Suʻeina ole fua ole inisalini ole suka

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "pe faapefea ona fuafua le inumaga o le inisalini" ma faʻamatalaga mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

E faʻapefea ona faʻatusatusa saʻo le fua o le insulin mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka (Algorithm)

Ole togafitiga o insulin i le taimi nei ua naʻo le pau lea o le auala e faʻaʻumiʻumi ai le soifua mo tagata e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le saʻo lelei o le fuainumera o le insulin e mafai ai e oe ona maualuga le mimita i le gaosiga masani o lenei hormone i tagata soifua maloloina.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le vailaʻau filifilia algorithm e faʻalagolago i le ituaiga o fualaau oona ua faʻaaogaina, o le tulafono filifilia o le togafitiga o insulin, nutrition nutrition and characteristics physiological characteristics of the patient with diabetes situs. Ina ia mafai ona fuafua le fua muamua, ia fetuutuunai le aofaʻi o fualaau e tusa ai ma le gaʻo i le taumafataga, faʻamalosea le hyperglycemia episodic e talafeagai mo tagata uma e maua i le maʻisuka. Ma le mea mulimuli, o lenei malamalama o le a fesoasoani e aloese ai mai le tele o faʻafitauli ma maua ai le tele o tausaga o se soifua maloloina.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le tele o inisalini i le lalolagi o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau faʻaaogaina e faʻaaoga ai tekinolosi faʻainisinia. Pe a faatusatusa i sauniuniga e le masani ai o meaola, o oloa i aso nei o loo faamatalaina i le faamamaina maualuga, o se vaega itiiti o aafiaga o le itu, ma se tulaga mautu, lelei le maitau. O le taimi nei, mo le togafitiga o le maʻisuka, e lua ituaiga o hormone e faʻaaogaina: o le tagata ma le insulin.

O le mole o le inisalini o le tagata e toe faʻafesoʻotaʻi atoa le mole o le hormone na gaosia i le tino. O nei mea e fai si puupuu, e le silia le 6 itula. Ole umi ole umi ole taimi o le NPH insulin e aofia ai foi i lenei vaega. E umi le umi o latou gaioiga, e tusa ma le 12 itula, ona o le faaopoopoina o le protétini protamine i le vailaʻau.

O le fausaga o le inisalini e ese mai le inisalini o le tagata. Ona o uiga o le molecule, o nei fualaau oona e mafai ona sili atu le tauia mo le maʻisuka. O nei mea e aofia ai auala o faʻataʻitaʻiga, amata le faʻaitiitia o le suka i le 10 minute pe a uma le tui, galuega umi ma le uumi, galue mai le aso i le 42 itula.

Fuaina o le aofaʻiga manaʻomia ole inisalini umi

E masani lava, o le pancreas e faʻamaonia le inisalini i le uati, e tusa ma le 1 le tasi i le itula. O le mea lea e taʻua o le basal insulin. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le suka toto e tausia i le po ma i luga o se manava gaogao. Ina ia atagia le gaosiga o le inisalini, e faʻaaogaina ai se hormone umi ma umi.

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o lenei inisalini e le lava, latou te manaʻomia ni injections o fualaau faʻamaʻi vave pe tusa o le faatolu i le aso, aʻo leʻi 'aʻai. Ae faʻatasi ai ma le faʻamaʻi 2, o le tasi pe lua injections o le inisalini umi e masani ona lava, talu ai o se vaega o le hormone e faʻasaʻoina e le pancreas atili.

O le fuaina o le fua o le inisalini umi ona faia muamua, talu ai e aunoa ma le faamalieina atoatoa o manaoga masani o le tino, e le mafai ona filifili le fua saʻo o se sauniuniga vave, ma o le taumafa masani o le a mafua mai ai le suka.

Le algorithm mo le fuafuaina o le fua o le insulin i aso taitasi:

  1. Matou te fuafuaina le mamafa o le maʻi.
  2. Matou te faateleina le mamafa ile vaega 0.3 i le 0.5 mo le maʻisuka ituaiga 2, pe a mafai e le pancreas ona faʻamalosi le inisalini.
  3. Matou te faʻaaogaina se fuataga o le 0.5 mo le maʻisuka ituaiga 1 i le amataga o le maʻi, ma le 0.7 - pe a ma le 10-15 tausaga mai le amataga o le maʻi.
  4. Matou te aveina le 30% o le tui na maua (e masani lava i le 14 iunite) ma tufatufa atu i le 2 injections - taeao ma afiafi.
  5. Matou te siakiina le fua mo le 3 aso: i le taimi muamua matou te faimalaga le taeao, i le lua o malologa, i le lona tolu - meaai. I taimi o taimi o le fiaʻai, o le kulūkose e tatau ona latalata i mea masani.
  6. Afai tatou te faʻaaoga le NPH-inisalini, tatou te siakiina le glycemia ao le i ai le taumafataga o le afiafi: i le taimi nei, e mafai ona faaitiitia le suka ona o le amataina o le pito i luga o le fualaau faasaina.
  7. E faʻavae i luga o faʻamatalaga ua maua, matou te fetuunai le fuaina o le faʻamaʻi muamua: faʻaititia poʻo le faateleina e 2 iunite, seia oʻo ina faʻasolosolo le glycemia.

O le fua sao o le homone e iloiloina i tulaga nei:

  • e le sili atu i le 2 inisiua e manaʻomia e lagolago ai le anapogi masani i le aso
  • e leai se hypoglycemia i le po (fuaina e faia i le po i le 3 i le taeao),
  • ao le i ai, o le kulukose e latalata i le tau,
  • o le fua o le insulin umi e le silia le afa o le aofaʻiga o fualaau faasaina, e masani lava mai le 30%.

Ina ia fuaina le inisalini puupuu, e faʻaaogaina ai se manatu faʻapitoa - o se areto falaoa. E tutusa ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo. Tasi XE e uiga i se fasi falaoa, le afa o le fa, le afa o vaega o pasta. Ina ia iloa po o le a le tele o iunite falaoa o loʻo i luga o le ipu, e mafai ona e faʻaogaina le fua ma laulau faapitoa mo le maʻisuka, lea e faʻaalia ai le aofai o le XE i le 100 g o oloa eseese.

I le aluga o taimi, o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e le toe manaʻomia le mamafa o taumafa, ma aʻoaʻo e iloa le mea o loʻo i ai i totonu o le suka. I le avea ai o se tulafono, e lava lenei aofaiga e fuafua ai le fua o le insulin ma ausia ai le masanioglycemia.

Faʻamatalaga puupuu ole inisalini algorithm:

  1. Matou te tolopoina se vaega o meaai, mamafa, fuafua le aofaiga o XE i totonu.
  2. Matou te fuaina le fuainumera o le inisalini: matou te faʻatupulaʻia le XE i le averesi o le inisalini na faia i se tagata soifua maloloina i se taimi o le aso (silasila i le laulau i lalo).
  3. Matou te folasia le fualaau faasaina. Gaoioiga pupuu - o le afa itula ao le i faia taumafataga, mulimuli ane - i le taimi muamua pe vave pe a uma se taumafataga.
  4. A maeʻa le 2 itula, tatou te fuaina le kulūkose toto, e tatau i le taimi nei ona faʻasolosolo.
  5. Afai e tatau ai, fetuunai le fualaau: ina ia faʻaitiitia le suka i le 2 mmol / l, e manaʻomia se isi vaega ole inisalini.

O metotia faʻaonaponei e mafai ona maua ai taunuuga lelei i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. Faatasi ai ma le fesoasoani o le filifilia saʻo o fualaau oona, e mafai ona e faʻaleleia le lelei o le soifua maloloina o le tagata maʻi, faʻagesegese pe taofia foi le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

Ole fua saʻo o tui ole inisalini mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka (DM) o se tasi lea o manatu autu i togafitiga. I la tatou iloiloga ma se faʻataʻitaʻiga faigofie i le vitio, o le a tatou iloa pe faʻapefea ona tuʻuina atu lenei vailaau faʻasaina ma pe faʻapefea ona faʻaaoga saʻo.

A faalagolago le olaga i se tui

I le maʻisuka, e faaopoopo i mea taumafa ma le faʻaaogaina o vailaau oona, o se togafitiga o togafitiga o togafitiga o le inisalini e taatele.

E aofia ai le faʻaaogaina masani o le inisalini i le tino o le tagata maʻi ma ua faʻaalia mo:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • gasegase ogaoga o le maʻisuka - ketoacidosis, coma (hyperosmolar, diabetic, hyperlacticemia),
  • maʻitaga ma le fananau mai i gasegase e maua ai le suka poʻo le maʻisuka faʻamaʻi le maʻoti,
  • taua tele o le taufaasese po o le leai o se aafiaga mai togafitiga masani o le maʻisuka ituaiga 2,
  • le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka.

O le togafitiga o le inisalini e filifilia mo suʻega taitasi.

I lenei tulaga, e amanaʻia e le fomaʻi:

  • fesuiaiga i le toto maualuga o le suka o le maʻi,
  • natura o meaai paleni
  • taimiʻai
  • maualuga o gaoioiga faaletino
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

I le togafitiga o le maʻisuka, e le na o fualaau oona e taua, ae o se meaʻai foi

O togafitiga masani ile inisalini e aofia ai le faʻaofiina o se taimi faatulagaina ma le tui o tui. E masani lava, lua injections (puupuu ma faaumiumi hormone) e maua i le 2 r / aso.

E ui lava i le mea moni e faʻapea o se fuafuaga faigofie ma mafai ona malamalama i le tagata maʻi, e tele naua mea le lelei. Muamua lava, o le leai o se fesuiaiga fetuunai o le fua o le homone i le glycemia o loʻo iai nei.

O le mea moni, o le maʻisuka e avea ma tagata faʻatoʻilalo i se taumafa lelei ma le faʻatulagaga o mea. Soʻo se vavaeesega mai le masani masani o le olaga e mafai ona oʻo atu ai i se osofaʻi malosi i le kulukose ma se faʻafitauli i le soifua lelei.

Le atoatoa le puleaina o suka i le auala masani o le puleaina o fualaau faasaina

I le taimi nei, ua toetoe lava a lafoaia e finocrinologists ia ituaiga togafitiga.

E na o mataupu lava e faʻamaonia ai e le mafai ona faʻatino le inisalini e tusa ai ma lona puleaina o le tino:

  • i tagata matutua ma gasegase maualalo le ola,
  • i tagata gasegase e le atoatoa le mafaufau,
  • i totonu o tagata taʻitoʻatasi e le mafai ona pulea taʻitoʻatasi,
  • i le maʻisuka e manaʻomia le tausiga i fafo (pe a le mafai ona maua i luga le maualuga).

Manatua autu o le physiology: o le pancreas maloloina e maua ai le insulin i taimi uma. O nisi o ia mea e maua mai ai le maualuga o le hormone i le toto, ae o le isi o loʻo teuina i pancreatitis.

E manaʻomia e se tagata i le taimi o se taumafataga: mai le taimi e amata ai le taumafataga ma mo le 4-5 itula pe a maeʻa, o le inisalini e faʻafuaseʻi, faʻasolosolo ona tuʻuina atu i totonu o le toto ina ia vave aʻafia meaʻai ma puipuia ai le glycemia.

Faʻasalaga masani e masani lava

O le faiga o le basal bolus o lona uiga o tui inisalini e faia ai se faʻataʻitaʻiga o le gaioiolosi o le hormone. O lona faʻamausaliga tumau e tausia ona o le 1-2-faʻagasologa o le faʻafoega o se vailaau umi. Ma o le bolus (peak) e faateleina i le maualuga o le hormone i totonu o le toto ua faia e "togafiti" o insulin puupuu ae leʻi faia le taumafataga.

Taua! I le taimi o le filifilia o le aoga o inisalini, e tatau ona e siaki pea le suka. E taua mo le tagata maʻi ona aʻoaʻoina le auala e fuafua ai le fua o vailaau faʻasaina ina ia faʻafetaui ai i le glucose o loʻo iai nei.

Ua uma ona matou iloa o le basal insulin e tatau ai ina ia faatumauina le masani ai le anapogi glycemia. Afai ei ai se manaʻoga mo le togafitiga o le inisalini, o ona inisiua ua faʻamaonia mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O fualaau sili ona lauiloa i aso nei o Levemir, Lantus, Protafan, Tujeo, Tresiba.

Taua! O le aoga o le togafitiga atoa e fuafua i le saʻo le fuaina o le fua o le inisalini lautele.

E i ai ni fua faʻatatau mo le filifilia o le inisalini e suʻesuʻeina (IPD). E sili atu ona faigofie le faʻaaogaina o le auala faʻapitoa.

E tusa ai ma ia, o le aso o le inisalini uma e tuiina (SSDS) e tatau ona (UNITS / kg):

  • 0.4-0.5 - faatasi ai ma le maʻisuka muamua e iloa,
  • 0.6 - mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka (faʻamaonia se tausaga pe sili atu foi) i se taui lelei,
  • 0.7 - faʻatasi ai ma taui le mafaagao o le maʻisuka,
  • 0.8 - faatasi ai ma le taufaasese o le faamaʻi,
  • 0.9 - mo maʻi ma le ketoacidosis,
  • 1.0 - mo tagata mamaʻi ao faagasolo tausaga po o le tuai o le maitaga.

O nei mea, e le itiiti ifo ma le 50% (ma e masani lava 30-40%) o se fua faaumiumi o fualaau faasaina, vaevaeina i le 2 injections. Ae o nei mea e naʻo le taua. I le taimi na filifilia ai le metotia tatau, e tatau i le tagata maʻi ona suʻesuʻeina pea le maualuga o le suka ma ulufale i totonu o se laulau faapitoa.

Laulau-a-tagata e mataʻituina le laulau mo tagata mamaʻi maua i le maʻi suka:

I le koluma Faʻamatalaga e tatau ona faʻaalia:

  • meaai paleni (o a meaai, ole tele na 'aina, ma isi),
  • maualuga o gaoioiga faaletino
  • ave fualaau
  • injections inisalini (fualaau oona, fualaau),
  • tulaga le masani ai, popolega,
  • ava malosi, kofe, ma isi,
  • suiga o le tau
  • soifua manuia.

O le mea masani, o le fua faatatau o le IPD i aso taitasi e vaevaeina i ni inisiua e lua: taeao ma afiafi. E masani lava e le mafai ona vave filifili le aofaiga tatau o le homone e manaʻomia e le tagata maʻi i le taimi e momoe ai. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai i vaega o hypo- ma hyperglycemia i le taeao e sosoo ai.

Ina ia aloese mai lenei mea, e fautuaina e fomaʻi ia vave ona taoto le tagata maʻi (5 itula aʻo leʻi moe). E le gata i lea, faʻavasega le maualuga o le suka i le leva o le afiafi ma le vaveao. O a latou foliga?

Glucometer - o se masini faigofie mo le mataʻituina oe lava

Ina ia fuaina le fualaau o le amata amata o le inisalini faaumiumi, e tatau ona e iloa le aofai o moli / l 1 vaega o fualaau faasaina e faaitiitia ai le suka o le toto. O lenei nofoaga e taʻua o le Inisalini Sensitivity Coefficient (CFI). E fuafua i le fua faʻatatau:

CFI (mo le faʻaopoopoga o inisi.) = 63 kilokalama / mamafa o le maʻisuka, kg × 4.4 mmol / l

E manaia lenei mea. O le sili atu o le mamafa o le tino o se tagata, o le vaivai o le aafiaga o le inisalini i luga ia te ia.

Ina ia fuafua le fua lelei amata amata o le fualaau faasaina o le ae toso i le po, ia faʻaaoga le faʻasologa lenei:

SD (i le po) = O le eseesega laʻitiiti i le va o le suka ao lei moe ma le taeao (mo le 3-5 aso mulimuli) / CFI (mo faʻalautele faʻaopopo).

Faataamilo le tau aoga i le 0.5 iunite lata ane ma faʻaaoga. Ae ui i lea, aua nei galo e sili atu i le taimi, pe a fai e sili atu le maualuga o le manava o le taeao i le taeao, e mafai ma e tatau ona fetuunai le fualaau o le vailaʻau.

Faʻalogo lelei! Faatasi ai ma ni nai tuusaunoaga (maitaga, laititi, maʻi pipisi), e le fautuaina e le endocrinologists le faaaogaina o le fualaau oona i luga aʻe o le 8 iunite. Afai e manaʻomia le tele o le homone e ala i faʻatusatusaga, ona i ai lea o se mea e sese i meaʻai.

Ae o le tele o fesili i tagata gasegase e fesoʻotaʻi i le auala e saʻo ai le fuaina o le fua o le inisalini puupuu (ICD). O le faʻaofiina o le ICD o loʻo faʻatinoina i se fua faʻatatau ua fuafuaina i luga o le faavae o iunite falaoa (XE).

Pupuʻupu puupuu e faʻapipiʻiina i tagata gasegase e iai ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka - ketoacidosis ma le coma

O fualaau o le filifiliga o Rinsulin, Humulin, Actrapid, Biogulin. Ole inisalini ole tino ole tino e masani ona le faaaogaina i le taimi nei: ua uma ona suia atoa i ana analogs synthetic o tutusa lelei (faitau atili iinei).

Mo se faʻamatalaga. O se areto falaoa o se faʻamaumauga lea e faʻaaogaina e faʻatatau i le gaosiga o le carbohydrate o se oloa tuʻuina atu. 1 XE e tutusa ma le 20 g o le falaoa ma, e tusa ai ma le 10 g o gaʻo.

E taua mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e faʻatapulaʻa ai a latou vailaʻau gaʻo.

O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e afaina ai tino uma o le tino. O le uiga o le ituaiga 1-2 le maʻisuka. O le suamalie e mafua ona o le le lava o le gaosia o le hormone e le pancreas po o le le lelei o lona faʻaaoga. Afai e le totogiina le maʻisuka, ona feagai lea o se tagata ma ni taunuuga ogaoga (hyperglycemic coma, oti). O le faʻavae o togafitiga o le faʻaofiina lea o le inisalini faʻasaina i se taimi puupuu ma umi. Inisictions e manaʻomia tele lava mo tagata ei ai le ituaiga 1 faʻamaʻi (inisalini e faalagolago i ai) ma le ogaoga lona lua (e le o le inisalini). Taʻu i lau fomaʻi pe faʻapefea ona fuafua le fualaau o le insulin, pe a uma ona e maua iuga o le suʻega.

A aunoa ma le suʻesuʻeina o fua faʻatatau o algorithms, e lamatia ai le filifili e filifili le aofaʻi o inisalini mo tui, talu ai e mafai ona faʻamoemoe mo se tagata le maliu. O se fua faatatau le sao o le homone o le a maualalo ai le kulukose o le toto e mafai ai e le tagata gasegase ona le iloa ma pauu atu i totonu o se vailaʻau o le hypoglycemic. Ina ia puipuia taunuuga, e fautuaina le tagata maʻi e faʻatau se glucometer mo le faʻaauau pea le mataituina o le maualuga o le suka.

Faʻasolo saʻo le aofaiga o le homone ona o fautuaga nei:

  • Faʻatauina ni fua faʻapitoa mo fua o fua. E tatau ona latou puʻe le masini i lalo i vaega o le gram.
  • Faʻamaumau le aofaiga o meaʻai faʻamalosi, gaʻo, gaʻo ma faʻamalosi e ave i le aofaiga tutusa i aso uma.
  • Faia se faʻavaiaso o faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai se glucometer. I le aotelega, e tatau ona e faʻatinoina 10-15 fua i se aso ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa. O taunuʻuga o le a mafai ai e oe ona fuafua ma le faaeteete le metotia ma faamaonia le saʻo o le fuafuaga na tuiina.

Ole aofaiga o le inisalini ile maʻisuka ua filifilia e fuafua i le coefficient carbohydrate. O se tuufaatasiga o ni nuances taua se lua:

  • O le a le tele o le 1 unite (iunite) o le inisalini e ufiufi ai le gaʻofale gaʻo,
  • O le a le tikeri o le faʻaitiitia o le suka pe a uma ona tui 1 le inisalini.

O se aganuʻu le faʻatulagaina o taʻiala taʻutaʻua. E mafua lenei mea ona o uiga patino o le tino. O le suʻega e faia i laʻasaga:

  • ave le inisalini e sili atu i le afa itula ao le i faia taumafataga,
  • ao le i ai, fua le maualuga o le kulukose,
  • pe a uma le tui ma le faaiuga o le taumafataga ia fua i itula uma,
  • taulai i luga o taunuuga, faʻaopopo pe faʻaititia le fualaau ile 1-2 iunite mo taui atoa,
  • o le saʻo lelei o le fua o le insulin o le a faʻamautu ai le maualuga o le suka. O le vailaau ua filifilia e tatau ona faamaumauina ma faʻaaogaina i se isi vaega ole inisalini togafitiga.

Maualuga inisalini e faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 1, faʻapea foi pe a maeʻa le atuatuvale poʻo le faʻalavelave. Mo tagata ei ai le ituaiga lona lua o le faamai, o le inisalini o togafitiga e le o faʻasalaina i taimi uma, ma, a oʻo loa i le taui, ua faalēaogāina, ma e faʻaauau pea togafitiga faʻapitoa i le fesoasoani mai o fualaau.

O le metotia ua fuafuaina, e tusa lava poo le a le ituaiga o suka suka, e faʻavae i luga o na mea:

  • Le umi o le maʻi. Afai e maʻi le maʻisuka mo le tele o tausaga, ona na o se fua tele e faʻaititia ai le suka.
  • Le atinaʻeina o gaʻo po o le ate. O le i ai o faafitauli ma totoga i totonu e manaʻomia ai le faʻaleleia o le insulin agai i lalo.
  • Totogi mamafa. O le faʻatomuaga e amata i le faʻateleina o numera o fualaau oona e ala i le mamafa o le tino, o lea o le a manaʻomia ai e tagata mamaʻi mai le gaʻo le tele o vailaʻau nai lo tagata pagatia.
  • Le faʻaaogaina o vailaʻau tolu poʻo antipyretic. O vailaʻau e mafai ona faʻaleleia ai le inisalini pe faʻagesegese foi, o le mea lea, o se tuufaatasiga o vailaau ma togafitiga o insulin o le a manaʻomia ai se suʻesuʻega a le endocrinologist.

E sili atu mo se tagata tomai faapitoa ona filifili fua ma fua. O le a ia iloiloina le aofaʻi o le carbohydrate o le tagata maʻi ma, e fuafua lava i lona matua, mamafa, faʻapea foi ma le iai o isi faʻamaʻi ma le tagofia o fualaau, o le a faia ai se togafitiga togafitiga.

O le tui o le inisalini i tulaga taʻitasi e eseese. E aʻafia i itu eseese i le aso, o lea la e tatau ona i ai le mita i taimi uma e fua le maualuga o le suka ma faia se tui. Ina ia fuafuaina le aofaʻiga manaʻomia o le hormone, e le manaʻomia ona e iloa le mole o le insulin protein, ae faʻaleleia atili i le mamafa o le maʻi (U * kg).

E tusa ai ma fuainumera, 1 le iunite o le tapulaa maualuga mo le 1 kg o le mamafa o le tino. O le tele o le faitotoʻa e le faʻaleleia ai le taui, ae naʻo le faʻapupulaina o avanoa e atiaʻe ai faʻafitauli e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le hypoglycemia (faʻaititia ai le suka). E mafai ona e malamalama i le auala e filifili ai le fua o le insulin i le tilotilo i fua faʻatatau:

  • pe a uma le siakiina o le maʻisuka, o le autu autu e le silia le 0.5 iunite,
  • ina ua mavae le tausaga o togafitiga manuia, o le a tuu le fualaau ile 0.6 iunite,
  • afai o le maʻisuka e ogaoga, o le aofaiga o le inisalini e siitia i le 0.7 PIECES,
  • i le leai o se taui, o le fua o le 0.8 PIECES ua faavaeina,
  • A maeʻa ona faʻaalia ni faʻafitauli, e faʻateleina e le fomaʻi le dosiga i le 0.9 iunite,
  • afai e afaina se teineitiiti maʻitaga mai le ituaiga muamua o le maʻisuka, ona faʻapupulaina lea o le gasegase i le 1 IU (aemaise ina ua mavae le 6 masina o le maʻitaga).

Faailoga e ono fesuisuiai e fuafua i le tulaga o le faamai ma mea taua lona lua e aafia ai le tagata maʻi. Ole algorithm o loʻo mulimuli mai o le a taʻuina atu ia te oe le auala e saʻo ai le fuaina o le inisalini e ala i le filifilia mo oe lava le numera o iunite mai le lisi o loʻo i luga:

  • Mo le 1 le taimi, e le sili atu ma le 40 iunite e faatagaina, ma o le aso faʻasolo aso e eseese mai le 70 i le 80 iunite.
  • O le a le tele o le numera ole numera filifilia ole vaega e faalagolago i le mamafa o le tagata maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tagata e mamafa le 85 kilokalama ma ua lelei ona totogi mo le maʻisuka (0.6 U) mo le tausaga e tatau ona aʻafia le silia ma le 51 U i le aso (85 * 0.6 = 51).
  • O le inisalini umi-umi (faaumiumi) e faʻatonuina 2 taimi i le aso, o lona uiga o le iuga mulimuli e vaevaeina i le 2 (51/2 = 25.5). I le taeao, o le inisiua e tatau ona aofia ai le 2 taimi sili atu iunite (34) nai lo le afiafi (17).
  • E le tatau ona faʻaaogaina le inisalini aʻo leʻi 'ai. E mafua mai i le afa o le gasegase aupito maualuga (25.5). E tufatufaina 3 taimi (40% o le taeao, 30% o le aoauli ma 30% meaai).

Afai ua uma ona faʻaopopo le kulukose i luma o le faʻaofiina o le hormone pupuu, o le suiga e suia laitiiti:

O le aofaʻi o meaʻai gaʻo ua faʻaaogaina e faʻaalia i le falaoa (25 g falaoa poʻo le 12 g suka i le 1 XE). Faʻalagolago i le faʻailoga o le falaoa, ua filifilia le aofaiga o le inisalini pupuu. O le faʻatusatusaga e faapenei:

  • i le taeao, 1 XE e aofia ai 2 PIECES o le hormone,
  • i le taimi o le aoauli, 1 XE e aofia ai 1.5 PIECES o le hormone,
  • i le afiafi, o le fuainumera o le inisalini i iunite falaoa e tutusa.

O le taofiofia ma le faʻaaogaina o le inisalini o se iloa taua mo soʻo se maʻisuka. Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, o suiga laiti i faʻatusatusaga e mafai:

  • I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas ua maeʻa ona faia le inisalini. O le tagata maʻi e tatau ona tui injections o le hormone o gaioiga pupuu ma faaumiumi. Mo lenei, o le aofaʻi o le UNITS faatagaina o inisalini i aso taitasi e ave ma vaevaeina ile 2. O le umi faaumiumi o le hormone e tui 2 taimi i le aso, ma le puupuu pe tusa ma le 3 taimi aʻo leʻi 'ai.
  • I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le togafitiga o le inisalini e manaʻomia i le tulaga o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi pe afai e le manuia togafitiga. Mo togafitiga, o le inisalini umi e faʻaaoga 2 taimi i le aso. O le tui mo le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava e le silia le 12 iunite i le taimi. E faʻaaogaina le homone pupuu ma le faʻaogaina atoa o le pancreas.

A uma ona faia uma faʻatusatusaga, e tatau ona e suʻeina pe o le a le auala o loʻo i ai le pulega o le inisalini:

  • mulumulu lelei ou lima
  • faʻanofo le paʻu o le fagu vailaʻau,
  • e toso ai le ea i totonu o le suauu e tutusa ma le aofaiga o inisalini tui,
  • tuu le fagu i luga o se fola mafolafola ma faʻaofi le fagu i totonu o le pusa,
  • tuu le ea mai le tui, liliu le fagu i lalo ma ave vailaau,
  • i le suauu e tatau ona 2-3 vaega e sili atu nai lo le tau o le inisalini,
  • toso ese le suauu ma toso ese le ea o totoe mai ai, ao fetuunai le metotia,
  • faʻamamā le nofoaga o inisiua,
  • tui le vailaʻau faʻasolosolo. Afai e lapoa le tui, ona oʻo lea i le intramuscularly.
  • ia faʻaogaina le suauu ma le nofoaga o tui.

O le ava malosi e faʻaaogaina o se visepisi. Fufulu mea uma i se fasi uʻamea po o se sipuni o le cotton. Mo le sili atu le resorption, o le tui e fautuaina i le manava. O taimi taʻitasi, e mafai ona suia le 'inisiua i luga o le tauau ma le ogavae.

I le averesi, 1 le iunite o le inisalini e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose e le 2 mmol / L. O le tau e faʻamaonia suʻesuʻega. I nisi o gasegase, o le suka e faʻaitiitia 1 le taimi i le 2 iunite, ona sosoo ai lea ma le 3-4, o lea e fautuaina ai le siakiina e le aunoa o le maualuga o le glycemia ma logoina le fomaʻi o suiga uma.

O le faʻaaogaina o le inisalini umi na mafua ai ona galue le pancreas. O le faʻatomuaga e tupu ile afa itula ao lei amataina le taumafataga muamua ma le mulimuli. E masani ona faʻaaoga muamua le mea e fai ma faʻamalosi aʻo leʻi 'ai. O le numera o iunite i lenei mataupu e eseese mai i le 14 i le 28. O mea eseese (tausaga, isi faʻamaʻi ma vailaʻau, mamafa, maualuga o le suka) e aafia ai le metotia.

I totonu o se tino soifua maloloina, e masani lava ona faia le metabolism. O le inisalini o le hormone, lea e maua mai i mea taumafa e 'ai i meaʻai, e aofia ai foi i lenei faiga. Faʻalagolago i manaʻoga o le tino mo le hormone, o lenei faiga e faʻatonutonuina aunoa.

Afai ei ai se maʻi, o le fuaina o le tui o le inisalini e faia mo le faʻaofiina o injections, lea e faʻamoemoe i le faatumauina o le ola maloloina o le tino.

O le faʻatinoga o faʻatulagaga faʻatinoina e faia e le fomaʻi o loʻo i ai le gauai faʻapitoa, talu ai o le tele naua o le tui tui e mafai ona afaina ai le tino o le tagata.

Muamua lava, o le tali i le fesili - pe faʻapefea ona fuafua le fua o le insulin, e faʻatasi ma le faʻatau o se glucometer, talu ai o lenei masini e faʻataga ai oe e faia fua masani o le i ai o le suka i le toto.

E fautuaina foi le tausia o se tusi faʻamaumauga ma faia ni faʻamatalaga masani o le natura o loʻo i lalo iina:

  1. Le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao i le taeao,
  2. Faailoga tutusa i luma ma le maeʻa ona 'ai meaai,
  3. E tatau ona faʻamaumauina i le kalama le tele o gaʻo ma gaʻo gaʻo e faʻaaoga i meaʻai,
  4. Eseesega o gaoioiga faaletino i le aso atoa.

O le insulin e fuafuaina i le iunite o lou mamafa. O le mea lea, i le i ai o lenei faʻamaʻi, e tatau ona siakiina pea nei faailoga. E le gata i lea, i le faaopoopo i lenei, o le umi o le faagasologa o le faamai, e taua o lona aafiaga i tausaga, ua amanaia.

Iloiloina o le fualaau ma le puleaina o le insulin e maua ai le tausisia o tulafono uma o le taualumaga. Ina ia faia lenei mea, ave le 1 le iunite i le iunite o le fuaina o le fua o le hormone. i le kilokalama o le mamafa o le tino O le maʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 1, o se tui o le tui e le sili atu i le 1 Unit ua faatagaina.

E le gata i lea, o ituaiga eseese o faʻamaʻi e aofia ai: faʻatauvaʻa, ketoacitosis, ma le gauai faapitoa i le maʻisuka fafine maʻitaga.

E taua. I le amataga o le faamai, na o le 50% o le masani o le inisalini tui e faatagaina.

A maeʻa le tasi le tausaga o le maʻi, o le a faasolosolo malie le fua ile 0.6 iunite. O le osofaʻi faʻafuaseʻi i le maualuga o le kulukose o le toto o le tagata maʻi atonu e aʻafia ai. I lenei tulaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le faateleina o le tui ole injection i le 0.7 iunite.

I le avea ai o se tulafono, mo le maʻisuka e iai ituaiga o faʻamaʻi eseese, o le maualuga o le fua o le hormone e eseese:

  • A faʻaaogaina le faʻatauvaʻa e leai se sili atu i le 0.8 iunite,
  • A maua le ketoacitosis e leai se sili atu i le 0.7 iunite.,
  • Mo fafine maʻitaga, o le maualuga o le 1 unite.

Mo le amataga o le tuiina o le inisalini, e taua tele le i ai o se glucometer i le fale. O lenei masini o le a faamanino ai le manaoga tonu mo le numera o inisuasiga o le inisalini, ma mafaufau i uiga uma o le tino. E mafua lenei mea i le mea moni. o le fomaʻi e le mafai i taimi uma ona iloa saʻo le aofaʻi o insulin e tatau mo le tino o le tagata.

O se gaioiga mausali o siama o le tino o le tagata e faʻapipiʻiina le inisalini e na o le faʻaaogaina faʻalauteleina. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina e usitai i le tulafono fautuaina o le tui, e aofia ai:

  1. O le taeao anapogi na fanaina ao lei faia le taeao
  2. O le faʻaofiina o se tui ole inisalini synthesis i le afiafi i luma tonu o le 'aiga o le afiafi.

Faatasi ai ma lenei mea, e masani ona faʻaaogaina e fomaʻi se auala eseese o le faʻaaogaina o le insulin i le faʻaaogaina o le iniseti e ala i le faʻaaogaina o le iniseti. I nei tulaga, o le fualaau o le vailaau faasaina e le sili atu i le 28 iunite. i le aso. O le fua aupito maualalo o le vailaʻau faʻatasi ma lenei metotia faʻaaoga e 14 iunite. O le a le ituaiga o dose i le aso e faʻaaoga mo oe, o le a taʻuina atu ia te oe e fomaʻi.

Ina ia mafai ona sili atu ona faigofie le fuaina o le inisalini o le inisalini, o faʻapuupuuga nei e faʻaaogaina i vailaau faʻasoifua:

  • Inisalini umi taimi (IPD),
  • O le aofaʻi atoa o le inisalini tui, fuafua i le aso ole talosaga (SDDS),
  • Laititi le tuiina o le inisalini (ICD),
  • O le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka (CD-1),
  • Ituaiga lua o le maʻisuka (CD-2),
  • Matagofie o le tino (M),
  • Maea lelei le mamafa o le tino (W).

Faatasi ai ma le mamafa faaletagata o le 80 kilokalama ma le fuaina o le inisalini 0.6 U, o gaoioiga nei e faia:
Faʻateleina le 0.6 i le 80 ma maua ai le faasologa o aso e 48 iunite.

Mo le uluai laasaga o le maʻisuka ituaiga 1, o gaoioiga nei e faʻaaogaina: 48 ua faateleina i le 50 pasene o le masani, e ala i le 0.5 iunite. ma mauaina se fua faatatau masani o le 24 iunite. inisalini tui.

E faavae i luga o lenei mea, e mafai ona tatou maua le faʻasalaga lea:

  • Faatasi ai ma se SDDS o le 48 U, o le fua o le tui o aso taitasi e 16 U,
  • A o lei faia le taumafataga o le taeao, e 10 iunite o loo faafoeina i se manava gaogao,
  • Aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, o le togi o loʻo totoe o loʻo tui i 6 iunite,
  • O le IPD e faʻafoeina i taimi masani i le taeao ma le afiafi,
  • O le ICD e aʻafia ai le vaevaeina o le fua o aso taitasi o le tui faʻamalosi i le va o taumafataga uma.

O le mea lea, e mafai ona tatou tusia se faaiuga itiiti e mafai e tagata uma ona faʻatatauina le fualaau o le inisalini mo i latou lava, ae ui i lea, aʻo leʻi faʻaaogaina le iniseti, e fautuaina e faia se suʻesuʻega atoa ma feutagai ma lau fomaʻi.

I lenei tulaga, X e tutusa ma le tele o le malosi e manaʻomia mo se tagata, o lea o le faʻaogaina o totoga i totonu e tausia i totonu o le tulaga masani.

I lenei tulaga, mo le faʻatusatusaga ma mulimuli ane faʻatagaina i le XE, o metotia taʻitasi o le fesoʻotaʻiina o le tuputupu aʻe i lenei tau aogā e iloiloina, faʻapea foʻi ma le fua faatatau o le faʻaogaina o le kalori:

  1. I le i ai o le malosi o le tino i le tino, 32 kilokalo i le kilokalama o le mamafa,
  2. I le i ai o se avega faaletino, e 40 kcal i le kilokalama o le mamafa e faatagaina,
  3. O le malosi faaletino e aofia ai le taumafaina e oo atu i le 48kene le kilokalama o le mamafa o le tino.

I le faʻatupulaia o le maʻi o le 167 senitimita, faaaoga le taua o le 167-100 = 67. O lenei tau aogā e tutusa ma le mamafa o le tino o le 60 kilokalama ma o le maualuga o le gaioiga faaletino e faʻaaogaina e pei o le faʻalelei, lea o le caloric o aso taitasi e 32 kcal / kg. I lenei tulaga, o mea aoga caloric o meaai i aso taitasi e tatau ona 60x32 = 1900 kcal.

E tatau ona aofia ai vaega nei:

  • E le sili atu i le 55% o meaʻai gaʻo,
  • E oʻo atu i le 30% gaʻo
  • E le sili atu i le 15% le faʻamalosi.

E tāua i lenei tulaga, 1 XE e tutusa ma le 12 kalama o meaʻai. O le mea lea, matou te maua ai faʻamatalaga e maua le 261_12 = 21 XE mo le maʻi

O le taumafa i aso taʻitasi o mea gaʻo e tufatufaina e tusa ai ma le mataupu faavae lenei:

  1. O le taeao e le sili atu i le 25%,
  2. O le taumafataga e saunia mo le faʻaaogaina o le 40% o meaʻai gaʻo mai le alauni o aso taitasi,
  3. Mo se taumafataga i le aoauli, 10% o le carbohydrate e faʻaaogaina,
  4. Mo le 'aiga o le afiafi, e oʻo atu i le 25% o le taumafa i aso taʻitasi o meaʻai gaʻo.

E tusa ai ma lenei mea, o se faaiuga itiiti e mafai ona maua e faapea o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻaumatia mo le 'aiga o le taeao mai le 4 i le 5 XE, mo le malologa mai le 6 i le 7 XE, mo se taumafataga o le aoauli mai le 1 i le 2 XE, ma mo le' aiga o le afiafi mai le 4 i le 5 XE.

E taua le iloa o le faʻamalosia o le faʻaofiina o inisalini gaosia, o le tausisia o meaʻai i luga e le talafeagai.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka, e matua taua lava le amata togafitia o se maʻi matautia i se taimi talafeagai, a leai o le olaga o se tagata e le amanaia lona soifua maloloina o le a le umi.

Afai e te iloa muamua faailoga o le malaise, ona asiasi loa lea i lau fomaʻi, atonu ua uma ona e manaʻomia se togafitiga e faʻaaoga ai inisalini.


  1. Akhmanov, M. Diabetes i lona matua / Mr. Akhmanov. - M.: Vector, 2012 .-- 220 p.

  2. Milku Stefan togafitiga o faʻamaʻi pipisi. Volume 2, Meridians - M., 2015 .-- 752 p.

  3. Endocrinology, E-noto - M., 2013 .-- 640 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Talosaga Manaʻomia

O faʻamatalaga o loʻo i lalo e maua ai faaupuga e tatau ona malamalama i ai.

Basis - faʻasolosolo le inisalini e fesoasoani e faʻamalosolo ai le suka suka. E le faʻaaogaina e faʻaititia ai le maualuga o le maualuga o le suka ma le 'aveʻeseina o meaai.

O Bolus o se inisalini e vave ona galue, lea e vaevaeina i le pupuu ma le vave, e le o toe umi ae leʻi 'aʻai. E fesoasoani tele i meaʻai ma pulea le maualuga o le suka pe a uma se taumafataga. E fetaui mo le vave paleni o le glycemia.

O le meaai o le bolus o se fua faatatau lea e tatau ona fai vave mo le faʻamaina o le mea e 'aina, ae peitaʻi o le maualuga o le suka na tupu ao lei' ai, e le fesoasoani. O le correction o le bolus o se fua o le faʻamaʻi vave lea e faʻaititia ai le maualuga o le suka i se tulaga masani.

A o leʻi 'ai, ia faʻaaoga se fualaau o le inisalini ose faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai faʻamatalaga uma e lua o loʻo taʻua i luga. A masani ona masani le fua o le suka, aʻo le faʻamaʻoina o le suka e le manaʻomia. Afai e faʻafuaseʻi ona tupu mai le hyperglycemia, ona faʻauluina lea o le bolus i se isi faʻaopoopoga, o lona uiga, e aunoa ma le faʻatali mo le 'ai.

O le faavae-bolus o togafitiga e aofia ai le injections o le insulin faaumiumi aʻo lei moe ma i le taeao, faapea foi ma le inisalini e fai vave, lea e tui i luma o taumafataga taitasi. O lenei faiga e le faigofie, ae o lona faaaogaina o le a fesoasoani i le sili atu ma le faʻalagolago e teu ai le oso i lalo o le puleaina, ma o faʻafitauli faigata o le a le vave tupu.

Faatasi ai ma lenei togafitiga o le inisalini, 5 po o le 6 inisiua e tatau foi i aso taitasi. O faʻamaʻi uma lava mai le maʻisuka ituaiga 1 o maʻi e manaʻomia mo le maʻi. Ae afai o le maʻi o loʻo i ai se faʻamaʻi o le ituaiga 2 poʻo se ituaiga agamalu o le ituaiga 1, ona ono aliali mai lea o le injections e mafai ona le faia soo.

O togafitiga faʻapitoa (faʻatasi) inisalini e aofia ai le mea moni e faapea o le injected injection e ono aofia ai le inisalini o taimi eseese.

I le amataga, o le averesi o aso taitasi o le inisalini ua fuafuaina. Ona vaevaeina lea ina ia faaaoga ai le 2/3 ao lei faia le taeao, ma le 1/3 ao leʻi faia le aiga o le afiafi. O le fua faatatau o aso taitasi e tatau ona aofia ai le 30-40% o insulin faiva, ma o le isi e tatau ona faaumiumi.

O faamanuiaga e aofia ai:

  • faigofie faigofie
  • leai se umi o faʻatusatusaga ma faʻamatalaga mo maʻi ma tagata faigaluega,
  • glycemia e na o le 2-3 taimi i le vaiaso e pulea ai.

O aʻafiaga e aofia ai:

  • o le toto ua filifilia e manaʻomia ai le pulea lelei o le taumafataga,
  • e taua le tausisia o masaniga masani (moe, malologa ma gaoioiga faaletino),
  • 'ai e 5-6 taimi i le aso i le taimi e tasi,
  • e le mafai ona tausia le aofaiga o suka i se tulaga masani.

Ituaiga o inisalini i le taimi o gaioiga

O le tele o inisalini i le lalolagi o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau faʻaaogaina e faʻaaoga ai tekinolosi faʻainisinia. Pe a faatusatusa i sauniuniga e le masani ai o meaola, o oloa i aso nei o loo faamatalaina i le faamamaina maualuga, o se vaega itiiti o aafiaga o le itu, ma se tulaga mautu, lelei le maitau. O le taimi nei, mo le togafitiga o le maʻisuka, e lua ituaiga o hormone e faʻaaogaina: o le tagata ma le insulin.

O le mole o le inisalini o le tagata e toe faʻafesoʻotaʻi atoa le mole o le hormone na gaosia i le tino. O nei mea e fai si puupuu, e le silia le 6 itula. Ole umi ole umi ole taimi o le NPH insulin e aofia ai foi i lenei vaega. E umi le umi o latou gaioiga, e tusa ma le 12 itula, ona o le faaopoopoina o le protétini protamine i le vailaʻau.

O le fausaga o le inisalini e ese mai le inisalini o le tagata. Ona o uiga o le molecule, o nei fualaau oona e mafai ona sili atu le tauia mo le maʻisuka. O nei mea e aofia ai auala o faʻataʻitaʻiga, amata le faʻaitiitia o le suka i le 10 minute pe a uma le tui, galuega umi ma le uumi, galue mai le aso i le 42 itula.

Ituaiga o inisaliniTaimi faigaluegaFomaʻiTofiga
E le umiO le amataga o le gaioiga e maeʻa pe a maeʻa le 5-15 minute, o le maualuga pe a uma le 1.5 itula.Humalog, Apidra, NovoRapid Flexpen, NovoRapid Penfill.Faaaoga muamua aʻo leʻi 'ai. E vave ona latou faʻasaʻoina le kulukose toto. Iloiloina o fuataga e fuafua i le tele o carbohydrates e maua mai i meaai. Faʻaaoga foi e vave ona faasaʻoina le hyperglycemia.
PotoE amata i le afa itula, o le a paʻu ile 3 itula pe a uma le tui.Fomaʻi faʻapitoa, Humulin Regular, Insuman Rapid.
Laititi galuegaE 12-16 itula faigaluega, peak - 8 itula pe a uma le tui.Humulin NPH, Protafan, Biosulin N, Gensulin N, NPH fou.Used to normalize sugar sugar. Ona o le umi o le gaioiga, e mafai ona tui i le 1-2 taimi i le aso. O le fualaau e filifilia e le fomaʻi e faʻatatau i le mamafa o le maʻi, le umi o le maʻisuka ma le maualuga o le gaosia o le hormone i le tino.
FaʻavavauO le umi e 24 itula, e leai se tumutumu.Levemir Penfill, Levemir FlexPen, Lantus.
Super umiUmi o le galuega - 42 itula.Treciba PenfillNa o le maʻisuka ituaiga 2. Le filifiliga sili mo tagata gasegase e le mafai ona faia na o latou tui.

Manaomia mo le inisalini puupuu

Ina ia iloa le manaʻoga mo le inisalini aʻo leʻi 'ai, ia fautuaina oe e fuaina lau suālaʻau mo aso e fitu. O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka o le a manaomia le tuiina o insulin i le po ma le vaveao, ma faʻailoga aʻo leʻi 'ai.

E tatau ona fuaina le suka i luma ma pe a maeʻa meaʻai, pe a uma le 2-3 itula. Afai o le glycemia e masani lava i le aso atoa, ma pe a uma le taumafataga o le afiafi, ona e manaʻomia lea o se inisalini puupuu aʻo lei oʻo i le taimi mulimuli.Ae o tagata taʻitoʻatasi ma le faafitauli e mafai ona i ai i le taeao.

O le mea moni, o fautuaga uma lava e naʻo le mataupu e tuʻuina atu pe a mulimulitaʻi le tagata maʻi i se taumafataga maualalo. I lenei tulaga, o le maʻisuka e maua i le ituaiga 2 faʻamaʻi e le manaʻomia i taimi uma se fana o le inisalini puupuu, e mafai ona suia i se laulau i lalo o le suka.

O le gaioiga o le inisalini i le taeao e vaivai ona o le aafiaga faapitoa o le tino o le tagata. O le mea lea, i le taeao, atonu o le a manaʻomia le inisalini vave. O le mea lava lea e tasi e taʻu mai ai le manaomia ona tipi i le afa o le aofaʻi o gaʻo i le taimi o le aiga o le taeao e uiga i le 'aiga o le afiafi ma le aoauli.

E leai se fomaʻi o le a vave ona fai mai le tele o le inisalini e manaʻomia aʻo le i ai. O le mea lea, o mea uma lava e faʻatonuina tutoatasi ma e tusa lava. Amata amata ona tuʻuina atu, ma, afai e manaʻomia, faʻatupulaʻia lemu.

O le aofaʻiga manaʻomia ole inisalini vave e faalagolago ile taumafa. O meaai uma e taumafa i taumafataga uma e tatau ona fuaina ma 'ai. O le umukuka e aoga mo lenei mea.

O le mea lea, ia manatuaina ao leʻi faʻauluina le inisalini, lea e lua vaega, ua tui, o nei mea uma e amanaʻia i le faʻasologa o fualaau. Faʻatasi ai ma se paleni taumafa, naʻo gaʻo gaʻo ua faʻamauina. Faʻatasi ai ma le maualalo o meaʻai, o le carbohydrate ma le protein ua fautuaina.

Gaoioiga e tatau ona faia e fuafua ai le fualaau:

  1. O le tusi tusi e faia ai le fuaina o le inisalini e amata ai le gaʻo.
  2. Ua faia se tui ma a maeʻa le 20-45 minute e fuaina le maualuga o le suka. A uma lena, e mafai ona e 'ai.
  3. Taimi pe a uma ona 'aina meaʻai ma o itula uma e siaki ai le suka i se glucometer seia oʻo i le isi taumafataga.
  4. I le maualuga o le suka, o fualaau kullukose e faʻaaogaina.
  5. Mulimuli ane, o le tui o le inisalini e faʻaitiitia pe faateleina, faʻalagolago i le a le suka i le fua mulimuli. E tatau ona faia suiga i ni vaega laiti ma mautinoa ia mataʻituina le maualuga o le suka.
  6. Seʻi oʻo i lena taimi, seia oʻo i le maualuga o le suka, e tatau ona faia e pei o parakalafa 2-5. O le isi taimi e sosoo ai, e tatau ona sasaina le fuainumera faʻamaonia e tusa ai ma faitauga muamua, ae le o le amataga. E faasolosolo lava, e mafai ona e maua le tele o le aofaʻi ole inisalini vave.

O le a le tele o le taimi e tatau ona pasia aʻo leʻi oʻo i le taimi e mafai ai ona 'ai pe afai e maua se tui insulin puupuu? E faigofie lava ona fuafua. E tatau ona e ulu atu i le hormone 45 minute aʻo lei faia le taumafataga ma amata fua le sugar pe a uma le 25 minute.

O ia gaioiga e toe faia i le 5 minute uma seia aʻai. Afai i se tasi o fua, o le glucometer e faaalia ai ua maualalo le suka i le 0.3 mmol / l, ona tatau ai lea ona amata ona 'ai e puipuia ai le hypoglycemia.

O le filifiliga e faia seia oʻo ina suia le tau ole ½. E tatau ona manatua i le mafaufau o sea ituaiga faʻataʻitaʻiga e mafai ona faia i se maualuga o le suka e maualuga atu i le 7.6 mmol / L. A leai, o le suka e muamua lava toe foi i le masani.

O tui inisalini autu e tatau ona tumau pea le suka. I se isi faaupuga, afai e te faʻaaogaina uma meaai ma inisua o ituaiga uma o faʻamalosi, o le suka na o ia lava e tatau ona masani i luga o le insulin na o ia lava.

O le filifilia o le fua faatatau autu e pei ona taʻua i lalo:

  1. I se tasi aso latou te le maua le 'aiga o le taeao, ae sei vagana ai le' aiga o le afiafi, ua fuaina le suka. E faia lenei mea i itula uma.
  2. O le aso lona lua e tatau ona fai le taeao ma a maeʻa le 3 itula latou te amataina le fua o le suāsusu seia oʻo i le 'aiga o le afiafi. O le malologa e le amanaiaina.
  3. I le aso lona tolu latou te 'aina le taeao ma le aoauli, e pei ona masani ai, ae aunoa ma le' aiga o le afiafi. O fua o le suka e tatau ona i ai le umi e pei o parakalafa muamua, ma le po.

Afai e maualuga le maualuga o le suka, ona faateleina lea o le inisalini. I le tulaga o le paʻu tele i le suka, o le a faʻaitiitia le fua. E mafai ona e faʻaogaina le faʻatatauga o le suega o le gasegase mo le gasegase.

Ina ia fuaina le inisalini puupuu, e faʻaaogaina ai se manatu faʻapitoa - o se areto falaoa. E tutusa ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo. Tasi XE e uiga i se fasi falaoa, le afa o le fa, le afa o vaega o pasta. Ina ia iloa po o le a le tele o iunite falaoa o loʻo i luga o le ipu, e mafai ona e faʻaogaina le fua ma laulau faapitoa mo le maʻisuka, lea e faʻaalia ai le aofai o le XE i le 100 g o oloa eseese.

I le aluga o taimi, o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e le toe manaʻomia le mamafa o taumafa, ma aʻoaʻo e iloa le mea o loʻo i ai i totonu o le suka. I le avea ai o se tulafono, e lava lenei aofaiga e fuafua ai le fua o le insulin ma ausia ai le masanioglycemia.

Faʻamatalaga puupuu ole inisalini algorithm:

  1. Matou te tolopoina se vaega o meaai, mamafa, fuafua le aofaiga o XE i totonu.
  2. Matou te fuaina le fuainumera o le inisalini: matou te faʻatupulaʻia le XE i le averesi o le inisalini na faia i se tagata soifua maloloina i se taimi o le aso (silasila i le laulau i lalo).
  3. Matou te folasia le fualaau faasaina. Gaoioiga pupuu - o le afa itula ao le i faia taumafataga, mulimuli ane - i le taimi muamua pe vave pe a uma se taumafataga.
  4. A maeʻa le 2 itula, tatou te fuaina le kulūkose toto, e tatau i le taimi nei ona faʻasolosolo.
  5. Afai e tatau ai, fetuunai le fualaau: ina ia faʻaitiitia le suka i le 2 mmol / l, e manaʻomia se isi vaega ole inisalini.
'AiXE inisalini iunite
Breakfast1,5-2,5
Taʻaloga1-1,2
Taumafa1,1-1,3

Faʻaleleia o insulin togafitiga

E lua ituaiga o togafitiga o inisalini: masani ma faʻamalosi. Muamua e aofia ai tui masani ole inisalini, fuafua e le fomaʻi. O le lona lua e aofia ai le 1-2 injections o se aofaiga na muai filifilia o le hormone umi ma le tele - o sina mea puupuu, lea e fuafuaina i taimi uma aʻo lei faia se taumafataga.

Taʻifaga masani

O le fua faatatau ole fua o le homone i aso taitasi e vaevaeina i le 2 vaega: taeao (2/3 o le aofaiga) ma le afiafi (1/3). Ole inisalini puupuu e 30-40%. E mafai ona e faʻaaogā mea faʻafefiloi ua maeʻa ona faia, lea e faʻamaopoopoina ai le insulin i le 30:70.

O le lelei o le pulega faʻale-aganuʻu o le le lava lea o le manaʻomia e faʻaaoga fua faatatau o algorithms i aso taʻitasi, fua o le kulukose i aso uma, i le 1-2 aso. E mafai ona faʻaaogaina mo gasegase e le mafai pe le naunau foi e pulea pea a latou suka.

ina ia ausia le gasegase masani, e tatau ona fetuunai au mea taumafa i le aofaiga o le inisalini ua tui. O se taunuuga, o tagata gasegase o loʻo feagai ma se taumafa malosi, o suiga taʻitasi e mafai ona maua i le hypoglycemic poo le hyperglycemic coma.

Tulaga faʻaogaina

O le togafitiga malosi o le inisalini e masani ona lauiloa o le inisalini sili ona alualu i luma. E taua foi o le basal-bolus, aua e mafai ona faʻaaogaina le faʻaauau, basal, faʻamalologa o le hormon, ma le bolus insulin, faʻasaʻo e tali atu i le faateleina o le kulukose toto.

O le leai o se masalosalo o lenei pulega o le le lava lea o se meaai. Afai o se tagata gasegase maua i le maʻisuka ua ia malamalama i mataupu faavae o le saʻo saʻo o le tui ma le faasaʻoina o le glycemia, e mafai ona 'ai e pei o soo se tagata soifua maloloina.

E leai se tui faapitoa o le inisalini i lenei tulaga, e fesuisuiai i aso taitasi e faalagolago i uiga o le taumafataga, le maualuga o le gaioiga faaletino, poʻo le faʻavevesiina o faʻamaʻi pipisi. E leai se tapulaa pito i luga i le aofaiga o le inisalini, o le faitalia autu mo le saʻo le faaaogaina o fualaau faasaina o fuainumera o le glycemia.

O suʻesuʻega e tele ua faʻamaonia ai e mafai ona maua le masani i le maʻisuka i le na o le faʻaaogaina malosi o le insulin. I tagata gasegase, o le hemoglobin glycini ua faʻaitiitia (7% ma le 9% i le aganuʻu masani), o le ono maua mai o le retinopathy ma le neuropathy ua faʻaititia e le 60%, ma o le nephropathy ma fatu fatuga e tusa ma le 40% le tau.

Faʻamāina o le Hyperglycemia

A maeʻa le amataga o le inisalini, e tatau ona fetuʻunaʻi le aofaʻi o le vailaʻau i le 1 XE e fuafua i uiga taʻitasi. Mo le faia o lenei mea, ia ave le fua o le carbohydrate avefeʻau mo se taumafataga na tuʻuina, faʻaaogaina le inisalini, ma a maeʻa le 2 itula e fuaina le kulukose.

O le Hyperglycemia o loʻo taʻu mai ai le leai o se hormone, e manaʻomia le siʻitia i luga o le fuataga. I le maualalo o le suka, e faʻaititia ai le faʻaleleia o le tino. Faʻatasi ai ma se tusi tumau, pe a mavae ni nai vaiaso, o le ai ai au faʻamatalaga i luga o le manaoga o le inisalini i taimi eseese o le aso.

E tusa lava pe iai se vailaʻau e sili ona filifilia i le maʻisuka i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le hyperglycemia e mafai ona tupu i nisi taimi.E mafai ona mafua mai i siama, faʻalavelave faʻalavelave, faʻalavelave masani faʻaletino laiti, suiga faʻafefe.

Podkolka,% o le fualaau ile aso

O le mafuaaga o le hyperglycemia e mafai foi ona avea ma auala sese mo le puleaina o le homone:

  • O le inisalini puupuu e sili atu ona tui i totonu o le manava, umi - i totonu o le ogavae poʻo le papa.
  • O le taimi tonu mai le tuiina i le taumafataga o loʻo faʻaalia i totonu o faatonuga mo le fualaau faasaina.
  • E le aveeseina le serua i le 10 sekone pe a uma le tui, i taimi uma lava latou te uuina le lafu o le paʻu.

Afai e saʻo le tui, e leai ni mea faʻaalia o le hyperglycemia, ma o le suka e faʻaauau pea ona tulaʻi i taimi uma, e tatau ona e asiasi atu i lau fomaʻi e faʻalautele le tui ole inisalini.

Le lelei ma le le lelei o le metotia

O le metotia sili ona latalata i le gaosiga masani o le inisalini. O le auala ua faʻamatalaina e mafai ai e le tagata maʻi ona maua se masani masani i aso taitasi, faʻapea foʻi:

  • faaleleia le tulaga lelei o le olaga
  • faʻatautaia le metabolic process, lea e mafai ai ona e tolopo le atinaʻe o faʻafitauli,
  • faʻamalosia ma faʻaleaʻoaʻoga.

Na pau lava le mea e faʻaaogaina e masani ona e masani ona e pulea le glycemia ma faʻaopoopo foʻi tupe i luga o faʻataʻitaʻiga. E le fetaui mo tagata paie.

O le a le mea e fetaui lelei?

O le filifiliga algorithm o se fua faʻatatau lea e fuafua ai le mea e tatau ai o se mea e faʻaitiitia ai le maualuga ole maualuga o le toto i le numera o loʻo manaʻomia. O le tasi laasaga o le inisalini e tatau ona fetaui lelei ma manaʻoga o le tino o se tagata maʻi faapitoa.

E tatau ona malamalama o le fua o le inisalini e le filifilia i se isi itu ma e le o se toniga mo tagata uma e maua ai lenei maʻi.

E i ai se faʻataʻitaʻiga faapitoa lea e mafai ai ona fuafua le fua o le inisalini, ma mafaufau i uiga o le vasega ma le ituaiga o le maʻi lava ia. O le fua faʻatatau e le tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1 i vaitau eseese.

O le vailaʻau vailaʻau e faʻatau atu i ampoules o le 5 ml. O galilita taʻitasi (1 pusa) e tutusa ma le 40 pe 100 iunite o mea (UNIT).

O le fuaina o le fualaau o le insulin i tagata mamaʻi ma le gaioiga o le gaioioiga o le pancreas e faia e tusa ai ma se faiga faʻapitoa e faʻaaoga ai mea eseese: o le numera faʻatusatusa o faʻafitauli fofo ua fuafuaina i le kilokalama o le mamafa.

Afai e iloa le oona, pe tusa foi pe itiiti sina faasinomaga o le faasinoupu, e tatau ona faaitiitia le aofaʻi ile 0.1. Afai e le lava le mamafa o le tino - faʻatupulaia i le 0.1.

O le filifilia o le inumaga mo le inisiua o loʻo faʻalagolago i le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, faapalepale o le vailaʻau, ma iuga o suesuega suʻesuʻe.

  • 0.4-0.5 U / kg mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 faatoa maua.
  • 0.6 U / kg mo tagata mamaʻi na maua i se maʻi na iloagofie atu nai lo le tausaga talu ai i taui lelei.
  • 0.7 iunite / kg mo le maʻisuka ma le ituaiga 1 maʻi, le umi o le 1 le tausaga ma le tau le tumau.
  • 0.8 U / kg mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ile tulaga o le taufaasese.
  • 0.9 U / kg mo tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 i se setete o ketoacidosis.
  • 1.0 iunite / kg mo tagata gasegase i le palakalafa po o le tolu masina o le maitaga.

Iloiloga o le fualaau oona pe a faʻaaogaina le inisalini e faia i le amanaʻiaina o le tulaga, ituaiga ola, fuafuaga paleni. O le faʻaaogaina o sili atu i le 1 le unite i le 1 kilokalama o le mamafa o loʻo faʻaalia ai le maualuga.

Filifili le fualaau o le inisalini mo se tagata maʻi i le maʻisuka, faʻaalia mo le taimi muamua, e mafai ona e fuafua: 0.5 UNITS x tino mamafa i kilokalama. A maeʻa le togafitiga, o le a manaʻomia e le tino ona faʻaititia le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

E masani ona tupu lenei mea i le ono masina muamua o togafitiga ma o se tali masani. I le vaitau mulimuli ane (pe tusa o le 12-15 masina) o le a faateleina le manaʻoga, ausia 0.6 PIECES.

Faatasi ai ma le taui, faapea foi ma le siakiina o le ketoacidosis, o le fualaau o le insulin ona o le tetee, ua oʻo atu i le 0.7-0.8 UNITS i le kilokalama o le mamafa.

Ituaiga o sauniuniga inisalini

O sauniuniga uma e faʻavae i luga o le hormone o le pancreas e vaevaeina i ni vaega, o ona uiga o loʻo faʻamatalaina atili i le laulau.

Faʻaiʻuga talafeagaiItuaiga o le homone
puupuuumi
Aʻo lei faia le taeao
Ae leʻi alu i le moega
Ituaiga o fualaau faasainaFefaatauaigaAmataga amataPeak taimiUmi o le gaioiga
Laasaga vaveHumalog, Apidra5-10 minute60-90 minuteE oo i le 5 itula
"Tupe pupuu"Rosinsulin R, Humulin Regular, Gensulin R15-30 minute90-150 minuteE oʻo i le 6 itula
VailaauRinsulin N, Biosulin N, Protafan NM90-120 minuteA maeʻa le 7-9 itulaE oʻo i le 15-16 itula
Vaʻaia fualaauLantus, Levemir90-120 minuteFaʻamatala manino1-1.5 aso
  • Televave vave (faʻamalamalamaina ultra-puupuu),
  • Faʻaletonu le faʻaalia i le tino,
  • O le averesi o le taimi e faʻaalia ai le tino,
  • Faalauiloa le umi,
  • Faʻatasia (muamua-fefiloi).

Ioe, o le fomaʻi aoga e nafa ma le fuafuaina o le ituaiga insulin e tatau mo oe. Ae peitai, e tatau ona e iloa pe faapefea ona eseese. I le faʻamuamua, o mea uma e manino mai igoa - o le eseesega o le a le umi e amata ai ona galue ma le umi e galue ai. Ina ia maua se tali i le fesili e sili atu le inisalini, o le a fesoasoani le laulau ia te oe.

Ole fua faatatau ole fua ole fua mo tagata matutua ma tamaiti

O le tino o le tama e manaʻomia le tele o inisalini nai lo se tagata matua. E mafua lenei mea ona o le tuputupu ae ma le tuputupu aʻe.

I le uluaʻi tausaga talu ona faʻamaonia le faʻamaʻi i le kilokalama o le mamafa o le tino o le tamaititi, o le ave 0 0-0.

6 iunite A maeʻa le 5 tausaga, o le fua e masani ona faateleina i le 1 U / kg.

Ma e le o le tapulaʻa lenei: i le talavou, e ono manaʻomia e le tino le 1.5-2 iunite / kg.

Mulimuli ane, o le tau e faʻaititia i le 1 le iunite. Ae ui i lea, faatasi ai ma le faʻateleina o le faʻasaʻi o le maʻisuka, o le manaʻomia mo le inisalini pulega e faʻatupulaʻia i le 3 IU / kg.

O le tau e faʻaitiitia le faʻaititia, aumaia i le uluai kopi.

O le filifilia o le inisalini o se faiga e mama atoatoa. O le numera o iunite fautuaina i le 24 itula e aʻafia i ala eseese. O nei mea e aʻafia ai faʻamaʻi faʻamaʻi, maʻi o le vaitausaga o le maʻi, le "poto" o le maʻi ma isi nuances.

Ua faʻamautuina i le tulaga lautele, o le manaʻomia mo se aso mo tagata mamaʻi ma le maʻisuka e le sili atu i le tasi le iunite o le homone i le kilokalama o lona mamafa o le tino. Afai e sili atu le maualuga o lenei laasaga, o le a mafai ona faateleina le ono tulai mai o faafitauli.

O le fualaau o le fualaau faasaina ua fuafua e pei ona taua i lalo: e tatau ona faateleina le fualaau o aso taitasi o le fualaau faasaina e ala i le mamafa o le maʻi. Mai lenei faʻatusatusaga e manino lava o le faʻaofiina o le hormone e faʻavae i le mamafa o le tino o le tagata maʻi. O le faailoga muamua e faʻalagolago lava i le tausaga o le tagata maʻi, o le ogaoga o le maʻi ma lona "poto masani".

Ole fua ole aso ole inisalini gaosia e mafai ona eseese:

  1. I le amataga o le maʻi, e le silia le 0.5 iunite / kg.
  2. Afai o le maʻisuka i totonu o le tausaga e tasi e lelei ona mafai, ona fautuaina lea 0.6 iunite / kg.
  3. Faʻatasi ma se faʻalavelave ogaoga o le maʻi, faʻafitauli o le kulukose i totonu o le toto - 0.7 PIECES / kg.
  4. O le ituaiga o maʻisuka faʻatafunaina e 0.8 U / kg.
  5. Afai e matauina ni faʻafitauli - 0.9 PIECES / kg.
  6. I le taimi o le maitaga, aemaise lava, i le tolu piliona - 1 iunite / kg.

A maeʻa ona maua le faʻamatalaga o faʻamatalaga i le aso, e faia se faʻatusatusaga. Mo se tasi o taualumaga, e le mafai e le tagata gasegase ona ulu atu i le sili atu i le 40 iunite o le hormone, ma ao faagasolo le aso o le fualaau e eseese mai le 70 i le 80 iunite.

O le tele o tagata gasegase e leʻo malamalama i le auala e fuafua ai le fualaau, ae e taua tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi e mamafa lona mamafa o le 90 kilokalama, ma o lona fua ile aso e 0.6 U / kg. Ina ia fuafua, e manaʻomia 90 * 0.6 = 54 iunite. O le aofaʻiga atoa lenei i le aso.

Afai e fautuaina le tagata maʻi mo se taimi umi, ona tatau loa ona vaevaeina lea i le lua (54: 2 = 27). E tatau ona tufatufaina le atinaʻe i le va o le taeao ma le afiafi, e tusa ma le lua i le tasi. I la matou mataupu, o vaega nei e 36 ma le 18.

I le "puupuu" hormone e totoe 27 iunite (mai le 54 i aso uma). E tatau ona vaevaeina i ni faʻasologa sosoo sosoo e tolu aʻo leʻi 'ai, e fuafua i le tele o le carbohydrate o loʻo fuafua le tagata maʻi e faʻaaogaina. Po o, vaevaeina i le "servings": 40% i le taeao, ma le 30% i le aoauli ma le afiafi.

I tamaiti, o le tino mo le inisalini e sili atu pe a faʻatusatusa i tagata matutua. Vaega o se vailaau mo tamaiti:

  • I le avea ai o se tulafono, pe afai o se mea na tupu na tupu, o lona uiga o le 0.5 o loʻo faʻatulagaina i le kilokalama o le mamafa.
  • I le lima tausaga mulimuli ane, ua siitia le atunuʻu i le tasi unite.
  • I le talavou, e toe tupu se faʻaopoopoga i le 1.5 poʻo le 2 iunite.
  • Ona faʻaitiitia ai lea o le tino, ma e tasi le iunite e lava.

Suʻeina o le inisalini

O le faʻaofiina o le hormone i le vaitaimi o le faʻataʻitaʻiga o se mea e manaʻomia muamua mo le togafitia o le gasegase ma soʻo se isi lava ituaiga o suka. O le inisalini ua manatu saogalemu mo tina ma pepe, e mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave i le maʻitaga ma le fananau.

O fuainumera taua i lalo o se fafine e tatau ona ausia:

  • ao lei faia le taeao - e le maualuga atu nai lo le 5.7 mmol / l,
  • ina ua uma ona 'ai - e le sili atu nai lo le 7.3 mmol / l.

O le aso o fuaina o le toto suka i totonu o le toto e mafai ai ona e faʻamaonia pe faafitia le aoga o togafitiga. A maeʻa le fuaina o le fualaau oona i aso taitasi, 2/3 e faia aʻo leʻi faia le taeao, o le malologa - aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi.

E faapefea ona fuafua le numera o iunite falaoa

O le "faailoga" o le taumafa o tagata mamaʻi ma le maʻisuka o gaʻo. Ina ia mafai ona fuafuaina a latou mea i totonu o se oloa patino, o le falaoa XE e faʻaaogaina, lea e faʻaaogaina o se tuufaatasiga tutusa o le faʻatusatusaga.

E talitonuina o loʻo i ai le 12 g o meaola gaʻo mama ma e mafai ona faateleina le maualuga o le suka i le 1.7-2.7 mmol / L. Ina ia fuafua pe fia le gaʻo i totonu o le oloa ua maeʻa, e tatau ona e vaevaeina le aofaʻi o carbohydrates o loʻo faʻaalia i luga o le atinaʻe oloa e 12.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fausiaina o mea fale i falaoa e faailoa ai 100 g o oloa e aofia ai le 90 g o carbohydrates, vaevaeina lenei numera i le 12 ma o le 100 g falaoa e aofia ai le 7.5 XE.

GN - glycemic load is a indicator e atagia ai le lelei ma le tele o meaʻai i totonu o meaʻai. Ina ia mafai ona fuafua, e tatau ona e iloa le faasinomaga glycemic - GI i le pasene.

O lenei faailoilo e atagia ai le fua faatatau lea e tupu ai le absorption o gaʻo i totonu o le tino. E mafai ai e oe ona fuafua pe faapefea ona faʻaleleia le maualuga o le suka i le toto pe a maeʻa le faʻapalaina o se oloa faʻatusatusa i le tulaga masani.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le GI o le 80 o lona uiga pe a uma ona 'ai e le tagata maʻi le 50 g o se oloa faapitoa, o le maualuga o le suka o le toto e 80% o le tau o loʻo matauina i totonu o le toto pe a uma le 50 g o le kulukose mama.

Faʻaaogāina o le hormone e togafitia ai faʻalavelave faʻalavelave

O gaioiga uma i togafitiga o le maʻisuka e tasi le sini - o le faʻamautinoaina lea o le kulukose i le tino o le maʻi. O le masani e taua o le faʻasalaga, lea e le o lalo ifo o le 3.5 iunite, ae le sili atu i le tapulaa maualuga o le 6 iunite.

E tele mafuaʻaga e taʻitaʻia ai i se faʻafitauli o le pancreas. I le tele o mataupu, o lea faagasologa e tuʻuina mai faatasi ma se faʻaitiitia o le faʻasalaga o le insulin, o le mea lea, e mafua ai ona soli le faiga o gasegase ma fualaau.

E le mafai e le tino ona toe maua le malosi mai le 'ai o meaʻai, e maua ai le tele o kulukose, lea e le o aʻafia i sela, ae tumau i totonu o le toto o se tagata. Pe a maitauina lenei mea matautia, e maua e le pancreas se faailo e tatau ona gaosia le inisalini.

Ae talu ai ona ua le lelei lana galuega, e le mafai e le totoga i totonu ona galue i le taimi ua mavae, o le auala atoa, o le gaosiga o le hormone e telegese, aʻo faia i ni mea laiti. O le tulaga o se tagata e leaga, ma i le aluga o taimi, o mea uma lava o latou lava inisalini e oʻo mai i le leai.

I lenei tulaga, o le faasaʻoina o meaai paleni ma se meaai malosi e le lava, o le ae manaomia le faʻaofiina o le hormone gaosia. I faiga faafomaʻi faaonaponei, e lua ituaiga o togafitiga e iloagofie ai:

  • O le ituaiga muamua o le maʻisuka (e taua o le insulin-faalagolago), pe a oʻo ina taua le faʻaofiina o le hormone.
  • Le ituaiga o maʻisuka lona lua (e le o le inisalini). Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, e sili atu nai lo le le, o meaai talafeagai e lava, ma o oe lava inisalini e gaosia. Ae ui i lea, i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e ono manaomia le pulega o le hormone e aloese ai i le hypoglycemia.

I le ituaiga 1 faʻamaʻi, o le gaosia o se hormone i totonu o le tino o le tagata ua matua tapunia, o se taunuuga o le gaioiga o le gaioiga o totoga ma totonu o le tino. Ina ia faasaʻo le tulaga, na o le tuʻuina atu o sela ei ai le tutusa o le hormone o le a fesoasoani.

siaofi fale aʻoga o le maʻisuka ... 'alt =' Diaclass: faʻasaina fale aʻoga o le maʻisuka ... '>

O togafitiga i lenei mataupu e mo le olaga. O se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona tui i aso uma. O mea taua o le pulega o le inisalini e tatau ona faia i se taimi talafeagai e le aofia ai se tulaga ogaoga, ma afai e tupu se coma, ona e manaʻomia lea ona e iloa le tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi suka.

O le inisalini togafitiga mo le maʻisuka lea e mafai ai e oe ona pulea le kulūkose i le toto, faʻamautinoa le faʻatinoga o le pancreas i le tulaga manaomia, puipuia le le lelei o isi gaʻo i totonu.

E fia ni iunite e tuʻuina aʻo leʻi faia se taumafataga?

O le numera o iunite o le "puupuu" insulin e faalagolago i le taimi o le aso ma le mea o loʻo i ai meaʻai i gaʻo meaai. O fualaau oona uma e fuaina i "meaʻai falaoa" - 1 XE e tutusa ma le 10 kalama o le kulukose.

E tusa ai ma laulau o le XE i totonu o oloa, o le fua o le inisalini puupuu e fuafua e tusa ai ma le tulafono - mo 1 XE, 1 ED o le vailaʻau e manaʻomia. O meaai e leai se meaʻai (gaʻo, gaʻo) e masani ona le oʻo i le faateleina o le maualuga o le homone.

O le aofai o le inisalini "puupuu" e sili atu ona saʻo le fuafuaina e le suka o le toto ma gaʻo gaʻo o meaai e aina - o vaega taʻitasi o le hormone e faʻaitiitia ai le kulūkose e le 2.0 mmol / l, meaai gaʻo - faʻatupulaia i le 2.2. Mo 0.28 mmol / L uma e sili atu i le 8.25, ua faʻaofiina se iunite faaopoopo.

  • Tuʻu faʻasologa masani

Lelei mo le le tumau o le maʻisuka, o le le mafai ona faia le tele o inisiua. O mea faʻapipiʻi faʻasoa o "puupuu" ma insulin i aso taitasi e faʻaaoga i le fua faʻatatau o le 30 ma le 70, i le faasologa. Faʻataʻitaʻiga: faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga faʻatolu i le vaiaso, faʻapitoa e faʻatonu ma faʻataʻitaʻi (tagata matutua, tamaiti, tagata e leʻi faʻasalaina). Faʻasologa: o se taumafa faʻavae faʻavae e aloese ai mai le hypoglycemia (o se paʻu mataʻutia i le suka o le toto).

O le averesi o aso taʻitasi e fuafuaina e le mamafa o le tino ma le maʻisuka (mai le laulau) e tufatufaina i le lua ma le tasi vaetolu i le taimi, "fua pupuu" fualaau faasaina i le 30-40, gaoioiga umi-60-70%.

Mo se faʻataʻitaʻiga: o le tagata maʻi e 86 kilokalama, o le maʻisuka aafiaga o le sili atu i le 10 tausaga o le a maua ai le 77 IU i le aso (0.9 IU / kg / aso * 86 kg). O nei, 30% poʻo le 23 IU o insulin puupuu (16 IU i le afa muamua o le aso ma le 7 i le lona lua), ma le 54 IU - i aso uma i lua injections i le taeao ma le afiafi.

Faʻamatalaga: taumafa le faʻamalosi, maualuga maualuga o le puleaina o le maʻisuka ma le lelei o le ola. Faʻamau: faʻamalosia le faʻataʻitaʻiina muamua aʻo leʻi maeʻa meaʻai, faʻatasi ma le fua i le po - 7 taimi i le aso, faʻamalosi maualuga ma toleniga faʻaletonu.

O le averesi o aso taitasi e fuafuaina e tusa ai ma le mamafa ma le umi o le maʻisuka (e tusa ai ma le laulau), o insulin i aso taitasi o le 40-50%, 2/3 e taitaia i le taeao, 1/3 i le afiafi. "Short" o loʻo faʻalauiloaina faatolu i le aofai o le XE i meaai poʻo faʻafaigofie - i le tutusa o le 40% ao leʻi faia le taeao, 30% aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi ma le aoauli.

Mo se faataitaiga: o le tagata maʻi e 86 kilokalama, ua maʻi mo le silia ma le 10 tausaga ma o le a maua 77 iunite (0.9 iunite / kg / aso * 86 kg). O nei mea, 40% pe 31 IU o insulin i lalo e faʻatonutonuina e le XE (e mafai ona faia ni fesuiaiga o fualaau) poʻo se fuafuaga faʻapitoa: 13 IU aʻo leʻi oʻo i le taeao ma le 9 IU aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi ma le aoauli, ma le 46 IU i aso uma i lua inisiua i le taeao ma le afiafi.

O le insulin o le pancreatic insulin o loʻo faʻamaonia i mataupu nei:

  • ituaiga o le maʻisuka-faʻalagolago ile inisalini
  • tau faʻasalaga o se faʻa-insulin-tutoatasi ituaiga o "maʻi mama",
  • leai se aoga o togafitiga ma isi vailaau,
  • o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa o le maʻi e mafua ona o le maʻisuka,
  • o le taimi o le faʻagasologa ma le fanau mai,
  • faʻamaʻi fatuga o se natura o le maʻisuka,
  • lactic acid tulaga,
  • hyperosmola coma,
  • maʻetukacidosis o le maʻisuka.

O le sini ole togafitiga o le inisalini e tatau ona toe faʻatalatalanoa latalata atu le gaioiga o le faʻasologa o le insulin i se tagata maʻi. Mo lenei mea, o ituaiga uma o sauniuniga mo mea faʻasalalau e faʻaaogaina.

O aʻafiaga faʻapitoa ma faʻafitauli matuia e mafai ona faʻamaʻi ma fula i le nofoaga o tui, o foliga vaaia o le ita.I le maʻisuka masani, o le lipodystrophy e mafai ona vaaia i nisi nofoaga o le pito i luma o le paʻu, ovaevae, papa.

Faʻaaoga sese o le fua faatatau mo le fuafuaina, o le faʻaofiina o se fua tele o le hormone e mafua ai se osofaʻiga o le hypoglycemia (o le toto toto e paʻu malie, lea e mafai ona oʻo atu ai i se paʻu). Faailoga muamua:

  • sosolo
  • maʻi fiailoa,
  • laugutu vaivai le laugutu
  • faateleina le sao o le fatu.

I le maʻisuka, e faaopoopo i mea taumafa ma le faʻaaogaina o vailaau oona, o se togafitiga o togafitiga o togafitiga o le inisalini e taatele.

E aofia ai le faʻaaogaina masani o le inisalini i le tino o le tagata maʻi ma ua faʻaalia mo:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • gasegase ogaoga o le maʻisuka - ketoacidosis, coma (hyperosmolar, diabetic, hyperlacticemia),
  • maʻitaga ma le fananau mai i gasegase e maua ai le suka poʻo le maʻisuka faʻamaʻi le maʻoti,
  • taua tele o le taufaasese po o le leai o se aafiaga mai togafitiga masani o le maʻisuka ituaiga 2,
  • le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka.
Injection subcutaneous

O le togafitiga o le inisalini e filifilia mo suʻega taitasi.

I lenei tulaga, e amanaʻia e le fomaʻi:

  • fesuiaiga i le toto maualuga o le suka o le maʻi,
  • natura o meaai paleni
  • taimiʻai
  • maualuga o gaoioiga faaletino
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi.
I le togafitiga o le maʻisuka, e le na o fualaau oona e taua, ae o se meaʻai foi

Faʻavae masani

O togafitiga masani ile inisalini e aofia ai le faʻaofiina o se taimi faatulagaina ma le tui o tui. E masani lava, lua injections (puupuu ma faaumiumi hormone) e maua i le 2 r / aso.

E ui lava i le mea moni e faʻapea o se fuafuaga faigofie ma mafai ona malamalama i le tagata maʻi, e tele naua mea le lelei. Muamua lava, o le leai o se fesuiaiga fetuunai o le fua o le homone i le glycemia o loʻo iai nei.

I se tagata soifua maloloina, o le inisalini e gaosia e le gata i le taimi nei e ulufale ai le tino i le tino, ae faapena foi i le aso. E tatau ona iloa lenei mea ina ia mafai ai ona faʻaaogaina ni aʻafiaga faʻafuaseʻi i le suka o le toto, lea ei ai aʻafiaga le lelei mo vaʻa toto.

O le Basis-bolus insulin therapy, e taua foi o le tele o togafitiga o tui, e na o se auala e fai ai le inisalini, lea e faia ai le inisalini i gaioiga puupuu ma le puupuu ma le umi.

O le inisalini umi e faia i aso uma i le taimi e tasi, talu ai e 24 itula le umi, o le fualaau o le inisalini e tutusa lava, e fuafua e le fomaʻi, pe a maeʻa foi ona iloa e ala i le fuaina o le suka toto i le 1.5-2 itula mo le 3-7 aso.

O faʻatulagaga nei e faia:

  1. O le aofaʻi o le insulin mo le tino e tatau ona faʻatulagaina (o le mamafa o le tino x i le laulau)
  2. O le aofai o le inisalini e fai si puupuu e faʻaaogaina e toesea mai le tau maua.

O le tau na mauaina o le mea e manaʻo i ai, ona oʻo lea ile numera o vaega ole inisalini umi e te manaʻomia.

O le inisalini pupuu e faia i le 30 minute ao le i faia se taumafataga, mulimuli ane mo le 15 minute. O se fesuiaiga o lona pulega pe a uma ona maua meaai, ae i lenei tulaga e mafai ona maua se osofaiga le manaomia i le suka i totonu o le tino.

I le faʻaopoopoga ile togafitiga o le insulin, o loʻo i ai se togafitiga masani. I se maʻisuka masani, e seasea ona fuaina le maualuga o le suka i totonu o le tino ma faʻaaogaina le insulin i le taimi tutusa i se fuataga tumau, faatasi ai ma nai mea laiti laiti mai le masani.

O le faavae-bolus e aofia ai le fua o le suka i luma o taumafataga taʻitasi, ma e faalagolago i faailoga o le suka toto, o le fua o le insulin e tatau ona fuafuaina. O le faavae o le bolus togafitiga e iai ona lava mea lelei ma le lelei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le manaomia o le tausisia o se taumafa lelei ma masani i aso uma e mou atu, ae o le taimi nei, o le a le mautonu le mafaufau ma le le inuina o le inisalini i le taimi, e te ono le mafai ai ona oso i luga o le suka, lea e aʻafia ai vaʻa i le tino o le tagata.

Pe a maua le maʻisuka ma faʻaaliga mo le tofiaina o inisuasiga o le inisalini, e tatau i le endocrinologist ona filifili le fuamalie sili ona lelei mo le aso e tasi.O le tele o mea e tatau ona amanaʻia: maualuga o le suka, tikeri o le maʻisuka, fesuiaiga i fua o le kulukose, tausaga o le maʻi.

O se tasi o faafitauli o le togafitiga o le inisalini o le tulaga maualalo o le tagata maʻi. Faʻamatalaga taua: malamalama i le aʻafiaga o faʻafitauli i le tulaga o le solia o tulafono, naunau e usitaia fautuaga, usitai i le taumafataga.

E le o tagata gasegase e manatu e tatau ona fua le fua o le suka, aemaise lava pe a faʻaaoga se glucometer masani (faʻatasi ai ma se togi lima). O se masini faʻaonaponei (o se mea e sili ona manava i le masini) e sili atu le tau, ae o le faʻaaogaina o atinaʻe aupito lata mai e mafai ai e oe ona faʻagalo e uiga i le au, le tiga, ma le aʻafiaga o faʻamaʻi.

O le tele o faʻataʻitaʻiga o mita maualuga o le kulukose o le toto o loʻo i ai se komepiuta fausia ma se faʻaaliga e faʻaalia ai faʻamau. O loʻo i ai se faʻamaumauga: e tatau ona e iloa le auala e taulima ai masini faʻaonaponei, lea e le mafai ona gafatia e le tele o tagata matutua.

E masani lava, o maʻi e le mananao e maua le malamalama mo le lelei o le puleaina o le tikeri o le maʻisuka, faamoemoe "i soo se mea", suia le tiutetauave atoa i le fomaʻi.

Aisea tatou te manaʻomia ai ni tui?

O aso nei, o le puaa e sili ona faʻamamaina ma inisini fatuina e tutusa lelei ma tagata soifua e faʻaaoga - o le sili (atoatoa analogues). O vailaau eseese e eseese i le umi o gaioiga - puupuu ma le umi, umi ma ultra-long, ma o loʻo i ai ni mea faʻapipiʻi sauni mo le lelei o tagata gasegase. E sili atu ona faigofie le filifilia o le fuafuaga ma le faʻatulagaina o le mulimuli.

Fua o le insalini basal:

  • 30-50% o le aofaʻi o aso taʻitasi
  • faʻatonu 1 pe 2 taimi i le aso, e fuafua i le faʻamatalaga o le inisalini i le taimi e tasi,
  • ole fua ole fua ole suʻesuʻega ole suʻeina lea e ala i le ausia o le faʻamoemoe e faʻamamaluina le maualuga o le kulukose toto ma aʻo leʻi oʻo i meaai autu,
  • e tasi i le 1-2 vaiaso e fautuaina e fua le kulukose i le 2-4 i le.m. ina ia le aofia ai le hypoglycemia,
  • ole fua ole fua ole suʻega ole iloiloga ile ausia lea o le faʻamoemoe e faʻamamaluina le maualuga ole kulukose toto (mo se tui o le inisalini na faia ao le i momoe) ma ao le i faia taumafa (mo se tui o le inisalini na faia ao leʻi faia le taeao),
  • faʻatasi ai ma le faʻagasologa o le tino faaletino, e mafai ona manaʻomia se faʻaititia o fualaau.

O le inisalini umi-e tusa lava po o le a le taimi o le pulega, o le faasaʻoga e faia e tusa ai ma le fua o le anapogi kullusese mo aso ua tuanaʻi. Faʻasalaga e faʻatinoina ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le vaiaso:

  • afai ei ai le hypoglycemia, ona faʻaititia lea o le toto ile 2 iunite,
  • pe afai o le taumafa o le anapogi kullusese o loʻo i totonu o le fua faʻatatau, ona le manaʻomia lea o se faʻaopoopoga o le fualaau,
  • pe afai o le taumafa o le anapogi kullusese maualuga e maualuga atu nai lo le taulaiga, ona tatau ai lea ona faateleina le fualaau ile 2 iunite. Mo se faʻataʻitaʻiga, anapogi i le toto glucose o le 8.4 ma le 7.2 mmol / L. O le sini o togafitiga o le anapogi glucose 4.0 - 6.9 mmol / L. O le fua faatatau o le 7.2 mmol / l e maualuga atu nai lo le taulaiga, o le mea lea, e tatau ona faateleina le fualaau ile 2 iunite.

NPH-inisalini - o le algorithm titration mo le insalini basal e tutusa:

  • o le titration algorithm mo le fualaau e faʻatino i le taimi e momoe ai e talitutusa ma le titration algorithm mo insulin umi,
  • o le faʻasagaga algorithm mo le fualaʻau na faʻatinoina ao leʻi faia le taeao e tutusa ma le titration algorithm mo insulin umi, ae peitai, e faia e tusa ai ma le toto kullukose ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi.

Ole fua ole insulin ole alo ole 50% o le aofaʻi o aso taʻitasi ma e faia aʻo leʻi faia taumafa taʻitasi e aofia ai gaʻo.

O le fuataga e faalagolago ile:

  • le aofaʻi o gaʻo (XE) e te fuafua e ai,
  • le fuafuaina o le tino pe a maeʻa le pulega o le inisalini (ono manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻasolo),
  • ole fua ole fua ole suʻega ole iloiloga e ala i le ausia o le toto kulukose toto maualuga ile 2 itula pe a uma ona 'ai,
  • e manaʻomia e le tagata le inisalini i le 1 XE (i le taeao i le 1 XE masani e manaʻomia le tele o inisalini nai lo le ao ma le afiafi). Ole fuaina o manaoga ole inisalini ile 1 XE e faʻatatau ile Tulafono 500: 500 / aofaʻi o aso taitasi = 1 vaega o le insulin e tatau ona manaʻomia mo le faʻaaogaina o X g o gaʻo.
    Faataitaiga: aofaʻi o aso taitasi = 60 iunite. 500/60 = 1 Ole iunite o le insulin e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le 8.33 g o carbohydrates, o lona uiga mo le absorption o le 1 XE (12 g), 1.5 E manaʻomia le iunite o le insulin.Afai o le mea e gaosi ai le carbohydrate i le meaʻai e 24 g (2 XE), e tatau ona e ulufale i le 3 iunite o le insulin.

I nisi taimi ua mavae, o aʻoga o le maʻisuka na fautuaina le faʻaogaina o le maualuga o le maualuga o le sugar correction scheme mo tagata uma, ae talitonu i loʻu poto masani, o lenei polokalame e le o taimi uma e galue ae le mo tagata uma. E le gata i lea, o le maʻisuka, o le malosi o le inisalini i tagata uma e suia.

I aʻoga mulimuli a le aʻoga o le maʻisuka, http: // moidiabet / blog / shkola-diabeta-uglublennii-kurs, Na ou aoao e uiga i metotia faʻaonaponei mo le faasaʻoina o le glycemia, lea e faʻaaogaina i le pamu o le inisalini togafitiga, ae mafai foi ona faʻaaogaina i le fuafuaina o tui o le inisalini i peni.

O lenei metotia e leai se igoa aloaia, o lea na ou filifili ai e taua o le numera o le numera ma e matua manao lava e faasoa atu faʻamatalaga i isi. O le taimi lava lea ou te manaʻo ai e fai se faʻasalaga: O LE FAAMAʻITAINA O TAMAITI O INSULIN I TAMAITI E TATAU ONA FAʻAMATALAINA MA LE TUSI AOGA.

I tamaiti ei lalo ifo o le 6 tausaga le matua, o isi fua faʻatatau o loʻo faʻaaogaina. IA TAUSI.

O ituaiga uma o le maʻisuka ituaiga e tatau ona mafai ona fuaina lona lava, o le tagata lava ia o le inisalini, e tatau ai ona faʻaitiitia le maualuga o le toto suka. Faʻasaʻoina o le suka toto e masani lava ona faia i luma o le isi taumafataga. O le inisalini tatou te faia mo meaai e taua o le prawsial poʻo le bolus.

1. GLYCEMIA TAUSAGA (AH) - toto toto i le taimi nei.

2. TAGATA GLYCEMIA (CH) - le maualuga o le suka o le toto e tatau i tagata uma ona taumafai mo. O le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona fautuaina e le fomaʻi le maʻisuka, tausaga, maʻi faʻasolosolo, ma isi. E fai ma faʻataʻitaʻiga, o tamaiti ma le maʻisuka e le umi se taimi o le maʻi e fautuaina i le 6-6 CG ona o lo latou naunau i le hypoglycemia, lea e sili atu le matautia nai lo le suka maualuga.

3. O LE FAAMAʻITAINA O LE FAʻATASI I LE INSULIN (PSI) - faʻaalia le tele o le moli / l e maua ai le toto toto 1 le iunite o le inisalini puupuu pe faʻasolosolo.

ULTRA SHORT (faʻaaogaina o le insulin) HUMALOG, NOVORAPID, APIDRA100: Uʻamea = X mmol / L

TULAFONO O LE VAEGA LELEI - ACTRAPID NM, HUMULIN R, INSUMAN RAPID83: Uila = X mmol / l

100 ma le 83 o mafuaʻaga na maua mai i le gaosia o inisalini e faʻavae i le tele o tausaga o suʻesuʻega. SDI - le aofaʻiga o aso uma o insulin - ma bolus (mo meaai) ma le basal.

O le mea moni, o le togafitiga o le inisalini, o le SDI e le tumau lava. O le mea lea, mo faʻatulagaga ia ave le numera o le SDI mo ni nai, 3-7 aso.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e faia e se tagata le 10 8 6 iunite i le aso. puupuu insulin ma 30 iunite.

faalautele. O le mea lea o lona fua o le inisalini (SDI) i aso taitasi e 24 30 = 54 iunite.

Peitai, o le tele o taimi o le fuainumera puupuu e maualuga pe maualalo, ma o le 48-56 iunite na faʻasaʻolotoina. i le aso.

O le mea lea, e talafeagai le fuafuaina o le numera o lona uiga SDI mo le 3-7 aso.

4. CARBOHYDRATE COEFFICIENT (CC) - e faʻaalia ai le tele o vaega o le praalial insulin e manaʻomia e gaosi ai le 12 g o gaʻo (1 XE). Sei ou faamanatu atu ia te oe matou te faaigoa puupuu puupuu pe inosia le insulin. I atunuu eseese mo le 1 xE, latou te ave i le 12.5 g o gaʻo, pe a 15 g, pe a 10 g. E taʻitaʻia au i tulaga faatauaina ua fautuaina i laʻu aʻoga o le maʻisuka - 1 XE = 12 g o le suka.

O LOU FAATUATUA, matou te amataina le filifilia o fuainumera o le carbonborate e maua mai ai o inumaga o le insaline basal e saʻo ma o le insulin e le mafua ai ona fesuisuiaʻi fua i le glycemia OUTSIDE o meaai.

O LE TOTOGI O LE VAEGA INSULIN UA FILIFILIA I LE VAEGA O LE TALOSAGA O LE VASEGA Faitau atili i mataupu

mo tagata mamaʻi i peni tui

http://moidiabet.ru/blog/pravila-podbora-bazalnogo-fonovogo-insulina

ma mo pomponos http://moidiabet.ru/blog/podbor-bazalnoi-skorosti-na-pompe

LE FAAPEFEA ONA FAʻAMATALAINA LAʻU KOMITI CARBOHYDRATE COEFFICIENT

12: (500: SDI) = O LOU TULAGA TAIMI.

1. Ua toesea e le au gaosiga o le insulin le "tulafono 500", e tusa ai ma, afai e te vaevaeina le numera 500 e le SDI - o le aso ole inisalini (basal prandial per day), o le a maua le NUMBER o CARBOHYDRATES, lea e mafai ona gaosi 1 le eletise o le insulin.

E taua tele le malamalama o le Tulafono Faʻavae 500 tatou te amanaʻia ai le inisalini i aso uma, ae o le taunuuga tatou te maua ai le 1 XE o le insulin. "500" o se faʻaauau ona maua mai tausaga o suʻesuʻega.

(500: SDI) = numera o kalama o le carbohydrate lea e manaʻomia 1 le iunite. inisalini

12: (500: SDI) = o loʻo faʻatatau i le UK.

Faataitaiga: O se tagata e 30 iunite o insulin puupuu ma 20 basal i le aso, o lona uiga SDI = 50, tatou te fuafuaina UK = 12: (500: 50) = 12:10 = 1.2 iunite mo 1 XE

UK = 12: (500: 25) = 0.6 iunite i le 1 XE

TAITAI! Afai e le tumau le tui o le inisalini, e suia ona o le bolus insulin, e tatau ona ave le numera o le SDI mo ni nai aso e fuafua le CC.

Mo le taeao, 2.5 - 3 iunite. inisalini i le 1XE

Mo le malologa 2 - 1.5 iunite. i le 1XE

Mo le 'aiga o le afiafi, 1.5 - 1 iunite. i le 1XE

E faavae i lau UK, fuafua i le fua faʻatatau ma le amanaʻiaina le manaʻomia o le inisalini i le aso, e mafai ona e filifilia atili lou faʻamaoniga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona taofiofia le suka (SC) aʻo leʻi 'ai ma 2 itula talu ona' ai.

O le uluaʻi SC aʻo le i ai taumafa e le sili atu i le 6.5 mmol / L. Lua itula pe a uma ona 'ai, e tatau ona faateleina le 2 i le 2 mmol, ae le sili atu i le faatagaina 7.8, ma aʻo le isi taumafataga e latalata i le uluai.

Faʻatagaga faatagaina - 0.5 - 1 mmol. Afai o le SC ao le isi taumafataga o BELOW o le uluaʻi, pe o iai le hypoglycemia, o le insulin DOSE o le GREAT, o lona uiga. O le tulafono tau solitulafono sa maualuga maualuga atu nai lo le mea e tatau ai, ma e manaʻomia le faaitiitia.

Afai o le SC ao le i faia le isi taumafataga e sili atu nai lo le uluai, ona le lava lea o le inisalini, i lenei tulaga matou te faateleina le Peretania.

TAITAI! Suʻeina o tui o le inisalini puupuu e faia i luga o le faavae o le 3 aso o le puleaina. Afai o le faafitauli (hypoglycemia poo le maualuga maualuga) e toe 3 aso i le nofoaga e tasi, fetuunai le fualaau. Tatou te le faia ni faaiuga i luga o se tasi o vaevaega o le toto toto.

SK ao leʻi faia le aoauli ma le taumafataga o le 4.5-6.5, o lona uiga o le inumaga o le insulin mo le 'aiga o le taeao ma le aoauli e saʻo le filifilia

SC ao leʻi amataina le aoauli e sili atu nai lo le 'aiga o le taeao - faʻalautele le inumaga o le inisalini puupuu mo le' aiga o le taeao

SC ao leʻi faia le taumafataga o le MEA e sili atu nai lo le 'aiga o le aoauli - faʻalautele le inumaga ole insulin mo le' aiga o le aoauli

SK ao le i momoe (5 itula pe a uma le 'aiga o le afiafi) HIGHER nai lo le taumafataga o le afiafi - faateleina le inumaga o insulin puupuu mo le' aiga o le afiafi.

SC ao lei amataina le aoauli LELEI nai lo le taeao o le taeao - faʻaititia le inumaga o le insulin puupuu mo le 'aiga o le taeao

SC ao leʻi faia le taumafataga LELEI nai lo le 'aiga o le aoauli - faʻaititia le inumaga ole insulin mo le' aiga o le aoauli

SC ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai (5 itula pe a uma le 'aiga o le afiafi) BELOW nai lo le' aiga o le afiafi - faʻaititia le inumaga ole insulin mo le 'aiga o le afiafi.

O le toto o le toto toto e faalagolago ile gasegase o le inisalini basal.

O le SC e faʻateleina ao leʻi faia le taeao - matou te vaai i le suka i le po 1.00,3.00,6.00, pe a matou alu i le hyp - matou te faʻaitiitia le aofaʻi o le tui o le inisalini faʻalautele, pe a maualuga - matou te faateleina le aofaʻi o le tui o le insulin. I luga o le moli - fetuunai le aofaʻiga o fualaau.

Afai e fetaui le suka i le siata o loʻo i luga, e mafai ona e vaevaeina le fua o le inisalini puupuu e le numera o le XE faʻatau, ma maua le UK mo se taimi o le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, latou te faia ni iunite se 10. i le 5 XE, SC ao le i ai le 6.2, i le isi taumafataga o le 6.5, o lona uiga ua lava le insulin, ma e 2 iunite e 1 XE. inisalini I lenei tulaga, o le UK e tutusa ma le 2 (10 iunite: 5 XE)

5. NUMBER PLANNED OF XE. Ina ia fua saʻo le aofaʻi o le XE, e tatau ona fua i oloa i luga ole paleni eletise, faʻaaoga le laulau XE pe fuafua le XE mai le mea o le carbohydrate i le 100 g o le oloa. O le maʻisuka faʻapitoa e mafai ona gafatia le faʻatusatusa o le XE i mata, ma i totonu o le cafe, mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona fua i oloa. O le mea lea, o mea sese e le maalofia, ae e tatau ona e taumafai e faaitiitia.

a) TASI. Afai ei ai lau oloa o loʻo i totonu o le laulau XE, ona e vaeluaina lea o le mamafa o lenei oloa i le mamafa o lenei oloa = 1 XE, lea o loʻo faʻaalia i le laulau. I lenei tulaga, o le WEBER o le PORTION ua vaevaeina e le WEIGHT o le oloa o loʻo iai 1 XE.

Mo le faʻataʻitaʻiga: fuaina le apu e aunoa ma se pulu 150g, i le laulau o le apu e mamafa le mamafa o le 120g = 1XE, o lona uiga tatou te vaeluaina le 150 e le 120, 150: 120 = 1.25 XE o loʻo i totonu o lau Apu. Paʻu paʻu paʻu (e le o Borodinsky ma le Fragrant) 50g, laulau 1 XE = 25 g keke lanu enaena, ia faapena i lau fasi 50: 25 = 2 XE fuaina i kaloti 250 g, 180 g Karoti = 1XE, ona i lau vaega 250: 180 = 1.4 XE.

Aua le faʻaeteete i vaega laiti e le oi ai le 1 XE, e masani lava pe a faʻaopoopoina nei vaega e 1.5 pe sili atu XE, lea e tatau ona amanaia pe a fuafua le fua o le insulin. Ia faitau pea nei XE-shki, latou te faateleina le suka toto!

b) I LE FAAFOEINA.I le taimi nei e uiga i oloa e le i totonu o le laulau XE, pe o loʻo i luga o le laulau, ae o a latou faʻatulagaga e eseese e faʻatatau i le kamupanī.

I lenei tulaga, e tatau ona e tilotilo i le aofaʻi o CARBOHYDRATES i le 100 g o oloa, fuafua pe toafia gaʻo gaʻo i le vaega, ma vaeluaina i le 12. I lenei tulaga, FAʻAALIGA LE NUMERA O CARBOHYDRATES I LE TAULAGA e 12.

Mo se faʻataʻitaʻiga, ave la matou mea e sili ona fiafia i ai. Faapea o le 100g cracker e aofia ai le 60g o gaʻo.

E tusa ma le 20 g. Matou te iloa o le 1 XE o le 12 g o le suka. Tatou te mafaufau (60: 100) * 20: 12 (talu ai o le 1 XE e aofia ai le 12 g o suauu vailaʻau), o le 20 g o lenei cracker ei ai le 1 XE.

Mo se faʻataʻitaʻiga, Activia curd, 100 g ei ai le 15 g o carbohydrates, o le mamafa o le curd e 125 g, i le 1 XE o loʻo i ai pea le 12 g o vailaʻau. Tatou te mafaufau (15: 100) * 125: 12 = 1.

6 XE. I lenei tulaga, IA LE VAAI XE.

e manaʻomia ona e faʻatusatusa uma le XE, ma na o le fuaina o le dose ole inisalini puupuu mo se aofaiga ole XE. I lenei faataitaiga, afai e te faaopoopoina le 250 g o kāloti kuka i le paʻu, ona sosoo ai lea ma le curd o le ae maua ai le 3 XE.

Tele le maʻisuka i le XE, e sese lenei. I le taimi nei, afai matou te faasolosolo 1,6 X E i le 2 XE ma le 1.4 XE kātiti i le 1.5 XE, matou te maua le 3.5 XE, tui i se fualaau o le inisalini i luga o lenei aofaiga o carbohydrates ma maua le hypoglycemia 2 itula pe a uma ona 'ai .

Aua le faʻafememeaʻi ia filifiliga fuafuaina. faitau i le TABLE - VAEGA VAEGA I LE WEBER; fuafua i le COMPOSITION - DIVIDE CARBOHYDRATES i le vaega 12.

Ina ia vave fuafua pe fia kene o se oloa o le a aofia ai le tasi le areto, e manaʻomia le 1200 e vaevaeina i le aofaʻi o gaʻo i le 100 g o lenei oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, e iai le 100 g Goute chips e aofia ai le 64 g gaʻo. 1200: 64 = 19 g i le 1 XE.

O le faʻavae faʻavae mo le faʻaaogaina o le inisalini i le maʻisuka

Pe a fuafua se metotia se tasi ma aso taitasi, filifilia le fualaau sili ona lelei, e tatau ona e iloa o le gaosiga o le inisalini e tatau ona fai i aso taʻitasi, e fuafua i le taumafa o mea taumafa. O le puleaina o Basal ma bolus e eseese lava e fuafua i itu eseese: matelaina, taoto, isi mafuaaga e aʻafia ai le gaosia o le hormone.

O le endocrinologist e tatau ona faʻamatala i le tagata maʻi uma faʻaaliga e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le pule faatonu i le tulaga o injections ma le gaosia o le hormone i le maʻisuka ituaiga 2.

  • bolus. Mo le 10 g o mea inu gaʻo ua maua i meaai, e manaʻomia se tasi pe lua iunite. O le faailo e taua mo le fuafuaina o le aofaiga o le hormone puupuu (o le masani masani mo taumafataga taʻitasi e mai le 1 i le 8 iunite). O le numera atoa (24 iunite pe sili atu) e taua mo le fuafuaina o le fua o aso taʻitasi o fualaau faʻatau fualaau oona. Faʻasagaga o se vaega itiiti o meaai, faʻalauteleina faaletino ma faalelagona, matelaina, manua, i le taimi o le faʻasologa, o le faailo ua faʻaititia e 2 taimi,
  • basal. O lenei ituaiga o togafitiga o inisalini e taua tele e faatumauina ai le mausali mausali o le kulukose o le toto, le ala sili ona lelei o metabolic processes.

Tuua Lau Faamatalaga