Se osofaʻiga o le maʻisuka: o faʻamaoniga e prick ai le maʻisuka?

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu i luga o le ituaiga muamua ma e tupu i le 80% o mataupu. Na te atiae le solia o le gaosiga o le carbohydrate.

E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o siaki faʻamalosi e maua ai le malosi o le inisalini (o lona uiga latou te leiloa lo latou lagona faapitoa ile hormone).

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le faʻalavelave faʻalavelave po o le atinaʻeina o necrosis, o le a taofia ai e le tino o B le faia o le inisalini.

O le tele o meaʻai ma le ola faʻatasi e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2. Ona o le maualuga o le kulukosesese mo se taimi umi, o suauu B o loʻo faʻasalalau le inisalini oti.

Ina ia aloese mai le faʻamaʻaʻaina atoa o suauu popo ma ia taui mo le le lava o le insulin, e fautuaina le togafitiga o le inisalini. O gasegase insulin injections ua na o le pau lea o le ala e faasaʻo ai le gasegase metabolic metabolic.

Mafuaaga ma faailoga o se osofaiga o le hyperglycemia

O le Hyperglycemia o se tulaga o le maʻisuka lea e tupu tele ai le suka o le toto. E masani lava, o le kulūkose e tatau ona 5.5. O le Hyperglycemia e faʻatasi ma le faateleina o le maualuga o le suka i luga aʻe o lenei maualuga.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le hyperglycemia o le maualalo o le insulin i totonu o le toto. E masani lava ona tupu lenei tulaga e avea o se taunuuga o le taumafaina o meaai maualuga-kalori ia e tamaoaiga i mea e faigofie ai le gaʻo.

E oo lava i le gasegase o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le atuatuvale poʻo le faateleina o le malosi faaletino. E le gata i lea, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona faateleina le maualuga o kulukose o le toto.

O a ni faailoga o le toto maualuga? O faʻamatalaga nei o loʻo faʻaalia ai le alualu i luma o se osofaiga o le hyperglycemic:

  1. Gutu gutu. O lenei faailoga e tupu i le 100% o mataupu. I le maʻisuka, o le gutu malogo eo mai ma le galala malosi. O le tagata maʻi e mafai ona inu vai ile lita, ae o le fia inu mo lenei mea e le mou atu.
  2. Faʻavaʻa vave.
  3. Vaʻai matala. O le tagata gasegase e le mafai ona vaʻai manino i mea o lo o siomia. Vaʻai vaʻaia e faʻaalia ai le atinaʻeina o le soona inu o le tino. Afai e le o fesoasoani muamua le tagata maʻi, e mafai ona tupu le ketoacidosis.
  4. Smell o le acetone mai le gutu.
  5. Paʻu tiga tiga. I lenei tulaga, o le tiga o le tiga e paroxysmal i le natura. E tele taimi e alu ai le tiga mo ni nai minute, ona toe foʻi mai lea ma le malosi tele.
  6. Vomiting Vomiting e tupu pe a oʻo i luga le maualuga o le kulukose i le toto i le 10-15 mmol l.

Afai e le o amanaʻia i le taimi le osofaʻi mai o le maʻisuka i luga o le maʻisuka, o le a matua tupu tele lava faailoga. I le aluga o taimi, o le ketoacidosis o le a amata ona alualu i luma.

I lenei tulaga, o le tagata gasegase o loʻo matua ogaoga le ulu o lona ulu, faʻamago ese mai le mucous membranes, faʻaleagaina pea, afaina ai le tiga ile gaʻo.

Mafuaaga o se osofaiga o le hypoglycemic

O le hypoglycemia o se tulaga lea e paʻu malie ai le suka o le toto. Aisea e tupu ai lenei osofaiga? E masani lava ona atiae ona o le tele o fualaau oona. Atonu o le tulaga lea pe afai o le fomaʻi ua faʻamatalaina le tagata gasegase maualuga gasegase o inisalini poʻo pepa e faʻaitiitia ai le kulūkose.

E le gata i lea, o suiga i le pharmacokinetics o nisi fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le paʻu tele i le maualuga o le suka. E tupu lenei mea pe afai e atiina ae e le tagata le ate po o le fatu fatu. E le gata i lea, e mafai ona suia ia vailaau mo togafitiga pe afai ei ai se mea sese le loloto o le tui, ma o le inisalini e oʻo i totonu o le maso. E tatau ona faia se sauniuniga faʻapitoa i se auala faʻafuaseʻi.

O isi mafuaaga o le hypoglycemia e aofia ai:

  • Faʻasologa umi o le tino. Faatasi ai ma le malosi malosi o le tino, o le a sili atu ona nofouta le tino i aafiaga o le inisalini, lea e faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o se osofaiga o le hypoglycemia.
  • Faʻasalaga o glanu poʻo le pituitary gland.
  • Mea sese i meaʻai. Afai e le lava se tagata e 'ai naʻo meaʻai e gaʻo ai le tui o le inisalini, ona oʻo lea i le taimi e tupu ai le lamatiaga o le faatupuina o se osofaʻiga.
  • Gastroparesis.
  • Malabsorption syndrome.
  • Toto
  • Le vaitaimi o le lactation.
  • Le faʻaaogaina o le ava malosi.
  • Maʻi faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻavevela le vevela. I tulaga matuia o le tau, o le insulin manaoga e mafai ona paʻu malie.

O se osofaiga o le hypoglycemia e mafai ona tupu ona o le le pulea lelei o le faaaogaina o fualaau faasaina. Fai mai fomaʻi e faʻapea, faʻatasi ai ma faʻatalanoaga, faʻasalaga, antihistamini poo aspirin, faʻavave lemu i le kulūkose i le ate. O se taunuuga, o tulaga lelei na faia mo le atiina ae o se osofaiga o le hypoglycemic.

O le isi osofaiga, faatasi ai ma le paʻu tele i le suka o le toto, e mafai ona afaina i le le talafeagai o le teuina o inisalini poo fualaau faasaina. E le gata i lea, o togafitiga umi mo togafitiga faʻatasi ma le gamma globulin e mafai ona faʻaosofia ai le hypoglycemia. I lenei tulaga, e mafai ona toe faʻaleleia vaega o peta beta.

Ona o lenei mea, o le manaoga mo le inisalini e paʻu faʻafuaseʻi.

Faailoga o se osofaʻiga o le hypoglycemia

Faʻateleina le faʻaitiitia o le toto i totonu o tagata, o le gaioiga masani ole tino o le endocrine ma le popole e faʻalavelaveina. O se taunuuga o lenei mea, o le matelaina tele e tupu, faatasi ai ma le vevela, pallor o le paʻu, o se lagona o le atuatuvale.

O uluai faailoga o le hypoglycemia e aofia ai le gaioiga ma le fatu fatuga. I le aluga o taimi, o le malosi o faʻamatalaga faʻapitoa e faʻateleina. Faatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaititia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le tagata maʻi o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  1. Teteʻete. E luluina e se tagata lala uma. O Tremor e faʻalauiloaina e le mafai e le tagata gasegase ona tuʻuina se tui poʻo se sipuni i ona lima.
  2. Tigā ogaoga. E masani ona tuʻuina atu ma le faʻavalea.
  3. Faʻaitiitia le tino vaaia. Maualalo maualuga ma maualalo le maualuga o le toto suka e faʻaalia i le solia o totoga leo. E le mafai e se tagata ona faia mea e siomia ai o ia. E masani lava o le faʻaitiitia o le gaioiga vaaia e faʻatasi ma tautalaga le lelei.
  4. Faʻafitauli i le avanoa.
  5. Masalo malosi musika. O nisi taimi latou te atiina ae ai ni lagona le mautonu.

Afai e te le taofia se osofaiga o le hypoglycemic i se taimi talafeagai, o le a tupu aʻe ai se maʻi o le maʻisuka. I lenei tulaga, o faʻamaoniga o le faʻaitiitia o le suka toto o le a sili atu ona faʻaalia. I le tulaga o fesoasoani muamua, o le maʻi ua le iloa.

Afai e te le taofia le osofaʻiga, ona tupu ai lea o le oti.

Fesoasoani muamua i le taimi o le faoa faamalosi

O le a le mea e fai pe afai e atiae e se tagata se osofaiga o le hyperglycemia? Muamua, e tatau ona e fuaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le fua faatatau o le 14 mmol / l, o le pulega vave o le inisalini pupuu. O le tui mulimuli ane e mafai ona faʻatinoina nai lo le 2-3 itula.

Afai e le faʻaitiitia le suka e tusa lava pe a uma le inisiua, ona faʻaalia loa lea o le falemai, ona o le lamatiaga o le atiaʻe o le ketoacidosis. I totonu o se falemai, o le tagata maʻi e tui i le inisalini.

O le faʻaofiina o gaʻo, gaʻo ma vitamini faapitoa e faʻaalia foi. O le faʻamoemoega o lenei togafitiga o le toe faʻafoisia o le paleni o le acid-base masani. Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le ketoacidosis, ua tuʻuina atu ai i le tagata maʻi se faʻamalolo ma se vaifofo vai.

A maeʻa le osofaʻiga, e tatau i le tagata maʻi ona:

  • Inu le tele o vai. E fautuaina e faʻaaoga vai inu, aua e fesoasoani i le faʻafaigofieina o le paleni-faavae faavae sili atu vave.
  • Mulimuli i se taumafataga. O vailaʻau faʻasaʻo anapogi, ava malosi, ma pusa fou e tatau ona aveese mai le taumafataga.
  • Faamalositino e le aunoa. O le savali i totonu o le ea fou ma le taʻaloga o le a puipuia ai le atinaʻeina o se osofaiga o le hyperglycemic.

E faʻapefea ona galue i se osofaiga o le hypoglycemic? Muamua, e tatau ona e fuaina le suka o le toto. Afai e laʻititi, ona tatau lea ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se vaifofo ma le kulukose. O le kulupe o le kulukose o le a fesoasoani foi e faateleina le suka o le toto. E tatau ona ufiufi i totonu.

E leai se aoga e avatu ai i le tagata maʻi se mea maualuga i le suka, talu mai le osofaʻiga o le a le mafai e le tagata gasegase ona faʻatau meaai. Ae faʻapefea pe a fai e le iloa le tagata maʻi ona o le maualalo ole kulukose? I lenei tulaga, e tatau ona e:

  1. Valaau i se falemaʻi.
  2. Faʻaaoga le glucagon i le maʻi. O lenei hormone e fesoasoani e faateleina le maualuga o le kulukose o le toto. O loʻo maua le pusa faʻalavelave faʻafuasei i soo se falemaʻi. Soʻo se tagata sopoia o le a mafai ona faʻatau, o le mea autu o le i ai lea o le fua talafeagai. O le faailoaina o le hormone ua fautuaina i le gataifale.
  3. Tuu le tagata gasegase i lona itu. E manaʻomia lenei mea ina ia mafai ona tafe mai le gutu mai le gutu ma e le mafai e le tagata gasegase ona pipiʻi i ai.
  4. Faʻaofi se tootoo i ou nifo. O lenei faiga o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le a gagau e le tagata maʻi lona laulaufaiva.
  5. I le vomiting, e tatau ona faʻamamā le vailaʻau o le tagata mai le vomit.

