ua avea ma tasi o le autu e le gata i tagata matutua ma matutua,
  • meaai paleni. Le faʻaaogaina o mea ulaula, salima, falai, meaʻai suamalie. Le lava le suavai. O le iʻuga, o le puipui o le sami e aʻafia i tupe paʻu o le cholesterol, faʻafefe o le toto, ma maualuga le mamafa,
  • afaina o le lauroid gland ma slander,
  • vaega taua
  • tulaga atuatuvale, ma le le mafai ona sailia se ala e ese mai ai.

O se tulaga le toʻa, ma le maualuga o le mamafa, i tupulaga talavou eo faatasi ma faafitauli i le manatuaina o faamatalaga, mafaufau le lelei, ulu o le ulu, ma le vevela tele.

I le laasaga muamua o le atinaʻe o le maualuga, e mafai ona e faia e aunoa ma fualaau. Faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga, ma le tausia o vaʻa i le leo, saofaga i togafitiga fale. Ae, mo lenei mea e tatau ona e malamalama i le mafuaʻaga o le maualuga o le mamafa.

O le a le maualuga o le toto maualuga?

Mai aso aʻoga ua iloa ai o le tino cardiovascular e aofia ai vaa e faʻafefe ai toto. O le gaoioi o le toto e maua ai le fatu. O vaʻa e faʻaalia i le toto. O lenei aʻafiaga e taua o le toto maualuga o le toto, lea e lua tulaga taua - maualuga ma maualalo. O le maualuga poʻo le faʻasolosolo e tupu i le taimi o le faʻalavelaveina o le muso o le fatu, ma o le pito maualalo poʻo le diastolic e tupu ile malologa. I le tulaga o le pala, o le diastolic or systolic hypertension e iloga.

O suʻesuʻega ua toesea le tau o le toto maualuga (BP), peitaʻi, e taua le amanaʻiaina o uiga taʻitasi o le tino o le tagata. Ua faavaeina e le Faalapotopotoga a le Lalolagi se faʻavae o faailoga masani e fesuisuiai i totonu o na tapulaa o le ea:

  • Faailoilo maualalo - 100-110 / 70
  • Ole faailo pito i luga e 120-140 / 90.

Aisea e tulaʻi mai ai mata?

Afai e faʻaauau pea le faʻaosoina o le toto, o se suʻesuʻega auiliili e faʻamalosia e faʻatonu togafitiga, lea e aofia ai le suʻesuʻeina o le tupe. O lea ituaiga o siama e talafeagai e fua ai le mamafa o mata.
O le maualuga o le mamafa o le mamafa e mafai ona i ai ma togafitiga o ituaiga nei:

  • pseudo-hypertension,
  • faailoga maualuga maualuga.

O le faafitauli i le malosi o le mata o se faailoga o se maʻi ogaoga - glaucoma.

Mo le fuaina o le mamafa o le tupe, o laʻau faʻapitoa e muamua faʻaleleia i le gasegase oona. O le taualumaga e taua o tonometry, ma e mafai ona faia i auala nei:

  1. e ala i le palpation, pe ala atu i laumata,
  2. suauu transpalpebral
  3. O le faiga a Goldman,
  4. fefaʻatauaʻiga,
  5. Maklakov faiga,
  6. palemeta, pe a fua le mafiafia o le pene.

O le maualuga o tupe faʻaalu e masani lava ona tupu i le fesootaʻi ma isi faʻamaoniga. O nisi taimi o loʻo i ai se lagona e vaʻavaʻai le mata mai totonu, e afaina le ulu.

E tatau ona e iloa pe aisea e faʻapupulaina ai le malosi o mata e taofi ai le tulaga i lalo o le puleaina ma taofia ai le atinaʻeina o le glaucoma ma le leai o se vaaiga. O le faateleina o le mamafa o le mamafa e faalagolago i mafuaaga nei:

  • atherosclerosis
  • vascular and pathologies cardiac,
  • uiga faʻamaoni
  • maualuga maualuga, i le mafaufau ma le faaletino,
  • matala,
  • taimi masani faigata
  • lagona atuatuvale
  • e avea ma aʻafiaga pe a mavae maʻi.

I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o faagasologa o le tino, o le maʻi e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻamaoniga. E taua le matauina o faailo o le faamaʻi i le taimi, ma alu i togafitiga.

O faʻapogai autu o togafitiga faʻapitoa:

  • faʻagesegese o le fatu, itiiti ifo ma le 60 pa i minute,
  • lanu lanu i luma o mata
  • se paʻu mataʻutia i le faʻaaliga,
  • o se ata mataga i luma o oʻu mata,
  • ogaoga tiga i totonu o malumalu ma ogatotonu o mata,
  • ulu o loʻo i ai faʻatasi ma le faʻavalea,
  • fula o le tino,
  • o le tamaititi na te le tali atu i le malamalama.

O le malosi o le tino e ono mafai ona afaina i faamaʻi pipisi, faamaʻi, ma le tele o gaioiga. I lenei tulaga, o le a le faʻateleina faailoga, ae faʻaitiitia.

Afai e sili atu ma le tasi le faailo o le mamafa o le tino, e le mafai ona e mafaufau loloto ia te oe lava. E talafeagai le faia o se suʻega, ma fuafua i le siakiina, ia faia ni gaioiga talafeagai e foia ai le faafitauli.

O faʻamaʻi o loʻo aʻafia ai le mamafa

O le toto toto e mafai ona tulaʻi faafuasei, pe tumau i luga i luga maualuluga i taimi uma. I ia tulaga, e leʻo se faʻamaʻi tutoʻatasi, ma o maualuga maualuga o faʻamaoniga ia o le atinaʻe o faʻamaʻi.

O le faʻatupulaia e faʻatatau i faʻamaʻi nei:

  • maʻisuka malosi
  • fomaʻi faʻapitoa
  • malformations o le muso o le fatu,
  • toʻesea o le thyroid.

Ina ia faʻamaonia togafitiga, e tatau ona e iloa muamua le mafuaʻaga, malamalama pe o le a le mea e faʻavae mai le masani. A maeʻa ona maua le mafuaʻaga, ona o le i ai o faʻamaoniga o le faateleina o le toto, o loʻo faia se suʻesuʻega auiliili.

A maeʻa suʻesuʻega, togafitia togafitiga, e aofia ai fua nei:

  1. O le laasaga muamua o fualaau faasaina. O le ave o fualaau faasaina mai vaega e pei o togafitiga, beta-blockers, inhibitors ACE, calcium antitagonist, schansans, e mafai ona faamautuina faailoga mo se taimi umi. O togafitiga e filifilia taitoatasi
  2. e tuʻuina mai e le fomaʻi fautuaga i le faʻamaʻoina o meaʻai, masani i aso taitasi, taʻu mai le auala e mataʻituina ai le mamafa.

A maua le maʻi i le amataga o le atinaʻega, e le faʻaaogaina togafitiga fualaau. Lava le paleni paleni ma le mamafa o le mamafa e faʻamautu ai le faʻatinoga.

Mafuaaga o le toto maualuga

Ina ia malamalama pe aisea e tulai mai ai le malosi o se tagata, e tatau ona e malamalama i le maʻi lava ia. E lua ituaiga o le maualuga o le toto maualuga: maualuga maualuga ma le faailoga o le maualuga o le maualuga. O le ituaiga muamua o se faagasologa masani, o mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga lea e le mafai e fomai ona faamalamalamaina i lenei aso. Ae o le maualuga o le faʻamaʻi, o fomaʻi e matau o le mafuaʻaga o le faateleina o le mamafa i totonu o se tagata e mafai ona avea ma se tasi o mea nei: o se mea e le paleni taumafa, popolega, olaga le lelei, masani leaga, ma le mamafa.

Mafuaaga o le malosi tele o le toto

E maitauina e tagata maʻi o nisi taimi e le mafai ona faʻaosoosoina le mamafa, ae faʻamalosi. Mafuaaga:

  • o le faʻaaogaina o meainu malosi malolosi, kofe,
  • ulaula
  • ave ni fualaau faapitoa
  • asiasi i vai taele, saunas,
  • malosi faaletino.

Afai e te vaʻavaʻai i le vaega faʻafitauli, e mafai ona e vaʻaia e aofia ai tamaitai pe a mavae le 40 tausaga. O lenei tulaga e mafua mai i le moaopa. I lenei tausaga, o loʻo i ai se toe faʻatulagaga atoa o le faʻaopoopoga o le tino, lea e afaina ai le toto toto. O le mea lea, faatasi ai ma le amataina o lenei vaitau i le olaga, e tatau ona faia le puipuiga o faamaʻi fatu ma ia faia e le aunoa le toto toto e faaaoga ai le siaki toto.

O le maualuga o le toto maualuga i alii e maua ile fuainumera lata ane i le 50 tausaga. O amioga masani a tama e mafai ona aafia ai le atinaʻeina o lenei faafitauli:

  • inu ava malosi
  • sili atu le taumafaina o meaai mama ma gaʻo,
  • ulaula
  • laiti gaioiga faaletino lea e tupu i tausaga.

O a faamai e faateleina ai le toto

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e le o se faʻamaʻi lava ia, o se tasi lea o faailoga. O le mea lea, afai e te iloa o le a amata ona e aʻafia, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi mo se suʻega. O mafuaʻaga masani o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamalosi totoga o maʻi nei:

  • maʻisuka malosi
  • afaina fatuga, mo se faataitaiga, pyelonephritis, glomerulonephritis, urolithiasis, polycystic ma isi,
  • loto vaivai
  • solia o le vevela.

O nei faʻamaʻi uma mo le 5% o le numera o mafuaʻaga. O le maualuga o le maualuga o le maualuga e pau i lalo o le malolo, o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o mea ia o loʻo taua i luga: o le le paleniina, o le ava malosi, o le olaga le talafeagai, ma isi. Mo suʻesuʻega, e tatau ona e alu i le falemai, o le a latou faia ai se suʻega, e aofia ai le toto, urine, electrocardiogram, ultrasound.

Faigatā e mafua ai mea

Manatunatu taʻitasi i mafuaʻaga o le toto:

  1. Tulaga faigata, aafiaga. O le auala faʻaonaponei o le olaga e taʻu atu ai i tagata le manaʻoga mo galuega galue. O avega e taʻitaʻia ai i taimi uma, o le faʻalavelave e taʻitaʻia ai le popole. Afai o lou olaga e pei o lenei, e tatau ona e sailia se "outlet" mo oe lava ia.
  2. Maualuga maualuga o vailaʻau gaʻo tumu. Afai e masani ona e taumafa i meaʻai ma le suauʻu faaopoopo, faʻapea foʻi ma gaʻo o meaola, ona e lamatia ai lea.
  3. Faʻaaoga le masima sili. E afaina ai le toto i toto toto, o le a avea ma mea e pala, e leai se malosi. Tuuina atu le fiafia i meaai fou, meaai masani i luga o le potassium ma le magnesium.
  4. Inuina o le ava. E talitonu sese o le ava e maualalo ai le toto. O loʻo i ai moni se aafiaga faʻapuʻupuʻu puupuu mai i laʻititi laʻititi o agaga. Ae peitai, o le fatu fatu, lea e faalagolago i ai le toto, e faatelevave mai le tele o le onā.
  5. Soifuaga masani. Le leai o se taaloga i le soifuaga o tupulaga talavou na taʻitaʻia ai le "toe faafouina" o le maualuga o le toto maualuga - ua le toe i ai le maofa o fomai ina ua latou maua lenei faamaʻi i alii ma tamaitai talavou.

Faailoga ma faailoga o le toto maualuga

O le maualuga o le maualuga o le mamafa e mafua ona e le afaina i le amataga. O se faʻavevesi i le toto maualuga e ono mafai ona faʻaalia e se lagona o le popolevale, siʻosiʻomaga malu, valea, ma le le mautonu. Mulimuli ane, "fesoʻotaʻi" le fatu, aʻo maʻi le tagata maʻi i le galuega a le fatu maso, tiga o le fata. Mulimuli ane sulu, faapogisaina o mata, mumu o foliga, "togi" i le vevela, solia o le faamaopoopoga. O nei mea uma eoʻo mai ma se maʻi tiga ona o le vavalalata o vaʻa o le faiʻai. I taimi mulimuli ane, ua amata ona faitio se tagata i ia ituaiga o gaʻo maualuga: puupuu le manava, fulafula.

Fai mai fomai: o le maualuga o le toto maualuga e tatau ona togafitia, e tusa lava pe o le maʻi i le taimi muamua lava. O le tausisia o se olaga ola maloloina o le a aumaia ai le tele o aogā i lenei taimi. E fautuaina le tagata maʻi e faia se lisi ma se vaega maualalo o ipu gaʻo ma gaʻo. Alu, kofe ma le lauti malosi e tatau ona vavaeese mai le taumafa i le toto maualuga. Faʻaleleia lou soifua maloloina o le a fesoasoani e savali i totonu o le ea fou, faamalositino, ae ia manatua o le toto mai le maualuga o le tino faʻalositino.

Afai e alu le maʻi, o le a faatonuina e le fomai togafitiga. E tatau ona ave laulau pe afai o le toto i le itulagi 160/90. O tagata e maua i le maʻisuka, fatuga o fatugaʻo, ma isi faʻamaʻi e manaʻomia ona amata togafitiga fualaau i se faailoga o le 130/85. Ina ia faʻaitiitia le toto, o nei vaega o vailaau faʻasaina o loʻo faʻatulagaina:

  • Thiazide diuretics ma sulfonamides. E aofia ai le Hypothiazide, Cyclomethiazide, Indapamide, Noliprel, Chlortalidone.
  • Beta poloka. O Oxprenolol, Carvedilol, Bisoprolol, Atenolol, Metoprolol, Betaxolol ma isi.
  • Angiotensin-liliu mai inhibitors enzyme. E aofia ai Kapoten, Alkadil, Zokardis, Lotensin, Edith, Enap, Enalapril, ma isi.
  • Sartans. Atonu o Vazotens, Blocktran, Lorista, Lozap, Teveten, Atakand, Twinsta ma isi.
  • Faʻatoʻa poloka alalaupapa. E aofia ai Amplodipine, Diltiazem, Cordipine, Verapamil.
  • O fualaau faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi o le gaioiga tutotonu. O nei moxonidine ma clonidine.

Faʻaleagaina o le tino vascular

O le tulaga lea pe a mafaufauina le maualuga o le toto maualuga o se faamaʻi tutoatasi (matua maualuga). O le suʻesuʻeina o se tagata maʻi e faitio i le osofaʻi o aʻafiaga e aofia ai le electrocardiogram, suʻesuʻega o le toto ma le urine, o le suʻega o le toto, ma, pe a tatau ai, o le suʻesuʻega ultrasound o totoga o le tino ma le x-ray o le fatafata.

Afai o se mea patino o le solia o uiga o le toto maualuga e maua o se taunuuga, o fualaau e faatumauina ai le mamafa o le toto i le tulaga sili ona lelei, ua faatonuina. E le gata i lea, o le tagata gasegase ua filifilia se taumafataga ma faʻamalositino, lea o le a faasolo ina faʻamalosia ai puipui o le vaa.

Toto fatu

O le faʻasalaga o le tino urinary e masani ona mafua ai le faateleina o le mamafa. E tupu lenei mea pe a faigata le urination pe a le gafatia e gaʻo a latou galuega.

O le maualuga o le afua mai i le amataga e mafua mai i le fausia o vaega vaivai o le fula i luga o foliga, lima ma vae maualalo. I le taimi lava e tasi, o le tiga poʻo le susunuina o lagona i le taimi o le faʻasolosolo, e masani ona faʻailoa mai faʻamalosi masani ma le itiiti o le faʻaleleia o le vai. O suʻesuʻega o le toto ma le faʻamalosi e faʻaalia ai le i ai o se faʻaogaina o se faʻaoga.

I alii matutua, o osofaiga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona tupu ma le televave o le prostatitis.

I soʻo se tasi o nei mataupu, o togafitiga faʻatasi ai ma fualaau faʻasaina e tasi e leai se aoga. O le maʻi e manaomia le togafitiga mo le maʻi maualalo.

Faʻafitauli Hormonal

O le le lelei o le galueaina o le eleele o le endocrine e mafua ai le le atoatoa o le tino, lea e mafua ai le leai o se vai-masima. O suiga o le toto o le tagata gasegase ua suia, o le uta i luga o vaa ua faateleina.

O le faateleina o le toto maualuga e tupu pe a:

  • O le faʻamaʻi o le herenko-Cushing (faʻaleagaina o le tino o le tino, mafua ai le sili atu le pule faitalia o le cortisol ma le ACTH),
  • pheochromocytoma (o se maʻi mama o le gland e faʻaalia ai le faʻateleina o le pule o le norepinephrine ma le adrenaline),
  • Conn's syndrome (o se tumutumu o loʻo i totonu o gland gland producing le hormonone aldosterone),
  • acromegaly (togafitiga faʻapitoa, faatasi ai ma le tele o gaosiga o le mea e taʻua o le homone tupu),
  • hyperthyroidism (maualuga maualuga o hormones thyroid),
  • hypothyroidism (valea hormone deficiency),
  • diabetic glomerulosclerosis (o se suiga faʻaleagaina i le tino fatuga na mafua mai ile maʻisuka).

O nei tulaga taʻitasi o loʻo i ai faʻamaoniga iloga e tutupu e tutusa ma le tele o le maualuga o le toto.

O nisi fualaau

Soo se vailaʻau e ulu atu i le tino e le gata ina fatuina ai le togafitiga o le togafitiga, ae mafua ai foi suiga i le galuega o toetoe lava o totoga uma ma tino. O nisi o nei suiga ua faʻaalia i se faʻafitauli o le manuia. E leai se mafuaʻaga latou te fai mai ai "e tasi le vailaʻau e faʻamalolo ma o isi ua pipili."

O le mafuaʻaga o le faateleina o le toto maualuga atonu o le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi-anti-inflammatory ma taula o le tale. O faitioga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e taatele i tagata e fafagaina le manava.

O nisi fualaau masani e faʻavaivaia ai le togafitiga o fualaau faʻamaʻi, o lea e tatau ai i tagata gasegase faʻamaʻi ona faʻaeteete aʻo faʻaaoga fualaau mo faʻamaʻi eseese.

Mea e le lelei

O le lisi o oloa o loʻo faʻateleina le mamafa o le toto e umi. E aofia ai e le gata o fualaau faisua, iʻa ma paluga, ae o meaai foi e tumu i le masima natia: ulalaau ulaula, o ituaiga o faisa, toetoe lava o meaai uma, meaʻai e gaosia i aano o manu fasi. E faigofie lava ona faʻapipiʻi le tino i le masima ma faʻapogai ai le faʻamaʻaloga o le vai, masani ona faʻaaogaina meataalo, meaʻai, meaʻai, ma meaʻai vave o le mea matautia tele i lenei tulaga.

O le faateleina o le mamafa e mafua ai le kofe, pia, ava malosi, suamalie suamalie, malosi. O le faʻafeagai o aʻafiaga e mafua mai i meainu e masani ai (e aunoa ma le faʻaopoopoga ole vailaʻau gaosia) suamalie suamalie: suamalie mamago mamago, teuina o meainu suamalie, lauti ma lemoni.

Fofo o le toto

O le mafuaʻaga o le siʻitia o le toto maualuga atonu o se faʻafitauli i le pito i luga. Osteochondrosis o le tino poʻo taunuuga o tua o manuʻa e masani ona mafua ai le faateleina o le musele, lea, i le isi itu, e oʻo atu ai i vasospasm, o le toto i le mafaufau e tiga, ma osofaʻiga o le maualuga maualuga. O le togafitiga autu i lenei tulaga e faigofie ona iloa e ala i le faia o se x-ray o le tuilala.

O faʻafitauli tutusa e tulaʻi mai i tagata soifua maloloina oe ua faʻamalosia e faʻaalu le tele o le taimi i totonu o se galuega le talafeagai. E masani lava o se galuega le mautonu lea e manaʻomia ai le tele o le faʻavevesi i maso o le ua ma mata. I se tulaga faapea, o le mamafa e tulai mai i le afiafi ma e tutoatasi i lalo o le malologa i le po.

Pepa Peraimeri (tutoatasi) o se faamai o tagata matutua. I tagata gasegase e sili atu i le 40 tausaga, e amata i le 90% o mataupu. I le kulupu mai le 30 i le 39 tausaga le matua, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e maua i le 75% o tagata gasegase. Faatasi ai ma le maualuga o gasegase e leʻi pasia le laina 30-tausaga (e aofia ai tamaiti ma tamaiti), o maʻi e maua i le maualuga o le toto maualuga e toetoe lava a le maua.

E tusa ai ma tulaga ua atiaeina e tagata faapitoa o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o se tagata e sili atu i le 140/90 mm Hg le maualuga o le maualuga o lona maualuga i luga o le maualuga o le maualuga o le maualuga. Art. Ae ui i lea, o nei fuaitau e le mafai ona avea moni: o uiga o autafa taʻitasi o le tagata lava ia ma o faailoga o le "galue" (o lona uiga, sili ona lelei) faʻasoesa. I soʻo se tulaga, e tatau ona e gauai atu i lou soifua maloloina ma talanoa i se fomaʻi pe a oso vave mai le mamafa, vevela, leisa, le mamafa o le tiga i tua o le ulu. E le mafai e se tasi ona ulagia i ia uiga: atonu o le a avea o ni faailoilo o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻalavelave faʻapipiʻi.

Tuua Lau Faamatalaga