Maʻisuka: Taufaʻatau Faʻailoga e iloa ai le maʻi

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ai e le glucose mai meaʻai ona uʻuina e fuluʻi ma felafolafoaʻi i totonu o le toto, mafua ai faʻafitauli o le tino. Tissues ona o le leai o ni meaʻai paleni ile tele o mea afaina.

O le le mafai ona gauai i le kulukose e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini gaosia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le le lava o le gasegase o le tino i totonu o le maʻisuka e le o le insulin-toto type 2 maʻisuka.

E ui lava o nei ituaiga o maʻisuka e lua o loʻo i ai le faʻaalia o le hyperglycemia (o le faateleina o le suka o le toto) ma le glucosuria (excretion sugar in the urine), o le auala e amata ai le maʻisuka ma o faailoga o le atinaʻeina o le maʻi e ese mo le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 2.

Faailoga o le amataga o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu pe a faʻamafunaina suauu i totonu o tamaʻi motu o Langerhans i le paʻu. O le tele o le inisalini e maua mai i nei siama e amata ona paʻu pe taofi atoa.

O mafuaaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona avea ma tulaga taua:

  1. Tali a le tagata lava ia.
  2. Vailaʻau faʻamaʻi.
  3. Aiga.

O le le mautonu o le faaletonu i le atinaʻeina o le masimmune cell destruction o le tele lava o uiga masani o tama talavou pe matutua. O ia ituaiga o gasegase e masani lava ona i ai isi faʻamaʻi o le autoimmune (o le lupus erythematosus, o le fatu o le rhumatoid, autoimmune thyroiditis).

O le maʻisuka e amata i se faʻamaʻi viral. Faʻatasi ai ma le paʻu o le tino, mumps, hepatitis, siama cytomegalovirus, ua faaleagaina faʻaupu peta ma ua faʻaalia le tali o le faʻavaeina o faʻalavelave puipuia. O mataupu o le faʻamaʻi e maitauina pe a uma le fesuiaiga o le pa.

O lenei ituaiga meaola e maua ile talavou i alii ma tamaitai. O faʻamaʻi o le maʻisuka faʻatasi ai ma faʻaleagaga i le pancreas o loʻo faasolosolo lemu.

O le gasegase o le maʻisuka masani ma le maʻisuka i tamaiti laiti e tupu mai i le gasegase o le maʻisuka i le aiga. O le amataina o le maʻisuka e masani ona faafuaseʻi. E mafai ona iloa mo le taimi muamua ma le atinaʻeina o se coma. I le maʻisuka, o le a maitauina le tele o aafiaga i le matua o le masina e tasi ma le sefululua tausaga.

O faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻateleina o le kulukose toto. Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 e foliga mai:

  • Malolosi malosi ma le mausali.
  • Gutu gutu.
  • Polyuria (tele urination) o nisi taimi e oʻo atu i le sefulu lita i le aso ma le atinaʻeina o le faʻamalolo. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i fatugaʻo ma le maʻisuka, e oso aʻe le mamafa o le toto. I lenei tulaga, o le tino e le tele le pasela ma le sodium.
  • O le tigaina o le po.
  • Le atinaʻe o vaivaiga lautele ma le vaivai.
  • O osofaiga o le fiaaai, faateleina o le manao e ai le selu.
  • O le amataina o le maʻisuka i pepe laiti e iloa ai lava i le mea moni o le pepeti pe a uma le faʻamagoina o le urine e faʻamaʻa, e pei o le starched. E taumafa ma inu ma le inu le tamaititi i le tele o vai, o le paʻu e mamago ma maanuminumi. Mo tamaiti ao laiti, o le urinary incontinence o uiga ia i le po.
  • O le faʻaitiitia o le mamafa ma le tele o mea taumafa ona o le le lava o le kulukose i totonu o masini. O le paʻu o le mamafa e mafai ona oʻo i le 10 i le 15 kilokalama.
  • Le manogi o aisa oona po o le acetone i luga o le ea.

O nei faʻamaoniga o le maʻisuka e sili ona lelei. A oʻo mai, o loʻo i ai nei se faʻaleagaga tele i le pancreas. E le gata i lea, e iai le faʻasologa o le insulin i le faʻamaʻi, o faʻailoga lona lua o le maʻisuka ua faʻaleleia, e atagia ai le solia o le gaioiga o totoga:

  1. Tuʻuina o le paʻu ma mucous membranes.
  2. Faʻasolosolo taimi faifaipea e puipuia ai fualaau faʻatau.
  3. Loto, migraine.
  4. Faanatinati
  5. Tesea
  6. Furunculosis.
  7. Laʻau uʻamea i le gutu.
  8. Nausea, vomiting periodic.
  9. Vaʻai matala, faʻapipii togitogi i luma o mata.
  10. Uma faʻaleaga faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi.
  11. Tingling ma numera i vae ma lima.
  12. Mimilo ma se lagona o le vaivai i vae pito i lalo.
  13. Sores ma seleselega e le faʻamalosi mo se taimi uumi ma suppurate.
  14. O faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai se kosi faʻasolosolo, o loʻo faʻateleina le atinaʻe o vailaʻau faʻasa.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka i tagata matutua e mafai ona alualu i luma lemu. Faatasi ai ma lenei filifiliga, mo le lua pe tolu tausaga, o le maʻisuka e mafai ona totogi atoa i se taumafataga maualalo-gaosi, ma ave fualaau e maualalo ai le suka o le toto.

I le lumanaʻi, o nei togafitiga e le aoga, ma o faʻalauiloa ole faagasologa o le autoimmune e faateleina i le toto, lea e faʻafeiloaʻi ai tagata gasegase i togafitiga insulin.

Faailoga masani o le maʻisuka

E masani ona iai faʻamaʻi o le maʻisuka, e taʻua o "moli mumu," e mafai ai e fomaʻi ona masalomia le maʻi ma faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi mo se uluai suʻesuʻega e siaki ai le maualuga o le suka.

  • Faʻavaʻa vave. E tali atu fatuga i maualuga maualuga o le kulukose ma e masani ona faʻamalosi i le diuresis, ae o le tele o vai e faʻatasi ma glucose molecules.
  • Manava. O le faateleina o manaoga o le suavai a tagata o se sao tele i le maʻisuka. O le maualuga o le kulukose e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le suka i le urine, ma o le tino o loʻo faʻamalolo. O le puipuiga autu mo le faʻalalalaina o le galala - ua tuʻuina atu faʻamatalaga i le faiʻai e tatau ona toe faʻaleleia vai. E amata ona inu tele le tagata nai lo le taimi muamua, o nisi taimi e oo atu i le 8-10 lita i le aso.
  • Paʻu mamafa. E ui i le mea moni o le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele, i le amataina o le maʻi o le alualu i luma o le pa'ū mamafa e amata i se olaga masani ma e aunoa ma le suia o le meaai.

E le masani ona iloa le maʻisuka

Faʻasalaga o le galala, faʻalauteleina le urination ma le mamafa o le mamafa o soa masani ia o le maʻisuka ma vave faʻaosoosoina le fomaʻi e mafaufau e uiga i se gasegase tuga. Ae ui i lea, e iai foi ni faailoga lauiloa o le maʻisuka, lea, e ui i lea, e mafai ona fesoasoani e masalosalo ai lenei siama ma mafai ai ona amata togafitiga vave. E oʻo lava i le fale, e mafai ona e filifilia mo oe lava le taufaʻataʻu o le maʻisuka i le mauaina o faʻamaoniga, e pei o le:

    Vaivai ma faʻaititia le faʻatinoga, o se lagona le tumau o le "leai se malosi" e mafai ona tupu i soʻo se tagata soifua maloloina, ae ui i lea, o le faʻavaivaia o le vaivai, le mautonu ma le vaivai faaletino, e le mafua mai i le mamafa poʻo le atuatuvale, ma le leʻa foi pe a uma le malologa, e mafai ona avea ma se faailoga o le maʻi endocrine, maʻisuka.

  • Hyperkeratosis - mafiafia o le paʻu. O le paʻu e vevela, faʻapouliuligia ma le maua ai ona foliga vaaia lelei, o loʻo i ai le mafiafia ma le paʻu o le paʻu, o se faʻalavelave i vaʻavaʻa ma tagata faʻailoa. O paʻu o fao e pagatia foi, o le paʻu i le mea o fao e mafiafia ma mumu.
  • Tue le paʻu e pei foi o le sasaina i totonu o le fale. I le faaopoopo atu i faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, o le paʻu o lenei ituaiga e mafua ai ona mafua ai le maʻisuka.
  • Lulu o lauulu. Afai e amata faʻafuaseʻi ona paʻu le lauulu i ni aofaiga tele, e le tatau ona e le amanaiaina lenei faailoga ma taumafai e foia naʻo auala o le cosmetology, masalo o le mafuaʻaga e mafua ai le ogaoga o gaioiga i le tino, e aofia ai le endocrine system.
  • Gout E ui lava i le mea moni e faapea o lenei ituaiga o mea leaga faʻaleagaina ua taʻua o se faʻamaʻi tutoʻatasi, o nei maʻi e lua e masani ona fesoʻotaʻi ma le isi, ona o loʻo iai a latou aʻafiaga masani. O nei faʻamaʻi uma e fesoʻotai saʻo lava i faʻafitauli o le olaga ma le gaʻo, o lea o tagata e tele le mamafa e lamatia ai le atinaʻe o le insulin, gout, ma le maʻi cardiovascular.
  • Le faʻaaogaina ma le solia o le faasolosolo solofanua, faʻasologa o le maʻitaga ma le tamaititi. O le leai o se maʻitaga mo se taimi umi, faʻapea foʻi ma le le lelei o le faʻaleleia o le tino e mafai ona avea ma faailoga o le tele o faʻamaʻi, ae afai ei ai nei faafitauli, o le a le sili atu le lelei le siakiina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  • Faʻaleagaina o le tino popole. O faitioga e pei o le le mautonu, atuatuvale, ita, faaitiitia le gaioiga vaaia e tatau ona avea ma se avanoa e faafesootai ai se fomaʻi e saili ai pe maua oe i le maʻisuka.
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi. Afai e masani ona e malulu, fungal ma siama siama, e te le toe faʻafoʻi mo se taimi umi pe a maeʻa ona maua ni faʻafitauli o le manava, pe o iai foi ni faʻafitauli, ia mautinoa e feutagai ma se fomaʻi e suʻe le mafuaʻaga o le le atoatoa, atonu ona o le toto maualuga.
  • O ai o loʻo lamatia

    E faʻapefea ona e malamalama e mafai ona e atiaʻe le maʻisuka i lou olaga ma o ai e tatau ona muamua suʻeina? E i ai le tele o mea lamatia e faʻateleina ai le gasegase pe a faʻatusatusa ma isi tagata soifua maloloina.

    • Aiga. Afai o se tasi e vavalalata ia oe e iai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le a sili atu ona e maua le maʻi.
    • Totogi mamafa. O le mamafa o le maʻisuka e maua tele i le maʻisuka ituaiga 2.
    • Aga masani leaga. O le ulaula, faʻaleagaina o le ava malosi ma le taumafa leaga e le gata ina faʻateleina ai le ono mafai ona maua ai le maʻisuka, ae faʻateleina foi le gasegase o le faʻamaʻi ma faateleina ai le ono tulai mai o faʻafitauli.
    • Toto I fafine maʻitaga, e siaki lelei le maualuga o le kulukose o le toto i le taimi atoa, talu ai o loʻo i ai se ituaiga faapitoa o le maʻisuka ua maua i totonu o fafine maitaga - maʻisuka maʻisuka.
    • Tuai. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e sili atu ona taatele i tagata matutua ma i le matua o lenei tulaga na o le faateleina, ae peitai, e tatau ona manatuaina o le maʻisuka ituaiga 1, e ese mai ai, e sili atu ona taatele i tamaiti ma tagata talavou.

    O le a le mea e fai pe ae masalomia le maʻisuka

    Muamua, aua e te popole ma fefe e alu i le fomaʻi. Ina ia mafai ona fuafuaina lenei faʻamaʻi e le manaʻomia ni suʻega faigata ma taugata, ua lava lea e suʻeina ai le toto ma fuafua le maualuga o le kulukose.

    I le taimi nei, o tagata uma e maua i le maʻisuka latou te maua le avanoa e oo lava i le fale e faia se suʻega e fuafua ai le maualuga o le glycemia ma faia i aso uma. Faʻailoga masani o le anapogi o le toto glucose e 3.3-5.5 mmol / L, ma a maeʻa ona le taumafa e sili atu nai lo le 7.8 mmol / L.

    Ae peitai, o le maualuga o le kulukosese o le glucose e le o se mafuaaga mo le siakiina o le maʻisuka, o lea faateleina e tatau ona iloa e le itiiti ifo ma le faalua, pe o se mafuaaga atonu o le faateleina o le kulukose i luga ae o le 11 mmol / l, e tusa lava po o le a le meaʻai.

    O tagata maʻi e maua i le maʻisuka fou o loʻo togafitia mo se suʻesuʻega loloto e iloa ai le ituaiga o faʻamaʻi, ona aʻafiaga faʻapitoa, faʻapea foi le faatonuina o togafitiga talafeagai.

    E faʻapefea ona le maua le maʻisuka. Fautuaga

    O le mea e leaga ai, e leai ni fautuaga e aloese mai le faʻamaʻi ma se 100% faʻamaonia. E i ai mea taua e le mafai ona aafia i soo se auala. E ui i lea, o loʻo i ai le tele o fautuaga e faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i se tulaga lautele:

    1. Ola ola. Fai faamalositino i taimi uma, filifili mea e mafai ona e faia i le gaioiga faaletino, pe o taʻavale, aau poʻo savali.
    2. Mataʻituina meaʻai. Filifili meaʻai maloloina, tuʻuina atu mea e sili ona fiafia i ai gaʻo gaʻo ma le maualuga o le faʻasologa o fualaau (cereals, vegetables) ae le o gaʻo gaʻo "vave" (falaoamata, suamalie).
    3. Pulea le mamafa. Siaki le numera o lou tino ma ia teuina i totonu o taʻaloga masani.
    4. Tuuina atu masani leaga. Taumafai e faʻaitiitia le faʻaaogaina o soʻo se ava malosi ma tuu le ulaula i se taimi vave e mafai ai.
    5. Mataitu lau kulūkose toto. Afai e sili atu lou matua i le 40 tausaga pe e te le itiiti ifo foi ma le tasi o mea lamatia, e le mafai ona e faia e aunoa ma ni suʻega: ofoina atu le toto mo le suka i totonu o le fale suesue pe faʻaaoga se masini e pei o se glucometer e fuafua ai le maʻisuka i le taimi.
    6. Mataʻituina lou toto toto ma ave vailaʻau e faʻaitiitia ai, pe a manaʻomia.

