E i ai ea le meli i le fugala?

O gaʻo kulimi, o le carbon, hydrogen ma le okesene, ma le hydrogen ma le okesene o loʻo aofia i la latou tuufaatasiga i le ratio 2: 1, e pei o le vai, o lea na aliali mai ai o latou igoa. O gaʻo, o le mea muamua lava, o lo tatou faleteuoloa malosi malosi, o le fafie sili, e faʻafetai ai i maso, fatu, faiʻai, faʻaogaina o masini ma isi totoga taua ma talafeagai. E sili atu i le 60% o le faʻaaogaina o le malosi i aso taʻitasi. I le faʻaopoopoga, o gaʻo meaʻai e avea o se faʻavae ma se mea palasitino, ma o ni tagata faʻafoe tulafono o mea e sili ona taua o meaola oona.

Ua vaevaeina faʻamalosi faʻamalosi i monosaccharides, oligosaccharides ma polysaccharides.

Monosaccharides (o vailaʻau faʻamalosi faigofie) o sui pito sili ona faigofie o gaʻo gaʻo ma e le faʻapalapalaina i lalo i se faʻalavelave faigofie i le taimi o le vai. Monosaccharides o le sili ona vave ma sili ona maualuga le punavai o le malosi mo gaioiga e tutupu i totonu o le masini.

O Oligosaccharides e sili atu ona faʻalavelave faʻaputuina mai i le tele (mai le 2 i le 10) toega o monosaccharide. E tusa ai ma lenei mea, faʻasalaga, faʻasalaga, ma isi. Ina ia mafai ona maua e le tino, o oligosaccharides ma polysaccharides e tatau ona vaeluaina i monosaccharides i le esophagus.

Polysaccharides - tuufaatasiga o le mamafa o le molécula - polymers na faia mai se fuainumera tele (faitau sefulu, selau, afe) o totoe o monosaccharide. Le aofaiga f-la o le polysaccharides sili ona taatele C n H 2m O m, o fea n> m. E tusa ai ma a latou galuega, e vaevaeina polysaccharides i: fausaga, o ni vaega faatulagaina o sela ma masini, faʻasao, lea e avea ma punaoa faʻaagaga o le malosi ma meaʻai, physiologically active. O le polysaccharides lauiloa e sili ona lauiloa o le suauu i laau toto ma glycogen i manu. O le polysaccharide sili ona lauiloa o le cellulose.

O Polysaccharides e leai se tofo suamalie.

Monosaccharides ma oligosaccharides ei ai le suamalie suamalie ma o lea ua taua ai i latou sugars. O monosaccharides ma nisi o teteʻe e aofia i le vaega o le faʻaitiitia (faʻaitiitia) suga, o lona uiga, o loʻo mafai ona ulufale i se faʻaitiitiga o le faʻaitiitia.

Dextrins (С 6 Н 10 O 5) n - oloa o le faʻaaogaina o le masini poʻo le glycogen, lea e faia i le taimi o togafitiga faʻamalolo ma gasegase po o le eletene hydrolysis. St. Dextrin e faʻamoemoe muamua e ala i le mamafa o le tino. E faigofie le faʻaaogaina o se tali atu i le iodine e pulea ai le faʻaleagaina o le malo. Mo le dextrinline, o le lanu lanumoana ma le iodine o loʻo matauina i le tikeri o le polymerization n o le sili atu i le 47, puru-violet i le 39-46, violēlūlū i le 30-38, mūmū i le 25-29, enaena i le 21-24. Mo n, o gaʻo maualuga o le meli o monosaccharides: glucose poʻo vine vine (27-36%) ma le fructose poʻo le suka (33-42%). O nei monosaccharides o se vaega o le nectar, ma ua faia foi i le taimi o le malepelepe o le sucrose i le taimi o le gaosia o le meli i lalo o le gaioiga o le enzyme fou. O le mea lea, e taʻua foi i latou o suga suga. O gasegase faigata i le meli, o le succcse disaccharide o le sili lea ona tele; o se suga masani e maua mai i le suka beets poo le cane. I le meli fugalaau, o le suka e le sili atu i le 5%. I le meli honeydew o loʻo i ai le suka maualuga - e oo atu i le 10%, ma le itiiti o le kulukose ma le fructose. Sucrose e le o se gaʻo faʻaitiitia.

O le maualuga maualuga o le kulukose ma le fructose e mafua mai i le maualuga o taumafa ma meaʻai o le meli - o lona tofo suamalie ma le mafaia ona vave faʻafouina le malosi.

O suʻe faigofie ma le lavelave e faʻafefeina e o tatou tino i auala eseese. E vave ona vave faʻavave ma faigofie le moa. Glucose e aunoa ma se suiga ma se avega faaopoopo i luga o le tino e ulu atu i totonu o le manava i totonu o le toto (i le tele o faamai, glucose ua tui saʻo i le toto). O le fructose e faʻapupula i le ate e pei o le glycogen, lea e maua ai le kulukose pe a tatau ai. O le sucrose e faʻaumatia muamua i le tootoo laitiiti e ala i le gaioiga o le suamalie oona i le glucose ma le fructose. O le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona ia suʻe solo. Ae mo se tagata gasegase e le lava le enzymes, ma o loʻo i ai le tino vaivai o le tino, o le taumafaina o le meli e taua tele, talu ai o le tino ua faʻaumatia le avega mamafa - o le faagasologa o le vaeluaina o le suauu.

O tagata autu o le kulukose o le tino o le tino ma le uaua skeletal. Mo le gaioiga masani o le muso o le fatu, o le toe faʻaleleia o lona faatinoga e manaʻomia ai le kulukose ma le fructose.

A o le teuina o le meli e leʻi faʻaleagaina togafitiga vevela, o le a taofia e le enzymes a latou gaioiga ma le pasene o le sologa lelei o le faʻaitiitia. O le pasene maualuga o le siakiina o se faailoga o le le lelei o le meli. Atonu e mafua mai i le mea moni e maua mai le meli mai le fafagaina o sipuni suka suamalie pe faʻafefeteina e suauu e le faʻaaogaina pe suia. I totonu o sea meli, e le lava le enzymes e tatau ai mo le malepelepe o le sucrose, ma o lona taunuuga e tele naua le sogasoga, o nisi taimi e sili atu ma le 25%. O le pasene o le sucrose o nisi taimi e faateleina ai le aoina o le meli, pe a le gafatia le gaosiga o le enzyme ona o piʻamea tele o nectar poo paddy.

O le meli avi o loʻo aofia ai foi le dextrins. E ala i le fausaga, o meaola lapopoa o le honey dextrins e talitutusa ma faʻamatalaga. O le honey dextrins e faʻaleleia, faʻagesegeseina le faʻamaʻi, ma faʻaleleia le maualuga (viscosity) o le meli. I le meli fugalaau, o loʻo i ai ni nai mea - e le sili atu ma le 2%, i le paluga - e le sili atu i le 5%. Dextrins o le meli e le o valiina i le iodine, e faʻamaʻapeʻa i le vai, ma faʻafefe i vaifofo oona ma le ava malosi.

3.2.2 Fructose

O le fualaau suamalie ua taua foi o levulose (laevus = tauagavale), aua e suia le malamalama i le itu tauagavale. E mafua mai i monosaccharides ma e sili atu lona suamalie nai lo isi mea gaʻo uma. Afai o le suamalie o le vaifofo o le sucrose e fuafua i le tulaga i le 100 points, ona maua lea o le fructose i le 173 points pe a faatusatusa i ai, ma le kulukose - 81 points. I le vailaau, e faʻaaoga muamua lava i le togafitiga o le faʻaleagaina o le ate, faʻamaʻi ai le ava malosi ma suia ai le suka mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, talu ai e oʻo lava i le tele o atopaʻu e le faʻaititia tele ai le maualuga o le gasepa i totonu o le toto.

Mo le faʻateleina o le fructose e le tino, e le pei o le kulukose, o le inisalini mai le pancreas e le manaʻomia (o le mea lea, e fautuaina mo le maʻisuka). I le faʻaopoopoga, e leʻo aʻafia i sela, e pei o le kulukose, ae faʻaaogaina mo le faʻasologa o le glycogen (ate o le ate) i le ate. Glycogen e teuina i foliga o granules i le cytoplasm o sela o le tino ma ua faʻaaogaina e avea o se punaoa o le malosiaga faʻaoleo ma le leai o se kulukose. O le ate e suia ai le fructose i totonu o le kulukose, o le punavai autu o le malosi i le metabolism lautele. Aʻo faʻapipiʻiina le kulukose, e le mafai ona maua e le fructose lenei meatotino. Mo lenei mafuaʻaga, o tioata kulūkose o loo siosiomia e le suavai suamalie e mafai ona maua i le meli.

Meli o loʻo i ai le fructose levorotatory nai lo glucose dextrorotatory. O le mea lea, ma talu ai o le faasologa tauagavale o le fructose e sili atu le malosi nai lo le sui saʻo o le kulūkose, o le meli atoa o le faʻalavelave. I lalo o le faatosinaga o enzymes (enzymes), o ituaiga uma o suka e mafai ona pasi tasi i le isi.

3.2.3 Glucose

I lona saʻolotoga, o le kulukose e maua i fualaau aina ma le meli, aʻo faʻamalosi o loʻo i totonu o le vailaʻau faʻatasi ma le fructose ma e tatau ona vavae ese muamua mai le pito i luma aʻo leʻi faʻamalosi. O le aoga o le kulukose o le honey lea e ui atu i puipui o le manava i totonu o le toto e aunoa ma le faʻalaumalie. I se tulaga lautele, e manaʻomia ai le fusikalama, lea o loʻo i ai i le meli ma e le maua i le suka masani.

O le gau o le kulukose e tupu i faʻalavelave faʻafomaʻi faʻapitoa. I ni faaupuga faigofie, o le vai i lenei tulaga, lea e ono carbon carbon, o loʻo faʻafefeteina e le okesene. I lenei tulaga, o le carbon is slowed oxidized, liliu atu i le carbon dioxide (CO2) ma faʻasao le malosi e manaʻomia e le tino e avea ma fafie mo le tele o faagasologa o le olaga.

I le faatusatusa i le fructose, o le kulukose e sili atu ona faigata mo tagata mamai e maua i le maʻisuka.

4.1 Faʻamatalaga faavae

O penefiti o meaola eletise e maualuga-fuamulami-oona o meaola ia o loʻo fausia mai i mea amino. Soʻo se mea ola e aofia ai aʻafiaga. I totonu o le tino o le tagata, o aʻafiaga e fai ai muso, ligaments, tendons, totoga uma ma gland, lauulu, fao, palatini o vaega o vai ma ponaivi. I le natura, e tusa ma le 10 10 -10 12 masini eseese e faʻamautinoa ai le ola o meaola o tikeri uma o le lavelave mai faʻamaʻi i tagata. O penefiti o enzymes, o auupega, o le tele o homone ma isi meaola ola. O le manaʻomia mo le faʻafouina pea o le palatini o le faavae o le metabolism.

Mo le taimi muamua, na iloa ai e chemists i le amataga o le 19 senituri le taua tele o puipuiga i meaʻai ma galuega taua o le tino o le tagata, na latou o mai ai ma le igoa "faavaomalo" mo nei vailaau kemisi - "proteins", mai le Eleni pgtos - "muamua, main".

4.2 Enzymes (enzymes)

Enzymes - o ni molimulatini matūtini moletini ma o ni "meaola olaola". "Meaola" o lona uiga oi latou o se oloa poʻo se mea e maua mai i se mea ola. O le upu "gaioiga" o lona uiga o se mea e iai le malosi e faateleina ai le fua faatatau o se gaioiga o le gaioiga i le tele o taimi, ae e le suia lava ona o le tali. Enzymes (mai le Fermentum - fermentation, mumusu) e taʻua i nisi taimi o enzymes (mai le Eleni. In - inside, zyme - sourdough).

O potu ola ola uma o loʻo i ai se seti tele o enzymes, o le gaioiga o sela e faalagolago i le gaoioiga catalytic lea. Toeitiiti lava o le tele o gaioiga eseese e faia i totonu o le masini e manaʻomia ai le auai o se enzyme maʻoti. O suʻesuʻega o mea faʻatekinolosi o enzymes ma faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamalosia ei latou o se vaega faapitoa ma taua o le biochemistry - enzymology.

O nisi o enzymes (enzymes) e faia tutoatasi, o isi pe a uma ona tuufaatasia ma vitamini, minerale ma elemene e pei o coenzymes. O le mea moni, e leai se tasi o mea e fai i le biochimique i totonu o le tino lea e le auai ai le enzymes. E le pei o gaioiga tau alamanuia, lea e le aafia i suiga i taimi o gasegase, o suiga o le enzymes ma ua faʻaaogaina i le faagasologa o le metabolism. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona toe faʻaleleia a latou faʻasoa. O le tino e maua ai le tele o enzymes ia tutoatasi mai meaolatini. Ae peitai, o lenei lava gaosiga e le o taimi uma lava mo manaoga o le tino, ona tatau loa lea ona faʻaleleia le sapalai mai fafo, ma meaʻai e ave. Toe faʻaleleia mai i fafo ma faʻamaʻi ma i le afa lona lua o le ola, pe a oʻo mai le tino e maualalo ai le enzymes, e taua tele.

O enzymes uma lava ei ai se faʻapitoa faʻapitoa, o lona uiga. naʻo le tasi le faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo. Talu ai ona o le tele o gaioiomi e tutupu i totonu o le tino, o le tele o enzymes e tele foi. I le taimi nei, e faitau afe o latou ua lauiloa.

Enzymes e taua le auai i le faiga o meaʻai. E na o le mole maualalo o le kulūlū faʻatasi e mafai ona pasia le puipui o le intestinal ma ulufale i le toto; o le mea lea, o meaʻai e tatau ona vaʻavaʻai i ni meaola laiti. E tupu lenei mea i le taimi o le elekene hydrolysis (vaeluaina) o palatini i mea amino, vailaʻau i sugars, gaʻo i gaʻo gaʻo ma glycerol. A aunoa ma ni enzymes, o le a maliu le tino ona o le vaivai, e oʻo lava i le tele o meaai sili ona lelei, talu ai e le mafai ona gauai.

O le a le tele o le numera o le enzyme e tatau ai mo le gaoioiga enzymone e mafai ona faʻamasinoina e ala i le faʻataʻitaʻiga o le peroxyidase lea na amata ona galue malosi e oo lava i le faʻaitiitia o le 1: 200,000,000.

O le matafaioi o le enzymes e mamao mai le vaivai i le gaʻoina. I aso nei, ua lauiloa latou te auai foi i faiga nei e fesootai ma galuega a le tino ma le tulafono faatonutonu o lona faʻamaloloina o ia lava:

  • faʻamālōlōina o manua, mumū ma le tino,
  • faʻaumatiaga o mea leaga ma le oti lea e mafai ona faʻateleina le faagasologa o le soifua matua,
  • faʻaumatiaga o siama faʻalavelave, aemaise faʻamaʻi ma sela o le kanesa,
  • puipuiga o le faʻavaeina poʻo le faʻavaeina o le toto (o le thrombosis ma le embolism) ma tuʻu i puipui o toto toto (calcification of arteries).

Mai nei mea taua, e tele avanoa mo le faʻaaogaina o enzymes mo faamoemoega faʻasolosolo ma togafiti. O faʻafitauli eseese o le faʻamalolo o le meli e mafai ona faʻamatalaina i se vaega e ala i le gaioiga o enzymes.

Carbohydrate honey

O le a le mea o loʻo i ai i le meli le gasegase po o le fructose? E i ai glucose po o le fructose i le meli? O le faavae o le meli masani o mea ia e gaosi ai le suka, e aofia ai le 25 suga, o le autu o le vine vine poo le kulukose (mai le 27 i le 35), fualaau suamalie poo le fructose (33-42%). O loʻo i ai le isi igoa mo nei mea - faʻaaogaina sugars. O le meli ma le fructose o ni mea vavalalata.

E le gata i lea, o suauu faigata e i ai i le meli; I le fugalaau fugalaau e 5%, i le meli honeydew e tusa ma le 10%, itiiti le fructose ma le kulukose. O se maualuga maualuga o le fructose ma le glukose e oʻo atu ai i le tofo lelei, maualuga le taua.

Sugars, e faigofie uma ma faʻalavelave, e faʻapipiʻi e le tino i auala eseese. O le kulukose vave e ulufale atu i le toto, o le fructose e faʻapupula i le ate i le ituaiga glycogen, pe a manaʻomia, e liua i le kulukose.

Suia i lalo o le faatosinaga o le suamalie o le iniseti ua talepeina i le fructose ma le kulukose. O tagata autu o le kulukose o sosoʻo ia o le tino o le tino ma skeletal muscles, mo le gaioiga masani o le fatu, e manaʻomia uma le kulukose ma le fructose.

Afai o le meli ua faʻamamaina, e:

  1. o le aofaiga o le sucrose ua teuina,
  2. E leiloa e le enzymes le gaioiga
  3. ua leiloa le tau o le oloa.

O le tele o le sao o le suauu o le faamaoniga lea o le leaga o le oloa o le paluga, o mafuaaga e tatau ona sailia i le fafagaina o pi faatasi ai ma le gaosia o le suka po o le sua sua suamalie suamalie. I lenei oloa, e itiiti ni enzymes e manaʻomia mo le vaevaeina o le sucrose, o le faʻatupulaia o le vailaʻau e oʻo atu i le 25%. O le tele o le mea e maua i le tele o le aoina o le meli, ae o le gafatia e faʻagasolo le faʻaleleia o le mai i le mai.

O le meli tipi o loʻo i ai dextrins, o vailaʻau e tutusa lelei ma faʻasalaga. Dextrins e faʻafefeina e le tino, faʻateleina le viscosity o le oloa, faʻasaʻo le faʻamaʻiina o le meli. I le fugalaau meli o nei mea e le sili atu ma le lua pasene, i le meli honeydew e tusa ma le lima.

Dextrins e le valiina i le iodine vaifofo, e vave lava ona solo i totonu o le vai, faʻafefe i le ava malosi.

E taʻua foi le fructose o levulose, o le vailaau e mafua mai i monosaccharides, o loʻo i ai lona suamalie suamalie. Afai tatou te fuafua lelei se vaifofo o le suauu i le selau pasene, ona gaosia ai le suamalie mo le suamalie o le a maua ai le 173 points, o le kulukose e na o le 81.

I vailaau faʻasoifua, e fautuaina ai le sugar sugar mo le faʻaumatia o le ate, le faʻamaʻi pipisi, ma le maʻisuka. E ui i lea, e tatau ona manatua i le mafaufau o le faateleina o dosese o le fructose o le a faateleina ai le glycemia.

Mo le soona lava o le suasusu, o le auai i le insulin e le manaomia, o le mea lea, e fautuaina le vailaau mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o le gasegase o le carbohydrate e le o aʻafia e sulu lava ia, ae o le faavae o le gaosia o le ate (glycogen). O loʻo teuina i foliga o ni meaʻai laiti, o se malosi faʻaagaga pe a leai se glucose.

O le ate, pe afai e tatau ai, e suia ai le fructose i le kulukose, pe'ā faʻapipiʻi le kulūkose, ona le maua ai lea o se meatotino faapena. Mo lenei mafuaʻaga, o tioata na siomia e se vai vailaʻau e mafai ona vaaia i se fagu meli.

O le vailaʻau faʻasolosolo o le oloa o le beekeeping e fesuisuiai, e faʻalagolago lava i le tele o mea:

  • toto laau ola,
  • punavai o le aoina
  • taimi e aoina ai
  • ituaiga o pi.

O nisi vaega o le meli e masani ma uiga, e tusa ma le selau mea mai le tolu selau e mafai ona taʻua saogalemu e tumau.

O le meli fructose e sili atu ona suamalie nai lo le kulukose, e sili atu le leaga, e le mafai ai ona gaʻo atoatoa le oloa. O le vailaʻau e sili ona taua ma aoga mo le tino o le maʻisuka, pe a faʻatusatusa i le gaosi gaosi, lea e faʻatau atu i faleoloa ma faaopoopo i oloa gaosi oloa.

E ui lava i mea o loʻo maua i nai mea inu gaʻo, o le meli e sili ona aoga mo tagata.

O le suka suka (glucose) ei ai le isi igoa - dextrose, o le sugar sili ona taua, aua e maua ai le malosi i sela i taimi o gaioiga faʻaleaga. O le vailaau o loʻo i ai i le toetoe lava o totoga i totonu ma toto o tagata. O le suka i luga o se manava gaogao e tatau ona tumau i totonu o le 100 mg i le 100 ml o le toto, i le aso e mafai ona maua mai i le 70 i le 120 mg.

O le anapogi e anapogi ai le glucose toto e avea ma faailoga autu o le maʻisuka, ma e maualalo le maualalo o le hypoglycemia. O le inisalini o le hormone, lea e natia e vaitusi teine ​​o le pancreas, ua valaauina e pulea le maualuga o le suka toto.

O le sili atu o le glucose ua liua i le glycogen, faʻaputu i le ate, o se vaega faʻaopoopo o le glycogen e maua i totonu o le fatu ma musika. Faatasi ai ma le le lava o le malosi, ua tatalaina i totonu o le toto.

O fualaau saoloto o le vailaau o loʻo i ai i le meli ma fualaau aina, pe afai o le kulukose o se vaega o le suauu, o:

  1. e faʻafefiloi faʻatasi ma fua o le suka,
  2. e tatau ona vavaeeseina mai le fusi.

O le mea sili ona aoga o le mafai lea ona ulu atu i puipui o le manava, o le leai o se manaʻoga mo le faʻamalaina muamua. O le faʻaaogaina o le kulukose o loʻo tupu i se gasegase faʻapitoa faigata, o vailaʻau carbon e suia e le okesene. I lenei tulaga, ua gaosia le carbon, ua liua i le carbon dioxide, ma o le malosiaga e tatau ai mo auala taua ua faʻasaoina.

E faʻatusatusa i le fructose, o le kulukose e le talia lelei e tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka, faʻapupula le glycemia, ma e le fautuaina mo le gasegase o le gaʻo gaʻo.

Tulafono mo le faʻaaogaina o le meli

Ua maua i suesuega faafomaʻi o le togafitiga o le meli mo le maʻisuka o le a le pine ae maua ai se tulaga lelei. O loʻo i ai se faʻaitiitia o le toto toto, hemoglobin glycated.

Faatasi ai ma mea aoga o se oloa masani, e taua le lafoaia i le taimi o le faigata o le faamaʻi, ai le meli i se tulaga o le faamagaloga faifaipea, pe a umi se taimi e leai ni osofaʻi oso i le suka.

Fomaʻi fautuaina e faʻaaogaina le maualuga o lua sipuni tele o le meli i le ao, ma e sili ona lelei le 'ai i le afa muamua o le aso. A maeʻa le fafagu, e manaʻomia e le tino le malosi, lea e le mafai ai ona gaʻo le suka.

E aoga le faʻaaogaina o le meli i le 30 minute ao lei faia le faamalositino, e le faʻafefeteina ai le gaosiga o le inisalini. O le oloa o le beekeeping o le a le sili atu le faaopoopo e faaopoopo i le lauti i le taimi e moe ai e tineia ai le fiaai, toe faʻafouina le malosi pe a maeʻa le aso.

Mo le gau o le mamafa, e fautuaina tagata gasegase e faʻaaoga vai inu ava, mo le mea latou te ave:

  • se sipuni sipuni o le meli
  • se ipu malamalama vai
  • se sipuni o le sua o le tipolo.

E tatau ona lelei le mafanafana o le vai, aua o le vai inu e faʻaumatia ai mea aoga uma, ma na o le kulukose ma le suamalie o le inu. O le mea lelei, o le inu o le meli e inu i le 30-50 minute ao leʻi faia se taumafataga.

Leai se aoga itiiti o se vaiinu lea o se tamai aofaiga o lemoni, faʻapipiʻi le totino. Nai lo le vai, e mafai ona e ave se ipu malamalama o susu susu susu. E tatau ona ave le 3 teaseti o aʻa o le togalaʻau, sasaa vai, tuu i totonu o le vai ma taʻele. A uma lea ona fufulu le vai, faʻamalie, faʻaopopo sina sina meli ma le sua o le tipolo.

E aoga le meli pe afai e faʻaaoga foi i fafo. Ua fautuaina tagata maʻi e fai le meli, afu ma massages. O nei taualumaga e saofagā i le tau faasaga i le gaʻo i luga o sulu, faʻaleleia le toto, faʻapipiʻi sulu ei ai molelaumene, ma faʻaleleia atili le liva mai le gaʻo. O mea e masani ona galue malosi i le meli o le saofaga lea i le pa'ū mamafa o le faʻaaoga masani.

Ina ia aveesea le cellulite, e faʻaaogaina le suauu i nofoaga na afaina, o le a faʻalauteleina ai le lumen i totonu o toto toto, fesoasoani e faasaʻo le fuainumera, e leai se taua tele i le tulaga o se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua. E tatau ona malamalama e mafai e le meli ona afaina, aʻo leʻi amataina taualumaga e tatau ona e siaki oe lava mo le auai o allergies ma le le faapalepale i le oloa.

O mea leaga ma mea aoga o le meli o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Laʻu meli

Ae ui i lea, o se vaega o nei monosaccharides o lo latou faigofie digestibility, lea e le manaomia ai le insulin i le kulukose ma le fructose. O lona uiga e leai se avega i luga o le pancreas. E le gata i lea, o le faagasologa o monosaccharides e le manaʻomia ai nisi punaoa o le vaega o meaʻai ma e le faʻaaluina ai le malosiaga o le tino. Fructose ma glucose e vave faʻavaveina, faigofie ma toetoe lava atoa.

O lona uiga, o le mea o loʻo i totonu o le "mea'ona" paʻepaʻe "i le oloa amber e le faʻavalea, o le mea lea, e le mafai ona afaina ai le tino. I le taimi lava e tasi, o le suamalie faalenatura e mauʻoa i le fusi ma le kulukose, lea e faigofie ma vave faʻapipiʻi e aunoa ma le mamafa o le vaega o meaʻai.

4.3 Amino acids

Amino acids o vailaʻau faʻasolosolo ia o ona molini e aofia ai le tasi poʻo le sili atu o amino vaega (vaega NH 2). Amino acids o vailaʻau faʻasolosolo e fausia ai masini. O penefiti o meaʻai e solo i lalo i amino acids i le taimi o le gaʻoina. O se vaega o amino acids, i le itu, ua malepe i totonu o meaola o le keto, mai i mea fou o le amino ma sosoo ai ma le puipuiga o loʻo toe faʻapipiʻiina i le tino. E silia ma le 20 amino acids o loʻo maua i le natura.

O amino acids e maua mai i le gastrointestinal tract ma ulufale i le toto i totonu o totoga uma ma fusi, i le mea o loʻo faʻaaogaina mo le tuufaatasia o palatini ma oʻo ai suiga eseese.

O amino acids e sau mai meaai e vaevaeina e le mafai ona suia ma fesuiaʻi. Suia amino acids e mafai ona faʻapipiʻiina i le tino o le tagata. O mea taua o le amino acids e le faʻapipiʻiina i le tino o le tagata, ae e tatau mo le olaga masani. E tatau ona faʻamalosia i meaʻai. O le toesea po o le leai o ni amino faʻamalosia taua e mafua ai le paʻu o le tuputupu ae, paʻu o le mamafa, faʻaleagaina o le tino, ma le le lava atoatoa - i le oti o le tino.

4.4 Meatotino Faameletini

E ui lava i laʻititi laʻititi, o mea latini o mea taua ia o le meli, talu ai o le tele oi latou o enzymes. Manatua o le faʻavavevaveina o le gaioiga o meaola, o se vaega itiiti o le enzyme e manaʻomia. Enzymes o laau totō e ulu atu i le meli ma le nectar ma le pollen., O le Enzymes o meaola e tupuga mai i manu e maua mai i gaogao o pi. O le tuufaatasiga o le meli na faaalia ai le silia ma le 15 enzymes. Faatasi ai ma i latou o le faʻalavelave, diastase, glucose oxidase, catalase, phosphatase.

O le agavaʻa (invertine, sucrose, beta-fructosidase) ua manatu o le enzyme sili ona taua mo le fausiaina o le meli mai le nectar. E faasino atu i hydrolases, o se vaega o enzymes e faʻaumatia ai vailaʻau faʻapipiʻi e ala i le faʻaopopoina ia i latou poʻo le inu vai. E faʻamavaeina le suauu ma isi faʻasalaga faigata i monosaccharides, ma o le mea na mafua ai ona suia le suka (fructose and glucose) i le meli. I se vaega itiiti, e sau mai le nectar, ae e masani lava ona fausia e fusi paʻu o pi.

Diastase (alpha ma veta-amylase) e faʻamaonia ai le malepelepe o le suka, dextrins ma le maltose e le faʻamalosi i le kulukose, o loʻo i ai se meaola ma meaola. Talu ai o metotia mo le fuafuaina o le diastase e sili atu ona faigofie ona maua nai lo auala mo le fuafuaina o isi enzymes, e faʻamasinoina le numera aofaʻi o enzymes i le meli ma le maualuga o le meli o se mea faʻapitoa o le soifua maloloina. E le gata i lea, o le diastasi e fesoʻotaʻi atu i tulaga leaga o le tulaga aupito sili lea ona mautu pe a faatusatusa i isi enzymes meli. Ole aofaiga o le diastase i le meli o se faailo taua o le maualuga o le meli ma ua fuafua e le numera diastase. O le numera o le diastase e tutusa ma le numera o milliliters o le 1% faʻamalo, o le decomposed i le 1 itula e le diastase. O lenei numera e fuaina i le Gote units. E tasi le mililita o le faʻamalo o le masini e fetaui lelei ma le tasi vaega o Gotha. O le numera diastase e eseese tele - mai le 0 i le 50 iunite. Gotha.

E tusa ai ma le GOST 19792-2001, o le numera o le diastase (o le tino mamago) o le meli masani e tatau ona le itiiti ifo ma le 7, mo le meli ma le paepae paepae a itiiti ifo ma le 5.

I le tino o le tagata, o le diastases e maua muamua i le fulu i foliga o ptaline ma i le ituaiga o le ala-amylase i le fualaau oona o le pancreas, pe afai, mo se faataitaiga, o le falaoa ua gase mo se taimi umi, ona suamalie lea, aua ua liua le masini i le suka e ala i le gaioiga a le ptyalin.

E fia le suka i totonu o le meli?

O le fautuaga o le sui o le suka i le meli masani i mea inu ma le kuka o se tasi lea o fautuaga sili ona masani mo meaai lelei. O le mea moni, o le meli masani o loʻo taʻua o se tasi o "mea sili ona saogalemu" faʻamafa. E le gata i lea, tatou te talitonu uma lava o le faʻaaogaina o le meli e matua aoga tele mo le togafitia o le malulu ma mo le faʻaleleia o le soifua maloloina i le lautele.

Meli e faʻateleina ai le puipuiga

Faʻamatalaga faʻasaienisi o vaega o loʻo i ai i le meli moni (mo se faʻataʻitaʻiga, suga e seasea ona faia i le gaosiga o pi) e aʻafia ai le gaosia o le tino o antibody-immunoglobulins e aafia ai le puipuiga o le tino. E le gata i lea, o le meli o loʻo i ai le numera o enzymes faʻatasi ai ma le antibacterial - aemaise lava le inhibin (5).

I le aotelega, o nei vaega e mafai ona i ai se aafiaga faapitoa i le faʻaitiitia o uiga o le malulu - ae ui i lea, pe a faʻaaoga le meli masani. Ma le isi, e taua le malamalama e oʻo lava i le maualuga o le meli o le natura e le mafai ona faʻamalolo faʻamaʻi pe taofia ai le atinaʻeina - o loʻo tatou talanoa e uiga i le faʻaitiitia o uiga o faʻamaʻi tiga.

O le a le meli e aofia ai: laulau

I le averesi, 100 kalama o le meli e aofia ai le 300-320 kcal (atonu e eseese le fuainumera e faalagolago i le ituaiga o meli), lea e na o le 10% le maualalo nai lo le kalori o le suka masani. O le mea moni, o le sipuniti o le meli e tutusa ma le sipuniti o suka - e lua uma pe tusa ma le 15-20 kcal. O le faʻasologa o igoa o le meli e latalata foi i le laulau paepae paepae ma e tusa ma le 65-70 iunite.

O se taunuuga, o le 80-85% o le meli e aofia ai ituaiga suga eseese. Fructose accounts mo le oʻo atu i le 40% o le aofaʻi o le meli, glucose - 30%, suauu ma isi ituaiga suga - 10%. O le 15-20% totoe o le meli o le vai (1). E tāua foi le taua o vitamini ma microminerals (e aofia ai faʻamaumauga o le potassium, calcium, sodium, manganese) mo le itiiti ifo i le 1% o le tuufaatasiga o le meli. E leai se gaʻo i le meli.

Manatua o le meli e le o aofia ai se tele o vitamini. Mo se faʻataʻitaʻiga, 100 g o le meli e aofia ai le 0.5 mg o le vailaʻau C (itiiti ifo i le 1% o le aofaʻi) - mo le faʻatusatusaga, o le moli e tasi e aofia ai le 85 mg o lenei vailaʻau. Isi vitamini, e pei ole vailaʻau B6 ma riboflavin, o loʻo i ai i le meli i laʻititi tele.

Ae o mea o loʻo i totonu o microminerals i le meli, e aofia ai le masani o le manganese o le a tatau ona 'ai e tusa ma le 2.5 kilokalama o le meli, e ufiufi ai le masani o le uʻamea - sili atu i le 5 kilokalama. O fuainumera mo isi minerale ma vitamini e sili atu le maualuga ma mafai ona oʻo atu i le 20 kilokalama. I se isi faaupuga, o le meli o loʻo i ai faʻamaumauga masani o vitamini ma minerale.

Meli i vailaʻau faʻapitoa

Ayurveda ma togafitiga masani e fautuaina ai le meli masani, muamua o se auala e faaleleia ai le tofo ma le suamalie o laau oona i le tuufaatasiga o teuteuga mo togafitiga o malulu ma faamaʻi o le tino. O le sipuni o le ashwagandha paʻu, brami poʻo isi togafiti togafitiga ua faʻafefiloi ma se ipu vai vevela poʻo susu, ona faaopoopoina lea o le sipuni o le meli (2).

E ese lava, ua faʻamaonia e taua tele le faʻaaogaina o le meli e leʻi faʻavevelaina (e le o taʻua le kuka) - a leai, e tusa ai ma le Ayurveda, o le meli "e avea ma mea'ona." O le mea e leaga ai, o le tele o le meli mai se supermarket masani e maua ai le gaioiga ma le faʻavevelaina o faiga e faʻaopoopoina ai le tutusa o le toniga ma le faʻaaogaina o le suka.

Carbohydrates i le meli

E sili atu ma le 75% o lenei oloa e aofia ai sugars. Ma a maeʻa ona meli le meli, e mafai ona faateleina a latou mea i le 86%. O sugars uma lava o gaʻo ia, o le punavai autu lea o le malosi mo le tino o le tagata ma e aofia ai i le tele o metotia. O le tofo o le meli ma lona tau aoga e faalagolago i nei mea.

E toaitiiti tagata e mafaufau i le mea e maua mai i le meli gaʻo. Ma o lona tuufaatasiga e sili atu ma le 40 ituaiga eseese o suga. O le tele o fructose ma glucose, e sili ona aoga. O nei meaola suamalie e maua ai le suamalie o le meli. E sili atu le vave gauai atu nai lo le suka masani, e aunoa ma le manaʻomia o le inisalini gaosiga mo le gaosiga. Fructose e sili ona aoga. O le tele lava, o le meli e mulimuli ane suavaia ma e tele lona malosi.

E le gata i lea, o soʻo se meli e aofia ai le suauu (e le sili atu ma le 10%), faʻapea foi maltose, dextrins ma isi sugars. Ae o la latou numera e laiti. E naʻo le meli le maualalo, aua o le gaosia o ni pi e fafagaina faapitoa i le siva, e mafai ona aofia ai le tele o suka.

Meli poo suka - o le fea e sili atu ona maloloina?

O fomaʻi ma tagata fai meaʻai e talanoa e uiga i aoga o faʻamaʻaloga masani, o se oloa amber ua faʻamaonia mo le togafitiga o le tele o faʻamaʻi, ua faʻaaogaina e avea o se soʻo faʻafouina ma e le faʻamalosia le ola pe a maeʻa se gasegase tuga, ma e faʻaaogaina i togafitiga.

I itu uma lava, o se paluga o manu e mafai ona tuʻuina atu ai le teteʻe i se "mea oona" paʻepaʻe. Sei o tatou tilotilo i le mea autu e mafua ai ona aoga le suitulaga o suka i le meli.

Meli mo togafitiga o malulu

E pei ona maitauina i luga, o suʻesuʻega faasaienisi ua faamaonia moni lava o le meli masani o loo faaalia ai le aoga mo le togafitiga o malulu (e avea o se auala e aveesea ai le tale), faapea foi ma siama o siama antibacterial ma faamaloloina. E tusa ai ma nei faʻamaumauga, o le sili sili ona aoga mo le togafitiga o iniseti mimiti respiratory infections na maua mai le meli mai le faʻailoga (3).

I le taimi lava e tasi, o tagata saienitisi latou te vaʻavaʻaia latou te le o fai mai uma lava o le meli o loʻo i ai mea tutusa. Faatasi ai ma isi mea, e taua le manatuaina o le meli masani lava o loʻo i ai pea le pollen, lea e mafai ona avea o se mea e gasegase malosi mo se aofaiga tele o tagata - e taua tele le manatuaina lenei mea pe a taumafai e togafiti le malulu i tamaiti ma le meli.

E faapefea ona iloa le meli moni?

O le isi, matou te manatua o le aoga mulimuli o le meli e faʻalagolago lava i le oloa maoti. E fautuaina pe faʻatau mai le meli mai tagata tumaoti e masani ai oe, poʻo le meli e lalagaina i oloa gaosia. Ole tau mai le meli mai le supermarket aupito lata ane e ono avea ma se gaioiga gaosia mai gaʻo ma meaʻai.

I le fale, o le auala pito sili ona faigofie e iloa ai le moni o le meli mai le meli e le faʻafefeteina, o le tuʻuina lea i totonu o se pusaaisa - i le vevela pe a ma le 10 tikeri Celsius, o le meli moni e amata ona paʻu. Afai e le o matauina lenei mea, o le meli na faia i lalo o le vevela o le vevela pe o se mea gaogao atoatoa.

E ui i le mea moni o soʻo se meli e tusa ma le 80-85% o le suka, i le meli o le natura ei ai sina vaega o mea e maua i le antibacterial ma le puipuia o meatotino. Ae ui i lea, muamua lava, o nei mea e leiloloa pe a vevela ma gaosia le meli, ma le lona lua, latou te le mafai ona fofoina le malulu, ae na o le mafai lava ona faʻamalolo se faʻamau tiga.

Meli - o se mea taumafa

Meli e tele atu calorie nai lo le sosolo. I le tasi sipuni sipuni o meaai masani, e oʻo atu i le 64 kalori o loʻo i ai, aʻo iai i le aofaʻi o sugar granulated e na o le 46 kalori.

Ae ui i lea, o le oloa o le paluga e sili atu ona suamalie nai lo lona "vaeluaina". Mo lenei mafuaʻaga, e le mafai ona 'ai tele, e le pei o le suka suamalie, lea e mafai ona faʻaumatia toetoe lava leai se gataʻaga. O se taunuuga, pe a faʻaaogaina se peʻa, o le aofaiga o calorie e faʻaaogaina o le a sili atu ona maualalo ifo nai lo le suka.

I le taimi lava e tasi, o le meli, e faʻaaoga nai lo le suka, e maua ai i le tino se tele o meaʻai, elemene ma vailaʻau, e ese mai i lona "uso" matagofie, lea e leai se tele o elemene taua.

Taua! O le taua o se tafaoga masani e lauiloa i faiga a Ayurvedic, o le oloa ua faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi e tele, aemaise lava le gaogao, leai se tamaititi ma le tumau o le malosi.

Le puipuia o faʻamaʻi, faʻamalosia le puipuia o le tino, le leo ma le malosi, ua lava lea e oʻo atu i le 4 punetini o le amber nectar i le aso. E tasi le sipuni e lava mo tamaiti. E sili ona lelei le faʻaaogaina o se paluga o meaʻai, faʻamaepe i le mafanafana (lē vevela!) Tea poʻo le susu.

O mea faʻamalolo o le meli

E le o aofia i le suāpala se mea taua e tasi ma le meaʻai poʻo le microelement, o le mea lea e taʻua o le "paʻu" lea e mafai ona tuʻuina atu i le tino na o kalori ae le aumaia ai se faʻamanuiaga.

E ui o le oloa o le paluga ua tumu i mea aoga ma taua. O loʻo i ai le tele o amino acids, minerals, enzymes, o se fualaʻau maumaututu. Mo lenei mafuaaga, o le amber nectar e sili ona aoga lona aafiaga i le tino, o loʻo i ai mana sili ona faʻamalolo:

  • faʻamaʻi manuʻa
  • toʻa
  • anti-inflammatory
  • toe faʻaleleia
  • immunostimulatory.

O otaota masani e faʻaaogaina i le togafitiga o le tele o faʻamaʻi ma maua ai se faʻamalologa i luga o mamanu uma ma okeni. E leitioa a iloa i totonu o Tibet le vailaau aupito sili ona leva o le "elixir o le ola e faavavau ma le talavou", o le faavae lea o le meli. O le masani ma le agavaʻa (e le sili atu i le 100 g i le aso) o le taumafa o faʻamaʻaloga masani e mafai ona faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, puipuia faʻamaʻi, ma faʻalavelave ai le gaosiga masani o le matua.

Low GI (glycemic index) o le meli

O le GI o se faailo autu o le taumafaina o meaai e aafia ai le maualuga o le suka o lou tino. Ma o le maualuga o le faasinomaga o le meaai, o le sili atu lea o le uta i luga o le pancreas, o le sili atu foi lea o le gaosiga o le inisalini. O le hormone e faia ni galuega taua se lua - e maualalo ai le kulūkose ma fesoasoani e faʻagesegese le faagasologa o le liuaina o gaʻo i le suka.

O le maualuga maualuga o le faasologa o mea taumafa o le tasi o mafuaʻaga autu o le maʻisuka, o le mamafa tele (e oʻo i le oona), faʻamaʻi fatu, toto toto, system endocrine. O le maualuga o le GI, o le sili atu lea o le mamafa o le uta i luga o le pancreas ma le tino atoa.

O le meli e maualalo lona taua o faʻamaumauga ole 50-55 iunite. E ui o le suka GI e sili atu le maualuga - 60-70.

Ona o le maualalo o le faʻasologa o igoa, o le meli o se oloa saogalemu, e le afaina ai le maʻisuka. E le gata i lea, e masani lava ona fautuaina le gaosiga o le paluga mo le faʻaaogaina i lenei maʻi, talu ai e faʻaitiitia ai faʻafitauli, puipuia ai faʻafitauli, ma mafai ai e oe ona pulea le maʻi. Faatasi ai ma le fesoasoani mai o le amber dessert, e mafai ona e taulau manuia i manua o le maʻisuka, lea, e le pei o manua masani, faʻamalolo lemu ma e faigofie i le suppuration.

O le mea moni, o le aso sili ona lelei i aso taitasi o le faʻaaogaina o oloa mo le maʻisuka e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o meaʻai masani e sili atu lona maualuga nai lo le sugar granulated i lona aoga ma meaʻai. O le mea lea, o le tali i le fesili "e mafai ona suia le suka i le meli" o le a lelei. O le faia o sea sui, o le ae faʻaleleia lau soifua maloloina, maua se ata ma e mafai ona e fiafia i le natura masani o le manogi manogi ma le vailaʻau.

O se faʻasesega e mafai ona naʻo le tulaga o allergies, o le le faʻaaloalo i le oloa o le paluga poʻo le teena o lona tofo. I se tulaga faapea, e ui i le aoga uma o le amber nectar, o le a lafoaia.

Faʻaalia o le meli maualalo: faʻaalia le suka i totonu

Afai e te filifili e fefaʻatauaʻi le suka gaosia mo le amber nectar, e tatau ona e iloa le auala e filifili ai le maualuga ma le 100% le meli faanatura. E taua le iloa pe faʻapefea ona iloa se oloa e le lelei, pe faʻapefea ona fuafua le suka ma isi faʻaopoopoga o mea gaosi oloa i le meli. I lenei tulaga, o le ae aloese mai taunuuga le lelei o le faatauina o se "suamalie", lea o le a le gata ina mafai ona suitulaga i le suka, ae mafai foi ona afaina ai lou soifua maloloina.

Ae paga lea, o le faaopoopoina o le suauu i le meli e le masani. O se tagata gaosi oloa e faʻaaogaina le suka e faʻalautele ai le tele o oloa ma faʻailoa ai se meaola o le pipi masani, totoina i le suka suka. Faʻamatalaga o se "pepelo" o le a le faigata pe afai e te faʻaaogaina nisi togafiti:

  • E tatau ona faʻataʻititi se meaʻai laʻitiiti i le va o tamatamailima. Afai, o le afaina o le amber nectar, e te lagona e le lelei le lapisi, o le tutusa e matua faigata lava, faʻaaliga faʻaaliga - o se mea aupito maualalo, mea taugata. O otaota faalenatura natura e faigofie lava ona solo, faigofie ona "liusua" i le va o tamatamailima ma oʻo ai lava i totonu o le paʻu.
  • Faaaoga se sipuni. E tatau ona faatofuina i totonu o se atigipusa ei ai se oloa amber, ona toso malie mai lea. O le mea masani o le pia masani e faigofie ona tafe mai le sipuni, ma fai ai ni "manoa" amber viscous ma viscous, ma avea ai le "moli" o le "moli" i luga.
  • Fuafua le suka ma le lauti. Ina ia siaki, matou te manaʻomia se vaiinu vaivai lea e te manaʻomia e faatofu ai se tasi pe lua teaspoons o le amber nectar, faʻaosooso. O se oloa masani e aunoa ma ni mea le mama o le a faʻaumatia i totonu o se vai e aunoa ma se faʻasologa.

O le meli o se mea lelei ma taua tele, o le mea autu o le natura. O le iloaina o ona lelei i luga o le suka, ma le iloa pe faapefea ona iloa se mea e maualalo ai le tausiga o le beekeeping, e mafai ona e filifilia le meli masani ma avea o se "malo" masani i lau laulau.

O elemene taua ma minerale

A o suʻesuʻeina e saienitisi le mea na maua e le meli, na latou iloa ai o lona tuufaatasiga o minerale e talitutusa lava ma le toto. E sili atu i le 40 elemene elemene, o le tele o ia mea e manaʻomia mo le masaniga o le tino, o loʻo aofia ai i lenei oloa. Latou te faʻatonutonuina le gaoioiga o le faʻalavelave o le tino, faiga faʻasolosolo, e aofia ai i le faʻaaogaina o meaʻai. I le tele o auala, o meaola ia e fuafua ai mea aoga o le meli. E ui lava i le pasene e le tele naua - mai le 0.5 i le 3.5%. O le tele o minerale e maua i ituaiga o le meli.

O mea nei e aofia ai le meli:

  • o le tele o mea uma o le potassium, lea e taua tele mo le galuega a le loto ma maso, e aofia ai i faiga faʻavaomalo,
  • i le nofoaga lona lua i fuaitau o fulufulu e talafeagai mo le fausiaina o le ponaivi ma mea o le tino,
  • o loʻo i ai foi le tele o le calcium i le meli, e aunoa ma le i ai o le puʻu, ponaivi ma nifo o se tagata o le a maumau ai lo latou malosi,
  • chlorine e aafia i faiga faʻapitoa,
  • efuefu faamama le tino o toxins,
  • magnesium e taua mo le faʻatinoga o le cardiovascular system ma le fausiaina o maso muscle,
  • uʻamea e aofia i le felauaiga o le okesene i le tino atoa.

E le gata i lea, o le kopa, iodine, cobalt, manganese, kasikoni, lithium, zinc, auro, molybdenum, bismuth ma le tele o isi minerale o loo i ai i lenei oloa.

O le tele o lenei mea faʻamalolo ma vitamini. Latou te o mai iina mai le fugalaau fuga ma le pollen. E ui o le mea moni o la latou anotusi e laiti, e taua tele mo latou taua. Vitamini e aʻafia i faiga faʻasolosolo, faʻateleina le puipuiga, faʻagesegese le matua, ma faʻavave le faʻafouina o mea. O le mea sili lava, o le meli e aofia ai vitamini B, faʻapea foʻi ma le acid ascorbic. O la latou numera e fesuisuiaʻi e fuafua i le eseesega. Ma o vitamini E ma A e le oi ai i ituaiga eseese.

Puipuia ma Amino Acids

I le gaosiga o le meli, o le a faʻateleina ai e le pi ona fatuga faʻatasi ma le eletise. E ui i le maualalo o mea (itiiti ifo i le 1%), e taua tele mo le ola o le tino. O penefiti i lenei vailaau o togafitiga, o fualaau aina ia, mai i laau, ma manu - mai le tino o pi.

E le gata i lea, o le meli o le faʻateleina lea o le tele o amino. Latou te tuʻuina atu i lenei oloa se mea manogi manaia ma faʻamalolo. Faatasi ai ma amino acids o loʻo aofia ai i le meli, o le sili ona lauiloa ma aoga o:

  • lysine
  • phenylalanine
  • glutamic acid
  • Alanine
  • tyrosine
  • tryptophan,
  • methionine.

Enzymes ma Acids

O le maualuga o le meli masani e faalagolago i le tele o enzymes. O vaega ia o le palatini e aofia i le faʻaaogāina o meaʻai ma faʻamalosia faiga faʻapitoa. E le gata i lea, o le enzymes o le meli e faʻavaveina ai ona matua. Latou te saofagā i suiga i le lanu, manino ma le maualuga, o le mea pe a vevela, e faʻapogisaina le oloa, faʻapogisa ma sugars. O enzymes autu o le meli o le lipase, catalase, amylase, faʻalavelave. Latou te talepeina le sucrose, faʻaleleia le faʻaaogaina o minerale.

O le meli o loʻo i ai se gaioiga faʻamaʻi ona o le i ai o meaola faʻasaina ma le inorganic acid. O le tele o mea uma e aofia ai le susu, lemoni ma le apu. O loʻo i ai foi ni mea malie, faʻasolosolo, olegia ma isi vailaʻau. E i ai nisi oi latou i se oloa lelei, o lea latou te aumaia ai na o le manuia. Ae pe a vevela, faʻapea foʻi ma le meli faʻamalosi, o le aofaʻi o le acetic acid e faʻateleina.

Isi mea

O mea faʻamalolo o le meli o loʻo faʻamatalaina foi e ala i le iai o mea faʻapitoa, lea i ni vaega laiti o le faʻamalolo mo le tino. O nei palaloids, nicotine, quinine, caffeine, morphine. E mafai ona latou faʻaitiitia le tiga, faʻafilemuina le faʻaogaina o le tino, faʻatonutonu le gaioiga o le toto toto. I le faʻaopoopoga, o lenei oloa e maua ai suauu taua, tannins, oloa faʻalauiloa. O loʻo maua foi i totonu o vailaau faʻasaimitiva, lea i le tele o mea e mafai ona tetee atu i siama o le anthrax, o le vysentery poʻo le brucellosis.

O le meli o loʻo i ai ni mea faʻapitoa faʻasolosolo e faʻalautele ai le leo o le tino ma faʻavaveina ai le faʻafouina o le tino. O loʻo aofia ai foʻi mea manogi ma vali e maua ai le lanu ma le manogi o lenei nectar.

Paʻu paepae

O le mea e aofia ai, e toaitiiti tagata e mafaufau e uiga i le faʻatauina o se oloa e le masani ai. E masani lava, o le meli ei ai se lanu samasama, ae o le aʻa mai nisi laau toto e toetoe lava a manino. Ma a maeʻa, e liua paepae. O ia ituaiga o meli e mafai ona maua mai i nectars o le acacia, pulupulu suamalie, uila, linden, rasipi. O le mea lanu eleelea e sili ona taua ma aoga. E mafai foi ona e faia le paʻu papae masani e ala i le faʻafefiloi i le lali o le tupu.

Ae o le sili ona taʻutaʻua, aemaise lava i fafo atu, o loʻo saunia faʻasili le paʻepaʻe paʻepaʻe. O le a le mea o loʻo i ai i lenei oloa? O le tele lava o taimi, o le mea lea o le candia le meli na sasaina i totonu o se mea faʻaleleia. Afai e te sasaina mo le tusa ma le 30 minute, o le a maua ai se lanu paʻepaʻe ma se lanu malie. O lona tuufaatasiga e tumau pea lava, e na o suiga lanu ona o le faʻamaoaigaina i le okesene.

Ae e tele ituaiga o meli paʻepaʻe e le oi ai i le tuufaatasiga o na meaʻai e masani ona lauiloa le meli masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le nectar na faia e ni pi na fafagaina siva suka.

Lauga lanumeamata

O le a le mea e aofia ai? A uma, o lenei lanu e masani lava ona le masani ai mo le meli. E mafai ona masani. O sea ituaiga oloa e maua pe a le maua mai e pi ia pollen mai fugalaau, ae o se paʻu - mea suamalie suamalie. E lanu le laumei i le lanu. O lona tuufaatasiga e toetoe lava a ese mai le masani. Ae o loʻo i ai le tele o minerale, o lea e sili atu ona aoga. E le gata i lea, o le meli e mafai ona liua lau lanu meamata pe a uma ona fefiloi ma propolis I lenei tulaga, o lona antibacterial, o faʻamaʻi faʻamalolo ma le faʻamalosia o meatotino ua faʻaleleia.

Tuua Lau Faamatalaga