O le maʻisuka faʻalanesa i le taimi o le maʻitaga o le toto suka

I le 5-6% o fafine o loʻo tauaveina se pepe, o le maualuga o le kulukosese maualuga e maualuga i le maʻisuka ituaiga. Afai e le pulea le faamai, ona mafai loa lea e le tina o loʻo faatalitali ona maua lona lua pe muamua o le fomaʻi o le endocrinological pathology.

O le mea lea, e taua le iloa le fua o le suka o le toto i le maʻisuka faʻamaʻi ma le faʻatagaina sina mea itiiti.

O le a le lamatiaga o le GDM mo se fafine maʻitaga ma le tamaʻi fausua?


I le taimi o le faʻailoga o le pepe, o loʻo faʻagaoioia i totonu o le tino ia hormones o loʻo galue e pei o le inisalini. Latou te fesoasoani e saturate le plasma i le kulukose, lea e le lava le insulin e faʻafefe ai.

Ua taʻua e fomaʻi lenei tulaga o le maʻisuka togafiti. A maeʻa ona tuʻuina atu, o le togafitiga i le tele o mataupu e toesea. Ae, e ui lava i lea, e tatau i se fafine i se setete o le maʻitaga ona pulea le tele o suka i le tino.

O le maʻisuka faʻalanesa o se maʻi e le gata i le finocrinological e aʻafia ai le soifua maloloina o se fafine ma lana tama. Ae faʻatasi ai ma taui masani, e mafai e le fafine maʻitaga ona faigofie ona tumau ma fanau mai se pepe.

A aunoa ma togafitiga, GDM e mafai ona oʻo atu ai i le tele o aʻafiaga leaga mo le tamaititi:

  • fetau maliu i le utero poʻo i le uluai 7-9 aso talu ona fanau mai,
  • fanau mai o se pepe ei ai maʻi,
  • o le faʻaalia o se pepe tele e iai faʻalavelave faʻalavelave (manua o le tino, ulu i le taimi e fanau ai),
  • le atinaʻeina o se ituaiga lona lua o le maʻisuka i le lumanaʻi lata mai,
  • maualuga le lamatia o togafitiga faʻaleagaina.

Mo le tina, GDM e matautia e pei ona taua i lalo:

  • polyhydramnios
  • le lamatiaga o le suiga ole GDM i le maʻisuka ile lua pepa,
  • inisinia intrauterine,
  • maitaga o le maitaga (maualuga o le toto maualuga, le matua, malala o le edematous, eclampsia),
  • toe le manuia.

Aʻo maʻitaga ile GDM, e taua le tausia o lau suālaʻau i lalo o le pule.

Suauu toto i le maʻisuka ile tino i le taimi o maitaga

I tamaitai i tulaga, o le maualuga o le kulukose e ese mai le masani masani taliaina. O faailoga sili ona lelei e manatu e 4.6 mmol / L i le taeao ao lei faia le taeao, e oo atu i le 6.9 mmol / L pe a maeʻa le itula ma oo atu i le 6.2 mmol / L lua itula pe a uma ona faʻaaogaina se vaifofo gaʻo.

E le gata i lea, mo le maʻisuka faʻatasi ai ma se faiga faʻaogaina o le maʻi, o le tulaga masani i lenei vaega:

  • e oʻo i le 5.3 mmol / l pe a maeʻa le 8-12 itula i le maeʻa o le 'aiga o le afiafi,
  • e oo i le 7.7 60 minute pe a uma ona 'ai,
  • e oʻo i le 6.7 i ni nai itula talu ona 'ai.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated i lenei mataupu e le tatau ona maualuga atu nai lo le 6.5%. Faatasi ai ma le GDM, o le fafine maʻitaga atonu e iai le suka i le urine e oo atu i le 1.7 mmol / L.

Ae a maeʻa ona tuʻuina atu, o lenei faʻamaoniga e faʻamaonia ma tutusa ma le zero.

Aisea e avea ai ma faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka ao leʻi maitaga mai le masani?


O le maualuga o le glycemia i le GDM i le taimi o le maitaga e mafai ona alu ese pe lalo mai le masani.

Afai e maualalo le faailo, ona amataina lea e le fafine o faailoga o le hypoglycemia, ma afai maualuga, hyperglycemia. O nei tulaga e lua e lamatia mo le pepe ma le tina o loʻo faʻamoemoe.

O mafuaʻaga mo le suiga i le suka suka o le mamafa: o mea faʻapitoa ma le faʻaleagaina. O nisi taimi, o le tele o mafuaʻaga e vave oʻo atu ai i le faʻaopoopoga (faaitiitia) i le glucose plasma.

O le a le maʻisuka maʻisuka?

E ui i le tele o tagata na aafia i lenei faʻamaʻi, o ona mafuaʻaga e leʻo malamalama lelei i ai. O faailoga autu o le maʻisuka aʻo maitaga e mafai ona e maitauina e oe lava ia o se vave televave o le mamafa o le tino. Faʻailoga tuusao ma leai ni faʻamatalaga:

  • faʻaauau faifaipea
  • sese ma le po, urination,
  • matuai galala
  • faaitiitia gaoioiga tau afi,
  • leai se manaʻo.

O nei faʻaaliga e mafai ona talanoa e uiga i isi faʻamaʻi. Na o se suʻega toto e mafai ona faʻamaonia ai le siama. O le fatuga o le GDM o se faʻaitiitia le tumau i le inisalini faʻasolosolo poʻo se faʻaitiitia o le ono gasegase o tagata resitala ile telefoni i lenei mea. E sili atu i le 80% o tagata gasegase ua maua le GDM pe a uma le fananau pepe latou te le manaʻomia se togafitiga faaopoopo ile inisalini. I le fausiaina o le faamaʻi e aofia ai:

  • faʻafitauli autoimmune
  • gaoioiga faaletino
  • meaai
  • mala o le pancreatic e mafua mai i faʻamaʻi viral,
  • faʻasologa o togafitiga.

O le ala o le GDM e seasea faigata i faalavelave. Faʻasalaga malosi i le soifua mālōlōina, tigā, faʻavaivaia, e tatau ona e valaʻau i se taʻavale.

O le maʻisuka faʻamamaʻi o se maualuga maualuga o le suka o le toto ua maua i le taimi o le maʻitaga. I le tele o tulaga, o le maʻi e amata ona amata mai le amataga o le lona lua o masina. Afai e maua muamua le maʻisuka ile maʻisaga muamua, atonu e masalomia oe i le maʻisuka masani, lea na i ai i le fafine aʻo leʻi maʻitaga.

O lenei togafitiga e matauina i le tusa ma le 4-6% o fafine maʻitaga. A maeʻa le fānauga, e masani lava ona alu ese atu na o ia, ae o le maʻisuka faʻamaʻi, o le aʻafiaga o le atiina ae o le maʻisuka masani e faʻatupulaia i le lumanaʻi.

Mafuaaga ma faailoga o mea sese

I tagata soifua maloloina, o le kulukose pe a maeʻa le taumafataga, ae pe a mavae sina taimi (1-2 itula) e toe foi i le masani ma e tupu lenei mea ona o le inisalini. I le taimi o le maitaga, suiga o le hormonal e tupu i tamaitai ona o le placenta, lea e faʻamaonia ai mea faapitoa i totonu o le toto e faʻalautele ai le maualuga o le kulukose.

O le pancreas, o le mauaina o sea avega, e mafai ona faamuta lona faatinoina atoatoa o ana galuega, o se taunuuga o le faateleina o le suka i totonu o le tino. O lenei togafitiga faʻaleagaina e taua o le ituaiga o maʻisuka, ae o le tele lava o tulaga e maeʻa pe a uma ona fanau.

A o faagasolo le taimi, e mafai e soo se fafine ona feagai ma le atinaʻeina o le GDM ona o le faaitiitia o le lagona o gaʻo ma sela i le inisalini na gaosia e le tino. O le mea lea, o loʻo i ai se atinaʻeina o le faʻamalosia o le inisalini, lea e fesoʻotaʻi ma le faateleina i le maualuga o hormones i totonu o le toto o le tina faʻamoemoe.

O le placenta ma le fetus e manaʻomia tele le glucose, o lona faʻalauteleina o le taumafa a le tino i le taimi o le maʻitaga e aʻafia ai ile homeostasis. O le iʻuga, e taumafai le pancreas e taui mo le leai o le kulukose ma faʻaleleia ai le gaosiga o le inisalini, faʻateleina lona maualuga i le toto.

A maeʻa le pancreas i le fuaina o le tele o le inisalini, o le a amataina le atinaʻe o le maʻisuka. O le maualuga o le proinsulin o se faʻamaonia manino lea o le leaga o le? -Clos in the pancreas ma le atinaʻeina o le maʻisuka i le taimi o le gaioiga.

E tupu pe a uma ona fanau le pepe, o le maualuga o le suka o le toto i le tina e vave lava ona toe foi mai i le masani, ae ui i lea, e oo lava i lalo o ia tulaga, o le avanoa e atiina ae ai le maʻisuka e le mafai ona faʻamaʻafia atoatoa.

O le tau o le glucose faatagaina e tusa ma le 3.3 ma le 6.6 mmol / L. Fluctuations e faʻalagolago i mea taumafa, gaioiga faaletino, biomaterial (toto mai le vein poʻo le tamatamailima). E tusa lava pe a uma ona 'aʻai (pe a uma le 2 itula), e le tatau ona sili atu le glycemia i le 7.8-8.5 mmol / L.

O se faʻaopoopoga taua, faʻapea foʻi le pa'ū o le maualuga o le suka, e aʻafia ai le tulaga o le fafine maʻitaga ma le fetus:

  • faʻatasi ai ma le hypoglycemia, o siama e maualalo ifo le kulukose nai lo le mea e tatau ai, o le faʻaitiitia o le mamafa, itiiti meaʻai ma le okesene e ulu atu i le meaola, faʻaleleia le hypoxia, vaivai, ma le le iloa o le mafaufau. I le leai o se faʻasalaga talafeagai, o le suka e pa'ū ifo i lalo o le taua: e itiiti ifo i le 2.3-3 mmol / l, o le hypoglycemic coma e mafai ona atiaʻe. I le maʻisuka faʻamamaʻi, e tatau i se fafine ona ave i taimi uma se fasi kuki ma ia, lole e 'ai ai le oloa ma vave faʻatupulaʻia le faitau kulūkose,
  • hyperglycemia e le itiiti ifo le lamatiaga: faʻapupulaina le pulusili, toto maualuga toto, afaina ai oloa faʻapotoina i totonu o le toto, faʻaalia le ita, faʻaleagaina le fafine, vave ona maua le mamafa pe ua le maua le mamafa, o lona fiainu e faʻalauteleina, o le a atili ai ona maua mai le paʻu ma le mucous membran membranes. E taua tele le taua i le hyperglycemia ina ia aloese mai faʻalavelave matautia: faʻamuamua, mamafa i le fetus, maʻi o le maʻisuka, le atinaʻeina o le maualuga, ma le gaʻo. I tulaga ogaoga, i taimi mulimuli ane e tatau ona mafua ai le fanau fanau e aloese ai mai le fulafula, o foliga vaaia o le palatini i le urine ma le maualuga o le toto o le tina.

I le taimi o le fanauina o le tama i totonu o le tino, o tamaitai e amata ona malolosi ma i le tele o mea e maua mai ai ituaiga hormones. O le mea lea, faʻalagolago i uiga o tagata taitoatasi ua maitaga, o le faateleina o le maualuga o le toto suka e mafai ona matauina. E le gata i lea, talu ai o lea, e le mafai e tagata atamamai ona faia se faʻamaoniga o le maʻisuka, ae peitai.

O le maʻisuka maʻisaga o fafine maʻitaga poo le GDM o loʻo faʻaalia ai le solia o le gaosiga o le gaʻo. E naʻo le taimi o se mea manaia e amanaʻia ai. Faʻaalia ona o le leai o se faʻafitauli o a latou lava masini i le inisalini.

O le faʻasalaga o le hormonal o le tuuaiga.

E masani lava, a uma le fanau, e toe foʻi mea uma i le masani. Ae ui i lea, o loʻo i ai pea ni tuusaunoaga.

O le faʻamaʻiina o le maʻi e tupu pe'ā uma ona galue. O mafuaʻaga o le kulukose i totonu o le toto o meaai ia e aofia ai gaʻo.

E faigofie ona eli (sua, suamalie, suamalie, ma isi mea), e faigata foi ona eli (fualaau, fualaʻau, falaoamata, ma isi).

e). Masalo o le faʻafefe o le suka i totonu o le tino faʻasalaga ma le fesoasoani o le ate.

O loʻo aofia ai faleoloa glucose. Mo le toʻatele, o le fesili autu o le a le umi e fuafua ai le sili atu o le inisalini.

E ese mai i le 20 vaiaso o le maʻitaga, o le inisalini osooso e oso i se tulaga e sili atu nai lo le masani a se tagata soifua maloloina. Ma le isi, o lenei mea e mafua mai i le vevela.

Ae, e le o fafine uma ua maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka gestation. Mo tagata amata, o lenei mea e mafua mai i le numera o le kenera.

Ituaiga ituaiga toto sampling

I le taimi o le maitaga, o le toto sugar e masani lava ona i ai ona eseesega e faalagolago ile ituaiga o le pa, mo se faataitaiga, o faailoga o le kulukose i le biomaterial e ave i luga o se manava gaogao mai le tamatamailima ma mai se vein eseese e 10%. O nei eseesega ua manatu i ai fomaʻi i le togafitia o le maʻi ma e tatau ona e manatuaina ia faailoilo taliaina mo suʻega taitasi:

  • Nofoaga mai le tamailima. O lenei metotia e sili ona taatele, aua e faia e toetoe lava a leai se tiga ma e manaʻomia se mea itiiti (1 mati) e maua mai ai iuga. Pe a ave mai se tamatamailima, o le masani o le suka toto i fafine maʻitaga i luga o se manava gaogao e 3.4-5.6 mmol / l, ae tatau i tamaitai ona amanaʻiaina se mea sese (10%) o lenei suʻega,
  • Fale mai se vein. O lenei metotia e sili ona saʻo, ae e le masani ona faʻaaogaina, talu ai e tele mea e manaomia ma e le lelei le faiga. O le masani o le suka o le toto i le taimi o sampling mai se vein i se fafine maʻitaga o le 4.1-6.2 mmol / l ma e aoga le mafaufau e faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao.

E faʻapefea ona taofia le atinaʻeina o le maʻisuka faʻateʻa aʻo maʻitaga?

O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga e toetoe a le mafai ona taofia muamua. Fuainumera faamaumauina o fafine e lamatia e le o feagai ma lenei faʻamaʻi ao maitaga, ae o isi fafine maʻitaga e mafai ona atiaʻe le maʻisuka e aunoa ma ni faʻatalanoaga.

I le tulaga na maua muamua e se fafine le maʻisuka maʻi, e tatau ona ia faʻalatalata i le mafaufau o le isi tamaitiiti ma fuafua i ai muamua e leʻi lua tausaga talu ona fanau le tamaititi mulimuli.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le toe faʻaleleia o se faʻamaʻi matautia, e tatau ona ono ono masina ao lei amataina le maitaga e amata ona mataʻituina le mamafa o le tino ma aofia ai faamalositino i aso uma i aso masani.

E le gata i lea, e tatau ona e suʻeina e le aunoa suʻega e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Soʻo se vailaʻau faʻapitoa e faʻatagaina naʻo le maliliega a se fomaʻi, talu ai o nisi o vailaʻau faʻapitoa (glucocorticosteroids, fualaau o le fananau mai o fanau, ma isi) e mafai mulimuli ane ona avea o se faʻalavelave mo le atinaʻeina o le maʻisuka maʻisuka.

Afai o se fafine na maua GDM i le taimi o le maitaga, tasi ma le afa i le lua masina talu ona fanau mai le pepe, e manaʻomia ona ia fuafuaina le kulūkose e ala ile auiliiliga. O le a le sili atu i le faaopoopo atu i ai le pasi o le kullukose toleniga.

O taunuʻuga o nei suʻesuʻega o le a mafai ai e le fomaʻi ona filifilia le fuafuaga aupito sili ona lelei o gaoioiga faaletino ma meaai paleni, faʻapea foi ma le filifilia o se aso mo le siakiina o suʻega toto.

Fomaʻi togafitiga ma le soifua maloloina o tamaitai

Afai o oe maua le maʻisuka ile maʻisaga aʻo e maitaga ma pasi pe a uma le fanauina, aua le toʻa tele. Ona o le lamatiaga o le ae maua i le maʻisuka ituaiga 2 e maualuga tele. O le maʻisuka o le maʻisuka o se faailoga e faʻapea o tui o lou tino e maua ai le tui o le inisalini, o lona uiga, o le le lelei o le lagona ile inisalini.

E aliali mai i le olaga masani o lou tino ua uma ona galue i luga o le mamao o ona gafatia. I le taimi o le maitaga, o le avega na ia faʻateleina. O le mea lea, na ia le toe feagai ma le gaosiga o le tele o le inisalini, ma o le maualuga o le kulukose i le toto na faateleina i luga atu o le tapulaa pito i luga o le masani.

Faatasi ai ma le matua, o le malosi o le inisalini i totonu o masini e faateleina, ma o le malosi o le pancreas e maua ai le inisalini e faaitiitia. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ma ona ogaoga faʻalavelave lautele. Mo fafine ua maua i le maʻisuka faʻamalosi i le taimi o le maitaga, o loʻo aʻafia ai lenei faʻalavelave. O lea e manaʻomia ai ona e puipuia le maʻisuka.

A maeʻa le fānauga, e fautuaina e toe suʻeina le maʻisuka pe a maeʻa le 6-12 vaiaso. Afai o mea uma e foliga mai e masani, ona siaki lea i le 3 tausaga. E sili mo lenei mea le suʻeina o le toto mo le hemoglobin glyc.

O le auala sili e puipuia ai le maʻisuka o le fesuiaiga lea i se taumafataga o meaʻai gaʻo. O lona uiga o le taulai atu i meaʻai porotini ma e masani lava ona tupu mai gaʻo maloloina i au mea taumafa ae le o meaʻai gaʻo-mauoa e faʻateleina ai lou lamatiaga o le maʻisuka ma faaleagaina ai lou tino. O le taumafa maualalo o le gaosiga o meaʻai e solia i tamaitai i le maʻitaga, ae sili pe a maeʻa le vaitau o le susu.

O le faamalositino e fesoasoani foi i le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2. Saili se ituaiga o gaoioiga faaletino o le ae maua ai le fiafia, ma faia. Mo se faʻataʻitaʻiga, atonu e te manaʻo e aau, taʻavale poʻo vailaʻau. O nei ituaiga o aʻoaʻoga faaletino e maua ai se tulaga fiafia i le euphoria ona o uaua o "hormones of happiness".

Suʻu Suʻe

E suia fesuiaiga o le suka toto i lea taimi ma lea taimi, ma e sili ona manaia o le toto o le suka i fafine maʻitaga e tatau ona matua maualalo ifo nai lo le matua masani. I lenei itu, e masani lava o fafine ua maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka maʻisuka.

Talu ai o le talafeagai o le faafitauli ile GDM e matua maualuga lava, sei tatou nonofo i luga o pussies ma saili po o ai e tatau ona gauai atu i lo latou soifua maloloina.

O suʻesuʻega sa faia e le HAPO i le vaitau 2000-2006, na faʻaalia ai o le leaga o taunuuga o le maitaga na faʻatupulaia i le saofaga tutusa i le maualuga o le tausiga o le toto suka. Na matou maua le faaiuga e tatau ona toe iloilo tulaga o le toto toto i fafine maʻitaga.

O le aso 15 o Oketopa, 2012, na faia ai se tasi Rusia ma sa faʻaaogaina ni tulaga fou, i luga o le mafuaaga e maua ai e fomaʻi le aiā tatau e suʻesuʻeina ai fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, e ui lava e le mafai ona aliali mai o latou faʻamaʻi (o le maʻisuka e taʻua o le maʻisuka leʻo).

Le masani o le suka toto i fafine maʻitaga

O le a le suka e tatau ona i totonu o le toto o fafine maʻitaga? O le mea lea, afai o le maualuga o le maualuga o le plasma sugar o le maualuga atu pe tutusa ma le 5.1 mmol / L, ae e itiiti ifo nai lo le 7.0 mmol / L, ona moni lea o le siama o le maʻisuka maʻisuka (GDM).

Afai o luga o le kulukose o le manava i totonu o le toto plasma mai se vein e maualuga atu nai lo le 7.0 mmol / l, o le suʻesuʻeina o le maʻisuka ua maeʻa faia, lea e le o toe umi ae agavaa i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2.

I le maliliega, o le suʻega o le faapalepale glucose (PGTT) i le taimi o le maʻitaga sa talanoaina lelei. Na latou oʻo i le faaiuga e tuulafoaʻiina i luma o le 24 aso, talu mai le taimi nei e maualuga le lamatia o le fafine maʻitaga.

O le mea lea, mo se vaitau e 24-28 vaiaso (i nisi mataupu e oʻo i le 32 vaiaso), o fafine maʻitaga oe leʻi faʻaalia se faateleina o le suka sili atu i le 5.1 e tofotofoina mo GTT ma le 75 g glucose (vai suamalie).

O le faapalepale o le kulukose i fafine maʻitaga e le o fuafuaina i mataupu nei:

  • ma le vave gasegase o fafine maʻitaga,
  • i le noatia i le ogaoga o le moe malolo,
  • e faasaga i se gasegase mumusu poʻo se faʻamaʻi pipisi,
  • i le taimi o le faʻasalaga o le pancreatitis masani poʻo le faʻamaʻi o le tino.

O le suka suka i le taimi o le GTT e le tatau ona sili atu i tua atu:

  • anapogi glucose e itiiti ifo i le 5.1 mmol / l,
  • 1 le itula pe a maeʻa le suʻega o le kulukose i lalo ole 10 mmol / l,
  • 2 itula i le maeʻa ai o le fofo, e sili atu i le 7.8 mmol / L, ae itiiti ifo i le 8.5 mmol / L.

O se suʻega mo le kulukose ma le masani o le toto i totonu o fafine maʻitaga, lea e tatau ona e taumafai e:

  • taumafa o le sugar nai lo le 5.1 mmol / l,
  • suka aʻo leʻi 'ai taumafa i le 5.1 mmol / l,
  • suka i le taimi e momoe ai e itiiti ifo i le 5.1 mmol / l,
  • suka i le 3 i le.m. itiiti ifo i le 5.1 mmol / l,
  • suka 1 minute pe a uma le taumafataga e itiiti ifo i le 7.0 mmol / l,

  • leai se faʻasolosolo,
  • e leai se acetone i le faʻavave
  • toto maualuga ifo i le 130/80 mm Hg

O afea o loʻo maʻitaga tamaitai maʻitaga?

O le maʻi suka i le taimi o le maitaga e lamatia ai e le gata mo se fafine, ae mo se tamaititi foi. O se fafine maʻitaga pe a uma ona fanau fanau e ono lamatia le mauaina o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ma e mafai ona fanau vave le pepe ae sili atu, ae i le tino mumusu ma isi totoga.

E le gata i lea, o le pancreas i suga maualuga i le tina e amata ona faigaluega mo le lua, ma pe a uma ona fanau mai, o le pepe e paʻu tele i le suka (hypoglycemia) ona o le gaoioiga a le pancreas.

O se tamaititi na fanau mai i se fafine e le pulea le HSD o loʻo lafoaʻi i tua i le atinaʻe ma o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, e matua talafeagai lava le mataʻituina o le maualuga o le toto suka ma taofia ai le maualuga o le oso i totonu o meaai poʻo le inisopotherapy.

Togafitiga ma le inisalini o le inisalini e faʻamaonia pe afai e le mafai ona faʻatulafonoina le suka i se meaʻai ma faʻalēaogā loa ina ua maeʻa.

  1. Afai e matauina le maualuga o le kulūsese i totonu o le 1-2 vaiaso ile maualuga (ole maualuga o le suka e matauina 2 taimi pe sili atu) ma le masani ile toto o tina maʻitaga e le o tausia i se tulaga faifai pea, ole togafitiga ole insulin. O fualaau ma vailaʻau sili ona lelei e faʻamatalaina ma filifili naʻo le fomaʻi aoga ile falemaʻi.
  2. O se faʻamaoniga taua e tasi mo le faatonuina o le inisalini o le fetopathy o le fetopathy e tusa ai ma taunuuga o le ultrasound (fetus lapoa, e pei o le lautele o le manava, cardiopathy, aloese o le ulu o le fetal, fulafula ma le vevela o le gaʻo gaʻo ma le gaʻo, faʻaalia pe faʻaopoopoina polyhydramnios, pe a iai nisi mafuaʻaga) le maua).

O le filifilia o le vailaʻau ma le faʻamaonia / fetuunaiga o le siama o le inisalini e faʻaaogaina e le fomaʻi. Aua e te fefe i injections o le inisalini, aua ua faatonuina mo le maitaga ma le faalēaogā mulimuli pe a uma le fanau. Ole inisalini e le aʻafia ai le tamaititi ma e le afaina ai lona atinaʻe, e na o le fesoasoani ole tina e faʻafefe ai le uta, lea e pei ona i ai, e sili atu lona malosi.

E le o faʻamalamalamaina ni meaʻai mo le suāsusu mo fafine maʻitaga ma i le taimi o le susu, pe a oʻo i totonu o le toto ma pasi i le tino pepe

Faʻaipoipo fafine ma GDM

O se tamaitai i se tulaga manaia o se atinaʻe fou fou, ua fuafua e galue mo le 9 masina ina ia mafai ai ona tumau i se olaga fou e aunoa ma le faaleagaina o ia lava. O se tasi o faafitauli tāua o le fafine maʻitaga ma lana fomaʻi o loʻo i ai le faʻasaoina o le tumau tumau o le siosiomaga i totonu (faatasi ai ma fesuiaiga laiti faatagaina).

I le taimi o le maʻitaga, e le manaʻomia le maua o le kalamia, faʻaauau le faateleina o le toto maualuga, suiga faʻaleagaina i faʻafe o le ate, faʻasolo toto, fofo glomerular filtration ma tulaga o le potassium.

E tutusa lava le taua le faamautinoa o le gaosiga o le carbohydrate masani, talu ai o ona suiga taua e mafai ona aafia ai tulaga o le toto toto, ma faatupuina ai suiga i le atinaʻeina o le fomaʻi pe afaina tele ai le tafe toto ma le tino o le fafine lava ia.

O le suka toto e lagolagoina e le tele o auala. I se faitauga muamua, o se faʻalavelave o hormones faʻasolosolo ma le inisalini e faʻatonu i hormones contrainsular.

O le tautala malosi, ua faʻaitiitia le maualuga o le suka suka. O le faʻalavelave lona lua.

I le taimi o le maitaga, o gaioiga faʻasolosolo e sili atu le ogaoga ma mafai ona sili atu le faigofie o le gasegase. Aemaise lava, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le physiological i le gasegase o le tino i le inisalini, ma o mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le gaʻo gaʻo.

  • E naʻo le 10% o mataupu uma o le gasegase o le gasegase o loʻo gaosia i fafine i le tulaga, o le ituaiga 1 poʻo le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 (muamua-gestational) na i ai ao le i amataina le tulaga manaia.
  • 90% o le faʻaitiitia o le gaosiga o le gataifale o loʻo faʻafouina, e fesoʻotai faʻatasi ma le maʻitaga.

O taimi e suʻe ai le kulukose toto

I le taimi o le maʻitaga, e tatau ona e mataʻituina lelei lau soifua maloloina. O le kulūkose i le faʻamalositino o le faʻamaoniga sili lea, e masani lava ona manaʻomia le mataituina. O le masani o le maualuga o le suka i se fafine maʻitaga e fuafua pe na maua mai se toto toto mai se tamatamailima pe mai se vela mo le auiliiliga. Afai mai se tamatamailima, ona masani lea o le masani mai le 3.5 i le 5.8 mmol / L. Afai mai se vein, mai le 4 i le 6.1 mmol / l.

Mo le auʻiliʻili ia sao, e tatau ona e:

  • O le toto sampling e tatau ona faia i luga o se manava gaogao,
  • Aʻo leʻi faia se auʻiliʻili, inu vai manino ma aua nei faʻafefe komi,
  • Aua nei fufulu ou nifo aʻo leʻi faia au suʻega.

O faʻavaega mai le masani i fafine maʻitaga e faʻaalia ai faʻafitauli e pei o le maualuga o le kulukose (maualuga e tatau ona tuu i lalo) ma le suka maualalo (e tatau ona faateleina). O le tele o tina i le lumanaʻi, nai lo le masani ai o le suʻeina o le toto, e maua ai auala fou mo le fuaina o le kulukose, e pei o se masini mamao ma fasi pepa.

Faʻaaogāina o se nila faʻaogaina (o loʻo aofia i totonu o le pusa), o le injection e faia i luga o le tamailima.

O se mataua o le toto e tatau ona faʻaaoga i lenei fasi pepa. A maeʻa ni nai minute, o le a iloa le iuga o le maualuga o le suka.

E mafai ona e faʻaititia le suka i le fesoasoani o meaʻai talafeagai, meaai, insulin ma le gaioiga faaletino. Faʻafetai i nei faʻataʻitaʻiga, e mafai e fomaʻi ona vave iloa ni maʻi faʻapitoa i le atinaʻe o le tamaititi, pulea le maʻitaga ma puipuia le amataina o le maʻisuka o soo se ituaiga.

E leai ni faailoilo ma ni faʻamaoniga o le maʻisuka aʻo maitaga. E masani lava, o togafitiga faʻapitoa e maua i le suʻeina ma le suʻega. O le mea lea, ao lei amataina se togasolo ma se fomaʻi, ua faia se suʻega toto.

O se masini mo le fuaina o le suka toto e mafai ona faatauina i soo se fale talavai.

Ae e tatau ona e gauai atu i vaega nei, aua e mafai ona avea ma faailoga o le maʻisuka ituaiga:

  • Uiga masani,
  • E fia inu pea
  • Leʻa le mamafa ma le maumau le manaʻo
  • E le lava le malosi ma faʻaleagaina le asthenopia.

I le taimi e gaoioi ai le pepe, o loʻo feagai le fafine ma nisi suiga e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka. E oʻo lava i fafine e leʻi feagai muamua ma lenei faʻafitauli e mafai ona aʻoaʻoina e uiga i ai.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka mo se tamaititi e leʻi fanau mai? E taua le iloa o lenei tulaga, o fanau e fananau mai ma le mamafa tele. Ina ia mafai ona fanau le fanau e aunoa ma ni manuʻa ma ni faʻafitauli, e masani ona faia e le fomaʻi se vaega e le o iai. E le gata i lea, ei ai se maualuga maualuga o le atinaʻeina o le okesene i le fetus.

E faigata ona vavalo pe faapefea ona alu le maitaga. O le mea moni, o nisi mea e ono aʻafia ai. E le mafai foi ona 100% mautinoa o le maʻisuka ao leʻi maitaga o le a le afaina ai le tina o loʻo faʻamoemoe.

O le maʻisuka faʻalanesa i fafine maʻitaga e manaʻomia le faʻaleleia o meaʻai. O le a se mea e 'ai e le tina ina ia le lamatia ai o ia lava poo le pepe? O le filifiliga sili i lenei tulaga o le taumafataga 9. O le a le mea e faavae i:

  • Taumafa masani ma le faʻaiʻuga (a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso). O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai i totonu o lou suka toto.
  • · Faʻalēaogaina o meaʻai vevela, salima, mea ulaula, ava malosi
  • E fautuaina le kukaina o mea taumafa, i totonu o le ogaumu poʻo le faʻaaogaina o meaai kuka
  • E fautuaina le suamalie e fai ma sui o le suka.
  • O le maualuga o vitamini ma meaʻai o se natura masani e tatau ona ulufale i le tino.
  • Taulai atu i meaʻai palatini, faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo.

O meaʻai nei e tatau ona sili atu i le taumafataga o le tina o loʻo faʻamoemoe:

  • Meatusi oloa - mai fatu atoa, ma le paranesi
  • Laʻau paʻu
  • Cereals - oatmeal, buckwheat, millet
  • Laʻau gaʻo maualalo ma meaʻai
  • Green vegetables
  • Greens
  • Fua
  • Berries
  • Fuamoa
  • Laʻau gaʻo gaʻo maualalo (o le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo e mafai ona faʻatagaina)
  • Sweets e faʻavae i luga o mea suamalie
  • Meainu - vai oona, deco deco or stewed fua, teas ma sili atu.

O le lisi o oloa faʻatagaina e matua lautele lava. O le fausiaina o ana meaai i lona faavae, e mafai e se fafine ona filifili mo ia lava ia fua o fua o fua, e tusa ai ma fautuaga e faavae ai le meaai.

Faailoga ma faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi

O le siakiina o tina maitaga i le fale suesue i aso nei ua na o le pau lea o le iloiloga e faʻamautinoa ai le faʻatupulaia o le GDM. I le taimi o le resitalaina ile falemaʻi, e mafai e le fomai ona fuafua le tina o loʻo faʻamoemoe e ono lamatia, o lona uiga e tatau ona faia se suʻega ole toto i se manava gaogao e fuafua ai le maualuga o suka.

O le auʻiliʻiliga e faia i le talaaga o le masani faaletino ma taumafa i aso uma. O le toto mo suʻega suʻega e ave mai le tamatamailima, o le kulusose masani e le sili atu nai lo le 4.8-6.0 mmol / L.

Ua fautuaina e le au atamamai le faia o se suʻega i le mea e galue ai glucose o se avega faaopoopo.

I le taimi nei e iloa ai le GDM, e fautuaina tamaitai uma ua maitaga ina ia faia se suʻega faʻapitoa faʻapitoa e iloa ai le lelei o le kulukose i le tino. O lenei suʻega e faia i le 6-7 masina o le maitaga. Afai e manaʻomia, e faia se suʻega
le tele o taimi e pei ona manatu le fomai e tatau ai.

O le plasma o le toto e ave i luga o se manava leai. Afai o le maualuga o le glucose plasma e maualuga atu nai lo le 5.1 mmol / L, pe a uma le 60 minute pe a uma se taumafataga - i luga aʻe o le 10.0 mmol / L, ma pe a mavae le 120 minute pe a uma se taumafataga - i luga aʻe o le 8.5 mmol / L, e faia e le fomaʻi se suʻesuʻega atoatoa o le GDM.

Afai o le faamaʻi e maua i se taimi talafeagai ma o le mataʻituina atoatoa o le fafine maʻitaga, o le mea lea, pe afai o le fautuaga a le fomaʻi e 100% matauina, o le lamatiaga o le pepe fanau mai ua faaitiitia, o lona uiga, 1-2%.

Faailoga o le Hyperglycemia

I le taimi o le maitaga, GDM tele lava ina faʻaalia o ia lava pe a maeʻa se taumafataga ma faʻamaʻi e mafai ona amanaia e ia igoa faʻalauiloa:

  • Le malosi faifaipea e inu
  • Uma faifai pea ona o le faateleina o le gaioiga galue,
  • Manuia le faamalieina
  • Tuʻuina, aemaise lava i totonu o le itutino,
  • Vaʻaia ata.

A maeʻa ona faʻamaonia se tasi o faʻamaumauga lisi, e aoga le suʻesuʻeina e se endocrinologist, ae e le tatau ona e iloa ma le iloa oe lava, aua o nei mea o ni faʻaaliga o isi faʻafitauli. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina le i ai o le faʻamaʻi, faʻapea foi ma metotia o togafitiga ma faʻataʻitaʻiga o ana meaʻai, pe a maeʻa ona maua iuga o suʻega.

E mafai ona e iloa le maʻisuka i totonu o se maʻitaga maʻitaga ile iuga ole suega. Mo se faʻataʻitaʻiga, mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L o loʻo faʻaalia i le maʻisuka, ae mai le maʻisuka ituaiga - mai le 4.2 i le 6.2 mmol / L.

Afai o le suka toto e maualuga atu nai lo le 7 mmol / l, o le mea lea e taʻu saʻo mai ai le atinaʻeina o lenei maʻi. Ae ina ia mafai ona faʻamaonia saʻo, ua faatonuina e le fomai se tamaitai e toe suʻesuʻe ma pasi suega.

O faʻamatalaga nei e faʻaalia ai foi le maʻi:

  • fiainu, malogo ao taoto,
  • tele o le urination,
  • leaga le soifua maloloina ma le vaivai,
  • faaitiitia le tino vaaia.

Afai o le a iloa e le tina faatalitali nei faailoga nei e pei o se isi vaega o lona tulaga, o lona uiga o le a matua faatuai ai le taimi o le siakiina. O fuainumera lisi i le masani masani o le maitaga e le tatau ona i ai!

Faʻamatalaga o le GDM

O le faateleina o le glucose plasma e taua o le hyperglycemia. E tusa ai ma fuainumera, mai le 3 i le 5% o fafine maʻitaga ua oʻo i le faʻaleagaina o le maualuga o le kulukose.

O le faigata e eseese:

  1. Malamalama. O faʻamaumauga i suʻesuʻega mai le 6.7 i le 8.2 mmol i le lita.
  2. Faiga faiva. Faailoilo e mai le 8.3 i le 11.0 mmol i le lita.
  3. Sini malosi. O le maualuga o kulukosese e sili atu i le 11.1 mmol i le lita.

A maeʻa se faʻalavelave ogaoga i le maualuga o le 55.5 mmol i le lita, faʻapena ona tulaʻi mai se setete muamua, ma i le maualuga e sili atu i le 55.5 mmol i le lita, e pa'ū le tagata maʻi i se coma. E tusa ai ma se fuainumera fuainumera, pe afai o se tagata maʻi ua maua le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga, o ona avanoa e maua ai le maʻisuka ituaiga 2 pe a uma le fanau mai e 50%. Ua fautuaina mai e le diabetologists:

  • pe a fuafua se maʻitaga, fua le kulūkose i le taimi e iloilo ai lou soifua maloloina,
  • ia amanaʻia talafaasolopito o aiga - o le uiga o le hypoglycemia e maua mai,
  • i le taimi o le maʻitaga, pe a oʻo mai faailoga o le maʻisuka, vave amata le faʻasaʻoina o le toto,
  • ave se suʻe kulukose pe a uma le fānauga ina ia mautinoa ua foia le maʻi.

O loʻo i ai tulaga faʻapitoa e ono aʻafia ai le faateleina o le maʻisuka faʻamaʻi.

Faʻamatalaga ogaoga faʻafitauli:

O le mamafa (isesa) aʻo leʻi maʻitaga,

Faʻailoaina le faʻavaivaia o le kulukose i le taimi muamua,

O le i ai o faamaʻi i le taimi o maitaga ua mavae,

Nationality (o le faʻamaʻi e sili atu ona faigofie i le gagana Sapani, Aferika, Asians),

O le fanau mai muamua o se lapoa tele (e sili atu i le 4 kilokalama) poʻo le pepe na fanau mai,

O le suʻega o le kulukose o le toto ua faʻamaonia i totonu o le tolu masina o le maitaga. O le masani o le suka toto e oʻo atu i le 5.1 mmol / l.

I fuainumera maualuga atu, ua faʻataʻitaʻiina se suʻega o le faapalepale kullusese. Mo lenei mea, ua ave le fafine mo le suʻega muamua, muamua i luga o se manava gaogao, ona 30-60 minute i le maeʻa ai o se ipu vai ma le suka ua solo i totonu (50 g).

Ina ia maua se faʻamatalaga saʻo, o le suʻega e toe faia pe a uma le lua vaiaso.

O le siama o le maʻisuka ituaiga e faia pe afai o le maualuga o le suka i le tino e leai se mea e sili atu i le 5.1 mmol / L, ma le itula e tasi talu ona faʻaaogaina le glucose, 10.0 mmol / L, ma a maeʻa le 2 itula 8.5 mmol / L.

I le taimi o le maitaga, e tele taimi e suʻeina ai e le tina faʻamoemoe le suʻega toto. O se tasi o faailo o loʻo fuafuaina o le maualuga o le suka o le toto.

O le toto mo le suka e faʻaaogaina i luga o se manava gaogao. Ma afai o lona maualuga e sili atu i luga o le 4.4 mmol / l, o le suʻesuʻega lona lua ua faatonuina.

O le suʻeina o le toto mo le faapalepale o le kulukose e tuʻuina atu i se auala e le masani ai. O le suʻega muamua e faia i luga o se manava gaogao.Le lona lua - a uma ona inu e se fafine se ipu vai vai i le kulukose, ma pe a mavae le itula mai le taimi nei. Lona tolu - i le isi itula.

I le maʻisuka, o le a foliga mai e pei ona taua i lalo (mmol / l):

  • o le suʻega muamua e sili atu i le 5.2,
  • o le suega lona lua e sili atu ma le 10,
  • o le faataitaiga lona tolu e sili atu i le 8.5.

O fafine uma i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le gaioiga ua tuʻuina atu i ai le suʻega o le faʻapalepale kulukose. E le gata i lea, i le faagasologa o lenei suʻega, o le maualuga o le kulukose i le plasma toto e fuaina e le gata i luga o se manava gaogao pe a mavae le 2 itula, ae o se tasi foi le 1 itula i le maeʻa ai o le "avega". I lenei auala latou te siakiina ai le maʻisuka ituaiga, ma, pe a manaʻomia, ia tuʻuina atu fautuaga mo togafitiga.

Faʻamatalaina o se suʻega o le faapalepale glucose mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka maʻisuka

Maualuga glucose

I le taimi o le maʻitaga, o le pancreas o se avega faaopoopo. A le mafai e le tino ona gase le insulin, ona faateleina ai lea o le suka. O le tele o taimi, o kulūkose e amata ona tulaʻi i le afa lona lua o le maʻitaga.

E afua ona o se suiga i le gaioiga o fatugaʻo: o se tasi e tupu i luga o laʻau tetele i luga o totoga o le urinary ma faʻaosofia ai mea ofoofogia. Glucose ua faʻateleina i se tulaga maualalo e fatugaʻo ma faʻapuputele i le toto. O lenei mea e fesoasoani i le atiaʻe o le hyperglycemia.

Faatasi ai ma isi mafuaaga mo le tele o le suka mo le GDM e:

  • fomaʻi o le pancreatic (pancreatitis o se faʻagasologa po o le vaʻaia),
  • leaga tamaoaiga (o le i ai o le maʻisuka i totonu o se talafaasolo- pito o aiga e faateleina ai le lamatiaga o le hyperglycemia i le maitaga e 50%),
  • vailaʻau o le gallbladder, maa i totonu o le okeni (faia se uta i luga o le pancreas),
  • taumafa gaʻo gaʻo,
  • ma maua ni fualaau faasaina e faateleina ai le kulūkose,
  • ae le o le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai suka.

Low glucose

O le mafuaaga sili ona taatele o le toto maualalo maualalo o le mea lea e sili atu le tele o meaʻai. I lenei tulaga, o le sili atu o le homulini insulin e maua nai lo le mea e tatau ai. O se taunuuga, o le glucose e vave ona oʻo i totonu.

O mafuaaga o le maualalo o le glycemia e:

  • o le i ai o se maʻi leaga poʻo le le lelei o le pancreas,
  • low-carb, meaai le paleni,
  • anapogi
  • meaai e le masani ai
  • o le faʻaaogaina o tui tele o fua o le suka,
  • le faaaogaina o mea suamalie,
  • manava o le manava
  • le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa e aʻafia ai le gaioiga o le pancreas,
  • taaloga taʻalo (aemaise lava i le tuʻufaʻatasiga ma se taumafa mo le paʻu o le mamafa),
  • le tele o le faʻaaogaina o mea suamalie mo se taimi uumi (faʻamuamu, faʻaosofia le pancreas e maua ai le tele o le insulin hormone).

Ina ia aloese mai le faateleina po o le faaitiitia o le kulukose i le ogaoga, e tatau ona faia le puleaina o le suka i le taimi atoa o le gaioiga. E fautuaina foi aʻo le i maʻitaga, suʻesuʻeina ma togafitia i togafiti o le ate, talo, paʻu ma gaʻo.

Mataʻituina o le suka toto ma se glucometer i le fale

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O fafine fananau ma GDM ua fautuaina e faʻatau se mita faʻapitoa ile kulukose toto mo le siakiina o le maualuga o le suka. O lenei meafaigaluega e faigofie ona faʻaaoga.

O faʻamaonia eletise e saʻo ma e le tele se taimi e faʻataʻitaʻi ai. O le taimi o le auiliiliga ua malilie faatasi ma le fomaʻi aoga.

Faatasi ai ma le GDM, e tatau ona siakiina le suka ia le itiiti ifo i le faalua i le aso, aemaise lava i le vaitaimi lona lua o le maʻitaga. Afai o le glycemia e le mausali, e fautuaina e le endocrinologists suʻega i le taeao, ao le i momoe, muamua ma pe a uma ona 'ai.

O taunuuga o le auiliiliga o le a fesoasoani e malamalama ai i le a le mea e tatau ona ave e le fafine maʻitaga. O le mea lea, afai o le suʻega na faʻaalia se tau e sili atu i le masani, ona fautuaina ai lea e inu le suamalie suamalie poʻo le lauti.

Afai o le kulukose e sili atu i le tau sili ona lelei, ona tatau lea ona e tago i se fualaʻau e maua ai le suka, toe mafaufau i lou olaga, meaai.

Algorithm mo le faia o se suʻega o le sukū ma le mita o le kulukose o le toto:

  • fufuluina lima i le fasimoli tagamea. Faʻaleagaina i se oloa faʻatau ava,
  • mafanafana ou tamatamaʻilima, faʻafefete lou lima ina ia faʻaleleia le tafe toto,
  • liliu le mita
  • seti le fasimea, ulufale i le numera,
  • faia se pupuʻu i le tamatamailima ma se mea faʻagata,
  • togiina ni nai mataʻu toto i luga o se fasi pepa mo le suʻega,
  • faatalitali mo le faʻamatalaga i luga o le lau.

Afai e te masalomia se taunuuga ole glucose sese, e tatau ona e toe suʻeina. Ole maualuga ile kulukose o le toto i nisi taimi e saʻo maualuga. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻavasegaina pe siaki le fetaui o fasi siaki.

Afai e le saʻo (e maualuga tele le vevela pe maualalo, e le uma ona tapunia le koneteina), o fasi pepa mo le iloiloga o le kulukose e faasolosolo muamua atu nai lo le taimi ua faamaoti e le gaosi oloa.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le maʻisuka faʻamalosi ile vitio:

O le mea lea, o le iloa o le fua o le suka i le GDM, o se fafine maʻitaga e mafai ona pulea lona tulaga ma aloese ai i le amataina o le maʻisuka pe a uma ona tuʻuina atu ma faʻafitauli o le maʻisuka.

Mo le puleaina, e tatau ona e asiasia le fale suʻesuʻe i nisi taimi ma foaʻi mai se vaega o le toto mai le vein (tamatamailima) mo le auiliiliga. O le suʻega e faigofie ona faia i le fale ma se kesi eletise.

Tuua Lau Faamatalaga