Maualalo Faʻamatalaga Faʻailoga Manatu

O le faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaoniga sili lea o le vave ona gauai le oloa i le tino, pe faʻapefea le maualuga o le insulin ma le kulukose pe a uma ona 'ai. E tusa ai ma le fua faatatau o le osofaʻiga, o Michel Montignac, o se tagata lauiloa Farani, e tolu vaega o meaʻai: e maualalo, maualuga, ma maualuga GI. O le maualuga o le GI e aofia ai oloa gaosi oloa, suamalie, falaoamata, gaʻo. Latou te faʻalavelave i le mauaina o se tino faʻanoanoa, ma le toe maua o paʻu faaopoopo.

Mo tagata e mananao e aveesea le mamafa, ua fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o mea gaʻo uma e maualalo ile faʻasologa o igoa - o le gaʻo gaʻo. E mafai ona faʻaaoga le fuainumera GI pe afai ua e ausia nisi o taunuuga i le leiloa o le mamafa: nisi fua, fualaʻau. I le taimi mulimuli, pe a suia e se tagata le faatumauina o le mamafa ma le sima, o le 'ai o selu e faʻatagaina i ni mea e seasea tupu, e mafai ona e' ai le falaoa atoa o le falaoa ma isi mea leaga faʻamaʻi ma se faʻamaufaʻailoga maualuga.

O le ā e aʻafia ai

I le faaopoopo atu i le mea moni o le 'aiina o meaʻai e aofia ai le suka ma isi mea leaga e mafua ai le faateleina o le inisalini ma le kulukose, o lenei faailoga e aafia ai foi:

  • lagonaina le atoatoa. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o mea e gaosi ai falaoa, suamalie, suamalie e le faamalieina ai le fiaai e pei o pata, pasta mai le saito, ma isi mea faapena. O le lagona o le atoatoa e vave ona pasi,
  • e ala ile numera o kalori e 'ai. E tusa ai ma suʻesuʻega, oi latou na 'aina le tele o meaʻai ma se faʻamaʻi maualuga e maua ai le 90 kalori nai lo isi mataupu. O lenei mea e fesoʻotaʻi tonu ma le mea moni o le suamalie ma le falaoamata e vave ona faʻaaogaina, o lea o loʻo i ai se manaʻoga e 'ai se isi mea vave e' ai,
  • mo le gau o le mamafa. O tagata e sili ona fiafia i mea taumafa ma gaʻo gaʻo televave e sili atu ona tele nai lo i latou e sili atu nai lo-calorie meaai. O le faʻaaogaina o mea maualalo o le GI mo le paʻu o le mamafa i le taumafataga e fesoasoani tele e faʻaitiitia ai le mamafa.

Ae peitai, ae e te lei alu i se ituaiga o meaai, e tatau ona e asiasi i lau fomaʻi o le a suʻeina lou tulaga o le soifua maloloina. Aua neʻi galo o le maualalo o le toto suka e mafai ona oʻo atu ai i le tulaga o le hypoglycemic. O lenei tulaga o le a afaina ai le soifua maloloina, o le aʻafiaga o le atinaʻe o faʻafitauli o le a faateleina. Aua le 'ai naʻo ni meaʻai gaʻo. Afai e mafai ona e pulea le maualuga o le 'ai, ona le afaina ai lea o sina vaega itiiti o le taeao.

O le a le maulalo o le faʻasologa o igoa?

Manatua! E iloagofie o gaʻo vailaʻau, lea e faʻapalapalaina i le kulukose, e fesoasoani i le faʻavaeina o le inisalini. O ia lea e fesoasoani i le tino e gaʻo le tino gaʻo.

Faʻamaumauga maualalo maualalo o se faʻamaoniga lea e fuafuaina ai mea aoga o oloa. O lona fuainumera o loʻo iai i le lautele mai le 0 i le 40 i luga o se fuataga o le 100 iunite.

Na maua ai o meaai e maualalo i le faʻamaualugaina o le faasinomaga e leʻi mafua ai le maualuga o le toto suka. E le gata i lea, e vave ona gauai, tuʻuina atu i le tino le malosi e manaʻomia ma e aoga mo le maʻisuka ma le mamafa o tagata.

Manatua! E tuʻueseʻese le faʻalavelave ma le faigofie o gaʻo. Afai o le oloa maualalo le GI, o lona uiga o loʻo aofia ai vailaʻau faʻasaina mai le vaega muamua. Pe a latou ulu atu i le tino o le tagata, o le a faasolosolo lemu. O se taunuuga o le maualuga, e leai se maualuga o le suka e matauina.

O meaai laiti GI e aofia ai le tele o fiber ma le itiiti ifo o kalori. E ui lava i lea, o le lagona o le fiaai e tuua ai se tagata pe a uma ona latou faʻaaoga mo se taimi umi. O le lelei lenei o ia meaʻai pe a le maua le mamafa.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamataʻu Maualalo Glycemic

Muamua lava, e tatau ona e iloa o le mea autu e mafai ona suia le GI, i le itu o le faʻaitiitia ma le faateleina, o le gaosiga o meaʻai. E fai ma faʻataʻitaʻiga, e mafai ona taua i lalo: i fuatiiti 'eseʻese o lenei afi o le 34, ma i totonu o le fualaʻau lava e tasi o loʻo afifiina - 86. I le faʻaopoopoga, o le laisa ua teuteuina ma le suka faamamaina ua i ai foi le GI faateleina. O lona uiga o le oloa lava e tasi e mafai ona i ai se isi faʻamatalaga faʻapitoa, e faʻatatau i le auala o loʻo gaosia ai. E oo lava i se fualaau fou, talu ai ona o le tele o fiboni o loʻo i ai i totonu, o loʻo i ai se fua maualalo ifo nai lo le sua o le suamalie pe a aveese le pulupulu.

O le faasinomaga o le faasinomaga e maualalo foi pe afai o le oloa o loʻo i ai le tele o palatini ma gaʻo. O nei vailaʻau faʻasaina e mafua ai le faʻaitiitia o le maso o loʻo i ai, ma faʻalautele ai le taimi mo le faʻaogaina o vaega taua.

E taua foi le maitauina o le glycemic index is influenced by the degree of maturity of fruits and vegetables. Seʻi faapea o le GI e sili atu ona maualuga i faʻi vaʻai (e oʻo atu i le 45) nai lo ripoti (e oʻo i le 90).

O nisi taimi o meaai e maualalo le faasinomaga igoa e maualuga i le gaʻo. Ae mo le masima, i le isi itu, e faʻaleleia ai le faasinomaga o le faasinomaga.

E pei ona e iloa, o le nutimomoia o meaʻai uma e manaʻomia ai le tele o le taimi nai lo le vaeluaina o fua. Ona o lenei mea moni, e le faigata ona mate, i le tulaga muamua, o le GI o le a maualalo.

O le laulau i lalo o loʻo lisiina ai oloa o loʻo i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo.

Suafa igoaGI
Fualaau faisua, pi, Gasi
Basil4
Pasili6
Sorrel9
Letusi Sheets9
Aluga9
Paʻu paʻepaʻe9
Tomato11
Radisa13
Fugalaau14
Uma14
Fuga o le piko14
Seleti16
Peʻe suamalie16
Black olives16
Green olive17
Kukama19
Eggplant21
Ata29
Beetroot31
Kāreti34
Peas i pusa39
Fualaau aina, Fualaau, Fualaau 'aina
Avaka11
Currant14
Apricot19
Lemon21
Cherries21
Plum21
Lingonberry24
Toa pele24
Prunes24
Cherry plum26
BlackBerry26
Saito vao27
Apple29
Peach29
Fualaau31
Raspberries31
Pear33
Orange34
Umu suamalie36
Pamekaisa36
Fua37
Nectarine37
Tangerine39
Gooseberry40
Vine40
Cereals, fua o le falaoamata, meaʻai
Laʻu falaoamata maualalo vaivai14
Pusa Soya16
Rice bran18
Pearl barley porridge21
Oatmeal porridge39
Pasi mai le falaoamata atoatoameal39
Buckwheat porridge39
Palu falaoa40
Mea gaosi susu
Susu susu26
Kefir ma le mamafa o le gaʻo26
Fatisi e leai se totogi29
O le kulimi ma le 10% gaʻo gaʻo29
Vailaau faʻamalosi e aunoa ma le faaopoopo o suka29
Palu atoa33
Vaomalo masani34
Yogurt Faiva Iti36
Iʻa, iʻa
Vailaau laʻau palu4
Sea kale21
Tuʻu laau39
Sauces
Tomato faʻavae saula14
Soya soga19
Toga36
Meainu
Tomato juice13
Kvass29
Oona suamalie39
Karoti sua39
Apu Apple39
Teu ma le susu e aunoa ma le faaopoopo o suka39

O meaʻai laiti-GI e aofia ai fualaʻau paʻu ma fualaʻau, faʻapea foʻi ma fualaau faisua. O fualaau mamago e masani lava ona i ai i le vaega ma le GI faateleina. Mo se faʻataʻitaʻiga, vine po o apricots mago, lea e aofia ai le tele o suka.

O le tele o mea e maua mai i vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e faʻasaʻo ai le falaoʻo. Latou te faʻaalia ma le lototetele i oloa e maualalo le faʻasologa o igoa. O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai le faʻafeiloaʻi i luga o le vai e faʻaumatia e toetoe o soʻo se meaʻai. E le gata ina latou avea ma se taufaamatau i le tino, ae e oo lava i le isi itu, e aoga tele. A maeʻa le 'ai o fatu, o le lagona o le atoatoa e tumau pea mo se taimi umi, o le sili atu ona faigata le gaosiga o gaʻo o loʻo faia ai a latou mea e fai ma liua ma liua i polysaccharides. Ae ui i lea, o mea uma o loʻo i luga e le faʻaaogaina i gaʻo vave, lea e lava e sasaa ai le vai tafe. O ia meaʻai e fautuaina ina ia aloese mai i tagata ola maloloina.

O vine e le o se mea tatau mo i latou oe filifili e pipii i se meaai maualalo maualalo. Latou te ese mai fua o latou lava i le leai o ni fiva, o lea o le GI e maualuga tele. Pau na o tuusaunoaga o suamalie e tipi mai fualaau faisua, fualaau aina ma fualaʻau ma le maualuga gaʻo. E fautuaina e faaaofia i latou i le taumafataga, talu ai e maualalo le GI ma o le punavai autu lea o vitamini.

Manatua! O loʻo i ai ni meaʻai faasinoupu o le faasinomaga. O lona uiga, latou te le maua lenei faailoga. O ia oloa e aofia ai suauʻu. Latou te le aofia ai gaʻo. O le lisi o oloa faʻatasi ma se faʻasinomaga faʻapitoa e le aofia ai aano o manufasi, faapea foi ma iʻa.

O oloa gaosi susu e maualalo i gaʻo, ma o la latou GI e maualalo.

GI ma le mamafa o le mamafa

E masani ona faʻaaogaina e tagata e taumafa taumafa se laulau maualalo o fualaau taumafa pe a latou faia se meaai mo o latou gasegase. E iloa lelei o le faʻaaogaina o ia ituaiga meaai e fesoasoani e faʻaalu ai nisi pauna. O loʻo i ai ni meaʻai faapitoa e faʻaaogaina mo le leiloa o le mamafa, lea e faʻavae i lenei faʻaaliga.

Manatua! E masani ona fenumiai le tele o mataupu o le "glycemic index" ma le "kalori content." O le mea sese sili lea i le tuufaatasia o meaai mo tagata e manaʻomia le aveesea o le mamafa, ma le maʻisuka. O le GI o se faailoga lea e faʻaalia ai le maualuga o le malepelepe o gaʻo, ma o le kalori o le tele lea o le malosi e ulufale atu i le tino o le tagata. E le o oloa uma o loʻo i ai sina vaega tele o kalori, e maualalo le GI.

E tusa ai ma fautuaga a tagata fai meaʻai, o meaai i aso taitasi mo se tagata o loʻo taumafai e aveesea le mamafa e aofia ai fualaau faisua e faʻamalosia ai le tino ma mea taua. I le faaopoopo atu, mo le malologa o le aoauli, e mafai ona e 'ai leki, fualaau aina, masini, meaʻai susu.

Mo mea taumafa e maua ai le maualuga o le faʻasologa o fuainumera, e le fautuaina e le au fai meaʻai e faʻaumatia uma lava mai le taumafataga, ae na o le faʻapulaaina o le taumafa. Pulu falaoa, pateta ma isi meaai e tatau ona i ai i luga o le lisi. E tusa ai ma le fuainumera o meaʻai, faatasi ai ma meaai e maualalo le GI, e tatau ona 'ai mea taumafa ma le maualuga o faʻamaumauga, ae i totonu o mafuaaga.

Taua! Tasi le auala poʻo le isi, naʻo se tagata tomai faapitoa e tatau ona faia se meaai. A leai, o le faʻaaogaina o lou tino o mea aoga aoga e manaʻomia mo lona faʻatinoga lelei, e mafai ona e faia na o le leaga.

E taua foi le amanaia o aʻafiaga taʻitasi e faʻaalia le eseesega i le faʻaaogaina o mea inu gaʻo faigofie. O aʻafiaga e aafia ai lenei gaioiga e aofia ai tausaga. O se tino matua e sili atu ona foliga mai i le gaʻo gaʻo nai lo le talavou. E talitutusa foi le taua o le talaaga o le nofo ai o se tagata. O le afaina o le ea e faaleagaina ai le soifua maloloina ma faaitiitia ai le gaioiga o totoga ma tino uma. O se matafaioi taua e faia i le metabolism. E pei ona e iloa, pe a faʻagesegese, o le a gauai le tagata i le atoatoa. O le fua o le vaevaeina o vailaau oona e afaina i le puleaina o fualaau faasaina. Ia, o le mea moni, aua nei galo e uiga i le gaioiga faaletino, lea e taua tele i le aveesea o le mamafa.

O le mea lea, o le faʻasinomaga glycemic o se faailo taua tele lea e tatau ona e taulai atu i ai pe a faʻapipiʻi se meaai mo tagata e maua i le maʻisuka ma e manaʻo e aveesea le mamafa. Ae o se tagata soifua maloloina e tatau ona aloese mai le taumafaina tele o meaai i le GI maualuga. Afai ei ai pea oloa ma se faailo o le 70 pe sili atu iunite, o le mea e taʻua o le "glycemic shock" atonu e tupu.

Tuua Lau Faamatalaga