Meaʻai mo le ituaiga 1 Tomaʻi suka

O le taumafataga o le faavae lea e faavae ai togafitiga faafomaʻi o le olaga atoa. maʻisuka maʻi (maʻisuka). O mataupu autu o le togafitiga o mea taumafa o le faatapulaʻaina pe aveese faʻamaʻi gaʻo faigofie mai le meaʻai ma tuʻuina atu i le tagata maʻi se numera physiological ole protein, gaʻo, mea inu gaʻo, vitamini, minerale e faatumauina le mamafa o le tino.

O le sini o le togafitiga o meaʻai, o le maua lea o taui maualuga mo le gaʻo ma isi ituaiga o metabolism, faʻaitiitia ai uiga taua o le hyperglycemia, faʻaitiitia le lamatiaga o le hypoglycemia, ma taofia ai le atinaʻe o micro-ma macroangiopathies.

Pusa 6. Taiala mo le totogiina o le gaʻofale gaʻo i le ituaiga 1 o le maʻisuka (DM-1)

* Hemoglobin glycosylated - o le afa hemoglobin, o lona aofaiga e faalagolago i le maualuga o le kulukose o le toto i le taimi o le toto toto toto. O mea o loʻo i ai e maua ai se manatu i le maualuga o le kulukose mo vaiaso muamua 6-8.

Laulau 7. Taiala mo le totogiina o le gaʻofale gaʻo i le maʻisuka ituaiga 2(SD-2)

Laulau 8. Taʻiala puleaina o le lipid metabolism i le maʻisuka

Laulau 9. Taʻiala o le Toto toto

Faʻafeiloaʻi i togafitiga o meaʻai i tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese lava. Faʻatasi ai ma le DM-2, o auala autu e faʻasaʻo ai le hyperglycemia o le faʻamautuina o le mamafa o le tino faatasi ai ma le fesoasoani o taumafa maualalo-kalori ma le faʻatupulaia o le gaioiga faaletino. Faʻatasi ai ma le DM-1, o se taumafataga o se faʻamalosi malosi e fesootaʻi ma le le mafai ona faʻatautaia lelei le puleaina o le inisalini e tusa ai ma le fesoasoani o le faʻateleina o togafitiga insulin, o se auala e 'ai ma se ituaiga olaga e fesoasoani e faatumauina ai se taui lelei mo le maʻisuka.

O le faafitauli ogaoga i lenei tulaga o le aoaoina lea o le tagata maʻi e fetuunai le fualaau o le inisalini e tusa ai ma meaʻai na te aveina. I se isi faaupuga, o le tagata gasegase e faʻaaogaina lona inisalini, ma ia pulea lelei le filifilia o lona fua.

I le taumafataga mo ituaiga uma o le maʻisuka, o loʻo i ai aiaiga lautele e masani ona fesootaʻi ma le puipuia o taimi faigata, e aofia ai:

  • le tofiaina o se meaʻai faaletino e mafai ai ona e tuʻuina atu i le tagata maʻi le aofaiga talafeagai o protein, gaʻo, gaʻo, ma vitamini,
  • ausia ma tausia le mamafa o le tino,
  • paleni lelei mea taumafa ona o le fua faatatau o le gataifale o protein, gaʻo ma gaʻo i le meaʻai (protein - 15-20%, gaʻo-gaʻo - 55-60%, gaʻo - 20-25%, i tagata lautele o le gaʻo e 15%),
  • faʻateleina le faʻaaogaina o fiva gaʻo tele, fiber (e oo i le 40 g i le aso),
  • taumafa vaega
  • masima masima,
  • faʻatapulaaina o taumafa ava malosi.

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka o loʻo i ai se tino masani o le tino e tatau ona maua ni meaai e tutusa lona malosi ma o latou malosi. O lenei taumafataga ua taua o le maualalo-kalori. O le faʻaititia o le taumafataga ole soifua maloloina e manaʻomia mo tagata mamaʻi e sili atu le mamafa, aemaise lava mo tagata mamaʻi ile maʻisuka ituaiga 2. I nisi tulaga, ma le mamafa o le mamafa o le tino (aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 1), o le meaai hypercaloric ua faʻaalia.

I maʻi e maua i le maʻisuka, o le auala sili ona fetaui lelei o le tufatufaina o kalori i aso taʻitasi e faʻaaogaina i mea taua e tolu (breakfast, lunch, dinner) ma isi meaʻai e tolu. O lenei mea e faapitoa lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaaoga ai togafitiga o inisalini masani (2 injections o le inisalini o le umi faaumiumi e faʻatasi ma lua injections o le inisalini puupuu). O lenei mea ua faʻamaonia e le manaʻoga e ausia le gaioiga faʻatasi o le inisalini ma meaʻai i le taimi, ma, o le mea lea, ia aloese mai le tele o fesuiaiga i le glycemia i le aso.

I le faʻaaogaina o le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga, o le faʻaofiina o le inisalini pupuu i luma o le taumafataga, e mafai ona faʻaititia le fualaau o le inisalini e faʻateleina, lea e faʻaitiitia ai le aofaʻi o taumafa (e oʻo i le 4-5 taimi i le aso), ma pe a manaʻomia (mo le faʻalogoina) taimi e 'ai ma inuina le inisalini, faʻamalosia le saʻolotoga o amioga a le tagata maʻi. I lenei auala, ua faʻamautuina le glycemia o le meli-nutritional ma ua faʻaitiitia le tulaga lamatia o le hypoglycemia.

O le tufatufaina atu o kalori i tagata mamai i le maʻisuka i le gasologa o le aso e pei ona taua i lalo:

  • Breakfast - 25% o calories i aso taʻitasi.
  • Lua le taeao - 10-15% o calories i aso uma.
  • Taʻaloga - 25-30% o calories i aso taʻitasi.
  • Snack - 5-10% o calories i aso taʻitasi.
  • Taumafa - 25-15% o calories i aso taitasi.
  • Le taumafataga lona lua - 5-10% o calories i aso taitasi.

E pei ona uma ona maitauina, o le tulafono masani o togafitiga o le soifua maloloina o le maʻisuka o le le faʻatagaina poʻo le faʻatagaina o le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau faigofie faigofie (aemaise lava le suauu ma le glucose). O le lelei e tatau ona tuʻuina atu i suauu masini eletise vaivai, lea e aloese mai le faʻavave vave ma le faʻateleina o le glycemia. Faatasi ai ma le faʻaaogaina atoa o mea e gaosi ai masini gaʻo mai le taumafataga, e mafai ona faʻaaoga ai suka (e faʻaleleia ai le gafatia o meaai), lea e vaevaeina i ni vaega se lua.

Muamua e aofia ai mea suamalie faalenatura pe maualuga-kalori: fructose, xylitol, sorbitol. O le aoga o le malosi o nei mea taʻitasi e tusa ma le 4 kcal i le 1g. E le fautuaina e ave ia sili atu nai lo le 30-40 g i le aso. O le vaega lona lua e aofia ai mea suamalie, e le maualuga-kalori ma e le afaina ai le maualuga o le glycemia. O nei acelsulfam, cyclamate, 1-aspartate. Cyclamate e tatau ona faʻamapulaʻa i le tulaga o le faalēaogāina o le tino, ma le atselsulfam - i le tulaga o le toilalo o le fatu. I fua masani, o mea suamalie e le afaina. O le gaosiga ma le faʻaogaina o le saccharin ua faʻatapulaaina nei.

O le manaomia mo tagata gasegase o mea taumafa e sili atu i le 40 g i le aso. E maua i fualaau faisua, fualaau aina, fualaau ma pulu (Ripiga 9.1). O lo latou aafiaga o le hypoglycemous o loʻo faʻamatalaina i le saoasaoa o le fuaina o meaʻai e ala i le inumaga ma le faaitiitia o le fua o le absorption o le kulukose i le gastrointestinal tract. E le gata i lea, o le fiva o mea taumafa e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o gaʻo gaʻo ma le cholesterol, ma talu ai ona o le toe faʻamautuina o le talo, latou te faʻatupulaia ai le fua faatatau o la latou faitalia.

Pe a faatonuina se taumafataga, e tatau i se tasi ona amanaia le manaomia o vitamini i aso taitasi, lea e matua faateleina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O tagata maʻi e faʻaalia ai le inu, mea teuteu, faʻafefeteina o sipuni o le rose, blueberries, currants black curves ma le uʻu mumu mauga, vine, lemoni, faʻapea foʻi ma le faʻaaoga lelei o isi fualaau 'aina mata ma fualaau faisua.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga 1

O meaai ma CD-1 e aofia ai le faʻatusatusaina o le aofaiga areto falaoa (XE), lea e talafeagai e fuafua ai le fua o le insulin o loʻo faʻatinoina aʻo leʻi 'aʻai. 1 XE e tutusa ma le 10 g o carbohydrates ma le 2 g o mea e faapaleni ai meaola. Mo le faʻamamaina o le 1 le falaoa e manaʻomia ai le 1-2 iunite. inisalini (faʻalagolago i lagona o tagata taitoatasi), ma 10 g uma o gaʻo pe a faʻatuputeleina le maualuga o le glycemia e tusa ma le 1.7 mmol / L.

O le faateleina o le kulukose o le toto pe a uma ona faia ni meaai eseese ua mafua ai le manaomia o la latou eseesega e tusa ai ma le mea ua taua glycemic index (GI). Pe a faʻaaogaina mea eseese, e aofia ai le aofaiga tutusa o meaʻai gaʻo, o le mea mulimuli e paʻu i lalo ile iniseti i vaega faigofie i vitio eseese, ma o suiga o le postprandial glycemia e ese foi. GI o loʻo faʻamatalaina se suiga i le maualuga o le glycemia pe a uma ona faʻaaogaina se oloa faapitoa ma faʻamaonia moni ai le aʻafiaga maualuga o se tasi poʻo se isi vaega.

Laulau 9.2. Glycemic Index (GI) (Berger M., Joegens V., 1990)

O le malamalama i le taua o lenei faailoilo mo vaega eseese o mea taumafa o gaʻo-tino e matua taua lava, aua e tatau ona aloese mai meaai (GI) maualuga (Table 9.2). O le mea lea, o le manaomia mo le inisalini pe a uma ona 'ai e faalagolago lea i le glycemic index, lea e fesoʻotaʻi atu ai, e le gata i le ituaiga ma le aofaʻi o meaʻai, ae faʻapea foʻi ma le gaosiga o mea taumafa, faapea foʻi ma ona mea fila. Ina ia totogi le maʻisuka, ua lava lava le fuafuaina o le XE e na o le vaega o le carbohydrate. I lenei tulaga, na o mea ua taʻua o le carbohydrate-o lo o aofia ai (Ripiga 9.3).

Laulau 9.3. Carbohydrate-e aofia ai (leai) oloa e le amanaiaina pe a fuafuaina le XE

O le aʻafiaga o nisi o vailaʻau gaʻo-o loʻo i ai ni oloa i luga o le glycemia (glucose-faʻaitiitia le aafiaga o le kulukose e avea ma 100%) o loʻo tuʻuina atu i lalo:

  • 90-100% - suauu malt, pateta paluga, meli, fuga saito, "araisa" araisa, coca - ma pepsicol,
  • 70-90% - falaoa paʻepaʻe ma le paʻepaʻe, falalaʻau, kuki kesi, araisa, sima, falaoamata o le saito, keke, pati vavalaʻau, pia,
  • 50-70% - oatmeal, bananas, sana, kuka pateta, suka, falaoa, fua o fua suamalie e aunoa ma le suka,
  • 30-50% - susu, kefir, yogurt, fualaau aina, pasta, legumes, ice cream,
  • itiiti ifo i le 30% - fructose, lentils, soya, pi, nati.

O le faitioga sili mo le le lava o le tui o le inisalini e faatatau i mea taumafa e lelei le glycemia pe a uma ona 'ai. Mo le faia o lenei mea, ua lava lea e na o le fuaina o le carbohydrate i meaʻai e tusa ai ma le ata vaaia XE e aunoa ma le mamafa. O ia ituaiga o "faʻaleaʻiteleina" meaai ma se taumafa masani e mafai ona maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oe ua uma ona aʻoga ma o loʻo i ai auala e pulea ai oe lava. Afai e mafai e le tagata gasegase ona tausisia se tulaga e masani ai, e oʻo lava i le faʻaaogaina o le suauu e mafai, ae le silia le 50 g i le aso.

O le mea lea, o mataupu faavae o se meaʻai faʻaonaponei ma le tele o meaai saoloto i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 o mea nei:

  • o meaʻai paleni eukaloric, e tele meaʻai i gaʻo ma gaosi laau, e mafai ona faatumauina le mamafa o le tino e lata i masani,
  • se fua faʻatatau o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e aafia ai le maualuga o le suka toto, e tusa ai ma le faiga o meaʻai falaoa,
  • fesuiaiga o fualaau oona e aofia ai le GI, faapea foi ma le tufatufa atu o mea e maua mai i luga o le ituaiga o inisalini togafitiga,
  • faʻatapulaʻa gaʻo mo naʻo gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oe mamafa tele e faʻaititia ai le faʻaogaina o caloric i aso taitasi o meaai.

Mulimuli ane, o mataupu faavae o meaʻai mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le mamafa masani e aofia i le numera ma le taimi o le aveina o oloa gaʻo, o loʻo faʻapupula manino ai le kulukose o le toto, togafitiga o le inisalini.

Faʻasoifua maloloina mo le maʻisuka ituaiga 2

SD-2 e masani ona faʻaalia mai le tala o le oona, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le insulin ma le hyperinsulinemia. O le mea lea, o le mea muamua ma le autu i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le togafitiga e leai ni fualaau faʻatau e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino. Tulaga e Manaomia tino numera numera(BMI) - itiiti ifo i le 25 kg / m2, o fuainumera mai le 25 i le 27 kg / m2 e manatu e talia. I le tele o tagata gasegase, o le ausia o sea BMI e le o se mea moni, ae o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino e oo lava i le 4-5 kilokalama e masani ona faʻaleleia ai faʻamatalaga o le carbohydrate ma le lipid metabolism. Afai o le tagata maʻi o loʻo i le vaega o le mamafa o le mamafa o le tino, ona tatau loa lea ona faʻamutaina lona faʻaopoopoga e tatau ona avea o se taunuuga faamalieina.

I le faʻaopoopoga i le faʻaitiitia o le kalori o meaʻai, e tatau ona ave faʻataʻitaʻiga i le taimi e tasi e faʻaititia ai tupe faʻaalu, o le maualuga lea o le gaioiga, lea e ono faʻaitiitia ai le hyperinsulinemia ma faʻaleleia ai le glucose o le ate, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le kulūkose e ala ile lipine lautele. O le tele o le faʻamalositino i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e fuafua i le matua, muamua le gaioiga faaletino ma le tulaga lautele o le maʻi.

O ia ituaiga o gasegase e fautuaina i aso taitasi, toniga, faia o gaioiga talafeagai lelei, ia amanaʻia le tulaga o le cardiovascular system, level toto maualuga (BP) ma le faapalepale ia i latou. Ua iloa o gaoioiga faʻaletino e faʻaitiitia ai le maualuga o le glycemia i le amataga o le toto o le kulukose i totonu o le toto e le silia le 14 mmol / l i le amataga o le faamalositino. O le tofiaina o le gaioiga faaletino e manaʻomia ai le mataʻituina ma le faʻaeteete o le glycemia muamua, i le taimi ma a maeʻa faamalositino, ma i gasegase e maua i maʻi cardiovascular, puleaina o le toto, pulus, ECG.

O gaioiga tino sili ona fiafia i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loo savavali, aau, tietie, tietie uila, sisi. Mo tagata matutua, 30-45 minute o savali i aso uma e lava. I le leai o se suʻesuʻega auiliili ma togafitiga faafomaʻi i aʻoga faaletino, e tatau i se tasi ona faʻatapulaaina ia lava ile "fale" masani o le maualalo ma le malosi, mo se faʻataʻitaʻiga, fautuaina le savali i le tagata maʻi i se saoasaoa lemu, ma amata mai i le 10-15 minute. faʻatasi ai ma se faʻagasolo maliega o le umi, o le alu malie i le faasitepu (amata mai le fogafale muamua), mafai ona auai i aso uma i meaaoga.

O le mea lea, o le togafitiga o fualaau o le maʻisuka ituaiga 2 o sini nei:

  • taui mo le metabolism gaʻo,
  • faaitiitia le mamafa,
  • faasaʻo o dyslipidemia,
  • faaititia le lamatiaga o le tuai o faafitauli,
  • tuʻuina atu o meaʻai talafeagai, vitamini ma minerale.

Fautuaga nei mo le soifua maloloina o le SD-2 e faʻavae i tulafono nei:

  • faaitiitia le kalori
  • meaʻai paleni
  • aveeseina o le mono-ma le le malie mai le meaai,
  • faatapulaaina o le faaaogaina o gaʻo,
  • faʻaitiitia le faʻaaogaina o le cholesterol (itiiti ifo i le 300 mg i le aso),
  • 'ai mea taumafa maualuga i fila,
  • faaitiitia le taumafa ava malosi (itiiti ifo i le 30 g i le aso).

I tagata gasegase o le maʻisuka-2, e mafai ona faʻaaogaina le taumafataga e pei o le monotherapy, faʻatasi ai ma vailaʻau faʻasaina o le suka ma le faʻatasi ma togafitiga o le inisalini.

Taiala o Meaʻai mo Meaʻai mo le ituaiga 1 Maʻisuka

O le mataupu autu o mea taumafa mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻamaoaigaina o lau lisi autu faatasi ai ma mea taumafa ei ai ni vailaʻau 'oloʻo maua ai le faʻamaufaʻailoga maualalo. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e taʻavale i le laasaga lenei:


Ae e te leʻi 'ai, e tatau ona e faʻatatauina le aofaʻi o masini carbohydrate i totonu, e faʻaaogaina ai se tino faapitoa o iunite falaoa, e tusa ai ma le faʻatulagaina o le taʻiala lenei:

1 chl. iunite = 12 g o le suka poo le 1 chl. iunite = 25 g falaoa.

Fomaʻi faʻatagaina gasegase e le sili atu i le 2.5 falaoa falaoa i aso taitasi.

E mafai ona e suʻe pe faʻapefea ona saʻo le faitauina o areto falaoa e ala ile matamata i se vitio faapitoa:

E taua tele le mafai ona faitauina ni iunite falaoa, talu ai o lona moni tonu lea e afaina ai le fua o mulimuli mai o le inisalini ua tui ina ia "tape" ai le suka toto. Ma le isi, e le gata o le tui o aso taitasi o le inisalini, ae o le fualaau ole insulin (puupuu) lea e mafua ile maʻi ae leʻi 'ai) e faalagolago i nei faailoilo.

O a meaai e mafai ona maua mo le maʻisuka

O meaai nei e faatagaina i le maʻisuka meaai:

  • falaoa rye
  • supa i luga o se sua o le fualaau aina po o luga o se susu e faia i ituaiga o iʻa ma meaʻai e maualalo le gaʻo,
  • vela
  • lafumanu
  • moa moa
  • fualaau mata mai le lisi faatagaina,
  • fuamoa (e le sili atu ma le lua ni fasipepa i le aso),
  • pi
  • paluga atoa (i le taimi lava lea e tatau ai ona faʻaitiitia le aofaʻi o falaoa o loʻo 'aina i aso taitasi),
  • susu ma le kefir,
  • kusi falaoa (mai le 50 i le 200 kalama i le aso),
  • vaivai kofe
  • lauti
  • suamalie fou e sosoʻo mai apples or orange,
  • pata ma fuālaʻau manogi (faʻaaogaina naʻo le kuka).

Mo tagata mamaʻi o loʻo mamafa, e fautuaina e le au fai meaʻai e aofia ai kāpeti (fou ma piʻo), meaʻai, peʻa lanumeamata, ma kukama ma tamato ia latou meaʻai. O nei oloa e fesoasoani e faamalieina ai lagona o le fiaai mo se taimi umi.


Ina ia puipuia le galuega o le ate, lea e osofaia i taimi uma ma le siama ua faamatalaina, e tatau ona faalagolago i luga o oloa e pei o le siʻi, soya, oatmeal.

O a meaai e faasaina mo le maʻisuka?

O loʻo i ai le tele o oloa e maua mai i le maʻisuka ituaiga 1 e matua faʻasaina:

  • sukalati (i se mea e le masani ai, ua faatagaina le koko sukalati, pe a faamaonia e le fomaʻi),
  • soo se suamalie ma lole,
  • falaoamata falaoamata
  • ulaula meaʻai
  • mea manogi, meaai manogi ma lelei
  • agaga
  • suauu
  • faʻi, tilo, melo,
  • aso ma vine,
  • kuka pateta, kāloti, beets, zucini,
  • araisa ma semolina
  • suka
  • piko
  • aisa kulimi
  • siamu
  • oloa gaosi susu ma se pasene maualuga o mea oona.

I nisi tulaga, o nisi o oloa faʻasaina o loʻo faatagaina i luga o le lisi, pe a faʻamaonia e le fomaʻi.

Faasologa o Aso Gafua

  • Muamua taumafataga: 0.1-0.2 kilokalama o le falaoamata penisina, 50 kalama o le kulimi malo, se fasi keke falaoa ma le lauti e aunoa ma le suka poo le kofe kofe (e mafai ona e faaopoopo i ai le kulimi maualalo).
  • Le taumafataga lona lua: 0.1-0.2 kilokalama o le letusi mai soʻo se fualaau faʻatagaina, 0.2 kilokalama o le borsch i luga o le suamalie o le gaʻo, lua tilatila, ma le 0.2 kilokalama o le kāpeti gaʻo, o se fasi keke falaoa.
  • Taumafa pe a uma le aoauli: 100 kalama o le siʻosiʻaiga poo 3 cheesecakes, 100 kalama o le fualaau suamalie (e aunoa ma le faaopoopo o le suka).
  • Taumafa: 130 kalama o salati fualaau aina ma le 0.1 kilokalama o meaʻai mama ua kuka. O le afa itula ao le i momoe, e mafai ona e inu i se ipu tioata e sili ona maualalo.

Aso Lua Aso

  • Muamua taumafataga: O le omeletiti e lua, 60 kalama o vela kuka, o se fasi keke falaoa ma le tasi tamato, e faia mai mea inu lauti e aunoa ma le suka poo le kofe kofe.
  • Taʻaloga: 170 kalama o salati mai soʻo se fuālaʻau faʻatagaina, 100 kalama o le susu (tao tunu poʻo le kuka), 100 kalama o le uila (e aunoa ma le faaopoopoina o le suka).
  • Taumafa pe a uma le aoauli: Tasi fualaau aina ma se ipu malulu o le gaʻo.
  • Taumafa: 230 kalama o kapeti gaosi, 100 kalama o iʻa kuka.

Lisi Aso Lulu

  • Breakfast: 200 kalama o aano o manu fasi le kapeti (e aunoa ma le faaopoopoina o araisa), se fasi keke falaoa atoa ma le lauti e leai se suka.
  • Le taumafataga lona lua: 100 kalama o salati mai soʻo se fualaau faisua, 100 kalama o le spaghetti mai le falaoamata atoatoa, 100 kalama o aano o kuka poo iʻa, afa afa o le suasusu fou mai le apu (ma le suamalie).
  • Taumafa pe a uma le aoauli: tea ma fualaau suamalie ma le tasi moli.
  • Taumafa: 270 kalama o le sisi cheese cheese.

Aso Tofi

  • Muamua taumafataga: 200 kalama o le oatmeal ma fasi 'aina fou mai le lisi faatagaina, 70 kalama o le susu ma le lauti e aunoa ma le suka.
  • Taʻaloga: 170 kalama o le piko, 100 kalama o le broccoli, o se fasi keke falaoa, 100 kalama o aano o manu fasi.
  • Taumafa pe a uma le aoauli: lauti e aunoa ma le suka ma le 15 kalama o kuki e leʻi faʻamaonia (kuki).
  • Taumafa: 170 kalama o moa po o iʻa, 200 kalama o puni lanumeamata, lauti e aunoa ma le suka.

Aso Faraile

  • Muamua taumafataga: 100 kalama o paʻu paʻuvale, 0.2 kilokalama o lefirfir ma le apu e tasi po o apricots mago.
  • Le taumafataga lona lua: 200 kalama o salati mai soʻo se fualaau faisua, 0.1 kilokalama o pateta tao, 0.2 kilokalama o le compote e aunoa ma le suka.
  • Taumafa i luma o le 'aiga o le afiafi 100 kalama o le paukini tao tao, 200 kalama o mea inu suamalie e leʻi faʻasalaina.
  • Taumafa: 100 kalama o cutel cutam, 0.2 kilokalama o le salati mai soo se fualaau faisua.

Aso Toonai meaai

  • Muamua taumafataga: 30 kalama o loli suamalie, tasi fuamoa ma le lauti e aunoa ma le suka.
  • Taʻaloga: 0.1-0.2 kilokalama o kāpeti fufulu (e aunoa ma le faaopoopoina o araisa), 0.2 kilokalama o borscht i luga o le gaʻo susu, se fasi keke falaoa.
  • Taumafa pe a uma le aoauli: 2 pulu ma le 150 kalama o le kefir le maualalo.
  • Taumafa: 0.1 kilokalama o le tao tao po o le moa tunu, 100 kalama o popo fou, 170 kalama o eggplanta vao.

Aso Sa

  • Muamua taumafataga: 200 kalama o le fala o le keke ua kuka i le vai, moa moa, tii e aunoa ma le suka poo le kofe kofe.
  • Taʻaloga: 200 kalama o soupeti soupisi po o sua o fualaau faisua, lua tilati moa, 0.1 kilokalama o pi mamago i le saumati mama ma se fasi keke falaoa.
  • Taumafa pe a uma le aoauli: 100 kalama o laumei fou ma le aofaiga tutusa o le siʻisi o le siʻisiʻi kulimi.
  • Taumafa: 170 kalama o le kefir le maualalo ma le 20 kalama o kuki e le i sosolo (bisisi), tasi apu.

O lenei meaʻai mo le 7 aso e mafai ai ona faʻaaogaina ituaiga o meaʻai, o le pulupulu o le pulupulu o le a sili ona aoga. E mafai ona onā ile togalaau ma meaʻai i soo se taimi, o le mea autu e le o le faʻafefiloi o soʻo se mea e maua mai i le suka poo le meli.

Talu ai o lenei lisi ole maʻisuka i vaiaso taʻitasi e aofia ai taumafataga manaia ma tausamiga, e leai se mea e manaʻomia mo se isi taeao o le taeao. Ae, afai i le va o le aoauli ma le aoauli o se lagona e le mafai ona faʻavevelaina o le fiaai, e le tatau ona e mafatia - e mafai ona e gafatia e fai se meaʻai ma le saladisi fuamalie e tasi pe 'ai le yogurt masani ma le fua e tasi.

Afai e te fiafia i isi metotia o le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 (seʻi vagana ai meaai), matou te fautuaina oe ia faamasani oe lava i isi metotia.

Numera numera 9 mo maʻi maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka

Numera numera 9 - o le meaʻai sili ona lauiloa mo le maʻisuka. O le tulafono faavae o le faʻaitiitia o le masima i se mea maualalo, faʻapea foi le kukaina o ipu fuālaʻau, tao tao poʻo kuka. E tatau ona e teena le taina ma le seleseleina, ae talu ai e le o faʻamaoni le taumafa i lenei meaʻai, i se tulaga e le masani ai, e mafai ona e faʻamalolo.


O le lisi o fuainumera o lenei taumafataga mo le aso e tasi e foliga faapenei:

  • Breakfast. Tea e aunoa ma le gaosia o suka, cheese cheese ma le maualalo o pasene o mea gaʻo ma le susu lava.
  • O le taeao lona lua. Barley porridge ma aano o manu.
  • Taʻaloga Borsch, lea e tatau ona aofia ai kapisi fou (kuka i totonu o le sua o fualaau fualaau suamalie), fualaʻau suamalie, se fasi meaʻai aano po o le soya.
  • Se meaai i le aoauli. Tasi le aisa po o le tasi moli.
  • Taumafa Kuki po o le tao tao (tao e aunoa ma le paʻu) i le suauu suamalie, salati kapisi fou e faʻaaogaina i le suauʻu olive.

Nai lo le suka i le taumafataga Nu.9, e mafai ona e faʻaaoga le fructose, sucrose ma isi mea suamalie.

E mafai ona e faʻafetaui au mea taumafa e faʻaaoga ai lisi o na oloa o loʻo faatagaina i le lisi o le ituaiga 1 maʻisuka faʻalagolago ile inisalini.

Vaega o se taumafataga mo tamaiti

Afai ua maua le maʻisuka i se tamaititi, o nisi tagata atamamai e fautuaina le sui i se paleni o meaʻai gaʻo, pe a fai e avea ma le 60% le aofaʻi o meaʻai. Ae, o taunuuga o sea ituaiga o meaai o se oso faifai pea i le suka o le toto mai le maualuga tele i le maualalo, lea e afaina ai le soifua manuia o tamaiti. O lea la, e sili atu mo tamaiti ona mulimuli i le taumafataga tutusa Nu.9, lea e faʻaititia ai le tele o meaʻai gaʻo.

Ina ia faia se meaʻai a se tamaititi, e mafai ona e faʻaaogaina mea nei:

  • Laʻau o fualaʻau - kukama, tamato, kapisi, kālati fou.
  • Pusa o vine ma fualaau - pi, fusi, cherry, fugalaau, apu.
  • Meaʻai manu - vela vevela, moa.
  • Fusiose ma sorbitol sweets.

E matua faʻasaina lava ona tuʻuina atu e se tamaititi suka sukalati, siamu, falaoa faʻatoʻaga e faia i falaoamata paʻepaʻe.


Aʻo le i alu se tamaititi ile taumafataga maualalo, o lona uiga e taua le tausia o faʻaaliga nei:

  • Ina ia mafai ona puipuia le hypoglycemia, lea e tatau ai ona teuina pea le lole po o kuki ia faʻaagaga.
  • I le taimi o le fesuiaiga i se maʻisuka taumafa, e manaʻomia e le tamaititi ona fua tele le kulukose o le toto - aʻo le i ai, 60 minute talu ona 'ai, aʻo lei alu i le moega. O lona uiga, e foliga mai e manaʻomia e le tamaititi le suʻi suka pe tusa ma le fitu taimi i le aso, e mafai ai ona e filifili le faʻamaʻi saʻo ole inisalini ma faaitiitia i latou e faalagolago i faʻamau.
  • A amata ona 'ai le tamaitiiti e tusa ai ma le taumafa o le taumafataga Nu.9, e tatau ona puipuia o ia mai le atuatuvale, malosi malosi faaletino, aua o lenei mea e mafai ona faaosofia ai le tele o le malosi o le malosi i totonu ia te ia, lea o le a ia taofi ai i le gaʻo. A oʻo ina masani le taumafa, e mafai ona e amata taʻaloga taʻavale.

Faitau atili e uiga i foliga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti - faitau i inei.

E faapefea ona fafaga se pepe o loʻo maua i le maʻisuka?

E fautuaina e faʻapea, o pepe, o latou mea taumafa e faalagolago atoa i lo latou tina, ia tausia le fafagaina o le fafagaina i le umi e mafai ai. O le suavaia ma se siama o le maʻisuka ituaiga 1 o le a mafai ai ona maua ni meaʻai paleni lelei ma paleni i le umi e mafai ai.

Afai o nisi mafuaaga e le mafai ai le lactation, ona tatau ai lea mo lau fanau ona e faʻatau ni mea faʻapitoa e faʻaititia ai le kulukose. E taua tele le matauina o vaitaimi tutusa i le va o taumafataga.

E mafai ona faʻalauiloaina mea taumafa mo le gasegase e oʻo i le tasi le tausaga e tusa ai ma lenei metotia: Muamua, o le pepe e fafagaina i fualaau aina mama ma sua, ae o pata, lea e tele ai mea inu, ua faʻafeiloaia i le meaʻai a le pepe i le taimi mulimuli.

Vitio: E faʻapefea ona 'ai ma le maʻisuka ituaiga 1?

O le maʻisuka e le o se faʻasalaga, ae o se ala e ola ai, fai mai fomai. "Tame" lou maʻisuka - mafai! E naʻo le tatau ona mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto, tui i inisua ma filifili meaai saʻo e faavae i luga o latou faʻamaufaʻailoga faʻapitoa:

Afai e te fia iloa atili e uiga i le maʻisuka ituaiga 1, ona fesoasoani lea o lenei tusiga ia te oe.

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, ae e le afaina, e taua le mulimuli i tulafono o togafitiga, faʻapea foi ma le 'ai lelei. O lenei mea o le a fesoasoani i le tagata maʻi e le gata ina lagona le mataalia ma tumu i le malosi, ae puipuia ai foi faafitauli.

Meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e le o mauaina le inisalini

O le mataupu autu o le faʻasaʻoina o meaʻai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le mamafa ma le gaʻo - faʻaitiitia le kalori o meaʻai i aso uma e fatu ai se paleni ole malosi, i le averesi, ile 500-1000 kcal i le aso. I le taimi lava e tasi, i tamaitai, o le aoga o caloric o aso taitasi e le tatau ona itiiti ifo i le 1200 kcal, ma i alii - e itiiti ifo i le 1500 kcal. E fautuaina le faia o se faʻaitiitia maliega o le kalori o meaʻai, lea e aloese ai le faʻaitiitia o le soifua maloloina ma faʻaititia le tomai e galue ai. E tatau ona maitauina o le matelaina e faʻasaina mo tagata uma e maua i le maʻisuka.

O le fuaina o le faʻatapulaʻaina o kalori o loʻo faʻatino i ni auala se lua. Faʻaaogaina muamua, o fua masani o calories i aso taitasi e faʻaaogaina, e fuafua mai le 500 kcal i le aso. O le tau aoga o le a fautuaina i le taimi muamua o le paʻu o le mamafa. A maeʻa le 1 masina, pe afai e le lava a latou gaioiga, e mafai ona faaitiitia calories e tusa lava pe leʻi oʻo i le tau faʻatatau. O se suiga fesuisuiai i le masani ai o le 'ai o le tagata maʻi e faʻatupulaʻia ai le tausisia o taiala o taumafa.

O le auala lona lua o le faʻatulagaina o le taumafa o caloric i aso taitasi e faavae i luga ole WHO fautuaina ma e sili atu ona aloaia. Muamua, o le fua faatatau masani o le metabolism o le basal ua fuafua e mafaufau i le itupa, tausaga ma le mamafa o le tino o le maʻi.

Tamaitai:
18-30 tausaga = 0.0621 x.m.t./in kg + 2.0357,
31-60 tausaga = 0.0342 xm.m.t2. / Kg + 3.5377,
silia le 60 tausaga = 0.0377 xm.t.t. + 2.7545.

Alii:
18-30 tausaga = 0.0630 xm.t. + 2,8957,
31-60 tausaga = 0.04884 xm.t. + 3.66534,
matua nai lo le 60 tausaga = 0.0491 xm.t.t. + 2.4587.

O le taunuuga e faʻateleina i le 240 e liliu mai megajoules i kilokalo. Ona fuafua lea o le aofaʻiga o tupe faʻaalu i aso taitasi. Mo lenei mea, o le fua faatatau o le metabolism basal e faateleina i le 1.1 (mo tagata e maualalo le tulaga o le tino), e 1.3 - mo tagata ei ai le tulaga lelei o gaoioiga faaletino pe i le 1.5 - mo tagata e maualuga le gaioiga faaletino. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le oona tele, e masani ona faʻaaogaina le aofaʻiga o le 1.1. Ma le isi, ina ia fatuina se paleni ole malosi mai le tau na maua i le sitepu muamua, ia toesea le 500-600 kcal.

O ia ituaiga meaai e mafai ona faʻaaogaina mo se taimi umi e aunoa ma le faʻaitiitia o le soifua maloloina ma le soifua maloloina lautele. A maeʻa ona oʻo atu i le mamafa o le tino, o le mea e maua ai le kalori e toeititi lava faʻaititia, ma mafaufau i le i ai o se mamafa o le tino. Faʻataunuʻuina o le calorric acid e manaʻomia ai taumafaiga tuʻufaʻatasia a le fomaʻi ma le onosaʻi, aʻoaʻoina le tagata maʻi i le tausisia o se tusi talaʻai, galue ma le laulau o kalori o meaʻai eseese.

Afai o le tagata maʻi e le mafai pe le manaʻo e pulea le aoga o caloric i aso taʻitasi, ona faʻamaonia lea o le faʻamaoniaina o meaʻai, vaevaeina o oloa uma i ni vaega se tolu: lelei, le faʻaituau ma le lelei.

O meaai maualalo-kalori o loʻo i ai vailaʻau faʻamalolo e le mafai ona faʻaaogaina (fiva filo) e manatu lelei e lelei. O nei mea e aofia ai fualaau faisua, otaota, puʻupuʻu, vai oona, kofe, lauti, mea inu suamalie ma suamalie.

O mea e maua ai le maualuga o meaʻai gaʻo (ghee ma le pata, margarine, pailani, sauga ma le gravy, iʻa gaʻo, aano o manufasi, moa, ulaula masini, kulimi kulimi, kulimi, kirimigi suamalie, sisi gaʻo ma faisua, pusa, kuka, ua faʻavasegaina e le lelei sausa ma sausage, paluga, ice cream, sukalati, nati, fatu, ava). E tatau ona tuʻuina atu i le gaʻo masusu (ona o le aʻafiaga o atherogenic) o loʻo i ai i totonu o le suauʻu fualaʻau.

O le taumafa o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona i ai pea se aafiaga lelei i le lipid metabolism. O mataupu faavae o se mea e maua ai le lipid-lowering, e tusa ai ma fautuaga a le European Society mo Atherosclerosis, o loʻo tuʻuina atu i le Table 9.4. O oloa o loʻo i ai pama gaʻo mama i la latou mamanu (suka, meaʻai gaosiga, sugary, fualaau mama, pia, meli) e manatu e le lelei i le maʻisuka ituaiga 2. Nai lo lena, ua fautuaina e faʻaaoga le meaʻai suamalie e leai se meaʻai.

Laulau 9.4. O mataupu faavae autu o se mea e maualalo le lipid (fautuaga a le European Society for Atherosclerosis)

Neutral o oloa ia e aofia ai gaʻo gaʻo (maso). O lo latou faʻaaoga e fautuaina ina ia faaitiitia e ala i le afa mai le masani. O fua uma o maso e aofia ai pateta ma cereal. E tatau ona tuʻuina atu i ai mea e sili ona maualuga ile fiber (oloa mai falaoamata atoa, cereal). O le vaega e le faaituau e aofia ai foi fualaau, suamalie, oloa e aofia ai puluvao ma sina vaega o gaʻo po o mea gaʻo (gaʻo maualalo, iʻa, moa, sisi e itiiti ifo ma le 30% gaʻo, legumes, cereals, soya).

O le mea lea, o le vaega autu o fautuaga faʻaonapōnei i togafitiga o meaʻai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le oona tele, o le faʻamapulaʻaina o calories i aso taʻitasi, ona o le faʻaitiitia o le gaosiga o le gaʻo (e sili atu ma le 20-25% o le aofaʻiga o le malosi).

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le mamafa o le tino ma le le mauaina o le inisalini, e le manaʻomia ai le taumafa o le hypocaloric, ae o le tulaga agavaa o le taumafataga e tatau ona tutusa ma luga.

O a mea e gaosia?

I le togafitiga o togafitiga, e tatau ona le gata ina iloa tulafono.

E tatau ona e faʻasoa lelei le lisi, ma mo le mea lenei e tatau ona e taulai atu i le lisi o faʻamaʻi ma faʻasaina le maʻisuka o le ituaiga 1 o oloa.

Faatasi ai ma oloa ua faatagaina o mea ia e aoga i le soifua maloloina o le tagata maʻi ma saofagā i tulaga lelei.

E aofia ai:

  • falaoa uliuli (rye),
  • fualaau fai sua
  • soupuni i luga o se fala o loʻo faia i aano po o iʻa,
  • okroshka
  • suauu i luga o le susu,
  • palu falala
  • taliga
  • vela
  • moa (susu),
  • lafumanu
  • kefir
  • susu
  • pasta mai le falaoamata atoa (pe a faʻaaoga, e tatau ona faʻaitiitia le aofaiga o falaoa),
  • apu opu
  • gaʻo gaʻo e leai sona gaʻo (e le silia le 200 g),
  • kusi falaoamata e taofi ai ipu (e pei o sisiva),
  • fuamoa (maualuga 2 pcs),
  • moli moli
  • lauti
  • kapisi (e le gata i le fou ma le vela),
  • broccoli
  • tamato
  • meaʻai
  • kukama
  • vaivai kofe
  • pata ma fualaʻau manogi (faaaoga i le faagasologa o le kuka),
  • fuamoa fualaʻau
  • cereals (oat, buckwheat, pele bela),
  • rice (raw)
  • meaʻai e maualalo le gaʻo (pipi, kuka, uila),
  • susu-gaʻo susu (sei vagana ai meaola mama),
  • sami iʻa (kuka poʻo tao tao),
  • iʻaʻai (e tatau ona iai le iʻa i lana lava sua),
  • polo omela,
  • paka
  • eggplant
  • zucchini
  • squash,
  • toli
  • fofo
  • compotes (free free),
  • fualaau suamalie ma fua,
  • sweets ma kuki mo le maʻisuka,
  • siʻosiʻomaga i mea laiti.

O oloa o loʻo i luga, e tatau ona faia se lisi o aso uma ina ia fesuisuiai meaai ma tuʻuina atu le tino ma mea e tatau ai.

Faʻalagolago i le tulaga ma uiga o le tagata maʻi, o lenei lisi e mafai ona faaopoopo pe faʻapuupuu. O le mea lea, e tatau ona e suʻe uma auiliiliga mai le fomaʻi e taitaia le togafitiga.

Faitau atili e uiga i meaʻai mo le maʻisuka i le vitio:

O a oloa e faasaina?

O meaai faasaina o le vaega sili lea ona taua o le mamanu o lisi. Mai lea mea, e tatau ona e vavaeeseina lena meaai e mafai ona afaina ai le tagata maʻi.

E aofia ai:

  • sukalati
  • sipuni
  • suka
  • aisa kulimi
  • siamu
  • mea inu gaʻo,
  • meli
  • kuki
  • tao tao,
  • paluga mai falaoamata o meaʻai,
  • pateta
  • kāloti
  • lanu meamata
  • pi
  • fualaau matala
  • fualaau faisua,
  • fualaau mama (vine, aso),
  • vine
  • mango
  • faʻi.

E le gata i lea, ei ai tapulaa i luga o ia oloa:

  • masima
  • iʻa fagota
  • fuga saito
  • laisa paepae
  • nati (aemaise lava o pinati),
  • ulaula meaʻai
  • muesli
  • sau sau sauniuni faʻapisinisi.

O nisi taimi e mafai e se fomaʻi ona foia nisi o nei oloa pe a lelei le maʻi. Ae e masani lava ona faatagaina i ni vaega laiti. Afai e matauina le leaga o le tino pe a uma ona faʻaaogaina, o le oloa e matua faʻasaina.

Polokalame o le maʻisuka vaiaso

E ui lava i le i ai o faʻamalamalamaga manino, o nisi o tagata gasegase e le mafai ona saʻo lelei le lisi. O lenei mea e mafai ona fesoasoani i se tagata poto faapitoa, ae mafai ona e faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga o maua i luga ole Initaneti. E na o le tatau lava ona faʻatusatusa ipu ma oloa mai le lisi autu ua fuafuaina faatasi ai ma lisi o loʻo tuufaatasia e se fomaʻi.

O se tasi faʻataʻitaʻiga o se taumafa mo le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le laulau:

MonTueWedTFriSatLa
1 le taeaoPoʻu paʻepaʻe, kapisi fou i le sua o le tipolo, keke falala, lautiPaʻu falaoa i susu, kāloti kuka, falaoa falaoa, lautiLaʻau falala, fala falala, sina kisi falaoa, lautiOatmeal i le susu, falaoa, kālati ma le salati apu, susu susu susu, ipu inuPaʻu saito, pusa falaoamata, lauti, falaoaOmelet (2 fuamoa), falaoa, vela vela, tomato, lautiOatmeal, sisi susu, falaoa, kofe inu
Lua taeaoApple, faʻaauau pea vai vaiApple sorbet (1 pc.), TeaFualaʻauBerry compoteApple sorbetApple, vai oonaBerry compote
TaʻalogaLean borsch, moa ua tunu, tilati, falaoa (bran), compoteVailaʻau o le fualaʻau, salati, kuka kuka (saunia ma sina vaega o le suauʻu manogi), fala falala, vai inuFofisi fuālaʻau falaoa, moa kuka, kapisi ma salati apu, falaoa, lemonade faleLean borsch, kapeti sisi, meaʻai tunu, falaoa lanu, vai inuSusu pi, faʻasalaina kuka, suka vele (stewed),

fala falala, fala o le rose

Lena moa, salati fualaʻau, pamu elekene (e aunoa ma le araisa)Pickle, broccoli, laʻau gaʻo maualalo, lauti
Toa teaLisi kulimi, apu po o pi, piOrange, rosehip brothAppleOrange, rosehip brothFualaau o Fua, Vailaʻau MatagofieFualaʻauKuki e le faʻamaonia, lauti
TaumafaZucchini caviar, falaoa (rye), cutlets meat with cabbage, teaTasi le laisa po o le araisa, falaoa, meaʻai suamalie, lautiCabbage schnitzel, fualaau aina suamalie, meaʻai e gaosia i le fale (laano o le aano), lautiSchnitzel mai iʻa, falala falala, fualaau faisua (kuka), lemonade falePaluga ma le uka, salati fuamoa (kukama, tamato), tipi (uila)Laʻau fagota, fuʻu laʻau, falaoaFaʻaiʻu pi, Faʻatau Iʻa, Faʻatau
2nd taumafatagaKefirRyazhenkaInu kulimiMilikiKefirInu kulimiMiliki

E mafai ona fetuutuunai le lisi e tusa ai ma mea e fiafia i ai le tagata maʻi ma pe faapefea ona alualu i luma lana togafitiga.

Le taua o mea taumafa

O se soifua maloloina maloloina o le faavae lea o le lelei tele. E moni lenei mea mo tagata uma, e aunoa ma se faʻasesega. Ae ui i lea, i le tulaga o le maʻisuka, o meaʻai e le mafai ona aʻafia ai le soifua maloloina, ae lamatia ai foi le ola. O le mea moni o le faʻamaʻi pipisi, o le maʻisuka e le mafai ona gaosia le insulin. Ma a aunoa ma lea mea, e le mafai ona faʻamaeʻa le taumafa.

I le taimi nei, na o le pau lava le auala aoga e mafai ona lagolagoina ai galuega taua a le tino maʻi o le inisalini faifai pea. Ae ui i lea, o galuega a se tagata soifua maloloina faʻafuaseʻi ona faia i le pancreas, o le maʻisuka ua faʻamalosia e faʻaumatia.

O le aofaʻi o fualaau oona e faʻatonutonuina e tatau ona fuafua lelei, ona o le tele poʻo le le lava o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i taunuʻuga leaga. Ina ia aua le faia se mea sese i le tui, e tatau ona e aʻoaʻo pe faapefea ona e suʻesuʻe saʻo le tele ma le lelei o le meaʻai. O le mea lea, o le sauniuniga o se taumafataga faʻatasi ai ma fua faʻamuamua o le mea muamua lea i le lisi o togafitiga togafitiga.

Igoa glycemic ma insulin

Ina ia fuafua le vaega sili ona lelei o le insulin, e tatau ona e iloa le umi ma le umi o le maualuga o le kulukose toto. Ina ia mafai ai ona faʻatautaia le faʻatulagaga, o se faʻamatalaga e pei o le glycemic index na faʻalauiloaina. E aofia ai:

  • aofaiga o fiva
  • ituaiga vailaʻau oona,
  • gaʻo ma le protein,
  • metotia saunia sauniuniga.

E maua e se tagata le tele o le malosi mai i gaʻo. Peitai, e eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se tasi o sipuni suamalie o le meli ma i le 100 g o pi pi, e tutusa lava le aofaʻi o gaʻo. I le taimi lava e tasi, o meaʻai mai le meli o le a toetoe lava o le taimi lava lea e ulufale atu ai i le toto, ma o le a tele se taimi e teu ai pi. E faavae i luga o le iloiloga o le fua faatatau o le faʻateleina o oloa, ua tofia i latou i se faasino igoa.

E sili ona lelei le 'ai ma meaai maualalo (i le tulaga ogaoga, fuainumera) glycemic index, e pei ona i ai i lenei tulaga o le kulūkose e suia lelei ma lemu.

O le faʻatautaia pea o suʻesuʻega faafomaʻi ua faʻaalia ai se mea manaia - o oloa ia e le o iai ni vailaʻau oona e maua ai foi le inisalini. O le tagata suʻesuʻe Ausetalia J. Brand-Miller na ia ofoina atu se isi vaitaimi - o le insulin. O le tau e faʻamoemoe e faʻaalia ai le tali atu ile inisalini i le faʻaaogaina o se oloa faapitoa, lea e fesoasoani ai i le maʻisuka ia faʻatusatusa lelei le fua o le vailaʻau faʻamaina.

Professor Brand-Miller o se mea e lei mafaufauina o se mea na tupu i le va o faʻamatalaga glycemic ma inisalini o le tele o oloa gaosiga. O Yogurt na sili ona faateia - o lona faataapeapeina o lona uiga e 80 iunite (numera o le numera 35, aʻo indexing insulin) 115.

Lisi falaoa

O le tele o le maʻisuka e masani ona faʻaaogaina se mea e pei o se falaoa (poʻo le carbohydrate) pe a faʻapipiʻi se lisi. O le tau na atiina ae e saienitisi Siamani e fuafua ai le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

Tasi le iunite e aofia ai le 10 kalama o meaʻai gaʻo, lea e tutusa ma le 'aiina o se falaoa (20-25 g). O lea o le igoa o le faailoga.

E mafai ona e maua le numera saʻo o iunite falaoa i se oloa faapitoa mai laulau faapitoa. E ui o le tutoatasi tutoʻatasi e leai foi se faʻafitauli. O le tuufaatasiga e masani ona faʻaalia i luga o le afifi. E manaʻomia lou suʻega o le carbohydrate. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 100 g kuki, 76.0 g o vailaʻau. O le mea lea, o le faʻatusatusaga o loʻo i lalo:

(100 × 10) ÷ 76.0 = 13.2 g

I se isi faaupuga, 13.2 g = 1 le falaoa poʻo le 10 g o meaʻai gaʻo. O lona uiga, ina ia fuafua, e manaʻomia le 1000 vaevaeina i le aofaʻi o suauu oloʻo faʻaalia ile pusa. O le taunuuga o le a faʻaalia ai le tele o le oloa e tutusa ma le tasi falaoa e tasi.

O mataupu autu o meaai

O le faavae mo le togafitiga o le maʻisuka o se lisi autu e fatufatu. E tatau ona manatuaina o meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona tausisi i le tele o tulafono:

  • Faʻataʻitaʻi le aofaʻi o kalori e faʻavae i luga o lou malosi.
  • Taumamafa i taimi uma, vaevae meaʻai i ni vaega laiti.
  • Aloese mai le taumafaina o meaʻai gaʻo ma palatini i le taimi e tasi.
  • Meaʻai gaosiga e faʻatagaina i le taeao, mo meaʻai e le talafeagai.
  • Aua nei faʻafefiloi gaʻo masūsūina ma gaʻo gaʻo vave i totonu o le 'aiga e tasi.
  • Faʻaauau ona mataʻituina le fua o aso taʻitasi. Mo lenei mea, e sili ona lelei le faʻaaogaina o oloa ma se fuainumera maualalo maualalo.
  • E fautuaina le faia o le falaoamata o le taeao e tele lava le polotini.
  • Mo le 'aiga o le afiafi, o le mea sili ona lelei o le faʻaaogaina o gaʻo, gaʻo ma puluvaʻa e fautuaina ina ia faʻaitiitia le tele e mafai ai.
  • Faʻesea mea taumafa ma mea taumafa maualalo.

O le faafitauli autu mo le maʻisuka o maualuga maualuga ia suka. Ina ia faaitiitia, e tatau ona e usitaia nisi fautuaga:

  • Faatapulaaina pe lafoai sua, lemonade, ma isi mea inu suamalie. Tea ma le kofe e tatau ona faʻaumatia i se aofaiga maualalo o suauu suamalie, ma le sili e aunoa ma na mea.
  • A faʻatau mai oloa, fai se filifiliga e fiafia ai i ituaiga e le faʻasalaina. I le faʻamamaina o au lava meaai, e faigofie atu ona pulea le aofaʻi o suka.
  • Aoao ia maua se sui agavaa mo au mea e sili ona e fiafia i ai. Mo se faataitaiga, nai lo le susu sukalati, filifili le pogisa.

Faasaoina ma Faasaina oloa

O le faʻamaʻi e tuʻuina atu ai faʻasalaga taua i luga o meaʻai o le maʻisuka. Ae peitai, faatasi ai ma le auala tatau, e mafai ona faia se lisi fou ma manaia mai i oloa talafeagai. O le mea autu o le manatua lea o ipu e tuʻuina atu i ai, ma e sili atu ona faʻaeteete.

O fautuaga fautuaina e aofia ai:

  • Paʻu falaoa.
  • Meaʻai maualalo maualalo: lapisi o lapiti, moa paʻu, pusi, salu, vela, ma isi.
  • Laʻau moa, sili ona lelei i foliga o se omeletis.
  • Meaʻai gaosiga, e aofia ai le siʻosiʻomaga gaʻo ma le yogurt masani.
  • Sou i luga o le sua o le fualaʻau, o nisi taimi e mafai ona e faʻaopopo musika.
  • O Porridge na faia mai falala, sana, avo, suauu, karite, ma legumes.
  • Aʻau - naʻo le gataifale, ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo, e fautuaina e tao pe faʻamalauina.
  • Mai fualaau faisua: salati, kapisi, uka, eggelu, kukama, pepa suamalie, zucchini.
  • Berries: toetoe o ituaiga uma, sei vagana ai mea suamalie.

E tele mea e mafai ona faʻaumatia, ae faʻatasi ai ma ni tapulaʻa:

  • O meaola o le falaoamata na faia mai le falaoa po o le falaoamata paʻu e faatauina mai i matagaluega faapitoa o le maʻisuka.
  • Paʻu kulimi, falaoamata, pusa mai meaʻai susu (mo se faʻataʻitaʻiga, cheesecakes, paluga sisi).
  • Laʻau moli po o le aano o manu - e oʻo i le 2 taimi i le vaiaso.
  • Noodles, semolina, karite ua faʻatapulaʻaina ona o le maualuga o lo latou fiafia.
  • Fusi iʻa.
  • Uu yolks, fuamoa ua afifi - e le silia ma le 1-2, e le sili atu i le 1-2 taimi i le vaiaso.
  • Marinades, pickles, mea manogi - pe a mafai, faʻaitiitia.
  • Soa poʻo fua suamalie ma fuamalie - i le faʻaogaina, e oʻo atu i le 300 g i le aso.

Talu ai ona o uiga o le gaioiga o le tino o le maʻisuka, e manino lava o nisi oloa, pe a afaina, e mafua ai le matuia tele i le tulaga. O lea la faʻatapulaʻa faasaina:

  • Selu, meli, asikulimi ma isi suamalie.
  • Tamai Mamoe ma le gaʻo gaʻo.
  • Vailaʻau o aano o manu, e pei foi o le uʻu, sooga, meaʻai ulaula.
  • Fafaga ma soʻo se mea e gaosi ai keke.
  • Fua suamalie ma vine: persimmons, vine, bananas, ma isi.
  • Alu i soo se ituaiga.

Sweeteners

Nai lo le suka, o le maʻisuka e faʻamalosia e faʻaaoga mea e fai ai le falaoa, falala, ma meaʻai. O le lautele e talitonu o la latou faʻaaoga e matua saogalemu lava. Ae ui i lea, e le saʻo lenei. Muamua, o meatotino o le suamalie e faʻalagolago i lona ituaiga. O mea suamalie e:

  • Faanatura - aofia ai mea masani.
  • Faʻafiafia - faʻavaeina mai i vailaau faʻasolosi.

Faanatura

O mea faʻale-natura e aofia ai le aofaiga tutusa o kalori e pei o le suka. I le taimi lava e tasi e itiiti ifo ia te ia i le suamalie. O le mea lea, e tatau ona faʻateleina le faʻaopoopoga, ma faʻaititia ai le tele o le kalori o le ipu.

O le tuusaunoaga o le stevia. O lenei mea suamalie o se faaolataga moni mo le maʻisuka. O se tulaga masani lava, ae le o le maualuga-kalori ma le soifua maloloina. E maua i ituaiga eseese, lea e mafai ai ona e filifilia le filifiliga sili ona talafeagai.

E uiga i foliga, e taua le matauina o le i ai o se tuatusi mulimuli ma sina mea tiga. E ui lava e masani ona masani lelei se ituaiga o meaʻai e le masani ai, ma e masani foi ona maua ai masani masani o nisi pikaiti.

Faʻafiafia

O meaʻai suamalie, faia i luga o pulumu, e faʻapipiʻi ai le tino i le vave taumafa o mea inu. Ae peitai, e leai ni calories, o lona uiga, e le o maua meaai. O sea togafiti e faʻaalia vave. O le gaʻo faasolitulafono e faʻaalia i le leai o se vaega o le carbohydrate faamoemoeina e ala i se lagona malosi o le fiaai.

O le tele o sui gaosia o loʻo i ai le tele o faʻamaʻiloga ma taunuuga le lelei. O le mea lea, e manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻaaoga poʻo le lafoaia o latou mea e fiafia i ai le natura.

Fualaau aoga

O se mea e mafaufau lelei mo le maʻisuka ituaiga 1 e mautinoa ai le mautu o se setete o le soifua maloloina. Ae ui i lea, o tapulaa faifai pea e mafai ona taofia mai ai le tagata maʻi mai le fiafia ma le manatu lelei, e le afaina ai le paleni o le mafaufau. O le mea lea, o nisi taimi e tatau ona e tausia oe lava ia. E mafai ona e filifilia le fua saʻo i lou tofo.

  • Delicious buckwheat dish. O le cereal aupito sili ona aoga mo le maʻisuka o le faʻailoga. Mai lea mea e le gata e mafai ona e kuka ai le falaoʻo masani, ae ia faia foi ni meaʻai faigofie ma le manaia. Fuga 300 g aano o manu felelei i totonu o se vavao ma se malulu i luga o le vevela vevela. Faaopopo sina masima ma mea manogi, ufiufi. Seese, fuga le siʻi, faʻaopopo i le aano. 10-15 minute e fufulu ai le ipu tioata i le pata. Liligi le cereal i se ipu masani. Liligi 2 ipu vai. A uma le kuka, faʻaitiitia le vevela. Simmer mo le 20-25 minute.
  • Capelin caviar meaʻai. E saunia le ipu i ni nai minute. I le taimi lava e tasi, e foliga tele ma e le solia ai mataupu faavae o taumafa. E le o faʻataʻitaʻiina ni tagata taʻavale poʻo ni tartlets e faʻapipiʻi i le caviar. Ina ia teuteuina ia tartlets, e mafai ona e faʻaaogaina olive, salu, soʻo se greens.
  • Marmalade. Mo le kukaina, e te manaʻomia lauti tipi, gelatin ma se mea suamalie. Liligi le gelatin i le vai. Aʻo oso, fai lauti. Faʻaopopo le suamalie. Faʻaopopo faʻamaʻi suamalie i se atigipusa ma gelatin. Fufulu le vai seia oʻo ina solo le fatulala gelatinous. Faʻasaga i totonu o se sieve, alu e faʻaliliu. A maeʻa ni nai itula, ua saunia le ipu. O le kalori mea o le meaʻai e faalagolago ile suamalie na faʻaaogaina.

I le taimi nei, o le togafitiga lelei mo le maʻisuka e le oi ai. O vailaau faafomai e le tumau pea. O loʻo faʻaauauina pea suʻesuʻega i lenei vaega. E i ai nisi o taunuuga. Ae ui i lea, o le puleaina o le insulin ma meaʻai talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 1 o loo na o le pau lea o le togafitiga mo le maʻi.

O mea e tatau ona e mafaufau iai i le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2

Afai e le tausisia e le tagata maʻi le lisi meaai, o le a leai se lagona o le sela i le inisalini, o lona uiga o le a latou le aʻafia lelei le suka, lea e oʻo atu ai i maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ina ia aloese mai fua maualuga, e tatau ona e mulimuli i nei tulafono:

  1. O le tele o le carbohydrate e tatau ona tupu i le taeao.
  2. O taumafataga taitasi e tatau ona tutusa i le KBLU.
  3. Teʻena meaai e maua ai le suka, tuʻuina atu le mea e sili atu i yoghurts ma nati.
  4. Ole aofaiga ole suamalie e tatau ona mataituina e se fomaʻi.
  5. Inu tasi ma le afa lita o le vai i aso uma.
  6. Aua e te soona fai.
  7. Manatua e uiga i le malepelepe.
  8. O le faʻaaogaina o le ava malosi ma le suka i soʻo se aofaiga i se mea e seasea tupu, e matautia mo le maʻisuka.

Faʻamaonia oloa i soʻo se aofaiga:

  • O ituaiga uma o kāpeti (fululaʻau, broccoli, sprouts, pine), asparagus, zuciniini, eggplantal, spinach, mushrooms, cucumbers, salad, avocado, aniani, pepa, tamato, ma isi.
  • Lemon, avoka, siaki.
  • Peanut Butter, Olive.
  • Laʻu o le ate o le Cod (iʻa).
  • O iʻa laiti, iʻa.
  • Fuamoa (e le silia ma le tolu vaega i le aso).
  • Meaʻai laititi-gaʻo, faʻasalaga.

Lisi o oloa faʻatagaina i tapulaa faʻatapulaʻa mo le ituaiga 2:

  • 40 kalama o le vevewheat malogo e oo i le 2 taimi i le vaiaso (sasaa vai vevela i le po),
  • seleni, kāloti, kuki, uila, pateta suamalie, lentils, pi (e le silia le 30 kalama i le vaiaso),
  • suauu lili.

Le lisi o oloa faʻasaina mo le ituaiga 2:

  • Suga i soo se tasi o ona faʻaaliga.
  • Fafaga o soo se ituaiga.
  • Meaʻai gaʻo (meaʻai gaʻo, sauga, pailani).
  • Mea e faʻaaogaina Semi-maeʻa.
  • Suʻa gaʻo.
  • Aloese mai fualaau suamalie lelei uma (apricot mago, mati, ma isi) ma fua (persimmons, bananas, ma isi)

Taiala o Mea Taumafa mo le ituaiga 1 Matemaʻi

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e tuʻuina atu pe a taofia e le pancreas le gaosia o le inisalini. O le mataupu faavae autu o mea taumafa mo tagata gasegase o le ituaiga muamua o le faʻaaogaina o meaʻai ma le maualalo o faʻamaumauga.

O oloa e mafai ona faʻaumatia e le ituaiga 1:

  • Paluga atoa, paluga o le keke ma pusa paʻu.
  • Soup
  • Meaʻai maualalalo ma moa (e leai se paʻu).
  • Laʻau gaʻo maualalo.
  • Fualaau faisua.
  • Berries ma fua.
  • Buckwheat ma le oatmeal.
  • Laʻu gaʻo susu gaʻo.

Mea faʻasaina mo le maʻisuka ituaiga 1:

  • O oloa uma e aofia ai le suka.
  • Meat Fats
  • Semolina, pasta, araisa.
  • Mea taumafa ulaula, pipi ma sami.
  • Meaʻai fagota.
  • Fafaga ma tao tao.
  • Mea gaʻo susu gaʻo.
  • Fua e maualuga i le suka masani (faʻi, vine, persimmons, ma isi) ma fualaau mamago.
  • Carbonated ma ava malosi.

Gesational diabetes

O le maʻisuka ituaiga e mafai ona tupu i se fafine maʻitaga. O le tele o taimi e faalagolago i genetics. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le maʻisuka i le tina ma le tamaitiiti, e tatau ona mulimulitaʻi le taumafa lelei.

Taiala o mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga:

  1. Faʻaititia le faʻaaogaina o le gaʻo ma le faʻamaʻaʻaʻese faʻamalosi tino.
  2. Faatapula pasta ma le pateta.
  3. Meaʻai gaʻo, meaʻai gaosi ma saisi e faʻasaina.
  4. O le auala e sauniuni ai oloa e tatau ona filifilia e fesoasoani i togafitiga faʻamalolo, taʻavale ma tao.
  5. Taumafa uma 3 itula.
  6. Inu le tele o vai i aso uma.

E toʻatele tagata e manatu o le meaʻai o le maʻisuka e le o se eseesega ma le manaia, ae i luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina le tele o fualaau manaia mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

Taumafa mo maʻi ma le maʻisuka ituaiga 2

I tagata gasegase e iai le mamafa o le tino e maua ai le inisalini, o le mataupu faavae o le togafitiga o meaʻai e le ese mai le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1. E aofia ai le taumafa o le isocaloric, o le fuaina o meaʻai e maualuga le suka i le toto e tusa ai ma le XE, suia le fua o le "meaai" inisalini e fuafua i le aofaʻiga o le XE ma e leai se manaʻoga e faʻaititia le aofaʻiga o le gaʻo.

Afai o togafitiga o le inisalini e faia i tagata gasegase ma le mamafa ma le gaʻo, ona faia lea o le togafitiga o mea taumafa i le amanaʻiaina o mataupu faavae o loo faaaogaina i le CD-1, ma le amanaʻiaina o mataupu faavae o loo talanoaina i luga, o le tuufaatasia lea o le iunite o falaoa ma le kalori e fua i le gaʻo.

1. O mea taumafa e tatau ona fai fuafua lelei

O mataupu faavae o meaʻai lelei e faʻamatala auʻiliʻili i le tusiga "Rational Nutrition". Afai e te le manino pe o le a le mea, e tatau ona e suesueina lena mea. O le le faʻaaogaina o meaʻai lelei, e le tatau ona e mafaufau i se taui lelei mo le maʻisuka.
O le tufatufa atu o meaʻai taua i le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 1 e aunoa ma le oona e tatau ona faapenei.

Fig. 1

Tuuina atu o ia o palatini o le mea autu o le fale o le tino, o lenei "mea" (i le ituaiga o aano o manufasi, iʻa, moa, cheese cheese) e tatau ona faia i aso taitasi.

Matou te paʻi atu i le salalau o manatu sese e faapea o le faʻasaina o gaʻo i le maʻisuka ituaiga 1 e manatu e faʻaleleia ai le taui.

O se suʻesuʻega o le aafiaga o le gaosi caloric i luga o le inisalini manaoga ua faʻaalia ai o le paʻu tele i le kalori o le aʻafia ona o le faʻaitiitia o le gaʻo o mea e leʻoina e le afaina ai le inisalini ma, o le mea lea, taui faʻamaʻi.

Fig. 2 Le manaʻomia mo le inisalini i meaʻai ma le 40%
ma le 5% gaʻo (Dunn & Carrol, 1988)

O nei faʻamaumauga o loʻo taʻu mai ai e le saʻo le manatu e uiga i le faʻaleleia o le suka i meaʻai.

2. Iloiloga masani o le aofaʻi o meaʻai gaʻololo e tusa ai ma le faiga o falaoa

O le mafai ona faʻamalamalamaina oloa e maua i le carbohydrate e fuafua i luga o le glycemic index ma tufatufa atu i totonu o ni lisiti e faalagolago ile ituaiga o togafitiga insulin.

O le mafai ona faitauina le XE ma faʻamaʻo saʻo la latou numera i se fualaau ole inisalini puupuu o le tulafono sili ona taua mo le maʻisuka ituaiga 1.

I lenei auala meaʻai a se tagata e iai le maʻisuka ituaiga 1 e le mamafa, i lona eseesega, aoga, paleni, malosi malosi (calories) e le tatau ona ese mai i meaʻai a se tagata soifua maloloina, ma na o le pau lava le eseesega e tatau ona mafaufauina le XE.

O a ni meaʻai falaoa ma faʻamaufaʻailoga faʻamaonia

A o leʻi talanoa e uiga i nei manatu, mafaufau i mea e sili atu i le gaʻo.

Carbohydrates (e le o puipuiga ma gaʻo) o le punavai autu o le malosi mo le masini. O le leai o ni meaʻai gaʻo e taʻitaʻia ai le malosi o le matelaina o siama ma faʻafitauli o le tino.
O le mea lea, e taua tele le mauaina e le tino a itiiti ifo o le 55% o le malosiaga i aso taitasi e ala i gaʻo.
Matou te faʻamanatu atu ia te oe o le fuainumera o protein i totonu o fualaau oona e 15-20%, gaʻo - 25-30% (pe a leai se mamafa mamafa).

Faʻalagolago i le gaʻoina o gaʻo i totonu o le gastrointestinal tract pe leai, o le mea lea, latou te ulu atu i le toto ma faateleina le glycemia pe leai foi, e iloga ai digestible
ma leai se mea gaʻo.

Fig. 3

E tatau ona mafai ona tatou maua ni vailaʻau faʻasaina i meaai ma faitau i latou e tusa ai ma le XE. Gaʻo gaʻo faʻamalosi, ona o le leai o se aafiaga ile glycemia, XE le faitauina.

Muamua mafaufau gaʻo faʻamalosi. E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, e mafai ona solu ma e le mafai ona faʻaaoga.

Malosiaga e le o digestible gaʻo, lea e iai le cellulose, e masani ona le 'ai se tagata, ona o se mea e sili ona faigata, e faigata ona faʻaogaina. O le autu o le cellulose i le natura o le fafie. O le punavai o le cellulose mo tagata e mafai ona na o ni aʻafiaga o le biologically active e aofia ai.

Meaʻai masini e leai ni digestible O le mea lena fiber group, e aofia ai fiber, pectin, guar. A aunoa ma le aʻafia i le toto, latou te pasia uma le gastrointestinal tract i luga o le ala, ave faʻatasi ma i latou ma aveese mai le tino mea uma e le tatau ma faʻaleagaina na mafua mai ona o le metabolism pe na sau mai fafo (toxins, microbes, radionuclides, metals mamafa, cholesterol ma isi).

O le mea lea, e le o se punavai o le malosi (e le pei ole gaʻo vailaʻau), meaai
o le filo e fai ai se galuega e leai se mea taua mo le tino: pei o se pulumu, latou te "mama", "fufuluina" o tatou inumaga, puipuia o mea leaga mai le opoina i totonu o le toto ma maua ai se mea oona, faaleagaina i sela (lea e tau atu i faafitauli tau le soifua maloloina).

O le mea lea, e matua taua lava i le taumafa a tagata uma i ona po nei o loʻo nonofo mamao mai tulaga lelei o le siosiomaga (faʻamalolo o gas, afi gaosi oloa, vailaau faʻasaina,
suauʻu, vailaʻau, faʻasaoina, ma isi), e tusa ai ma fautuaga a fomaʻi, o le pe tusa o le 40 g o filo meaai i aso uma. O le isi lea tulafono o meaʻai lelei e tatau ona e manatuaina.

Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o fiber, pectin, guar.

Fig. 4

Fiber e fai ma sui o puipui puipui o laau.
O meaai maualuga e aofia ai le saito ma le rye bran, falaoa atoa atoa ma le paʻu, cereals (buckwheat, o le barley, oat), ma le tele o fualaau faisua.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai i le faʻataʻitaʻiga, o le fiber e mafai ai e oe ona foia faafitauli o le taʻavale ma le tele o le fiaʻai. O le faʻamamaina ma le kuka e faʻaitiitia ai aʻafiaga o fiva.

Fig. 5

Pectin - vailaʻau e fusifusia ai sela o laau i le tasi. Pectin e mauoa i fua, fualaau aina ma fualaau faisua. O le matafaioi a le pectin i le tino o loo faʻaalia i le Ata 6.

Fig. 6

O le aafiaga i luga o fiva ma pectin i luga o le tino e tatau ona avea o se vaega o le aafiaga lautele o le fiva.
O le mea lea, o nisi o meaʻai (fatu pi, peʻa lanumeamata, millet, buckwheat, beets, kāloti, apples, lettuce, ma isi mea) e sili atu le malosi nai lo le mea o le a faʻamoemoeina i totonu o le fiber content (see table below).

Le tele o fiber, gMea taumafa
Sili atu i le 1.5 - tele teleSaito o le sana, fugalaau, pi, nati, aso, strawberries, apricots, oatmeal, sukalati, vine vine, paʻepaʻe paʻepaʻe ma le mumu, cranberries, gooseberries, pulu
1-1.5 - teleBuckwheat, pale tila, karite, olati o le oati "Hercules", pi, pateta, kāloti, kāpeti paʻepaʻi, piʻamea, eggplant, pepa suamalie, paukini, sorrel, quince, oranges, lemons, lingonberries
0.6-0.9 - maualaloPaluga kulupu fuamoa, millet, aniani lanumeamata, kukama, beets, tamato, radishes, cauliflower, melon, apricots, pears, peaches, apples, grapes, bananas, tangerines
0.3-0.5 - laitiO falaoa o le sana mai le falaoamata o le 2nd grade, araisa, vine groats, zucini, letus, tilo, cherries, plums, cherries
0.1-0.2 - matua laitiiti lavaO falaoamata o le saito o le 1 vasega, falaoa saito mai le falaoamata o le 1st ma le maualuga o le vasega, semolina, pasta, kuki

Guar - pectin-pei o le mea o loʻo aofia i algae. O mea aoga e tutusa lelei ma isi meaʻai.

O le umi o le leai o se meaʻai e ola ai i le faʻamalosi, e fesoasoani i le tupu o le diverticulosis, polyposis ma le kanesa o le faʻasaʻo ma le kolone, otaota, o le
o se tasi o tulaga lamatia mo le atinaʻe o le atherosclerosis, cholelithiasis.

Vaʻaiga nei i le mea e sili atu ona auiliili ile gaʻo.
E faʻatatau i le saoasaoa o le faʻasolosolo, ua vaevaeina i latou i le saoasaoa ma le telegese. E tatau ona avea le sili atu ma le 80% o meaola uma i le taumafa a le tagata.
vave - na o le 20%.

Meaʻai gaʻo anapogi , e aofia ai glucose, fructose (monosaccharides), sucrose, lactose ma le maltose (disaccharides), amata ona faʻafefiloi i totonu o le faitotoʻa tautala ma a maeʻa le 5-10
minute talu ona uma le taumafataga, ua uma ona latou i totonu o le toto. Glucose (vine vine) e televave ona gauai.
O le mafuaʻaga lena o vine, vine vine, uaina, mauoa i le kulukose, vave vave ona maualuga le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma o le mafuaaga lea e sili ai le kulukose (taofi) le hypoglycemia (maualalo le kulukose o le toto).

Fructose e faʻafefete lemu nai lo le kulukose, ae e vave lava e aliali mai i totonu o le toto ma faateleina le glycemia, ma o le tele, o le tele
faʻailoa le leai o se insulin. O punavai autu o le fugafuga o fua, vine, honey. Meli e aofia ai le 35% glucose, 30% fructose ma le 2% sucrose.

Lactose free - susu susu o loʻo i totonu o le uila.
O oloa gaosi susu uma e aofia ai le lactose (o mea nei e gaosia ai susu: susu, kefir, susu tunu, yogurt, kulimi, inu yoghurts).
Ina ia faafaigofie ai ona malamalama i le tuufaatasiga o oloa susu, ia tilotilo i se ipu susu. O le vao e maua ai le lactose vave digestible.
O mea uma e aoina mai le pito i luga o le susu - o le "pito i luga" - e leai se mea e pei o gaʻo ua tuʻuina mai i luga o la matou laulau ma le pata, kirimigi oona, kulimi.
Ma le mea mulimuli, o le a le mea o totoe o le susu, pe a aveeseina le susu ma le gaʻo mai ia mea, o mea ia e puipuia mai - o le kulimi.

Maltose - suauu malt. O se oloa maualalo o le faʻaleagaina o le maiʻai e ala i fatu laau ma fatu fatu (malt) enzymes, ma o le taunuuga o le maltose ua gaui i le kulukose. O Maltose e maua i le saolotoga i le pia, kvass, honey, extracted malt (maltose syrup), ma susu susu.

Sucrose , pe na o le suka, e maua i lona tino mama (sugar granulated or sugar sugar), faapea foi i mea e gaosia ai, suamalie, compotes, faasao.

O gaʻo uma o loʻo gaoioi vave i le toto.

E lelei pe leaga? Lelei - ia tau i le hypoglycemia, le leaga - ona o le glycemia pe a uma le aveina vave o meaʻai gaʻo, e vave televave atu nai lo le inisalini e mafai ona gaoioi, ma e te ono lamatia le mauaina o le maualuga o le glycemia e tusa lava pe ua e tuiina se tui o le insulin.

E le gata i lea, o le kulūkose e "alu ese" pe'ā uma ona faʻaaogaina le "saoasaoa" gaʻo, o le sili atu lea o le tele o lou faʻaaogaina. O le tulaga faaletino o le oloa e afaina ai le fua faatatau o le mimitiina o gaʻo (o mea uma i totonu o le suavai e sili atu le vave ona gaoioi, o le mea lea e vave ona gaosia ai meaʻai i le suavai o le a vave faateleina ai le glycemia vave: tea ma le suka poo le meli, suamalie e leai ni palu, sugary inu), vevela o mea taumafa (mea uma e mafanafana vave, pei o le vevela vevela ma le suka o le a sili atu ona vave oso aʻe le glycemia nai lo se vai malulu mai le pusaaisa).

E mafai faapefea ona e faʻagesegese le faʻafefe o mea inu gaʻo ma e puipuia ai le vave faʻavaveina o le glycemia, pe afai e te manaʻo moni e "suamalie"?

  1. E sili atu le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi vave i le malulu nai lo le vevela.
  2. Ia 'ai vave i le gaʻo meaʻai, ae leʻo luga o se manava gaogao.
  3. E sili atu le 'ai i mea taumafa e le mama mamā (digestible carbohydrate) (honey, caramel, drinks sweet), ae o fiber (fualaau, suamalie, mea tao), gaʻo (e pei o aisa kulimi poʻo sukalati), protein (protein kulimi) e faʻagesegese ai toso.

O le isi faʻamatalaga: aua e te 'ai tele le gaʻo i le taimi e tasi, talu ai o le tele o gaʻo meaʻai e te' ai i le taimi, o le tele foi lea o le faateleina o le glycemia.

Suauu masoā - O le masoccharide lenei, o lona uiga, o se vailaʻau gaʻo. Aʻo leʻi ulu atu i le toto, e tatau ona faʻamaʻoina le maso i digestive tract enzymes i le kulukose, a leai o le a le mafai lava ona pasi i le puipui o le intestinal ma o le a le ulufale i le toto. O le faʻaaogaina o le malolo e tele se taimi, o le mea lea, o meaʻai faʻamalosi e maua ai le glycemia sili atu lemu nai lo gaʻo vailaau faʻataʻi. O mea inu suamalie o loʻo i ai le suasusu e aofia ai meaʻai falaoa, pateta, sana, cereals, pasta.

O suauu masolosi e alu i totonu o le toto.
E sili atu le faigofie ma vave le faʻasao mai le araisa ma le semolina nai lo le millet, buckwheat poo le karite pela, ma mai pateta ma falaoa vave nai lo pi po o pi. E mafua lenei ona o le i ai o "inhibitors" o le absorption o gaʻo, aemaise lava i le fiber faataitaiga.

Soʻo se 10 kalama o meaʻai gaʻo (vave ma lemu) faʻaititia le glycemia e tusa ma le 1.7 mmol / L.
Ae peitai, pe a ave ni oloa eseese ma le mea lava e tasi o le carbohydrate, o le faateleina o le glycemia atonu e eseese, o le mea lea, o le manaoga mo le inisalini e ono fesuisuiai e fuafua i le ituaiga o oloa.
O le manatu i le aafiaga o "tagata e auiliiliina" i luga o le aofaiga o le glycemia (faasoasoaina o mea taumafa o le taumafa, atoatoa po o le tapunia o meaai, aafiaga o le vevela), o se faasinoupu e taʻua o le glycemic index na faaalia ai le tele o le glycemia o le a faateleina pe afai e aina se tasi po o se isi oloa. O le malosi o le suauu o le kulukose e avea ma 100%.

Glycemic indices of some products

90—110% - Maltose, pateta paluga, honey, "air" araisa, fuā sana, Coca-Cola ma Pepsi-Cola,
70—90% - falaoa paʻepaʻe ma le paʻepaʻe, meaʻai, paluga, araisa, faʻamalolo, falaoamata o le saito, keke, pati vavalaʻau, pia,
50—70% - oatmeal, bananas, sana, kuka pateta, suka, bran
falaoa, falaoa o le falaoa, sua o fualaau e leai ni suka,
30—50% - susu, kefir, yogurt, fualaau, pasta, legumes, ice cream.

Polokalama o falaoa

Ina ia mafai ona faʻasaʻo le aofaʻi o meaʻai gaʻolaʻo masini e faʻaaogaina i le fua o le inisalini pupuu na faia, sa faʻavaeina ai se vaega o le falaoa.
Mo le 1 XE, e taua o le 10-12 g o meaʻai gaʻo.

  • 1XE = 10-12 g o meaʻai gaʻo
  • 1 XU manaʻomia le 1 i le 4 iunite o le inisiua (meaai) inisalini
  • I le averesi, 1 XE o le 2 vaega ole inisalini puupuu
  • E tofu lava le mea e manaʻomia mo le inisalini i le 1 XE.
    Faailoa i se tusi o le tagata lava ia
  • O fasi falaoa e tatau ona faitauina e le mata, e aunoa ma le mamafa o oloa

E faapefea ona fuafua le tele o le XE e 'ai i le aso?
Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e toe foʻi i le autu "Meaʻai paleni", fuafua le mea e maua mai i le kalori i lau laʻau, ave le 55 poo le 60% o le meaʻai, fuafua le numera o kilokalo e tatau ona maua mai i gaʻo.
Ma, vaevaeina lenei tau i le 4 (talu ai o le 1 g o carbohydrates e maua ai le 4 kcal), tatou te maua le aofaʻi o aofaʻi gaʻo i le kalama. I le iloaina e 1 XE le tutusa ma le 10 kalama o meaʻai gaʻo, vaevaeina le tau o aso taʻitasi i le 10 ma maua le ao ole aso ole XE.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o lau kalori aso uma e 1800 kcal, 60% o le 1080 kcal. I le vaeluaina o le 1080 kcal i le 4 kcal, matou te maua ai le 270 g kalama. O le vaevaeina o le 270 kalama i le 12 kalama, tatou te maua 22.5 XE.

E faapefea ona tufatufa nei iunite i le aso atoa?
Aumai le 3 meaʻai (taeao, 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi), e tatau ona tufatufaina atu le tele o meaʻai i le va o latou, ma ia mafaufau i mataupu faavae o meaʻai lelei (tele i le taeao, itiiti ifo i le afiafi) ma, ioe, mafaufau i lou manaʻo.
E tatau ona manatua ile tasi taumafataga e le fautuaina e 'ai i le sili atu i le 7 XE, talu ai o le tele o meaʻai gaʻo e te' ai i le tasi 'aiga, o le maualuga o le maualuga o le glycemia ma le fua o le inisalini puupuu o le a faateleina. Ma o le fua o le pupuu, "meaai", insulin, e tasi le taimi e faia, e le tatau ona silia ma le 14 iunite.

O le mea lea, o le tufatufaina o meaʻai i le va o taumafa autu e mafai ona faapenei:

  • 6 XE mo le 'aiga o le taeao (mo se faʻataʻitaʻiga, oatmeal - 10 sipuni (5 XE), sanuisi ma le sipisi poʻo le aano o manu (1 XE), sisi e leʻi faʻasiliina ma le lanu meamata poo le kofe faʻatasi ai ma suamalie).
  • Taʻaloga - 6 XE: supa kuka ma kulimi kiripulu (e le o faitauina e le XE) faatasi ma fasi falaoa e lua (2 XE), fasi falao po o iʻa ma salalaʻau fualaʻau i le gaʻo vailaʻau, e leai ni pateta, sana ma leki (e le o faitauina e le XE), palu pateta - 4 sipuni (2 XE), o se ipu vai suamalie.
  • Taumafa - 5 XE: omeletisi fua o 3 fuamoa ma 2 tamato (le faitau e XE) ma le 2 fasi falaoa (2 XE), yogurt (2 XE), kiwi (1 XE).

O le mea lea, o le aofai o le 17 XE ua maua. "Ma o fea o totoe o le 4,5 XE?" E te fesili.

O le XE totoe e mafai ona faʻaaoga mo mea e taʻua o snack i le va o meaai autu ma le po. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona 'aina le 2 XE i le ituaiga 1 faʻi 3-4 itula pe a uma le' aiga o le taeao, 1 XE i le foliga o le apu 3-4 itula i le maeʻa o le aoauli ma le 1 XE i le po, i le 22.00, pe ae tuiina le umi o le insulin .

O taumafataga masani ma le po e faʻamalosia mo tagata uma e tui inisalini?
E le manaʻomia mo tagata uma. O mea uma lava e taʻitasi ma e faʻalagolago i lau tulafono o togafitiga o inisalini. E masani lava ona feagai le tagata ma se tulaga faapena pe a maua e tagata se taumafataga o le taeao po o le aoauli ma e le fia taumafa i le 3-4 itula pe a uma ona 'ai, ae, manatuaina fautuaga ina ia maua se meaʻai i le 11.00 ma le 16.00, latou te faamalosia malosi le "XE" i totonu ia i latou lava ma maua le kulūkose.

O taumafataga umi e manaʻomia mo i latou o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o le hypoglycemia 3-4 itula pe a uma ona 'ai. E masani lava ona tupu lenei mea, pe a faaopoopo atu i le inisalini puupuu, faʻapipiʻi le inisalini i le taeao, ma maualuga atu lona fua, o le hypoglycemia e sili atu i le taimi lea (o le taimi e tuʻu ai le maualuga o le inisalini puupuu ma le amataga o le inisalini faaumiumi).

A maeʻa le 'aiga o le aoauli, pe a oʻo i le umi o le inisalini o loʻo i le pito i luga o le gaioiga ma e sili atu ona maualuga i le gaioiga o le inisalini puupuu, e faia aʻo leʻi faia le aoauli, e ono mafai foi ona maualuga le hypoglycemia ma 1-2 XE e manaʻomia mo lona puipuiga. I le po, i le 22-23.00, pe ae taitaia le inisalini faaumiumi, meaʻai i le aofaiga o le 1-2 XE (sosoʻo lemu) mo le puipuia o le hypoglycemia e manaʻomia pe afai o le glycemia i lenei taimi e itiiti ifo i le 6.3 mmol / l.

I le glycemia i luga aʻe o le 6.5-7.0 mmol / L, o se meaʻai i le po e mafai ona oʻo atu ai i le taeao o le hyperglycemia, aua e le lava le inalini i le ao.
O taumafataga umi e fuafua e taofia ai le hypoglycemia i le ao ma le po e le tatau ona sili atu nai lo le 1-2 XE, a leai o le ae mauaina le hyperglycemia nai lo le hypoglycemia.
Mo taumafataga umi e avea o se mea puipuia i se aofaiga e le sili atu i le 1-2 XE, e le faʻaopoopoina le inisalini.

E tele faʻamatalaga e tautalagia e uiga i iunite falaoa.
Ae aisea e te manaʻomia ai le mafai ona faitauina? Mafaufau i se faataitaiga.

Faapea ua iai sou mita toto kullukose ma e te fuaina le glycemia aʻo leʻi 'ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o oe, e pei o taimi uma, o le injected 12 iunite o inisalini na faatonuina e lau fomaʻi, 'ai se ipu falaoa ma inu i se ipu susu. O ananafi na e faʻafeiloaʻi mai foi le fualaau e tasi ma 'ai le falaoloa e tasi ma inu i le susu e tasi, ma a taeao e tatau ona e faia tutusa.

Aisea? Aua o le taimi lava e te aluese ai mai lau masani masani, e vave ona suia lau faʻamatalaga glycemia, ma e le o se mea lelei. Afai o oe o se tagata tusitusi ma iloa pe faapefea ona faitauina le XE, ona le fefe ai lea mo oe. I le iloa o le 1 XE e iai le 2 PIECES o le inisalini puupuu ma le iloa pe faapefea ona faitauina le XE, e mafai ona e fesuisuiai le tuufaatasiga o le taumafataga, ma o le mea lea, o le fua o le insulin e pei ona e manatu ai e fetaui, e aunoa ma le fetuunaʻi o taui o le maʻisuka. O lona uiga o aso nei e mafai ona e 'ai le falaoa mo le 4 XE, 2 fasi falaoa (2 XE) ma le sisi poo aano o manu mo le taeao ma faʻaopopo ile inisalini i nei 6 XE 12 ma maua se mea lelei lelei.

Le taeao a taeao, afai e te le manava, e mafai ona e faʻatapulaʻa oe i se ipu ti lauti ma le sanuisi (2 XE) ma naʻo le 4 iunite o inisalini puupuu, ma i le taimi lava e tasi e maua ai se taunuuga lelei. O lona uiga, o le tino o le falaoa e fesoasoani i le tuiina o le inisalini puupuu e pei ona tatau ai mo le faʻaaogaina o gaʻo, leai se mea (lea e mafua mai i le hypoglycemia) ma le itiiti (lea e mafua mai i le hyperglycemia), ma tausia le lelei o le maʻisuka taui.

Ina ia faafaigofie ai le taʻavale i le lalolagi o areto falaoa, o ata o loʻo i lalo e faʻaalia ai i luga o ipu taʻitasi le aofaiga o oloa e tutusa ma le 1 XE.

Mo se faʻamatalaga (e le mo le mamafa), tagaʻi i le siata o le iunite falaoa.

Tuua Lau Faamatalaga