    Manatua - o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e mafai ona ola i se soifuaga atoatoa, ae ui i lea, o se asiasiga vave ma le taimi i se fomaʻi o le a matua faateleina ai lou avanoa e tausia ai lou ola maloloina ma tausia se tulaga maualuga o le olaga.

    O nisi fuainumera

    O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi i atunuu atiaʻe. Ua fuafua e saienitisi e faapea, i le Iunaite Setete o Amerika lava, e 29 miliona tagata e mafatia i nisi ituaiga o suka (pe tusa o le 10% o le faitau aofaʻi o le atunuu). I Rusia, e tusa ai ma nisi o fua faatatau, o tagata e maua i le maʻisuka e itiiti ifo i le pasene (e tusa ma le 7% poʻo le 9.6 miliona tagata).

    Fuainumera Faamaumau e mataʻutia, ma o tausaga taʻitasi ua atili ai ona leaga mea uma. E tatau foi ona manatua i le mafaufau e tusa ma le faatolu taimi o le tele o tagata ua muamua ona gasegase, pe a ma le 30% o nei tagata o loʻo atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2 i le lima tausaga. Ma, atonu o le mea sili ona taua, e tusa ma le vaetolu o tagata e maua i le maʻisuka e manatu e le amanaiaina - latou te le masalomia le iai o le maʻi.

    O le mafuaaga lena e taua ai le iloa e uiga i faailoga ma faailo o le maʻisuka, ma mafai ona e iloaina. O le mea moni, o loʻo i ai le tala lelei - e ui lava e leai se "togafiti" e iloa ai le maʻisuka i togafitiga faʻapitoa - pe o le ituaiga 1, ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga - e tele mea e mafai ona faia e fesoasoani ai e taofi lenei maʻi i se auala masani, e pulea ai faailoga ma puipuia ai faʻafitauli faigata.

    Faailoga sili ona taatele ma faailo o le maʻisuka

    O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi lea e mafua mai i faafitauli e fesootaʻi ma le insulin. Faailoga o le maʻisuka o le taunuuga o le maualuga atu nai lo le toto kulukose (sugar) masani. I le maʻisuka ituaiga 1, o faʻamaoniga e masani ona atinaʻe muamua ma i le laʻititi nai lo le maʻisuka ituaiga 2. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ai ona sili atu ona ogaoga. O le mea moni, talu ai o faailoga ma faailo o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona itiiti i nisi o tulaga, o nisi taimi e mafai ona maua i latou i se taimi umi, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le faafitauli ma le atinaʻeina o faʻafitauli.

    E ui lava e le o iloa atoatoa pe faapefea ona tupu lenei mea, o le umi o le aafia i le toto maualuga e mafai ona faaleagaina ai le nerve fibers, e aafia ai toto toto, fatu, mata, lala, ma totoga o totonu. Afai o le a le togafitia, e mafai ona mafua ai faʻafitauli e pei o le fatu fatu fatu, faʻafitauli o le fausiaina o tamaʻitaʻi, le mautonu i le maʻitaga, leiloa o le vaʻaia, faafitauli faʻalavelave, ma isi.

    E ui lava o nisi o faʻamaoniga o le maʻisuka masani e masani lava ona manino pe a mavae sina taimi, o nisi tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e i ai ni uiga maʻaleʻale latou te le iloa. E masani lava ona masani lenei mea i fafine i le maʻitaga oe mafai ona atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi i nisi taimi. O fafine e maua i le maʻisuka ituaiga e masani lava e leai ni faʻaaliga iloga, o lea e taua ai le suʻeina o le kullusese (TSH) i le 24-28 vaiaso o le maitaga e puipuia ai faʻafitauli ma mautinoa ai le maʻitaga maloloina.

    Faailoga masani ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai:

    • o le fia inu ma le susu
    • suiga i meaʻai, masani ai le fiaaai, o nisi taimi e tutupu tusa lava pe e te leʻi 'ai talu ai nei (e mafai foi ona tupu faʻatasi ma vaivaiga ma faʻafitauli i le faʻatonuga)
    • vaivai i le ao ma lagona lelava pe a uma le moe
    • lagona o lagona
    • faanatinati, le lelei le vaai mamao
    • faʻavaveina o le faʻamalolo o manuʻa ma manua, masani ona faʻamaʻi, paʻu paʻu
    • suiga le mafaamatalaina i le mamafa o le tino, aemaise lava le gau o le mamafa, e ui i le taumafaina o le tele o meaai (e mafua mai i le mea moni o loʻo faʻaaogaina e le tino le isi masini e maua i le muscle ma le gaʻo, aveeseina o le kulukose i le urine)
    • panting (taʻua o le manava o Kussmaul)
    • leai se mafaufau
    • aʻafiaga o le namu e mafua ai le tingling lagona poʻo le tiga ma le faʻalavelave i vae ma lima (sili atu i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2)

    Faailoga masani ma faailoilo o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

    Black Acanthosis (Acanthosis nigricans)

    O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona mafua ai tutusa faailoga e pei ona faamatalaina i luga, sei vagana ai e masani lava ona amata i se tausaga mulimuli ane ma e le mamafa tele. I le tele o tagata, o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 e tupu i le ogatotonu poʻo le matua ma faʻagasolo ona tuputupu ae, aemaise lava pe a le togafitia le maʻi. I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga, o isi faʻamaoniga ma faailoilo o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

    • vevela ma vevela paʻu
    • patches o le paʻu paʻu i le paʻu (e masani lava i totonu o le faʻaofuofu ma i le ua) - ua taʻua nei o le acanthosis uliuli
    • masani faʻafitauli (faʻamaʻi pipisi o le urinary (UTIs), gasegase vavalalata ma le vevela i le gaʻo)
    • tupe mama, e aunoa ma le suia o le meaai
    • tiga, fulafula, afaina, po o le tingling i lima ma vae
    • feusuaʻiga tau feusuaʻiga, e aofia ai le leiloa o le tui, faʻafitauli o le faʻailoga, vavalalata vavalalata ma le faʻaaogaina o le erectile

    Faailoga ma faailoga e mafua mai i faʻafitauli o le maʻisuka

    I le faaopoopo atu i faʻamaoniga o loʻo i luga, o le maʻisuka e masani ona mafua ai faʻafitauli, faʻatasi ai ma isi faʻamatalaga mautinoa. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le sailia ma le togafitiga o le maʻisuka - e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave e pei o le aʻafia o le namu, maʻi cardiovascular, siama o le paʻu, isi mea e maua ai le mamafa o le maʻisuka, ma le sili atu.

    E faʻafia ona tulaʻi faafitauli? O le tele o aʻafiaga e aʻafia ai le atinaʻega o faʻafitauli matuia poʻo faʻafitauli e aʻafia i le maʻisuka, e aofia ai:

    • Faʻafefea ona e pulea lou suka toto.
    • Le maualuga o lou toto.
    • O le a le umi na e mafatia ai mai le maʻisuka.
    • Talaʻaga faʻapitoa o lou aiga (genes).
    • O lou olaga, e aofia ai taumafa, gaoioiga faʻaletino, tulaga o le popole ma le lelei o le moe.

    Polokalame puipuia o le maʻisuka na faʻatautaia ai se suʻesuʻega i le tolu tausaga ma iloa ai o le aʻafia o le maʻisuka i tagata matutua maualuga na faʻaititia i le 58% i le maea ai o suiga i olaga masani pe a faatusatusa i le 31% o le faʻaititia o fualaau (Metformin). O nei filifiliga uma e sili atu ona lelei i le puipuia o faʻafitauli pe a faʻatusatusa i le placebo poʻo le leai o ni suiga i olaga. O suiga lelei na tumau i le le itiiti ifo ma le 10 tausaga talu ona maeʻa le suʻesuʻega!

    Faailoga e aʻafia ai ma le faʻamaʻi (neuropathy)

    O le afa o tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka o le a tupu aʻe ai nisi ituaiga o faʻamaʻi, aemaise lava pe afai e leʻo pulea le maʻi mo le tele o tausaga ma tumau le maualuga o le kulukose o le toto mai le masani. E iai ituaiga eseese o aʻafiaga o le namu e mafua mai i le maʻisuka, lea e mafai ona mafua ai le tele o faʻaʻailoga: le neuropathy lautele (e aafia ai vae ma lima), autonic neuropathy (e aafia ai totoga e pei o le vevela, tui o le tui ma le tino) ma isi ituaiga mafuaʻaga faʻaleagaina o le uaina, sooga, gaʻolala, mata ma vaʻa toto.

    Faailoga o aʻafiaga namu e mafua mai i le maʻisuka e aofia ai:

    • tingling vae
    • susunuina, tuiina poo le fanaina o tiga i vae ma lima
    • matala maaleale (o loʻo i ai se lagona e vevela tele pe malulu le paʻu)
    • tiga o musika, vaivaiga, ma le le mautonu
    • anapogi vave
    • faafitauli o moe
    • sosolo i suiga
    • faʻasologa o le erectile, vavalalata vavalalata ma le leai o se vailaʻau - mafua ona o le faaleagaina o neura i le vaega faʻapitoa
    • Carpal tunnel syndrome (faʻasalaga faaumiumi ma le paʻu o tamatamailima)
    • faanaunauga e faamanualia pe paʻu
    • suiga i le faagaoioia o lagona, e aofia ai le faalogo, vaai, tofo ma le sosogi
    • afaina fualaau, e pei o le fulafula mai i taimi uma, faamaʻi, manava, gaogala, gaioiga, ma le fulafula

    Faailoga o le maʻisuka e fesootaʻi ma le paʻu

    O le paʻu o se tasi o okeni sili ona afaina i le maʻisuka. O faʻamaʻi o le maʻisuka e fesootaʻi ma le paʻu e mafai ona tutupu muamua atu nai lo isi, ma o nisi o faʻamatalaga sili ona faigofie ona iloa. O le maʻisuka e mafai ona mafua ai le le lelei o le toto, tafe lemu o manua, faʻaitiitia le gaioiga o le toto, faʻamago pe vevela paʻu. O lenei mea e mafai ai mo le fefete ma faʻamaʻi pipisi e atiaʻe faʻavavevave ma malosi, ma faʻamalosia ai le toe faʻaleleia.

    Faailoga ma faailoga o faʻafitauli paʻu e fesootai ma le maʻisuka e aofia ai:

    • afu ma le paʻu o le paʻu e mafua ai le paʻu o le paʻu, susunuina, fulafula, mumu ma le tiga,
    • siama faʻamaʻi ma le fefete, e aofia ai faʻamaʻi vavalaʻau fefete ma siama pipisi,
    • fula o le laumata,
    • siama
    • afaina, ma le paʻu (tagata o le paʻu), faʻataʻitaʻiga, faataamilo i fao, lalo o le fatafata, i le va o tamatamailima po o tamatamaivae, i le gutu (otaota i le gutu) ma i totonu o le itutino,
    • uila
    • semopathy
    • maʻisuka lipoid necrobiosis,
    • fulufulu ma fulufulu, aemaise lava i le pitonuu,
    • folliculitis (o faʻamaʻi pipisi o le ulu o le ulu)

    Faʻailoga o le maʻisuka

    O le i ai o le maʻisuka o se tasi lea o itu e sili ona taua mo le faʻapupulaina o faʻamaʻi mata ma e oʻo lava i le leai o se faʻaaliga / tauaso. O tagata e maua i le maʻisuka ei ai le maualuga atu o le lamatia o le tauaso nai lo tagata e leai se maʻisuka, ae o le toatele oi latou e atiina ae ni faafitauli laiti e mafai ona togafitia ao leʻi oʻo mai ni faʻafitauli.

    O le maʻisuka e aʻafia ai le mata o mata o fafo o le pene, faʻapea foi ma le retina ma le macula. E tusa ai National Diabetes Association, e toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma o le tele o le maʻisuka ituaiga 2 e oʻo ina latou atinaʻe le retinopathy e le o le olaola.

    Cataract

    Faailoga ma faʻamaoniga o le maʻisuka e fesoʻotai ma le vaʻai ma le mata e aofia ai:

    • le retinopathy o le maʻisuka (o se vaitaimi e faamatalaina ai faʻamaʻi uma o le retina e mafua mai i le maʻisuka, e aofia ai le leai o se faʻateleina ma le faʻasolosolo o le retinopathy)
    • aʻafiaga namu i mata
    • cataract
    • glaucoma
    • faʻaogaina faʻaleagaina
    • lago i luma o ou mata
    • leai se vaai ma e oʻo lava i tauaso

    O se tasi o vaega o mata e sili ona afaina i le maʻisuka o le macula (lanu samasama i le retina), ona o lo oi ai a tatou mea faitino vaaia ma e mafai ona tatou vaʻavaʻai i faʻamatalaga laiti. O faafitauli tau alafua i le retina agai i le glaucoma, lea e 40% sili ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka pe a faatusatusa i tagata soifua maloloina. O le umi o le tagata e maua i le maʻisuka ma o le matua o ia, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atiaʻe o le glaucoma.

    O tagata matutua e maua i le maʻisuka e 2-5 taimi e sili atu ona ono pagatia mai faʻamaʻi, faʻatusatusa i tagata e leai se maʻisuka. O pepa faʻapitoa pe a faʻapupula le mata tioata o le mata, lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le tino, e oo lava i le atoa o lona gau. Ona o le le lelei o le gaioiga ma le aʻafia o le namu, o le maʻisuka e sili atu ona atiaʻe faʻamaʻi i le laʻititi o le matutua, lea o loʻo alualu i luma vave le vave.

    Faatasi ai ma ituaiga eseese o le retinopathy, o toto laiti (capillaries) i tua o le mata e amata ona tuputupu ae ma faaleagaina, taofia o le masani ai o le toto. O lenei mea e mafai ona atiaʻe i laasaga ma faʻalavelave seia oʻo ina leiloloa se tagata, pe a le mafai e le pa puipui ona le mafai ona tuʻuina atu mea talafeagai i le retina. O le suavai ma le toto e mafai ona oso i vaega o mata, poloka le vaʻaia, mafua ai le vevela o le tino, faʻamalo pe faʻalauteleina le toe vaʻaia, faʻalavelave faʻaaliga.

    E faʻafefea ona taulimaina faʻamaoniga o le maʻisuka i se auala masani

    O le maʻisuka o se gasegase tuga lea e fesootaʻi ma le tele o aʻafiaga ma faʻamaoniga, ae o le tala lelei e mafai ona puleaina ma le saʻo togafitiga ma suiga o olaga. O se pasene maualuga o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona suia atoa o latou tulaga mo le sili atu ma lelei le pulea o uiga o le maʻisuka e ala i le faaleleia atili o meaʻai, gaoioiga faaletino, moe ma le mamafa. E ui o le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu le faigata ona togafitia ma pulea, o faʻafitauli foi e mafai ona faʻaititia e ala i le faia o nei lava faiga.

    O fautuaga nei e lima e fesoasoani ia te oe e faʻaleleia ai lou tulaga ma pulea lau faʻamaʻi o le maʻisuka.

    1. Faʻatautaia taimi masani siaki

    O le tele o tagata e maua i le maʻisuka o le a le maua ni faʻamatalaga iloga (mo se faʻataʻitaʻiga, o le retinopathy e le o le olaola, e mafai ona afaina ai le vaʻai poʻo le maʻisuka faʻamalosi i le taimi o le maitaga). I lenei itu, e taua tele le faia soo o suʻega e mataʻituina ai le suka o le toto ma le alualu i luma o le faʻamaʻi, e siaki ai faʻafitauli (mata, paʻu, toto toto, mamafa ma le fatu).

    Ina ia mautinoa e te le o iai i se tulaga sili atu le maualuga o le faatupuina o le maʻi cardiovascular, siaki lau fomaʻi i taimi uma mo le toto, totola cholesterol ma triglycerides (lipids). I le tulaga lelei, e le sili atu le 130/80 i lou toto maualuga. E tatau foi ona e taumafai e faatumauina le mamafa o le soifua maloloina ma faʻaitiitia le mumū i le tino. O le auala sili e ausia ai lenei mea o le 'ai lea o meaai masani, meaai atoa, gaioiga faifai pea, ma lelei moe.

    2. O se paleni taumafa ma le gaioiga faaletino

    O le maʻisuka taumafa e faamoemoe e faatumauina le maualuga o le suka i le tulaga masani ma taofia le atinaʻeina o faʻafitauli. O le taumafaina o meaʻai masani ma aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai faʻanatura ma le suka faaopoopo, suauu fesuisuiaʻi, meaʻai ma mea taumafa mama, faʻapea foʻi ma meaai masani, e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto, faʻaleleia le lelei lautele ma puipuia ai faʻafitauli.

    O le gaioiga o le tino ma le gasegase e fesoʻotaʻi vavalalata ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, o lea e taua ai le faʻamalositino e pulea ai faʻamaoniga ma faʻaitiitia ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli e pei ole maʻi fatu. Ua taʻua i le National Institute of Health e mafai e tagata ona faʻaitiitia le lamatia o le maua o le maʻisuka e ala i le faʻaitiitia o le mamafa e ala i le faʻagasologa masani o le tino ma se meaai e maua ai sina suka, gaʻo faamamaina, ma le tele o kalori mai meaʻai gaosia.

    O nei mea o le a fesoasoani ia te oe e faapaleni lau meaai i le maʻisuka:

    3. Puleaina o le suka i le toto e puipuia ai le faaleagaina o name

    O le auala sili e puipuia ai pe taofiofi ai le nerve faaleagaina o le matua pulea lelei o lou suka toto. Afai ei ai au faʻafitauli faʻaogalua ona o le aʻafiaga o le namu e aʻafia ai lau tino oona, e mafai ona e faʻaaogaina elemene digestive, talatini, ma mea faaopoopo e pei o le magnesium, lea e mafai ona fesoasoani i muso malolo, faʻaleleia le soifua maloloina, ma le pulea o faʻamaoniga.

    O isi faʻafitauli, e pei o le faʻasalaga o le hormonal, faʻafeusuaʻiga tau feusuaʻiga, ma faafitauli o le moe o le a matuā faʻaitiitia pe afai e te faʻaleleia au mea taumafa, faʻaleleia lou faʻaaogaina o meaʻai e manaʻomia, ma faʻamaualuga lau faʻafitauli ma lau soifua maloloina atoa.

    4. Puipuia o paʻu ma togafitiga

    O tagata e maua i le maʻisuka e masani lava e sili atu nai lo tagata soifua maloloina e mafatia mai siama, fungal, ma faʻamaʻi pipisi. Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e mafai ona e puipuia le puipuia o paʻu o le paʻu e ala i le puleaina ole toto toto, mulimuli i tulafono mo le tumama, ma togafitiga lou paʻu i mea masani e pei o suauu taua.

    Afai e mamago lou paʻu, e fautuaina e fomaʻi le faʻamapulaʻaina o le taimi o le taʻele, faʻaaoga faʻaoga masani e faʻamama ai lou paʻu (nai lo le tele o vailaau faʻamalosi e faatauina i le tele o faleoloa), susu lou paʻu i aso uma ma mea e pei o le suauu popo mo lou paʻu, ma taumafai e aloese mai le umi i lalo o le vevela o le lā.

    5. Puipui o mata

    O tagata e tausisia le maualuga o le suka i le va o mea masani e itiiti lava le i ai o ni faʻafitauli i le vaʻai, pe sili atu foi ona faʻalatalata atu i ni uiga malu. O le vave iloaina ma le tulitatao lelei fesoasoani e mafai ona puipuia ai lou mata.

    Ina ia faʻaitiitia le faʻalavelave o faʻafitauli o le mata e pei o le faʻailoga poʻo le glaucoma, e tatau ona siakiina ou mata ia le itiiti ifo i le tasi pe faalua i le tausaga. O le tumau i le malosi faaletino ma mulimuli i se taumafataga maloloina, e mafai ona e taofia pe faʻatuai le gau o le vaai i le puleaina o lou suka toto, ma e tatau foi ona e faia tioata tioata aʻo i ai i le la. Afai e tele atu le leaga o ou mata i le taimi, e mafai foi e lau fomaʻi ona fautuaina oe ia suia sui o le mata - o le a fesoasoani lea ia te oe e faatumauina lau vaaiga mamao.

    Mea moni ma le masani ai o le maʻisuka

    • E tusa ma le 9.6 miliona tagata i Rusia na mafatia i nisi o ituaiga o maʻisuka (e tusa ma le 7% o le faitau aofaʻi o le atunuu).
    • E sili atu ma le 29 miliona tagata o le U.S. ei ai le tolu o ituaiga o maʻisuka (ituaiga 1, ituaiga 2, poʻo le gestation). E tusa lea ma le 9.3% o le faitau aofaʻi o le atunuu, poʻo le tasi le tasi o tagata uma e 11.
    • E tusa ma le toatolu tagata o loʻo i ai togafitiga (pe a maualuga le maualuga o le kulukose o le toto poʻo le A1C nai lo le masani, ae le maualuga le maualuga e maua i le maʻisuka). A aunoa ma le taotoga, e tusa ma le 30% o tagata ei ai togavao e atiae le maʻisuka ituaiga 2 i totonu ole lima tausaga.
    • E talitonu e toetoe o le tolu o tagata e maua i le maʻisuka e le maua i lenei maʻi, ma latou te le masalomia foi.
    • O le maʻisuka ituaiga 2 o le mafuaʻaga autu lea o faʻafitauli o le maʻisuka, e pei o le tauaso, faʻamavaeina o le maʻisuka, ma le le atoatoa o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu, faʻamaʻi, ma faafitauli o le fausiaina.
    • O le maʻisuka maualuga o le maʻisuka (o se ituaiga o faʻamaʻi e mafua mai i le maitaga ma suiga o le hormonal) e aʻafia ai pe tusa ma le 4% o fafine uma ua maitaga, aemaise o le Himipani, Aferika Amerika, Native Americans, ma fafine Asia. E mafai foi ona atiae i tamaitai e sili atu ma le 25 tausaga le matutua ma le mamafa, faapea foi ma tamaitai o loo i ai o latou aiga i tulaga o le maʻisuka (fuainumera).
    • O tagata e maua i le maʻisuka e 50% le maualuga o le lamatiaga o le oti nai lo tagata e le maua lenei faʻamaʻi.
    • Totogi faafomai mo tagata e maua i le maʻisuka e faaluaina le tau o tagata e aunoa ma le maʻisuka.

    Faailoga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1


    O le ituaiga muamua o faʻamaʻi e masani lava ona tupu vave vave. O nisi taimi e tele ni aso e pasia ae leʻi oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga seia oʻo ina matua leaga le tulaga o le maʻi.

    E le gata i lea, e masani ona faia le siakiina pe a maeʻa le falemai mo le maʻi ona o le atinaʻe o le maʻi suka.

    O se tasi o faʻamaoniga o le ituaiga muamua o faʻamaʻi o se faʻaitiitia ma faifaipea o le paʻu o le mamafa o le maʻi.. I lenei tulaga, e lagona e le tagata maʻi se manaʻoga tumau ma e oʻo lava i le tuinanau. Ae le o le mamafa o le mamafa e le o matauina e tusa lava pe i ai se meaʻai tele pe sili atu i mea masani.

    E mafua lenei ona o le le lava o le inisalini. O se taunuuga, e le lava le kullukose e mafai ona maua, ae o lona uiga o le malosi, o le mea latou te faailogaina i le faiʻai. Ma o loʻo taumafai le tino e taui mo le le lava o le malosi i auala e lua.


    I le tasi itu, o loʻo i ai se lagona malosi o le fiaaai, e tusa lava pe leʻi leva ona 'ai le maʻi. O se mea e le mafai ona faʻaaogaina ma manino manino i luga o le suamalie, o le punavai autu o le kulukose, e sili ona taua.

    Ae ui i lea, e oʻo lava i le tele o mea taumafa, e le tupu le suauu ona o le le lava o le inisalini.

    O lea la e amata le tino i le uiga tonu o le '' ai. ' Muamua lava, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le tino maso, e oʻo atu ai i le mamafa o le mamafa o le mamafa. I le faʻaopoopoga, o le tino e faʻaaogaina le malosi mai le lipids, ma mafua ai ona paʻu tele le gaʻo o le gaʻo.

    Leai se mea e sili ona taua o le galala ma le faateleina o le naunau e urinate. Aisea ua tupu ai lenei mea? O le mea moni, o le auala lava lea e maua e le tino e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i tulaga o le le lava o le inisalini o le faʻateleina lea o lona faʻamalolo i le urine.


    Mo lenei mea, o loʻo faʻatupulaia le gaosiga o fatuga, ma, o le iʻuga, o le faʻateleina o le urination. O le mea lea, o le maʻi e tolu i le fa taimi atonu e asiasi i le faletaele.

    O le uiga masani o le masani ai, e oo i le fa i le lima taimi, o le urination i le po. O le isi faailoga iloga o le maʻi o le manogi o le acetone i le manava o le maʻi.

    O lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai le faʻaputuina o tino o le ketone i le toto o le tagata ma le atinaʻeina o le ketoacidosis metabolic. E tusa lava pe tumau le faapaleni o le acids ma le alkali i totonu o le toto i se tulaga masani, o lona uiga, o le acetosis ua totogi, o lenei tulaga e sili ona matautia mo le soifua maloloina ma mafai ai ona maua se maʻi o le maʻisuka.

    O le vaivai ma le moe umi e filifili, ae o le taatele masani o le maʻisuka ituaiga 1. O lenei faailoga na iloa i le 45% o le maʻisuka, ae o tagata e le o mafatia i lenei maʻi, o le le lava o le vaivai e tupu i le na o le fitu pasene o mataupu.


    O lenei faailoga e faʻaalia i le maʻisuka mo ni mafuaaga. O le mea aupito sili ona taua oi latou o le le lava lea o le malosi i totonu o siaki ona o le faaletonu o le inisalini i le tino.

    O se taunuuga, e lagona e le tagata maʻi le vaivai ma le vaivai, aemaise lava ile pito i lalo.

    E le gata i lea, o le tele o le toto e mafua ai ona vaivai ona o le faateleina o le glucose concentric i ai. O le faateleina o le viscosity e tau atu i le mea moni o le tuuina atu o meaʻai i sulu e sili atu ona faigata. E masani ona tupu le palasi ma le vaivai pe a uma ona 'ai..

    E le gata i lea, o suiga i le mafaufau o le tagata maʻi atonu e tupu foi. O le afaina, le popole, e lagona ai le faanoanoa po o le atuatuvale ona o le leai o se mafuaaga. Ole suiga o aʻafiaga i le totoga e mafua ai le tafe o le okesene i nisi o meaola. O le mea lea, o le le lava o le okesene e afaina ai le lauulu i le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e oʻo atu ai i se mea taua tele o le lauulu o tagata.

    E le gata i lea, o le alopecia e tupu ona o suiga i le tala o le hormonal, faapea foi i lalo o le faatosinaga o fualaau oona e faaaoga mo le maʻisuka.

    O le maʻisuka ituaiga 1 o le mafuaaga taatele lea o le leai o se vaaiga mamao i tagata matutua.

    O faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i tauaso, e pei o siama, glaucoma ma le retinopathy (faʻaleagaina o toto toto o mata) o ni mea masani masani.

    Vaavaaia vaaiga vaaia i le 85% o tagata gasegase. I le laasaga muamua, o le faaitiitia o le vaʻai e mafua mai i le fulafula o mata o le mata, faʻavae mai le faateleina o le suka.

    O le masani o le maualuga o le kulukose e mafua ai le vave faʻafouina o uluai vaega o le tino vaaia o se tagata.

    O faʻaaliga autu o le amataga o le maʻisuka ituaiga 2


    Ituaiga 2 maʻisukaua faamatalaina ai o le gaosia o le inisalini e le tino e le faʻaitiitia ma e le taofia.

    E le gata i lea, e masani lava ona sili atu ona malosi le gasegase o gasegase nai lo tagata soifua maloloina.

    Ae ui i lea, o le tino o se tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o loʻo i ai le malosi o le inisalini, ma o le taunuuga o le faʻaitiitia o le kulukose e faʻaaogaina e masini uma. O se taunuuga, o siama e aveesea le kullukose, ae o lona maualuga i le toto e tulaʻi mai. O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻamatalaina i se vaitaimi umi umi o le maʻisuka.

    I le taimi lea, na o le pau le auala e iloa ai le maʻi o le faia lea o se toto toto. Ae ui i lea, o le faʻaalia o nisi faʻamaoniga o le maʻi e mafai. O le faʻaalia o le faʻamaʻi e masani ona tupu pe a mavae le fasefulu tausaga, ma faasaga i le talaaga o ia mea faʻalavelave faʻaleagaina e pei o le gasegase ma le fatu. O le faailoga muamua o le susu ma le fiainu.


    I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o le vai i aso taʻitasi e faʻatele ai le lua i le fa taimi. O le manaʻoga mo se faletaele e faʻateleina foʻi le tele.

    O le maualuga o le suka e tau atu i faafitauli o le totoga, lea e sili ona aoga i totonu o vae.

    O le maʻisuka ituaiga 2 e oʻo atu ai i suiga faʻaleagaina i neura. O se taunuuga o nei mea faʻalavelave, e ono lagona ai le faʻalavelave poʻo le tingling i vae. O se faailoga lenei o le neuropathy. Tingling, ona tupu ai lea o le vaivai o le tino pe a maeʻa le maalili, popolega, gaioiga faaletino.

    O faʻamaoniga muamua e lagona i tamatamai vae ma lima. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai i luga o vae, e mafai ona manino le foliga mai o se mamanu vevela, ona tupu ai lea o le fula o le pito i lalo. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le inisalini, o le gasea, e masani ona faʻatasi ma le vomiting, e mafai foi. O lenei mea e le o fesootaʻi ma mea taumafa taumafa.


    O mafuaʻaga o le taoto i le maʻisuka e mafai ona:

    • hyperglycemia
    • hypoglycemia,
    • gastroparesis
    • ketoacidosis.

    E le gata i lea, o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e mafai ona mafua ai le vomiting - o le faʻamaoniga lea o se faʻafitauli faʻafefe ia i latou. Paʻu paʻu ma le manogi e mafai ona tupu e le gata i le maʻisuka.

    Peitai, i le faʻatasi ai ma isi faʻamaoniga, o latou o se faailoga o le atinaʻeina o lenei maʻi. O le paʻu paʻu i le maʻisuka o se taunuuga o le faʻamalalaina, faʻapea foʻi ma le vaivai ma le afu. A maeʻa le mago, e amata foi ona sasao.


    O le sasaina e mafai ona avea o se taunuuga o le faaleagaina i le paʻu o le tino vevela - pa'ū, micro-scratches, poʻo le faʻamaoniga o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.

    Ae masani lava, o le fasipolo e aʻafia ai le afaina o le eleele poʻo le avanoa i le va o tamatamai vae. E le mafai e le faʻamaʻi puipuia ona faʻafefe lelei le fuga, e vave ona salalau.

    O le paʻu i le maʻisuka ituaiga 2 o se mea e masani ona taatele.. O le soona fai o le afu o le afu e mafai ona mafua mai i mafuaaga eseese. O le tele lava o taimi, o le sosolo maʻi faʻapipiʻi ma le paʻu o le suka i le toto - pe a uma ona tago i fualaau talafeagai, faʻamalositino malosi pe mafua ona o mea e le talafeagai.

    Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, o le isi mafuaaga o le afu e mafai ona tupu - faaleagaina le gata o le namu e aafia ai le aoga o le afu. I lenei tulaga, e afaina foi le afu e aunoa ma ni mea e le fiafia i fafo.


    O le taunuʻuga o se faʻalavelave faʻapitoa i le tino o le le lava o le kulukose e ulufale atu i sela e faasaga i le talaaga o le maualuga o le toto o se faʻalavelave masani lea i le manuia.

    O le faiʻai e sili ona afaina, lea o le kulukose o le punavai autu o le malosi e tatau mo le gaioiga.

    O le taunuuga o le faʻaleagaina ma le osofaʻiga e le faʻamalosi. O gasegase gasegase o gasegase o loʻo avea ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 2.. I lalo o tulaga masani, o le urine e le o aofia ai le glucose, o se vaega sili ona lelei o le totoina mo siama.

    I le maʻisuka, o fatugaʻo e le toe faʻafoʻi le kulukose i le toto - o le mea lea o loʻo taumafai le tino e faʻaitiitia lona faʻamalosi. O le mea lea, o le faʻafuaseʻi ona tupu mai o faʻamaʻi pipisi o se taimi e pulea ai le suka o le toto.

    O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri o le uiga mo le 30-35% o tagata mamaʻi, ma o le nephropathic e atiina ae i le 15-20% o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2.

    O le maualuga o le toto maualuga e mafai ona tupu umi ao le i amataina isi faailoga o le maʻisuka. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, o le maualuga o le toto o le nephropathic e fesootaʻi ma le faaleagaina o fatugao atonu e aliali mai.

    E faʻapefea ona maua mai le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga?


    O le maʻisuka faʻalanesa o se maʻi o le insulin lea e atiaʻe i le maitaga. O le uiga o fafine matutua maitaga ma e tupu mai i le 24 vaiaso.

    O mafuaʻaga mo lenei faʻalavelave e le o malamalama atoatoa, ae ua iloa o le faʻamaoni ma le i ai o faʻamaʻi pipisi e tele sona sao.

    O le maʻisuka faʻamamaʻa e faʻaalia i faʻamaoniga e pei o se malosi ma sili atu le maualuga o le maua o le maua i le leai o se manaʻoga. E le gata i lea, o loʻo i ai se lagona malosi o le galala ma o se faʻaopoopoga faʻatupulaia o le voluma o fuamini na maua.

    Tagata mamai e maua i le maʻisuka faʻamaʻi e iloa ai le leaga o le soifua maloloina, o se lagona malosi o le vaivai, faʻaitiitia le tosina atu ma le faʻaitiitia o le gaioiga.

    O a faitioga e mafai ona iloa ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tamaiti?

    O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

    E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


    O le gasegase o le faamai i le tamaitiiti o loo i ai ni uiga patino.

    E fesootaʻi atu i le mea moni e faapea, o se tino olaola e faʻaaogaina le 10 g o gaʻo i le kilokalama o le mamafa o le tino, faʻapea foʻi ma le saoasaoa o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o totoga ma tino uma.

    O nisi taimi o le faʻamaʻi o le maʻi, ma e naʻo le tele o suʻega suʻega e mafai ona iloa. Ae ui i lea, e masani lava ona le gauai matua i nisi o faailoga.

    E sili atu le popole pe afai e faʻaaogaina e le tamaititi se aofaiga tele o le vai - e oo atu i le 2-3 lita i le aso ma se faʻateleina le tele o le urine. I lenei tulaga, o le vaivai, faʻalavelaveina gaioiga e mafai. E i ai foi le faʻaitiitia o le mamafa o le tamaititi.

    O se faailoga iloga o le maʻisuka o se faaitiitia o le tetee o le tamaititi i faamaʻi.

    Faʻamatalaga Faʻamatalaga


    Ina ia iloa le faʻamaʻi, o le suʻega ole toto e faia mo mea o loʻo i totonu o le kulukose ma le hemoglobin glycated.

    O lenei metotia e mafai ai ona e faʻamaonia saʻo le faapalepale o le glucose ma iloa ai le maʻisuka ituaiga muamua poʻo le lua, ae faʻapea foi i le so-called prediabetes - o le solia o le faapalese o le glucose, lea e le afaina ai taunuuga ma e le o faʻatasi ma ni faʻaʻailoga.

    E na o se suʻesuʻega atoatoa e mafai ona faʻamautuina le i ai o le faʻamaʻi.

    O le suʻesuʻeina o le suka i totonu o le urine e faia foi, ma o le ultrasound o le pancreas e fesoasoani e faʻamaonia ai maʻi o le tino ma suiga o le tino.

    Faailoga o le laboratory o inisalini e faalagolago i le maʻisuka ma le non-inisalini

    O le auala autu o le eseesega o se suʻega mo le inisalini i totonu o le toto.

    Afai o le insulin i totonu o le toto e maualalo i le maualuga o le kulukose, o le maʻisuka ituaiga 1 e maua.

    Afai o loʻo maua se initaneti o le inisalini, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

    E tusa ai ma faʻamaumauga na maua, o se togafitiga togafitiga, meaʻai ma isi auala e faʻamaonia ai le tulaga o le maʻi o loʻo fausia.

    Le masani o le suka toto i tagata ma mafuaʻaga o mea sese


    O le suʻeina o le suka toto e faia i le taeao, aʻo leʻi 'ai.

    E masani lava e tusa ma le 5.5 mmol o le kulukose i le lita.

    Mo faʻamatalaga saʻo, e tele ni faʻataʻitaʻiga e ave i luga o se taimi umi lava. O lenei mea e taofia ai le mauaina mai o faʻamatalaga sese.

    O le faateleina o le suka o le toto e mafai ona mafua mai i isi mafuaaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mea e teʻi ai le tiga, ogaoga mu, faʻalavelave faʻaleaga.

    Sugar e tulaʻi i le angina, pe a mavae se tulaga faʻalavelave po o le mamafa o le tino. Togafitiga poʻo le afaina o le faiʻai o le maʻiʻai e mafai foi ona mafua ai le maualuga o le kulukose. A maeʻa ona faʻaaogaina mafuaʻaga ua faʻamatalaina i luga, ona toe foʻi mai lea o le kulimi o le toto i le masani.

    Mataupu faavae o le togafitia o se maʻi


    O le maʻisuka o se maʻi tumau, e le mafai ona faʻaleleia. Ae ui i lea, e mafai ona faʻamaonia le soifua manuia o le maʻi ma faʻaʻumiʻumi le faʻamagaloina o le faʻamaʻi e ala i le faia o nisi faʻavae.

    Mo le maʻisuka ituaiga 1, o le puleaina lea o le inisalini, e ala i le iniseti, poʻo le faʻaauau foi i se pamu insulin.

    I le taimi lava e tasi, o se taumafa e maualalo i sugars, suauu ma gaʻo o loʻo faia. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e taofia i se taumafataga e aunoa ma le gaʻo, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa e faʻafoisia ai le masani a le tino i le inisalini, faapea foi ma le faʻatinoga o meaʻai ma faʻamalositino.

    E le mafai ona togafitia le maʻisuka, ae faʻatasi ai ma le ala saʻo i le togafitiga, o le maʻi o le tagata maʻi e oʻo atu i le maualuga o le ola o se tagata masani.

    Puipuiga, poʻo le mea e fai e toe faʻafoʻisia ai galuega faʻatonu

    E mafai ona faʻamalosia le tulaga faʻasolosolo ma puipuia le maʻi mai le atinaʻeina. Ina ia faia lenei mea, o le tele o laasaga talafeagai e tatau ona ave.

    E tatau ona taulai i fualaau faisua fou

    Muamua lava, e tatau ona faʻamaonia le mamafa ma faʻaleleia meaʻai. Ua faʻamaʻaʻaʻaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻa, ua faʻaitiitia gaʻo, ua faʻailoa mai ai le tele o fualaau faisua fou. O taumafa e faia 5-6 taimi i le aso, i ni vaega laiti.

    Ia mautinoa e faʻatino faataitaiga, faʻataʻitaʻiga - gymnastics. I le taimi lava lea, o le tele o le mafaufau-lagona ma le faaletino, o se tasi o itu i le atinaʻeina o le faamaʻi, e tatau ona faaitiitia, pe sili atu foi, atoa. O le faiga o le faʻatagaina o fualaau faasaina lea e faʻamautuina ai le metabolism o loʻo faʻatinoina foi.

    Vitio faʻatalanoa

    Uluai faailoga o le maʻisuka i le vitio:

    I le tulaga lautele, o le tetee vave ma le atoatoa i le maʻi e fesoasoani e aloese mai le atinaʻe o le maʻisuka i le tusa ma le 70% o mataupu. I isi tagata gasegase, o lona faʻalavelave e fesootaʻi ma se gasegase ogaoga o le genetic, peitai, e mafai foi ona latou maua se faʻamalologa tumau mo togafitiga talafeagai ma tumau.

    Le mafuaʻaga o le maʻisuka

    O lenei faʻamaʻi e atiina ae i tagata pe a taofia e le tino le gaosia o le insulin poo le lagona o le tino i le gaioiga o le inisalini e faʻaitiitia ai le tali atu i le taumafaina o meaai ma gaʻo, gaʻo ma gaʻo. I tagata soifua maloloina, e faʻamaonia e le pancreas le inisalini e fesoasoani ai e teu ma gaosia le suka (glucose) ma gaʻo, ae o tagata e maua i le maʻisuka e maua ai sina inisalini pe ua le mafai ona tali lelei i lona ao masani, lea e mafua ai ona tupu toto maualuga o suka.

    Ole inisalini o le homone pito sili lea ona taua aua e mafai ai ona e tufatufa lelei mea e gaosi ai le macronutrients ma faʻafeiloaʻi i sela, lea o le a faʻaaogaina e pei o le "suauʻu" (malosi). Matou te manaʻomia le inisalini e tuʻuina atu ai le kulukose e ala i le toto toto i potu e maua ai le malosi tele mo le tuputupu aʻe o musika ma le atinaʻe, gaioiga, ma isi.

    O le maʻisuka ituaiga 1 (faʻapitoa foi o le maʻisuka o le maʻiseni) e ese mai le maʻisuka ituaiga 2 ona e tupu pe a faaleagaina e le siama le masini e gaosia ai le inisalini o le pancreas, o le mea lea e le maua ai le inisalini ma o le toto toto e tumau pea le le pulea . O le maʻisuka ituaiga 1 e atiaʻe i se tausaga laʻitiiti, e masani lava ao le i 20 tausaga le matua o le tagata.I le isi itu, o le maʻisuka ituaiga 2, e maua ai le inisalini, ae e le lava poʻo le tino o le tino e le tali atu (o le "inisalini"). O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tupu i tagata e silia i le 40 tausaga (e ui lava ina sili atu ona taatele i tamaiti), ae maise lava i tamaiti e sili atu le mamafa.

    O le inisalini o le hormone lea e puleaina le kulukose o le toto, ma o se tulafono, e matua pulea lelei e le pancreas, lea e tali atu i le aofaʻi o kulukose o loʻo maua i le toto i soo se taimi. O lenei faiga e le aoga pe a maua e le tagata le maʻisuka, lea e tau atu i faailoga ma faailoga eseese e mafai ona aʻafia ai toetoe lava o tulaga uma o le tino. I le maʻisuka, o faailoga o se suiga i le suka o le toto e masani ona aofia ai suiga i lou manaʻo, mamafa, malosi, moe, faʻalaumalie, ma isi.

    E tele mafuaaga mo le atiaʻe o le maʻisuka. O le atiaʻeina o le faamai e mafai ona fesootai ma se tuufaatasiga o mea taua, e aofia ai le le lelei o mea taumafa, maualuga le pala, mamafa, se olaga le mama, gasegase o le tino, maualuga le mamafa o le tino ma le aafia i toxins, viruses ma vailaau matautia.

    O le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻapupula atili ai i mataupu nei:

    • silia ma le 45 tausaga
    • mamafa poʻo le tele o meaʻai
    • amio le taua
    • o loʻo i ai se talafaasolopito o aiga o le maʻisuka (aemaise lava pe a maʻi matua poʻo nai ou tei)
    • maualuga maualuga o le toto maualuga (140/90 pe sili atu), cholesterol maualuga (HDL) i lalo ifo o le 1.93 mmol i le lita (mmol / L) poo le triglycerides e sili atu nai lo le 13.77 mmol / L
    • o le leai o se tulaga, e aofia ai le polycystic ovary syndrome

    Tuua Lau Faamatalaga