58) O le faʻaaogaina o le faʻaleagaina o le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi faʻaauau, lea e faʻavae i luga o le faʻamaoni (pe a faʻalavelaveina le inisalini i totonu o le tino) poʻo le le lava o le inisalini (o le gaioiga o le inisalini o loʻo talia), e masani lava ona maua mai i le faʻamaʻi-genetic origin, e oʻo atu ai i faʻafitauli o le gasegase (matua gaʻo ma le lipid), polyhypovitaminosis, immunodeficiency, le atinaeina o macro- ma microangiopathies, neuropathy, suiga o le tino o le tino, lea e mafua ai le faateleina o le maʻi, le atoatoa ma le araisa mai le oti faafuasei. O le maʻi suka e tele ituaiga ma e tupu, e aofia ai tamaiti.

Faailoga o le maʻi pipisi o le maʻisuka

Afai ei ai ou faafitauli faʻafomaʻi e fesootaʻi ma le maʻisuka, e mafai ona tupu faʻamaoniga nei:

  • Vaʻai matala
  • Lafoaia o laumei i luma o oʻu mata
  • Fulafula o mata ma vae,
  • Foamy ma le vevesi puaoa
  • O le faʻavaeina o maʻi pipili i luga o le paʻu o pito pito i lalo,
  • Leai o lagona i luga o lima ma vae,
  • O le tiga o le tiga pe a savali (faʻaaogaina le vavalalata),
  • Tigā toto maualuga
  • Faʻailoga ogaoga.

Mafuaaga o le faʻaleagaina o le maʻisuka

Afai e te mafatia i le maʻisuka, o le mea e ono faʻaleagaina ai lenei maʻi pipisi e maualuga. O le lamatiaga o le atiaʻe o faʻalavelave faʻaleagaina e faʻaititia i le umi o le maʻi. O le maualuga o le toto, e pei foi o le ulaula, le atoatoa o faamalositino, ma mea sese o meaʻai (o meaai e maualuga i gaʻo ma gaʻo) e saofaga i le faateleina o le aʻafiaga o faʻafitauli vascular i le maʻisuka.

Soifua Maloloina mo maʻi o le maʻisuka vascular

Faatasi ai ma suiga i le olaga, e mafai ona faʻaleleia le soifua maloloina. O le seti o fuataga e suia ai le ituaiga soifuaga o le lapisi i le maʻisuka o le ituaiga muamua po o le lua o loʻo i lalo:

I le puipuia o le uluga, e tatau ona suʻesuʻeina vae i aso uma. Afai ei ai sou uiga e faʻamamago le paʻu, ona e manaʻomia lea ona e faʻaogaina ai le ova o le lanolin. Ia faʻaeteete i taimi uma ma puipuia ou vae mai mea leaga. E tatau ona e mulimuli i se taumafataga mo le maʻisuka, ia inu vailaʻau i taimi uma e tusa ai ma le faʻatulagaga ua faatonuina e lau fomaʻi, ma mataʻituina lou suka toto. Manatua o lona faigata tele e mafai ona avea ma se tulaga le lelei mo le atiina ae o le faʻamaʻi o Buerger.

Faʻamatalaga o le faʻaleagaina tele o le maʻisuka

Muamua, o le a fesiligia oe e le fomaʻi se faasologa o fesili e uiga i lou soifua maloloina, faitioga, talaʻaga o le faʻamaʻi ma faailoga. Ona faia lea e le fomaʻi se suʻega. O mataupu taua o le ulaula ma maualuga toto maualuga. E le gata i lea, o le a manaʻomia e le fomaʻi ona faʻamalamalama pe faʻafia ona faʻaalia mai faʻamaoniga e faʻalavelave ai oe, ma pe o le a lo latou localization.

Ina ia faʻamaonia le siamaina o le maʻisuka, e tatau ona fuafua le maualuga o le suka o le toto e tusa ai ma se faʻataʻitaʻiga masani i le aso e pei ona faʻamatala mai e le endocrinologist.

Afai ei ai se masalosaloga o le gaioiga o le faaletonu o le tino, o se faʻataʻitaʻiga e faʻamalosia. O loʻo le faʻamaonia le faʻaaogaina o le tino i le maualuga o le maualuga o le porotini e taʻua o le albumin. I se tulaga e le masani ai, e mafai ona manaomia se siakiina o fatugao e faia ai se siakiina o mea eseese, faʻapea foi le fuafuaina o le matuia o le gaioiga o le tino.

Faailoa le retinopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina o vaʻa o le retina) e na o se tagata e faʻaleleia le maʻi i le taimi o le mata o le matagi poʻo le angiogram. I le taimi o le ophthalmoscopy, o loʻo suʻesuʻeina ia vaʻalele i le faʻaaogaina o se siama - o se masini faapitoa. Ma pe a faʻaalia le angiography fluorescence, e faʻafeiloaʻi le fluorescein ma faʻaaoga se ataata faapitoa.

I le faʻaaogaina o se faasologa o suʻega, o le galuega ma le fausaga o vaʻa pito i lalo, lea e masani ona aʻafia i le maʻisuka, ua fuafuaina. O le faʻatulagaga o suʻesuʻega e pei ona taua i lalo: o se suʻega taʻavale faʻatasi ma le gaioiga faʻaletino, fuafuaina o le vavae-brachial index ma le suʻega o le suʻega o le toto. Ina ia iloilo galuega a le loto, ua ave se electrocardiogram ma ua faia se suega faigata, o le taimi lea e te tamoe ai ma se siʻitia le mamafa o le avega i luga o se taʻavale poʻo le tietie i se uila, ae o se electrocardiogram e faamaumau i taimi uma. O lenei suʻega e fesoasoani i le fuafuaina o le faʻamaʻaloga o le fatu muscle (vaega o le ischemic).

Mo le fuafuaina o le tapuvae vae-brachial index, o le toto i le vae ma le tauau i lalo e fuaina, ona faatusatusa lea i itu uma e lua. Toto masani ile toto i itu uma e lua, ma luga o lima ma vae e tatau ona tutusa. Ae afai o le maualuga o le mamafa i luga o vae o le lua pe sili atu foi taimi e maualalo ifo nai lo lima, ona oʻo ai lea i se faaiuga e uiga i se mea taua tele e faaleagaina ai le auga o pito i lalo.

E mafai ona faʻaaoga le faʻaaogaina o galu loloto e iloilo ai e le gata o le fausaga, ae o le toto foi e tafe mai i le gaʻo.

E faia foi se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le cholesterol, isi lipids ma le suka o le toto.

Togafitiga o le maʻisuka vascular disease

  • Faiga o meaai ma falemaʻi. Mo le faatumauina o le maualuga o le kulukose o le toto i le togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka, o le toto ma le maualuga o le lipid o le toto e tatau ona pulea i se taumafataga masani ma sauniuniga o vailaʻau, lea o se vaega taua i le togafitiga faʻaleagaina o maʻi vascular i le maʻisuka. O le meaai lelei o le a fesoasoani ia te oe e filifilia lau fomaʻi. O le kulūkose o le toto e faʻaititia ai fualaau faʻasaina po o le inisalini e mafai ona fesoasoani i le pulea o lou suka toto. O vailaʻau e maualalo ai le toto ma ua faʻatagaina mo le faʻaaogaina i le maʻisuka o angiotensin-o le liua o inhibitors o le enzyme, beta-blockers, calcium channel blockers ma diuretics. Maualalo o le toto cholesterol statins. Ina ia puipuia se tui toto, atonu e mafai ona faʻamatalaina ia oe vailaʻau e faʻaitiitia le tikeri o le felafolafoaʻiga o le platelets ma isi, e pei ole aspirin poo le plavix.
  • Togafitiga o le retinopathy. Afai e te maua le retinopathy, o le a fautuaina oe e faia se taotoga ma se laser. I le taimi o lenei taotoga, o vailaau faʻasaina lea e maua i le maʻisuka ma o le saofagā i le faʻaleagaina o le tino, e fiafia i le uila.
  • Togafitiga o faʻamaʻi faʻalautele o le tino mai pito i lalo. I le faʻavaeina o le maʻi pipisi i luga o le paʻu o pito i lalo ma le faʻamaʻi o gaʻo o le vae, o togafitiga faʻapitoa o le maʻi suka ua faia ma o vailaau e faʻamaonia ai le puipuia o faʻamaʻi ma le fausiaina o maʻi suka. Faʻasolosolo malie le togafiti, faʻapupulaina le maʻi, ma le tele o meaola e mate ma gangrene o loʻo faʻalauteleina, lea o le a taʻitaʻia ai le tosoina o le vae. Mo le toe faʻafoʻiina o le toto maualalo ile pito i lalo ma aloese mai le tipiina, angioplasty ma le faʻamaʻi, faʻamalosolo poʻo le tafaoga taotoga e mafai ona faia. Ae e tatau ona manatuaina e na o se fomai tipitipi vascular e mafai ona iloa poo fea togafitiga togafitiga e saʻo mo oe.

59) Mataupu lautele mo togafitiga o le maʻisuka.

Tuuina mai o le faavae o le maʻisuka e maua i le toto

faʻaleagaina o le carbohydrate, protein, gaʻo gaʻo, sili ona taua i totonu

I taimi uma o le maʻisuka, e maua ai meaʻai. O le paleni taumafa o le

elemene taua mo le tausiga lelei ole maʻisuka ma e aofia ai

le aofaʻiga o le polotini e faʻaaogaina faatapulaaina o gaʻo ma gaʻo. E faapena

meaai, i le tasi itu, faaitiitia le kulukose o le toto, ma i le isi itu, o le lamatiaga

le atinaʻe o le atherosclerosis ma le ita. Faʻatasi ai ma le ituaiga o maʻisuka faʻalagolago i le insulin

O le taua taua o le togafitiga o le inisalini. I le inisalini

ituaiga o le maʻisuka e leai se tutoatasi ma le meaʻai o mea taumafa e faʻaaogaina,

faaitiitia le mamafa ma i le taimi e tasi e toe faʻaleleia ai le mafaufau

inisalini o faʻamaumauga o sosoʻo faʻatatau. Faʻatasi ma le leai o le insulin-dependent

maʻisuka e le oona, e ese mai i mea taumafa, faʻaaogaina o vailaʻau oona

fualaau faasaina e pei o le tolbutamide, tolazamide, acetohexamide, o ona aafiaga

pupuu, poʻo le chloronamide, ma se umi umi o le gaioiga

Wii. O i latou uma e faʻateleina le faaseeina o le inisalini ma ona aʻafiaga, poʻo le taofia

'aveʻeseina o le kulukose i totonu o le vaega o meaʻai, gluconeogenesis i le ate. Faʻasalaga le lelei

o ia inisalini ole gasegase o le suka suka e le aoga.

E le gata i lea, o le maʻisuka tatau e fautuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

faamalositino faaletino, faʻaaogaina o le ulaula tapaa, aʻafiaga malosi ma

Faamai pipisi. O faʻatinoga faʻamalositino e faʻaititia ai le tulaga

toto kulukose, ulaula e faʻavave le suiga o le atherosclerotic

mea faʻapitoa, ma faʻamaʻi pipisi e faʻateleina le gasegase o le maʻisuka ona ua uma ona iai

Faailoga o faafitauli tau vaʻa

I le amataga o le maʻisuka i le tino, o le tele o auala eseese e le lelei le amata ona tupu. E mafua lenei mea i le mea moni o le kulukose i se tulaga e le faʻaaogaina e le tatau ona aofia ai i se maualuga maualuga i le toto. O le faafitauli i le vaʻaia e mafai ona faʻaalia i auala eseese, e mafai ona taʻua le autu:

  1. Vaʻai matala. O meaʻai o le mata e pasi atu i le tele o vaʻa. Afai e solia la latou amio saʻo, e foliga mai o le a le maua e mata o mata le aofaiga tatau o meaʻai, o se taunuuga o le faʻaalia o mea faʻalavelave vaaia. Togafitiga i lenei mataupu e faʻaitiitia le ono mafai ona faʻaleagaina le vaaia o le tino.
  2. O le isi faʻailoga mataʻina e mafai ona taʻua o le faʻaalia o laumei laiti i luma o mata.
  3. I le le lava o meaʻai o sela, e mafai ona aliali mai le edema. O se tulaga faapitoa o vaʻa toto i le maʻisuka fuafuaina poʻo le a le mea e masani ona paʻu ai foliga ma vae.
  4. Le foliga mai o le gasegase o le urine.
  5. I nisi tulaga, atonu o le a tupu mai le mai i le paʻu. O le tele o taimi, o ia faafitauli e aliali mai i pito pito i lalo.
  6. O le faʻaogaina o mea e manaʻomia ai meaʻai, lea e aofia ai le faʻalauteleina o meaʻai e ala i toto toto. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaalia o le leai o se lagona i luga o vae.
  7. O foliga vaaia o le paʻu o le fata.
  8. Le tele o le faateleina o le toto. O se faafitauli talitutusa e iloa ai ia lava i taimi uma nai lo isi.

E pei o le tele o isi mataupu, o togafitiga taimi e faʻaumatia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli. Mo lenei mea, i le taimi lava e amata ai ona faʻaalia, faʻafesoʻotai se fomaʻi. E mafai ona togafitia se faʻamaʻi e fesootaʻi ma se faʻafitauli vateatea e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa, faʻapea foi ma le mulimuli i se taumafataga ma isi fautuaga. O faʻamaʻi pipisi ma le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona mafua ai isi faafitauli faʻagasolo i le tino.

O a mafuaʻaga o le faʻaleagaina o lapisi faʻapitoa ma le maualuga o le suka?

Ina ia mafai ona faʻataʻitaʻiina togafitiga saʻo, e tatau ona e fuafuaina muamua mafuaʻaga o le maʻi. E tatau ona manatua i le mafaufau o le aʻafiaga o le faaleagaina o le cardiovascular system e faʻapupulaina i le faateleina o le umi o le maʻisuka.

O mafuaʻaga autu e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka e aofia ai mea nei:

  1. O le ulaula tapaa ei ai sona aʻafiaga e oʻo lava i se tagata soifua maloloina. Faʻaleagaina o le fatu cardiovascular mai le ulaula tapaa ona o le atinaʻe o le maʻisuka.
  2. Le lava o gaioiga faʻaletino e mafai foi ona mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli faʻafitauli. Ina ia faʻaleleia le tulaga o le toto toto, e tatau ona maua ai se faʻalavelave faifaipea, ae le taua tele. Faataitaiga e aofia ai le savali i totonu o le paka, moli vavalalata, ma isi.
  3. Le tausisia o le tausisia o le faiga o meaai. O togafitiga mo le taofiofia o le maʻi e aofia ai se taumafataga maualalo maualalo. O se faʻataʻitaʻiga o le faʻaaogaina o meaai e aofia ai le cholesterol.

I le amanaia o manatu o loʻo i luga, o loʻo togafitia togafitiga ma o le lisi o fautuaga o loʻo faʻavaeina lea o le a faaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le faʻafitauli.

Vaega o le ola mo vascular damage

O le soifuaga o le soifua maloloina e malosi tele i le tino. O faʻamaʻi pipisi e mafai foi ona atiae i se tagata soifua maloloina ma se tele o amio leaga. O fautuaga mo suiga o olaga e aofia ai mea nei:

  1. Ina ia faʻalavelave ai i faʻafitauli, e tatau ona e siakiina pea ou vae mo maʻi. Afai e mataituina foliga o le mago, ona fautuaina lea e faʻaoga mea faʻapitoa faapitoa.
  2. Mulimuli i meaʻai faʻamautuina. Aʻo tuʻuina le faʻamaʻi i se taumafataga, e le gata ina manaʻomia le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae faʻapea foi le le aofia ai i meaʻai e maua ai le aʻafiaga o le tino.
  3. E tatau ona mulimuli i fautuaga mo le tagofia o fualaau faasaina, aua le solia le tui.
  4. E tatau ona e faʻaeteete pe a filifilia nisi metotia o togafitiga, talu ai o nisi oi latou e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le cardiovascular system.

O le malosi maualuga o le tino e i ai sona aafiaga le lelei i le tino, ae o se olaga maualalo e mafai ona afaina ai tagata mamaʻi i le maʻisuka. O le mea lea, e tatau ona e mafaufau i foliga o le physiotherapy mo le maʻisuka malosi, lafoai amioga le lelei ma sili atu ona filifilia meaai lelei, ia mafaufau i fautuaga a fomaʻi.

Faʻavae o le faʻamaʻiina o faʻamaʻi pipisi

A asiasi atu i se fomaʻi e faʻatatau i le togafitiga o le maʻisuka, e tatau i le fomaʻi aoga ona gauai atu i le ono mafai ona atiaʻe faafitauli i vaʻa. Faʻamatalaga o faʻamaʻi pipisi e pei ona taʻua i lalo:

  1. O le faafitauli i vaʻa e afaina ai le tino atoa, lea e fuafua ai le foliga mai o ni faʻaaliga iloga. O le mafuaaga lea e amata ai e le fomaʻi le suʻega ma fesili o le a aʻafia ai le ola maloloina. O le faʻapitoa faapitoa o le a totogiina i le faateleina o le toto ma le ulaula tapaa.
  2. A oʻo ina faʻaleleia se paka lapisi, o lenei tulaga e atagia mai i isi totoga i totonu. O se faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi fatugao. Mo le fuafuaina o le tulaga o fatugaʻo, o suʻega eseese e faia, e aofia ai suʻesuʻega o urine. O se maualuga maualuga o polotini o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le le atoatoa.
  3. E i ai foi le ono mafai e faʻalavelave faʻalavelave ona oʻo atu ai i le retinopathy o le maʻisuka - o se faʻamaʻi lea e tupu ai le faaleagaina o vaa o le retina. E mafai e se tagata faʻafomaʻi ona iloa lenei faafitauli.
  4. Ole vaeluaga o suʻega e faʻatagaina ai oe e fuafua po o le a le tulaga o loʻo i ai vaa. E masani lava, i le maʻisuka, o le faaleagaina o vaʻa o pito i lalo.

E mafai ona taʻua se faʻamaoniga faʻamaonia o se suʻega toto, lea e fuafuaina ai le toto: o le maualuga o le cholesterol, lipids, glucose ma le tele o isi mea. E naʻo le toe faʻafouina o le ata lautele o faagasologa faifai pea i le tino, e mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma faʻafitauli o le maʻisuka.

Togafitiga o faʻamaʻi pipisi e tupu i tua o le maʻisuka

O auala autu o le togafitia o faʻamaʻi pipisi e aofia ai:

  1. Ina ia faʻaitiitia le toto toto ma le cholesterol, o le meaai o le maʻisuka e tuʻuina atu e le taumafataga o loʻo mulimuli mai. Afai ua faʻamautuina ua tulaʻi mai faafitauli faʻafitauli, e taua tele le pulea o le toto ma le maualuga o lipid.O se meaai sili ona lelei e mafai ona faʻamatalaina e se fomaʻi e faʻavae i luga o iuga o suʻega.
  2. O nisi vailaʻau e mafai ona faʻaleleia lelei le tulaga o le maʻi. I le tele o tulaga, o le inisalini e taua tele mo se maʻisuka. E le gata i lea, o le inhibitors, calcium blockers ma diuretics e mafai ona faʻataʻitaʻiina. O le fualaau faasaina e na o se fomaʻi e mafai ona faatonuina. Manatua o se vailaau taua mo le maʻisuka e mafai ona tuʻuina atu i luga o penefiti.
  3. Faatasi ai ma le atinaʻe o le retinopathy, ua fautuaina le taotoga laser. O se faʻatasiga faapena e faʻavae i luga o le faia o se laʻau e faʻaosofia ai vaa ua afaina. O vaʻa faʻalavelave e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le faʻaaliga a le tagata maʻi.
  4. O le tulaga o loʻo i ai se liona o gaʻo lautele o pito pito i lalo e tele lava ina matauina. Afai e maua i luga o le paʻu le maʻi suka, ona faʻatulagaina lea ole togafitiga. O vailaau faʻapitoa e faʻamaonia foi e lagolago ai le tino: e tatau ona puipuia le faʻamaʻi o manua ma le fausiaina o ni paʻu fou paʻu. O le suʻesuʻeina o fomaʻi e uiga i faʻamaʻi o pito i lalo e tatau ona amanaʻia: o le a tupu vave le maʻi o le tino, ma amata ona oti le tino, ma mafua ai le gangrene. Ina ia puipuia ai o ia mai le sasaina o le tino atoa, ua faia le toesea. Ina ia mafai ona laveaʻi lima, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi, o le a faʻamaonia le taʻalo, taʻavale, angioplasty. E na o le fomai tipitipi e mafai ona filifili le metotia togafiti sili ona lelei.

I le avea ai o se tulafono, o le faʻaleagaina tele o le mea sili ona taatele o le aʻafia o le maʻisuka, talu ai ona amata ona faaputuputu le kulukose i puipui ma suia. O le mea lea, ina ia le faʻatagaina le atiaeina o isi faʻafitauli, o le togafitiga o faʻamaʻi pipisi e tatau ona faʻatino i le taimi.

Le aano o le faafitauli

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le glucose le lelei ona o le le lava o le inisalini (e le gata i le tino ma le aiga, e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi).

Talu ai ona o le togafitiga o loʻo i ai le alualu i luma ma e le afaina ai faʻafitauli uma o le tino, e aunoa ma togafitiga talafeagai, e vave ona oʻo atu i le atinaʻeina o faʻafitauli:

  1. Aute
  • ketoacidosis
  • hypoglycemia (mo se faʻataʻitaʻiga, i le le paleni o meaai poo le maualuga o le inisalini),
  • coma.
  1. Taimi:
  • retinopathy
  • angiopathy
  • polyneuropathy
  • nephropathy,
  • afaina,
  • encephalopathy.

O faʻafitauli uma lava o le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i ni vaega tetele se lua - microangiopathy ma macroangiopathy. O le mafuaʻaga autu o lo latou atinaʻe e le lelei le faʻasaʻoina o maʻi le tumau, lea e le gata o le carbohydrate, ae o isi ituaiga o metabolism foi ua faʻalavelaveina.

O lenei mea e mafua ai ona faʻaitiitia le maua o le okesene o meaola uma, e aofia ai puipui tetele, faʻapea foʻi le tafe o le toto i totonu o fesoʻotaʻiga faufautua.

Macroangiopathy

Faʻaleagaina o le maʻisuka e ala i le ituaiga o macroangiopathy e aʻafia ai le afaina, muamua lava, o le setete o totoga taulai:

  • loto
  • faiʻai
  • pito i lalo.

O le mea moni, o le macroangiopathy e mafai ona taʻua o se vaega o le faʻateleina o le atinaʻeina o le maʻi o le dyslipilaic ma le faʻavaeina o pusa cholesterol i luga o puipui o toto toto. O ia ituaiga o siama o le cholesterol e faʻalavelave ai i le masani ai o le toto i totoga ma taʻitaʻia ai a latou suiga i le siama.

Microangiopathy

O le toilalo o vaʻa laiti i le maʻisuka e tupu i le tino atoa, peitaʻi, e sili ona afaina:

  • toe foʻi
  • fatuga.

O le maʻisuka angioretinopathy e mataituina i le 90% o tagata gasegase e maua ai le glucose metabolism. O loʻo faʻaalia i le faateleina o le mafai ona gafatia o le pa puipui o le toto ma le pipiʻiina o molelaʻau lapopoa i totonu o le tino o le tino mai le toto. E le gata i lea, i le pathogenesis o le faamai, o le faagasologa o le degeneration ma le le faatulagaina lelei e oo mai i luma.

O le maʻisuka angionephropathy o se taunuuga foi o le solia o ituaiga uma o metabolism i le tino ma mafai ona tupu:

  • atherosclerosis o le taligalu ma ona lala,
  • glomerulosclerosis (tufatufa poʻo nodular),
  • chronic pianlonephritis,
  • necronephrosis
  • toe le manuia.

E ui i le tele o filifiliga mo le aʻoga, o soʻo se maʻi o le maʻisuka o fatugaʻo o loʻo i ai se faiga masani o le atinaʻe, lea e fesootaʻi ma le nephroangiosclerosis.

Faailoga o faafitauli ogaoga

Pe a faatusatusa i isi faafitauli tuai o togafitiga o le endocrin, e vave lava ona tupu aʻe angiopathies. I le tele o tagata gasegase, o faʻamaoniga o faʻafitauli pipisi e faʻamoemoeina i tausaga muamua o le maʻi.

O suiga faʻapitoa i vaʻa toto i le maʻisuka e tele lava ina i ai le alualu i luma o le ala ma faʻaitiitia le lelei o le olaga o tagata gasegase.

O faʻaaliga o le macroangiopathy e talitutusa ma faʻamaoniga o le atherosclerosis. O le mea lea, o le faaleagaina o vaa e maua ai le myocardium e avea ma mafuaaga o le atinaʻeina o le IHD ma lona tino (fatu fatuga, maʻi tigaina o le coronary, maliu fatu faʻafuaseʻi) ma foliga masani (angina pectoris, cardiosclerosis).

Faatasi ai ma ona faailoga:

  • tiga i tua o le sternum (faʻanoanoa pe faʻalavelave, faʻasauā), faʻalautele i itu tauagavale o le ulu ma le ogalaau),
  • faaitiitia le faamalositino,
  • puupuu le manava
  • lagona le le mautonu.

Taua! E tusa ai ma fuainumera, o le lamatiaga o le oti pe a mavae le osofaʻi o tagata mamaʻi i le maʻisuka e 2-2.5 taimi sili atu nai lo tagata e masani ona maua i le gataifale.

O le faʻaleagaina o vaʻa vaʻai i le maʻisuka e faʻaalia ai ia lava:

  • mafaufau le lelei ma le gauai,
  • tiga o le ulu
  • vavao
  • le faʻamalosia o le faʻatasia o suiga, suiga,
  • lagona faaletonu faalelagona, leai o uiga patino,
  • mulimuli ane - aʻafiaga o le neurological.

Faʻalogo lelei! O le mea mulimuli o le cerebral atherosclerosis o le vascular dementia, pe maua foi le vevesi.

Faailoga o le angiopathy o pito i lalo o:

  • faʻapipiʻi faʻapipiʻi: faʻamaʻi tiga i vae pe a savali ma se paʻu malie i le mamao e le afaina,
  • malulu, pallor o vae,
  • faaitiitia i ituaiga uma o lagona i vae,
  • ogaoga o le maʻisuka - i le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le siakiina o masini mūmū o le vae pito i lalo ona o le faʻamaʻiina o fausaga faʻatasi ma papa,
  • o le faʻaalia o faʻafitauli o le gaʻo: faasee ma fao fao, paʻu o lauulu i luga o vae, mimiti o le paʻu.

Taua! A aunoa ma togafitiga talafeagai, o pusa i totonu o vaʻa o vae e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o se ulupo poʻo se gangrene.

O le faʻamaʻi faʻamaʻi i vaʻa o le retina e mafua ai le faʻaitiitia po o le le atoatoa o le tino vaaia (tauaso). Faʻatasi ai ma le angionephropathy, le edema, le maualuga o le toto, o faailoga o le alualu i luma o le alualu i luma o le alualu i luma.

Fautuaga pito sili i le togafitiga o le ita

O le angiopathy o se faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka lea e manaʻomia ai le gauai mai fomaʻi. E tāua le suʻesuʻeina ma le togafitiga o le tagata maʻi e le gata i le endocrinologist, ae faapena foi i isi tagata vaapiapi - o se fomaʻi o le fatu, neuropathologist, angiologist, ophthalmologist, nephrologist, ma isi.

Ma le auala e togafitia ai toto toto i le maʻisuka, ma ia aloese mai le atinaʻeina o taunuʻuga ogaoga o le soifua maloloina: ia tatou malamalama.

Faʻafofoina o le faʻamaʻi

O le togafitiga o le maʻi o le maʻisuka e faʻavae muamua lava i luga o le faʻasaʻoina o le gasegase o le maʻisuka ma le faʻasaʻoina o le kulukose o le toto.

O fualaau oona e faʻaitiitia ai le suka toto e aofia ai:

E filifilia e le fomaʻi le fua, le umi ma le umi o le tagofia o fualaau faasaina taʻitasi e faʻavae i uiga o le faʻafitauli o le maʻi ma le muamua o le suka i le toto. I le tulaga e leai se mea e manaʻomia, pe o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le a faʻaalia o ia i lalo ole iniseti ole inisalini faaumiumi ma puupuu.

Taua! O le maualuga o le kulukose o le toto i tagata mamai e maua i le maʻisuka e tusa ma le 3.3-6.5 mmol / L.

Vaega o le ola ma meaʻai

E le gata i lea, o le faʻamamaina o vaʻa toto i le maʻisuka e maua i le tausisia o le ola saʻo ma tausisia se taumafataga maloloina.

O faʻamatalaga faafomai mo le maʻisuka e aofia ai fautuaga nei:

  1. O le teena malosi o masaniga leaga.
  2. Faʻaaogaina o paʻu faaopoopo, tausia o se BMI masani.
  3. Faʻaaloalo i le pulega o le inu ava: inu ava ifo i le 1.5 lita o le vai i aso uma.
  4. Faʻaauau le gaioiga masani faʻatasi ma lau fomaʻi. O le taamilosaga, taʻele, togafitiga faʻapitoa e aoga: toetoe o soo se gaoioiga masani e atagia i totonu o vaʻa e maua i le maʻisuka.
  5. Savalivali i le ea fou.
  6. O le vaavaaiga a le fomaʻi e se endocrinologist ma isi tagata tomai faapitoa, o le faʻaeteete ma le faʻatinoina oa latou tofiga.

E le gata i lea, o le toe faʻaleleia lelei o vaʻa toto i le maʻisuka e le mafai e aunoa ma le mulimuli i tulafono o se taumafataga maloloina. E tatau ona fafagaina faʻamaʻi vaevaega, 5-6 taimi i le aso.

  • soupu i fualaau faisua ma aano o manu (moa) susu,
  • totoʻa aano ma iʻa,
  • cereals (buckwheat, rice, millet, pele bela),
  • falaoa falaoa - i ni tapulaa faatapulaaina,
  • fualaau faisua - kapisi, ituaiga uma o salati, zucini, kukama,
  • fuamoa - e oo atu i le 1 pc. i le aso
  • vine ma fua (e le aofia ai vailaʻau suamalie),
  • oloa susu.

I maʻi o le maʻisuka ma faʻasalaga, o meaʻai gaʻo (gaʻo, suamalie ma mea faʻafiafiaina, meaʻai vave, pastry) ma punaoa o le cholesterol (meaʻai gaʻo, gaʻo, mea faʻamalosi) e faʻasalaina. E le gata i lea, ua fautuaina tagata gase e faatapulaaina le masima o le laulau i le 2.5-3 g / aso.

Taua! O le tulafono autu o le taumafataga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻatusatusaga i aso taitasi o le tau o le malosi (e aofia ai le gaosiga o le carbohydrate) o le taumafa o mea taumafa. E talafeagai lenei mea e fetuunai ai le tui o le inisalini o loʻo faʻatonuina.

Faʻatau togafitiga

Ma faʻapefea ona togafitia toto toto i le maʻisuka ma fualaau? Faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina faʻaonapo nei o loʻo i ai se faʻaaogaina malosi o meafaigaluega e puipuia ai le faʻaumatia o puipui o le taliga ma faʻaleleia le toto toto.

O le mea lea, faatasi ai ma le macroangiopathy, o le lipid-lowering drugs are prescribed, lea e faʻamaonia ai le gaʻo gaʻo ma maualalo le cholesterol.

Laulau: Fualaau faasaina o le Hypolipidemic mo le maʻisuka:

Gaioiga galueFaatinogaFefaatauaigaTau faʻatatau
  • maualalo le cholesterol,
  • faʻaititia le maualuga o le LDL ma le VLDL (vaega leaga "cholesterol").
Vasilip10 mg tablets, 28 pcs. - 350 p.
Zokor10 mg tablets, 28 pcs. - 400 p.

Tuʻuina le faʻasologa o cholesterol o loʻo i totonu o le ate e ala i le taofia o se tasi o enzymes e faʻamalosia ai le tali atuLovasterol20 mg papa, 30 pcs. - 300 p.
Cardiostatin20 mg papa, 30 pcs. - 320 itu.

  • pei o isi sui auai o le kulupu, faʻalavelaveina le faʻasologa o le cholesterol,
  • faʻaitiitia le faʻaogaina o le gaʻo ma faʻamalosia le puipui vascular.
Thorvacard10 mg tablets, 30 pcs. - 310 itu.
Atoris10 mg tablets, 30 pcs. -390 itu.

Taua! Talu ai ona o le faʻaaogaina umi o fuainumera e mafua ai le solia o le ate, e tatau ona masani ona faia e tagata maʻi (i le 3-6 masina) le suʻeina o le toto e fuafua ai le bilirubin ma le pala.

Ole togafitiga o le cerebral, atherosclerosis, ma isi ituaiga o macroangiopathy, e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaleleia ai le toto toto ma le vailaʻau. O la latou faiga o gaioiga e fesoʻotaʻi ma le faʻalauteleina o vaʻa laiti-caliber, faʻateleina le faʻamautuina o le mimitiuma ma le faʻamalosia o le metabolism i totonu o masini.

O fualaau lapopoa lapopoa mo le maʻisuka:

  • Pentoxifylline (Trental),
  • Bilobil (Ginko Biloba),
  • Rutozide (Rutin, Venorutin),
  • Niacin.

O le tele o vailaau faʻasaina o loʻo maua i foliga o papa ma e fetaui lelei mo se taimi umi, ae o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave, e mafai foi ona latou tausia matua. O meaola laʻau mo le maʻisuka e mafai ona faʻaleleia atili ai le toto i gasegase o mea oona ma puipuia ai o latou maʻi.

E le gata i lea, o le togafitiga o ipu o pito i luga o le maʻisuka o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina - creams, ointments. Latou te faʻaaogaina le faʻaogaina o le faʻaogaina o le lipid peroxidation, ma faʻaitiitia ai le edema palasi. O le suauu vailaʻau e sili ona lauiloa i le maʻisuka o Troxevasin.

E pei o togafitiga faʻapitoa ma togafiti faʻatusa mo le maʻisuka ua faʻamatalaina:

  • vailaau faʻasaina
  • togafitiga
  • antiplatelet agents
  • vailaʻau faʻasolosolo.


Malosiaga macroangiopathy atonu o se faailoga mo togafitiga. O le toe faʻafoʻiina o le toto faʻaleagaina o loʻo faʻaaogaina e faʻaaogaina ai gaioiga o le pipisi, taʻavale tipitipi, angioplasty.

O se auala aoga o le togafitia o le taimi mulimuli o le angioretinopathy o le pueina o ata o vaʻa ola. I le faaleagaina o vaʻa o vae i le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga, ua faʻaaogaina ai le vaevaega o le vae.

O suiga faʻapitoa i vaʻa toto i le maʻisuka o se faʻalavelave matuia lea e manaʻomia le faʻasalaga faʻaonaponei. E na o le tasi le auala e fesoʻotai ai i togafitiga o le faʻamaʻi ma, sili atu ona taua, o le faʻamautuina o ituaiga uma o le metabolism i le tino o le a puipuia ai le faʻaumatia o gaʻo ma veins.

Tuua Lau Faamatalaga