O le a le mea e tatau ona maua mo le maʻisuka maʻi mo le saoloto

Faatasi ai ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le fesili i le maua o faamanuiaga e matua taua lava. O tagata maʻi e manaʻomia le togafitiga faifaipea o le faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le toe faʻaleleia i le tulaga o faʻafitauli.

E toʻatele tagata e popole e uiga i aoga o le maʻisuka. A uma, o le maʻi e masani lava. Inisalini e faalagolago i le tino ma le muamua ituaiga o gasegase manaia. I le maʻisuka ituaiga 2, o maʻi e le faalagolago i le inisalini.

Tulafono lautele mo manuia lautele mo le maʻisuka

O tagata gasegase uma e maua i se gasegase gase ei ai le aia tatau e maua ai vailaau faʻasaina ma le faʻaaogaina o le hypoglycemic mo le saoloto. E tutusa foi le faaaogaina i tui o le insulin ma le siakiina o fasi pepa mo le fuaina o le maualuga o le toto - latou te tumau mo le masina.

Afai o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ei ai se faʻafitauli o le tino, maua se penisione ma se afifi lautele, ona i ai pea le avanoa e teena ai lenei mea e fiafia ai e totogi tupe. Ae e taua le mafaufau aʻo leʻi faia se filifiliga, ona e le ono mafai ona aofia ai tau o loʻo faʻaalu i luga o vailaau talafeagai uma, faapea foi ma le tele o auala e manaʻomia mo i latou oe mamai i se maʻi mama.

A maua le maʻi suka i le maʻi

O se tagata maʻi i le ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona i ai se le atoatoa e tusa ai ma nisi tulaga maʻoti.

  1. O le matafaioi na faʻaalia i le faʻaalia o suiga e uiga i faiga eseese e fesootaʻi ma le faʻamaʻi - muamua lava, e faʻaoga lenei i le endocrine system.
  2. Faʻatapulaʻaina le maʻisuka, o le avanoa e saoloto ai, pe a le mafai e le tagata maʻi ona galue ia te ia lava, galue malosi atoatoa.
  3. Afai e manaomia e le maʻisuka le tausiga.

I le iloiloina o ia tulaga, e mafai ona faʻavaeina se tasi poʻo le isi tikeri o le le atoatoa i se tolu mafai ona maua i le maʻisuka. O le iʻuga, e maua e le tagata maʻi le tikeri tatau ole aoga o le le atoatoa. Atonu o se vailaau poʻo se faʻaitiitiga i pili aoga. Mo se maʻi o loʻo i ai le ituaiga lona lua poʻo le ituaiga muamua o le maʻisuka e tatau ona faamauina e avea o se tagata e le atoatoa le tino ona o se maʻi gasegase, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu se faʻamatalaga faapitoa i pulega talafeagai.

I se tulaga lautele, o le le atoatoa e tuuina atu ia i latou ei ai le maʻisuka ituaiga 1. O le mea o lenei ituaiga o faʻamaʻi pipisi lea e masani ona oʻo atu ai i suiga le lelei. E moni lava lenei mea mo tupulaga talavou. I le mataupu pe afai e le mafai ona gaoioi le tagata maʻi ma galue ia te ia lava, e sau se tagata faigaluega lautele ia te ia.

O a tulaga o loʻo maua ai e le maʻisuka se le atoatoa o le kulupu 1

  1. Afai ei ai le retinopathy, ma eo mai faatasi ma le leai o se faʻaaliga, faatasi ma mata uma e lua.
  2. Faʻatasi ma le neuropathy, pe afai e mataʻituina le ata tele poʻo le maʻi pipili.
  3. Faʻatasi ai ma mafaufauga mataʻutia o le mafaufau i tua o le atinaʻe o le encephalopathy.

E le gata i lea, o le vaega 1 e tofia i na gasegase o loʻo i ai le togi fatu 3. Gangrene o pito pito i lalo e tatau ona faaopoopo i le lisi. E tutusa lava mo le maʻi o le maʻisuka. Faʻatasi ai ma tuʻutuʻuga faʻapitoa, toe faʻalavelave, o le vaega muamua o le le atoʻatoa le malosi o loʻo iai foi.

O afea e maʻi ai le maʻisuka i le vaega lona tolu

O lenei vaega e mafai ona maua mai e se tasi o lona faʻamaʻi e malu pe faʻalelei. O le vaega lona tolu o le le atoʻatoa le malosi o loʻo tuʻuina i le tulaga o le le lelei o faiga o se natura laiti, pe a oʻo i le iuga o le a le mafai e le maʻisuka ona atoatoa ona auauna atu ia te ia lava - o loʻo i ai tapulaa i lenei tulaga. E faʻaoga foi lenei i le faʻatinoga o galuega - o le tagata maʻi e le mafai ona galue atoatoa.

Faʻamanuiaga mo maʻi mamai

Mo i latou ua pagatia i se maʻi mama o soʻo se ituaiga, oe ua le atoatoa i le taimi e tasi, o loʻo i ai ituaiga eseese o fesoasoani eseese. E le afaina po o le a le mafuaʻaga na tupu ai le le atoatoa. O lenei:

  • toe faʻafoʻi maʻi
  • fesoasoani faafomaʻi
  • faia o tuutuuga talafeagai mo galuega ma suʻesuʻega,
  • puipuiga o fale
  • fesoasoani.

Faʻapitoa mo le maʻisuka mo tagata ei ai manaoga faʻapitoa e aofia ai le saolotoga i femalagaaiga i le lautele ma le felauaiga i le lotoifale. I totonu o le lisi e tatau ona faʻaopoopoina le toe faʻaleleia i totonu o le fale faʻapitoa i le tausaga, faatasi ai ma se pasese malaga.

Faamanuiaga mo tamaiti mamai


O le maʻisuka o se faafitauli matuiā lea o le tagata, ma e moni o le sosaiete atoa. Mo pulega a le malo, o le puipuiga o le soifua maloloina ma agafesootai o ia ituaiga tagatanuu e tatau ona avea o se gaoioiga faamuamua

O ai e tatau

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le endocrin, o le solia o le gaʻo o le kulukose e le tino ma, o se taunuuga, o lona maualuga tele o le toto (hyperglycemia). E atiina ae ona o le le atoatoa po o le leai o le insulin.

O faʻamaʻi sili ona mataʻutia o le maʻisuka o le faʻaitiitia o le leiloa ma le fia inu pea. Faʻateleina o mea taumafa o le urine, o le fia taumafa, o le paʻu o le mamafa e mafai foi ona matauina.

E lua ituaiga o faʻamaʻi. O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu ona o le faʻafanoga o sela o le pancreatic (o lona vaega endocrine) ma e oʻo atu ai i le hyperglycemia. Malosiaga o le hormone e manaomia i taimi uma.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le taatele ma e tupu i le 90 pasene o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E masani lava ona atiaʻe i luga o le mamafa o tagata.

I le taimi muamua, o le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i meaai ma faamalositino. I se taimi mulimuli ane, o fualaau oona e faʻaaoga. O togafitiga aoga e le o iai. I le tele o tulaga, e faʻamavaeina faailoga, ae le o le faʻamaʻi lava ia.

O le i ai o le maʻisuka e le o se mafuaʻaga e faʻaalia ai le le atoatoa. E naʻo le i ai o le solia o le eseese o tikeri i le endocrine.

Au uo pele! O le tusitusiga o loʻo talanoa e uiga i auala masani e foia ai mataupu faaletulafono, ae o mataupu taʻitasi e taʻitasi. Afai e te fia iloa pe faapefea foʻia lou faafitauli - faʻafesoʻotaʻi le faufautua:

APPLICATIONS MA KAUPAPA E MAFAI ONA MAUA 24 ASO MA LE LELEI I LE ASO .

E vave ma NO !

Mai le taimi o le suʻesuʻega, e tusa ai ma le tulafono a le mālō tele, o le tagata maʻi ua faʻamaonia le aia i le tausiga o le soifua maloloina.

O loʻo tuʻuina atu

I le tulafono, o faʻamanuiaga nei e faʻalagolago i le maʻisuka ituaiga 2 o maʻi gasegase e aunoa ma ni faʻafitauli faʻapitoa: tuʻuina atu o fualaau faasaina, totogiina o tinoitupe ma toe faʻaleleia.

O sini o le puipuiga lautele o tagata gasegase o le faia lea o tulaga talafeagai mo le olaga ma puipuia le soifua maloloina.

Vailaau

E tusa ai ma le tulafono, e tatau i tagata gasegase ona tuʻuina atu e aunoa ma se totogi i vailaau ma masini e mataʻituina ai:

  • Inisinia maualuga maualuga (pe afai e faailoa) ma a latou pulega,
  • fualaau faasaina e maualalo ai le suka ma puipuia ai faafitauli,
  • o le suʻesuʻeina o le tagata lava ia mo le fuafuaina o faʻamaoniga o le kulukose, suka, vailaau
  • filifiliga o inisalini i luga o fautuaga a le fomaʻi aoga (pe a manaʻomia).

Puipuiga lautele

I le faaopoopo atu i vailaau e leai se totogi, o tagata gasegase e iai ituaiga faʻamaʻi lua e agavaa i:

  • le aia tatau i auaunaga faʻapitoa i setete ma faʻalapotopotoga,
  • aʻoaʻoina o faʻavae o taui faʻamaʻi,
  • Inisiua soifua maloloina
  • faʻamautinoa le tutusa o avanoa i vaega uma: aʻoga, taaloga, galuega faʻapolofesa, le mafai ona toe faʻaleleia,
  • faʻalauteleina o agafesootai, fetuunaiga,
  • 'auʻaunaga faʻalesoifua maloloina mo tamaiti ei lalo o le 18 tausaga le matua mo mafuaaga faʻapitoa,
  • le avanoa e teena ai auaunaga faafomai ma agafesootai.

Taiala faaletulafono

O le tulafono o loʻo mulimuli mai e avea ma faavae mo le tuʻuina atu o faʻamaoniaga faʻapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka:

  • Tulafono a le Feterale "I le Puipuiga Faʻapitoa o Tagata ei ai Manaoga Faapitoa i le Russian Federation",
  • Art. 2 Tulafono a le Feterale o le 12.12.91 "I le nofoaga e aoina ai",
  • Poloaiga a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo Rusia Numera 208 i le 2.07.98,
  • Tulafono a le Feterale "I Penisione a le Setete i le Malo o Rusia",
  • Art. 19 o le Poloaiga a le Minisita o le puipuiga Nu. 260, 1987,
  • PP Numera 901 o le aso 27 o Iulai, 1996 "I le tuuina atu o penefiti mo tagata ei ai manaoga faapitoa ma aiga ei ai tamaiti ei ai manaoga faapitoa, mo le tuuina atu o fale, totogiina o fale ma mea aoga",
  • Art. 6 o le Tulafono a le Rusia o le 18.10.91 "I luga o Tupe Maua i le Malo o Rusia".

E le gata i lea, o le tele o galuega faʻaloia o matagaluega faʻapitoa e faʻatatau i vaega eseese o le olaga e faʻaaogaina foi.

O maʻisuka uma lava, e tusa lava po o le a le ituaiga o maʻi, e tatau ona maua avanoa i faʻamatalaga e uiga i mea aoga ma faʻamaonia o loʻo tuʻuina atu i le setete.

Faʻamanuiaga e faʻavae i le ituaiga o maʻi suka

Mo i latou e maua i le maʻisuka, o fautuaga uma a fomaʻi ma suʻega e saunia e aunoa ma se totogi. I le avea ai o se faʻataʻitaʻiga o se nofoaga tutotonu o suʻesuʻega e mafai ai ona e maua se fesoasoani tatau, e mafai ona e taʻua le Nofoaga Endocrinology i le Moscow Medical Academy.

E le gata i lea, ua aiaia ai:

  • totogiina o vailaau tatau ma meafaigaluega mo suesuega ma suʻesuʻega,
  • 50% le totogi i luga o pili aoga,
  • penisione
  • mo tamaitai, faʻatagaga matua mo le tolu vaiaso.

O le tele o vailaʻau e fuafuaina e le fomaʻi, o le galuega a le tagata maʻi o le asiasi atu ia te ia i taimi uma ma maua ni vailaʻau e tusa ai ma faʻamaumauga. Ina ia mafai ona suʻesuʻeina, e tusa ai ma le tulafono, e mafai ona e maua se tuusaunoaga mai galuega poʻo suʻesuʻega.

I le faʻaopopo i le faʻataʻitaʻiga masani o le thyroid gland ma le ate, e mafai e se tasi ona siaki le vaʻaia, o le gaioiga o le tino ma le fatu. I le faʻaopoopoga i faʻamanuiaga lisi, e fuafua i le ogaoga o le faʻamaʻi, o loʻo i ai isi mea faaopoopo.

Mo le ituaiga 1

O le faʻamaoniga lava ia e le o se mafuaaga mo le le atoatoa. O se vaega o le faaletonu o le endocrin (lē mafai ona galue i le tagata lava ia) e manaʻomia. Faʻalagolago i nei uiga, o se tasi o vaega e tolu e le atoʻatoa le malosi, ua faʻamautuina, lea e aafia ai le aofai o penefiti ua maua.

Faʻatasi ma le mea e sili ona faigata - o le vaega muamua, e mafai e se tagata ona maua se glucometer ma auala mo le fuaina o le suka e aunoa ma se totogi. O le a sili atu le maualuga o faamanuiaga mo le soifua maloloina, mo se faataitaiga, o le penisione atoa o le ola mo le maʻisuka o le ituaiga muamua - 9,919 rubles, ae o le ituaiga lona lua - 4,959 rubles, ma le tolu - 4,215 rubles, o le tinoitupe faalemasina - 3,357, 2,397 ma le 1,919 rubles, .

Inisalini faalagolago i le maʻisuka

O le faʻalagolago ile insulin e masani lava o le ituaiga muamua o le maʻisuka. O faʻamaʻi ma lenei faʻamaʻi ua tuʻuina atu i le masina le masani o fasi siaki faʻapitoa e iloa ai le aofaʻi o le suka i totonu o le toto, tui tui ma le suka. Nai lo lena, e mafai ona e faia se taui faaletino, ae o le a le mafai ona aofia ai uma tupe faʻaalu mo togafitiga.

Inisalini faʻasaina le maʻisuka

E leai ni faʻamanuiaga faʻapitoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka-faʻasaʻo le maʻisuka, e masani lava ona aʻafia i le ituaiga lona lua ma e mafai ona togafitia lelei sili atu nai lo le muamua. E masani lava, o meaʻai ma faamalositino e faʻamatalaina. O faʻatalanoaga o tagata tomai faapitoa ma vasega aʻoga faaletino e saunia e aunoa ma se totogi.

E le afaina po o le a le ogaoga o le faamai, tusa lava pe ua atofaina le le atoatoa - o se tagata ei ai le aia tatau e faʻaaoga ai penefiti, o le lisi autu e aofia ai:

  • faasaolotoina o fualaau faapitoa mo fualaau faasaina,
  • tuʻuina atu ma mea faigaluega faʻapitoa (leai se totogi),
  • pasia suʻesuʻega falesuesue o le tino o le endocrin i totonu o se falemaʻi falemaʻi i luga o se tulaga saoloto,
  • o le tuʻuina atu o togafitiga puipui i nofoaga faʻapitoa.

I nisi o itulagi, o polokalame faʻalotoifale e mafai ona faʻaaogaina e maua ai fesoasoani faaopoopo mo lenei vaega o tagata.

Ina ia i ai se faavae faaletulafono mo le mauaina o penefiti, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi soo se endocrinologist o le a faʻamaonia le siama ma tuʻuina atu se pepa talafeagai. O le fomaʻi na te fuafuaina le faʻasologa o vailaʻau faʻasoifua maloloina ma meafaigaluega faʻapitoa (siaki, tui, ma isi).

O le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai le talavai tatau, e tusa ai ma le mea o le a mafai ai ona ia faʻaaogaina uma tupe talafeagai mo togafitiga.

Afai e manaʻomia le taimi mo le suʻega, o se tagata ua maua i le maʻisuka o loʻo i ai le aiā tatau e tuusaʻo mai galuega i le galuega poʻo mai suʻesuʻega mo se taimi patino.

O le finocrine e fesoʻotai vavalalata ma isi totoga taua uma, o le mea lea, pe a manaʻomia, e tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo le suʻega o le loto, toto toto, totoga o le faʻalogo ma le vaʻaia, vaʻaia ma le totoga tutotonu.

E leai se saʻolotoga o suʻega, o taunuʻuga o le suʻesuʻega e auina atu i le fomaʻi aoga.

1. O le aia tatau i se pepa ulufale saoloto i le falemaʻi mo le toe faʻaleleia.

2. Le mafai ona suia le talaaga o galuega.

3. Pasese o mea faʻafiafia ma togafitiga o le tino, o se vasega faʻapitoa o faʻamalositino i falemaʻi.

4. Mauaina o se siaki falemalo e tusa lava pe o le tagata maʻi e tofia i soo se vaega o le tino poʻo le leai.

5. Mo le toe faʻaleleia i se falemaʻi e mafatia i le maʻisuka, o le tau e totogiina:

  • mo femalagaaiga i falemaʻi ma tua,
  • tuʻuina atu meaai e leai se totogi.

6. Ina ia puipuia faʻalavelave faʻapogai e mafua mai i ituaiga o faʻamaʻi e iloiloina, o le tagata maʻi ua faatonuina se faʻasalaga mo na fualaau faasaina:

  • phospholipids e lagolago ai le gaioiga masani o le ate,
  • pancreatin e faʻaleleia ai le paʻu,
  • vitamini-mineral complexes, vitamini i ituaiga fua eseese, ampoules mo injections faatonuina e le fomaʻi,
  • togafitiga taʻitasi ua fautuaina, lea o loʻo aofia ai i le lisi o saʻolotoga,
  • otaota ma injections e faʻamautuina ai le toto toto (faʻamaʻi faʻamaʻi),
  • vailaʻau e lagolagoina ai le galue masani o le loto,
  • togafitiga
  • vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto,
  • e mafai e tagata taʻitoʻatasi ona faʻataʻitaʻiina antihistamines, antimicrobials, ma isi vailaʻau e puipuia pe faʻaitiitia ai faʻafitauli e mafua mai i le maʻisuka,
  • O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai se glucometer ma suʻe suʻega mo taualumaga i lea aso ma lea aso.

O le tagata gasegase ua tuʻuina mai se faʻamatalaga mai le fomaʻi i le ofisa o suʻega faafomaʻi.

Afai mo soʻo se mafuaaga e leʻi tuʻuina atu ia te ia sea pepa, e iai sana aia tatau faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i tagata atamamai e aunoa ma se pepa faapitoa, tusia se faʻamatalaga mo ia.

Faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi, ua vaevaeina le le atoatoa i ni vaega se tolu.

Vaega 1 - tagata e maua i le maʻisuka malosi, lea e le mafai ona latou faia e aunoa ma le fesoasoani a fafo, aemaise lava tausisoifua. O nei mea e aofia ai i latou ua leiloloa le latou vaʻaia poʻo le atoatoa, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻaleagaina o le tino, o le faiʻai, o faʻafitauli ma le cardiovascular system. O le vaega muamua e aofia ai le maʻisuka oe na faʻasalaina i taimi uma.

O faʻamaoniga uma o loʻo taʻua i luga, ae i se tulaga e sili ona leaga, o se finauga mo le atofaina o le le atoatoa o le vaega lona lua.

Tolu tagata le atoatoa - tagata gasegase ma le agamalu po o le uiga o le maʻi.

O sui o le komiti tomai faapitoa e faia se faaiuga i luga o se suʻesuʻega auiliili o le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, lea e aofia ai auiliiliga auiliili o suʻesuʻega ma suʻesuʻega.

Afai e le faamalieina le tagata maʻi i le faaiuga a le ofisa o suesuega faafomaʻi, ua ia te ia le aiā tatau e faʻafesoʻotaʻi ai le pulega amiotonu e apili.

O le i ai o se le atoʻatoa e tatau ona maua e le maʻisuka le manaʻoga tau tupe i le tulaga o manuia faʻaagafesootai.E faapefea ona e faʻaaogaina lenei ituaiga o faʻamanuiaga o loʻo faʻamatalaina i le Federal Law "On state Pension Provision in the Russian Federation" (na tusia i le aso 15 o Tesema, 2001 Nu. 166).

I le setete o le setete, o le aofaiga o le penisione le fuafuaina, ua fuafuaina, ae i le tulaga i le lotoifale, e mafai ona faia se faaiuga i tupe totogi faaopoopo mai le talafatai o le itulagi.

E i ai ni eseesega i le taui a le setete na maua, talu ai ona o se ituaiga tino o le maʻisuka, o le mamafa o le tulaga ma le ituaiga o tausiga o le a matua ese lava.

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le taui ma le agafesootai mai le setete o le a sili ona maualuga, talu ai o lenei pepa ua manatu e sili ona matautia ma faigata mo se tagata. O le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻasalaga ma le pulelasi a latou lava inisalini ua uma ona taofia, o le mafuaaga autu lea mo le vave faʻalauteleina o faʻafitauli.

Suiga o le insulin o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 o se faagasologa o le olaga atoa ma faigata, lea e manaʻomia ai le tele o punaʻoa, taimi ma le malosi. O tagata e iai le maʻisuka-faʻalagolago i le maʻisuka e mafai ona vave oʻo mai i le taimi 2 poʻo le vaega muamua o le le atoatoa.

O le mea lea, o le maualuga o le lagolagoina o le setete mo ia ituaiga o gasegase e maualuga. O ia ituaiga o gasegase e tatau ona tuʻuina ile glucometer faʻatusatusa, o se seti o fasi siaki mo suʻega tutoatasi.

I se taimi taimi, ua tuʻuina mai ai i latou mea e faʻaaogaina: tui, ola ma inisalini, faʻapea foʻi ma isi vailaʻau faʻamaonia e mautinoa ai le lelei o le pulea o latou lava soifua maloloina.

Faʻamanuiaga Filifiliga

Ae a faʻapea o le tagata maʻi o loʻo i ai le faaiuga a le komiti o fomaʻi ma agafesootai, ma ua faʻamaonia o ia e le atoatoa, o loʻo i ai le tele o aogā faʻaagafesootai e faafaigofie ai le olaga mo le maʻi. O faʻamanuiaga mo le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i aia tatau nei:

  • le aia tatau i le faʻaaogaina saoloto o femalagaiga lautele,
  • le tuʻuina atu o vailaʻau faʻasaina e togafitia ai lenei maʻi,
  • asiasiga taʻitasi i fale faʻapitoa mo togafitiga e togafitia ai le faʻamaʻi. E totogi foi ma malaga i le nofoaga o aso malolo malolo.

E i ai nisi o faʻamanuiaga e faʻaaoga e tusa lava po o le a le tulaga o se tagata ei ai se faʻaletonu. A aunoa ma le le atoatoa, o nisi sapalai poʻo vailaʻau e mafai ona maua.

O le setete ua naʻo le tuʻuina atu o inisalini i tagata mamaʻi, faapea foʻi ma vailaau faʻasaina ma le faʻaaogaina o le hypoglycemic, o sapalai i le tino o tui inisalini mo inisua o inisalini. O āʻoga faʻaitulagi e aʻafia ai le maualuga o taui.

Faʻamanuiaga mo tamaiti

O le vaega muamua e maua e tagata gasegase oe, ona o le maʻisuka, o se vaega pe le atoa foi le gafatia e vaai ai, ei ai manua o le fatu, toto toto poo le faiʻai, faapea foi i latou na pauu i se paʻu pe leai foi se fesoasoani i fafo atu. O faailoga lava e tasi, ae o se tikeri itiiti ifo o le malosi, e aofia i le vaega lona lua. O le vaega lona tolu o loʻo faʻamaonia pe afai e agamalū faailoga.

Faʻamanuiaga mo tamaiti e maua i le maʻisuka

Ina ia mafai ai ona faʻavae le le atoatoa ma tuʻuina atu se tusi faamaonia o se tagata e le atoatoa le malosi ile maʻi, e manaʻomia se suʻesuʻega faapitoa e faʻamaonia ai mea moni nei:

  • tikeri o le leai o se tomai e galue ai po o galuega,
  • o le i ai poʻo le toesea o maʻi ogaoga o le endocrine ogaoga poʻo isi faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • le manaʻoga poʻo le leai o se manaʻoga mo tausiga faʻaauau pe leai foi mo le maʻi.

Pe a iloiloina le tikeri o le le atoatoa, e tele vaega taua e amanaia e afaina ai le vaega o le mafaufau. I le soifua maloloina o Rusia, na filifili ai komiti atamamai e vaʻaia ni vaega se toʻalua.

Faʻaopoopoga faʻaopoopo

O faʻamanuiaga faʻapitoa e aʻafia ai tulaga lautele ma faʻafomaʻi o le soifuaga o le maʻi. I tausaga taʻitasi, e mafai ona e maua togafitiga e aunoa ma se totogi, ma i le vaega muamua o faʻafitauli faʻapitoa e maua ai se glucometer ma mea e manaʻomia mo glucometry.

E tele faʻamanuiaga e faʻalagolago i le tulaga maoti ma faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻamaʻi. Tusa lava poʻo le a le ituaiga o maʻisuka, e manaʻomia e tagata uma ona iloa po oa aoga e maua.

O faʻamanuiaga mo le maʻisuka e faʻalagolago i le tikeri ma le natura o le faʻafitauli o le maʻi. E mafai ona avea ma mea faʻapitoa ma agafesootai. O ai e mafai ona talosaga mo i latou ma pe faapefea ona maua pe afai ua faia se siakiina?

O isi faʻapitoa e maua mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona fesootaʻi atu i le soifuaga lautele ma le soifua maloloina o le soifuaga o le tagata. O se tagata o loʻo mafatia i se faʻamaʻi ogaoga o le endocrine o loʻo i ai le aiā e toe faʻafoisia ai togafitiga ma faufautua i faʻalapotopotoga faʻapitoa a le setete, faʻapea foi ma se suʻega tau suʻesuʻeina e aunoa ma se totogi.

A maua e se tagata maʻi le le atoatoa o le kulupu 1, lea e manatu e sili ona ogaoga, e mafai ona tuʻuina atu i le tagata mativa se mea e manaʻomia e aunoa ma se totogi.

I le tele o auala, o le lisi o faʻamanuiaga e faalagolago ile tulaga maoti ma faʻamaʻi pipisi.

Mo vailaau

O le lisi o penefiti mo tagata mamaʻi e aofia ai le tele o vailaau faʻasaina, e aofia ai le hypoglycemic ma fualaau mo le togafitiga o faʻafitauli eseese pe a mavae se maʻi:

  • phospholipids ma le faʻalavelave,
  • fualaau faasaina, togafitiga,
  • vitamini i totonu o laulau po o injections,
  • fasi siaki
  • tui tui.

I le 2018, e ala i se poloaiga a le Matagaluega o le Soifua Maloloina ma le Atinaʻe Faʻaagafesoʻotai o Rusia, na faʻalauteleina lenei lisi e aofia ai vaega uma o vailaʻau e tatau mo le togafitiga o le hepatitis ma faʻafitauli na mafua ai.

Talosaga Vitio

O lenei vitio o loʻo faʻamatalaina ai faamanuiaga na saunia e le setete i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le maʻisuka e le atoatoa, ma isi.

O lenei ituaiga o siama e aumaia ai le tagata i le tele o faafitauli ma taunuuga, o le mea autu o le oʻo i totonu o se pa, ma o le mea lea e le faʻamaʻaloina ai se taunuuga oti. Mo lenei ma le tele o isi mafuaʻaga, o nei tagata gasegase o loʻo maua ai ni faʻapitoa faʻapitoa i le setete, ina ia faʻaitiitia ai o latou tulaga ma puipuia ai lona faʻaleagaina.

Auala e faʻaoga ai

Tagatanuʻu ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻaaoga mo le seti autu o penefiti i le matagaluega a le Pension Fund. Mo se faʻataʻitaʻiga, togafitiga faʻapitoa poʻo togafitiga i falemaʻi, faʻapea foʻi ma totogi mo le teenaina.

E tatau i tagata faʻapitoa ona tuʻuina atu pepa manaʻomia (o le lisi e mafai ona maua muamua mai i le telefoni poʻo le luga o le upega tafailagi) ma tusi se faʻamatalaga o le aiā e te filifilia.

O le a faʻamaonia e le au ofisa le pepa o loʻo i ai kopi, faʻamaonia le sao o le faʻatumu o le talosaga ma tuʻuina atu i le tagatanuʻu se tusi faamaonia o le taliaina o pepa. Ma, o le faʻamatalaga na mauaina e siakiina ma faʻamau ma tuʻuina atu e lelei mea uma, o le a tuʻuina atu i le tagata talosaga se tusi faamaonia o le aia e faʻaaoga ai le setete.

E faavae i luga o le tusi faamaonia, o le a faatonuina e le fomai ni tusi talavai e aunoa ma se totogi mo le mauaina o vailaau ma masini talafeagai e siakiina ai le tulaga o le soifua maloloina, o le a ia taʻu atu foi ia te oe tuatusi o falemaʻi e tuuina atu ia vailaau.

Ina ia tuʻuina atu se pepa ulufale i le falemaʻi, e tatau foi ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. O le a taloina se komiti e suʻeina le tagata maʻi, ma, a maea ona faia se faʻamaoniaga lelei, o le a tuʻuina atu ia te ia se tusi faamaonia o le manaʻoga mo le toe faʻaleleia.

E tatau ona tuʻuina atu i le inisiua inisiua faʻatasi ai ma se faʻamatalaga, sili atu i luma o le aso muamua o Tesema.

O le a maua e le tagata talosaga se tali i totonu o le sefulu aso. E tatau i le fale faʻapitoa ona faʻafesoʻotaʻi le faʻamatalaga o le maʻi. Ole taimi ole siakiina o le a faʻaalia i le faʻasalalauga.

O le pepa faʻatagaina o le a tuʻuina atu i le tolu vaiaso aʻo le i fuafuaina le malaga. E le noatia i le toe faʻaaogaina, ae i le tulaga o tulaga le maalofia e mafai ona toe faafoi (e le sili atu ma le vaiaso ao lei amataina le toe faʻaleleia).

E mafai ona faʻatupeina

Nai lo o faʻamanuiaga, e mafai ona e faʻaaoga taui faʻaaogā, e ui o le a le aofia ai tau uma o togafitiga.E mafai ona totogi tupe mo vailaʻau e leʻi faʻaaogaina poʻo se pusa tupe e le faʻaaogaina.

O le teenaina o faamanuiaga e faʻatagaina i le tausaga. Mo le resitalaina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le Penisione o Penisione i le nofoaga e nofo ai ma se faʻamatalaga ma pepa faʻamaumauga.

O le talosaga e tatau ona faailoa ai le igoa o le tino faatagaina, igoa, tuatusi ma auiliiliga o le tusi folau a le tagatanuu, o se lisi o auaunaga faaagafesootai na ia lafoaia, aso ma saini.

O pepa aloaia e tuʻuina atu seia oʻo i le aso 1 Oketopa o lenei tausaga. Ona totogi lea o taui mai Ianuari ma le tausaga atoa.

E tatau ona e nofouta e le tatau ona e teena uma aoga i le taimi e tasi. E mafai ona e teena se pusa tuusao ma alu i le nofoaga o le toe faaleleia, ma tuu le mauaina o vailaʻau. O lona uiga, o tagata taʻitoʻatasi e iai le aia tatau e filifili ai na o ia lava.

I le tusiaina o se tusi talosaga mo le faʻatautaia, o le a le maua e le tagatanuu se mea, talu ai o le mea ua fuafuaina ua matua faanoanoa lava. Tupe totogi mo le teena o togafitiga togafitiga ile 116.83 rubles, malaga saoloto - 106.89, ma vailaau - 816.40 rubles.

Pepa Faʻamaumauga

Ina ia talosaga mo le aia tatau e faʻaaoga ai faʻaagafesootai, o le a e manaʻomia:

  • tusifolau o se tagatanuu
  • faamatalaga o le pepa faatumu,
  • SNILS,
  • faʻamaonia le aia e faʻaaoga ai pepa aoga.

Pepa aloaia mo le mauaina o se pepa ulufale i le falemaʻi:

  • Faʻasalalau Rusia mo se tagata maʻi i le maʻisuka
  • talosaga faʻatau
  • SNILS,
  • se tusi faamaonia mai le falemai, e le sili atu i le ono masina ao lei tuuina mai,
  • tusi faamaonia mai le Faaputugatupe o Penisione i luga o le leai o ni tupe totogi mo le tausaga ua atofaina.

O le teena o faamanuiaga, e te manaʻomia:

  • talosaga a le tagata talosaga
  • faʻamatalaga
  • SNILS,
  • tusi faamaonia o le faamaoniga o faamanuiaga,

O le numera o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo tuputupu ae mai lea tausaga i lea tausaga. Latou te manaʻomia le toe faʻaleleia ma fualaau taugata, e masani lava mo o latou olaga atoa. E le lava i taimi uma mea a tagata e maua ai. O le mea lea, e tuʻuina atu e le setete ia i latou ni fuataga o le lagolago faafomai ma agafesootai

O le maʻisuka ei ai sona aafiaga taua i le olaga. Faatasi ai ma lenei siakiga, e tatau i le tasi ona tuʻuina atu nisi ituaiga o galuega faʻapitoa e manaʻomia ai le faʻamalosi. O nisi tagata gasegase e feagai ma faigata ma le tausiga o oe lava ia. Ae peitai, o loʻo i ai faʻamanuiaga faapitoa mo tagata gasegase ina ia faafaigofie ai le olaga i se ituaiga o siama.

O tagata gasegase e faʻamalosia e faʻaalu le tele o le insulin, glucose mita, ma le faʻataʻitaʻiga mo paʻu toto glucose feaveaʻi. O nei tau uma e faʻaalu i se aotelega, o le mea lea mo le maʻisuka ituaiga 1 o le lisi lea o penefiti e maua ai, faapea foʻi ma vailaʻau e leai se totogi mo le 2016:

  • inisalini sauniuniga ma tui tui,
  • fasi siaki (e le sili atu ma le tolu vaega i le aso),
  • togafitiga mo togafitiga
  • falemaʻi i le talosaga a le maʻi.

E mafai ona e iloa tonu po o a vailaau ma pe fia suʻega suʻega e tatau ona tuʻuina atu e aunoa ma se totogi i tagata gasegase e maua ai le suka mo le 2016 fou i le falemaʻi lata ane.

E oo mai i le 2016, o vaega o suega saoloto i le aofaiga o le tolu vaega i le aso ua saunia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga uma ma le lua.

Maʻisuka Le atoatoa

Soʻo se ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻi maʻi o le maʻisuka e mafai ona faʻailoa mai le tulaga le atoatoa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faia se suʻega faafomaʻi, lea e fuafua ai le ogaoga o le faʻamaʻi ma tapulaa ua tuʻuina atu e sea ituaiga suʻesuʻega.

Faʻavae i luga o le taunuʻuga o le suʻega, ua tofia se tagata i le vaega muamua, lona lua poʻo le tolu o maʻi le atoatoa.

O le vaega muamua o faʻafitauli faʻapitoa e tuʻuina i le tulaga o ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka, lea e le mafai ai e se tagata ona tausia ia lava. I le avea ai o se tulafono, o tagata nei na matua faʻaitiitia le vaʻai, ma le atinaʻeina o le gangrene, faʻapea foi ma le maualuga o le lamatiaga o le thrombosis ma le masani ai.

O le vaega lona lua o faʻafitauli faʻapitoa ua tofia i le atinaʻeina o le le atoatoa i le maʻisuka.O lenei tulaga le atoatoa e maua foi i tagata ei ai le neuropathy ma le maʻisuka mental disorders. O lenei vaega e aofia uma ai tagata gasegase i se tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, oe, ae ui i lea, e leai se fesoasoani i fafo i le olaga i aso faisoo.

O le vaega lona tolu o maʻi le atoʻatoa ua tofia i tagata gasegase, e aunoa ma se faʻasesega, ona o le mea moni o le faʻamaʻi ma ua le mafai ona togafitia. O le vaega lona tolu ua tofia i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

E maua e tagata maʻi ni faamanuiaga faʻaagafesootai, o le aia tatau i vailaau faʻasaina ma se penisione. O a ituaiga o avanoa ma faʻamaʻi faʻamalosia e tuʻuina 1 ma pusa 2 maʻisuka mo le saolotoga e faalagolago i le vaega o le tino. Ae ui i lea, o nisi faʻamaonia e tuʻuina atu i tagata gasegase e aunoa ma le atofaina o latou le atoatoa.

Aia tatau ma faamanuiaga

Afai o le tagata maʻi e tofia i se kulupu o le tino, e mafai ona ia faʻalagolago i aia tatau ma faamanuiaga mo tagata maʻisuka, lea e taliaina mo le 2016:

  • aiaiga ma aitema o fale (mo i latou e le mafai ona tautua i latou lava),
  • faʻaletupe o le tino
  • vailaau sili ona lelei mo tagata maʻisuka, tuila ma vaega o suʻega,
  • togafitiga mo togafitiga
  • tupe faʻaalu aitalafu.

Le atoʻatoaina o le tino e tusa lava po o le a le ituaiga o faʻamaʻi, ma o lona kulupu latou te filifilia po oa aoga o le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻamanuiaga ma aia tatau mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 mo le 2016 e aofia ai foi le saʻo i vailaau faʻasaina ma faʻamalositino. Faʻamanuiaga mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le faʻafitauli o loʻo aofia ai:

  • agavaa mo fasi fuataga saoloto,
  • agavaʻa mo gaʻo faʻaitiitia ai le suka,
  • saoloto e malaga i se falemaʻi,
  • fesoasoani faʻaleleia ma fautuaga faʻafomaʻi,
  • togafitiga i togafitiga.

O le mea e mafai ona e maua mo le saʻolotoga mo le 2016 e tatau ona mauaina saʻo mai lau fomaʻi.

O tagata maʻi e manaʻomia le inisalini faifai pea o le inisalini e agavaa mo le mita suka (glucometer) ma suʻe suʻega. Mo 2016, e tofu le tagata maʻi ma suʻega e tolu i le aso.

Faʻamanuiaga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le mauaina o fasi fuataga e aunoa ma se totogi (i le fua faatatau o le 1 leitio i le aso), ae o tagata gasegase e tatau ona faʻatauina le glucometer ia latou lava tau.

E maua i tagata maʻi togafitiga togafitiga ma taʻaloga e leai se totogi. O tagata gasegase e tuusaunoaina mai le tautua faamiliteli, ma ua i ai i tamaitai le aia tatau e faʻailoa ai aso malolo mo tina failele ile lua vaiaso.

O le lisi atoa o penefiti mo tagata mamai e maua i le maʻisuka mo le 2016 o loʻo maua i le fomaʻi aoga poʻo le fale itumalo.

E faʻapefea ona maua vailaʻau?

Ina ia mafai ona maua ni vailaau faʻamaonia ona o le maʻi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi i le nofoaga e nofo ai. O le tagata gasegase e tatau ona i ai faʻatasi ma ia soʻo se pepa e faʻamaonia ai lona faasinomaga, se fomaʻi ma se pepa faʻamaonia le saʻo e maua ai vailaʻau. E tatau i le Penisione o le Penisione ona ave se tusi faamaonia e faʻamaonia ai aia a le tagata maʻi i vailaau faʻasaina, ona tuʻuina atu lea o lenei pepa i le fomaʻi.

Ina ia maua fualaau, e tatau ona e asiasi i le ofisa o le endocrinologist. A maeʻa ona suʻeina le tagata maʻi, ona tusia lea e le fomaʻi se talavai mo le inisalini poʻo fualaau faʻatau e maualalo ai le suka. O le tagata maʻi e tatau ona fesili i le fomaʻi o falemaʻi e lagolagoina le polokalama a le setete ma pe mafai ona maua fualaau.

E tatau ona manatua o vailaʻau e leʻo tuʻu saʻo atu i le falemaʻi, o lea e leai se aia a le fomaʻi e teena ai le tuʻuina atu o se faʻasalaga e aunoa ma se totogi i le tagata maʻi, e faʻatatau i le leai o fualaau.

Mo le 2016, ua tuufaatasia ai se lisi tele o vailaau faasao fesoasoani mo tagata maʻi suka. O lenei lisi e aofia ai vailaʻau o vaega eseese e talafeagai mo le taliaina ma le atinaʻe o faʻafitauli. E mafai ona e vaʻaia le lisi i soʻo se falemaʻi.E taua mo le tagata maʻi ona manatua - afai e faatonuina e le fomai ni fualaau oona, e tatau ona e fesiligia pe o latou i luga o le lisi o vailaau faatonuina ma tumau i le tuuina atu o se talavai mo fualaau faasaina.

Afai e le faʻatagaina le tagata maʻi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi sili o le falemaʻi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga e mafua mai i le faʻafitauli o le tino i le tino, lea e faʻavae i luga o le le lava o le inisalini ma le faateleina o le toto toto. O aʻafiaga autu e aofia ai se lagona faifaipea o le fiainu, malaga masani i falemaʻi, faʻalauteleina o le fiaʻai, faʻamaʻi pipisi.

Faʻatasi ai ma faʻafitauli o le tino, o le maʻisuka o loʻo i le nofoaga lona lua i le tulaga masani pe a uma le gaʻo. I le lalolagi, o le maʻi ua maua i le 10% o tagata. Ae ui i lea, ona o le mea moni o loʻo i ai mamanu natia o togafitiga, o le fuainumera e faʻatupulaʻia 3-4 taimi.

O le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo atoa, o le maʻi e manaʻomia le fesoasoani faʻaauau i lona olaga atoa. Fomaʻi, meaʻai paleni, puleaina o suka - o nei mea uma e manaʻomia ai inisiua tautupe, o le mea lea e maua ai i le maʻisuka ni faʻamanuiaga. Matou te talanoa e uiga ia i latou.

O a aoga?

Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e mafai ona aoga mo faʻamanuiaga. O faʻamanuiaga nei e faʻamauina i le tulafono:

  • fualaau faasaina
  • faʻaletupe o le tino
  • tuusaunoaga mai le tautua faamiliteli,
  • meafaifaʻaili,
  • faʻataʻitaʻiga i totonu o se nofoaga faapitoa mo le maʻisuka (o taualumaga uma e leai se totogi),
  • togafitiga i fale faʻapitoa sanisisi (i le faʻaitulagi tulaga ma na o na o Rusia),
  • penefiti faʻapitoa i le 50%,
  • o se siitaga o aso malolo mo tina mo le maʻisuka i le 16 aso.

O le ituaiga ma le tele o fualaau faasaina, meafaigaluega e iloa ai mea (diaringes, band tests, etc.) ua fuafuaina e se fomai faapitoa. O le galuega a le tagata maʻi o le asiasi faʻapitoa i le fomaʻi e mataʻituina le ala o togafitiga, ia maua ai faʻasologa tatau mo vailaʻau / falemaʻi fale.

Afai o le tagata maʻi na fautuaina e faia le suʻega i le nofoaga o le maʻisuka, ona oʻo lea i le taimi lenei ua tuusaunoaina o ia mai suʻesuʻega poʻo le galuega. I le faaopoopo atu i le suʻesuʻeina o le thyroid ma le pancreas, ate, o le tagata gasegase ua i ai le aiā tatau e iloilo ai le tulaga o le CVS, o totoga o le vaʻai, faʻaogaina o le tino.

O le maʻisuka e iai foi le aia i faamanuiaga faaopoopo, o lona natura ua fuafuaina e le ituaiga o togafitiga, tulaga ma le malosi.

Faʻamanuiaga mo T1DM

Mo maʻi o le inisalini, o loʻo faʻavaeina se faʻapitoa faʻapitoa o le lagolagoina o fualaau faasaina. E aofia ai:

  • Vailaʻau faʻapitoa e taulaʻi i togafitiga o le maʻisuka ma faʻafitauli faigata.
  • Meafaigaluega faʻapitoa mo le inisalini pulega, glucose fua faʻatatau ma isi togafiti i le fale. O oloa e tuʻuina atu i totonu o se voluma e mafai ai e le tagata gasegase ona faia le suʻega faʻasefulu taimi i le aso.

O le maʻisuka, e mafua ona oo latou gasegase e le mafai ona latou taulimaina na oi latou lava, e mafai ona faalagolago i le fesoasoani a tagata faigaluega lautele.

E masani lava, o le maʻisuka o le ituaiga muamua e taʻitaʻia ai le le atoatoa. O le mea lea, mo le maʻisuka faʻatasi ai ma se tulaga, o loʻo maua avanoa uma mo tagata e le atoatoa.

Faamanuiaga mo le T2DM

Mo maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o faʻamanuiaga nei ua tuʻuina atu:

  1. Toe faʻaleleia i se falemaʻi.

Ina ia maua se tiketi i le falemaʻi, e le tatau ona i ai se le atoatoa. O le mea autu o le fautuaga a se fomaʻi. I le faaopoopo atu i se malaga saoloto, o le maʻisuka e mafai ona faalagolago i taui mo tupe faʻaalu ma femalagaaiga.

  1. O tagata maʻi ua i ai le aia tatau i le toe faʻaleleia o agafesootai. O lea, latou te maua le avanoa e sui ai galuega, aʻoaʻoga. E ala i fesoasoani faʻaitulagi, e gasegase tagata e taʻalo, taʻalo lelei togafitiga i avanoa faʻapitoa.
  2. Vailaau e togafitia ai faʻafitauli. O nei fualaau faasaina ua saunia e aunoa ma se totogi:
  • phospholipids,
  • pancreatic functional drugs
  • vitamin-mineral complexes (mai le lisi ua faatulagaina),
  • fualaau oona lea e toe faʻafoʻiina ai metabolic ma metabolic processes,
  • vailaʻau e faʻaitiitia ai faʻamaʻi toto,
  • fatu fatu
  • togafitiga ma togafitiga faʻamalosi.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i le tele o tulaga e le manaʻomia ai le inisalini (naʻo mataupu ogaoga), ae e agavaa mo se glucometer mo fua o suka, mea e faʻaaogaina - o suʻega mo le masini. Vaevaega i le fua faatatau o le 1 le aso i le aso.

Afai o le maʻisuka e le faʻaaogaina aoga e maua i totonu o le tasi le tausaga, e tatau ona ia maua se taui tau tupe. E tatau ona talosaga mo le FSS - tusia se faʻamatalaga, tuʻuina atu se tusi faamaonia e faʻamaonia ai le le faʻaaogaina o penefiti.

Maʻisuka Le atoatoa

O le maʻisuka maʻi e sili atu ona aoga. Mo le le atoatoa e faʻaaoga i se ofisa faapitoa o suʻega faafomaʻi ma agafesootai. E lipotia i le Matagaluega o le Soifua Maloloina. E masani lava ona auina atu e se fomaʻi se komisi. Ae o le tagata gasegase e mafai ona talosaga mo le le lava o le tino.

E tusa ai ma tulafono lautele, o se tasi o vaega e tolu ua atofaina se le atoatoa - 1, 2 poʻo le 3. Mafaufau i latou e uiga i le maʻisuka:

  1. O le vaega muamua e tofia pe a, ona o le maʻisuka, o le tagata gasegase o le atoaga poo le leiloa foi o se vaaiga vaaia, o maʻi tigaina o le CVS, ogatotonu tutotonu o le tino na maua, ma o loʻo i ai faʻamaʻi o le cerebral cortex. O lenei kulupu e aofia ai le maʻisuka oe na faʻasolosolo pea i le vaʻa ma i latou e le mafai ona latou galulue tutoatasi ia i latou lava.
  2. O le vaega lona lua e tofia mo ni faʻafitauli faʻapena, ae faʻaitiitia ai faʻamaoniga faʻaalia.
  3. O le tolu o loʻo tofia i le maʻisuka o loʻo i ai faʻaaliga faʻaalia poʻo le agamalu o togafitiga.

O le filifiliga e atofa se le atoatoa ma se vaega faapitoa e faia e le fomaʻi komisi. O le faavae o le siama, o sailiga o suʻesuʻega ma isi pepa faʻamaʻi.

Afai o le komisi na faia se faaiuga le lelei mo le maʻisuka, o loʻo ia te ia le aia tatau e apili ai i le faamasinoga. O maʻisuka maʻi e agavaa mo faamanuiaga faʻapitoa e mafua mai i le le atoatoa.

Tupe faʻaalu mo tagata e maua i le maʻisuka

O se tagatanuu o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo taʻitaʻia i le le atoatoa e agavaa i se tupe faʻaletupe faalemasina. I le taimi nei, o le tele o lenei mea e mafua mai ile vaega, ma i le 2018 o le:

  • Vaega Muamua - 3626.98,
  • Vaega lona lua - 2590.24,
  • 3 vaega - 2073.51.

O faʻamanuiaga o penisione e aloaia foi o ni faʻamaoniaga tatau. I le taimi nei, o le aofaʻiga o le saogalemu lautele o:

  • ma le vaega muamua - 12082.06,
  • i le vaega lona lua - 5034.25,
  • ma le vaega lona tolu - 4237.14.

O se penisione faʻale-tupe e le manaʻomia le matua. Afai e lava, ona faʻamaonia lea o se inisiua ona o le le atoatoa, ma o lona tele e faʻavae i luga o numera o penisione avanoa.

I le tulaga o le resitalaina o le tausiga o se tagata e le atoatoa le malosi o le vaega muamua, o le penisione i le aofaiga e 1200 rubles e tatau ona totogi mo penisione. Afai e tausi e le matua se tamaititi maʻi, o lona uiga o le tele o le tau faaopoopo e 5500 rubles.

E tusa ai ma le National Research Center mo Endocrinology i le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia, e tusa ma le 8 miliona tagata Rusia na mafatia i le maʻisuka ma e tusa ma le 20% o le faitau aofaʻi o le atunuu o loʻo i ai i le setete.

O le faia o se siama o le a suia e faavavau le olaga o se tagata, lea e tele naua mea e le afaina ai ma le mataʻituina pea o le tino, faapea foi tau tau togafitiga. Ina ia mafai ona lagolagoina nei tagatanuu, ua faatuina e le setete se seti o manuia lautele mo i latou.

Faʻavaeina o penefiti mo tagata mamai e maua i le maʻisuka

O le seti o penefiti mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le ituaiga o le maʻi ma le i ai pe leai foi o le le atoatoa.

A aunoa ma se faʻasesega, o maʻisuka uma lava e agavaa i le saolotoga e tuʻuina vailaau ma auala e pulea ai le ala o le maʻi. O lenei aia tatau na faamaonia e le Malo o Rusia i le Tali Nu. 890 o Iulai 30, 1994.

I le maʻisuka ituaiga 1, i le faʻaaluina o tupe paketi, ua tuʻuina mai:

  • inisalini
  • tui ma nila,
  • 100 g o le alcohol alcohol i masina taitasi,
  • glucometers
  • 90 pepa faʻataʻitaʻi e mafai ona faʻaaoga mo glucometers i le masina
  • vailaʻau mo le maʻisuka ma ona faʻafitauli.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ai ona e:

  • hypoglycemic agents ma isi vailaʻau,
  • glucometer
  • 30 suega i le masina.

Ole numera o penefiti e faʻalagolago i le itupa o le tagata maʻi:

  • o alii ua tuusaunoa mai le auaunaga faamiliteli,
  • o tamaitai i le galuega e faʻalautele mo le 3 aso, ma aso malolo mo tina mo le 16 aso (e aofia ai ma gasegase e maua i le maʻisuka faʻamaʻi, lea e tupu na o le taimi o le maitaga).

O se vaega taua o le maʻisuka o loʻo i ai nisi o faʻafitauli o le tino, o le mea lea, faatasi ai ma faʻamanuiaga o loʻo i luga, ua tuʻuina mai ia i latou se pusa lautele lautele ua saunia mo tagata e le atoatoa le malosi. E aofia ai:

  • le totogiina o penisione,
  • totogiina o togafitiga togafitiga ma taui femalagaaiga (1 taimi i le tausaga),
  • fualaau faasaina (e le gata mo le maʻisuka, ae mo isi faʻamaʻi),
  • faʻaaogaina sili atu o le taulaga ma fefaʻatauaiga lautele,
  • 50% le totogi i luga o pili aoga.

O le lisi o penefiti e mafai ona faʻalauteleina i polokalame faʻaitulagi. Ae maise lava, o nei mea e mafai ona avea ma lafoga e fiafia i ai, aiaiga o togafitiga faʻale-tino, faʻavaeina o tulaga faigaluega mama, ma isi mea faapena. E mafai ona e iloa e uiga i polokalama o loʻo galue i le itulagi i le faʻalapotopotoga faʻapitoa o le lautele. puipuiga.

Maʻisuka o loʻo faʻamatalaina tuutuuga

O le i ai o se vaega o le tino le atoatoa e faʻalauteleina le lisi o faʻamanuiaga mo le maʻisuka, o lea e aoga ai le mafaufau pe o fea mataupu e faʻamaonia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Ina ia maua le tulaga o se tagata e le atoatoa, e le lava le siakiina o le maʻisuka. O le vaega e naʻo le i ai o faʻafitauli e faʻalavelave ai le ola atoa o le tagata maʻi.

O le tofiaina o le vaega lona 1 o le le atoʻatoa le malosi o le mafaufau e tupu na o se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma ia faʻaaliga:

  • afaina o le tino
  • vaʻai mamao e oʻo lava i le tauaso,
  • gangrene
  • fatu ma fatuga fatu,
  • o se pa na mafua mai i ni faafuasei i le toto toto,
  • faʻaleaga le faiʻai faiʻai:
  • le lava le mafai ona tutoatasi i manaoga o le tino, feoai solo ma auai i galuega fai.

O le le atoatoa o le vaega lona lua ua tofia mo faailoga tutusa o le maʻisuka malosi, ae i le amataga o la latou atinaʻe. O le vaega lona tolu o loʻo faʻamatalaina mo le agamalu ma le faʻalelei o le faʻamaʻi, ae faʻateleina le alualu i luma.

O faʻaaliga uma o faʻafitauli o le faʻamaʻi e tatau ona i ai faʻamaumauga tusitusia, lea e tuʻuina atu e fomai talafeagai. O lipoti uma faafomaʻi ma suʻega suʻega e tatau ona tuʻuina atu i suʻega faafomaʻi ma agafesootai. O le tele e mafai ona aoina pepa lagolago, o le tele foi o le a faia e le au atamamai se filifiliga lelei.

O le le atoatoa o le vaega lona lua ma le 3 ua tofia mo le tausaga, o le vaega muamua - mo le 2 tausaga. A maeʻa lenei vaitau, e tatau ona toe faʻamaonia le aia tatau i le tulaga.

Le taualumaga mo le resitalaina ma le tuʻuina atu o penefiti

O le faʻavaeina o auaunaga faʻaagafesootai, e aofia ai vailaau faʻasaʻo, togafitiga i falemaʻi ma femalagaaiga i luga o felauaiga i luga o le lautele, ua faia i le lala o le Pension Fund. E tatau ona e tuʻuina atu iina:

  • se faʻataʻitaʻiga faʻasologa
  • pepa e iloagofie ai
  • Tusi pasi inisiua OPS,
  • pepa faafomaʻi e faamaonia ai lou agavaa mo faamanuiaga.

A maea le siakiina o pepa aloaia, ua tuʻuina atu i le tagata talosaga se tusi faamaonia e faʻamaonia ai le aia tatau e faʻaaoga ai auaunaga lautele. I luga o lona faavae, o le a faatonuina e le fomai ni talavai mo le saoloto i totonu o le fale talavai vailaau ma vailaau talafeagai e mataituina ai le tulaga o le tino ma le maʻisuka.

Ina ia mafai ona maua pemita ile falemaʻi, latou te liliu atu foi i le falemaʻi. O le fomaʻi e iloilo le tulaga o le maʻi ma, i le tulaga o se manatu lelei, tuʻuina atu ia te ia se tusi faamaonia 070 / y-04 e faʻamaonia ai le aiā e toe faʻaleleia ai.

E tatau ona faʻafesoʻotaʻi o ia i le lala o le FSS, pe a fai o se talosaga mo se pemita, se tusi folau (mo se tamaititi e le atoatoa le malosi - o se pepa fanau), o se tusi faamaonia o le le atoʻatoa o le tino e faʻapipiʻiina.

Afai oi ai se pepa malaga i le tagata gasegase, e tuʻuina atu i totonu o le 21 aso, a maeʻa ona toe alu lea ma ia i le falemaʻi ina ia maua se komiuniti mo le soifua maloloina.

O le tusi faamaonia na tuuina atu e le Vaega o Suesuega Faapitoa o Faamatalaga Tau Tupe ua tuuina atu foi ia te oe le aia tatau e faatau ai se malaga malaga faaagafesootai, e tusa ai ma se tagata maʻi mamai e mafai ona malaga saoloto mo ituaiga uma o feoaiga a le lautele, sei vagana ai lafoga ma pisinisi laiti. Mo le felauaiga o feoaiga (auala, nofoaafi, ea, vaitafe), o le faaitiitiga o le 50% ua tuuina atu i le va o le amataga o Oketopa ma le ogatotonu o Me ma le tasi i itu uma e lua i soo se taimi o le tausaga.

Tupe faʻaalu

O se tagata e le atoatoa le malosi e le atoatoa le malosi e mafai ona faʻafitia ni faʻamaonia i le ituaiga e fiafia i se aofaiga atoa. Le mafai ona faia mai le seti atoa o auaunaga faʻaagafesootai. auʻaunaga poʻo se vaega mai na o mea e leai se manaʻoga.

O se tupe faʻaalu e faʻapitoa mo le tausaga, ae o le mea moni, e le o se tasi taimi, talu ai ua totogiina i totogi faaopoopo i luga o se vaitaimi e 12 masina i le tulaga o se faʻaopoopoga i se penisione o le tino. O lona telē mo le 2017 mo tagata e le atoatoa le malosi o le:

  • $ 3,538.52 mo le vaega muamua,
  • RUB2527.06 mo le vaega lona lua ma tamaiti,
  • $ 2022.94 mo le vaega lona tolu.

I le 2018, ua fuafua e faʻamaonia faʻamaonia tupe e 6.4%. O le aofaiga mulimuli o penefiti e mafai ona maua i le palemene a le FIU, lea e te manaʻomia e talosaga mo lana mamanu.

O se talosaga, tusifolau, tusi faamaonia o le le atoatoa o le a tuʻuina atu i le faaputugatupe, ma ua tuʻuina atu se tusi faʻatagaina e maua ai le aia tatau e faʻaaoga ai le faʻafesoʻotaʻi lautele pe a fai na maua muamua. O le talosaga e matua tapulaa i le taimi - e le silia i le aso 1 Oketopa.

Mo lenei mafuaaga, o le suia o aoga i tupe maua mo le 2018 o le a le aoga. E faatoa mafai ona e talosaga mo le 2019.

E mafai ona faʻafaigofie le faʻatinoga mo le faʻaaogaina o penefiti poʻo taui tau tupe e ala i le faʻafesoʻotaʻi o se nofoaga tutotonu multifunctional. Ma o tagatanuʻu o loʻo i ai faafitauli i fegasoloʻiga e mafai ona latou lafoina se afifi o pepa e lafoina i le meli po oe ala i le faitotoa o auaunaga lautele.

Fuafua pe o le a le ituaiga o mauaina o penefiti e sili atu ona faigofie mo oe - i le ituaiga poʻo le tinoitupe - ma ia mautinoa e faʻafesoʻotaʻi pulega a le setete mo se fesoasoani. E faigata le faʻatusatusaina o fuataga o fesoʻotaʻiga lautele mo le maʻisuka ma le faʻaleagaina na mafua mai i le faʻamaʻi, ae ui i lea, latou te mafai ona faigofie le olaga o le tagata maʻi.

Tulafono feterale

E oo mai i le 2018, e leai se Tulafono a le Malo e mafai ona faatonutonuina le puipuiga o le soifua maloloina ma le soifua maloloina o tagata e maua i le maʻisuka.

Ae ui i lea, o loo i ai se ata faataitai o le Tulafono Feterale Nu. 184557-7 "I Fua Faatatau e Totogi ai ..." (e pei ona taua mulimuli ane o le Tulafono Tau Faaofi), lea na tuuina atu mo le iloiloga e le State Duma e sui o le Mironov, Emelyanov, Tumusov ma Nilov.

I le h. 1 Mataupu 25 o le Tulafono Taufaaofi o loʻo i ai aiaiga e tuʻuina atu ai le ulufale mai o le Tulafono a le Malo Tele mai Ianuari 1, 2018, ae o le taimi nei e leʻi amata faamamaluina le Tulafono a le Malo Tele.

Aisea e maua ai aogā?

E maua ni aogā mo mafuaaga eseese:

  • 1 tbsp. 7 o le Draft Law e fuafua ai o le maʻisuka o se faamaʻi lea e amanaia e le Malo o se faafitauli ogaoga i le olaga o se tagata taitoatasi ma le sosaiete atoa, i lona atoaga, lea e aofia ai le tulai mai o le setete. noataga i le tulaga o le puipuiga o le soifua maloloina ma agafesootai,
  • o le maʻisuka e mafua mai i le ono maua o ni faʻalavelave faʻalavelave, e pei o le ketoacidosis, hypoglycemia, lactic acid coma, ma isi mea, faapea foi ma taunuuga tuai, e pei o le retinopathy, angiopathy, vae o le maʻisuka, ma isi, i le leai o se togafitiga faafomaʻi talafeagai, o isi e sili atu ona ogaoga
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le maʻi e manaomia le siakiina pea o le maualuga o le suka toto, o se taunuuga, o le manaʻomia mo le maua pea o fualaau ma togafitiga, lea e ono taugata.

O afea e faʻapitoa ai le le atoatoa?

Ua le atoatoa le malosi o le tino ma le mafaufau pe a maeʻa ona amanaia o ia e le atoatoa ona o se suesuega faafomaʻi ma agafesootai (Mataupu 7 o le Federal Law No. 181 o Novema 24, 1995 "On Social ..." (e pei ona taua i lalo - Federal Law No. 181)).

O le faaiuga i le faavaeina o le le atoatoa e faia i luga o le faavae o vaevaega ma taiala ua faamaoti mai i le Poloaiga a le Matagaluega o Leipa Nu. 1024n o Tesema 17. 2015 "I le faavasegaga ..." (e pei ona taua i lalo - le Poloaiga).

I luga o le faavae o le fuaiupu 8 ​​o le Poloaiga, ina ia mafai ai ona faʻavae le le atoatoa, e tatau i le tagata e silia ma le 18 tausaga le matua ona tausisia aiaiga e 2:

  • ogaoga o faʻamaʻi - mai le 40 i le 100%,
  • o le mamafa o le faʻaalia o le le mautonu o loʻo taʻitaʻia i le lua poʻo le 3 faʻasalaga o le le atoatoa e tusa ai ma soʻo se tasi vaega o le taua (parakalafa 5 o le Poloaiga), poʻo le mamafa muamua, ae vave i nisi vaega (mo se faʻataʻitaʻiga, 1 O le tikeri o le malosi i vaega o le "Faʻafesoʻotaʻi le tagata lava ia", "Gafatia e aʻoaʻo ai", "Fesoʻotaʻiga Fesootaiga", ma isi mea poʻo le tikeri lona lua i le "Faʻasologa o tomai").

O le mea lea, ia fuafua pe o se vaega o le tino le atoatoa e talafeagai mo le maʻisuka, e tatau ona e:

  • Faʻaaoga le Vaega 11 "O faʻamaʻi o le endocrine system ..." o le Faʻaopoopoga "Faʻatausaga o le iloiloga ..." o le Poloaiga,
  • ona maua lea o le koluma muamua "Falemaʻi ma le faʻatino ...",
  • maua i totonu o lenei koluma se faʻamatalaga o le natura o le kosi o le maʻisuka maualuga lea e sili ona saʻo le faʻamaonia o le tulaga o loʻo i ai nei o le maʻi,
  • vaʻai i le koluma mulimuli ole faʻasologa o fuataga (e te manaʻomia mai le 40 i le 100%),
  • mulimuli ane, e tusa ai ma le parakalafa 5 - parakalafa 7 o le Poloaiga, e fuafua ai pe o le a le tele o le faatapulaaina o le olaga e taitai atu ai i le maʻisuka faamamaluina, e fetaui ma le faamatalaga i le koluma "Falemai ma le aoga ...".

Uluaʻi ituaiga

O faʻamanuiaga e mafai ona faʻalagolago i le faʻafitauli o le tino, aʻo le ituaiga o maʻisuka e le afaina ai aoga ua maua.

O tagata maʻisuka maʻi e mafai ona talosaga mo:

  • faaleleia atili o tulaga fale, i le noatia ma le fai fuafua i le faamauina seia oo i le aso 1 Ian. 2005 (Mataupu 17 o le Tulafono Tele Tulafono 181),
  • (e aofia ai le maualuga o aʻoaʻoga faʻapitoa - itulau 6, mataupu 19 o le Tulafono Tele Tulafono 181),
  • galuega faʻamuamua pe afai o le atinaʻe e i ai se upusii mo tagata e le atoatoa le malosi (Mataupu 21 o le Federal Law No. 181),
  • tausaga faʻaletupe totogi taʻitasi a itiiti mai o le 30 aso,
  • le penisione o le le atoatoa (inisiua po o le va fealoai, o le tele o le penisione e faalagolago i le le atoatoa o le tino (tagata lautele) poo le PKI (inisiua)),
  • EDV (silasila i le tele iinei).

Lona lua

E tusa ai ma le parakalafa 3 o le vaega 3 o le Draft Law, o le maʻisuka ituaiga 2 o le solia lea o le gaosiga o le gaʻofale e mafua mai i le malosi o le inisalini ma le leai o se insulin.

O tagata maʻi e maua i le ituaiga maʻisuka ua tuʻuina atu i ai tutusa lelei e tusa ai ma Tulafono Faatonutonu, faʻatasi ai:

  • toto kulukose toto
  • (test) i le aso - pe a fai o le maʻi e le o le inisalini e faalagolago i ai, 3 fasi pepa - pe afai e faalagolago),
  • vailaau mo le maualuga,
  • gasegase oona i le ituaiga o laulau ma vaifofo mo le injections,
  • free medical products mo le togafitia o faafitauli (pancreatin, phospholipids),
  • vitamini
  • mamanu ma isi.

O a pepa e manaʻomia

E faavae i le parakalafa 36 o le Faaiuga a le Malo Nu.9 o Fepuari 20. 2006 "E uiga i le poloaiga ...", e tusa ai ma iuga o le ITU, ua tuuina atu le tagata maʻi:

  • tusi faamaonia e faʻamaonia ai le tuʻuina atu o se vaega o le tino,
  • polokalame faʻaleleia o tagata taitoatasi.

O le tuʻuina atu o nei pepa e mafai ai e se tagata maʻi ona talosaga mo le tofiaina o le EDV, se penisione ma maua ni vailaʻau.

Faʻapitoa i le itulagi

Matou te faʻaalia po oa vaega o le tuʻuina atu o penefiti o iai i le faʻaitulagi.

O le maʻisuka e mafai ona talosaga mo faʻamanuiaga a le mālō poʻo le lotoifale ao nofo ai i Moscow.

O faʻapitonuʻu faʻapitonuʻu e masani ona maua i le tulaga o le le atoatoa:

  • siaki i le fale faʻapitoa i le tausaga,
  • le faaaogaina saoloto o femalagaiga lautele
  • 50% le totogi i luga o pili aoga,
  • auaunaga faʻafesoʻotaʻi i le fale, ma isi.

Faʻavae i le Art. 77-1 o le tulafono a le St. Petersburg Social Code, o le maʻisuka e faatatau i faamai lea e leai se totogi e maua ai le saʻo e maua ai vailaau e tusa ai ma mea ua faatonuina e fomaʻi.

E le gata i lea, afai o le maʻi suka e le atoatoa, ua tuʻuina atu ia te ia fesoasoani lagolago faaopoopo ua faʻatuina i le Art. 48 o lenei Tulafono:

  • malaga saoloto i luga o alafesootai i le metro ma luga o felauaiga i le laueleele,
  • EDV 11966 poʻo le 5310 rubles i le masina (faʻalagolago i le vaega o le le atoatoa).

I le itulagi o Samara

I Samara, e mafai e le maʻisuka ona talosaga mo ni tui tui inisalini, masini injectors, nila mo i latou, mea e iloa ai suʻesuʻega taʻitasi, ma isi. (Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi le upega tafaʻilagi aloaia a le Samara Ministry of Health).

O lea, o le maʻisuka e mafai ona maua se lisi lautele o penefiti pe afai e faʻamaonia o ia o se tagata e le atoatoa le malosi, poʻo le tulaga i le leai o se faʻafitauli o le tino. I le i ai o le le atoatoa, EDV, penisione, malaga saoloto i le falemaʻi, femalagaaʻi e ala i felaʻuaiga lautele, ma isi. O loʻo avanoa.

Faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 2: o le a le mea taua mo tagata maʻi ia iloa?

O lenei tusiga o le a mafaufau i se fesili taua e uiga i tagata e maua i le maʻisuka: o a aoga mo le maʻisuka ituaiga 2 e manaomia, e lagolagoina e le setete le maʻi, o a auaunaga e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma se totogi?

O maʻisuka uma lava e mafai ona agavaa mo faamanuiaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi, o le pasene o loʻo faʻateleina i tausaga taʻitasi. O se tagata maʻi e manaʻomia se togafitiga taugata i le olaga atoa e le mafai e tagata uma ona gafatia ona totogi.

O loʻo tuʻuina atu e le setete se fesoasoani e tausia ai le ola ma le soifua maloloina o tagatanuu o lona atunuu. E taua le iloa e maʻi uma o le maʻisuka e uiga i aogā ua tuʻuina atu ia te ia. O le mea e leaga ai, e le o tagata uma e logoina e uiga io latou gafatia.

Faʻamanuiaga lautele

Faʻailoga Taua

E toʻaitiiti e iloa e maua e le maʻisuka le aia tatau e faʻaaoga ai se lisi patino o tautua. O loʻo i ai se lisi e talafeagai mo tagata uma ei ai faafitauli i le suka, tusa lava po o le a le mamafa, le umi o le maʻi, ituaiga. E toʻatele o le a fiafia i mea e maua ai le maʻisuka.

  • mauaina o vailaau e leai se totogi
  • tuusaunoaga mai le tautua faamiliteli,
  • le avanoa e faia ai se suʻesuʻega e aunoa ma se totogi i le tulaga o le endocrinology i le nofoaga autu o le maʻisuka,
  • tuusaunoaga mai suesuega po o galuega i le taimi o le suʻega,
  • i nisi o itulagi o loʻo i ai le avanoa e asiasi ai i falemaʻi ma togafitiga, faʻatasi ai ma se faʻamoemoe lelei,
  • le mafai ona talosaga mo le le atoatoa e ala i le mauaina o tupe maua litaea,
  • se siitaga o aso fanau i le taimi o le maitaga ile 16 aso,
  • 50% faʻaitiitiga i pili aoga,
  • faʻaaogaina fua o mea faigaluega faʻapitoa.

Faaitiitia tupe totogi

MUAMUA: o le fuainumera o vailaʻau ma faʻamaʻi e maua mai ua fuafuaina e le fomaʻi, o se taunuuga o le suʻega. Faatasi ai ma asiasiga masani, e maua ai e tagata faʻamaumauga mo le aveina o vailaʻau sili ona lelei i le fale talavai.

Faatasi ai ma se suʻesuʻega saoloto i le falemaʻi o le maʻisuka, e mafai e le endocrinologist ona tuʻuina atu se suʻesuʻega faaopoopo i se neurologist, ophthalmologist, cardiologist i tupe faʻaalu a le setete. I le faaiuga o le suʻega, o le a tuʻuina atu iuga i le fomaʻi.

Faamanuiaga mo le ituaiga 2 Mateʻo

Faʻatau togafitiga mo tagata ei ai manaoga faʻapitoa

I le faʻaopoopoga i faʻamanuiaga lautele, o loʻo i ai lisi eseese e uiga i le ituaiga o faʻamaʻi ma lona malosi.

O se tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamoemoe i filifiliga nei:

  1. Maua o vailaʻau talafeagai, o le lisi o loʻo fuafuaina e le fomaʻi aoga . E mafai ona ia faatonuina ni vai mai le lisi o loʻo i lalo:
  • Sugar faʻaitiitia pailani
  • sauniuniga mo le ate,
  • vailaʻau mo le faʻatinoina lelei o le pancreas,
  • togafitiga
  • multivitamins
  • fualaau faasaina mo le amataina o faagasologa metabolic,
  • pills e faʻamaonia le galuega a le loto,
  • vaifofo mo le toto maualuga,
  • antihistamines
  • vailaʻau.
  1. Maua se pepa pasi saoloto i le falemaʻi mo le faʻamoemoe o le toe faʻaleleia - O nei faʻaletonu faʻaitulagi. O le maʻisuka o loʻo i ai le aiā tatau e asiasi ai i se falemaʻi soifua maloloina, taalo i taʻaloga ma isi faiga faʻalesoifua maloloina iina. Auala ma meaai e totogi.
  2. Tagata gasegase e tatau ona toe faʻaleleia agafesootai - toleniga e aunoa ma se totogi, o le mafai ona sui suiga i matata eseese.
  3. Mauaina o se glucometer ma suʻe suʻega mo ia. O le numera o fasi faʻataʻitaʻiga e faʻamoemoe i le manaʻomia mo le inisalini o inisalini. Talu mai le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona le manaʻomia le inisalini, o le aofaʻiga o suʻega e 1 le iunite i le aso. Afai e maua e le tagata maʻi le inisalini - 3 fasi pepa mo aso taitasi, e faʻamalo foi le tui o le inisalini i le tau manaʻomia.

Tupe faʻaalu mo le faalēaogāina o le upega tafailagi lautele

O se lisi o penefiti e maua i tausaga taʻitasi. Afai, mo se mafuaaga patino, e leʻi faʻaaogaina e le maʻisuka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le FSS, tusi se faʻamatalaga ma aumai se tusi faamaonia e leʻi faʻaaoga avanoa. Ona e maua lea o se aofaiga o tupe.

E mafai foi ona e lafoaia atoa le afaina lautele e ala i le tusia o se faʻamatalaga, aua le faʻaogaina penefiti mo tagata mamaʻi ile maʻisuka ituaiga 2. I lenei tulaga, o le maʻisuka o le a maua se tupe faʻaagaga e tasi le taimi e totogi ai avanoa na maua.

Tomaʻi i tamaiti e maua i le maʻisuka

Se tamaititi e maualuga lona toto

O le faʻamaʻi e mafua ai le mamafa o le soifua maloloina o se tagata laʻititi, e sili atu le faigata nai lo tagata matutua, aemaise lava i le ituaiga insulin-dependent. O aoga o le maʻisuka ituaiga 1 o le mauaina lea o vailaau talafeagai.

Mai le laʻititi, ua tuʻuina atu se faʻafitauli, lea e aofia ai avanoa nei:

  1. Le mafai ona maua ni malaga saoloto i nofoaga tau soifua maloloina, nofoaga faʻanoanoa, piriota.
  2. Faia faʻataʻitaʻiga ma suʻega ulufale i le iunivesite i tulaga faapitoa.
  3. Le mafai ona togafitiga i falemai i fafo.
  4. Le soloia o tiute faamiliteli.
  5. Le faʻaaogaina o totogi lafoga.

O le tausia o se tamaititi maʻi e faʻaitiitia itula faigaluega

O matua o se tamaititi ei ai maʻi faʻapitoa e iai le aia i tulaga lelei mai le kamupanī:

  1. Faʻaitiitia itula faigaluega poʻo le aia i se isi aso faaopoopo e tausi ai le maʻisuka.
  2. Tuai litaea.
  3. Mauaina o se totogi e tutusa ma tupe maua ao leʻi oʻo i se tagata maʻi e 14 tausaga.

O aoga mo tamaiti ei ai manaoga faʻapitoa i le maʻisuka, faʻapea foi ma isi tausaga, e mafai ona maua mai pulega faʻapitoa e ala i le tuʻuina atu o pepa talafeagai. E mafai ona e mauaina e ala i le faʻafesoʻotaʻi o lau nofoaga tutotonu latalata i le maʻisuka.

O se auala e maua ai togafitiga fua

Ua tusia e le fomaʻi se talavai

Ina ia maua le avanoa e maua ai vailaau mo le saolotoga, e tatau ona pasia uma suega e faʻamaonia ai le siama. O le endocrinologist, e faʻavae i luga o iuga o suʻega, faʻasolosolo fualaau talafeagai, i le sao saʻo. E tusa ai ma lenei mea, ua tuʻuina atu i le tagata maʻi se faʻamaumauga ma le aofaiga tonu o fualaau faasaina.

E mafai ona e maua ni vailaʻau i le falemaʻi a le setete, ma fai sau faʻamaumauga. E masani lava o le tele o vailaʻau e tuʻuina atu mo le masina, ona toe manaʻomia ai lea e se tagata maʻi se fomaʻi.

TALI: e taua le iloa mea uma e tuʻuina atu e le setete pe a maua oe i le maʻisuka: o le a fesoasoani ia te oe le lelei e taulima ai togafitiga taugata. O le iloa o au aia tatau, e mafai ona e talosagaina tulaga aloaia o le setete pe afai e leai se tasi e ofoina mai e faʻaaoga.

Taʻavale e tietie

Talofa, o loʻu igoa o Eugene. O loʻo oʻu maʻi i le maʻisuka, e leai sou maʻi. E mafai ona ou faʻaogaina le vaʻavaʻai saoloto a le lautele?

Talofa, Eugene. Mo tagata e maua i le maʻisuka, o loʻo i ai avanoa mo femalagaaiga saoloto i luga o felauaiga i luga o le lautele, tusa lava po o le a le malosi. Ae o lenei mea e na o le felauaiga i le taulaga.

Mauaina o le Maʻisuka

Talofa, o loʻu igoa o Catherine. E i ai laʻu tama teine, 16 tausaga, ua maeʻa le vasega 11. Talu mai le laʻititi, sili atu ma le 1 tikeri le maʻisuka, faʻaletonu. Tau mai ia te au, pe i ai ni aoga pe a ulufale i se iunivesite mo ia tamaiti?

Talofa, Catherine. Afai ei ai se le atoʻatoa, o le tamaitiiti, i lalo o tulaga faʻapitoa, ua filifilia mo aoga maualuga, o loʻo i ai le aiā tatau e suʻesuʻe ai e aunoa ma se totogi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e aoina pepa ma tusipasi talafeagai, o se lisi o le a musuia i le iunivesite.

Faʻamanuiaga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le le atoatoa: o le a le mea e tatau ona faia e le maʻisuka?

Toeitiiti lava o tagata maʻi uma ua maua i le maʻisuka e fiafia i le fesili pe oa aoga mo le maʻisuka e talafeagai i lenei tausaga.

E taua le manatua o le lisi o tulaga taua o ia ituaiga o gasegase e mafai ona suia i tausaga taʻitasi, o le mea lea e lelei ai le siakiina e le aunoa o ia suiga ma faamaoti tonu le aoga mo tagata mamaʻi o loo maua i le maʻisuka i le taimi nei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, ua iloa o loʻo i ai le fesoasoani mo tagata mamaʻi mai le maʻisuka mai le setete i le tulaga o le mafai ona faʻatau faʻatau fualaau mo le leai o se totogi. E le gata i lea, e mafai ona maua uma i se fale talavai faapitoa, ma tuusao i totonu o se fomaʻi faʻapitoa i lau 'au o loʻo i luga o le fale.

I le auala, o le mea moni lava nei tagata tomai faapitoa e mafai ona faʻamalamalamaina le aoga o le maʻisuka maʻi na tuʻuina atu i lenei faʻamaʻi i lenei tausaga.

O se polokalama fesoasoani fesoasoani a le setete e fesootaʻi ma le mea moni o le tele o tagata gasegase e maua i le "sugar" maʻi e faʻagata pe faʻapitoa foi ona le mafai ona maua se galuega ona o la latou galuega i le silasila i le i ai o faʻasagaga i lenei galuega.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o tatou talanoa e uiga i avetaavale feʻaveaʻi lautele poʻo i latou foi e galulue i ni auala faigata, atonu latou te le faatagaina e faia sea galuega.

O le mea lea, i lenei tulaga, o le malamalama e uiga i mea aoga mo le maʻisuka ua i ai i se tulaga o le a fesoasoani i se tagata e fafagaina o ia ma isi tagata o lona aiga.

E taua le maitauina o faʻamanuiaga mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e mafai ona tuʻuina i mea uma, faʻatasi ai ma vailaau maʻoti poʻo soʻo se isi oloa faapitoa.

O a ni vailaʻau e mafai ona ou mauaina?

O le mea moni, afai tatou te talanoa e uiga i mea aoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona fiafia i tagata gasegase ua feagai ma se faʻafitauli, ona avea lea o se fesili e faʻaaogaina ai fualaau faasaina e mafai e se tagata ona maua fua. I le uma, ua iloa o se faʻamaʻi o loʻo i le taimi lona lua o le vasega, e pei o le mataupu faavae ma i le muamua, e tatau ona totogi mo le masani ona faʻaaogaina togafitiga faapitoa.

I le silasila atu i lenei mea, ua atiaʻe ai e le setete ni faʻamanuiaga faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 2 i le 2017. O nei vailaʻau faʻapitoa e maua ai le suka e aofia ai le metformin.

O le tele o taimi, o lenei vailaau e taʻua o Siofor, ae atonu o isi vailaʻau o loʻo tuʻuina atu i tagata gasegase e aunoa ma se totogi. O le a le ituaiga o penefiti e tuʻuina atu i le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi nei, e sili atu le vave siakiina lau fomaʻi. E mafai ona ia tuʻuina atu se lisi auiliili o vailaʻau o loʻo maua i le fale talavai mo le leai o se totogi.

Ina ia manuia tele pe afai o loʻo iai sou faʻamaʻi o le maʻisuka, e tatau ona e faia se taotoga mai lau fomaʻi. Faʻalagolago i le fea togafitiga e tuʻuina atu i se tagata maʻi faapitoa, ua tusia e le fomaʻi se lisi o fualaau faasaina e mafai ona ia maua i le fale talavai mo le saoloto.

E tusa ai ma mea aoga ua ofoina atu i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona maitauina e mafai e nei tagata gasegase ona faʻamoemoe e maua ni vailaʻau maʻoti e aunoa ma se totogi. O lenei:

  • inisalini ma suauu o loʻo faʻaaogaina ai
  • fasi siaki mo se glucometer i le fua faatatau o le tolu vaega i le aso,
  • togafitiga i togafitiga o le atunuu,
  • falemaʻi masani ile falemaʻi pe a manaʻomia.

O aia a se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka fautuaina e tusa lava po o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo i ai i se tagata maʻi faapitoa, e mafai lava ona faʻalagolago i fualaau faasaina ua ave e tausi ai lona ola.

Mea uma e uiga i le le atoatoa

Soo se tagata maʻi e mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona nofouta i mataupu e ono ono le atoatoa ai. I le ala, iinei e tatau foi ona e malamalama tonu i le auala e maua ai lenei tulaga ma le mea e alu i ai muamua.

Muamua e tatau ona e manatua o lenei maʻi e toetoe lava o taimi uma e o mai ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi tumau.

Ma o nei faʻaaliga e mafai e mafai ona faʻaitiitia le tulaga o le tagata, ma, ioe, suia atoatoa lona ala masani o le olaga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le faʻamaʻi na mafua ai le toesea o soo se vaevaega ona o le taotoga, ona mafai lea ona vave faitau i luga o aoga mo le maʻisuka, o lona uiga o le mauaina o se vaega o le le atoatoa.

Soʻo se isi faʻamaʻi e ono mafua ai se faʻalavelave ogaoga i le soifua maloloina ma le faʻamapulaʻaina o se tagata i tulaga o le gaoioi poʻo le mafai gaioiga e galue atoatoa e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le le atoatoa. I lenei tulaga, e auina atu le tagata gasegase i se komiti faapitoa, lea e filifili i luga o le faufautua o le tofiaina o le vaega o le tino le atoatoa.

E taua le maitauina o lenei avanoa e le gata ia i latou o loʻo mafatia i le ituaiga muamua o faʻamaʻi, ae faʻapea foi i le maʻisuka ituaiga 2.

O le mea lautele, mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le muamua, faʻapea foʻi ma isi maʻi uma, e tolu vaega e le atoatoa le malosi.

O le muamua e aofia ai le mea le mama o le tagata maʻi ma fautuaina ai o ia o le maʻi le atoatoa ma, i le tele o taimi, e le mafai ona ia tausia lelei o ia lava i lona lava malosi.

O le vaega lona lua e mafai ona taʻu atu e mafai ona suia le siakiina pe afai e mulimuli se tagata i fautuaga uma a fomaʻi.

O le vaega lona tolu ua manatu e galue. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e fautuaina le faʻateʻaina o galuega ma nisi tapulaʻa, ae o lenei suʻesuʻega, i se tulaga lautele, o le a mafai ona ola i le filemu. I lenei tulaga, e matua le taua lava pe o le suʻega e faia mo le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le muamua.

Ia, ma, ioe, faatasi ai ma nei vaega uma, e mafai e tagata gasegase ona mafaufau i fualaau mama.

Ma le isi, ou te fia matauina o aia tatau o le maʻisuka e mafai ona faʻamalamalamaina i taimi uma ma lau fomaʻi.

O a suʻesuʻega e maua ai le aia i le le atoatoa?

Ua maeʻa ona taʻua i luga o ia mataupu e tuʻuina atu ai se vaega faapitoa o le tino ma le mafaufau i se tagata maʻi. Ae ui i lea, e tatau ona talanoa i auiliiliga auiliili e uiga i le mea e ono iloa ai le maʻoti e ono mafai ai e le tagata gasegase ona maua se vaega faapitoa o le tino le atoatoa.

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le muamua, e mafai e le tagata gasegase ona mafaufau i le mauaina o le vaega muamua o le le atoatoa pe a iai ni faʻafitauli ogaoga o le soifua maloloina e mafua mai i le maʻisuka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e tele naua le maʻisuka i Rusia, o le a oʻo mai ona o le faʻamaʻi, e tele foʻi gasegase e maua i le maʻisuka vae ma le gangrene, lea e vave ona tupu, ma masani ai ma le maualuga o le tupu aʻe o le thrombosis.

E le gata i lea, i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, e ono mafai ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se vaega lona lua. E masani lava e tupu lenei mea i mataupu e vave ona atiina ae e le gasegase le le atoatoa, o le mafuaʻaga o le maʻisuka faasolosolo.E mafai foi ona tuʻuina atu lenei vaega ia i latou o loʻo mafatia i le neuropathy ma le faaletonu o le mafaufau, lea e atiina ae foi i tua o le maʻisuka.

O le lisi o fualaau faasaina mo nei tagata gasegase e mafai ona aofia ai na fualaau faasaina latou te faia e togafitia ai se maʻi faʻamaʻi e mafua mai i se maʻi "sugar".

O le vaega lona tolu ua tuʻuina atu i le toetoe lava o tagata uma ua maua. E tusa lava po o le fea vaega o le maʻisuka o le maʻi.

O le mea lautele, e tatau ona fai mai e leai lava ni tagata gasegase i lenei tagata e maua mai e aunoa ma se faʻafitauli faʻaletonu. Vagana ai, o le mea moni, o le tagata maʻi lava ia e le manaʻo e teena se ituaiga o faamanuiaga.

Aia tatau faavae ma faamanuiaga

Afai tatou te talanoa e uiga i mea aoga ua maua i le maʻisuka ei ai manaoga faapitoa, o le mea muamua, o le penisione lenei.

O taui e tofia i luga o se tulaga lautele ma e totogi i le tagata maʻi i masina uma.

E le gata i lea, e mafai e se tasi ona faʻatau mai se glucometa eletise i se tau faʻaititia. O le mafuaʻaga lea e toetoe lava o tagata uma o loʻo faamanuiaina i le i ai o se masini faapena, lea e mafai ona latou pulea lelei.

E le gata i lea, e mafai e tagata gasegase ona maua ni aitema faapitoa mo le saoloto, e aofia ai:

  • mea a le fale e fesoasoani i se tagata e auauna atu ia te ia lava, afai e le mafai ona toe faia lenei mea,
  • limasefulu pasene i luga o tupe faʻaaoga,
  • nofoa faataavalevale, tootoo ma isi mea.

Ina ia maua nei faʻamanuiaga, e manaʻomia ona faʻafesoʻotaʻi le nofoaga tutotonu mo fesoʻotaʻiga lautele poʻo a latou fomaʻi. O mea uma e tuʻuina atu e tuʻuina mai ma gaioiga faʻafefe ma faʻasalalauga, lea o loʻo faamaumauina e tatau ai.

E le gata i lea, e mafai e soo se tasi ona faʻaaoga a latou aia i togafitiga toga. O nei pepa ulufale e tatau ona tuuina atu i le palemene o le Faaputugatupe o Inisiua.

E tatau ona malamalama o aoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, faʻapea foi ma faʻamanuiaga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tuʻuina atu i le tagata maʻi e aunoa ma se totogi. Ma e le afaina pe o se pepa ulufale i se falemaʻi poʻo le faʻapipiʻiina o fualaau.

E moni, e le o tagata mamaʻi uma lava e maua se maʻi e fiafia i sea ituaiga o manuia. E mafua ona o le mea moni atonu e le mafai ona ia iloa e uiga i ana aia tatau.

E faʻapefea ona maua ni vailaʻau?

Tusa lava pe o le a le ituaiga o faamanuiaga na maua e se tagata, o le tulafono o lona uiga e tatau ona ia faʻafesoʻotaʻi le ofisa talafeagai ma pepa e faʻamaonia ai lona faʻamatalaga. Aemaise lava, o se tusifolau ma se tusi faamaonia na tuʻuina atu e le Pension Fund o loʻo tuʻuina atu ia te ia fualaau fuavai poʻo se isi lava mea.

Ae le gata i lea, ina ia maua fualaau fualaau, e tatau ona e ave muamua se taotoga mai lau fomaʻi. E te manaʻomia foʻi i taimi uma se faiga faʻavae fomaʻi ma oe.

O i latou uma o loʻo mafatia i le maʻisuka e manaʻomia ona maua se fomaʻi ma maua se tusi faamaonia mo le saʻo e maua ai vailaau mo le leai o se totogi. Ina ia iloa tonu pe o fea e tuʻuina atu ai nei pepa, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻafesoʻotaʻi a latou fomaʻi ma le Penisione o le Penisione.

E manino lava o lenei faʻamaʻi e mafai e se tagata ona iai ni faʻafitauli i le tutoatasi i totonu o nei faʻalapotopotoga. O le mea lea, o loʻo i ai tagata faigaluega faʻapitoa e galulue i tagata e le atoatoa. E mafai ona latou faʻataunuʻuina uma faatonuga a le tagata maʻi ma faʻaalia lona fiafia i pulega talafeagai.

Ua uma ona taua i luga e faapea o le vailaʻau lava ia e tuuina atu i se fale talavai. E mafai ona e mauaina le lisi o falemaʻi o loʻo galulue faʻatasi i lenei polokalame, faʻapea foʻi ma maua mai le talavai tatau mai lau endocrinologist i le lotoifale. E le gata i lea, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu isi vailaau e manaʻomia e togafitia ai faʻamaʻi faʻatasi, vagana ai, ioe, latou te i luga o le lisi o fualaau faasaina.

E faʻavae i luga o nei mea, e manino lava o soʻo se tagata o loʻo maʻi i soo se ituaiga o suka suka mafai ona faʻaaogaina le tele o aogā o loʻo lagolagoina i le setete.

O a faʻamanuiaga o loʻo faʻataatia mo le maʻisuka o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Tulafono Faʻatonu

E ui i le salalau lautele o lenei maʻi, ae na o se vaega toaitiiti o tagata gasegase e iloa ua latou agavaa e faʻailoa avanoa. E le gata i lea, o le resitalaina o penefiti e maua e tusa lava poʻo le a le mauaina o se tusi faamaonia o le tino . Ma o le lisi o mea e fiafia i ai e aofia ai mea nei:

  • fualaau faasaina pe faatauina mai i le tele o tau,
  • penisione, pe a fai ua le mafai ona faʻamaonia se maʻi (faatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e mafai ona e mauaina se tasi o vaega e tolu, e fuafua i le ogaoga o le maʻi),
  • o le tuʻuina atu o fualaau mo le siakiina o le maualuga o le suka ma isi faailo taua,
  • o le suʻeina o suʻega masani ma tulaga ese i nofoaga faapitoa e matua saoloto,
  • le tuʻuina atu o ponesi i falemaʻi mo le faʻaleleia o le soifua maloloina,
  • (o le tele o le tau e mafai ona oʻo i le 50%),
  • e sili atu nai lo le umi o le falemaʻi tausi maʻi (o le eseesega ma le masani masani e 16 aso).

Na o finagalo o le malo o loʻo faʻaalia i le lisi, aʻo isi ituaiga lagolago e mafai ona faʻatuina i le faʻalapotopotoga.

Laasaga Nu.1 "Faʻasalaga faaletulafono o le tuʻuina atu"

Ina ia i ai le aia tatau e talosaga ai mo fesoasoani faʻaagafesootai, e manaʻomia lou asiasi i lau fomaʻi i taimi uma, faia se suʻega.

Faʻamanuiaga mo le ituaiga 1 Tagata maʻi suka

O lenei vaega e aofia ai tagata gasegase uma e tatau ona matua pulea lelei le maualuga o le insulin. I le avea ai o se tulafono, e tatau ona faʻatolu ona taʻi tolu taimi i le aso. O lenei mea e faʻalavelave ai i galuega sologa lelei, ma o le mea lea o le faavae mo le tofiaina o se vaega o le tino. A maeʻa ona maua se tusi faamaonia a le tagata aoga, e mafai e se tagatanuu ona faʻamoemoe i le mauaina o se vaega atoa o mea e fiafia i ai mo tagata e le atoʻatoa le malosi i lana vaega.

I le faaopoopo atu i lenei mea, e pei o se tagata maʻi i le maʻisuka, e mafai e se tagata ona talosaga mo se fesoasoani:

  • mauaina o vailaau e leai se totogi
  • tufatufaina o fualaau faasaina ma masini e manaomia e fuaina ai le maualuga o le inisalini,
  • faasaolotoina o meafaitino mo tui,
  • aʻafiaga o se tagata faigaluega lautele pe afai e le mafai e le tagata maʻi ona tausia lelei o ia lava ma pe afai e leai se isi aiga.

O a avanoa o le a mauaina e le e faamanuiaina, i le tele o itu, e faalagolago i le fomaʻi o loʻo sauni pepa tusia i le saogalemu lautele.

Faamanuiaga mo le ituaiga 2 Tisuka

Laasaga Numera 2 "Faʻapitoa mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma se faʻaletonu ma faʻatasi ai"

Lagolago CategoryFaʻatinoga Vaega
LeleiE mafai e tagata taʻitoʻatasi uma o lenei vaega ona talosaga mo siaki free i le falemaʻi mo le faʻaleleia o le soifua maloloina. O le mauaina o se pepa malaga e na o le iai lava se poloaiga mai se endocrinologist. E le gata i lea, ae le gata i le totogiina o le falemaʻi, e mafai ona e maua se taui mo le femalagaaʻi i itu uma e lua i le nofoaga e toe faʻafoʻi ai ma le leaga, faʻapea foi le tau mo le tau o mea taumafa i le falemaʻi. O lenei avanoa e tuʻuina atu i luga o le faʻataga muamua o le maʻisuka.
Fomai sauniunigaI falemaʻi faʻapisinisi, o le tufatufaina o fualaau faasaina e leai se totogi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e maua se taotoga mai lau fomaʻi. O le lisi o vailaau e maua mo le mauaina e aofia ai vailaʻau nei:
  • faaleleia o le ate ma le faatulagaina lelei o ana galuega tauave,
  • puipuiga o maʻi faʻafitauli,
  • vitamini lautele
  • mea tau faʻamalosi ma isi vailaau faʻatau e taulai i le faʻaleleia o le metabolism,
  • faamalosi faamalosi,
  • faʻasologaina o le polokalame cardiovascular,
  • taufaasese.

E le gata i lea, o loʻo i ai se isi aia tatau e maua ai fualaau faasaina mo le fuaina o maualuga o le inisalini.

Tupe totogi tautupeO le fai tulafono e le maua ai se taui, sei vagana ai le faʻasalaga o aoga e le faʻaaogaina. O lona uiga, afai o le tausaga faʻaletalena e leʻi faʻaogaina ai e le tagatanuʻu ni togafitiga faafomaʻi, e mafai ona ia talosagaina le totogiina o se fesoasoani tupe se tasi.

O ai e agavaa mo le le atoatoa o le maʻisuka

E pei ona taua i luga, o le mamanu o fomaʻi e le o fesoʻotai ma le iai o se faʻafitauli o le tino, o lona uiga, e mafai e tagata gasegase uma ona talosaga mo avanoa. Ae o le i ai o se faʻamaonia tusi faamaonia e tatalaina ai le avanoa i se pepa lautele o fesoasoani lautele.

Ina ia amataina le tuʻuina atu o se tusi faamaonia, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le fomai i le nofoaga o togafitiga ma talosagaina se suʻega talafeagai. A maeʻa lenei mea, e tuʻuina atu se tusi tusilima i le pulega o le saogalemu lautele e faʻatagaina e iloilo mataupu o le tuʻuina atu o penefiti. A maeʻa se suʻega faafomaʻi, ua tuʻuina atu se tusi faamaonia o le mauaina o se vaega faapitoa o le tino ma le mafaufau.

Taua! Faʻalagolago i le ogaoga o taunuuga e mafua mai i le maʻisuka, e mafai ona maua le vaega 1, 2 poʻo le 3.

Faʻafitauli o le mafaufau

Faatasi ai ma avanoa oi luga, e mafai ona e faʻaopopo i ai mea nei:

  • tulaga faʻamalieina mo le toe faʻaleleia ma le toe faʻaleleia o le soifua maloloina,
  • faatalanoaga saoloto o tagata tomai faapitoa,
  • saofaga faʻapitoa mo fale ma fesoʻotaʻiga lautele,
  • faamanuiaga mo galuega ma aʻoaʻoga,
  • (tupe maua).

Faʻafefea ona maua ni faʻamanuiaga

E manaʻomia lou amataina o totogi i taimi eseese, fuafua i le ituaiga o mea e te manaʻo ai. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi:

  • pulega o le vafealoaʻi
  • pulega sili o le itulagi,
  • komiti nofomau o le nofoaga e nofo ai.

Pe a talosaga mo mea e te manaʻo i ai, e manaʻomia ona e saunia se faʻamatalaga atoatoa o faʻamatalaga faafomaʻi ma tusi faamaonia.

E faʻapefea ona maua fualaau

O le tufatufaina atu o fualaau faasaina e tupu e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai.

O le maʻisuka ei ai sona aafiaga taua i le olaga. Faatasi ai ma lenei siakiga, e tatau i le tasi ona tuʻuina atu nisi ituaiga o galuega faʻapitoa e manaʻomia ai le faʻamalosi. O nisi tagata gasegase e feagai ma faigata ma le tausiga o oe lava ia. Ae peitai, o loʻo i ai faʻamanuiaga faapitoa mo tagata gasegase ina ia faafaigofie ai le olaga i se ituaiga o siama.

O tagata gasegase e faʻamalosia e faʻaalu le tele o le insulin, glucose mita, ma le faʻataʻitaʻiga mo paʻu toto glucose feaveaʻi. O nei tau uma e faʻaalu i se aotelega, o le mea lea mo le maʻisuka ituaiga 1 o le lisi lea o penefiti e maua ai, faapea foʻi ma vailaʻau e leai se totogi mo le 2016:

  • inisalini sauniuniga ma tui tui,
  • fasi siaki (e le sili atu ma le tolu vaega i le aso),
  • togafitiga mo togafitiga
  • falemaʻi i le talosaga a le maʻi.

E mafai ona e iloa tonu po o a vailaau ma pe fia suʻega suʻega e tatau ona tuʻuina atu e aunoa ma se totogi i tagata gasegase e maua ai le suka mo le 2016 fou i le falemaʻi lata ane.

E oo mai i le 2016, o vaega o suega saoloto i le aofaiga o le tolu vaega i le aso ua saunia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga uma ma le lua.

Tuuina atu ole maʻi i vailaʻau

O se tagata gasegase i se faʻamaʻi e agavaa i vailaʻau o loʻo faʻaalia mo togafitiga o faʻafitauli. O le falemaʻi lagolago a le maʻi e aofia ai sauniuniga o vaega nei:

  1. Phospholipids - e lagolago ai galuega taua o le ate.
  2. Pancreatin - e lagolago ai le gaioiga o le pancreas.
  3. Malosiaga o vitamini-minerale, vaega eseese o vitamini i foliga o injections ma fualaau.
  4. Malosiaga o le gasegase - ia faaleleia atili le tulaga o le toto coagulability.
  5. Tapenaga a le Cardiac - ia faʻavasegaina le galuega o le myocardial.
  6. Diuretics.
  7. Fomaʻi mo le maualuga.
  8. Isi vailaʻau faʻasaina, vailaau faʻamaʻi-inflammatory, antihistamines.

O maʻi e maua ile ituaiga faʻamaʻi lua e le manaʻomia le inisalini ma tui. Ae i nei tulaga, ua tuʻuina atu ai se ato faʻataʻitaʻiga, e aofia ai se fasimea ma se glucometer (fuafua le suka o le toto). E tasi le suʻega faʻasalaga na tuʻuina atu mo tagata mamaʻi e le o le inisalini Ua faatonuina e le fomai ni ituaiga suʻega se tolu mo tagata taitoatasi e faalagolago i le insulin.

Totogi Tupe Maua mo Tisuka

O fualaau oona e tatau ona tuʻuina atu i tagata uma e maua i le maʻisuka, ae le o faʻatau uma. O gasegase nei e mafai ona maua se tupe faʻaalu mo se penefiti faʻapitoa lautele.

Mo le mauaina o vailaʻau, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, e mafai foi ona ia faʻamalamalama le lisi o vailaʻau o loʻo tuuina atu i lenei tausaga. Ina ia talosaga mo se toe totogiina tupe mo se afifi faʻaagafesootai, alu i le FSS (o se talosaga mo le suiina o le pepa mo le tuuina atu o faamanuiaga e tusia i le faaiuga o le tausaga).

Penisione ma togafitiga o se tagata maʻisuka e iai se le atoatoa


Talu ai o le ola e aunoa ma vailaʻau ma le mataʻituina o le maualuga o le suka e le mafai, e faigata mo se maʻi maʻi maʻisuka ona sailia se galuega ma faʻatinoina ona tiute faigaluega. E faʻamaonia e le setete ia tagatanuu o se penisione. Faʻalagolago i le ogaoga o le maʻi, o le maʻi o le maʻi e mafai ona atofaina le muamua, lona lua o vaega o le mafaufau. E i ai le vaega lona tolu, e aʻafia ai ma gasegase e mama, faʻamatalaga laiti o le maʻi.

Taua! O i latou e maua i le maʻisuka vaega e totogi i le penisione. O lona tele e faalagolago i le maualuga o le vaega.

Le mamanu o le vaega. I le i ai o le taʻitaʻiga a se endocrinologist i luga o le lima, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le ofisa faapitoa o suʻesuʻega faafomaʻi i le Matagaluega o le Soifua Maloloina. E mafai ona maua se vaega i le iai o faʻamaʻi e pei o:

  • faʻaleagaina o le cardiovascular system,
  • popole i le tino
  • togafitiga o le cerebral cortex,
  • leai se vaaiga mamao.

O le vaega muamua, lua, tolu vaega ua tofia mo faʻamaʻi lava e tasi o suiga eseese. O se ituaiga lenei o le penisione le manuia. I le faaopoopo atu i fesoasoani tau tupe, o le maʻisuka ma se vaega e avea ma tagata talosaga mo faamanuiaga tutusa ia e faʻamaonia i tagata uma ei ai manaoga faʻapitoa.

Tuuina atu i le tulafono! O le penisione, lea e tuʻuina atu i tagata maʻisuka e iai manaʻoga faʻapitoa, e faʻatulafonoina e le Federal Law No. 166 "On Pensions Pension," na faamaonia le tulafono i le aso 15 o Tesema, 2001.

O maʻi gasegase e mafai ona faʻamanuiaina e tusa lava po oa avanoa o le kulupu. E mafai ona e maua ni vailaau faʻamalosi, se pepa ulufale i le falemaʻi, ma maua ai isi setete ma faʻaitulagi. I le lafoaia o tulaga faʻapitoa masani, e mafai ona e maua se tupe faʻaalu mo latou. O le tulaga o le le atoatoa o le tino e mafai ona e maua ai se penisione lautele. I le 2018, e leai ni suiga i le tulafono i le puipuiga lautele o le maʻisuka ua saunia mo.

Talosaga Fesili

  • Fesili muamua: Afai ei ai laʻu tama maʻi suka i totonu o se kulupu. E iai sana aia tatau i se pepa pasi saoloto i le falemaʻi ma malaga saoloto i itu uma e lua?O le tali o le: O le mea moni, o tamaiti ei ai manaoga faapitoa e agavaa i se pepa pasi saoloto. O femalagaaiga i itu uma e lua o le a totogi ai oe. E le gata i lea, e mafai ona e faia se taui mo femalagaaiga mo le tamaitiiti ma mo oe lava ia o se tagata o loʻo auai.
  • Fesili lua: O fea e mafai ona ou maua ai fualaau oona maʻisuka ou te manaʻomia?O le tali o le:

Talofa O loʻu igoa o Irina Alekseeva. O loʻo ou faʻatinoina galuega i le matāfaioi o le pulega faʻaletulafono talu mai le 2013. Ou te faʻapitoa faapitoa i tulafono faʻalapotopotoga. Suesueina i le Moscow Institute of Humanities ma Economics (NWF) Faʻasalaga (Faʻasalalauga Faʻasalalau Faʻavaomalo).

O le maʻisuka o se faafitauli matuiā lea o le tagata, ma e moni o le sosaiete atoa. Mo pulega a le malo, o le puipuiga o le soifua maloloina ma agafesootai o ia ituaiga tagatanuu e tatau ona avea o se gaoioiga faamuamua

Ituaiga o maʻi le atoatoa i le maʻisuka

O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 1 e iloa i tamaiti, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e sili atu ona faigofie. I lenei tulaga, ua le mafai ona maua le le atoatoa i latou e aunoa ma le faamaotiina o se vaega faapitoa. I le taimi nei, o ituaiga uma o fesoʻotaʻiga lautele mo tamaiti e maua i le maʻisuka ua faʻamaonia e tulafono.

E tusa ai ma tulafono a le Rusia, o tamaiti e iai manaʻoga faʻapitoa e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona maua ni vailaau faʻasaʻoloto ma se pusa faʻapisinisi lautele mai lala sooupu a le malo.

A oʻo ina faʻagasolo le maʻi, ua tuʻuina atu le aia tatau e toe iloilo ai le filifiliga ma tuʻuina atu se vaega o le tino ma le mafaufau e tutusa ma le soifua maloloina o le tamaititi.

O le maʻisuka faigata e tuʻuina atu i le kuluma muamua, lua, poʻo le tolu faʻafitauli faʻavae e faʻavae i faʻamatalaga faafomaʻi, faʻataʻitaʻiga o suʻega, ma le talafaasolopito o maʻi.

  1. O le vaega lona tolu ua tuʻuina atu mo le siakiina o faʻamaʻi pipisi o totoga i totonu, ae o le maʻisuka e mafai pea ona galue,
  2. O le vaega lona lua e tofia pe afai e le toe mafai ona maua le maʻisuka, aʻo maʻi le tagata maʻi i taimi uma,
  3. O le vaega sili ona faigata e tuʻuina atu pe afai o le maʻisuka e iai ni suiga e le mafai ona suia i le tino i le tulaga o le faaleagaina i le tino, fatugaʻo, pito i lalo, ma isi faʻafitauli. I le avea ai o se tulafono, o nei mataupu uma o le vave faʻalauteleina o le maʻisuka ua avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o le le atoatoa, faʻamaʻi, leiloloa o galuega vaaia ma isi faʻamaʻi tuga.

Aia tatau a le maʻisuka o soʻo se matua

Pe a maua le maʻisuka, o le tagata gasegase, e tusa lava po o le a le matua, e otometi lava ona fai mai ua le atoatoa, e tusa ai ma le faasologa talafeagai a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia.

I le i ai o le tele o faʻamaʻi pipisi ona o le maʻisuka, e tusa ai ma lea, o loʻo iai se lisi tele o penefiti. E i ai ni faʻamanuiaga faapitoa pe afai o le tagata muamua e maua i le maʻisuka ituaiga muamua poʻo le lua, ma e le afaina po o le a le malosi o le tino maʻi.

Aemaise lava, o le maʻisuka ei ai aia tatau nei:

  • Afai ua faatonuina e fomaʻi se talavai mo vailaau, o le maʻisuka e mafai ona alu i se fale talimalo pe afai o le a tuʻuina atu vailaau e aunoa ma se totogi.
  • O tausaga taʻitasi, e iai le aia a le tagata maʻi e togafitiga ai i se fale faʻapitoa falemaʻi i se tulaga saoloto, aʻo malaga i le nofoaga o togafitiga ma tua e totogi foi e le setete.
  • Afai o le maʻisuka e le mafai ona maua le tausiga o le tagata ia te ia lava, o le setete o loʻo tuʻuina atu atoatoa ia te ia le auala talafeagai mo le lelei o le fale.
  • Faʻavae i luga o le a le mea e tuʻuina atu i ai e le tagata gasegase le malosi o le tino, o le maualuga o le totogiina o penisione masina.
  • I le i ai o le maʻisuka o le muamua ma le lona lua, o le maʻisuka e mafai ona tuusaunoaina mai le tautua faamiliteli e faavae i pepa na tuʻuina mai ma le faaiuga o le komiti faafomaʻi. O le tautua a le militeli e aunoa ma se faʻalavelaveina ona o se tagata maʻi ona o mafuaaga tau soifua maloloina.
  • Pe a tuʻuina atu pepa talafeagai, o le maʻisuka e totogi tupe faʻaaoga i luga o tulaga e fiafia i ai, e mafai ona faʻaititia le aofaiga i le 50 pasene o le tau atoa.

O tuʻutuʻuga o loʻo i luga e masani lava ona faatatau i tagata e iai faʻamaʻi. E i ai foi nisi aoga mo tagata ei ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, lea, ona o le natura o le faamai, e tulaga ese i le maʻisuka.

  1. O le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se avanoa avanoa e auai i aʻoaʻoga faʻapitoa ma nisi taʻaloga.
  2. O maʻi suka i totonu o soʻo se taulaga e tuʻuina atu i ai faʻataʻitaʻiga mo sikola i le aofaiga o loʻo maua e pulega faʻapitoa. Afai ole teena ole suʻega, faʻafesoʻotaʻi le matagaluega a le Matagaluega o le Soifua Maloloina.
  3. Afai ei ai ni faʻamatalaga talafeagai, o loʻo i ai i le fomaʻi le aia tatau e faamutaina ai se maitaga i se aso mulimuli ane pe a maua e le fafine le maʻisuka.
  4. A maeʻa le fanau mai o se pepe, e mafai e se tina maʻisuka ona nofo i le falemaʻi o le tina mo aso e tolu nai lo le taimi atofaina.

I fafine e maua i le maʻisuka, e oʻo atu le 16 aso.

O a faʻamanuiaga mo se tamaititi e maua ile maʻisuka?

E tusa ai ma tulafono o loʻo iai nei, o tulafono a Rusia ua maua ai faʻamanuiaga nei mo tamaiti e maua i le maʻisuka:

  • O se tamaititi o loʻo mafatia i le maʻisuka ei ai le aiā e asiasi ai i lea tausaga ma lea tausaga ma togafitia e aunoa ma se totogi i le teritori o falemaʻi faʻapitoa falemaʻi. E totogi e le setete e le gata o le tuʻuina atu o tautua faafomaʻi, ae tumau foi i totonu o falemaʻi. E aofia ai ma le tamaititi ma ona matua le aia tatau e malaga saoloto ai i lea mea ma tua i tua.
  • E le gata i lea, o le maʻisuka ei ai le aia tatau e maua ai tagata e tofia mo togafitiga i fafo.
  • Ina ia togafitia se tamaititi ua maua i le maʻisuka, ua i ai i matua le aia tatau e maua ai se glucometer mo le saolotoga e fua ai a latou suka toto i le fale. E maua ai foi le tuʻuina atu o suʻega mo le masini, penisini faapitoa.
  • E mafai ona maua e matua ni vailaau mama mo le togafitiga o le maʻisuka mai se tamaititi e iai se le atoatoa. Aemaise lava, o le setete e maua ai le inisalini saoloto e fai ai ni fofo poʻo ni faʻamalosiga mo le faʻatonuina poʻo le faʻaogaina o le pule. E tatau foi ona maua Acarbose, Glycvidon, Metformin, Repaglinide ma isi vailaʻau.
  • O tui e leai se tui mo le tuiina, meafaigaluega faʻataʻitaʻi, alcohol alcohol, o le aofaiga e le sili atu i le 100 mg i le masina, ua tuʻuina mai.
  • E le gata i lea, o se tamaititi maʻi suka e iai le aia tatau e femalagaaʻi saoloto ai i totonu o soʻo se aai poʻo le vaʻalele.

I le 2018, o le tulafono o loʻo i ai nei e maua ai le mauaina o taui tau tupe pe a musu le tagata maʻi e maua ni vailaau e leai se totogi. Faʻasalalau tupe i le teugatupe faʻamaonia.

Ae e taua le malamalama o le tau tinoitupe e maualalo tele ma e le aofia uma ai tupe faʻaalu mo le faʻatauina o vailaau talafeagai mo togafitiga o le maʻisuka.

O le mea lea, o aso nei, o loʻo faia e ofisa o le malo mea uma e faʻaitiitia ai le tulaga o tamaiti e maua i le maʻisuka, o ituaiga muamua ma le lua o faʻamaʻi.

Ina ia maua le aia tatau e faʻaoga ai le afifi fesoasoani, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi pulega faʻapitoa, aoina mai pepa talafeagai ma alu i le faʻagasologa mo le faʻaaogaina o penefiti.

Faʻafefea ona maua se faʻasalalauga lautele mai ofisa o le malo

Muamua lava, e tatau ona fai se suʻega i le fomaʻi i le falemaʻi i le nofoaga e nofo ai pe faʻafesoʻotaʻi ai se isi falemaʻi maʻi e maua ai se tusi faamaonia. O loʻo taʻu mai i le pepa e iai le ituaiga muamua o le maʻisuka muamua poʻo le lua.

Ina ia maua se suʻega faafomaʻi pe afai o loʻo maua e le tamaititi le maʻisuka, o loʻo iai foi se uiga mai le nofoaga o suʻesuʻega - o se aʻoga, iunivesite, aʻoga faʻapitoa poʻo isi faʻalapotopotoga faʻaleaʻoaʻoga.

E tatau foi ona e saunia se kopi faamaonia o le tusi faamaonia po o le tipiloma pe a maua e le tamaitiiti nei pepa.

  1. Faamatalaga mai matua, sui faaletulafono o le maʻisuka a le tama i lalo o le 14 tausaga. O tamaiti matutua latou te faʻatumuina le pepa na o latou, e aunoa ma le auai o matua.
  2. O le tusifolau lautele o le tina po o le tamā o le tamaititi ma le pepa fanau o le tagata maʻi maʻi.
  3. Tusi faamaonia mai le falemaʻi i le nofoaga e nofo ai ma faʻamatalaga o le suʻega, ata, tala mai falemaʻi ma isi molimau faʻamaufaʻailoga e maʻi le tamaititi i le maʻisuka.
  4. Faʻasinoala mai le fomaʻi, tuufaatasia i le igoa 0 0 0 / / -6.
  5. Taʻiala mo le lē atoatoa o le tino e faʻaalia ai le kulupu mo le maʻisuka ituaiga 2.

Kopi o le tusi galuega a le tina po o le tamā o le tamaititi, lea e tatau ona faʻamaonia e le ulu o le aufaigaluega a le ofisa i le nofoaga o galuega a matua.

O a aia tatau a tamaiti maʻisuka?

Tulaga faʻapitoa mo le tamaititi e amata ona vave galue vave i le taimi e maua ai e le fomaʻi le maʻisuka. E mafai ona tupu i le taimi lava lea i le fanau mai o le pepe, i le tulaga lea o loʻo i ai le tamaitiiti i le falemai mo aso e tolu nai lo tamaiti soifua maloloina.

I le tulafono, o tamaiti e maua i le maʻisuka ei ai le aiā tatau e alu i le aʻoga e aunoa ma le faʻatali i laina.I lenei tulaga, e tatau i matua ona faʻafesoʻotaʻi pulega faʻavaomalo poʻo se aoga faataitai i se taimi talafeagai ina ia maua ai le avanoa avanoa i le tamaititi, e tusa lava po o le a le tutava na faia.

O se tamaititi e maua i le maʻisuka e maua i vailaʻau, inisalini, glucometer, fasi siaki e aunoa ma se totogi. E mafai ona e maua vailaʻau i le fale talavai o soʻo se aai i le teritori o Rusia, ua tuʻuina atu tupe faapitoa mo lenei mea mai le paketi a le atunuʻu.

O tamaiti e iai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o loʻo tuʻuina atu foi i tulaga maʻoti i taimi aʻoga:

  • O le tamaititi ua faʻamaonia atoatoa mai suega aʻoga. Iloiloga o le tusi faamaonia a le tamaititi e maua i luga o le faʻavae o togi i le tausaga atoa.
  • I le taimi e ulufale atu ai i se aʻoga maualuga pe sili atu foi, o le tamaititi ua tuusaunoa mai suega ulufale. O le mea lea, i iunivesite ma kolisi, o sui o faʻalapotopotoga faʻale-aʻoaʻoga latou te tuʻufaʻatasia faaletulafono le maʻisuka e aunoa ma se totogi tupe.
  • I le tulaga o le a pasia e se tama maʻi maʻi ni suʻega ulufale, o togi na maua mai i le suʻega e leai se aoga i le tufatufaina atu o nofoaga i totonu o le aʻoga.
  • I le taimi o suega suʻesuʻega i totonu o le faʻavae o se faʻalapotopotoga maualuga maualuga, o le maʻisuka o loʻo i ai le aiā tatau e faʻatele ai le taimi sauniuni mo se tali tuʻufofoga pe mo le foiaina o se galuega tusitusia.
  • Afai o loʻo aʻoga se tamaititi i le fale, o le a totogi e le setete uma tau uma mo le mauaina o se aʻoga.

Tamaiti e iai manaʻoga faʻapitoa i le maʻisuka e mafai ona maua saofaga penisione. O le tele o le penisione ua fuafuaina i luga o le faavae o tulafono oi ai nei i le tulaga o manuia lautele ma faamanuiaga.

Aiga ei ai le maʻisuka ua i ai le aia tatau muamua e maua ai se fanua fanua ina ia mafai ai ona amata fausia fale taitasi. Faʻafoe se lala ma se fale o le atunuʻu. Afai o le tamaitiiti o se tamaititi matua, e mafai ona ia maua le fale pe a uma ona 18 ona tausaga.

Matua o se tamaitiiti e le atoatoa le malosi, pe afai e tatau ai, e mafai ona talosagaina aso faaopoopo e fa mai le taimi i le masina i le nofoaga o le galuega. E aofia ai le tina po o le tama ei ai le aia tatau e maua ai faʻasalaga e le totogia e oʻo atu i le lua vaiaso. O ia tagata faigaluega e le mafai ona faalēaogāina e ala i le filifiliga a le pulega e tusa ai ma tulafono talafeagai.

O saʻo taʻitasi ua faʻamaonia i totonu o lenei tusiga ua faʻamaonia i le tulafono. O faʻamatalaga atoa e uiga i aogā e mafai ona maua i le Federal Law, lea e taʻua "I le Lagolagoina Lautele mo Tagata ei ai Manaoga Faapitoa i le Rusia." O faʻapitoa faapitoa mo tamaiti e ono maua i le maʻisuka e mafai ona maua i le tulafono talafeagai.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻamatalaina ai faʻamanuiaga ua tuʻuina atu i tamaiti uma e iai manaʻoga faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga