Lisi o meaai e matua faasaina mo le maʻisuka

O se olaga malosi, e le mafai ona ola e aunoa ma se soifua paleni lelei. O le maʻisuka e tuʻuina atu ai faʻasalaga faaopoopo i meaʻai i le taumafataga: e le tatau i tagata gaʻo ona 'ai mea taumafa ma le tele o mea e gaʻo ai, o se faʻasalaga faʻapitoa e faʻaaoga i suga vave.

I le maʻisuka, vaʻaia lelei le taumafataga o le a tatau ona totogiina i le olaga atoa, ma le amanaʻiaina e le gata o le tele o meaʻai e 'ai, ae faʻapea foʻi lona faʻatulagaina. I le faʻaopopo i le faasaʻoina o le suka, o meaʻai ua faatonuina e lau fomaʻi e mafai ai e oe ona faʻaititia le mamafa, faʻamautuina le toto, ma faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻisuka. O le meaai aupito sili ona mamafa e faʻamatalaina vave lava pe a uma ona iloa le faʻamaʻi, o le lisi o mea faasaina i lenei taimi e sili ona lautele. Aʻo e aʻoaʻo e pulea le maʻisuka, o le numera o faʻasaina o le a matua itiiti lava, ma o le maʻi o le meaʻai e latalata i mea uma e iloa ai le soifua maloloina.

O a meaai e maua e le maʻisuka e tatau ona fiu

A filifilia filifiliga mo le maʻisuka e tatau ona taʻitaʻia e taʻiala nei:

  1. E tatau ona faʻatapulaʻa le aoga o le carbohydrate, faʻagesegese, e faigata ona suʻe sugars.
  2. O mea taumafa e tatau ona i ai le tele o filo o meaʻai - fiber ma pectin. Latou te faʻagesegeseina le faʻaleleia o meaʻai gaʻo ma fesoasoani e faʻamautu le maualuga o suka.
  3. O le meaai e tatau ona aofia ai se aofaiga o polotini, gaʻo susu, vitamini ma elemene.
  4. O meaʻai gaosi laiti e sili atu ona lelei: fatuga atoa, fualaau faisua fou, fualaʻau masani.
  5. E tatau ona fuafua le faʻaogaina o kalori e faʻamalamalama ai le gaioiga faaletino ma le i ai o le mamafa mamafa.

O le lisi o meaai faasaina mo ituaiga uma o le maʻisuka e aofia ai calories "leai": meaʻai, meaai vave, suamalie suamalie, ava malosi.

O le filifiliga aupito sili ona lelei o fuālaʻau fou, o meaʻai gaʻo maualalo ma iʻa, faʻapea foʻi ma meaʻai susu.

I le maʻisuka ituaiga 1

O le togafitiga faʻaonaponei o le inisalini togafitiga, lea ua faʻaaogaina atili i le ituaiga muamua o faʻamaʻi, e mafai ai ona faʻaititia le lisi o oloa faʻasaina. E masani lava, e fautuaina e fomaʻi ia e pipii i le fua saʻo (nutrient composition) (BZHU 20/25/55), faatulaga ia vaeluaga tutusa i le va o taumafataga, faʻasoa faʻamalosi meaʻai i le gasologa o le aso.

O se tulaga e manaʻomia ae lē tatau ai, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo. O le mea lea, o le pulea o le suka toto e sili atu ona faigofie.

O le lisi o oloa e le manaʻomia i luga o le laulau e tuʻuina atu i le laulau:

CategoryMeaʻai gaʻo gaʻo maualuga
Fale faʻafiafiaToeitiiti lava o le mea atoa: keke ma falala, suamalie, marmalade, ice cream, jam ma jams, sipuni.
Faʻatau oloaPaʻu paʻepaʻe, falala falaoamata, puffs, kuki suamalie, taʻalo.
Mea gaosi susuSugar-added yogurts, e aofia ai le inu, curd, fulu matala, susu susu.
FaʻailogaSemolina, couscous, cereal cereals, aemaise lava le suamalie.
Pasta oloaPaʻu falaoamata paʻu e kuka i le manava atoa, vave vave faʻalelei.
Uluai vasegaSoupia ma le vermicelli poʻo le faʻalelei.
Fualaau faisuaPalu ma tao ma tao, palu pateta. Palu lapisi ma kāloti.
FuaPaloni, meloni, aso, sua suamalie.
MeainuSoda, malosi, ava malosi.

Faʻafetai i le aofaʻi o faʻamatalaga, o gasegase e maua i le maʻisuka faʻatasi ma se talafaasolopito umi o le togafitiga o le inisalini e mafai ona faatumauina le kulukose i se tulaga masani e tusa lava pe a uma ona 'aina keke. E masani lava, mo i latou e uiga i soʻo se lisi o meaai faasaina ma le tautala e le o faia. Afai o le glycemia e masani lava masani, ma le maʻisuka ituaiga 1, e mafai mea uma.

Na o le pau lava le ava, leai se maʻisuka masani, e le mafai foi e se endocrinologist ona valoia lona aafiaga i le tino. E faʻasaina lenei oloa e tusa lava po o le a le ituaiga ma le malosi o le meainu.

I le maʻisuka ituaiga 2

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka (e aunoa ma le faʻaaogaina o inisua o le insulin) e manaʻomia ai se taumafa lelei. O lona natura o le faʻamaʻaloga atoa i luga o gaʻo vailaʻau faʻataʻivaʻavave ma se faʻasao taua o isi suga uma. O le mea moni, o le meaai e faʻavae i luga o aano o manufasi, iʻa, fualaau faisua fou ma fuālaʻau, meaʻai susu. I laʻititi laʻititi, o fuamoa, paluga ma fua o loʻo i ai i totonu. O meaai o loʻo i luga faʻatasi ai ma vailaʻau gaʻo vave e matua vavaeeseina, aemaise ile taimi muamua. Masalo, pe a maeʻa le mamafa ma faasaʻo toto, o le a faʻatagaina e le fomaʻi ni ipu mai le faʻasaina o le vaega. Ae ui i lea, o le taumafaina oi latou i le le faatapulaaina, e pei ona i ai muamua, o le a le toe mafai - o le a mautinoa le faateleina o le suka toto, o lona uiga o le a latou latalata atili ai i le amataina o faafitauli ma faaitiitia ai le ola o le tagata maʻi.

E le tatau ona e aloese uma mai oloa gaʻo, aua o le mea taua lea o le malosi mo musele, ma e matua tatau lava mo le faiʻai. E le gata i lea, o le le lava o suga i meaʻai e mafua ai le ketoacidosis - le faʻasaʻolotoina o le acetone ma gaʻo i totonu o le toto. Afai o lenei tulaga e toetoe lava a le lamatia mo se tagata soifua maloloina, ona maua ai lea o le maʻisuka ma se gasegase matuia tele e mafai ona liua i totonu o se ketoacidotic coma.

O le faʻatagaina o aso taʻitasi o meaʻai i mea taumafa e fuafuaina e le endocrinologist i le faʻafeiloaʻiga, ma mafaufau i ai:

  1. Vaega o le maʻisuka. O le mama o le maʻi, o le itiiti ifo lea o pusi i le taumafataga.
  2. Le matua o le maʻi. O le matua o le tagata gasegase, o le tele o aʻafiaga tau taumafa o le a feagai ma ia.
  3. Uma o le maʻi. O le tele, e masani ona maua i le maʻisuka, e fesoasoani i le faʻamalosia o le inisalini - faʻaleleia le tuputupu aʻe o le kulukose pe a uma ona 'ai. A e le maua le mamafa, o le faasaina o meaai gaʻo gaʻo e avea ma mea iti.
  4. Laasaga o gaoioiga faaletino. O le malosi o musika e galue i le gasologa o le aso, o le sili atu o le suka o le a latou gaioi - e uiga i aʻoaʻoga faaletino mo le maʻisuka.

O le mea e mataʻina ai, i le maʻisuka ituaiga 2, o le tali a le tino i oloa e tutusa i totonu o le gaʻo gaʻo e mafai ona eseese tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 100 kalama o le saito uumi ma le falaoa o le falaoamata paepae e tusa ma le 70 karamu o meaʻai, o loʻo i ai uma se fuainumera o le 60, ae o le a latou maua se eseʻesega o le suka i le toto pe a uma ona 'ai.

O lenei mea mataʻutia o loʻo faʻamatalaina e uiga i tagata taʻitasi o le gaʻoina o meaʻai ma le anotusi o enzymes tatau i totonu o le vai gastric. O le mea lea, a maeʻa le faʻamautinoaina o le maʻisuka, e tatau ona faʻafeiloaia ma le malie ia oloa fou taitasi, faʻatautaia le maualuga mulimuli o le kulukose ma se glucometer. O se taunuuga, i ni nai masina o le ae faia ai lisi patino o oloa e tatau ona faasaina.

O le maʻisuka e faʻatapulaaina ai le gaʻo o meaʻai. O lenei faʻamaʻi e fesoʻotai ma se faʻalavelave tele o suiga o le atherosclerotic i totonu o vaa. E mafua ona o aʻafiaga leaga o suga i luga oo latou puipui ma le gaʻo gaʻo gaʻo. E le gata i lea, o le tele o lipids e faʻaitiitia ai le lagona o le gaʻo i le inisalini. I le maʻisuka, ua fautuaina e faʻatapulaa gaʻo i le 25% o le aofaʻi o le kalori o meaʻai, ma le itiiti ifo i le afa o le vaega e leʻi faʻamautuina.

Mamisi-Mea Faasaina Faasaina:

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

  • kuka gaʻo, gaʻo susu, margarines ma salalau,
  • pama, popo niu,
  • koko pata pata,
  • puaa ma povi gaʻo.

Fautuaina mo le faʻaaogaina:

  1. Aano gaʻo faʻamatuʻu - olive suauu.
  2. Polyunsaturated fatty acids - sunflower ma le suauu manogi (omega-6), iʻa oona (Omega-3).

O meaai sili ona matautia mo le maʻisuka

O le tele o meaʻai gaʻo ma le tele o gaʻo afaina o le a iu lava ina taʻitaʻia ai le maʻi o le maʻisuka, faʻafitauli o le cardiovascular, ma le faʻaleagaina o fusi nasu. Mo aʻafiaga leaga, o meaai faasaina e tatau ona i ai pea i le taumafataga i taimi uma. O suiga faʻapitoa i gaʻo e faʻaopoopoina malie i le tele o tausaga.

Ma iinei O le ava malosi e mafai ona fasiotia se maʻisuka i le naʻo le asoma le isi, i le tulaga o le le manuia o tulaga, o le fua o le inupia e mafai ona itiiti ifo nai lo le 100 g i tulaga o le ava malosi. O le mea lea, o mea aupito sili ona matautia mo le maʻisuka, e matua le mafai ona faʻaumatia i le aofaʻi tutusa e pei o tagata soifua maloloina, e tatau ona aofia uma ai ava malosi - faitau atili.

O le tele o le ava malosi e aofia ai le ava malosi e faʻatasi ma suga vave. I nai minute muamua pe a uma le taumafa, latou, pei o meaʻai gaʻo uma, faʻaleleia le kulukose toto. Ae a mavae ni nai itula, o latou aafiaga e suia i le faʻafeagai atoatoa. Ona o le mea moni o le ate o loʻo taumafai e puipuia le inupia oona ma vave aveeseina mai le tino, o faleoloa glycogen o loʻo faʻaititia tele. I le leai o se taumafataga faaopoopo, o le suka toto e sili ona pa'ū, o loʻo tupu aʻe le hypoglycemia. Afai e inuina le ava i le po ma alu e moe i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le kulukose toto i le taeao e mafai ona faitio, e oʻo atu i se popo o le hypoglycemic. O le tulaga o le inupia, o ona uiga e talitutusa lava ma faailoga o le pa'ū o le suka, e le saofaga i le faʻaalia o le hypoglycemia.

Mo le puipuia o lou soifua maloloina, o le ava i le maʻisuka e tatau ona aofia i totonu o le lisi o meaai uma faasaina, i tulaga ogaoga, inu i ni nai taimi i le masina i ni aofaiga laiti.

E sili atu i oloa matautia:

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Tuua Lau Faamatalaga