Aisea e maua ai e le tagata le maʻisuka

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

I le maʻisuka e masani ona i ai faafitauli eseese i galuega a mata. O le faateleina o le fua o le suka toto e faateleina ai le lamatiaga o faafitauli o mata. E saogalemu le fai atu o le maʻisuka o le mafuaaga autu lea o le tauaso i na tagata o loʻo i le vaitausaga mai le 20 i le 74 tausaga. E uiga i faafitauli uma ma galuega a mata, faʻapea foi pe o fea e faʻaaogaina mo le maʻi suka - mulimuli ane i le tusiga.

E uiga i le glaucoma

Glaucoma e tupu mai o se taunuuga o le taofiofia o le suavai lelei o le vai i totonu o le mata. E le gata i lea, e le o le vaega mulimuli i lenei faagasologa ua tuuina atu i lona faʻaopoopoga atili, o se taunuuga o nei mea uma, o le faateleina o le mamafa i totonu o mata ua matauina. E mafua ai le faaleagaina e le gata i vaʻa toto, ae faʻapea foi i neura, ma, se suiga i le lelei o le vaʻaia.

I le faagasologa o togafitiga o glaucoma, e faʻaaoga e tagata tomai faapitoa:

  • togafitiga faafomai ma taotoga,
  • faiga o laser
  • mata mata mata.

Ina ia aloese mai faafitauli ogaoga sili atu ma galuega a mata i le maʻisuka, e fautuaina e le au atamamai le suʻeina o se tagata fomaʻi i le tele taimi e mafai ai. E manaʻomia le saʻo o se tagata poto faapitoa tumau.

O vailaʻau e masani ona faʻaaoga mo glaucoma o: betaxolol, timolol, latanoprost, pilocarpine.

O le tele o taimi, o le 0.5% ma le 0.25% mataua o timolol o loʻo faʻaaoga, lea e mafai ona faʻatau atu i falemaʻi i lalo o igoa e pei o fotil, ocumol ma le tele o isi.

O laʻau na faʻaaogaina mo mata, i le faʻaaogaina i le lotoifale, mafai ai ona faʻaitiitia le mamafa i totonu o mata. E le gata i lea, e le gata ina maualuga, ae e masani foi. E tupu lenei mea ona o le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le vai i totonu o le mata. E leai se aoga i le mafai gafatia ma le tele o le tamaititi aoga, lea e taua tele mo le maʻisuka.

O le fualaau faasaina, e toetoe o mata uma mata, e galue malosi pe a uma le 15-20 minute mai le taimi na totoina ai i totonu o le pusa o le conjunctival. O le faʻaitiitia o le matauina o le mamafa i totonu o mata e matauina pe a maeʻa ona sili atu i le lua itula. O le aʻafiaga o pa'ū e tatau ona tausia i le aso atoa.

E uiga i le tataʻi

I le faaopoopo atu i le glaucoma, e mafai e tagata taitoatasi o le maʻisuka ona feagai ma isi faʻaaliga e tupu i le maʻisuka. E tusa:

  1. maʻisuka retinopathy,
  2. cataract.

O faʻataʻitaʻiga e le sili atu le ogaoga nai lo le retinopathy, ae e tatau ona latou gauai faapitoa. Mai se manatu o le physiological, e aofia ai le ufitia o tioata o mata. O le mea na tupu e mafua mai i le mea moni e faapea o meaola i totonu o le tioata, e pei lava o sela i totonu o le faiʻai, e mafai ona suʻeina vaega o suka mai le toto e aunoa ma le lagolago a le inisalini, lea e ono lamatia ai le fua o le kulukose o le toto.

O faailoga leaga, e ono avea ma faamaoniga o le togafitia o le tioata, e tatau ona avea o ni faʻamatalaga o le solia o le tulaga o le manino o le faʻaaliga, o le faʻaitiitia o le manino, o se "veli" faafuaseʻi po o ni mea i luma o le mata, faapea foi le le mafai ona faitau se tamai tusi, mo se faataitaiga, i totonu o se nusipepa.

O faiga tutusa o se natura faʻaleagaina i le vaega o le tioata e maua ai le maʻisuka o le muamua ma le lona lua e mafai foi ona faia faʻatasi ma le opacification o le tino vitara, faʻapea foi ma isi faʻalavelave leaga e matua faʻaleagaina ai le ola o le tagata.

Mo le puipuia ma le puipuia o pepa, e tatau ona faʻaaoga sauniuniga faʻapitoa mo togafitiga, e taʻua o le quinax, catachrome ma catalin. Soʻo se tasi o faʻamaʻi togafitiga faʻapitoa e tatau ona totoina faatolu i le aso, lua mataua i mata taitasi i totonu o le masina e tasi. A maeʻa lenei mea, e faʻamalosia se malologa mo le 30 aso ma, pe a tatau ai, o le togafitiga o mata ma le maʻisuka e toe faia.

O le umi, e tusa ai ma le lisiina o mata ua faʻaaogaina, e le gata i le tele o tausaga, ae mafai foi ona faʻatinoina seia oʻo i le iʻuga o le olaga.

E uiga i faatonuga faapitoa

E tatau ona maitauina ni faʻamatalaga faapitoa e faʻamalosia pe afai o loʻo maʻi se tagata ma maua i le maʻisuka ma i le taimi lava e tasi o loʻo i ai faafitauli matuia o le vaʻai. Muamua, e tatau ia te ia ona asiasi atu i se tagata tomai faapitoa i taimi uma e mafai ai, o ia o le a fuaina le mamafa i totonu o le mata, ma suesue foi le pene. E tutusa lava le taua i le tulaga o foliga vaaia o aʻafiaga i le maʻisuka.

I le faagasologa o le faʻaaogaina o tioata faʻafesoʻotaʻi, e le o se mea lelei foi le faʻaaogaina o mata matala mo le faʻamoemoe o togafitiga, ona o loʻo i ai se avanoa:

  • faʻamautuina o tagata tausi i le vaega o nisi oi latou, mo se faʻataʻitaʻiga, tioata fesoʻotaʻi vaivai,
  • aafiaga faʻaleagaina e le gata i luga o le tino, ae faʻapea foi i mata.

A o leʻi faia le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o le isi ituaiga o tioata faafesootai, e taʻua o mea faigata, ua fautuaina ina ia aveese, ma pe a uma le faʻamaina, e tatau ona toe faʻaleleia, ae leʻi vave muamua atu pe a uma le 15-20 minute. Aʻo leʻi faʻafeiloaʻi i le togafitiga ma faʻagogo e pei o, fai mai, thymol, soʻo se tasi o gasegase e faʻaaogaina miotiki i le taimi muamua, ona faʻatagaina lea e faia se faʻasologa o le fesuiaiga.

I le tulaga o se gasegase e ono mafai ae tatau ai, ole a tatau ona lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o fualaau faasaina i le 48 itula ao lei faia le taotoga. E le gata i lea, e le fautuaina e le au atamamai e faʻapipiʻi i le mata vaega e lua pe sili atu foi beta-blockers. Aemaise lava o le a afaina i le maʻisuka, lea, e pei ona e iloa, faatiga ma vaivai ai galuega uma a le tino.

E le fautuaina e faʻatau ma faʻaaoga soʻo se mativa e aunoa ma le faʻatalanoa muamua ma se fomaʻi, o lona uiga o le faia lea o togafitiga a le tagata lava ia. E mafai ona lamatia lenei mea mo se tagata e maloloina lelei lona tino ma mo le maʻisuka. O le mea lea, o le faafitauli o le togafitia o maʻi mamai i le maʻisuka e tatau ona matua taua ma maeʻaeʻa i lenei faagasologa, i le amanaʻiaina o faʻaaliga uma.

Aisea e mafai ai ona maualuga le toto toto nai lo le maʻisuka?

Glucose o le punavai autu o le malosi i le tino. O loʻo faia i enzymes mai gaʻo gaʻo e maua mai meaai. O le toto e moliooina i vaega uma o le tino.

O le faʻamalosia o le liua o meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma le gaosiga o le kulukose e mafai ona taʻitaʻia ai le kulukose o le toto.

O le liua o meaʻai gaʻo i le kulukose o loʻo faia e le tele o gaioioga, inisalini ma isi hormones e faʻamalosia ai ana mea i totonu o le tino. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o mafuaaga mo le faateleina o le suka i le toto atonu o isi.

Toto toto

O le maualuga o le suka i le toto e le o tumau, o aʻafiaga eseese e aʻafia ai lona taua. O le tulaga masani e avea ma faailoga o le 3.5-5.5 mmol / lita. O le toto na ave mai i le tamatamailima e maualalo ifo nai lo le vevela.

O le faailoga faʻavae i tamaiti e 2.8-4.4 mmol / lita.

Luga o le tapulaa faatagaina i tagata matutua, faapea foi ma tina maitaga. O fua o le suka toto e fesuisuiai i le aso atoa ma faalagolago i le taumafataga. O nisi tulaga o le tino e mafai ona mafua ai le faateleina o maualuga o le suka (hyperglycemia), ei ai faʻamaʻi e ese mai i le maʻisuka, ma o le mea lea e sili ona lelei.

Faaleleia o le suka i le tino

E tele mea e mafai ona faʻaosofia ai le faateleina o le kulukose.

E mafai ona tupu lenei mea i se tagata maloloina atoatoa i mataupu nei:

  1. Faʻatasi ai ma meaʻai le paleni o loʻo maualuga i le gaʻo. I se tino maloloina, o le faateleina o le faailo o le a le tumau, o le inisalini o le a toe faafoi mea uma i tulaga masani. Faatasi ai ma le tele o tuʻinanauga mo lauusiusi, e aoga le mafaufau e uiga i le le maalofia o le gaʻo, o le faʻaitiitia o toto toto.
  2. Aʻo suʻe ni vailaʻau maʻoti. E tatau ona aofia ai ia beta-blockers, nisi o togafitiga, glucocorticoids.
  3. Oʻoga, faʻafitauli mamafa faaletino ma faalemafaufau e mafua ai le leai o se puipuiga, faʻaleagaina le gaosiga o hormones ma le faʻaitiitia o faiga faʻasolosolo. E iloa e faʻatasi ma le fiafia ma le atuatuvale, o le gaosiga o le glucagon, o le tui o le inisalini, e faateleina.
  4. Le lava le malosi o le tino (leai o faamalositino) e mafua ai le le atoatoa o le tino.
  5. Faʻasalaga tiga, aemaise lava i le mu.

I fafine, o le faateleina o le suka i le toto e mafai foi ona fesootaʻi atu i le maʻi o le premenstrual syndrome. O le faʻaaogaina o le ava e faʻafefe ai le hyperglycemia.

Vitio e uiga i mafuaaga o le faateleina o le glycemia:

Mafuaaga faʻapitoa o le faateleina o le kulukose toto

Glucose e maua mai i totoga o meaʻai e le gata ina ulu atu i sela, ae faʻapupulaina foi i le ate ma le vaega o le fatu o fatugaʻo. Afai e manaʻomia, e aveeseina mai totoga ma ulu atu i le toto.

O le faʻatonutonuina o kulūkose e faʻatinoina e le popole, endocrine system, slander, pancreas ma vaega o le faiʻai - o le hypothalamic-pituitary system. O le mea lea, e faigata ona tali le fesili o le okeni e nafa ma le faasinomaga maualuga o le suka.

O le toilalo o nei faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona taʻitaʻia ai togafitiga.

  • afaina o le gasegase o meaʻai e le o faʻamavaeina ai le gaʻo i totonu o le tino, aemaise lava, faʻafitauli faʻapitoa,
  • liona afaina o totoga eseese e solia ai le metabolism,
  • faʻaleagaina o le ate (hepatitis ma isi), e pei o le teuina o glycogen,
  • eleʻele le lelei o le kulukose i totonu o suauu mai vaʻa toto,
  • inflammatory ma isi faʻamaʻi o le pancreas, sulu o le eleele, faiʻai,
  • manuʻa o le mafaufauga, e aofia ai mea na maua i taimi o togafitiga faafomaʻi,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni.

O le faʻalauteleina o le taimi o le faailo e tupu i le osofaia o le epilepsy, o le fatu ma le osofaʻiga a angina pectoris. Afai e maualuga le maualuga o le suka i le masani, e le o taimi uma e faʻaalia ai le maʻisuka.

O nisi tagata e maualuga le faateleina o le kulukose. Ae ui i lea, o lenei tau aoga e le oʻo atu i le ata lea e maua ai le maʻisuka. O lenei tulaga ua taua o le faaitiitia o le faapaleni o le kulukose (mai le 5.5 i le 6.1 mmol / l).

O lenei tulaga na muai faʻavasegaina o le predabetic. I le 5% o mataupu, e gata i le maʻisuka ituaiga 2. I le lamatiaga e masani lava o tagata le fiafia.

Faailoga o le Hyperglycemia

E faʻapefea ona ou malamalama pe afai ei ai se tagata maualuga i le toto?

  1. Faateleina urination ma urine.
  2. Faʻaitiitia le faʻaaliga.
  3. Manaʻo tumau e inu, mago le gutu. Manaomia e inu i le po.
  4. Naua ma le ulu.
  5. O se faʻaopoopoga taua o le fia ai ma le tele o mea taumafa e 'aina. I lenei tulaga, o le mamafa o le tino e faaitiitia, o nisi taimi e sili.
  6. Loto vaivai ma le moe, vaivaiga faifaipea ma le le fiafia.
  7. Paʻu ma paʻu le paʻu, faʻavave ona faʻamalolo manuʻa ma manuʻa, e oʻo lava i le mea sili. O manuʻa e masani ona feʻaveaʻi, furunculosis e mafai ona atiaʻe.

O fafine e maualuga le maualuga o le suka e masani ona tupu ai ni gaʻo afaina o tino, ia e faigata ona togafitia. O nisi taimi e leai se afaina i totonu o le fata ma luga o le mucous membranes. Ua atiaʻe e tagata le le atoatoa.

O le faateleina o le faailoilo (e oʻo atu i le 30 mmol / L) e oʻo atu ai i le vave faʻafuaseʻi. Faʻasalaga, leai se faʻasalalauga ma mafaufauga e matauina. E sili atu le galue o le fatu, e le mafai ona manava le tino. E mafai ona sau se pa.

O tagata maʻi e masani ona le malamalama, ona o lea mea o loʻo i ai se faʻafitauli i le manuia. Kati nisi taimi sili atu suiga iloga e tutupu i se tagata.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E faʻapefea ona vaʻai le faʻamaʻi?

O mafuaʻaga ma faailoilo o le maualuga o le kulukose o le toto e faʻamoemoeina e le suʻega suʻega ua taʻua o le suʻega ole toleniga o le kulukose (TSH). I le taeao i luga o se manava gaogao latou te aveina se toto faataitai e fuafua ai le faailo. A maeʻa lena mea, o le kullukose e fofoina i le tagata, pe a uma le 2 itula o le a faia se suʻega lona lua.

E masani lava na o le tuʻuina atu o sua suamalie e inu ai. O nisi taimi o le kullukose e faia i luga o le vavave. O suʻega e faia i totonu o fale suʻesuʻe. O loʻo i ai foi le avanoa e faʻatautaia ai se suʻesuʻega ma se glucometer fale.

Aʻo le i faia le faʻatinoga, e tatau ona i ai sauniuniga faapitoa, talu ai o le tele o mea taua o le olaga ma meaai e mafai ona faʻasese le ata sao.

Ina ia maua faʻamatalaga faʻamatalaga, e tatau ona e:

  • fai se auiliiliga i se manava gaogao, e le mafai ona e 'ai mo le 8-12 itula, e le silia le 14,
  • aua le inu ava malosi mo ni nai aso, aua e te ulaula ao lei faia le suʻesuʻega,
  • mulimuli i le meaai fautuaina mo sina taimi,
  • aloese mai le tele o mamafa ma popolega,
  • 'aua le faʻaaogaina vailaau - homoni, suālaʻau ma isi.

A maeʻa ona e tago i le kullukose, e tatau ona e faʻaalu 2 itula ao lei oʻo i le isi sampling toto i le malologa. E leʻo faia se suʻesuʻega pe a fai o se suʻega toto e maua ai le maualuga o le suka e silia ma le 7.0 mmol / L. O se togi maualuga ua faʻaalia muamua le maʻisuka.

Ole suesuega e le o faia i ni maʻi ogaoga ma, pe afai e tatau ai, le faʻaauau pea ona faʻaaogaina nisi o fualaau faasaina, aemaise lava, diuretics, glucocorticosteroids.

Norm11>11.1

O faʻafitauli i le glucose metabolism e mafai foi ona fuafua ai faailoilo o isi mea tuufaatasia o le a fesoasoani ia malamalama pe aisea ua i ai le faateleina o le maualuga o le suka:

  • amylin - faʻatonutonu le maualuga o le kulukose ma le insulin,
  • le mautonu - faʻatonutonuina le gaosia o le inisalini,
  • glycogemoglobin - e atagia ai le gaosiga o le kulukose mo le tolu masina,
  • glucagon o se hormone, o se tui o le inisalini.

O le faʻaosoosoina o le suʻega e faʻamaonia, ae e manaʻomia le tausisia ma le faʻaeteete o tulafono uma o le amio aʻo leʻi samasama toto.

Auala e faʻaititia ai le fua faatatau

Afai e le maua le maʻisuka, e tatau ona iloa mafuaʻaga mo le faateleina o le kulūkose. Afai e mafua mai faafitauli ona o le inuina o vailaʻau, e tatau i le fomaʻi ona filifili isi vaifofo mo togafitiga.

I faʻamaʻi o le gasegase, ate po o le faʻalogo, o metotia o togafitiga ua atiaʻe e, faatasi ai ma le togafitiga o le maʻi maualalo, faʻamautu le suka ma taʻitaʻia i le masani. Afai e le mafai ona faʻaitiitia le fua, o loʻo faʻamautuina le inisalini poo le suka.

Auala e faʻaititia ai le suka o se taumafataga filifilia faapitoa, gaioiga faaletino ma fualaau.

O le atinaʻeina o se meaʻai e fesoasoani i le faʻamaoniaina o le tuufaatasiga o le toto, ma o nisi taimi e faʻaumatia atoa ai le faafitauli. Ina ia faʻaleleia le kulūkose, o le taumafataga Nu.9 o loʻo faʻaalia. E fautuaina le taumafa i vaega laiti 5-6 taimi i le aso. E le tatau ona e matelaina. O oloa e manaʻomia ona faʻatautaia le faʻasologa o faʻamaumauga ma le kalori.

E mafai ona e 'aina sina ituaiga o manu, meaola, ma iʻa. Meaʻai faʻamaoaiga-tamaoaiga e aoga tele. E tatau ona tuʻuese le ava malosi.

E i ai vaega o oloa e tatau ona tuʻuese mai le lisi, o nisi - e faʻaaoga ma le faʻaeteete.

  • sausa (mea uma, e aofia ai sausa ma kuka ma sausage),
  • buns, keke,
  • sweets, suka, faasao,
  • gaʻo gaʻo, iʻa,
  • pata, sisi, gaʻo susu.

E mafai ona e faʻaaoga lelei, faʻaititia le vaega i le 2 taimi:

  • falaoa, falaoa,
  • fualaau suamalie, tuʻuina atu o mea e fiafia i ai,
  • pasta
  • pateta
  • falaoamata.

Fomaʻi fautuaina e 'ai le tele o fualaau faisua i totonu o se fagu fou, kuka ma vaʻa. O fualaau, e aoga le lafoaia o semolina ma araisa. O le mea sili ona aoga o le karite karite. Toeitiiti lava o cereals uma e mafai ona faʻaaogaina.Ae ui i lea, e le mafai ona e 'ai vave vave mai fatu, granola, e tatau ona e faʻaaogaina na o fatu masani.

E faʻaseseina ia keke uʻamea, e lelei tele le 'aina o fualaau faisua. E mafai ona fufulu eseese iʻa ma iʻa ma faaopoopo i le sua. E ui lava i le tele o tapulaa, e mafai ona e 'aina eseese.

Vitio e uiga i mataupu faavae o taumafa:

Aoaoga faaletino

O faʻatinoga faʻapitoa i se taaloga lelei e fesoasoani i le faʻaleleia atili o metabolic processes i le tino. E le tatau ona faʻaleleia aʻoaʻoga.

E tatau ona e filifilia se auala lelei ae le faigata:

  • Savaliga
  • aau - i le taumafanafana i le sami, i isi taimi i le vaitaele,
  • skiing, uila, vaʻa - e tusa ai ma le vaitau ma le tului,
  • Suetena faʻasolosolo pe tamoe
  • Yoga

O vasega e le tatau ona malosi, ae masani ona masani. Umi - mai le afa itula i le tasi ma le afa.

O le filifilia o fualaau e faʻaitiitia ai le kulūkose e faia pe'ā manaʻomia e se fomaʻi.

Vaitalaʻau

O nisi laau totő, fualaau ma aʻa o le a fesoasoani i le alualu i luma o le maualuga o le suka:

  1. Pepa o le laurel (10 fasi pepa) sasaa i totonu o se vevela ma sasaa 200 ml o vai inu. Alu mo le 24 itula. Inu i le inu mafanafana 4 taimi i le aso.
  2. 1 tbsp. o se sipuni o horseradish gaosia ua liligi atu i le 200 ml o le yogurt poʻo le kefir. Ave se sipuni tele tolu taimi i le aso ao leʻi 'aʻai.
  3. 20 kalama o puipui o paʻu paina e tunu i totonu o se ipu vai mo le itula ile vevela vevela. Faʻasalalauga - se sipuni siva i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. E mafai ona e teu le susu mo ni nai aso i le pusaaisa.
  4. Berries ma blueberries e maua ai se aafiaga lelei. 2 tbsp. punetipi o mea e masani ai mo se ipu vai inu, faʻaauau se itula. Ave le ½ ipu ao leʻi 'aʻai.

E tatau ona manatuaina pe a maeʻa muamua mataupu o le faʻaalia o togafitiga, e tatau ona e siaki pea le maualuga o le suka. O asiasiga i le fomaʻi ma le fale suesue e tatau ona masani. O lenei faailoga e taua tele mo le fuafuaina o le mausali ma le saʻo o metabolic process in the body. O se faasiliga tele poʻo le faʻaitiitia i le kulukose e oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga mo le maʻi.

Aisea e maua ai e tagata le maʻisuka: mafuaʻaga o le maʻi

O tausaga uma lava, o le faateleina o le aafia o le maʻisuka e mafua ai le maualuga o mafuaaga o le maʻisuka.

E le o le vavaeeseina o le taua o le agavaʻa ma mea tau le siosiomaga, olaga soifua ma meaʻai paleni e fuafua ai le mafai ona atiaʻe lenei faʻamaʻi. Faʻaitiitia le gaioiga, faʻasolosolo taimi faigata, ma taumafa faamamaina e faamatala ai le mafuaʻaga e masani ai ona maua e tagata le maʻisuka i taimi uma i atunuʻu tau atiaʻe.

I le taimi lava e tasi, o uiga o le usitaia e le atunuu o nisi oloa taumafa e faaitiitia ai le tulaga i atunuu i Asia i Sasae ma faateleina i Europa.

Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 1

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 1 o ni faʻamaʻi poʻo ni toxins o loʻo galue i vaega o chromosomes e nafa ma le tali mai. A maeʻa lenei mea, o le faʻafanoga autoimmune o vaega o le pancreatic e faʻasalalau ai le inisalini amata.

O sene Beta e leʻo i fafo o le tino, ua suia i ni mea faʻapipiʻi. O siama o Coxsackie, chickenpox, mumps ma cytomegaloviruses e mafai foi ona faʻaumatia faʻamalosi le pancreas, lea e mafua ai ona vave faʻalauteleina le faʻaalia o le maʻisuka.

Talu ai o le siʻitia o le aʻafiaga o nei siama e ono tupu mai i le taumalulu-taumalulu, o le aʻafia o le maʻisuka i masina nei e maualuga. Latou te afaina foi i le maʻisuka pe a afaina i latou i le siama o le gasegase ma le afaina o le hepatitis.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka i lona atinaʻe e oʻo i le 6 vaega:

  1. Se vaivaiga i genes i le eria e nafa ma le faʻamaʻi (faʻasologa o le maʻisuka).
  2. Le amataga o le taimi - o se siama, vailaau, vailaau oona. Vailaʻau Beta ua faʻaleagaina ma o le antibody gaosiga amata. O maʻi ua i ai se numera tele o siama puipui i vaitusi islet, ae o le gaosiga o le inisalini e le faʻaititia.
  3. Inisalini o le Selfimmune. O le antibody titer e faʻapupula, o leua i totonu o tamaʻi motu o Langerhans e laʻititi, o le gaosiga ma le faʻasaʻoina o le inisalini ua faʻaitiitia.
  4. I le tali atu i le 'aiina o le kulukose mai meaʻai, faʻaititia le inisalini. I faʻafitauli mamafa, o le maʻi na faʻalauteleina le kulūkose anapogi ma le suʻega o le toleniga o le kulukose.
  5. Falemaʻi o le maʻisuka, o le inisalini i totonu o le tino e toetoe lava o iina.
  6. Maliu atoatoa o sela peta, faʻaaogaina o le siakiina o le inisalini.

I le faʻaleagaina vave o le pancreas, o loʻo i ai se vaitau natia, taimi faʻasalalau lea e faʻaauau ai le faʻaleagaina, ae e leai lava ni faʻamaoniga o le maʻisuka. I le taimi nei, o le toto glucose ma le glucose tolerance test equations e masani lava. Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka i lenei laasaga, o le siakiina o fomaʻi i le pancreas e faʻaaogaina.

O le maʻisuka faʻaalia e faatoa tupu lava pe a mavae le 80-97% o peta peta. I le taimi nei, o faʻamaʻi o le maʻisuka ua vave ona atinaʻe, faatasi ai ma le le mautonu o le maʻisaga ua liua i faafitauli pe afai e le tui le tagata maʻi i le inisalini.

O le siama o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o le inisalini autoimmune, lea e maua ai i totonu o siama peta ma le inisalini. E le gata i lea, talu ai suiga i le fausaga o chromosomes, o le gafatia o peta peta e toe maua mai ua leiloa. E masani lava, a maeʻa le gaioiga o faʻamaʻi poʻo mea oona, ona toe faʻafouina ai sela o le pancreatic i le tusa ma le 20 aso.

E iai foʻi se fesoʻotaʻiga i le va o le fafaga faʻamaʻi ma le maʻisuka faʻalagolago i le insulin. O le palatini o le susu o le povi e foliga mai i le peta cell protein i lona fausaga faʻa-antigenic. O le puipuiga o le tino e tali atu i ai e ala i le faia o auupega, lea e mulimuli ane faaleagaina ai a latou lava paʻu.

O le mea lea, o tamaiti e lamatia i le maʻisuka, ina ia aua le maʻi, o masina muamua o le olaga e tatau ona fafagaina.

Aisea e tupu ai le maʻisuka ituaiga 2?

O le mafuaʻaga o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e taua foi, ae na te fuafuaina le vavalalata i le faʻamaʻi, lea e ono le tupu. I tagata e maua i le maʻisuka o lo latou aiga lata mai, o le aʻafiaga e siʻitia i le 40%. E iai foʻi faʻamaoniga o le faʻaogaina o lenei ituaiga faʻamaʻi i tagata lautele.

O le mafuaaga autu mo le faateleina o le kulukose o le toto i le ituaiga suka 2 o le maʻisuka o le malosi o le inisalini. E fesoʻotaʻi lenei mea ma le le mafai ona faia o le inisalini e fusifusia ai i masini responsive cells. O le mea moni, o le inisalini lava e tasi e mafai ona tuʻuina atu ma le tele o meaʻai e taʻitaʻia ai.

Ole ituaiga lona lua o le le atoatoa e fesootaʻi ma faʻafitauli ole gaʻo e mafua ai le faʻaititia o le gaosiga ole inisalini e ala i siama beta poʻo lo latou toilalo e tali atu i le faateleina o le suka i le toto pe a maeʻa se taumafataga o loʻo i ai gaʻo.

E i ai foi se ituaiga faapitoa o le maʻisuka faʻatoʻa - pepe suka. E tusa ma le 15% o le maʻisuka ituaiga 2. Mo lenei ituaiga, o uiga nei o uiga ia:

  • Faʻaitiitia faʻaitiʻitia i galuega beta cell.
  • Amata i le 25 tausaga le matua.
  • Faʻateleina pe faʻaititia le mamafa o le tino.
  • Laititi le atinaʻeina o le ketoacidosis
  • Le lava le malosi o le inisalini.

Mo le atinaʻeina o le ituaiga lona lua i luga o tagata matutua, o mea taua autu o le gaʻo ma le atherosclerosis. I lenei tulaga, o le autu autu o le fuafuaina o le atinaʻega o faailoga o le malosi o le inisalini. O loʻo tuʻuina atu i le oona, toto maualuga, faateleina le cholesterol i le toto ma le atherosclerosis i totonu o se faʻafitauli o le gasegase masani.

O le mea lea, o le i ai o se tasi o faailoga atonu o lona faailoga. Soo se tagata pe a uma le 40 tausaga e tatau ona faia suʻesuʻega o le carbohydrate ma le gaʻo gaʻo, aemaise lava i se predisposition i le maʻisuka.

I le faʻamalosia o le inisalini, o le aofaʻi o le tui o inisalini i totonu o tisipenisa ua faʻaitiitia, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai se gaosiga sili atu o le inisalini. O le tui vaʻaia e taʻitaʻia ai le mea moni e le mafai ona iloa e pene beta le faateleina o le kulukose i totonu o le toto.

O le gaosiga o le inisalini e le faʻateleina i le taumafaina o mea taumafa - o le leai o se aiga e maua ai le inisalini. O lenei mea e mafua ai le malepe o le glycogen i le ate ma le tuufaatasiga o le kulukose. O nei mea uma e faʻaleleia ai le hyperglycemia.

O le 'avaʻese e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i le lima taimi ma le tikeri 1, ma le 10 taimi ma le tolu. O le tufatufaina atu o gaʻo o loʻo faia ai se vaega - o le manava o le tino e masani ona faʻapipiʻiina ma le maualuga o le gaʻo, le gaʻo gaʻo gaʻo ma le atinaʻeina o le gasegase o le kulukose i le talaaga o le faateleina o le inisalini i le toto.

O loʻo i ai foi le manatu o se "faʻataʻitaʻiga faaletonu." Ua fautuaina e faapea afai o le tina e pagatia i le taimi o le maitaga, o le tamaititi e tele lona lamatia o le maʻisuka i le ogatotonu. O le aafiaga lava e tasi e mafai ona i ai se vaitaimi o le 1 i le 3 masina.

E tusa ai ma le taʻitaʻia o le maʻisuka Expert R.A. de Fronzo type 2 maʻisuka e tupu pe a vaivai le tino e tali atu i le inisalini. Pe a oʻo ina faʻalauteleina e le pancreas le gaosiga o le inisalini ina ia mafai ai ona foia le tetee o le tino i leneimoni, o le kulukose o loʻo tumau i totonu o le masani.

Ae i le gasologa o le taimi, ua faʻaitiitia ona fanua, ma ua faʻalauteleina faailoga o le maʻisuka. O mafuaʻaga mo lenei faʻalavelave, faʻapea foʻi ma le leai o se faʻafoʻi o le tali atu i le faʻaogaina o le kulukose, e leʻi faʻamatalaina.

Mafuaaga o le maʻisuka i fafine maʻitaga

Mai le 20 vaiaso o le maitaga, o hormones na gaosia e le placenta e ulufale atu i le tino o le fafine. O le matafaioi a nei hormones o le tausia lea o le maitaga. E aofia ai: estrog, lacene placental, cortisol.

O nei hormones uma e aofia i le mea e le o vaʻaia, o lona uiga o le galue e faʻalautele le maualuga o le suka. I le taimi lava e tasi, o le gafatia o le inisalini e faia ai le kulukose i totonu o sela e poloka. I totonu o le tino o le maʻitaga maʻitaga, ua atiaʻe le malosi o le inisalini.

I le tali atu, o le pancreas e foliga mai e maua atili inisalini. O le faateleina i lona maualuga e tau atu i le tele o le gaʻo o gaʻo ma hyperglycemia, hypercholesterolemia. E ono faateleina le maualuga o le toto.

O nei suiga uma pe'ā uma le fānauga e toe foʻi mai i le masani. O le atinaʻeina o le maʻisuka i fafine maʻitaga e fesoʻotaʻi ma mea faʻapitoa ma le lamatia. E aofia ai:

  1. Mafuaaga
  2. Maʻisuka i aiga vavalalata.
  3. Tausaga e silia ma le 25 tausaga.
  4. O le fananau mai muamua na tupu i le fanau mai o se fausua tele (sili atu i le 4 kilokalama).
  5. Sa i ai se talaʻaga o le faʻanoanoa, o le fanau mai o se tamaititi o loʻo i ai ni faʻafitauli, malulu poʻo polyhydramnios.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

O faʻafitauli uma lava mo le maʻisuka e le o se 100% faʻamautinoa o lona tupu. O le mea lea, ina ia puipuia lenei faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, e tatau mo tagata uma o loʻo i ai le itiiti ifo ma le tasi oi latou e usitai i fautuaga e faʻaitiitia ai le gasegase o le gaʻo gaʻo.

O le auala pito sili ona taua o le puipuiga o le teena o le suka ma mea uma e kuka ai. I lenei tulaga, o le a le pagatia le tino, aua o loʻo i ai mea e gaʻo ai fualaʻau i fualaʻau, fualaau aina ma gaʻo. E tutusa foi le faaaogaina i oloa mai falaoamata paʻepaʻe o le togi maualuga. O le tagofia o nei meaʻai e faʻateleina ai lou glucose toto ma faʻamalosia le faʻasaʻoina o le inisalini. Afai ei ai se tulaga e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le masini faʻapitoa, o le ita e mafua ai se suiga i ituaiga uma o metabolic process.

O le limite lona lua e fesootaʻi ma le togafitia o le gaʻo gaʻo. Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, o meaʻai uma e maua i gaʻo meaʻai e tumu i meaʻai e leai se meaʻai - susu puaa, pato, tamai mamoe, mafaufau, ate, fatu. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le gaʻo kulimi kulimi, kulimi ma le siʻi kuka, pata.

E fautuaina e kuka pe fufulu meaʻai, tao tao, ae aua le kuka. Faatasi ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi o le gallbladder poʻo le pancreas, o meaʻai uma lava, mea ulaula ma meaʻai, saula ma mea manogi e tatau ona lafoai.

Tulafono o taumafa mo le lamatia o le maʻisuka:

  • Le tele o taumafa o oloa masani
  • Faʻasalaga mai tupe meataalo, meaʻai, meaʻai vave, meainu suamalie, suamalie ma sauga o mea gaosi oloa gaosiga, oloa e leʻi maeʻa.
  • Aʻo le falaoa atoa o le falaoa, le paʻu, bran, cereals mai fatuga atoa, nai lo o meaʻai vave.
  • Faʻasologa o mea taumafa i totonu lava o itula i ni vaega laiti, aloese mai le fia aai.
  • Ina ia tineia lou fia inu, faaaoga vai mama.
  • Sausa, sausage, ulaula meaʻai ma mea taumafa ma meaʻai ma vailaʻau faʻasolosolo ua suia i ni meaʻai suamalie.
  • O mea sili ona lelei o le protein e maua mai ai le iʻa, iʻa o le sami, cheese cheese e oo atu i le 9% gaʻo, kefir, yogurt poʻo yogurt.
  • O le lisi e tatau ona avea ma fualaau faisua fou i le tulaga o se salati i laʻau ma gaʻo meaʻai.

I le mea mulimuli, o mafuaaga e mafua ai ona maua e tagata le maʻisuka e le o manino, ae e mafai ona lauiloa o mea taumafa, ulaula ma ava malosi ma gaoioiga faaletino e puipuia ai le tele o faamai, e aofia ai le maʻisuka. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻamalamalama auiliili pe aisea e atiaʻe ai le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga