Aoric atherosclerosis: togafitiga ma pe o le a le mea e faʻataʻitaʻi ai le olaga

O le atherosclerosis o le māmā o se faʻamaʻi tumau lea e fausia ai paʻu o le cholesterol e poloka ai le lumenia o le aluga o le tino, veins, ma isi vaʻa. O loʻo i ai se faʻamaʻi e mafua mai i le maualuga o le cholesterol toto, lea e mafua ai le le lava o le okesene faʻamalosia o le toto ma le faʻalavelave o le tino atoa. E le mafai e le tino o le tino ona galue masani, ma o le metabolism i totonu o le mama ua le aoga.

Faailoga o le maʻi

Faailoga o le atherosclerosis o mama faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi. E lua ituaiga o togafitiga o gaioiga o le pulmonary: muamua ma le lua.

Muamua e tupu pe a fai o le mamafa o le mamafa e masani, ma lona luape a sili atu le mamafa o le mamafa i le taga pulmonary. E tusa ai ma fuainumera, o le fomaʻi e sili atu ona taatele i se tausaga mulimuli ane, ae o loʻo i ai mataupu o le faʻamaonia o se maʻi i tagata mai le 35 tausaga.

I taimi muamua, o le maʻi e le mafai ona faʻaalia i soo se auala. O le mea lea, e na o le fesoasoani o meafaigaluega faʻapitoa e maua ai. E toatele tagata latou te iloa le mea o le atherosclerosis o le pulmonary pe a maeʻa ona maua i lenei maʻi. Ma aʻo lumanaʻi ai, atonu latou te le masalomia le atinaʻeina o le faafitauli.

Faʻaaogā le atherosclerosis e mafai ona aʻafia ai le aorta poʻo toto toto o mama. E masani lava ona lagona e le maʻi le tele o le lipoproteins ma le cholesterol e faaputuputu i totonu o puipui o arteries, ona o le mea e tupu aʻe ai le tino, o foliga o fibrous, lea atonu e le o toe mamao.

E lagona e se tagata le tiga i vaega eseese o le fatafata, lea e foliga mai i taimi uma, leai se mafuaʻaga, vaivai. O nisi taimi e le manava le manava, o le tale e osofaʻi ma le manava o le toto e faʻalavelave, paʻu lanumoana ma o nisi taimi e faʻapouliuli ai le uiga o le pusa, e masani lava ona avea ma totoga. Faʻaleagaina le ate, fulafula o vae, faʻalautele veins i luga o le ua ua iloa.

E mafai ona maua le siakiina o le pulmonary e isi tino, talu ai ona o le maʻi o loʻo i ai ona tino aʻafiaga. O nei mea e aofia ai e le gata o mama, ae o le fatu foi, aua o le atherosclerosis e salalau i le fatu maso ma vaʻa toto, gaʻo, mafaufau ma mata, o lea e mafai ai ona tupu faʻafitauli i le tino atoa.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga ma Mafuaʻaga o Atinae

O faafitauli tau le soifua maloloina o le cardiovascular e le o iai na oi latou lava. O nisi numera e fesoasoani i lenei mea. O mafuaʻaga sili ona taatele e fesoasoani i le atiina ae o le atherosclerosis o mama:

  • le gasegase lipid metabolism (maualuga cholesterol ma le LDL),
  • ulaula ma inu ava
  • oona ma le mamafa
  • amio le taua
  • ogaoga maualuga
  • faʻalavelave faifaipea, faʻalavelave popole,
  • maualuga le kulukose, maʻisuka,
  • tagata matutua (aemaise lava tagata ulaula),
  • tulaga taualoa.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o mafuaʻaga o le faʻamaʻi e matua ese lava. O le masani lava, e afaina le tino ona o le i ai muamua o faagasologa o le mumū, o vaʻa ua afaina, pe o le a foliga mai o se faʻalavelave o le maʻi maualalo, mo se faʻataʻitaʻiga, hyperglycemia.

O le maualuga o le toto o le cholesterol e mafai ona oʻo atu ai i le faʻateleina o le mamafa i le aluga o le pulmonary, lea o le a mafua ai foi le fesuiaiga o toto toto. O le lamatiaga o le atherosclerosis o le puipui o le tauagavale tauagavale po o le saʻo e maua ai platelets e faʻaumatia ai i latou.

I tagata, o lenei faʻamaʻi e sili atu ona maua nai lo tamaitai.

Atinaʻe Atinaʻe

O le atherosclerosis o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi. O le maʻi e amataina malie. Muamua, o se lipine lipine e aliali mai, ona avea lea o se faʻailoga mataʻutia, ona avea lea ma se mea e maua ai le atherosclerotic, ona le mafai ai lea ona faʻamalosi, ona tupu aʻe ai lea o faailoga o le matelaina.

I le taimi muamua veins ma arteries o le tino. O pa puipui o le toto e suia ai o latou fausaga ona o le mamafa, lea e mafua ai le saoasaoa o le toto. I le taimi o le suʻesuʻeina, ua iloa ai pe faapefea ona faaleagaina le pito i luga o le tino ma le toto. I totonu, o tamai toto, o loo lolomiina i luga o puipui, ma faateleina ai le gaogao o sela maso. I le taimi lea, o le atigi atigivae e amata ona maua ai enzymes, faʻamaloloina i latou ina ia mafai ai ona talepeina mea leaga o le gasegase le talafeagai, ona aveese lea mai le tino.

Lona lua tulaga atherosclerosis o le mama e atiina ae pe a tele naua mea e afaina, ma e le lava le enzymes e talepe ai mea uma, o le a afaina ai oloa gaosi i puipui o arteries ma veins. E le gata i totonu o totonu o vaa, io latou foliga, e tupu aʻe ai musika mumu, lea e aʻafia ai lipids. I le foliga vaaia i luga o vaa, o loʻo vaʻaia ai nofoaga o gaʻo gaʻo.

I le isi laasaga, i le mea e maua ai gaʻo, o loʻo faʻapipiʻi ai le gaʻo, pe a maeʻa ona maua ai ni laupepa filogia, lea e poloka ai le lumenia o vaa.

Fa fa vaega atherosclerosis e faʻaalia ai le tele o laulau, e mafua ai ona afaina ai vaa, faʻaitiitia le toto toto, o le mea lea o loʻo amata ai ona le faʻaaogaina tino uma o le tino.

Lima lona lima e mafua mai i le faaleagaina o puipui o toto toto o vaega eseese o le matuia, e latalata i le coronarosclerosis - o le faateleina o le fesoʻotaʻiga o mea o loʻo maua i le fatu.

Faʻailoga

O le suʻesuʻega o le atherosclerosis e faʻavae i luga o le iloa lelei o le faʻamaʻi i laʻasaga maualalo maualalo. O le laina faavae o le toto cholesterol toto. Afai o lenei faailo e sili atu le umi nai lo le masani, o le tulaga lamatia o le atherosclerosis e maualuga tele. O le mea lea, e fautuaina le faia i taimi taʻitasi o suʻega mo le lipeta metabolism. O le faavae lenei o suʻesuʻega.

Afai o le auiliiliga na faʻaalia ai le le atoatoa o le lipid ma o loʻo i ai le tiga i totonu o le mama ma le fatu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. I le taimi muamua, e mafai ona avea ma se fomaʻi togafitiga o le a faia se suʻesuʻega lautele ma iuga o le lipid profile. E tatau i le fomaʻi ona mataʻituina le iris o le mata, lea e aliali ai se atherosclerotic mama, lea e faʻaalia ai le tele o mea na maua i le toto o le LDL (bad cholesterol). O se liʻo i le pito i fafo o le iris o le lanu paʻepaʻe paʻepaʻe. Ona suʻesuʻeina lea e le cardiologist le pusa e iloa ai se suiga o le lanu paʻu.

E ono manaomia suʻesuʻe loloto. Mo lenei mea, e aoga le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi faapitoa (o le a taʻuina atu e le fomaʻi poʻo fea se tasi). O nei mea e aofia ai faʻamatalaga, faʻamatalaga o le fatu ma mama, x-ave, suʻesuʻega ole aluga o le pulmonary ma faʻaaogaina ai le eseesega ole ala. Ae o le auala aupito sili ona vave ma sili ona saʻo mo le mauaina o se maʻi o le a faʻaaogaina le faʻatalanoaga.

Togafitiga ma le puipuiga

Afai e faia le suʻesuʻega ao leʻi oʻo mai uluaʻi faailoga, e faatonuina e le fomai mo togafitiga meaai meaai. O lona uiga o le le aofia ai o meaai e faateleina ai le cholesterol i luga atu o le mea masani mo tagata, faʻalauteleina le taumafa o meaʻai e maua ai le fiber, polyunsaturated fatty acids (iʻa gaʻo), faʻaitiitia le masima o le laulau ma meaʻai gaʻo (paluga, suti).

O sea taumafataga e faʻatulagaina mo se vaitau e tolu i le ono masina. I le taimi lava e tasi, e fautuaina oe e toe faʻaleleia lou olaga, taofi masani leaga, ma auai i taʻaloga. O le a faʻaitiitia ai le cholesterol i le 10-20% ma faʻaitiitia ai le fua faatatau o faafitauli o le tino. E le mafai ona togafitia i le atherosclerosis naʻo meaai, sei vagana ai masani leaga ma taaloga. Metotia o vailaʻau ma togafitiga sili atu ona mamafa e mafai ona manaʻomia mo le taotoga.

Afai, pe a uma le ono masina, e le aoga le togafitiga o meaʻai, e faatonuina e le fomaʻi fualaau, e aofia ai vailaʻau faʻasaina:

O le vaega muamua e aofia ai Lovastatin, Simvastatin, Pravastatin, le lona lua - Cholesterol, le tolu - Lopatin, Lipanor, Gemfibrozil ma isi. Latou te faʻaitiitia le cholesterol o le toto ma faʻalautele ai le gaioiga o le tino.

E mafai ona faʻaaogaina e togafitia togafitiga faa-tagata. O faʻafefiloi o meaola eseese, o meaʻai, teuteuga lelei e faʻamalieina ai ni faʻafitauli iloga o le faʻamaʻi, e fesoasoani foi e faʻaitiitia le cholesterol toto, aʻo aumaia sina faʻaleagaina o le tino o le tagata.

E taua i taimi uma le manatua o togafitiga sili mo le faʻamaʻi o le puipuia lea o lona atinaʻe. I le mavae ai o le 35 tausaga, e manaʻomia e tagata ona mataʻituina a latou meaʻai ma ola.

E sili ona lelei le fetuutuunai o lau meaai e aunoa ma le 'aina o le tele o meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i le meaʻai ma le maualuga o le cholesterol. Sport e atiina ae se tulaga masani faaletino, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, aveese le mamafa o le mamafa. O lea la e taua tele se olaga ola malosi. Aafiaga leaga i le tino ma faateleina ai le lamatiaga o atherosclerosis masani leaga. E sili atu le tuʻuina atu o le ulaula tapaa ma inu ava malosi, pe le faʻaleagaina, tausia lou tino maloloina.

O le a le aorta?

O le aorta o le toto o loʻo tafe toto i totonu o le tino o le tagata, lea e sili ona telē o le lumen.

O lenei aluga e afua mai i le taumatau tauagavale o le toto o le fatu, ma pe a uma ona susulu e alu i totoga uma.

Aorta e aofia ai ona matagaluega e lua:

  • Le amataga o le vaomalo. O faʻamaʻi ese mai i lenei vaega, o loʻo tuʻuina atu le pito i luga o le tino o le tagata ma le vai ola. O vailaau ia o le potu o le tino, o vaʻa e tuʻuina atu le toto i le faiʻai, o laʻau e fafagaina ai lima o le pito i luga ma ipu o loʻo tuʻuina atu totoga o le pusa. E le gata i lea, mai le pito i luga, e i ai se gaʻo tele e pasi atu i le manava o le manava ma fafaga ai totoga uma o le toto i le toto,
  • O lālā o le aorta pito i lalo i ni vaega se lua i le aluga o le heiac agavale ma le taulaʻi iliac saʻoe fafagaina le vaega o le pelvic i le toto, ma tuʻuina atu foi pito i lalo i le toto.

O le atherosclerosis e mafai ona mafua ai le sclerose, e aʻafia ai foi le aafia i se isi vaega i luga o le aorta poʻo le suʻeina i nofoaga eseese, e aʻafia uma ai laʻau o le aorta.

Aoric Atherosclerosis

Lisi o atherosclerotic plate i luga o le mata

O le atherosclerosis o le telē tele (aorta) e mafai ona maua i vaega eseese, aua o le aorta o le ogalaau sili ona tele o le toto o loʻo tafe i le tino o le tagata ma aafia ai ona vaega uma.

O vaega autu o le aorita e aʻafia ai le atherosclerosis:

  • Fale matafagae sau mai le valve vaʻa ma pasi atu i le ogaumu o le tauau ma oʻo atu i le ulu,
  • Fale i laloi totonu o le fatafata. O le vasa lenei mai le pito i lalo tauagavale i le faʻailoga o le pusa,
  • Aotic faʻailogafaʻafesoʻotaʻi le vaega maualuga i le vaega o loʻo alu ifo,
  • Aorta abdominale afua mai i lalo o le pepatral diaphragm.

O faʻamaʻi faʻamalosi o mea lilo o maliu e aluese mai le alu ae o le aorta, lea e maua ai le toto i le fatu fatu.

Atherosclerotic faʻapipiʻi papa

O le vaalele e maua ai le toto i le faiʻai, faapea foi le pito i luga.

O vaega pito i lalo e fafagaina totoga mai le vaega pito i lalo o le diaphragm i totoga o le peritoneal.

O le tele o taimi, o le atherosclerosis e aʻafia ai laʻau o le coronary faʻamaʻi ma le cholesterol, ma e masani lava o le localization o faʻamalolala o loʻo i luga o le vateatea i totonu ole pusa.

I le faaopoopo i le nofoaga o le localization, ua vaevaeina le atherosclerosis i ituaiga:

  • O ituaiga o togafitiga e le o le malosi,
  • Sini faʻamaʻi pipisi.

O le atherosclerosis e le faʻamalosi e faʻaalia i le lafoina o pusa cholesterol i luga o vaʻa, ma o le sosoʻo o le faʻamaʻiina o le lipid plaques i luga o le vevela o le choroid.

Afai o le localization o le liona o loʻo i luga o le vailaʻau o le okeni o le fatu, ona tuʻuina lea o tupe paʻu lipid i luga o valve, lea e oʻo atu ai i le faʻamalosia o puipui ma togafitiga i la latou galuega.

O loʻo faʻaputuina foi tupe teu o le Cholesterol i nofoaga o le faʻalauteleina o laʻau i totonu o vaa laiti.

Le atinaʻe o le atherosclerosis

O le mafuaaga muamua mo le atiina ae o le atherosclerosis, e aofia ai le ola, o le solia lea i le tino o le lipid metabolism, pe a maua le lipoproteins maualalo i luga o lipoproteins maualuga, ma se aofaiga tele o triglyceride i le kululalrol molecula.

E maua i totonu ole lipids ole mamafa ole mole mole le choroid, ma o le lipid (cholesterol) sisi e aliali mai i totonu, lea ei ai lona foliga viso ma foliga e mafai. I lenei laasaga o le atiaʻe o le atherosclerosis, e mafai ona faʻamaʻapeʻapeina uma nei papatusi e faʻaaoga ai le togafitiga e aunoa ma le faʻaleagaina o le toto toto.

E le gata i lea, o le lipid plaque e avea ma mea sili ona mamafa, ma faapipii i ai molikoni molioum, ma o se pulu atherosclerotic e amata ona fausia i luga o le aorta.

O le vaa e leai sona aoga, ma o le pusa e tapunia le lumena o le moega lapopoʻa mo le masani ai o le toto e ala atu i ai.

O le lamatiaga o lipid plaques e le gata i le mea moni e mafai ona latou tapunia maeʻa le lumanaʻi ma mafua ai le faʻailogaina, ae faʻapea foʻi ona i ai le malosi e faʻasili ai mai le choroid ma mafua ai ona faʻasalaina o laʻau, e oʻo atu ai i le siakiina o lena okeni o lona gaʻo e aʻafia i le thrombosis.

Vailaau oona

Atherosclerosis, o le tele lava lea o se faʻamaʻi o le tino o le tane, o fafine ua maʻi 4-5 taimi e le tele naua nai lo le sili atu le malosi o feusuaiga.

O lenei togafitiga e masani lava ona mafaufauina o le matua (o le maʻi na maua i le mavae ai o le 45 tausaga), ae o le taimi nei ua sili atu le laʻititi o lenei maʻi, ma ina ua mavae le tolusefulu tausaga, ua maua ai tagata i le atherosclerosis.

O mafuaʻaga e mafua ai faʻamaʻi atherosclerotic o le aorta ma arteries e vaevaeina i:

  • Faʻaliliuga o mea e faʻaaogaina atinaʻe,
  • Faʻaiʻuga e mafai ona faʻaumatia
  • Faʻaiʻuga mataʻutia.

O mea faʻaogaina e aofia ai:

  • O se olaga e le tauagafau e mafua ai le faʻaleagaina i le toto toto,
  • Le lava le aganuu, agaʻi tele meaʻai gaʻo,
  • Faʻavaʻa faʻavalea
  • Natura Nicotine.

Faʻaiʻuga e mafai ona faʻamavaeina i se vaega e ala i le faasaʻoina o faʻamaʻi e mafua ai le ola i le atherosclerosis:

  • Oona tele,
  • Faʻailogaina o le lipid metabolism dyslipidemia,
  • O loʻo maua i le maʻi suka i le endocrine,
  • Maualuga maualuga
  • Iniseti ma viral invasions o le tino,
  • Faʻaleagaina o le tino, lea e tupu i taimi uma.

O mafuaʻaga e le mafai ona faʻaalia ma e le faalagolago i le soifuaga o se tagata na taia e le atherosclerotic maʻi:

  • Vaʻaiga faʻasolosolo faʻasolosolo i suiga o le atherosclerotic i vaʻa o toto toto,
  • Tausaga tausaga ina ua mavae le 40 tausaga.

Faailoga o faʻasologa o le atherosclerotic o nofoaga faʻasao:

Faʻaauau le 'upega tafaʻilagi, faʻapena foʻi ma le faʻaoga o le faʻaogaThoracic vaega o le vasa o le vateateaAbdominal Aorta
Paʻu i totonu o le pusa. Paʻu e tuʻuina atu i le vaega o le tino ma tua i tua o le tauau.O le vaivai i totonu o le fatafata, lagona o le faʻamaʻi o le sternum. O le tiga e tuʻuina atu i le manoa, e pei foi o le tui vavae, vae, ma paʻu i lalo ifo o le ivi.O le vaivai i totonu o le manava, faapea foi ma le tiga i totonu o le manava, ma le faaletonu o lenei okeni.
Tigā ogaoga pe a faʻafefe.Maualuga maualuga o le toto maualuga (aemaise lava le toto toto).Paʻu ma afaina i totonu o le manava.
Tutu i leo.Suʻega o le fatu fatu i lalo ifo o le iʻu i le itu taumatau.Faʻailogaina
O se gau mamafa mamafa, lea e faalagolago i le solia o totoga o meaola.
O le malosi e faaitiitia ai i alii ona o le malolo o le toto i le pelvis.
Fufulu i pito pito i lalo, faapea foi ma le matuia tele o vae.
Faʻanoanoa pe a savali, lea e taʻitaʻia ai le vavalalata.

Afai ole tagata maʻi e le amata togafitiga o le atherosclerosis o siama o le fatu o le fatu fatu i se taimi tatau, e mafai ona oo atu ai i le fatu osofaia o le muso o le myocardia, lea o le a iu i le oti.

Faʻaiʻuga

O se faʻalavelave faigata o le atherosclerosis o nofoaga o le aorta maualuga ma ona lala e tupu mai i le le lava o le toto i totonu o lenei vaega. O le le lava o le toto e mafua ai le le lava o le okesene, lea e mafua ai le hypoxia i totonu o le tino o okeni.

O le Hypoxia e masani lava ona atiae i totonu o le loto, o lenei atinaʻe e oo atu ai i le gasegase o vaega o musika o le myocardial cardiac, lea e afua ai ona oso i le fatu.

Mai le maualuga o le vaega, o le liʻo o le tafe o le toto e amata, ma e faalagolago tele i le tulaga o le aorta, pe a oʻo mai le toto i totoga uma.

Ona o le atherosclerosis o le pito i luga o arteries, e ono i ai faʻalavelave i totonu o okeni e le gata o le pusa, ae o le tino atoa foi.

Mo lenei mafuaʻaga, e le mafai ona e taʻu atu ni taunuuga mo le tino o le atherosclerosis o le aorta, na o le pau lava le mea e mafai ona taʻuina o le latalata atu lea i le tino o le cardiac o le faʻalauiloaina o le papa ma le faʻafefeteina o suiga o maʻa, o le sili atu lea ona lamatia mo le ola o le tagata.

O le atinaʻeina o cardiosclerosis ma suiga o le degenerative i totonu o membranes o arteries e le maalofia e pei o le mafai ona maua ai le fatu o le fatu musika.

Aotic faʻailoga

O le atherosclerosis o le vaalele faʻatasi ma ona lālā e atiina ae i le tele o taimi e pei o le localization o lipid plaques i le vaega maualuga o le tele o le toto o le toto.

Hypoxia, poʻo le suʻesuʻeina o potu faiʻai.

O faʻamaoniga o le le lava o le toto i totonu o gaʻo o le cerebral o le mimilo, le mautonu, moe, po o le le mautonu, o le a mafua ai le vomiting mai le tino.

Faʻatasi ai ma nei faʻaʻailoga, ua faʻaitiitia le le atoatoa o le tagata, o le maʻi gase le mafaufau, lea e oʻo atu ai i le mafaufau ma le faʻaleagaina.

Faiga faʻafefete faʻamalosi.

Le faʻalavelave sili ona faigata o faʻafitauli o le faʻavasegaina o tupe teu a le lipid i luga o le vaalele. O se faʻalavelave faʻaleaga lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le faiʻai o le faiʻai i vaega o le faiʻai.

O faʻafitauli o lenei faʻalavelave o le le mautonu i avanoa, ogaoga tiga i vaega eseese o le ulu, ogaoga tigaina e faʻaleagaina ai le vevela, faʻalauteleina le vevela o le tino atoa, afaina le vevela, e le iloa e se tagata.

E le gata i lea, faatasi ai ma le paʻu, e ono tulaʻi mai le faʻavevesi o matagaluega eseʻese o musika. O le nofoaga o le faoa faamalosi e faalagolago lea i le vaega o le mafaufau e aafia i se paʻu.

O se ituaiga o le stroke e mafai ona leaga. O le faaletonu i le gaioiga o le mea e tautala ai, o le leiloa o galuega faatino o le tino vaaia, o le maʻi o le tasi vaega o le tino, poʻo le tasi o vae, ma le le lava o le faʻalogo i taliga e mafai ona itiiti ifo faʻalavelave faʻalavelave.

Sclerodegenerative fesuiaiga i maʻa o le subclavian ile itu tauagavale ma le brachial trunk, lea e maua ai le faila o le faiʻai i vaega uma o le ulu, ma lala i le itu taumatau pito i luga ma le itu taumatau pito i lalo o le vaa:

  • O le toto e tafe i pito i luga e faʻalavelaveina, lea e mafai ona oʻo atu ai i le siakiina o itu lautele o lima ma faʻaosooso ai le gangrene,
  • O le le talafeagai o le tafe toto o le ua e tupu, lea e le faatagaina ai le masani ai o le tafe toto i le faiʻai.

Faʻafitauli i le toto toto o le ua e tupu, lea e le faatagaina ai le tafe toto i le faiʻai

Thoracic vaega o le alu ifo o le aorta

I le vaega o loʻo sosoʻo mai le sternum, o lala o arteries e alu ese mai le aorta, lea e tuʻuina atu ai le toto i sela o le mama, faapea foi ma fusi o le esophagus.

Afai ei ai se soliga i le toto, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o faʻamaʻi o le tino.

Faailoga o le atinaʻeina o lenei maʻi:

  • Televave le manava
  • Faʻafitauli o le respiratory.

O ia faailoga o le atinaʻeina o suʻesuʻega e mafai ona oʻo atu ai i le paʻi o le totoga o le toto ma e faʻaalia mai i na uiga:

  • O le le lava o le manava e matua malosi lava ma e faaalia ai ia lava i se tulaga toafilemu,
  • Sulu i totonu o mama
  • Lapoʻa, faʻamoemoeina o fusi toto,
  • Palauli lanu o le paʻu,
  • I luga o le mucous membranes, ua aliali mai foi se paolo cyanotic,
  • Ole faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto toto,
  • O le tagata gasegase e matua vevesi lava.

Afai ei ai se soliga i le toto, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o faʻamaʻi o le tino.

Vasega o le abdominal

I lenei itu o le alu ifo o le aorta, o loʻo i ai faʻaupuga faʻalaʻau i vaega nei:

  • Loto
  • Arteries e fafaga ai le toto i le ate,
  • I le taulealea
  • Renault arteries,
  • O vaʻa e tuʻuina atu totoga uma i le vaega o le pelvic faʻatasi ai ma vai ola,
  • Vaʻa vailaau
  • Vaʻa o pito pito i lalo.