I le falemaʻi, o le osofaʻiga e taofi e le kulukose oona. A maeʻa ona toe foʻi le maualuga o le suka i le masani, o le togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina mo le maʻi. E aʻafia ai le faʻaaogaina o kulūkose ma se meaai faapitoa. O le tagata maʻi e manaʻomia le fuaina o le kulukose toto i le 2.5 itula uma ina ia aloese mai le toe faʻafoʻi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe i le faʻamaʻi o le maʻisuka.

Faailoga o le Maʻisuka

O le kulūkose o le toto e vave tulaʻi vave ma o loʻo i ai se faailoga o se osofaʻiga i le maʻisuka. Ae o le tagata maʻi atonu e le o nofouta i le atinaʻeina o le maʻi. I lenei tulaga, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le le faʻaaogaina o fua talafeagai i le taimi. O le setete o le soifua maloloina o le a faateteleina, ae a aunoa ma se suʻega suesue, e le o faʻamautuina le siama. O osofaiga o le maʻisuka e mafai ona toe fai ma taʻitaʻi atu ai i faʻafitauli.

E ulu atu le suka i le tino e ala i meaai. Pe a faʻaaogaina gaʻo gaʻo po o proteins, e tatau ona e manatua e mafai ona lafoaʻi i sugars ma amino acids. I le taimi o galuega masani, o le suka o loʻo gaosia. O le ate ma fatuga e galue e pei ona masani ai. E manaʻomia e le tino le aofaʻi o le kulukose e manaʻomia e le tino mo le olaga.

O faʻaʻailoga e mafai ona tupu e teʻena ai uiga taʻitasi. Fai mai fomaʻi i totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai se gaioiga o le faʻaaogaina o le kulukose na faia e le insulin. Ae i le mea e tupu ai le soliga o lenei faagasologa, e maualuga le maualuga o le suka o le toto. Ole inisalini e le lava saunia e faʻaaoga ai le kulukose pe ua teena lenei hormone. I lenei tulaga, o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e amata ona atiaʻe.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, o le a manaʻomia e le tagata maʻi se inisalini faaopoopo. O lenei maʻi ua taʻua o le insulin-faalagolago. A oʻo mai le maʻisuka ituaiga 2, e te le manaʻomia le tuiina o le inisalini, e taʻua o le non-insulin. O lenei ituaiga faʻamaʻi e sili atu ona mausali i osofaʻiga faʻafuaseʻi ma suiga i le suka o le toto.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona atiaʻe i le talavou mai le 12 tausaga. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, e mafai ai ona tupu ni taunuuga ogaoga i le atinaeina o se vave vave o le soifua manuia ma se osofaiga.

Mafuaʻaga o le maʻisuka ma faʻamaoniga o se osofaʻiga

O le toʻatele o tagata e fiafia i mea e mafai ona fautuaina e le faʻamaoniga o le atinaʻe o le maʻisuka. Ae i le amataga lava o le gasegase o le faamaʻi e sili atu ona faigata le fuafuaina o lenei maʻi. E oo lava i le endocrinologist e le o taimi uma e mafai ai ona ia fuafuaina mafuaʻaga moni o le maʻisuka. Ae o loʻo i ai mafuaʻaga e masani ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o se faʻafitauli faʻapitoa:

  • o le i ai o tagata mamaʻi ma le maʻisuka i aiga o le aiga, ma e mafai e se tagata ona i ai se faʻafitauli i le faʻamaʻi i le gataifale ma i lalo o ni aiaiga patino o le a avea ma mea taua,
  • solia o le pancreas, e mafai ona avea ma se mea e le fiafia i ai le tino, faaletonu o le tino, le atinaʻeina ole tino mama,
  • le paleni paleni, taumafa,
  • alofa tele mo mea suamalie uma
  • ava malosi
  • solia o le mafaufau-lagona faalelagona,
  • inupia o le tino.

O se fomai atamai o le a mafai ona fautuaina le atinae o le maʻisuka e ala i faailo na aliali mai. Ae i soo se tulaga, e tatau ona e pasia se suʻega o le urine ma le toto, lea e siakiina ai le maualuga o le suka i le toto. Faatasi ai ma taunuuga o sea suʻesuʻega, e tatau ona e sailia le fautuaga a se endocrinologist. O le i ai o le suka i totonu o le urini o le a faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

A maeʻa se suʻega atoa, o le togafitiga talafeagai e tatau ona fuafuaina. Faatasi ai ma se mea sese ma togafitiga le talafeagai, o tino o le ketone e mafai ona amata ona fai, ma e mafai ona oʻo atu ai i le gaioiga o le gaioiga e oʻo lava i lo latou le atoatoa. I lenei tulaga, ua maua le ketoocytosis. O lenei faʻalavelave e mafai ona tupu pe a fai o le tino ua gasegase pe faʻapupulaina faʻamaʻi i totonu o lona tino.

Pe a togafitia le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaalia o se tulaga faʻapitoa o le maʻisuka e masani lava ona tupu. I lenei tulaga, o le atinaʻeina o le faoa faamalosi ma le suiga ole tagata maʻi i se tulaga ogaoga e taua.

Mo nei maʻi, o le maualuga o le suka o le toto ua manatu e masani. Ae o lenei ituaiga faʻamaʻi e masani ona maua i tagata matutua. E tele a latou faʻalavelave e faʻaosofia ai le atiina ae o faʻamaʻi faʻapitoa.

O osofaiga o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe ma le maualuga o le toto toto, ae i le isi itu, ua tupu le vevela. O le faʻataʻitaʻiina o le atinaʻeina o se osofaiga e le mafai ona faʻatumauina. I tulaga uma e lua, o le maʻi e manaʻomia le fesoasoani faʻavave fesoasoani. E sili atu ona tuʻuina atu i se falemaʻi. O le mea lea, faatasi ai ma se suiga matuia i le soifua manuia o le maʻisuka, e tatau ona e valaau i se taʻavale.

O le gasegase o le maʻisuka e faʻaalia i faʻalautelega faʻavaitaimi ma vaitaimi o le mautu. Ae o ona taunuuga e aafia ai le galuega a le tino atoa. O le a faasolosolo ina faasolosolo malie, ma le faʻaaogaina o gaʻo ma le ate, fatuga tutotonu.

Ina ia le faʻaosoosoina le atinaʻeina o ia faʻafitauli, e tatau ona pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, mataʻituina meaʻai ma faʻaaoga vailaʻau faʻasaina. Ona o le le lava o le inisalini, e tatau i tagata maʻi ona tui. I lenei tulaga, o le faʻamaʻi na toe ola ma e le faʻaogaina le soifua maloloina i se tulaga lamatia tele.

Faailoga o se osofaʻiga o le maʻisuka

O faʻapogai autu o se osofaʻiga o le maʻisuka o soʻo se ituaiga:

  • o le maʻisuka amata ona lagona le fia inu e le mafai ona tineia,
  • o le tagata gasegase o loo i ai se puao o le malamalama,
  • e mafai e le tagata maʻi ona pa'ū i totonu o se setete seisi,
  • le amataga o le taotoga,
  • puupuu le manava
  • o le a le aoga lelei le polokalama cardiovascular ma o faailoga o le angina pectoris e amata ona aliali mai,
  • manatuaina o le leaga
  • i fafine o loʻo i ai se soliga o le faasolosolo malie,
  • o faailoga o le klonelonephritis e mafai ona aliali mai,
  • o manuʻa taua i luga o vae o loʻo tupu aʻe i le maila ma le gangrene.

E tusa ai ma faʻailoga iloga, e vaʻaia e fomaʻi vaega o le gasegase o le maʻisuka:

  • vailaau muamua
  • le kosi o le maʻi o le maʻi,
  • faʻamaoniga o le maʻisuka malosi ma le naunautaiga o lona ituaiga.

Faailoga uiga ese o le toto maualalo maualalo:

  • e le fiafia se tagata mo se mafuaaga manino,
  • e le lava lona lava
  • paʻu ma le gatete,
  • ulu tiga ma vaivaiga lautele,
  • faʻasalalauga i le vanimonimo o loʻo leiloloa ma le faʻamaopoopoina o feʻaveaiga ua faʻaleagaina,
  • foliga le masani ai
  • o mea faitino uma ua faʻafefe,
  • laugutu ma laulaufaiva e mafai ona paʻu,
  • e faigata tele i se tagata ona mafaufau i ai.

O le iloa vave ma le siakiina masani o le maualuga o le toto suka o le a fesoasoani e iloa le maʻi ma filifili ai le auala saʻo togafitiga. E le mafai ona e iloa ma togafitiga oe lava. O lenei mea e masani ona oʻo atu ai i le faoa faamalosi, taʻavale ma le oti.

O le a le mea e aʻafia ai se osofaʻiga o le maʻisuka? O le togafitiga o vailaʻau e faia e tusa ai ma le ituaiga maʻisuka ituaiga. E fautuaina e faʻapea o tagata gasegase ma lenei faʻamaʻi e masani lava ona i ai a latou vailaau talafeagai ma i latou. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻasaʻo le osofaʻiga poʻo le puipuia.

Faʻafesoʻotai aiga o se tagata maʻi ua maua i le maʻisuka e manaʻomia ona iloa pe faapefea ona fesoasoani muamua i le amataga o se osofaʻiga. Ae e le o lona uiga e mafai ona e faia e aunoa ma le talanoa i se fomaʻi. I soo se tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa o loʻo vaʻai i le maʻi. E mafai ona manaʻomia togafitiga ile inisinia. E taua foi lenei mea taua. O le atinaʻeina o se osofaiga e mafai ona tupu vave, o le mea lea, e tatau ona vave tuʻuina atu fesoasoani. O lea e mafai ai ona e aloese mai faʻafitauli ma le atinaʻeina o se coma.

Faatasi ai ma le amio saʻo a se tagata ua maua i le maʻisuka, o le avanoa e atiaʻe se faoa faamalosi e mafai ona faaititia i se tulaga maualalo. O le maʻisuka o le a le lafoaia lona olaga masani ma o le a le mamafa i le gasegase o le faamaʻi. E oo lava i le taimi fesoasoani ma le toomaga o se osofaiga e mafai ona avea o se amataga o le atinaʻeina o maʻi faʻamaʻi ma e oʻo atu ai i se faʻafitauli o le soifua manuia. O le mea lea, mo soʻo se faʻamaoniga, e tusa lava pe na o se tasi oi latou e matauina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa ma faia ni auala e puipuia ai le alu vave o le maʻi.

O osofaiga i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka i le i ai o uiga iloga e faʻaalia ai le alualu i luma o le maʻi.

O le a le ituaiga maʻisuka e te tuiina i le inisalini?

O le faʻamaoniga sili mo le inisalini o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le togafitiga e tasi o le togafitiga o le insulin. E aofia ai togafitiga eseese e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o le carbohydrate, protein ma gaʻo gaʻo. Faʻatasi ai, e mafai ona e maua se faamagaloga mautu (taui) o le maʻisuka, ma le faʻaaogaina o faʻafitauli o le maʻi. O le sini autu o le togafitiga o le inisalini o le ausia lea o fua faʻatatau o le glycemia, lea e lagona ai le faamalieina o le tagata maʻi. Mo tagata maʻi taʻitasi, e filifilia faʻapitoa le togafitiga o le inisalini.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e leai se faaletonu tumau o le hormone i le amataga o le maʻi. Ae e amataina malie, ona o le tulaga o le maualuga o le inisalini e faaitiitia. Le atoatoa le le atoatoa e ausia i le 7-10 tausaga talu ona amata le maʻi. Lisi vailaʻau na faʻaaogaina i le maʻisuka muamua, e le mafai ona toe totogi mo le mea e mafua ai le hormone, o se taunuuga, latou te liliu atu i le togafitiga o le insulin. E sili atu ona umi lona aafiaga ma e aoga tele.

I le taimi muamua, o le togafitiga o le inisalini o loʻo faʻamaonia i mataupu e le o mafua ai le malosi o le fualaau o fualaau, pe o faʻamaʻiina foi vailaʻau (faʻaleagaina o le fatu, le fatu).

I nisi tulaga, o le inisalini e mafai ona tuʻufaʻatasia ma isi fualaau oona pe a tupu mai faʻamaʻi faʻamaʻi (eseese ituaiga o mumu, taotoga, maʻitaga).

O le a le mea e tui i le maʻisuka

I le maʻisuka e faalagolago i le insulin, o ituaiga vailaʻau eseese e faʻaaogaina, o le tikeri o le faʻamamaina ma le umi ole aoga.

O lenei o le inisalini o manu e le faʻaaogaina o se togafitiga. I le faʻaaogaina o tekonolosi maualuga, o le inisalini na maua mai i tagata na faʻapipiʻiina i se auala faʻapipiʻi.

O chromatography i aso nei o loʻo faia ai le faʻasiga o le inisalini ma se maualuga maualuga o le faʻamamaina. O lenei ituaiga inisalini e faʻaaoga i le toetoe lava o atunuʻu uma o le lalolagi.

Ina ia maua se togafitiga o le inisalini, faʻaaogaina puupuu ma faaumiumi ia insulin.

O insulin vavalalata e amata ona galue pe a maeʻa le 15-45 minute, ma o lo latou umi e oʻo i le 4 itula.

O insulin ua leva ona amata ona galue pe a mavae 3-4 itula, ma o le vaitaimi e mafai ona oʻo i le 10 itula.

O fualaau faasaina e aofia ai:

  • NM
  • Humulin R,
  • Monoinsulin o le Czech Republic.

O fualaau faasaina e aofia ai:

Faʻafefea ona faia se tui

O le inisalini e mafai ona faʻatinoina i lalo o le paʻu, intramuscularly ma le faʻamalosi. Faia i totonu o le inisetila ma faia faʻasalaga inisiua i totonu o se falemaʻi ma se tulaga ogaoga o le maʻi (hyperglycemic coma, ketoacidosis, ma isi).

O tagata maʻi latou te faia na o latou lava inisiua. Aʻo leʻi tui, e tatau ona e fua le maualuga o le suka i se glucometer.

A faʻaaogaina le inisalini, e mafai ona e faʻaaogaina ni fautuaga:

  • O le insulin e tatau ona teu i totonu o le pusaaisa. Aʻo leʻi tuiina, e tatau ona aveeseina le inisalini mai le pusaaisa muamua mo le 30 minute. Mo tui, e tatau ona saunia mea uma: tui tui inisalini, fulufulu mamoe, ava malosi, insulin, pusa faʻalelei. O le insulin e tatau ona i ai ile vevela vevela. Aʻo leʻi ave le inisalini mai le fagu, e tatau ona e tilotilo i le aso e muta ai. Afai e 28 aso pe sili atu ua pasia talu mai le tatalaina o le inisalini vial, ona faʻasaina lea o le inisalini mo le faʻaaogaina.
  • Aʻo leʻi tuiina, fufuluina ou lima i se fasimoli poʻo se vai fofo. O le nofoaga e tui ai e tatau ona faʻamaonia ma mago. Afai e tatau ai, fufuluina le mea e tui ai le fasimoli ma faʻagogo i se solo mama.
  • E mafai ona e ulufale i le inisalini i le laina o le umbilical (2-3 cm le mamao mai le pute i le itu taumatau ma le agavale), i le vaega o le ogavae laugatasi, i le tauau ma le lima.
  • E tatau ona suia le nofoaga e tui ai: lima-vae, lima-manava, vae-vae.
  • A o le i amataina le inisalini, e le mafai ona e fufuluina le nofoaga o inisiua ma le ethanol (ava malosi), ona e faʻaumatia ai le hormone.
  • E tatau ona liliu le serua i le 2-4 taimi e aloese ai e fefiloi le vailaʻau.
  • E tuiina inisalini i taimi uma e manaʻomia ai le faʻaaogaina o se falesa fou ma se tui fou, pe afai e le o se peni.
  • O le inisalini e faia i le maualuga o le 45-60 °, pe a uma ona aoina le paʻu ile lafu.
  • E tatau ona i totonu o le paʻu le nila tuila mo le tusa ma le 10 sekone, o le inisalini e faʻapipiʻi lemu.
  • A uma le iniseti, e le faʻamamaina le paʻu i le ava ona o le mea moni o le laupepa o loʻo tuiina ai le inisalini e toe foi i lona tulaga muamua.

Pe a taitaia le togafitiga o le inisalini e taʻitaʻia e 2 mataupu faavae. Muamua o le naʻo le inisalini puupuu e faʻamalosia ai. O le mataupu faavae lona lua - faʻaopoopo - o se tuufaatasiga o le inisalini puupuu ma faaumiumi le gaioiga.

Aʻo leʻi faia togafitiga o le inisalini, e filifilia e le fomaʻi ia vailaʻau o le inisalini. E taua foi le mafaufau i le taumafa, lea e aofia ai le tele o suga.

I le faʻaaogaina o faʻamatalaga e maua mai, e mafai ona e faʻaititia pe faʻaopopo le 1-2 vaega ole inisalini e fatu ai se paleni. Mo le tasi le areto, 1 poʻo le 1.3 iunite o inisalini e manaʻomia. 1 le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le 1-2 mmol / L. O le inisalini e faʻamanuiaina 15-20 minute ao leʻi faia se taumafataga.

O le autu o le togafitiga o le inisalini e:

  • i le taeao - inisalini o gaioiga pupuu ma faaumiumi,
  • 'aiga o le aoauli - inisalini puupuu,
  • afiafi - insulin o gaioiga pupuu ma faaumiumi.

Mo le taeao ma le malologa, 2/3 dosages e sau, mo le 'aiga o le afiafi - o le toe tolu.

Laʻau masani poʻo le peni

O le togafiti masani mo le puleaina o inisalini e faʻaaoga e tagata matutua. Ua latou masani i lenei faiga o le pulega ma e seasea ona liliu atu i peni tui.

O peni togafitiga e tuʻuina atu e endocrinologists i le falemaʻi i le mea e nofo ai.

O loʻo faʻaalia i vaega nei o tagatanuu:

  • tamaiti e maua i le maʻisuka
  • penisini e mafatia mai micro-, macroangiopathies,
  • fitafita
  • tamaiti aoga.

O le peni tui e aofia ai:

  • tino ma le pulou
  • nila e sui
  • masini mo le suʻeina o le inisalini,
  • nofoaga mo se cartridge.

E mafai ona i ai ni peni faʻamalosi ma se kilika faʻaaogaina pe suia.

O masini toe faʻaaogā e mafai ona tutoatasi i le inisalini e vaʻaia foʻi. O le fua o le fua mo tagata matutua e i ai le laasaga o le 1 le iunite, mo tamaiti - 0.5.

O le lelei o se peni i luga o se tuilaupapa e:

  • saʻo le fua o le hormone na tuʻuina atu,
  • le mafai ona faʻaaogaina insulin i soo se mea (auala, fale, aʻoga, iunivesite),
  • inisalini e mafai ona faʻatino e ala i lavalava,
  • vave, leai se tiga ma le le mautonu pulega,
  • manino ma le saʻo o le faʻaofiina,
  • e le afaina ai le paʻu,
  • maualalo le maualuga o le vevesi i le mascular system ona o le laʻitiiti o le nila,
  • Faʻasaoina ma le felaʻuaʻiga.

  • tau
  • filifiliga lavelave o kapalai talafeagai,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • e le mafai ona toe faaleleia.

Injections mo le maʻisuka o le auala taatele lea e togafitia ai le gasegase o le gaʻo. O le togafitiga o insulin o le mauaina lea o le malosi fou e avea o se togafitiga tumau. O le inisalini ma lona ituaiga e filifilia e le endocrinologist taitoatasi. O le tagata maʻi e filifilia le ala o le pulega na o ia lava. O togafitiga o le maʻisuka inisalini e fesoasoani e faʻateleina ai le soifua o le tagata maʻi ma puipuia ai le alualu i luma o faʻalavelave sili ona taatele - retinopathy, fatu ma fatuga fatu.

O le a le mea e fai pe afai e maualalo le suka o le toto aʻo leʻi 'aʻai

Atonu o le ae maualalo oe i le suka ae leʻi amata ona e 'ai. Afai e te mulimuli i se mea maualalo ole tino gaʻo e pulea ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ona i ai lea i lea tulaga, ia 'ai vave fualaʻau kulukose, ma le "mea moni" meaai.

Talu ai ona o mea maualalo-carbohydrate e faʻaalu malie. Afai e le taofi le hypoglycemia, o le mea lea e mafai ona tupu i le gaosia ma le oso i le suka i ni nai itula, lea o le a faigata ona faʻasaʻo.

O suauʻu mo le hypoglycemia o kulūkose, o se pusa faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le kullucagon, ma se vaifofo o le kulukose vai e manaʻomia foi. O le faatauina o nei mea uma i le fale talavai e faigofie, e le taugata, ma e mafai ona laveaiina ai le ola o se maʻi suka.

Teuina oloa o le hypoglycemia i le taimi lava e tasi i le tele o nofoaga talafeagai i le fale ma i le galuega, ma ia iloa e tagata o le aiga ma a latou uo le mea o loʻo teuina ai. Taofi fualaau kullukose i totonu o lau taavale, i totonu o lau atotupe, i totonu o lau atopaʻu ma lau ato.

A e faimalaga i luga o le vaalele, ia faʻaoga mea faʻapitoa i totonu o lau ato, faʻatasi ai ma le faʻasologa o mea totino i totonu o ato e te siakiina. E tatau lea mea pe afai e leiloa pe gaoia se ato mai ia oe.

Sui le pusa faʻalavelave faʻafuaseʻi i le glucagon pe a maeʻa le aso e muta ai. Ae i se tulaga o le hypoglycemia, e mafai ona e faia saogalemu se tui, tusa lava pe maeʻa. Glucagon o se paʻu i totonu o se fagu. Talu ai ua mamago, e tumau pea le aoga mo le tele o isi tausaga talu ona maeʻa le aso.

O le mea moni, e na o le pau lea pe afai e le o iai i le vevela maualuga, e pei ona tupu i le taumafanafana i totonu o se taavale ua lokaina i le la. E fautuaina e teuina le pusa faʻalavelave faʻataʻavale i le pusa i totonu o le pusaaisa i le vevela o le 2-8 tikeri Celsius. E mafai ona faʻaaogaina le folasiti o le kullucagon i totonu o le 24 itula.

Afai na e faʻaaogaina se mea mai au faʻamaumauga, ona faʻatumu loa lea i le vave e mafai ai. Teu mea mamafa kulukose ma glucose mita sikola. I le taimi lava e tasi, o siama e fiafia tele i le kulukose.

Afai e te le faʻaaoga fualaau kullukose mo le 6-12 masina, ona mafai lea ona ufiufi i le lanu uliuli. O lona uiga o siama siama na faia i luga ia i latou. E sili atu le vave suia o ia papa ma mea fou.

Fesoasoani Muamua

Afai e osofaia se maʻi suka, ona tatau lea ona tuʻuina atu i le tagata maʻi le fesoasoani muamua faʻafuaseʻi i le vave e mafai ai.


Fomaʻi fautuaina
Mo togafitiga lelei o le maʻisuka i le fale, e fautuaina e tagata atamamai Dianulin. O se meafaigaluega tulaga ese lenei:

  • Faʻamaʻosaʻo le kulukose toto
  • Faʻatonuina le galuega o le pancreatic function
  • Aveese le faʻanoanoa, faʻasaʻo le faʻavaʻaina o vai
  • Faʻaleleia le vaʻai
  • E talafeagai mo tagata matutua ma tamaiti.
  • E leai se faʻailoga

Ua maua uma e le au gaosiga laisene uma ma tusi faamaonia lelei i Rusia ma atunuu lata ane.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻatau i le 'upega tafaʻilagi aloaia

Fesoasoani muamua i lenei tulaga:

  1. Tuʻu atu i le tagata maʻi se fofo e faʻaitiitia ai le elemene i totonu o le manava. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina se vaifofo o le inuina o vaiinu pe inuina se ipu vaiinu.
  2. Faʻailoa le fuainumera o le insulin.
  3. Tuʻu atu i le tagata glucose ua afaina (pepa laupepa), suka poo le sua o fualaau suamalie.

Afai e le lelei le faʻaleleia o le tulaga o le maʻi, e tatau ona valaʻau se falemaʻi.

O le soifuaga o se tagata o loʻo i ai le maʻisuka faʻalagolago i le saoasaoa ma le sao o le fesoasoani muamua.

Mafuaaga o le osofaʻi o le maʻisuka i tagata ma tausiga faʻafuaseʻi

Ua leva ona faamaonia o se eseesega tele i le gasologa o lenei maʻi, e fuafua i le itupa, aua o le tele o le maʻisuka i tagata o le a sili ona ogaoga. E le gata i lea, o fomaʻi e matauina le atinaʻeina o faʻafitauli matautia pe a mavae se maʻi.

O le mea e masani ai, o le tagata maʻi e avea ma faʻaosoosoga i se tulaga ogaoga. E sili atu ona inu e tagata le meainu malosi, e fai ma vaisu i le ulaula tapaa poo mea nakoti, lea e afaina ai le soifua maloloina o le tagata.

O le mafuaʻaga o le osofaʻiga o le maʻi o le endocrin, faʻaosofia i le le atoatoa o le tino, o le le atoatoa i le pancreas ma se meaʻai le paleni.

O le mea sili ona matautia ia i latou lava o le hypoglycemia ma le hyperglycemia, lea e mafai ona oʻo atu i le ketoacidosis poʻo le coma. E masani ona togafitia tagata i le tele o faʻamaʻi o okeni, ma faʻaalia ai le atinaʻeina o faʻamaoniga manino o le maʻi.

Faʻaiʻuga o le maʻi o le maʻisuka

I le maʻisuka o le ituaiga o le insulin, e amata ona afaina le ulu mai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto (o le hypoglycemia). I le maʻisuka e le o le insulin, o le tiga e masani ona atiae ona o ituaiga uma o faafitauli o le maʻisuka.

O mafuaʻaga o le ulu tiga o loʻo mulimuli mai.

  1. Mateʻo le neuropathy. E masani lava ona atiaʻe i le leai o se taui. O se taunuuga o le neuropathy, o aʻafiaga namu faifai malie e tupu. O lenei tulaga e mafua ai tiga.
  2. Hypoglycemia. O le faʻaitiitia o le suka o se tasi o mafuaʻaga o le tiga. Ona o le le atoatoa o le suka i totonu o le tino, o le leai o se malosi e tupu. Mai lenei mea, o le ulu o le ulu o le eseesega o le maualuga o le malosi e atiina ae.
  3. Hyperglycemia. O lenei tulaga e matua afaina i vaʻa toto. O le tiga i le hyperglycemia o se faailoga vave lea e taʻu mai ai e manaʻomia e se tagata se fesoasoani faanatinati, a leai o le a oti o ia.
  4. Loto o se faailoga o le glaucoma. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tele o le faateleina o le mamafa o le tino e faʻateleina ai le maualuga. O lenei mea e faʻaalia ai le atinaʻeina o se maʻi i le glaucoma. O se maʻi sili ona matautia mo le faʻaaliga, talu ai e lamatia ai le faʻaleagaina o le nerve opic.

Vaega o le ulu o le ulu

Faatasi ai ma le faʻaitiitia o le maualuga o le suka, o loʻo faʻamauina ai osofaiga faʻafuaseʻi. E tele taimi latou te o mai ai ma ni faʻailoga:

  • faateleina le sosolo,
  • gatete
  • avanoa
  • lagona le le mautonu
  • fiaʻai tele.

O lagona le lelei e mafai ona amata i le 11 i le taeao, pe a fai muamua na i ai se taumafataga o le taeao. Latou te tulaʻi foi ona o le tele o tui o le inisalini, o le malosi o le tino, faapea foi ma le gaioiga o siama. I le labs diabetics receiving insulin, o lenei faailoga e tupu i le afiafi po o le po.

O le ulu o le ulu o le tino e ese le natura. Faatasi ai ma ia, o maʻi e masani lava ona lagona le le mautonu ma le fenumiai vaaiga, vaivai ma le le fiafia. O le maualuga o le vevela ma le leai o se lagona e taua tele.

O nisi taimi o maʻi atonu o le a faigata ma faʻaauau pea le tiga o le ulu. E masani lava ona foliga mai o ni paga mamafa i le ulu. O loʻo faʻaalia mai ai le atinaʻeina o le gasegase o le cerebrovascular.

O osofaiga ma le glaucoma e faʻamaʻaʻa foi. O nisi taimi e le mafai ona gafatia.O lona uiga masani o le masani lava e le aʻafia ai i le gaioiga a le aufaʻatasi. E faʻaleleia ai le tiga:

  • le inu ava malosi,
  • i totonu o se potu pogisa
  • siitia le mamafa
  • faʻafefe le talafeagai o mata mataua.

I le taimi o le glaucoma, o le ulu e masani ona tiga i le pito i luma-ocular, paraietal, vaega faaletino.

Taiala lautele mo togafitiga o le ulu

E le mafai ona togafitia le maʻi tigaina e aunoa ma se maʻisuka meaai. O le faʻafeiloaʻi i se meaʻai maualalo e maua ai le fesoasoani i le faʻavaveina o le maualuga o le suka. I le avea ai o se tulafono, ua leva i le aso lona tolu o le faʻatapulaʻaina o le gaʻo i le meaʻai, o le suka e faʻaititia i le masani. Faatasi ai ma lenei mea, o isi faʻamaoniga o le maʻisuka ua pasi, ma le ono mafai ona atiaʻe le faʻafitauli o le maʻisuka ua faʻaitiitia.

E taua le matauina o meaʻai paleni ma le tele o oloa gaosia - ole aano o manu, moa, iʻa, sisi. O le gaʻo o meaola e mafua mai i le fualaau faisua ma le pata e faatapulaa.

O le mea moni, e le faʻatagaina le vailaʻau a le tagata lava ia. Mo soʻo se osofaʻiga o le tiga, e tatau ona e inuina vailaʻau e faatonuina e lau fomaʻi. E taua le matau ma le faaeteete le fua o inisalini ma vailaʻau o le hypoglycemic.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le aʻafiaga o le ulu o le maʻisuka

Muamua lava, e te le manaʻomia le talepeina o le meaai na faatonuina e lau fomaʻi mo soo se ituaiga o maʻisuka. E tatau ona matua faʻamapulaʻa meaʻai gaʻo, ma o mea suamalie e tatau ona vavae ese mai le taumafataga. Latou te osofaia osofaiga.

I le maʻisuka, e mafai ona faʻaaogaina fualaau o sulfunlamide e fai ma tali i se osofaiga o le tiga. E tele taimi e lagona ai e se tagata maʻi se tofo lelei. Ae peitai, afai o le inisalini e faʻaaogaina i le togafitia o le maʻisuka o le ituaiga o le insulin, e tatau ona faia i le taimi e tasi. O lea e mafai ona e puipuia le faʻaalia o le tiga o se natura vave.

E taua tele le savali i totonu o le ea fou, e faʻasolosolo ai le auala e malolo ai. O maʻi suka na o le manaomia o vitamini e pei ole C, B1, B6, B15 ma isi. E le tatau ona e faia ni mea sese ole meaʻai. E tatau ona fai si vaega. E tatau i le tino ona maua pea le lagolago malosi.

Afai e te oʻo ile ulu, e taua le aua le fefe. Ona o le fefefe, o le tulaga o se tagata e sili atu ona leaga. Fomaʻi fautuaina le malolo, manava manava fou. O nisi taimi e fesoasoani ma e alu ese le tiga.

O le taofiofia o le toʻa ma faʻasologa uma a le fomaʻi e fesoasoani e puipuia ai le ulu o le ulu ma faʻaitiitia ai le aʻafiaga o faʻafitauli.

Inisopa-faʻalagolago i le maʻisuka injections

O tagata uma lava e maua i le maʻisuka e tatau ona tuiina le inisalini. A leai, o le maualuga o le maualuga o le suka o le a taitai atu ai i le tele o faafitauli faigata. Faatasi ai ma le inisoga, taumafai e ausia se maualuga maualalo o le suka, o lona uiga, o se faʻaopoopoga o le taimi o le nofo ai. Manatua o le inisalini e sili ona puupuu, pupuu, ma le umi, ma faaumiumi e faʻaaoga lelei ai le maʻisuka.

  • saʻo faʻatulagaina faʻasologa,
  • inisalini tui taimi
  • tele o tui.

Ma, o le mea moni, o se tulaga masani o le tagata e le mafai e aunoa ma se taumafa.

Pe a taitaia le togafitiga o le inisalini e taʻitaʻia e 2 mataupu faavae. Muamua o le naʻo le inisalini puupuu e faʻamalosia ai. O le mataupu faavae lona lua - faʻaopoopo - o se tuufaatasiga o le inisalini puupuu ma faaumiumi le gaioiga.

Aʻo leʻi faia togafitiga o le inisalini, e filifilia e le fomaʻi ia vailaʻau o le inisalini. E taua foi le mafaufau i le taumafa, lea e aofia ai le tele o suga.

I le faʻaaogaina o faʻamatalaga e maua mai, e mafai ona e faʻaititia pe faʻaopopo le 1-2 vaega ole inisalini e fatu ai se paleni. Mo le tasi le areto, 1 poʻo le 1.3 iunite o inisalini e manaʻomia. 1 le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le 1-2 mmol / L. O le inisalini e faʻamanuiaina 15-20 minute ao leʻi faia se taumafataga.

O le autu o le togafitiga o le inisalini e:

  • i le taeao - inisalini o gaioiga pupuu ma faaumiumi,
  • 'aiga o le aoauli - inisalini puupuu,
  • afiafi - insulin o gaioiga pupuu ma faaumiumi.

Mo le taeao ma le malologa, 2/3 dosages e sau, mo le 'aiga o le afiafi - o le toe tolu.

Hypoglycemia

O le hypoglycemia o se gaioiga lea e tupu mai ai le paʻu o le suka i le toto. Mo lenei tulaga, o le mita o le a lalo ifo o le 4 mmol / L.

  • sili atu inisiua inisalini
  • leai se meaai ma le solia o le meaai (faasee),
  • leai o ni meaʻai gaʻo e ulu atu i le tino ma meaai,
  • mamafa faaletino,
  • inu ava malosi
  • fualaau faasaina.

E faigata ona iloa faʻaaliga o le hypoglycemia i uluai mataupu o togafitiga. Ae, o le iloa o faailoga, e mafai e le tasi ona mulimuli vave ona iloa o loʻo tupu se tulaga matautia.

  • oso faafuasei o lagona,
  • faʻateleina le sosolo
  • tiga o le ulu ma le vevela,
  • vaivaiga lautele o le tino,
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • leai se faʻatonuga i avanoa,
  • faʻanoanoa vaaia.

O le hypoglycemia e matautia ona e mafai ona faaosofia ai na tulaga:

O le a le mea e momoe ai

Afai e maua se tagata i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ona avea lea o se tulafono, o loʻo i ai se mea e le masani ai maualuga le kulukose. O le mafuaʻaga lea latou te masani ai i uiga masani o le maʻisuka, e pei o le paʻu o le mamafa, galala, ma le masani ai. Latou te pasia pe afai e amata ona tui e le tagata maʻi le inisalini. O le manaʻomia mo le faʻagasologa o le faʻamalositino e faʻaititia lelei.

Faitau foi Le faʻaaogaina o le glycine i le maʻisuka

Afai e te taofia le tuiina o le inisalini, ona tumau pea lea o le suka o le maʻi ma i totonu o tapulaa masani. O le manatu sese o le faamalologa mai se maʻi ogaoga ua oʻo mai. O le mea lenei e taʻua o le meli.

Afai o le tagata maʻi o loʻo i luga o se meaʻai paleni (ma o loʻo aofia ai le tele o meaʻai gaʻo), ona maeʻa lea o lenei tulaga ile tusa ma le masina pe lua, i le tele, i le tausaga. Ona oso ai lea o le suka - mai le maualalo tele i le maualuga.

Afai e te mulimuli i se taumafataga e maualalo i gaʻo meaʻai ma i le taimi lava e tasi e aʻafia ai tui faʻaitiitia o le inisalini, ona mafai loa lea ona faʻaleleia le meli. O nisi taimi e mafai ona faʻaola mo le ola. E matautia pe afai e taofi e le tagata maʻi le tuiina o le inisalini ma faia ni mea sese i le taumafataga. O lea na te faʻaalia ai le pancreas i mamafa tetele. E tatau i le faʻaauau ma le saʻo le fuaina o le suka ma faʻaaogaina le inisalini ina ia mafai ai e le pancreas ona malolo. E tatau ona faia lenei mea mo soʻo se ituaiga o maʻisuka.

Ketoacidosis

Ketoacidosis e aʻafia ai le solia o faiga faʻavae uma, e aofia ai:

  • suauu gaʻo
  • gaʻo gaʻo
  • polotini talipolu
  • faʻalavelave i le tuufaatasiga o le paleni vai-electrolyte,
  • toilalo o paleni-faavae faavae.

O se tulaga le atoatoa i le lalolagi i totonu o le tino e afua mai ona o le leai o se inisalini hormone. O le iʻuga, o le aofaʻiga o tino o le ketone i le toto ma le urine o se tagata e faʻatupulaʻia tele.

Ketoacidosis o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga:

  • susu ma le galala
  • mamafa tele
  • vaivaiga lautele o le tino,
  • ogaoga tiga
  • taʻavale
  • vili
  • fatu fatu
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • faʻamaʻi
  • e manogi le acetone mai se tagata (masani ona maua le manava manava).

Faʻailoga ma tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻisuka

O se maʻi matautia e taʻua o le maʻisuka ua paʻu i le faitau aofaʻi o le lalolagi e pei o se faʻamaʻi. O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻasese. O le le lava o le faʻamaʻiina o faʻamaʻi na lamatia ai i se faʻalavelave ogaoga o le faagasologa o le endocrine. O osofaiga i le maʻisuka o loʻo faamatalaina o se faʻalavelave matuia. O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose; o ituaiga uma o le metabolism i le tino o le tagata ua faʻalavelaveina.

Faʻatasi Fesoasoani

O le maʻisuka e faʻaalia i ni faʻafitauli e mafai ona faʻalavelave pe faʻagaloa. O le faʻamalositino ma le lamatiaga o le soifua maloloina o le tagata maʻi, o se tulaga ogaoga lea e manaʻomia ai le fesoasoani faʻafuaseʻi a se fomaʻi.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le maʻisuka faʻaalia ai ituaiga o togafitiga nei:

  • hypoglycemia,
  • ketoacidosis
  • hyperglycemia
  • o le i ai o le suka i totonu o le uila,
  • o ai.

O le tulai mai o soliga tulafono ua faafaigofie e tagata e pei o:

  • mea le talafeagai
  • gaoioiga faaletino
  • vailaau le pulea
  • fomaʻi faʻamaʻi,
  • toto maualalo toto.

Taʻi faʻamaʻi: faailoga, faailo ma mea e fai

O le maʻi suka o se maʻi masani o le faʻamaʻi e mafua mai i le faʻafitauli o le tino i le tino. O le faʻamaʻi na mafua ona o le leai o se faʻasologa o lou lava inisalini e le pancreas. O faʻamuamua ma mulimuli ane faʻaauau pea o le galala, o se faʻaopoopoga i aso taʻitasi o gaioiga, manaʻoga maualuga, vaivaiga, vevela, ma le vaivai. O lenei faʻamaʻi e tele lava i luma. E le gata i lea, o se osofaʻiga o le maʻisuka e tupu - o se faʻafitauli ogaoga lea o le maʻi. E afua ona o le le lava o le inisalini, lea e mafua ai ona oso i le kulūkose i totonu o le toto, ona o le faʻalavelave faʻaleagaina o metabolic process.

  • 1 O le faʻaaliga o le maʻi
  • 2 Fesoasoani Muamua
  • 3 Aloese

Faʻaiʻuga masani

O le faʻamaʻi o le maʻisuka eo faatasi ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi. O se tasi o tagata sili ona taatele i alii o le ulutala vae. Talu ai ona o le palasi ma le faʻaogaina o toto toto, o le toto i le pito i tua ua maeʻa ona taofia.

E taʻitaʻia i le amataga i se nofoaga laʻititi laʻititi ma le i ai o le suppuration. A maeʻa sina taimi, e le faʻamalolo le nofoaga mumū, ae faʻaauauina pea le faateleina o le lapoa. E i ai ni vailaʻau e leai ni mea e taʻitaʻia ai le galanrene.

O osofaiga o le maʻisuka e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le angiopathy, ona e vaʻaia toto laiti toto, o loʻo iai i totonu ia mea e faʻalavelave i le masani masani o le tafe toto. O le tulaga ua faateteleina i togafiti le talafeagai pe mulimuli ane sailia se fesoasoani.

Afai e atiina ae le maʻisuka, o le osofaʻiga e sau faʻatasi ma se lino tele o se fuainumera tele o totoga o totonu. O le lauulu foi o loʻo i luga o le lisi o ia faʻafitauli. Ona o le le lelei o vaa, o le maʻi ua atiaʻe le tauaso po o le myopia. O le aveesea o na taunuuga o nisi taimi e matua faigata ma e le mafai ona mafai.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

A maeʻa ona tuʻuina atu le fesoasoani muamua, e taua le valaʻau i fomaʻi e suʻe le tagata maʻi, puipuia faʻafitauli poʻo togafitiga. A maeʻa ona ulufale i le falemaʻi, o le tagata gasegase e pipisi i le kulūkose ma le faʻamalosi. Ma le isi, o togafitiga talafeagai o loʻo faʻamatalaina i le tulaga o se taumafa faʻapitoa ma laumei o loʻo i ai glucose.

Afai e te aʻafia i soʻo se tasi o faʻamaoniga o le hypoglycemia lea ua matou lisiina i luga - aemaise lava le fiaaai - vave ona fuaina lou suka suka i se glucometer. Afai e 0.6 mmol / L i lalo o lau tulaga maualuga poʻo le maualalo foʻi, ona fai lea o laasaga e taofi ai le hypoglycemia.

Taumafa meaʻai gaʻo, aemaise lava kulumacose, e faʻaleleia lau suka i le maualuga. Afai e leai ni faʻaʻailoga, ae ua e fuaina le suka o le toto ma ua maitauina e maualalo, o le mea lava lea e tasi e tatau ai ona 'ai fualaau kullukose i se fua faatatau tonu.

O le a le mea e fai pe afai e leai sau glucometer faʻatasi ma oe? O se agasala matuia lenei mo se maʻisuka e faalagolago i le insulin. Afai e te masalomia o loʻo i ai lau hypoglycemia, ona e le maua se avanoa ma 'ai sina kulukose e faʻaleleia lau suka i le 2.4 mmol / L. O lenei mea o le a puipuia ai oe mai i le tino o le hypoglycemia, lea ei ai aʻafiaga e le faʻafefe.

O le taimi lava e maua ai le mita - fuafua lau suka. E ono tulaʻi pe faʻavaivai. Aumai o ia i le masani ma le toe agasala, o lona uiga, ia teuina pea le mita faatasi ma oe.

O le mea e sili ona faigata pe afai o lau suka toto ua paʻu ona o le tuiina o le tele o insulin poo le tele o fualaau o le maʻisuka matautia. I se tulaga faapena, e mafai ona toe pau le suka i le maeʻa ai o fualaau kullukose.

O le mea lea, toe fuaina lau suka i se glucometer 45 minute pe a maeʻa ona e suʻeina se vailaʻau o le hypoglycemic. Ia mautinoa o mea uma e masani. Afai e maualalo le suka, ave se isi fualaau, ona toe fai lea o le fua i le isi 45 minute. Ma isi lava, seia oʻo ina oʻo mai mea uma i le masani.

I le masani ai, o tagata e maua i le maʻisuka e taofi le hypoglycemia e 'ai falaoamata, fualaau suamalie ma suamalie, inu sua suamalie poʻo suamalie suamalie. O lenei metotia o togafitiga e le aoga lelei mo mafuaʻaga e lua. I le tasi itu, e sili atu ona lemu nai lo le tatau.

Talu ai ona o gaʻo meaʻai o loʻo maua i meaʻai, e tatau lava i le tino ona eli ae leʻi amata ona totoina le suka suka. I le isi itu, o se "togafitiga" e faateleina ai le toto toto, ona e le mafai ona fua saʻo le fua o le meaʻai o le gaʻo, ma faatasi ai ma le fefe, e tele naua meaʻai e maua e le maʻisuka maʻi.

E mafai e le hypoglycemia ona faia mea matautia i le maʻisuka. O se osofaiga ogaoga e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o le maʻisuka maʻi poʻo le le atoatoa ona o le faaleagaina o le faiai o le faiʻai, ma e le faigofie le iloa po o le fea o nei taunuuga e sili atu ona leaga.

O le mea lea, matou te taumafai e toto maualuga le suka i le vave vave. Gaʻofale gaʻo, fuafasi, susu susu, lactose - e tatau ona latou faʻaogaina uma le faʻaogaina o le tino i le tino ae leʻi amataina ona totoina le toto suka.

Faaaoga fualaau kullukose e puipuia ma taofi ai le hypoglycemia. Faʻatau i latou i le fale talavai, aua le faʻavalevalea! Fua, suamalie, suamalie, falaoamata - e le manaomia. 'Ai e pei o le kulukose e pei ona e manaʻomia. Aua nei faatagaina le suka e "fafagu" pe a uma ona e taulimaina se osofaiga o le hypoglycemia.

O oloa na matou lisi atu i luga o loʻo i ai se faʻafefiloi o gaʻo popo ma faʻagesegese, lea e gaoioi ma se tuai, ona faʻaititia ai lea o le suka toto e le mautinoa. E masani lava ona faaiʻu i le mea moni e faapea, a maeʻa le osofaʻiga o le hypoglycemia, o le suka i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka "e taamilo".

E le talitonu tagata fomaʻi pe a maeʻa se mea o le hypoglycemia e le mafai ona aloese mai le faateleina o le toto toto. Latou te manatu e masani pe a maeʻa ni nai itula o le suka o le toto i se tagata maʻi i le maʻisuka e 15-16 mmol / L.

Le faʻaaliga o le maʻi

O osofaiga o le maʻisuka i tane ma fafine e faʻaalia tutusa ma ogaoga faʻalavelave faʻafuaseʻi. E aofia ai: hypoglycemia, hyperglycemia, ketoacidosis, maʻisuka siama.

O tulaga uma e pei ona taua i luga e manaomia vave togafitiga faafomai.

Ae ao lumanaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le maʻisuka, o nisi o faʻailoga e aliali mai.

O le hypoglycemia e faʻaalia i le paʻu tele i le kulukose i le masani ai o le toto. O lenei tulaga e muamua atu i faʻamatalaga patino, e tusa ai ma se osofaʻiga o le maʻisuka e mafai ona masalomia. O ia ituaiga faʻamaoniga e masani ona tupu ona o le leai o se mafuaaga, ma e aofia ai:

  • Se lagona malosi o le fiaaai.
  • Tremors ma le vevesi o le tino, faʻaalia i soo se taimi o le aso. Aemaise lava uiga mo lima.
  • Faʻasalalauga, leai se faʻatonuga i le avanoa.
  • Malu gaʻo e mafai ona alu i totonu o le faʻavevesi.
  • Tachycardia faafuasei, vevela, pallor o le paʻu.

I nisi o tulaga e le masani ai, o loʻo i ai se soliga o le malamalama, e mafua mai i le faʻaitiitia o le kulukose i le 2.8 mmol / l ma lalo. O nisi taimi atonu o le a maʻi le tagata e aunoa ma ni faailoga muamua - o le atinaʻeina lea o se vailaʻau hypoglycemic. E mafai foi ona amata pe a le maua se fesoasoani i le taimi.

O le Hyperglycemia o le tulaga faʻafeagai, o lona uiga, o loʻo faamatalaina i le maualuga o le kulukose i le toto. I le togafitiga faafomai, o lenei tulaga ua manatu e 10 mmol / l. O loʻo faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • Suavai malulu malosi. O lenei uiga e tupu i maʻi uma i lenei tulaga.
  • Faʻasolosolo faifaipea ma faʻalauteleina le faʻaaogaina o le urine.
  • Vaʻai matala.
  • Se manogi manogi o le acetone mai le gutu.
  • Paroxysmal tiga i le fale.
  • Naua, vili.

Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le faailoga muamua o le gutu malogo

O le faʻamaʻi ma le maʻisuka e matua taua ma taua.Afai e te le o fesoasoani muamua mo le hyperglycemia, e mafai ona tupu le ketoacidosis. I lenei tulaga, o le a faʻaopopoina faailoga: o le tagata maʻi o le a oʻo i le ulu matua tigaina, e le gata i le fesuiaiga, lea e mafua ai ona le toe inu.

Ketoacidosis ma le maʻi suka o tulaga ogaoga ia i le maʻisuka e manaʻomia ai le vave faʻamaʻi falemaʻi. Ketoacidosis - o le leai atoatoa o le insulinase ona o le maliu o le peta pancreatic beta. E tupu tele i le ituaiga 1. Coma e maua i le ituaiga 2 ma ua fuafuaina e le toto maualuga.

O le maʻi suka o se faʻalavelave


O le faʻamalosi i le moa o vae e tupu i le po. I le fatu o le faoa faamalosi i le maʻisuka o mea faʻalavelave i le gaioiga o le uaea.

O le tagata maʻi e faʻalogo i le tuputupu aʻe o vaivaiga, tiga, faʻamaoniga. I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, o gaogao e pupuu, amata i maso o le tamai povi.

Faoa faamalosi e faailoa ai suiga i toto toto. E lagona e le tagata maʻi le goosebumps, tingling i totonu o maso, ma liliu atu i le gaogao. O aʻafiaga o le faʻamalosi e fesoasoani i le faʻatupulaʻia o le muscle le mea e le mafai.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka, ua le toe mafai e le tino ona tumau le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O suiga i le plasma o le toto e mafua ai le gau o le tino i siama, coma e atiina ae, ma faalavelave i le fesuiaiga o eletise.


Sugar ua faʻateleina i le urine, o le maualuga o le acetone ma elemene eletise i le toto ua tulaʻi. E lagona e tagata maʻi le tele o le galala, o le gutu malolo, le televave. O maʻi suka e pagatia mai le paʻu o le tino, o le manava o le tino e faʻaitiitia pe leai.

I le atinaʻe mulimuli ane o coma, o faʻamaoniga pei o:

  • tiga o le ulu
  • gaioiga tau eletise vaivai,
  • maso maso i totonu o vae.

O le tagata maʻi e faʻalavelave i le galuega o le manava ma le gaogao, vomiting, faʻafefe, ma le musu e ave le vai. O le le atoatoa o le mafaufau e atiina ae.

Glucose pepa

Glucose o le tino lea e taamilo i totonu o le toto ma tatou te taʻua o le "toto sugar". O le kulūkose o mea taumafa e vave ona oʻo i le toto ma amata ona galue. E le manaʻomia e le tino ona eliina; e le afaina ai le ate.

Afai e te ulaina se laulau kullukose i lou gutu ma inu i le vai, ona tele lea o le a gauai i totonu o le toto mai le mucous membrane o le gutu, e oo lava i le foloina e le tatau. O nisi tagata o le a ulu atu i le manava ma le gaogao ma o le a vave ona gauai mai iina.

I le faaopoopo atu i le saoasaoa, o le avanoa lona lua o fualaau kullukose o le vavalalata. I le taimi o le hypoglycemia i se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e mamafa le 64 kilokalama, 1 gram o le kulukose o le a totoina ai le toto toto pe a ma le 0.28 mmol / L.

I lenei tulaga, i se tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2, o le gaosiga o le inisalini e le pancreas e otometi lava ona tape, ae o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e leai lava. Afai e le maualalo ifo le suka toto nai lo le masani, ona maua lea e le tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 le malosi i luga o le kulukose, aua o le pancreas "e tineia" ai lona inisalini.

O le tele o le mamafa o le tagata, o le vaivai o le aʻafiaga o le kulukose i ona luga, ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, o le malosi. Ina ia fuafua pe fia le 1 kalama o le kulukose o le a faʻapupulaina ai le suka i lou mamafa, e tatau ona e faia se vaega.

O le mea lea, mo le taofi o le hypoglycemia, o fualaau kullukose e sili ona lelei. O loʻo faʻatau atu i le tele o falemaʻi ma e taugofie. E le gata i lea, i faleoloa meaʻai i totonu o le nofoaga e siaki ai, o laupepa o le acid ascorbic (vitamini C) ma le kulukose e masani ona faʻatau.

E mafai foi ona faaaoga e faasaga i le hypoglycemia. O fua o vitamini C i totonu ia i latou e masani lava maualalo. Afai e te le gaoia uma e teu i luga o fualaau kullucose - ave ni suauu faamamaina faʻatasi ma oe. Na o le 2-3 fasi vaega, ae le sili atu.

Afai na e paʻi atu i fualaau kullucose, fufulu ou lima aʻo lei fuaina lou suka suka i le glucometer. Afai e leai se vai, faʻaaoga se laumei susu. I le avea ai ma se mea mulimuli, ia togi le tamatamailima o le ae tuia, ona solo ai lea i se ie mama po o se solosolo.

O le fesili pito sili ona taua o le aofaʻi o fualaau kullukose e tatau ona 'ai? Fafaga ia lava naʻo le toto maualuga o lou suka toto, ae le sili atu. Sei o tatou faia se faataitaiga aoga. Sei tatou fai atu ua e mamafa 80 kilokalama. I luga, matou te fuafuaina o le 1 kalama o le kulukose o le a faateleina ai lou suka toto i le 0.22 mmol / L.

O le taimi nei o loʻo iai sou suka toto e 3.3 mmol / L, ma o le maualuga o le maualuga e 4.6 mmol / L, o lona uiga, e tatau ona faateleina le suka i le 4.6 mmol / L - 3.3 mmol / L = 1.3 mmol / l. Ina ia faia lenei mea, ave le 1.3 mmol / L / 0.22 mmol / L = 6 kalama o le kulukose.

E tusa ma le 90% o mataupu uma o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2. E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, lea e mafua ona o le faamaeaina atoatoa o le inisalini, i le ituaiga suka 2 o le maʻisuka, o le hormone pancreatic ua gaosia, ae ua faʻaaoga sese e le tino.

O le pancreas o se tagata soifua maloloina e maua ai le insulin i le hormone. E fesuiaʻi le kulūkose e mafua mai i meaai i le malosi, lea e fafaga ai suauu ma gaʻo. Ae peitai, i le maʻisuka ituaiga 2, o siama e le faʻaaogaina le insulin i le auala e tatau ai. O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini.

O le pancreas muamua e maua ai le inisalini e tuʻuina atu ai le kulukose i siama. Ae o le faʻateleina o le elemene o le hormone e faʻamaunuʻu ai sela o le pancreas, o le suka e faʻapipiʻi i le toto ma totoina ai le hyperglycemia - o faʻataʻitaʻiga autu o le maʻisuka, lea e sili atu le maualuga o le kulukose i le toto ma le 3.3 - 5.5 mmol / l.

Faʻalavelave umi o le hyperglycemia - fatu fatu, faʻamaʻi pipisi, retinopathy o le maʻisuka, tauaso, faʻalavelave faʻaleagaina, faʻaleagaina le taʻavale ma le faʻalogo i vae.

Faʻailoga i le fomaʻi

Ina ia faʻamalamalama le faʻamaoniga, o le fomaʻi na faʻafesoʻotaʻi mo se fesoasoani o le a ia faia nisi faʻaopoopoga. Ina ia iloa le tulaga, o le suʻega toto mo le suka o loʻo faʻatulagaina.

E faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua, e mafai ona fuafua le i ai o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma lona ituaiga.

E le gata i lea, o le suʻeina o le toto e mafai ai ona iloa se ituaiga o osofaʻi o le maʻisuka.

Ole numera o suʻesuʻega faʻapitoa suʻesuʻega e tuʻuina atu i le tagata maʻi:

  • suesuega lautele o le toto
  • faʻataʻitaʻiga
  • iloiloga ultrasound o le thyroid ma le pancreas.

Auala e aloese ai

Ina ia aloese saʻo mai le osofaʻiga a le maʻisuka, e manaʻomia e le tagata maʻi ona mulimuli i se taumafataga maualalo, ma faitau i aso uma le aoga o le kalori.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e taua tele le pulea o au meaʻai.

Talu ai o le maualuga-ma le hypoglycemia o ni tulaga matuia, e tatau ona puipuia i le taimi. Ina ia aloese mai le hypoglycemia, e taua le faʻavaeina o lau meaai. Talosaga tatauina ia le sili atu ma le 5 taimi i le aso, i le 4 itula. O gaoioiga faaletino e tatau ona faʻalelei. O tagata maʻi o loʻo maua i lenei faʻamaʻi ua fautuaina e faamaumauina le aso tonu ma le taimi o osofaiga talu ai ma ia i ai pea fualaau kullukose e aoga tele mo le hypoglycemia.

Ina ia puipuia le hyperglycemia, e taua foi le mataituina o le meaai.

O le suka mama ma faigofie ona faʻaaogaina gaʻo vailaʻau e tatau ona faʻaaogaina, e pei o masini gaʻo, e tatau ona laʻititi. O meaai e tatau ona aofia ai le tele o vai ma le faateleina o meaʻai o le protein. O le faʻamalositino o le a fesoasoani foi e faʻaititia le suka. Aʻo leʻi faʻaaogaina le inisalini, e tatau ona e faia ni mea se lua o le suka. E sili atu ona faigofie le vavalo i osofaʻiga ma puipuia i latou nai lo le taulimaina.

Le faʻaaogaina o le inisalini e aunoa ma se faʻaleagaina

E tele gasegase e popole o le a afaina le inisalini. Latou te fefefe e saʻo le tuiina o le taua taua, tuʻuina i latou lava i se tulaga matautia. E tusa lava pe latou te le tuiina le inisalini, latou te ola i taimi uma i le fefe neʻi i ai se aso o le a latou faia ai se tui ma tumau ai i le tiga. Ae ui i lea, e le mafua mai i le inisalini, ae ona o le mea moni ua faia saʻo. O loʻo i ai se metotia mo injections e leai ni tiga, pe afai e saʻo le faia.

O tagata gasegase uma e tatau ona amata tui le inisalini, aemaise lava le ituaiga o le insulin. I le malulu, o se mea e le lelei ai, e maualuga le maualuga o le suka, ma e le mafai ona e faia e aunoa ma se tui. E le gata i lea, faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, e taua tele le faʻaitiitia o le avega i luga o peta beta. Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka o le ituaiga muamua, o ia injections e tatau ona faia i le tele o taimi i le aso.

O le inisalini e tui faʻafuaseʻi. Ua faaali e le fomai i ana tagata gasegase le auala o nei injections. Vaega o le tino o loʻo e manaʻomia e teu ai:

  • pito i lalo ifo, i le eria o loʻo siomia ai le pusa - afai ei ai se manaʻoga mo le vave faʻavaveina,
  • lapisi pito i fafo - mo le gauai lemu,
  • pito i luga o le alāvai - mo le faʻavaveina o le faʻaaoga,
  • o le pito i fafo o le tauau e mo le vave faʻaaogaina.

O nei vaega uma o loʻo i ai le sili ona telē o mea faʻapitoa. O le paʻu i luga ia i latou e sili ona faigofie e gagau ma le limamatua ma le limatusi. Afai tatou te puʻeina le maso, tatou te maua se tui tui. E afua ai le tiga. I lenei tulaga, o le inisalini o le a vave galue, lea e le talafeagai i nisi o tulaga. O le mea lava lea e tupu pe afai e te tuʻuina se tui i le lima ma le vae.

Faitau foi Auala e togafitia ai le maʻisuka

Ina ia saʻo le tui, ave le paʻu i totonu o se faʻava. Afai o le paʻu o loʻo i ai se lapoʻa tele o gaʻo, ona saʻo lea ona totoina i totonu. Ole tui e tatau ona uʻu ma le limamatua, ma lua pe tolu isi. O le mea taua lava e tatau ona e iloa pe faapefea ona faia vave, e pei o le togiina o se taʻavale mo se taʻavale.

O le a sili atu ona faigofie mo oe e tui i ni tui fou e iai se pipi vavalalata. I le taimi tonu e paʻu ai le nila i lalo o le paʻu, vave faʻavave le piston e faʻaalia vave ai le suavai. Aua nei vave aveese le nila - e sili atu le faʻatali mo ni nai sekone, ona vave aveese lea.

Leai se mea e tatau ona toe faʻaaogaina inisalini. I lenei tulaga, o se tulaga lamatia maualuga o le polymerization o le inisalini. E le mafai ona faʻaaogaina le inisalini ona e le maualalo le suka. I totonu o se tui se tasi, e le tatau foi ona faʻafefiloi ituaiga eseese o fualaau faasaina: oi latou, i le mea moni, ei ai se aafiaga le mafaamatalaina.

Togafitiga filifiliga

O le auala e togafitia ai se maʻi o le maʻisuka e faalagolago i lona ituaiga. Afai e maua le tagata maʻi i le ketoacidosis, ona faʻapenei lea o togafitiga:

  • toe faʻaleleia (o le gaioiga o le toe faʻaleleia o le gau o le tino i totonu o le tino e ala i le faʻaofiina o le saline physiology),
  • pulega o le inisalini e faʻaitiitia ai faʻaaliga o le hyperglycemia,
  • folasia atu i totonu o le tino se vaifofo o le paluka chloride e faapaleni ai le paleni o le paluga.

I le tulaga o le hypoglycemia, o togafiti togafitiga e aofia ai:

  • le faʻaofiina o se vaifofo o le kulukose e faʻalautele ai le suka toto,
  • afai ua atiae e le hypoglycemia le talaaga o fualaau le talafeagai, ona taofi lea ona faaaoga.

O le togafitiga o le hyperglycemia e aofia ai laasaga nei:

I le polokalame "Tuu atu latou te talanoa" latou te talanoa e uiga i le maʻisuka
Aiseā ua ofoina mai ai e vailaau mo togafitiga e le masani ai ma matautia, aʻo natia mai tagata le mea moni e uiga i se fualaau fou ...

  • puleaina o le inisalini e faʻaitiitia ai le suka o le toto,
  • Faʻasaʻoina o le paleni o le acid-base i le tino,
  • tausisia tulafono puipuia.

Auala e taofia ai osofaʻiga masani

O le faʻafuaseʻi o se osofaʻiga i se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e masani lava ona faʻaitaina e le solia o meaʻai ma fautuaga i le olaga.

O le mea lea, o le auala autu e vavae ese ai se osofaiga lona lua o le tausisia lea o fautuaga a le fomaʻi ua faatonuina:

  • Mātauina meaʻai lelei. E tatau ona 3 taumafataga atoatoa.
  • O gaoioiga faaletino e tatau ona lava. E tatau ona aloese mai le toaga ma le mamafa tele o le tino i le tino.
  • Faʻaauau le inuina o vailaʻau e maualalo ai le suka o le toto.
  • Faʻateleina le faʻaaogaina o le ava malosi, ulaula ma le tagofia o fualaau faasaina.

Afai e te mulimulitai i nei tulafono faigofie, ona le tupu lea o se osofaiga lona lua.

Aisea e tatau ai ona faia le inisalini?

Injections o lenei hormone e mafai ai ona faʻamalosi mai sela peta pancreatic. Afai o togafitiga vave o le faamai ma le inisalini amata, ona oʻo mai lea o faafitauli i se taimi mulimuli ane. Ae e na o le pau le mea e mafai ona ausia pe afai o le tagata maʻi o loʻo i luga o se taumafataga faapitoa faatasi ai ma se faʻaitiitiga o le maʻamaʻa.

O le tele o tagata gasegase e fefefe le fefe i le amataina o togafitiga ma le inisalini, aua o le a mulimuli ane e le mafai ona faia se mea e aunoa ma lea. O le mea moni, e sili le lelei o le tuiina o lenei hormone nai lo le lamatiaga ma faʻaalia lou tino i ni faʻafitauli e mafai ona tupu ni faʻalavelave matuia.

E iai pene beta i le pancreas e maua ai le inisalini. Afai e te tuuina atu i latou i se avega mamafa, o le a amata ona oti. E faʻaumatia foi i latou i le maualuga o le suka.

I le laasaga muamua o le maʻisuka, o nisi o lela e le o toe galue, o isi ua vaivai, ma o le isi vaega o loʻo galue lelei. Injections injections e na o le fesoasoani e fofola lau o peta totoe. O le iniseti o inisalini e taua mo tagata mamaʻi ma soʻo se ituaiga o suka suka.

Se osofaʻiga o le maʻisuka: o faʻamaoniga e prick ai le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi mulimuli lea e afaina ai le tasi i le ono tagata i le lalolagi. O faʻafitauli i le pancreas, le lava o le faʻamalositino, o se taumafa le paleni e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o togafitiga.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aʻafiaga o osofaʻiga osofaʻi o le hyperglycemia ma le hypoglycemia ua faʻateleina. O nei tulaga e sili ona lamatia mo le ola maloloina o le tagata, aua afai e taofia i le taimi, e mafai ona latou atiina ae se maʻi suka poʻo le ketoacidosis o le maʻisuka.

E faigofie lava ona iloa se osofaʻi o le maʻisuka. O tamaʻitaʻi ma tamaloloa e iai uiga lelei. I le taimi o se osofaiga, o le tagata maʻi o loʻo i ai se mafaufauga fenumiai ma o le fatu o le fatu e faʻalavelaveina.

Faailoga o le hypoglycemia

I le tulaga o se osofaʻiga o le maʻisuka, e ese le eseesega ma le faateleina ma le faʻaitiitia o le suka. I le hypoglycemia, e lagona e le maʻi:

  • ogaoga vaivai
  • faateleina le 'ai
  • paʻu
  • gatete lima ma vae
  • Palo foliga
  • faateleina le sosolo,
  • se vaeluaga o mata
  • numera o laugutu ma laulaufaiva.

O faʻafuasei faʻafitauli e mafai ona faʻaaoga e ala i le inu malosi o le lauti ma se fasi keke falaoa. E tatau ona faia lenei mea i le taimi lava lena, talu ai o le tulaga na o ia e le faʻaleleia. A lagona e le tagata maʻi le toomaga, e tatau ona ave o ia i le falemaʻi.

Afai e te le amanaʻiaina ia faʻaʻailoga e aliali mai, o le hypoglycemic coma e mafai ona atiaʻe. O loʻo faʻaalia i le le mautonu, le faʻaleagaina ma le paʻu mataua i le suka. I nei tulaga, e tatau loa ona e valaau i se falemaʻi.

Hyperglycemia

O se faʻalavelave ogaoga o se osofaiga i le maʻi suka, lea e faʻaalia e:

  • matuai galala
  • vaivaiga
  • matagogo.

E maua e le tagata maʻi le fia inu, e ui lava i le tele o le ava malosi. E le gata i lea, o le urination e faateleina.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi i le fale e aofia ai le puleaina vave o le inisalini.

Ina ia faaitiitia le maualuga o le suka, e tatau ona e ulufale atu i le 4 iunite. Afai o le tulaga e mamafa tele, ona 6-8.

I le tulaga o le fesoasoani le talafeagai, e mafai ona tupu se maʻi maʻisuka. Faailoga o se tulaga muamua e:

  • ogaoga vaivai
  • faateleina le moe
  • faateleina le urination,
  • matala le mafaufau, valea,
  • gaoioi, atonu o le vomiting,
  • faateleina le galala.

O se tasi o mea taua o le foliga mai o se uiga masani o le acetone. E foliga mai o le manogi o aʻau oona. I lenei tulaga, e tatau ona e vave valaʻau i se falemaʻi.

Faʻasalaga o Renal

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga, o le nephropathy o le maʻisuka e mafai ona tupu - faʻatoʻaga fatuga. O le iʻuga, ua atiaʻe ai le le atoatoa o le tino, lea e aʻafia ai aʻafiaga uma, e mafua ai suiga faʻavae i totonu.

O faʻamaʻi fatu fatu i le laasaga muamua e leai ni faʻailoga iloga, sei vagana ai le masani ai. O se osofaʻiga o le maʻisuka o nisi taimi e afua mai i le le atoatoa o le maʻisuka.E mafua lenei mea ona o le faʻamalolo o gaʻo susu ona o le le lava o le inisalini, lea e mafua ai foliga vaaia o tino o le ketone. O le faʻaleleia atili o lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le faia o fatugaʻo.

E tatau ona popole pe a lagona e le maʻi:

  • faateleina le nausea
  • puupuu le manava
  • mataʻutia o mafuaaga.

O lenei tulaga o loʻo faʻaalia ai se maʻi o le maʻisuka o loʻo aʻafia. I lenei tulaga, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi.

Taunuuga o le faoa faamalosi

O le hypoglycemia e mafai ona oʻo atu i le oti poʻo le le atoatoa. E mafua lea mea ona o le faʻaaogaina o le coma poʻo le precomatose state e mafua ai suiga i le faiʻai. I le lamatiaga o tagata matutua ua leva ona maʻi i le maʻisuka. O le mafuaʻaga o lenei tulaga e ono avea ma vailaau e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le toto ma faʻamautuina le fatu fatu. O le maʻisuka e tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le suka i totonu o le toto ma, i se suiga laʻitiiti, feutagai ma se fomaʻi.

O le faaletonu o le maʻitaga i le maʻisuka e matua lamatia tele, aua e mafai ona oʻo atu ai i le fatuga o fatuga ma le manaomia mo le gafa. Ma e taugata, ma o nisi taimi e tele tausaga e faʻatali ai. Afai ua uma ona pasi le faaletonu o le tino, ua na o le hemodialysis e mafai ona tausia.

Puipuiga

Ina ia puipuia le faʻamaʻi, ma aemaise lava ona faoa faamalosi ma ni taunuuga ogaoga, e sili atu ona faigofie nai lo togafitiga. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, lea e taʻua o le inisalini, e tatau ona i ai muamua le tui ole inisalini. Soʻo se vavaeesega mai le faʻafitauli o le talavai e avea ai ma se hypoglycemic poo le hyperglycemic coma.

O le mea e sosoo ai o le meaʻai. E le mafai e le toʻatele ona teena atoatoa le selu ma le kuka. Ae peitaʻi, afai e le faia lenei mea, ona faʻatupulaia lea o le uta i luga o le paʻu. O ai na fai mai o le taumafataga e na o le oatmeal? Ioe, o mea taumafa paleni e le aofia ai le tele o meaʻai e mafai e tagata soifua maloloina ona gafatia, ae o le taumafataga e le aofia ai naʻo masima ma vai. O le ola ai ma le maʻisuka e mafai ona suamalie pe afai e te maua se isi mea i au mea e sili ona e fiafia i ai.

I le tolu o nofoaga o le siaki faifaipea o le suka o le toto. E tatau ona fua i se manava gaogao, i le aoauli ma le afiafi. Afai e iloa e le tagata maʻi fesuiaʻiga i le va o faailo, ona avea lea o se mafuaaga mo le alu i le falemaʻi.

Mo le tausia o mafaufauga soifua maloloina e ono mafai ona aafia i suiga i le maʻisuka, o se taumafataga faapitoa e fautuaina. E faʻavae i luga o le faʻagata o proteins ma masima. E le gata i lea, e tatau ona aloese mai mea taumafa e maualuga le gaʻo ma gaʻo ma gaʻo. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le teena atoatoa o masani leaga e faʻamalosia. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina le taliaina o togafitiga faʻamaʻi - nephroprotectors. Latou te tausisia pea le tulaga o fatugaʻo i le tulaga saʻo, faʻamautinoa le saʻo fetaui, ma le faʻaleagaina ai le maʻisuka.

Faʻaauau le soifua maloloina ma le maʻisuka o se mea tatau mo tagata maʻi uma. O le tulaga mo se olaga masani i lenei gasegase ogaoga o le tausisia lelei o togafitiga faafomai.

Faʻavasegaga ma faʻamaoniga o osofaiga o le maʻisuka

O se osofaʻiga o le maʻisuka e mafai ona faʻateleina ma tumau. Na te tauaveina se taufaamatau matautia i ana faailoga ma taunuuga. O le taunuuga o se osofaʻiga o le maʻisuka e mafai ona avea ma se faoa faamaʻi o le epilepsy, coma. O le faʻavavevaveina o le maʻisuka e sili ona lamatia mo le maʻi ma e manaʻomia le vave tuʻuina atu o fesoasoani faʻapitoa a le fomaʻi. A aunoa ma se togafitiga faafomaʻi, o le maʻisuka ma le maliu e mafai ona tupu. Faʻasalaga ua vaevaeina i ituaiga nei:

  • hyperglycemia
  • hypoglycemia,
  • maʻetukacidosis o le maʻisuka.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o nei faʻafitauli e mafai ona:

  • malfunctions o le pancreas,
  • solia o fautuaga mo le faaaogaina o vailaʻau,
  • faʻaaogaina o mea taumafa e le faʻaaogaina,
  • sili atu le malosi faaletino
  • toto maualalo pe maualuga le kulukose.

Toe foʻi i le laulau o mea

Togafitiga

A maeʻa ona tuʻuina atu le fesoasoani muamua, e taua le valaʻau i fomaʻi e suʻe le tagata maʻi, puipuia faʻafitauli poʻo togafitiga. A maeʻa ona ulufale i le falemaʻi, o le tagata gasegase e pipisi i le kulūkose ma le faʻamalosi. Ma le isi, o togafitiga talafeagai o loʻo faʻamatalaina i le tulaga o se taumafa faʻapitoa ma laumei o loʻo i ai glucose. O le faʻamaʻi o le maʻisuka e manaʻomia ona pulea le aofaʻi o suka e puipuia ai le toe faʻafouina o le tulaga.

Toe foʻi i le laulau o mea

Taofiaga

O le puipuiga aupito sili ona lelei o oso mai o le maʻisuka o le siakiina pea o le kulukose o le toto o le tagata maʻi ma mulimuli i se meaai talafeagai mo le ituaiga o faʻamaʻi. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona inu tele vai faʻapitoa ma savali faasolosolo i luga o le auala, faia se faʻalavelave o faʻaletino faaletino faigofie. Ma e tatau foi ona gauai atu i soo se suiga i le soifua maloloina. I sina mea itiiti mai le masani a le tagata lava ia, e fautuaina e asiasi vave i le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga