Mafuaaga o le faʻaitiitia o le toto toto i le toto ona o taʻaloga, faʻamalositino i le maʻisuka, faʻasalaga ma togafitiga puipuia

Fomai, fesoasoani!
O loʻo ou lamatia i le maʻisuka faʻatoʻa, 65 tausaga le matua, sugar sugar ma pe a uma ona 'ai e masani lava. E leai se suʻesuʻega o le T2DM.
Ae peitaʻi, a maeʻa le 15 minute o faʻatinoga o le physiotherapy, o le suka e ala i le 1-2 iunite, i le iuga, ou te fefe e fai le taeao po o le 'aiga o le afiafi pe a maeʻa.

E mafai ona faʻamaonia togafitiga faafomaʻi pe a talafeagai?

I le Auaunaga o le Fesili atu i se fomaʻi faʻatalanoaga o se endocrinologist e maua i luga o le initaneti i soʻo se faafitauli e popole ai oe. Tomai fomaʻi e faia ni faatalatalanoaga i le uati ma leai se totogi. Fesili i lau fesili ma maua se tali i le taimi lava lena!

Maʻisuka ma le gaioiga

O le maʻisuka e masani lava o le ituaiga lona lua (T2DM) o se maʻi gasegase lea e tupu ona o se olaga le talafeagai ma aʻafiaga o le kenera. I aso ua mavae, o tagata matutua e masani ona mafatia mai le T2DM. O se tasi o mafuaʻaga autū o le leai o se paleni i le va o le kalori ma le gaioiga faaletino. Aemaise lava, o se faʻaitiitia o le faʻaititia o galuega i aso taitasi i le tele o tausaga talu ai ua faʻapupula ai le maua o le maʻisuka.

O le faamalositino mo le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia mo tagata maʻi uma. O faamalositino masani e mafua ai le tele o suiga i musele, lea ei ai se aafiaga lelei i le metabolism o sela maso.

O le aʻoaʻoga malosi e iai sona aafiaga faʻaleagaina e tutusa ma le maualuga o toleniga tumau. O faʻasologa masani e faʻaleleia ai aʻafiaga o le inisalini ma faʻaitiitia ai le tele o tupe teu o tino. O faʻasalalauga masani e faʻateleina ai lou maso maso.

O aʻafiaga autu o le physiological:

  • O le faaitiitia o le maualuga o le suka, lipids i le toto ma le toto,
  • Paʻu mamafa
  • Faaleleia atili o le fatu ma le tino,
  • Faamalolosia o le gaioiga o le inisalini.

O gaioiga faaletino e fesoasoani i le aʻafia lelei o aʻafiaga o le maʻisuka ma puipuia ai faʻafitauli. I le faaopoopo atu i meaʻai ma togafitiga faʻaaogaina fualaau faasaina, o le faamalositino o se togafitiga taua mo le maʻisuka.

O tagata e iai se faʻafitauli tele e atiaʻe le T2DM e tatau ona faʻaauau pea ona faia. E fautuaina oe e savali mo le 2 ma le afa itula poʻo le faia o le 150 minute o le faamalositino i le vaiaso. Faataitaiga o gaoioiga talafeagai o loʻo savali, Norwegian walking or jogging. I le faʻaopoopoga i le faʻamalositino, e fautuaina e te faʻamalosia le aʻoga ia sili atu faalua i le vaiaso.

E oʻo lava i le maʻisuka e inu vailaʻau poʻo inisalini e mafai ona faia soʻo se ituaiga o gaoioiga. Ua fautuaina le lapataiga, e pei o gaoioiga taʻaloga e mafai ona oʻo atu ai i le tino o le hypoglycemia.

E fautuaina le gauai faapitoa i le maualuga o monosaccharides i le toto, fetuunai le fualaau o le fualaau faasaina ma le inisalini ina ia aloese mai le tele o le hypoglycemia.

I le taimi o le faamalositino, o maso e sili atu le suka ma maua ai le insulin. O le mea lea, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le hypoglycemia - aemaise lava pe afai o le tagata maʻi e faʻaaogaina le insulin i lona lava. A o leʻi faʻatauina, e tatau ona faʻaitiitia le fua o le inisalini.

A maeʻa le faʻamalositino, e pei o se savaliga umi, o le aʻafiaga o le faʻaitiitia o le suka o le toto e tumau mo le tele o itula. E fautuaina e fua le glycemia aʻo lei alu i le moega.

O faamalositino o se vaega taua o se polokalama togafitiga. I le avea ai o se vaega o le togafitiga, o le maʻi e faʻapipiʻi sini ma metotia ma le fomaʻi. I lenei faagasologa, e talanoa foi le fomaʻi po o le a le polokalama e talafeagai i le tagata maʻi.

Taua! Afai e le tulaʻi le suka, e tatau ona e talanoa ma lau fomaʻi. Atonu e manaʻomia lou fetuʻunaʻi le fualaau o vailaʻau.

O sini o togafitiga e tatau ona fetuutuunai e fuafua i maʻi faʻatasi, soifuaga o le olaga ma tausaga. E fautuaina tagata maʻi e ausia sini nei:

  • Tausaga masani o le tino (BMI 24-25 kg / m2),
  • Toto toto i lalo ifo o le 140/90 mm Hg. Art.,
  • Aofaʻi cholesterol: 40 mg / dl (> 1.1 mmol / L),
  • Triglycerides: O le a le tele e tatau ona e faia?

5 taimi 30 minute i le vaiaso - ia lava le taimi o aʻoaʻoga. O taaloga e sili ona fiafia e savavali, taʻavale, vaʻalele vai, yoga, gymnastics. Mulimuli, ae le itiiti, o laʻititi laʻitiiti e mafai ona ausia i ni nai suiga i le olaga i aso faisoo. E fautuaina le faʻaaogaina o le mea faigaluega ae le o le tietie i le eletise. E fautuaina e masani ona savali i fafo.

Aafiaga ile glucose

O aʻafiaga aoga o le faamalositino e oʻo atu i le 72 itula pe a maeʻa aʻoaʻoga. O le tagata maʻi e tatau ona faʻaaogaina ia le itiiti ifo i le faatolu i le vaiaso. E fautuaina ina ia faʻatupulaʻia malie le mamafa ma le umi o le avega. O faamalositino masani e faaleleia atili ai le faatinoga o le tino, lipine talatalanoa, manatu o le tagata lava ia, ma o le mea lea o le lelei o le olaga.

Afai e mafai, e tatau ona e nonoina i aso uma. E le fautuaina le faia o faʻataʻitaʻiga aʻo leʻio momoe e aloese mai le hypoglycemia o le nocturn. Aua le tuiina le insulin i tafatafa o maso o loʻo faʻaaoga i le toleniga. A leai, o le inisalini e ono mafua ai le hypoglycemia ogaoga.

1-2 itula aʻo leʻi amataina aʻoaʻoga, e manaʻomia ona e 'ai i le laulau e tasi e 1 le falaoa. E fautuaina e te ave 2-3 lau kulukose pepa e puipuia ai pe togafitia ai le hypoglycemia. E manaʻomia e le maʻisuka taimi uma e ave ai se glucometer ma i latou.

Ua faaalia foi faapea o le faateleina o le kulukose pe a uma ona 'ai le faʻaitiitia o le tino pe a amata ona gaoioi tagata. I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka e mafai ona faia ituaiga uma o taʻaloga pe afai latou te siaki le suka i totonu o le toto ma puipuia ai le hypoglycemia. O se osofaiga matautia o le hypoglycemic e ono aʻafia ai le ala o le maʻi.

Contraindications

E le fautuaina e taʻalo i taʻaloga i faʻamaʻi ogaoga - faʻamaʻaloga o le fatu, maʻi o le maʻisuka, toto maualuga o le taimi mulimuli, nephropathy. O le tele o popolega e mafai ona faʻaleaga atili ai le soifua maloloina o nei tagata.

O taaloga tetele e mafai ona faia pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi. Mo mafuaaga saogalemu, o le taua o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona i ai i lenei tulaga le aoga tumau o le sili atu ma le 180 mg / dl.

O le tuufaatasiga o toleniga malosi ma le malosi e taua o se metotia sili ona aoga o togafitiga. E tusa ai ma se suesuega i le 2005, o le lima-kilomita le savali i aso uma e fesoasoani i le maualalo o le pasene o le HbA1c ma le maualalo o le toto.

Fautuaga! O le faamalositino mo le maʻisuka po o le tele o meaʻai e manaʻomia ile fautuaga a se fomaʻi. I nisi o tulaga, o taaloga faʻapolofesa (equestrian poʻo isi) e mafai ona solia. Ole malosi e ausia ai mea e manaʻomia ile faʻaogaina ole tino e mafai ona faia i le taʻaloga (gym) pe a uma ona suʻe suʻega uma.

Afai o le glycemia ua faaitiitia pe tulai maualuga, o le tagata maʻi suka e tatau ona faafesootai se fomai. Faʻateleina le faateleina o le glycemia, e tatau ona e inuina le inisalini, ma faʻaitiitia - o se pusa ipu suka. Afai o le kulūkose e faʻaitiitia pe amata ona faʻateleina le malosi, e tatau ona ave faʻamalosi se tamaititi, tamaititi poʻo le tagata matutua maʻi i le falemaʻi. O le hypo- ma le hyperglycemia (maualuga maualuga o le suka) e mafai ona i ai se aafiaga leaga i tagata mamaʻi ma taitai atu ai i ni faafitauli ogaoga.

Gaoioiga faaletino ma o latou aʻafiaga i le tino o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka

I le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 i se maʻi, o le faamalositino e fesoasoani i le pulea o le suka i le:

  1. Faʻaleleia le faʻaaogaina o vailaʻau o inisalini e aofia ai le tino.
  2. O le susunuina o gaʻo sili atu i le tino, lea e mafai ai e oe ona pulea le mamafa, ma o le faʻaitiitia o le gaʻo o le gaʻo i le tino e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o le lagona ile inisalini.
  3. Faateleina le aofaiga atoa o musika.
  4. Faateleina le tele o le ponaivi.
  5. Faʻaitiitia o le toto.
  6. Puipuia o okeni o le cardiovascular system mai faʻamaʻi e ala i le faʻaitiitia o le LDL cholesterol i le tino ma faʻalauteleina le faʻamalosia o le LDL cholesterol.
  7. Faʻaleleia le ola maloloina ma le manuia lautele.

E le gata i lea, o gaioiga faʻale-tino e aʻafia ai ma fesoasoani e faʻaitiitia le ono faʻafitauli ma faʻaitiitia ai le popole.

O le gaioiga faaletino e manatu o se mea taua i le faatonutonuina o le kulukose i totonu o le tino ma pulea le tulaga o le maʻi. Ae ui i lea, o sea avega i luga o le tino e mafai ona tuʻuina atu se faʻafitauli, talu ai e faigata tele ona faʻatulagaina ma amanaia, faʻafetaui ma le tele o fualaau faasaina ma meaʻai.

I le taimi o le gaioiga faʻaletino, o le lamatiaga e mafua ai lona le mafaʻataʻaulia ma le le mautonu. Aʻo faʻaaogāina se avega mamafa i le tino, e tatau ona amanaʻia i le taumafataga ma i le fualaau o le fualaau ua ave.

Ae i le tulaga o ni mea le talafeagai i luga o le tino, o le galuega e matua faigata lava ona iloilo, o sea avega e malosi lona aʻafia i le suka o le toto. O le faigata o le maualuga o le inisalini e te manaʻomia e te ulu i totonu o le tino e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka e faigata ona faʻatatau i se tulaga faapena.

A maeʻa le toleniga, o le mea e ono tupu, e matua faigata lava ona fuafua mea e tatau ona 'ai ina ia faʻamaonia le metabolism o le gaʻo i le tino o le tagata maʻi, talu ai o le pa'ū o le suka i le taimi e mafai ona malosi. A maeʻa ona 'aina se oloa gaʻo, e maualuga le maualuga o le suka, ma e mafai ona oʻo atu i le hyperglycemia.

Ina ia puipuia le faateleina ma le faaitiitia o le maualuga o le suka ma le inisalini i totonu o le tino, e tatau ai ona fuafua lelei le fualaau o fualaau oona ei ai insulin.

Tuʻu tino i le tino ma le leai o le inisalini

I le taimi o le gaioiga poʻo le taʻaloga, tuʻuina atu e iai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto o le sili atu i le 14-16 mmol / L ma le leai o le inisalini, e faʻaauau pea ona maua i le tino o le tagata ia hormones counter-hormonal. O le ate o se tagata e maua i le maʻisuka e gaosia pe a faʻamalosi i le auala e tasi e pei o se tulaga masani o le inisalini i le tino.

O le mascular system in this state of the body ua saunia atoatoa mo le faʻaaogaina o le kulukose e avea o se punaoa malosi. Ae i le tulaga o le le lava o le inisalini i totonu o le toto, e le mafai e le kulukose ona gauai i maso ma amata ona faaputuputu i le toto. Afai o le maʻisuka e amata ona toleni, ona mafai loa lea ona maualuga le maualuga o le suka i le toto, ma ua maua i le taimi nei le gasegase musika. I taimi faapena, e taumafai le tino e faasaʻo le tulaga, lea e tau atu i le faʻafouina o gaʻo gaʻo. Fuaina pe a maeʻa sea avega e faʻaalia ai le i ai o le acetone oona i le tino.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le mafatia tele i le tino e le aumaia ai ni faʻamanuiaga. Faatasi ai ma le malosi faaletino, o le maualuga o le suka o le toto o le a amata ona tupu atili, o le mea lea, o soʻo se faamalositino o le a afaina ai, e mafua ai le solia o le gaosiga o le gaʻo i totonu o tagata.

Afai o le gaioiga faaletino o le sugar sugar e siitia i faailoga e sili atu i le 14-16 mmol / l, ona tatau lea ona taofi le malosi faaletino i le tino ina ia le faʻaosooso ai se tulaga i le setete, lea e mafai ona faaalia i le lumanaʻi e fai ma faʻailoga o le inupia ma le oona i le acetone. O le toe faʻaaogaina o le mamafa e mafai ona faʻatagaina pe a amata ona pa'ū le suka toto ma agai atu i se faailo e lata i le 10 mmol / L.

E le mafai ona e taitaia toleniga e tusa lava pe i ai tulaga o gaioiga faaletino i luga o le tino pe a uma ona tuʻuina atu se tui o le inisalini i totonu o le tino. I se taimi faapena, o le maualuga o le suka ma le inisalini i le tino e masani, ae i le taimi o le faamalositino, e faʻavaivaia le paleni ma amata le maualuga o le suka.

I le faagasologa o toleniga, o le hormone e matua loloto lava le gauai i le vaega o le puleaina o le insulin ma o mea o loo i totonu o le toto e amata ona faateleina. O le ate i lenei tulaga e maua ai se faailo mai le tino e uiga i lona tumu i le kulukose ma taofi le faʻasaʻolotoga o le tino i le toto.

O lenei tulaga o le a taitai atu ai i le fiaai malosi ma se tulaga latalata i le hypoglycemia.

Aoaoga faaletino i le i ai o le maʻisuka

O faʻaauau pea aʻoaʻoga faʻale-tino e fesoasoani i le malosi atoa o le soifua maloloina o le tagata. Tagata e maua i le maʻisuka i totonu o le tino e leai se faʻalavelave. O gaioiga faifai pea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le lagona o le faʻaleleia, lea e maua ai se faʻaititia o le suka i le tino ma se suiga i totonu o le inisalini i totonu o le faʻaitiitia o le faʻaititia.

O faamalositino masani e fesoasoani e faaleleia atili ai le polotini o le porotini o le porotini ao faaleleia atili le faagasologa o le pala. O faamalositino, e mafua ai le gau o gaʻo, faʻaititia ai le mamafa o le mamafa o se tagata ma aʻafia ai le faʻatupulaia o gaʻo i le toto o se tagata. Ona o le masani ai o avega, o mea e fesoasoani i le alualu i luma o le maʻisuka ua maeʻa ma faʻafefea ona taofia le tupu mai o faʻafitauli.

A fai le faatinoina o tino e tatau ona matua pulea lelei le taumafa ma meaai a le tagata maʻi. E manaʻomia lenei mea ina ia le faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia. E tatau ona faʻatino le faʻapitoa faapitoa pe a fai o se tamaititi e maua i le maʻisuka e aʻafia i taaloga. E mafua lenei mea i le mea moni o tamaiti e le lelei le soifua maloloina ma e le mafai ona taofi ma taofi le mamafa o le tino i se taimi tatau.

Afai ei ai le maʻisuka i totonu o le tino, e tatau ona fesuisuiai gaoioiga faaletino i meaai. E fautuaina i se tulaga faapena e 'ai meaai i itula uma o lona malosi e tusa ma le tasi le areto.

Faatasi ai ma se mamafa faaumiumi i luga o le tino, o le tui o le inisalini e faʻaofiina i totonu o le tino e tatau ona faʻaititia i le kuata.

I le tulaga o mea e manaʻomia muamua mo le hypoglycemia, e tatau ona totogi e le faʻaaogaina o gaʻo, o le a faʻapupulaina ai le maualuga o suga i le tino. Afai ei ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le hypoglycemia, e fautuaina e 'ai meaʻai e maua ai le gaʻo gaʻo i la latou fatuga. O le faʻaaogaina o ia oloa o le a vave faʻaleleia ai le maualuga o le suka i totonu o le tino. Mea taumafa e vave ona siitia le maualuga o suka i le tino e aofia ai:

Mo le gaioiga faaletino ina ia i ai se aafiaga lelei i le tino, e tatau ona tufatufa lelei.

Fautuaga mo le faatinoina

E tatau ona manatua e naʻo le malosi o le mamafa e pei o le tamoe, aau ma isi o loʻo faʻatagaina i se tagata o loʻo maua i le maʻi suka. O mea mamafa i luga o le tino e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, pisa-ups ma le mamafa o le vevela e feteʻenaʻi faʻasalaga; a leai, o le tino o le a avea ma togafitiga mo le maʻisuka i le fale.

O mamafa uma e mamafa i le tino e mafai ona vaevaeina i ni vaega autu se tolu:

  1. I le laasaga muamua, na o na malosi e pei o le savali ma sikuea. I le faagasologa o le faʻatinoina o nei faʻatinoga, ua faʻamafanafanaina le tino ma saunia mo le manatu o se avega mamafa. O le umi o lenei laasaga e tatau ona tusa ma le 10 minute. A maeʻa lenei laasaga o le avega i luga o le tino, e tatau ona siaki le maualuga o le kulukose i le tino.
  2. O le vaega lona lua o le avega i luga o le tino e aofia ai le tuuina atu o se aafiaga o le faaosofiaina o le galuega o le cardiovascular system. O le faamalositino autu i lenei laasaga o le avega e mafai, mo se faataitaiga, aau poʻo le tietie uila. O le umi o lenei laasaga e le tatau ona silia ma le 30 minute.
  3. O le lona tolu o vaega o le tino i luga o le tino e aofia ai le faaitiitia malie o le avega i le tino. O le umi o lenei laasaga e tatau ona tumau i le 5 minute. O le sini autū o lenei laasaga o le aumaia lea o le tino i se tulaga masani ma faʻamaonia le galuega a totoga uma.

Pe a amataina se masini faʻaaoga, e tatau ona mafaufauina le matua o le maʻi ma le maʻisuka. Mo se tagata talavou, o le avega e mafai ona sili atu le malosi nai lo se tagata matua. A uma taaloga, e fautuaina se vai mafanafana. I le faaiuga o le faataamiloga o le faamalositino, e tatau ona siakiina le maualuga o le suka o le toto.

Ina ia taofia le tupu mai o le hypoglycemia o le nocturn, e le tatau ona taʻalo se tasi i taaloga pe a mavae le 18 itula ma e le tatau ona faigaluega pe a mavae lenei taimi. I lenei tulaga, o maso ua vaivai mo se aso e maua le taimi e toe faʻaleleia ai aʻo lei alu le tagata maʻi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻaali atu ia te oe le auala e faia ai taʻaloga ma le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga