Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga mo le faʻatinoina o se suʻega faapalepale

O le a taulai le tusiga i le suega o le faapaleni o le kulukose (GTT), o se suʻesuʻega o lona igoa na faʻalogo ai tagata uma. O lenei auiliiliga e tele ana upu tutusa. O nisi nei o igoa e mafai ona e mauaina:

  • Glucose suega o suʻega
  • Suega Suga Soa
  • Tautala (o lona uiga, i le gutu) glucose tolerance test (GTT)
  • Suʻega o le faʻapalepale o le glucose (OGTT)
  • Suʻega ma le 75 g glucose
  • Suga suʻe
  • Suga uta

O le a le suega o le toleniga o le kulukose?

Ina ia iloa maʻi nei:

• Preditebet (diabetes latese, faʻavaivaia le kulukose o le glucose)

• O le maʻisuka faʻamaʻi (maʻisuka maʻitaga)

O ai e mafai ona faʻatulagaina le GTT?

• Faʻailoa le maʻisuka latū ma le maualuga o le glucose anapogi

• Faʻailoa ai le maʻisuka latū ma le anapogi masani, ae iai aʻafiaga ogaoga mo le maʻisuka (mamafa poʻo le manua oona, faʻamaʻi o le maʻisuka, toto maualuga, prediabetes, ma isi)

• Tagata uma i le 45 tausaga

• Faʻailoa le maʻisuka faʻamaʻi i le 24-28 vaiaso o le gaioiga

O a tulafono o suʻega?

  • O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia i le taeao, faʻapitoa i le manava gaogao, pe a uma le anapogi i le po mo le 10-12 itula. E mafai ona e inu vai i taimi o anapogi.
  • O le taumafataga o le afiafi mulimuli e tatau ona aofia ai le 30-50 g o gaʻo. I le afiafi o le suʻesuʻega, ia le itiiti ifo ma le 3 aso ao lei faia le suʻega, e tatau ona e 'ai atoatoa, aua le mulimuli i se meaʻai ma e le faʻatapulaaina oe lava i gaʻo. I lenei tulaga, o lau taumafa e tatau ona i ai le 150 g o kopa i le aso. Fualaau faisua, fualaau faisua, falaoa, araisa, o gaosiga o mea lelei ia o mea gaʻo.
  • A maeʻa le toto i luga o se manava gaogao (muamua le pito), e tatau ona e inu se vaifofo faapitoa. Ua saunia mai le 75 g o le kulūkose paʻu ma le 250-300 ml o le vai. E tatau ona e inu le vaifofo malie, e le vave nai lo le 5 minute.

    Mo tamaiti, e ese le saunia o le vaifofo - 1.75 g o le kulukose paʻu ile 1 kg o le mamafa o le tino, ae e le sili atu ma le 75 g. E mafai ona e fesili: pe a tofotofoina tamaiti i le kulukose? Ioe, o loʻo iai faʻamaoniga mo le GTT i tamaiti e iloa ai le maʻisuka ituaiga 2.

  • 2 itula i le maea ai o le faamalositino, ioe. pe a uma ona inu le kulukose, ona faia lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua (lona lua).
  • Faamolemole ia matau: i le taimi o le suega e le tatau ona e ulaula. E sili ona lelei le faʻaaluina o nei 2 itula i se tulaga toafilemu (mo se faʻataʻitaʻiga, faitau se tusi).
  • Ole suʻega e tatau ona faia ile plasma vevela. Siaki ma lou tausisoifua poʻo le fomaʻi pe afai e ofoina atu oe e foaʻi toto mai se tamatamailima.
  • I le faʻaaogaina o le GTT mo fafine maʻitaga mo se vaitau e 24-28 vaiaso, ua faaopoopoina le isiisi vaega e iloa ai le maʻisuka faʻamaʻi. O le toto samples e faia i le 1 le itula talu ona faʻatauina le suka. E foliga mai e tolu taimi e ave ai le toto: i luga o se manava gaogao, pe a uma le 1 itula ma le 2 itula.

Situa pe a le tatau ona faia se suega o le faapaleni kullusese:

• Faʻasaga i tua o se maʻi tuga - inflammatory poʻo le afaina. I le taimi o se gasegase, e tau ai o tatou tino e ala i le faʻatoagaina o hormones - o le inisalini e tetee. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le kulukose, ae le tumau. E ono le saʻo le suega o se maʻi maʻi.

• Faʻasaga i tua o le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaʻatele ai le kulukose o le toto (glucocorticoids, beta-blockers, thiozide diuretics, hormones thyroid). Afai e te faʻaaogaina nei vailaau mo se taimi umi, e mafai ona e faia le suʻega.

Suʻega o Suʻega mo le Suʻega plasma vevela:

O a faailoga o GTT e masani?

E faʻapefea ona faia le suʻega o le faapaleni o le kulukose (faʻatonuga, tusitusiga)

E sili atu ma le afa o mea taumafa a le toʻatele o tagata e aofia ai gaʻo, o loʻo gauai i le gastrointestinal tract ma faʻasaʻolotoina i le toto toto e pei o le kulukose. O le suʻega o le toleniga o le glucose tatou te maua ai faʻamatalaga pe o le a le tele ma le vave ona mafai e le tino ona gaosia lenei kulukose, faʻaaogaina e avea ma malosiaga mo le galuega o le maso system.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le faaupuga "faapalepale" i lenei tulaga o lona uiga o le lelei tele o sene o tatou tino e mafai ona ave le kulukose. O suʻesuʻega faʻapitoa e mafai ona puipuia ai le maʻisuka ma le tele o faʻamaʻi e mafua mai i le le atoatoa o le tino. O le suʻesuʻega e faigofie, ae faʻamaonia ma e itiiti lava le faʻasaina.

E faatagaina i le silia ma le 14 tausaga le matutua, ma aʻo oʻo ile maitaga e masani ona faʻamalosia ma e faia ile taimi e tasi aʻo faagasolo le gaioiga o le tamaititi.

O le aano o le suega o le toleniga o le glucose (GTT) e aofia ai le fuaina o fua o le toto kullusesese: o le taimi muamua ma le leai o suga - i luga o se manava gaogao, ona - i se taimi pe a uma ona ulu le glucose i le toto. O le mea lea, e mafai e se tasi ona vaʻai pe iloa e sela o le tino ma pe fia le taimi latou te manaʻomia. Afai e masani ona fai fua, e mafai foi ona fausia se paʻu suka, lea e atagia ai le mafai ona solia.

O le tele o taimi, mo le GTT, o le kulukose o loʻo tautalagia faʻaalia, o lona uiga, na o le inu i lona vaifofo. O lenei auala e sili ona natura ma faʻaali atoa ai le liua o suga i le tino o le maʻi, pe a uma, mo se faʻataʻitaʻiga, se meaʻai tele. O le kulukose e mafai foi ona tui tuusaʻo i se vein e tui. O le faʻaaogaina o le pule e faʻaaogaina i mataupu e le mafai ona faia ai se suʻega o le faapaleniu o le glucose - i le oona ma le vomiting, i le taimi o le toxicosis i le taimi o le maitaga, ma faʻamaʻi foi o le manava ma le gaʻo lea e faʻafefe ai le faʻaaogaina o gaioiga i le toto.

O le mafuaʻaga autu o le suʻega o le puipuia lea o maʻi o le tino ma puipuia le amataina o le maʻisuka. O le mea lea, e tatau ona suʻe le suʻega o le toleniga o le kulukose mo tagata uma o loʻo lamatia, faʻapea foʻi ma tagata mamaʻi e iai faʻamaʻi, o le mafuaʻaga atonu e umi, ae o le maualuga o le suka:

  • mamafa, BMI,
  • maualuga le maualuga, lea e sili atu i le 140/90 le tele o le aso,
  • gasegase faʻatasi e mafua mai i faʻafitauli o le tino, e pei o gout,
  • ua maua le vasoconstriction ona o le fausiaina o plaque ma plaques io latou puipui i totonu,
  • masalomia o le maʻi gasegase,
  • cirrhosis o le ate
  • i fafine - ovary polycystic, pe a maeʻa mataupu o le faʻaipoipo, faʻaleagaina, fanau mai o se tamaititi lapoa, maʻisuka maʻisuka,
  • muamua le iloa o le faapaleni o le kulukose e fuafua ai le malosi o le maʻi,
  • faʻagasolo taimi masani i le gaʻo o le tino ma luga o le paʻu,
  • aʻafiaga namu, o le mafuaʻaga e le manino,
  • aveina o diuretics, estrogen, glucocorticoids e sili atu i le tausaga,
  • maʻi o le maʻisuka poʻo le maʻi faʻasolosolo i le isi aiga - matua ma nai ou tei,
  • hyperglycemia, tasi taimi na faamauina i le taimi o le atuatuvale poʻo se maʻi gasegase.

O se fomaʻi, fomaʻi fomaʻi, endocrinologist, ma e oʻo lava i se neurologist ma se tagata faʻataʻitaʻiga e mafai ona tuʻuina atu se faʻamatalaga mo se suʻega o le faapalepale o le kulukose - e faʻalagolago lava i le masalomia o le tagata maʻi ua faʻaleagaina le glucose metabolism.

O le suʻega e taofi pe afai, i luga o se manava gaogao, o le kulukose i totonu (GLU) e sili atu nai lo le fua o le 11.1 mmol / L. O le faʻaopoopoga faʻaaogaina o suauʻu i lenei tulaga e matautia, e mafua ai le le malamalama ma mafai ona oʻo atu ai i le hyperglycemic coma.

Contraindications mo le suega o le faapalepale kullusese:

  1. I faʻamaʻi gasegase poʻo le faʻamaʻi.
  2. I le faaiuga mulimuli o le maitaga, aemaise lava i le 32 vaiaso.
  3. Tamaiti ei lalo o le 14 tausaga.
  4. I le taimi o le faigata o le pancreatitis.
  5. I le i ai o faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto: Cushing's disease, faʻateleina le gaioiga gaioiga, acromegaly, pheochromocytoma.
  6. Aʻo faia ni vailaau e mafai ona faʻaseseina ai fua o le suʻega - hormones steroid, COC, diuretics mai le vaega o le hydrochlorothiazide, siama, nisi o vailaʻau faʻamaʻi pipisi.

I falemaʻi falemaʻi ma falemaʻi mea tau falemaʻi, e mafai ona e faʻatauina se fofo o le kulukose, ma glucometers e le taugata, ma e mafai foi ona siakiina le suʻeina o vailaʻau e fuafua ile 5-6 toto. E ui lava i lea, o le suʻega mo le faapaleni o le kulukose i le fale, e aunoa ma le vaavaaiga faafomai, e faasaina. Muamua, o le tutoatasi e mafai ona oo atu ai i se paʻu matuia saʻo lava i le falemaʻi.

Lona lua, o le saʻo atoatoa o masini feaveaʻi uma e le lava mo lenei auʻiliʻiliga, o le mea lea, o faailoga e maua i totonu o le fale suesue e mafai ona eseese tele. E mafai ona e faʻaaogaina nei masini e fuafua ai le suka i luga o se manava gaogao ma pe a maeʻa se avega kulūkose masani - o se taumafataga masani. E faigofie ona faʻaaogaina e iloagofie ai oloa o loʻo i ai le tele o aʻafiaga i le maualuga o le toto suka ma faia ai se taumafa a le tagata lava ia mo le puipuia o le maʻisuka po o lona taui.

E le manaʻomia foi le suʻeina ole suʻega ole glucose ma le tigaina ole masani, talu ai o se avega ogaoga mo le pancreas ma, afai e faia e le aunoa, e mafai ona taʻitaʻia ai.

Pe a pasia le suʻega, o le fua muamua o le kulukose e faia i luga o se manava gaogao. O lenei taunuʻuga ua manatu o le maualuga lea o le a faʻatusatusaina ai fua o totoe. O faʻataʻitaʻiga lona lua ma mulimuli ane e faʻalagolago i le faʻatagaina saʻo o le kulukose ma le saʻo o meafaigaluega faʻaaogaina. E le mafai ona tatou faatosinaina i latou. Ae mo le faʻatuatuaina o le fua muamua o latou gasegase latou te tali atu atoatoa. O nisi o mafuaʻaga e mafai ona faʻaseseina ai taunuuga, o le mea lea, o le sauniuni mo le GTT e tatau ona tuʻuina atu i ai le gauai faapitoa.

O le le saʻo o faʻamatalaga na maua mai e mafai ona taʻitaʻia ai:

  1. Alu i le afiafi o le suʻesuʻega.
  2. Tetelahea, vevela vevela, poʻo le le lava o le inu vai lea na mafua ai ona faʻamalolo.
  3. Galuega faigata faʻaletino poʻo se aʻoga malosi mo le 3 aso aʻo leʻi faia le suʻega.
  4. Suiga matuia i le taumafataga, aemaise lava le fesoʻotaʻi ma le tapulaa o gaʻo, fia ai.
  5. Smoking i le po ma le taeao i luma o le GTT.
  6. Tulaga faigata.
  7. Tulu, e aofia ai mama.
  8. Toe faʻaleleia o gaioiga i totonu o le tino i le taimi o le faʻasologa.
  9. Malologa malolo po o se toso malosi i gaoioiga faaletino masani.

I le mauaina o se faʻamatalaga mo le auiliiliga a le fomaʻi, e tatau ona logoina uma fualaau ua ave, e aofia ai vitamini ma le puleaina o pepe. O le a ia filifili po o fea o le a faalēaogāina 3 aso ao lumanaʻi le GTT. E masani lava o vailaʻau ia e faʻaititia ai le suka, tui faʻamaʻi ma isi fualaau faʻamalo.

E ui i le mea moni e faigofie lava le suʻega o le kulukose o le kulukose, ae o le fale suesue e tatau ona faʻaaluina e tusa ma le 2 itula, lea o le a suʻesuʻeina ai le suiga i le maualuga o le suka. O le alu ese mo se savaliga i lenei taimi o le a le aoga, pe a manaʻomia le mataʻituina o le aufaigaluega. E masani ona talosagaina tagata maʻi e faʻatali i se nofoa i le alatele o le fale suesue. O le taalo i taaloga fiafia i luga o le telefoni e le aoga foi - o suiga faalelagona e mafai ona aʻafia ai le kulūkose. O le filifiliga silisili o se tusi aʻoga.

Laasaga mo le mauaina o le faʻapalepale kulukose:

  1. O le toto muamua o le toto e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. O le vaitau na pasi mai le taumafataga mulimuli ua faʻatulagaina faʻapitoa. E le tatau ona itiiti ifo ma le 8 itula, ina ia mafai ai ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai, ma e le sili atu i le 14, ina ia le amata ona matelaina le tino ma faʻaaogaina le kulukose i tulaga e le tutusa.
  2. O le uta o le kulukose o se ipu vai suamalie lea e manaʻomia ona onā i totonu o le 5 minute. O le aofaʻi o le kulukose i totonu o lea mea ua fuafuaina i se tulaga taʻitasi. E masani lava, o le 85 g o le kulukose monohydrate ua faʻasaʻa i totonu o le vai, lea e tutusa ma le mama 75 mama. Mo tagata e 14-18 tausaga, o le avega tatau e fuafua e tusa ma lo latou mamafa - 1.75 g o le kulukose mama i le kilokalama o le mamafa. Faʻatasi ai ma se mamafa i luga atu o le 43 kilokalama, o le masani masani o tagata matutua e faatagaina. Mo tagata lautele, o le avega ua faʻapupulaina i le 100 g. A faʻapitoa ona faʻatonuina, o le vaega o le kulukose e matua faʻaititia, lea e mafai ai ona amanaia lona toesea i le taimi o le gaogao.
  3. Totogi vave le toto 4 tele taimi - i afa uma itula peʻa uma le faʻamalositino. E ala i le malosi o le faʻaitiitia o le suka, e mafai ona faʻamasinoina le solia o lona gaosiga. O nisi o fale suesue e faalua ona ave le toto - i luga o se manava gaogao ma pe a mavae le 2 itula. O le taunuuga o sea suʻesuʻega atonu e le faʻatuatua. Afai o le kulukose maualuga i totonu o le toto e tupu i se taimi na muamua atu, o le a le toe resitalaina.

O se auiliiliga manaia - i le sua sua suamalie suamalie faaopoopo le citric acid pe na o le tuuina atu foi o se ata o lemoni. Aisea e aʻafia ai le lemon ma pe faʻafefea ona afaina ai le fua o le kulukose? E leai sona aafiaga i le maualuga o le suka, ae e mafai ai ona e faʻaaoga le gaioiga pe a uma le taimi e tasi o le tele o meaʻai.

I le taimi nei, toetoe lava leai se toto e aveesea mai le tamatamailima. I totonu o falesuesue o aso nei, o le tulaga masani o le galue i le toto oona. Pe a suʻesuʻeina, e sili atu le sao o taunuuga, talu ai e le o fefiloi ma le vavalaʻau intercellular ma le lymph, e pei o le toto toto mai se tamatamailima. I aso nei, o le pa mai le vein e le mafai ona leiloa e oo lava i le osofia o le taualumaga - o le nila ma le laser e faʻamalosia ai le leai o se paʻu.

Pe a ave le toto mo se suʻega o le faapalepale kullu, e tuʻuina i ni faʻamaʻi faapitoa e togafitia ma faʻatoʻaga. O le filifiliga sili lava o le faʻaaogaina o masini moli, lea e tafe atu ai le toto ona o eseesega o le mamafa. O lenei mea e aloese mai le faʻaumatia o le toto mūmū ma le faʻavaeina o paʻu, lea e mafai ona faʻaseseina ai le suʻega o le suʻega poʻo le faʻamalosia foi e taitaia.

O le galuega a le faufautua i le taimi nei o le aloese lea mai le faaleagaina o le toto - faʻamaʻi faʻamaʻi, glycolysis ma le faʻasologa. Ina ia taofia le faʻamaʻiina o le kulukose, o le sodium fluoride o loʻo i totonu o masini. O leona i totonu o lea mea e puipuia ai le malepelepe o le kulukose. O suiga i le hemoglobin glyc e aloese mai le faʻaaogaina o masini malulu ona tuʻuina lea o faʻataʻitaʻi i le malulu. E faʻaaogaina le EDTU poʻo le sodium citrate i le avea ai o ni tagata faʻamaonia.

Ona tuʻuina lea o le tui i totonu o se centrifuge, e vaevaeina le toto i le plasma ma elemene fausaga. E tuʻuina atu le palasi i se mea fou, ma o le fua o le kulukose e faia i totonu. E tele metotia na atiae mo lenei faamoemoe, ae o le lua o nei mea ua faʻaaoga nei i totonu o fale suesue: glucose oxidase ma hexokinase. O nei metotia e lua o le enzymatic; o la latou gaioiga e faʻavae i luga o vailaʻau faʻasolosolo o enzymes ma le kulukose. O vailaʻau e mafua mai nei gaioiga e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai se photometer biominium poʻo luga o suʻega faʻapitoa. O se ituaiga o faʻataʻitaʻiga o le suʻeina ole toto e mafai ai ona e maua ni faʻamaumauga mautinoa i luga o lona tuufaatasiga, faʻatusatusa ia taunuʻuga mai falemaʻe eseese, ma faʻaaoga tulaga masani mo kulūkose.

Glucose masani mo le sampling muamua o toto i le GTT

Faʻamatalaga ma le faʻamatalaina o taunuʻuga o le suʻega o le toleniga o le kulukose

I lenei tusiga o le ae aʻoaʻo ai:

E tusa ai ma faʻamaumauga talu ai nei, o le numera o tagata ua maua i le maʻisuka i le lalolagi i le 10 tausaga talu ai ua faaluaina. O le televave o le faateleina o le maʻisuka na mafua ai le taliaina o le UN Resolution on Diabetes ma se fautuaga i setete uma ina ia atiae tulaga faatonuina mo le siakiina ma togafitiga. O le suʻega o le toleniga o le kulukose o se vaega o le tulaga masani mo le togafitia o le maʻisuka. E tusa ai ma lenei faʻaaliga, latou te fai mai e uiga i le i ai poʻo le leai o se faʻamaʻi i se tagata.

Ole suʻega o le toleniga o le kulukose e mafai ona faia faʻapitoa (e ala i le inu saʻo ile kulukose i le tagata gasegase) ma le faʻamalosi. O le auala lona lua e masani lava ona seasea lava. O le suʻega tautala e tele lava.

E iloa le siama o le insulin e fusifusia le kulukose i totonu o le toto ma tuʻuina atu i potu taitasi o le tino, e tusa ai ma manaʻoga malosi ole tasi poʻo le isi okeni. Afai e le lava le insulin (ituaiga 1 o le maʻisuka), pe o le mea e masani ona maua, ae o lona glucose e le lelei (ituaiga 2 o le maʻisuka), ona atagia ai lea o le maualuga o le suka o le toto.

Le gaioiga o le inisalini i luga o le masini

O le faigofie i le faʻatinoga, faapea foi ma avanoa lautele, e mafai ai e tagata uma ona masalosalo i le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate e alu i se fomaʻi.

O le suega o le faapaleselese o le glucose o loʻo faʻaalia i se tulaga sili atu e iloagofie ai vailaau. Ina ia faʻamaonia le maʻisuka, e le o taimi uma e tatau ai ona faia se suʻega faigata, e lava le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le falemaʻi.

E i ai le tele o mataupu pe a talafeagai e faʻatonu se suʻega o le faapalepale kulukose i se tagata:

  • o loʻo i ai faʻamaoniga o le maʻisuka, ae, o suʻega suʻesuʻe suʻesuʻe masani e le faʻamaonia ai le siama,
  • o le maʻisuka faʻatoʻateleina ua mamafa (o tina poʻo tama o loʻo i ai lenei maʻi),
  • anapogi o le maualuga o le kulukose toto e maualuga le maualuga mai le masani, ae leai ni uiga e iloa ai le maʻisuka,
  • glucosuria (o le i ai o le kulukose i le uila),
  • mamafa tele
  • o le suʻesuʻega o le faapalepale o le glucose e faʻatinoina i tamaiti pe afai ei ai se vailaau i le faʻamaʻi ma i le fanau mai o le tamaititi na mamafa lona sili atu i le 4.5 kilokalama, ma ua iai foi le mamafa o le tino i le faagasologa o le tuputupu ae,
  • maʻitaga maʻitaga faʻaalu i le lona lua o masina, ma maualuga maualuga o kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao,
  • faʻamaʻi faifaipea ma faʻaauau pea i luga o le paʻu, i le vavau o le tautala poʻo le faaumiumi o le le faʻamalolo o manuʻa i luga o le paʻu.

Faʻamatalaga faapitoa e le mafai ai ona faia se suʻega o le toleniga o le kulukose:

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻamaʻi, fatu fatu), manua poʻo le taotoga,
  • faʻamaonia le maʻi suka,
  • faʻamaʻi pipisi (pancreatitis, gastritis i le vaega laititi, colitis, maʻi gasegase ogaoga ma isi),
  • ave fualaau faasaina lea e suia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E taua le iloa muamua aʻo leʻi faia se suʻega o le toleniga o le glucose, e manaʻomia se sauniuniga faigofie ae manaʻomia. O aiaiga nei e tatau ona tausisia i:

  • suega o le faapalepale kullukose e naʻo le talaaga o se tagata soifua maloloina,
  • O le toto e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao (o le taumafataga mulimuli ao le i faʻatalanoaina e tatau ona le itiiti ifo i le 8-10 itula),
  • e le manaʻomia le fufulu o ou nifo ma faʻaaogaina le kuki aʻo leʻi suʻeina (e mafai ona i ai i totonu o le vevela le siʻosiʻomaga o le suka e amata ona ave i totonu o le faitotoʻa, o le mea lea, o taunuuga atonu o le a sili ona leaga le vevela)
  • inuina o le ava malosi e le manaomia i le afiafi o le suega ma ulaula tapaa,
  • Aʻo le i faia le suʻega, e tatau ona e taitaia lau masani masani masani, soʻoga faaletino, mafatiaga poʻo isi faʻafitauli o le mafaufau ma le mafaufau e le manaomia,
  • e faʻatagaina le faia o lenei suʻega aʻo e tago i fualaau (vailaʻau e mafai ona suia ai le suʻega).

O lenei auiliiliga e faia i totonu o se falemaʻi i lalo o le vaavaaiga a le au fomaʻi ma e faapea:

  • i le taeao, i luga o se manava gaogao, o le maʻi e ave toto mai se vein ma fuafua le maualuga o le kulukose i totonu,
  • ua ofoina atu le tagata maʻi e inu le 75 kalama o le glucose e leai se manava ua soloia i le 300 ml o le vai mama (mo tamaiti, glucose ua solo i le fua faatatau o le 1.75 kata i le 1 kg o le mamafa o le tino),
  • 2 itula i le maeʻa ai o le vaifofo o le kulukose, fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • Iloilo tulaga o suiga i le suka o le toto e tusa ai ma taunuuga o le suʻega.

E taua tele mo se taunuuga e le mafaaseseina, o le kulukose o loʻo fuafuaina vave i le ave o le toto. E le faʻatagaina e faʻamaisa, felaʻuaʻi mo ni taimi uumi poʻo nofo ile potu vevela mo se taimi umi.

Iloilo taunuuga i tulaga masani e tatau ona iai i se tagata soifua maloloina.

O le le atoatoa o le kulukose o le glucose ma le faʻavaveina o le kulukose glucose o vailaau. I lenei tulaga, na o se suega o le faapaleni kullukose e mafai ona fesoasoani e iloa ai se vailaau i le maʻisuka.

O le suega o le mamafa o le kulūkose o se faailoga taua o le faʻamaonia o le maʻisuka i totonu o se maʻitaga maʻitaga (maʻisuka maʻisuka). I le tele o falemaʻi fafine, na aofia ai i le lisi faʻamaonia o faʻataʻitaʻiga ma ua faʻamaonia mo tamaitai uma ua maitaga, faatasi ai ma le masani masani o le anapogi o le toto glucose. Ae, o le tele o taimi, e faia e tusa ai ma faʻamaumauga e tasi e pei o fafine le maʻitaga.

I le fesoʻotaʻiga ma se suiga i le gaioiga o le gutu o le endocrin ma le suiga i le tala, o fafine maʻitaga e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka. O le taufaamatau o lenei tulaga e le gata mo le tina lava ia, ae mo le tamaititi e leʻi fanau mai.

Afai ei ai le maualuga o le kulukose o le toto o le fafine, ona mafai lea ona ia ulu atu i le tamaititi. Ole maualuga o le glucose e mafua ai le fanau mai o se tamaititi (e sili atu i le 4-4.5 kilokalama), o le gasegase o le maʻisuka ma le faaleagaina o le tino. E seasea lava ona i ai ni mataupu vavaeese pe a oʻo i le maʻitaga e mafai ona muta i le vave fanau mai poʻo le faʻaipoipo.

O le faʻamatalaga o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga ua maua mai i lalo.

O se suega o le faapaleni o le kulukose na aofia ai i tulaga faataatitia mo le tuuina atu o togafitiga faafomai faapitoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ole mea lea e mafai ai e tagata uma ona gasegase ile maʻisuka poo le masalomia o le maʻisuka e maua ai e aunoa ma se totogi i lalo o le pepa faʻavae o inisiua soifua maloloina ile falemaʻi.

O le faʻamatalaga faʻamatalaga o le auala e mafai ai ona faʻatu se faʻamaoniga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi ma amata ona puipuia i le taimi. O le maʻi suka o se ituaiga olaga e tatau ona faʻaaogaina. O le faʻamoemoe o le ola i lenei faʻamaumauga i le taimi nei e faʻalagolago atoa i le tagata maʻi, o lana amio pulea ma le faʻatinoina saʻo o fautuaga a tagata tomai faapitoa.

O le suega o le toleniga o le kulukose (suega o le faapalepale o le glucose) o se metotia o suesuega lea e iloagofie ai le gasegase o le kulukose ma i le vave amata e mafai ona iloa ai se setete ma le maʻi - maʻisuka. E faia foi i le taimi o le maitaga ma e tutusa sauniuniga mo le faʻatinoga.

E tele auala e faʻafeiloai ai le kulukose i totonu o le tino:

  • tautala, po o le gutu, e ala i le inu i se vaifofo o se mea faapitoa,
  • ma le le faʻafefe, poʻo se kululu poʻo le tui i totonu o se vein.

O le faʻamoemoe o le suʻega ole toleniga ole kulukose o:

  • faʻamaoniga o le siama o le maʻisuka,
  • faʻamaoniga o le hypoglycemia,
  • faʻamaoniga o le kullucose malabsorption syndrome i le lumen o le gastrointestinal tract.

Aʻo le i faia le taotoga, e tatau i le fomaʻi ona faia se faʻamatalaga faʻamalamalamaga ma le tagata maʻi. Faʻamatala auʻiliʻili le sauniuniga ma tali fesili uma o tului. O le fua o le kulukose mo mea taʻitasi e eseese, o lea e tatau ai ona e aʻoaʻo e uiga i fua muamua.

I le taimi o le maitaga, e leʻo faia le suʻega pe afai o le kulukosesegase aʻo leʻi faia le taumafataga e silia ma le 7 mmol / L.

E faʻapea foʻi i le taimi o le maʻitaga, e taua le faʻaititia o le maualuga o le kulukose i le vai inu vaifofo. I le tolu tausaga, o le faʻaaogaina o le 75 mg e le taliaina, aua o le a aafia ai le soifua maloloina o le tamaititi.

I le tele o tulaga, o le a tuʻuina atu mo le suʻega o le faapalepale, lea na faia i le faʻaaogaina o se auala glucose tautala. E 3 taunuuga mulimuli, e tusa ai ma le mea na faia ai le siama.

  1. O le faapalepale o le kulukosese e masani lava. O loʻo faʻamatalaina i le maualuga o le suka i le vevela poʻo le ulu toto ina ua mavae le 2 itula mai le amataga o le suʻesuʻega, e le silia le 7.7 mmol / L. O le masani lenei.
  2. Faʻaleagaina le kulukosese. O loʻo faʻamatalaina i tulaga faatauaina mai le 7.7 i le 11 mmol / l i le lua itula pe a uma le vaifofo.
  3. O le maʻi suka. O fua faʻatatau i lenei tulaga e sili atu nai lo le 11 mmol / l pe a uma le 2 itula e faʻaaoga ai le ala glucose oral.
  1. Le tausisia o tulafono e faʻatatau i meaʻai ma gaoioiga faaletino. Soʻo se vavaeese mai tapulaa manaʻomia o le a taʻitaʻiina ai se suiga ile iuga o le suʻega ole toleniga ole kulukose. I nisi o taunuuga, e mafai ona maua se faʻamaoniga le saʻo, e ui o le mea moni e leai se togafitiga.
  2. Maʻi faʻamaʻi, malulu, faʻafefe i le taimi o le faʻataʻitaʻiga, poʻo nai aso na muamua atu.
  3. Toto
  4. Tausaga. O le tausaga litaea (50 tausaga) e taua tele. O tausaga taʻitasi, faʻaitiitia le faʻapalepale kullukose, lea e aʻafia ai taunuuga o le suʻega. O le masani lenei, ae e aoga le mafaufau pe a filifilia filifiliga.
  5. Faʻalēaogaina o meaʻai gaʻo mo se taimi (maʻi, meaʻai). O le pancreas, e le faʻaaogaina e fuaina le insulin mo le kulukose, e le mafai ona faʻafetaui vave i le malosi o le kulukose.

O le maʻisuka ituaiga o se tulaga tutusa ma le maʻisuka e tupu i le taimi o le maitaga. Ae ui i lea, o loʻo i ai se avanoa e tumau le tulaga pe a mavae le fanau mai o le pepe. E mamao ese mai le masani, ma o le maʻisuka i taimi o le maitaga e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le pepe ma le fafine lava ia.

O le maʻisuka ituaiga e fesootaʻi ma hormones faalilolilo e le placenta, e oʻo lava i le maualuga o le maualuga o le kulukose e le tatau ona iloa e le masani.

O le suʻega o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga e leʻi faia muamua muamua i le 24 vaiaso. Ae ui i lea, o loʻo i ai mafuaʻaga e mafai ai ona vave suʻega:

  • afaina
  • le i ai o aiga ma le maʻisuka ituaiga 2,
  • urine glucose siaki
  • vave poʻo le gaʻo nei o le gaʻo gasegase.

O le suʻega ole toleniga ole kulukose e le faʻatinoina ile:

  • vave toxicosis
  • le mafai ona aluese mai le moega
  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻavavevave o pancreatitis.

O le suega o le toleniga o le glucose o le metotia sili lea ona faʻatuatuaina, e tusa ai ma taunuuga e mafai ona tatou fai sao ai e uiga i le i ai o le maʻisuka, o lona muai vaʻaia poo le leai foi. I le taimi o le maitaga, 7-11% o fafine uma e atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi, lea e manaʻomia ai se suʻesuʻega faapena. O le suʻeina o le kullucose toleniga i le mavae ai o le 40 tausaga e aoga i tausaga uma e tolu, ma afai ei ai se vailaau, e tele taimi.

E faʻapefea ona faia se suʻega o le faapalepale o le kulukose - o faʻamatalaga mo le suʻesuʻega ma le faʻamatalaina o taunuuga

O se taunuuga o le le lelei o le tamaoaiga o tamaʻitaʻi ma alii e mafai ona soli ai le inisalini, lea e mafua mai i le atinaʻeina o le maʻisuka, o lea e taua ai le faʻaaogaina o le toto mai le vein e fai ai se suʻega o le faapaleni kullukose. A maeʻa ona faʻamaonia le faʻamaoniga, o le suʻesuʻega o le maʻisuka poʻo le maʻisuka ile tino maʻitaga o loʻo i totonu o fafine maʻitaga ua tuʻuina pe ua faʻatau. Faamasani oe lava i sauniuniga mo le auiliiliga, le faagasologa o le taitaia o le suʻega, ma le faʻamatalaga o faailoga.

Glucose tolerance test (GTT) poʻo le glucose tolerance test o ni metotia faʻapitoa mo le suʻega e fesoasoani e iloa foliga o le tino i le suka. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le faʻagasolo i le maʻisuka, masalosaloga o se maʻi faʻamaʻi ua fuafuaina. Faʻavae i luga o faʻamatalaga, e mafai ona e faʻalavelave i le taimi ma faʻaumatia mea taufaʻatau. E lua ituaiga o suʻega:

  1. O le gutu o le glucose poʻo le gaʻo - o le suālaʻau e faia i nai minute pe a uma le sampling muamua o le toto, e talosagaina le tagata maʻi e inu vai suamalie.
  2. O le agaleaga - afai e le mafai ona faʻaaogaina le vai, e faia i se auala e le faʻaogaina. O lenei metotia e faʻaaogaina mo fafine maʻitaga o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi, o gasegase e maua i le gastrointestinal disorders.

O maʻi e iai mea nei e mafai ona maua se faʻamatalaga mai se fomaʻi, fomai, fomaʻi mo se toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga poo le masalomia ole maʻi suka.

  • masalomia o le maʻisuka ituaiga 2
  • le i ai moni o le maʻisuka,
  • mo le filifilia ma fetuunaiga o togafitiga,
  • afai e te masalomia pe maua i le maʻisuka faʻateʻa,
  • vaʻaia
  • gasegase gasegase
  • malfunctions o le pancreas, grenesland, pituitary gland, ate,
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • afaina, maʻi faamai,
  • maʻisuka pulea lelei o le maʻisuka.

Afai e masalomia e le fomaʻi se tasi o faamai ua taʻua i luga, na te tuuina atu se tusi mo le suesueina o le faapalepale o le glucose. O lenei metotia suʻesuʻe e patino, maaleale ma "le fiafia." E tatau ona saunia ma le faaeteete mo lea mea, ina ia le maua ai ni faaiʻuga sese, ma, faatasi ai ma le fomaʻi, filifili se togafitiga e faʻaitiitia ai tulaga lamatia ma taufaamatau, faʻafitauli i le taimi o le maʻisuka.

Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e sauniuni ma le faaeteete. Sauniuniga sauniuni e aofia ai:

  • o le faasaina o le ava malosi mo ni nai aso,
  • e le tatau ona e ulaula i le aso o le auiliiliga,
  • taʻu i le fomaʻi le maualuga o le gaioiga faaletino,
  • 'aua neʻi' ai meaʻai i aso taʻitasi, aua le inu tele le vai i le aso o le suʻega, mulimuli i se meaʻai lelei,
  • ave le popole
  • 'aua le faia se suʻega mo faʻamaʻi pipisi, tulaga faʻasolosolo,
  • mo aso e tolu, taofi le tagofia o vailaʻau: gaʻo-faʻaitiitia, faʻavave, faʻamalositino le gasegase, faʻavaivaia o le mafaufau.

O le suʻega o le suka o le toto e lua itula, aua o le taimi lenei e mafai ai ona aoina faʻamatalaga sili ona lelei e uiga i le maualuga o le glycemia i le toto. O le laasaga muamua i le suʻega o le toto sampling, lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. O le matelaina e 8-12 itula, ae e le sili atu i le 14, a leai o loʻo i ai se faʻafitauli o le GTT le mautinoa. E tofotofoina i le vaveao ina ia mafai ona faʻamaonia le tuputupu ae poʻo le paʻu o taunuuga.

O le laasaga lona lua o le ave o le kulukose. O le tagata maʻi e inu i le sua suamalie suamalie pe tuʻuina atu i se auala le talafeagai. I le tulaga lona lua, o le 50% glucose solution e faʻaaogaina lemu i luga o le 2-4 minute. Mo le sauniuniga, o le fofo suamalie ma le 25 g o le kulukose e faʻaaoga, mo tamaiti, ua saunia le fofo i le fua faatatau o le 0.5 g i le kilokalama o le mamafa o le tino i le masani, ae le sili atu i le 75 g.

I se suʻega tautala, i totonu o le lima minute e inu ai e se tagata le 250-300 ml o le mafanafana, vai suamalie ma le 75 g glucose. O le maʻitaga ua solo i le aofaiga tutusa e 75-100 g. Mo le fomaʻi, tagata maʻi ma le angina pectoris, stroke poʻo le fatu fatu, e fautuaina e faaaoga na o le 20 g. E leʻo faia se taʻaloga o le carbohydrate, e ui lava o le kulukose paʻu e faʻatau i falemaʻi e aunoa ma se faʻasologa.

I le laasaga mulimuli, o le tele o suʻega o toto na faia. I le gasologa o le itula, e tele taimi e maua mai ai le toto mai se vein e siaki ai fesuiaiga i le kulūkose. E tusa ai ma a latou faʻamaumauga, ua maea ona faia ni faʻamatalaga, ua faia se suʻesuʻega. O le suʻega e manaʻomia i taimi uma le toe siakiina, aemaise lava pe a fai e maua ai se taunuuga lelei, ma o le suka suka e faʻaalia ai vaega o le maʻisuka. O iloiloga e tatau ona faʻatonuina e se fomaʻi.

E faʻavae i luga o le suʻega o le suka, o le suka o le suka ua fuafuaina, lea e faʻaalia ai le tulaga o le gaosiga o le gaʻo. O le masani e 5.5-6 mmol i le lita o le toto capillary ma le 6.1-7 leaga. O faʻamatalaga suamalie i luga o loʻo taʻua i luga o faʻamuamua ma gasegase o le tumau o le kulukose o le kulupu, o se faʻafitauli o le pancreas. Faʻailogaina o le 7.8-11.1 mai le tamatamailima ma sili atu i le 8.6 mmol i le lita mai se vein, o le maʻisuka ua maua. Afai, a uma le sampling muamua o le toto, fuainumera i luga aʻe o le 7.8 mai le tamatamailima ma le 11.1 mai le vein, e faasa ona suesueina ona o le atinaʻe o le hyperglycemic coma.

O se mea leaga-lelei (o se maualuga maualuga i se mea maloloina) e mafai ona moe pe a maeʻa le anapogi. O mafuaʻaga o faitauga le lelei (o le maualuga o le suka o le suka) e:

  • malabsorption o le kulukose,
  • taumafa o le hypocaloric - faʻatapulaʻaina i gaʻo poʻo meaʻai ao lei faia le suʻega,
  • faateleina le faagaioiga faaletino.

E le o taimi uma e faʻatagaina ai le suʻeina o le kullukose. Contraindications mo le pasia o le suʻega o:

  • tasi le le faapalepale i le suka,
  • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, faʻavavevave o le pancreatite o le gaʻo,
  • ogaoga faʻaleagaina poʻo faʻamaʻi pipisi,
  • ogaoga matautia,
  • taimi faʻatopetope
  • Tausisia le moega taʻavale.

I le taimi o le gestation, o le tino o se fafine maʻitaga ua aʻafia i le ogaoga o mafatiaga, e le lava ni elemene, minerale, vitamini. O fafine maʻitaga e mulimulitaia se taumafataga, ae o nisi e mafai ona faʻaaogaina le tele o meaʻai, aemaise lava o gaʻo, lea e lamatia ai le maʻisuka ituaiga (hyperglycemia faaumiumi). Ina ia iloa ma puipuia, o loʻo faʻaalia foi se suʻega faʻapitoa o le glucose. Aʻo tumau le maualuga o le kulukose o le toto i le vaega lona lua, o le suka o le suka o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O faʻamaoniga o le faʻamaʻi ua faʻaalia: maualuga o le suka i le sili atu i le 5.3 mmol / l, tasi le itula pe a maeʻa le faʻapalaina e maualuga atu i le 10, lua itula mulimuli ane 8.6. A maeʻa ona maua se tulaga faʻateʻa, e faatonuina e le fomaʻi se fafine se suʻega lona lua e faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi. I luga o le faʻamaoniga, o togafitiga e faʻatatau i le umi o le maitaga, o le fananau mai e faia i le 38 vaiaso. 1.5 masina talu ona fanau mai le tamaititi, o le auʻiliʻiliga o le faapalepale o le kulukose e toe fai.


  1. Podolinsky S. G., Martov Yu. B., Martov V. Yu. O loʻo maʻi le maʻi suka i le galuega a se fomai tipitipi ma le toe faʻaleleia o maʻi, Tusitusia a le fomaʻi -, 2008. - 280 p.

  2. Podolinsky S. G., Martov Yu. B., Martov V. Yu. O loʻo maʻi le maʻi suka i le galuega a se fomai tipitipi ma le toe faʻaleleia o maʻi, Tusitusia a le fomaʻi -, 2008. - 280 p.

  3. Boris, Moroz und Elena Khromova Faʻasalaga le tumau i fomaʻi iniseti i gasegase e maua i le maʻisuka / Boris Moroz und Elena Khromova. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2012 .-- 140 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga