Talaʻu ma le Upumoni e uiga i Cholesterol

O le Cholesterol o se mea fale e faʻaaogaina ai siama. E taua mo le tino, aemaise lava mo tamaiti. Le malosi o sela, o lo latou tetee atu i tulaga le lelei, e aofia ai le faʻaleagaina o aʻafiaga saoloto, e faʻatatau sao i lenei mea. Cholesterol o loʻo aʻafia i le tuʻufaʻatasiga o meaola kulimi ma hormones. Ae ui i lea, ua leva ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le atherosclerosis, o loʻo tuuaia i le fatu ma oso ai. Mo le tele o tausaga i le taimi nei, o fomaʻi o loʻo faʻafoʻiina le tala o le cholesterol, ae o le taufaasese e matua faʻamaoni.

Tala faʻasolopito e uiga i cholesterol: 7 manatu sese e faapea ua oʻo i le taimi e teʻa ese ai

Mo le taimi muamua, na talanoa lelei e uiga i le cholesterol i le 1915, ma na faʻafesoʻotaʻi e le aoga o Nikolai Anichkov lenei mea i le atherosclerosis. Na ia maitauina se mea moni: o paʻu i totonu o gaʻo e faia i le cholesterol. O lenei mea na mafua ai le tele o tausaga o le talanoaga, o se taunuuga o lea na tuuina atu ai e le falemai i le faamasinoga se faaiuga: o le cholesterol e afaina ai toto toto. O lenei tulaga ua tumau pea le le maluelue mo le tele o tausaga.

Cholesterol na faʻaalia ni mea teteʻe fou i le afa lona lua o le senituri lona luasefulu. Na amata ona fefefe fomaʻi Amerika ona o le maualuga o le atherosclerosis i fitafita 20-25 tausaga. I se taimi mulimuli ane, na gauai atu fomaʻi Europa i le faamaʻi. Na faʻalauiloa polokalame tetele o le atherosclerosis, ma o oloa e leai ni gaʻo na lolovaia ai le maketi. E lei faaleleia le tulaga.

I le faaiuga o le seneturi talu ai, o fomaʻi na toe faʻaleleia le cholesterol, vaevaeina i le "lelei" ma le "leaga", ae o lenei mea ua uma ona maua le tele o tala fatu e toatele o latou o loʻo fefefe pea i tagata.

Talaʻu 1. O le Cholesterol o le tagata autu o le atherosclerosis.

O le mea sese sili lea ona taatele. O le galuega o le cholesterol o le tapunia lea o le faaleagaina i le vaa. Na ia faia se "patch", lea e faasolosolo malie ona fuafuaina. O le iʻuga, o se atherosclerotic plate o loʻo aliali mai. Cholesterol "toe faaleleia" toto toto, ae le aafia i le tupu o mea leaga. O lo latou mafuaaga e mafua mai i le le mautonu o vaa, ma o le isi foi lea tala.

Tala fatu 3. E tatau ona vavaeese oloa ma le cholesterol

O lea tapulaa i le taumafataga o se mea le aoga. O le ate e faʻapipiʻi le tele o cholesterol, ma na o le 20% o lenei mea e ulu atu i le tino mai fafo. E ala i le "faʻamalo" le lisi o mea mai ia mea, e mafai ona sili atu lou leaga nai lo le lelei.

O oloa e aofia ai le cholesterol e manaʻomia mo le tuufaatasia o hormones, vitamini D. Latou te fesoasoani i le tino e faʻaaogaina vitamini A, E, K, ma fatugalaʻese faʻaumatia mea e foliga mai o se taunuuga o le malepelepe o puipuiga.

Talaʻu 4. O le Cholesterol o se tasi lea o mafuaʻaga o le gaʻo.

Maualuga cholesterol ma isi pauna e fesoʻotaʻi, ae naʻo le faʻaalatua. E i ai a latou mafuaaga masani: faafitauli i le manava e tupu ona o le tele o meaai ua gaosia. Afai e te faapaleni le taumafataga ma aveese meaai leaga, o mea uma lava o le a faia e ia lava.

Tala le lelei: o le cholesterol e mafai foi ona siitia i luga o tagata faatauvaa. O se vaega tonu lenei ua fuafuaina. Ma o le setete o le vaega o meaʻai e afaina ai e aʻafia i meaʻai.

Tala fatu 5. Fualaau faisua ma fualaau aina faasao mai le "leaga"

O mea taumafa o loʻo i ai i le faʻauigaga maloloina, ae o le cholesterol e le fesootai saʻo. E talitonuina talu ai ona o fiber ma pectin, o loʻo faʻamalosia ai molini o le cholesterol ma ua faʻaumatia mai le tino. O se mea sese lea.

Fualaau faisua ma fualaau faisua e faʻamautuina le galuega o le mea e gaosi ai meaʻai, lea e fofo ma puipuia ai le tele o faafitauli. Meaʻai e manaʻomia e soʻo se tasi e manaʻo e ola maloloina.

Talatuu 7. E tatau ona ave vailaʻau.

Cholesterol e le o se fili o le tino, o le faʻavaivaia o le a oʻo atu ai i ni faafitauli sili atu. O vailaʻau e taofia ai le gaosia o lenei mea. I le tali, o le tino e faʻatupulaʻia le gaosiga. E i ai se liʻo mataʻutia e na o le faʻateleina ai o le tulaga. O vailaau e tatau ona faia i ni tulaga ogaoga ma e pei lava ona faatonuina e se fomaʻi: e oʻo i le atherosclerosis ogaoga, toto maualuga, maʻi fatu fatu, pe a mavae le fatu ma le sasa.

Le mea moni e taʻitaʻi atu ai i le atherosclerosis

Matou te mafaufau i le cholesterol. E le tuuaʻia o ia ona o le vaivai o ipu toto. O fea la e sau ai le atherosclerosis? E tele mafuaʻaga, ae o loʻo i ai "siamupini" - o mea e masani ona afua ai le faʻamaʻi:

Fuʻa. O se sikaleti faʻamalosi o se punavai o le carbon monoxide ma sili atu i le 4,000 mea oona e ulu atu i le tino. O le ulaula e sili ona aʻafia ai le setete toto.

Sweets. Latou te faʻaosoosoina le faateleina o le kulukose toto, lea e oʻo atu ai i le faaleagaina o ipu toto, aemaise lava mea vevela.

Amino acids homocysteine. Afai o le maualuga o le homocystine e maualuga tele, e le o aʻafia le tino i le tino. O le mea lea o faafitauli i totonu o vaa.

Ina ia aloese mai le atherosclerosis, e tatau ona e lafoaia masaniga leaga ma suti. O lenei mea o le a sili atu mo lou soifua maloloina nai lo le faatapulaaina o le tele o meaai ma le leaga o le cholesterol.

Le mea autu e uiga i le cholesterol ma mafuaʻaga moni o le atherosclerosis

Aua e te faʻavauvau pe afai e maualuga lou cholesterol. E leai se mea matautia. Atherosclerosis o le a le mafai ona aliali mai ona o lenei mea, ma o isi faafitauli matuia e ono le tulai mai. Mo le faʻaleleia o le soifua maloloina ma puipuia le faʻaleagaina o le tino, faia lenei mea:

afai e te ulaula, taofi, e matua leaga,

aloese mai sisiva pe sui i mea saogalemu - meli, fualaau, paluga fale,

'ai le 300 g fualaau faisua ma fualaau aina i aso uma - o le a faʻafetai atu le iniseti ia te oe,

filifili mo se olaga ola maloloina.

Manatua, o le tele o tala fatu e uiga i le cholesterol o na tala na salalau o ni tala mataʻutia. Siaki soʻo se faʻamatalaga.

E mafai ona e fiafia i: Aʻa mo le lomitusi.

E lima tala e uiga i le cholesterol, lea e faʻamaonia e suʻesuʻega faasaienisi fou

O fomaʻi ma saienitisi na latou faʻateʻaina manatu sese na faʻafememeaiina i tatou mo le tele o tausaga ma tatou le fiafia ai i isi vaega faaopoopo o meaai "matautia"

Talafatu Muamua: O le Cholesterol maualuga e oso i luga o mea leaga

"Talu ai nei na ou maua ai se suʻesuʻega faafomaʻi, ma maua ai le maualuga o le cholesterol - o lea e tatau ona e fusifusia ma au fuamoa e sili ona fiafia i ai mo le 'aiga o le taeao," o loʻo faʻavauvau se masani. E fuafua foi e "tuʻuina atu faʻasalaga" i luga o le pata, kusi (sei vagana ai le nonfat), susu atoa, iʻa oona. I se tulaga aoao - o le ae le matauʻa. O le mea moni, e le o le tele o toa e tutumau i se taumafa malosi, ae faitau fia miliona tagata i le salafa o le lalolagi o loʻo popole, popole ma popole i meaai leaga "e leaga" e faateleina ai le cholesterol.

"Afai e te teena fuamoa o loʻo i ai i le yolks le tele o le cholesterol, ona faʻaitiitia ai lea ... 10 pasene," na ia faʻafefe. geneticist o le umiaina o meaola bio Atlas Irina Zhegulina. - O le aʻafiaga o meaʻai gaʻo i le faʻalauteleina o le cholesterol i le tino, faʻalelei lemu, e tele taimi e televave ai. O le mea moni, ua mamanuina o tatou tino ia 80 - 90% o le cholesterol e faʻapipiʻiina i le ate - e tusa lava pe e te 'ai pata poʻo kāloti. O lona uiga, o le taumafataga, ioe, e faigofie lava ona fetuunai le maualuga o lenei mea i totonu o le tino, ae e matua le taua lava - na o na lava 10-20%.

Talaʻu Lua: O le faʻaitiitia o lona toto, o le sili atu lea

O le masani masani faʻavaomalo faʻavaomalo mo le tele o le cholesterol toto e oo atu i le 5.5 mmol / l. Ae ui i lea, o le mataupu faavae "o le itiiti ifo o le lelei" i lenei mataupu e le saʻo tuusaʻo, fomaʻi lapatai. E tele ni mea taua.

- I le avea ai o se tulafono, o le cholesterol e taamilo i totonu o lo tatou toto, i totonu o vaʻa, e le o ia lava, ae i le ituaiga o lipoproteins - o lona uiga, o loʻo faʻapipiʻiina i poloka faʻalatini. E eseese o latou mamafa ma lapopoa. Le lipoproteins maualalo maualalo e tele lava ina taʻua o le "cholesterol leaga," aua o se tasi lea o mafuaʻaga lamatia mo le atiaʻe o le atherosclerosis (faʻamatalaga, naʻo se tasi o mea e le o se mea sili ona taua!). O le maualuga o le lipoproteins e lauiloa o le "cholesterol lelei." Latou te le gata ina faʻaosooso ai i le atherosclerosis, ae e avea foi o se auala e puipuia ai - latou te puipuia le faʻapipiʻiina o le "leaga" cholesterol i puipui oa tatou vaa.

- O le lipid (gaʻo), o le cholesterol o se mea e fau ai fale mo membranes o sela uma o lo tatou tino. O lona uiga, e taua tele mo i tatou! E aofia ai le cholesterol e aʻafia i le gaosia o hormonia e sili ona taua: o le estrogen ma le progesterone, tane testosterone. O le mea lea, o le leai o lenei mea "faʻaleagaina" e mafua mai i le faʻaitiitia o le malosi o le tama, ma i tamaitai - o le solia o le faʻataʻitaʻiga ma le faateleina o le aʻafiaga o le leai o se tama. E le gata i lea, faatasi ai ma le leai o le cholesterol, lea e faʻapena foi ona maua ai le paʻu o le paʻu o le paʻu, o le foliga mai o maʻumiʻumi ua faʻateleina.

- O le tapulaa pito maualalo o le masani o le aofaiga o le cholesterol i le toto mo tagata matutua e 3 mmol / l. Afai e laʻititi faailoga, o lona uiga o se taimi lea e mafaufau ai e uiga i soliga ogaoga i le tino. O le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le ate e maualuga maualuga lava, e lapatai ma fautuaina e le hepatologists se suʻesuʻega o lenei okeni.

Talaaga Tolu: O le Uiga o Atherosclerosis

O maʻi fatu cardiovascular, o fatu fatuga ma taʻavale i lo tatou atunuu e ave ai le mea muamua i mafuaʻaga o le oti vave. Ma o le atherosclerosis o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o faʻalavelave i le gaioiga o vaʻa toto ma le fatu. O lona uiga, o le vaapiapi o arteries ma isi vaa ona o le le manaomiaina o le tuputupu ae ma le taina o pusa cholesterol. I le masani ai, o le tagata autu o le atherosclerosis o le cholesterol: o le maualuga o lona fua, o le malosi, tuusaʻo saʻo i le lamatiaga o le maʻi.

"Afai o lau toto totoʻa e maloloina, e le faʻaleagaina, ona tupu ai lea o le tuputupu aʻe o le cholesterol ma le faʻasalaina o pepa e leai se mafuaaga!" - O le geneticist Irina Zhegulina e faʻaaogaina le talafatu masani, e faʻavae i suʻesuʻega faʻaonapo nei o le galuega ao tatou tino. Ma na ia faamalamalama mai: - Afai o se tagata, fai mai, ulaula ma le isi ma isi mea leaga e oo i totonu o lona tino, pe afai ua faateleina le maualuga o le glucose, ona i lalo ifo lea o le aafiaga o nei mea e faaleagaina ai puipui o toto toto. O le faʻapalapala lea e fausiaina ai puipui o loʻo faʻaalia, ma o le toto totolets, elemene-mafuaʻaga o le mumū ma le cholesterol o loʻo faanatinati atu i lenei nofoaga. Ma talu ai ua uma ona faaleagaina le vaa, ona amata ai lea o le auala i totonu mo le cholesterol. Ma i le gasologa o le taimi, e pei ona faʻapupulaina ma platelet, o na ituaiga cholesterol lava ia e tasi.

O le mea lea, o le cholesterol na o ia lava e le mafai ona avea ma tagata autu o le atherosclerosis ma o le fili pito sili ona leaga o tatou toto toto. Nai lo lena, e avea o se "tagata faʻapitoa" e ala ile fesoʻotaʻi atu i se gaioiga na faʻalauiloaina e isi mea (vaai atili i lalo o le faaulutala "Vaʻavaʻai!").

Talafatufa Fa: Faʻasologa o Meaʻai Maloloina

Talu ai ona o lo tatou ate o loʻo faʻapipiʻiina le cholesterol, e mafai ai ona faʻaitiitia le gaʻo i meaʻai? Fai mai, o meaʻai e leai ni meaʻai e fiafia tele i le faʻaitiitia o le mamafa, o meaʻai o le vegetarian vegetarian e fai atu ia te oe e aloese mai gaʻo manu.

Aua nei galo o lo tatou faiʻai e 60% le gaʻo, - manatua o se tasi o tagata o le lalolagi o le neuroscientists Philip Khaitovich. - O le aofaʻi ma le fua o gaʻo i meaʻai e matua aʻafia ai le setete ma galuega a le faiʻai. Aemaise lava, o suʻesuʻega ua faʻamaonia ai le aoga o gaʻo susu - Omega-6 ma Omega-3. Ua lauiloa e lelei tele mo le atinaʻeina o faiʻai, ma o lea e tatau ona faʻaopoopoga i meaʻai a le tamaititi. I le taimi lava e tasi, e taua tele le faatumauina o le paleni: o le fua o omega-6 ma Omega-3 i meaʻai e tatau ona 4: 1. Ae ui i lea, o le mea moni, o le toʻatele o tagata faʻaonapo nei latou te faʻaaogaina le tele o omega-6 ma le itiiti o le omega-3. O se faʻaʻoleʻole e mafai ona taʻitaʻia ai mafaufauga le mafaufau, atuatuvalega, o le numera o loʻo faʻatupulaia, ma e oʻo lava foi i le tuinanau o lagona.

O LE FIAFIA

Faʻaleleia paleni gaʻo ma lagolagoina le faiʻai

Punavai o le Omega-6 Acids - sola ma le suauʻu o sana, fuamoa, pata, puaa. O lo latou faʻaaogaina e taofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, o le maʻisuka, tele sclerosis, e maua ai le puipuiga.

Omega-3 Acids fesoasoani e puipuia mai le atuatuvale, taulimaina le maʻi vaivai vaivai, tiga o le ulu, ma faaitiitia ai foi le lamatia o le maʻi o le Alzheimer. O punaoa autu o le tele o ituaiga o iʻa o le gataifale: figota, meli, togafiti, tuna, popo, samani. Ae peitaʻi, e taua le manatuaina o mea taua o loʻo maua i iʻa fagota lea e fafaga i luga o moa ma iʻa laiti. Laʻau faʻamalosi ma lemoni ua tupu i luga o faʻalapotopotoga e masani ona leai ni Omega-3.

I le faaopoopo atu i le iʻa vao, e tele nei meaola i le ate o le ate, palasi, suauʻu suauʻu, meaʻai, sesame, ma fatulala. I le faʻatinoga, e sili atu le taugofie ma sili ona faigofie le faateleina o le aofai o Omega-3 i lau taumafataga ma faapaleniina i le Omega-6 e ala i le 'aiina o ni lanu i aso uma ma faaopoopo i ai le suauu mama, sesame poo le lili fatu i fatu ma salakeke.

Tala fatu lima: O le ola maloloina o le puipuiga sili lea ona malosi mai le osofaia o le fatu

O le mea moni, o meaʻai lelei, moe, faʻaitiitia o le atuatuvale ma masani leaga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le mauaina o maʻi fatu fatu. Ae ui i lea, o nisi taimi tatou te feagai ai ma faʻataʻitaʻiga faanoanoa: o se tagata e leʻi inupia, e le ulaula, e leʻi 'ai, ma maliu ao laʻititi mai le fatu / stroke.

- Faʻaalia i aso nei o loʻo i ai se mea ogaoga lamatia e faʻaleagaina ai vaʻa toto, lea e toaitiiti tagata e mafaufau i ai: maualuga le maualuga o homocysteine- o le faamalamalamaga lea a le geneticist Irina Zhegulina. O lenei mea o se amino acid lea e fausia i totonu oo tatou tino ao faagasolo le gaioiga o le amino acid methionine ma le metabolism o vitamini B. Afai o le ave o se tasi oi latou - vitamin B9 (palatini acid) ua le aoga, ona maualuga ai lea o le homocysteine ​​i le toto, ma le sili atu o lenei mea e amata ona faaleagaina ai toto toto.

O le mea lea, o tagata o loʻo i ai ni faʻailoga o faafitauli cardiovascular ua fautuaina ina ia tofotofoina mo le maualuga o le homocysteine.

VAEGA!

O le a le mea e faʻaumatia ai faʻamau

- ulaula : Resins ma isi vailaʻau faʻamaʻi e faaleagaina ai puipui o toto toto ulufale i le tino.

- Faʻasalaga ulavavale: faatasi ai ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le faaleagaina o puipui o toto toto ua amata, aemaise lava i na totoga o loʻo i ai le toto toto ma faʻapipiʻiina ai meaola: o le mafaufau, mata ma fatuga.

Maualuga homocysteine ​​amino acids , o le mea o lo oi totonu o le toto e taʻavale pe afai ei ai ni faʻafitauli a se tagata i le faʻaaogaina o le gaʻo.

Talaaga # 1: Cholesterol o le mafuaʻaga o le atherosclerosis

O le cholesterol o loʻo i ai i totonu o gaʻo-gaʻo-poloka o loʻo faʻaali pea i totonu o le toto. Ioe, e mafai ona teuina i puipui tetele ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate. Ae o lenei mea e manaʻomia ai ni tulaga patino. Ma o le mea e sili ona taua o le i ai o vavave, magia ma mea e faʻaogaina i luga o le pito i totonu o mea taua. O le mafuaaga mo lenei mea o se tasi o galuega o le cholesterol. E faʻafeiloaʻi ai ni faaletonu i totonu o siama, ma tuʻuina atu ia i latou le faamauga ma filifili lelei i nisi mea. Cholesterol, ma i tua atu, o le protein ma le suauu calcium e le mafai ona ulufale i totonu atoa, totoga fesoʻotaʻi vavalalata o le vevela vascular.

O le mea la lea, o tagata autu o le atherosclerosis o vailaau faatosina, vailaau ma masini, e mafua ai le solia o le faamaoni o le mimiti ma faaleagaina ai le loloto o le loloto o vaa. O nei mea e aofia ai siama, siama, toxins, fiva, ma aʻafiaga o le toto. O lenei mea e faʻamaonia ai le atherosclerosis e vave tele ona faʻaolaina i tagata e vaivai le puipuiga, faʻafeiloaʻi i faʻamaʻi pipisi, tagata ulaula, feʻaveaʻiina, faʻavalea o le ava malosi, galue i nofoaga matautia, nai lo na taʻitaʻia olaga ola maloloina lelei.

Talaaga # 2: O le tino lava ia e maua ai le cholesterol - e leai se mea e faalagolago i meaʻai

E le saʻo.

O le mea moni, o le tele o le ava malosi e maua mai i sela o le ate, o le mucosa o le intestinal, o le eleele, ma le paʻu. E taʻua o le ogatotonu. I nei lava mea e tasi, o le cholesterol e fusifusia e felauai ai palatini, ma na o le taimi e ulu atu i le toto ma salalau atu i isi fausaga. O ia gaioiga faʻasolosolo e tupu foi i manu, o aano o manu ma meaʻai lua lea e 'ai e se tagata. O a latou gaʻo cholesterol faʻamalenia e ulu atu i meaʻai, ma mo tagata e tupuga mai. E masani lava, e le tatau ona sili atu i le 1/5 o le aofaʻi atoa o le volume (mimita + oona). Afai o le aofaʻi o le hellesterol e sau i taimi uma e sili atu nai lo le mea e manaʻomia, o le okeni autu o lona faʻaoga - o le ate - e leai se taimi e fusifusia ai i meaola suamalie ma gasegase i totonu o le manava, lea e oʻo atu ai i le hypercholesterolemia.

E fetaui ma le tulaga o faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma le le atoatoa, o meaai cholesterol-tumu e faʻateleina atili ai le solia o lona metabolism.

Talaʻu # 3: Faʻateleina le Cholesterol E Le Tino

E le o mea uma e matua faʻapitoa.

O le Cholesterol ua vaevaeina i le "leaga" ma le "lelei." O le a le uiga o lenei mea? O le faʻatautaia o le mataupu e sili atu lona masani i masaniga o le cholesterol metabolism.

O le "cholaele" cholesterol e faʻapipiʻiina ma tuʻuina atu i ai meaʻai e le mafai ona sosolo i totonu o le toto. O le ava malosi, ma o le manogi o le gaʻo e mafua ai le fesuiaiga o vaʻa laiti, aua e le mafai ona suauu i le siosiomaga o le vai. O le mea lea, e vave lava ona amata ona "tuputupu ae" ma faʻamalosi puipui, e fetaui lelei mo le taamilosaga i totonu o le toto.

O gaioiga faʻamaʻi o le lipoprotein formation e faʻafeiloaʻi i ni vaega.

  1. I le laasaga muamua, o loʻo i ai pea le tele o gaʻo i totonu o la latou kulupu, ma sina vaega ole porotini. O ia ituaiga tuufaatasiga e matua maualalo, lea e maua mai i le vaega o le polotini. E valaʻau i latou: o le lipoproteins maualalo maualalo. Afai o le VLDL ma ulufale i le toto, e avea i latou ma avega autu o triglycerides neutral, ae le o le cholesterol, o le pasene e le taua.
  2. Faatasi ai ma se isi faapotopotoga o le lipoprotein, o lona maualuga o le a sili atu le maualuga (ae peitai, e pei o le pasene o le cholesterol), ae e sili atu ona afaina, talu ai e le ulufale atu i le toto. Na o le tasi le galuega a le kulupu ua fausia faatasi ma le vaeluagalemu o le avea ma faavae mo se isi faʻaopoopoga o le gaʻo gaʻo-protein.
  3. O le mafutaga o STD ma se tasi o le tautua o le polotini e mafua ai le fausia o lipoproteins maualalo. O loʻo aofia ai le maualuga maualuga o le cholesterol pe a faatusatusa atu i latou muamua, ma o ona autu autu ia i le itu i tua. LDL ua faʻasaʻolotoina mai le 'upega tafailagi o faʻasinomaga ma tuʻuina atu i tagata le tagolima e faʻataunuʻu a latou galuega vave. I le tulaga, latou te faʻamautu i luga o faʻamaumauga faapitoa ma tuʻuina atu a latou vaega gaʻo i manaoga o sela.
  4. O vaega vaivai o le protein ma gaʻo o loʻo tumu i polotini. O le taunuʻuga o le lipoproteins maualuga lea e toe foʻi mai ai le cholesterol i le ate mo le excretion. O iina, o se taunuuga o suiga o vailaʻau, o loʻo faʻapipiʻiina i le kulimi pipi, faʻasaʻo atu i totonu o le gall juu, ma mai i totonu o le manava e auai ai i le gaogao o meaʻai gaʻo.

Ma o lenei - e uiga i mea leaga ma lelei. E le faʻaaogaina i gaioiga o meaola o loʻo i le itu i tua pe faʻapipiʻiina i le tele o mea ona o le tele o meaʻai mai fafo, LDL cholesterol e faʻatumu ai le toto. Ma, afai ei ai se mea itiiti e faaleagaina i le vevela, o le a vave ona amata ma le faʻaeteete ma le le pulea lelei "patch" (e tele naua, ma e leai sana mea e fai). Ma o le uluai faaputuga o tupe teu i totonu o puipui o toto toto e tupu. Ona - sili atu lea ma loloto, pe afai e le faasaʻo le gaʻo gaʻo. O le mafuaaga lena na taua ai le LDL cholesterol leaga, e ui o le mea moni, e le tuuaia mo se mea.

I le eseesega, o le cholesterol HDL e lelei le lelei, aua o ana molelaʻau i la latou lapoa ma vailaʻau vailaʻau e le mafai ona ulu i totonu o paʻu o arteries ma teuina iina. HDL cholesterol ua faʻaumatia i le tuliesea, o lona uiga o le LDL fou "le leaga" o le a le faʻapipiʻiina mai ona toega. Ae o le a avea o se mea e faʻaaogaina mo le faʻapalapalaina o meaai e faʻamalosi ai eleʻele eleʻele.

Faaiuga fautua mai ia te ia lava: e leaga pe a faʻaititia le maualuga o le lipoproteins maualalo i totonu o le toto ma le maualalo ifo. Ae na o se fomai faapitoa e mafai ona iloilo ma le iloa le tulaga o le gaʻo gaʻo, ona o le masani o le cholesterol ma le gaʻo e le tutusa mo tagata uma. O a latou faailoilo o loʻo faasolosolo malie ona tuputupu ae, e suia ai le lima tausaga, ma faalagolago i le itupa.

Talaʻu Nu. 4: O le Cholesterol e le mafai ona toe aumai i le masani e aunoa ma fualaau.

E le saʻo.

O le saoasaoa ma le aoga o le toe faʻafoʻiina o le maualuga o le cholesterol i le toto e faalagolago i le tikeri ma le umi o le hypercholesterolemia, faʻapea foʻi ona mafuaʻaga. I uluaʻi laʻasaga ma numera laʻititi, o suiga masani o le olaga e masani ona fesoasoani. Meaʻai lelei, gaioiga faaletino, faʻaaogaina o vitamini ma meaʻai (faʻapitoa ole suauu), lafoaia o masani leaga, i le aluga o taimi, toe faʻafoʻi le paleni o le cholesterol. I tulaga maualuga, e le mafai ona e fesoasoani i ia faiga, ona oʻo mai ai lea o fualaau aina e laveai.

O mea fou uma ua maua e uiga i le cholesterol ua fesoasoani i le faia o fualaau e le gata ina faaitiitia ai lona tulaga, ae ia faatelevaveina ai le faamamaina, faaitiitia le inu i totonu o le manava i le taimi o taumafataga, faaleleia tulaga o le toto, faamalosia le puipui vascular. O le mea lea, i tulaga taʻitasi, e faʻaaogaina e fomaʻi le faʻasoasoaina o fualaau oona taʻitasi, e fuafua i le mafuaʻaga o le hypercholesterolemia.

Faʻatasi ai ma le gau, faatasi ai ma le paʻu muamua o le lipase enzyme poʻo ni faaletonu i le faʻaleleia o loʻo puʻeina le cholesterol, o le faʻaogaina o papamaʻa e le atoatoa. O togafitiga faʻatoʻateleina e togafitia i le faʻamamaina o masini plasma. Ae na o se geneticist e mafai ona iloa ma faʻamaonia togafitiga talafeagai.

E maua le Cholesterol i meaola ma meaola. I lenei tulaga, o lona fuainumera ma isi vaega o meaai e taua tele. O le meaʻai i le gaʻo ma meaʻai mai (paluga, meaʻai, meaʻai, paluga), sisi kulimi, pata, fuamoa, cholesterol ma gaʻo e sili atu i le vaega o totoe. O lona maualuga e maualuga atu nai lo le masani.

I oloa fualaau toto o le cholesterol e maualalo le maualalo, o le sili atu foi ona totogi i le i ai o le fiber, lea e poloka ai lona malosi i totonu o le inumaga. O le tuusaunoaga o le gaosiga o gaʻo fualaʻau. O ni vaega o le tele o mea e gaosia ai fale gaosi oloa, ua faia e mafua mai i le seleseleina o meaʻai, ma e tele i mea taumafa vave. E ese le gaʻo o gaʻo mai gaʻo masani i se eseesega o fualaʻau, lea, e ui i lea, o loʻo afifiina i ni faaletonu o siama cytoplasmic. Ae o sea "faatumuina" e le maualalo, ma e le aofia ai le uluina o le LDL cholesterol i totonu o siama o le vascular lining, faateleina le tulaga lamatia o le atherosclerosis.

Afai e te le tu i fafo e avea ma se tagata fai togafiti, e tatau lava ona e toe mafaufau i au meaʻai. O le Cholesterol-o meaʻai e sili atu ona faʻaalu e tatau ona faʻaaogaina i mea e masani ai, faʻaopoopoga ia i latou fualaau faisua, otaota, fatu o fatu fatu atoa, ma leki. E lava le fiva e mafai ona faʻaitiitia ai lona ulufale atu i totonu o le toto. O le isi mea o le fua masani o fualaau oona, o ia oloa e mafai ma e tatau ona 'aina e avea o se puipuiga o le atinaʻe o togafitiga cardiovascular.

Talaaga # 6: Faʻasaina mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol.

Talu ai ona o susu ma cholesterol o loʻo i ai i le tino o le tagata, o lona uiga o le natura ua tuʻuina atu ni galuega faapitoa mo i latou. Ma o isi vailaʻau e le mafai ona faia faʻatasi. O faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻapogai tele o le malosi ma se tagata faʻasoa o gaʻo susu. O loʻo teu i totonu o le gaʻo ma, pe a manaʻomia, e vaeluaina ma le faʻamalolo o le tele o vevela, ma auai i vaega uma o le metabolism. O le Cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o siama, e tuʻuina atu ai i latou i le gaosia ma le filifilia lelei, ma e aʻafia ai i le faʻapipiʻi o hormones steroid, vitamini gaʻo, ma le olaina.

O le tino e faʻapipiʻi le tele o mea gaʻo i le tele o mea. Ae o nisi oi latou, e le manaomia, e le mafai ona gaosia, ma o latou punaoa ua na o meaai. Ae o i latou ua maua faaeega paia i meatotino sili ona taua. O le tele o suʻesuʻega ua faamaonia ai o gaʻo eletise faʻamalosia e puipuia ai le fausiaina o atherosclerotic plates, faʻaleleia le tino o le tino, faʻalavelaveina le faʻaogaina o le tino, faʻaleleia le faʻatinoina o le polokalama faʻapitoa o le fatu, ma faʻaleleia le atinaʻeina o mafaufau.

O le mea lea, i le maualuga o le cholesterol, e tatau ona e filifilia se vaeluagalemu: afai e te 'ai meaʻai gaʻo, ona fai lea ma se maualuga maualuga suauu lelei. O ia oloa e aofia ai le iʻa iʻa, lafumanu, fuālaʻau fuālaʻau faʻasalalau, fatu, fatu, avocados. O oloa gaosi susu, e leai se gaʻo pe maua foi sina pasene o gaʻo. Latou te le aofia ai ni mea e le mafai ona faʻaaogaina, ae e tele isi mea aoga. E le tatau foi ona teena le gaʻo, ae sili atu le faʻagata oe i ni vaega laiti e oʻo i le 50 g i le aso: naʻo se ituaiga o vailaʻau e mafai ona lelei le aʻafiaga o le cholesterol metabolism.

O loʻo i ai se manatu e sili atu le taua o meaai gaʻo mo tane, aemaise i le matua. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faʻapea, i le taimi o le fānauga, latou te maualuga le maualuga o androgens, o le faʻasologa lea e maua ai gaʻo ma cholesterol. Ae i tamaitai, o le "meafaitino" lava e tasi e alu i le gaosia o le estrogen. O lona uiga o le tatau lelei o le gaʻo e tatau mo tagata uma. Ae ma le hypercholesterolemia, o le meaai e tatau ona talanoaina ma le fomaʻi ma le tausisoifua, o le a fautuaina le "saʻo" oloa.

Talaaga # 7: Sweets Aua le Aafia ai Cholesterol

Ice cream, keke, muffins e le oi ai le cholesterol, ae toetoe lava o fatuga faigofie (faigofie digestible) gaʻo. E le gata i lea, o le tutusa o le tele o laʻau suamalie e faʻamautuina i le gasegase.

Faatasi ai ma le tele o meaʻai gaʻo, o le inisalini e le mafai ona feagai ma ona tiute, ma o le kulukose e alu i le faʻasalaga o gaʻo gaʻo ma cholesterol. I le eseʻesega o meaʻai gaʻo, gasegase feʻau e le afaina ai le lipid metabolism, ae latou te saofagā i le faaputuputuina o atherosclerotic deposits i puipui tetele. E foliga mai afai e le lelei le taumafataga i gaʻo, ae mauʻoa i mea inu, e le mafai ona aloese mai le le atoatoa o lipid.

Tala faʻamatalaga 8: Ina ia faʻaitiitia le cholesterol, e tatau ona e lafoaia aano o manu ma susu

Leai, e le mafai ona e teenaina. Ae o le fua e tatau ona iloa.

Ina ia faʻamaonia le metabolism o le cholesterol, e faʻaaogaina ai le pisa i puaa gaʻo, aano o manu (brain, kidney) ma meaai falai. O meaʻai e maualalo le gaʻo, manufeʻai e leai se paʻu ma se mea faʻapipiʻi, kuka, kuka, tao i totonu o se pepa poʻo se lima o le a le suia tele le maualuga o le cholesterol, aemaise lava pe afai e te faʻaaogaina i ni mea talafeagai, e faʻatasi ma vaega tele o salati fou.

E tutusa foi le faaaogaina o oloa gaosi susu: o le kulimi maualalo, susu, kefir, yogurt natura o le a aoga pe afai e le 'aina i falaoa, suka poo le siamu.

Nai lo le taotoga palasitino - Facebook: 5 faʻatinoga foliga mo tamaitai 30+

O lenei faʻatulagaga o faʻatinoga e fesoasoani e faʻamalosi ai foliga o foliga, lamolemole le laina o le auvae, faʻasolosolo malie le nasolabial ma oʻo lava ina faasolosolo malie ona aveeseina le paʻu

O le a le miti? O lenei fesili o se tasi lea o mea sili ona faalilolilo mo tagata. Ma, e foliga mai, ua leva ona malilie i le tali i lenei fesili. Fai atu i soo se tasi, o le a ia fai mai: o le moe i ni upu faigofie e malolo. O le tino o loʻo moe, o loʻo nofo le faiʻai

O le tiga o le muscle, poʻo le faʻasolosolo, e masani lava ona tupu pe a maeʻa le faʻamalositino faaletino, aʻoaʻoga, manuʻa. O le natura, e mafai ona latou tosoina, pisapisao, e mafai ona maua i vaega eseese o le tino. E mafai ona tupu le tiga pe a paʻi pe faʻafefe.

Talaaga # 9: Afai ei ai lau cholesterol maualuga, e tatau ona e inuina vailaʻau.

O tulafono o le auupega autu lea a fomaʻi, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le LDL, faʻateleina le maualuga o le HDL, faʻamautinoa le faʻavae o le muscle ma faʻaleleia ai le toto.

E toatele kamupani vailaau mo togafitiga Ina ia faʻalauteleina le faʻatau, e fautuaina e faʻaaogaina e avea o se faʻasologa o le atherosclerosis ma i togafitiga faʻapitoa mo soʻo se laasaga o le hypercholesterolemia. O le mea moni, faʻatasi ai ma faʻamatalaga masani o le gaʻo gaʻo, e leai se lagona e fetuunai ai se mea. Ma faʻasolosolo (e oʻo i le 7 mmol / l) ma faʻapuupuuga pupuu i le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e faia e aunoa ma fualaau faasaina. Ua fautuaina e fomaʻi fuainumera i mataupu o se atherosclerotic ua leva ona atiaʻe ma pe a maeʻa foi ni faʻafitauli, e le gata i lea, faʻatasi ma isi laulau.

E tatau ona e suʻeina le mafuaaga moni mo le faateleina o le cholesterol, ma aua le vave lafoina papa!

Faʻamatalaga Fou Vitamin D: O le le atoatoa o le tino e faʻaititia ai le Schizophrenia Risk

O lenei faʻamaʻi e sili atu ona taatele i atumauga i matu o loʻo i ai sina la. Sa suʻesuʻe e saienitisi mafuaʻaga.

Tausaga o le vaitausaga 18+

E i ai le manatu lautele o le cholesterol e matua lamatia ma leaga. Peitai, i le mea moni, e le o mea uma, ma ua leva ona faamaonia e fomai. E tele tala faʻasolopito e uiga i cholesterol ma statin, ma i lenei tusiga o le a tatou mafaufau i ai.

O le tala muamua e uiga i le cholesterol o le mafuaʻaga lea o le maʻi fatu. O le mea moni, o gaʻo gaʻo o se vaega taua o le masani ai o le tino. Cholesterol e manaʻomia mo le gaosia o hormones. suālaʻau pulu, kulimitini ma vaitamini D.

Faʻafetai i gaʻo gaʻo, toe faʻafouina o le tino ma gaoioi faiʻai masani. Na o le

maualuga tele le maualuga o gaʻo tumu i totonu o le toto, ei ai le lamatiaga ole maʻi fatu, lea e masani ona mafua mai ile atherosclerosis.

O le tulaga masani o gaʻo gaʻo i le tino e leai se auala e mafai ona mafua ai le faʻaleleia o faʻamaʻi, e aofia ai faʻamaʻi fatu.

O le mea moni, o le aʻafiaga o se tamaoaiga o mea taumafa i luga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le gaʻo. O isi nei tala faʻasolopito e uiga i le cholesterol o loʻo i ai faʻamatalaga pseudoscientific.

O le tino o le tagata ua mamanuina ina ia maua ai i le ate le 80% o gaʻo tumu. O lona uiga, o le tele o gaʻo tumu i totonu o le tino e gaosia e le tino lava ia.

O le mea moni, o le teenaina o meaai papaʻu o le a manuia ai soʻo se tagata, ma e moni, afai e te 'ai i le tele o mea taumafa e maualuga le gaʻo, ona mafai lea ona faateleina le maualuga o le gaʻo.

Ae ui i lea, o loʻo i ai isi mea e faʻaaogaina e aʻafia ai meaʻai gaʻo nai lo meaai:

  • Fuʻa
  • Soifuaga masani
  • Aiga
  • O lou maʻi maʻi
  • O le maʻi suka
  • Maualuga maualuga
  • O le i ai pea o le faʻavaivai faifaipea ma le faʻalauteleina o le atuatuvale

Aua e te alu e tusa ai ma le faanatinati i le filifilia o meaai. Manatua o soʻo se mea lava e te manaʻomia ai se fuataga ma aua le faʻasaʻo oe lava aano, meaʻai susu, fuamoa, nati ma cereals. Talu ai o se auala faʻafefe i le 'ai ma le teena o meaʻai uma o loʻo i ai gaʻo, e mafai ona faʻaosoina ai le maualuga o le cholesterol i le tino, lea, e pei foi o le maualuga, ei ai ona taunuuga.

E i ai le manatu sese e faapea o lenei oloa e matua afaina tele ma e mafua ai le tele o faamai. O le taumafaina o meaai o loʻo i ai le cholesterol e le o lona uiga o loʻo e faʻateleina lau maualuga o gaʻo tumu i le tino.

Fomaʻi e uiga i le cholesterol ma fuamoa fai mai mea nei: e leai se sootaga tuusaʻo i le va o fuamoa ma fatu fatu, fuamoa ma atherosclerosis, faʻapea foʻi ma fuamoa ma maualuga maualuga o le gaʻo tumu. E le mafai ona e 'ai le tino i fuainumera o fuamoa e mafai ona oʻo atu ai i se maualuga maualuga o mea gaʻo i le tino.

Talaaga # 10: O le malosi o le ava e fufulu toto toto mai cholesterol

Leai. E naʻo le mea e mafai ona faia i totonu o se masini siaki.

I le taimi o se tasi o vailaʻau faʻasolosolo, vailaʻau oona matua talepeina gaʻo. Ae o loʻo tatou feagai ma se suʻesuʻega faʻapitoa o meaola oona e taʻua o le tino o le tagata, lea e fesoʻotaʻi vavalalata ai totoga uma, fusi, ma siaki. Ioe, i le faʻataʻitaʻiga na faʻamaonia ai o le faaputuga vodka i aso taitasi e faʻaitiitia ai le cholesterol e 3%. Ae o le suʻesuʻega sa faia i luga o tagata soifua maloloina, ma o latou ate na faigofie lava ona feagai ma le deactivation o le ethanol.

Ma afai e tatau ona faʻamamaina toto toto o le cholesterol, ona oʻo mai ai lea o se faafitauli tau soifua maloloina. Ioe, ma e ono le "togafitia" e gata i le 50 ml o le ava malosi. O le tele o le ava malosi e afaina ma fasiotia ai lela, e mafua ai le le manuia o lona aoga, e aofia ai le faʻaumatia o le cholesterol. I le isi itu, o le ava malosi e paʻu ai, ona togi ai lea o le siama musika o toto toto. O nei faʻaititia e mafua ai le soliina o le amio saʻo o le fausaga o totonu, lea e maua ai tulaga lelei mo le fausia o ni atherosclerotic plate.

Toeitiiti o tala uma e uiga i le cholesterol e lagolagoina i le fesuisuiai o tikeri e ala i le moni. Ma o le suʻesuʻeina o suiga i le tino e le taofia. Atonu o le a le pine ae tatou iloa se mea e sili ona manaia e uiga ia te ia. I le taimi nei, o lenei faʻamatalaga e lava lea e faʻafesoʻotaʻi ai le mataupu o le cholesterol ma le soifua maloloina i le lautele!

O le cholesterol maualalo maualalo e sili atu nai lo le maualuga

E tele tala ma mea moni e uiga i le toto maualuga o le cholesterol. O se tasi o tala faʻasolopito o le itiiti ifo o le cholesterol i le tino, o le sili atu lea. O lenei manatu e matua sese uma lava, talu ai ona o le tino ua faʻalauteleina ma faʻaitiitia le maualuga o gaʻo gaʻo e tutusa lelei le leaga. O le tulaga masani faavaomalo mo le mea o loʻo i totonu o le tino gaʻo i le tino o le tagata e mai le 4 i le 5.5 mmol / l.

E pei ona e iloa, i totonu o la tatou tino e lua ituaiga o gaʻo gaʻo:

Aʻo le mea o loʻo i ai i le "leaga" e sili atu nai lo le anotusi o le "lelei" cholesterol, ona oʻo ai lea o aʻafiaga itu

aʻafiaga, faʻafitauli ma faʻamaoniga. Ae ui i lea, "lelei" gaʻo tumu e manaʻomia mo le masaniga o le tino o le tino atoa.

Ae ui lava i lea, latou te puipuia le atherosclerosis ma le faatagaina ai gaʻo "leaga" e faʻapipiʻi ma nofo i puipui o toto toto. E le gata i lea, o gaʻo soifua maloloina o se fale mo mea uma o siama i totonu o tatou tino. O se tasi o mea e aofia ai i le gaosia o hormones (estrogen, testosterone, progesterone).

Afai o loʻo e le lava le maualuga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto, o le mea lea o nei folafolaga o le avanoa e tupu ai:

  • Faʻafitauli i fafine
  • Menstrual faaletonu
  • Tulaga vaivai ma le malosi o tama,
  • Faʻafeiloaʻi paʻu ma mimigi.

O le gaʻo tuʻufaʻatasi o gaʻo e tatau ona itiiti ifo i le 3 mmol / L. Afai ei ai au faʻamatalaga o loʻo i lalo, ona tatau lea ona e mafaufau e uiga i lou soifua maloloina ma asiasi loa i se fomaʻi.

O tulafono o fualaau ia e mafua ai le maualuga o le gaʻo i le tino o le tagata. E matua aoga lava ma o fomaʻi i le tele o atunuu latou te fautuaina i latou mo le faʻaaogaina i luga o le maualuga o gaʻo tumu i totonu o le toto.

Ole fualaau faasaina e le gata ina faaitiitia ai le gaʻo oona, ae ua fofoina ai foi le cholesterol lea ua faaputuputu i totonu o fua. O lea, e mafai ona latou puipuia ma togafitia le amataga o se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis.

E toatele e fai mai o fuainumera e mafua ai le oso mai o fatu, osofaiga, faʻamaʻi o le tino ma le ate. O le mea moni atoa e uiga i fuainumera, e leai se faamaoniga mo lenei tala fatu. Masalo o lenei fualaau faasaina e i ai se aafiaga le lelei i le fatu po o le ate, ae e le taua, a le o lea o le a faailoa mai e suesuega ia faafitauli.

Ua matou tuʻuina atu faʻamatalaga taatele e uiga i le cholesterol, ma o le moni o suʻesuʻega ma faʻamatalaga faasaienisi ua tuʻuina atu ia te oe se ata atoatoa o le malamalama i le mataupu.

O le Cholesterol o se mea fale e faʻaaogaina ai siama. E taua mo le tino, aemaise lava mo tamaiti. Le malosi o sela, o lo latou tetee atu i tulaga le lelei, e aofia ai le faʻaleagaina o aʻafiaga saoloto, e faʻatatau sao i lenei mea. Cholesterol o loʻo aʻafia i le tuʻufaʻatasiga o meaola kulimi ma hormones. Ae ui i lea, ua leva ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le atherosclerosis, o loʻo tuuaia i le fatu ma oso ai. Mo le tele o tausaga i le taimi nei, o fomaʻi o loʻo faʻafoʻiina le tala o le cholesterol, ae o le taufaasese e matua faʻamaoni.

Cholesterol e mafua ai le maʻi fatu

O le tala muamua e uiga i le cholesterol o le mafuaʻaga lea o le maʻi fatu. O le mea moni, o gaʻo gaʻo o se vaega taua o le masani ai o le tino. Cholesterol e manaʻomia mo le gaosia o hormones. suālaʻau pulu, kulimitini ma vaitamini D.

Faʻafetai i gaʻo gaʻo, toe faʻafouina o le tino ma gaoioi faiʻai masani. Na o le maualuga tele le maualuga o gaʻo tumu i totonu o le toto, ei ai le lamatiaga ole maʻi fatu, lea e masani ona mafua mai ile atherosclerosis.

O le tulaga masani o gaʻo gaʻo i le tino e leai se auala e mafai ona mafua ai le faʻaleleia o faʻamaʻi, e aofia ai faʻamaʻi fatu.

Cholesterol e mafua ona o mea leaga

O le mea moni, o le aʻafiaga o se tamaoaiga o mea taumafa i luga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le gaʻo. O isi nei tala faʻasolopito e uiga i le cholesterol o loʻo i ai faʻamatalaga pseudoscientific.

O le tino o le tagata ua mamanuina ina ia maua ai i le ate le 80% o gaʻo tumu. O lona uiga, o le tele o gaʻo tumu i totonu o le tino e gaosia e le tino lava ia.

O le mea moni, o le teenaina o meaai papaʻu o le a manuia ai soʻo se tagata, ma e moni, afai e te 'ai i le tele o mea taumafa e maualuga le gaʻo, ona mafai lea ona faateleina le maualuga o le gaʻo.

Ae ui i lea, o loʻo i ai isi mea e faʻaaogaina e aʻafia ai meaʻai gaʻo nai lo meaai:

  • Fuʻa
  • Soifuaga masani
  • Aiga
  • O lou maʻi maʻi
  • O le maʻi suka
  • Maualuga maualuga
  • O le i ai pea o le faʻavaivai faifaipea ma le faʻalauteleina o le atuatuvale

Aua e te alu e tusa ai ma le faanatinati i le filifilia o meaai. Manatua o soʻo se mea lava e te manaʻomia ai se fuataga ma aua le faʻasaʻo oe lava aano, meaʻai susu, fuamoa, nati ma cereals. Talu ai o se auala faʻafefe i le 'ai ma le teena o meaʻai uma o loʻo i ai gaʻo, e mafai ona faʻaosoina ai le maualuga o le cholesterol i le tino, lea, e pei foi o le maualuga, ei ai ona taunuuga.

O lapisi e matua afaina ai ma siitia le cholesterol.

E i ai le manatu sese e faapea o lenei oloa e matua afaina tele ma e mafua ai le tele o faamai. O le taumafaina o meaai o loʻo i ai le cholesterol e le o lona uiga o loʻo e faʻateleina lau maualuga o gaʻo tumu i le tino.

Fomaʻi e uiga i le cholesterol ma fuamoa fai mai mea nei: e leai se sootaga tuusaʻo i le va o fuamoa ma fatu fatu, fuamoa ma atherosclerosis, faʻapea foʻi ma fuamoa ma maualuga maualuga o le gaʻo tumu. E le mafai ona e 'ai le tino i fuainumera o fuamoa e mafai ona oʻo atu ai i se maualuga maualuga o mea gaʻo i le tino.

Tulafono e afaina ai le soifua maloloina

O tulafono o fualaau ia e mafua ai le maualuga o le gaʻo i le tino o le tagata. E matua aoga lava ma o fomaʻi i le tele o atunuu latou te fautuaina i latou mo le faʻaaogaina i luga o le maualuga o gaʻo tumu i totonu o le toto.

Ole fualaau faasaina e le gata ina faaitiitia ai le gaʻo oona, ae ua fofoina ai foi le cholesterol lea ua faaputuputu i totonu o fua. O lea, e mafai ona latou puipuia ma togafitia le amataga o se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis.

E toatele e fai mai o fuainumera e mafua ai le oso mai o fatu, osofaiga, faʻamaʻi o le tino ma le ate. O le mea moni atoa e uiga i fuainumera, e leai se faamaoniga mo lenei tala fatu. Masalo o lenei fualaau faasaina e i ai se aafiaga le lelei i le fatu po o le ate, ae e le taua, a le o lea o le a faailoa mai e suesuega ia faafitauli.

Ua matou tuʻuina atu faʻamatalaga taatele e uiga i le cholesterol, ma o le moni o suʻesuʻega ma faʻamatalaga faasaienisi ua tuʻuina atu ia te oe se ata atoatoa o le malamalama i le mataupu.

Talaʻu 1. O le Cholesterol o lo tatou fili

E uiga i cholesterol, e le mafai ona e fai mai e lelei pe leaga. E le tatau ona faia ni vailaʻau o le sterol mo o tatou tino e fatu ai siama siaki, o le vailaʻau o le vailaʻau D, hormones steroid. O mea o loʻo i totonu o le faiʻai e 25% o le aofaʻi o le ava malosi i le tino. E taʻalo ai se vaega taua i le faʻatonutonuina o le gaosiga o le porotini, e aʻafia ai i le faʻaliliuina o faailoilo. Cholesterol o se vailaʻau muamua o meaola kulimi, e aunoa ma le faʻaogaina masani o le gasegase.

E toatele o le a teteʻi, ae o meaai tatou te maua na o le 15-20% o le cholesterol. O le isi 50% na faia i le ate, 25-30% - e ala i le manava, paʻu. Masalo, o le a le faʻaumatia e le matou tino ia punaoa i luga o le faʻasologa o mea e le tatau ai.

Cholesterol e mafai ona afaina ai le tino ile maualuga maualuga, lea e tatau ona o gatasi ma isi tulaga lamatia mo le faaleagaina o le aafiaga.

Talaʻu 2. O le cholesterol maualuga o le iuga o se mea le talafeagai.

I se vaega, e saʻo lenei faʻamatalaga. O tagata i luga o le laulau o loʻo i ai meaʻai mumu mumu, sausa, bacon, meaʻai vave, meaʻai ma se maualuga o mea e tumu i gaʻo, trans fats, suka, o malo masani e sili atu ona aʻafia i le maualuga o le cholesterol. Ae ui i lea, o tulaga maualuga o le sterol atonu e sili atu le maualuga nai lo mea masani mo tagata o le vaomatua oe le 'aʻai i meaʻai / manu.

Alu (food) hypercholesterolemia e na o le tasi le ituaiga o cholesterol maualuga. Isi mafuaʻaga o tulaga le lelei o le sterol:

Talaʻu 3. O le masani o le cholesterol e tutusa mo tagata uma.

O le mea moni, e oʻo mai i le taimi nei, e leai se tasi e mafai ona tali le fesili i le mea e manatu i ai o le masani. O lenei faailo o loʻo toe faʻafouina pea. E tasi le mea e manino: o le masani e faʻalagolago i le itupa, tausaga, i fafine - maʻitaga.

O le laulau o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le cholesterol mo tane, fafine o vaitausaga eseese e tusa ai ma se tasi o fale suesue.

Tau tausagaMale (mmol / L)Fafine (mmol / L)
703,73-7,254,48-7,25

O le maualuga o le cholesterol maualuga e fesoʻotai ma le faateleina o le mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular. E moni, o le maualuga o le cholesterol na o ia e le o se mea lamatia. O le taua tele o le maualuga o le lipoproteins maualalo, maualuga (LDL, HDL), o le tele o vaega ole LDL, o le i ai o se vavalalata, ituaiga olaga, ma faʻamaʻi faʻatasi.

Afai o le suʻega o le toto e faʻaalia ai e maualuga lou cholesterol, siaki nei faʻataʻitaʻiga e fesootaʻi ma se lamatiaga o le atiaeina o faafitauli cardiovascular:

  • HDL / cholesterol ratio. Vaevae le HDL e le cholesterol. Afai o lenei faailo e lalo ifo o le 24%, ei ai se tulaga lamatia,
  • le fuainumera o triglycerides / HDL. O le taunuuga e itiiti ifo i le 2%,
  • anapogi o le inisalini. O maualuga maualuga o inisalini e faʻaosoosoina ai le gaʻo, aemaise lava i totonu o le manava. O se tasi lea o itu e sili ona taua mo faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa,
  • maualuga toto maualuga. Tagata oi ai le kulukose o le 5.5-6.9 mmol / L e maua ile 3 taimi le maualuga o le lamatia o le atiae o le atherosclerosis nai lo i latou e maualuga ifo le maualuga o le suka i le 4.35 mmol / L. Maualuga maualuga le cholesterol
  • uʻamea. O le maualuga o mea o lenei elemene e afaina ai le puipui lapisi. E taua le pulea o le maualuga o le uʻamea e le sili atu i le 80 ng / ml,
  • homocysteine ​​mataupu. O lenei palatini o loʻo faʻapipiʻi e le tino i totonu o le metabolism o vitamini B, o le amethic acid methionine. Faʻatasi ai ma togafitiga faʻapitoa o le faʻaaogaina o vitamin B9, o loʻo i ai le faateleina o le homocysteine. E mafai ona faʻaleagaina le puipui o maʻa, faʻaosofia le fausia o ni atherosclerotic plate. O le faateleina o le cholesterol e le talafeagai mo lenei mea. I le maualuga o le lamatia o le fatu cardiovascular, ua fautuaina e pulea le maualuga o le homocysteine.

Tala faʻasolopito 4. O se soifua maloloina soifuaga o le ki lea i le puipuia o le stroke, fatuga o le fatu.

Meaʻai talafeagai, faʻamalositino, faʻaleagaina o le ava malosi, faʻafefe o le ulaula e faʻaitiitia ai le lamatiaga ole maʻi fatu. Ae paga lea, o amio leaga e le na o le pau lea o mea e mafua ai.

O le mea lea, e tusa lava pe o oe o se tagata malosi e siakiina ana meaʻai, e fautuaina e faia se suʻega masani e se fomaʻi. Faʻatasi i le tele o tausaga, e tatau ona faia se auʻiliʻiliga mo le cholesterol, LDL, HDL, triglycerides, apolipoproteins. I le taimi lava e maua ai, o le faʻamaʻi e sili atu ona mafai ona mafai, e mafai ai ona fetuʻunaʻi gaoioiga faaletino i se tulaga saogalemu.

I le auala, e tatau i tagata taʻaalo uma ona suʻeina suʻega a itiiti mai e tasi i le tausaga. E tatau ona mulimuli ia latou faataitaiga.

Talafatu 5. O le fala oona - cholesterol poma

O le kulimi o le fuamoa e tasi e aofia ai le 200 mg o le cholesterol, ma o le aso fautuaina o le sterol o le 300 mg. E foliga manaia. Ae o le mea moni, e le o cholesterol uma eo mai ma meaai e aʻafia i le toto e le suia. O se vaega o lea mea e gaosia tuusao i totonu o le inumaga. O le tuufaatasiga o fuamoa e aofia ai lecithin, phospholipids, lea e faaitiitia ai le afaina o le cholesterol, ma faaitiitia foi le gaosiga o le ava malosi i le ate.

O le faʻaaogaina o 1-2 fuamoa / aso e le o se mea taufaamatau i le tino. E faʻamaonia lenei mea e fomaʻi o loʻo faʻatusatusa le lamatiaga o le maʻi cardiovascular i tagata e masani ona 'ai fuamoa, faʻapea ai ma i latou na faʻaesea i latou mai le taumafataga. O se fuamoa ua taʻua o se punavai lelei o gaʻo e le faʻamamafa (ola maloloina), vitamini, ma le porotini. E leai se mea e tatau ona lafoaʻiina pe afai e te iloa le fua.

Talaʻu 6. E le mafatia tamaiti i le atherosclerosis.

I aso nei, o le vave amataga o le atherosclerosis ua manatu ua faamaonia. Muamua papa i luga o puipui o toto toto mai le 8 tausaga. O tamaiti e lamatia e manaʻomia le siakiina oa latou cholesterol mai le lua tausaga. E talitonuina e laʻititi le tamaititi i le atherosclerosis pe afai na te:

  • ua mamafa tele
  • hypertonic
  • tasi pe sili atu foi tagata o le aiga e mafatia i le faaletonu o le loto.

Fautuaga mo tagata gasegase e tutusa ma tagata matutua. Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, e tatau ona latou mulimuli i se meaai e faatapulaa ai le faaaogaina o le cholesterol taumafa, gaʻo maona, ma faamalositino.

Talafatufa 7. Cholesterol-Meaʻai Faatau - Soifua Maloloina

I luga o fata o le faleoloa e mafai ona e maua ai le tele o oloa ua faailogaina "Cholesterol free." E tele lava ina avea o se meaʻai maloloina. Ae e mamao lava lenei mea mai le moni. Soo se oloa o fualaau toto e leai se cholesterol, ae e mafai ona afaina. Faʻalogo i gaʻo tumu, gaʻo susu, suka. Afai e maualuga, toe tuʻu le afifi.

O gaʻo susu ma pala, e sili atu le malosi o le LDL nai lo cholesterol. O le mea lea, o le maualuga o nei lipoproteins ua manatu o le itu sili ona taua e aafia ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

Talafatufa 8. O suauu o fualaau 'aina ma le maualuga o le cholesterol e sili atu ona aoga nai lo le pata

Soʻo se gaʻo manu e iai le cholesterol. Ae o le pata, aemaise lava le pata faifaatoaga, o se faleteuoloa moni o meaʻai. O le mea lea, e le manaʻomia le vavaeeseina atoa mai le meaai. E tusa ai ma se suʻesuʻega i le 2013, o le suia atoa o gaʻo omega-6 manu ma meaʻai gaʻo e mafua mai i le toto e fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga o le tino mai osofaʻi fatu.

Sa faia e saienitisi Suetena se suʻega ma maua mai ni faʻamatalaga mataʻina. Na foliga mai o le maualuga o le gaʻo na maualalo i totonu o na tagata na 'ai le pata pe a faatusatusa ma i latou na faʻaumatia olive, fale o manu poʻo le pala.

O suauu o fualaʻau e aoga tele, ae e mafai ona afaina. O le faʻamafanafanaina o suauu manogi sili ona lauiloa (olive, sunflower, sana) e oʻo atu ai i le faʻavaeina o gaʻo. O le mea lea, e sili atu ona lelei le faʻaaoga o gaʻo o meaola e mafua mai i le faʻavela. E taua foi le gauai atu i le auala e gaosia ai.Afai ua vevela le suauu fuālaʻau, atonu ua iai ni gaʻo vailaʻau oona. O se auiliiliga o le lelei o suauu gaosi na faaalia ai o le tele o ia mea e maua mai i le 0.56 i le 4.2% trans gaʻo.

O le leaga o le salalau e faʻamaonia e ala i suʻega. E faʻatusatusa e fomaʻi le lamatiaga o le atherosclerosis, faʻasalaga cardiovascular i tagata e naʻo le salalau pe naʻo le pata. Na foliga mai e laʻitiiti o ia i le vaega lona lua.

Talafatu 9. E le mafatia tamaitai i le maualuga o le cholesterol.

O le tino o le tino ei ai le puipuiga masani e faasaga i le maualuga o le cholesterol - estrogens. O hormones o fafine e puipui ai o latou tino mai le atiaʻe o le atherosclerosis. O le mea lea, o le vave o le fatu, o le taʻavale e sili atu ona uiga lelei i alii.

Ae a maeʻa le misa, e suia le tulaga. O le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular i tamaʻitaʻi uma e lua e tutusa, ma a maeʻa sina taimi, o tamaitai e amata ona sili atu i luma o alii.

O le maualuga o le cholesterol e masani lava ona maua i tamaitai talavou o loʻo faia faʻamaʻi faʻamaʻi. O le tino, o le maualuga o le sterol e faateleina i le taimi o le maitaga.

Talafatu 10. Meaʻai lelei, maualalo i le gaʻo, mauoa i gaʻo

I le vaitau o le 60-70, na amata ai "le cholesterol fever". Ona mo le taimi muamua na tosina atu i le sootaga o tulaga o le cholesterol ma le lamatiaga o pathologies cardiovascular. O le fofo na manino - e faʻagata ai le faʻaaogaina o gaʻo. Na faʻamaonia le faʻamaonia suʻesuʻega. O lea, i le 1977, na aliali mai muamua fautuaga muamua. Ae sa le lelei le suesuega. O le tele o mea moni sa faʻamatalaina sese, na faʻamaonia le faʻamaonia o faʻataʻitaʻiga.

Ina ua iloa mea sese, sa faia se suʻesuʻega fou. I se tasi o nei suʻega, e 48,835 tamaitai na auai i le faia o ni misaopa. E tasi le vaega na 'ai meaai ma le maualalo o le gaʻo, o le isi e leʻi teena ai le suka o le cholesterol, meaʻai suamalie, ma fuamoa. Ina ua mavae le 7.5-8 tausaga, sa faatusatusa taunuuga o vaega e lua. Na foliga mai o le mamafa o le mamafa o fafine e ese mai i le 400 g, ma o le tele o faafitauli i le cardiovascular ma le kanesa e tutusa lava.

Ua talitonu fomaʻi i aso nei o le filifiliga sao e le o le aveesea o le cholesterol mai le taumafataga, ae o le tele o taumafa, lea e faavae i luga o fualaau faisua, fualaau aina, cereals, fatu, nati, oloa gaosi susu, iʻa. E leai se mea e manaʻomia e lafoai atoa ai aano o manufasi o loʻo i ai le cholesterol, ua lava lea e faʻaititia ai lona faʻaaogaina. E mafai foi ona fufulu fuamoa, ae i le faaogaina.

I luga, na matou suʻesuʻeina tala autu e fesootaʻi ma le cholesterol. E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o lenei ava malosi e le mafai ona molia mo faafitauli cardiovascular. O se vaega taua mo le ola, lea e gaosia e le tino, ma e sau mai meaai. Afai e te manaʻo e tausia lou soifua maloloina, ia 'ai saʻo, faamalositino, ia mautinoa e faia suʻega faafomaʻi masani, siaki lou cholesterol, LDL, HDL, ma triglycerides.

Tusi

  1. Zhores Medvedev. Cholesterol: a tatou uō poʻo le fili? 2018
  2. Lyudmila Denisenko, Julia Sharupich, Natalya Shamalo. 10 tala fatu e uiga i cholesterol, 2017
  3. Elizabeth Chan MD, FACC. Filifili o le Cholesterol ma le soifua maloloina, 2018

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Tuua Lau Faamatalaga