Uluai iloa o le maʻisuka: siaki mo maʻi

O le faʻamatalaga o le maʻisuka e faatatau i le vave iloa o se faʻamaʻi. E le mafai ona iloa le suʻesuʻeina ma le suʻesuʻeina o faʻamaʻi. Afai ei ai ni faʻamaoniga o le maʻisuka, ua faia se suʻesuʻega, e le o se suʻesuʻega. O le faʻamoemoega o le pito i tua o le faʻamaonia lea o tagata taitoatasi e iai togafitiga faʻapitoa. Iloiloga e fuafua ai pe maua e se tagata le maʻisuka ma pe o le a le ogaoga o le faafitauli. O suʻesuʻega faʻamaonia vavaeese e faʻaaoga ai tulaga faʻataʻitaʻiga e manaʻomia pe afai o le suʻesuʻeina o taunuuga e lelei mo se faʻamatalaga mautinoa.

O le siakiina o le maʻisuka e aofia ai:

  • anapogi kullusese plasma glucose,
  • Glucose toleni test
  • se suesuega o le glycogemoglobin (seasea).

E mafai ona faʻaaogaina suʻesuʻega faʻapitoa mo togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le i ai o le kulukose, acetone (tino ketone) i le urine.

Afai e manaʻomia, fuafua le maualuga o le kulukose pe a uma ona 'ai. O ia ituaiga suʻega e taua o le leai. O fua o le kulukose o le plalasma e faia e aunoa ma le amanaia o le taimi o le taumafataga mulimuli. O le maualuga o le glucose plasma laʻitiiti o le ≥11.1 mmol / L o le faavae lea mo le siama o le maʻisuka. O faʻamaoniga (faʻamaonia le anapogi ile glucose i le plasma o le toto, suega o le faapalepale kullukose) e faia i le aso e sosoo ai.

O ai e manaʻomia le suʻeina o le maʻisuka ma aiseā?

E faʻatatau i fautuaga a tagata tomai faapitoa o WHO, o le suʻega e fautuaina mo tagata ua silia ma le 45 tausaga. Tausiga masani: tolu tausaga uma. O le vaitau na filifilia ona o le maualalo o le avanoa o faʻalavelave i le taimi o le va o suʻesuʻega. Mo tagata e iai mea e sili atu ona lamatia, e tatau ona faia muamua le suʻega.

Faatasi ai ma nei tulaga e:

  1. Tigā toto maualuga.
  2. O se talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga.
  3. Maualuga cholesterol.
  4. Faʻailoga pancreatite
  5. Maʻi maʻi fatu lilo.
  6. Polycystic ovary syndrome.
  7. Faʻavalea o le ate.
  8. Hemochromatosis.
  9. Cystic fibrosis (cystic fibrosis).
  10. Murochorialrial neuropathies ma myopathies.
  11. Mystoneic dystrophy.
  12. Faʻavae faʻatoʻateleina o Friedreich.

O le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e sili atu ona maualuga ma le faʻaaogaina faʻaogaina o fualaau faasaina: glucocorticoids, antipsychotics, antidepressants, togafitiga o chemotherapeutic. E faʻapupulaina foi le matua, ma le tele o mea, faʻaitiitia le tino. O le maʻisuka e sili atu ona maua i tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai se talafaasolopito o aiga o gasegase ma tagata o nisi ituaiga faʻalapotopotoga.

Suʻeina o le Maʻisuka i Tamaiti

E pei ona fautuaina, o le siakiina o tamaiti / talavou o loʻo faʻaalia i se tulaga lamatia tele mo le auai poʻo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. O le mamafa (mamafa> 120% o le lelei), faʻatoʻaga (maʻisuka i aiga o le muamua ma le lua tikeri o le vavalalata), le i ai o faailo o le insulin resistance - o le faavae mo se suʻega suʻesuʻe.

Aisea e taua ai le suʻesuʻeina o le maʻisuka

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le o taʻua i luga o le maʻisuka e maualuga le lamatia o le atiaʻe o le stroke, fungalfections, faafitauli o le mata, faamai o le fatu fatu, maʻi o le vae, gasegase lautele, ma e maualuga le avanoa e fanauina ai se tamaititi e maua i le hypoglycemia. O le vave iloa ma togafitiga vave o le maʻisuka e faʻaitiitia ai le ogaoga o le faʻamaʻi ma ona faʻafitauli.

O le maʻisuka e masani lava ona togafitia i le maea ai o faʻalavelave, e faigata ai togafitiga. O le siakiina e manatu e fesoasoani e iloa ai le tolu o tagata uma e maua i le maʻisuka. E ui lava e leʻi faia faʻataʻitaʻiga suʻesuʻega, o loʻo i ai le faʻamaoniga e le faʻamaonia e faʻamaonia ai le aoga o suʻesuʻega vave e ala i le suʻeina o tagata taʻitoʻatasi.

E le mafai ona faia se tonu e filifili ai le i ai o le maʻisuka. E naʻo se fomaʻi, suʻesuʻeina o faʻamaʻiga ma / poʻo le faʻasolosolo o mea moni, o le a tuʻuina atu le tagata maʻi mo suʻesuʻega.

Mo le auiliiliga o fautuaga mo le maʻisuka, ia faia se taimi atofaina ma le endocrinologists a le Peresetene Medical Centers

Uluai iloa o le maʻisuka: siaki mo maʻi

I le maʻisuka, o le solia o le metabolism o gaʻo ma galu i totonu o le tino o le tagata. O se taunuuga o lenei faiga faʻaleaga, o loʻo faʻaalia ai faafitauli i le galuega a le pancreas, ma o le mea moni lava lenei okeni e tali atu i le gaosiga o le inisalini. Afai o faafitauli e amata i le gaosiga o le hormone, o le tino o le tagata e le mafai ona gaosia lelei le suka i le kulukose.

O se taunuuga, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto, e faʻateleina i le tele ma le urine. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le soliga o le suavai, o le a le toe mafai e le tino ona taofi le vai, ua faʻamalieina e fatugaʻo. A maua e se tagata le maualuga o le kulukose o le toto e maualuga atu nai lo le masani, o le a avea ma faailoga autu o le amataina o le maʻisuka.

O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻalavelave poʻo maua. Ona o le maʻisuka ma le leai o le inisalini, o le maʻi na atiina ae faʻamaʻi o fatugaʻo, fatu, faʻalavelave o le tino, arteriosclerosis o vaʻa, lino paʻu, ma ua vave ona tupu le vaʻaia.

Faailoga o le Maʻisuka

O faʻamatalaga o le maʻisuka e faʻaalia i se auala faifai malie, o le faʻamaʻi e faʻaalia i se vave vave ma le vave faʻavaveina o le glycemia e matua leai lava.

I le amataina o le maʻisuka, e maua e tagata gasegase faafitauli faʻalesoifua maloloina nei:

  1. matagogo
  2. fia inu pea
  3. faʻateleina gaioiga elemene
  4. vave vave pe faaitiitia le mamafa, tino gaʻo,
  5. malogo ma le suamalie o le paʻu.

O le tele o taimi, o le maʻisuka e atiina ae ai se faʻaopoopoga o le gasegase i gasegase masani o togafitiga o mamanu, paʻu, vaivaiga vaivai, ma le vevela faateleina. O se faafitauli ogaoga mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le vaivai o le faʻamalolo o soʻo se manuʻa.

O tagi ua taʻua muamua ua avea ma faailoga muamua o le soliga o le inisalini gaosiga, e tatau ona avea ma mafuaaga mo le asiasi atu i le fomaʻi, faia se suʻega toto mo le suka e iloa ai le hypoglycemia.

A o faagasolo le maʻi, o isi uiga e foliga mai e taʻu mai ai le amataina o faʻafitauli. I mataupu sili ona ogaoga, o faʻalavelave lamatia i le ola, o le inisua malosi, ma le tele o le toilalo o le okeni e tupu.

O faʻaaliga autu o le faʻafitauli faigata o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua o le:

  • faafitauli faʻaaliga
  • faʻaitiitia le faʻalogoina o vae, aemaise lava le paʻu i luga o vae,
  • tiga o le loto, faʻalautele le ate,
  • numera o vae
  • le alualu i luma o le faateleina o le toto (o le diastolic and systolic).

Faatasi ai ma faʻafitauli o le maʻisuka i se tagata maʻi, fenumiai, fulafula o vae, ma o foliga e lauiloa.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

I sina masalosaloga itiiti o le maʻisuka, e tatau ona faʻamaonia le faʻamaonia o le maʻisaga poʻo le faʻaaogaina. Mo nei faʻamoemoega, ua fautuaina le tauaveina o se numera o mea faigaluega ma au suʻesuʻega.

Muamua lava, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻega toto mo le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu (fuafuaina o le anapogi glycemia). Ma le isi, e tatau ona e pasi se suega o le faapaleni o le kulukose, e aofia ai le faʻatulagaina o le fua o le anapogi glycemia ma le 2 itula i le maeʻa ai o le tele o kulukose.

O le suʻeina o le toto mo le tele o le hemoglobin glycated ma se suʻega o le toto e mafai ona fesoasoani e fuafua le tikeri o le faʻalavelave i le gaioiga o totoga i totonu ile talaaga o le maʻisuka.

O le anapogi o le toto, o le hemoglobin glycated ma le toleniga o le kulukose e taua o le suʻesuʻeina o le maʻisuka.

O se suʻega faʻapitoa faʻamaonia e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka, lea e tele taimi e faia ai se suʻega glycemic i le laina mo le 24 itula. E tatau foi ona faia lenei mea e iloilo ai le lelei ma le lelei o togafitiga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O le faia o se suʻega masani o le urine e talafeagai e faailoa ai:

  1. glucosuria (glukose maualuga),
  2. paʻu paepae paʻepaʻe
  3. proteinuria (protein).

O se suʻega o le urine mo le i ai o le acetone ua faʻaalia pe afai ei ai se masalosaloga o le faateleina o le faʻamasinoga o tino o le ketone i le toto (ketoacidosis o le maʻisuka).

E le gata i lea, o se suʻesuʻega o le fesuiaiga o le toto, fundus, insulin toto, ma le suega a Reberg e faʻamalosia.

O le suʻesuʻeina o le maʻisuka, e pei o isi suʻega suʻesuʻe, o le a faʻatuatuaina e faalagolago i le tulaga ma le faʻapitoa o auala suʻesuʻe. O nei faailoilo i le auiliiliga mo le anapogi o le glucose e matua fesuisuiai, ae ua manatu o le tulaga patino o le 50%, o le lagona o le 95%. I le taimi lava e tasi, e manatu e mafai ona faaitiitia le lagona pe a fai o le siama e faia e se tagata e sili atu ma le 65 ona tausaga.

Ua maeʻa faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga faʻatasi ai ma faʻamatalaga o ultrasound, capillaroscopy, rheovasography o vaʻa o vae, ultrasound o fatugaʻo, fatu ma le tino o le tino.

O tagata uma lava e maua i le maʻisuka e tatau ona talanoa i fomaʻi:

  • endocrinologist
  • cardiologist
  • fomai tipitipi
  • neuropathologist
  • fomaʻi.

O le faʻatinoina o le faʻalavelave uma o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e malamalama lelei ai i le ogaoga o le maʻisuka, e fuafua ai togafiti o togafitiga.

O taunuʻuga talafeagai ma faʻafitauli

O le maʻisuka ituaiga muamua poʻo le lua foi e le mafai ona avea ma se taufaʻatau i le soifua o le tagata maʻi, ae o ona faʻalavelave ma taunuuga e sili ona matautia. I le maʻisuka, o le tagata gasegase e ono lamatia le feagai ma se maʻi suka, o lona uiga taufaamatau o le fenumiai, o le tele o le faʻasaina. O ia maʻi i se taimi puupuu e tatau ona ave i le falemaʻi.

O le taatele o le maʻisuka siama o le ketoacidotic, lea e mafua mai i le faaputuputuina o mea oona o loʻo i ai se aʻafiaga o aʻafiaga o le nerve o le tagata. O le mea autu e faʻamaonia ai le vave iloa o se tulaga lamatia o le manogi faifai pea o le acetone mai le gaʻo tautala ao manava. O faʻamaʻi e fesoasoani e masalomia ai le maʻi suka:

  1. ua ufiufi le tino ile afu malulu
  2. vave vave le ola lelei.

O isi ituaiga o siama e matua le lava lava.

O isi faʻafitauli o le maʻisuka e tatau ona faʻaalia le fulafula, e mafai ona i ai i le lotoifale pe i ai le lautele o le natura. O le mamafa o le faʻafefeteina e faʻatatau saʻo lava i le i ai o le loto malilie ma le le atoatoa. O le mea moni, o lenei faailoga o se faʻataʻitaʻiga o le nephropathy o le maʻisuka, o le tele lava o le faaupuga, o le sili atu foi ona ogaoga o le fula.

Aʻo tutusa le edema, e aofia ai le tasi vae, o loʻo talanoa le fomai e uiga i le microbetiopathy o le maʻisuka pito i lalo, e lagolagoina e le neuropathy.

O le iloa vave o le maʻisuka e taua foi le puipuia o se faʻavavevave vave poʻo le faʻaitiitia o le toto maualuga. O faʻamatalaga o le faʻasolosolo faʻasolosolo ma le diastolic ua avea foi ma faitioga mo le faailoaina o le mamafa o le le lava o le inisalini. Faʻasolosolo le nephropathy o le maʻisuka, pe a aʻafia fatugaʻo, o le a maitauina le faateleina o le malosi o le tino.

Afai ei ai se faʻaitiitia o le toto i luga o vaʻa o vae, lea ua faʻamaonia e le Dopplerography, o le tagata maʻi o le a maua i le maʻi tigaina o pito i lalo. O tiga o vae e mafai foi ona faʻaalia ai le maʻi o le maʻisuka ma le neuropathy. Mo le microangiopathy, o le tiga e taua i:

  • savavali
  • soʻo se gaioiga faaletino.

O lagona le mautonu e mafai ona taofi ai le maʻisuka, malolo e faaitiitia ai lo latou malosi.

Ae o le tiga i vae, lea e tupu faapitoa i le po, o le a avea ma se faailoga o le nephropathy o le maʻisuka.

E masani lava, o faʻamaoniga e faʻaleagaina, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le lagona o le paʻu. O nisi tagata gasegase ei ai se lagona mu i le lotoifale i na o le tasi le vae o le vae, vae pito i lalo.

Afai e leai se togafitiga mo le maʻisuka, o le angiopathy o loʻo agaʻi i luma, o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le faʻaleagaina o mea laiti uma ma ogaoga ogaoga. I le avea ai o se tulafono, o lenei faiga faʻaleagaina na amata i luga o le tasi vae. Ona o le leai o se toto, o le maʻi suka e lagona le tiga tele, mumu ma le mu. Aʻo faʻaalia le faʻamaʻi o le fefaʻatauaʻiga:

  1. ia malulu, cyanotic, fulafula,
  2. afu foliga mai i mea oona, mea lanu uliuli (necrosis).

O ia suiga e le mafai ona faʻafitia, e mafai ona laveaʻi le vae ua na o le toesea. E matua manaʻomia lava le maualalo i le mea e gata mai ai, talu ai o le taotoga o le vae o le a le tele se aoga, e fautuaina e fomaʻi le toso i le maualuga o le vae pito i lalo. A maeʻa le taotoga, o loʻo i ai se avanoa e toe faʻaleleia ai le faafetai faʻafetai i le maualuga o le gaioiga galue.

O le puipuia o le maʻisuka o le vave mafai lea ona iloa le faamaʻi, taimi talafeagai ma togafitiga talafeagai. O le manuia o togafitiga e faalagolago i le faʻatinoina o le faʻatinoina o faʻasologa o fomaʻi, o se meaʻai faapitoa.

Ole mea e ese ai, e tatau ona e faʻamaonia le tausiga o le paʻu i aso taʻitasi o vae, o le a fesoasoani lea e faʻaitiitia le faʻaleagaina, ma afai e tupu, ia vave saili se fesoasoani faafomaʻi.

o lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai le maʻisuka

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Vaʻaia le maʻisuka ituaiga 2

Faailoga o le maʻisuka e masani ona iloa e fomai, e pei o le gutu malo, polydipsia (galala tele), polyuria, leiloa o le mamafa, ma le maʻisuka ituaiga 2 (DM) atonu e le aliali mai pe atiae i taimi mulimuli. E masani lava, o uluaʻi faʻamaoniga o faʻamatalaga o faʻafitauli masani o le maʻisuka - micro-ma macroangiopathy, neuropathy, nephropathy, retinopathy.

O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le taimi o le retinoopathy i le taimi o le siama o le maʻisuka ituaiga 2 e amata mai le 20% i le 40%. Talu ai ona o le retinopathy e atiina ae pe a oʻo i le umi o le maʻisuka ua maualuga, ua fautuaina e faapea o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu e tusa ma le 12 tausaga aʻo lei faia se suʻesuʻega o le maʻisuka. O le mea lea, mo le taimi e iloagofie ai le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia le suʻesuʻeina malosi.

O le numera o mataupu e leʻi faʻaalia o le maʻisuka ituaiga 2 i latou o loʻo i ai e mai le 30% i le 90%. O le mea lautele, o faʻamatalaga na maua mai i atunuu eseese, e oo lava i tagata e le tutusa, e pei o se faʻataʻitaʻiga, Mongolia ma Ausetalia, o loʻo faailoa mai mo tagata uma e maua i le maʻisuka, o loʻo i ai se tasi e iai se faʻamaʻi e le o faʻamaonia.

I nisi o atunuu, o le aʻafiaga o le aiga o le maʻisuka e le o mautinoa e sili atu ona maualuga: i Atumotu Motu e oo i le 80%, ma i Aferika - 60 - 90%. I le taimi lava e tasi, e na o le 30% o mataupu o le maʻisuka e tumau pea le le iloa i le Iunaite Setete.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2: metotia ma le puipuiga

O le maʻisuka na te atiae le solia o le metabolism o gaʻo ma vai i totonu o le tino. O lenei tulaga e afua ai le faaleagaina o le pancreatic ma faaleagaina ai le inisalini gaosiga, lea e aofia ai i le gaosia o le suka. Faʻamataʻu le iloa, o le faʻamaʻi e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli, e oo lava i le oti.

Faailoga o le maʻi

Faailoga o le maʻisuka e faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi. Faʻatasi ma faʻafitauli 1, o le pancreas ua aʻafia e valavala pe maeʻa atoa le gaosiga o le hormone. Ona o lenei mea, e le faʻafefeteina e le tino le kulukose mai meaai. A aunoa ma togafitiga, e le mafai ona pulea le atinaʻeina o le maʻi.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava i lalo o le 30 tausaga. Latou te maitauina faailoga nei o togafitiga:

  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faateleina le 'ai
  • le manogi o le acetone i le uila,
  • oso faafuasei o lagona,
  • tele le vaivai,
  • o se faʻalavelave matuia i le manuia.

A aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faigata ile ketoocytosis. Ona o le faʻamaʻi, o mea oona e aliali i totonu o le tino, lea e mafua ona o le malepe o lipid cell.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona maua i tagata pe a uma le 35 tausaga. O le faʻamaʻi e sili atu ona afaina i tagata gasegase.

E tusa ai ma fuainumera, 85% o tagata ua maua i le maʻisuka tigaina mai le faʻafitauli 2. O le faamaʻi e mafua mai i le tele o le gaosiga o le inisalini i le tino.

Ae i lenei tulaga, o le inisalini e le aoga, aʻo gase ese le gasegase o le tino i lenei hormone.

O le maʻisuka ituaiga 2 e seasea faigata i le ketoocytosis. I lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga le lelei: popolega, ave vailaʻau, toto maualuga o suka suka mafai ona oʻo i le 50 mmol / L. O le tulaga e avea ma mafuaʻaga o le faʻamaʻavaina, leai se mafaufau.

Faʻasolo mea masani o le faʻamaʻi e tupu i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi:

  • lagona o le tumau o le gutu malolo
  • fiainu
  • se suiga tele i le mamafa o le tino,
  • le toe faʻafouina o manuʻa e tusa lava pe itiiti le faʻaleagaina o le paʻu,
  • moe ma vaivaiga
  • le atoatoa
  • faʻaitiitia le faʻamalosi o feusuaiga,
  • afaina o lima ma vae,
  • tingling sensations i vae
  • furunculosis,
  • faaitiitia le vevela o le tino
  • vevela paʻu.

Metotia suʻesuʻe

O le faʻamaoniga o le maʻi e aofia ai suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega suʻesuʻe. I le tulaga muamua, e aoina e le fomaʻi se faʻaoga o togafitiga - suʻesuʻe le maʻi, fuafua lona maualuga ma lona mamafa, faʻasologa o mea na tutupu i le faafitauli. E faʻaauau le suʻesuʻega pe afai o le tagata maʻi e 2 pe sili atu faʻamaoniga o le maʻi.

Pe a fai se faʻamaoniga, o aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai:

  • silia le 40 tausaga
  • mamafa tele
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • solia o le gaosiga o le gaʻo i totonu o fafine i le taimi o ma maitaga ma ina ua uma ona fananau,
  • polycystic ovaries i le feusuaiga lelei,
  • faʻaauau pea le faateleina o le toto.

O tagata e silia ma le 40 tausaga le matutua e tatau ona siakiina e le aunoa le maualuga o le suka i le tino (1 taimi i le 3 tausaga). O tagata e lamatia mo le maʻisuka e manaʻomia ina ia siaki tasi i le tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona maua i se suʻega poʻo se suʻesuʻega. O sea suʻesuʻega e mafai ai ona e iloa togafitiga i le amataga o le atinaʻe, pe a le o faʻatasi ma le faʻamaʻi faʻamaʻi.

O se ala faʻalagolago e iloa ai togafitiga o le iloa lea o se faailoga o le hemoglobin glycosylated. O le tikeri o le faailoga mai le masani e faalagolago i le maualuga o le suka i le toto.

Faʻatatau auala

Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai auala masani ma faʻaopoopoga. O le vaega muamua o suʻesuʻega e aofia ai:

  1. O se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le suka.
  2. Glucose toleni test. Aʻo leʻi faia le suʻega, e inu e le tagata maʻi se pati ma faʻasoa le toto mai le tamatamailima aʻo leʻi maeʻa. O le auala e faʻatagaina ai le iloa o le faʻamaʻi mai vailaʻau.
  3. Suesueina o le suālaʻau mo le suka.
  4. Sueina o ketones i le toto o le tagata maʻi poʻo le faʻamalosi e fuafua ai faʻafitauli o le faʻamaʻi poʻo lona tuputupu aʻe faʻalavelave.

Faʻafitauli mo le maʻisuka - faʻamatalaga, togafitiga

Isi metotia suʻesuʻe

E le gata i lea, o faailo nei ua fuafuaina:

  1. Autoantibodies i inisalini.
  2. Proinsulin - ia suʻesuʻe le ono mafai ona faʻaogaina o le pancreas.
  3. Faailoilo o tala o mea faʻasalalau.
  4. C-peptide - ia iloa le fua faatatau o le faʻaaogaina o le inisalini i sela.
  5. HLA - faʻamalo - ia iloa ai faʻamaʻi faʻaleagaina.

O metotia faʻaopoopo suʻesuʻe e faʻaaogaina e fuafua ai togafitiga aupito sili ona togafiti poʻo togafiti e faigata ai le siama o le maʻisuka. O le filifiliga e faʻamaonia nisi suʻesuʻega e faia e le fomaʻi.

Sauniuniga mo suʻega o le faʻapalepale kullukose

Aʻo leʻi faia se suʻega o le toleniga o le kulukose, e talanoa se fomaʻi ma le maʻi. O le masani o faailoga mo tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, o le mea lea o suʻesuʻega o suʻesuʻega e suʻesuʻeina i faʻalavelave.

  1. Ua aʻoaʻoina e le fomaʻi mai le maʻi e uiga i fualaau o loʻo ave. O nisi vailaʻau e mafai ona aʻafia ai iʻuga o le suʻesuʻega, o lea ua faalēaogaina ai mo sina taimi. Afai e le mafai ona faʻaaogaina le fualaau faasaina pe filifili se sui talafeagai, ona toesea lea o le suʻega i le amanaʻia o lenei mea.
  2. 3 aso ao lei faia le taualumaga, e tatau i le tagata maʻi ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo. O le masani o mea gaʻo e 150 g i le aso.
  3. I le afiafi ao leʻi faia le suʻega, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ua faʻaaogaina e faʻaititia i le 80 g.
  4. Aʻo lei faia le suʻesuʻega, latou te le 'aina le 8-10 itula, ulaula tapaa ma inu ava. Faʻatagaina na o vai e leai se paʻu e faʻatagaina.
  5. 24 itula ao le i faia le suʻega, o le gaioiga faaletino e tapulaa.

A maeʻa le suʻesuʻega, o se maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona matauina sina faʻavalea ma le faʻafefe i luga o le paʻu i le nofoaga o le talosaga o le taʻaloga.

Vaʻaia faʻafitauli

Eseesega siama o le maʻisuka e mafai ai ona e iloa le ituaiga o faʻamaʻi. O le tagata tomai faapitoa e tosina atu le mafaufau i faailo o togafitiga, ona o ituaiga eseese o le maʻisuka o loo faamatalaina i le latou ata faatusa. O le ituaiga muamua o togafitiga o loʻo faʻaalia i se vave vave, 2 - faʻavave ona atinaʻeina.

O le laulau ua faʻaalia ai le faʻavae mo le siakiina o ituaiga eseese o le maʻisuka

Faʻatauga1 ituaiga2 ituaiga
Uma o le maʻiE itiiti nai lo masaniLuga masani
Le amataga o togafitigaFaasoaFaigofie
Tausaga o le onosaʻiE maua i tamaiti 7-14 tausaga ma i tagata matutua i lalo o le 25 tausaga.Suʻeina pe a mavae le 40 tausaga
SymptomatologyFaasoaBlurry
Inisalini faasino igoaLaititiMaualuluga
C pepide scoreLeʻo po o le faʻaituauMaualuluga
Vaʻalele i sē-ßO loʻo iaiUa leai
O le uiga e atiaʻe le ketoacidosisE avanoaTulaga maualalo maualalo
Faʻafouina insulinLe makainaFaʻaavanoa i taimi uma
Le aoga o fualaʻau maualaloLaititiMaualuga
Le manaʻoga mo le inisaliniTumauFaʻaalia i le taimi mulimuli o le faʻamaʻi
Taimi masaniO le faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le taumalulu-tau maluluLe iloa
Vaega i le auiliiliga o le urineAcetone ma glucoseGlucose

Faʻaaogāina o le siama, e mafai ona e iloa le ituaiga o maʻisuka: faʻagasolo, steroidal poʻo le gaioiga.

Glucometer - auiliiliga e uiga i le mita suka toto

Faʻamatalaga o faʻafitauli

A aunoa ma togafitiga, o togafitiga e mafua ai le tele o faafitauli ogaoga. E aofia ai:

Ketoacitosis. E mafai ona tupu le maʻi i soo se tasi e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma faailoga o keocyto, o:

  • sili atu kulukose i totonu o le toto,
  • faʻaoga faifaipea,
  • taʻavale
  • tiga i le manava
  • manava malosi
  • vevela paʻu
  • mumu o foliga.

O aʻafiaga e tatau ona mafua ai vave togafitiga faafomaʻi.

O le hypoglycemia o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le suka o le toto. O le aiaiga eo mai faatasi ma:

  • gatete i le tino
  • vaivaiga
  • leai se mea,
  • lagona o le fiaai pea
  • ulu matua.

Afai o maua ia faailoga, e manaʻomia vave e le tagata maʻi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Fomaʻi cardiovascular. Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona mafatia le fatu ma toto. E i ai se faʻalavelave faʻaletonu o le fatu poʻo le osofaʻi fatu.

Neuropathy. O le faʻalavelave e maua ile numera o faʻailoga:

  • leai se malosi o le tino
  • lagona o le le fiafia
  • siama o le toto
  • gaioiga o vae,
  • faʻaitiitia le faʻamalosi o feusuaiga,
  • faafitauli i le sasaaina o le vevela poʻo le inumaga.

Faʻailoga o fatugaʻo. O le sili atu o le suka i le tino e faʻatele ai le avega i luga o okeni o le polokalama urinary. O le maʻisuka na mafua ai ona le manuia. O faʻamaoniga nei e faʻaalia ai faafitauli i le polokalama urinary:

  • osofia o le urine
  • se maunu malosi i le vevela
  • maualalo le tiga
  • faʻaauau faifaipea.

I totonu o le maʻisuka, e tatau ona faʻaauau pea le uila mo le auiliiliga ina ia mataʻituina le galuega a fatugaʻo.

Faʻailogaina o le ata vaaia. O maualuga maualuga o suka i totonu o le tino e afaina ai toto toto. Mo lenei mafuaʻaga, o gasegase e faʻapupulaina ni faʻafitauli - faʻailoga, ma le valea. Mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻalavelave, e tatau ona asiasi soo atu i se tagata poto faapitoa. O le fomaʻi o le a iloa faamaʻi o le tino vaaia i le amataga o le atinaʻe.

Puipuiga

O le maʻi suka e le mafai ona togafitia, o le mea lea, o le puipuia o le atinaʻeina o le faamai e tatau ona tagofia i se taimi vave e mafai ai. O fua puipui e aofia ai fautuaga nei:

  • paleni paleni
  • tuuese o masaniga leaga,
  • susu
  • faʻamalosia le faiga o puipuiga
  • togafitiga o faafitauli masani i le tino.

O le puipuia o togafitiga, e taua e le gata o meaʻai lelei, ae o le faʻaaogaina foi o le tele o le vai, talu ai pe a faʻaumatia le tino, o le gaosiga o le hormone pancreatics ua faʻaitiitia. Faitau atili e uiga i le puipuia o le maʻisuka iinei.

Isi mea taua

Taʻiala mo togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai mea taumafa, insulin, ma le tausisia o tulafono. Ina ia saʻo le fuaina o le vailaau o le vailaʻau, e tatau ona e siakiina le maualuga o le suka i aso uma.

O le vailaʻau e vaevaeina i le tele o ituaiga: inisalini umi, vaitaimi pupuu ma vaitaimi. Le ituaiga o fualaau faasaina ua faatonuina e le fomai, e fuafua i uiga o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1.

I le noatia ma le fai fuafua i nei tulafono, o le atinaʻeina o togafitiga e faʻagesegese.

O le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e tuufaatasia faʻapitoa mo tagata maʻi taitasi. O le autu o le togafitiga o le faateleina lea o le gaosiga o le inisalini i tulaga manaomia. Togafitiga e faaopoopoina i se taumafa e aofia ai se vaega itiiti o mea inu gaʻo ma faamalositino. I le le maua o ni uiga lelei mai togafitiga, ua faatonuina ai tagata o le inisalini pulega.

Faʻamatalaga o aso nei o le maʻisuka e aofia ai le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega suʻesuʻe. E taua tele le le na o le fuafuaina o le i ai o le faamai, ae ia iloa foi lona ituaiga, ituaiga. Mo lenei mafuaʻaga, o loʻo faʻaaogaina se metotia faʻamalosi eseese.

Suesuega autu

O le endocrinologist na te aoina se siaki, suʻesuʻeina ma fuaina, faʻamaonia le agavaʻa, tulaga faʻalavelave, faʻalogo i faitioga.

Ina ia fuafuaina le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le sili ona taua o faʻamaʻi o le maʻi e tatau ona mafaufauina:

  • loto vaivai, vaivai vaivai,
  • O le "manaʻoga" le fiaʻai, ae i le taimi lava e tasi e le maua ai le mamafa (ituaiga 1 o le maʻisuka),
  • o le susu ma faʻi ai le uʻamea,
  • polydipsia o se malosi malosi e le mafuatiaina,
  • afu, e masani lava pe a uma ona 'ai,
  • avega mamafa vave (ituaiga 2 maʻisuka)
  • faʻasalaga faifai pea o paʻu o le paʻu,
  • faʻanoanoa vaaia
  • polyuria - o se faʻaopoopoga i le gaosiga o le urine e sili atu i le 1.8 lita,
  • urine i tulaga ogaoga e mafai ona i ai le manogi o le acetone poʻo le liliuina o apu,
  • paʻu e le mafai ona tatalia,
  • vailaina, faʻalavelave,
  • tingling ma numera i lima ma vae.

O le mea moni, e tusa lava pe maua oe i le maʻisuka, e le o lona uiga o faʻamaoniga uma o loʻo i luga o le ai ai, ae pe afai e tolu taimi e lauiloa i le taimi, e tatau ona fuafua le mafuaʻaga o la latou atinaʻe.

I le avea ai o se tulafono, o faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1 e vave ona vave ona mafai e le tagata gasegase ona faʻamaonia tonu le aso tonu na tupu ai. O nisi tagata gasegase e amata ona malamalama i le mea na tupu, na o totonu o le potu maʻi tigaina, ma oʻo ai i le maʻi suka. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e taatele i tamaiti poo tagata ei lalo o le 40 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai se ala uumi uumi, o le mea lea, faatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga, o le saʻo ma le taimi e iloa ai e taua tele.

Muamua lava, e tatau ona fuafua le maualuga o le maualuga o le suka i tagata ei ai mea faʻapitoa, e pei o le:

  • vaʻaia
  • silia ma le 45 tausaga
  • se faateleina i le maualuga o le gaʻo ma le lipoproteins i le toto,
  • afaina
  • avega mamafa (mataupu o le maʻisuka i le aiga),
  • ogaoga maualuga
  • maʻisuka ile maʻisaga i se tina maitaga, glucosuria, polyhydramnios, fanau mai o se pepe e sili atu ma le 4 kilokalama,
  • polycystic ovary.

O tagata ua silia i le 40 tausaga le matua e tatau ona maua i le taimi e tasi i le 3 tausaga mo le i ai o le maualuga o le suka i le toto, pe afai ei ai se tagata e tele meaʻai ma ia le itiiti ifo i le tasi le tulaga lamatia - i tausaga taʻitasi.

O se suʻesuʻega faʻamaonia o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i ni faʻataʻitaʻiga e pei o se suiga i le tulaga o le lauulu ma le paʻu (xanthomatosis, cyanosis, vevela, susulu, pallor, thinning, pyoderma, humidity), pathologies e le afaina mai maʻi, mata, ma le masculoskeletal system. E le gata i lea, o faailoga o le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina ai fatugaʻo, fatuga cardiovascular (suia o tuaoi o le fatu, rhythm, tones) ma le manava (faʻavevesi, masani, manava manava).

Suesuega Laboro

O le suʻesuʻega o le maʻisuka e fesoasoani ia te oe e fuafua ai poʻo le a le ituaiga faʻamaʻi e 1 pe 2. I le taimi o le suʻesuʻega, e mafai ona faʻaaoga ituaiga eseese o suʻega, o nisi o mea e talafeagai mo le suʻeina, o lona uiga, e fesoasoani i le faailoaina o le maʻi i le amataga. O le faia o ia suega e faigofie, o lea e faia ai e le toatele o tagata.

O le auala sili ona saʻo e iloa ai le maʻisuka ituaiga 2 o le fuaina lea o le hemoglobin glycosylated. E tatau ona i totonu o le 4.5-6.5% o le numera hemoglobin atoa. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona faigofie ona e filifilia le maʻisuka ituaiga 2, ae ia iloilo foi le le lava o togafitiga.

O le faʻamaoniga o le faʻamaʻi e aofia ai auala masani ma faʻaopoopoga.

O le suʻesuʻega autu mo le maʻisuka o le:

  • Sugar i le urine - e le tatau ona masani; glucose e ulufale atu i le faʻavavega i na o le atoaga o le sili atu i le 8,
  • Fuafuaina o le kulukose ma le toto suka
  • Glucose tolerance test - ao le i faia, o le kullukose e faʻafofo tautala pe faʻamalosi i le tagata maʻi. Ma, e ala i taimi faatulagaina taimi, e aveesea le toto mai le tamailima. O ia suʻega e fesoasoani i le fuafuaina o le faʻapalepale kulukose,
  • Fua o le Fructosamine - masani ona faʻaaoga mo pepe faatoa fananau mai ma fafine maʻitaga, e mafai ai ona e fuafua le maualuga o suka mo le 21 aso mulimuli,
  • Suesuega o le faʻasalaga o ketones.

O le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai foi auala faaopoopo o le suʻega, faʻaalia:

  • inisalini toto
  • adiponectin, ghrelin, resistin ma leptin,
  • proinsulin
  • HLA - tatini,
  • C-peptide (fesoasoani i le faʻavaeina o le tafe o le inisalini i siama).

O se faʻamautinoaga faaopoopo o le maʻisuka e ono manaʻomia pe afai ei ai se faigata i le faia o se siama, ma o suʻesuʻega e fesoasoani foi e filifili le togafitiga.

Ina ia maua saʻo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona faia le sampling toto i luga o se manava gaogao. E masani lava, o ona faailoga e tutusa - 3.3-5.5 mmol / l. E mafai ona e ave le toto vevela ma le ulu. Aʻo le i faia le taʻavale, aloese mai le ulaula, e tatau ona e aloese mai le faʻalagona o le ita, faʻamalosi tino. O le taunuuga e mafai ona aʻafia e nisi o vailaʻau ma vitamini, isi faʻamaʻi.

Faʻafitauli o le maʻisuka

Maʻisuka Angiopathy - O suiga ia o le degenerative i totonu o vaa, e mafua ai le retinopathy o le maʻisuka, ma mulimuli ane ai le faʻaleagaina o le vaaia o le maʻisuka.

O le diabetic angiopathy - suiga o le degenerative i totonu o vaʻa e taʻitaʻia ai le maʻisuka i le maʻisuka, ona faʻateleina ai lea o le retinopathy, lea e mafua ai le leaga o le faʻalelei o le vaaia o le tino ma se taunuuga i le tauaso.

Maʻisuka intercapillary glomerulosclerosis - Faʻailoga ogaoga ogaoga, o le mafuaaga sili ona taatele o le maliu i tagata gasegase o se talavou.A oʻo mai siama faʻamaʻi o le urinaryioni i le glomerulosclerosis, o le gasegase fatuga e vave ona tupu, e masani ona maua se foliga masani.

Gangrene o pito pito i lalo - o le maʻisuka o le iuga o le tele o togafitiga faʻaleaga: atherosclerosis, microangiopathy, neuropathy. O le atinaʻeina o le gangrene o le maʻisuka e mautinoa lava e faaiʻu i le tosoina o le tino.

Maʻisuka vae - faʻaleagaina se tasi poʻo le sili atu sooga o vae, o loʻo faʻaalia i le faʻaumatia o le ponaivi ma masini mūmū, o le faʻavaeina ole maʻi o vae o le vae.

Faʻafitauli faʻapitoa i le fatuga tutotonu - le fivalopathy, mafaufauga le mafaufau, atuatuvale, faalavelave i le moe.

Faʻalavelave faʻapitoa i le faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa - Polyneuropathy vaʻaia, faʻaalia i le tiga, leai se lagona lelei, faʻaitiitia le alualu i luma i le mamafa o le tiga, faoa faamalosi, lagona o vaivaiga, atrophy muscle. Autonomic neuropathy e oʻo atu ai i faʻafitauli o le dysuric, enteropathy, hyperhidrosis, faʻaletonu.

Togafitiga Tumau

  • silia ma le 45 tausaga
  • feʻai
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻateʻa
  • ma le maualuga maualuga
  • ma le hyperlipidemia
  • ma le maʻi ate

Taimi o suʻesuʻega

  • Sugar Diabetes - Faʻaaliga - 1 aso.
  • Maʻisuka - o se suʻesuʻega atoa - 1 aso.

O le polokalame e aofia ai suʻega

Faʻamatalaga sauniuniga

  1. E fautuaina e ave toto mo suʻesuʻega i se manava gaogao, e mafai ona e inu na o le vai.
  2. A uma le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo ma le 8 itula e tatau ona pasia.
  3. O le toto sampling mo suʻesuʻega e tatau ona faʻatinoina muamua aʻo leʻi aveina vailaʻau (pe'ā mafai) pe le muamua atu i le 1-2 vaiaso talu ona faʻamalo. Afai e le mafai ona faʻamalo le vailaʻau, e tatau ona e taʻuina i le taimi o le fomaʻi poo a vailaʻau o loʻo e ave ma pe o a ni vailaʻau.
  4. O le aso ao leʻi oʻo i le toto sampling, faʻatapulaʻa meaʻai ma falai, aua nei inuina ava, ma le aofia ai le mamafa o le tino.

O se taunuuga o le pasia o le polokalama o le ae mauaina

Suʻeina o le Maʻisuka
O le vave faʻamaonia poʻo le faʻamaoniga o le siama - maʻisuka

Sugar Diabetes - A Suʻesuʻega Atoatoa
Le faʻamalositino sili ona mataalia ma faʻamaonia. O le polokalame e amanaʻia uma suʻesuʻega ma suʻesuʻega talafeagai, e mafai ai ona e pulea atoa lau soifua maloloina ma faʻalavelave ai i le atinaʻega o le faʻamaʻi ma ona faʻafitauli.

E na o le pau lava le punaoa e le mafai ona faʻaaogaina i lo tatou olaga o le taimi.

O le polokalame e mafai ai ona e faia se suʻega atoa ile 1 aso, maua se togafitiga togafitiga ma fautuaga talafeagai

Faʻamatalaga o le kanesa: pe faʻapefea ona le misia se faʻamaʻi mataʻutia

Talu ai nei, ua tele naua le tautala e uiga i le kanesa. Ole taimi e masani ai, e lapatai fomaʻi e leʻo faʻaalia mai le kanesa mo se taimi umi, "natia" mo faʻamaoniga o isi faʻamaʻi. Ma na o le taimi tatau ma le saʻo saʻo e mafai ona fesoasoani i le faia o fuafuaga i le taimi ma puipuia ai se taunuuga e le mafai ona faʻafitia.

O le fomaʻi o le Dobrobut medical network, o se fomaʻi sili ona maualuga, na taʻu mai ia i matou pe faapefea ona mafai ona maua le kanesa ma e tatau ona maua. Evgeny Miroshnichenko.

E mafai ona ou iloa le kanesa lava ia?

O le mea e leaga ai, o le maualuga o le tino o le tino o loʻo maua pea i tulaga maualuga. I fafine, susu, colon, pulumu, matua ma le ovary, pancreas, ma le paʻu o le paʻu ua iloa. Mo tagata, o le kanesa o le prostate, lung, colon, pancreas, manava, ma le paʻu e sili atu ona lelei.

O le mea pito sili ona faigata ona iloa maʻi o le tino e tutusa ma maʻi faʻamaʻi faʻasalalau.

Pe latou te le o iai ni uiga patino, ae e tutusa ma le tino e matua eseese lava i latou tufatufaina atu ma metotia o togafitiga.

Mo se taimi umi, soʻo se tino e le mafai ona lagona, sei vagana ai mea e fafo: o le paʻu, paʻu mucous o loʻo avanoa mo le suʻega (vaʻa tautala, tane, ma isi).

E leai ni faʻamatalaga faʻapitoa e le o le tino, sei vagana ai le ata vaaia, pe afai o le tumutumu o loʻo i fafo. O le mea lea, mo soʻo se faʻamaoniga e amata ona aliali mai, e talitutusa ma faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi, e manaʻomia le faʻatalanoaga a le fomaʻi. O le a mafai e le fomaʻi ona iloilo le manaʻoga mo se suʻesuʻega maeʻaeʻa ma le faʻaaogaina o se maʻi mama.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le kanesa o le susu, e le faalagolago i le mea moni e mafai ona iloa e le lima se pu i totonu o le fatafata: o se tumutumu e 5 mm e mafai ona faigofie ona misia, ma e ono iai ni mea e gaogao.

Alexander Ametov: "O le suʻesuʻega mo le vave iloa o le maʻisuka ua manaʻomia i Rusia"

O le faʻaaluina o sina tupe itiiti i luga o sea suʻesuʻega mo tagata o loʻo lamatia, o le a mafai e le setete ona faʻapolopoloina le tele o tupe i togafitiga ma fualaau faʻasaina mo maʻi maʻisuka.

Pe o ai o loʻo lamatia, faʻapefea ona iloa maʻisuka malosi I le taimi muamua, o le ulu o le Matagaluega o Endocrinology ma Diabetology o le Russian Academy Academy of Postgraduate Education a le Ministry of Health o Rusia, o le fomai o Fomai Faasaienisi, na fai atu Polofesa Alexander Ametov i le RIA AMI e uiga i faiga fou i togafitiga o lenei faamai.

- Alexander Sergeevich, mea e tatau ona fai ina ia iloa ai maʻisuka malosi i le vave e mafai?

- E leai. E manaʻomia e tagata uma ona foaʻi atu le toto faʻatasi i le tausaga i le maualuga le suka. E moni lava lenei mea mo sui o vaega o aʻafiaga, e aofia ai tagata e sili atu i le 45-50 tausaga le matutua, mamafa, aiga vavalalata ma le maʻisuka, ma i latou e fananau mai i lalo ifo o le 2.5 kilokalama).

O le vave lava e maua ai e le fomaʻi le maʻisuka ituaiga 2, o le sili atu ona aoga e mafai ona puipuia ai faʻafitauli o lenei faʻamaʻi, lea e mafua ai le le atoatoa o le malosi o le maʻi ma le oti. O polokalame e siaki ai le maʻisuka a le tagata lava ia e le talafeagai.

O la latou fuataga e tatau ona i ai le malo, aua o le faafitauli e faigata tele. O le mea moni, e ese mai i le talaaga o ia tulaga lamatia mo le maʻisuka, e pei o le oona, toto maualuga, faafitauli tuufaatasi, ma faamai o le mafaufau e mafai ona tupu. O nei faʻamaʻi uma lava e masani ona sili atu ona ogaoga pe'ā faʻapupulaina le kulukose i le toto.

O le mea lea, o le vave ona latou gauai atu i suga maualuga - o le fomaʻi ma le gasegase - o le sili atu lea. I le laasaga muamua, ole auala e le taʻua i le falemaʻi e mafai ona fesoasoani i le tagata gasegase: meaʻai talafeagai, gaoioiga faaletino. E i ai se fasifuaitau: "Maʻi i le maʻisuka - maua se taifau."

A uma mea uma, e tatau ona e savali faatasi ma ia ia le itiiti ifo faalua i le aso, o lona uiga o lau gaioiga faaletino o le a vave faʻaleleia. Ma o le a avea ma se mea sili atu mo le soifua maloloina.

- O le a le tele e iloa e fomaʻi e uiga i faʻamaoniga e manaʻomia ai suʻesuʻega faaopoopo?

- E faigata ona talanoa e uiga i ai, aua e toatele tagata e o mai ia i tatou pe a oʻo ina i ai ni o latou faafitauli ogaoga. Ae tele mea e mafai ona faia e puipuia ai nei faafitauli. E le mafai ona maua le fesoasoani tele i tagata tagatanuʻu uma.

O le maʻisuka o se faʻamaoniga lea e vavalalata vavalalata ma isi maʻi gasegase. E tele faʻamaʻi e le mafai ona matou fofōina i le taimi nei, ae e mafai ona latou faia le tele o mea e taofi ai la latou atinaʻega.

Afai o se tagata ua i ai le faaleagaina i totoga ma siama, o lona uiga o se tau tele o fualaau faasaina.

E tatau ona e iloa o le maʻi maʻisuka o le ituaiga muamua, lea e tupu i tagata o se tausaga laiti, e mafai ona i ai se paʻu mamafa mamafa, o le faifai pea, o le fiainu, o lona uiga, o faailoga ia o le tagata lava ia po o ona aiga o le a vave gauai atu i ai. Ma le maʻisuka ituaiga 2, e leai se mea faapitoa e tupu. O le mamafa o le manava, puupuu le manava, vaivaiga, toto maualuga ... O le a togafitia se tagata mo le maualuga, ma e le mafai ona siaki le suka.

E ui lava o aso nei i totonu o le faʻamaʻi a fomaʻi o loʻo i ai se suʻega toto mo le hemoglobin glycated.O le numera atoa lenei o faʻamatalaga e taʻu atu ai i le fomaʻi pe ua faateleina le suka o le toto o le tagata mama i le 3-4 masina ua tuanaʻi.

Afai e te siakiina lenei faʻailoga faalua i le tausaga ma o le a sili atu i luga o le 6%, o lona uiga o le maualuga o le toto o le tagata i se taimi e sili atu i luga o tulaga faatonuina.

O lona uiga e manaomia e le tagata maʻi se suʻega auiliili atili - siaki le siaki.

Mo le siakiina, ua lava lea e iloilo ai le hemoglobin glycated. E le taugata ae faʻapitoa mo le fomaʻi ma aoga mo le maʻi. Afai o se suʻesuʻega na faʻaalia i lo matou atunuu, e mafai ona matou faʻamatala muamua atu i se tagata soifua maloloina, ae mai i le faʻalavelave lamatia, pe faapefea ona ia amio ma mea e mataʻituina ina ia le maʻi.

- I lou manatu, o fomaʻi i falemaʻi ua sauni e aʻoaʻo tagata gasegase pe faapefea ona pulea a latou maʻisuka?

- Na e fesiligia lenei fesili i le tagata o ia, i le 1990, na faʻatuina uluai fale aʻoga o le maʻisuka i 'aʻai eseese o Rusia, o loʻo taʻua o "aʻoga o le maʻisuka". E lei faia i latou ma tupe a le malo. Ona tusia ai lea o le tusi o talaaga "maʻi suka. Soifuaga. "

O nei mea uma e faia mo tagata mamaʻi ma tagata o loʻo lamatia, ina ia latou maua ai faʻamatalaga e uiga i a latou maʻi. Ma o le fomaʻi i le falemaʻi taimi e maua ai se tasi maʻi - 12 minute. E le lava lona taimi e aʻoaʻo ai le maʻi. O le mea lea, e manaʻomia aʻoga o le maʻisuka, e manaʻomia e tagata ona auai i latou.

Ma o ia aʻoga e le tatau ona avea o se taumafaiga faalilolilo, ae o se polokalama a le setete ma galue i afiafi i soo se falemai. O nei ituaiga aoga e na o avanoa i falemaʻi faapitoa.

Ma i Rusia, i le avea ai ma pule sili o le finau o le atunuu, o le Iunivesite o Ivan Dedov, ua faalauiloa aloaia, ua i ai le 10 miliona tagata maʻisuka! Faʻaopoopo i lenei numera le isi limasefulu tagata tagata e ola ma latou te le iloa e maua i latou i le maʻisuka, aua latou te le fiafia e alu i fomaʻi!

• E i ai ni faafitauli e faʻatau ai vailaʻau mo le maʻisuka?

- E i ai faafitauli. Ma latou o mai, ou te talitonu, mai le mea moni o le faiga mo le saunia o le maʻisuka i fualaau oona e matua faigata lava ona pulea. E i ai lo tatou resitala o le maʻisuka, ae e le o tala mo tagata uma.

E tatau ona i ai se tusi resitala o loʻo galue malosi i le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia pe i totonu o le faʻalapotopotoga faʻaitulagi taʻitasi, pe a fai o le itumalo lava ia e faatauina vailaʻau. O le tusi resitala e tatau ona i ai faʻamatalaga uma e uiga i tagata gasegase: suʻesuʻe, tausaga, o vailaʻau e maua, o a mea lelei.

I luga o lenei tulaga, e tatau ona faia ni talosaga, o a fualaau faasaina ma po o le a le aofaʻi e tatau ona faʻatauina, se setete o le inisalini, isi vailaʻau, lea e matua le manaʻomia ona maua i totonu o lo tatou atunuu.

O se mea e gaosia e atinaʻe a le atunuʻu, ma o se mea e gaosia e kamupani mai vailaau faʻasili mai fafo, lea o le a matou failaina se talosaga i le tausaga muamua ma faʻamaonia le tele o faʻatauga. O le mea lea, i luga o lenei faavae o le a mafai ona taʻalo ma se tau.

E i ai se faiga e iloilo ai le aoga o le parakalafa "hemoglobin glyc". Afai e le itiiti ifo ma le 7%, ona maua loa lea e le tagata gasegase togafitiga talafeagai, ma o le tupe na faaaluina i luga ia te ia e le o se mea le aoga. Afai o le taunuuga o le auiliiliga e le fetaui i le tulaga masani, o le togafitiga ua fetuunai, o isi vailaʻau ua faatonuina ma ua tusia i le tusi resitala. O lena mea uma! E leai se mea faigata iinei.

O loʻo iai nei fualaau lelei. Fai mai, o se tasi o sui o le vasega o le au suauu suauu glucose, lea e aofia ai le empagliflozin, e mafai ona aveesea le glucose mai le toto, lafoai i le mimila.

Faʻamama ia lava ina ia mafai ai e le suka ona faitau i le tele o tulaga taua.

O se suʻesuʻega na faʻamaeʻaina i le tausaga ua mavae lea na faʻaalia ai le soifua maloloina o tagata maʻi maʻisuka ma faafitauli matuia ma le fatu ma toto toto ave lenei fualaau faasaina, faaitiitia e toetoe 40 pasene. O se mea fou lea na ausia.

E le o le tulaga lea i isi togafitiga.O le faʻaaogaina atoa o se ituaiga aafiaga lelei o le vailaau faʻasaina e leʻi malamalama atoatoa. E tele suʻesuʻega o le a faia. Ae o le mea moni o taunuuga o togafitiga ma lenei vailaau o le a folafolaina, e leai soʻu masalosalo.

- Pe o malamalama lelei ea matou fomaʻi togafitiga fou o togafitiga ma fualaau oona fou?

"E faalagolago ia i latou." E tele faʻasalalauga eseese e faia. Ae o iina e mafai ona e valaʻau 30-40 tagata. Ae faapefea isi? E tatau ona i ai se faiga mo le faʻaofiina o tomai fou faʻapolofesa.

E ala i le Initaneti, aʻoaʻoga faʻaauau mo fomaʻi, o se faʻagasologa o aʻoaʻoga maualuga i le setete.

O lea e toe faʻafouina ai e se tagata lona tulaga malamalama e tusa ai ma manaoga o le setete.

Faatalanoaga e Elena Babicheva

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka i Moscow na ausia le maualuga o tulaga maualuga a Europa: faʻalauteleina, o le faʻamaʻi o loʻo iloa i le amataga / City news / Moscow website

O faʻamaoniga mo le maua o le maʻisuka i Moscow e latalata i le maualuga o atunuu Europa: mo se tasi maʻi e le o mautinoa e lua e iai le faʻamautuina o le maʻisuka.

O le faailoilo telefoni o faʻamaʻi faʻamaʻi i se taimi vave e 1,5 mita le maualuga nai lo le averesi mo Rusia. I le tausaga talu ai, i matagaluega o endocrinology, e silia ma le 21,000 tagata maʻi na maua i le maʻisuka sa togafitia. E 15 pasene le sili atu nai lo le 2016.

O le faateleina o la latou numera e fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga o mataupu na suʻesuʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

"E maua le maʻisuka pe a siakiina ma togafitia tagata gasegase, ae e leai se faʻafitauli. I ia tulaga, e alu faalilolilo, e le iloa e tagata le faʻamaʻi, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia. O le uiga lenei o le maʻisuka ituaiga 2.

E taua le iloa pe a mavae le 40 tausaga, o tagata uma e maua i le maualuga maualuga o le suka suka, mamafa, ma aiga vavalalata e maua i le maʻisuka, e tatau ona asiasi i le falemaʻi i le tasi tausaga i le tausaga ma suʻe suʻe toto mo le suka, "na fai mai ai le ulu o le capitoliologist Matagaluega o Soifua Maloloina Mikhail Antsiferov.

O tagata maʻi i Moscou o loʻo faʻataunuʻuina i totonu o lamatiaga mo le maualuga o le suka. I le tulaga o le siakiina o le faamaʻi, e fesoasoani ai tagatanuu i tulaga e tolu. Muamua o le tausiga faʻalesoifua maloloina muamua, lea e mafai ona maua mai fomaʻi ma fomaʻi lautele.

O le fesoasoani o le lona lua ma le tolu vaega ua i ai nei i matagaluega o endocrinology. E le gata i lea, o vailaau, o le laina tuaoi e masani lava ona muamua mai i le maʻisuka, e mafai ona iloa i taimi o suʻega i tagata gasegase.

Faʻatasi ai ma suʻesuʻega taimi, e fesoasoani le fomaʻi e puipuia le alualu i luma o le faʻamaʻi.

"O le logoina o tagata gasegase o se laasaga taua i le manuia o togafitiga o le maʻisuka. I totonu o Moscow falemaʻi, o loʻo aʻoaʻoina e tagata gasegase ia pulea lelei le ala o le maʻi. E valaʻaulia i latou e auai i aʻoga mo tagata gasegase, o loʻo faigaluega i le 24 pitonuu polyclinics.

E tolu isi aʻoga o loʻo avanoa i le fale o endocrinology i Prechistenka (fale 37). O potu faapitoa mo le maʻisuka vae e tatala mo maʻi.

Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le fomaʻi e fesoasoani e puipuia le alualu i luma o le faʻamaʻi, "o le tala a le 'aufaasālalau a le Matagaluega o le Soifua Malōlōina.

I totonu foi o Moscou, o le resitala o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo tausia pea. Ua mafai ai e fomaʻi ona maua faʻamatalaga auiliili e uiga i le aʻafia pea o le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave, soifuaga o tagata gasegase, le fausaga o togafitiga fualaau, manaoga o tagata gasegase ma vailaʻau ma mea e mataʻituina ai le tagata lava ia.

O le maʻi suka i se taimi vave e masani lava ona iloa i le taimi o suʻega faʻasologa masani. O se suʻega o le kulukose o le toto ua saunia mo tagata gasegase e sili atu i le 40 tausaga.

E mafai ona e maua ni suʻega faʻapitoa mo se asiasiga masani mo le 2018 i le auaunaga faʻamatalaga "Moscow Health Navigator".

A oʻo i le tausaga o le fanau mai ma le itupa, na te tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i mea o suʻega e tatau ona avea o se vaega o le laasaga muamua o le suʻega o suʻesuʻega i lenei tausaga ma poʻo le a le ituaiga faʻamaʻi latou te faatagaina e iloa.

Mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese, e eseese nei fautuaga.

Faʻamatalaga o le maʻisuka: iloa le faʻamaʻi i le taimi

O le faʻamaoniga o le maʻisuka e aofia ai le faia o se suʻega auiliili, pasia suega talafeagai ma suʻesuʻega e se fomaʻi e se endocrinologist. E masani lava e le faigata ona faia se ituaiga o siama, e pei o le tele o tagata gasegase e alu i le falemaʻi ua leva ona i ai se maʻi faʻamaʻi.

Ae o metotia faʻaonapo nei o suʻesuʻega e mafai ona iloa ai e le gata o vaega muamua o le maʻisuka, ae faʻapea foi le tulaga na muamua atu i lenei maʻi, lea e taʻua o le muaʻi maʻi poʻo le solia o le faapalepale i gaʻo.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamatalaga

E aoina e le fomaʻi se mea faigaluega, faailoa ai tulaga lamatia, faʻamaoni, faʻalogo i faitioga, suʻe le tagata maʻi, fuafua lona mamafa.

Faailoga e faʻaaogaina pe a faʻamaonia le maʻisuka:

  • malosi malosi faifai pea - polydipsia,
  • faʻateleina o le faʻamalosi faʻamaʻi - polyuria,
  • leiloa o le mamafa ma le fiaʻai tele - masani mo le maʻisuka ituaiga 1,
  • anapogi, taua tele le maua - masani mo le maʻisuka ituaiga 2,
  • afu, aemaise pe a uma ona 'ai,
  • vaivaiga lautele, vaivai,
  • ogaoga o le suamalie o le paʻu lea e le mafai ona faamalieina i soo se mea,
  • taoto, vili,
  • faʻamaʻi pipisi, e pei o le paʻu o le paʻu pustular, faʻaauau pea o le paʻu i le gutu poʻo le vevela, ma isi.

E le tatau ona i ai i le tagata uma ni faʻamaʻiga, ae afai e le itiiti ifo ma le 2-3 o loʻo matauina i le taimi e tasi, ona aoga ai lea o le suʻesuʻega.

E tatau ona maitauina e faapea o le maʻisuka ituaiga 1, o faʻamaʻi uma e atiaʻe vave ma e mafai e le tagata maʻi ona manatua le aso tonu o le amataga o faʻamaʻi, ma o nisi tagata gasegase ua matua le mafaufauina e oʻo ai i latou i le maʻi tigaina i se setete o le maʻisuka. O tagata maʻi e iai lenei maʻisuka e masani lava o tagata ei lalo o le 40-45 tausaga poʻo tamaiti.

O le faasologa o le kosi e sili atu lona uiga o le maʻisuka ituaiga 2, o lea o le a tatou talanoa atili ai i le suʻesuʻeina o lenei ituaiga tino o le gasegase o le gasegase.

O le taua tele mo le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 o mea taua ia, e aofia ai:

  • tausaga e sili atu i le 40-45 tausaga,
  • vaʻaia pe faʻavaivaia le kulupu o le kulukose,
  • mamafa, isesa (BMI e silia i le 25),
  • faateleina le faʻalauiloa lipid o le toto,
  • maualuga toto maualuga, toto maualuga i luga 140/90 mm RT. Art.,
  • maualalo le tino faaletino
  • o fafine na i ai i le taimi ua i ai se maʻi gasegase o le gaʻo i le taimi o le maʻitaga pe na fanau mai se tamaititi e mamafa atu i le 4.5 kilokalama,
  • polycystic ovary.

I le tulaʻi mai o le maʻisuka ituaiga 2, o le tupuaga e taua tele. O le i ai o lenei faʻamaʻi i aiga e faʻalauteleina ai avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 2. Fuainumera Faamauina e faapea o se tagata ei ai lona matua o loʻo maua i le maʻisuka o le a maʻi foi i le 40% o mataupu.

Faiga Faʻavae Suesuega

Mo le siama o le maʻisuka ituaiga 2, e tele ituaiga o suʻega e faʻaaogaina. O nisi metotia e faʻaaogaina e fai ma suʻega.

O le suʻesuʻeina o se suʻesuʻega e faʻatatau i le faʻamautinoaina o le faʻamaʻi i le amataga, e taʻitaʻia e le toʻatele o tagata e masani ona leai ni faʻamaoniga manino o le maʻi.

O le auala sili ona faʻatuatuaina mo le maua o le maʻisuka o le faʻamautuina o le hemoglobin glycosylated.

O le hemoglobin Glycosylated o le hemoglobin erythrocyte lea na faʻapipiʻiina ai se kulūkose molecule. O le tikeri o le glycosylation e faalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e tumau pea le suia i erythrocytes i le taimi o le tolu masina o latou olaga. O le masani o le hemoglobin glycosylated o le 4.5-6.5% o le aofaiga atoa o le hemoglobin.

I lenei itu, i soo se taimi, o le pasene o ia ituaiga hemoglobin e atagia ai le maualuga o le suka o le toto o le tagata maʻi mo le 120 aso aʻo lei faia le suʻesuʻega. E fesoasoani lenei mea e le gata ina faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, ae ia fuafua ai foi le maualuga o le faʻamaʻi o le faamaʻi ma iloilo le le lava o togafitiga.

Metotia mo le sailia o le maʻisuka ua vaevaeina i ni faavae ma faaopoopo.

O auala autu e aofia ai mea nei:

  1. fuafuaina o le maualuga o le suka o le toto, faia: i luga o se manava gaogao, 2 itula pe a uma ona 'ai, aʻo le i momoe,
  2. se suʻesuʻega o le aofaiga o hemoglobin glycosylated,
  3. Glucose tolerance test - i le taimi o le suʻesuʻega, e inu e le tagata maʻi se aofaiga o le kulukose ma foaʻi mai le toto mai le tamatamailima muamua ma le 2 itula i le maeʻa ai o le pusa o faʻataʻitaʻiga. O lenei suʻega e fesoasoani e faʻamalamalama ai le ituaiga o gasegase gasegase o le gaʻo, e faʻatagaina ai oe e iloa le vaʻaia mai le maʻisuka moni,
  4. Fuafuaga o le i ai o le suka i totonu o le mimilo - o le kulukose e ulufale atu i le uila pe a oʻo i lona maualuga e sili atu i le 8-9 faʻamoemoe,
  5. auiliiliga o le maualuga o le fructosamine - e mafai ai ona e sailia le maualuga o le suka i le 3 vaiaso talu ai,
  6. suʻesuʻega o le faʻasalaga o ketones i le urine poʻo le toto - e fuafua ai le amataina o le maʻisuka poʻo ona faʻalavelave.

O metotia faaopoopo e taua e fuafua ai faailo nei:

  1. inisalini toto - ia fuafua le lagona o le tino o le tino i le inisalini,
  2. autoantibodies i suauʻu pancreatic ma inisalini - faʻaalia ai se mafuaʻaga autoimmune o le maʻisuka,
  3. proinsulin - faʻaalia ai le gaioiga o le pancreas,
  4. o le mumrelin, adiponectin, leptin, resistin - o faʻamatalaga o le tala o le tino o le tino o le tino, iloiloga o mafuaʻaga o le gaʻo,
  5. C-peptide - faʻatagaina oe e suʻe le fua faatatau o le inisalini e faʻaaogaina i siama,
  6. HLA faʻamaʻaina - faʻaaogaina e iloa ai faʻasologa o gasegase.

O nei metotia e faʻaaogaina i le tulaga o faigata i le taimi o le faʻamautinoaina o le faamaʻi i nisi o gasegase, faʻapea foi ma le filifilia o togafitiga. O le tofiaina o isi metotia e faʻamoemoeina naʻo le fomaʻi.

Talosaga samples ma faʻataʻitaʻiga masani o le kulukose

Tulaga masani masani anapogi mo le toto atoa - 3.3-5.5 mmol / L, mo plasma - 4.0-6.1 mmol / L.

O le toto sampling mo lenei iloiloga faigofie ei ai ana lava mea faʻaʻoleʻole. O le toto, tusa lava pe vevesi pe capillary, e tatau ona ave mo le auiliiliga i le taeao i luga o se manava gaogao. E le mafai ona e 'ai mo le 10 itula, e mafai ona e inuina vai mama, ae muamua, o meaʻai e tatau ona masani ai.

O se tasi suesuega e fautuaina mo le suʻesuʻeina o le sugar sugar.

O se auala faigofie ma faigofie e mafai ai e oe ona suʻeina le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o le gasegase carbohydrate metabolism. O lenei auʻiliʻiliga e faasino i mea e mafai ona faia e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

E taua tele le foaʻiina o le toto mai se tamatamailima mo le suka i tagata e lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2.

Suʻega o le Maʻisuka - Faalapotopotoga o Maʻisuka Faʻaitulagi Faʻapitonuʻu mo Tagata Malie "Faʻafouga"

Faʻamatalaga mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

O le aso 5 o Aperila, 2016, o le Faalapotopotoga a le Malo o le Maʻisuka a le Malo o Tagata Malie e iai Manaoga Faapitoa, Vozrozhdenie, faatasi ai ma le falemai o Novoshakhtinsk ma sui o Johnson & Johnson, o se tasi o kamupani sili ona toatele o le lalolagi o loo faia se tele o vailaau faafomai ma mea teuteu, siaki mo tagata gasegase i le Matagaluega o le PFR ma SPZ i Novoshakhtinsk.

Tagata faigaluega ma tagata asiasi na maua le avanoa e suʻe ai le maualuga o le kulukose i totonu oo latou toto. I le aotelega, e silia ma le 100 tagata na faʻaaogaina le avanoa o se suʻega e aunoa ma se totogi. O i latou na faia le suʻega, oe na maua i maualuga maualuga ma le maualuga o le kulukose o le toto, na fautuaina ina ia maua nisi suʻesuʻega ma feutagaiga ma se endocrinologist.

O se tasi o uiga o le upu "suʻesuʻeina" o le suʻeina lea ua faaliliuina mai le Igilisi. O le mafuaʻaga o le suʻesuʻeina o le vave iloa lea o le maʻi.O le mea moni lava, o faʻamaʻi o le maʻisuka e leʻo patino, ma e mafai ona maua se taimi e pei o le maʻi-o le taimi lea ua i ai le maʻisuka, ae e leʻi oʻo mai. E mafai ona tatou fai atu o le vave iloa o le a mafai ai:

  • Faailoa le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e tusa lava pe leʻi oʻo i le maʻi
  • Faʻamataʻi le faʻamaʻi i se vaitaimi o le asymptomatic.

I le masani o le kulukose (suka) i le toto atoa i luga o se manava gaogao.

Glucose masani 3.3 - 5.5 mmol / L

O le kulūkose o le 5.6 - 6.0 o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le aʻafia o le totoina o le maʻisuka ituaiga 2

O le maualuga o le kulukose e 6.1 poo le maualuga ua avea ma mafuaaga mo le toe suʻesuʻeina ina ia faʻamaonia ai pe le aofia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 2.

O le siakiina e mafai ona iloa ai le maʻisuka i le amataga. O le auala e siaki ai e masani ona faʻaaogaina e sili atu ai ona faʻamaonia le faʻamaʻi. Talu ai o loʻo i ai tagata e leai se glucose e mafai ona gafatia ma faʻapalepale. O latou maualuga o kulukose o le toto e maualuga i taimi uma. O se suega kulukose tasi e mafai ona maua i nisi taimi le maʻisuka ona o ni mea eseese.

Ituaiga o le maʻisuka

O se faʻamaoniga o le maʻisuka e tupu pe a iloa se faafitauli ogaoga - maualuga toto suka. O se faʻaopoopoga talitutusa ona o le leai o se faʻaaogaina o le kulukose mai le toto.

O tagata autu o le kulukose - maso, ate ma le tino o le tino, e le mafai ona aʻafia le suka mo mafuaaga eseese, e mafua ai ona iloagofie ituaiga ituaiga o suka.

Vasega masani o le maʻisuka

Ole ituaiga o meaola masani o mataupu masani ia i togafitiga faafomaʻi.

Lisi numera 1. Ituaiga o maʻisuka ma mafuaʻaga:

Ituaiga o maʻisukaVaega o le faʻamaʻiMafuaaga
Ituaiga 1 maʻisukaUa faateleina le suka i le toto ona o le mea moni o le pancreas ua faamutaina le maua o le inisalini - o le toilalo atoa.O le tino o le pancreas e amata ona osofaia ai sela na mafua ai le gaosiga o le inisalini. O mafuaʻaga o le tele o faʻataʻitaʻiga e le o iloa.
Ituaiga 2 maʻisukaO le maualuga o le inisalini o loʻo i le tulaga saʻo, ae maualuga le maualuga o le suka ona e le faʻafefeteina le kulukose i le au faʻatauO le mafuaʻaga o le le mautonu o sela i le inisalini, o lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini. E atiina ae pe a fetaui lelei le tele o mea, lea e mafai ona tuufaatasi i lalo o le manatu o le maʻi gasegase.
Gesational diabetesE tupu i fafine o loʻo faʻamoemoe o se pepeO se faʻamaʻi e mafai ona afaina ai se fafine ma se tamaitiiti o le maʻisuka maʻisuka. O faʻavae mo le faʻamaonia o lenei tulaga o le faʻaalia lea o le faafitauli aʻo maʻitaga.

O le suka toto e mafua ona o le gaosia o hormones faapitoa e le placenta, lea e faʻalavelave ai i le galuega o le inisalini. O le iʻuga, e le faʻaitiitia le suka o le toto. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e masani lava ona mou atu atoa pe a mavae le fanau mai o le pepe.

O ituaiga uma o le maʻisuka e faapitoa, ma e manaʻomia togafitiga e fuafua i le foia o se faʻafitauli faʻapitoa faʻafitauli faʻafitauli.

Lafoaia o le maʻisuka

Modi ituaiga o se vasega atoa o eseesega eseese o le maʻisuka, e masani lava ona taʻu mai e fuainumera, mo se faataitaiga, Modi-1. O ituaiga taitasi ei ai ona lava uiga o le taimi nei.

O le maʻisuka, lea e ese mai le masani o le gasegase o le faamai, e masani ona maua i tupulaga talavou. O le mafuaʻaga o le tupuga o se gafa, lea e fuafua ai le faʻaititia o le galuega o le gaosiga o le inisalini.

O le eseesega autu mai le vasega kosi e le o ni uiga ogaoga o le faateleina o le maualuga o le suka pe a faatusatusa i le maʻisuka masani. Ona o le mea moni o lona ala e le mamafa tele ma e le mautonu, atonu e le iloa e tagata tomai faapitoa le maʻisuka ma misi ai le amataga o le maʻi.

Ina ia mafai ona iloa le maʻisuka Modi, o le suʻesuʻega o le a aofia ai se suʻesuʻega o faʻamaoniga faapitoa o le maʻi:

  • ua amata le maʻi, ma o ketones e le o faʻamoemoeina i suʻega,
  • ina ia mafai ai ona faʻatulagaina, o loʻo manaʻomia e le tagata maʻi ni gaʻo itiiti o le inisalini,
  • i le gasologa o le taimi, e le manaʻomia le faateleina o le inisalini, e pei foi o le tulaga masani o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka,
  • i le isi itu, i le aluga o taimi, o le manaʻomia mo le inisalini e mafai ona mou atu atoa,
  • vaitaimi o le faamagaloga e oo i le 12 masina pe sili atu foi,
  • o le suega mo C-peptides e masani,
  • autoimmune reactions i le pancreatic tissue e le o iai, e le o iloa ai auupega,
  • e leai se faailoga o se maʻi pipisi, mo se faataitaiga, o le faateleina o le mamafa o le tino.

O le taua tele o le suʻesuʻeina o le maʻisuka Mody i tagata ei lalo ifo o le 25 tausaga le matua, faatasi ai ma le faʻamaonia o tulaga taua ole laina ole maualuga ole suka. I se tulaga faapena, ole a le masalosalo le suʻesuʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻamalamalamaga e manaʻomia pe afai o le Modi subspecies o le punavai o le faafitauli.

O le maʻisuka faʻamamaina o le a aluese uma lava pe a uma ona fānau pe a togafitia lelei

Lasa maʻisuka

E mafai ona faʻatusatusa ituaiga i luga o le maʻisuka ituaiga 1, na o le atinaʻeina o lenei maʻi e maualalo lemu. I le taimi nei, o le upu Lada e masani lava ona suitulaga i se isi manatu - o le maʻisuka o le maʻisuka, i nisi o tulaga ua taʻua foi o le maʻisuka o le maʻisuka 1.5.

O le faʻatinoina o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mulimuli i le mataupu automulune - o le puipuiga a le tino lava ia i le faasolosolo malie ae faʻaleagaina ma le le faʻaleagaina suauu pancreatic. E faasolosolo lava, e le mafai ona toe faia se tagata e aunoa ma se tui ole inisalini. O le atoatoaga o le faalagolago e faia i le mavae ai o le 1-3 tausaga mai le faʻaaliga o le maʻi, i le taimi lena, toetoe lava o faʻamalosi uma o le inisalini ua uma ona faʻaumatia.

Taua: e masani lava o le leai o le inisalini e tuʻufaʻatasia ma lona puipuiga mai siama o le tino, o lona uiga e tatau ona ave e le tagata maʻi le inisalini ia lava, ae faʻapea foi fualaau e faʻapupulaina ai le lagona o sela i ai.

Ina ia mafai ona iloa lelei le maʻisuka, e le gata o le fuafuaina o le kulūkose i le toto o le tagata maʻi, ae o faʻamaoniga faʻapitoa nei:

  • suega o le hemoglobin glyc,
  • suʻesuʻe ma auʻiliʻiliga o faʻamaʻi faʻamaʻi i sel oletiti o le pancreas,
  • suʻesuʻega o fuainumera,
  • fomaʻi i vailaʻau o loʻo iai insulin.

Ua na o se lisi le atoatoa o suʻega faʻapitoa e aofia ai faʻamaʻi. O le maʻisuka Lada o se tulaga lea e manaʻomia ai le vave amataina o togafitiga ma le tofiaina o togafitiga talafeagai.

O le maʻisuka insipidus

O lenei faʻamaʻi e taatele le igoa ma le togafitiga o le tulafono faatonutonu o suka, ae e ese mai i lona ala ma mafuaʻaga.

O le maʻisuka insipidus e fausiaina pe a le lava le hormones antidiuretic (ADH) poʻo pe a le maualalo le gaogao o fatugaʻo i lenei hormone, o le maualuga o le suka i le faʻamaʻi e le o ese mai tulaga masani.

O le maʻi ei ai vaega nei o le vasega:

  • e lafoina e se tagata se aofaiga tele o urine, e tele taimi e maualuga atu nai lo le masani,
  • fia inu pea
  • o le faamalolo o le tino ua atiae,
  • ma se umi umi, o se tagata e leiloa le mamafa, ma ua faʻaitiitia le manaʻo.

Taua: o le maʻisuka insipidus o se maʻi masani.

O mafuaʻaga e mafai ona tutupu uma i tulaga faʻaleagaina o le faiʻai, pe a le lava le hormone mata (ADH), ma i faʻamaʻi o le masini, lea e le masani ai.

I le faia o lenei suʻesuʻega, e iloa e tagata atamamai taiala nei:

  • le maualuga o le diuresis, o lona aofaiga e sili atu nai lo le 4-10 lita, i nisi tulaga e silia ma le 20 lita,
  • i le tuufaatasiga o le urine, o se vaega itiiti o le masima ua fuafuaina,
  • e tusa ai ma se suʻega o le toto, o le maualuga o le suka e le o ese mai tulaga masani,
  • o le le lava o le hormones antidiuretic ua iloa,
  • o le ultrasound e suʻeina ai suiga o le pathologist i le setete o masini ma tino,
  • O loʻo faʻaaogaina MRI faʻamalositino e faʻataʻitaʻiina ai faʻavae tumutumu o se mafuaaga taatele o lenei tulaga.

Faailoga o faʻamaʻi ma faitioga a tagata gasegase

O faitioga e faʻatasi ma le setete o le maualuga o le toto suka e matua eseese lava, e aʻafia ai faiga sili ona taua o le tino. E mafai ona vaevaeina i ni faitioga manino, muamua lava, manatu i le atinaʻeina o le maʻisuka ma le lua, ia o se faailoga o se togafitiga ua leva ona faia.

O faitioga faʻafofoga e fesoasoani i le faia o se suʻesuʻega tausi maʻi.

I le maʻisuka malosi, o lenei suʻesuʻega ua faia i luga o le faavae o se talanoaga ma le tagata maʻi, o lana suʻega ma le faʻaogaina o faʻamatalaga nei:

  • fatu fatu
  • toto maualuga
  • respiratory rate
  • le tulaga o le paʻu - o le i ai o le faʻavave o le diaper, foci o le faʻaleagaina o le tino, tatala manuʻa,
  • I le taimi muamua o le suʻega, e mafai ona e puʻeina pe afai o le manogi o le acetone e mafua mai i le maʻi, o loʻo faʻamaonia mai ai o le faʻamaʻi ua sili atu ona afua mai i le taimi muamua, pe a le toe faʻavaeina ketones,
  • i le suʻesuʻega muamua, e mafai ona e iloiloina le mamafa o le tagata maʻi, faia le mamafa, faia isi fuataga ma fuafua le numera o le numera o le tino, lea e taua i le laasaga aʻo leʻi oʻo i le siama,
  • uluaʻi suʻesuʻega e faʻatagaina ai oe e iloilo pe iai se tulaga ogaoga ma se faʻateleina o le maualuga o le maualuga o le suka, o faailoga o ia tulaga - o le vevela, palasi, fenumiai, lagona le mautonu o le matelaina po o le fiainu, leai se malamalama.

Laulau Nu. 3. O faitioga autu ma le lua a tagata gasegase e maua i le maʻisuka:

O le faʻamautinoaga faʻaonapo nei o le maʻisuka e le faʻapulaʻaina i na o le aoina o faitioga a le tagata maʻi, ia faia se faʻamaonia saʻo, o auala sili ona saʻo e suʻesuʻeina ai le maʻisuka.

Taua: o le iloa o se tasi o faailoga o le i ai o le faamai i le taimi o se talanoaga ma le tagata maʻi, o le mafuaaga lea e faasino ai le maʻi mo suʻesuʻega.

Suʻeina o le Maʻisuka

O le WHO Expert Committee fautuaina le suʻesuʻeina o le maʻisuka mo vaega nei o tagatanuu:

  • tagata gasegase e sili atu i le 45 tausaga (faʻatasi ma se suʻesuʻega le lelei, toe fai i le 3 tausaga),
  • o le gasegase o se tausaga laʻititi i luma o le: gaʻo, avega mamafa o le maʻisuka, tagata / ituaiga tagata e maualuga le lamatiaga, talaʻaga o le maʻisuka faʻamaʻi, fanau pepe e sili atu i le 4.5 kilokalama, toto maualuga, hyperlipidemia, na iloa muamua le NTG poʻo le maualuga o le glycemia.

Mo le siakiina (ma le vavalalata ma le faʻamaʻoto) o le maʻisuka, WHO o loʻo fautuaina le fuafuaina o le kulukose ma le hemoglobin A1c tau.

O le hemoglobin Glycosylated o le hemoglobin lea e malupuipuia ai le mole kulukose i le valine β-termina o le β-filifili o le hemoglobin molecule. O le hemoglobin Glycosylated e faʻamaʻo faʻatasi ma le kulukose o le toto ma o se faʻamaoniga tuʻufaʻatasia o le taui o le metabolism carbohydrate i le 60-90 aso na muamua atu i le suʻega. O le fua faatatau o le fausia o le HbA1c e faalagolago i le maualuga o le hyperglycemia, ma le faatulagaina lelei o lona maualuga i le toto e tupu i le 4-6 vaiaso pe a uma ona oʻo i le gasegasemia. E tusa ai ma lenei itu, o le anotusi o le HbA1c ua fuafuaina pe afai e tatau ona pulea le metabolism o le carbohydrate ma faʻamaonia ai lana taui i tagata gasegase mo se taimi umi. E tusa ai ma le fautuaga WHO (2002), o le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated i le toto o tagata mamaʻi e tatau ona faia i le kuata kuata. O lenei faailoga e masani ona faʻaogaina uma mo le suʻesuʻeina o le faitau aofaʻi ma fafine maʻitaga, na faia ina ia maua ai le gasegase o gasegase gaʻo, ma mo le siakiina o togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

BioHimMack o loʻo tuʻuina atu meafaigaluega ma fuataga mo le auʻiliʻiliga o HbA1c hemoglobin mai Drew Scientific (Egelani) ma Axis-Shield (Norway) - taitai o le lalolagi e faʻapitoa i falemaʻi mo le mataituina o le maʻisuka (vaai i le pito o lenei vaega). O oloa a nei kamupani ua faʻasalalau faava o malo mo le NGSP HbA1c fua.

Faailoga mo le ituaiga 1 Maʻisuka

  • Genetic - HLA DR3, DR4 ma le DQ.
  • Immunolog - antibodies i le glutamic acid decarboxylase (GAD), inisalini (IAA) ma faʻamaʻi eletise i potu o motu o Langerhans (ICA).
  • Metabolic - glycohemoglobin A1, o le leiloa o le vaega muamua o le siakiina o le inisalini ina ua maeʻa se suega o le faapalepale o le kulukose.

HLA faʻamaʻi

E tusa ai ma manatu faʻaonapo nei, o le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava i le mataʻutia o le maʻisaga, e umi lava le taimi o le vavalalata. O se aganuʻu le iloa o laʻasaga e ono i le atinaʻeina o le maʻi. O le muamua o nei mea, o le genetic predisposition stage, o loʻo faʻamatalaina e ala i le i ai poʻo le leai o ni gaʻo e fesootai ma le maʻisuka ituaiga 1. O le taua tele o le i ai o antigens HLA, aemaise vasega II - DR 3, CD 4 ma le DQ. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le atiaʻe o le faʻamaʻi e faʻapupulaina le tele. I le taimi nei, o le genetic predisposition i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e manatu o se tuufaatasiga o tala eseese o ituaiga masani.

O faʻamaumauga sili o faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1 o HLA antigens. O suʻesuʻega o siama e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 1 i tagata gasegase ma le LADA, e foliga mai e talafeagai ma talafeagai mo le eseesega o le siama i le va o ituaiga o maʻisuka ma le atinaʻeina o le maʻi i le mavae ai o le 30 tausaga. O le uiga o le "maʻisaga" o le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka na maua i le 37.5% o tagata gasegase. I le taimi lava e tasi, i le 6% o tagata gasegase, sa maua e haplotypes le puipuiga. Masalo o lenei mea e mafai ona faʻamatalaina le alualu i luma lemu ma le faasologa o le maʻisuka i nei tulaga.

Vaʻaia i le Langerhans Islet Cells (ICA)

O le atinaʻeina o autoantibodies patino i sē-sene o tamaʻitaʻi o Langerhans e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le mulimuli i le faiga o le cytotoxicity o le antibody-dependent, lea, e aofia ai le soliga o le faʻasologa o le inisalini ma le atinaʻeina o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1. O le faʻaogaina o le masini e faʻaogaina ai le faʻatafunaina o le tino e mafai ona faʻamavaeina ma / poʻo faʻaʻupuina e le tele o mea mai fafo, e pei o viral infections, faʻaalia i mea oona ma ituaiga eseese o le atuatuvale. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le i ai o se tulaga o le asymptomatic o prediabetes, lea e mafai ona tumau mo ni nai tausaga. O le faʻamalosia o le faʻasinomaga ma le faʻamalositino o inisalini i lenei vaitau e na o le faʻaaogaina o le suʻega toleniga o le kulukose. I le tele o tulaga, i totonu o nei tagata e maua i le maʻisuka ituaiga I le maʻisuka, e iloagofie ai autoantibodies i sela o tamaʻi motu o Langerhans ma / poʻo au faʻaauau i le inisalini. O faʻamatalaga o le ICA e iloa mo le 8 pe sili atu tausaga aʻo lumanaʻi le amataina o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 ua faamatalaina. O le mea lea, o le fuafuaina o le maualuga o le ICA e mafai ona faʻaaogaina mo vave faʻamautinoaina ma le iloagofie o le predisposition e faʻafesoʻotaʻi le maʻisuka ituaiga 1. I tagata gasegase ma le ICA, o le faʻaitiitia le alualu i luma i le β-cell function e mataʻituina, lea e faʻaalia i le solia o le amataga o le manava insulin. Faʻamataʻu atoa le solia o lenei vaega o le faʻamalositino, o faʻafitauli o le falemaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 e aliali mai.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai le fuafuaina o le ICA i le 70% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 faatoa maua - pe a faatusatusa i le puleaina o le maʻisuka, pe a maua ICA i le 0.1-0.5% o mataupu. O le ICA ua faʻamoemoeina foi i aiga vavalalata o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O nei tagata taʻitoʻatasi o loʻo avea ma faʻalapotopotoga o aʻafiaga maualuga mo le maʻisuka ituaiga 1. O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le aiga vavalalata a le ICA ma tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka mulimuli ane na atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1. O le maualuga maualuga o le taua o le ICA o le fuafuaina e le mea moni o tagata gasegase faatasi ai ma le ICA, e tusa lava pe leai ni faailo o le maʻisuka, e iu lava ina atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1. O le mea lea, o le naunautaiga a le ICA e faʻatautaia ai le vave mauaina o le maʻisuka ituaiga 1. Ua faaalia ai o le fuafuaina o le maualuga o le ICA i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona fesoasoani e suʻesuʻe le maʻisuka ao le i oʻo mai foliga o le falemaʻi tutusa ma fuafua le manaʻomia mo togafitiga insulin.O le mea lea, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i le i ai o le ICA, o le atinaʻeina o le inisalini e faalagolago tele.

Inisalini faʻamaʻi

O loʻo maua i le 35-40% o tagata gasegase i le inisalini i le maʻisuka ituaiga 1. Ua lipotia se faʻasalaga i le va o foliga vaaia o fomaʻi faʻamaʻi ile inisalini ma anetiʻa i sel laiti. O togafitiga i le inisalini e mafai ona mataʻituina i le tulaga o vailaʻau faʻasolosolo ma symptomatic symptoms of type 1 diabetes. O faʻamaʻi-inisalini faʻamaʻi i nisi tulaga e aliali mai foi i tagata mamaʻi pe a uma togafitiga ma le inisalini.

Glutamic acid decarboxylase (GAD)

O suʻesuʻega talu ai nei na faʻaalia mai ai le autu o le antigen, o le autu autu lea mo autoantibodies e fesootaʻi ma le atinaʻe o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, glutamic acid decarboxylase. O lenei enzyme o le membrane lea e faatinoina ai le biosynthesis o le neurotransmitter inhibitory o le tino o le tino o mammals - gamma-aminobutyric acid, na muai mauaina i tagata mamaʻi ma faaletonu o le neurological generalized. O faʻamatalaga i le GAD o se faʻamatalaga sili ona logoina mo le iloa o prediabetes, faʻapea foʻi ma le faailoaina o tagata taʻitoʻatasi i le maualuga o le lamatiaga mo le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. A o faagasolo le vaitau o le atinaeina o le maʻisuka, o le a mafai ona iloa i totonu o le tagata maʻi se fomaʻi i le GAD i le 7 tausaga aʻo lumanaʻi le faʻaaliga o le maʻi.

E tusa ai ma tusitala mai fafo, o le tele o le siakiina o autoantibodies i tagata gasegase o le "maʻisuka" ituaiga 1 o le maʻisuka o le: ICA - 60-90%, IAA - 16-69%, GAD - 22-81%. I tausaga talu ai nei, ua faʻasalalau ai galuega na faʻamaonia mai e ana tusitala i le gasegase o le LADA, autoantibodies i le GAD o loʻo sili ona faʻamaonia. Ae ui i lea, e tusa ai ma le Rosa Energy Center, e na o le 53% o tagata gasegase ma le LADA na i ai togafitiga i le GAD, pe a faatusatusa i le 70% o le ICA. E le feteenai le tasi ma le isi ma e mafai ona avea o se faʻamaoniga o le manaʻoga e faʻamaonia igoa uma e tolu o le faʻamaoniga o le siakiina ina ia maua ai se maualuga maualuga o faʻamatalaga faʻamatalaga. O le fuafuaina o nei faailoga e mafai ai i le 97% o mataupu e vaʻai le maʻisuka ituaiga 1 mai le ituaiga 2, pe a masalomia le falemaʻi mo le maʻisuka ituaiga 1 e pei o le ituaiga 2.

Tulaga faʻapitoa o le maʻoti o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 1

O le tele o faʻamatalaga ma le faʻatuatuaina o le suʻega tutusa o 2-3 makaʻai i le toto (leai o faailoga uma - 0%, tasi le faailoga - 20%, lua maka - 44%, tolu maka - 95%).

O le fuafuaina o auupega e faasagatau i vaega cellular o β-sel o teineiti o Langerhans, faasaga i le decarboxylase o le acid glutamic ma le inisalini i le toto toto e taua tele mo le iloa i le faitau aofai o tagata taitoatasi na muai fuafuaina i le atinaeina o le faamai ma aiga o tagata mamisuka i le gasegase o le maʻisuka e taʻi 1 le maʻisuka. O se suʻesuʻega faʻavaomalo talu ai nei na faʻamaonia ai le taua tele o lenei suʻega mo le faʻamautinoaina o se metotia o le autoimmune e faʻatautaia e faasaga ile sel.

Faʻamatalaga ma le mataituina o le maʻisuka

O suʻega falesuesue nei e faʻaaoga e fai ai se siama ma mataʻituina le maʻisuka (e tusa ai ma WHO fautuaina mai le 2002).

  • Suʻega suʻega suʻesuʻega: glucose (toto, urine), ketones, suega o le faapaleni kullukose, HbA1c, fructosamine, microalbumin, creatinine i le urine, faʻamatalaga lipid.
  • O suʻesuʻega faʻapitoa ole suʻesuʻega ole suʻesuʻeina ole atinaʻe o le maʻisuka: fuataga o siama puipuia ile inisalini, fuafuaina o le C-peptide, faʻamaoniga o auupega i tamaʻitaʻi o Langengars, filifiliga o faʻamaʻi faʻamaʻi i tyrosine phosphatase (IA2), fuataga o auupega e decarboxylase o le kulutamic acid, fuataga o leptin, ghrelin, resistin, adiponectin, HLA -i le tataina.

Mo se taimi umi, mo le siakiina o le maʻisuka ma mo le puleaina o le tikeri o lona taui, na fautuaina e fuafua le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma muamua atu i taumafataga taitasi. O suʻesuʻega talu ai nei ua faaalia ai o se fesootaiga manino i le va o le kulukose i totonu o le toto, o le i ai o faafitauli ogaoga o le maʻisuka ma le maualuga o lo latou alualu i luma e le maua i le anapogi glycemia, ae o le maualuga o lona faateleina i le taimi pe a uma ona 'ai - postprandial hyperglycemia.

E tatau ona faamamafaina e faapea o le taiala mo le totogiina o le maʻisuka ua i ai se suiga taua i tausaga ua mavae, lea e mafai ona maua i luga o le faavae o faamatalaga o loo tuuina mai laulau.

O lea la, o taiala mo le siama o le maʻisuka ma lona taui, e tusa ai ma fautuaga lata mai a le WHO (2002), e tatau ona "faʻamalosi." E mafua mai i suʻesuʻega talu ai nei (DCCT, 1993, UKPDS, 1998), lea na faʻaalia ai o le taimi o le atinaʻeina o faʻalavelave lavelave o le maʻisuka ma lo latou alualu i luma e faʻamaʻo faʻatasi ma le tikeri o le maʻisuka.

O le inisalini o se hormone e maua mai i sē-ß o tincreatic tinlets o Langerhans ma o loʻo aʻafia i le faʻatonutonuina o le gaosiga o le gaʻo ma le faatumauina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le inisalini e muamua faʻapipiʻiina e avea o se muaʻi taʻavale ma le mamafa mole mole 12 kDa, ona faʻatautaia lea i totonu o le masini e fausia ai le taʻopoʻa ma le mamafa mole mole 9 kDa ma le umi o le 86 amino acids. O lenei fualaʻau e teu i totonu o pusa. I totonu o nei fualaʻau, o le vavao o sootaga i le va o filifili inisalini A ma le B ma le C-peptide break, ma o le taunuuga o le mole mole insulin ma le mamafa mole mole 6 kDa ma le umi o le 51 amino acids o totoe. I luga o le malosi, o le insulin ma le C-peptide ma se vaega itiiti o le proinsulin, faapea foi ma isi tagata faufautua, ua faasaʻolotoina mai i sela (

E. E. Petryaykina,sui auai o fomai faasaienisi
N. S. Rytikova,sui auai o tomai faasaienisi
Morozov Falemaʻi Falemaʻi a le Aʻoga a Moscow, Moscow

Suʻe suʻa toto

O auala suʻesuʻe mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka amata i se suʻesuʻega o le toto o le tagata mo le suka o le toto. Ua ave le toto toto mo le auiliiliga, o le analyzer o se glucometer ma se seti o suʻega suʻega poʻo le toto mai se vein o loʻo suʻesuʻeina, ona faia loa lea e le auʻiliʻiliga meafaigaluega falesuesue i lalo o le vaavaaiga a mata o le fale suʻesuʻe.

Faʻamatalaga sauniuniga

E tāua tele le pasia o suʻega mo le mauaina o le maʻisuka e tusa ai ma tulafono, mo lenei mea, e tatau i se tagata ona saunia ma faʻatumu tulaga nei i le 24 itula ao leʻi oʻo i le totoina o le toto:

  1. E taua le puipuia o oe lava mai aafiaga faaletino ma mafaufau.
  2. Afai o le tagata ua le lava i le galuega pe ua popole foi, ona fautuaina lea e tolopo le suʻesuʻega seia oʻo i le faʻamautuina o le lagona faʻalagona.
  3. E taua foi le faia pe afai oi ai ni faailoga o le amataga o se malulu poʻo isi maʻi.
  4. E manaʻomia e se tagata ona aloese mai le 'ai, o meaʻai e le tatau ona tele. E taua tele le teenaina o mea leaga, faapea foi ma meaʻai e leʻi maeʻa, e tele mea manogi, sugar, salt and fat in their composition.
  5. O le meaai mulimuli e tatau ona tupu i le 12 itula aʻo leʻi asiasi i le fale suesue.
  6. I le taeao, ao leʻi inu, e le tatau ona e 'ai pe inu lauti poʻo kofe.
  7. O le aso ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai ma le taeao, e faʻatagaina ai le inu vai malulu, mafanafana vai.

Taua: i le afiafi o le suʻesuʻega, e tatau i se tagata ona matua mataʻituina ma le totoa e le o aofia i le meaai le tele o suka.

Suʻesuʻega o Suʻega

Tulaga faʻamaonia mo le maʻisuka e aofia ai le anapogi a le WHO ma le faʻamaʻaʻaina toto, faʻapea foʻi ma se suʻega faigata. I le lalolagi atoa, o nei suʻega e fesoasoani e faʻaalia ai faafitauli i tulafono faatonutonu faʻasaina ma faʻatuina se faʻamaoniga.

I le taimi nei, o le suʻeina o le toto i le faʻaaogaina o se metotia falesuesue e faia i le aso. E mafai e se tagata ona iloa lana tali i le afiafi o lenei aso po o le taeao e sosoo ai.

Taua: ae peitai o le auala sili ona saʻo mo le faʻamaonia o tulaga o le toto o se suʻesuʻega falesuesue e usitaia tulafono uma mo sauniuniga mo le auiliiliga.

O nisi tagata atamamai e sili atu le fiafia i le faʻaaogaina o kesi, o le fea itu e faʻaalia ai faʻataʻitaʻiga o le a faia. Ole suʻega e faia e le fomaʻi lava ia. O le a ave e le fomaʻi se mataua o le toto mai le tagata maʻi e faʻaaoga se atigilima faʻaogaina ma faia se auiliiliga e faʻaaoga ai se glucometer, faʻaaoga se toto toto i se suʻega e tasi le taimi. Faatasi ai ma lenei metotia, o le taunuuga o le a iloa i ni nai sekone.

I faʻamaumauga faʻaonaponei i le salalau o le faʻamaʻi, o le a aoga mo tagata taʻitasi ona iloa le tulaga o tulaga masani ma tulaga e maua ai le maʻisuka suka.

Laulau Nu. 4. O a ni tulaga aoga e mafai ona maua pe a maeʻa le suʻega, ma o le a le uiga o latou:

Totoina o totoFaʻailogaTaunuuga
I luga o se manava gaogao3.5 - 5.5 mmol / LTausaga masani
5.6 - 6.1 mmol / LPrediabetes state
6.1 mmol / l ma sili atuO le maʻi suka
A maeʻa ona 'aiE le silia le 11.2 mmol / lTausaga masani

Faataʻitaʻiga Suʻega o le Glucose

I le faaopoopo atu i se auiliiliga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai, o taiala mo le mauaina o le maʻisuka e aofia ai suesuega pe a uma ona inu se suavai suamalie. O lenei suʻega ua taʻua o se faʻafitauli faigata poʻo le suʻega o le toleniga o le kulukose.

O le suʻesuʻega e faia e tusa ai ma le tala faʻatusa:

  • o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se tui toto i luga o se manava gaogao,
  • ona latou tuʻuina atu lea ia te oe o se ipu malamalama vai ma le suka, ua saunia i tulaga - 300 ml o le vai inu mo le 100 kalama o le suka,
  • ona lua mo le lua itula, aveese le toto mai le tamatamailima, e faia lea i le 30 minute.
I totonu o falesuesue eseese, o tulaga faataatitia o faatinoga e mafai ona suia laitiiti.

O taunuʻuga mai i sea suʻesuʻega e maua ai se faʻamatalaga auiliili e uiga i le setete o le tino o le tagata. O suʻesuʻega faʻamaumauga e faʻatinoina i le fua o taunuuga i le avega ma e aunoa ma se avega.

Laasaga Numera 5. Iloiloga o fua o samples o toto i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona inu sua suamalie:

TaunuugaFaʻamatalaga
Leai se avegaFaatasi ai ma le avega
Tulaga masani masani3.5 - 5.5 mmol / LE oo i le 7.8 mmol / l
Preditebetes5.6 - 6.1 mmol / L7.8 - 11.0 mmol / L
O le maʻi sukaSili atu i le 6.1 mmol / lE silia ma le 11.0 mmol / l

Suesuega hemoglobin glycated

I le saʻo, o le masani masani e itiiti ifo i le suega o le hemoglobin glycated. O le suʻeina o le maʻisuka i lenei auala e manaʻomia ai le tele o taimi - o le a saunia i le tolu masina.

Afai o le faia o se suʻesuʻega e faʻaaoga ai se suʻesuʻega masani, e tatau ona fai ni fuataga i aso eseese, e aofia ai le faʻaaogaina o se suʻega ma le aunoa ma le faʻamalositino, ona faamaonia ai lea o le kulukose i le hemoglobin i le maea ai o se suʻega, pe a uma le taimi manaʻomia.

Urinalysis

O le gasegase i le maʻisuka o le a aofia ai foi le tele o le suka, o lona uiga o le setete o le urine e mafai foi ona fai ma suʻesuʻega.

E tele auala e fua ai kulūkose i le urine:

O le suʻeina o le urine ma le maʻisuka e mafai ai foi ona e siakiina le acetone i le urine. I le umi o le maʻisuka, o le iloa o le acetone o lona uiga o se maualuga maualuga o faʻafitauli.

C peptide test

O le maʻisuka e mafai ona lua ituaiga, i le faasologa muamua ma le lua, ma le tele o subtypes. O faʻamaʻi uma ua faʻaalia se ata o le faateleina o le kulukose toto. Ae o loʻo i ai se eseesega tele i le va o faʻamaʻi, ma o le mea lea e eseese ai togafitiga.

E tatau ona mafai ona iloa le eseesega i le va o setete e lua, mo lenei auala e faʻaaoga ai le auʻiliʻili o C-peptide. O lenei auala e le gata e mafai ai ona e faʻamautuina le ituaiga o suka suka maua e le tagata, ae o le a foi le tulaga o le ogaoga o le maʻi, ma e fesoasoani foi e fuafua le fua o le inisalini.

Maʻisuka i pepe faatoa fananau mai

I pepe faatoa fananau mai, o le maʻi e tupu i ni tulaga e le masani ai. O le auala autu o suʻesuʻega o le mataʻituina ma le pueina o suiga e tutupu ma le tamaititi.

I se pepe faatoa fanau mai ma le maʻisuka, o faafitauli nei e mafai ona iloa:

  • o le faʻafuaseʻi o le faʻavave o le faʻamaʻi,
  • o le faʻamaʻavale o le faʻamaʻi i luga o le taimi ua liua i vaega mumū o le paʻu,
  • faafitauli o le fale
  • o le pepe o le pepe e fai ma moli.

Maʻisuka i Tamaiti Matutua

O se faʻamaʻi ua faia i tamaiti mo mafuaʻaga nei:

  • mamafa tele o le faʻalagona o le tamaititi - suia o lagona, faʻalavelave,
  • popolega - o se taimi pisi o suʻesuʻega, faʻafitauli i totonu o se 'au ma a latou uo, lagona faʻalagona ile aiga matua,
  • suiga o meaola - taimi o suiga o le hormonal ma faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le faʻamaoniga o le maʻisuka i tamaiti e leai ni eseesega taua mai le faamaninoina o le tulaga i se tagata matua. O le mea muamua na faatonuina e se fomaʻi o se suʻega toto. O le kulūkose o le toto i pepe e ese mai le matua masani.

Laulau numera 6. Tulaga masani o le toto kullukose i tamaiti i le matua:

TausagaTulaga masani masani
E oʻo i le 2 tausaga2.8 - 4.4 mmol / L
2 - 6 tausaga3.3 - 5.0 mmol / L
Mai le 7 tausaga3.3 - 5.5 mmol / L

Faatasi ai ma le faateleina o faailo, e faatatau i tulaga masani mo tausaga taitasi, ua tofia le tamaititi e taitaia se suega o le faapaleni o le kulukose, o se suega o le kulukose eseese ma se avega. Aʻo le i fuaina, ua tuʻuina atu i le tagata suʻesuʻe se ipu vai suamalie e inu ai, ma a maeʻa le lua itula, ona faʻamaumauga lea.

Laulau numera 7. Faʻamatalaina o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma le avega i tamaiti:

TaunuugaTulaga taua
Gaoioiga masaniE oʻo i le 7 mmol / l
Prediabetes state7 - 11 mmol / l
O loʻo maʻi le maʻi suka i se tamaitiitiE silia ma le 11.0 mmol / l

Afai o faʻamaoniga o lenei suʻega e faʻaalia ai se faafitauli i le tulafono faatonutonu o le suka i le tino, ona faʻataʻitaʻiina lea o se suʻega mo C-peptides. O le a maua ai se avanoa e faʻatuina ai le mafuaaga o le le lelei o suʻega o suʻega.

Taua: o le faavae o le vave iloa o se tulaga maʻi i se tamaitiiti o le gauai atu lea o matua i le soifua manuia ma amioga a le tamaititi.

E tusa ai ma fuainumera, i tamaiti o le maʻi e amata i se tausaga pe a tele ni suiga e tupu i totonu o se tino - tino, amio, suiga i tulaga faʻale-agafesootai. I lenei vaitaimi faigata, e tele lava ina faigata i matua ona filifili po o le a le mafuaʻaga o le tulaga o le la tama, o le tino masani o le tino, poʻo se faʻamaoniga o se tulaga ogaoga. O le fofo aupito sili i se tulaga uiga ese mo matua o le faʻafesoʻotaʻi lea o se tagata poto faapitoa ma pasi muamua ana suʻega.

Maʻisuka e aunoa ma togafitiga - o se pa i tino ma tino uma o le tino

I tamaiti uma ma tagata matutua, o le vave iloa o le faʻamaʻi e mafai ai ona faʻaitiitia le aʻafiaga o aʻafiaga o le maʻisuka. O le amataina o fualaau faʻasaina e faʻasaʻo ai le maualuga o le suka, faʻaleleia le gaioiga faaletino, suia mea e fiafia i ai - o le mea lea e mafai ona liua ai le atinaʻeina o se maʻi ogaoga pe afai e iloa i se taimi vave - prediabetes.

O suʻesuʻega ma togafitiga e faʻatulagaina ma faʻatulagaina i le taimi o le a fesoasoani e le faʻaitiitia ai le lelei o le olaga i le tulaga o faʻafitauli i le suka, o le a fesoasoani e faʻateleina le ola. Afai e le iloa le faamai, ma e le masalomia e le tagata lona i ai, o lona uiga o le atinaʻeina o le tulaga e mafai ona tau atu i ni faʻafitauli e le fetaui ma le ola, ona faʻamautuina ai lea o le maʻisuka pe a mavae le maliu o le maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga