Tulaga masani o le toto insulin - maualuga ma faʻaitiitia ai tau

O le inisalini o se hormone pancreatic lea e faʻafoeina ai le faagasologa o le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o le kulukose. E manaʻomia e le tino le tuʻufaʻatasiga o lenei polypeptide faataamilo i le uati. O lona faʻatuatuaga e faʻalagolago i le tulaga o le gaioiga o le pancreas ma lona gafatia e faʻapipiʻi le hormone.

I tane matutua, o le inisalini masani i totonu o le toto e tatau ona 3-26 mked / ml. I alii matutua, o lenei ata e laʻititi maualuga atu. O faʻatulagaga e manatu i ai o ni iuga i lalo ifo o le masani, ma luga. Ole faʻasalaina ole maualuga ile inisalini i tamaloloa o se faʻafitauli matautia lea e manaʻomia ai le faʻasaʻoga faʻamaonia. Ole maualuga poo le maualalo o le insulin e faailoa ai le ogaoga o le faʻalavelave faʻaleagaina ma le iai o tulaga faʻaleaga.

Galuega Mataʻu

Na maua le insulin i le 1869 e P. Langerhans. Suesueina i lalo o le microscope o sela o le pancreatic, na ia faʻaalia ai puʻutini (islets) i totonu o ona fatu na gaosia ai se mea faapitoa - insulin (faʻaliliu o "insula" o lona uiga o le motu). O le polypeptide lea e aofia ai le 51 amino acids. O le insulin e latalata tele i le tagata. E eseese i le na o le 1 le fesoʻotaʻiga o amino acids.

O le inisalini e aafia uma ai le tino o le tagata. O lona autu autu o le faatumauina lea o paleni kulukose i le toto. O le hormone o loʻo aʻafia i le metabolism o le gaʻo, ae e le mafai ona mafai ona manatu i ai o se tagata auai i faiga uma.

O le mea sili lava, o le tino maso ma le gaʻo le tino e faalagolago i le insulin i totonu o le tino o le tagata. I le aotelega, latou te faia le 2/3 o le mamafa o le tino atoa, e nafa ma le manava, galuega afi, ma le tafe toto. Musika ma faleoloa masini e teu ai le malosi na maua ma meaai i totonu o latou siama.

O le inisalini i le tino o le tane e nafa ma faiga sili ona taua:

  • faʻafouina le atinaʻe ma le toe faʻafouina o le tino maso,
  • e faʻamalosia ai le galuega o enzymes ia e nafa ma le faʻaogaina o le glycogen,
  • e maua ai le absorption i sela o gaʻo, maseta, amino acids.

O le a le IGF-1 ma o le a le matafaioi o le tupu o le insulin-pei o le tuputupu ae o le tino o le tagata? Matou te maua se tali!

Faitau le auala e siaki ai le lauroid gland ma se faʻasamala oe lava i le fale i lenei tuatusi.

Le masani o le inisalini i alii

O le faʻaogaina o le inisalini e ave mo le faʻataʻitaʻiga e tatau ona ave i luga o se manava gaogao. I le gasologa o le aso, o le maualuga o le hormone e mafai ona fesuisuiai ona o mafuaʻaga masani ma e le o se mea faʻapitoa.

E faʻatatau i le matua o le tamaloa, o le masani ole inisalini i le plasma toto e tatau ona (mketh / l):

  • tama ei lalo o le 14 tausaga - 3-20,
  • 14-25 tausaga - 6-25,
  • silia ma le 25 tausaga - 3-25,
  • mai le 60 tausaga - 3-35.

E le manaʻomia e le fanau ma le tau le tau o le malosi faaopoopo, o lona uiga o le gaosiga o le inisalini e maualalo ifo nai lo tagata matutua. O le maualuga o le inisalini e tupu i le taimi o le matua. I tane pe a mavae le 60 tausaga, o le gaosia o le hormone e mafua ona o le manaomia o le malosi ona o le faʻaumatia o le tele o galuega a le tino.

Tulafono mo le Tuuina atu o Suʻesuʻega

Mo se manino manino o le moni, o le fuafuaina o tulaga o le inisalini e tatau ona tupu e tusa ai ma ni tulafono. E tatau ona ave se toto toto i luga o se manava gaogao. Aʻo le 12 itula aʻo leʻi faia se suʻega, taofi le 'ai. Mo le 2-3 aso, taofi le gaioiga faʻaletino, e le aofia ai faʻalavelave faʻalagona. I le taeao o le aso o le auiliiliga, e le mafai ona e inu lauti, kofe. E mafai ona e inu sina vai e aunoa ma le kesi. Mo ni nai aso i le taumafataga e tatau ona e vaʻavaʻai le gaʻo, suamalie, lafoai le ava malosi.

O le toto mo le inisalini e aveesea mai le tamatamailima, o le toto e sili ona leaga e faʻaaoga mo le auʻiliʻili.

Faʻamaumauga o le faʻamalosia o insulin

O lenei suʻega e fautuaina mo tamaʻitaʻi pe a mavae le 40 tausaga, aemaise lava i latou o loʻo i ai le faʻavae o le gaʻo o le tino.

I le afiafi o le auʻiliʻiliga, e tatau ona le aofia ai le faʻafitauli faaletino ma faalelagona. O le faʻamalosia o insulin o le solia lea o tali a le tino i le inisalini e ulufale atu i le tino (mea faʻapitoa poʻo vailaʻau). O le aano o le suʻega o le tuʻuina atu lea o se inisalini i se manava gaogao (0.1 IU / kg o le mamafa o le tino). A maeʻa lena, i le 60 sekone, o le kulūkose ua fuafuaina mo le 15 minute. O le isi fuataga (umi) atonu - i le 10 minute mo le itula.

Faʻateleina fua faatatau

O mafuaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona:

  • sili atu le malosi faaletino,
  • faʻafitauli masani
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • Cushing's syndrome
  • Iotonia o le dystrophic,
  • o le i ai o insulinomas - o le tulu i le pancreas e maua ai le inisalini ma le saʻo,
  • faʻalavelave faʻapitoa o le hypothalamic-pituitary system.

Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o le pa'ū o le maualuga o le suka ma le malosi o le matelaina o sela e tupu, lea e lamatia ai le tamaloa o loʻo i ai le atinaʻe o le hypoglycemia.

E mafai ona tupu:

  • vaega o gatete
  • soona inu tele
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • fatu palpitations,
  • taʻavale
  • faʻanoanoa.

E faʻapefea ona faʻaititia le cortisol i tagata e maualuga le maualuga o le hormone e faʻamalosi ai? Matou te maua se tali!

O hormones o le pituitary gland mulimuli ma le taua o tulafono faatonutonu taua mo le tino o loʻo tusia i luga o lenei itulau.

Mulimuli i le fesoʻotaʻiga http://vse-o-gormonah.com/vneshnaja-sekretsija/grudnye/luchevaja-terapja-pri-rake.html ma saili e uiga i taunuuga talafeagai ma faʻafitauli o le togafitiga o le radiation i le togafitiga o le kanesa o le susu.

O le matafaioi o le inisalini i totonu o le toto

Ole inisalini o se ituaiga o hormone e faʻaleleia ai le faʻafeiloaʻi o meaʻai e ala i le tino ma e gaosia mai e le pancreas.

O le inisalini toto e tele a latou galuega. O autu autu e:

  • tuʻuina atu ma fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose e maso musika ma gaʻo,
  • faʻatinoga o le faagasologa o le fatuina o le kulukose i le ate,
  • le puleaina o le faagasologa o le synthesis synthesis, lea e mafua ai ona latou lemu lemu, lea e saofaga i lo latou faaputuputuina i gaʻo gaʻo,
  • faatoaagaina mai o le metabolism glucose,
  • le puipuia o galuega o puipuiga lea e talepeina ai gaʻo ma glycogen,
  • felauaiga o le potassium, magnesium, calcium ma isi mea aoga.

O le faia o ana galuega, o le inisalini e auai i soo se metabolic process. O se taunuuga, o le hormone autu lea e mafua ai le paleni o le carbohydrate i le tino o le tagata.

O le mafuaʻaga lena, o soʻo se soliga i le aofaiga o le inisalini e taʻitaʻi atu ai i le le pulea o le mamafa o le mamafa po o le vaivai vaivai. O ia ituaiga faʻamaoniga e manaʻomia e faʻamalosi ai se tagata e vaʻai i se fomaʻi ina ia iloa pe o lona inisalini e masani lava.

Tulaga masani ole inisalini

O le toto o le inisalini o le maualuga e faʻaalia ai faʻafitauli tau gasegase. E fuaina i totonu o vaega laiti i le lita (mced / l).

Ole aofaiga o lenei hormone e le tumau ma eseese e faalagolago i le numera o tausaga na ola ma pe a fai na faia le suʻesuʻega.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le a ese le eseʻese o le tulafono pe a fai o se auʻiliʻiliga e faia i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai Ae i soo se tulaga lava, o faailoga e le o luga pe lalo ifo foi nisi o tau aoga.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Fua masani i tamaitai

Ole fua ole inisalini i totonu o le toto i fafine e faalagolago i tausaga. Ma le isi, o le maitaga e aʻafia ai le aofaiga o le hormone na gaosia. O tuaoi o tulaga talafeagai e tuʻuina atu i le laulau:

25-50 tausaga50 tausaga ma luga atuI le taimi o le maitaga
3 – 256 – 356 – 27

Ua iloa ai o le masani o le inisalini i le toto o fafine e faʻapupulaina ma le matutua, faʻapea foi ma le taimi o le maitaga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i nei vaitau e manaʻomia ai e le tino se tele o le malosi, lea e aofia ai se faʻaopoopoga i le hormone.

Ole fua ole inisalini i totonu o le toto ile tane e faʻalagolago i tausaga na ola ai.Afai tatou te faia ia lava vaitau faaletausaga, ona foliga lea o le aofaiga faatagaina o le hormone:

25-50 tausaga50 tausaga ma luga atu
3 – 256 – 35

I le faatusatusaina o faailoilo mo alii ma tamaitai, e manino lava e tutusa ma faateleina i le tausaga litaea.

O le fua o le inisalini i tamaiti e faʻalagolago foi i tausaga. Seʻi oʻo i le matua, e laʻititi, ona e leai se manaʻoga mo se tele o le malosi.

Ae peitaʻi, a maeʻa le 14 tausaga, e amata ona iai ni suiga taua i le tino o le tauleʻaleʻa. I lenei itu, o le tele o le malosi o loʻo faʻaaogāina e talavou e faʻapupulaina le malosi, lea e mafua ai le faateleina o le aofaiga o le inisalini na gaosia. Tulaga masani o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

lalo o le 14 tausaga14 i le 25 tausaga
3 – 206 – 25

I le gaioiga ma i luga o se manava gaogao

O iloiloga e iloa ai le maualuga o le inisalini e faia i ni auala se lua - i luga o se manava gaogao ma le taimi o faamalositino. E le gata i lea, ina ia fuafuaina le tulaga tonu, e manaʻomia ona e faia nei mea uma e lua e vaʻavaʻai ai i le malosi.

O le filifiliga muamua e faʻaalia ai le tele o le hormone i le taimi e masani ona le maua mai e le pancreas. O le mea lea, o le fuainumera o le inisalini i luga o se manava gaogao, e pei o tamaitai, alii ma tamaiti, e masani ona faʻaititia ma o loʻo i lalo ifo, o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

lalo o le 14 tausaga14-25 tausagaAlii ma tamaitai 25-50 tausagaAlii ma tamaitai 50 tausaga ma luga atuTamaitai i le taimi o le maitaga
2 – 44– 71,9 – 45 – 74,5 – 8

A maeʻa le auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, ona faia lea o se isi ituaiga - i le glucose avega. O le itu foi, e mafai foi ona faia i ni auala se lua - e ala i le faʻaaogaina o se kulūkose poʻo se taumafataga faigofie.

I le uluai faatinoga, ua tuuina atu i le tagata se vaifofo o le glucose e inu ai (mo tamaiti 50 ml., Mo tagata matutua 75 ml.) Ma faatali 45-60 minute, ona latou ave lea o le toto mo le auiliiliga. I le taimi lea, e tatau i le tino ona amata ona maua le inisalini e gaosi ai le suka. O le hormone masani e tatau ona ola e tusa ai ma le suʻega muamua ma ia i ai i vaega nei:

lalo o le 14 tausaga14-25 tausagaAlii ma tamaitai 25-50 tausagaAlii ma tamaitai 50 tausaga ma luga atuTamaitai i le taimi o le maitaga
10 – 2013 – 2513 – 2517 – 3516 — 27

I le filifiliga lona lua, o le utaina o le kulukose e faia i le 'aiina o meaai masani. I lenei tulaga, o le inisalini e tatau ona faateleina e tusa ma le 70% e faatatau i le taunuuga o se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. O loʻo tuʻuina atu i le laulau:

lalo o le 14 tausaga14-25 tausagaAlii ma tamaitai 25-50 tausagaAlii ma tamaitai 50 tausaga ma luga atuTamaitai i le taimi o le maitaga
6 – 108 – 138 – 139 – 178 — 16

Pe a fuafuaina le maualuga o le hormone i meaai, o faailoga e ese mai le mea na 'aina.

Afai o le faasinoupu o le inisalini e sili atu pe faʻaititia, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai faafitauli i lona gaosiga. I lenei tulaga, e faatonuina e le fomaʻi nisi suʻesuʻega ina ia mafai ai ona fuafuaina mafuaʻaga o se faaletonu o le tino.

Faʻaitiitia le insulin

Afai o le inisalini ua faʻaitiitia, o le a amata ona faʻaleleia le suka ona o le mea moni e le o gaosia i sela. O lenei mea e mafua ai le faʻaaogaina o le tele o totoga ona o le leai o se malosi.

lalo o le 14 tausaga14-25 tausagaAlii ma tamaitai 25-50 tausagaAlii ma tamaitai 50 tausaga ma luga atuTamaitai i le taimi o le maitaga 2 – 44– 71,9 – 45 – 74,5 – 8

A maeʻa le auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, ona faia lea o se isi ituaiga - i le glucose avega. O le itu foi, e mafai foi ona faia i ni auala se lua - e ala i le faʻaaogaina o se kulūkose poʻo se taumafataga faigofie.

I le uluai faatinoga, ua tuuina atu i le tagata se vaifofo o le glucose e inu ai (mo tamaiti 50 ml., Mo tagata matutua 75 ml.) Ma faatali 45-60 minute, ona latou ave lea o le toto mo le auiliiliga. I le taimi lea, e tatau i le tino ona amata ona maua le inisalini e gaosi ai le suka. O le hormone masani e tatau ona ola e tusa ai ma le suʻega muamua ma ia i ai i vaega nei:

lalo o le 14 tausaga14-25 tausagaAlii ma tamaitai 25-50 tausagaAlii ma tamaitai 50 tausaga ma luga atuTamaitai i le taimi o le maitaga
10 – 2013 – 2513 – 2517 – 3516 — 27

I le filifiliga lona lua, o le utaina o le kulukose e faia i le 'aiina o meaai masani. I lenei tulaga, o le inisalini e tatau ona faateleina i le tusa ma le 70% e faatatau i le taunuuga o se auiliiliga i luga o se manava gaogao. O loʻo tuʻuina atu i le laulau:

lalo o le 14 tausaga14-25 tausagaAlii ma tamaitai 25-50 tausagaAlii ma tamaitai 50 tausaga ma luga atuTamaitai i le taimi o le maitaga
6 – 108 – 138 – 139 – 178 — 16

Pe a fuafuaina le maualuga o le hormone i meaai, o faailoga e ese mai le mea na 'aina.

Afai o le faasinoupu o le inisalini e sili atu pe faʻaititia, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai faafitauli i lona gaosiga. I lenei tulaga, e faatonuina e le fomaʻi nisi suʻesuʻega ina ia mafai ai ona fuafuaina mafuaʻaga o se faaletonu o le tino.

Maualuga inisalini

Ole inisinia ole tino ole inisalini e matautia foi. O le faateleina o le maualuga o le hormone e mafua mai ona o ni faaletonu i le pancreas.

I lenei tulaga, o le tagata ei ai uiga nei:

  • taʻavale
  • lafo i se afu malulu
  • faateleina pulusala
  • faʻanoanoa
  • maualuga le toto maualuga.

O mafuaaga mo le le pulea o le gaosia o le inisalini e le pancreas e mafai ona:

  • o le i ai o ni paʻu pisapisao pe leaga i le pancreas,
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • suiga o meaola po o mea leaga,
  • faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻaleagaina o le pancreas.

O le inisalini i luga o le toto e mafua ai le leai o se malosi o puipui o toto toto, lea talu mai le taimi ua mafua ai le maualuga.

E le gata i lea, o le maualuga o le hormone e fesoasoani i le atinaʻeina o le oona, talu ai ona o le tele o kulukose ma protein e faʻaputuina i sima gaʻo. E le gata i lea, o le maualuga o le inisalini e faateleina ai le lamatiaga o le oncology.

Tulaga masani o tulaga o inisalini

Tusa lava pe o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ua faʻalauteleina pe faʻaititia, e tatau ona faʻasaina e puipuia ai le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa i le tino.

O le faʻaititia o le homone e faasaʻoina e ala i le tuiina. O le inisalini lona tolu o nisi o ituaiga, e ese mai le tasi i le isi i le saoasaoa o le faʻaalia ma le umi o le gaioiga.

O le ituaiga, vailaau, nofoaga o le pulega ma itula o le inuina o le homone e naʻo le fomaʻi e tatau ona faatonuina. E le gata i lea, ua taʻu mai e le fomaʻi meaai talafeagai, lea ua fautuaina e mulimuli ai.

Ina ia faʻaitiitia le aofaʻi o inisalini i totonu o le toto, e masani ona faʻaaogaina taumafa ma faʻamalositino. O le taumafa e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o mea taumafa e iai le tele o suka. O le faavae e aofia ai ipu mai fualaau faisua, meaʻai gaʻo maualalo, iʻa ma meaʻai susu. I le faaopoopo atu i le taumafataga, e taua le utaina i taimi uma o le tino ma avega mamafa, lea e fesoasoani i le liuaina o le suka i totonu o le tino i le malosi, ma, o le taunuuga, o se faaitiitia o le maualuga o le inisalini.

Afai e le fesoasoani meaai ma faamalositino, ona faatonuina lea o vailaʻau e toe faʻafoʻi ai le tali o le pancreas i le maualuga o le suka i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻamautuina o tulaga o le insulin.

Faʻafouina insulin

Pe a taitaia suʻega mo inisalini ma suka, e ono tulaʻi mai se tulaga peʻa, i le masani ai o le kulūkose, o le maualuga o le hormone e alu i le fua. E masani lava o lenei mea e faʻaalia ai le faʻamalosia o le inisalini - o le solia o le faʻaalia o le tino ile faiga o gasegase ona o ia lava poo le inisalini. Ma atonu e le galue o se tasi o galuega e faia e le hormone, poʻo mea uma i le taimi e tasi.

O le faʻamalosia o insulin o se mea e sili ona lamatia e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular, faapea foi ma le maʻisuka ituaiga 2.

Tatau tatau

O le inisalini o le hormone e nafa ma le tuputupu ae o le maso maso ma le teuina o le malosi i le tino

O le inisalini o se hormone taua e aunoa ma se mea e faʻalavelaveina ai le metabolism, o tino ma tino e le mafai ona faʻaaoga masani. E maua mai e le pancreas. I totonu o le gland, o loʻo i ai nofoaga ma peta beta e faʻapipiʻi ai le inisalini.

E tatau ona pulea le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o lona masani e mafai ona fesuisuiai e le gata i le matua, ae faapena foʻi i mea taumafa ma isi mea.

Inisalini e galue o se ituaiga o taʻavale.E ulu atu le suka i le tino ma ni meaʻai, i totonu o le manava e inuina mai meaʻai i totonu o le toto, ma o le kulukose e faʻamalolo mai ai, o se punavai taua o le malosi mo le tino.

Ae ui i lea, o le kulukose e le mafai ona ulu i totonu o siama, sei vagana ai mea e faalagolago i le insulin, lea e aofia ai sela o le faiʻai, vaʻa toto, toto toto, le retina, fatuga ma fatuga. O le tele o sela e manaʻomia ai le inisalini, lea e mafai ai e le kullukose ona faʻamalosi.

Afai o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi mai, e leai ni inisalini-tutoatasi tutoatasi e amata ona galu i le tele o mea, o le mea lea, i le maʻisuka malosi, pe a sili atu le maualuga o le toto suka, o le mafaufau faila, mata, ma toto toto muamua e pagatia. Latou te oʻo i se uta tele, faʻafefe tele le kulukose.

O nai galuega taua o le inisalini:

  • E mafai ai e le glucose ona ulu i totonu o siama, pe a vaeluaina i totonu o le vai, carbon dioxide ma le malosi. Malosiaga e faʻaaogaina e le cell, ma faʻamalosi le carbon dioxide ma ulu atu i mama.
  • Glucose o loʻo faʻapipiʻiina e lela o le ate. Inisalini poloka poloka o kulukose fou i le ate, faʻaitiitia le mamafa i luga o le okeni.
  • Inisalini e mafai ai ona e teuina le kulukose mo le faʻaaogaina i le lumanai i foliga o glycogen. I le tulaga o le matelaina ma le suka, e paʻu le glycogen ma ua liua i le kulukose.
  • Ole inisalini e mafai ai e siama o le tino ona faʻaleagaina e le gata i le kulukose, ae faʻapea foi i nisi o mea amino.
  • O le inisalini e gaosia i le tino i le gasologa o le aso, ae o lona gaosiga e faʻateleina i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i totonu o se tino ola maloloina) i taimi o taumafataga. O le solia o le gaosiga o le inisalini e aafia uma ai le metabolism i totonu o le tino, ae tele lava i le metabolism o gaʻo.

O le inisalini o se hormone pancreatic lea e faʻafoeina ai le faagasologa o le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o le kulukose. E manaʻomia e le tino le tuʻufaʻatasiga o lenei polypeptide faataamilo i le uati. O lona faʻatuatuaga e faʻalagolago i le tulaga o le gaioiga o le pancreas ma lona gafatia e faʻapipiʻi le hormone.

I tane matutua, o le inisalini masani i totonu o le toto e tatau ona 3-26 mked / ml. I alii matutua, o lenei ata e laʻititi maualuga atu. O faʻatulagaga e manatu i ai o ni iuga i lalo ifo o le masani, ma luga.

Ole faʻasalaina ole maualuga ile inisalini i tamaloloa o se faʻafitauli matautia lea e manaʻomia ai le faʻasaʻoga faʻamaonia.

Ole maualuga poo le maualalo o le insulin e faailoa ai le ogaoga o le faʻalavelave faʻaleagaina ma le iai o tulaga faʻaleaga.

Na maua le insulin i le 1869 e P. Langerhans. Suesueina i lalo o le microscope o sela o le pancreatic, na ia faʻaalia ai puʻutini (islets) i totonu o ona fatu na gaosia ai se mea faapitoa - insulin (faʻaliliu o "insula" o lona uiga o le motu).

O le inisalini e aafia uma ai le tino o le tagata. O lona autu autu o le faatumauina lea o paleni kulukose i le toto. O le hormone o loʻo aʻafia i le metabolism o le gaʻo, ae e le mafai ona mafai ona manatu i ai o se tagata auai i faiga uma.

O le mea sili lava, o le tino maso ma le gaʻo le tino e faalagolago i le insulin i totonu o le tino o le tagata. I le aotelega, latou te faia le 2/3 o le mamafa o le tino atoa, e nafa ma le manava, galuega afi, ma le tafe toto. Musika ma faleoloa masini e teu ai le malosi na maua ma meaai i totonu o latou siama.

O le inisalini i le tino o le tane e nafa ma faiga sili ona taua:

  • faʻafouina le atinaʻe ma le toe faʻafouina o le tino maso,
  • e faʻamalosia ai le galuega o enzymes ia e nafa ma le faʻaogaina o le glycogen,
  • e maua ai le absorption i sela o gaʻo, maseta, amino acids.

O le a le IGF-1 ma o le a le matafaioi o le tupu o le insulin-pei o le tuputupu ae o le tino o le tagata? Matou te maua se tali!

Faitau le auala e siaki ai le lauroid gland ma se faʻasamala oe lava i le fale i lenei tuatusi.

O le faʻaogaina o le inisalini e ave mo le faʻataʻitaʻiga e tatau ona ave i luga o se manava gaogao. I le gasologa o le aso, o le maualuga o le hormone e mafai ona fesuisuiai ona o mafuaʻaga masani ma e le o se mea faʻapitoa.

E faʻatatau i le matua o le tamaloa, o le masani ole inisalini i le plasma toto e tatau ona (mketh / l):

  • tama ei lalo o le 14 tausaga - 3-20,
  • 14-25 tausaga - 6-25,
  • silia ma le 25 tausaga - 3-25,
  • mai le 60 tausaga - 3-35.

E le manaʻomia e le fanau ma le tau le tau o le malosi faaopoopo, o lona uiga o le gaosiga o le inisalini e maualalo ifo nai lo tagata matutua. O le maualuga o le inisalini e tupu i le taimi o le matua.

Faʻalogo lelei! Afai e le o lelei le galue o le pancreas ona o mafuaaga eseese, e tupu mai le faʻaleagaina o le inisalini. O ia tulaga e manaomia vave togafitiga.

Mo se manino manino o le moni, o le fuafuaina o tulaga o le inisalini e tatau ona tupu e tusa ai ma ni tulafono. E tatau ona ave se toto toto i luga o se manava gaogao. Aʻo le 12 itula aʻo leʻi faia se suʻega, taofi le 'ai.

Mo le 2-3 aso, taofi le gaioiga faʻaletino, e le aofia ai faʻalavelave faʻalagona. I le taeao o le aso o le auiliiliga, e le mafai ona e inu lauti, kofe. E mafai ona e inu sina vai e aunoa ma le kesi.

Mo ni nai aso i le taumafataga e tatau ona e vaʻavaʻai le gaʻo, suamalie, lafoai le ava malosi.

O le toto mo le inisalini e aveesea mai le tamatamailima, o le toto e sili ona leaga e faʻaaoga mo le auʻiliʻili.

O lenei suʻega e fautuaina mo tamaʻitaʻi pe a mavae le 40 tausaga, aemaise lava i latou o loʻo i ai le faʻavae o le gaʻo o le tino.

I le afiafi o le auʻiliʻiliga, e tatau ona le aofia ai le faʻafitauli faaletino ma faalelagona. O le faʻamalosia o insulin o le solia lea o tali a le tino i le inisalini e ulufale atu i le tino (mea faʻapitoa poʻo vailaʻau).

O le aano o le suʻega o le tuʻuina atu lea o se inisalini i se manava gaogao (0.1 IU / kg o le mamafa o le tino). A maeʻa lena, i le 60 sekone, o le kulūkose ua fuafuaina mo le 15 minute.

O le isi fuataga (umi) atonu - i le 10 minute mo le itula.

O faʻavaega mai le masani i tagata e manatu o le faʻaitiitia ma le faateleina o le maualuga o le inisalini, talu ai ona o le faʻaaogaina o le kulukose i sela e faalagolago tonu i ai.

O mafuaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona:

  • sili atu le malosi faaletino,
  • faʻafitauli masani
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • Cushing's syndrome
  • Iotonia o le dystrophic,
  • o le i ai o insulinomas - o le tulu i le pancreas e maua ai le inisalini ma le saʻo,
  • faʻalavelave faʻapitoa o le hypothalamic-pituitary system.

Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o le pa'ū o le maualuga o le suka ma le malosi o le matelaina o sela e tupu, lea e lamatia ai le tamaloa o loʻo i ai le atinaʻe o le hypoglycemia.

  • vaega o gatete
  • soona inu tele
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • fatu palpitations,
  • taʻavale
  • faʻanoanoa.

E faʻapefea ona faʻaititia le cortisol i tagata e maualuga le maualuga o le hormone e faʻamalosi ai? Matou te maua se tali!

O hormones o le pituitary gland mulimuli ma le taua o tulafono faatonutonu taua mo le tino o loʻo tusia i luga o lenei itulau.

O le inisalini o le homone pito sili lea ona taua e lagolagoina ai le metabolism masani i le tino o le tagata. Na te tauaveina le felauaiga o le kulukose i sela, lea e mafua ai ona paʻu le taimi i le toto toto. Ina ia maua ni faʻafitauli o le tino, o le suʻeina o le toto e faia mo le kulukose ma le inisalini.

E masani lava, o le faateleina o le inisalini e mafua ai i se tagata o loʻo i ai le gaʻo poʻo le mamafa. Ole faʻaitiitia o fuainumera e mafai ona faʻaalia ai le mativa palapeti o gaʻo, o le mafuaʻaga lea e leiloa ai le mamafa o le gasegase.

E toatele alii atonu o mafaufau pe o le a le maualuga o le tui o le inisalini. E pei ona tusia e fomaʻi, o faʻataʻitaʻiga masani o le tane ma le fafine e le ese mai le tasi i le isi, e mafai ona ese le aoga i tamaiti poʻo fafine maʻitaga.

O fomaʻi o loʻo faʻaalia se faʻataʻitaʻiga o le auʻiliʻili mo le insulin i hormone e sili atu ona maualuga i alii e mafai ona atoa le 40 tausaga pe sili atu. E afua ona o se olaga sese, o le mafuaʻaga lea ua matua faateleina ai le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka.

O le inisalini o le hormone e faʻapipiʻiina ai le metabolism o gaʻo. E pei ona taua i lalo - a maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e faʻateleina le maualuga ma le maualuga o le kulukose.O lona uiga, faatasi ai ma le faateleina o le kulukose, o le inisalini foi o le faateleina o le faʻatupulaia.

Ina ia faʻateleina le maualuga o le toto toto, o le aofaʻi o le inisalini e faateleina. E manaʻomia lenei mea ina ia sili atu ona faʻafeiloaʻi gaʻo gaʻo ma maua ai le kulukose i sulu o le tino.

Afai ei ai se masalosaloga o le atiaʻe o le maʻisuka, e tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo se auiliiliga. E tusa ai ma le masani o le suka o le toto pe a maeʻa le toto, e mafai ona iloa ai le ono mafai ona solia, fuafua le ituaiga o faʻamaʻi ma le maualuga o le faʻalale.

  1. Tagata soifua maloloina, i le leai o ni faʻafitauli, e masani ona i ai ni faʻataʻitaʻiga mai le 3 i le 26 μU i le milliliter,
  2. I totonu o se tamaititi, o fuainumera masani e mafaufau i le maualuga o le insulin i le 3 i le 19 μU i le milliliter, e itiiti ifo nai lo le matua,
  3. I le taimi o le maitaga i fafine, o le tulaga masani e sili atu le maualuga, o le mea lea, o fuainumera mai le 6 i le 28 mcU i le milliliter ua manatu e masani.
  4. E aofia ai ni nai eseesega eseese atonu o tagata matutua, i lenei tulaga, o le masani mai le 6 i le 35 mkU i le milliliter.

E lua auala autu mo le suʻeina o le toto mo le maualuga o le inisalini - faʻatuai ai le fesuisuiai ma suʻesuʻega faʻalaea ole ECLA. O nei ituaiga o auiliiliga e faia faʻapitoa i le faʻaaogaina o masini suʻesuʻe falesuesue.

O se auiliiliga o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tatau ona ave i le taeao i luga o se manava gaogao. O le aso ao leʻi faia se asiasiga i le falemai, e le mafai ona e auai malosi i le tino ma ave le tino.

Oona ile inisalini

  • e pei o le tele o suʻega o le hormone, o le toto o sutra ua ofoina mai i luga o se manava gaogao,
  • le aso ao leʻi faia le suʻega, e tatau ona vavaeeseina le malosi faaletino,
  • 12 itula ao le i oʻo atu le hormone, e le mafai ona e 'ai meaai, e faʻasaina le inu lauti, kofe poʻo le sua sutra, e mafai ona e faʻaaogaina vai e leai se vai. O le taimi maualalo i le va o le suʻega ma le taumafa o meaai e 8 itula,
  • ma 2 aso ao le i faatulagaina le aso i le fale suesue e tatau ona e taofi le taumafaina o meaʻai gaʻo
  • Aua e inu ava i le afiafi,
  • 2-3 itula aʻo leʻi faia le suʻega, e le mafai ona ulaula,
  • e mafai e tamaʻitaʻi ona suʻeina lenei ituaiga hormone e tusa lava po o le a le aso o le faasolosolo, aua o le inisalini e le o se mea e faʻafeiloaʻi i hormones, ma o le aso o le taamilosaga e le afaina ai le iuga.

Tulaga masani o le inisalini i le toto: o se tulaga masani o le hormone i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai

Ina ia mafai ona iloilo lelei le suʻesuʻeina o le kulukose, e tatau ona mulimulitai i tulafono mo lona tuʻuina atu, e aofia ai:

  • O mea e faʻapipiʻiina i le taeao ma luga o se manava gaogao, e tatau ona faia lenei mea.
  • I le afiafi o le sampling samples, aua e te soona mamafa i le gaioiga faaletino.
  • O le taimi aupito maualalo ile vaeluaga o le 'ai ma le faia o se auiliiliga e tatau ona le itiiti ifo ma le 8 itula. I le taeao e faasaina le inu o le lauti poʻo le kofe, e mafai ona e inu naʻo vai inu.

Faʻatau meaʻai gaʻo i ni nai aso ao leʻi faʻamalosi. I le afiafi o le auiliiliga, ua faasaina le inuina o le ava malosi. Mo ni nai itula e le tatau ona e ulaula.

Aʻo leʻi pasia le suʻega, e tatau ona e vavaeeseina oe lava mai le gaioiga faaletino

O le hormone e amata ona fusifusia le maualuga o le suka ma teuina i totonu o maso ma mea gaʻo o le tino. O na kulukose uma ua maua i totonu o le maso ua liua ai iina i le malosi, ma i gaʻo sosoʻo ua gaosia ma gaʻo ma faʻapupula.

Afai tatou te talanoa e uiga i tulaga masani, o le inisalini o se tasi lea o elemene taua o le tino o le tagata. E i ai sona aoga aoga ia te ia ma faatonutonu ai faiga nei:

  • fesoasoani e fausia le musika. E mafua lenei mea i le faʻamalosia o ribosomes, lea e nafa ma le faʻapipiʻiina o polotini - mea autu mo maso,
  • e puipuia le faʻaumatia o fiva musika. E le gata i lea, o le anti-catabolic properties o le hormone e taua tele mo lo latou faafouina,
  • inisalini e faʻaaogaina amino acid i sene e talafeagai mo lo latou lava gaioiga lelei,
  • faʻapupula le gaioiga a na enzymes e nafa ma le faʻavaeina o le glycogen.O ia lea - o le auala autu lea e teuina ai le suka i sulu o le tino o le tagata.

Pe a faʻavaivaia le kulūkose, e faʻamalolo le malosi e taua mo le faʻatinoina o totoga ma mamanu uma.

O se tamaʻi tamaʻitaʻi ma se tamaitai soifua maloloina o le a iloiloina i mataupu e le sili atu ai le inisalini i tua atu o tulaga masani e faʻamaonia e fomaʻi. I tulaga leaga, e mafai ona avea ma mea e lamatia ai le amataina o le meaʻai, type 2 o le maʻisuka ma faafitauli mai le cardiovascular system.

O le inisalini i totonu o le toto e maua ai masini ma sela o le tino ma le malosi, faafaigofie le felauaiga o le kulukose i totonu o sela. Iloilo le maualuga o le hormone o le a faatagaina ai se suʻega mo le faʻapalepale kullukose.

O le gaioiga o le tino o le tino, musika vavaeina ma le faʻavaeina o le tino o le tino e faalagolago tonu lava i le gaioiga o le homone. O lona masani lelei e puipuia ai le fausia o le gaʻo ma le sili atu le mamafa. O le mea lea, o le atinaʻeina o le oona e puipuia.

O le inisalini o le hormone e maua ai le paleni i le va o le malepelepe ma le faʻapipiʻi o polotini i le tino o se tagata soifua maloloina. Fluctuations in the molarity of the substance e tau atu ai i le atinaʻeina o le faapalepale faapalepale i gaʻo, o le uiga lea o tulaga i le maʻisuka, faʻaleagaina o le cardiovascular ma le genitourinary system.

Talu ai ona o le gaʻoga o le gaʻo e maua ai le pala, lea e maua ai meaʻai i le faiʻai. O le maualalo o le inisalini e mafai ona faʻaitiitia ai le manatuaina, saoasaoa o mafaufauga ma le iloa, ma toetoe lava o ituaiga uma o le popole maualuga, e oʻo i le maeʻa maeʻa o le mafaufau.

  • O le aso ao leʻi faia le suʻega, aloese mai le inu ava malosi ma ulaula.
  • Fai se suega toto i luga o se manava gaogao.
  • E le faatagaina ia vai inu suamalie.
  • Lapatai le faufautua ile fale suesue e uiga i vailaau o loʻo e ave pe taofia le aveina i latou i le 3 aso aʻo leʻi faia le suʻega.

Faailoga o le toto mo le inisalini ma se avega e iloa ai le i ai poʻo le toesea o le siama o le suauu mama i le gaʻo. Muamua e tatau ona e fuaina le tikeri o le pulelaʻau basal i totonu o le toto i luga o se manava gaogao. A maeʻa ona ofoina atu le tagata maʻi e faʻaaoga le syrup e faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le hormone i totonu o le taamilosaga masani.

I taimi masani, e masani lava pe a uma le 2 itula, ona toe ave lea o le pa. Ae ui i lea, o isi taimi taimi mo iloiloga e mafai ona faʻaalia. O le fuafuaina o le maualuga o faailoilo pe a uma le utaina o le kulukose o loʻo faʻaalia ai le maualuga o se mea.

I se tagata soifua maloloina, faʻavasegaina ma le inisalini mai le 3 i le 20 mcU / ml ua aloaia e masani, ma ua faʻafeiloaʻi maliega laiti o lenei faailoga.

Aua nei galo o le auiliiliga o le maualuga o lenei vailaʻau i totonu o le toto e faia i luga o se manava gaogao. E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona faʻamaonia lelei le faʻafitauli o le tino.

Afai tatou te talanoa e uiga i tamaiti, aemaise tamaiti laiti, ona le aoga lea o lenei tulafono i tamaiti. E naʻo le amataga o le laititi o latou inisalini e faalagolago i le taumafa o mea taumafa.

E i ai tulaga pe a faʻataʻitaʻiina e le auiliiliga o le maualuga o le inisalini i le toto o se tagata e sili atu ona lelei nai lo le tulaga masani. O ia tulaga e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le amataina o le atinaʻe o pathoces e le mafai ona faʻafitia.

O tulaga nei e mafai ona tupu ai le inisalini i le toto:

  • masani masani ma le malosi faʻaletino i le tino, aemaise lava i fafine,
  • faʻalavelave faʻafitauli
  • ituaiga 2 maʻisuka e masani ona taʻitaʻia le mea moni o le maualuga o le inisalini i luga o le toto,
  • o le sili atu o le hormone tupu (acromegaly),
  • afaina o vaega eseese,
  • polycystic ovary i tamaitai,
  • Cushing's syndrome
  • Motootonia (leu neuromuscular) faʻamaʻi,
  • le mautonu le iloa o le inisalini ma faʻaaogaina gaʻo,
  • pancreatic insulinoma, o faailoga o lenei tumutumu o le a faaalia manino lava,
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi, e pei o neoplasms eseese poʻo le kanesa o le toto,
  • faʻafitauli o le pituitary gland.

Afai o le auiliiliga o loʻo faailoa mai ai o le inisalini e mafua ai se paʻu mataʻutia o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, ona amata ai lea i tulaga faʻapea: afu, lala tetete, vave o le fatu, faʻanoanoa, leu, ma le fiaaai ma le le mautonu.

O le mafuaʻaga mo lenei mea e mafai foi ona mafai ona maua le inisalini. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ia i latou uma e faʻaaogaina lenei hormone mo togafitiga ona togafitia i se tulaga lelei e mafai ai, ma ia fuafuaina lelei le vailaʻau talafeagai mo tui faapitoa, ma tuʻuina atu se suʻega mo lenei hormone i se taimi tatau.

I na tulaga pe a faʻataʻitaʻiina e le auʻiliʻiliga o le inisalini e maualalo ma e laʻititi i le masani, e tatau ona tatou talanoa e uiga i ia nofoaga ma fale:

  • le i ai o le maʻisuka ituaiga 1
  • olaga le taua,
  • solia o le masani ai o le gaioiga pituitary,
  • maʻi faʻamaʻi
  • popole le vaivai o le tino,
  • faamai pipisi o se tulaga masani o latou ala,
  • le tele o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi mama,
  • mamafa tele ma faaumiumi faagaioiga faaletino, aemaise lava i luga o se manava gaogao.

O le inisalini maualalo e mafai ona avea ma mea e gaosia ai le suka i totonu o sela, lea e mafua ai ona tele lona faʻaoga. O le taunuuga o lenei faagasologa o le tele o le fiainu, popole, manao malosi e 'ai meaai, tele le faʻavevesi, ma le masani ai.

O faʻamaoniga tutusa e mafai foi ona tupu i le i ai o isi maʻi, ma o lea e tatau ai ona faia ni suʻesuʻega faafomaʻi faapitoa, siaki. o le a le masani o le anapogi toto toto.

Metotia mo le fuafuaina o le maualuga o le hormone

I le avea ai o se faʻataʻitaʻiga o tulaga faatauaina masani, o fautuaga e pei o:

  1. Teʻena le ava malosi ma isi mea leaga e maua ai le faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le paʻu ma le ate.
  2. Faʻavae meaʻai, faʻaititia ma itiiti ifo ile kalori.
  3. Taʻitaʻi le ola malosi, faʻalogo i taaloga.

Afai e maualuga, ona tatau lea ona iloa ia faailoilo insulin. I le i ai o vaivaiga, o le moe, o le faateleina o le gaʻo susu i le manava, fiainu, e tatau ona faia le suʻesuʻega e aunoa ma le faʻaleleia. O maualuga maualuga o inisalini, faapea foi ma le maualalo, e sili ona matautia mo le tino ma faailoa ai le i ai o mea eseese.

E maualuga le maualuga o le tausiga i le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, pe a uma ona toe foʻi mai le tau i le masani. Naʻo le suʻesuʻeina e le tagata o ia lava ma le taimi e suʻesuʻeina ai le tele o faafitauli ma aʻafiaga o le soifua maloloina.

Inisalini

  • Oʻa tele, aemaise lava ia mataupu pe a gaʻo le gaʻo i le puʻusiʻu.
  • Tigā toto maualuga.
  • O le cholesterol maualuga.

Afai e te maua maualuga le inisalini i totonu o le toto, e tatau i se tamaloa ona sailia se fesoasoani mai se fomaʻi e tatau ona ia fuafuaina le mafuaʻaga o le tulaga. O togafitiga mulimuli ane o le a faʻalagolago pe faapefea ona faʻamautu le mafuaʻaga.

O se tau aogā i luga aʻe o le masani e mafai ona mafua mai i:

  • faʻaauau pea le malosi faʻaletino faʻaletino (aemaise lava mo feusuaiga lelei, e fiafia e faʻatiga ia te ia lava i ni mea faaopoopo i le faletaalo),
  • aafiaga masani ma tulaga faigata,
  • nisi o pathologies o le ate ma le biliary tract,
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • maualuga maualuga o hormone tupu i le tino (acromegaly),
  • Cushing's syndrome. feʻai
  • minsulinoma (o le neoplasm lea e mafai ona faʻaaogaina ai faʻataʻitaʻiga i se itu e sili ona maualuga),
  • dystrophic mitotonia (o se faʻamaʻi o le neuromuscular conduction),
  • afaina o le tino
  • toilalo o le pituitary gland,
  • polycystic ovary syndrome (faʻapitoa maʻi faʻamaʻi),
  • benign neoplasms i totonu o laufanua,
  • faʻamaʻi pipisi.
  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga ola tumau, aemaise lava i alii,
  • faafitauli i le galuega o le pine pine,
  • sili atu le malosi faaletino (aemaise lava i luga o se manava gaogao),
  • o le taumafaina i aso taitasi o le tele o le suka ma le falaoamata,
  • ogaoga popole,
  • maʻi masani o se faʻamaʻi pipisi.

Faʻafetai i lona auai, o aiaiga nei ua tuʻuina atu:

  1. O le hormone e maua ai maso, pe sili atu, o latou sela, amino acids e taua mo le masaniga o le tino.
  2. O le insulin e fesoasoani i le fausia o le musika e ala i le fuaina o le polotini, lea e avea ma poloka autu.
  3. O le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le faʻaaogaina o fiva musika e puipuia.
  4. Faʻaleleia le gaioiga o enzymes e faʻaleleia atili ai le glycogen.

E ono le mafai e se tasi ona finau faapea mo le masani ai o le tino, o mea uma ma elemene oi ai e tatau ona paleni. E tutusa foi le faaaogaina i le gaosiga o le carbohydrate, lea e tupu ai le gaosiga ma le faʻaaogaina o le inisalini.

Aiseā ua tupu ai lea ituaiga o solitulafono? O le mafuaaga atonu o se suiga i le fausaga ma le fausaga o le pancreas lava (oona, hyperplasia), faapea foi ma faamai o isi totoga, ona o le gasegase o le gaʻo (faaleagaina o fatugaʻo, ate, selu, etc.).

Ae ui i lea, o le tele o taimi, o le inisalini e maualuga ona o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, pe a galue le pancreas e pei ona masani ai, ma o suauu o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo faʻaauau pea ona faʻapipiʻi le hormone masani.

O le mafuaaga mo le faateleina o le inisalini e avea ma tui o le insulin - o se faaitiitia o le lagona lelei o sela i ai. O se taunuuga, o le suka mai le toto e le mafai ona ulu atu i totonu o le membrane, ma o le tino, taumafai e momoli le glucose i le suauʻu, faʻasaʻo atili ma sili atu inisalini, o le mafuaʻaga lea e maualuga ai pea lona maualuga.

I le taimi lava e tasi, o le solia o le gaosiga o le carbohydrate ua na o se vaega o faafitauli: toetoe lava o ituaiga uma o le maʻisuka 2 e maua i le maʻi gasegase, pe a, e faaopoopo i le maualuga maualuga o le suka, o le tagata e maualuga le toto cholesterol, maualuga maualuga, ma le maʻi fatu. E uiga i le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faapea mai:

  • Ova o le tino, lea e teu ai le gaʻo i totonu o le puimanava.
  • Tigā toto maualuga.
  • Se faʻaopoopoga o le aofaiga o le "leaga" cholesterol pe a faatusatusa i le masani.

E manatu le au suʻesuʻe e uiga i genetics e avea ma mafuaaga mo le atinaʻeina o le inisalini: o le tetee e tatau ona avea ma se auala o le tino e ola ai i taimi o le fiaai, aua o le solia o le lagona o le inisalini na te taliaina oe e teu ai i luga le gaʻo i taimi e fafagaina ai.

Ae ui i lea, o le faʻaleleia o avanoa i tulaga oi ai nei na avea ma se faʻafitauli: o le tino o loʻo gaosia le gaʻo e tusa lava pe leʻo manaʻomia - ua leva ona galo le sosaiete e uiga i le fiaʻai, ae o tagata e faaauau pea ona 'ai ma se faʻaagaga, lea e "teuina" io latou itu.

Faʻailoa se maualuga o le inisalini (hyperinsulinism) e faʻaaogaina ai le suʻega o le toto i luga o se manava gaogao - e masani lava le taua o le hormone i le plasma toto e mai le 3 i le 28 mcED / ml. O le toto e matua mamafa lava i luga o se manava gaogao, aua a uma ona 'aina le tele ole inisalini e suia tele.

Ae faʻapefea pe afai o le auiliiliga na faʻaalia ai le maualuga o le inisalini? Muamua lava, e tatau ona e malamalama i le mafuaaga - o togafitiga o isi togafitiga e faʻalagolago i lenei mea: mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le solitulafono e fesootaʻi ma le i ai o le insulinoma, e ofoina atu le maʻi o le maʻi.

Pe a oʻo mai le tele o le hormone ona o faʻamaʻi pipisi oona ma a latou cortex, ate, pituitary tumors, e tatau ona e taulimaina nei faʻamaʻi - o le faʻamagaloina o le a mafua ai ona faʻaitiitia le maualuga ole inisalini. Ia, afai o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se soliga o le gasegase o le gaʻo ma le maʻisuka, o se taumafataga faʻapitoa-maualalo ma fualaau e faʻamoemoe e faʻaleleia atili le lagona o sela i le inisalini o le a fesoasoani.

O le maualuga o le inisalini e masani lava ona maua i le taimi o le maitaga - i lenei tulaga, latou te talanoa i le atinaʻeina o le maʻisuka.O le a le lamatiaga o le maʻisuka mo tina ma pepe? E mafai e le tamaititi ona matua lapoa, ma e tele ona atiaʻe lona tauau, ma e lamatia tele mo le fanau mai i le lumanai - e mafai ona pipii le pepe i le peʻa fanau.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka faʻataʻitaʻi e faʻapupulaina:

  • Tesaʻi Suka ua mavae
  • Totogi mamafa
  • Polyvancy Ovary
  • Le i ai o le maʻisuka i le aiga

Aisea ua i ai se maualuga o le inisalini ma le solia o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o maitaga?

I lalo o tulaga masani, o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto e pulea e le inisalini, lea e faia i le pancreas. I lalo o lana faatosinaga, o le glucose e lilo i sela, ma o lona tulaga i le toto ua faaitiitia.

I le taimi o le maʻitaga, o le placenta e faʻaoga ai hormones e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka. Glucose e ala atu i le placenta e ulufale atu i le toto o le pepe, ma lona vavao, taumafai e faaleleia le tulaga, maua ai le tele o insulin.

I le isi itu, o le vevela tele o le hormone e fesoasoani i le vave tele o le inu o le kulukose ma lona liua i tupe mama. O se taunuuga, o le mamafa o le pepe e leʻi fananau mai ua vave ona tupu - o loʻo i ai se macrosomia o le fetus.

Inisalini i le tino o le tagata

O le inisalini o se hormone popo na gaosia mai siama β-gaʻo. E i ai sona aoga aoga i le tino ma faʻatautaia le tele o auala.

  • Faateleina le gaioiga o enzymes e nafa ma le faʻavaeina o le glycogen. O lenei mea e faʻapupulaina i totonu o maso ma le ate e pei o se fafie.
  • E taofia le faʻaumatia o fiva musika. Faʻafouina ona o mea e faʻaaogaina ai le faʻasaina.
  • Fesoasoani e fausia le musika. E maua lenei mea e ala i le faʻaaogaina o le ribosomes e nafa ma le faʻapipiʻi o polotini - o le poloka autu o le maso.
  • E tuʻuina atu ai ni siama e iai faʻamaʻi amino e manaʻomia mo la latou gaioiga talafeagai.
  • Auai i le faʻatamaoaigaina o ni meaʻai i le konatela, magnesium ma faʻamaʻi.
  • Faʻaleleia le faʻaogaina o siama faʻamau.
  • Lafoaʻi le kulukose i le pyruvic acid - o se punavai mamana o le malosi.

O le insulin e puipuia ai foi gaʻo mai le ulu atu i le toto. O le auai i le DNA, o le homone e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o le tino.

O le faaitiitia o le aofaiga o le inisalini e fesoasoani i le solia o le amio saʻo o sulu e fai ai le pancreas. E mafai ona matauina lenei mea i le talavou, faʻapea foʻi ma le taunuʻuga o le atinaʻeina o faʻamaʻi viral i le tino.

I le osooso malosi i le maualuga o le inisalini i le tino, e masalomia ai e tamaloloa nisi faamaʻi:

  • togafitiga o taalaela,
  • o foliga vaaia o le tino o loʻo tupu aʻe i le pancreas.

Afai e leʻi faamaonia e le siama nei manatu, atonu e masalomia e le fomaʻi le i ai o le maʻisuka, i le taimi o le atinaʻe lea e vave vave ona le toe maua ai le lagona lelei o le masini.

O le le atoatoa o se faafitauli ogaoga o le soifua maloloina lea e mafua ai le maualuga o le inisalini i alii. O lenei tulaga e tupu pe a fai e le saʻo le "galuega" a le kulukose ma o lona faateleina o le faʻaogaina o le tino i totonu o le toto.

O nei mea uma e i ai se aafiaga leaga i luga o toto toto, faʻaititia ai le latou amio ma faʻaleagaina ai se fausaga. O le maʻisuka e mafua ai ona faaleagaina le namu (o le neuropathy e pei o le maʻisuka) ma le faʻaitiitia o le lagona o aʻafiaga namu.

A uma, o ia solia e mafai ona faʻaalia ai le le lava o le moe ma le atinaʻeina o maʻi mama, o le mea lea e sili atu le lelei le taʻalo ma faʻamaonia ina ia aloese mai tulaga le lelei.

I le puipuia o le atinaʻeina o nei faʻafitauli, o alii e maua i le maʻisuka e tatau ona lesitala i se fomaʻi, siakiina pea le maualuga o le inisalini i le tino, ma mulimuli ma le faaeteete i fautuaga uma faafomaʻi.

Gaosiga o Inisalini

O le gaosiga o le inisalini o se faʻalavelave lavelave ma le tele-laasaga. Muamua, o se mea e le gaoioi e faʻapipiʻiina i le tino, muamua ile inisalini (preproinsulin), lea e tatau ona faia se faiga malosi.

O le fausaga o le preproinsulin o loʻo faʻamatalaina i luga o se chromosome tino faapitoa. I le taimi lava e tasi ma lona faʻasologa, o loʻo faia ai le L-peptide faapitoa, faatasi ai ma le fesoasoani o le preproinsulin e pasi atu i le membrane, liliu atu i le proinsulin ma tumau ai e matua i totonu o se fausaga faapitoa faapitoa (Golgi complex).

Maturation o le pito sili ona umi i le filifili gaosiga o le inisalini. I lenei vaitau, o le proinsulin e faʻavae i le inisalini ma le C-peptide. Ona sosoo ai lea o le hormone ma le sulugatiti, lea o loo i totonu o le tino i foliga tutusa.

Le faʻatagaina o le inisalini mai peta peta e tupu pe a maeʻa le maualuga o le kulukose i le toto. E le gata i lea, o le puleaina ma le faamatuu atu o le inisalini i totonu o le toto e faalagolago lea i le i ai o nisi o hormones, fatty acids ma amino acids, calcium ma potassium konate i plasma.

O le faʻaogaina o le tino o le tagata e aʻafia ai foi le inisalini o le inisinia:

  • O le vaega sosoʻo e aʻafia ai le faʻalauteleina o le faʻasiga o le insulin.
  • Mo le taofiofia o le faʻasinomaga, o lona vaega alofa e nafa.

Gaioiga o le insulin

O le gaioiga o le inisalini o le puleaina lea ma faatonutonuina le metabolism o gaʻo. E maua lenei mea e ala i le faʻateleina o le mafai ona faʻaogaina o siama faʻamalosi mo le kulukose, lea e mafai ai ona vave oʻo i totonu o le masini.

Inisalini i totonu o le tino e gaoioi i fatuga o loʻo faalagolago i le insulin-o maso ma gaʻo. I le tuufaatasiga, o nei masini e aofia ai le 2/3 o le masini masini ma e nafa ma galuega sili ona taua (respiration, toto circulation).

O le gaioiga o le inisalini e faʻavae i luga o le galuega o se masini suauu o loʻo i totonu o le membrane. O le hormone e fusifusia i le suimeni ma e amanaʻia e ia, amataina le galuega o se filifili atoa o enzymes. O se taunuuga o suiga o meaola o meaola, o le protein protein kinase C e faʻaaogaina, lea e aʻafia ai le metabolism intracellular.

O le inisalini tagata e afaina ai le tele o enzymes, ae o le galuega autu o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose o le toto e maua i le:

  • Faateleina le gafatia o sela e gaosi ai le kulukose.
  • Faʻatoagaina o le kulukose faʻaaogaina enzymes.
  • Faʻateleina le faʻavaeina o fale o le kulukose e pei o le glycogen i totonu ole ate.
  • Faʻaitiitia le malosi o le kulūkose i le ate.

E le gata i lea, o le gaioiga o le inisalini e faapea:

  • Faateleina le faʻaaogāina o amino acids i siama.
  • Faʻaleleia le tafe o paluka, fuluula ma magnesium i totonu o le masini.
  • Faateleina le gaosiga o le gaʻo gaʻo.
  • Faʻaauau le liua o le kulūkose i faʻamaʻi i le ate ma le tino o le tino.
  • Faʻaleleia le faia o DNA (toe gaosia).
  • Faaititia le tafe o gaʻo susu i totonu o le toto.
  • E taofiofia ai le gau o puipuiga.

Suga ma insulin

E maua e le pancreas faʻamatalaga e manaʻomia le insulin e tuʻu ai le kulūkose, ma e ave mai faʻasoa na faʻaputuina e le uʻamea i le taimi o le malologa i meaʻai. O le tuʻuina atu o le inisalini i lenei tulaga ua taua o le vaega muamua o le tali o le inisalini.

O se taunuuga o le faʻasaʻolotoga, o le toto toto e faʻaitiitia i le masani, ma o le hormone i le pancreas ua faʻaitiitia. O le gland e amata ona maua ai le inisalini faaopoopo, lea e alu lemu i le toto - o le vaega lona lua o le tali o le inisalini.

E masani lava, o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia ma tuʻuina atu i totonu o le toto ao faʻamalūina meaai. O le tino e teuina se vaega o le kulukose i le ituaiga o glycogen i maso ma le ate. Afai e leai se isi mea e alu i ai le glycogen, ma e le faʻaaogaina gaʻo meaʻai i le toto, e fesoasoani le insulin i le gaʻo ma teuina i totonu o le tino.

A oʻo i le taimi, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e amata ona faʻaitiitia, o le a amata ona maua mai le glucagon, o le hormone e le ogatasi ma le inisalini i lana gaioiga: ua taʻu mai ai i maso ma le ate ua oʻo i le taimi e liliu ai faletini glycogen i le kulukose, ma tumau ai le suka i le toto. masani. O le tino o le a toe faʻatumu ai glycogen reserves i le taimi o le taumafataga e sosoo ai.

  • O le inisalini ei ai lona aafiaga o le hypoglycemic - e faaitiitia ai le maualuga o le suka i le toto ona o le teuina o le kulukose i le ituaiga o glycogen i le ate ma maso. Afai o le kulūkose maualuga e maualuga atu nai lo se tagata, o le a amata ona tuʻuina atu le insulin mo le faʻaaogaina o suka.
  • Glucagon o se hormone hyperglycemone e gaosia i aluma alpha o le pancreas ma liliu mai le ate ma muscle glycogen faleoloa i le kulukose.

Tulaga masani o mataupu o inisalini ma faʻapefea ona iloa?

I se tagata soifua maloloina, faʻavasegaina ma le inisalini mai le 3 i le 20 mcU / ml ua aloaia e masani, ma ua faʻafeiloaʻi maliega laiti o lenei faailoga. Aua nei galo o le auiliiliga o le maualuga o lenei vailaʻau i totonu o le toto e faia i luga o se manava gaogao.

E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona faʻamaonia lelei le faʻafitauli o le tino. A maeʻa ona 'ai, o le pancreas e amata ona gaosia le inisalini ma o lona uiga o mea o loʻo i totonu o le toto o le a maualuga atu nai lo le mea masani.

I se tagata soifua maloloina, faʻavasegaina ma le inisalini mai le 3 i le 20 mcU / ml ua aloaia e masani, ma ua faʻafeiloaʻi maliega laiti o lenei faailoga. Aua nei galo o le auiliiliga o le maualuga o lenei vailaʻau i totonu o le toto e faia i luga o se manava gaogao.

E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona faʻamaonia lelei le faʻafitauli o le tino. A maeʻa ona 'ai, o le pancreas e amata ona gaosia le inisalini ma o lona uiga o mea o loʻo i totonu o le toto o le a maualuga atu nai lo le mea masani.

Afai o maualuga lou maualuga o le inisalini e maualuga

O le faateleina o le inisalini e maua faatasi ma se faʻaitiitia o le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto. O meaʻai na mauaina na muta le liua i le malosi. E le gata i lea, i le gaioiga faʻasolosolo, o le a le toe iai ni suauʻu gaʻo. O le tagata maʻi e faitio i le gatete, sili atu le vevela ma le fefe.

O maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e le itiiti ifo lona lamatia nai lo lona le atoatoa. O lenei tulaga e mafua mai i le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-toto. E mafai ona iai faʻamaʻi e pei o le bronchitis, fomaʻi, myopia, stroke, faʻalavelave fatu.

O mafuaaga o maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona:

  • tulaga atuatuvale, gaoioiga malosi ma faifai pea (aemaise lava i tamaitai),
  • ituaiga 2 maʻisuka inisalini
  • mamafa ma le ofoofogia o vaega eseese,
  • gasegase galue o le pituitary gland,
  • o le sili atu o le hormone tupu (acromegaly),
  • polycystic ovaries, neoplasms i le pancreas (insulinoma) poʻo sulu o le eleele,
  • Cushing's syndrome.

Leai se mafuaʻaga masani o le faateleina o le maualuga o le hormone i totonu o le toto, o ni neuromuscular diseases (aemaise lava o le myotonia) ma le le iloa o le inisalini ma faʻaaogaina gaʻo.

Faʻavae i luga o mafuaʻaga o togafitiga, o se togafitiga faʻapitoa e fausia. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le homone, e taua tele le faʻatinoga lelei ma sili atu ona i fafo i fafo. O meaai maualalo-kalori ma le maualalo-carb o le a fesoasoani i le faatea ese o paʻu faaopoopo ma faʻamaonia le pancreas.

E mautinoa lava le faʻamaonia o fualaau oona e faʻaititia ai le insulin. E tatau ona faia i aso uma. O lenei mea o le a faaitiitia ai le avega i luga o le pancreas ma puipuia ai lona toilalo.

Mo le tino e galue atoatoa, e tatau ona faʻamauina le maualuga o le inisalini i le toto i totonu o taʻaloga masani. Taumafai e 'ai e sili atu ma le 2 taimi i le aso. Faatasi i le vaiaso, matua teena uma le 'ai. O le anapogi e fesoasoani e toe faʻafoʻi mai ai masini

Puipuiga maualuga ma le maualalo o le insulin

O faʻamaoniga tutusa e mafai foi ona tupu i le i ai o isi maʻi, ma o lea e tatau ai ona faia ni suʻesuʻega faafomaʻi faapitoa, siaki. o le a le masani o le anapogi toto toto.

Afai o le inisalini i totonu o le tino e gaosia i le le lava pe, i se isi itu, i le tele o aofaiga, e mafua ai ona suia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E ui o eseesega eseese e maualuga maualuga ma maualalo le suka, o le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo e manaʻomia ai le usitaia o tulafono faʻapitoa:

  • Afai e te mafatia mai le gaosiga o le inisalini ma le faʻaaogaina, maua se taulima poʻo se tusi i totonu o lau atotupe ina ia mafai e isi ona vave tali atu ma fesoasoani.
  • Mulimuli i lau suʻega faʻasalaga i taimi uma ma mulimuli i au togafitiga.
  • Aua le inuina le ava, aua e mafua ai se suiga tele i le suka o le toto.
  • Taumafai e taʻitaʻia se olaga toʻafilemu, fuaina - aua, e pei ona e iloa, o le gaosiga o le insulini hormone e faʻavaivaia i taimi faigata. E le gata i lea, o tagata i se tulaga o le atuatuvale e mafai ona latou le amanaiaina lo latou lava soifua maloloina e tusa ai ma le mataupu faavae e faapea "o le a leai se leaga sili atu", e mafua ai le tele o mea leaga i lenei mea.
  • Ole siakiina e le aunoa o lou suka toto ma masini feaveai (glucometers) - o le auala lea e mafai ai ona e iloilo pe o pulea e le tino le avega, pe afai e te manaʻomia le suia o le fualaau oona o loʻo i ai nei. Mataʻituina o kulūkose o le a puipuia ai tulaga lamatia e pei o le hypoglycemic ma le hyperglycemic coma.
  • Ia atamai i gaoioiga faaletino. E le tatau ona e setiina faamaumauga o taaloga, aua o le inisalini o le gaosiga e le suia i le taimi o le faamalositino, ae o le kulūkose e faʻaaogaina, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona paʻu i tulaga le talafeagai. E mafai ona e taulimaina lenei mea e ala i le 'aina o se meaʻai sina meaʻai ao lei amataina vasega, poʻo le inisiua ole inisalini ma meaʻai (pe a faʻasolo atu ile inisalini).
  • Aua le faʻasaʻoina tui puipuia, o le faʻamoemoe o le puipuia o le tino mai faʻamaʻi pipisi ma le pneumococcal, aua o taimi na tutupu ai siamoni o le a poloka ai le gaosiga ma le faʻaaogaina o le inisalini i le tino, ma e aʻafia ai le soifua maloloina ma faʻateleina ai le maʻisuka.

O le inisalini na faia e le pancreas atonu o le hormone sili ona lauiloa. E masani lava o tamaiti aʻoga uma e iloa, o le faʻaitiitia o le insulin, o le toto toto e faateleina ma o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu.

O le faateleina o le inisalini e mafai foi ona avea ma uluai faʻailoga o le maʻisuka, pe a talia e le pancreas le le lelei o le aʻafia o le hormone e vaʻaia ona o le leai o se mea, ma amata ona gaosia e tusa lava pe sili atu - o le auala lea e faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le togafitiga o faʻamaʻi e fesoʻotai ma le le lava po o le sili atu o le inisalini e ese, ma e faalagolago i le mafuaaga patino:

  • Faatasi ai ma le le lava o le hormone, ua faatonuina ai le togafitiga o le inisalini.
  • Faatasi ai ma le tele o faasela o le inisalini ma le le lava o le gaioiga o le tino, o fualaau e faaitiitia ai le tui o le inisalini e faaaoga.

E taua le manatuaina: o le soliga o le inisalini gaosiga ia te ia lava e le o se faʻasalaga, ae o se taimi e liliu atu ai i se endocrinologist mo fesoasoani faʻapitoa ma suia au masaniga ia maloloina. E le taliaina le mafaufau o le tagata lava ia ma le faʻataʻitaʻiga i vailaʻau ma vailaʻau - e tatau i le fomaʻi ona faʻataʻitaʻi togafitiga uma faʻalagolago i le talafaʻasolopito o le soifua maloloina ma uiga o le setete o le soifua maloloina.

O le inisalini maualalo e mafai ona avea ma mea e gaosia ai le suka i totonu o sela, lea e mafua ai ona tele lona faʻaoga. O le taunuuga o lenei faagasologa o le tele o le fiainu, popole, manao malosi e 'ai meaai, tele le faʻavevesi, ma le masani ai.

O faʻamaoniga tutusa e mafai foi ona tupu i le i ai o isi maʻi, ma o lea e tatau ai ona faia ni suʻesuʻega faafomaʻi faapitoa, siaki. o le a le masani o le anapogi toto toto.

O le tele o le anapogi a le inisalini e faailoa ai:

  • Cushing faʻamaʻi
  • acromegaly
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • faʻaaogaina o le corticoroidroid i taimi uumi, tui faʻamataʻu ma le Levodopa fualaau.

I le faʻaopoopoga, e maua i tagata e sili atu i luga o le mamafa ma le vaogala ma le galactose.

O le maualuga o le mamafa o lenei hormone e fesoasoani i le tulai mai o le hypoglycemia, lea o loʻo faamatalaina i le falemaʻi lea: o le vevela, faʻavevesi, vevela malosi, faʻalauteleina o le fatu, ma le faaletonu o le vaai.O le le lava o le kulukose e mafai ona faʻaosoosoina ai se paʻu ma taitai atu ai i le oti.

O le faʻamoemoega i lalo o le anapogi masani o le insulin o loʻo matauina i le ituaiga muamua o le maʻisuka, le atoatoa o le pituitary, o le mumū o le pancreas.

Lalo lalo ifo o le insulin

O le inisalini maualalo e mafua ai le faateleina o le toto o le kulukose. E matelaina fulafula ona e le maua le suka i le aofaiga manaomia. O faʻafitauli ole gasegase e faʻalavelaveina, o le glycogen e le toe teuina i le ate ma maso.

Faatasi ai ma le tele o le kulukose i totonu o le toto, o le faanatinati faifai pea e mimilo ai, fia inu faifai pea, vaivai, vaivaiga, ita, atuatuvale, faaletonu mafaufau, faanatinatiina le fiaai. Afai e te le mautonu i le togafitiga, o le gau o le hormone o le a faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini.

O mafuaaga o le maualalo o le insulin i le toto e mafai ona:

  • popolega ma le ogaoga o lagona faalemafaufau-faalelagona,
  • faaletonu o le mafaufau ma le pituitary gland,
  • afaina poʻo le gasegase faʻamaʻi
  • o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago ile maʻisuka, maʻi o le maʻisuka,
  • 'aiina o meaʻai, meaʻai,
  • amio le taua
  • faaumiumi ma sili atu le malosi faaletino, aemaise lava i luga o se manava gaogao.

O le maualuga o le hormone e mafai ona toe faʻafoʻi masani pe afai e vave ona e iloa lona leai. O lenei mea o le a fesoasoani i suʻesuʻega falesuesue. O le tagata gasegase e tatau ona mulimuli i se meaʻai, muamua lava, faʻaitiitia le taumafa o falaoamata ma gaʻo. E taua foi le faia o fuafuaga e faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.

O le isi mea taua e sosoo ai o le tuiina lea o inisalini sauniuniga. O le aafiaga o ia mea e tutusa lelei ma le inisalini masani na faia i le tino. E ese mai le tasi i le isi e ala i le umi o le faʻalauiloa ma e faaumiumi, laʻititi ma puupuu.

Leai se mea e sili ona taua i lenei faʻamaʻi o vailaʻau e faʻalauteleina ai toto toto ma toe faʻafouina sela o le pancreatic.

Faaitiitia taunuuga

Afai o le inisalini o loʻo i lalo ifo o le tapulaa taliaina o le masani, atonu e mafua ona:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • gasegase pituitary,
  • hypodynamia
  • siama tumau
  • o le solia o le sifi o le hormone pancreatic ona o le i ai o le mumū, faʻaogaina o le toto,
  • vevela faʻataʻavale gaʻo.

O le le lava o le tino e mafua ai le osooso malosi i le kulukose. O lona ulufale atu i sela e faʻalavelaveina, faʻaoʻo i totonu o le toto. O le taunuuga o lenei mea o le atiaʻe lea o le hyperglycemia.

O le Hyperglycemia e faʻaalia i faʻamaoniga iloga:

  • matuai galala
  • popolega
  • faʻaleagaina
  • vave diuresis,
  • paʻu mago ma mucous membranes.

Le faʻamalosia o insulin

Afai ei ai se faʻafitauli o se tamaloa i le faʻaogaina o le inisalini, e tatau ona e faia muamua se suʻega atoa ma saili mafuaaga mo le faʻaaogaina. Afai o le i ai o tumutumu o tumama (mo se faataitaiga, insulinoma) e maua, o togafitiga o togafitiga e fautuaina, lea o le a fesoasoani e foia ai le faafitauli ma faʻamaonia le faʻasologa o hormoni.

Afai e iloa le maʻisuka, o le faamamafa autu e tatau ona i luga o le faasaʻoina o meaʻai. E taua tele le faatumauina o le suka i luga o se meaai, lea o le a tumau ai le inisalini masani. E tatau i tamaloloa ona faʻatapulaʻa mea taumafa, meaʻai gaʻo vave, suamalie, falai, ulaula. O le faamamafa e tatau ona i luga o fuālaʻau fou, cereals, fua. Mai meaʻai protein, o meaola fafaga, pipi, ma iʻa e fautuaina. E tatau i le maʻisuka ona amanaʻia le faasologa o fuainumera o meaʻai aʻo leʻi faʻaaogaina e pulea le maualuga o le gaʻo.

Vitio e uiga i tapulaa o le masani o le inisalini tulaga faatauaina, faapea foi ma metotia mo le faasaʻoina o le maualuga o le hormone i luga o le maualuga:

Faʻamatalaga ma masani e faʻalagolago ile tausaga

Ina ia maua le mea saʻo, e tatau ona e mulimuli i tulafono mo le saunia o le auiliiliga

O le suʻega o le inisalini e masani lava ona faatonuina e le fomaʻi, ae mafai ona siaki le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faapea foi ma le maualuga o le kulukose, e aunoa ma ni faʻamaoniga, mo le puipuia. I le avea ai o se tulafono, o le fesuiaiga i le maualuga o lenei hormone e maitauina ma maaleale.E matauina e se tagata ni faailoilo le lelei ma faailoga o le le lelei o gaioiga o le tino.

  • O le masani o le hormone i le toto o fafine ma tamaiti e mai le 3 i le 20-25 μU / ml.
  • I tagata, e oo i le 25 mcU / ml.
  • I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le tino ma le siama o le tino le tele o le malosi, sili atu le kulukose e ulufale i totonu o le tino, o lona uiga o le maualuga ole insulin. O le masani i fafine maʻitaga ua manatu o se maualuga o le insulin o le 6-27 mkU / ml.
  • I tagata matutua, o lenei faailoga e masani ona faateleina. O se togafitiga e fai ma faailoga i lalo o le 3 ma luga ifo o le 35 μU / ml.

O le maualuga o le hormone e fesuisuiaʻi i totonu o le toto i le aso atoa, ma e iai foi tulaga lautele o faasinomaga i le maʻisuka, talu ai o le maualuga o le hormone e faalagolago i le tulaga o le faamai, togafitiga, ituaiga o suka.

I le avea ai o se tulafono, mo le maʻisuka, o le suʻeina o le suʻe toto mo le suka, o le fuafuaina o le inisalini i le toto e manaʻomia mo mataupu sili atu ona ogaoga o le maʻisuka ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafitauli eseese.

O tulafono mo le samplesina o le toto mo le inisalini i le ogaoga e le ese mai tulafono faavae sauniuniga:

  • O le auiliiliga ua tuuina atu i luga o se manava le aoga. Aʻo leʻi totoina le toto, e le fautuaina e 'ai, inu, ulaula, fufulu ou nifo, pe faʻaaoga fofola. E mafai ona e inuina vai mama e aunoa ma le kesi tasi itula i luma o le suʻega, ae o le taumafataga mulimuli e tatau ona le sili atu ma le 8 itula aʻo lei faia le toto.
  • I le taimi o le suʻega, e le tatau i le tagata gasegase ona ave ni vailaʻau. E fautuaina e faia le suʻega ile lua vaiaso talu ona maeʻa le tagofia o fualaau uma. Afai e le mafai ona soloia fualaau mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina, o le lisi atoa o vailaʻau ma faʻasologa o loʻo aofia i le suʻega.
  • O le aso poʻo le lua ao le i asiasi i le fale suesue, e fautuaina e teena "mea leaga" meaʻai (faʻalanua-fried, mea manogi, meaʻai gaʻo, meaʻai suamalie), mea manogi, ava malosi, meaʻai vave, suāinu suamalie.
  • E fautuaina e aloese mai popolega faaletino ma faalelagona i le afiafi o le suʻega. Aʻo leʻi faia le toto, e tatau ona e malolo mo le 10 minute.

Inisalini maualuga

O le insulin e mafai ona matauina pe a uma ona 'ai, ae e oʻo lava i lenei tulaga, o le maualuga o le hormone e tatau ona i totonu o fua faʻatatau. O le maualuga o le inisalini o le inisalini e tau atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia, faʻalavelaveina le galuega o vaega taua uma o le tino.

O faʻafitauli o le faʻateleina o le insulin e masani ona aofia ai le gaioiga i le taimi o le fiaʻai, faʻalauteleina le 'ai, faʻanoanoa, gatete, afu, ma tachycardia.

Tulaga o le soifua maloloina (maʻitaga, taumafa meaʻai, gaioiga faaletino) e oʻo atu ai i se laʻititi laʻititi i le maualuga o le maualuga. O mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le patho i le maualuga o lenei faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi ogaoga eseese:

  • Inisulinoma. O le insulinoma e masani lava o se maʻi mama o tamaʻitaʻi o Langerhans. O le paʻu e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini ma taʻitaʻia ai le hypoglycemia. O le fomaʻi e masani ona lelei. O le tulu e aveesea le taotoga, mulimuli ane pe tusa ma le 80% o tagata mamaʻi ua toe malosi atoatoa.
  • Ituaiga 2 maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 2 e maua faatasi ma maualuga maualuga o inisalini i totonu o le toto, ae le aoga mo le faʻaaogaina o le kulukose. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le non-insulin e faalagolago. E tupu ona o le faʻamaoni poʻo le mamafa.
  • Acromegaly. O lenei maʻi e taua foi o le gigantism. O le pituitary gland e amata ona maua ai le tele o le fuamoa o le tuputupu ae, o le tuputupu aʻe o le homone. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le gaosia o isi hormones, e pei o le insulin, ua faʻaleleia.
  • Cushing's Syndrome. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le maualuga o glucocorticoids i le toto e tulaʻi mai. O tagata ei ai Cushing syndrome e i ai ni faafitauli i le mamafa, gaʻo i totonu o le suiter, faʻamaʻi tino paʻu, toto maualuga, vaivaiga maso.
  • Polycystic ovary. I fafine o loʻo i ai le ovarycycy ovary, o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli eseese o le hormonal, e taʻitaʻia ai, faatasi ai ma isi mea, i le faateleina o le toto o le insulin.

O le tele o le inisalini e mafua ai le faʻatafunaina o le tino, le mamafa, maualuga le toto, faateleina le cholesterol, ma i nisi tulaga i le kanesa, talu ai o le inisalini e faaosofia ai le tuputupu ae o sela, e aofia ai le mama o le tino.

Na faʻaitiitia le inisalini toto

O le ese mai le masani o le inisalini e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga i le tino

O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le faateleina o le toto suka ma le faaitiitia o lona ulu atu i totonu o nila. O le iʻuga, e amata ona matelaina le paʻu o le tino ona o le leai o se kulukose. O tagata e maualalo le maualuga o le inisalini ua faateleina le galala, o osofaiga ogaoga o le fiaʻai, faʻaleagaina, ma le masani ai.

O le le lava o le inisalini i le tino e matauina i tulaga nei ma faʻamaʻi:

  • Ituaiga 1 maʻisuka. E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o se mea na mafua mai i le gasegase, o se taunuuga e le mafai e le pancreas ona taulimaina le gaosia o le hormone. O le maʻisuka ituaiga 1 e matuia ma e oʻo atu ai i le vave faʻaitiitia o le maʻi o le maʻi. O le tele lava o taimi, e maua ai e le maʻisuka le fiaaai ma le galala, aua le faʻafefeina le matelaina, ae le maua le mamafa. Latou te vaivai, vaivai, manava manaia. O lenei ituaiga o maʻisuka e le o tausaga e fesoʻotai ma e masani lava ona faʻaali ia lava i lona laʻitiiti.
  • Fafagaina. O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona tupu i tagata e faʻaleagaina fua o le falaoamata ma mea suamalie. O se meaai le talafeagai e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.
  • Faamai pipisi. O nisi o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le faʻaumatia o meaola o tamaʻi motu o Langerhans ma le maliu o peta suauʻu e nafa ma le gaosiga o le inisalini. O le tino e le o maua i totonu o le homone, lea e oʻo atu ai i ni faʻafitauli eseese.
  • Le popole ma le vaivai. Faatasi ai ma le le mautonu ma le malosi tele o le tino, o le tele o kulukose o loʻo faʻaaogaina, ma o le maualuga o le insulin e mafai ona paʻu.

O nisi faʻamatalaga e uiga i le inisalini e mafai ona maua i le vitio:

I le tele o mataupu, o le ituaiga muamua o le maʻisuka lea e mafua ai le faaletonu o le hormone. E masani ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese e lamatia ai le ola o le tagata. O aʻafiaga o lenei ituaiga o maʻisuka e aofia ai le hypoglycemia (o se paʻu mataʻutia i le toto glucose), lea e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemic coma ma le oti, ketoacidosis (maualuga toto o mea tau gasegase ma tino ketone), e mafua ai le faʻaleagaina o totoga taua uma o le tino .

Faʻasolosolo taimi umi o le maʻi, o isi aʻafiaga e ono tutupu i le taimi, e pei o faʻamaʻi o le retina, ulia ma le sooga o le tino, vaevaega faʻapitoa, maʻi o le gaʻo, vaivaiga i vae, ma le tiga tumau.

Faʻaalia mea

I totonu o se tino maloloina, o le kulukose e gauai i muso ma gaʻo gaʻo, ma o le faʻavaeina o elemene fou o le kulukose i le ate e taofi. O le hormone foi e afaina ai le fausia o fale glycogen i sulu o le tino, e fesoasoani ai e teu le malosi, e faaputuputuina i le ituaiga o gaʻo. Ina ia pulea uma nei faiga, e tatau ona tausia le masani o le inisalini i le tino.

Afai e le faʻavaivai le galuega a le pancreas, ona fua mai ai lea o le inisalini e talafeagai mo le faʻamalosiina o le tino atoa. A maeʻa ona 'ai, o maualuga ole inisalini e masani ona siitia, ae le o se tulaga faʻaleagaina, aua o lenei faʻaalia e tupu i luga o le taumafa o meaʻai e tatau ona gaosia ma ave mai ia mea e talafeagai mo le masaniga o le tino atoa. O le faʻamalosiina o le gaosiga o le inisalini o se auala talafeagai e maua mai ai le tele o le homone e manaʻomia e gaosia ai gaʻo.

I mataupu e le maua ai le inisalini, o le maʻisuka 1 e tupu. Faʻatasi ai ma lenei maʻi, o le faʻamafunaina o peta beta o le gland lea e maua ai le inisalini.O se taunuuga, e le mafai e le tino ona faʻaaogaina le gaʻofale mai. Ina ia lagolago le tino, e manaʻomia e se tagata ona maua le inisalini mai fafo.

Afai o le maualuga o le inisalini e masani, ae le lelei lona lelei, ona tupu ai lea o le maʻisuka ituaiga lona lua. Faatasi ai ma lenei maʻi, e le fesootai le hormone ma sulu o le tino. I le tulaga o lenei soliga, o fualaau e faʻaaoga e fesoasoani e fafagu ai le insulin i se tali masani.

Tulaga maualuga

Afai o le toto o le inisalini e masani, o le tino o le a galue malosi, e aunoa ma le toilalo. Ae afai e maualuga le maualuga, ona mafai loa lea ona talanoa e uiga i faʻamaʻi eseese:

  1. Inisulinoma. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i le le pulea o le gaosiga o le homone. Ona o le neoplasm, ua maualuga ai le maualuga o le hormone, ma ua faaitiitia le maualuga ole kulukose anapogi. Ina ia iloa se maʻi, o le fua o le kulukose ma le inisalini e fuafuaina e tusa ai ma fua faʻatatau.
  2. Le uluaʻi faʻavae o le maʻisuka e le o le insulin. Mulimuli ane, o le maualuga o le suka e amata ona tulaʻi, ma o le aofaiga o le inisalini e amata ona paʻu.
  3. Mafuaaga Muamua, o le mafuaʻaga o le isesa e le o se soliga o le maualuga o le insulin. A maeʻa se faʻafitauli, ona amata lea ona faateleina le manava, ma faateleina le maualuga o le inisalini. O vaega tele o meaai e avea ma masani masani, o le faateleina o le 'ai, ma o meaʻai e liua i gaʻo.
  4. Faʻi maʻi.
  5. Acromegaly.
  6. Musika dystrophy ma isi faʻamaʻi.

E taua le poto

Ina ia tausia lou ola maloloina, e tatau ona e iloa le maualuga o le inisalini i le toto o tamaitai ma alii. Ae ao leʻi faʻamasinoina se togafitiga talafeagai, e tatau ona mataʻituina le amio o le hormone ma iloilo lona sootaga i le kulukose.

O le mea lea, o le suega o le kulukose e faia e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini. E mafai ai e oe ona iloa le maʻi o le maʻisuka mulimuli, o le gasegase o gaosiga o le gaosiga e ala i peta beta o le pancreas.

Mo suʻesuʻega, o se faʻaosoosoga faʻamalositino poʻo le tau faasaga i le fiaʻai ua faʻaaogaina. O lona uiga o le fuaina o le kulūkose ma le insulin. A maeʻa lena, o le tagata maʻi e gata i le faʻaaogaina o le vai ma meaai. Aʻo faʻatapulaʻa, insulin ma glucose e suʻeina.

Suʻega

O le tali atu o le pancreas i le taumafa o meaʻai, meainu, ma uta e tutusa lava - o le gaosiga o le hormone e faʻapupulaina. Talu ai ona o lenei mea, o le meaai mulimuli e tatau ona le sili atu i le sefulu lua itula ao lei faia suʻega.

E tasi le itula ao lei amataina le toto sampling e tatau ona taofi le inu. O le taimi lenei e tatau ona faʻaaluina i le filemu.

Tulaga masani i tamaitai

I alii ma tamaitai, o le masani o le inisalini e toetoe lava a tutusa i le matua, e ui lava e iai ni feeseeseaiga e tupu i tulaga eseese.

I taimi na amata ai le maualuga o le kulukose o le tino, o le gaioiga gaosiga o le inisalini e amata. E tutusa lava le matauina i le taimi o le matua, i le matua, i le taimi o le maitaga.

O tulaga masani o le inisalini i fafine e pei ona taua i lalo:

  1. I fafine e 25 i le 50 tausaga - 3-25 mked / l.
  2. A o maitaga - 6-27 mked / l.
  3. Tinaʻitaʻi ua silia ma le 60 tausaga - 6-35 mked / l.

Faatasi ai ma le matua, ei ai le faateleina o le masani o le inisalini i totonu o le toto.

Tulaga masani i alii

I feusuaiga malolosi, ma le matua, o suiga i faailoga o le masani o le inisalini e tupu foi. Faateleina le maualuga o tagata matutua, ae e le o manatu o se togafitiga. A leai, e mafai e le fomaʻi ona fautua mai se tulaga le lelei o le pancreas.

E masani lava, i alii e 25 i le 50 tausaga, o le insulin e tatau ona mai le 3 i le 25 mced / l, i le matua - mai le 6 i le 35 mced / l. O le tino o tagata matutua e manaʻomia se malosi faaopoopo, o lea pe a mavae le onosefulu tausaga, o le tele o insulin e maua, o nisi taimi e sili atu i le 35 mked / l.

Tulaga masani i tamaiti

O se vaega faʻapitoa e aofia ai tamaiti, tauleʻaleʻa. Latou te le manaʻomia se malosi faaopoopo, o lea latou te maua ai le inisalini i lalo ifo o le masani a se tagata matua. I le taimi o le soifuaga o le tamaititi, o faailoga e suia tele.E tusa ai ma le talaaga o se vevesi lautele, o le fua masani e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua.

E masani lava, i tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o le inisalini i totonu o le toto e aofia ai le 3 i le 20 mked / l, ma i le 14 i le 25 tausaga - 6-25 mked / l.

Faʻatasi ai ma fesuiaiga i le maualuga o le hormone i totonu o tapulaa masani, e talitonuina o loʻo maloloina le tagata. Afai o le maualuga o le hormone e sili atu nai lo nei faailoilo, o le atinaʻeina o pathoces o le pito i luga o le respiratory tract ma isi suiga ua matauina. O nei laasaga e le mafai ona toe suia.

E le gata i togafitiga o le pancreas, ae o aʻafiaga foi, e mafai ona aʻafia ai le tino o le tino. I laʻititi maualalo, o loʻo taumafai le tino e talanoa e uiga i le sili atu. O nei mataupu uma e mafai ona talanoa i le maʻisuka.

Faʻafefea ona iloa le maualuga

Ina ia fuafuaina le maualuga o le insulin, e tatau ona faia se suʻesuʻega. E lua auala e fuafua ai se faailo: faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga ma tuʻuina atu toto. I le tulaga muamua, o le a maua vave lava taunuuga. Ae mo le faia o se suʻesuʻega, e le na o nei auala e lua e faʻaaogaina, ae o isi suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina.

Taofiga masani

Ina ia fuafua le fua faatatau o le gaosiga o le inisalini, o lona tele ma lona lelei, o le suʻega e faia e fuafua pe a maeʻa le inisalini. Sauniuniga mo suʻega e oʻo mai i le mumusu e 'ai pe inu i le valu itula ao leʻi suʻeina. E tatau foi ona e aloese mai le ulaula, ava malosi, gaoioiga faaletino.

O le suʻega e aʻafia ai le puleaina o le kulukose i totonu o le tino o le tagata maʻi e ala i le ala tautala. O tagata matutua e tuʻuina atu le 75 ml e inu, ma 50 ml mo tamaiti. A uma ona faia le fofo i totonu, ona faʻagaoioia lea o le gaosiga o le inisalini i le tino. O le aʻafiaga o le mea mulimuli e faʻamoemoe e faʻaitiitia le kulūkose ulufale. O le toto e ave ile lua itula i le maeʻa ai o le kulukose. I le taimi lenei, e le mafai ona e ulaula, inu, 'ai.

O i latou e maualuga le maualuga o le inisalini, ae e le o mafaufauina e le lelei, pe le lelei le lelei o le homone, e tatau ona pipii i se meaai e maualalo le gaʻo. Ina ia faia lenei mea, lafoai le mufui, taulai atu i cereals, fualaau faisua ma fualaau aina, lauti, compotes. Ina ia faaitiitia le aofaiga o suamalie, sui i fualaau mama ma fua. Mai i aano o manu, e tatau ona tuʻuina atu i ituaiga o meaʻai maualalo, moa. O le siakiina o le meaai, e mafai ona e faatumauina le maualuga o le hormone i se tulaga lelei mo le tele o tausaga.

Faailoga i se tagata soifua maloloina

O fomaʻi o loʻo faʻaalia se faʻataʻitaʻiga o le auʻiliʻili mo le insulin i hormone e sili atu ona maualuga i alii e mafai ona atoa le 40 tausaga pe sili atu. E afua ona o se olaga sese, o le mafuaʻaga lea ua matua faateleina ai le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau i tagata ona gauai faapitoa atu i le setete o le pancreas ma faia uma fuafuaga e faatulaga ai le tulaga.

O le inisalini o le hormone e faʻapipiʻiina ai le metabolism o gaʻo. E pei ona taua i lalo - a maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e faʻateleina le maualuga ma le maualuga o le kulukose. O lona uiga, faatasi ai ma le faateleina o le kulukose, o le inisalini foi o le faateleina o le faʻatupulaia.

Ina ia faʻateleina le maualuga o le toto toto, o le aofaʻi o le inisalini e faateleina. E manaʻomia lenei mea ina ia sili atu ona faʻafeiloaʻi gaʻo gaʻo ma maua ai le kulukose i sulu o le tino. Ona o lenei faagasologa, o mea aoga aoga e pei o kullukose, potassium, mea taua ma le le taua o mea taumafa ua tuuina atu i se tagata.

Afai ei ai se masalosaloga o le atiaʻe o le maʻisuka, e tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo se auiliiliga. E tusa ai ma le masani o le suka o le toto pe a maeʻa le toto, e mafai ona iloa ai le ono mafai ona solia, fuafua le ituaiga o faʻamaʻi ma le maualuga o le faʻalale.

  1. Tagata soifua maloloina, i le leai o ni faʻafitauli, e masani ona i ai ni faʻataʻitaʻiga mai le 3 i le 26 μU i le milliliter,
  2. I totonu o se tamaititi, o fuainumera masani e mafaufau i le maualuga o le insulin i le 3 i le 19 μU i le milliliter, e itiiti ifo nai lo le matua,
  3. I le taimi o le maitaga i fafine, o le tulaga masani e sili atu le maualuga, o le mea lea, o fuainumera mai le 6 i le 28 mcU i le milliliter ua manatu e masani.
  4. E aofia ai ni nai eseesega eseese atonu o tagata matutua, i lenei tulaga, o le masani mai le 6 i le 35 mkU i le milliliter.

Puipuiga ma fautuaga

O le filifiliga lelei lava o le faatumauina o tulaga masani o le insulin.

E manaʻomia mea nei:

  • mulimuli i se taumafataga patino, lea e sili atu ai le tele o suka i meaai,
  • faateleina le numera o taumafataga i aso taitasi, aʻo faʻaititia le kalori matāʻupu o se tasi o tautua,
  • lafoai masani leaga (inu ma ulaula) e afaina tele ai le paʻu,
  • faatinoga lelei
  • faʻalogo lelei i le savali i le ea fou.

Ole aofaiga o le inisalini i totonu o le toto e le tatau ona sili atu nai lo le masani. Afai ei ai ni faʻamatalaga o se faʻalautele pe faʻaitiitia i le maualuga o le hormone, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e fuafua.

Afai ua faʻamaonia e suʻega o le inisalini e sili atu i le masani, ona tatau lea ona e faʻatalanoa se fomaʻi e uiga i auala mo le toe faʻafoʻisia. E ala i le mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, faʻapea foi fautuaga mo le faatumauina o le maualuga o le homone, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o suiga matuia i le tino.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Le masani o le insulin i totonu o le toto i alii: auala e fuafua ai

O le inisalini o le homone sili ona taua o le tagata e nafa ma le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o le kulukose. O le manaʻomia mo lenei polypeptide taua o loʻo siomia ai le uati. O le fua o lona tausiga i le tino e faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina o le pancreas, ma e na o le pau lava lea o le mea e tuʻufaʻatasia.

O le gasegase o le inisalini o se mea e lamatia ai le ola ma e masani ona manaʻomia le toe faʻafoʻiina o togafitiga. Seʻi o tatou faʻamaonia e taua mo le malosi o le vavalalata e iloa ai le inisalini, o le a le tulafono e taliaina mo tagata ma pe o le a le mea e faʻaalia mai mea masani masani.

Mea lilo faalilolilo

O lenei mea uigaese e le o se mea e faʻafuaseʻi ona taʻua. O le talafaasolopito o lona igoa na amata mai i le 1869, ina ua vaaia e se tagata Siamani o Paul Langerhans, le suesueina o suauu pancreatic i lalo o se microscope, le eseesega o le fausaga o le okeni.

O lona tosina atu sa tosina mai i le i ai o ni tautau laiti o sela i totonu o fusi tissues, lea na taʻua mulimuli ane o motu o Langerhans, ma la latou mealilo faapitoa: insulin, mai le upu "insula" - o se motu.

Talu mai lena taimi, na amata ai lana suʻesuʻega malosi, ma i le taimi nei o le sili ona suʻesuʻeina o le homone. E ala i le fausaga, o se polypeptide e faalua ona filifili e aofia ai le 51 amene acids.

O le mea sili ona vavalalata i le inisalini o le puaa, e naʻo le tasi le fesoʻotaʻiga i le amino acid. Nai lo le threonine, o le puaa puaa e aofia ai le alanine.

O le aʻafiaga o lenei hormone i luga o le gataifale o le tagata e faʻateleina, ae o le mea sili ona taua o le faatumauina o le paleni o le kulukose o le toto i totonu o le tino. O lona autu autu o le auai lea i le metabolism o gaʻo, e ui lava e le afaina e afaina uma ituaiga metabolism i le tino.

O le malosi ma le musika o le sili lea o le insulin-faalagolago. Latou te fausia faatasi le lua-vaetolu o le mamafa o le tino ma faia galuega e fesootaʻi ma tupe faʻaalu tetele:

  1. Gaoioiga moli.
  2. Le faagasologa o le manava.
  3. Toto toto.

O le mea lea, o le muscle ma le malosi o le faleoloa o le faleoloa e maua mai i meaʻai, lea e faʻapupula i myocytes (muscle muscle) ma adipocytes (siama o le tino).

O le galuega autu o le inisalini o le faʻaitiitia o mea o le glucose (suka) i totonu o le toto, ma e maua lea i lona gafatia e galue i luga o le tele o enzymes.

O le mea pito sili ona taua o le faatumauina o le paleni o le kulukose o le toto i totonu o le tino.

O le masani masani o le suka i totonu o le toto o loʻo lagolagoina e se masini faʻalavelave o le fesuiaiga o mea inu gaʻo ma e maua mai i:

  • Faʻaleleia atili le malosi o le suka i sulu o le tino.
  • Faʻatoagaina o enzymes autu ole faiga o le glycolysis.
  • O se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia i le faʻaogaina o le glycogen.

Faʻafefea auala taua e lagolagoina

E masani lava, o le inisalini e lagolagoina tulaga taua i le tino o tane, e aofia ai:

  1. Faʻatoagaina le tele o fausaga telefoni feaveaʻi e aofia i le faʻamalosia o le protein O le masani masani o le hormone i totonu o le toto e faʻateleina ai le tuputupu aʻe ma le faʻafouina o le tino maso.
  2. E gaoioi ai le enzymes e nafa ma le faʻasologa o le pepa na teuina o glucose - glycogen. O nei tamaoaiga faʻaagaaga, pe afai e tatau ai, ia toe faʻafuina le maualalo o le toto toto.
  3. Faʻaauau le paleni i le va o le porotini ma le faʻamaʻi.
  4. Tuuina atu se ulu mausali i totonu o le eletise feaveaʻi o mea taua: o gaʻo, amino acids, potassium, ma isi.

O le masani o le insulin i totonu o le toto i alii o le 3.0-25.0 μU / ml. O le vavae ese mai nei tapulaʻa e mafai ona faʻaalia ai faʻafitauli faʻaleagaga, aemaise lava faafitauli i le gaʻo gaʻo.

Taua tele faailoga eseese o le hormone i le toto o tagata i taimi eseese o le aso. O le mea tonu lava e faalagolago i le taumafataga, o le mea lea, mo numera mautinoa, o le insulin analysis e faia i taimi uma i luga o se manava gaogao.

O le masani o le insulin i totonu o le toto i alii o le 3.0-25.0 μU / ml.

O se faʻasesega o pepe. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o pepe i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai e tumau pea. O le faalagolago o lona toto i luga o le taumafaina o meaai ua faia i le taimi o le talavou.

I se tagata soifua maloloina, o le inisalini o le a le sili atu nai lo tulaga masani o fua faʻatatau. Afai e matauina nei mea sese, ona mafai lea ona latou faailoa mai le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino, lea i le tele o tulaga e mafua ai le faʻamaʻi.

Eseesega matautia

O le faʻaoʻoina o le inisalini i totonu o le toto i totonu o tagata e faʻalagolago lava i le taumafaina o mea taumafa. Mo le mauaina o ni taunuuga maumaututu, e tatau ona ave le toto i luga o se manava gaogao, a leai o le a le saʻo le auiliiliga ma o le a le mafai ai ona iloa maʻi i totonu o le tino. A uma mea uma, o taumafataga taʻitasi e tuʻuina atu ma le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto.

Ina ia foia mea sese ma iloilo ia initaneti moni o loʻo i totonu o le toto, e tatau ona e saunia mo suʻega suʻega. E ao i le tamaloa ona tausisi i tulafono:

  • A o le aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, 'aua nei e inuina vailaʻau e mafai ona faʻaseseina ai le taunuuga. Glucocorticoids, adrenaline, caffeine, thiazine diuretics ma antidepressants e mafai ona aafia ai le maualuga o le insulin.
  • I le afiafi o le auiliiliga, faʻatapulaʻa, ma faʻamaʻaʻaʻese le faʻaaogaina o mea inu gaʻo ma le ava i le afiafi.

O le suʻesuʻega e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. I nisi o tulaga, e faʻaaogaina se suʻega o le faapalepale kullu, lea e mafai ai ona sili atu le iloiloga atoatoa o maʻi faʻafitauli. Muamua, o le toto o le tagata maʻi e suʻesuʻeina i luga o se manava gaogao, ona tuʻuina atu lea o se vaifofo o le kulukose concentrate e inu ai. A maeʻa le lua itula, toe faʻatulagaina le maualuga ole inisalini. Ina ia maua se faʻataunuuga saʻo, e tatau i se tamaloa ona pipii atu i se taumafataga maualalo mo le tolu aso aʻo leʻi suʻeina.

Luga masani

O faʻavae mai le masani o le inisalini agai i luga e faʻaalia mai ai le foliga mai o se tamaloa e i ai faafitauli ma le metabolism o gaʻo. O maualuga maualuga o le inisalini e mafua mai i:

  1. Le malosi faaletino faaletino.
  2. Faʻalavelave faʻalavelave ma le atuatuvale.
  3. Mafuaaga.

O le faateleina o le inisalini i tane e mafai ona avea o se taunuuga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, e aofia ai:

  • Tusa 2 le maʻisuka malosi.
  • Acromegaly.
  • Ischenko-Cushing syndrome.
  • Inisulinoma.
  • Tumama o le gland gland poʻo le pancreas.
  • Faʻaleagaina o le pituitary gland.

Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, ua faaititia le maualuga o le suka, lea e aafia ai se faaletonu o le tino.

O le faateleina o le inisalini i tane e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le toto toto ma le faʻaalia o uiga iloga, e aofia ai le vevesi, faʻateleina le salu, ma le tachycardia. Paʻu faafuaseʻi, faʻalavelave anapogi, ma le faʻavaivai atonu e tupu mai lea taimi i lea taimi.

I lalo masani

O le le lava o le gaosiga o le inisalini e le pancreas e oʻo atu ai i se faʻalavelave mataʻutia i le tafe o le glucose i totonu o siama ma, o se taunuuga, o se faʻaopoopoga i lona faʻamasinoga i le toto. I totonu o se toto faataitai na faia i luga o se manava gaogao, o se vavaega i se itu laʻititi mai tulaga faatauaina e fai ma lalo ole 3.0 μU / m o le a fuafuaina.

Taʻitaʻi i le le lava o le insulin e mafai ona:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka.
  2. Le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo.
  3. Le mautonu le popole.
  4. Maʻi faʻafuaseʻi
  5. Maʻi malosi.
  6. O le umi o le tino, aemaise lava i luga o se manava gaogao.

O le le atoatoa o le inisalini i le tino o le tagata o le a fetaui lelei ma foliga o "inisalini" o faailoga. O le faateleina o le suka o le toto e maua mai i le galala malosi, masani ai le ita, ita, ma le lagona faafuasei o le fiaai.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le faʻagaioiga o faʻamaʻi mai masani o le insulin i luga ma lalo e tele lava ina tutusa, o lea e mafai ona vaʻavaʻaina i latou i auala suʻesuʻe: o se suʻega toto mo insulin. E tatau ona fai lenei auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, aua i le afiafi o meaʻai ua taliaina, aemaise lava o le carbohydrate, e aafia ai lona maualuga.

Inisalini masani i fafine i tausaga taʻitasi

O le inisalini o se hormone popo na gaosia e le pancreas. E i ai se faatosinaga tele i metabolic processes i le toetoe o tino uma o le tino. O se tasi o ana galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faafetai i le inisalini, o le faagasologa o le kulukose e maua e gaʻo ma gaʻo maso ua faatelevaveina, o le fausiaina o suauu kulukose fou i le ate ua taofia. E mafua ai se faʻaagaga o le glycogen - o se ituaiga glucose - i totonu o sela, e fesoasoani i le faʻasaoina ma le faʻaleleia o isi punaoa malosi, e pei o gaʻo, pulu. Faafetai i le inisalini, o lo latou vaeluaina ma le faʻaogaina o loʻo taofia.

I le tulaga e le faʻavaivaia le galuega o le pancreatic ma o le gland i le faasologa lelei, e faʻapupulaina pea le tele o le inisalini e manaʻomia mo le masaniga masani o le tino atoa. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e tulaʻi mai, e manaʻomia mo le gaioiga sili ona lelei o fua mai, gaʻo ma gaʻo.

Ona o le le lava o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu. I lenei faʻamaʻi, o le pancreatic beta sela e maua ai le inisalini ua faʻaumatia. E le mafai e le tino ona faʻafeiloaʻi meaʻai na sau.

Ina ia faatumauina le tino o le tino, o le tagata maʻi e tuʻuina atu le inisalini "mo meaʻai" aʻo leʻi 'aʻai. Le aofai e tatau ona feagai ma le tulaga lelei o le gaosiga o meaʻai. I le va o taumafataga, e faia foi le inisalini. O le faʻamoemoe o nei inisiua o le faʻamautinoa le masani ai o le tino i le va o meaʻai.

I le tulaga pe a inosia le inisalini i totonu o le tino, ae le lelei lona tulaga, o le maʻi suka o le ituaiga lona lua e tupu. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua faaitiitia le tulaga o le inisalini, ma e le mafai ona i ai le aafiaga manaomia i sulu o le tino. O le mea moni, e leai se uiga ile inisalini. E le mafai ona ia gaosia le kulukose i totonu o le toto. Faatasi ai ma lenei ituaiga, o fualaau oona e faaaoga e faatosina ai le inisalini e gaoioi ai.

Le fua o le inisalini i le toto o fafine ma alii i luga o se manava gaogao

O lenei auiliiliga e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, ma o le a sili ona manino le atagia o le mea moni, ua fautuaina e le tatau ona taumafaina a itiiti mai o le 12 itula aʻo lei amataina le toto. O le mea lea, o lenei auiliiliga ua faʻatulagaina i le taeao, lea e mafai ai e oe ona saunia lelei mo foai toto.

O le aso ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, o meaʻai gaʻo uma, suamalie e le aofia i le lisi o le maʻi, e tatau foi ona faʻamalo le ava malosi. A leai, o le taunuuga e maua atonu e le fetaui ma le moni, lea o le a faʻalavelaveina ai le taualumaga mo le faʻamaonia saʻo.

I le faʻaopopo i le fetuunaiga o le lisi, e tatau ona taʻitaʻia se olaga sili atu le toʻa i le afiafi o le suʻega - tuʻuina atu taʻaloga taʻavale, galue malosi faaletino, taumafai e aloese mai aafiaga faʻalagona. O le mumusu o le ulaula i se aso ao leʻi faia le auiliiliga o le a le talafeagai.

A maeʻa le moe, aʻo leʻi foaiina atu le toto mo le auiliiliga, e le mafai ona e 'ai pe inu se mea sei vagana ai vai mama. O le toto e aveesea mai le tamatamailima, i se tulaga e seasea maua, ave le toto vevela, ma luga foi o se manava le aoga.

I le faaopoopo atu i le suʻega o le toto, e masani lava ona taʻu mai e fomaʻi se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas, lea e fesoasoani e saili mafuaaga mo le le talafeagai o le inisalini.

O taunuʻuga e mafai ona maualalo ifo nai lo le laulau o loʻo i luga. O lea o se faailoga masani mo se tagata matua o le a avea ma parakalafa mai le 1.9 i le 23 mked / l. mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o lenei faailoga e eseese mai le 2 i le 20 mcd / l. i tamaitai i tulaga, o lenei faailoga o le a tutusa ma le 6 i le 27 mked / l.

O le mamafa o le kulukose o le inisalini

Ina ia malamalama i le vave ma le maualuga o le tino e mafai ona maua ai le inisalini, o le a faia se suʻega e fuafua ai lenei hormone pe a maeʻa le inisalini. Sauniuniga mo lenei auala o suʻesuʻega e faʻatinoina i le auala tutusa e pei ona i ai i le mataupu muamua. E le mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le 8 itula, ulaula, ava malosi ma gaoioiga faaletino e tatau ona lafoaʻia.

I taimi uma lava, e le mafai ona e faia ni gaioiga faaletino, gaoioi. A mavae le lua itula, e ave le toto mo le auʻiliʻili, fua le maualuga o le inisalini.

Pe a faʻatusatusa, e manaʻomia le tagata maʻi ina ia toʻa, a faʻapea o le taunuʻuga e ono le saʻo.
A maeʻa se auiliiliga, o mea nei o le a avea ma faailoga masani: mo se tagata matua, o le fuainumera e mai le 13 i le 15 mced / L, mo se fafine o loʻo tauaveina se pepe, o le fuainumera mai le 16 i le 17 mced / L o le a avea ma faailoga masani, mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o numera mai le 10 e masani e oo i le 11 mced / l.

I nisi o tulaga, atonu e talafeagai le faia o se suʻesuʻega faʻaluaina e iloa ai le inisalini totonu o plasma o le tagata. O le uluai suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, pe a maeʻa ona tuʻuina atu lea o le glucose i le tagata inu ma a uma le lua itula e toe faia le sampling samples. O se auiliiliga tuufaatasi o le a maua ai se ata lautele o aafiaga o le inisalini.

E faapefea ona sui le suiga o le inisalini pe a uma ona 'ai

A maeʻa ona 'ai, faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo meaʻai i totonu o le tino, o le pancreas e amata ona galue malosi e maua mai se hormone mo le tatau lelei o nei mea uma. O lona uiga, o le maualuga o le inisalini e faateteleina le malosi, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai ona fuafua saʻo le fua o le insulin i le tino o le tagata pe a uma ona 'ai. A o faagasolo le meaʻai, o le inisalini e toe faʻaleleia.

E faʻapefea ona tausia masani

Mo tagata o loʻo feagai ma faʻafitauli ma le gaosiga saʻo o le inisalini, e maualalo le maualalo o meaʻai i gaʻo. Faʻaauau pea le kulukose masani, ma o le mea lea o le inisalini, e faigata, ae mafai.

E tatau ona lafoaia le pata tao ma le kinnamon ma taulai i fualaau faisua, pata, fualaau suamalie, lauti. O le aofaiga o suamalie e tatau ona manino le faʻatulafonoina ma o le a sili atu ona sao le suia i fua e le i faʻasalaina ma fualaau mamago. Mai aano o manufasi e sili atu le sili atu i le manaʻoina o pusi ma isi meaʻai.

Afai o loʻo iai i luga pe lalo o laasaga o le inisalini

Faatasi ai ma le faatelevaveina o le maualuga o le tui o le inisalini i totonu o le toto, o faailoga e mafai ona matauina i foliga o le gatete i lima, o le soona inu, o se lagona faateleina o le fiaaai, lagona o le fatu, o le tausaafia, ma le le mautonu.

O le inisalini maualuga o le toto e mafai ona mafua mai i mea eseese e ao ona mafaufau iai. O le tino faʻavaivaia o le tino i le falemaʻi poʻo soo se isi nofoaga e mafua ai se suiga i iuga o le suʻesuʻega.

E le gata i lea, o sea tulaga e mafai ona mafua ai taimi masani ma tulaga faigata.O nisi o pathologies o le pilia ma le ate e mafai foi ona oʻo atu ai i se soliga. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona alu i tua atu o le masani pe a fai ua ave e se tagata soʻo se fualaau oona.

O maʻi faʻapitoa o le neuromuscular conduction, oona, Cushing syndrome, maualuga maualuga o le hormone tuputupu aʻe, le lelei o le pituitary gland, syndrome o le ovary polycystick, disorders metabolic, tumors pounamu i gland gland, malacreatic disease are capable of distorting the data.

O se tasi o mafuaʻaga autu mo le faateleina o le inisalini i le toto o le atinaʻe lea o le maʻisuka.

Afai o faʻaaliga o le suʻesuʻega e faʻaalia ai se faʻaititia o le maualuga, e mafai ona taʻuina atu mea nei:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • O se tagata e taʻitaʻia pea lava pea se olaga ola filemu, lea e sili ona taua i tagata,
  • O loʻo i ai se soliga o le gaioiga o le gland pine,
  • O le malosi malosi faaletino, aemaise lava i luga o se manava gaogao,
  • O aso uma lava, e faʻaumatia e le tagata maʻi sitaili ma falaoamata,
  • O le mafuaaga atonu o loʻo natia i se malosi malosi popole,
  • O le tagata gasegase o loʻo i ai se faʻamaʻi pipisi lea ua le mautonu i le natura.

Suʻega o le Resistance ile Inisalini

Ina ia siaki le maualuga o le inisalini, e faia se suega faapitoa, lea e taʻua o le insulin resistance index. Ina ia maua le sao saʻo o le suʻesuʻega, o le tagata gasegase e faʻasalaina i le afiafi e faʻatino ai soʻo se faamalositino faaletino pe ave i se isi itu le tino.

O se manatu e pei o le inisalini o le solia lea o gaioiga o meaola i totonu o le tino o gaʻo i totonu o le inisalini e maua e ala i le tuiina pe na faia i le tino.

Mo le faia o suʻega ma maua mai faʻamatalaga tatau, o le inisalini ua tui i totonu o le tino o le tagata e aunoa ma le mafaufau i luga o se manava gaogao. O le metotia e fuafua i le fua faatatau 0.1 iunite i le 1 kg o le mamafa o le tino.

A maeʻa ona tuʻuina atu le vailaʻau, soʻo se 60 sekone mo le 15 minute fuaina le suka i le tino ma se suʻega pupuu. I le isi itu, o le kulukose e fuaina i le lima minute mo le 40 minute.

Afai e faia se suʻesuʻega umi, o le toto toto e fuaina i le sefulu minute mo le tasi itula. O sea suʻesuʻega e faia mo tagata mamaʻi, e aofia ai tane, fafine, tamaiti.

O mea nei e mafai ona lipotia ai le iai o le inisalini faʻasaina o le inisalini:

  1. O le tagata maʻi e malosi lona gaʻo tino i le puʻupuʻu o le manava poʻo itu, poʻo le tagata ua i ai le gaʻo,
  2. Aʻo suʻesuʻeina, na maua ai le protein sili atu i le urine,
  3. O le toto maualuga o le tagata e masani ona faateleina,
  4. Triglycerides ma le cholesterol leaga e sili atu.

O le mea sili ona iloga i tane ma fafine o loʻo gaʻo i le manava ma puʻu. Afai e te iloa lau inisiua insulin, o le a mafai ai e oe ona iloa faʻafitauli o le soifua maloloina i le taimi ma amata togafitiga talafeagai ile taimi talafeagai.

Fomaʻi fautuaina tagata uma e sili atu i le 40 tausaga le matutua e suʻe suʻega e iloa ai le igoa o le insulin resistance index. E taua faapitoa lava lenei mea mo alii, ona o lo oi ai so latou gaioiga e atiaʻe le gaogao o le tino. Ma le isi, i lenei tausaga, o loʻo i ai se faʻaitiitia faʻaitiitiga i le gaioiga faaletino.

O faʻamatalaga e uiga i le auiliiliga o le maualuga o le insulin i totonu o le toto o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga