O le masani o le cholesterol i le matua ma le itupa o se laulau vaaia

Faailoilo o le lipid metabolism, o le tasi o le cholesterol, e tele sona sao i le iloiloina o lamatiaga cardiovascular. O loʻo malamalama o le a ono iai se tagata o loʻo i ai le fatu fatu poʻo le taʻavale ma le oti mai ia i latou i le isi 10 tausaga. O le a le masani o le cholesterol i totonu o le toto ma o le a le mea e fai pe afai e maualuga?

Aisea e te manaʻomia ai le mataʻituina o le cholesterol

E masani lava, o le cholesterol e le na o se vaega o le metabolism, ae o se mea taua. I totonu o lona fausaga, o se mea gaʻo tele-e pei o le ava malosi. E tusa ma le 20% o le aofaʻi o le cholesterol e tupuga mai lona afuaga, o lona uiga, e faʻamalosia i meaʻai. O isi, o mea e fiafia i ai, o loʻo faʻapipiʻiina e totoga i totonu, e mafua mai i le ate ma le vavae.

Cholesterol e aofia ai i le toetoe lava o le biosynthesis uma o hormones ma gaioiga o feusuaiga, talu ai o se vaega mo latou. E le gata i lea, o se fale mo fale puipui ma silasila, e aofia ai i le fesuiaiga o vitamini D.

Naʻo ia lava, o le cholesterol o se kulupu tumau, o le mea lea, ina ia mafai ona feaveaia i totoga o le tino ma siaki, e fusifusia i "polotini puipuia". O le mea e maua mai ai le kalukalamio e taʻua o le lipoprotein. E tolu ituaiga - HDL, LDL ma le VLDL (maualuga, maualalo ma maualalo le maualuga). O se tagata matua soifua maloloina e tatau ona i ai nei vaega uma, ae i totonu o tapulaa o tulafono maoti ma se vaega taua i le va o le isi.

O lipoproteins maualalo maualalo, e masani ona taua o le "leaga" cholesterol, ma le HDL - "lelei." E afua ona o le tulaga ese o latou meatotino. O gaʻo maualalo maualalo e sili atu le mama, sili atu ma maua le malosi e pipii ai le tasi ma le isi ma puipui puipui. O le mea lea, pe a oʻo ina faateleina a latou mea i totonu o le toto, ona amata lea ona latou faʻamautu i le va o fiva o le methiolum, ma faʻapogai ai le faiga o le mumusu. Mulimuli ane, o pepa o le atherosclerotic o loʻo faia i totonu o le foo. O le LDL o se vaega i le faagasologa o le thrombosis, aua latou te pipii faatasi e le gata i le tasi ma le isi, ae faapena foi i isi totola toto tetele.

O lenei masini e faʻaalia ai se faʻamaʻi e pei o le vascular atherosclerosis. O le faagasologa o le faateleina o le maualuga o le cholesterol matautia e le o vaaia i fafo, o lona uiga, o le maʻi e maua i vaega muamua leai ni faailoga poʻo soʻo se faʻailoga o le falemaʻi. I le laasaga muamua, o le le atoatoa o le lipid e mafai ona iloa i se suʻesuʻega o le toto mai le vein.

O le vave ona suia o le masani ai o le cholesterol levels, o le faigofie ma vave o le a mafai ona toe faʻaleleia. E masani lava, pe afai o le lipid profile e suia i le taimi ma e leʻi faʻaalia o latou faitioga, ona mafai lea ona foia le faafitauli e ala i le toe fetuunai o le meaai. A le o lea, pe afai e le amanaia le tulaga ma faʻaalia le tuai, ona leʻo ai lea o le togafitiga mo le toe faʻaleleia - o togafitiga ua faʻamaonia, ma i nisi tulaga, togafitiga faʻapitoa.

Aotelega o le laulau o le cholesterol toto i tamaitai ma alii

O le a le faitauga o le cholesterol e faʻapitoa i se tagata maloloina? E le oi ai se uiga patino lautele. E aʻafia ai i le tele o mea, o le autu o le itupa ma tausaga. Faʻavae i luga o nei vaega e lua, na faʻapipiʻi e fomaʻi se laulau i le matua ma tulaga masani o le cholesterol masani.

O fuainumera mo le tulaga masani o le lipid composite e matua taugofie ma atonu e fesuiaʻi taitoatasi mo tagata taitoatasi. E mafua mai i le mea moni e faapea o mea taua e pei o le meaʻai, mea ola, tulaga o gaioiga faʻaletino, o le i ai o uiga leaga, tulaga faʻapitoa, ma isi mea e aʻafia ai le masani ole cholesterol.

Ae maise lava le matautia, i le tulaga o le lamatiaga o le atherosclerosis, o le matua lea pe a mavae le 35-40 tausaga. A o faagasolo lea vaitaimi, suiga suiga i le tino ma suiga muamua i le lipid profile. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 35 tausaga le matua, 6.58 iunite o le tapulaʻa pito i luga o le masani, ma i le 40, e oo atu i le 6.99 mmol / l ua uma ona iloiloina o se tulaga talafeagai mo tane e tele le cholesterol.

O le tagata matua atu, o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi o ia ma le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le tino. O nei mea uma e faʻaopoopoina ai se faʻafitauli sili atu o faʻafitauli i le lipid disorders. O le maʻi suka, angina pectoris, faamai o le fatu fatu - i tagata matutua, o nei tagata suʻesuʻe e taatele. Mo i latou, o tapulaa o le cholesterol e tatau ona maualalo, talu ai ua faʻaitiitia galuega totogi o le vascular system. O le mea lea, o le tulaga maualuga mo le IHD, paʻu poʻo le fatu i le kalama o le 2.5 mmol / L i lalo o le tapulaa maualuga o le masani mo tausaga taʻitasi, i le faasologa.

I le 50 o ona tausaga, o suiga iloga i le tulafono o le cholesterol i fafine e lauiloa. E mafua lenei ona o le faʻaitiitia o le faʻaopoopoga o hormones, o se suiga io latou talaaga ma se faʻaitiitia o le manaomia mo le cholesterol o le endocrine polokalama. I tagata pe a uma le 55, ma sili atu pe a mavae le 60 tausaga, o fua masani masani o le a mausalī ma faasolosolo malie ina faʻaititia i tausaga.

I le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i totonu o tagata matutua, e tatau ona faʻalogo e le gata i tulaga masani o le aofaʻi o le cholesterol. E talitutusa foi le taua o tulaga taua o le triglycerides, leaga ma le lelei cholesterol (LDL ma HDL, mulimuli ane), ma le tuufaatasiga o le atherogenicity.

O le a le cholesterol sili ona maualuga e mafai ona maua e se tagata

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le maualuga o le cholesterol o se faʻataʻitaʻiga taʻitasi, o le mea lea, e le mafai ona taʻuina pe o le a le fuainumera e manatu maualuga pe sili atu. O faailoga o le cholesterol mai le 5.2 i le 6.19 mmol / l e maualuga le maualuga. Faatasi ai ma nei fuainumera, e tatau ona e gauai atu i isi vaega o le lipid profile, aemaise ile LDL. Afai o le aofaʻi o le aofaʻi o le cholesterol, e tusa ai ma le auʻiliʻiliga, e maualuga atu nai lo le 6.2 mmol / l, ona manatu lea o lenei tulaga e lamatia i le soifua maloloina ma se tulaga lamatia maualuga e atiaʻe le atherosclerosis.

Tulaga masani o le cholesterol ma le atherogenic coefficient

O le toto cholesterol toto e masani lava ona maua na o le fusi i ona vaega eseese. O nei mea faʻapitoa e le gata e tatau ona i ai i nisi tulaga o le masani, ae ia i ai foi i le saʻo le mafutaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tulaga taua i le auʻiliʻiliga e pei o le atherogenic coefficient o loʻo faailoa mai ai le fua faatatau o le HDL cholesterol lelei ma aoga, i le aofaʻi o le cholesterol.

O le atherogenic coefficient e sili ona atagia lelei ai le tulaga o le gaʻo gaʻo. Latou te gauai atu i ai o se faailo o le lipid-lowering therapy. Ina ia fuafuaina, e tatau ona ave le taua o le cholesterol aoga mai tulaga taua o le aofaʻi o le cholesterol ma vaeluaina le eseesega i le HDL.

O le tulaga taliaina o le atherogenic coefficient e fetaui ma se vaitau masani.

  • 2.0-2, 8. O ia fuainumera e tatau ona i ai i tagata ei lalo ifo o le 30 tausaga.
  • 3.0-3.5. O nei tulaga faatauaina o le tau masani lea i tagata e sili atu ma le 30 e leai ni fale suesue po o ni faailoga o falemai o se faagasologa o le atherosclerotic.
  • Luga 4. O lenei fuainumera e maualuga maualuga. O se uiga o se tagata gasegase i se faʻamaʻi o maʻi fatu fatu.

E tusa ai ma tulaga faʻavae faavaomalo, o le lipid metabolism e latalata i tulaga masani i tulaga taua o loʻo taua i lalo:

  • le aofai o le cholesterol - e oo atu i le 5 mmol / l,
  • faʻasolosolo - e oo i le 2,
  • LDL - e oʻo atu i le 3,
  • HDL - mai le 1,
  • atherogenic coefficient - e oo atu i le 3 iunite.

E tatau ona manatuaina o le masani o le cholesterol o le ki lea i se soifua maloloina soifua maloloina. O le mea lea, e tatau ona e faia taumafaiga uma e faʻaleleia ai ma faʻaleleia au faʻamatalaga lipid.

E mafai ona faia lenei mea e faʻaaoga ai le paleni o le hypocholesterol diet therapy. E tatau ona faʻaititia i le aofaʻi o gaʻo manu, e masani ona kuka i mea taumafa nai lo le falai, sili atu fualaau faisua ma fua. O meaai e maua ai le maualuga o le cholesterol e lelei tele ma se olaga malosi, galue malosi faaletino - galuega i taeao, taʻavale. A sili atu le tele o le cholesterol, ona maua ai lea o se aafiaga tele, e filifilia e le fomaʻi le togafitiga tatau, fualaau faasaina mai vaega o statins poʻo fibrates.

O le cholesterol o le toto o se faailo taua o le soifua maloloina o le tino. A oʻo ina amata ona sili atu ona taofiofia ona tulaga faʻatapulaʻa, o le aʻafiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi o le vascular system ma le fatu - atherosclerosis, afaina ma fatu - osofaʻi.

O vaega muamua o sea faagasologa e leai ni faʻailoga mai fafo ma e naʻo le auiliiliga e mafai ona iloa. O le mea lea, e taua tele le faʻaauau ona fai lipidograms faʻamalosi ma faia fua i le taimi, aua o le togafitiga o le vave amataina, o le sili atu foi lea o le faʻasologa mo le toe faʻaleleia. A maeʻa ona maua iuga, e tatau ona e feutagai ma se fomaʻi faʻapitoa o le a fautuaina tulaga talafeagai ma faʻatonu se togafitiga faʻapitoa.

Le galuega a le cholesterol i le tino

I le vailaʻau vailaʻau, o le cholesterol e aʻafia i le vasega ole alcool lipophilic. E tāua tele mo le tino, ona o se vaega taua o siama faʻamau ma e aofia ai i le faʻasologa o:

  • hormones - testosterone, cortisol, aldosterone, estrog, progesterone,
  • Vitamin D3
  • talo.

E tusa ma le 80% o le cholesterol e gaosia e gaʻo tino (e masani lava o le ate), 20% o loʻo faʻaaogaina i meaai.

O lenei vailaʻau e le faʻavaeina i le vai, o lea e le mafai ai ona gaoioi i le vaitafe lava ia. Mo lenei mea, e fusifusia ai i puipuiga faʻapitoa - apolipoproteins. O aʻafiaga e mafua ai lipoproteins.

O nisi oi latou e maualuga tele (HDL), ao isi e maualalo le maualuga (LDL). O muamua e aveese le gaʻo tele mai le tino, o le mea mulimuli lea e faʻapipiʻi i luga o puipui puipui, o loʻo auai i le fausia o ni atherosclerotic plate.

O le mea lea, a oʻo mai i lipids "lelei", o lona uiga o le HDL, ma le "leaga" - LDL. O le aofaʻi o cholesterol o le atoa lea o lipoproteins uma.

O loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega o le lipid metabolism ina ia mafai ai ona suʻesuʻeina le lamatiaga o se tagata e atiaʻe le atherosclerosis ma le faʻafitauli o le cardiovascular (vaai i le auala e faamama ai vaʻai faiʻai iinei).

E ui lava i le mea moni, i tane ma fafine, o le masani o le cholesterol i le toto (laulau i le matua o loʻo tuʻuina atu i lalo) e ese, i vailaau faʻasoifua maloloina o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu.

O fomai i la latou faiga o loʻo taʻitaʻia e fuainumera ua fautuaina e le World Health Organization. Latou te foliga faapenei:

Aofaʻi cholesterol (o le iunite o fuataga o loʻo mulimuli mai i lalo o le moli / l):

  • masani - e oo i le 5.2,
  • faateleina - 5, - 6.1,
  • maualuga - sili atu i le 6.2.

LDL:

  • o le masani e oʻo atu i le 3.3,
  • siitia - 3.4-4.1,
  • maualuga - 4.1-4.9,
  • maualuga maualuga - luga aʻe 4.9.

HDL:

  • o le masani e 1,55 ma le maualuga,
  • o le averesi tulaga lamatia o le 1.0-1.3 mo alii, 1.3-1.5 mo tamaitai,
  • maualuga maualuga - itiiti ifo i le 1.0 mo alii, 1.3 mo tamaitai.

O se manatu manino o le masani o le cholesterol i totonu o le toto ua tuuina mai e laulau, lea e faailoa ai ona tulaga taua e taliaina mo alii ma tamaitai pe a mavae le 40-60 tausaga.

O le 40 tausaga le matua o le tapulaʻa mulimuli ane lea ei ai le tulaga maualuga o le tupu mai o faʻamaʻi pipisi ma fatu na aʻafia i le atherosclerosis.

Normal Cholesterol i fafine

O le laulau ua faaalia ai le masani o le cholesterol toto i fafine o vaitausaga eseese.

Tau tausaga

Aofaʻi cholesterol

LDL

HDL

E pei ona mafai ona vaaia mai le laulau, i fafine pe a uma le 50 tausaga le matua, o le maualuga o le cholesterol masani ma le LDL i le toto ua faʻaititia tele. E mafua lenei mea i le toe faʻaleleia o le hormonal (lea e togafitia e endocrinologists) e tupu i le taimi o le moa. Faʻagasolo faʻavaomalo i lenei tausaga e faʻaitiitia, ma e manaʻomia e le tino le malosi sili atu e faʻafetaui lipids.

Normal cholesterol i alii

Lalo o le masani masani o le toto cholesterol i tane, e fuafua i tausaga.

Tau tausaga

Aofaʻi cholesterol

LDL

HDL

I tagata, o le lamatiaga o le atherosclerosis ma tulaga lamatia o le ola (faʻamaʻi, fatu oso) e muamua maualuga. E le puipuia o latou toto ma fatu toto e ala i gaioiga a mea feusuaiga. E le gata i lea, o sui o le sili atu le malolosi o feusuaiga e sili atu nai lo tamaitai ona i ai ni masaniga leaga.

Afai e te vaʻaia ma le totoʻa ia faailoga o le cholesterol i luga o le laulau, e mafai ona e vaʻaia o lona masani i totonu o le toto i tagata pe a maeʻa le 60 tausaga. E afua ona o le faʻaitiitia o le metabolism, faʻaitiitia o le faʻatinoina o galuega uma a le tino.

Mafuaʻaga o Maualuga, Low Cholesterol

I fafine ma tamaloa pe a mavae le 40 tausaga, o le tele o cholesterol i le toto atonu e mafua ona o aʻafiaga i le lipid metabolism, ae o le tele lava o taimi e le o iloa ai le mafuaaga. O mafuaʻaga e faʻatele ai le cholesterol toto e aofia ai:

  • faʻamaʻi o le ate, oona,
  • ulaula
  • susu o le pancreas, gutu prostate,
  • gout
  • o le faʻasolosolo o le gaʻo (o mafuaʻaga ma togafitiga o faʻamaʻi fatu fatu i fafine o loʻo faamatalaina iinei),
  • togafitiga o le endocrine (le lava le gaosiga o le hormone tupu, ola maloloina o le maʻisuka, hypothyroidism).

I fafine, o le maitaga e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le faateleina o le cholesterol toto pe a faatusatusa i le masani. O lenei mea e tatau ona iloa ei latou oe fuafua e maʻitaga i le mavae ai o le 40 tausaga.

O le faʻaitiitia o taualuga lipine ua matauina i:

  • fiaai, vaivai,
  • ogaoga mu
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi (o le fomaʻi e togafitia le fomaʻi faʻamaʻi pipisi),
  • sepsis
  • maʻi leaga o le ate (maua ma togafitia e se fomaʻi solo),
  • nisi ituaiga o anemia,
  • maʻi faʻamaʻi masani (pe faʻapefea ona togafitia le bronchitis masani faitau i lenei tusiga)
  • afaina o le vai,
  • hyperthyroidism.

E maua foʻi lipids i le toto maualalo ia i latou e fiafia i meaʻai ma fualaau faʻatau e pei o neomycin, thyroxine, ketoconazole, fefesootai, estrogens.

Vaega Maualuga o le Cholesterol Risk Group

Ua faʻamaonia e maualuga tele le tele o le hypercholesterolemia i tagata e:

  • 'ai se tele o gaʻo manu,
  • siitia se mea laitiiti
  • e mamafa tele
  • faʻaleagaina le ava malosi
  • ulaula
  • Faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa (androgens, diuretics, glucocorticoids, cyclosporine, amiodarone, levodopa).

Mo tane pe a uma le 40 tausaga ma tamaitai pe a mavae le 50 tausaga, e faia se suʻesuʻega suʻesuʻe mo le cholesterol toto (o le masani o loʻo faʻaalia i laulau o loʻo i luga). O se tasi lea o mea taua e tatau ona amanaia pe a fuafua le tulaga tuga o le fatu cardiovascular risk.

O le maualuga ma maualuga le maualuga o lona uiga o le a oʻo mai tausaga e ono mafatia ai se tagata mai ogaoga ogaoga o le fatu ma toto.

O le Hypercholesterolemia e sili ona lamatia mo tagata o mafatia mai:

  • afaina o le fatu fatu (togafitiga e faʻatautaia ma faʻatalanoaina e se cardiologist),
  • atherosclerosis o pito pito i lalo,
  • feʻai
  • tagata gasegase i le thrombosis,
  • gasegase tumau fatufatu
  • toto maualuga
  • gasegase tumau fatufatu
  • toto maualuga
  • maʻi maʻisuka (togafitia e se endocrinologist),
  • collagenoses (e pei o le gasegase oona).

O nei tulaga e manaomia ai le mataituina faifaipea o lipids ma le faasaʻoina o fualaau faasaina ma lo latou faateleina.

O le a le cholesterol ma aisea e taua ai le matauina o lona masani i totonu o le tino?

O le a le cholesterol?

Cholesterol (poʻo le cholesterol) e faatatau i vai inu gaʻo susu ma o se tasi lea o vaega faʻavae o siama faʻamalosi. I se isi faaupuga, e maua ai le malosi i siama, ma afai tatou te tusia se faʻataʻitaʻiga i le faiga o le fale, ona avea lea o le cholesterol ma se faʻamalosi malosi, e aunoa ma le faia e le brickwork.

A aunoa ma lenei mea, o le faʻasalaga o hormones o feusuaiga, vitamini D, pipi penisini e le mafai. O le tele o le cholesterol e aofia ai sela o totola mūmū (23%) ma le ate (17%), o loʻo i totonu o siama nerve ma i totonu o gaʻo o le faiʻai. O le vaega autu o le cholesterol e faʻapipiʻiina i le ate (e oo atu i le 80%). O le mea e totoe - e ulu atu i le tino ma meaʻai o meaola (pata, fuamoa, aano o manufasi, mea faʻatau, ma isi).

A aunoa ma le cholesterol, e le mafai ona fai le otaota, talu ai ona o le mea lea e maua mai ai le suauu i le ate, e nafa ma le malepe o gaʻo i totonu o le manava. Cholesterol e taua tele i le faia o hormones sex (estrogen, testosterone, progesterone), e nafa ma le gaioiga o le faʻaleleia o le tagata.

Afai o le maualuga o lenei mea i le tino ua faaitiitia, i lalo ifo o tulaga taua, o le vaivai o le puipuiga ma le tetee atu i siama ma faamaʻi e matauina. Cholesterol e faʻamalosia le gaosia o le hormone cortisol i laufanua oona ma e aofia ai i le faʻasalalauga o le vitamini D. I se aotelega, o le cholesterol o se fesoʻotaʻiga taua e aunoa ma le masani ai o le tino e le mafai.

Aisea ua siitia ai le cholesterol?

Aisea e tulai ai cholesterol

O mafuaaga e mafua ai le atinaʻeina o togafitiga e tele. O mea taatele o le:

  • Itū faʻatasi. Afai o le aiga lata mai o le tagata gasegase e mafatia i le atherosclerosis, faʻamaʻi pipisi, o le talafaasolopito o le paʻu poʻo le fatu fatu, o lona uiga o le tupu aʻe o le hypercholesterolemia i le toto e faʻaititia ai le tele.
  • Le lava o le afi, mamafa, oona.
  • Meaʻai le lelei ma le le paleni, ma le tele o meaai gaʻo ma falai.
  • Faanatinati taimi, masani leaga. Ole ulaula faʻapitoa (e oʻo lava i le pasi) ma le faʻaaogaina o le ava malosi.
  • Endocrine polokalama faʻamaʻi
  • Toto maualuga.
  • Faʻailoga o le ate, fatugaʻo, pancreas.
  • Faiga o le suāsusu, faʻaleagaina o neoplasms.
  • Aumai ni vailaau faapitoa.
  • Tau mafuaʻaga (o le aʻafiaga o le faʻamaʻi pe a uma le 50 tausaga).

E leʻo se lisi atoa o mea e mafai ona faʻaleleia le cholesterol toto. O se suʻesuʻega auiliili ma faʻatalanoaga o tagata tomai faapitoa (cardiologist, fomaʻi, gastroenterologist) o le a fesoasoani e faʻamautinoa le mafuaʻaga tonu o le tulaga faʻaleagaina. O se tagata gasegase i le solia o faailoilo, e tatau ona mataituina e se fomai ma e masani ona foai atu le toto mo le auiliiliga ina ia mafai ona pulea le maualuga o le cholesterol.

Cholesterol o le "leaga" ma le "lelei"

I le mea lava ia, o lenei tuufaatasiga o meaola e le afaina ai le tino, ae o le a lava le umi e sili atu lona maualuga i le toto e sili atu i le faatagaina faatagaina. E tāua i le faʻaaloalo foliga o le cholesterol - "lelei" poʻo le "leaga". O le cholesterol aoga e aunoa ma ni faʻalavelave faʻaosooso i totonu o vaʻa, tuʻu i totonu o nila ma ni masini. O le isi faʻasologa - faʻaleagaina puipui tetele, faʻaputu i totonu o foliga o cholesterol ma faʻavevesi ai le faʻavaeina toto, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu poʻo le stroke.

Faʻamaʻo pe "lelei" o le cholesterol o mea-palatini-gaʻo maualuga-maualuga (HDL lipoproteins). I le fomaʻi, e taʻua o le alpha - cholesterol.

O le cholesterol mataʻutia o loʻo taʻavale i totonu o le tino faʻasalaga i vaega tetele o le maualalo (LDL lipoproteins). O lenei tuufaatasiga masani lea e faigofie i le fesuiaiga o toto toto ma le faʻapipiʻi o paʻu i luga oo latou puipui. E i ai le isi ituaiga o cholesterol - o nei lipoproteins maualalo maualalo (VLDL), o loʻo faʻapipiʻi tuusao i le puipui o le intestinal ma tautua e feaveai le cholesterol i le ate. Ae i totonu o le toto, o lenei vaega itiiti e le o foliga mai, o lona uiga la o le matafaioi i le lipid metabolism disturbance e itiiti lava.

O le aofai o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol e na ona faia ai le faailo lautele, lea e fuafuaina e se suʻega o le toto. Afai e maualuga le maualuga o le cholesterol, o le suʻesuʻega loloto o le lipid profile o le toto, e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o ituaiga eseese o cholesterol.

O maualuga maualuga o le aofaʻi o le cholesterol i le toto e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis, maʻi fatu faʻamaʻi ma isi maʻi matautia o le cardiovascular, lea e ono oʻo atu ai i le oti. O se tulaga masani ma le saogalemu o le cholesterol i le toto o se tagata matua ua manatu o se faailoga o le sili atu i le 5.2 mmol / l.

Ae talu ai nei, o tagata atamamai e iloagofie le masani o le cholesterol i le toto i le matua ma le itupa. Ua iloa e saienitisi e oo lava i le ituaiga o tagata e aafia ai mea o lenei tuufaatasiga, ma, mo se faataitaiga, i tagata o Initia po o Pakistan, o lenei masani o le cholesterol e sili atu le maualuga i le matua nai lo le Europa.

O le a le masani o le cholesterol i tausaga? O se ata vaaia e tuʻuina atu i laulau faʻapitoa e faʻamaonia ai le taua o le maualuga o le cholesterol.

Laʻau o le cholesterol toto e ala i le matua

O se maualuga o le aofaʻi o le cholesterol o loʻo faʻaalia i lalo o le 5.2 mmol / L. O le maualuga maualuga faatagaina e fetaui ma le "plug" mai le 5.2 i le 6.2 mmol / l. Ae o se faailoga e sili atu i le 6.2 mmol / l ua uma ona maualuga le maualuga, ma e manaʻomia togafitiga faafomaʻi.

Le masani o le cholesterol mo tamaitai i le matua

Le fua o le cholesterol mo tamaitai

TausagaTulaga masani masani (mmol / L)
Tausaga Aofaʻi cholesterol

2.90-5.18 5-10 tausaga2.26 – 5.301.76 – 3.630.93 – 1.89 10-15 tausaga3.21-5.201.76 – 3.520.96 – 1.81 15-20 tausaga3.08 – 5.181.53 – 3.550.91 – 1.91 20-25 tausaga3.16 – 5.591.48 – 4.120.85 – 2.04 25-30 tausaga3.32 – 5.751.84 – 4.250.96 – 2.15 30-35 tausaga3.37 – 5.961.81 – 4.040.93 – 1.99 35-40 tausaga3.63 – 6.271.94 – 4.450.88 – 2.12 40-45 tausaga3.81 – 6.531.92 – 4.510.88 – 2.28 45-50 tausaga3.94 – 6.862.05 – 4.820.88 – 2.25 50-55 tausaga4.20 – 7.382.28 – 5.210.96 – 2.38 55-60 tausaga4.45 – 7.772.31 – 5.440.96 – 2.35 60-65 tausaga4.45 – 7.692.59 – 5.800.98 – 2.38 65-70 tausaga4.43 – 7.852.38 – 5.720.91 – 2.48 > 70 tausaga4.48 – 7.252.49 – 5.340.85 – 2.38

I tamaitai, o le faateleina o le cholesterol maualuga ma le matutua e tele lava ina fuafua i suiga o le hormonal i le tino e fesootai ma le moaopa. E le gata i lea, e masani lava ona matauina se suiga o faailo i le taimi o le maʻitaga poʻo atonu e fesoʻotaʻi ma le tele o itu, mo se faʻataʻitaʻiga, ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

A o laʻitiiti, e televave le faʻavaveina o metabolic processes i le tino o le tino, ma o meaai (e oʻo lava i le vevela ma le mamafa) e sili atu ona vave faʻafefe. O le mea lea, o le maualuga o le cholesterol, e tusa lava pe le o se soifua maloloina lelei, e tumau pea i totonu o le masani. Ae ui i lea, o le cholesterol e mafai ona faʻatupulaia mausali e oʻo lava i le talavou i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, maʻi o le endocrine poʻo le toilalo o le ate.

O sui o tamaʻitaʻi e sili ona vaivai, ua sopoia laina o le 30 tausaga, o le maualuga o le cholesterol i le toto e tupu malie. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le faatupuina o le hypercholesterolemia e faateleina pe afai e ulaula se fafine po o le faia foi o ni mea faafomaʻi. I lenei tausaga, ua tatau ona e mataʻituina meaʻai, aua ua faʻagesegese le faʻaaogaina o metabolic, ma ua faigata tele mo le tino ona faʻaleleia ma faʻafefiloi meaʻai e tele gaʻo ma gaʻo.

A oʻo i le 40-45 tausaga, o le gaosiga o hormones sex sex - o estrogens ua faʻaitiitia ma o le gaioiga o le gaioiga ua faʻavaivai. I le amataina o le misa, o le eleʻele o le estrogen e paʻu tele, ma e mafua ai ona osooso i le cholesterol ma le faateleina o lona toto. O uiga taua lenei o le tino o le tino, lea e tele lava ina fesootaʻi ma le tala faʻasolopito.

I le 50 o ou tausaga, e tatau ona e gauai faapitoa i lou soifua maloloina, meaʻai ma le olaga. E sili le alu i se taumafa maualalo o le cholesterol ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo, aano o manufasi ma meaʻai susu, fuamoa, suamalie, gaʻo manu. O se faʻafitauli faʻapitoa laʻititi i lenei vaitau o tamaitai e ulaula, e mamafa ma e taʻitaʻia ai se olaga ola solo.

O le toto cholesterol i le tausaga mo alii - laulau

Ata: Tausaga masani o le cholesterol i le matua mo alii

Tausaga Aofaʻi cholesterol LDL cholesterol HDL cholesterol
2.95-5.25
5-10 tausaga3.13 – 5.251.63 – 3.340.98 – 1.94
10-15 tausaga3.08-5.231.66 – 3.340.96 – 1.91
15-20 tausaga2.91 – 5.101.61 – 3.370.78 – 1.63
20-25 tausaga3.16 – 5.591.71 – 3.810.78 – 1.63
25-30 tausaga3.44 – 6.321.81 – 4.270.80 – 1.63
30-35 tausaga3.57 – 6.582.02 – 4.790.72 – 1.63
35-40 tausaga3.63 – 6.991.94 – 4.450.88 – 2.12
40-45 tausaga3.91 – 6.942.25 – 4.820.70 – 1.73
45-50 tausaga4.09 – 7.152.51 – 5.230.78 – 1.66
50-55 tausaga4.09 – 7.172.31 – 5.100.72 – 1.63
55-60 tausaga4.04 – 7.152.28 – 5.260.72 – 1.84
60-65 tausaga4.12 – 7.152.15 – 5.440.78 – 1.91
65-70 tausaga4.09 – 7.102.49 – 5.340.78 – 1.94
> 70 tausaga3.73 – 6.862.49 – 5.340.85 – 1.94

E manaʻomia e tagata ona gauai faapitoa i le maualuga o le cholesterol i le toto, aua, e le pei o fafine, o latou loto ma toto toto e le puipuia e hormones sex. I le faaopoopo atu i ai, o le toatele o tagata o le vavalalata malosi e faigofie lava i masaniga leaga:

  • ulaula
  • faʻaleagaina le ava malosi
  • overeat
  • sili atu le maualuga-kalori ma meaʻai gaʻo

O le mea lea, o le aʻafiaga o le atherosclerosis ma tulaga lamatia o le ola (faʻamaʻi, fatu oso) i tane e maualuga le maualuga.

Ae ui i lea, o le malosi o le faʻaleagaina o le faagasologa i sui o ituaiga eseese o tamaʻitaʻi. Afai e maualuga le maualuga o le cholesterol ma le matutua o tamaitai, ona oʻo lea i tamaloloa o lenei faʻaaliga e oʻo atu i le 50 tausaga, ona amata ai lea ona faʻaitiitia. Ae ui i lea, i le afa malosi o le tagata soifua, o uiga taua o le hypercholesterolemia e masani ona faʻaalia:

  • osofaʻi angina e fesoʻotai ma le vavalalata o faʻamaʻi o le mate,
  • o le tupuga o paʻu o le paʻu i le gaʻo,
  • puupuu le manava ma sina taumafaiga faaletino,
  • loto vaivai
  • tiga
  • micro strokes.

I le avea ma tagata matua, na o se olaga ola malosi, o meaʻai talafeagai, o le teenaina o masaniga leaga o le a fesoasoani i tane e tausia le cholesterol i le tulaga tatau.

Afai ei ai lau cholesterol maualuga, ona matou fautuaina lea o se fualaau aoga lelei. Saili le tau o Aterol i luga o le upega tafaʻilagi aloaia.

Suʻe toto: faʻafefea ona pasia ma vavae?

Se suʻega toto mo le cholesterol. E faʻapefea ona vavae saʻo?

O le toto e ave i luga o le cholesterol i luga o se manava gaogao, e masani lava i le taeao. I lenei tulaga, o le taumafataga mulimuli e le tatau ona sili atu nai lo le 8 - 10 itula aʻo lei amataina le toto. I le afiafi o le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona faʻaesea le faʻaaogaina o le ava malosi ma fualaau, e aloese ai mai le mamafa o le tino ma lagona. A o leʻi foaiina atu le toto, e tatau ona e toʻafilemu ma taumafai ia aua le popole, ona o le tele popolega poʻo le fefe i le faʻatinoga e mafai ona aʻafia ai le iuga.

O taunuʻuga o le suʻesuʻega o le a faʻaali atu ai i lau 'auʻaunaga soifua maloloina le maualuga o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol i totonu o le toto. Afai o le maualuga o le lipoprotein o le eletise matautia (LDL) e maualuga atu nai lo le 4 mmol / l, o lenei ua uma ona iloiloina o se tulaga lamatia mo le atinaʻe o pathologies cardiovascular. Ma e tatau ona e amata togafitiga ma fetuutuunai o ituaiga olaga ma meaai.

Afai o le maualuga o le aoga o le cholesterol (HDL) e oʻo atu i le 5 mmol / L - e taʻu mai ai e taofia ai le lipoproteins le maualalo, e momoli ai i latou mai puipui o toto toto ma puipuia ai le fatu o le fatu. Afai e pa'ū lona maualuga i lalo ifo o le 2 mmol / l - o le aʻafiaga o suiga faʻaleaga.

E faʻapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto - mea taumafa ma meaai lelei

O mea taumafa talafeagai e taua tele i le puipuia o le hypercholesterolemia ma le atiaʻe o le atherosclerosis. I le maualuga o le cholesterol maualuga, e taua tele le vavaeeseina o meaʻai e maua ai gaʻo meaola, cholesterol ma mea gaʻo faigofie mai le meaʻai. O sea ituaiga meaai e tatau ona pipii atu i lona olaga atoa. Faatasi ai ma sina laititi o faailoga, o le a fesoasoani le lelei o meaai paleni i lalo ifo o le cholesterol ma tausia masani ai.

O mea e gaosia ai le cholesterol:

  • gaʻo meaʻai, ulaula meaʻai, soʻo, palu, mea faʻatau,
  • moa moa
  • pata, margarine,
  • gaʻo gaʻo, mayonnaise,
  • oloa gaosi susu ma meaʻai gaʻo maualuga (kulimi, falaoisi, kusi cheese, kirimi kiripulu),
  • meaʻai vave, meaai kuka, meaʻai talafeagai,
  • falaoamata, mea faʻafiafia,
  • sweets, sukalati,
  • kofe, mea inu vevela,
  • ava malosi

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o le ava, aemaise o pia ma le uaina. I le wort pia e aofia ai le "leaga" cholesterol, ma suamalie suamalie ma suamalie ma ipu oona e aofia ai le tele o suka, lea e afaina ai toto toto o le itiiti ifo o le cholesterol. Afai o se olaga lelei e faaopoopoina i le faʻaaogaina o le ulaula ma le gaioiga faaletino, o le a sili ona aoga i le cholesterol ma le vascular status.

Afai e faigata mo tagata matutua ua matutua ona taaalo i taaloga, e tatau lava ona e alu atili (savalivali, savali i luga o lau fola i le faasitepu). O nei fuataga, faʻatasi ma meaʻai talafeagai, o le a fesoasoani e faʻamalolo le tino.

O a meaai e aoga? O le faasologa o aso taitasi e tatau ona aofia ai:

  • Fugalaau matala ma fua
  • fuamoa fualaʻau ma le suauʻu manogi,
  • meaʻai laʻau taumafa
  • fualaau fai sua
  • pi
  • oloa gaosiga o mea maualalo maualalo,
  • falaoamata (buckwheat, oat, miliki, araisa),
  • vai,

E sili atu le falaoa i le 'ai o saito atoa, ma le paʻu poʻo le rye. Ae o iʻa gaʻo, lea e mauʻoa i le omega-3 o le ola maloloina, e le gata ina mafai ona 'ai, ae e tatau foi. O lenei mea o le a saofagā i le gaosia o le cholesterol aoga ma se faʻaitiitia i le maualuga o lipids maualalo.

Faʻatau togafitiga

Afai o le masani o le cholesterol i le matua i le toto e matua tele atu, e le mafai e se tasi meaai ona faia. I lenei tulaga, o le a faatonuina e le fomai ni vailaʻau, ma mafaufau i le ogaoga o le tulaga, o le matua o le maʻi ma le i ai o faamaʻi pipisi.

O tulafono e masani ona faʻaaoga e togafitia ai tagata mamaʻi i le maualuga o le cholesterol. Tele fualaau oona i totonu o lenei vaega e mafai ona faʻaosofia ai ni mea le lelei ma maua ai se lisi lautele o faʻasalaga.

O le mea lea, o fomaʻi o loʻo taumafai e faʻamatalaina statins o le augatupulaga mulimuli, lona fa, lea e sili atu ona toleniina ma faʻamalosia e faʻaaoga e tusa lava pe matutua matutua ma faʻamaʻi faʻamaʻi. O le taʻiala o le gaioiga o fuainumera e faʻavae i luga o le faʻasaina o enzymes maʻoti e aafia ai le gaosia o le "leaga" cholesterol. I le taimi lava e tasi, o fualaau oona e fesoasoani i le gaosia o le cholesterol aoga ma le toe faʻaleleia ma le faʻamamaina o vaʻa faaleagaina.

O le isi vaega o vailaau o le fibrin. O a latou gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol leaga ona o le faʻamaʻiina o gaʻo i totonu o le ate. O nei fualaau oona e sili ona aoga i le tuufaatasiga ma fuainumera. O na gasegase e faʻaaogaina ai ia vailaʻau e mafua ai le faʻamaʻi mai o meaʻai, o loʻo faʻamatalaina mea faaopoopo o mea taumafa e faʻavae i fualaau oona, fualaau faʻasaina ma le vailaʻau nicotinic, ma fuamini. E le gata i lea, ua fautuaina le gasegase e ave le suauʻu iʻa, lea e aofia ai gaʻo eletise polyunsaturated e fesoasoani e faʻaitiitia ai le cholesterol maualalo.

Faitau faʻamatalaga i luga o le vailaau faʻasaina. O se auala lelei tele lenei e toe aumaia ai le cholesterol i le masani.

Tuua Lau Faamatalaga