O le a le uiga o le maualuga o le inisalini i vaega eseese o le suka o le toto?

O le inisalini o le hormone o se tasi lea o mea taua i le tino o le tagata. A aunoa ma lea, o le faiga masani o le tele o polokalama e le mafai. Muamua lava, e fesoasoani i le fuafuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto o se tagata ma, pe a tatau ai, fetuunai.

Ae o nisi taimi e oo lava i le suka masani, o le inisalini ua matua faateleina. O mafuaʻaga e tupu ai lenei mea, e pei ona molimauina e le maualuga maualuga o le suka poʻo le inisalini i totonu o le toto, nai lo le taufaamatau, e maualalo.

Inisalini ma lona uiga

E pei ona fai mai, e leai se gaioiga i le tino o le tino e masani lava ona maua e aunoa ma le insulin. O loʻo galue malosi o ia i le faʻamavaeina o puipuiga ma gaʻo. Ae, o le mea moni, o le galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e gau le maualuga o le suka, o le a le tupu le malosi o le tino i le tino i se fua faatatau tutusa.

Inisalini i se soifua maloloina, o le tino masani o le tino o loʻo i ai i ni aofaiga:

  • I tamaiti, mai le 3.0 i le 20 UU / ml,
  • I tagata matutua, mai le 3.0 i le 25 UU / ml.

I tagata matutua o latou tausaga ua sili atu i le 60-65 tausaga, o le inisalini e mafai ona aofia ai i se aofaiga e oo atu i le 35 mcU / ml. O nei mea uma o faailoga masani ia. Afai e sili atu le maualuga o faailoga, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi i se taimi vave lava - o le a ia faʻavaeina mafuaʻaga ma faʻamatalaina pe aisea e maualuga ai le maualuga o le inisalini.

O se atugaluga faapitoa e tatau ona avea ma se tulaga e maualuga ai le hormone, ma tumau pea le suka. Mo le faigofie o le siakiina o le maualuga o le insulin ma le kulukose i le fale, e tatau ona i ai i taimi uma se glucometer.

E tatau ona suʻe fua suka i le tele o taimi i le aso - sili atu pe a ma le 5, ina ia mafai ai ona maua le ata sili ona manino.

Ae afai e le mafai, ona tatau lea ona siaki le suka ia le itiiti ifo i le faalua i le aso: i le taeao pe a maeʻa, ma i le afiafi, aʻo lei alu i le moega.

Aisea e maualuga ai le inisalini - mafuaʻaga

Afai e maualuga le inisalini, e faʻaalia i taimi uma se gasegase ogaoga i le tino, o se mea e le saʻo ma le soifua maloloina. Muamua lava, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 - o le tino lea o le faʻamaʻi o ia ituaiga o faʻamaoniga o uiga ia.

E masani lava, o maualuga maualuga o le hormone ua faailoa mai ai le maʻi o Cushing. Faʻasalaga, o se maualuga maualuga o le hormone tupu i totonu o le toto e matauina tutusa. O le suauu, e ui i lea, e tumau pea le masani.

O le inisalini maualuga o se tasi lea o faailoga o faafitauli ogaoga o le ate. E masani lava, o le tutusa o faailoga e iloa ai le i ai o insulinomas - o se kuluma e gaosia ai lenei hormone.

O le myotonia o le Dystrophic, o se faʻamaʻi faʻaleagaina o le neuromuscular, o se isi mafuaaga lea mo le faateleina o le maualuga o le insulin. E mafai foʻi ona e masalomia le uluaʻi laasaga o le oona ma le faʻaitiitia o le lagona o suauu tino i le homone ma gaʻo kulū e maua mai ai.

Po o le a lava le mafuaʻaga o le faʻafuaseʻi o le faateleina o le inisalini, o se maeʻa maeʻaeʻa, suʻesuʻega auiliili o le tagata maʻi.

Taua: masani ona faateleina le hormone pancreatic i tamaitai i le vaitau o le gaioiga. E talitonuina talu ai ona o le tino ua alu i se tulaga fou o le tino, o ia suiga e matua masani lava. Peitai, e ui i lea, e fautuaina e mataʻituina lou lelei, meaʻai ma le mamafa.

E le mafai ona tatou le amanaiaina le mea moni e faapea o le suiga i le maualuga o hormones i le tino o le tino e masani ona fesootaʻi ma le tele o neoplasms - ae maise lava, e mafai ona atiaʻe e ovaries polycystic ovaries poo ovaries. O se uiga iloga i lenei tulaga o le faateleina ma le malosi o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le manava i luga o le manava.

O faʻamaʻi uma ua taʻua i luga e amata ona atiaʻe i le talaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le tino. Ae o loʻo i ai faʻamaʻi e mafua mai i le feteʻenaʻi, se faʻaitiitia poʻo le faʻaleagaina o le inisalini poʻo le suka o le toto.O le a le mea e tatau ona fefe ai i lenei tulaga?

O le lamatiaga o le faʻaititia o le inisalini

Afai e matauina se toso malosi o le inisalini, e tatau ona vave ave vave ia mea, aua o lenei mea e mafai ona avea ma se faailoilo o ia ituaiga o gaioiga ma patho:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • Vavave a le tagata
  • Maʻi faʻamaʻi
  • O le faʻasalasituitu o se faʻamaʻi e aʻafia ai le gasegase pituitary.

Afai o le tagata gasegase ua faʻavaivaia i le tino, o taʻaloga malosi mo se taimi umi, o le maualuga o le inisalini e mafai foi ona paʻu tele. I le tulaga masani, i soo se tulaga, e tatau lava ona e gauai faapitoa i le setete o le pancreas ma le suka - e mafai ona sili atu nai lo le masani ma le maualalo o le insulin.

O le faʻamoemoeina o le maualuga o le inisalini e tele sona sao mo na gasegase na maua i le taimi nei, e leʻi faʻamautuina le ituaiga o faʻamaʻi, ma e leʻi filifilia togafitiga togafitiga. O le polokalame ua filifilia, lea o le a tatau i le maʻisuka ona tausisia mo aso uma o totoe o lona soifuaga, o le a faalagolago i luga o faʻamatalaga na mauaina.

Auala e fuafua ai le maualuga o le hormone e ala i le ola lelei

E taua tele le pule tutoatasi i le maualuga o le insulin ma le suka. O le faia o lenei mea e le faigata e pei ona foliga mai, e tusa lava pe leai se glucometer ma le mafai ona pasi suega suʻesuʻe suʻesuʻe - e lava lava le mataʻituina lelei o faailoga e auina mai e le tino.

E tusa lava pe itiiti fesuiaʻiga i le fua o le hormone vave ona aafia ai le aofaiga ole kulukose. O nei mea uma e le afaina ai le manuia o le maʻi.

Afai o le inisiua o le inisalini na vavae ese mai le faailoga faatagaina, faʻaititia pe faʻaititia, e mafai ona fuafuaina i faailoga nei:

  1. Oona, lea e matua faigata lava ona tineia,
  2. Tue le paʻu
  3. Faʻavaʻa vave,
  4. Lethargy
  5. Vaivai

Afai o le maualuga o le hormone e tumau pea mo se taimi umi, o le faʻamalolo umi o maʻi e oʻo lava i manuaga laiti, o maʻila ma tuʻimomomoina ua matauina. O le mafuaʻaga lea mo maʻi uma o soʻo se manua ma gaioiga e matua le manaʻomia.

O le faagasologa o le toe faʻaleleia o mea o le a faʻagesegese ma tiga, o manuʻa e ono afaina ai ma le susulu. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, veins varicose, ulia o le gaʻo e masani ona taʻitaʻia ai le gangrene. I tulaga maualuga, o lenei mea e taufaamatau i le vavaeeseina o le lima.

Afai o le faʻaititia o le inisalini e maualuga, e masani lava ona faʻavave vave le suka toto. O lenei mea o loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  1. Faafuasei osofaiga o le fiaaai.
  2. Tachycardia, faʻalavelave masani.
  3. Malosi malosi i le tino atoa.
  4. Faateleina le vevesi.
  5. O se tulaga e latalata i le faʻanoanoa e vave foi.

O nei faʻaaliga uma e fautua mai ai e manaʻomia e le tagata maʻi se tausiga faʻanatinati vave, e le mafai ona e faatuai

O le a le uiga o le maualuga o le inisalini?

O le maualuga o le inisalini e aafia i le maualuga o le kulukose i totonu o toto toto. 3-20 mcU / ml o le toto ua manatu e masani.(faitau atili e uiga i mea e tatau ona masani ai le inisalini i totonu o le toto). O se faʻaopoopoga i lenei vaega e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi uma e mafai, ma le le lelei po o le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

I soo se tulaga, e le mafai ona le amanaiaina le maualuga o le seti. E tatau ona malamalama i mafuaʻaga mo le siʻitia ma auala e faʻafaigofie ai.

Mafuaaga mo le faateleina

Aisea e tele ai le inisalini i totonu o le toto:

  • meaʻai paleni le talafeagai, e pei o le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo (tele lava vave, e aofia ai le falaoamata, suamalie ma le ava),
  • fiaai faifai pea, malologa umi i le va o taumafataga,
  • maualuga gaoioiga faaletino i se tulaga faifai pea,
  • popolega ma le popole
  • gaʻo tagata
  • le lava le tele o chromium ma le vaitamini E i le tino,
  • faʻamaʻi pipisi, tumema o le manava o le manava po o le gland, o maʻi o le ate.

Ma le suka masani

O nisi taimi e tupu ai le maualuga o le inisalini, ma o le maualuga o le suka e masani lava. O mafuaaga nei e mafai:

  1. Faʻailoga o le suʻega. E iloa o suʻesuʻega sili ona mama ma sili ona saʻo e mafai ona maua pe afai na pasi e se tagata i luga o se manava gaogao. A maeʻa ona 'ai, faʻaititia le kulūkose.
  2. Inisulinoma. O se siama mama e faʻaalia ai le inisalini. O le tele o taimi, e mafai ona matauina lenei mea i faafitauli ma le ate.
  3. Malosiaga talafeagai o le maʻisuka ituaiga 2. I lenei tulaga, o le maualuga o le inisalini ma le suka maualalo o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o lenei maʻi, e manaʻomia ina ia mafai ai i le lumanaʻi ona faʻafeteina le faateleina o le kulukose.
  4. Mafuaaga E taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le faʻalogoina o siama faʻamau i le inisalini.
  5. Toto I lenei laasaga, e fetaui le tino i suiga ma tulaga fou, e fesootaʻi ma le maualuga o le homone.

I luga

Afai o le maualuga o le hormone ma le suka e sili atu nai lo le tulaga masani, o lona uiga o loʻo faʻamaonia ai le faʻamalosia o le inisalini.

I lenei tulaga, o le gaosiga o le inisalini e le pancreas e masani lava, ae o fusi o le tino mo nisi mafuaaga e le o gauai atoatoa i ai. I se isi faaupuga, o siaki e puipuia ia latou lava homone.

Ole faʻamalosia ole inisalini e le faʻaalia i taimi uma togafitiga. E mafai ona tupu i le taimi o le maitaga, i totonu o le tamaititi i tamaiti, i le vaega lona lua o le taamilosaga i totonu o tamaitai.

Afai tatou te talanoa e uiga i mafuaʻaga o lenei mea matautia, e mafai ona tatou taʻua tausaga, o le i ai o le oona tele, o mea faʻaletino vaivai, ulaula, mea e fiafia i ai meaʻai gaʻo-gaʻo, togafitiga ma le nicotinic acid poo peta-blockers.

I lalo ifo

Afai o le auiliiliga e faaalia ai le inisalini maualuga ma le suka maualalo, ona mafai lea ona faailoa mai le ituaiga tino o togafitiga. E aliali mai ma le faateleina o le homone i totonu o le toto ona o le leaga o le gaosiga o le glucagon.

O mafuaaga e mafai ona:

  • Faʻaleagaina o le taumafataga. Faatasi ai ma le malosi malosi faaletino e aunoa ma le faʻaaoga muamua o gaʻo poʻo le umi o le anapogi, o le faʻaitiitia o le faʻaititia o le suka. E le gata i lea, o lona faʻaitiitia o loʻo matauina i le vailaina, manava manava poʻo le taimi o le lactation.
  • Faaaogaina le lelei o le suka-faaitiitia o fualaau faasaina. Ua faatonuina i latou mo le maʻisuka, ae o lo latou le faʻaaogaina le maʻisuka e le taitai atu i se mea lelei.
  • Faaleaga i le ate. I le kanesa o le cirrhosis po o le ate, o faiga faʻavae i totonu o le tino ua faʻalavelaveina ma ua faʻaitiitia le maualuga ole glycogen.
  • E le atoatoa le Enzymee aofia ai i le fesuiaiga o le kulukose.
  • O le tele o faʻamaʻi pipisilea e oʻo atu ai ile faʻaitiitia o siama o le contrainsulin.

E taua le gauai atu pe afai e mafai ona aofia ai se vaega o faailoga nei:

  • oe vave vaivai
  • fiaaai i taimi uma
  • pe a uma ona 'ai, o le lagona o le atoatoa e le umi,
  • e oʻo lava i sina gaioiga faʻaletino e mafua ai le manava le manava,
  • oe afu tele
  • e te maua i taimi uma le tiga o le muso
  • vae le masani,
  • E masani ona iai le paʻu o le tino
  • manuʻa ma le abrasions faʻalalōlōina lemu

O nei faailoga e le o taʻu mai ai se maualuga o le hormone, ae o latou ia o le mafuaaga e mafaufau ai e uiga i se faafitauli talafeagai ma faafesootai se fomai.

Ae a pe afai e maualuga le hormone i le auiliiliga?

Afai na e faʻaalia le maualuga o le inisalini, o le mea muamua e tatau ona e malamalama i le mea na mafua ai lenei mea matautia. A maeʻa lena mea, o le a mafai ona malamalama pe manaʻomia le togafitiga ma vailaʻau pe afai o le a lava meaʻai.

O le falaoamata ma le suamalie e tatau ona vavae ese mai le taumafataga. E mafai ona suia le suka i se mea suamalie. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai ona e faʻamaʻaʻaʻese uma ia gaʻo mai le meaʻai, aua e talafeagai mo le masaniga o le tino.

E tatau ona tuʻufaʻatasiga e faʻagesegese le gaʻo, nai lo le anapogi: faaopoopo fualaau faisua, kulimi, fualaau mama, pala ma fatu falaoa i le taumafataga.

Taofi lau masima i se mea itiiti. E le aofia ai aano o meaʻai ma ulaula meaʻai. O le ava e tatau ona lafoai.Inu le tele o suavai, e manaʻomia ai le vai vai, lanu lanumeamata, ma le broth rose.

Afai na faatonuina e le fomai ni vailaau mo oe, ona le toe aoga lea o la latou aoga pe afai e te le toe mafaufau i lou olaga.

Togafitiga ma le olaga

E pei ona taʻua i luga, a maeʻa ona faailoa le mafuaaga o le faateleina o le hormone i totonu o le toto, e faatonuina e le fomaʻi nisi togafitiga mo oe. O nei vailaʻau e ono faʻaitiitia ai le gaioiga i le tino. Ae mo togafitiga manuia, e tatau ona suia lou olaga.

Mulimuli i se taumafataga faapitoa e le aofia ai lauti ma suka. Tuuina atu mea e sili ona fiafia i le gaʻo gaʻo. E mafai ona maua oloa gaosi, ae e tatau ona i ai se pasene maualalo o le gaʻo.

Faʻasaga laisa paepae i le lanu enaena. Filifili ituaiga iʻa e maualalo le maualalo, iʻa ma moa. O fuamoa moa e mafai, ae le sili atu ma le lua fuamoa i le aso 2-3 taimi i le vaiaso.

Matou te fautua atu foi ia e faamasani ia oe lava i se faataitaiga o se faasologa o vaiaso i le faateleina o le inisalini.

E tatau foi ona manatua le aoga o le gaioiga faaletino. Taumafai e savali soo, e savali. Faia i aso taʻitasi po o isi aso uma se seti o faʻatinoga ma le faʻatinoina o faʻatinoga.

Ole fua ole inisalini ile toto

Mo le maualuga o le hormone i le tane ma le tane i le va o le 3-25 mkU / ml. Afai o le hormone e pito i lalo - o se faailoilo o le gaioiga.

Mo se tamaititi, o le maualuga o le inisalini 20 o le masani. Mo tagata matutua, o le maualuga maualuga o le inisalini e 34. O maualuga maualuga o le hormone ma le suka masani i tamaitai e tupu i le maitaga.

Soʻo se maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e maua ai le suka masani o se 'alofaga e faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. Faateleina le inisalini i le toto o lona uiga o le tino e atiina ae le maʻisuka.

Aisea e faateleina ai le inisalini toto (hyperinsulemia)

O le taumafaina vave o mea taumafa tumu i meaʻai gaʻo e faʻateleina ai le inisalini.

O mafuaaga o le faateleina o lemoni o:

  • le lelei
  • taaloga le sao,
  • ma maua ni fualaau faasaina
  • popolega.

O i latou e faʻaaogaina le tele o mea suamalie, o le inisalini e maualuga atu nai lo le masani. E le gata i lea, o le maualuga o le hormone i totonu o le toto e masani lava mo tamaitai, aua latou te masani ai i le popole ma le fiafia tele.

O le taua tele i alii ma tamaitai e fesootaʻi ma le faateleina o le inisalini. O le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e faʻaleleia ai le gaosia o le hormone.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

O le insulin i luga o le maualuga o le tamaititi e tupu mai i le tele o le homone tupu.

Faailoga o maualuga maualuga o le insulin

I le mamafa o tagata, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona iloa.

O faʻamaoniga e masani lava i le taimi o le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto:

  • vaivai
  • mamafa mamafa
  • puupuu le manava
  • tiga o musika, manava,
  • sasaina o le paʻu, faʻamalolo umi o faʻamaʻi.

O se lagona masani o le fiaaai o le mafuaaga lea e siitia ai le inisalini.

O faʻamatalaga faʻaalia o le maualuga o le homone e mafua mai i isi faʻamaʻi, ae a maeʻa nisi faʻataʻitaʻiga e mafai ona e mauaina le faafitauli i le taimi ma faia se siama.

Mo tamaitai, o faailoga o le faateleina o le inisalini i le popolega o le toto, ona o totonu ia i latou o siama e masani lava ona iloa i le taimi muamua.

O le a mafua ai le faateleina o le inisalini

Faateleina le inisalini e fesoasoani e fausia le gaʻo.

O le maualuga o le hormone i le tino o le:

  • faaitiitia i le suka toto,
  • o le aʻafiaga o le mama o le tino e oʻo ina avea ma kanesa,
  • leai se malosi, ogaoga le faʻavevesi o le tino, faʻafefeteina le ita,
  • faʻaleagaina o le setete o capillaries, totoga o faʻaaliga, faʻatoʻa fatuga, o le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • faatelegese o faʻamaʻi manuʻa, atinaʻe o vae o le maʻisuka, gangrene,
  • faaitiitia le malosi o ponaivi
  • le faʻavaeina o le seborrhea, paʻu, paʻu o le paʻu.

E masani ona faaopoopo le maualuga o le toto maualuga i faailoga o le maualuga o le inisalini, lea e faafaigataina ai le soifua maloloina o se lavea, fatuga o le fatu.

A faʻateleina le inisalini o se tamaititi i le toto i le fua masani o le kulukose, ona avea lea o se valaau e uiga ile maʻi maʻi pancreatic.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Auala e fuaina ai le inisalini toto

Ole inisalini maualuga o se faʻafitauli o le soifua maloloina. Ina ia iloa le tulaga o le pancreas, e taua le suesueina.

Mo suʻesuʻega e faʻaaogaina:

  • glucose mafutaga mafutaga
  • auiliiliga mo le i ai o se maualuga maualuga o le hormone (faia i luga o se manava susu).

Faʻaaloalo i se taumafataga i le 3 aso, e mafai ai ona e mauaina iuga sili ona lelei.

Afai e suʻesuʻeina i luga o se manava atoa, o le pancreas o le a maua mai ai le homone i se maualuga maualuga, lea o le a tuʻuina atu ai faʻamatalaga sese.

O lenei tulafono e le faʻaaogaina i tamaiti. E oʻo lava i le manava atoa, e le suia a latou igoa o le hormone.

O le a le mea e fai mo se suʻesuʻega tutoatasi o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto

Ole inisalini maualuga, lea e mafua ai le maʻisuka, e mafai ona iloa i le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

A maeʻa ona fufulu ou lima, e tatau ona e faʻafefiloi lou tamatamailima mo le faʻaleleia o le toto. Ina ia faʻaitiitia le tiga, o le injection e faia i le itu o le tamailima. O le mataua muamua e soloi, ma le lona lua e faʻaaogaina i le suʻega suʻega mo suʻesuʻega.

E mafai ona e suʻe fua 5 i le aso - o lenei mea e mafai ai e oe ona maua taunuʻuga moni. Afai e maualuga le inisalini, ma o le kulukose e masani lava, o mea nei o faailoga ia o le atinaʻe o le hyperinsulemia (o se tulaga e valoia ai le amataina o le maʻisuka).

Faʻaleleia ma le faʻamautuina o le inisalini

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona e sailia le mafuaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto. A maeʻa lena mea, o le fomaʻi o loʻo tuʻuina togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia le mafuaʻaga autu ma faʻaititia le hormone. O le maualuga o le inisalini ma le maualuga maualuga o le suka e fesoasoani i le faamalolo ma e mafai ona afaina.

E faʻasaina le faʻaaogaina o fualaau faasaina ia oe lava ia ina ia faʻamautu ai le paʻu.

E lamatia ai le faʻaalia o faʻafitauli faaopoopo. O le togafitiga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto i tagata matutua e aofia ai le inu o vailaʻau e faʻaitiitia ai le manaʻo, paʻu, ma faʻaitiitia ai le maualuga o le hormone.

Fofo faʻapitoa

E le mafai ona faʻafesoʻotaʻi le inisalini i totonu o le toto ma auala faʻa-tagata, e mafai ona faʻamautuina.

Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:

  • sua o beets, kāloti, sauerkraut, pateta,
  • buckwheat ma lefir,
  • teuteu o le launiu.

O maualuga maualuga o le inisalini e mafai ona faʻamautuina pe afai e te faʻaoga uma togafitiga faʻataʻitaʻi i vailaau, togafitiga togafitiga.

E mafai ona e faʻamautuina le paʻu pe a e mulimuli i fautuaga a se fomaʻi e uiga i meaai. Afai e te 'ai meaai maloloina, o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona faʻaititia pe faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o faʻafitauli.

O mea taumafa e aofia ai le tele o meaʻai gaosiga, gaʻo, meaʻai, fuamoa, fuālaʻau fou poʻo fuālaʻau 'aina, suamalie masani, faʻapea foʻi ma fualaʻau, faatasi ai ma sina fua o le suka ma le vaitamini C.

Afai e maualuga le inisalini, ona fautuaina lea e faʻaaoga:

I le maʻisuka ituaiga 2, o le taumafataga e le mo se taimi pupuu, o lona maʻi e iloa lona soifuaga atoa. Faatasi ai ma le tele o le homone, latou te tausisi i tulafono o meaʻai:

  • tele meaai i vaega laiti,
  • aloese mai le ava malosi
  • sui le suka i le suamalie,
  • faaitiitia le aoga o masima,
  • le aofia ai meaʻai kuka, vave vae,
  • pulea lelei o meaʻai gaʻo, e taua le vaevae tutusa i le ao.

Afai e te mulimuli i se taumafataga, e mafai ona e faʻaumatia ni paʻu faaopoopo.

Faatasi ai ma le faateleina o le insulin, e aoga le auai i le togafitiga faaletino. E mafai e vasega ona faatumauina le soifua maloloina lelei i se tulaga faamalieina pe faaleleia le soifua manuia. I le maualuga o le inisalini, e tatau i le fomaʻi ona fautuaina se vaega faapitoa o faʻatinoga. Ae ao le i faia faʻatasi ma fautuaga, o le tagata maʻi ua tuʻuina atu i ai le ECG.

I le taimi o le faamalositino, mataʻituina le fatu, fuaina le toto, siaki le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. Faatasi ai ma le faateleina o faailoga, e tatau ona e vaai i se fomaʻi.

O togafitiga faʻale-tino e iai sona aafiaga lelei i le tino, e aofia ai:

  • o le fetaulaiga o fesoʻotaʻiga e maua ai le hormone
  • faaleleia atili toto, galuega fatu,
  • o le faʻafitauli o faʻafitauli ua faʻaitiitia,
  • puipuia o le fatu fatu, stroke.

Aua nei faia ni taotoga i luga o se manava susu pe tumu. A o le i amataina le vasega, e tatau ona e faʻaaogaina se sanuisi poʻo nisi. Faʻaititia le numera o laʻau mo le maʻisuka poʻo le fua o le hormone.

O le lesona e vave faia i lalo o le vaavaaiga a le au fomaʻi. Ua faia lenei mea ina ia, afai e tatau ai, e mafai ona fetuunai le umi ma ituaiga o faatinoga.

Puipuiga ma fautuaga

Ina ia taofia le fausia o le tele o inisalini i totonu o le toto, o le i ai o hormones e tatau ona faʻamautu. Faʻailoga muamua o le inisalini, e tatau ona faia suʻega.

E taua le mulimuli i tulafono:

  • togafitiga faifaipea ma se endocrinologist,
  • meaai faapitoa
  • faʻaalu se taimi e malolo ai
  • e taaalo i taaloga.

E taua le vavaeeseina o mea uma e faʻateleina ai le inisalini i le toto:

O se olaga saʻo e avea o se faʻasolosolo e faasaga i le faateleina o le hormone, faʻapea foʻi ma isi faʻamaʻi.

O le faʻaalia o le faateleina o le inisalini e le tatau ona faʻatagaina e feʻaveaʻi, aua o le mea lea o le tino e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. Afai e manaʻomia, e taua le suʻeina o suʻega i taimi talafeagai ma togafitiga togafitiga.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O le a le inisalini ma lana matafaioi i le tino o le tagata

Ole inisalini o se hormonone oona e aafia ai le metabolism i tino uma o le tino ma faʻaitiitia ai le kulukose toto. O le inisalini ua taʻua o se polotini faapitoa lea o loʻo faia i suauu peta mai le proinsulin, ona faʻasaʻo ai lea i totonu ole vaʻa toto ma tausia le kulūkose tatau, ma auai i le metabolism o gaʻo.

O se tasi o galuega autu o le inisalini o le faateleina lea o le mafai ona gafatia o palasia plasma i le kulukose. A aunoa ma lana gaioiga, o le ulu atu o le kulukose i totonu o sela e le mafai, ma e aofia ai le fia ai le fiaʻai mo le tino atoa.

O le inisalini foi e taua ai se vaega taua i faiga nei:

  • faʻaleleia le tuʻufaʻatasiga o gaʻo ma faʻamalosi,
  • faaleleia atili o le faagasologa o le avea ma avega o amino acids,
  • le faʻaaogaina o le galuega feʻaveaʻi pe a faʻaaogaina ions i totonu o siama,
  • faʻafouina o elemene glycolysis enzymes,
  • le liua o le glycogen mai le kulukose i fiva musele ma le ate.

O le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e aafia ai le fua o le oxidation oxidation, faʻagesegese lalo le metabolism ma faʻaititia ai le tele o le cholesterol i le tino.

I tamaiti ma talavou

O le fua o le inisalini i tamaiti ma talavou e eseese a latou eseesega. E mafua ona o le taimi o le palauvale, e le manaʻomia e le tamaititi le tele o le malosi.

E amata mai i le 13-14 tausaga, o le tino o le taulealea e amata ona aafia i le tele o suiga e fesootaʻi ma suiga o le hormonal, o le maualuga o le faʻamalosia o le insulin, ma, e tusa ai ma lea, o le maualuga o le inisalini na faʻatupulaʻia

Tulaga masani mo tamaiti ei lalo ifo o le 13 tausagaI talavou e silia ma le 13 tausaga
2.7-10.4 mcU / ml3-25 mcU / ml

Galuega ma Norm

O le inisalini o le hormone e puleaina ai le maualuga o le suka e ala i le aveina atu i siama ma gaʻo o le tino:

  • Carbohydrates e ulufale i le gastrointestinal tract i meaai, talepe i le kulukose.
  • O le kulūkose toto e tulaʻi, o le faailoga lea mo le faʻasaʻoina o le inisalini.
  • O le hormone e fusifusia ai le monosaccharide ma feaveaʻi i le muso ma le tino.
  • I totonu o le maso, o le kulukose e gasegase i le malosi e manaʻomia mo le faʻatinoga tatau o le tino, ma o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le lipid tissue (faʻapipiʻi nofoaga).

E le gata i lea, o le hormone e aafia i le "fesiitaiga" o gaʻo, protein ma elemene i siama, faʻafouina le faʻasologa o mea amino, e mafua ai le faʻaleleia o maso, auai i le toe faʻaleleia o auala, faʻamalosia le galuega o enzymes talafeagai mo le fausia o glycogen.

O le masani o le insulin i fafine i luga o se manava gaogao (i le μU / ml) o le 3-29. I tamaiti ei lalo o le 12 tausaga - e oo i le 20.I le taimi o le maitaga, ua faatagaina le maualuga o le inisalini - 6-32. Le fuainumera o faailoga o tagata matutua - 6-35. O se tulaga e maualuga ai le inisalini toto e taʻua o le hyperinsulinism. E mafai ona avea ma aoga maualuluga, e faalagolago i mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga.

Faailoga o le maualalo o le homone i totonu o le toto

Afai o le maualuga o le insulin e maua i le toto o se tagata, o lona uiga e amata ona matelaina ia sela o le tino e aunoa ma le mauaina o mea latou te manaomia-glucose. O le mea lea, o le tino e amata ona taʻu mai e manaʻomia se sui, faʻapitoa, sosoʻo gaʻo. O lenei mea e mafua ai le faaputuputuina o le faaleagaina o oloa ma le atinaʻeina o le inisua, lea e mafai ona muta le afaina mo le maʻi.

Faailoga e faʻaalia ai lenei tulaga le lava o le inisalini i totonu o le toto:

  • o se faʻaopoopoga i le tele o le suavai ua faʻaumatia,
  • faʻaititia le faʻatinoga, malosi tele ma le faʻalavelave,
  • sasaina o le paʻu,
  • o le atinaʻeina o le masani ona faia,
  • leaga le toe faʻafouina o le tino
  • cerebrovascular faalavelave ma faʻaitiitia le toto maualuga,
  • o se tamaititi e masani ona inu i le vai poʻo le suʻeina o le susu o le tina ma e tele mea e fai,
  • i le auiliiliga o le toto ei ai le maualuga maualuga o le suka.

E manaʻomia e tamaiti laiti ona faʻaaogaina gaʻo i le fua o le 10g i le kilokalama o le mamafa. O le masani lenei. Afai e te avatua i lau fanau le tele o mea suamalie, ona mafai lea ona suia le inisalini i le pancreas.

Peraimeri fomu

O le igoa lona lua o le hyperinsulinism, ona o mafuaʻaga uma o le atinaʻe e fesoʻotai ma se le lelei o mea failautusi a le pancreas:

  • O le insulinoma o se fomaʻi e masani ona faʻapotopotoina se hormone. O le taunuuga o se maualuga maualuga o inisalini i totonu o le toto ma le hypoglycemia. O le Hyperinsulinism e masani lava ona atiaʻe i luga o se manava gaogao. Faailoga - faʻalauteleina le manaʻo, gasegase, maʻi tigaina, osofaʻiga mataga, faʻafitauli o le neurology.
  • Faʻaitiitia le gaosiga o le glucagon - o le gasegase e faʻaitiitia le glycogenolysis ma faʻaitiitia ai le suka o le toto. O le mea lea, ua maualuga le inisalini.
  • Ituaiga lua o le maʻisuka - o tino o le tino e le o toe tali atu i le hormone, o le le toe faʻalogo i ai. E iloa e le tino lenei mea e peiseai ua le lava le hormone, ma totogi ai le setete e ala i le faaleleia atili.

Faʻailoga lua

Faateleina le inisalini i totonu o le toto e mafua mai i pathoces o le extrapancreatic e atiina ae i le talaaga o tulaga nei:

  • pe a uma ona aveese se vaega o le manava,
  • umi le anapogi
  • neurotic disorders
  • manava manava
  • fiva
  • ate fatu
  • faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • pituitary ma tuma.

O le Hyperinsulinism e mafai ona atiae e faasaga i le talaaga o le faateleina o le gaʻo i le taimi o le togafitiga ma tapenaga o le inisalini, o vailaau o le hypoglycemic. O le maualuga o le inisalini i le auiliiliga e mafai ona matauina o se taunuuga o le faʻafefe o vailaau faʻasaina i nisi o vailaau.

Hyperinsulinism ma le suka masani

O maualuga maualuga o le insulin i gaʻo masani e maua i le maʻi o Cushing. O faʻamaoniga nei e mafai ona tupu: o le paʻu e mamago ma pala, maleina o lauulu o fafine, fomaʻi faifaipea, meaʻai ma vae vaivai, ma le maualalo o le puipuiga. Ole maualuga o le inisalini e maualuga, ma tumau le kulukose.

O le isi mafuaaga o le le fiafia. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaleagaina o le tino i nisi o vaega o le tino (isu, laugutu, auvae lalo, lima, vae).

Ata faʻaleleia

O le hypoglycemia o le faailoga autu lea e maualuga le inisalini - o le a le uiga? O le hypoglycemia e taua o le toto toto. Faailoga o lenei tulaga e faʻalagolago i le vaitaimi o le atinaʻeina o togafitiga. O faʻaaliga manino e fesoʻotai ma le faateleina o le fia ai, o se lagona o le fiaai ma le lava o meaai o le tino. I le taeao o loʻo i ai se vaivaiga, faʻaititia le faʻatinoga.

O le inisalini maualuga e faʻaalia i le tiga o le ita, divalenoa, taua tele.O tagata gasegase e faitio i vae o le gatete, faoa faamalosi, vave vave o le fatu. O le tiga o le musika e aliali mai, o le puupuu o le mānava (tusa lava pe leai se faʻamalositino i le tino). I le toto toto, o le glucose e faitau i lalo ifo o le 2.5 mmol / L.

E uiga i le faaletonu o le hormone

Faʻaitiitia le inisalini o loʻo matauina i le ituaiga 1 o le maʻisuka, faʻamaʻi o se natura faʻalavelave, popolega, malosi faaletino. Le leai o le inisalini faʻasalaga e mafua ai le atinaʻe o le hyperglycemia (maualuga maualuga toto).

Faailoga o le inisalini maualalo maualalo:

  • fiainu
  • faateleina elemene,
  • mūmū mucous membranes,
  • vevela paʻu
  • televave faʻavevesi.

Faʻailoga

O le suʻega o le inisalini o se suʻega o le toto vevela lea e mafai ai e oe ona fuafua ile maualalo ole insulin poo ona maualuga maualuga. O faʻamatalaga e faia i luga o se manava gaogao. 24 itula ao le i faia mea, e tatau ona lafoaia le ava, ma le 1 le itula ae leʻi ulaula. E mafai ona e inu vai.

O le filifilia o faʻataʻitaʻiga o le aia tatau a le o loʻo auai i le endocrinologist. O tali e faailoa ai le maualuga o le hormone i iunite nei: μU / ml, pmol / l, meli / l. Ina ia toe taʻua:

  • μU / ml = meli / l
  • pmol / L x 0.138 μU / ml = MDU / L.

O le suʻega o le toto mo le inisalini e mafai ona avea ma vaega o le kulupu o le toleniga o le kulukose. I le taimi o le suʻesuʻeina, o le maualuga o le hormone e faʻamoemoeina ao leʻi 'aʻai ma pe a maeʻa le "glucose load".

Faʻamaumauga taʻiala

E mafai ona e maualalo le maualuga o le homone i le faʻaitiitia o le numera o taumafataga. Faatasi i le vaiaso ona faatulaga se aso o le anapogi. O le maualuga o mea e gaosia i le hormone-active i lenei vaitau ua toe foi atu i ni tapulaa taliaina.

O loʻo i ai se faʻasalalauga o inisalini o oloa, lea e tatau ona amanaia pe a tusia se lisi o le tagata lava ia. O lenei faʻamaoniga o loʻo faʻamaoti mai ai le tele o le hormone o le a manaʻomia e le tino ina ia mafai ai ona toe faʻafoʻi le suka i le tino pe a uma ona faʻaaoga se oloa.

E taua le faʻasaʻoina o le tino. O avega talafeagai e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le inisalini, toe faʻaleleia ai le lagona o sela ma masini i lana gaioiga. E le gata i lea, e tatau ona e fetuʻunaʻi le taumafa: faʻatapulaʻa meaʻai ma faʻateleina le taumafa o meaʻai o loʻo i ai fiber.

Faʻafefea ona faʻaititia le aofaʻi o le hormone

Ona o le leai o le inisalini, ua faʻamaonia ai le togafitiga o le inisalini. O fualaau oona o le hormonal o mea tutusa ia o le gaosia e le pancreas. O le le atoatoa o le Hyperglycemia e mafai ona fesoasoani i le faaitiitia:

O nei fualaau oona e maualuga le maualuga o le suka ma sui ai le inisalini masani a tagata. E taua tele le mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo, e faʻatatau i faʻamatalaga manino o oloa. E le gata i lea, e fautuaina e le au atamamai e tausia le tino i se tulaga talafeagai ma ia mataituina e le aunoa ia faailo o le toto, ma teuina i totonu o tulaga e gata ai.

Le manaʻoga ma tulaga masani ole inisalini

O faʻagasologa uma lava e faia i totonu o le tino o le tagata ua "noatia" i le inisalini. A aunoa ma lenei hormoni, gaosia e le pancreas, o meaʻai e ulu atu i le tino e ala i meaai e le mafai ona faʻaumatia. I le tulaga o le faaletonu i le pancreas poʻo isi faafitauli, o le malosi ole gasegase ole tino e faʻalavelaveina, lea e aʻafia ai le soifua maloloina i se tulaga le lelei.

I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le inisalini e masani lava e mai i le 3 i le 25 iunite, i tamaiti o le pito i luga e laʻititi lalo ifo - 20 iunite. I tagata matutua, o le tapulaa pito i luga e le sili atu nai lo le 35 iunite, o ia faailoilo e mafai ona i ai pe a mavae le 60 tausaga. O nei mea uma o le masani. Ma o mea uma e maualuga atu nai lo mea masani o se faʻalavelave mo togafitiga faafomaʻi, talu ai o maualuga maualuga o le inisalini toto o se logo mataʻutia lea e faʻamaonia ai o le galuega faʻamaopoopoina o tagata soifua uma ma okeni ua matua le lelei lava.

O le mea e sili ona mataʻutia e tatau ona maualuga le maualuga o le inisalini i le masani, masani ai le toto toto.I le auala, e fautuaina malosi e fomai le tausia o se glucometer i le fale, lea e mafai ai ona e fuaina uma le suka ma le inisalini e aunoa ma le alu i se falemaʻi.

O le ata aupito sili ona lelei o le suka o le toto e mafai ona maua e ala i le fuaina o le maualuga i le 2-2.5 itula, ae i se auala e maua ai le itiiti ifo ma le lima ni fua i le aso. Ae le maua uma e tagata uma se avanoa, o lea e fautuaina ai e siaki lou toto mo le suka, pe a uma loa ona ala i luga, i le taeao, ma ao le i momoe.

Symptomatology

O le faateleina o le faateleina o le toto o le inisalini e taʻua o le hypoglycemia. Faailoga o lenei tulaga faʻaleagaina:

  • faanoanoaga
  • faanoanoaga
  • vaivai le mafaufau ma le gafatia o le teuina,
  • o le gauai atu o le mafaufau e matua faigata lava.

Faʻasolosolo i le hypoglycemia alualu i luma, o faʻamaoniga autu e atinaʻe vave:

  • vaivai le tumau
  • anapogi tele tele.

I le faʻaopoopoga, o le maualuga o le inisalini e afaina ai le toto o le toto toto, faʻaosofia ai le tupu o le toto maualuga, ma afai e te le gauai atu i lenei seti o faailoga, e le mafai ona faʻalavelave i le tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o maʻi le mautonu e mafai ona maua e se tagata:

  • vevesi o moe masani,
  • faateleina le manava o le sebum,
  • toe le manuia
  • gangrene o pito pito i lalo.

E masani lava ona matauina e tamaitai nei suiga, aʻo latou amata ona popole i suiga e tutupu ia i latou: muamua, mamafa, lea i soo se tausaga e manatu o se mea e le manaomia, ma lona lua, faateleina le paʻu o le tino. O le mea na tupu i le lumanaʻi na suia ai foliga vaaia: o le paʻu e le naʻo le mauaina o se mea e sili ona lelei, ae o le tele o paʻu e aliali mai, ma o le lauulu e vave ona "goto".

O le a matou faia se faʻailoga mai lava i le amataga: i taimi uma, i soo se tulaga lava, o le maualuga o le inisalini e le masani. Ae naʻo se fomaʻi o le talaaga talafeagai e mafai ona i ai se maualuga maualuga o le tulaga e ono filifilia ai le maʻi e mafai ona talanoaina, ma le auala e mafai ai ma tatau ai ona taulimaina.

E faavae i luga o le mafuaʻaga o lenei mea mataʻutia, e mafai ona tatou talanoa e uiga i:

  • uluaʻi maualuga o le hyperinsulinism
  • maualuga hyperinsulinism.

O le hyperinsulinism o le Peraimeri o se maualuga o le insulin ma le maualalo o le suka i totonu o le toto, o lona uiga, o le vaega autu lea o le atinaʻeina o togafitiga. O lea ituaiga o hyperinsulinism e taua foi o le pancreatic, aua e atiina ae i le talaaga o le solia o le gaosiga o le hormonone o le insulin, lea e taua o le glucagon (glucosagon hyposcretion). O nei homoni uma e lua o gaosia i le pancreas, i le mea e taʻua o motu o Langerhans. I le tulaga o le gasegase i le gaosia o le kalu, o le tele o le inisalini e tupu i le tino.

O maualuga maualuga poʻo le maualuga o le inisalini ile maualuga o le suka e mafai ona faʻaalia ai faʻafitauli nei:

  • o le tupu mai o neoplasms (tigā poʻo le maʻi tigaina) i le tino o le pancreas,
  • faaitiitia le gaosiga o le glucagon.

Ole maualuga o le hyperinsulinism o le faateleina foi lea ole maualuga o le insulin i fua masani ole suka. Faatasi ai ma lenei ituaiga o hyperinsulinism, o le gaioiga o le tino tutotonu o le tino ua faaleagaina, ma i se faaopoopoga, ua matauina le tele o gaosiga:

  • adnocorticotropic hormone (corticotropin),
  • fuamoa tuputupu aʻe, po o le tupua o le tuputupu aʻe (o nei hormones uma e maua mai e le pituitary gland),
  • hormones e gaosia mai e le gaʻo (glucocorticoids).

O le mafuaʻaga o lenei tulaga matautia e ono mafai ona avea ma mafuaaga e tele, i fafo ma totonu, e aofia ai:

  • gase o le ate po o le gase o le galuega,
  • solia o le metabolism o le carbohydrate,
  • suiga o le patho i le pito i luma o le faiʻai,
  • le tupuga o tumema i totonu ole vaitafe o le manava,
  • atinaʻe i totonu o le gland o le neoplasms mama.

Le mea e fai

Muamua lava, mo togafitiga talafeagai, e tatau ona e sailia le mafuaaga o lenei maʻi.A aunoa ma le faʻamalamalamaina o le mafuaaga, e le mafai ona amata togafitiga, ona e le mafai ona aoga. O se togafitiga tutoatasi tutoatasi, ae maise lava i se umi umi (ave fualaau faasaina e maualalo ai le toto, faʻamalositiga mo ulu o le ulu, ma isi), e mafai ona "faʻafefe" le ata o le falemaʻi ma tolopo se asiasiga i le fomaʻi. Ma i se tulaga faapena, o le vave ona e liliu, o le sili foi lea o se mea e ono tupu i se taunuuga lelei.

Faailoa le mafuaʻaga o le hyperinsulinism e naʻo se suʻesuʻega maeʻa ma maeʻa. Ae o le tele lava o maʻi e togafitia i le falemai i le hyperinsulinism i se foliga lapopoa, pe a manaʻomia le tui o le tagata maʻi ina ia faʻamaonia le glucagon ma le adrenaline. Ae e tusa lava pe faʻamaʻi se tagata ao le i faʻamaʻi le faʻamaʻi, e masani lava e le mafai ona e faia e aunoa ma se kulupu i le kulukose, talu ai o le maualuga o le inisalini o le a vave ona oʻo atu i le faʻaitiitia o le suka toto, o lenei mea e taʻua o le hypoglycemia. Faailoga o lenei tulaga:

  • soona inu tele
  • Tachycardia
  • vaivai ma vaivaiga,
  • pallo o le paʻu.

I lenei tulaga, o le maʻi e masani lava ona oʻo i se lagona fiaaai. Faʻasolosolo malosi i le suka, o le leiloa o le mafaufau e mafai, pe afai e le toe maua mai le suka i le masani - o se hypoglycemic coma.

O le fesili e masani ona tulai mai: pe mafai ona faaitiitia le maualuga o le insulin i le fale?

Ioe, e mafai ona e mafaia. Ae o le faʻaitiitia o le inisalini i le fale e le o se synonym mo le togafitiga a le tagata lava ia e aunoa ma le faʻaaogaina o tagata tomai faapitoa. E mafai ona togafitiga oe mo le hyperinsulinism e le oi totonu o se falemaʻi, ae i le fale, ae na o le fomaʻi na asiasi i le tagata ua uma ona faʻamatala ma faʻamatalaina le togafitiga ia te ia ma ua ia faʻamaonia uma vailaau manaomia. Ae talu ai ona o le togafitiga ua faʻamalamalamaina lelei, o le lisi o togafitiga togafitiga e mafai ona aofia ai mea e tatau ai ile asiasiga i falemaʻi: mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faatonuina le physiotherapy poʻo le faʻasologa o togafitiga, acupuncture, acupuncture, ma isi. E le o tagata gasegase uma e mafai ona tuʻu ni laʻau i le fale, o le mea lea, e leai se mea e le mafai ona le amanaiaina e le falemaʻi poʻo falemaʻi foi.

Afai tatou te talanoa e uiga i togafitiga i fale, ona faamamafa mai lea e fomai: o le mea autu o le pulea e le tagata o ia lava. Ma o lenei mea e le gata i le mamafa o le fua lima-lima o le inisalini, ae faʻapea foi i isi mea. O nisi taimi ina ia tumau ai le soifua maloloina, e tatau ona e laa i luga o le faai o lau "I" ma ou manaoga (ae sili atu ona taʻua faamaoni o vaivaiga faaletagata). E faigata ona faʻamalosia oe lava e fai le mea e te le o faʻaaogaina, ma tuʻuina atu mea e te manaʻo ai. Ae o le mea moni lava i lenei mea e lua vaega o togafitiga fale e oʻo mai i lalo:

  • gaoioiga faaletino
  • meaʻai puipuia.

E le tatau ona tupu le mamafa o le tino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai, lea e mafai ona matua faʻamaoni. Afai e le lagona e le tagata le malosi o le malosi i totonu ia te ia lava, e sili atu pe afai e vaavaaia e se tasi mai lona aiga ana meaʻai.

O se taumafataga e faʻateleina le inisalini e tatau ona faʻavae i luga o meaʻai paleni - ole maʻi e tatau ona taumafaina ile lima taimi i le aso, ae o ni vaega o meaai e tatau ona laiti. E tatau ona faʻaitiitia le gaʻo i le 150 g i le aso. Afai e maua e se tagata le faaletonu o le ola mama mai nisi o mea taumafa, e tatau ona ia gauai atu i le molimau o suega o le toto: aʻo faia lelei le tofiga a le fomaʻi, o le molimau o le inisalini i le toto o le a toe foi i le masani. Ma pe a vaai le tagata maʻi i ona lava mata ua amata ona maloloina, o le a afaina ai lona tulaga.

Ae le gata i taimi o mafaufauga, o le ai ai se faʻamautuga mautinoa lelei i le tulaga. Ae i soʻo se tulaga, o le a manaʻomia lou asiasi i se fomaʻi i taimi taʻitasi mo se suʻega masani ma fai se suʻega toto i taimi taʻitasi i le tausaga.

E le gata i lea, e tatau ona e faʻaauau ona mulimuli i se taumafataga ma taumafai e taʻitaʻia se olaga ola maloloina. O le a le mea o aofia ai i lenei manatu? Ole lisi e le tele:

  • mataʻituina le mamafa, aua neʻi faʻafefe,
  • fai galuega i le taeao
  • ae e te leʻi alu i le moega, ave sina mea itiiti i le ea fou,
  • taumafai e lafoai amio leaga (ulaula, ava malosi).

O le mauaina o le faʻamaʻi i le taimi ma faʻafetaui i ai, e tatau ona puipuia le tupu mai o toe faʻafoʻi.

O galuega a le homulini insulin

O le inisalini e faia ai le tele o galuega tauave i le tino, ae o lana galuega autu o le faatumauina lea o se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto. O lona uiga e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei hormone e fesoasoani e fausia ai le musika. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo faʻamalosia ai le gaʻofale gaʻo, e puipuia ai meaʻai e ulu atu i le tino mai le teuina i totonu o le gaʻo gaʻo. O le inisalini e faʻateleina ai le malosi o le tino, maua ai sel e le gata i le kulukose, ae faʻapea foʻi ma mea amino, faʻapea foʻi le potassium.

E tatau ona faia se suʻega insulin i le siama o le maʻisuka. O lenei mea o le a faʻatagaina togafitiga vave. Pe a togafitia lenei maʻi, o le suʻega toto mo le insulin e tatau ona faia e le aunoa. O lenei mea o le a fuafua ai le aoga o le togafitiga ua faatonuina. O lenei faiga o le a fesoasoani e fuafua e le gata o le i ai o le faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi lona ituaiga.

E le gata i lea, o se suʻesuʻega o le inisalini o loʻo faaalia ai le tele o isi faʻamaʻi. E tatau ona e faia i le taimi o se suʻega masani o le tino, faʻapea foʻi ma le taimi e te maua ai faʻamaoniga nei:

  • se oso malosi i luga o le mamafa, i luga ma lalo mo le leai o se mafuaaga (suia o le polokalama o meaʻai, gaoioiga faaletino faaopoopo),
  • moe, vaivaiga, paʻu i gaoioiga faaletino,
  • faʻavave faʻamalolo o le epidermis i le tulaga o manua.

O le auiliiliga mo le inisalini i totonu o le toto e faia i ni auala se lua.

  1. Muamua o le taimi e ave ai e le tagata maʻi le toto mo le suʻega. E faia i le taeao i luga o se manava gaogao.
  2. O le auala lona lua o suʻesuʻega, o le tagata maʻi e ofoina atu e faʻaumatia le 75 ml o le kulukose, ma mulimuli ane na ia ave le toto mo le auiliiliga. Mo se faʻamoemoega sili atu ona faʻatuatuaina, e sili atu ona lelei le faʻatinoga uma o faʻatonuga e lua.

Le pasia o suʻega e tatau ona saunia. Mo lenei mea, e tatau ai mo le 24 ona taofi le taumafaina o meaʻai gaʻo, ia le faʻatagaina le malosi faaletino, ma ia aloese mai le ulaula ma inu ava malosi. O le auiliiliga e faia i luga o se manava leai.

Maualuga inisalini

O le toto o le insulin e mafai ona tulaʻi mai mo mafuaʻaga nei:

  • O le maʻi suka o le vaega lona lua.
  • Taumafa le lelei. I lenei tulaga, o loʻo matou talanoa e uiga i le taumafaina tele o selu ma mea inu. O le anapogi e mafai ona taitai atu ai i le faateleina o le inisalini. O le mafuaaga lena e fautuaina ai e tagata atamamai 5 taumafataga i le aso - o nei meaai e tolu ma 2 meaai.
  • Faʻaauau le faʻaosooso masani.
  • Faʻalavelave masani.
  • Mafuaaga O le mamafa o le mamafa e mafua ai le faʻavaveina o gaʻo ma le leai o se tupe faʻaalu. O le mafuaʻaga lea ua tulaʻi ai le inisalini.
  • Vitamin E ma chromium le lava.

Faateleina le inisalini vave ona lagona ai. O loʻo faʻaalia mai i lalo (o faʻamaoniga e taua mo alii ma tamaitai):

  • O se lagona faifaipea o le fiaaai. E le alu e tusa lava pe a uma le taumafa. E mafai foi ona tuli se tagata 24 itula ile aso.
  • E vaivai lava pe a uma se malologa umi.
  • O le i ai o le manava le mautonu, lea e aliali mai e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino.
  • Malosiaga masani o maso.
  • Le tupu mai o le faoa faamalosi.
  • Totoina i luga o le epidermis.
  • Faʻamamaʻi faʻamaʻi manuʻa.

Afai o nei faʻaʻailoga e tupu, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai. O se tagata poto faapitoa o le a fesoasoani e faʻaititia le hormone i se tulaga masani.

Maualuga insulin ma gaʻo masani

Na tupu o suʻesuʻega na faʻaalia ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, ae o le suka i lenei tulaga o loʻo i totonu o le faʻatagaina masani. E mafai ona taʻu mai ai se faʻamaʻi e pei o le syndrome o Theenko-Cushing, lea e le gaʻo ai le gaosiga o hormones, ma o loʻo mafua ai ona aʻafia i le tino.

E le gata i lea, o le maualuga o le inisalini ma le suka maualalo e mafai ona faʻaalia ai le gasegase - o le solia lea o le pituitary gland, lea o loʻo i ai le faateleina o ponaivi ma le ulu, aemaise o le pito i luma. O se faʻamaʻi faapena e seasea lava, ae o mataupu o lona atinaʻe ua faamaumauina. Tumama, faʻamaʻi pipisi, ma faʻamaʻi ate e mafai foi ona tupu i le maualuga o le insulin ma le suka maualalo.

Auala e faʻaititia ai le inisalini maualuga

Aʻo leʻi faia ni metotia e faʻaitiitia ai le insulin, e tatau ona iloa le mafuaʻaga na taʻitaʻia ai lenei tulaga. E naʻo luga o lenei tulaga, e faatonuina e le fomai togafitiga. I le avea ai o se tulafono, o se vailaau, o se taumafataga faapitoa ma faamalositino.

I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona lafoaʻi le faʻaaogaina o le masima pe faʻaititia le faʻaitiitia o lona taumafa. E le gata i lea, o le faʻatagaina ua tuʻuina atu i meaʻai e aofia ai le tele o le sodium. O meaʻai nei, namu salifi, sausa, meaʻai malulu ma oloa gaosi. E le mafai ona inu ava malosi i le maualuga o le inisalini. I lenei tulaga, e tatau ona e tuʻuina atu ia oe lava se aofaiga o le vai. O le fua faatatau fautuaina i le aso e 2, -25 lita. O se meaai e faʻateleina ile inisalini e faʻatagaina ai oe e 'ai atili fualaau faisua, fualaau aina ma suamalie, faʻapea foʻi ma fuamoa, laʻau oona ma iʻa vaivai.

E mafai foi ona faʻaititia le insulin i togafitiga faʻalautele. E aoga i lenei tulaga, suauu sana, e kuka i se auala faapitoa. Ina ia faia lenei mea, 100 g o meaʻai e tatau ona sasaa atu le 100 ml o le vai inu. E le gata i lea, ua fautuaina le gaʻo e faʻafefete ma tuʻu mo le tele o itula i lalo o le mafanafana. O le mea e maua mai ai le kuka e fautuaina e faʻaaoga le 0.5 ipu faʻatolu i le aso.

Faʻaitiitia le insulin

  • maʻisuka malosi
  • le lelei
  • 'ai le tele o suka ma falaoamata paʻepaʻe,
  • faamai e afua mai i siama ma faamai pipisi,
  • gaoioiga le lelei pe leai foi
  • faʻalavelave masani.

O le inisalini maualalo e faʻaalia mai i lalo (i tane ma fafine):

  • e masani ona faia, aemaise i le po,
  • o le fia inu pea ona o le leiloa o le tele o le urine.

Faʻafefea ona faʻaititia le ifo ile inisalini

Faʻaititia le maualuga ole inisalini e tatau ona faʻaleleia i se tulaga talafeagai, a leai o le ai ai faafitauli i le suka o le toto. E mafai ona faia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau, se meaʻai faapitoa ma le gaioiga faaletino. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamatala togafitiga.

O se meaai e maualalo ile insulin e aofia ai le teenaina o suka, honey, semolina, araisa, pateta. O meaai i aso uma e tatau ona aofia ai le aano o manu, kefir, pasili, vine, apples and cabbage. I lenei tulaga, o meaai e tatau ona faʻaaogaina i taimi uma i ni vaega laiti.

E mafai foi ona e maualalo le inisalini faatasi ai ma le fesoasoani o mea taumafa faapitoa o taumafa - o le biocin ma le biocalcium. Latou te faʻaleleia le faagasologa o gaioiga o le tino ma saofagā ai i le sili atu ona lelei o le inu o le kulukose.

O togafitiga faʻapitoa e mafai foi ona fesoasoani e faʻaleleia le inisalini. O faʻamatalaga ma mea teuteu o laumei o le a vave ona feagai ma lenei faafitauli.

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tatau ona tausia i le tulaga saʻo. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai le maʻisuka ma le tele o isi faafitauli faʻalesoifua maloloina.

E uiga i le inisalini

O lea la, o le inisalini o se tasi o na hormones e nafa ma le faʻatonutonuina o faiga uma i totonu o le tino o tagata uma. E le gata i lea, o ia o le "nafa" mo le metabolism o protein ma gaʻo - e pei ona molimauina e toto kulukose toto tasi paʻi. Ae ui i lea, o lana galuega autu o le faatumauina lea o le suka i le tulaga masani. O le mea lea, i le itu, ua maua ai le tele o le suiga o le malosiaga i se fua faatatau tutusa.

O le maualuga o le inisalini i totonu o se tagata e masani ona soifua maloloina o:

  • i tamaiti - mai le 3.0 i le 20.0 uU i le ml,
  • i tagata matutua - mai le 3.0 i le 25.0 UU i le ml (sili ona faʻamoemoe e faʻaaoga se glucometer lua tausaga),
  • i tagata matutua atu i le 60 tausaga - mai le 6.0 i le 35.0 mcU i le meli.O faailoilo uma o loʻo tuʻuina mai e faʻaalia ai le masani.

I le tulaga lava lea e tasi, pe a faʻaalia pe sili atu pe sili atu faʻamaufaʻailoga ua tuʻuina atu, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma saili le mafuaaga o lenei mea ofoofogia. Aemaise lava, pe afai e foliga mai o le faateleina o le insulin, ae o le suka, e pei ona faaalia i suega, e masani lava, e pei ona molimauina e Accu Chek.

O le a le mea e lamatia ai le faateleina o le fua o le insulin

O le faateleina o le toto o le inisalini o le lamatiaga matautia e le gata mo i latou e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, ae mo tagata soifua maloloina uma. O lenei faʻalavelave e mafua ai ona oʻo i se gasegase ogaoga o le tele o totoga o le lotoifale, faʻaletonu galuega.

Muamua lava, o le tele o insulin i totonu o le tino e aʻafia ai le gaoioi o puipui o toto toto ma fausaga. Ma o lenei mea e lamatia ai le atinaʻe o le maualuga o le maualuga. E tusa ai ma lea, pe a faʻapetele le fatuga o le tino, o le aʻafiaga o faʻafitauli eseese o le cardiovascular system e faʻapupula.

E tigaina foi le gaʻo o le carotide, e aofia ai ona sela ma puipui e amata ona malulu ma faʻafefe, ma e mafua ai ona faʻaitiitia le toto i le faiʻai. I faʻamaʻi matutua, o lenei faʻalavelave e faʻaalia i se faʻafitauli i le manatuaina ma le manino o mafaufauga, tali faʻatuai, ma isi faaletonu o galuega.

O le mea sili ona leaga o le faʻaititia o le inisalini e mafua ai ona fausia le maʻisuka ituaiga 1. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e mafua mai i suiga e le masani ai i le toetoe lava o tagata uma ma okeni. I le faaopoopo atu, e aunoa ma le iniseti masani o le inisalini, e le mafai e le tagata gasegase ona toe faia se aso e tasi.

Fautuaga: afai ei ai se masalosaloga o le fua o le hormone ma le suka o le toto e alu ese mai le masani, e tatau ona pasi le suʻega talafeagai i se taimi vave e mafai ai.

Ole a vave ona faia ni laʻasaga pe a faʻamaonia le vaeluaina, o le tele o avanoa e aloese mai ai i ni faʻafitauli matuia. O nai suiga laiti e le mafai ona le amanaiaina, e tatau ona suʻesuʻeina i le taimi ma faia togafitiga faʻatagaina.

O nei fuataga e taua tele i mataupu e matua taua tele ai suiga o le inisalini, ao tumau pea le suka i le tulaga masani. O lenei mea mataʻutia e sili ona matautia, e le mafai ona mafaufau le tulaga o le maʻi e tumau, e manaʻomia e ia se fesoasoani faafomaʻi.

I le avea ai o se faaiuga, e mafai ona tatou fai atu o le pulea o le maualuga o le insulin i totonu o le tino e tutusa lava le taua e pei o le maualuga o le suka. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma ma fautuaga, e mafai ona faatumauina le faagaoioia o totoga taua i se tulaga maualuga ma puipuia ai le fausiaina oo latou maʻi mamai i se taimi talafeagai.

E uiga i le siitia

O se maualuga maualuga o le hormone o loʻo tuʻuina i totonu o le toto atonu o le faʻamaoniga manino lea o le tele o faafitauli tau le soifua maloloina. Muamua, o loʻo matou talanoa e uiga i le maʻisuka i le vaega lona lua. O le faʻasologa o mea na fai, lea e sili atu le maualuga o le suka pe sili atu foi ona maua i se taimi masani, lea e sili ona talafeagai ona fuafua e faʻaaoga Taavale afi.

E le gata i lea, o lenei faʻaaliga e mafai ona talanoa e uiga i se faʻalavelave faʻasesē e pei o le maʻi o Cushing. E le lava lava, ae o loʻo i ai pea se faʻaaliga e pei o le faʻasalaga. O loʻo faʻaalia i se fua faʻatusatusa o taimi o le tuputupu aʻe o le homone. I lenei tulaga, o le toto toto e masani, ae o le inisalini ua matua faateleina.

E le gata i lea, o le gaioiga faʻaalia i le tino o le faʻamaoniga lea o nisi faʻamaʻi e fesootai tuusaʻo ma le ate. O lenei faʻaaliga e tatau ona avea o se faʻauiga ogaoga o le insulinoma, o lona uiga, o se kuluma e maua ai le inisalini. O le tulaga lenei o le inisalini e masani ona faateleina, ae tumau pea le suka.

E le gata i lea, faatasi ai ma le suka ua faailoa mai, o le lamatiaga o le myotonia oona, lea o se maʻi leai, e maualuga tele.

Ona o le natura o le lalolagi ma le ogaoga o lenei faagasologa, e mafai ona taʻu mai ai le amataga o le oona, faapea foi ma le solia o le tikeri o le tetee atu o siama i le hormone ma ana mea gaʻo.

O le faateleina o le insulin e mafai ona maua i le toto o fafine maʻitaga, lea e maua i le amataga. I le tele o tulaga, o sea faateleina e tatau ona avea o se tali a tagata i se tulaga fou i tulaga o le physiological ma e masani lava.

E taua foi le mafaufau o soʻo se vavaeese mai le fua masani o le insulin i fafine i se itu maualuga o se faailo o se faʻamaʻi e pei o le ovary polycystic. Aemaise lava le taua o le mea e ono tupu i lenei mea, pe a faʻapena ona faateleina le teuina o gaʻo i le itū o le manava.

Ae ui i lea, e tatau ona maitau o faʻamaʻi uma o loʻo faamatalaina i inei ua na o se alualu i luma e mafai ona taofi i taimi talafeagai ma togafitiga faafomai atamai. E naʻo le auala lenei o le a mafai ai ona faʻamautu le suka ma le inisalini pe afai e sili atu ma le tasi o faʻamaufaʻailoga ua faʻaalia ua faateleina. I lenei itu, e taua le maitau po o le a le faʻaitiitiga poʻo le faʻagasologa o le faʻaleagaina o le inisalini ma le suka.

I alii matutua, tamaitai

O faailoga o le inisalini i tane e sili atu ona mausali nai lo tamaitai, ma e faalagolago i le 2 vaega: tausaga ma le mamafa.

18-25 tausaga i le mamafa masani2,7-10,4
18-25 tausaga le matua ma le oona tele3-24,9
25-50 tausaga le matua ma le mamafa masani3-25
silia ma le 50 tausaga6-35

O le maualuga o le inisalini toto o le fafine e afaina foi i le matua ma le mamafa, ae o le maitaga ma fomaʻi faʻamataʻu ma hormones o isi mea taua.

fafine 25-50 tausaga3-25
fafine e silia ma le 506-35
maʻitaga o maitaga6-27

E uiga i le faʻaitiitia o le maualuga

E tatau foi ona taulai totoa i se faaitiitia po o se faaitiitia faafuasei o le fua, aua e mafai ona avea ma molimau tuusao o le mea e amata:

  1. maʻi maʻisuka o le vaega muamua,
  2. maʻisuka tama
  3. maʻi faʻamaʻi
  4. o le faʻapopopoitarism (o se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma ituaiga uma o faʻalavelave i le gaioiga o le pituitary gland).

O faʻamalositino faʻagasolo taimi e mafai ona mafua ai se paʻu matuia i le fua o le insulin.

E le gata i lea, o suiga o soʻo se ituaiga i le aofaiga o le inisalini e mafai ona avea ma faʻamaoniga o faʻafitauli i le pancreas, aua latou te vave manatunatu i le gaosia o le hormone na tuʻuina mai.

I lenei tulaga, e mafai foi ona faateleina le suka.

Mo le maʻisuka lava e tasi o loʻo i le amataga o le suʻesuʻega o le faʻamaʻi ma iloa le ituaiga o maʻisuka, o le auʻiliʻiliga o le inisalini ma lona tulaga e mafai ai ona atiina ae ni auala sili ona lelei ma talafeagai mo togafitiga mulimuli ane.

E uiga i le lelei

E tutusa lava le tāua le filifili ma le tutoatasi pe, i le taimi nei, e le gata o le suka, ae o le inisalini foi e siitia. O le faʻamaoniga sili ona mausali o lenei mea, e moni, i le faaopoopo atu i auiliiliga, o faailoga ia e auina mai e le tino. Soʻo se fesuisuiai i le fua faatatau o le hormone vave lava e aafia ai le aofaiga o suka i totonu o le toto. Faʻatasi ai ma lenei parakalafa, o lagona o se tasi e sili atu lona taua nai lo tapulaa o le masani.

O le faʻamaoniga o le fesuiaiga o le inisalini mai se tulaga masani, i le tele o mataupu, o se lagona o le galala, faʻavaveina o le paʻu, faʻavaʻa faifaipea, faʻapea foi ma le maualuga o le vaivai ma le le mautonu. I se taimi mulimuli ane tatou te talanoa ai

Tumau faagasologa

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, i nisi tulaga, e faʻavevesi ona o le foliga mai o se paʻu i le pancreas - insulinomas. O le tumutumu ma le localization i soo se vaega o le okeni ei ai le gafatia e faia ai le le pulea lelei o le gaosiga o le inisalini, lea e mafua ai ona maualuga lona maualuga i le toto.

Fua e faʻaleleia ai le hormone inisalini i le toto o le tagata

O le faaitiitia o le aafiaga o le tuufaatasiga o le hormone i le toto ei ai se taimi umi o le anapogi. O se mea le tumau lenei ma ua toe faʻafoisia ma le faʻamautuina o taumafa.

E le gata i lea, o le le lelei o lenei mea ola maloloina e mafai ona faʻaaogaina e ala i le tagofia o le suamalie ma le inisalini.

E iai vailaʻau mo lenei togafitiga:

  • faaleleia o le puipuiga ma le faʻamaoniaina o faʻamatalaga faʻamaloilo - o le fualaau faasaina Medcivin,
  • vasodilator - Livitsin,
  • faʻafouina o le tino o le pancreas - Civilin,
  • meaai meaai.

Faʻitiʻitia le faʻaaogaina o glucagon

Glucagon o se hormone e maua mai i pulu alpha pakacreatic ma e fesoʻotaʻi vavalalata ma le insulin. Ae peitai, o le inisalini e pulea ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e ala i le faaitiitia o lona aofaiga, ma o le glucagon e faalauiloa ai le gau o le glycogen ma taofia ai lona gaosiga, ma faateleina ai le maualuga o le kulukose.

E ui i le faʻafeagai o aʻafiaga e lua, ae o le glucagon e pei o se stimulator o le gaosiga o le inisalini. O le faʻaitiitia o le pulelaʻau o le hormone e maua mai i pia alpha e taʻitaʻi atu ai i le sili atu o le gaosiga o le inisalini.

Uluai maʻi o le maʻisuka

I le i ai o le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le inisalini ua faʻamoemoeina o se faailoga iloga. Ae o le maualuga o le maualuga o le hormone e mafai foi ona avea ma faailoga o le atinaʻeina o lenei maʻi.

Pe a togafitia le maʻisuka i le propolis tincture, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, aua ava malosi

O lenei mea mataʻutia ua taʻua o le "faʻamalosia o le inisalini" - pe a faʻapitoa poʻo le sili atu foi le toe gaosia o le inisalini, ae o vaʻa mo nisi mafuaʻaga e le maua ai lo latou gafatia. O se taunuuga, o le fua o le oxidation oxidation ua faaitiitia, ma o lona tulaga i le tino ua faateleina.

Faʻaiuga lua

I le hyperinsulinism maualuga, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e afaina i le faaleagaina o le tino ma le ate, le i ai o tumema, ma isi mafuaʻaga:

  • O le matelaina ma le solia o le taumafa - e le o le talaaga o le faʻalauteleina o le tino, o le faʻaaogaina o le le lava o meaʻai gaʻo e mafua ai le faʻaitiitia o le toto suka.
  • O le tele o fualaau oona e faʻaaoga i lalo o le suka i le maʻisuka
  • Le leai o enzymes e aofia ai i le gaosiga o gaosiga.

Faʻasologa o feusuaiga

A maeʻa ona vavalalata, e matauina le faapuupuuina o le gastrointestinal tract, e fesootaʻi ai ma meaʻai o lo o nutimomoia e vave ona ulu atu i totonu o le manava o le intestine, lea o loʻo tele ai le tele o gaʻo. Latou te faʻaosoosoina le amataga o le gaioiga malosi. Ma o le aofaiga o le inisalini e gaosia e le tino ua faʻalauteleina.

I tulaga o le neurotic, o le malosi o le fatugalemu o le tino e tupu, lea e mafua ai le ita o le nerve vavau ma le atinaʻe malosi o faila secretory i le pancreas. O lenei faiga e mafua ai le faateleina o le inisalini.

Faʻasologa o gaʻo

Faʻataunuʻu o le ate (hepatitis, maʻi mumusu, cirrhosis), o le aofai o glucagon produced ua faʻaitiitia, lea e vavalalata vavalalata ma le inisalini ma aafia lona aofaiga i le toto.

Neoplasms o loʻo i totonu o le manava e mafai ona afaina ai le aofaiga o le inisalini na gaosia. Ina ia faia le fesuiaiga i siama tumo, o le tele o le kulukose e talafeagai, o le le lava lea e mafua ai le faateleina o le aofaiga o le hormone.

O le a le uiga pe afai e siitia le inisalini ma maualuga le maualuga o le suka?

O le maualuga o le inisalini i le maualuga o le suka o le toto, i le tele lava o tulaga, e mafua mai i meaai le talafeagai ma le le paleni.

Pe a taumafaina se tele o meaai suamalie, gaʻo ma le falaoamata, e galue le pancreas i se auala sili atu ona lelei, talu ai o loʻo i ai se gaosiga gaosi o le kulukose, o le gaosiga e manaʻomia ai le lava o le inisalini.Mo lenei mafuaaga, o le tele o inisalini e faʻapopoina i totonu o le toto nai lo le tino, ma o le maualuga o le suka e tumau pea e le suia.

O isi mafuaaga o le faateleina o le inisalini i se talaaga o le sugar masani e aofia ai:

  • le amataga o le oona,
  • faiga o le susu i le ate e aʻafia ai le gaosiga o le glucagon,
  • ituaiga II maʻisuka,
  • maʻitaga o maitaga
  • musika dystroph.

Faailoga o le faateleina o le inisalini

O le faateleina o le inisalini i le toto e mafua ai le tele o suiga i le tino, e aʻafia ai le atoatoaga o le faʻatinoga o nisi o totoga ma mamanu.

E tusa lava pe laʻititi le siʻitia o le faailo o le hormone e mafua ai le tele o faʻamaoniga iloga:

  • vaivai,
  • fiaai pea
  • soona inu tele
  • susu ma le galala
  • faʻamalolo umi o faʻamaʻi o paʻu,
  • faʻaleagaina
  • tau malosi
  • faʻaauau faifaipea.

O se uiga iloga ma le faʻateleina o le inisalini o le faʻasalaga lea o le vaeluaga mata. Ava ma le mumu e aliali mai i luga o le paʻu, e maua mai ai le susulu o le susulu, o le ufiufi ma le seborrhea e maua i le vaega o le tupu aʻe o lauulu.

E faʻapefea ona maua le siama

O le suʻesuʻeina o le maualuga o le inisalini e aofia ai le faʻaaogaina o suʻesuʻega falesuesue ma meafaigaluega. O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o le faʻaaliga o le falemai ma le sauniuniga o le talaʻaga o le maʻi.

Suesuega i fale suʻesuʻe e aofia ai:

  • fua o aso taitasi o le kulukosese (faʻamatalaga glycemic),
  • suega galue i le anapogi.

Faʻamatalaga Glycemic - mataʻituina o le toto suka. A o faagasolo le aso, o le toto e aoina mai le maʻi i se aofaiga e 6-8 taimi. Mo suʻesuʻega, e faʻaaogaina se mea faapitoa - o se glucometer. O le toto muamua o le toto e aoina i le vaveao i luga o se manava gaogao. E le gata i lea, e aoina le aoina o taumafa pe a uma ona 'ai i le 2 itula, faʻapea foi i le po ma se vaeluaga o le 3 itula.

A maeʻa le siakiina o le maualuga o le toto i aso taitasi, e faʻatusatusa taunuuga i tau masani. Afai e le iloa mea e le masani ai, o le isi laasaga o suʻesuʻega suesue suʻesuʻe ua faʻatulagaina - suʻega galuega.

O se suʻega galue faʻatasi ma le anapogi e faʻatinoina e pei ona taua i lalo: o le tagata maʻi e le 'ai meaai mo le 24 itula, e amata mai i le afiafi mulimuli o le ao. I le taimi o le suʻega, o le tagata gasegase ua faatagaina e inu vai ma lauti e aunoa ma le suka.

Faʻasalaga o le fiaaai i le po, i le taeao latou te ave le toto e fuafua ai le hypoglycemia ma toe faia le taualumaga i le 2 itula. Afai e tupu se faʻataʻitaʻiga o se osofaiga o le hypoglycemic, e suʻesuʻeina le glycemia e tusa lava po o le a le taimi. I tagata gasegase e mamaʻi glycemia e matauina i totonu o le 4 itula mulimuli ane i le amataga o le suʻesuʻega.

O le suʻesuʻega o le pancreas e faʻaogaina i metotia faʻapitoa mo suʻesuʻega mo le faateleina o le inisalini, e aofia ai:

Faʻafefea ona saunia ma faʻafefea ona pasia le auiliiliga

O sauniuniga muamua e taua mo le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga o le suka.

Mo se faʻataʻitaʻiga maualuga o meafaitino, e tatau ona mulimuli i nisi o fautuaga:

  • 1-2 aso aʻo lumanaʻi le suʻega, e sili atu ona lafoai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma suti,
  • i le va o le taumafataga mulimuli ma le taimi o le toto foaʻi, ia le itiiti ifo ma le 8-12 itula e tatau ona pasi,
  • mo le 12 itula e faasaina le 'aina o meainu suamalie, suamalie, kofe ma leuti ma le suka, e mafai ona inu vai e aunoa ma le kesi,
  • e fautuaina e aua nei ulaula i le aso seia oo i le taimi o le toto sampling,
  • i le tulaga o le inuina o vailaau, logo i lau fomaʻi,
  • i le iai o faʻamaʻi pipisi poʻo se lagona o le malaise lautele, e sili atu le tolopoina o le aso ole auiliiliga,
  • I le afiafi o le aso o le toto sampling, aloese mai tulaga faigata ma le malosi faaletino.

I le taimi o le suʻega, e tatau ona mulumulu lelei lima i le fasimoli. E faʻasaina le faʻaaogaina o vaiinu ma vailaau faʻasaina mo le togafitia o paʻu lima. O le toto totoina e faia i luga o se manava gaogao.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga o vailaʻau e fuafua i le faʻamautuina o le atoatoaga o le galueaina o le pancreas ma le faatonutonuina o le inisalini.

O fualaau faʻaaoga e faʻaitiitia ai le maualuga o le inisalini e fuafua foi mo:

  • maualalo le cholesterol
  • faamalosi toto,
  • faaitiitia le fiaai.

Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini e faasaga i se talaaga o le suka maualalo, ua faʻaaogaina ai le kulūkose oona. I ituaiga gasegase o le hyperinsulinism, o le glucagon poʻo le adrenaline e faʻaaoga.

Le faʻatulagaina o le maualuga o le inisalini, o le faateleina o le faʻaosofia e ala i le atinaʻeina o le amataga o le maʻisuka, e masani ona faʻaaogaina:

  • Siofor - o se auala ile pepa o mea e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le gaioiga malosi o le fualaau faasaina o le metamorphine. O le vailaʻau e ave faʻatasi ma meaai 1 papafa 2 taimi i le aso. A maeʻa le 10-15 aso, e mafai ona faateleina le fualaau o le vailaau faʻasaina i le 3-4 pulu i totonu o le 24 itula.
  • Glucopeli - o se fualaau faasaina lea e faaosofia ai le faʻaogaina o le glycogen ma faʻalautele ai le lagona o le faʻaleleia o le inisalini. Fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa o le tino. Tausaga o le faʻaaogaina: 1 papalama 1 taimi i le aso i le taimi o le 'aiga o le afiafi. O le fetuunaiga o le fetuunaiga e faavae i luga o le maualuga o le kulukose o le toto, i le 10-15 aso.

E faʻaaogaina le faʻamaonia o le kalama e faʻamautu ai le toto.

Faatasi ai ma i latou, o vailaau nei ua iloga:

O le faʻaitiitia o le cholesterol, fuainumera ma fibrates e faʻaaogaina:

Meaai taumafa

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e manaʻomia ai le maʻi e mulimuli i se meaʻai faapitoa, o lona uiga e faʻatatau i le faʻatonutonuina o le maualuga o le hormone. O se taumafataga filifilia lelei o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le maʻisuka, faʻaitiitia le mamafa ma faʻamaonia le maualuga o le toto maualuga.

Taumafa paleni taumafa e aofia ai:

  • o le faʻaaogaina o se aofaiga talafeagai o vailaʻau gaʻo (100-150 g i le aso),
  • le taliaina o meaʻai, meaʻai gaʻo, suamalie ma meaʻai vave,
  • lafoaia o meainu suamalie ma sua suamalie e maua ai le maualuga o le suka,
  • o le faʻaaogaina o meaʻai e maualalo le gaʻo o aano o manufasi ma iʻa, meaʻai susu, fualaʻau 'aina mata ma le suamalie, cereals, legumes,
  • vaega faʻavae vaevaega 5-6 taimi i le aso,
  • lafoai ava malosi
  • le faaaogaina o suamalie nai lo le suka,
  • tausisia o le pulega o le ava.

Faʻaaogaina togafitiga

O togafitiga o le tino (LFK) o se vaega o le togafitiga faʻapitoa o loʻo i ai se aoga aoga i le galuega a le tino atoa. O se seti o faʻatinoga faʻapitoa e atiaʻe taʻitasi e faavae ile uluai faʻamatalaga ma le soifua manuia o le tagata maʻi. E mafai ona e amataina se togafitiga faʻamalosi pe a uma ona feutagai ma se endocrinologist, faʻapea foi pe a maeʻa ona iloiloina le setete o le cardiovascular system.

Fesoasoani fesoasoani:

  • faateleina le lagona lelei o sela i le inisalini,
  • faaleleia le tafe toto,
  • faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino,
  • faaosofia o le gaosiga o le tino.

O se seti o faamalositino togafitiga e tufatufaina atu ai le avega i vaega uma o maso, ma o le a faatinoina ia gaoioiga i le lemu i luga o se tulaga atoatoa.

I le gasologa o le tino, e taua le mataʻituina o le manava ma le fatu ma taofi le faʻamalositino i uluai faailoga o le tino e uiga i le atinaʻe o malaise. O le umi o le togafitiga o togafitiga e 15-35 minute. O le faagasologa o le gaioiga faaletino e faia i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

Fualaau faʻapitoa

E le mafai e recipes o vailaau faʻaleagaina ona faʻaaogaina mafuaʻaga na mafua ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, ae ui i lea, latou te fesoasoani e faʻamalo faʻamaoniga o le maʻi, faʻapea foi le faaitiitia o le maualuga o le hormon.

Ina ia faʻaitiitia le tele o le inisalini, faʻaoga:

  • O le sua o le Beetroot. Vae 3 lapisi lapoa i luga o se mea lelei ma togi le sua mai le masini e maua ai. Mo le faʻaaogaina i aso uma, e manaʻomia pe tusa ma le 200 ml o le sua, ma vaevaeina i le 4 togi.
  • Vaimato. Squeeze 100 ml o le sua mai le pateta pateta kuka. Faatau faalua i le aso, 50 ml 2 itula aʻo leʻi 'ai.
  • O le teuteu o fua o le sana. Tasi le 100 g o le stigmas o sana ma se mea e faʻafefiloi poʻo le kofe kofe ma liligi le 400 ml o le vai inu. Faʻaiʻu le vaifofo o le iuga mo se aso i se nofoaga pogisa ma malulu. Fufulu le 150 ml i le aso.
  • O se teuteuga o le faisua. 5 pcs. ia tipi lau o le faisua laulaʻau i totonu o se paʻu ma sasaa 1 le vai inu. Faʻaosooso mo le 12 itula i se nofoaga malulu. Fufulu 50 moli 3 taimi i le aso.
  • Teuga o le aʻa o le pa. 2 tbsp. l lapisi siaki suamalie e sasaa ai le 200 ml o vai inu, ia tumau mo le 2-3 itula. Faaaoga le 1/3 ipu 3 taimi i le aso pe a uma taumafa.

O taunuuga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

O le maualuga o le inisalini i le toto toto e afaina ai le tulaga o le tino atoa ma e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o le tele o faaletonu:

  • o le atinaʻeina o le hypoglycemia, lea o loʻo i ai le faʻaitiitia o le gafatia o galuega, o se lagona o le vaivai, faʻaleagaina, o le faʻaitiitia o le gauai ma le mafaufau,
  • faatoaagaina mai o le tuputupu ae o sima sima, lea e mafai ona atiae mulimuli ane i se tulaga leaga,

O le maualuga o le insulin i le toto e mafai ona mafua ai le maʻisuka

  • le atinaʻeina o le le atoatoa,
  • atherosclerosis
  • faateleina le vaivai o ponaivi
  • le faʻaalia o le maualuga o le toto maualuga, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le paʻu ma le fatu fatu.
  • O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ma manaʻomia ai se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le tino e fuafua ai mafuaʻaga o le sili atu.

    A maeʻa ona faia uma togafitiga faʻapitoa, o se togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina, e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau ma se meaʻai faapitoa. O le vave amataina togafitiga o le a fesoasoani e 'alofia ai faʻafitauli ma faʻaleleia le tulaga lautele o le tino.

    Faiga faavae: Mila Friedan

    Ituaiga o le gaogao o le hormone

    O vailaau, puaa, ma inisalini tagata e faalilolilo, e faalagolago i lo latou tupuaga. O ituaiga muamua e 2 e seasea faaaogaina i aso nei. O le lona tolu, aemaise lava le faʻaaogaina o tekinolosi faʻainisinia, o le filifiliga muamua lea mo le togafitiga o le inisalini.

    E tusa ai ma le umi o le gaioiga, e iai:

    • IUD - insulin insulin,
    • ICD - insulin insulin,
    • ISD - fualaau o le umi o galuega,
    • IDD - galue umi
    • asini tuufaatasia (aofia ai le inisalini o eseesega o gaoioiga).


    Le leai o lenei taua taua i totonu o le toto ua vaevaeina i ni ituaiga se lua, e fuafua i mafuaʻaga o le mea ofoofogia.

    O lea la, afai e faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini ona o se suiga o le pathological i suauu o le pancreas, o loʻo tatou talanoa e uiga i le mea saʻo, e taʻua o le le atoatoa o le pancreatic.

    I le eseesega, o le lē atoatoa o le inisalini e fai i le taimi masani o lenei gaioiga.

    O le tele, o le tele o inisalini e gaosia, ae peitai, o lona gasegase i le tino e le afaina, po o le faʻaitiitia o galuega. I le tulaga muamua, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. Ole inisalini i lenei tulaga e le lava le gaosia, pe o le gaosiga ua maeʻa ona taofia.

    Le le atoatoa o le inisalini i se tamaititi

    O le taimi e sili ona lamatia mo faʻamalositino i le tatalaina o le hormone i le tamaitiiti e mai i le 5 i le 11 tausaga, aua o le lima o le lima tausaga ua uma ona amataina le pancreas. Laititi ile inisalini i totonu o se tamaititi ua afaina i faamai pipisi (mumps, measles, rubella) poo le tuai i le fausia o auala uumi.

    E mafai ona fuafua le le lava o se homone pe afai e maua e le tamaititi se manaoga faifai pea mo le suavai. Ina ia aloese mai faʻafitauli faʻalesoifua maloloina ma le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona tuiina le pepe e le o iloa faʻamaʻi pipisi, ma ia mataituina lelei ana meaʻai.

    O le maualuga o le fautuaina o le gaʻoina o le 10 g kilokalama.

    Faʻailoga autu

    O le faateleina o le faateleina o le toto o le inisalini e taʻua o le hypoglycemia. Faailoga o lenei tulaga faʻaleagaina:

    • faanoanoaga
    • faanoanoaga
    • vaivai le mafaufau ma le gafatia o le teuina,
    • o le gauai atu o le mafaufau e matua faigata lava.

    Faʻasolosolo i le hypoglycemia alualu i luma, o faʻamaoniga autu e atinaʻe vave:

    • vaivai le tumau
    • anapogi tele tele.

    O masalomia o le maualalo o le insulin i tamaiti o loʻo laiti lava e mafai ona i ai i se tulaga e faʻaaogaina ai e le pepe le suavai poʻo le susu i le susu. O le isi faailoga o le malolo o le pepe mai le urine, lea e matauina pe a amata ona aveesea mai le suka maualuga mai le tino o le tagata ma le urine.

    Ona o le faaletonu o le inisalini i le toto, o faʻaaliga, mo se faʻataʻitaʻiga, hyperglycemia ma isi, e mafai ona fai.

    I le tautalagia o le hyperglycemia, latou te manatu ai o se fua faatatau lea o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, e mafai e fanau ma tagata matutua ona iloa le moni o le leai o se vaega o le hormonal poʻo lona le atoatoa i le tino e taʻitaʻia ai le mea moni e le o faʻavaveina le kulukose i sela.

    O lea, e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O siama, i le isi itu, e maua ai se faaletonu laititi o le kulukose, e oo lava i se taumafataga o le a le fesoasoani e taulimaina.

    O le faateleina o le faailoilo e mafua ai le hypoglycemia, talu ai i le taimi nei o le kulumase e amata ona faʻamalosi malosi.

    O faʻaaliga autu o lenei tulaga o:

    • lagona o le atuatuvale
    • faanoanoaga
    • mafaufau le mafaufau
    • faʻaititia le taimi faʻalogo.

    E mafai ona e fuafuaina le faaletonu o le inisalini i le tino pe a fai o faʻaalia nei faʻamaoniga:

    • maualuga le kulukose maualuga
    • malaga masani i le faletaele mo sina mea e manaʻomia, aemaise i le po,
    • tau le mafai ona maua
    • le lelei o le faamaloloina o le tino,
    • lagona vaivai ma vaivai.

    Afai o le suka toto e masani ma le tele o le inisalini e faʻaitiitia, e ono le maua e le tagata maʻi ni faʻaaliga e iloagofie ai le atinaʻeina o le maʻisuka - masani ona fia inu ma faateleina le urination.

    O le vaivai e atiina ae, lea e tatau ona mafaufauina o le faailoga autu o se tulaga maʻi.

    E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega o le hormone?

    O taunuʻuga o soʻo se auiliiliga atonu o le a avea ma mea sese, aemaise lava pe a le mafai e le tagata maʻi ona saunia lelei mo ia.

    Ina ia maua se faailoga o le inisalini e aunoa ma se faʻalavelave, e tatau ona e mulimuli i fautuaga:

    1. Tuʻu toto i luga o se manava gaogao. I le po ao lumanaʻi le suʻesuʻega, e tatau ona taumafai e vaʻaia ni meaʻai ina ia taunuʻu ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega. O le filifiliga sili lava o le faʻaaogaina lea o le vai mo le 8 itula aʻo lei amataina le toto.
    2. Faʻesea soʻo se faʻamalositino poʻo gaioiga faaletino i le aso ao leʻi faia le suʻega.
    3. O meaʻai faʻamalosi e gaosia ai suālaʻau e tatau ona tuʻu ese mai le taumafataga i le 20 itula aʻo leʻi suʻeina.
    4. Mo le 2 aso aʻo leʻi amataina le toto, o le meaʻai e tatau ona aofia ai naʻo se lisi o le lisi.
    5. I le afiafi o le suʻesuʻega, soʻo se ituaiga o ava malosi e tatau ona vavae ese.
    6. E tatau ona taofi le ulaula pe a ma le 2 itula aʻo leʻi faia le suʻega.
    7. O le tagata maʻi e tatau ona teena le togafitiga ma fualaau faasaina e mafai ona faateleina ai le suka, ia le itiiti ifo i le 2 aso ao lei faia le suʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e taofi le faia o contraceptives, glucocorticosteroids.

    O le saʻo o faʻamatalaga na maua mai e faʻamautinoa e ala i le auʻiliʻiliga ma le avega.

    Mo lea, o le toto o le maʻi e faalua ona faaluaina:

    • anapogi muamua
    • 2 itula i le maeʻa ai o le fofo (tali).

    E masani lava e leai se mea e faʻaseseina e Hormonal, o le mea lea e mafai ai ona suʻesuʻeina tamaitai e ui lava i aso taua.

    O faʻamatalaga faʻamatalaga atonu e le o taimi uma e moni, e taua le sauniuni saʻo mo ia. E tatau ona e faia se auʻiliʻiliga pe a maeʻa le 12 itula le vave. E fautuaina e aua nei inuina vailaʻau.

    Ina ia siaki ma maua mai faʻamaumauga faatuatuaina, e tatau ona e foaʻiina le toto faʻalua i le vaeluaga o le 2 itula. A maeʻa le suʻega muamua, ona faʻaaogaina lea o le kulūkose, ona toe faia loa lea o le taualumaga. O lenei suʻega e maua ai le ata sili ona saʻo o le aofaiga o le inisalini i totonu o le toto.Afai e faʻaititia pe faʻaopopoina lona maualuga, o le a faʻaalia ai se faaletonu i le gland ma faʻamaʻi mafai.

    Togafitiga ma togafitiga

    O maualuga maualuga o le insulin i gaʻo masani ma isi faafitauli tali tutusa e tatau ona togafitia i le vave e mafai ai. O lenei mea o le a faʻatagaina ai le tuʻuina atu o faʻafitauli ma taunuuga taua.

    Aʻo leʻi faʻatulagaina se vasega o le toe faʻaleleia, e matua fautuaina lava oe ia iloa le mafuaʻaga na avea ma se faʻalavelave mo le atinaʻeina o le tulaga. E tusa ai ma lenei mea, ua fautuaina e le au atamamai le saʻo togafitiga faafomaʻi, o le faʻaofiina o se taumafataga faapitoa poʻo se faamalositino.

    O le maualuga o le inisalini, muamua na faailoaina i totonu o le toto, e mafai ona faaitiitia pe afai e te tausisia le saʻo togafitiga ma le usitaia o fautuaga uma faafomaʻi.

    O le tagata gasegase e mafai ona faʻamatalaina ia vailaʻau e faʻaitiitia ai le fua o le insulin. Ae ui i lea, o fualaau faasaina e le mafai ona tufatufaina atu, sei vagana ai o taumafa ma faamalositino faapitoa e faʻaoga faatasi ma i latou ina ia faʻamalofia maualuga maualuga le inisalini i totonu o le toto.

    Ou te manaʻo e gauai faapitoa i le taumafataga, lea e tatau ona aofia ai se taumafataga filifilia saʻo. O vaega e pei o suga e le tatau ona i ai i le meaai a le tagata maʻi.

    E le gata i lea, e le tatau ona tatou faʻagaloina o loʻo i ai se sui mo vaega ua tuʻuina atu - o loʻo tatou talanoa e uiga i mea suamalie, masima masima masima poo se oloa e pei o le marmalade. O se laasaga taua i se mea e maualalo ai le suka e tatau ona suʻeina le fua o le carbohydrate.

    O le mea moni, e le tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻa, aʻo fautuaina malosi ina ia saʻo le filifilia ma tufatufa i le taumafataga i le ao.

    O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e faʻaalia ai foi o le faʻaaogaina o le masima e talafeagai tele e faʻaitiitia ai pe lafoai foi.

    Faʻaleleia o insulin togafitiga

    O le auala pito sili ona faigofie ma le saogalemu o togafitiga o se mea maloloina lelei ma togafitiga ma le gaioiga. O oloa nei e tatau ona i ai i le lisi autu:

    • Fugalaau matala ma fua
    • greens
    • oloa susu,
    • falaoa atoa o le falaoa
    • vela.

    E 2 fuafuaga mo le faʻasaina o le insulin i le maʻisuka:

    1. Faʻasologa. O lona natura o loʻo taʻoto i le faʻatagaina i aso taitasi o se faʻasologa o le insulin i le tagata maʻi e ala i le itiiti ifo o numera o inisiua (masani 1-2). O paluga sauniuni o pupuʻu ma le umi o insulin e faʻaaogaina, ma le 2/3 o le taumafataga o aso taʻitasi e faia i le taeao, ma le vaega totoe ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi. O lenei polokalame e le fetaui mo tagata galue, talu ai o vailaau o fualaau faasaina e tulaga faatonuina ma e le maua e le tagata maʻi le avanoa e fetuunai ai. O loʻo faʻaalia mo tagata matutua, gasegase ma le mafaufau.
    2. Ulutala autu (malosi). E fetaui ma le tuʻuina atu o le inisalini. O le mea e manaʻomia mo lea mea e maua mai i le taeao ma le afiafi o le iniseti o le inisalini o loʻo galue, ma o le tagata gasegase na te vaʻaia le inisalini puupuu i luma ole taumafataga. Na ia fuafuaina le tui mulimuli na o ia, e fuafua i le uluaʻi fua o le kulukose toto ma le aofaʻi o gaʻo o le a ia faʻaaogaina. O lenei polokalame e taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka ma mafai ai e oe ona maua le puleaina o le maʻi. O le mea moni, e manaʻomia le toleniina muamua o le maʻi.

    O le manaoga mo le inisalini i aso taʻitasi e fuafuaina faʻapitoa mo le tagata maʻi e faalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi ma le tele o isi mea.

    O faʻamaoniga i le tuiina o inisalini e nofofua. O le faʻaitiitia lea o le maualuga o le toto - hypoglycemia, faʻapea foi ma se allergy i se faʻamalositino patino poo se vaega o ona vaega.

    Ole inisalini ua faʻauluina e sili atu ona faigata. O lo latou faʻaaogaina e le faʻatagaina i tagata gasegase e iai se faʻasologa o tamaiti, faʻapea foʻi ma nisi o maʻi mama - bronchitis, emphysema, bronchial asthma.E le gata i lea, o nei fualaau oona ua solia i fomaʻi ua ulaula i le ono masina mulimuli.

    Faailoga mo le faʻaaogaina

    O le faʻamalosia o insulin e mafai ona talafeagai mo le maʻi i tulaga nei:

    • Faʻaalia le maʻisuka ituaiga I,
    • ua maua o ia i le ketoacidosis o soʻo se faigata,
    • o loʻo iai i se tulaga o le maʻisuka, hyperosmolar poʻo lactic acidosis coma,
    • ogaoga faʻaleaga pipisi
    • ma faʻamaʻi faʻafuaseʻi faʻamaʻi i totonu o le gaioiga mamafa, faʻalavelave tele,
    • i le i ai o faʻafitauli o le maʻisuka, aemaise lava faʻamaʻi vascular vascular e faʻaleagaina ai le gaioiga o le okeni,
    • pe afai e togafitia e le tagata gasegase fualaau faasaina, ae o le maualuga o le fualaau, tusa lava pe tuufaatasi ma meaʻai, e leai se mea e manaʻomia (anapogi le toto glucose e sili atu i le 8 mmol / l, hemoglobin glycosylated e sili atu i le 7.5%),
    • i faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular (strokes),
    • ma le faʻaleagaina o le myocardial,
    • ao faagasolo taotoga taotoga, aemaise lava, pancreatectomy (aveeseina o se vaega o le pancreas),
    • ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa o le tino o le maʻi.

    Manua le maualalo: aafiaga ile tino

    O le faateleina o le hormone ua manatu e le itiiti ifo lona uiga matautia, faapea foi lona faaitiitia.

    O le inisalini maualalo e mafua ai le faateleina o le kulukose toto. O fialala e matelaina aua latou te le maua le kulukose i le tele latou te manaʻomia. Ua faʻalavelave faʻafitauli ole gasegase, o le glycogen ua le toe teuina i totonu o maso ma le ate.

    Faatasi ai ma le tele o suka i totonu o le toto, ei ai:

    • naunau pea e inu le tele o vai,
    • manaʻo lelei ma le manaʻo masani e 'ai,
    • faʻaoga faifaipea,
    • faaletonu mafaufau.

    Afai e le vave amataina togafitiga, o le leai o le hormone o le a fausia ai le atinaʻe o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini 1.

    O le faaitiitia e mafua mai i:

    • taua tele a le afi poʻo lona toesea,
    • faafitauli i le pituitary poo le faʻalogo,
    • taumafa, taumafa maualuga-kalori meaai,
    • maʻi tumau poʻo faʻamaʻi pipisi
    • ogaoga o le mafaufau poo le popole,
    • vaivaiga ma le vaivai.

    Le faʻaitiitia le maualuga o le homone: puipuiga

    Ina ia mafai ona taofia le faia pea o le toilalo i le gaosia o hormones pancreatic, e taua le tausisia o mea nei e puipuia ai:

    • aloese mai le atuatuvale
    • 'ai le mea sao, sina mea itiiti, ae masani lava,
    • e faia taʻaloga
    • moe e le itiiti ifo ma le valu itula i le aso,
    • aua nei faʻaleagaina meaʻai ma le tele o meaʻai,
    • aua le inu ava malosi.

    I le avea ai o se taʻaloga taʻaloga, e fautuaina e filifili ni taʻaloga malu. Mo tamaitai, o le filifiliga sili lava o se uila. O le taʻavale i le ea fou e fesoasoani e faʻaititia ai le tino, gaʻo nofoa, faʻaleleia atili ma faʻaleleia le lagona. I le tau malulu, e mafai ona suia vaʻavaʻai i faʻatinoga i luga ole uila.

    O nei tulafono faigofie o le a faʻatagaina ai pea oe e tumau i le soifua maloloina ma tumu i le malosi, e aunoa ma le mafaufau e uiga i faʻafitauli faigata ona o se olaga le talafeagai.

    I le faʻatuatua lelei, e te mulimuli i fautuaga talafeagai ma le aoga e aveesea ai le mamafa, ma le aū o le sikuea e tu pea - e tetee le tino ma le faʻamaʻa. E tupu. Ae o le manumalo o le a avea pea ma tatou: o le igoa o le mysterious оmon hormone 'ua lauiloa, ma e mafai ona tatou faʻatonutonuina ana galuega. O lo tatou faufautua o se fomaʻi faapitoa i vailaʻau faʻasolosolo, o le sui ole fomai suʻesuʻe Sergey Valentinovich Aleshin.

    O tagata e taofiofi le mamafa e tusa lava pe sili atu le fiaai meaai e le o se mea itiiti. Ua taʻua e saienitisi lenei tulaga o le tetee i le metabolic i le mamafa o le mamafa. E masani ona fesootai ma le tele o le inisalini. O le hormone faʻalavelave e faʻaogaina ai le tino gaʻo, puipuia ai i latou mai le auai i le metabolism ma le tuʻuina atu o le malosi.

    O le sili atu o lenei hormone i le tino e puipuia ai mai sela mai le auai i le metabolism. O ia tagata, tusa lava pe latou te leiloa le mamafa, e le mafua ona o le gaʻo, ae ona o maso.

    I le aluga o taimi, o le gau o le mamafa o loʻo maua ai le gaʻo fou.Ae mo se tagata matagofie, e taua le le mamafa o le tino ona o se tasi, ae o le vaeluaga o le 'aoga' o le maunu ma le ponaivi ma le 'afaina' o le mamafa o le gaʻo.

    O se taunuuga, e tumau pea le tagata i ana lava fuainumera, ae o le fua faatatau o 'aoga' ma le 'afaina' o le mamafa e suia mo le leaga. O le inisalini o le sili atu o se mea sili ona taatele nai lo mea e masani ona mafaufau i ai.

    Ona o suiga i le soifua maloloina o tagata soifua, o lenei mea ua avea moni ma faalavelave tele. I le fuaina o maualuga o le inisalini i totonu o le toto i aso nei, ua sauni fomaʻi e mafaufau i faailoga 'masani' o le tele o tagata matutua (6-27 iunite), ma iloa ai le tulaga o le physiological (0-3 iunite i luga o le manava gaogao) e le mafai ona ausia.

    O le faʻalauteleina o tuaoi o le masani e faigofie ma sili atu le fiafia nai lo le iloa o le faitau miliona o tagata e mafatia i faʻafitauli o le tino.

    I le atoaga, o le mamafa o le inisalini anapogi e mafai ona tusa ma le 20 iunite. Ma ia faʻaitiitia le mamafa, e le manaʻomia ona faʻagata oe i meaʻai, ae ia toe fausia ina ia faʻaitiitia ai le gaosiga o le insulin.

    Faʻaitiitia le inisalini - faʻaitiitia le mamafa!

    Laasaga Muamua Faaaoga le vaega autu o meaai i aso taitasi ao lei oo i le aoauli, ma a maeʻa le 7 i le afiafi taumafai e aua nei 'ai. Taʻele ma alu vave moe, faʻamafanafana oe lava e le o toe umi ae faʻaaogaina le tino i le pulega fou ma toe fausia. I le taimi muamua, e le mafai ona suia le tele poʻo le natura o meaʻai, ae na o le taimi o lona faʻaaogaina. O lenei mea o le a uma ona maua ai se taunuuga.

    Laasaga Lona Lua: Faʻatau meaʻai ma le maualuga o faʻamaufaʻailogaina - o mea e faʻaosofia ai le gaosiga o le inisalini. O le mea moni, e le toe mafai ona faʻalagolago i pateta ma falaoa. Ae i le taimi muamua e mafai ona e 'ai e pei lava ona e fiafia i ai, ae peitai, na o meaai maualalo-glycemic ma, pei ona matou manatua, i le taeao. O lea e tatau ai ona e suʻesuʻeina le laupepa o le uta.

    Laasaga Tolu Ina ua mavae se taimi, o le toatele, i la latou lava taumafaiga, amata ona faaitiitia vaega. Ae e le tatau ona e faanatinatiina mea.

    O mea uma o le a tutupu na o ia lava - ona o le tino ua manaʻomia nei le itiiti o le 'suauu'. E le gata i lea, o le leiloa o le mamafa, e faigofie, e faigofie ona minoi - e ese le manaia.

    Faʻalogo Taumafai e faʻaititia le maualuga o le inisalini i fualaau faʻasaʻo e poloka ai le gaosiga o le gaosiga e matautia.

    Endocrinologist consultation e manaʻomia.

    O oe fefefe o le ola i lalo o se fuafuaga faapena o le a le faigofie? Ina ia faʻaitiitia le mala, e le manaʻomia ona e alu i le gaʻo gaʻo po o se paluni e faʻatumu ai le manava o le manava. Sei o tatou tatalaina le mealilo: i le natura o loo i ai se mea e mafai ona faaitiitia ai le gaosiga o le inisalini, o le mea moni, e le o le talaaga o se taumafataga maualalo maualalo.

    O le vailaʻau (poʻo le, o latou faʻalavelave) ola i fua o se avoka, ma e mafai ona latou faʻaaogaina mai iina, ae mo nisi mafuaʻaga i totonu o lo tatou atunuu o loʻo maua i mea uma e teuteu ai. Afai e te laki ma e te maua le avoka i totonu o kapula mo le faʻafofoga tautala, faʻatau i le naʻo le tulaga - ina ia mafai ai ona osofaʻia osofaʻiga i le afiafi fiaai.

    Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e mafai ona e faʻaaogaina fua o le avoka lava ia, e 'ai le kuata (ma pe afai e te manaʻo - sili atu) i le taimi o le taumafataga mulimuli, faʻapea foi mo se miti i le lumanaʻi ...

    E faʻapefea ona faʻaitiitia le inisalini o le toto? O nisi o tulafono faigofie e ao ona matauina:

    • 'ai na o le 2 taimi i le aso,
    • e fautuaina e matua teena atoatoa mea taumafa i le vaiaso: o lenei mea o le a fesoasoani i siama toe faʻaleleia,
    • e manaʻomia ona e siakiina le faasinoupu o le inisalini (II) o le oloa, e faʻaalia ai le kulūkose i totonu o se oloa faapitoa,
    • o gaioiga faʻale-tino o se faʻaititia o le itu, ae aunoa ma le tele o galuega,
    • e taua le faʻaopopo o le fib i le taumafataga ma faʻaititia le aofaʻi o gaʻo vailaʻau faigofie faigofie.

    Ina ia saʻo lelei le tino, ma ia lagona e le tagata le soifua maloloina, e tatau ona e pulea le aofaiga o le hormone ma gauai atu i mea e faʻaitiitia pe faateleina ai lona aofaʻi. O nei mea uma e fesoasoani e faaumiumi ai le ola ma fesoasoani e aloese mai faʻamaʻi. Tausia lou ola maloloina.

    Vaʻalo faʻasolosolo e talaʻi se taumafataga maualalo-carbohydrate mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E le gata i lea, o lenei taumafataga o le filifiliga aupito sili lea mo tagata e le o mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, ae ua leva ona mafatia mai le gaʻo ma e manaʻo e aveesea le mamafa.

    Tuua Lau Faamatalaga