E fia le suka o le toto e tatau ona i ai i se tagata masani?

Suga, e ui lava e taua o le "paʻepaʻe paʻepaʻe," ae i tulaga talafeagai e manaʻomia ai e le tino, talu ai o le sili lea ona taugofie ma limafoaʻi o le kulukose. O le mea autu e le o le faʻaaogaina i le 'ai, o lona uiga, ia i ai se manatu i le tele o le suka i totonu o le toto e tatau i se tagata maloloina ona maua. O le toʻatele o tagata e manatu o lenei oloa masani e ono afaina, ma ao le i faia ma le faʻaaloalo, na latou faia foi mo le loto ma le manava o le manava, mea inu, ma le le mautonu o le popole. I nei aso, e mafai ona e faʻalogo o le suka e faʻaleleia ai le galue o le faiʻai. O le mea lea, o nisi o tamaiti ao leʻi faia suʻega e taumafai e 'ai atili suamalie. I le faʻamuamua, o tagata faʻamalolo anamua ma o latou tamaʻi alofilima fiafia e le mamao ese mai le mea moni, aua o le suka, poʻo le glucose, o se mea taua tele mo le gaioiga masani o le tino, e aofia ai le faiʻai, ae na o le tausisia o le masani. O le a le maualuga o le suka e tatau ona i ai i totonu o le toto o le tagata e le o se fesili e leai se uiga. Afai e sili atu nai lo le mea e tatau ai, o maʻi ogaoga o tagata mauoa ma e matitiva ua maua - maʻisuka. Afai o le suka e itiiti ifo nai lo le mea masani, o le tulaga e sili atu ona leaga, e pei ona vave ona pa'ū se tagata i se paʻu ma oti ai.

E lelei pe lelei le suka?

E oo lava i tamaiti laiti latou te iloa le suka. A aunoa ma lea, e toatele e le mafai ona mafaufau i lauti, kofe. Faʻasalaga pisinisi, keke ma pies e leai se mea. O le suauu e aʻafia i le vaega o mea inu gaʻo e manaʻomia e le tino e le gata ina tuʻuina atu i le malosi. A aunoa ma latou, e le mafai ona faʻagasolo lelei le faiga o metabolic. O nisi o mea manaia mo le lelei o se ata maaleale e le aofia ai gaʻo mea mai le lisi, ma le le iloa o le mea lea e mafua ai faʻamaʻi matautia. O le a le maualuga o le suka e tatau ona i totonu o le toto o le tagata ina ia le afaina?

O le maualuga o fuainumera o loʻo faʻaalia i totonu o le lita i le lita e 3.5, o le maualuga e 5.5.

O meaola mumu e matua faigata lava, ma e le mafai ona latou feosofi i luga o puipui o toto toto. Faatasi ai ma meaai e aina, o le suka muamua e ulu atu i le manava. O iina, mo ona molelaʻau, e aofia ai vailaʻau eseese o carbon carbon, oxygen ma hydrogen, e maua ai elemene faapitoa - glycoside hydrolases. Latou te momotu i lalo lapopoa o fualaʻau o le suka i fualaʻau laiti ma silivagofie ma fualaʻau kulukose. O le mea lea latou te ulufale mai i totonu o lo tatou toto, i le gauaiina e puipui o le intestinal. Glucose e sosolo vave i luga o puipui o le iniseti. O le suʻeina o le maualuga o le suka e tatau ona i totonu o le toto e aofia ai lenei vailaʻau faapitoa. E manaʻomia e tagata ola uma o se punavai o le malosi. E sili ona faigata e aunoa ma le faia i le faiʻai, maso, fatu. E le gata i lea, o le faiʻai, e faaopoopo i le kulukose, e le mafai ona aʻafia soʻo se isi lava punavai o le malosi. O le fructose e sili atu le malie. E tasi le taimi i le ate, e faia ai se faasologa o fesuiaiga o le faavae ma avea ai ma kulukose tutusa. E faʻaaogaina e le tino le tele e pei ona manaʻomia, ma o toega na liua i le glycogen "faʻapipiʻi" i maso ma le ate.

O fea e maua ai le suka maualuga?

Afai e matua teena e tagata le sipuni, o le a latou maua pea le suka i totonu oo latou toto. E mafua ona e toetoe lava o oloa uma e aofia ai nisi o vaega. E maua i le tele o meainu, i sauga, i sina vave o cereals, i fua, fualaau faisua, e oo lava i le sose, malati ma le sipuni. O le mea lea, aua e te fefe pe afai ei ai le suka i totonu o lou toto. E masani lava. O le mea taua o le iloa pe o le a le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma mataʻituina lenei mea. Matou te toe fai, i se tagata matua soifua maloloina, ae le o se tagata matua, mai le taeao i le aiga o le taeao, o le suka suka, fuaina i moa (millimoles) i le lita, o:

  • 3.5-5.5 pe a suʻesuʻeina mai se tamatamailima,
  • 4.0-6.1 pe a suʻesuʻeina mai se vein.

Aisea e fua ai le suka i le taeao? O o tatou tino i tulaga ogaoga (mo se faʻataʻitaʻiga, supper, vaivai vaivai) e mafai ona "faia" glucose i se tulaga tutoʻatasi mai faleoloa i totonu. O i latou o amino acids, glycerol ma lactate. O lenei faagasologa ua taua o le gluconeogenesis. E tupu tele i le ate, ae mafai foi ona faia i totonu o le mucosa o le intestinal ma fatugaʻo. I se taimi puʻupuʻu, o le gluconeogenesis e le o se mea matautia, i se isi itu, e lagolagoina le tulaga masani o le faʻaogaina o tino. Ae o lona umi umi e taʻitaʻia ai iʻuga sili ona leaga, talu ai ona amata ona paʻu le tino o le tino mo le gaosia o le kulukose.

I le po, pe a uma ona fafagu se tagata moe, e le tatau foi i se tasi ona ave ni faʻataʻitaʻiga mo le suka, aua a oʻo i le taimi e malolo uma ai totoga tagata, o le aofaʻi o le suka i lona toto e faʻaititia.

Ia tatou faʻamatalaina pe aisea e le masani ai le masaniga o loʻo i luga mo soʻo se tausaga o se tagata. O le mea moni, o le tele o tausaga, o faʻausaga uma o le tino, ma le faʻaitiitia o le kulukose. E fia le suka e tatau ona i totonu o le toto o tagata e sili atu i le 60? O vailaʻau faʻasaienisi ua fuafuaina mo i latou, faatasi ai ma iunite o mmol / l, o le masani e: 4.6-6.4. Mo i latou ua sili atu i le 90 tausaga le matutua, o tulafono masani e tutusa lava: 4.2-6.7.

O le maualuga o le suka e "osooso" mai lo tatou tulaga faʻalagona, mai le atuatuvale, fefe, fiafia, ona o nisi o hormones, e pei o le adrenaline, "malosi" le ate e tuufaatasia ai le suka faaopoopo, o lea e tatau ai ona e fuaina le tele o le toto i se uiga lelei.

Ae o le suka suka e le faʻalagolago i le itupa uma, o lona uiga, o fuainumera ua tuʻuina atu tutusa mo tamaitai ma alii.

Suga Suauu ma Meaai

Afai e le o iai se lamatiaga o se tagata, o lona uiga, e le afaina lona aiga i le maʻisuka, ma afai e le o ia maitauina faailoga o lenei maʻi, e tatau ona ia fuaina le toto toto. E pei ona taua i luga, o lenei oloa matagofie o loo maua i le tele o oloa. Ae e tusa lava pe le o aofia i totonu o le lisi o mea taumafa i aso taitasi, e mafai e gisini maʻoti ona paʻu i lalo i le kulukosese e le gata o molimoli o suka suka (sucrose), ae o le maltose, lactose, nigerose (o le suka raiisi siiki), siaki, turanose, starch, inulin, pectin ma nisi meaola. O le a le tele o le suka e tatau ona i ai pe a uma se taumafataga e le gata i le tuufaatasiga o ipu. E taua foi le umi o le taimi ua pasia pe a uma le taumafataga. Matou te tuʻuina atu faailoilo i le laulau.

Glucose o le toto (suka) pe'ā uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina
TaimiSugar (mmol / L)
60 minute ua pasie oo i le 8.9
120 minute na pasiae oʻo i le 6.7
Aʻo leʻi faia le aoauli3,8-6,1
Aʻo leʻi faia le taumafataga3,5-6

O le maualuga o le suka e le o se mea e leaga ai se mea leaga i le ola maloloina ma e na o le pau lava le mea na maua ai e le tino ni mea se tele mo lana galuega i aso taitasi.

E manaʻomia le maʻisuka e fuaina a latou suka i le fale i le tele o taimi: aʻo leʻi 'aʻai, ma a maeʻa taumafataga uma, o lona uiga, ia tausia i taimi uma. O le a le tele o le suka o le toto e tatau ona i ai i nei tagata? Ole maualuga e le tatau ona sili atu i faailoga nei:

  • ao lei faia le taeao - 6.1 mmol / l, ae le sili atu
  • pe a uma soʻo se faʻataga muamua, leai se sili atu i le 10.1 mmol / L.

Ioe, e mafai e se tagata ona ave le toto mo se auiliiliga mai se tamatamailima. Mo lenei mea, o loʻo i ai se masini faʻapitoa faigofie ile glucometer. Pau lava le mea e manaʻomia o le tuʻiina lea i le tamatamailima seʻia oʻo mai le pa'ū o le toto, ma a maeʻa sina minute o le a oʻo mai le i luga o le lau.

Afai e aveesea le toto mai se vein, o le masani o le a laʻititi ese lava.

E mafai ona faʻaititia le maualuga o le kulukose (pe, e pei ona masani ona taʻua o le suka) faʻatasi ai ma le fesoasoani o oloa lelei:

  • falaoa
  • fualaau faisua ma fualaau aina suamalie,
  • polotini meaai.

O le matafaioi o le inisalini

O lea la, ua uma ona tatou talanoaina le tele o le suka e tatau ona i ai. O lenei faailoga e faalagolago i le na o le hormone - insulin. Glucose, lea o loʻo i totonu o le toto, e mafai ona aveina tutoatasi mo o latou manaʻoga na o nisi o totoga o le tagata. O lenei:

Ua taʻua i latou e le o le insulin.

E fesoasoani i isi tagata uma e faʻaaogaina le kulūkose insulin. O lenei hormone e gaosia e nila faapitoa o se tamai okeni - o le pancreas, o loʻo faʻasino i vailaau faʻapitoa e pei o tamaʻitaʻi o Langerhans. I le tino, o le inisalini o le hormone sili ona taua, lea e tele ana galuega tauave, ae o le mea autu o le fesoasoani lea i le kulukose e ulu i plasma membranes i ni okeni e le avea ai le kulukose e aunoa ma se fesoasoani faaopoopo. Ua taʻua i latou o le insulin-e faalagolago.

Afai mo mafuaaga eseese e le mananao ai tamaʻitaʻi o Langerhans e gaosia le inisalini pe le lava foi, e maua ai le hyperglycemia, ma fomaʻi e togafitia le maʻisuka ituaiga 1.

E masani lava ona tupu mai le inisalini ma sili atu nai lo le mea e tatau ai, ma o le suka o le toto e sili atu ona tele. E tupu lenei mea pe a iai ni mea le talafeagai ile inisalini i lona fausaga ma e le mafai ona faʻataunuʻuina le glucose (poʻo le faʻaaogaina o nei felauaiga). I soo se tulaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua.

Tulaga o le maʻisuka

O faʻamaʻi uma lava e tolu laasaga o le malosi, e taʻitasi ma ona lava faailoga. O le a le tele e tatau ona faaalia i le taeao le suka o le toto i luma o se meaʻai? Matou te tuʻuina atu faʻamaumauga i le laulau.

Suauu toto mo ituaiga uma o le maʻisuka
LototeleSugar (mmol / L)
Ou (malamalama)e oʻo i le 8.0
II (ogatotonu)e oo i le 14.0
III (mamafa)silia le 14,0

Faatasi ai ma se tikeri maualalo o le maʻi, e mafai ona e faia e aunoa ma ni vailaau e ala i le faatonutonuina o suka i se meaai.

Faʻasolosolo lava le malosi, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se meaʻai ma vai inu (papa) e faʻaitiitia ai le suka.

I tulaga ogaoga, e manaʻomia e tagata gasegase le mauaina o le inisalini i aso uma (e tusa ai ma tulaga masani, e tupu lenei mea i le tulaga o inisiua).

I le faʻaopopo atu i ituaiga o maʻisuka, e iai ona vaega:

  • taui (toe maua le toto sugar i le masani, toesea i le urine),
  • (i totonu o le toto, o le faailoga e le sili atu i le 13.9 mmol / lita, ma e oʻo atu i le 50 kalama o le suka ma le urine),
  • (tau tele o suka i le gaʻo o tagata gasegase ma i totonu o le toto) - o lenei fomu o le mea pito sili ona matautia, e mafua mai i le hyperglycemic coma.

Glucose susceptibility test

O faʻamuamua muamua o le maʻisuka o le galala o le fia inu ma faʻalauteleina le urination. I lenei tulaga, o le suka atonu e le oi totonu o le mimi. E amata ona faʻasaʻolotoina pe a sili atu le mamafa o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona gaosia e gaʻo. Ua faatulaga e fomai lenei tau i le 10 mmol / L ma luga.

Pe a masalomia le maʻisuka, e faia se suʻega faapitoa o le kulukose siaki. O lenei ituaiga o auiliiliga e pei ona taua i lalo: ua ofoina mai le tagata maʻi e inu 300 ml o le vai e aunoa ma le kesi, lea e 75 g o le kulukose paū e faʻaitiitia. A maeʻa lena, e faia se suʻega toto i itula uma. Ina ia maua se faaiuga, ave le averesi o iuga mulimuli e tolu ma faatusatusa i le maualuga o le suka, lea na fuafuaina ao le i aveina le kulukose.

O le a le tele o le moli e tatau ona i ai le suka o le toto? Mo se manino sili atu, matou te tuʻuina atu faʻamatalaga i le laulau.

Glucose susceptibility tests parameter (mmol / L)
Suʻega SuʻegaAnapogiFaʻaiʻuga
E maloloina3,5-5,5Suauu toto i tamaiti ma masalomia o le maʻisuka
Taimi suʻesuʻe i le taimi (minute)Aofaʻi o suka (mmol / lita)
A o leʻi 'ai (soʻo)3,9-5,8
306,1-9,4
606,7-9,4
905,6-7,8
1203,9-6,7

Afai e sili atu le faʻamaoniga, o le tamaititi ua faatonuina togafitiga.

Hypoglycemia, poʻo le leai o le toto suka

Afai e itiiti naua ni sukala suka i totonu o le toto, o tino uma lava e leai se malosi mo a latou gaioiga, ma o le tulaga e taʻua o le hypoglycemia. Faatasi ai, e mafai e se tagata ona aafia i le leai o se malamalama ma le au, ma le oti pe a uma. O le a le tele e tatau ona masani ai le suka o le toto, matou te faʻaalia i luga. Ma oa faailoga e mafai ona mafaufauina e sili ona leaga?

O fomaʻi e telefoni fuainumera nai lo le 3.3 mmol / l, pe afai e te ave le toto mai se tamatamailima mo auʻiliʻiliga, ma lalo ole 3.5 mmol / l ile toto vevela. O le tau faatapulaaina e 2.7 mmol / L. Ona mafai lea ona fesoasoani se tagata e aunoa ma ni vailaʻau e ala i le 'aiina o meaʻai gaʻo (honey, sima, faʻi, persimmon, pia, ketchup) poʻo le d-kulukose, lea ua mafai ona ulu i le toto.

Afai o le maualuga o le suka e sili atu ona maualalo, e manaʻomia e le tagata maʻi se fesoasoani faʻapitoa. Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, e taua tele le iloa pe fia le suka o le toto e tatau ona faia i le afiafi. Afai o le mita na te tuuina atu 7-8 mmol / l - e lelei, ae afai e maua e le masini 5 mmol / l pe itiiti foi - o se miti e mafai ona alu i totonu o se coma.

Mafuaʻaga mo le suka maualalo:

  • le lelei
  • faʻamaʻi
  • o le sili atu o le inisalini ma vailaau hypoglycemic,
  • maualuga le mamafa faaletino,
  • ava malosi
  • nisi faʻamaʻi.

E tele faʻamaoniga o le hypoglycemia. Faatasi ai ma le autu ma sili ona taua o mea nei:

  • vaivaiga
  • maualuga maualuga
  • gatete
  • tamaiti aoga
  • taʻavale
  • vavao
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi.

E masani lava, ina ia aveese na faailoga, e lelei tele le 'ai.

O le a le kulukose ma lona tino?

Glucose o le mea sili lea e malosi ai le tino ma le tino, e sili ona taua mo le gaioiga o le faiʻai. Faʻafetai i le amataina o vailaʻau faʻasolo, o le vaevaeina o suga faigofie ma gaʻo vailaʻau faʻamalosi e fausia ai le kulukose.

Mo nisi mafuaʻaga, o le kulūkose maualuga e mafai ona faʻaitiitia, i lenei itu, o gaʻo o le a faʻaumatia mo le masani ai o le gaioiga o totoga. I le latou pala, o tino o le ketone e afaina ai le tino, ua afaina tele ai le gaioiga o le faiʻai ma isi tino. Faatasi ai ma meaai, glucose e ulu atu i le tino. E tasi le vaega e faʻaalu i galuega masani, ae o le isi o loʻo teuina i totonu o le ate i le tino o le glycogen, o se vailaʻau gaʻo tele. I le tulaga pe a manaʻomia e le tino le kulukose, faʻaalia ni vailaʻau faʻasaina, ma le faʻavaeina o le kulukose mai le glycogen.

O le a le mea e faʻatonutonu ai le maualuga o le suka o le toto? O le inisalini o le hormone autu lea e maualalo ai le kulukose, e gaosia i peta beta o le pancreas. Ae o le suka e faateleina ai le tele o hormones e pei o:

  1. glucagon, tali i le maualuga o le kulukose,
  2. hormones synthesized in the thyroid gland,
  3. hormones lea e maua mai i laʻau faʻafefe - adrenaline ma norepinephrine,
  4. glucocorticoids synthesized in another layer of glandcoloricoids synthesized in another layer of glancocorticoids synthesized i se isi apa o le gland gland,
  5. "Poloaiga o hormones" na faia i totonu o le faiʻai,
  6. mea e pei o le homone-e pei o le maualuga o le kulukose.

E faʻavae i luga, e mafua ai le faateleina o le suka i le tele o faailo, ma na o le inisalini e paʻu. O le autafa popolega lea e faaosofia ai le gaosia o hormones i le tino.

Tausaga masani toto toto?

O le a le mea e tatau ona i ai le suka o le toto ua fuafuaina e se laulau faapitoa e aofia ai le tausaga ole maʻi. O le iunite o fua o le kulukose o le toto o le moli / lita.

Pe a ave i luga o se manava gaogao, o suauu masani o le suka mai le 3.2 i le 5.5 mmol / L. O maualuga o le kulukose e mafai ona siitia i le 7.8 mmol / L i le toto pe a uma ona 'ai, o le mea masani foi. Ae o nei faʻamatalaga e na o le auiliiliga na maua mai le tamatamailima. Afai o le toto vevela ua toso i luga o se manava le aoga, 6.1 mmol / L ua manatu o le maualuga o le suka.

A o faagasolo le vaitaimi, o le glucose o loʻo faʻateleina ma e 3.8-5.8 mmol / L. O le maʻisuka ituaiga e mafai ona atiaʻe i le 24-28 vaiaso o le gaioiga, o se tulaga e sili atu ona maaleale le tino o le fafine ile gaosiga o le inisalini. E tele taimi e alu ese ai pe a uma le fanau mai, ae i se mea e seasea tupu, e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka i se tina talavou.

Ma o le mea lea, o tulaga nei e taua e masani:

  • 0-1 masina - 2.8-4.4 mmol / l,
  • 1 masina - 14 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • 14-60 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • 60-90 tausaga - 4.6-6.4 mmol / l,
  • 90 tausaga ma le matua - 4.2-6.7 mmol / l.

Tusa lava pe o le a le ituaiga o maʻisuka (muamua poʻo le lua) e maʻi ai se maʻi, o le maualuga o le kulukose o le toto o le tagata o le a faateleina.Ina ia faatumauina i se tulaga masani, e tatau ona e mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, ave vailaau ma mea taumafa faaopoopo, ma e taitaia foi se olaga ola malosi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tagata o soo se vaitausaga e faia i le suʻeina o le suʻega toto mo le suka i luga o se manava gaogao. O faʻamaoniga taua e faʻalogo i le faʻamaʻi e uiga i le i ai o le faʻamaʻi i tagata e pei ona taʻua i lalo:

  • mai le 6.1 mmol / l - pe a ave le toto mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao,
  • mai le 7 mmol / l - i le auiliiliga o toto vevela.

O fomaʻi foi latou te fai mai, i le taimi o le totoina o le toto i le 1 itula pe a uma ona 'ai meaai, o le toto toto maualuga e oʻo atu i le 10 mmol / l, pe a uma le 2 itula o le masani e faʻaleleia i le 8 mmol / l. Ae ao le i malolo le po, o le kulūkose e pa'ū i le 6 mmol / L.

O le solia o le suka i totonu o se pepe pe i se tagata matua e mafai ona talanoa e uiga i le "prediabetes" - o se tulaga vavalalata lea e maualuga ai le tau mai le 5.5 i le 6 mmol / l.

Suʻe suʻe

O le toto e ave i luga o se manava gaogao e aunoa ma le gau mai se tamatamailima pe mai se vela. E mafai ona pasia le auiliiliga i totonu o le fale suesue ma tutoatasi i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer. E faigofie lava ona faʻaaoga, e tasi le mataʻu o le toto e manaʻomia e fuafua ai le maualuga o le suka. A uma ona faʻapala i luga o se faʻamaʻitaʻiga faapitoa, ona tuʻuina lea i totonu o le masini, pe a mavae ni nai sekone e mafai ona e maua le iuga. O le i ai o se glucometer i se tagata maʻi i le maʻisuka e faigofie tele, talu ai o le tagata maʻi e tatau ona mataʻituina pea le kulūkose.

Afai na faʻaalia e le masini o faʻamaoniga ao le i ai taumafa e maualuga tele, e tatau ona toe suʻeina se tagata i totonu o se fale suesue faapitoa. Aʻo le i faia le suʻesuʻega, e te le manaʻomia ona e mulimuli i se taumafataga, e mafai e lenei mea ona faʻasese taunuuga. E le tatau foi ona e 'ai i le tele o laʻau suamalie. O le faʻatuatuaina o taunuuga e aʻafia ai i ia tulaga:

  1. maʻitaga
  2. faʻafitauli
  3. eseese faʻamaʻi
  4. maʻi faʻamaʻi
  5. vaivai (i tagata pe a mavae le po).

E tele gasegase e mafaufau i le tele o taimi e tatau ai ona fua le masima. O le tali e faʻalagolago i le ituaiga maʻi faʻamaʻi. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e tatau ona siaki lona kulūkose i taimi uma aʻo leʻi tuiina se inisalini tui. I le tulaga o le atuatuvale, o se suiga i le masani masani o le olaga po o se faaletonu o le soifua maloloina, o le sugar sugar should be measured more often, and changes in values ​​are possible. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e aofia ai le siakiina ia le itiiti ifo ma le tolu taimi i le aso - i le taeao, pe a uma le itula talu ona 'ai ma ao le i malolo.

Fomaʻi e faʻamalosi i le siakiina o le kulukose mo togafitiga faʻamalositino ia le itiiti ifo i le tasi i le 6 masina mo tagata e sili atu ma le 40 ma lamatia.

Muamua lava, o tagata ia e sili atu le fiafia ma faʻatasi ai ma le gasegase o le maʻisuka, faapea foi ma tamaitai ao maitaga.

Fuaina o le kulukose i le fale

O le siaki pea o le kulukose i maʻi e manaʻomia ai se masini faapitoa - o se glucometer.

Aʻo leʻi faʻatauina, e tatau ona e mafaufau pe o le a le tele o le taimi e ave ai le masini e fuafua ai le taunuuga, lona tau ma le faigofie o le faʻaoga.

A maeʻa faʻatau se glucometer, e tatau ona e faitauina ma le faʻaeteete ia faatonuga mo le faʻaaoga.

Ina ia maua se faʻatuatuaga mautinoa pe a fuafua le maualuga o le suka i le faʻaaogaina o se masini, e tatau ona e mulimuli i nai tulafono faigofie:

  1. Fai faʻataʻitaʻiga i le taeao ao leʻi 'ai.
  2. Fufulu lima ma faʻaloloa le tamatamailima o le a tosina mai ai le toto.
  3. Toga lima i le ava.
  4. I le faʻaaogaina o se siʻilala, fai se faʻamaʻi mai le itu o lou tamatamailima.
  5. O le mataua muamua o le toto e tatau ona fufulu i se ie mago.
  6. Faʻasolo le lua pa'ū i luga o se faʻataʻitaʻiga faapitoa.
  7. Tuʻu i totonu o le mita ma faʻatali mo taunuʻuga ile faʻaaliga.

O aso nei o loʻo i ai se ofo tele i luga o le maketi o fale ma glucometers mai fafo. O se masini e fuafua ai le maualuga o le suka o le toto - O se satelite mai se tagata gaosi Rusia na te fuafuaina le taunuʻuga o le suʻesuʻega ma le agavaʻa.

E le vave tele, ae e mafai ona mauaina e vaega uma o le faitau aofaʻi, ona o lona tau maualalo.

Faailoga o le maʻi toto toto

Aʻo masani le kulukose, e lagona e le tagata le lelei. Ae na o le faailoga e sili atu nai lo le tapulaa faatagaina, o nisi o faailo e ono aliali mai.

Uma masani ma le galala. Pe a tulaʻi le maualuga o le suka o le toto, e amata ona sili atu ona galue malosi fatugaʻo ina ia mafai ai ona aveese ona sili atu.

I le taimi nei, e galo ai e gaʻo le vai o loʻo misi mai le masini, o se taunuuga lea e masani ona manaʻo ai le tagata e feagai. O se lagona o le fiainu ua faailoa mai ai e manaomia e le tino le malosi.

E le gata i lea, e ono iai ni faailoga:

  1. Tesea. I lenei tulaga, leai se suka e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga matuia. Mo le galue masani ole faiʻai, e manaʻomia le kulukose. Afai e popole le tagata gasegase i le masani ai o le vevela, e tatau ona ia faʻatalanoa lana fomaʻi e fetuunai le togafitiga.
  2. Faʻaauau ma le vaivai. Talu ai o le kulukosese o se mea malosi mo sela, pe a leai, e leai se malosi. I lenei itu, e masani lava ona lagona e le tagata le vaivai e tusa lava pe itiiti le faaletonu o le tino poo le mafaufau.
  3. Sogi o lima ma vae. O le maʻisuka ma le maualuga o le toto maualuga e mafai ona afaina ai le gaioiga. I lenei itu, o le a faʻaputu le vai i le tino, ma o le a taʻitaʻia ai le fulafula o vae ma lima.
  4. Tingling ma le faʻalavelave o vae. Faʻasolosolo faaumiumi le faʻamaʻi, ua afaina ai neura. O le mea lea, o se maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona lagona na faʻaʻailoga, aemaise lava pe a suia le vevela o le ea.
  5. Faʻafitauli leaga. Faʻaleagaina ma le faʻalavelaveina o vaʻa o aʻau o le intraocular e oʻo atu ai i le retinopathy o le maʻisuka, lea o loʻo i ai le leai o se faʻaaliga, aemaise i tagata matutua. Faʻapouliuli ata, mea pogisa ma faʻaemo - o se faailoga lenei mo togafitiga faʻanatinati i le fomaʻi.
  6. O isi faʻamaoniga e aofia ai le paʻu o le mamafa, faʻafefe o le tino, paʻu o le paʻu, ma le faʻamalolo umi.

O le mea lea, afai e te maitauina se tasi o faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O le le faʻaeteete o uiga ia te oe lava ma togafitiga le lelei e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli faigata.

Fautuaga mo le ausiaina o se fua faatatau masani

O le ausia o le maualuga o le kulukose toto o le sini autu lea o le maʻisuka. Afai o le sugar sugar e faʻapupulaina pea lava pea, ona iu ai lea i le mea moni o le toto e amata ona paʻu. Ona le mafai lea ona vave pasi atu i toto laiti, lea e aofia ai le le lava o mea taumafa o meaola uma i totonu o le tino.

Ina ia puipuia na taunuuga le mautonu, e tatau ona e siakiina pea le mea o le kulukose. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i fautuaga nei:

  1. Tausia meaʻai talafeagai. Mea taumafaina e tagata e afaina ai le maualuga o le suka. O le taumafa o le maʻisuka e tatau ona aofia ai ni nai meaʻai e mafai ona maua i totonu o meaʻai gaʻo. Nai lo lena, e tatau ona e faʻateleina fualaau faisua ma fua, lafoai atoa le ava malosi.
  2. Lagolago i le mamafa o le tino. E mafai ona fuafua e faʻaaoga ai se faʻamatalaga faapitoa - le fua faatatau o le mamafa (kg) i le maualuga (m 2). Afai e maua se faailo e silia ma le 30, e tatau ona e amata foia le faafitauli o le mamafa.
  3. Taʻitaʻi se olaga malosi. E tusa lava pe le mafai ona alu i le falemaalo pe taʻe i le taeao, e tatau ona e toleniina oe lava e savali e le itiiti ifo ma le afa itula i le aso. Soo se ituaiga o togafitiga mo le maʻisuka o le a aoga.
  4. Taofi le ulaula ma le ulaula.
  5. Vaavaai lau toto i aso uma.
  6. Faʻalogo i le malologa. E tatau lava ona e lava le moe, vaai le itiiti i le TV po o le telefoni feaveai ina ia le vaivai ou mata. Aveese le kofe ao lei moe.

Ae paga lea, e le iloa e le saienisi le auala e togafitia ai le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua. Ae o le mulimuli i se taumafataga talafeagai, o se olaga ola malosi, tuʻuina atu o masaniga leaga, faʻamaʻi taimi faʻamaʻi ma togafitiga fualaau faʻatagaina e mafai ai ona e faatumauina lou suka toto i se tulaga masani.

I le vitio i lenei tusiga, o le a talanoa le fomai e uiga i le fua o le suka o le toto.

Tuua Lau Faamatalaga