Mafuaʻaga o le Tomaʻi Pancreatic Cancer

O lenei ituaiga o kanesa e seasea ona tupu, o le faʻamaumauga mo le 4% o faʻamaʻi uma. O le mea e leaga ai, o le carcinoma - o le oncology o le pancreas - o loʻo i ai le faʻavauvau o suʻesuʻega mo togafitiga, ae o suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai le lelei o le faʻaaogaina o le leitiola ma le taotoga. Faʻaauauina le faʻaleleia atili o metotia faafomaʻi.

Mafuaʻaga o le Tomaʻi Pancreatic Cancer

Pancreatic neoplasm i le silia ma le afa o mataupu o loʻo matauina i tagata gasegase e sili atu ma le 50 tausaga, aemaise lava i alii nai lo tamaitai. O le numera o nei tagata gasegase o loʻo ola i tausaga talu ai nei, lea e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le siosiomaga ma se suiga i meaʻai. Soʻo se vaega o se okeni (tino, poo le ulu, poʻo le siʻu) e mafai ona faʻaalia i se fomaʻi, ma ei ai lona lava faʻamaʻi faʻamaʻi e tusa ai ma le tuʻufaʻatasia o le ICD. O le kanesa ulu e sili atu ma le 70% o mataupu uma, o le masani masani o le tumo o le adenocarcinoma, e mafua mai i le githular epithelium o le gland.

O mafuaʻaga tuusaʻo o le kanesa o le pancreatic e leʻi i ai, ae o aʻafiaga e aʻafia ai ona mea tutupu e matauina:

  • faʻamaʻi o le okeni lava (palacreatitis chronic, cyst, polyps, adenoma),
  • Crohn's faamaʻi
  • cirrhosis o le ate
  • ulcerative colitis
  • maʻisuka malosi
  • ava malosi, ulaula,
  • vaega taua
  • leai se faamalositino
  • tulaga faigatā (galue ma vailaʻau),
  • cancer o isi totoga
  • afaina.

Faatasi ai ma mafuaʻaga, e le o faʻatulagaina meaʻai e leʻo faʻatulagaina. O le aʻafiaga o le faʻamaʻi e faʻateleina i le sili atu o gaʻo ma meaʻai o aano o manufasi i meaʻai, faʻateleina le faʻaaogaina o siusa, ulaula meaʻai. O nisi o tagata maʻi o le kanesa e iai suʻesuʻega faasaienitisi e iai le faʻagataina o mea taumafa ma le tele o meaʻai e maualalo i le lycopene ma le seleni, o antioxidants o loʻo maua i tamato, nati, cereals.

Pancreatic Cancer Symoms

O siama ei ai DNA eleelea e foliga mai e foliga mai i totonu o le tino, faatasi ai ma se faaitiitia o le puipuiga malu e faasaga i le talaaga o auala e puipuia ai le lalo, ua amata ona fevaevaeaʻi lelei, lea e mafua ai le oncology. O faʻafitauli o le kanesa o le pancreatic masani e masani ona le toeitiiti oʻo mai seia oʻo i le amataga o le 4th stage o le maʻi. O le tumutumu o loʻo faʻaalia o se maʻi faʻamaʻi e faigata ona iloa i le amataga. O lona ata o le falemaʻi e eseese lava i gasegase eseese, e suia mai se nofoaga faapitoa o le faʻavaeina i totonu o le okeni.

O faʻamaʻi o le kanesa o le pancreatic i le amataga o taimi e masani ona tutusa ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi o loʻo i ai faʻamaʻi faʻapitoa:

  • tiga o le manava, afaina,
  • lagona mu i totonu o le manava
  • manava manava, o le i ai o gaʻo i totonu o le nofoa,
  • siva, galala
  • pogisa pouliuli
  • paʻu o le mamafa ma le manava,
  • vevela, fiva.

Pancreatic Cancer Diagnostic

Mo se faʻamaoniga maumaututu o le siakiina, e manaʻomia le toesea o faʻafitauli o le kanesa o pancreatic. O le taitaia o se seti muamua o suʻega toto ma suʻesuʻega, o suʻesuʻega o le ate e mafai ona fautuaina ai le atinaʻeina o neoplasms mamaʻi. E faapefea ona siaki le pancreas mo le kanesa? O le faʻamautinoaga saʻo e mafai ona fuafuaina i le tele o suʻega:

  1. Faʻaipoipoina o le manava
  2. faʻatulagaga faʻasolosolo,
  3. MRI (ata faʻataʻitaʻi magnet),
  4. ERCP (endoscopic retrograde cholangiopancreatography),
  5. ata o le gaosiga o meaola,
  6. endoscopic retrograde cholangiography,
  7. laparoscopy (biopsy).

O le faʻamaonia saʻo o se fomaʻi e mafai ai ona faʻaaogaina metotia fou o suʻesuʻega meafaigaluega. O se tasi o faailo autu o le oncology o le faʻaogaina lea o le toto o le okeni, ae o nisi taimi e maua ai le pancreatitis, e faigata tele le siakiina o le eseesega. Ua faia e le fomaʻi se lipoti faafomaʻi mulimuli i luga o le faavae o se biopsy, suʻesuʻega o talafaasolopito.

Laasaga Pancreatic Cancer

O le alualu i luma o le Tumo ua vaevaeina i ni vaega se fa. O nei vaega o le kanesa ei ai le maualuga o le ola. Ua maitauina e faapea:

  • I se tulaga o le kanesa o le pancreatic, e le o iloa le neoplasm, e leai ni faʻailoga.
  • O le paʻu i le 1st stage e le sili atu i le 2 cm i le isi itu. E faʻatagaina ituaiga uma o gaioiga.
  • I le vaega lona lua, o le neoplasm o loʻo faʻatuina i le tino o le gland, o lona siʻusiʻu poʻo le ulu e aunoa ma ni mea e le lelei i totoga vavalalata. O le tulaga e tuufaatasia ai le leitio / chemotherapy faʻatasi ai ma togafitiga, faʻalavelave poʻo le atoa o le okeni.

I le taimi lona tolu, ua afaina ai neura ma vaʻa toto. O le tumutumu ua faaitiitia mo se taimi le tumau ona o le chemotherapy. Tuʻuina o togafitiga, faʻaitiitia o le taulaʻi ma le puipuia o metastases i le pancreas, faʻateleina le ola mo le tausaga. I le taimi mulimuli, e le o toe pulea le ola i le ola. Neoplasms e aofia ai le ate, ponaivi ma mama. Ascites e atiina ae - o se natuma uiga o le peritoneum i le kanesa. O le vaʻaia o metastases mai le nofoaga o aʻoga e aʻafia ai le togafitiga, lea e naʻo le faʻaitiitia o le tiga. O le faʻamoemoe o le ola i le vaega lona 4 e le silia le 5 tausaga.

Togafitiga o le Cancer Pancreatic

O se tumo o lenei okeni e togafitia togafitiga. O le vave lava ona faʻatautaia le tagata maʻi, o le sili atu lea o le lelei o le fomaʻi. O tagata maʻi e maua ai se maʻi mama e masani lava ona faʻamalolo atoatoa. O le kanesa Pancreatic e le mafai ona faʻamalolo; o lona ala o loʻo i ai se faʻaaliga leaga. E naʻo le 15% o tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina, ae le mafai ona faʻaaogaina isi gaʻo.

I le amataga o le kanesa, ua faia ai le pancreatoduodenal resection, lea e aveesea ai le okeni (atoa pe o se vaega) ma le duodenum, ona sosoo ai lea ma le toefuataiga o le auala o le talo. Togafitiga o le kanesa o le pancreatic aofia ai isi metotia o le faaumiumi o le ola, tolopoina o le maliu o le tagata maʻi - o le leitio ma le chemotherapy, lea e faʻaititia ai le tumo. Ina ia faʻamaonia le faʻaalia o le maʻi, faʻamalieina le tiga, faʻaaogaina le meaʻai.

Pancreatic Cancer Diet

O meaʻai talafeagai lelei mo le kanesa o le pancreatic o se tasi o vaega o le toe faʻaleleia. O meaai e tatau ona kuka, tao tao pe uʻu i sina vaega o masima, e aunoa ma ni mea manogi. Faʻatau meaʻai, meaʻai falai e tatau ona lafoai uma. O le kofe kapalai e fautuaina i nai tootoo, o le tea e vaivai le gaosia. Alu faasaina, meainu ma le kesi, meaʻai ma mea e tao ai falaoa. E le fautuaina le iʻa malosi.

Pancreatic Cancer Prognosis

E toafia e nonofo i le kanesa o le pancreatic? E naʻo le 3% o tagata gasegase e mafai ona ola i le lima tausaga talu ona maeʻa faʻamaonia. Pe a iloa se maʻi mama, o le faʻasolosolo mo le kanesa o le pancreatic e le lelei, e le silia le tausaga o le olaga. O le faʻamatalaga faanoanoa o loʻo faʻamatalaina i le iloa o le kanesa i le taimi mulimuli (70% o le siama) ma tagata matutua, ma o le aveesea o le tumo e le mafai ma e le mafai ona togafitia le maʻi.

Pancreatic Cancer Prevention

O fua e puipuia ai faʻamaʻi matautia e avanoa mo tagata uma. O se vaega taua i le puipuia o le kanesa o le pancreatic e faia i se paleni paleni e aunoa ma se pulu, faatasi ai ma se tapulaa o meaʻai gaʻo ma le tausisia o se taumafataga o meaai. E tatau ona lafoai amioga le lelei (tapaa, ava malosi). E tatau ona faʻaauau ona suʻeina suʻesuʻega faafomaʻi, fai togafitiga puipui, togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi i se taimi tatau.

Mea e le lelei

O le ono tulai mai le kanesa o pancreatic e faateleina i le taumafaina o le tele o aano o manufasi e maua i le gaʻo manu. O meaola manu e maua ai le aʻafiaga le lelei, ao latou faʻaaogaina le gland i se auala sili atu.

A maeʻa ona 'ai meaʻai, e masani ona maua e tagata le tiga i le pancreas. O le ulaula, sili atu le suamalie poo meaʻai vevela, faʻapea foi ma oloa ua uma ona faʻaaogaina tekonolosi, o loʻo i ai se aafiaga le lelei; o nei mea uma ma mafuaʻaga e ao ona amanaʻiaina ma iloiloina.

O suiga faʻapitoa i siama o le gland e mafai ona tupu ma le faʻaaogaina o oloa nei:

  • meaʻai vave
  • meaai e mafai ona kuka
  • ava malosi
  • mea inu gaʻo
  • sipuni.

O nei oloa o loʻo aofia ai faʻamalosi tino e mafai ona mafua ai le faʻavaeina o sela maso, lea e mulimuli ane liua i maʻi mama ma le kanesa.

E taua le iloa o lalo ole aʻafiaga o le ava o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le galuega faalilolilo a le pancreas!

O hormonia gaosia o loʻo tumau pea i totonu o le okeni ma auai i faiga faʻaleagaina o loʻo tutupu i le epithelium. E masani lava, e tupu le pancreatite le tumau pe a inupia le ava malosi, ae e tatau ona e manatua o lenei tulaga o se mea faigata, ma o le isi tulaga o lona atinaʻe o le kanesa.

Lelei lelei, o se fuainumera tele o fualaau aina ma fualaau faisua e faʻaitiitia ai le lamatia o le kanesa o le pancreatic. O se vaega taua tele e faia e le taumafataga. Afai e te 'ai pea ma' ai le tele o mea taumafa i le taimi e tasi, o le mea lea e tupu ai se uta tele i luga o le gland, ao meaʻai faʻamavae e fatuina ai le pulega lelei o le okeni.

O le aʻafiaga e aʻafia ai galuega faʻapitoa, lycopene ma seleni o loʻo maua i fualaau mumu ma samasama

Mo tagata ulaula ma se taimi uumi, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le kanesa o le pancreatic e sili atu le maualuga. O le ulaula ulaula tapaa e aofia ai le tele o manuʻa, o mea ia e mafua ai le fausia o siama atypical i le tino o le tagata.

Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) e matua afaina ai le gland. E mafai ona latou faʻaosoina le faʻaogaina o le tino i totonu o tino uma. O le ulaula foi e tau atu ai i le paʻu o le talo o le pancreas. O lenei mea e mafua ai suiga faʻapitoa i le okeni ma e mafai mulimuli ane osofia ai faʻamaʻi faʻamaʻi, ma le kanesa. I nisi auiliiliga e uiga i mea ulaula i pancreatitis, e mafai ona e faitau i la matou 'upega tafaʻilagi.

E iloa lelei i tagata e ulaula, o le kanesa o le pancreatic e tusa ma le faatolu ona sili atu taimi e masani ai nai lo tagata e le ulaula tapaa. Ae o lenei faatosinaga e mafai ona toe suia, ma afai e te alo ese mai ulaula mo ni nai tausaga, o le a tumau le tulaga.

O mafuaʻaga o loʻo i luga o le fogaeleele, ma afai e te le faia ni laasaga e taofi ai masani leaga, o le kanesa e mafai ona avea ma faʻaoga tatau o le ulaula tapaa.

Vaʻaiga faʻasologa

I le tusa ma le 10% o mataupu o le kanesa o le pancreatic, o isi tagata o le aiga na maua foi se faʻamaʻi faapena. Afai o le isi o le aiga (tuagane, matua) e i ai se ituaiga o siama, ona faateleina lea o le lamatiaga.

O lenei tulaga i le atinaʻeina o neoplasms mama o le gland e fesootaʻi ma le tele o genes. Ae o lea e leʻi maua ai se nofoaga patino i la latou filifili e nafa ma lenei faiga.

O le maʻi suka

O le aʻafiaga o le maʻi mama e matua faateleina i le i ai o le maʻisuka. O mafuaʻaga ua leva ona lauiloa - e le lava le faʻasologa o inisalini e mafua ai le hyperglycemia (o le faʻateleina o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto), lea e faʻalavelave ai le gaioiga o le tino atoa.

I le avea ai o se tulafono, i le va o nei faʻamaʻi e lua ona itu. Talu ai ona o le gaosia o le inisalini e tupu mai i le pancreas, o le totoʻa o le okeni e ono mafua ai le vevela o le maʻisuka.

Isi mafuaaga o le oncology

O le pancreatitis o aso e mafua ai le faʻaosoosoina o le faʻaogaina o le inflammatory process in the pancreas, lea e faʻapupulaina ai le ono tulai mai o le suiga le lelei o fausaga. Afai e le o togafiti le togafitiga poʻo le le faʻasalalauina o togafitiga, o le a vave ona oʻo mai ni faʻafitauli, e ono oʻo mai ai se maʻi mama.

Talu ai ona o le pancreatitis e mafua ai le pipisi pea o le pancreatic ducts, o le mealilo na faia e lenei okeni e amata ona paʻu. E mafai ona i ai i totonu o le vai le gaosiga o le Carcinogenic, o le aafiaga faaumiumi lea i luga o le epithelium o le okeni e mafai ona oo atu ai i le fatuina o siama vaivai.

O se lamatiaga tele i le uiga o le suiga i totonu o se tui pipili o le adenoma pancreatic. I le taimi muamua, o loʻo i ai se uiga amiolelei, ae o nisi taimi e mafai ai ona tupu le faʻaleagaina (suiga i se faiga leaga).

O loʻo i ai se ituaiga o tumutumu, lea, e tusa ai ma nisi o saienitisi, o ni kanesa o le maualalo o le palasi. Afai e vave aveeseina le adenoma o le goto e ala i le taotoga, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le kanesa e faʻaaogaina aunoa.

O le Cirrhosis o le ate e mafai foi ona oʻo atu ai i ni maʻi mama o le pancreas. I lenei tulaga, o suiga faʻaleaganuʻu e tupu i totonu o le ate o meaʻai ma vailaʻau faʻasaina e faʻapipiʻi i totonu o le gaʻo i luga o le talo.

Mafuaaga ma le le atoatoa o le tino

O mafuaʻaga nei o loʻo i ai le leai o se gaioiga ma le mamafa, e mafai foi ona oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi pipisi. O le suesueina o tagata ei ai le numera o le numera tele o le tino na faaalia ai ei ai suiga i le fausaga o le pancreas, lea i lalo o nisi tulaga e mafua ai le kanesa.

I le taimi lava e tasi, o le siakiina o tagata ei ai le mamafa masani, oe masani ona faʻamalositino ma taʻitaʻia se olaga ola saʻo, o loʻo faaalia ai o lo latou paʻu o loʻo i totonu o se tulaga malulu ma e leai ni faʻailoga o le atinaʻe o faʻamaʻi.

O le togafitiga mo le mama o le tino o le pancreas ua fuafuaina i le tulaga o le faamai, o le matua o le maʻi ma le i ai o faamaʻi pipisi.

Aafiaga o tausaga ma le tagatanuu

O le lamatiaga o le kanesa o le pancreatic ua faateleina i le matua. E masani lava, o sea ituaiga o siama ua faia i tagata e sili atu nai lo le 45 tausaga. Pe a ma le 90% o tagata gasegase e maua i le glandular tumutumu e silia i le limasefulu lima tausaga. Ae o le talavou e le avea ma se faʻalavelave i le atinaʻeina o le kanesa i le i ai o nisi tulaga faʻafitauli.

Ae mo le tagatanuu o tagata gasegase, o le kanesa o le pancreatic e tele ina iloa i sui o tagata uliuli nai lo tagata Asia ma tagata papaʻe.

E mafai ona tutupu faʻamaʻi faʻaleagaina o le pancreas i taimi o gaioiga i galuega faʻalavelave matautia, faʻatasi ai ma fesoʻotaʻiga faifai pea ma mea oona. O loʻo faia, mo se faʻataʻitaʻiga, i le faagasologa o le gaosia o le suauʻu poʻo le koala.

E taua le iloa o mea e ono aʻafia ai e le o mafuaʻaga tuusaʻo o le kanesa o pancreatic. O nisi tagata atonu ei ai mea uma e lamatia ai, ae latou te le maua le kanesa. I le taimi lava e tasi, o lenei faʻamaʻi e aʻafia ai isi tagata, e tusa lava pe leai ni mea e manaʻomia muamua.

O faʻapogai autu o le kanesa o le pancreatic

O le uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia ni faʻaaliga eseese. I le avea ai o se tulafono, o faailoga ma faailo o le kanesa o le pancreatic e le mautonu ma leai se faʻamaoni, o lea atonu e le tali atu se tagata ia i latou ae le masalomia le faʻamaʻi.

O le kanesa Pancreatic e mafai ona tupu lemu, mo ni nai tausaga, aʻo leʻi amata ona oʻo mai ni faʻamatalaga maʻoti, e faʻaalia tonu lava lenei maʻi. Mo lenei mafuaʻaga, e matua faigata lava le faʻamaʻiina o le maʻi mo le tagata maʻi ma le fomaʻi.

E i ai ni faʻamaoniga e mafai ona fesootaʻi ma le kanesa o le pancreatic, ae e masani lava e leai ni mea patino ma masani ona mafua mai i isi gaioiga. O le mea autu o le mea e taua. E tupu pe a tapunia le pulelele ma o le talo e ulufale i totonu o le toto.

I tagata gasegase ma le jaundice, o le urini e pogisa, o loʻo i ai se stove omea, o le paʻu ua paʻu, o mata e lanu samasama. Ona o le maualuga o le bilirubin, e ono foliga mai ai le paʻu o le paʻu.

O le tele o taimi, e mafua mai le jaundice ona o le gallstone o le maʻi, ae o nisi taimi o ona foliga vaaia e ono mafua ai le kanesa o le ulu. O le Jaundice e fesootaʻi ma le faia o gallstones e masani lava ona o faatasi ma se tiga matuia. O le kanesa o le Pancreatic e faamatalaina i le "jaundice leai se tiga."

E le gata i lea, o gasegase e maua i le kanesa o le pancreatic e masani lava ona i ai ni faafitauli i le tino o le tino, ma o faailoga nei:

  • taʻavale
  • mimiti
  • mativa leaga
  • paleni mamafa
  • manava manava

O nei faʻamaoniga e mafua mai i le tuusaʻoina o se tumutumu i totonu o le vaega o meaʻai pe afaina ai le namu. Afai o le gastrointestinal tract ua poloka i se pulu, ona amata ai lea e le tagata maʻi ona gasea ma tiga, sili atu pe a uma ona 'ai.

O se faailoga iloga o le kanesa o le pancreatic o le faaputuputuina o le tele o le vai i totonu o le tino. O lenei tulaga e taua o ascites. E lua mafuaʻaga autu e saofagā i lona atinaʻe:

  1. O loʻo i ai se faʻafefe o le toto toto mai le manava i le ate ma le faʻalauteleina o le faʻamaʻi. O le iʻuga, e tafe atu le vai i totonu o le lua.
  2. O le salalau o se paʻu o le pancreatic i totonu o le lua.

O le vai e mafai ona faʻaputuina i ni voluma tetele ma e oʻo lava i le faʻaaogaina o le manava, ma faʻaosofia ai. I nisi o tulaga, e mafai ona faasaʻo le faagasologa i le fesoasoani o togafitiga fualaau (faʻatau togafitiga). O nisi taimi e manaʻomia ai e le tagata maʻi le faʻasolosolo.

Faʻapuupuu e uiga i le kanesa o le pancreatic

  • Pancreas cancer, pancreatic carcinoma, poʻo le kanesa o le pancreatic o igoa ia o le maʻi, lea o le a talanoaina i lenei tusiga.
  • O le maʻi e tupu pe a, pe o le a lava le mafuaʻaga, e amata ona vaevae faʻamalosi ma le le talafeagai ia sel.
  • Ona o le nofoaga o le pancreas, e mafai ai e se neoplasm leaga ona atiae mo se vaitaimi faapitoa ae leʻi oʻo mai ona o ia lava i faailoga.
  • O lenei maʻi e mafua ai le gasea, e mafua ai le le lava o le manaʻo, mamafa ma foliga vaaia o vaivaiga.
  • E mafai ona faʻamaloloina le kalokinoma pancreatic pe a fai ua iloa muamua i le amataga ma e leʻi amata ona salalau atu i isi totoga.
  • I totonu o le faletusi o vailaau o loʻo i ai le tele o togafitiga faʻaaoga e togafitia ai lenei maʻi.

Maʻi Description

O le kanesa Pancreatic e nafa ma le 5% o maliu uma mai maʻi mama i le lalolagi atoa i tausaga taʻitasi. E masani lava o lenei ituaiga o kanesa ua taua o le "lemu," aua ua ia tautino mai o se tamai auupega o faailoga, lea e faaopoopo i ai e le o ni mea patino. Mo lenei mafuaʻaga, o le toʻatele o tagata gasegase e maua i na o taimi e tuai.

O le kalokinoma pancreatic e masani ona afaina ai tagata matutua nai lo le 50 tausaga. I le taimi o suʻesuʻega, o le tele o tagata gasegase e 65 i le 80 tausaga. O le aʻafiaga o faʻamaʻi i tagata e sili atu le maualuga nai lo tamaitai.

O le pancreas e loloto i le pito i luga o le abdomina. E siosiomia e le manava, tootoo ma isi totoga. O lona uumi e ono inisi, ma o le foliga e foliga mai o se uumi uumi lalata - i le tasi lima e lautele ma i luga o le isi vaitusi. O le pancreas ua vaevaeina i ni vaega se tolu: o le lautele o le vaega ua taua o le ulu, vaapiapi - o le siʻusiʻu ma le ogatotonu - o le tino. I le totonugalemu o lenei okeni e pasi atu ai le papa pancreatic duct.

Pancreas o se gland e faia ai ni galuega autu se lua: o mealilo pancreatic ma maua ai ni homone, o le tasi o ia o le inisalini. O fualaau o loʻo i ai le puipuiga e taʻua o le enzymes e fesoasoani e faʻatau meaai. Aʻo manaʻomia, e faʻamaonia e le pancreas nei enzymes i totonu o le tino. O le tino pacreatic o loʻo tafe atu i totonu o le ate o le ate ma le paʻu o le ate, lea e ave ai le talo (o se vai e fesoasoani ai i le faʻapalaina o meaai). O nei mea uma e lua e fausia ai se ala masani e tatala i totonu o le duodenum - o le vaega muamua o le inumaga laiti.

O hormones pancreatic fesoasoani i le tino e faʻaaoga pe teu ai le malosi mai meaai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le inisalini e aʻafia i le puleaina o le kulukose o le toto (se punaoa malosi). Pancreas e faʻaalia lenei mea ma isi hormones pe a manaʻomia e le tino. Latou te ulu atu i le toto ma malaga atu i tulimanu uma oo tatou tino.

E mafai ona tupu le kanesa pe a amata ona fevaevaeaʻi siama mo nisi mafuaaga i se tulaga e le mautonu ma le feteenaʻi ma le faatulagaga masani. E mafai ona latou ulu atu i mea vavalalata ma faʻaumatia i latou. E le gata i lea, o le kanesa o le kanesa e mafai ona vavae ese mai le uluaʻi (uluaʻi) tumutumu ma ulufale ai i le toto poʻo le faʻaogaina o le tino. I lenei auala, o le kanesa ua salalau, ma fou fou o loʻo faia i isi vaega o le tino e taʻua o le metastases.

O le pancreas e mafai ona avea ma nofoaga fanau mai o nisi ituaiga o kanesa. O le tele o neoplasms o le eleele e amata ona tupu i totonu o paipa e ave ai le sua o le pancreatic. Ae o se ituaiga o le kanesa o le pancreatic e seasea ona tupu mai e mafai ona tupu mai i sela na gaosia e le insulin ma isi hormones. O na ituaiga e taʻua o tama teine ​​po o tamaʻitaʻi o Langerhans, ma o le kanesa lea e afaina ai i latou ua taua o le cellletlet cell. A o tuputupu aʻe le kanesa, e mafai e le paʻu ona osofaia gaʻo i tafatafa o le pancreas. O le manava ma le tootoo laitiiti. E le gata i lea, o siama e maua ai le tumutumu muamua e mafai ona feaveaʻi i le lymph codes poʻo isi totoga: ate poʻo le mama. O se faʻataʻitaʻiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e ono mafai pe a oʻo i le maualuga o le paʻu.

Mafuaaga ma tulaga lamatia

Ona o le tulaga o le pancreas, e mafai ona ola le neoplasm leaga o lenei okeni aʻo leʻi aliali mai ni faʻamaoniga. E le gata i lea, e tusa lava pe faʻaalia e le faʻailoga ia i latou lava, e mafai ona latou matua maualalo pe atonu latou te le iloa. Mo mafuaʻaga nei, o le kanesa o le pancreatic e matua faigata lava ona iloa i se taimi vave. I le tele o tulaga, i le taimi e iu ai ina iloa e uiga i le i ai o le paʻu, e foliga mai ua faalauteleina ona ave i tua atu o le gland.

O le nofoaga ma le tele o le paʻu e mafua ai ona faʻaalia. Afai o le neoplasm o loʻo i luga o le ulu o le pancreas, e poloka poloka o le talo ma e le faatagaina le talo e ulufale i totonu o le manava. I lenei itu, o le paʻu ma le paʻepaʻe o mata e lanu samasama, ma o le urini e faʻapogisa. O se tulaga talitutusa e lauiloa o le jaundice.

O le kanesa, e afua mai i le tino poʻo le siʻu o le pancreas, e masani lava ona le mafua ai se faʻagaloga seʻia oʻo ina tupu aʻe le tumo ma felafolafoaʻi. Ona i ai lea o le tiga i le pito i luga, lea e maua i nisi taimi le tua. O lagona tiga e faʻateleina pe a uma ona 'ai ma fai se tulaga faʻasaga. Afai e te agai i luma, o le tiga e masani ona alu.

O le kaponeka o le pancreatic e mafai ona mafua ai le gaogao, le lava le fiaʻai ma le mamafa, ma vaivaiga.

Afai o le pancreas e aafia i le kanesa o le islet cell, o le a gaosia ma faʻamalosi tele le insulin ma isi hormones. Ona mafai ai lea e le tagata ona maua vaivaiga po o le vevela, uila, musele maso poo le manava.

O faʻamaoniga uma o loʻo i luga e mafai ona taʻu mai ai le iai o le kanesa. Ae o le tele o taimi, o le mafuaʻaga oo latou foliga mai atonu o isi faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. Afai latou te le pasi, e tatau i le tagata maʻi ona saili se fesoasoani faafomaʻi. E na o luga o faʻataʻitaʻiga faapitoa e faia e fomaʻi fomaʻi e mafai ai ona faʻamautuina se faʻamaonia saʻo.

Faʻailoga

Ina ia mafai ona faʻavae le mafuaʻaga o faʻamaoniga, ole a fesili le fomaʻi i le tagata maʻi i le auiliiliga o talafaasolopito o le soifua maloloina ma faia se suʻega, e pei ona faatonuina ai le toto, urine ma feces.

E mafai e le fomaʻi ona faʻaaoga auala nei e sailiili ai:

  • X-ray o le pito i luga o le gastrointestinal tract (o lenei auala e masani ona taʻua o le taliaina o le "barium porridge"). O se faasologa o x-ave o le digestive tumutumu pito i luga e ave pe a uma ona foloina e le tagata maʻi se tuusaunoa o le barium sulfate. O lenei vailaʻau e faʻamalamalamaina ai le ala o okeni i lalo o le x-ray.
  • Faʻataʻotoga faʻatusatusaina o suʻesuʻega (CT). Faatasi ai ma le fesoasoani a se masini komepiuta komepiuta komepiuta, ua maua ai ata o totoga i totonu. O le tagata maʻi o loʻo taʻoto i luga o le laulau CT, o loʻo faʻataʻamilo i se liʻo, ao faʻapipiʻiina le ata. Aʻo leʻi suʻe, atonu e talosagaina le tagata maʻi e inu se vaifofo faʻapitoa, faafetai i le mea o le a sili atu ona iloagofie ai le gasegase.
  • Faʻaauau foliga faʻamaonia (MRI). O lenei metotia e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o se maneta malosi e fesoʻotaʻi atu i se komepiuta. O le masini MRI e tele tele, i totonu o le maneta o loʻo i ai se faʻapitoa faapitoa e tuʻu ai le tagata maʻi. O le masini e faʻatonutonu ai le tali a le tino i se maseta, lea e liliu ma faʻaaogaina e le komepiuta e fatu ai se ata faʻataʻitaʻi o totoga i totonu.
  • Faʻamatalaga faʻasolosolo O lenei metotia o faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai galu malolosi o le ultrasonic lea e le mafai e se tagata ona pikiina. O se tamaʻi leo e taʻitaʻia i totonu o le manava o le maʻi. Na te le lagonaina, ae o le leo e atagia mai i okeni, i luga o le faavae latou te maua ai se ata e taua o se echogram. O faʻamatalaga e faʻaalia e siama fomaʻi e ese mai i faʻalogo o le tino mama. O sea suʻesuʻega e faʻatuatuaina pe a suʻeina tagata o le tino. O tuʻuina atu o se tagata e sili atu le mamafa e mafai ona faʻasaʻo faailoga.
  • Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP) o se suʻesuʻega o le setete o le mulilua masani ma pusa pancreatic e faʻaaoga ai x-ave. O se fomaʻi e faʻaititia se tui umi umi (endoscope) e ala i le faai ma le manava i totonu o le togafiti laiti. Ma, o le faʻatusatusaina ole auala e tuiina i totonu ole ao ma ave avega x-ray. O lenei faiga e faʻatinoina, e pei o se tulafono, i lalo o le faatosinaga a le vaalele.
  • Epioplasty coronary percutaneous (PTCA). E faʻapipiʻi se nila manifinifi i totonu o le ate e ala i le pupuʻu o le paʻu i le itu taumatau o le lua. O se vali e tui i totonu o le talo o le ate, mulimuli ane e mafai ona e vaʻai i luga o x-ray o loʻo i ai pusa.
  • Angiography: o se sui faʻapitoa faʻapitoa e tuiina i totonu o toto toto, ma faʻaalia i x-ave.
  • O le biopsy (o le aveina o se fasi mea) o se masalosalo o le faʻavaeina poʻo le fusiina o puʻu (i le taimi o le ERCP) o le a maua ai se faʻamaoniga saʻo.
  • O se ituaiga o suʻega toto, e pei o faailoga o le kuluma, e mafai foi ona fautuaina e lau fomaʻi.

Pe a faia se suʻesuʻega, e tatau ona amanaʻia taunuuga o nei suʻesuʻega uma. O faʻamaumauga na maua e fesoasoani e malamalama ai i le maualuga o le alualu i luma o le faʻamaʻi, i se isi faaupuga, faʻatautaia lana faʻataʻitaʻiga.

E tolu laasaga o le kanesa o le pancreatic:

  • O le tulaga i le lotoifale na afaina ai le paʻu o le maʻi. I le avea ai o se tulafono, i lenei tulaga, e mafai ona faʻamaloloina le kanesa i le taotoga.
  • O le kanesa o loʻo i ai i le lotoifale o loʻo agaʻi i luma atu o le pancreas ina ia mafai ai ona pipiʻi i autafa o totoga.
  • O le carcinoma Metastatic e faʻamaonia i le mea moni e ala mai i le toto toto e oʻo atu ai i totoga mamao mai pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, o mama.

Saunia mo se asiasiga a se fomaʻi

O le tele o tagata ua aafia i le kanesa e mananao e aʻoaʻo le tele e mafai ai e uiga io latou gasegase, e aofia ai le filifiliga i le taimi nei o auala togafitiga, ina ia mafai ai ona faia se vaega malosi i le faia o faaiuga e uiga i togafitiga. Pe a logoina se tagata i lona maʻi mataʻituina o le kanesa, teteʻi, faʻafitia, ma le fefe o le a avea ma tali masani i lenei tala fou. O faaputuga o lagona latou te feagai e mafai ona taofia ai i latou mai le iloiloina o fesili uma o le a latou fesili atu ai i le fomaʻi. O le mea lea, o le a aoga tele le faia o se lisi. O nisi tagata gasegase foi e mananao e iai se tagata o le aiga po o se uo e auai i le taimi o feutagaiga a le fomai e mafai ona auai i le talanoaga, tusia ni tala ma na o le faalogo.

E le tatau i tagata maʻi ona fesiligia a latou fesili uma pe manatua uma tali i le taimi e tasi. O le a latou maua le avanoa e fai atu ai i le fomaʻi e faʻamatala se mea pe tuʻuina atu faʻamatalaga faaopoopo. O nisi ia o fesili e ono mafai e tagata gasegase ona tali muamua aʻo lei amataina se togafitiga:

  • O le a loʻu maʻi?
  • O le a le tulaga o loʻo i ai le maʻi?
  • O le a le filifiliga o togafitiga togafitiga? O le a le mea o loo suitulaga ai i latou taitoatasi? Ma o le a le metotia o togafitiga e te fautuaina? Ma aisea e saʻo ai?
  • O a ni aʻafiaga ma aʻafiaga o aʻafiaga o auala taʻitasi?
  • O a oʻu avanoa o se manuia togafitiga manuia?

E masani lava ona faigata le faʻamalolo mai le kanesa o le pancreatic ona o le tuai ona suʻe togafitiga faafomaʻi. E le mafai ona faʻamalolo tagata mamaʻi i le tulaga o le kanesa poʻo le faʻaalia o metasisi. Ae ui i lea, e tusa lava pe faʻalauteleina le faʻamaʻi, o togafitiga e mafai ona faʻaleleia atili ai le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi e ala i le tuʻuina atu o le puleaina o faʻamaoniga poʻo faʻafitauli o le kanesa. Pancreas o le kanesa o le kanesa e masani ona pa'ū i lima taulima o se vaega o tagata tomai faapitoa e aofia ai fomai tipitipi, chemotherapists, oncologists, radiologists ma endocrinologists. O le filifiliga o togafitiga e faalagolago i le ituaiga o kanesa, tulaga ma le soifua maloloina lautele o le maʻi. O le mea moni, o le upu mulimuli i le filifilia o se metotia o togafitiga e tuʻuina atu i le tagata maʻi.

O le kanesa lea o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le pancreas poʻo ua salalau solo e mafai ona faʻamaloloina e ala i taotoga. I le avea ai o se tulafono, e faia faʻatasi ma le chemo- ma le leitiola. O isi tagata suʻesuʻe i luga o fomaʻi latou te manaʻo e faia nei togafitiga i le lua i le tolu masina aʻo lumanaʻi le taotoga, ao isi na mulimuli mai. I nisi o nofoaga tutotonu, o le tagata gasegase e faʻaalia i le faʻamalama ile taimi o taotoga.

O le faʻamalosiga o le taotoga faʻapitoa, o lea e na o le fomai tipitipi e mafai ona faia. I le taimi o le taotoga a Whipple, o le ulu o le pancreas, duodenum, vaega o le manava, pelelele ma le vavao lata ane ua aveesea. O le kanesa o le tino poʻo le siʻu o le pancreas e manaʻomia ai le atoa o le pancreatectomy (aveesea uma o le pancreas, duodenum, gall jugle, lelele, lega, ma le lymph). O le mea e leaga ai, i le taimi o le taotoga, e masani lava ona maua e fomai tipitipi le alualu i luma o le kanesa nai lo foliga vaaia i luga o ata, ma taofi le faagasologa o taotoga. E le fautuaina e alu i lalo o le naifi a le fomai tipitipi, e faʻatatau i se faʻamalositino, pe afai e le mafai ona aveese le pancreas atoa.

E manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi taimi eseese e toe faʻaleleia ai mai le taotoga. I le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma se suega faigata, e mataʻituina ma le totoʻa e le au fomaʻi meaʻai a le tagata maʻi ma siaki lona mamafa. I le taimi muamua, e mafai ona fafagaina e gasegase meaʻai vai. Ua tuʻuina atu foi ia i latou ni laʻau o loʻo tuʻuina atu i le tino ni meaʻai faaopoopo. Ona maua lea o meaʻai malolosi. E masani lava pe a uma le taotoga, e faʻaititia le maualuga o hormones ma enzymes pancreatic. I lenei itu, o faigata i le galoina o meaai ma le ausia o se tulaga talafeagai o le kulukose i totonu o le toto e mafai. O lau fomaʻi o le a fautuaina se meaʻai talafeagai ma faʻamalosi vai e faʻamalolo ai nei faʻaʻailoga, e pei o enzymes poʻo hormones (aemaise ile inisalini).

E mafai ona e mauaina nisi faʻamatalaga e uiga i meaʻai a tagata o loʻo maua i le kanesa mai le tali tutusa o lenei tusiga.

Afai e le mafai ona aveese atoatoa le tumo, e le mafai ona taoto le taotoga e fesoasoani e faʻamafiesea ia faailoga, o le taimi e poloka ai le inumaga po o le talo. Mo lenei mea, ua faia se taʻaloga poʻo se faʻasalaga.

Afai tatou te talanoa e uiga i le gasegase o le kanesa i le lotoifale, o le taotoga e le o se faamalologa. E pei ona taʻua i luga, e naʻo le faʻaaogaina o faʻamaoniga o le faʻalavelave, ma e naʻo se faʻamalosi (fesoasoani). I lenei laasaga, o togafitiga autu o togafitiga o le faʻamalolo ma le chemotherapy, faʻaaoga faʻaese pe faʻatasi ma isi. E tele suʻesuʻega ua faʻaalia ai o nei fuataga e faʻaitiitia ai uiga ma faʻaleleia le lelei o le olaga.

Ma o lenei mo le kanesa gasegase. O le taimi lava e oʻo atu ai le kapailini pancreatic i vaega mamao o le tino, e le mafai ona faʻaumatia. O le faʻamoemoe o le suʻesuʻega faifaipea o le sailia lea o auala e faʻaleleia atili ai le soifuaga o tagata gasegase ua oʻo i ai le faʻamaʻi. O le vevela e mafai ona faʻamalolo ai le tiga, ma nisi o ituaiga o chemotherapy, e pei ona i ai, faaleleia atili le manava ma faʻamalolo le maʻi mai le tiga. O le mea e leaga ai, o nei togafitiga e le faʻatupulaia ai le faʻamoemoe o le olaga. Peitai, e ui lava i lenei, o le tulaga o tagata gasegase oe na faia foi togafitiga faʻapitoa i le taimi o suʻega a le aʻoga e sili atu nai lo i latou e lei pasia.

O le togafitiga o le vevela (e taʻua foi o le leitio) o le faʻaaogaina o le malosi o le malosi lea e faʻaumatia ai sela o le kanesa ma taofi ai lo latou tuputupu aʻe ma fevaevaeaʻiga. E pei o le taotoga, o le togafitiga o le radiation o le lotoifale. E aʻafia na o na siama vaivai o loo i totonu o le vaega ua togafitia. O le tagata gasegase e taoto i luga o le laulau, ma o se mea e foliga tutusa ma se X-ray o loʻo taitaia ai se vaʻa vevela i le nofoaga na faʻatuina e le fomaʻi-leiologist. E mafai e fomaʻi ona faʻaaoga le leitiola aʻo leʻi faia le taotoga ina ia faʻaitiitia ai le tele o le paʻu, ma faigofie ai ona faʻaumatia, pe a maeʻa le taotoga e faʻaumatia ai ni siama leaga atonu e tumau ai i lena eria. Ole vavalalata e le umi le umi ma e tele ni nai minute e manaʻomia, ae e tatau ona faʻaalia i aso uma pe fa i le lima taimi i le vaiaso. Faʻalagolago i mea o loʻo togafitia, e faia le vasega mo le lua i le tolu vaiaso.

O aʻafiaga o le togafitiga o le radiation e faʻalagolago i luga o le tui ma togafitiga. A maeʻa faʻasalaga sauniga, e lagona e le au gasegase le vaivai, aemaise lava latalata i le iuga o togafitiga.

I le eria o le vaega o le paʻu o le paʻu, e mafai ona aliali mai le mumu ma le mumu. O le a talosagaina le tagata maʻi e aua nei fufuluina ma mago lenei nofoaga ao faagasolo togafitiga, ma ia le faʻaaogaina foi ni kulimi ma ni meaʻai e aunoa ma le faʻatalanoaina muamua o se fomaʻi, aua o lenei mea e mafai ona faʻaleagaina ai le faafitauli. A maeʻa le leitiola, o le a pasia nei faʻamaʻi. Na o le pau apamemea o totoe o le paʻu o le tino e mafai ona faamanatu i le tagata maʻi o togafitiga. E mafai foi ona maua le gau o lauulu (naʻo le nofoaga o togafitiga).

Ole vavalalata o le tino o le manava e mafai ona tupu ai le gasea, vomiting, manava ma le tiga pe a foloina. Ina ia feagai ma nei mea le lelei, o le mea lea, o se tulafono, ua mou atu i le faaiuga o togafitiga, ua faatonuina ai vailaʻau.

Chemotherapy o le faʻaaogaina o fualaau oona e fasiotia ai sela o le kanesa. O loʻo faʻamaonia taʻitoʻatasi pe faʻatasi ma le faʻamalositino togafitiga, muamua pe a maeʻa le taotoga i se taimi vave poʻo le faʻaitiitia o faʻamaoniga o le faʻamaʻi pe afai e le mafai ona aveese le pu. E mafai e se fomaʻi ona fautuaina se tasi pe sili atu vailaʻau.

O lenei metotia togafitiga e masani lava ona faia i le taamilosaga: ua suia le vaitaimi o togafitiga e se taimi e toe faʻafoʻi ai, ona sosoo ai lea ma le isi togafitiga ma togafitiga, ma isi. O le tele o fualaau oona e tui i totonu o se vein (BB), ma o nisi e ave faʻamataʻu. Chemotherapy o se togafitiga faʻapitoa, o lona uiga o vailaʻau e ulufale i le toto e tufatufa atu i le tino atoa. O le tele lava o taimi, e maua ai e le tagata maʻi lenei togafitiga i luga o se falemaʻi (i le falemaʻi poʻo le fomaʻi). Ae ui i lea, o se falemaʻi puupuu mo falemaʻi atonu e talafeagai ona o le soifua maloloina lautele ma le ituaiga o vailaʻau na ave.

O aʻafiaga o le chemotherapy e faalagolago i luga o le vailaʻau na maua e le maʻi ma i le a le mea e fai. E foliga ese mai i tagata taitoatasi. Aʻo leʻi amataina se togafitiga i vailaau, o le a faʻamatalaina au e lau fomaʻi auiliiliga e uiga i na mea le manaʻomia e tatau ona e faʻamoemoeina. O le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi e aafia uma ai siama vavave vave o le tino. O le mea lea, o siama maloloina, lea e masani ona osofaia, o loo i totonu o le gaʻo ponaivi, fulufulu lauulu ma le mucous membrane o le fualaau oona. Mo lenei mafuaʻaga, aʻo leʻi oʻo i taʻamilosaga o chemotherapy, e tatau ona suʻeina le toto, lea e fuafua ai le aofaʻi o toto, sel toto ma platelets. Afai o le maualuga o soʻo se ituaiga o toto e faʻaitiitia, e mafai ona tupu ni faafitauli ogaoga. O le toʻatele, ae le o palota uma, o fualaau oona e mafua ai le paʻu o lauulu. E le gata i lea, o le gutu o le gutu, o le gasea, vomiting, poo le manava e ono aliali i le vaiaso muamua. O le tagata maʻi e tatau ona lapataia e uiga i na mea leaga na tutupu i le metotia fuafuaina o togafitiga.

Faʻamamaga tiga

O le tiga o se soa faifaipea o tagata gasegase e maua i le kanesa o le pancreatic, aemaise lava pe afai ua tupu le tumutumu i tua atu o ona tuaoi ma ua i ai le mamafa i luga o namu gata ma isi totoga. Ae peitai, e mafai ona pulea. O tagata maʻi e tatau ona fautuaina i le tiga i le fomai, ona mafai ai lea e ia ona ave se fesoasoani.

E tele auala e "vavaeeseina ai" le tiga e mafua mai i le kapatoka pancreatic. I le tele o tulaga, e faatonuina e le fomai ni vailaau, o nisi taimi ei ai se manaʻoga mo se tuufaatasiga o faʻamaʻi. A maeʻa ona ave i latou, e ono aliali mai le moe ma le malosi. O le malologa ma laxatives o le a fesoasoani ia i latou. I nisi tulaga, e le lava le faʻaaogaina o meaʻai, ma e mafai e le fomaʻi ona togafitiga i isi togafitiga e aʻafia ai neura o le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, e taofia ai se lagona o le tiga, o le fomaʻi e faʻaaogaina le ava i totonu o le vaʻa latalata ane i ni neura. O lenei faiga e faia i le taimi o le taotoga poʻo le fesoasoani a se nila umi, lea e faʻapipiʻiina i totonu o le paʻu i totonu o le lua. E seasea ona tupu, talu ai ona o le ava malosi, soʻo se faafitauli e tulaʻi mai, ma, i le avea ai o se tulafono, o lenei metotia e maua ai le faʻamoemoe ua faʻamoemoeina.

I nisi tulaga, e vavae ese e le fomai tipitipi ni neura o le manava o le manava e aveese ai le tiga. I le faaopoopo atu i lenei fuataga, o le togafitiga o le radiation e fesoasoani e aveeseina ai paʻu o le tiga, lea e faʻaitiitia ai le tele o le paʻu.

O nisi taimi e tatau ai ona faʻapipiʻi se kesi faʻapipiʻi lea e tuʻuina atu ai faʻataʻitaʻiga i aso uma. Ina ia faia lenei mea, fai se inumaga e pei o se pupuʻu lumbar: faʻapipiʻiina se tamai palasitika i totonu o le nofoaga lata ane i le taulaʻau, lea e faʻafeiloaʻi lemu ai vailaʻau i le aso e faʻaaoga ai le pamu tuila e fetaui i lau taga.

Togafitiga o le falemaʻi

Fomaʻi e faʻatautaia suʻesuʻega faʻapitoa e suʻe ai le aoga ma le aʻafiaga o togafitiga fou. O le toʻatele o tagata mai le kanesa ua auai i totonu. I nisi o tofotofoga, o tagata gasegase uma e faia se togafitiga fou, i le faagasologa o isi, e tasi le vaega ole gasegase e togafitia e tusa ai ma le auala fou ma le isi e tusa ai ma le tulaga, ona faʻatusatusa lea o nei auala e lua o le faamalologa.


O tagata auai i nei suʻesuʻega ua tuʻuina atu i ai le avanoa muamua e faʻaaogaina ai le lelei o le taunuʻuga na maua i faʻamaʻiga muamua. E le gata i lea, o nei tagata gasegase latou te faia se sao taua tele i le soifua maloloina faafomaʻi. E tusa ai ma suʻesuʻega a le falemaʻi o le kanesa o le pancreatic, o loʻo suʻesuʻeina e fomaʻi ni auala eseese o le faʻaaliaina o le radiation: faʻapipiʻiina o ave i se kaputa i le taimi o le taotoga poʻo le faʻapipiʻiina o mea e leitio i totonu o le tino. O le isi mataupu o suʻesuʻega o le ituaiga o chemotherapy (o vailaau fou ma vailaau faʻasaina), togafitiga faʻasolosolo, ma faʻapotopotoga fou o auala eseese togafitiga. O faʻataʻitaʻiga na faʻavaeina ai le sini o le suʻeina o auala e faʻaitiitia ai aʻafiaga o togafitiga ma faʻasaʻo le soifua atoa o le tagata maʻi. Afai e naunau se tagata e auai i faʻataʻitaʻiga o falemaʻi, e tatau ona ia talanoaina lenei mea ma se fomaʻi.

Mea taumafa i taimi o togafitiga o le kanesa e maua ai le aofaʻi tatau o calories ma proteins, e puipuia ai le gau o le mamafa ma maua ai le malosi. Aʻai lelei, e lagona e se tagata le lelei ma sili atu lona malosi. Ae ui i lea, o tagata gasegase e le mafai ona 'ai i taimi uma i lenei auala ma le iloa lo latou manaʻo. O aʻafiaga masani masani o togafitiga, e pei o le gaoioi, vomiting, poʻo le gutu o le gutu, na o le faʻamaonia lenei mea. E masani lava o le tofo o meaai e suia. E le gata i lea, o gasegase e togafitiga ma le lagona le vaivai poʻo le vaivai e le fiafia e 'ai.

O le kanesa Pancreatic ma ona togafitiga e mafai ona faalavelave i le gaosia o enzymes ma le inisalini. O le iʻuga, o loʻo i ai i le gasegase ni faʻafitauli i le faʻapalapalaina o meaai ma le suka o le toto. Atonu e talafeagai le suʻeina o vailaʻau e totogi ai mimiti o loʻo misi ma hormones o le a maua mai ai le pancreas maloloina. Mo tagata maʻi taʻitasi, o loʻo faʻatulagaina se vailaʻau taʻitasi o vailaʻau. O le fomaʻi o le a mataʻituina ma le totoa le tagata maʻi, fetuunai le fualaau poʻo le faia o suiga i le meaʻai. O le fuafuaina lelei ma le pulea e faia ai se matafaioi taua. Latou te puipuia faafitauli o meaʻai e mafua ai le paʻu o le mamafa, vaivaiga ma leai se malosi.

Fomaʻi, tausi tausimaʻi, ma tagata tausi soifua maloloina e mafai ona fautuaina oe pe faapefea ona 'ai lelei i le taimi o togafitiga o lou kanesa.

Suʻega faʻasoifua maloloina

E taua tele le faia o siaki siaki pe a uma lau togafitiga o le kanesa o le pancreatic. O le fomaʻi o le a mataʻituina ma le mataʻituina le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi ina ia mafai, pe afai o le toe foʻi mai o le maʻi poʻo le alualu i luma, e mafai ona faʻamalolo. Mo lenei mea, o se tagata poto faapitoa e faia se suesuega faaletino, faatonuina le toto, urine ma feces, faʻasolosolo ma le faʻatinoina o tusitusiga.

O le fautuaga ia asiasi atu i se fomaʻi e masani foi ona faatatau i tagata na latou faaaogaina vailaau e totogi mo hormones pancreatic poo le leai o ni fualaau suamalie. Afai e lagona e le tagata maʻi soʻo se tiga poʻo le vaʻaia suiga poʻo faafitauli faʻalesoifua maloloina, e tatau loa ona logoina le fomaʻi.

Fesoasoani faʻapitoa i le mafaufau

O le olaga, e mamafa i se maʻi tuga, e le faigofie. O tagata e aafia i le kanesa ma i latou e tausia i latou e feagai ma le tele o luitau ma tofotofoga. E sili atu le faigofie ona taulimaina pe a iai sau lagolago ma faʻamatalaga aoga. O tagata gasegase e popole i suʻega, togafitiga, falemaʻi falemaʻi. Fomaʻi, tausisoifua ma isi tagata tomai faapitoa e aofia i togafitiga e mafai ona talanoa e uiga i nei atugaluga i maʻi ma o latou aiga. E le gata i lea, o tagata faigaluega lautele, faufautua ma faufautua faaleagaga e mafai ona tuuina atu se lima fesoasoani i tagata oe mananao e sasaa atu o latou agaga pe talanoaina mea uma ua tiga.

O le fesili o le lumanaʻi mo i latou o le faʻasauāina o tagata mamaʻi ma o latou aiga. Taumafai e saili se tali i ai, o nisi taimi latou te suʻeina faʻamatalaga faʻamaumauga. E taua le manatuaina o fuainumera o loʻo tuʻuina atu ai faʻataʻitaʻiga ma fua i le tele o tagata gasegase. O le mea lea, e le mafai ona faʻaogaina nei faʻamatalaga ina ia mafai ai ona vaʻaia le isi faʻafitauli o le faʻamaʻi o se tagata maʻi. E le gata i lea, e leai ni tagata e tutusa lelei ma togafitiga, ma togafitiga togafitiga ma eseesega e eseese mo mea taʻitasi. O le fomaʻi o loʻo feagai ma le togafitiga e mafai ona faʻamasinoina faʻamoemoeina le faʻamoemoe o le tagata maʻi ma faia se faʻataʻitaʻiga.

E mafai e uo ma aiga ona maua le lagolago sili. E le gata i lea, o fesoʻotaʻiga ma tagata e maua i le kanesa, pei oi latou, e fesoasoani i le tele o tagata gasegase. E masani ona latou potopoto faʻatasi i vaega lagolago, lea latou te fefaasoaaʻi ai o latou aafiaga i le tau faasaga i le kanesa ma aʻafiaga o togafitiga. Ae i le taimi lava e tasi, aua neʻi galo o tagata taitoatasi e maʻi e toʻatasi. O togafitiga o le kanesa ma togafitiga e galue mo se tasi tagata atonu e le fetaui mo se tasi, e tusa lava pe tutusa a latou kanesa. E sili le faʻafesoʻotaʻi i se fomaʻi aʻo leʻi mulimuli i fautuaga a uo ma tagata o le aiga.

Puipuiga

Aua le ulaula, taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma 'ai le mea saʻo - o mea sili ona puipuia. Afai e manatu se tagata ua lamatia o ia i le kanesa o pancreatic, e tatau ona ia faasoa atu ona popolega i se fomaʻi. E mafai ona ia fautuaina ni auala e faʻaitiitia ai le lamatiaga ma se taimi talafeagai mo le mataituina (suʻega masani).

Se vaega e uiga i le faamai

Ole kanesa Pancreatic o se maʻi mumusu lea e atiina ae mai i le glandular structures o se okeni pe mai le epithelium o ona ala.

O le tele o taimi, o suiga e tupu i le ulu, e le tele i le tino ma le siʻu. E lima ituaiga o kanesa o le pancreatic e iloga e faalagolago i le ituaiga o mea o le toto: adenocarcinoma, siama lemu, cell acinar ma le kanesa e le faʻaleagaina, faapea foi le cystadenocarcinoma. E tupu i le gasegase o le lymph, ma faʻafefe ai le toto i totonu o le ate, fatugaʻo ma mama, ma ponaivi, e masani ona iloa i luga ole peritoneum.

O faʻamaoniga o le kanesa e le manino ma e le mafai ona masalomia lenei faʻamaʻi faapitoa. Faatasi ai ma le totoina o le kanesa o pancreatic o le pulelele, o le a mafai ona tupu ai le jaundice, o le faateleina o le tele o le gallbladder. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻalavelaveina tagata mamaʻi i le tiga i le faʻalapotopotoga pito i lalo, toe i lalo. Ma ia aua nei galo e uiga i na uiga taatele e pei o le le lava o le fiaai ma le mamafa o le mamafa, vaivaiga, ulu o le tino, fiva. O fesoʻotaiga faʻamatalaga ma faʻatautaia fesoasoani e fesoasoani i le siama.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O le mafuaʻaga vave o le kanesa o le pancreatic o le faaleagaina lea i le fausaga o le DNA mole mole o le okeni. A maeʻa lena mea, e iai nisi suiga e tupu i totonu, lea e faʻavave ai le amio a le cell: faʻapupula vave ma faateleina le le mautonu.

O se taunuuga o lenei mea, ua fausia ai se faitau aofai o nila fou, lea o le a avea ma se taulaiga i totonu o le fausaga o le gland masani, e peiseai o le tuleia, pe o le tino e ola i itu uma. E le gata i lea, o ia sē e mafai ona faʻasalalau i le tino atoa ma le toto poʻo le pipisi o le lymp, e mafua ai le faaleagaina o isi totoga.

O mafuaʻaga o ia suiga i le DNA e le o faʻamautuina. E tele suʻesuʻega sa faʻatautaia i le taimi na suʻesuʻeina ai mea na faʻaaogaina i taimi o taotoga. O se taunuuga, o nisi o suiga na matauina i le tele o mataupu sa faaalia, ma o nisi sa fai ma sui o se aofaiga itiiti.

E taua le iloa e tulaʻi mai nisi, e ala i mea sese o loʻo i ai pea, ma o nisi i le iuga o mea e aʻafia ai le tino. A oʻo ina sili atu le numera o fesuiaiga i le tulaga faatagaina, ua toe fanaufouina le cell.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O le kanesa o Pancreatic e ono afaina ai tulaga i le lagona e faateleina ai le avanoa e maua ai maʻi. O lona uiga, o lo latou toesea e le folafola mai o le a leai ni faafitauli i le pancreas. O nei mea e aofia ai le ulaula tapaa, maʻisuka, gasegase o vailaau, gaʻo ma le le gaioiga, meaʻai ma faʻamaʻi o le biliary system.

E le tele suʻesuʻega i luga o aʻafiaga o le ulaula tapaa, ae o nisi faʻamaoniga e iai i luga o aʻafiaga o le nicotine ma isi mea. O Nicotine ua lauiloa e taofiofi le gaosiga o bicarbonates e sela o le papacreatic ducts. Ona o lenei mea, o se pH e le o le physiologia o loo maitauina i totonu, lea e taua i le atinaʻeina o le paʻu. E le gata i lea, i totonu o tagata ulaula, o le autopsy e masani ona faʻaalia suiga e sili ona maualuga i le ala, o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le kanesa. E i ai le faʻamaoniga o le masani ai ma faʻafeʻaloiga ulaula i le lima taimi e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o le maʻi.

O le tele, pe a sili atu i le 30 kilokalama / m2, pe a sili atu i le 30 kilokalama / m2 le tino o le tino, e faʻapupulaina foʻi le faʻalavelave o le kanesa o le pancreatic. O le malosi faʻaletino faʻapitoa e tutusa lava lona aafiaga: o tagata gasegase o loʻo maʻi i taimi e lua e le tele lava. O lenei mea e mafai ona aofia ai meaʻai. O le tele o meaʻai gaʻo i le taumafataga e iai se aʻafiaga leaga, atonu e mafua mai i le mea moni o le uʻamea e nafa ma le gaosia o gaʻo. Ae o le tele o fualaau aina ma fualaʻau e aoga. E le gata i lea, o loʻo i ai le faʻamaoniga e maualalo le taua o le gasegase o le kanesa e pei o le lycopene ma le seleni.

E iloa e tagata uma le tele o le matafaioi o le faʻaaloalo i le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi. O le kanesa Pancreatic e leai se tuusaunoaga. Pe tusa ma le 10% o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o aiga lata mai o loʻo i ai se faʻafitauli faapena. O le mea lea, i le atinaʻeina o le kanesa ma se maualuga maualuga o le tulaga e mafai ona faʻamoemoeina mai a latou fanau. E ui lava i nei mea uma, o le gutu e nafa ma le kanesa e lei maua.

E iloa e tagata uma faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. E toatele tagata o loʻo mafatia mai ai, ma o lo latou numera o loʻo faʻaauau pea ona tupu. E leai ni auala e le mafaamatalaina e fesoʻotaʻi ai le maʻisuka ma le kanesa o le pancreatic, ae o loʻo i ai le faʻamaoniga o le tupuga o lenei tulaga e lua.

O le vavalalata o okeni e pei o le gall vladder, o le talo ma le pancreas e i ai sona aafiaga i le kanesa. E talitonuina o loʻo i ai se faʻamalamalamaga tuusaʻo i le va o maa o le cholesterol i le talo ma le fausiaina o le maʻi tigaina o le pancreatic.

I le faaopoopo atu i tulaga o loʻo i luga, o aʻafiaga faʻafitauli e aʻafia ai le itupa, tausaga ma le taʻaloga. E maʻi tele tagata. E le gata i lea, o le tele o taimi o le kanesa ua faateleina i le matua, o le uiga lea o lenei togafitiga o soo se nofoaga. O se mea mataʻina foʻi, o le tumutumu o le pancreatic e tupu tele i Aferika Amerika.

Maʻi faʻamaʻi

Pe a oo mai i tulaga lamatia, tatou te malamalama o nei, o le mea moni, o ni mafuaaga taua mo le atinaʻe o le kanesa, ae e le mafai ona tautala ma le mautinoa e uiga i le maualuga o la latou faatosinaga. I se auala eseʻese e manaʻomia ona e fesootaʻi atu i faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e ono tupu i le foliga mai o se tumo. O nei mea e aofia ai pancreatitis, cysts, ma le pancreatic adenoma.

O le tele o mea e faaleagaina ai sela o le tino e mafua ai le atinaʻeina o le pancreatitis. Faatasi ai ma i latou, o loo i ai le solia o le faiga o le biliary, o le ava malosi, ma meaʻai. O latou aafiaga tumau e taʻitaʻia muamua ai i se faʻalavelave mataʻutia, ona sosoo ai lea ma se mea masani. I lenei tulaga, o sē o le pancreas e le mafai ona toe faʻaleleia i latou atoa. E le gata i lea, ei ai suiga i totonu oi latou lava. O lenei mea e saofaga i le faʻaputuina o mea sese i la latou vaega ma mulimuli ane oʻo atu ai i le atinaʻeina o kanesa. O le mafutaga vavalalata o nei faʻamaʻi ua toe faʻamaoniaina e faigata o le siakiina o mea eseese i nisi o ituaiga o pancreatitis, lea e latalata i le faʻaleagaina pe a mafai.

O le i ai o kume i totonu o lenei okeni e taua tele mo le togafiti o le kanesa o le pancreatic. Latou te le faʻaleagaina i taimi uma, ae o loʻo i ai ni tulaga pe a amata ona faʻateleina le faʻapipiʻi o le cystadenocarcinoma i le epithelial layer. O le mafuaʻaga lena, i le auai ai o nei faʻatulagaga, e tatau ona togafitiga i togafitiga faʻapitoa ina ia faʻaumatia ai. Adenoma e tutusa lona taua mo le kanesa o pancreatic.

O le mea lea, o mafuaʻaga autū o le atinaʻeina o le faʻailogaina o le faʻaipoipoina na mafaufauina i luga. E tatau i tagata taitoatasi ona manatuaina ma ia malamalama o le tele o itu, e faalagolago lea i faʻafitauli o le a tutupu i le lumanaʻi. O le mafuaaga lena e tatau ai ona tatou manatu o lo tatou tiute le mataʻituina le tulaga o le soifua maloloina ma gauai atu i le ituaiga soifuaga lea tatou te taʻitaʻia.

Tuua Lau Faamatalaga