O faʻalavelave e mafua mai i le faaleagaina o puipui o arteries o le vaega e alu ifo:

  • O le le atoatoa o le okesene o le inisinia e mafua ai le siakiina o lenei okeni. Faailoga o le fulafula i totonu o le manava, afaina, masani ona maua, tiga ile manava,
  • Faʻalavelave faʻaogaina i le valaʻau. O aʻafiaga o lona faʻaaliga o le tiga i totonu o le manava, faʻafitauli o le digestive, poʻo le maeʻa maeʻa o le faagasologa o le faʻapalapala, o le toto o loʻo i totonu o le nofoa,
  • Faʻauʻau o le Renal. Faailoga o le faʻaalia o togafitiga hyperthermia, ogaoga tiga i le vanu o le lumbar, faʻalavelave, matua ogaoga e alu atu i totonu o le vulu,
  • Faʻaleagaina o le okeni. O faailoga o le amataina o faailoga e talitutusa ma le okeni, ae o loʻo i ai foi faailoga iloga, o nei mea o le toto toto i le urine, ma o loʻo i ai le paʻu mataʻutia i le tele o gaʻo mai le tino,
  • Ona o le leai o se masani masani o le toto i le vaega o le pelvicvaivai, ma le vascular arthrosis e taʻitaʻia ai i le leai o se tamaʻitaʻi i tamaʻitaʻi ma alii,
  • I le le lava o le toto i le pito i lalo,: Faʻanoanoa i vae pe a savali, o le atinaʻeina o le faʻafefete, faʻaitiitia le vevela i luga o vae, faʻalavelave ma le fulafula o pito, mumu i luga o tamaʻi ma vae, aʻafia o tisipesa lautele ma mafai ona faatupuina le gangrene o vae.

Ona o le leai o se toto masani i le vaega o le pelvic, o le vaivai o le tino o le tane ua tupu

Suʻega faʻasalalau

Ole suʻega faʻamaonia ole suʻega e mafai ai e le fomaʻi ona iloa faʻafitauli o loʻo i lalo i le toto:

  • O le faʻaitiitia o le toto e tafe i auala autu,
  • Faʻaitiitia le lumena o le maualuga o le vaʻa,
  • Le i ai o ni atherosclerotic plaques i le faga
  • O le i ai o le toto totoga ma le faʻalelei i totonu o le toto
  • O foliga vaaia i luga o le uaina o le anerysm. E faʻaaogaina metotia o suʻesuʻega faʻasologa (CT) ma le faʻataʻitaʻiga o le magnetic resonance (MRI), e maua ai faʻataʻitaʻiga o vailaʻau oona,
  • Mo vailaʻau faʻasolosolo, radiography ma CT ua faʻaaogaina.

Togafitiga metotia

O vailaʻau faʻasaʻo e faʻamoemoe e faʻamalo faʻamaʻi ma taofi le faʻamaʻi, e leai se avanoa e alualu ai i luma i le lumanaʻi ma puipuia le fesuiaiga o le atherosclerosis i se faiga faigata.

Afai e te amata togafitiga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi, ona mafai lea ona e taofia le alualu i luma o le sclerosis i le tasi, mo le maualuga o le 2 vasega o togafitiga, lea e mulimuli mai le 120 i le 150 aso i le vasega.

A maeʻa le togafitiga autu, e tatau ona faia le togafitiga faʻaleleia, lea e mafai ona tumau mai le tele o tausaga e oʻo i le iuga o le olaga (faʻalagolago i le malosi o le tino e faʻafetaia ai le faʻaputuina o le lipoproteins i le toto).

I laʻasaga uma o le atinaʻeina o arteriosclerosis o arteries, e taua le tausisia o se taumafa le sao o le cholesterol, lea o le a le faatagaina ai le lipoproteins maualalo maualalo e ulufale ai i le tino, lea e mafua ai lenei maʻi.

Afai o le togafitiga o le atherosclerosis e amata i le taimi mulimuli o lona atinaʻe, pe a ufitia lipine lipid e sili atu ma le 50.0% o le lumenesa lautele, ona faatoa mafai lea ona laveaʻi le tagata maʻi i togafitiga faʻapitoa tau taotoga.

O ia pusa e le mafai ona foia ei latou lava ma faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau.

Faʻasolosolo togafitiga, o le metotia o le matelaina o maliu ma le taotoga o taoto, faapea foi ma le auala o togafitiga o le angioplasty, o loo faaaogaina.

Faʻatasi ai ma le gasegase o le vaa, o le faʻaaogaina o le vaʻaia e faʻaaogaina e sui ai le vaʻa na afaina i se tui faʻapipiʻi.

Fomaʻi

vailaʻau faʻamaʻifualaau faasainaigoa o vailaʻau
vaega o le meli fualaau faasainaFaaitiitia le numera o le cholesterol totoFaʻavasegaga Lovastatin
Motoga Rosuvastatin,
· Drug Atorvastatin.
fomaʻi fualaau faasainaFaʻaitiitia le fua o le tino i totonu o le totoTapenaga faʻamalosi
Fafaʻi vailaau,
· Drug gemfibrozil.
suamalie gaʻo faʻamamainaFaʻateleina le metabolism o lipids e tuʻu ai le tinoAcoa thioctic
Vailaʻau o Lynetol,
· O le Polispamine.
endotheliotropic drug groupFafagaina le paʻu o puipui o le aorta ma arteries, ma ia faʻagesegese ai foi le faagasologa o le teuina o lipid plates i luga· O le vailaʻau Policosanol,
Piricarbat medication
· Drug vazoprostan.

Meaai taumafa

Meaʻai maualalo o le cholesterol:

Faaaoga i meaʻaiFaʻesea mai le mana
Vailaʻau FualaauLaʻau mumu, ate
O iʻa ma iʻaMea gaʻo susu - kulimi suamalie, sisi
Laʻau paʻepaʻeVaʻa susu, gaʻo
Fualaau faisua, Fugalaau Fou, Leki ma GreensFuamoa
PorridgeFaʻatau oloa gaʻo

Puipuiga

Polokalame puipuia ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o le atherosclerosis:

  • O le auala autu o le puipuia o meaai,
  • O le musu i vaisu o le nicotine,
  • Aua e inu ava malosi
  • Aveese le le atoatoa o le tino ma amata ona taaalo i taaloga,
  • Aloese mai le atuatuvale
  • Vaavaai le toto maualuga, faapea foi ma le pulea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • O le tau faasaga i le meaʻai o loʻo faifai pea, mo le puipuia ma le togafitiga.

Fuafuaga o le olaga

Faʻatasi ma le taimi e faʻafesoʻotaʻi ai ma le cardiologist, e mafai ona e faʻaumatia faʻamalama o le cholesterol i ni nai masina.

O le totoe o le fomaʻi e faʻalagolago lava i le tagata maʻi lava ia. Afai e te mulimuli i se meaai faifai pea ma ave vailaau o le togafitiga, ona lelei lea o le fomaʻi.

Afai e te le suia soʻo se mea i lou olaga, ma e le faʻateʻa ese ia mea faʻaosoosoga o le atherosclerosis, ona avea lea o se faʻalavelave faigata o le atherosclerosis e ono oʻo atu ai i se faʻataʻi oti.

Faaiuga

O le suʻesuʻega o le aortosclerosis e faalagolago i le nofoaga ma foliga o le maʻi. Faʻamatalaga le lelei mo le siama o le pulmonary muamua. Afai o aʻafiaga e aʻafia ai na o le aorta, o le tulaga ua manatu e mafai ona togafitia i tulaga o togafitiga. Afai e aʻafia vaʻa i totonu o le gataifale ma o le faagasologa e o faatasi ma angina pectoris, e le lelei le fomaʻi.

E tusa ai ma le le atoatoa, pe afai o le togafitiga e manuia, e fautuaina le tagata maʻi ole galuega malamalama. Ae peitai, afai o le aortosclerosis ua salalau atu i vavalaʻau, o le tagata gasegase ua atofaina se vaivaiga, talu ai o le faamai e afaina ai le tino.

O le a le estortosclerosis o mama ma le auala e togafitia ai

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

Aortosclerosis o mama, lea e taua foi o le atherosclerosis, o se faʻamaʻi lea o foliga o le cholesterol, poloka le aluga o le tino ma mafua ai ona vavalalata. O lenei mea e mafua ai faafitauli i le tumu o le mama ma, e tusa ai, o le tino atoa, faatasi ai ma le okesene, e mafua ai le ogaoga o faafitauli, seia oʻo i le amataga o le oti.

O le tele o taimi, o le aortosclerosis e atiina ae i:

  • tagata nonofo i taulaga tetele
  • tagata pe a mavae le 45 tausaga.

Mo tagata, o lenei faafitauli e mafai ona tulaʻi mai i le 10 pe sili atu tausaga na muamua atu nai lo tamaitai, ma tutusa tutusa ma ituaiga olaga.

Mafuaaga ma faailoga o le maʻi

Aortosclerosis o se faʻamaʻi lea, e pei o se tulafono, ua avea ma tasi o faʻamaʻi faʻatasi ma isi ma ua atiina ae e avea ma o latou taunuuga masani. I le avea ai o se tulafono, o faʻamaʻi nei e aʻafia ai le maualuga o le mamafa i totonu o mama.

E ui lava i le mea moni e faapea o le atherosclerosis e masani lava ona faʻavae i luga o faʻamalositino ma faʻamaʻi fatu, e tele mea e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o lenei maʻi.

  1. Aiga.
  2. Faʻaiʻuga pe a uma se faʻamaʻi pipisi.
  3. High cholesterol.
  4. Toto maualuga.
  5. Maualuga maualuga
  6. O le maʻi suka.
  7. Paʻa mamafa.
  8. Tulaga faigata.
  9. Taumafa maualuga gaʻo.

O le atherosclerosis o le mama e masani lava ona atiina ae e avea o se taunuuga masani o le vevela mitral - pe a mamafa le toto i totonu o le loto, e faateleina le toto i luga o mama. O le isi faʻamaʻi e masani ona faʻaosooso ai faafitauli o le atherosclerotic o le emphysema, lea e tupu pe a maʻi le tagata maʻi mai le bronchitis masani. O le fibrosis o le tino e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

O le atherosclerosis o le tino o le tino e iai le tele o faailoga iloga.

  • Le atinaʻeina o le manava.
  • Angina pectoris.

  • Faʻafitauli manava.
  • Faateleina ma osofaʻia osofaʻiga o le maualuga maualuga.
  • Faʻanoanoa ma togi i totonu o le fatafata ma tuʻu ai le intercostal space.
  • Maualuga vaivai.
  • Fuʻa.
  • Tesea.

O laʻasaga o le faʻamaʻi o ni faʻamaoniga e atiaʻe ma suiga i totonu e pei o lenei:

VaegaFaʻapitoa
MuamuaFaʻalavelaveina vaʻa i nofoaga o loʻo tafe toto. Sooga i le va oi latou e faateleina, microthrombi e tupu. I le taimi lenei, e vavalalata ai.
LuaFaʻalavelave faʻalavelave tutupu, o le vavaega suiga e suia ma faʻagata le galue lelei.
ToluPaʻu faʻamaʻi ma isi mea faʻapipiʻi fesoʻotaʻi e atiaʻe.
FaE maualuga le papa, o loʻo i ai le faʻafitauli o le fausiaina o le faʻamalosi, maʻi o le tino i totonu o le tino, le afaina o le loto.
LimaO le tele o vaʻa i le taimi nei ua faʻamaʻatia.

O le a le maualuga o le cholesterol maualuga e ono lamatia mo le tino o le tagata?

Fuainumera Faamauina e faapea o le tele o le oti vave e mafua ai le atherosclerosis. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le vasoconstriction, e mafua ai ona i ai ni faaletonu i le toto, faʻapupulaina ai faʻamaʻi ma fatu fatu. Ae o le a le matafaioi a le cholesterol i lenei tulaga?

E pei ona e iloa, pe a fafaga meaʻai manu, e le gata ina faaputuputu o latou tino i lalo o le paʻu. Latou te aoina foi i totonu o vaa, faia ni atherosclerotic plate e faalavelave i le tafe toto. O se taunuuga, o le mamafa i luga o le fatu e faateleina ma oso ai le mamafa. E pei o le tino, o le tulaga ua faateteleina ma ua atiae le atinaʻe.

O le tuputupu ae o paʻu e fesoasoani i le fesuiaiga o vaʻa toto, necrosis ma foliga mai o le gangrene. E naʻo se vaega itiiti o taunuuga talafeagai o le hypercholesterolemia. O lenei mea matautia e sili ona lamatia mo le maʻisuka, tagata e le mulimuli i se taumafataga ma i ai ni masani leaga. O le mea lea, e tatau i tagata uma ona iloa pe o le a le cholesterol matautia ma le auala e faʻafaigofieina ai lona maualuga.

O le a le cholesterol ma pe o le a le masani

Cholesterol o se ester o mea gaʻo. E gaosia ma gaosia i le ate. Faatasi ai ma meaai, naʻo se vaega itiiti o le meaola e ulu atu i le tino.

I totonu o se fusi, o le tuufaatasiga o le tino o loo i ai i lipoproteins ma cholesterols. LDL o le lipoprotein maualalo. Latou te faʻaleagaina le cholesterol. O loʻo tuʻuina le mea i luga o puipui puipui, ma faʻaitiʻitia ai lo latou lumena.

HDL - o lipoproteins maualuga. E aoga mo le tino, aua latou te puipuia le fausia o ni atherosclerotic plate.

E ui i le leaga o le LDL, o galuega masani a le tino e aunoa ma le mafai. Taʻiala o le cholesterol:

  1. o se faʻavae faʻavae o sela faʻamau,
  2. e auai i le galuega o sulu, o le fausiaina o fiva,
  3. ua tuʻuina atu le faʻasinomaga o le faʻamalosi o meaʻai ma le pipiʻi,
  4. lipid metabolism e le mafai pe a leai,
  5. vaega o vitamini gaʻo gaʻo ma hormones,
  6. saunia le toe gaosia,
  7. liliu mai le la i le vailaʻau D,
  8. puipuia le toto mumu mūmū mai toxins hemolytic,
  9. o se vaega taua o le faagasologa o le faapaleina o talo,
  10. faʻaleleia le gaioiga o suʻega o le serotonin, e nafa ma le faʻaalia o lagona o le fiafia ma le fiafia.

Mo le tino ia maloloina, ma mo lona tino atoa ina ia galue atoatoa, o le paleni e manaʻomia ile HDL male LDL. O le fua o le cholesterol i totonu o le toto e faalagolago i le matua, kenera ma uiga o le tino. O le mea lea, i fafine aʻo maʻitaga, o le maualuga o le vailaʻau e sili atu ona maualuga, e fesoʻotaʻi ma le toe faʻaleleia o le tala faʻasolopito.

O le masani o le aofaiga o le cholesterol mo se tagata ei lalo o le 25 tausaga le matua e 4.6 mmol / l. O se faailoilo talafeagai mo alii mai le 2.25 i le 4.82 mmol / l, mo tamaitai - 1.92-4.51 mmol / l.

I le matua, e mafai ona suia le masani, mo se faataitaiga, i le 40-60 tausaga, o se maualuga mai le 6.7 i le 7.2 mmol / l e taliaina.

Mafuaaga ma faailo o le hypercholesterolemia

E tele mea e mafai ona faʻaititia ai le tele o le LDL i le toto. O le mafuaʻaga autu o le faʻaaogaina o meaai e aofia ai gaʻo fesuiaiga e afaina tele ai le fatu cardiovascular.

Ua maualuga le maualuga o le Cholesterol ma le le lava o le tino. O le leai o se faʻalavelave e faʻagesegeseina ai faiga faʻavaomalo ma fesoasoani i le faʻaputuina o le LDL i totonu o vaa. I le lumanaʻi, e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le aʻafiaga o le hypercholesterolemia e faʻateleina i le faʻaaoga masani o nisi fualaau faasaina. O nei mea e aofia ai le vailaau faʻamalosi, mana fanau ma corticosteroids.

O le isi mafuaʻaga e mafua ai le sili atu o le gaʻo gaʻo e maua i le talo i le ate. O le faagasologa e atiaʻe faasaga i le talaaga o viral infections, ava malosi ma le faʻaaogaina o fualaau oona.

Isi mea e fesoasoani i le faaputuputuina o le LDL i le toto:

  • afaina
  • siama i le thyroid horron,
  • genis predisposition
  • gout
  • toto maualuga
  • vaisu (faʻaaogaina o le ava malosi ma ulaula),
  • uluaʻi faiva
  • popolega faifai pea
  • faʻamaʻi fatu
  • measina megaloblastia.

O faʻasolosolo faʻamaʻi o le toto, gasegase o le rūmatoid, faʻamalo o le tagata lava ia, o le kanesa prostate, Werner syndrome ma le maʻi pipisi e mafua ai ona maua i le cholesterol matitiva. E oo lava i le tau e aafia ai le maualuga o LDL. O le mea lea, i tagata nonofo i itu i saute, o le maualuga o le gaʻo-pei o le tino i le tino e sili atu le maualuga nai lo tagata e tafe i le itu i matu.

O le faaputuga o le cholesterol e taʻitaʻia ai le maʻisuka. Ma o le maualuga o mea afaina e faalagolago i le matua ma le kenera. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le a sili atu ona pagatia tagata i le hypercholesterolemia, ma o tagata matutua o loʻo faʻaititia le gasegase, o le mafuaʻaga lea e faigofie ai ona ulu atu i luga o latou puipui.

E mafai ona e fuafuaina le i ai o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto i le fale, pe afai e te gauai i se numera o faailoga. Faatasi ai ma le faaputuputuina o se mea-gaʻo i totonu o le tino, o le tiga e tupu i pito i lalo ma le ua, puupuu le mānava, angina pectoris, migraine, ma le maualuga.

Xanthomas e aliali i luga o le paʻu o le tagata maʻi. O lanu lanu samasama o loʻo siomia ai mata. Isi faailoga o le hypercholesterolemia:

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  1. fomaʻi faʻamaʻi,
  2. mamafa tele
  3. loto vaivai
  4. faʻalavelave i le faʻaogaina o meaʻai,
  5. fualaʻau suamalie
  6. vailaau vaaia ma le malepe o toto toto.

Harm cholesterol mo le tino

O le a se mea e ono lamatia ai le tele o le LDL? A oʻo i luga o le mea e masani ai le cholesterol masani, e atiaʻe le atherosclerosis, lea e faʻapupulaina ai le paʻi o le stroke poʻo le fatu fatu. O lenei mea e foliga mai e mafua mai i le faaleagaina o le fulafula e maua ai le myocardium ma le atherosclerotic plate.

Afai o le a gaʻo le vaʻa toto, o le a lava le ulu o le toto ma le okesene e le oʻo i totonu o le fatu. O le auala lenei e atiina ae ai cardiosclerosis, lea e maua ai vaivaiga i le maʻi, o le fatu o le fatu e le mautonu, ma o le moe o loʻo aliali mai.

Afai e leʻi maua i le taimi tatau le faʻamaʻi, ona tupu ai lea o tiga i totonu o le fatu ma fomaʻi IHD. Ischemia e lamatia tele i le mea lea e tau atu ai i le paʻu poʻo le fatu oso.

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o le hypercholesterolemia o le fesoasoani lea i foliga o atherosclerotic plate i totonu o vaʻa o le faiʻai. O se taunuuga o le le lelei o meaai a le tino, ua galo ai se tagata, ua mafatia o ia i ulu o le ulu, ua faapogisaina pea i ona mata. Afai o le atherosclerosis o le faiʻai e faʻatasi ma le maualuga maualuga, o le mea e ono tupu i le atiaʻe o le stroke e faʻaateleina i le 10 taimi.

Ae o le tele o lamatiaga o le soifua maloloina e faapea o pusa atherosclerotic e tele lava ina saofaga i le vaeluaga o le va. Ma o lenei mea ua afaina i le oti, ma e fesoasoani e fesoasoani ai i se tagata i na o le 10% o mataupu.

Afai e te sili atu i le masani o le cholesterol i le toto, ona oʻo lea i le tele o isi faaletonu e mafai ona atiaʻe,

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • maʻi faʻasolosolo o le ate ma meaola faʻafefete,
  • maʻisuka nephropathy,
  • angina pectoris
  • pulmonary embolism,
  • loto vaivai

Faʻafefea ona faʻamaopoopo le cholesterol

Hypercholesterolemia e tatau ona togafitia lelei. Afai e taua tele le cholesterol, e faaitiitia i lalo e te manaʻomia le fefaʻatauaʻiga i se fomaʻi o le a ia faʻatau togafitiga fualaau. O fualaau faʻasaienisi mo le atherosclerosis o fuainumera, siama acid eleʻele, fibrates, inhibitors ACE, vasodilators ma Omega-3 acids. O le Alpha lipoic acid ua faatonuina foi.

E le gata i le ave o fualaau, gaioiga faaletino ma lalaga i fafo o le a fesoasoani e faaitiitia le lamatiaga o le LDL cholesterol. E tutusa lava le taua o le lafoaia o mea ua fai ma vaisu, aloese mai le atuatuvale ma vave togafitiga faamai o fatugaʻo, ate, mama, fatu, pancreas.

O meaai talafeagai o le a fesoasoani foi i le maualalo o le cholesterol levels i le toto. Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, e tatau ona aveese mai le meaai:

  1. meaola manu
  2. sipuni
  3. suamati
  4. oloa faʻapipiʻi
  5. meaai falai
  6. tao tao,
  7. kofe
  8. piko.

E fautuaina e 'ai meaʻai e mafai ona maualalo ai le cholesterol. O nei meaʻai, kāloti, sana, suauʻu po o falaoa ulaula. E le gata i lea, o le maʻisuka ma le atherosclerosis e tatau ona aofia ai fualaau suamalie, garlic, avocados, seaweed, apples and legumes in the diet.

O faʻamatalaga e uiga i tagata ei ai faafitauli ma le fatu cardiovascular ua faʻamaonia ai le aoga o le faʻaaogaina o le suauʻu ua faʻafefiloi. O le oloa e mauoa i gaʻo gaʻo, lea e faʻatonutonu ai le fua o le LDL i le HDL. Ina ia maualalo le cholesterol, ua lava lea e faʻaalu pe a ma le 50 ml o suauʻu i le aso.

Pasili, lea e aofia ai le fiva o meaʻai e faʻamamaina ai le manava, o le a fesoasoani e faʻaitiitia le hypercholesterolemia. E oo lava i le tau faasaga i le cholesterol leaga, e faʻaaogaina ai anufe anufe. O masofololoa ei ai se natura masani lea e faʻasaʻoina le lipid metabolism.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Fofo faʻapitoa

I uluaʻi laʻasaga, faʻatasi ai ma suʻesuʻega taimi, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamālōlōina e faʻaaoga ai vailaʻau faʻaleaganuʻu.

Aʻo leʻi faʻaaogaina soʻo se oloa, e taua tele le faʻatalanoa ma se tagata poto faapitoa ina ia aua neʻi mafua ai aʻafiaga ma aʻafiaga leaga mai le tino.

Faʻamatalaga vave tagata e fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol:

  • O le asiasiga i aso taitasi o le 3 sipuni tele o le olive poo le suauʻu manogi,
  • O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalositino, aemaise lava le sophora Iapani, o le a aʻafia ai foʻi le tulaga o le gata o le pulmonary vessels, ae o le tino atoa. Faʻaaoga vasega fautuaina. Ina ia saunia, sasaa se ipu malamalama o le vaovao ma le afa lita o vodka. Alu e tuʻu i se mea malulu mo vaiaso e tolu. E tolu taimi i le aso e fafagaina ai, ae leʻi 'aʻai, tasi sipuni sipuni. O le vasega e tolu masina,
  • Le faaaogaina o le meli. Mo le saunia o le oloa, olive olive, sua o le lemon ma le meli ua tuufaatasia i le tutusa tutusa. E fautuaina le faʻafefiloi ina ia faʻaaogaina i le aso, i le taeao ao leʻi faia muamua le taumafataga,
  • O se mea lelei o le faʻamalolo o le sua pateta, lea e fautuaina ina ia sasaina i taeao uma ma 'ai i luga o se manava gaogao,
  • O se oloa sili ona lelei e faʻaaogaina togafitiga arteriosclerosis o le keleka. O le sili ona faʻaaogaina o le sauniuni lea o ituaiga uma o gaioiga. E tatau ona e tatu se tasi ulu o le keke ma se lemoni laititi. A maeʻa ona faʻafefiloi meaʻai, faʻatumu i le afa lita o le vai ma alu mo aso e fa. E tatau ona faʻaaoga le lua punetini i taeao uma,
  • Mai le tiga o le maʻi e masani ona faʻatasi ma le faʻamaʻi, e fesoasoani fesoasoani o fatu. O se sipuni sipuni o fatu e sasaa i totonu o se ipu vai inu. e tatau ona faʻaaoga faʻafa taimi i le aso mo se sipuni sipuni,
  • Afai e maua e le tagata maʻi se faʻavevela vevela poʻo faʻafitauli i taliga, e mafai ona faʻaaogaina le melissa. Faʻafetai i lona manogi manogi ma lona tofo, e mafai ona inu lona susu i le lauti i le tele o taimi i le aso,
  • Netele baths o se auala aoga e faʻafefe ai le atherosclerosis. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se upega fou, lea e tuʻuina i le taele ma sasaa i le vai vevela. A maeʻa sina taimi, faʻavaivai le vai i se mafanafana vevela ma tuʻu ifo i le vae paʻu mo le afa itula. O lenei faiga e tatau ona toe faia i isi aso uma.

Ina ia faatelevave le taua faasagatau i le atherosclerosis o mama, e mafai ona faʻaaogaina meaʻai ma vitamini.

Atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i se vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga