Maʻisuka i Lusia ma le lalolagi - fuainumera o fuainumera

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e taʻua o le hyperglycemia masani. O le mafuaaga autu mo lona faʻaaliga e lei maeʻa ona suesueina ma faamanino. I le taimi lava e tasi, o fomaʻi faʻamaonia e faʻaalia ai mea e fesoasoani i le faʻamaoniga o le faʻamaʻi, e aʻafia ai le gasegase o le gasegase, faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi, faʻamaoniga tele o hormones o le thyroid, poo le faʻaalia o mea oona poʻo faʻalavelave.

O fuainumera o le maʻisuka e faailoa mai ai o le aʻafia o le maʻisuka i le lalolagi o loʻo tupu pea. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Farani na o ia lava, o le numera o tagata o loʻo iai lenei suʻesuʻega e toetoe tolu miliona tagata, ao le tusa ma le ivasefulu pasene oi latou o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tatau ona maitauina e toetoe tolu miliona tagata e ola e aunoa ma le iloa o latou maʻi. O le leai o ni faʻaaliga iloga i le amataga o le maʻisuka o se faafitauli autu ma le lamatiaga o le maʻi.

O le gasegase o le abdominal e maua i le toeitiiti sefulu miliona tagata i le salafa o le lalolagi, lea e tauaveina ai se taufaʻatau ma se faʻalavelave maualuga o le maʻisuka. E le gata i lea, o le avanoa e atiae ai le maʻi fatu cardiovascular e faateleina ai na o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Mafaufau i fuainumera o le soifua maloloina o le maʻisuka, e mafai ona maitauina e sili atu ma le limasefulu pasene o mataupu (o le pasene sao e eseese mai i le 65 i le 80) o ni faʻafitauli e tutupu mai ona o le maʻi o le cardiovascular, o le fatu fatu poʻo le stroke.

O fuainumera o fualaau o le maʻisuka na o le tasi i fafo o atunuu e sefulu o loʻo i ai ma le numera aupito sili ona maualuga o tagata na faʻamaonia:

  • O le nofoaga muamua i totonu o se tulaga faanoanoa o le Saina (toetoe o le selau miliona tagata)
  • I Initia, o le numera o tagata mamaʻi e 65 miliona
  • ISA - 24.4 miliona tagata
  • Pasila - toeitiiti 12 miliona
  • O le numera o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka i Rusia e toetoe 11 miliona
  • Mekisiko ma Initonesia - 8.5 miliona taʻitasi
  • Siamani ma Aikupito - 7.5 miliona tagata
  • Iapani - 7.0 miliona

O numera o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe atili o le togafitiga, e aofia ai le 2017, o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo tuputupu ae pea.

O se tasi o tulaga le lelei o le muaʻi leai o ni tulaga o le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti. I aso nei, ua matauina e fomai faapitoa lenei togafitiga ao laiti.

I le tausaga na teʻa nei, na tuʻuina atu e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faʻamatalaga lenei i le setete o le maʻisuka i le lalolagi:

  • e tusa o le 1980, e tusa ma le selau valu valu tagata i le lalolagi atoa
  • i le amataga o le 2014, o le latou numera na siitia i le 422 miliona - toetoe fa taimi
  • ao i ai i tagata matutua, o le tulaga na amata ona tupu toetoe lava faaluaina i taimi uma
  • i le 2012 na o ia lava, toetoe o le tolu miliona tagata na maliliu mai faʻafitauli o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2
  • o fuainumera o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai e maualuga atu le maualuga o le soifua maloloina i atunuu maualalo.

O se suesuega a le atunuu e faaalia ai e oo lava i le amataga o le 2030, o le maʻisuka o le a mafua ai le tasi i oti e fitu i luga o le paneta.

O le maʻi suka i Lusia ua faateleina le masani. I le taimi nei, o le Rusia o le tasi lea o le lima o malo o loʻo taʻitaʻia nei fuainumera mataʻutia.

E tusa ai ma tagata atamamai, e toʻatele tagata latou te le masalomia o loʻo latou maua lenei maʻi. O le mea lea, o fuainumera moni e mafai ona faʻatupulaia e tusa ma le lua taimi.

E tusa ma le tolu selau afe tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. O nei tagata, e le gata i tagata matutua ma tamaiti, e manaʻomia pea le inisetiina o le inisalini. O lo latou olaga e aofia ai se faasologa mo le fuaina o le kulukose i le toto ma tausia lona tulaga talafeagai ma le fesoasoani o injections. O le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia le amio pulea maualuga mai le tagata maʻi ma le faʻaaloalo i tulafono faʻavae i le olaga atoa.

I le Rusia, e tusa ma le tolusefulu pasene o tupe na faʻaaluina i le togafitiga o togafitiga e faʻavae mai le tala o le soifua maloloina.

O se ata tifaga e uiga i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka na faʻataʻitaʻi talu ai nei e le falemaʻi. O le suʻesuʻega o loʻo faʻaali mai ai le faʻaleagaina o le faʻaalia i totonu o le atunuʻu, o le a le faiga ua faia e faʻafefe ai, ma pe faʻafefea togafitiga.

O tagata autu o le ata tifaga o tagata na faia muamua le USSR ma Lusia i aso nei, oe na maua foi i le maʻisuka.

O le tele o taimi, o le maʻisuka o le tino o le insulin-tutoatasi. O tagata e sili atu le matutua latou te maua lenei faʻamaʻi - ina ua mavae le fasefulu tausaga. E tatau ona maitauina ae leʻi oʻo i le ituaiga lona lua o le maʻisuka na avea o se faʻasologa o penisini. Faatasi ai ma le faasologa o taimi i le aluga o tausaga, o le tele o mataupu ua matauina pe a amata ona amataina le maʻi e le gata i se talavou, ae faapena foi i tamaiti ma talavou.

E le gata i lea, o le uiga o lenei fomaʻi o le sili atu i le 80 pasene o tagata e maua i le maʻisuka ua i ai le maualuga o le gaʻo (aemaise lava i le puimanava ma le manava). O le mamafa o le mamafa e faʻaopoopoina ai le lamatiaga o le atiaeina o se faiga faʻaleaga.

O se tasi o uiga taua o se ituaiga o le inisalini-tutoatasi o le faamai o le amata ona tupu lea o le maʻi e aunoa ma le faailoa mai o ia lava. O le mafuaaga lena e le iloa ai pe toafia tagata latou te le o iloa a latou togafiti.

I le avea ai o se tulafono, e ono mafai ona iloa le maʻisuka ituaiga 2 i le amataga i se faalavelave - i le taimi o se suʻega masani poʻo le taimi o faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai isi faʻamaʻi.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona amata ona atinaʻe i tamaiti poʻo le talavou. O lona faʻaogaina e tusa ma le sefulu pasene o faʻamaumauga uma na faamauina i lenei maʻi.

O se tasi o mafuaʻaga autu i le faʻaalia o se ituaiga o inisalini e faalagolago i le maʻi, o le aʻafiaga lea o se faʻasologa. Afai o le taimi nei e iloa ai togafitiga i le talavou, o tagata e faalagolago i le insulin-toto e mafai ona ola e tusa ma le 60-70 tausaga.

I lenei tulaga, o se mea e manaʻomia muamua o le faʻamautinoaina le pulea atoatoa ma le tausisia o fautuaga faʻafomaʻi.

O tagata e maua i le maʻisuka o loʻo lamatia tele i le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

O nei taunuuga leaga e aofia ai:

  • O le faʻaalia o faʻafitauli o le cardiovascular system, lea e oʻo atu ai i le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi.
  • I le pasia o le 60 tausaga le matua, o le tele lava o taimi e masani ai ona gasegase le gasegase o le vaaiga i le maʻisuka, lea e tupu ona o se taunuuga o le retinopathy o le maʻisuka.
  • Faʻaauauina le faʻaaogaina o vailaʻau e taʻitaʻi atu ai i le faʻaaogaina o le tino. O le mafuaʻaga lea, i le taimi o le maʻisuka, o le faʻavaivaia o le tino vaivai i foliga masani e masani ona faʻaalia.

O le faʻamaʻi foi e iai sona aʻafiaga i le gaioiga o le tino. I le tele o tulaga, e maua e tagata maʻi le neuropathy o le maʻisuka, o vaʻa na afaina ai ma aʻau o le tino. E le gata i lea, o le neuropathy e mafua ai le leai o se lagona o le pito i lalo. O se tasi o faʻamaoniga aupito sili ona leaga e mafai ona avea ma vae o le maʻisuka ma gangrene mulimuli ane, lea e manaʻomia ai le toesea o vae maualalo.

Fuainumera o le maʻisuka

I Farani, o le numera o tagata gasegase o le maʻisuka e tusa ma le 2.7 miliona, e 90% o latou gasegase i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ma le 300 000-500,000 tagata (10-15%) o tagata gasegase e le masalomia le iai o lenei faʻamaʻi. E le gata i lea, o le gasegase abdominal e tupu i le toetoe 10 miliona tagata, o se tulaga manaomia mo le atinaeina o le T2DM. SS faʻafitauli e faʻailoaina i le 2.4 taimi sili atu i tagata e maua i le maʻisuka. Latou te fuafuaina le togafitiga o le maʻisuka ma fesoasoani i le faʻaitiitia o le soifuaga o tagata gasegase i le 8 tausaga mo tagata e 55-64 tausaga ma e 4 tausaga mo matutua matutua.

I le tusa ma le 65-80% o mataupu, o le mafuaʻaga o le olaga faaletino i le maʻisuka o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular, aemaise lava le faʻaumatia o le myocardial (MI), faʻamaʻi. A maeʻa le toe faʻafouina o le myocardial, e masani lava ona tupu mea e tupu i tagata maʻi e maua i le maʻisuka. O le mafai ona ola i le 9-tausaga talu ona faʻamalosia i le gaosiga o le pipiʻi i luga o vaa, e 68% mo le maʻisuka ma 83.5% mo tagata masani, ona o le faʻaogalua ma le malosi o le atheromatosis, o tagata maʻi maua i le maʻisuka na latou faʻaauau le faʻaleagaina o le myocardial. O le fuainumera o tagata mamaʻi i le maʻisuka i le ofisa o le cardiology e faʻaauau pea ona tupu ma e sili atu ma le 33% o tagata gasegase. O le mea lea, o le maʻisuka ua amanaʻia o se mea taua taua mo le fausiaina o faʻamaʻi SS.

I le lalolagi atoa

O le taatele o le maʻisuka i atunuu eseese o loʻo taua i lalo:

  • Russian Federation 4%,
  • US 15%
  • Western Europa 5%,
  • Middle East ma Aferika i Saute e tusa ma le 9%,
  • Amerika Latina 15%.

E ui lava i le mea moni e faapea, o le taatele o le maʻisuka i Rusia e sili atu le maualalo nai lo le Iunaite Setete, ua fai mai tagata atamamai ua amata ona amata le numera o numera.

O le tele o numera o tagata gasegase ua resitaraina i Initia. O iina, o lo latou numera e 50 miliona tagata. I le nofoaga lona lua o Saina (43 miliona). I le Iunaite Setete, e tusa ma le 27 miliona.

Uluai ma le lona lua

O le ituaiga muamua o faʻamaʻi e aʻafia ai talavou ma tamaiti. E le gata i lea, e tele lava ina maʻi tamaiti. O lenei ituaiga faʻamaʻi ua faamauina i le 10% o le numera o mataupu. O lenei ituaiga faʻamaʻi e tupu i le tutusa tutusa i atunuu uma.

O le ituaiga lona lua (e le o le insulin-faalagolago) e tupu i tagata ua pasi le 40-tausaga, faatasi ai ma le 85% oi latou o loʻo mafatia mai le gaʻo. O lenei fesuiaiga o le maʻi e amata lemu, ma e masani lava ona iloa faʻafuaseʻi, faʻafuaseʻi i taimi o suʻesuʻega faafomaʻi poʻo togafitiga o se isi faʻamaʻi. O le numera o tagata mamaʻi e iai lenei ituaiga o suka suka malosi i atunuu tamaoaiga, e pei o le Iunaite Setete, Suetena, Siamani, Ausetalia.

Fuainumera o le maʻisuka i Rusia o loʻo faailoa mai ai le maʻisuka ituaiga 2 ua matua laʻititi i tausaga talu ai nei. O nisi taimi ei ai tulaga o le atinaʻe o togafitiga i le laʻitiiti ma le talavou.

I Iapani, mo se faʻataʻitaʻiga, o le numera o tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ua sili atu nai lo le muamua. O fuainumera o le maʻisuka i Rusia o loʻo faʻaalia ai le faasaoina o nisi vaega. O lea i le 2011, e 560 mataupu o le maʻisuka ituaiga 2 na lipotia i tamaiti ma tamaiti, aʻo le tusa ma le 25,000 tamaiti na maitauina le maʻisuka ituaiga 1. Ae tusa lava pe i ai ni fuainumera faapena, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le alualu i luma o le inisalini tutoatasi i le va o tagata talavou.

Faatasi ai ma le iloa vave ma le togafitiga o le faamai i se talavou, o le soifua maloloina o le tagata maʻi e ono oo i le 60-70 tausaga. Ae na o tulaga lava o le faʻaauau pea ona pulea ma taui.

Maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻi

O le maʻisuka e mafai ona atiaʻe ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu i tagata nei:

  1. O fafine o loʻo i ai se faʻasologa o le gaʻo mo le amataina o le maʻisuka ituaiga 2 ma i le taimi lava e tasi e faʻaaoga ai le tele o pateta. E 15% latou te ono maʻi nai lo i latou e le faʻaleagaina lenei oloa. Afai o le mea lea e selesele ai, ona oʻo lea i le 25% o le tulaga matautia.
  1. O le tele o polotini o manu i luga o le lisi e faʻateleina ai le avanoa e atiaʻe le maʻisuka 2 sili atu nai lo le faaluaina.
  1. O kilokone faaopoopo o le mamafa o le tino e faʻatupulaia ai le aʻafiaga i le 5%

Maʻi faʻamaʻi

O le matautia o le maʻisuka o loʻo taoto i le atinaʻeina o faʻafitauli. E pei ona faʻaalia i fuainumera, o le maʻisuka e oʻo atu ai i le oti i le 50% o maʻi ona o le atinaʻeina o le fatu, afaina o le fatu, gangrene, o le gasegase faifai pea. O tausaga taʻitasi, e sili atu ma le tasi le miliona tagata latou te leiloa o latou vae maualalo, ma e 700,000 le maumau o latou mata.

O le International Diabetes Federation (IDF) talu ai nei na lomia ai faʻamaumauga fou e faʻaalia ai i le lalolagi atoa ua faateleina le numera o tagata maua i le maʻisuka mai le 108 miliona i le 1980 i le 422 miliona i le 2014.

O le faʻateleina o le maʻisuka i le lalolagi atoa i totonu o tagata e silia ma le 18 tausaga le matua na amata mai i le 4.7% i le 1980 i le 8.5% i le 2014.

WHO o loʻo vaʻai i le maʻisuka o le a avea ma mafuaaga lona fitu o le oti i le 2030.

Soʻo se 5 sekone i le lalolagi, e maua ai e se tasi le maʻisuka, ma o le 7 sekone e maliu ai se tasi mai lenei faʻamaʻi, lea ua maua ai le tulaga o se faʻamaʻi pipisi e le o se faʻamaʻi pipisi o le seneturi 21. O faʻamatalaga lata mai ua taʻu mai ai o tagata o loʻo i lalo ifo ma le vaeluaina o atunuu maua tupe o loʻo faʻataunuʻuina le faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma o le faʻamaʻi e aafia ai le tele o tagata o loʻo galulue i tausaga e sili atu nai lo le taimi muamua na mafaufau ai.

E tusa ai ma faʻamaumauga mai le 1985, e 30 miliona tagata i le lalolagi atoa na aafia i le maʻisuka. Ina ua mavae le 15 tausaga, o lenei fuainumera na sili atu i le 150 miliona. I le aso, i lalo ifo o le 15 tausaga, o le numera o tagata e maua i le maʻisuka e latalata i le 400 miliona, o le afa o ia i le va o le 20 ma le 60 tausaga.

DIABETES MELLITUS STATISTICS I RUSSIA

I le amataga o le 2014, e 3.96 miliona tagata na maua i lenei mea i Rusia, ae o le tino moni e sili atu le maualuga - naʻo le tusa ai ma fuainumera lē aloaia, o le numera o tagata gasegase e sili atu ma le 11 miliona.

O le suʻesuʻega lea na faia mo le lua tausaga e tusa ai ma le faatonu o le Inisetiute o le Maʻisuka o le Federal State Budgetary Institution Endocrinological Research Center o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia Marina Shestakova, mai le 2013 i le 2015, o le maʻisuka ituaiga II na maua i soo se 20 tagata suesue i Rusia, 5 uma. I le taimi lava e tasi, e tusa ai ma se suʻesuʻega a le Atunuu, e tusa ma le 50% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II latou te le o iloa lo latou maʻi.

Marina Vladimirovna Shestakova ia Novema 2016 na faia ai se lipoti e uiga i le taatele ma le iloa o le maʻisuka, lea na taʻua ai fuainumera faanoanoa mai le suesuega a le Nation epidemiological: o le aso nei e sili atu ma le 6.5 miliona tagata Lusia e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma toeitiiti atoa le afa latou te le iloa, ma o le lima Rusia uma laasaga o vailaʻau.

E tusa ai ma le tusi a Marina Shestakova, i le taimi o le suʻesuʻega, na maua muamua faʻamatalaga faʻamaonia i luga o le tulaga masani o le maʻisuka ituaiga II i le Rusia, lea e 5.4%.

343 afe tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na resitaraina i Moscow i le amataga o le 2016.

O nei, e 21,000 le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le 322,000 totoe o le maʻisuka ituaiga lona lua. O le taatele o le maʻisuka i Moscow o le 5.8%, ae o le maʻisuka na maua i le 3.9% o le faitau aofaʻi, ma e leʻi maua i le 1.9% o le faitau aofaʻi, na taʻua e Mr Antsiferov. - E tusa ma le 25-27% o loʻo lamatia ai le atiaʻe o le maʻisuka. 23.1% o le faitau aofaʻi o tagata ua muamua ona togafitia. I lenei auala

29% o le faitau aofaʻi o Moscow ua leva ona maʻi i le maʻisuka poʻo ua maualuga le lamatiaga mo lona atinaʻeina.

"E tusa ai ma faamaumauga sili ona lata mai, 27% o le matutua o le faitau aofaʻi o Moscow e maua i le tasi tikeri po o le isi, o se tasi lea o tulaga sili ona lamatia o le maʻisuka ituaiga 2," o le faamamafa lea a M.Anziferov, o le tagata tomai faapitoa i le finocrinologist o le Matagaluega o Soifua Maloloina o Moscou, I Moscow, mo le lua tagata gasegase ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, e na o le tasi le tagata maʻi ei ai se maʻi e leʻi faʻaleagaina. A o iai i Rusia - o le fua faatatau lea i le maualuga o le 1: 1, lea e faailoa ai se tulaga maualuga o le siakiina o le faamaʻi i le laumua.

O le FF o loʻo vaʻai mai afai e faʻaauau pea le tuputupu ae o le taimi nei, e oo i le 2030 o le aofaʻi e sili atu i le 435 miliona - sili atu tagata nai lo le faitau aofaʻi o Amerika i Matu.

O le maʻisuka ua aafia nei i le fitu pasene o le aofaʻi o tagata matutua. O nofoaga e sili ona maualuga o Amerika Amerika i Matu, o le 10.2% o tagata matutua o loʻo maua i le maʻisuka, sosoo ai ma Sasaʻe Tutotonu ma Aferika i Matu ma le 9.3%.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O fuainumera ofoofogia o loʻo tuʻuina atu e fuainumera i luga o tagata na le pasia le suʻega. E tusa ma le 50 pasene o tagata o le lalolagi e le masalomia e mafai ona maua i le maʻisuka.

E pei ona e iloa, o lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu lelei i luga o le tele o tausaga, e aunoa ma le faia o ni faailo. E le gata i lea, i le tele o atunuʻu e leʻo faʻatupulaia le tamaoaiga, o le faʻamaʻi e le saʻo ona maua i taimi uma.

Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i ni faʻalavelave matuiā, faʻaleagaina ai le fatu cardiovascular, ate, fatuga ma isi gaʻo totonu, e mafua ai le le atoatoa.

O le mea lea, e ui lava i le mea moni e faapea, o Aferika o le taatele o le maʻisuka ua manatu maualalo, o le mea lea o le pasene sili ona maualuga o tagata e leʻi faʻataʻitaʻiina. O le mafuaʻaga o lenei tulaga o le maualalo o le faitau tusitusi ma le le lava o le iloa o le faʻamaʻi i tagata uma o le setete.

Maʻi faʻaletino

O le tuufaatasia o fuainumera i le olaga nei ona o le maʻisuka e le faigofie tele. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i faiga masani a le lalolagi, o faʻamaumauga faʻapitoa e le tau faʻaalia le mafuaʻaga o le maliu i se maʻi. I le taimi nei, e tusa ai ma faʻamatalaga avanoa, o se ata atoa o le olaga faitino ona o le maʻi e mafai ona faia.

E taua le mafaufau o mea uma e maua i le olaga faitino e le taua, talu ai e na o mea e mafai ona maua. O le tele o maliu i le maʻisuka e tupu i tagata gasegase e 50 tausaga le matutua ma itiiti ifo foi i latou e maliliu i le 60 tausaga.

Ona o le natura o le faamai, o le averesi o le ola o tagata mamaʻi e maualalo ifo nai lo tagata soifua maloloina. O le maliu mai le maʻisuka e masani ona tupu ona o le atinaʻega o faʻafitauli ma le leai o se togafitiga talafeagai.

I le tulaga aoao, o le maualuga o le soifua maloloina e sili atu le maualuga i atunuu e le popole le setete i le faatupeina o togafitiga o le faamaʻi. Mo mafuaaga manino, o tamaoaiga maualuluga ma tamaoaiga o loʻo maua ai faʻamaumauga maualalo i le numera o maliu ona o maʻi.

Aafiaga i Rusia

E pei ona faaalia i luga o le fua faatatau, o siamupini a Rusia o loʻo i ai i totonu o le lima o malo i le lalolagi. O le mea lautele, o le maualuga na latalata i le ala o le epidemiological. E le gata i lea, e tusa ai ma tagata popoto faasaienisi, o le numera moni o tagata i lenei faʻamaʻi e lua pe tolu taimi maualuga.

I le atunuu, e sili atu i le 280,000 tagata o le maʻisuka ma se faʻamaʻi o le ituaiga muamua. O nei tagata e faalagolago i le puleaina o le inisalini i aso uma, e aofia ai ma le 16,000 tamaiti ma le 8.5 afe talavou.

Ae o le faʻamautinoaina o le faʻamaʻi, i Rusia sili atu ma le 6 miliona tagata latou te le iloa e maua i latou i le maʻisuka.

E tusa ma le 30 pasene o punaoa tautupe o loʻo faʻaaluina i le tau faasaga i le faʻamaʻi mai le tala o le soifua maloloina, ae toetoe 90 pasene oi latou e faʻaaluina i togafitiga o faʻafitauli, ae le o le faʻamaʻi lava ia.

E ui lava i le maualuga o le fua faatatau, i lo tatou atunuu o le inisalini o le sili ona laitiiti ma e tusa ma le 39 iunite e nofo ai i Rusia. Afai e faʻatusatusa i isi atunuu, ona fai lea i Polani nei fuainumera e 125, Siamani - 200, Suetena - 257.

Senegal o loʻo faʻatinoina se galuega e tuʻuina ai se telefoni feʻaveaʻi i le tautua mo le soifua maloloina lautele

Novema 27, 2017 - Tekinolosi faʻamatalaga ma fesootaiga (ICT), ma aemaise ai telefoni feaveai, o loʻo suia suiga e fesoʻotaʻi ma avanoa i faʻamatalaga tau soifua maloloina. O telefoni feaveaʻi e puipuia le maʻisuka e ala i le ofoina atu o le au failautusi faigofie faigofie mo le togafitiga poʻo le puipuia, e masani ona fesoʻotai i meaʻai, faamalositino, ma faailoga o faʻalavelave, e pei o vae manua. Talu mai le 2013, na galulue le WHO ma le Union Telecommunication Union (ITU) e fesoasoani ai i atunuu e pei o Senegal e lafoai a latou auaunaga mo le telefoni feaveaʻi mo telefoni feaveaʻi.

Aso Soifua Maloloina 2016: taia le maʻisuka!

Aperila 7, 2016 - O lenei tausaga, o le autu o le Aso Soifua Maloloina o le Lalolagi, faamanatuina i tausaga taʻitasi i le aso 7 Aperila, o le "Faʻatau le maʻisuka!" O le maʻi o le maʻisuka ua vave ona tupu i le tele o atunuu, ma ua matua faateleina ai le faateleina o atunuu maualalo ma maualalo tupe maua. Ae o se vaega tele o le maʻisuka e mafai ona puipuia. Ole WHO e valaau atu i tagata uma e taofi le oso aʻe o faʻamaʻi ma faia ni gaioiga e faʻaitiitia ai le maʻisuka!

Aso o le Maʻisuka o le Lalolagi

O le sini o le Aso o le Maʻisuka o le Lalolagi o le faʻateleina lea o le malamalama i le lalolagi i le maʻisuka: o le faateleina o le aofaʻi o fua faatatau o le maʻisuka i le lalolagi atoa ma le auala e mafai ai ona puipuia i le tele o tulaga.
Faʻatulaga e le International Diabetes Federation (IDF) ma le WHO, o lenei aso e faamanatuina i le aso 14 o Novema, le aso fanau a Frederick Bunting, o le, faatasi ai ma Charles Best, na faia se matafaioi taua i le mauaina o le inisalini i le 1922.

Faʻaiʻuga o le faʻamaʻi

  1. O le tele o taimi, o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i faʻalavelave o le cardiovascular system.
  2. I tagata matutua, tauaso e mafua ona o le retinopathy o le maʻisuka.
  3. O le faʻaaogaina o le gaioiga o le gaioiga o loʻo taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le tino vaivai. O le mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi i le tele o tulaga, o le maʻisuka retinopathy.
  4. Pe tusa o le afa o le maʻisuka ei ai faʻafitauli e fesootaʻi atu i le faʻalavelave o le tino. O le neuropathy o le suka e mafua ai le faaitiitia o le lagona ma le faaleagaina o vae.
  5. Ona o suiga i neura ma vaʻa toto, e mafai ai e le maʻisuka ona atiaʻe, ma mafua ai ona vavaeina vae. E tusa ai ma fuainumera, o le toesea i le lalolagi atoa o pito i lalo ona o le maʻisuka e tupu i afa uma minute. O tausaga taʻitasi, e 1 miliona faʻamavaega e faia ona o maʻi. I le taimi nei, e tusa ai ma fomaʻi, afai o le maʻi ua maua i le taimi nei, e sili atu ma le 80 pasene o faʻafitauli o le lala e mafai ona alofia.

O se faʻamaʻi matautia e pei o le maʻisuka e maua ai le "mamalu" lona tolu o nofoaga i le lalolagi pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma le mafaufau. E tusa ai ma fuainumera o le lalolagi, i le amataga o Aperila 2012, o le numera o tagata na mafatia i lenei faamaʻi e tusa ma le 280 miliona, o le pasene o le 3% o le faitau aofai o tagata o la tatou paneta.

Ua taʻua e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Malo le maʻisuka o se sasa o atunuu uma ma tausaga.

O le International Diabetes Federation, e faavae i luga o ana faamatalaga, o loo faailoa mai ai o le avega mamafa o le faamai e pa'ū i atunuu maualalo ma le maualalo tupe maua, faapea foi ma le mea moni o le maʻisuka e sili atu ona faaalia i tagata e galulue i tausaga e sili atu nai lo le mea na mafaufau i ai muamua.

E tusa ai ma le 1985, e tusa ma le 10 taimi e itiiti ifo tagata e maua i le maʻisuka faʻatusatusa i le taimi nei (tusa ma le 28 miliona). Ma i le 2000, o lenei fuainumera na faateleina le 5 taimi ma sili atu i le numera 150 miliona.

Ma e toafia o loʻo mafatia i le maʻisuka? I le taimi nei, pe a silia ma le 12 tausaga ua mavae, o le numera o tagata gasegase o loʻo latalata atu i le faailoga o le 300 miliona. E tusa ma le 145 miliona tagata o tagata i le va o le 20 ma le 55 tausaga.

I le taimi nei, o le numera o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ua faaluaina i le 11-14 tausaga. Afai e te vaʻai i le pasene o le paneta atoa, o le pasene o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o ituaiga e lua e +/- 4%. I Rusia, o se faailoga (e tusa ai ma le tele o fua faatatau) e amata mai i le 3 i le 6%, ae i totonu o Amerika o lenei pasene e oʻo atu i tapulaa matuia ma e oo atu i le 16-19% o le faitau aofai o le atunuu atoa.

I le taimi lava e tasi, ua taʻua Rusia o le taʻitaʻi "le suia" i totonu o atunuu Europa e tusa ai ma le maualuga o fua faatatau i le numera o tagata mamaʻi (e tusa ma le 12 miliona). Potukale lona lua, sosoo ai ma Cyprus.

E toafia tagata gasegase e faamoemoeina i le lumanaʻi?

O le International Diabetes Federation na faia se tulaga le mautonu - e oo atu i le 2030 o le aofai o tagata gasegase o le a oo atu i le 552 miliona. O tagata faigaluega o le Fasi e faʻamatala atu e pei ona taua i lalo: i le 10 sekone, e resitala e fomaʻi 3 patho fou, ao faagasolo le tausaga, e oʻo atu i le 10 miliona tagata. I le faaopoopo atu i ai, e 80,000 tamaiti e maua i le maʻisuka faʻaleagaina i tausaga taʻitasi, ma e tusa ma le 180 miliona le tele, ma le toʻafia latou e leʻi iloa e uiga i latou faʻamaʻi. E manatu le au saienitisi o le vaitausaga o le 40-60 tausaga e avea o se vaega lamatia.

I aso nei, i totonu o Europa, o le tau o le togafitiga o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka o le tasi vae tolu o le tau o le togafitiga o le lalolagi.

Faʻaaliga ma faʻamatalaga

E iai loʻu maʻisuka ituaiga 2-e le o le insulin e faalagolago. O se uo na fautuaina le faaitiitia o le suka i le toto ma DiabeNot. Na ou faʻatonuina e ala i le Initaneti. Amata le mauaina. Ou te mulimuli i se taumafataga e le tuusaʻo, i taeao uma lava na amata ona ou savali i le 2-3 kilomita i luga o vae. I le lua vaiaso talu ai, ou te matauina se paʻu malie i le suka i luga o le mita i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao mai le 9.3 i le 7.1, ma ananafi e oo lava i le 6.1! Ou te faaauau pea le auala puipuia. O le a ou le amanaia le manuia.

O le ā le lamatiaga o le maʻisuka?

E tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, o le maʻisuka e sili ona lamatia mo vaʻa tetele ma laiti (capilaries), talu ai o le toto i le totoga o okeni eseese ua faʻalavelaveina, o lona uiga e le mafai ona latou galulue masani. Faʻaleagaina o le tino i mata e tau atu ai i mea leaga, faʻaleagaina o le retina ma le tauaso.

O le le lava o le toto i totonu o ipu o gaʻo ma le tino, e mafua ai le le manuia o le lapopoʻa, le faʻaletonu o feusuaiga. O le maualuga o le toto toto ma le faaleagaina o ipu o lima ma vae e mafua ai le neuropathy (leai o se lagona), o le fatuina ole maʻi o le gaʻo, gangrene ma e oʻo lava i le gau o vae. Paʻu o le fatu, taʻavale, faʻaleagaina o feusuaiga, maʻi o le ate, faʻamaʻi pipisi ma vailaʻau faʻamaʻi - e le o se lisi vaivai o faʻafitauli o le maʻisuka lautele.

O le mea lea, i uluaʻi faailoga, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. Afai o le puipuiga o le maʻisuka ua lelei ona faatulagaina, ma ua togafitia le togafiti o le maʻisuka, o le maʻi e matua maitauina uma fautuaga a se fomaʻi, o le tele lava o tulaga o le a lelei le fomaʻi.

maʻi fatu cardiovascular (vasesal atherosclerosis, faʻamaʻi o le fatu, fatuina o le myocardial),
atherosclerosis o gaioiga lautele, e aofia ai fausaga o pito i lalo,
microangiopathy (faʻaleagaina o vaʻa laiti) o pito pito i lalo,
maʻisuka retinopathy (faʻaitiitia le faʻaaliga),
neuropathy (faaitiitia le lagona, mago ma le paʻu o le paʻu, tiga ma le gaogao i vae),
nephropathy (faʻamalositino urinary o le polotini, faʻaleagaina o le tino),
maʻi o le maʻisuka vae - fomaʻi vaevaega (ulia, faiga o le pulc-necrotic) e aʻafia ai le tala o le faaleagaina o neura o le gataifale, toto toto, paʻu, masini mumu,
eseese faʻalavelave faʻalavelave (faʻasalaga masani o le paʻu o le paʻu, tui fao, ma isi),
coma (maʻi suka, hyperosmolar, hypoglycemic).

FAAMATALAGA O le maʻisuka - o se masani masani o faʻamaʻi faʻamaʻi o le endocrin system. E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka o loʻo i le lona tolu i tulaga o le maʻi faʻamaʻi pe a mavae le kanesa ma faʻamaʻi o le cardiovascular system.

E tusa ai ma fuainumera, toetoe 5-6% o le faitau aofaʻi e maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, o nei faʻamaumauga e naʻo maʻi ua iloa. O le numera moni o tagata e maua i le maʻisuka e sili atu le telē, talu ai o le toatele oi latou e maua se foliga le tumau, lea e atiaeina ma le le mafaamatalaina ao leʻi oʻo i le faʻaaliga o nisi o faʻaʻailoga.

O le maʻi suka, fuainumera i le lalolagi

O tausaga taʻitasi, o le numera o tagata e maua i le maʻisuka ua vave ona tupu. I le sefulu tausaga o le numera e toetoe lava faaluaina. I le 2011, na tusia e le lalolagi e tusa ma le 366 miliona tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. Mo le faʻatusatusaga, i le 1994 e tusa ma le 110 miliona tagata maʻisuka na faamauina, i le 2000 - e tusa ma le 170 miliona. Ua fuafuaina e oo i le 2025 o latou fuainumera e sili atu i le 400,000 faailoga. I le 2011, e silia ma le 3.5 miliona tagata na maua i le maʻisuka na aloaia aloaia i le Rusia. Ae ui i lea, o le ata moni e tele atu - 10-12 miliona tagata. O faʻamaumauga e le mautonu.

Taʻiala o Taumafa

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona atiina ae i tamaiti ma le autalavou i lalo ifo o le 30 tausaga, ma o tamaitai e sili ona faigofie. O se ituaiga ogaoga o le maʻisuka, e tupu i le 10% o tagata gasegase. O le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai le toʻatele o tagata pe a uma le 40 tausaga, ma o lenei ituaiga o faʻamaʻi e sili ona taatele i tagata lautele (85%). E amata malie, e le mafaamatalaina, o le mafuaaga lea e maua ai i se avanoa, i le taimi o se suʻesuʻega masani poʻo se faʻafitauli o isi faʻamaʻi. E taua le matauina o Lusia o le ituaiga o maʻisuka lona lua i tausaga talu ai ua "avea ma e laiti" - o le aʻafiaga i tamaiti 12-16 tausaga le matua ua tupu tele.

O le maʻisuka suga o le ituaiga muamua o loʻo maua i atunuu uma o le lalolagi; o tagata e maua i le maʻisuka o le ituaiga lona lua e tufatufa atu i atunuu tau atiaeina - Amerika, Farani, Siamani, Ausetalia, Suetena ma isi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e afaina ona o le tele o ona faafitauli. E tusa ai ma fuainumera i luga o le maʻisuka, e tusa ma le 50% o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e maliliu mai le pyelonephritis, faʻaleagaina o le myocardial, atherosclerosis o pito, ma urolithiasis. O tausaga uma lava, e sili atu ma le 1 miliona tagata e leiloloa o latou vae, ma e sili atu i le 700 afe tagata ua leai ni a latou vaai. Soʻo se lima sekone, o le numera o le maʻisuka e faʻapupulaina e se tagata e toʻatasi, ma o le fitu o sekone, o le tagata e toʻatasi o loʻo i ai se faʻafitauli na maliu.

I le seneturi lona 18, na faʻamaonia e le fomaʻi o Dobson o le suamalie o le urine e tuusaʻo lava i le i ai o le suka i totonu. Talu mai lena taimi, o le maʻisuka ua oʻo mai nei o le suka. Faʻafetai i lenei faʻamatalaga, o tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua amata ona faʻatonuina se taumafa malosi. I le 1796, o se tasi o metotia o togafitiga o lenei faamaʻi o le gaioiga faaletino. O Paulo Largenhans i le 1889 i le pancreas na maua ai tautau o sela, lea na faaigoaina ai "motu". E le mafai e le saienitisi ona fuafua le matafaioi a nei "motu" mo le ola o le tino o le tagata. Na faia lenei mea e le Best and Butting in 1921. Na latou mauaina le insalini mai le pancreas, faatasi ai ma le fesoasoani lea na mafai ona totogi ai le maʻisuka i totonu o se taifau. Mulimuli ane, o nei motu e igoa ia Largenhans. I le 1922, na muamua faʻaaogaina le inisalini e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1 i tagata. I le 1926, na maua ai le insulin i le tioata tioata. O le faaupuga "insulin", e masani ai i tatou uma, na folasia e le saienitisi Siamani Meyer. I le 50s o le seneturi talu ai, o vailaau na faʻaalia i foliga o papa maʻa, lea na amata ona faʻaititia le maualuga o le suka i le toto o le maʻisuka.

O le tausaga 1960 na taua i le talafaasolopito o le maʻisuka. O lenei tausaga, na faavaeina ai le fausaga o vailaau o le inisalini. Ma o lona atoaga atoa sa faatinoina i le 1979. Na faia lenei mea i le faʻaaogaina o le metotia faʻainisinia. Sa manaʻomia e saienitisi le toeitiiti atoa le lua selau tausaga e faʻamatalaina ai le matafaioi o "motu" o le pancreas, lea na maua e le fomai Farani o Paul Largenhans. Na foliga mai o nei "motu" ua faʻasaʻo le insulin. O lona tutusa na amata ona latou faʻaaogaina e totogi ai lenei maʻi ogaoga. I le 1981, na amata ai se taamilosaga fou i le talafaasolopito o le faamai. Fomaʻi Potukuka e taʻua o le maʻisuka ituaiga 1 o se ituaiga faʻapitoa ma ituaiga olaga. Na manino lava e mafai e le tagata maʻi maʻi ona fesoasoani ia te ia lava i le faatoilaloina o lenei maʻi ogaoga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ia fesoasoani e maua se malamalama malosi e uiga i lenei maʻi. O aʻoga o le maʻisuka ua amata i le lalolagi atoa e aʻoaʻo ai le maʻisuka o se auala fou o le olaga. O le uluai aʻoga na amata i le 1981.

O le mea lautele, o le seneturi lona luasefulu na teena le talosaga e faapea o le maʻisuka o lona maliu oti. E faitau miliona tagata ola i le lalolagi atoa ua maua se avanoa i lo latou i ai.

E pei o aso nei, o le maʻisuka o loʻo i ai fuainumera faʻamaonia, talu ai o loʻo faʻatupulaia ma le mausali lona faʻaauau i le lalolagi. O nei lava faʻamatalaga na lomia e fomaʻi o le aiga - mo 2016 ma 2017, na siitia le numera o le maʻisuka faatoa maua i le 10%.

O fuainumera o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le faʻamaʻi i le lalolagi.O lenei faʻamaʻi e mafua ai le hyperglycemia masani, le lelei o le olaga, ma le oti vave. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sefuluono o tagata o Farani e maua i le maʻisuka, ma o le tasi vaesefulu o latou e mafatia i le ituaiga muamua o togafitiga. E tusa ma le numera tutusa o tagata mamaʻi i lenei atunuu e ola e aunoa ma le iloaina o le i ai o togafitiga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i le amataga, o le maʻisuka e le faʻaalia i soo se auala, ma o loʻo aʻafia ai lona tulaga matautia.

E leʻi lava le suʻesuʻeina o mea taua i le aso. Ae ui i lea, o loʻo i ai mafuaaga e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o togafitiga. O nei mea e aofia ai le genetic predisposition ma faʻamalologa masani faʻaleagaina o le pancreas, faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi pipisi.

O le gasegase o le resdominality ua silia ma le 10 miliona tagata. O se tasi lea o mafuaʻaga taua e mafua ai le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. O se mea taua e faapea o nei tagata gasegase o le a sili atu ona maua i le cardiovascular pathologies, o le fuainumera o le tino lea e 2 taimi maualuga atu nai lo tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka.

Fualaau oona

Fuainumera Faamauina mo atunuu ei ai le tele o numera o tagata gasegase:

  • I Saina, o le numera o mataupu o le maʻisuka ua ausia le 100 miliona.
  • Initia - 65 miliona
  • O Amerika o le atunuʻu e sili ile atinaʻe o le maʻisuka, e tolu lona tolu - 24.4 miliona,
  • E silia ma le 12 miliona tagata na maua i le maʻisuka i Pasila,
  • I Rusia, o le numera na sili atu i le 10 miliona,
  • Mekisiko, Siamani, Iapani, Aikupito ma Initonesia i taimi uma "suia nofoaga" i le faatulagaga, o le numera o tagata gasegase e oʻo atu i le 7-8 miliona tagata.

O se fouga leaga fou o le foliga mai lea o le ituaiga lona lua o le maʻisuka i tamaiti, lea e mafai ona avea o se laasaga e faateleina ai le soifua maloloina mai le gasegase o le cardiovascular i se talavou, faapea foi ma se faaitiitia tele o le lelei o le olaga. I le 2016, WHO na lolomiina se tulaga o le atinaʻeina o togafitiga:

  • i le 1980, e 100 miliona tagata na maua i le maʻisuka
  • e ala i le 2014, o le numera na faʻateleina le 4 taimi ma e tusa ma le 422 miliona,
  • e silia ma le 3 miliona tagata mamaʻi maliliu i tausaga uma mai faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • o le soifuaga faaletino mai faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi ua faateleina i totonu o atunuu o loʻo maua ai le maualalo i lalo ifo o le tau,
  • E tusa ai ma suʻesuʻega a le Atunuʻu, o le maʻisuka i le 2030 o le a mafua ai le tasi-fitu o maliu uma.

Fuainumera Faamauina i Rusia

I Rusia, o le maʻisuka ua avea o se faʻamaʻi, aua o le atunuu o se tasi o "taitai" i le aʻafiaga. Faʻamaumauga aloaia e faapea e tusa ma le 10-11 miliona tagata maʻisuka. E tusa ma le numera tutusa o tagata latou te le iloa e uiga i le i ai ma faamaʻi.

E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka na mafua ai ona aafia pe tusa ma le 300,000 o tagata o le atunuu. E aofia ai ma tagata matutua ma tamaiti. E le gata i lea, i tamaiti atonu o se faʻafitauli faʻapitoa lea e manaʻomia ai le gauai faapitoa mai aso muamua lava o le olaga o le pepe. O se tamaititi e iai se faʻamaʻi e manaʻomia le suʻesuʻeina e le fomaʻi, endocrinologist, faʻapea foi le faasaʻoina o le inisalini togafitiga.

O le tala faʻatupeina o le soifua maloloina mo le vaega lona tolu e aofia ai tupe e faʻamoemoe e togafitia ai lenei maʻi. E taua mo tagata le malamalama o le maʻi suka e le o se faʻasalaga, ae o togafitiga e manaʻomia ai se toe iloiloga ogaoga oo latou olaga, masani, ma meaʻai. Faatasi ai ma le auala saʻo i togafitiga, o le maʻisuka o le a le afaina ai faafitauli, ma o le atinaʻeina o faʻafitauli atonu e le tupu.

Toto ma ona foliga

O le masani masani o le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua, pe a le manaʻomia e le au gasegase masani le puleaina o inisalini. Ae ui i lea, o lea togafitiga e mafai ona faigata ona o le faʻaogaina o le pancreas, ona tatau ai lea ona aʻafia le siama o le suka.

E masani lava o lenei ituaiga o maʻisuka e tupu i le matua - ina ua mavae le 40-50 tausaga. Fai mai fomaʻi e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka o loʻo laʻititi, e pei ona muai manatu o se faʻamaʻi o le tausaga litaea. Ae ui i lea, o aso nei e le gata i tupulaga laiti, ae faʻapea foi i tamaiti aʻoga.

O se vaega o le faamaʻi e faapea o le 4/5 o tagata gasegase o loʻo i ai le gasegase ogaoga o taumafataga ma le tele o le gaʻo o gaʻo i totonu o le puimanava poʻo le manava. O le mamafa o le mamafa o le tino e avea o se mafuaaga taua i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O le isi uiga taua o le togafitiga o se siʻosiʻomaga, e le mafai ona mataʻituina poʻo le oʻo foi i le soymptomatic. Atonu e le lagona e tagata le leai o se lelei, ao faigese le faagasologa. O lenei mea e mafua ai le faaitiitia o le maualuga o le siakiina ma le siakiina o togafitiga, ma o le iloa o le faamaʻi e tupu i le taimi mulimuli, lea e mafai ona fesootai ma faafitauli.

O le taimi e iloagofie ai le maʻisuka ituaiga 2 o se tasi o faafitauli ogaoga faafomai. I le avea ai o se tulafono, e tupu faafuasei lenei mea i suʻega faʻapitoa poʻo suʻega ona o faʻamaʻi pipisi e le o le maʻisuka.

O le ituaiga muamua o faʻamaʻi o loʻo sili atu ona uiga lelei i tagata talavou. O le tele o taimi, e afua mai i tamaiti poʻo tagata talavou. O loʻo aofia ai le tasi vaesefulu o mataupu uma o le maʻisuka i le lalolagi, ae ui i lea, i atunuu eseese e mafai ona suia faʻamatalaga faʻamaumauga, e fesoʻotaʻi ai lona atinaʻe ma faʻalavelave faʻaleagaina, faʻamaʻi pipisi, ma le maualuga o le mamafa.

Ua manatu le au saienitisi o le avea o se tasi o mea autu autu mo le atinaeina o togafitiga. Faʻatasi ai ma suʻesuʻega talafeagai ma talafeagai togafitiga, o le tulaga masani o le soifuaga o tagata gasegase e masani lava ona masani ai, ma o le faʻamoemoega o le olaga e laʻititi ifo i lalo o le soifua maloloina o tagata taʻitoʻatasi.

Vasega ma faʻafitauli

Fuainumera faamaumauina o fafine e sili atu ona aʻafia i lenei faʻamaʻi. O tagata maʻi ei ai ituaiga togafitiga o loʻo lamatia i le atinaʻeina o le tele o isi faʻamaʻi pipisi, lea e mafai ona avea o se faʻaleaogaina o le maʻisuka poʻo se faʻamaʻi e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o le maʻisuka e afaina ai i latou i taimi uma. E aofia ai:

  1. Faʻalavelave faʻafuaseʻi - faʻasologa o meaʻai ma le faʻamaʻavale, faʻaleagaina o le myocardial, faʻafitauli atherosclerotic o vaʻa laiti pe tetele.
  2. Faʻitiʻitia le faʻaaliga ona o le faʻaleagaina o le faʻavaveina o tamai vaʻa o mata.
  3. Faʻaleagaina o le tino ona o le faaletonu o le tino, faʻapea foi ma le masani ona faʻaaogaina fualaau i le nephrotoxicity. O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka umi e maua ai le gasegase fatu.

O le maʻi suka o loʻo faʻaalia foi i luga o le tino. O le toʻatele o tagata gasegase ua maua i le maʻisuka polyneuropathy. E aʻafia ai le faʻamamaina o pito o le tino, e oʻo atu ai i le tele o lagona tiga, o le faʻaitiitia o lagona. E mafua ai foʻi ona faʻaititia le toto o le toto, ma tapunia ai le liʻo mataʻutia o faʻafitauli faʻapitoa. O se tasi o faʻalavelave aupito sili ona leaga o le maʻi o se vae o le maʻisuka, e oʻo atu ai i le siama o le tino o le pito i lalo. Afai e le togafitia, e ono manaʻomia e tagata gasegase le tipi.

Ina ia faateleina le siama o le maʻisuka, faapea foi ma le vave amata togafitiga mo lenei gaioiga, e tatau ona faia i tausaga taʻitasi le suʻega o le suʻe toto. O le puipuia o le faamai e mafai ona avea o se olaga ola maloloina, tausia o se mamafa o le tino.

O le maʻisuka o se faafitauli i le lalolagi atoa

E sili atu ma le 230 miliona tagata i le lalolagi o loʻo maua i le maʻisuka, lea e 6% o le aofaʻi o tagata matutua. I le 2025, o le numera o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o le a faʻaluaina.

Maliu ona o le maʻisuka ma ona faʻafitauli e tupu i le 10 sekone. O le maʻisuka e sili atu nai lo le 3 miliona ola i le tausaga.

I le 2025, o le vaega sili ona tele o tagata gasegase o atunuʻu atinaʻe o le a avea ma tagata gasegase o le matutua, sili ona faigaluega.

O le maualuga o le ola o tamaiti e maua i le maʻisuka e le sili atu i le 28.3 tausaga mai le amataga o le maʻi.

Afai e le suia le tulaga, o lona tolu o tamaititi na fanau i Amerika i le 2000 o le a atiae le maʻisuka i lona olaga.

O le maʻisuka ua taʻua o le fa pito sili ona taatele o le maliu i atunuu faʻapisinisi. Faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka o le mafuaʻaga o le vave maʻi ma le maualuga o le tino. O le tino mai le maʻi fatu ma le stroke i tagata mamaʻi o le maʻisuka e 2-3 taimi, o le tauaso e 10 taimi, o le nephropathy e 12-15 taimi, ma o le gangrene o pito pito i lalo e toetoe 20 taimi sili atu nai lo le lautele.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le faamai e mafua mai i le toesea po o le le lava o le hormone e taʻua o le inisalini. O le mea lea, o tagata uma e maua i lenei faʻamaʻi e manaʻomia le iniseti o le inisalini i aso uma e faʻaauau ai le ola.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 1 faia le inisua o le inisalini ia le itiiti ifo i le 2 taimi i le aso.

E tusa ma le 6 miliona tagata i le lalolagi e iai le maʻisuka ituaiga 1.

Ituaiga 2 maʻisuka

I totonu o le lalolagi atoa, o se tauiviga o loʻo atinaʻe nei i le maʻisuka ituaiga 2, o se faʻamaʻi lea ua avea ma se faʻamaʻi pipisi. O le galuega taua i aso nei o le fatuina lea o se faiga lelei o suʻesuʻega faafomaʻi o tagata o loʻo aʻafia (tausaga, faʻasologa o mea na tupu, mamafa, ma isi) ma a latou togafitiga faʻapitoa, lea o le a mafua ai le puipuia o faʻalavelave ma le faʻaopoopoga o se olaga atoatoa ma le manuia.

Faʻaleleia aʻoaʻoga i totonu o le faitau aofaʻi o faʻafitauli o le maʻisuka ma ona faʻafitauli e talafeagai, pei o le taimi nei o togafitiga faafomaʻi i Rusia e le maua ai i le tulaga talafeagai.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ona o le le mafai ona gaosia ni lipine e tali lelei ai i le gaioiga o le inisalini na faia i le tino.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le ituaiga masani o faʻamaʻi (90-95% o mataupu o le maʻisuka).

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava o se faʻamaʻi o le matua.

O le tasi vae tolu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia togafitiga o le inisalini.

70% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 latou te le iloa e maʻi, e masani ona faia le siama pe a tutupu ni suiga e le mafai ona suia ile tino maʻi!

Faʻafitauli o le maʻisuka

Faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka o le mafuaʻaga o le vave maʻi ma le maualuga o le tino.

Faʻailoga o le vaai - o le retinopathy o le maʻisuka o le mafuaaga taatele lea o le tauaso i tagata o loʻo galulue i tausaga.

Faʻamaumauga mai fatugaʻo - maʻi o le nephropathy - o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le faaletonu o le tino. Soʻo maʻi lona tolu o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma maʻi uma e lima ma le maʻisuka ituaiga 2 e mate mai le gasegase taʻavale.

Faʻalavelave faʻalavelave o le faʻalavelave - o le neuropathy o le maʻisuka, lea e aʻafia ai i le 50% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e oʻo atu ai i le leai o se lagona ma faʻaleagaina ai vae.

O le maʻi suka - o se faʻalavelave, lea e faʻavae i luga o suiga i vaʻa ma neura, o le mafuaaga autu lea o le le faʻamavaeina o le vae o vae. Soʻo se 30 sekone, o le tosoina o pito i lalo ona o le maʻisuka o loʻo faia i le lalolagi. E sili atu ma le 1 miliona faʻamavaega i le lalolagi i tausaga taʻitasi ona o lenei faigata o le maʻisuka! Faʻatasi ai ma le faʻamaoniga o le faʻamaʻi, 80% o faʻamavaega e mafai ona alofia!

O le maʻisuka i Lusia o se mataupu faʻapolokiki

O le aʻafia o le maʻisuka i Rusia i ona po nei ua lata mai i le ala o le epidemiological. O le tulaga oi ai nei e lamatia ai le saogalemu o le atunuu o lo tatou atunuu.

E tusa ai ma faʻamatalaga aloaia, i Rusia sili atu i le 2.3 miliona tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ua faamauina, e tusa ai ma tagata atamamai, e 2-3 taimi sili atu. O le faʻafitauli lenei e leai se afaina!

Rusia, faatasi ai ma Initia, Saina, Amerika ma Iapani, o se tasi o atunuu e lima e sili ona maualuga le aafia i le maʻisuka.

I Rusia, sili atu ma le 16,000 tamaiti ma le 8.5,000 talavou ma le maʻisuka ituaiga 1.

I Rusia i aso nei e tusa ma le 280,000 tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1, o lona soifuaga e faalagolago i le puleaina i aso uma o le inisalini.

O le siama o le maʻisuka ituaiga 2 i Rusia o se tasi lea o pito sili ona maualalo i le lalolagi: sili atu ma le 3/4 o tagata e maua i le maʻisuka (silia ma le 6 miliona tagata) latou te le iloa le i ai o lenei maʻi.

O le inisaliniina i Rusia o se tasi o pito maualalo i le lalolagi - 39 iunite i le kalena, mo le faʻatusatusaga, i Polani - 125 iunite, i Siamani - 200 iunite, i Suetena - 257 iunite i le kapeteni.

Tafaʻi o le maʻisuka mo le oʻo atu i le 30% o le tala o le soifua maloloina. O nei mea, e sili atu ma le 90% o faʻafitauli o le maʻisuka!

Polokalame faʻatupe a le Feterale "maʻi suka"

O le afa lona lua o le 20 seneturi e oo mai i le taimi nei eo faatasi ma le maualuga o le faʻalavelave ma le faʻateleina o le maʻisuka i nuʻu uma o le lalolagi. Malamalama i le taufaʻamataʻu na mafua mai i le maʻisuka i tagata, o le Malo o le Rusia i le aso 7 o Oketopa, 1996 O le Polokalame a le Peresetene Nu. 1171 "I le Polokalame a le Feterale mo le maʻisuka." E tusa ai ma le Peresetene o le May 8, 1996 Nu. 676 ma le Decree of the Government of the Russian Federation i le Polokalame a le Federal Target Program for Diabetes, na tuuina mai e le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia se poloaiga "I fua faatatau e faatino ai le feterale Polokalame o le maʻisuka Nu 404 o le 12/10/1996, o le faavae lea mo le faʻatinoga o faʻalapotopotoga ma aiaiga o le polokalame o le maʻisuka.

Mai le faʻatinoina o le polokalame o le maʻisuka, ua fuafuaina mo le vaitaimi 1997-2005, ua faʻamoemoeina:

O le tolu o le faʻaititia o le numera o tagata gasegase ma le tele o le le atoatoa ma le tauaso ona o le retinopathy o le maʻisuka.

50% le faʻaitiitia o le numera o le faʻamavaeina o tino i tagata mamaʻi ma le maʻisuka

Faamautinoa le tulaga tutusa o le manuia o le maitaga i fafine e maua i le maʻisuka e pei o fafine soifua maloloina

Faʻaitiitiga o le manaʻomia mo le falemaʻi ona o ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka na maua i le 4-5 taimi, ma ona o faʻafitauli faʻapitoa - e 30%.

Soifua Maloloina mo le maʻisuka

I atunuu Europa, o le maʻisuka ma ona faʻafitauli e oʻo atu i le 10-15% o le tala o le soifua maloloina ma o se isi faʻaopoopoga sili atu ua faʻamoemoeina.

I le 2007, ua faamoemoe le lalolagi e faʻaalu mai le 215 i le 375 piliona tālā e tuʻuina atu ai togafitiga faafomaʻi e faatatau i togafitiga o le maʻisuka ma ona faʻafitauli.

O le faʻaaluina o tupe a Amerika i le maʻisuka e $ 100 piliona.

I le Rusia, o le $ 93 miliona e manaʻomia e maua ai le inisalini mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le maʻisuka e le o se faʻalavelave i se olaga atoa

O tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona foia le tele o faafitauli e le mafaamatalaina, ma faamaonia ai e mafai ona latou taitaia se olaga atoa

O tagata gasegase e auai i le tele o kilomita keke, puʻe mauga sili ona maualuga, fanua i luga o le Pole i Matu

Faatasi ai ma tagata taaalo o le maʻisuka o loo i ai manumalo i taʻaloga tetele, taʻaloga a le atunuʻu, e oʻo lava i le au taʻaloga o Taaloga Olimipeka.

Ae paga lea, o le masani mai fafo e masani lava ona taua o ni faataitaiga. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faʻapea, mo le tele o tausaga i totonu o lo tatou atunuu o se tagata e maua i le maʻisuka na manatu e le aoga, ma e mafai ona avea ma mea faʻalavelave i lona soifuaga faʻapitoa ma le poto masani.

O le maʻisuka e mafai ai e se tagata ona atiina ae i ona uiga tauleleia e pei o le pulea e le tagata o ia lava ma le faatulagaina o le tagata lava ia, naunautaiga, gaoioiga, ma le lototele ma le mautinoa o le lagolagoina o ana mea e fiafia i ai. O nei uiga lelei e atiina ae e tagata oo latou aiga, aemaise lava matua o tamaiti maʻisuka.

Tagata e maua i le maʻisuka ua amata ona sili atu ona fegalegaleaiga lautele. Latou te manaʻomia se fesoʻotaʻiga tele mo fesoʻotaiga, fefaʻasoaʻiga o le poto masani, faʻatasi e puipuia a latou aia tatau.

O le mea lea, o faʻalapotopotoga a le maʻisuka lautele e faʻavaeina e le naʻo se tulaga aloaia, o loʻo latou galulue lelei i faʻasalalauga lautele ma ni sini maʻoti ma sini. O le numera o latou tagata (tagata maʻisuka, tagata o latou aiga, tagata faigaluega fomaʻi) e oʻo atu i le faitau miliona o tagata.

O le a se mea e molimau i ai le tulaga o le atinaʻeina o togafitiga i le lalolagi?

O fuainumera o le maʻisuka e faailoa mai ai o le aʻafia o le maʻisuka i le lalolagi o loʻo tupu pea. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Farani na o ia lava, o le numera o tagata o loʻo iai lenei suʻesuʻega e toetoe tolu miliona tagata, ao le tusa ma le ivasefulu pasene oi latou o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tatau ona maitauina e toetoe tolu miliona tagata e ola e aunoa ma le iloa o latou maʻi. O le leai o ni faʻaaliga iloga i le amataga o le maʻisuka o se faafitauli autu ma le lamatiaga o le maʻi.

O le gasegase o le abdominal e maua i le toeitiiti sefulu miliona tagata i le salafa o le lalolagi, lea e tauaveina ai se taufaʻatau ma se faʻalavelave maualuga o le maʻisuka. E le gata i lea, o le avanoa e atiae ai le maʻi fatu cardiovascular e faateleina ai na o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Mafaufau i fuainumera o le soifua maloloina o le maʻisuka, e mafai ona maitauina e sili atu ma le limasefulu pasene o mataupu (o le pasene sao e eseese mai i le 65 i le 80) o ni faʻafitauli e tutupu mai ona o le maʻi o le cardiovascular, o le fatu fatu poʻo le stroke.

O fuainumera o fualaau o le maʻisuka na o le tasi i fafo o atunuu e sefulu o loʻo i ai ma le numera aupito sili ona maualuga o tagata na faʻamaonia:

  1. O le nofoaga muamua i totonu o se tulaga faanoanoa, o Saina (tusa ma le selau miliona tagata))
  2. I Initia, o le numera o tagata mamaʻi e 65 miliona i latou
  3. US - 24.4 miliona tagata faitau
  4. Pasila - toeitiiti 12 miliona i latou
  5. O le numera o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka i Rusia e toeitiiti 11 miliona i latou
  6. Mekisiko ma Initonesia - 8.5 miliona taʻitasi
  7. Siamani ma Aikupito - 7.5 miliona tagata
  8. Iapani - 7.0 miliona

O numera o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe atili o le togafitiga, e aofia ai le 2017, o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo tuputupu ae pea.

O se tasi o tulaga le lelei o le muaʻi leai o ni tulaga o le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti. I aso nei, ua matauina e fomai faapitoa lenei togafitiga ao laiti.

I le tausaga na teʻa nei, na tuʻuina atu e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faʻamatalaga lenei i le setete o le maʻisuka i le lalolagi:

  • e tusa o le 1980, o le numera o tagata gasegase i le salafa o le lalolagi e tusa ma le selau valu miliona tagata
  • i le amataga o le 2014, o le latou numera na siitia i le 422 miliona - toetoe lava fa fa
  • ae o le toʻatele o tagata matutua, na amata ona tupu faʻafuaseʻi le faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • i le 2012 na o ia lava, toetoe o le tolu miliona tagata na maliliu mai faʻafitauli o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2
  • o fuainumera o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai e maualuga atu le maualuga o le soifua maloloina i atunuu maualalo.

O se suesuega a le atunuu e faaalia ai e oo lava i le amataga o le 2030, o le maʻisuka o le a mafua ai le tasi i oti e fitu i luga o le paneta.

Faʻamatalaga faʻamaumauga i le tulaga i le Rusia

O le maʻi suka i Lusia ua faateleina le masani. I le taimi nei, o le Rusia o le tasi lea o le lima o malo o loʻo taʻitaʻia nei fuainumera mataʻutia.

E tusa ai ma faʻamatalaga aloaia, o le numera o tagata gasegase i le maʻisuka i Rusia e tusa ma le sefulutasi tagata. E tusa ai ma tagata atamamai, e toʻatele tagata latou te le masalomia o loʻo latou maua lenei maʻi. O le mea lea, o fuainumera moni e mafai ona faʻatupulaia e tusa ma le lua taimi.

E tusa ma le tolu selau afe tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. O nei tagata, e le gata i tagata matutua ma tamaiti, e manaʻomia pea le inisetiina o le inisalini. O lo latou olaga e aofia ai se faasologa mo le fuaina o le kulukose i le toto ma tausia lona tulaga talafeagai ma le fesoasoani o injections. O le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia le amio pulea maualuga mai le tagata maʻi ma le faʻaaloalo i tulafono faʻavae i le olaga atoa.

I le Rusia, e tusa ma le tolusefulu pasene o tupe na faʻaaluina i le togafitiga o togafitiga e faʻavae mai le tala o le soifua maloloina.

O se ata tifaga e uiga i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka na faʻataʻitaʻi talu ai nei e le falemaʻi. O le suʻesuʻega o loʻo faʻaali mai ai le faʻaleagaina o le faʻaalia i totonu o le atunuʻu, o le a le faiga ua faia e faʻafefe ai, ma pe faʻafefea togafitiga.

O tagata autu o le ata tifaga o tagata na faia muamua le USSR ma Lusia i aso nei, oe na maua foi i le maʻisuka.

Le atinaʻeina o togafitiga faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka

O le tele o taimi, o le maʻisuka o le tino o le insulin-tutoatasi. O tagata e sili atu le matutua latou te maua lenei faʻamaʻi - ina ua mavae le fasefulu tausaga. E tatau ona maitauina ae leʻi oʻo i le ituaiga lona lua o le maʻisuka na avea o se faʻasologa o penisini. Faatasi ai ma le faasologa o taimi i le aluga o tausaga, o le tele o mataupu ua matauina pe a amata ona amataina le maʻi e le gata i se talavou, ae faapena foi i tamaiti ma talavou.

E le gata i lea, o le uiga o lenei fomaʻi o le sili atu i le 80 pasene o tagata e maua i le maʻisuka ua i ai le maualuga o le gaʻo (aemaise lava i le puimanava ma le manava). O le mamafa o le mamafa e faʻaopoopoina ai le lamatiaga o le atiaeina o se faiga faʻaleaga.

O se tasi o uiga taua o se ituaiga o le inisalini-tutoatasi o le faamai o le amata ona tupu lea o le maʻi e aunoa ma le faailoa mai o ia lava. O le mafuaaga lena e le iloa ai pe toafia tagata latou te le o iloa a latou togafiti.

I le avea ai o se tulafono, e ono mafai ona iloa le maʻisuka ituaiga 2 i le amataga i se faalavelave - i le taimi o se suʻega masani poʻo le taimi o faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai isi faʻamaʻi.

I le avea ai o se tulafono, e amata ona atinaʻe i tamaiti poʻo le talavou. O lona faʻaogaina e tusa ma le sefulu pasene o faʻamaumauga uma na faamauina i lenei maʻi.

O se tasi o mafuaʻaga autu i le faʻaalia o se ituaiga o inisalini e faalagolago i le maʻi, o le aʻafiaga lea o se faʻasologa. Afai o le taimi nei e iloa ai togafitiga i le talavou, o tagata e faalagolago i le insulin-toto e mafai ona ola e tusa ma le 60-70 tausaga.

I lenei tulaga, o se mea e manaʻomia muamua o le faʻamautinoaina le pulea atoatoa ma le tausisia o fautuaga faʻafomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga