Atherosclerosis stenosing: faailoga ma togafitiga

Pe a faʻaitiʻitia le moli o le aʻau ona o le fausiaina o se atherosclerotic plate, ua faia se suʻesuʻega o le tui o le atherosclerosis. E afaina ai i le matelaina o le tino, gaioiga ma le cerebral, e oʻo atu ai i le tino. O faʻamatalaga o le clinical: angina pectoris, faʻasolosolo faʻamaʻi pipisi, faʻasalaga lemu.

Mo togafitiga, o vailaʻau e maualalo ai le cholesterol toto, antiplatelet agents ma vasodilators e faʻaaogaina.

Faitau lenei tusiga

Mafuaaga o le tui i le atherosclerosis

E ui i le mea moni e faapea, o le matafaioi o le tele o mea taua i le atiaʻe o le atherosclerosis ua manatu ua faamaonia, o lenei maʻi e le o malamalama atoatoa. I le taimi nei, e le mafai ona maua le mafuaʻaga e afaina ai le fatu i nisi o gasegase, ma i isi vaʻa o vae poʻo le faiʻai. E leai foi se lotogatasi i le fuafuaina o le faʻaosofia, pe a maeʻa le alualu i luma o faailoga o le maʻi.

O le manatu aoao o saienitisi e maitauina pe a faailoa atu tulaga e ono faateleina ai le tele o taimi e lamatia ai le puipui. E aofia ai:

  • ava malosi ma le vaisu o le nicotine,
  • tausaga matua
  • mafatia i le faʻamaoni,
  • misa
  • maʻisuka malosi
  • ogaoga maualuga
  • sili atu cholesterol i meaai,
  • solia o le fua faatatau o vaega ninii o le cholesterol,
  • afaina
  • hypothyroidism
  • tulaga faigata
  • leai se gaioiga
  • siama tumau.

A tele ni mea e faʻapitoa i le tasi tagata maʻi, o le faagasologa o le pipiiina o aruro e amata mai i le laʻitiiti, e sili atu le malosi ma eo mai faatasi ma faʻalavelave - faʻalavelave fatu, stroke, gangrene o pito.

Ma o iinei e sili atu i le atherosclerosis o vaʻa o le ua.

Faʻamatalaga o le faʻamaʻi ma le atinaʻeina o masini

O le fatu o le atherosclerosis o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e salalau atu i gaʻo autu o le tino. O le faiga o lona tupuga e faigofie lava. I lalo o le faatosinaga o nisi tulaga, o gaʻo saoloto (cholesterol) e amata ona teuina i puipui o toto toto ma pepa. O le faʻamaʻi e mafua mai i le tele o vaega o le atinaʻe, o le mea mulimuli o le vavalalata o le aluga i se mea itiiti (stenosis). O se taunuuga, o fusi ma totoga e faalagolago i luga o le nofoaga o le toto vaivai e le maua ai le okesene ma meaʻai.

O le faʻafitauli o le faʻalauteleina o pusa cholesterol ma fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi i le va oi latou e aʻafia ai gaʻo tetele. I le amanaia o le nofoaga o le atinaʻeina o le faʻaleagaina, o le tele o ituaiga o faʻamaʻi e iloga. O le mea e sili ona vaivai e mafai ona faʻaogaina i luga o gaʻo o le pito i lalo, o le faiʻai ma le fatu o le fatu. O le leai o se taimi talafeagai e masani ona taʻitaʻia ai taunuuga e le mafai ona faʻafanoina: o le faʻauʻuina o le myocardial, o le garene, stroke, thromboembolism ma le faaleagaina o totoga i totonu.

Mafuaʻaga autū

O le atinaʻeina o faʻamaʻi atherosclerotic o laʻau tetele e mafua ona o mafuaaga e tolu:

  1. Faʻaleagaina o gaʻo gaʻo. Afai e le mafai e le cholesterol synthesis ma le faiga o femalagaiga ona le toe maua i totonu o le tino, o le tele o nei mea e amata ona teuina i puipui o toto. O le faʻaaogaina o le masini e mafai ona avea ma faʻamaʻi faʻapitoa, o se meaʻai le paleni, ma le gaʻo.
  2. Vaʻaiga faʻasologa. Afai o le tui o le atherosclerosis ua maua i aiga vavalalata, o le a ono tupu tele lenei faʻamaʻi.
  3. Faʻitiʻitia le elasticity o puipui puipui. O le Cholesterol palapala e le mafai ona fausia i luga o se laumolemole lelei ma maloloina. O faʻafitauli nei e fesoasoani i le faʻaleagaina o le lapisi lapisi: o le maʻisuka, o se olaga le talafeagai, ma le ulaula tapaa.

Afai ei ai se tasi poʻo le sili atu foi o mea o loo lisiina i luga, e tatau ona e gauai faapitoa i lou lava soifua maloloina, e masani ona e faia ni suʻesuʻega puipuia.

Faʻailoga o le faʻavaivaia o gaʻo o le faiʻai

O gafa brachiocephalic o vaʻa tetele ia e alu atu mai le vasa vaʻa agai i le faiʻai. O a latou fefaʻasoaʻiga masani e fausia ai le liʻo Willis. E maua ai le toto atoa i le faiʻai.

Afai o se faʻalavelave i le foliga o se atherosclerotic plate o loʻo faia i se tasi o vaega o le liʻo o le Willis, o le tasi e tautala e uiga i le atinaʻeina o le vevela. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le faʻatinoga o le toto atoa o le toto o le faiʻai. Le lava togafitiga talafeagai e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoxia poʻo le stroke. Faailoga o se togafitiga faʻaleagaina e faʻalagolago i le fuainumera o atherosclerotic plate i le pito i luga.

I le amataga lava, o le faamaʻi e le afaina. Afai o le lumenia o le vaa ua poloka i se pusa e 50% pe sili atu foi, e mafai e le tagata maʻi ona maitauina le foliga mai o le le mautonu. Faatasi ai ma:

  • faʻavaitaimi faʻavaitaimi ma se faʻaitiitia o le toto maualuga,
  • lagona gasegase ma le tele o lagona le fiafia,
  • faʻalavelave
  • suʻega suʻe suʻe suʻega (vailaʻau, faʻalogo le faalogo, foliga o lago i luma o mata),
  • maʻi vaivai vaivai masani
  • numera o tamatamailima
  • solia o le vevela.

O le lisi o faʻamaoniga i le taimi muamua e le afaina ai le lelei o le olaga. E tele gasegase e le amanaiaina i latou. O le alualu i luma o le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries e te sailia ai le fesoasoani mai se fomaʻi.

Faʻaalia o le vevesi o vaʻa o le loto

Ovagene ma meaʻai e ulu atu i le fatu e ala i le gaʻo. O le faʻaleagaina o nei vaʻa e le atherosclerosis e mafua ai le lamatiaga o le muscle autu o le tino, e aʻafia ai lona paʻu ma le atoaga o vavaega. Faatasi ai ma lenei faamai, e masani lava ona faitio le mai i le tiga i le sternum. Muamua latou te aliali mai pe a uma le faʻamalositino poʻo le popole. I le aluga o taimi, o le le toʻa e le tuua ai se tagata, e oʻo lava i le malologa. O le umi ole osofaiga o le tiga e tusa ma le 30 minute.

O se faʻaaliga iloga o le faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le tiga ogaoga i le loto, e le mafai ona taofia i le papa o le Nitroglycerin. Totoina o le toto, e mafua ai le vevela tele, vaivaiga. Aʻo le atherosclerosis, e aʻafia ai i le gaʻo, e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga. O nei mea e aofia ai le fatu o le anerysm, le fatu o le cardiogenic, ma le gau o le maso lava ia. O le tele o taimi, e togafitia e fomaʻi le maʻi faʻafuaseʻi o le oti.

Faʻailoga o le faʻavaivaia o gaʻo o pito i lalo ifo

E ala i le fausua o le fafine, o le toto e tafe atu i pito sili ona ogaoga o le tino, o loʻo i luga o vae. O le taofiofia o le atherosclerosis o le pito i lalo e maua ai le lona tolu i taimi e tupu ai. O faʻamatalaga faʻapitoa o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e eseese. O le mea lea, e fautuaina e mafaufau i le atinaʻega o le faʻaleagaina o faagasologa i laʻasaga:

  1. I le taimi muamua, o le tagata maʻi e faʻalavelaveina e se lagona o le vaivai, susunuina pe tingling i vae. O le paʻu i luga o vae e iloa lelei le paʻu.
  2. O le laasaga lona lua o loʻo faʻaalia i le faʻaalia mai o le faʻamalamalamaina e le mautonu. E tasi le vae, pe a savali pe taalo i taʻaloga, e amata ona vaivai i le taimi muamua nai lo le isi. E faasolosolo lava, o lagona le lelei e tupu i totonu o le vaega o le musika o le povi, o le cyanosis faifaipea e aliali mai.
  3. I le laasaga e sosoo ai, o le maualuga o le vavave o le vavalalata e vave ona faateleina. E faigata tele i le tagata maʻi ona alu i le ala masani e aunoa ma le taofi. E tele taimi e faitioina ai e tagata maʻi le tiga i tamatamaivae, e le mou atu i le malologa. O le paʻu i luga o le vae e maua mai ai se hue mafiafia, e mafai ona taʻe ma miti.
  4. I le taimi lona fa, o le lameness e faʻapena ona faʻaalia e faapea o se tagata ua faʻamalosi e taofia ni taʻaloga uma e 50 i luga o le ala. Le faʻaalia o maʻi pipili, fulafula. O tiga ogaoga o le tiga e faalavelave i le malologa o le po.

E le mafai ona e faatali mo taunuuga le mafaagaloina o le faamaʻi i le ituaiga o gangrene. Afai e iai ni faʻafitauli o le faʻafitauli o le tino i le vae (vaivaiga, faʻamalosi), e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. Afai e faʻamaonia e se fomaʻi le atherosclerosis o le ogatotonu o pito i lalo, o togafitiga o le a faʻamatalaina loa lava.

Faʻaalia o le atherosclerosis e le o le faʻamalosi o vaʻaia brachiocephalic

Atherosclerosis muamua e afaina ai vaʻa tetele o le muscular-elastic type. Faatasi ai ma nei laʻau, BCS (vaʻa brachiocephalic), o laʻau o pito i luga ma pito i lalo, neck ma le ulu e mafai ona iloga. O ia vaʻa taʻitasi e nafa ma le tuʻuina atu o le toto i se vaega faapitoa o le tino ma o faʻamaoniga e faʻaalia i le faʻalavelave o le a tupu e tusa ma le nofoaga.

O le atherosclerosis e leai se malosi o le brachiocephalic arteries (BCA) e matitiva i faʻamatalaga faʻapitoa, atonu o le a le soymptomatic poʻo le tuʻuina atu faʻamaoniga patino o le maʻi. O lenei vasega e fesoʻotaʻi ma le tupu aʻe o plaques i le itu umi o le vaa, ma i le i ai o le atherosclerosis o vaʻaia, o le kapailalalalalalalalala e faia i luga o le ala o le faga, ma faʻamalo ai lona moli i le taamilosaga atoa. O le atherosclerosis e leai se malosi o vaega faʻapitoa e taʻitaʻia ai naʻo le faʻaleagaina o le toto o le toto, puipuia o le toto i gaioiga.

Lafoina o le atherosclerosis o le brachiocephalic trunk ma ona lālā

O le faʻasaina o le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries e tupu pe a faʻapipiʻi e le maʻa le lumenoa o le ogalaau brachiocephalic. Ina ia malamalama i le mataupu faavae o le atiina ae o faailoga, e tatau ona e iloa le tulaga o le faʻasologa o faʻamau. O le brachiocephalic uluaʻi muamua e tuua ai le faʻailoga, e tusa ma le 4 cm le umi, e alu i le itu taumatau ma pasi i tua o le sooga faʻasolosolo, pe a vaevaeina i ona lala mulimuli:

  • Taumatau masani.
  • Faʻatonu o le uluaʻi faila.
  • O le tuuga saʻo o le vertebral, o se lala o le faalupega o le subclavian.

Taʻiala o le faʻafitauli o le Lima Maualuga

O le atherosclerosis o vaʻaia o le brachiocephalic e tuʻuina atu i ai faʻamaʻi pipisi i le pito i luga taumatau. O le toto toto i le lima ua mamanuina ina ia le maua ai se faʻamalologa (faʻaitiitia) toto totoʻa. O le ogatotonu o lalo o le ogatotonu o le autu lea i totonu o le toto i le lima, ae ona o le toto totogia mai isi lala o le ogalaau, o le faagasologa o le atchemia e amata lemu.

I le taimi muamua, ona o le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries, o le lima ua paʻu, ua le lelei le lagona, ua maua mai le paresthesias, ona mou atu ai lea o le fatu i luga o le aliali saʻo, ua vaivai le lauulu, ua vaivai le musika o le lima, ae o le faailoga e faasolosolo, e masani lava i le taimi o le malosi faaletino.

E le gata i lea, o le tuiina o le atherosclerosis o le vaega o le extracranial e faʻatasi ma le faʻapipiʻi o maʻi o le tui i luga o lima, le tuʻi o tamatamailima ma le tino atoa. Pe a afaina le faʻailoga saʻo, faʻavaivaia ma faʻafeololo, faʻaititia le faʻaaliga, ulu o le ulu, ona o se faailoga o le gaoi o le gataifale lea e tupu i le tali atu i le siama o le vaega pito i luga.

Tigā faʻalauiloa i totonu o vaʻa o le ua ma le ulu

O le atherosclerosis o gaʻo autu o le ua e mafua mai i le faʻaleagaina o le kerota masani, ma ona lala i totonu ma fafo. Tuuina atu e faapea o le i ai o le localization o pepa o le cholesterol, o le toto i le foliga ma le faiʻai ua faalavelaveina, o le a talafeagai ia faailoga. O le lagona lelei o le afa saʻo o foliga e mou ese atu, lagona o "fusi manu felelei" e aliali mai.

O le atherosclerosis o vaega faʻapitoa o gaʻo autu o le ulu ma le ua le maua ai ni faʻafitauli ogaoga o le cerebral, naʻo faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo oso mai, faʻatasi ai ma le maʻi tigaina ma le vevela. Ona o le mea moni, o le toto totoga i vaega o loʻo i luga ua faia mo le gaʻo tauagavale masani, lea e le faʻalagolago i le tuiina o le atherosclerosis o vaʻa brachiocephalic, e le tupu le gaioiga o le cerebral.

O vaega tauagavale e ala atu i le afa Willis, o se vaega e totogi mo le le mautonu o le hemodynamic mai le afa saʻo. O se faʻataʻitaʻiga mataʻutia o se faʻaitiitia o le alualu i luma i le faʻaaliga, lea e tau atu i le tauaso, o lenei mea e faʻamaonia ai le solia o le taui o le toto i totonu o le tino o gaʻo.

Faʻafitauli o le gaioioiga i le vetebelral arteries

O le atherosclerosis o vaevaega o vaega o le brachiocephalic arteries ma le stenosis o loʻo faasino foi i vaʻalele. O lenei vaega o loʻo tuʻuina atu ai vaega pito i tua o le ulu ma le ua, aʻo iai se vaega o le faʻaogaina o nei fausaga, lea ei ai lona lava ala faʻatau (Zakharchenko Circle), e le fesoʻotaʻi ma le polokalama a Willis.

O le atherosclerosis o gaioiga autu o le cerebral mai vaega o le vertebral eo mai faatasi ma le le atoatoa o le faʻatulagaina, o le a le ogatasi (cerebellar ataxia), o le savali e le mautinoa, e mafai ona pa'ū mai le tagata maʻi mai le lanumoana. I le maeʻa maeʻa o vaʻalaʻau e lua, o le maʻi na amata ai le le mautonu o le gaioiga o le cerebellum ma le gasegase o le tino, o le a le mafai e le tagata maʻi ona nofo ma e mafai ona leiloloa atoa lana vaai. O le taunuʻuga o le faʻamaʻi o le a avea o se faʻasolosolo faʻasalaga o le pito i tua o le mafaufau.

Faalavelave Cerebrovascular

O le atherosclerosis o vaʻa autu o le faiʻai mai le faʻaoga o le ogatotonu o le carotide o le pito sili lea ona matautia o le aʻafiaga o aʻafiagala. Afai o le vaega o loʻo aʻafia e sili atu nai lo le Willis circle, ona faʻaumatia lea o le vaʻa sili atu i le 70% o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻasolosolo o le ischemic o le vaega ole toto.

  • I le tulaga o le vevesi o le toto i luma o le loka, lea e fetaui ma le faga o le gaʻo o le cerebral, o le maʻi ua galo le mafai ona gaoioi ma le mafaufau, tautalaga ma galuega faalelagona, ua gasegase (mafaufau) malosi atoatoa, ua foliga mai o mafaufauga le mafaufau.
  • I le tulaga o le vevesi o le totoga i le loietal lobe, e fetaui ma le ogatotonu o le cerebral ogatotonu, e le iloa e le tagata maʻi le tuiina o lona tino, e le mautonu le itu taumatau ma le itu tauagavale, ua le mafai ona iloa ma faamatalaina mea, ua matua leai lava se lagona.
  • I le tulaga o le faʻavevesi o le pipisi o le tino mai le ogatotonu o le cerebral arthritis, o le maʻi ua galo le mafai ona faʻalogo ma iloa leo.

Atherosclerotic leions o vaʻa fatu

O le tui o le atherosclerosis o faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo i ai faatasi ma osofaiga a angina, ei ai le maualuga o le lamatiaga o le myocardial infarction. O le localization o ni atherosclerotic plate i totonu o le fatu lava ia o se mea matautia, talu ai o le limite o lo latou lumenisi o le atinaʻe laitiiti ma le atoa o le vaa ua tupu vave.

Faʻaleagaina o le tino o pito i lalo

O le atherosclerosis o le ogatotonu o laʻau o pito i lalo o loʻo i ai faʻamaoniga e talitutusa ma na o pito i luga. I vaega muamua, o se faʻalavelave i le lagona lelei ma le vevela o vae. Ona faʻaalia ai lea o se pathognomi symptoms mo paʻu o loʻo i luga o vaʻa pito i lalo, o se faʻaoga manino, lea e faʻaalia i tiga tiga i vae, faʻaalia mai le tala o le savali ma le mou atu pe a tu ma malolo.

Faʻasolosolo atu i luga o le faʻamaʻi, e tupu ai le musele muscle musika, lea e liua i faafitauli o le pito o le pito i lalo, lea e lamatia ai le toesea.

Faʻamatalaga faʻamaonia o le leai o le malosi ma le faʻamalosi atherosclerosis

Le faʻamaonia le faʻamaʻi e faʻaaoga ai faʻamatalaga o le ultrasound diagnostics.Faailoga faʻamataʻu o le atherosclerosis e le o le tino e sili ona lelei i le numera eletise. O se faasologa umi o le pepa o le cholesterol ua matauina, o le toto o le tafe toto ua faaitiitia, ua fausiaina le tafega o le taamilosaga ma ua maua ai lelei hemodynamics i totonu o masini.

O faʻamatalaga faʻamataʻu o le stenosing atherosclerosis o loʻo i ai ni faʻaaliga manino. O le vaega o loʻo i luga o le pusa e ufiufi ai le lumena o le vaa e le sili atu ma le 70%, o le fua faatatau o le toto e matuā faʻaitiitia le faʻaitiitia, o le toto totoga i le vaega ua tuʻuina atu e le sili atu i le mea sili.

Atherosclerosis ma le aunoa ma le le mautonu: o le a le eseesega ma le auala e faia ai se siama?

O le faagasologa e faʻavae i luga o le faʻavaeina o se atherosclerotic plate, lea e tupu pe a suia nei laasaga o le suiga:

  • gaʻo (lipid) stain,
  • filo filo,
  • faʻailoga faigata.

O le iʻuga o le faʻamalosia o le mulimuli (faʻaleagaina, faʻaleagaina), o le faʻaauau lea o faʻataʻitaʻiga ua faʻalauiloaina:

  • uluaʻi pepe o le pulou pulou ma mulimuli i le faapipii platelet ma le faia o le thrombosis, lea e mafua ai ona faateleina le vavalalata o le aluga,
  • mimitiina o le paʻu ma le gaogao e mafua mai i lenei mea,
  • Necrosis o loʻo faia i lalo o le papa ma o le anerysm e atiaʻe (vasodilation).

O taunuuga o mea uma o loʻo i luga e mafai ona:

E tusa ai ma le European Society of Cardiology, o aʻafiaga ogaoga e aʻafia ai:

  • taumafa maualuga
  • ulaula
  • ava malosi
  • amio le taua
  • faateleina i le cholesterol, triglycerides, lipoproteins maualalo maualalo i totonu o le toto,
  • maualuga le toto maualuga
  • maʻisuka malosi
  • mamafa tele
  • maualuga lipoprotein maualuga i le toto,
  • faʻaopoopoga o le toto
  • faʻamaʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le malosi o puipui o toto toto poʻo faʻatasi ai ma faiga faʻamalama i totonu,
  • maualuga maualuga o le C - reactive protein i le toto,
  • tama tane
  • tausaga matua
  • faʻasologa o togafitiga i le faʻamaʻi.

O le taimi nei o le a tatou mafaufau i le eseesega i le va o le faʻamalosi ma le leai o le malosi o le atherosclerosis e faʻaaogaina ai le faʻataʻitaʻiga o vaevaega lima vaivai, talu ai o nei faaupuga e masani ona faʻaaoga mo latou.

Afai o le lumenia o le vaa e sili atu i le 50% le atoatoa, o loʻo matou talanoa e uiga i le vevesi, pe afai e le itiiti ifo ma le 50%, e leai.

Le eseesega o uiga ma suʻesuʻega o le maʻi

E 4 vaega:

  1. Muamua o le tuusaʻo: o le tiga o le vae e tupu pe ae savali mamao pe vavalalata faaletino.
  2. O le lona lua - tiga e tupu pe a ufiufi se mamao o le 250-1000 mita.
  3. Lona tolu: o le tiga e aliali mai pe a pasi 50-100 mita.
  4. Fa: maʻi suka, gangrene e mafai ona fauina, ogaoga tiga i vae e faʻalavelave e oʻo lava i le malologa.

E tusa ai ma uiga faʻale-aganuʻu, o vaega muamua e lua e taua mo le leai o ni mea faʻamalosi, ma le lua mulimuli mo le atherosclerosis o le pito i lalo, ona o le vavalalata o le sili atu i le afa o le lumen o le a maua ai nisi faʻamaoniga, lea o le a tatou iloiloina i lalo.

Faʻasalaga faʻaosoosoga masani

I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, tagata gasegase, e fai ma tulafono, aua le faʻaalia faitioga, pe o gasegase e le faʻalataina ia faʻaʻailoga.

O mea autu e aofia ai:

  • tiga i sulu, pulou, pito i lalo, maso o le tamai povi,
  • faateleina le tiga ao faagasolo le malosi faaletino,
  • faamafanafanaina o le paʻu i vae,
  • taʻavale
  • vavao
  • lagona o le le mautonu i vae, "fetolofi e tafe", tingling,
  • siakiina o le paʻu (pallor),
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • gaogao i maso o pito pito i lalo,
  • suamalie, paʻu o le paʻu o vae,
  • faʻamalosia o fao ma paʻu o vae,
  • vavave, gau o lauulu i luga o vae.

Taiala e manaʻomia mo suʻesuʻega:

  1. Faʻateleina le toto toto (BP), aʻo le faʻasolosolo faʻasolosolo.
  2. O le paʻu o vae, aemaise o vae, e malulu i le paʻi.
  3. Suʻe toto mo: cholesterol, triglycerides, lipoproteins maualalo - faateleina, maualuga lipoproteins - faʻaititia.
  4. Lafoaia o le pulsation i totonu autu o vae.
  5. Faatalanoaina o ata. Faailoga faʻamatalaga o togafitiga: o le i ai ma le tele o fuataga o pusa, faʻaitiitia le toto i totonu o vaʻa, o latou mea leaga ma manuʻa.
  6. Angiofiaga - vavalalata vaʻaia o vaa (e oo i le 50% o le lumen).
  7. O faʻataʻitaʻiga faʻasalalauga e mafai foi ona mafai ona iloa uma suiga o loʻo i luga.

Taʻiala mo togafitiga

Mo tagata maʻi taitoatasi, o le togafitiga e filifilia taitoatasi, ae e aofia ai:

  1. Tulafono: simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin (i le leai o ni faʻamaʻi).
  2. Vasodilating drugs (antispasmodics): moli, papaverine, dibazole.
  3. Mo le puipuia o le thrombosis: agents antiplatelet - aspirin, chimes, clopidogrel, anticoagulants - warfarin, rivaroxaban, dabigatran.
  4. Fualaau faʻapitoa ma vailaʻau.
  5. Soifua maloloina soifua e faʻamoemoe i le paʻu mamafa.
  6. Puleaina o le toto - e le fautuaina e faatagaina le faateleina o le toto toto i luga atu o le 140 mm Hg.
  7. Aoaoga faʻale-tino, aau, faʻataʻavalevale.
  8. Togafitiga o faamaʻi masani.
  9. Teenaina o le ava malosi, ulaula, soona faaaoga o le kofe ma le lauti.
  10. Le faʻaaogaina o gaʻo manu ma masima, o se faʻaopoopoga o numera o fualaʻau ma fualaʻau i totonu o le taumafataga.

O le umi ole togafitiga fualaau e 1.5 i le 2 masina. Toe faia le vasega 4 taimi i le tausaga.

Lafoina o le atherosclerosis o gaʻo autu o pito pito i lalo

O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i uiga uma o le fomu muamua e aunoa ma le faʻatonuina, lea na faʻamatalaina i luga, faʻapea foi ma isi faʻamatalaga faʻaalia o le faʻamalosi atherosclerosis:

  • lameness (muamua pe a savali mo se mamao mamao, ma mulimuli ane i ni mamao mamao),
  • mumu ma le mafanafana o vae,
  • fula o vae,
  • tiga i maso o le tamai povi, pulou, pulou ma faʻaititia le pito i tua (e oʻo lava i le po ma le malologa),
  • afaina toto
  • gangrene.

Iloiloina o Suʻesuʻega

O se tulaga iloga o lenei tulaga e faapea o le vaeluaina o le lumena o vaa o le a sili atu i le 50%, ma o le tulaga o le puipui e sili atu ona leaga. O lenei mea e mafai ona iloa i luga o faʻamatalaga, faʻamatalaga o le ultrasound (o le toto e faʻagesegese ifo nai lo le leai o se faʻamalosi, poʻo le masani ona taofi), faʻatautaia o faʻasalalauga. O se suʻesuʻega faʻamaonia o le leai o le pulusation i le autu autu, fulafula, ulia, gangrene.

Taʻiala mo togafitiga

Le tuʻuina atu o fesoasoani faʻafomaʻi i le tagata maʻi, o metotia uma o loʻo faʻamatalaina i luga o loʻo faʻaaogaina ia e talafeagai mo le atherosclerosis e le faʻamalosi.

O fomai e masani lava ona togafitiga i le togafitia o se tagata maʻi i togafitiga taotoga:

  1. Faletupe o Balloon.
  2. Faʻavevesi
  3. Faʻailogaina o gaʻo afaina (faʻaaoga lautele i le sclerosis)
  4. Fomai o le vaega ua faaleagaina o le vaa. Faʻaaoga mea faʻapitoa.
  5. O le taotoga o taotoga o le fausiaina lea o se taifau gaosia, e faʻafefe ai se vaega o se aluga e le o faagaoioia.
  6. Trombendarterectomy - aveeseina o se faʻailoga i totonu o se vaa.
  7. Faʻaleleia (paʻu o le vaega vaʻavaʻai o le lima) i le mataupu o le gangrene.

Fomaʻi mo le toe faʻaleleia

E pei ona tatou vaʻaia, o le fomaʻi mo le toe faʻaleleia e le o se mea lelei e pei ona tatou manaʻo ai, talu ai o le faʻamaʻi e masani ona oʻo atu i le le atoatoa. Afai e maeʻa le taotoga i le taimi, ona mafai lea ona e laveaʻiina le lima ma lona gaioiga, ae e le mafai ona toe faʻafoʻisia.

Faatasi ai ma togafitiga le lelei, o lenei maʻi e mafai ona iai ni faʻalavelave matuia. O tagata gasegase i le "tulaga lamatia" (ma o se talafaasolopito o aiga, amioga le lelei ma isi taimi), e matua fautuaina lava e faasaʻo le aafiaga o mea le lelei ina ia mafai ai ona faateleina le lelei ma le umi.

O punaoa o faʻamatalaga nei na faʻaaogaina e saunia ai mea.

Symptomatology

O faailoga o le tui o le atherosclerosis e faalagolago tonu lava i le nofoaga o le maʻi ma e faigofie lava ona iloa, aua o le toto e taamilo solo i le tino ma afai ei ai se faafitauli, o lona tuufaatasiga o le a aofia ai vaega ninii. Ae o le malosi, i vaega eseese e mafai ona faʻaalia i se tulaga sili atu pe laʻititi foi.

  1. Afai o le faʻamaʻi e paʻi i laʻau o pito pito i lalo, o le a faʻaalia i totonu vae. I le taimi muamua, atonu e lagona e se tagata le le mautonu, vaivai, ma le lagona ootia. O faʻafitauli amio e foliga mai o loʻo faʻalavelave le tulaga. Atonu o le a le tumau le lamaness. Afai e te le faia ni fua, o le maʻi papala, o le fulafula ma le mumu o vae o le a aliali mai. O faʻamaoniga o le gangrene o loʻo faʻaalia ai se tulaga faʻasologa.
  2. Neurological symptoms e taʻu mai ai le atherosclerosis o le garotide arteries, lea o loʻo faʻaalia e le ulu o le ulu, vaivai, faʻafitauli o le vaʻaia ma le leiloa o le mafaufau. O faʻalavelave faʻalauiloa i totonu o sea tulaga e faʻaalia e faafitauli o le manino o le tautala ma le vavao o musele o foliga.
  3. O faailo o le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries e sili atu ona logoina ma auiliiliina, talu ai ona o le localization o le brachiocephalic i le ogatotonu, o le liona e mafai ona atherosclerotic ma masini.

O faʻamaoniga sili ona taatele o loʻo faʻatusalia i le nausea ma le vevela, lea, pe a liua le ulu, na o le faʻateleina.

Faʻailoga

Ina ia fuafua le nofoaga o le faafitauli, ua lava lea e iloilo ai faailoga. O le faʻavauvau i vae e taʻu mai ai le atherosclerosis matuia o arteries o pito i lalo, o faʻasologa o le neurology o vailaau o le sclerosis o gaʻo autu o le ulu, ma o le gaioiga o gaioiga o le tino e taʻu mai ai le atherosclerosis o le gaʻo totoga.

O le suʻeina ole suʻega faʻasalalau e mafai ai e oe ona fuafua le faaleagaina i gaʻo autu, aʻo suʻesuʻega faaopoopo o le Doppler o le a faʻaalia ai le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries, pe afai ei ai. Faʻalagolago i taunuuga o le ultrasound, e filifilia e le fomaʻi togafitiga taotoga poʻo togafitiga o fualaau oona, aʻo suʻesuʻeina e le Doppler le faʻavasegaina, tikeri o le vaapiapi, faʻapea foʻi ma le itu o le toto ma lona saoasaoa.

Ole togafitiga ole maʻi ile fesili e filifilia e faalagolago i lona tulaga. I le iai o le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries, e taua tele le fuafuaina o le tulaga o le maʻi. Togafitiga e faʻalagolago i le tulaga lautele o le maʻi, faʻapena foi ma soʻo se eseesega ma uiga. O vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto maualuga o loʻo faʻamatalaina i le i ai o oso. O lenei mea e aʻafia ai i le vaeluaina o vaega le lelei i luga o ipu laiti ma gaʻo. Ole tele o pala o se vaega o le toe faʻaleleia i lalo ifo o le cholesterol. O le meaai e tatau ona matua leai lava se meaʻai i mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol poʻo le masima.

O le faʻataʻitaʻiga mo le faʻatoʻafaʻaiga faʻataʻitaʻetaʻo e talafeagai pe afai o togafitiga e tatau ona tuʻuina atu i se faʻafitauli i totonu o le gaʻo. Afai e aʻafia ulutala autu o le ulu, atonu o le le atoatoa o le cerebral ma le auala o togafitiga faʻapipiʻi e mafai ona puipuia ai se faafitauli faapena. Longitudinal arteriotomy e mafai ona faʻaaogaina e aveese ai le pulou mai le lumenene o le faga.

I le faaleagaina o laʻau o le pito i lalo, e faigata ona faasaʻo le tulaga, talu ai o le manuia o togafitiga e tuusaʻo lava i le umi o le leona ma lona malosi. O le maalili ma le tele o le tino e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete, o se tulaga taua o le tausia lea o se taumafataga lelei, lea e aofia ai meaʻai susu ma fualaʻau. O minerale ma vitamini e tatau ona tuʻuina i le tele o mea, o lea e faatonuina ai e le fomaʻi le faʻaleleia o le vailaʻau.

E tatau ona tuʻuina faʻatasi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafitiga mo le thromboembolism, o le tele lava o taimi e faʻamaonia ai le tagata maʻi i mea e faʻamalosi ai, lea e tatau ai ona pulea le toto toto.

Puipuiga

Aiaiga puipuia e aofia ai tulaga nei:

  • paleni mea taumafa
  • suʻesuʻega faifai pea, aemaise lava pe a iai se togafiti i le aiga,
  • gaoioiga masani faifaipea,
  • le taofiofia o le toto,
  • o le teena atoatoa o masaniga leaga i le ituaiga o ava malosi, fualaau faasaina po o le ulaula tapaa.

E oo lava i se talavou, e tatau ona amata ona tausisi i nei mataupu faavae ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o le faamai atoa pe ia faaitiitia le matuia o faailoga i le tulaga o se maʻi i le matua po o le matua.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Ina ia iloa vave le maʻi ma amata ona togafitiga, o tagata uma pe a uma le 40 tausaga ua fautuaina e fomaʻi e faia se suʻesuʻega masani i le tausaga. E lava le suʻeina o le toto mo faʻataʻitaʻiga nei:

  • cholesterol, lipoproteins, triglycerides,
  • fibrinogen
  • glucose
  • faʻatautaia.

O nei faʻamaufaʻailoga e ono faʻaalia ai le solia o le palatini-lipid metabolism, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o togafitiga.

O le taofiofia o le atherosclerosis o arteries o le faiʻai, fatu poʻo pito i lalo e faigofie ona iloa. Mo lenei, o le tagata maʻi na faatonuina se suʻesuʻega auiliili, lea e aofia ai taualumaga nei:

  • faʻataunuʻu / vaʻaia faʻataʻitaʻiga o toto toto faʻaaogaina le eseesega,
  • rheovasography
  • Suʻega faʻataʻitaʻi
  • sikola faimalaga.

E faʻavae i luga o iuga o le suʻega, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega. A maeʻa lenei mea, o le maʻi e faʻataʻitaʻiina togafitiga.

Mataupu faavae o togafitiga

Togafitiga o le tui o le atherosclerosis e tele lava ina faalagolago i le a le laasaga o le atinaʻeina o le maʻi na alu ai le tagata maʻi i le fomaʻi. I le laasaga muamua, i le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, e tatau ona taumafai e sui le ituaiga olaga. E taua le lafoaʻi o amio leaga, taumafai e faʻalologo atili. A leai, o le inuina o fualaau oona o le a faagesegese ai le alualu i luma o le faamai, ae o le a le taofia atoa.

A aunoa ma le toilalo, e faatonuina e le fomaʻi i le tagata maʻi se meaai (laulau Nu.10), e mauoa i meaʻai. E masani ona fautuaina mo tagata gasegase e maualuga le maualuga poʻo le toilalo o le fatu. Afai e te tausisi i se ituaiga o meaai, e le gata ina faʻaititia le aofaʻi o le cholesterol e faʻaumatia, ae e aveesea ai foi le tele o le tino mai le tino. I lenei tulaga, e le mafai ona e alu i se meaai mo le paʻu o le mamafa. O mea taumafa e tatau ona paleni ma maeʻa. A leai, o le togafitiga o le a le aumaia le mea e manaʻo ai.

O tagata maʻi e iai se faʻamaoniga o le "atherosclerosis stenotic o pito i lalo" e tatau ona faʻaopoopo i togafitiga. E tatau ona tuʻuina atu i le Nordic le savali poʻo le aau. I faailoga muamua o le vaivai i vae, e tatau ona e malolo vave, e aunoa ma le mamafa tele o le tino.

Faaaoga fualaau

Le togafitiga o le atherosclerosis e le mafai ona mafaufauina e aunoa ma le faaaogaina o fualaau. O le mea masani lava, o tagata gasegase e iai se faʻamaʻiga ua faʻamatalaina vaega nei o fualaau oona:

  1. Faʻaʻoleʻole. Puipuia le faʻavaeina o toto i totonu o le toto.
  2. Antispasmodics. Faʻaleleia le tafe toto i totonu o le tino.
  3. Vailaʻau faʻafaigata e faʻasoa ai mea faʻaleagaina o le toto. Muamua, ua faʻataʻitaʻiina se pusa o le vailaʻau, ona suia lea i se pepa laupepa.
  4. Anticoagulants.

O vailaau uma e filifilia mo tagata taʻitasi e maʻi. Ia mautinoa e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le tulaga o le faʻamaʻi ma ona foliga.

Faʻatonuga faʻapitoa

O le faʻamalosi o le atherosclerosis i se tulaga maualuga e manaʻomia ai taotoga. Ole gaioiga faʻapitoa e mafai ai e oe ona toe faʻafoʻisia le masani masani o toto toto, aveese otaota cholesterol. Mo lenei mafuaʻaga, o le aloese, faʻamalosi poʻo le angioplasty ua faia.Manipulations lisiina o loʻo faʻataunuʻuina ma auala tatala e faʻaaoga ai faʻamaʻi lautele.

Taunuʻuga o le faʻamaʻi

O aʻafiaga o lenei faʻamaʻi e ono ogaoga ma lamatia ai le ola. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le atherosclerosis faʻamalosi o arteries o le faiʻai e masani ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o se paʻu. O le mea moni, o lenei faʻalavelave e le aliali lava. E faʻalagolago lava i uiga o le tino, o se vailaau i le tupu o se maʻi. O suʻesuʻega ua faaalia ai e tusa ma le 70% o le faitau aofai o tagata e sili atu i le 60 faitioga o faʻaaliga eseese o le atherosclerosis. O lenei togafitiga o le mafuaaga autu lea o le faaletonu o le faiʻai.

O le faʻamalosi o le atherosclerosis o vaʻa o pito pito i lalo e le maua i taimi uma se faʻamatalaga lelei. Afai o le gaʻo ua matua tapunia atoa, o le avanoa e atiaʻe ai le gangrene ischemic e faateleina. Ae maise lava, o maʻi e tupu i tagata e maua i le maʻisuka, talu ai o lenei faʻamaʻi ua faʻavaveina ai le faagasologa o le faʻamaʻi.

Fuafuaga puipui

E tatau ona amata ona aʻafia i le puipuia o le tui o le atherosclerosis mai le vave aʻoga. O tagata le lelei uma o loʻo lamatia i le faʻamaʻi.

Puipuiga e aofia ai:

  • togafitiga faafomaʻi
  • faatinoga lelei
  • tausisia le faigamalo o galuega ma le malologa.

Aua neʻi galo e uiga i meaʻai talafeagai. O le taumafa e tatau ona aofia ai le gaʻo o manu ma iʻa, faapea foi ma mea taumafa.

O se olaga ola maloloina o lona uiga o le lafoai o vaisu. Ae peitai, e sili atu le aua nei amata ona ulaula ma inuina le ava malosi.

O fautuaga lisi e tatau ona mataʻituina i le taimi o togafitiga ma muamua. O nei fautuaga e mafai ona aloese mai faʻafitauli o le maʻi. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, e faʻaalia ai le tui o le atherosclerosis, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma siaki toto toto. Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomai togafitiga talafeagai.

Faailoga o le atinaʻeina o le maʻi

Faʻaaliga faʻapitoa o le tui o le atherosclerosis e tupu ma le vavalalata o le lumenia o laʻau tetele ma le tele e sili atu i le afa. O le mafuaʻaga vave o lenei faagasologa, o le faʻaaogaina lea o lipoprotein maualalo ma maualalo le mamafa o faʻalavelave i le totonugalemu o le vaa. I le taimi lava e aliali mai ai, e tupu aʻe ai le cholesterol conglomerates, e atiina ae mai se vaega o le gaʻo i le atherocalcinosis, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le toto i masini.

Cerebral atherosclerosis (BCA, faʻatoʻa faʻatoʻa)

O fagu masini e fafagaina i le auala brachiocephalic (BCA). O nei mea e aofia ai le brachiocephalic trunk (saʻo masani ma gaioiga masani) ma lala tauagavale o le igoa e tasi. Afai e maua i luga o soʻo se tasi o latou (i le tele o taimi i le mea faʻapipiʻi o le carotid masani), ona maua lea o le maʻi i le atherosclerosis o le BCA.

E le mafai ona faʻamalosi i se amataga vave o le atinaʻe, pe a oʻo i le tulaga o le cholesterol e foliga mai o se laupepa ma e le oʻo atu i le afa afa o le vaʻa. Toeitiiti o nei faagasologa uma e sili atu i le taimi.

O uluai faailoga o le le atoatoa o le totoina o toto i le faiʻai o:

  • vaivai faifai pea
  • vaivai i lalo o masani masani,
  • faigata faigata,
  • lagona le mautonu
  • moe i le ao ma le moe i le po,
  • mafaufau le mafaufau,
  • telegese mafaufau
  • tiga o le ulu
  • tinisitus.

A o faagasolo le alualu i luma o le cerebral, o le teuina ma le auiliiliga o faʻamatalaga e faʻalavelaveina, o suiga faʻalagona - o tagata mamaʻi e le fiafia, masalosalo, faʻapitoa i lagona faʻavaivai. O le tino matua, vavalalata le vaʻai ma le faʻalogologo, faʻafefeteina, ma le gatete o lima e atagia ai le faʻaitiitia o le tafe toto.

I lenei laasaga, o loʻo i ai le le fiafia i soʻo se ituaiga o gaioiga, o le leiloa o le mafai ona galue lelei. O le amataina o le vevela o loʻo faʻaalia i faʻasesega nei:

  • maualalo le atamai
  • manatuaina mea vaivai
  • tautala le faʻamaonia
  • o le leai o se fiafia i isi,
  • leai se tausiga a le tagata lava ia ma le tumama o le tagata lava ia.

O faailoga o le cerebral i ia tulaga e pei ona taʻua i lalo:

  • tiga o le ulu ma le gaioiga po o le vomiting,
  • faasolosolo le lelei o le mafaufau - mai se tulaga o le valea e sau,
  • toesea o le gafatia e alu ese ai i vae,
  • foliga faasee
  • gagana suiga
  • faigata faʻafefe.

Laʻu i lalo

I le gasologa masani o le tui i le atherosclerosis i le amataga, o le maʻi e atiina ae le tiga i muso vae aʻo savali, faʻalavelave taimi faʻapitoa ma faʻalauteleina le lagona o vae i le malulu. E pei ona faʻamalamalamaina le lumanaʻi o le alifili, o le tiga e faʻalavelave ma le faʻaitiitia le mamafa, o le paʻu ua paʻu, ona fai ai lea o se lanu mumu-cyanotic.

O le faʻalavelave faʻalavelave faʻapipiʻi e faʻalauteleina pe a aʻe i luga faasitepu, i le taimi muamua naʻo le taimi e savali ai mo mamao mamao, ona le mafai ai lea e le tagata maʻi ona savali e tusa ma le 25 mita e aunoa ma le taofi.

O le atherosclerosis ma le faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona oʻo atu ai i le gangrene o le vae ma le manaʻomia mo le tipi. O le taufaʻamataʻu o se faʻalavelave matuia e faʻamaonia i le umi o le faʻamalolo o maʻi i luga o le vae pito i lalo, ma le faamutaina o le pulupation o le aluga i luga o le vae.

Maea o mea lilo

O le faʻaitiitia o le toto o loʻo i totonu o laʻau faʻamaʻi e mafua ai le osofaʻiga o le tiga i le loto - angina pectoris. O loʻo faʻaalia i le faʻaalia o lagona le lelei i tua o le sternum i foliga o le faʻamalosia, mumu. O le malosi o le tiga o le tiga e ese mai i le talafeagai ma le le mafai ona gafatia, e mafai ona salalau le tiga i le vaega o tauau o le tauau, lima tauagavale, ua. O maʻi le gasegase o loʻo maua i le toto e iloa pe a maeʻa le malosi o le tino, popole, i le po.

I le taimi o le osofaiga, e le lava le ea, lima malulu ma le afaina, o le pulupulu e le lelei, o le fesuiaiga o le toto e mafai. O le tiga umi e mafai ona faauigaina le atinaʻeina o se fatu fatu. Faatasi ai ma faʻafitauli o le angina pectoris o le suitulaga lea o se mea e fesoʻotai ai (cardiosclerosis) ma le faateleina o le faaletonu o le fatu.

Mataʻituina le vitio i le tui o le atherosclerosis, o ona uiga ma togafitiga:

Faʻalogo ma isi faʻamaoniga o le i ai o le faʻamaʻi

O se tasi o metotia o togafitiga e fesoasoani e suesue ai le vaega o vaʻa, e iloilo ai le tikeri o lo latou fetoʻi (vavalalata) o le echocardiography - ultrasound i le ata faʻataʻitaʻi. E fesoasoani e iloa ai le i ai o le atherosclerotic plaque, lona tele ma le fua faʻatasi ma le maualuga o le faita, faʻamaʻi pipisi i le vaega faʻaanatura. Faailoga o se faagasologa e le faʻaogaina:

  • siakiina o tupe teu cholesterol, o loʻo nofo ai i lalo o le 50% o le lumena o le faga,
  • ao le papa i le amataga o le fausiaina,
  • o le tafe toto o loʻo faʻavaivaia.

O faʻamatalaga taua mo le atherosclerosis o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona maua e ala i le faʻaogaina o le ECG - i le maualuga o le osofaiga, faʻaitiitia le faʻavae o le ST, ma o le a avea le T ma mea e le lelei, paʻu ma le faʻasoesa.

O se osofaʻiga vave i le talaaga o se osofaʻiga ua faʻaalia ai le angina pectoris, ma o se mea e masani ai o loʻo faʻaalia ai se foliga tuusaʻo. O faʻamatalaga auiliiliga o le tulaga o le taofiofia o le matelaina o maliu e faia i le faʻaaogaina o suʻega mamafa ma le mataʻituina o aso uma o le ECG.

Faʻaaogaina, faʻataʻitaʻiga o gaioiga o le cerebral poʻo le gafa lautele e fesoasoani i le mausali maualuga e iloa ai faʻafitauli o le toto, o le nofoaga e fesuiaʻi ai ma, sili atu ona taua, le tulaga o le pasese (ala faʻatapulaʻa) ma le microcirculation i totonu o capillaries. E faʻatagaina le tofiaina aʻo leʻi faia le taotoga e filifili ai le ala sao. I le faaopoopo atu i le faʻamaʻi masani o X-ray, faʻaaogaina le angiography MRI.

O suʻesuʻega suʻesuʻe mo le atherosclerosis e aofia ai suʻesuʻega nei:

  • suʻeina o le toto,
  • lipid profile
  • coagulogram
  • fuafuaga o le creatine phosphokinase, troponin, ALT ma le AST i mataupu o masalomia le faʻaleagaina o le myocardial.

Togafitiga o le tui o le atherosclerosis

Po o le a lava le nofoaga o le atherosclerosis, o se taumafataga faapitoa e faʻamatalaina mo tagata mamaʻi e maua i le toto cholesterol maʻi. E faʻatapulaaina ai le gaʻo o meaola, meaai faʻanoanoa, sooga, faʻaogaina o fale gaosi oloa, margarine, pata, mea faʻatau, mea e leʻi maeʻa. O le lisi e tatau ona lava le aofaʻi o fualaau faisua mata mata ma fuālaʻau, cereals mai fatuga atoa, fua.

Ina ia faʻamaonia le tuufaatasiga o le toto, o fualaau o loʻo galue i lipid metabolism e faʻaaogaina - Simgal, Lovastatin, Zokor, acidic nicotinic.

Mo le puipuia o mailei o le toto, e fautuaina Aspirin ma Tiklid. O se mea e manaʻomia muamua o le faatumauina o le toto masani ma le suka o le toto.

Mo le cerebral atherosclerosis, vasodilators (Cavinton, Nimotop), fualaau e faʻaleleia ai le microcirculation (Agapurin, Curantil), faʻamalosi faʻamalosi (Glycine, Bilobil), ma nootropics e faʻaleleia ai le mafaufau (Sermion, Lucetam, Somazina).

I le tulaga o le faaleagaina i pito i lalo, o le antispasmodics (Xanthinol nicotinate, Halidor), vitamini B, angioprotectors (Vazaprostan, Calcium dobesylate) o loo faailoaina, o le poloka o le novocaine e faia mo le tiga o le tiga, ma o le Streptokinase e faia i le va o le thrombus blockage.

O le nitroglycerin e faʻaaogaina e taofi ai le osofaʻiga a angina pectoris, mo togafitiga faaumiumi - o le palapala umi o gaioiga (Isoket, Monosan), Sidnofarm, beta-blockers (Concor, Anaprilin), o le calcium antagonists (Isoptin, Corinfar retard), Preductal.

I le tulaga e le o maua e le vailaʻau le faʻamoemoeina, o le mataupu o togafitiga o togafitiga ua faʻamauina. O se fagu ma se vaega o le membrane i totonu e aveeseina i le taimi o le veverectomy, o le lumenene o le faga ua faʻapipiʻiina ma se paluni ma ua uma ona totoina se tui, o le vein poʻo le prosthesis ua tuʻuina nai lo le vaega na aʻafia, o taʻaloga o loʻo tuʻuina (faʻagata taotoga).

Mafuaaga o le faamai

Atherosclerosis o se faʻamaʻi telefactorial. O le tele o faʻafitauli faʻafitauli e mafai ona taʻitaʻia ai. I vailaau faʻasoifua maloloina, o faʻalavelave uma o mafuaʻaga ua vaeluaina. E le mafai ona faʻaaogaina ma faʻalelei. Atonu o mafuaʻaga nei:

  • Vaʻaiga faʻasolosolo poʻo le faʻasolosolo faʻatasi - o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o maʻi i aiga vavalalata, talu mai le atinaʻe o le atherosclerosis e tele lava ina fuafuaina i nisi o foliga i genes,
  • Tausaga o maʻi - o le toʻatele o tagata e amata ona matauina faailoga muamua o le atherosclerosis i le mavae ai o le 40 tausaga, talu ai o le ogatotonu o le matutua ma matutua atu o loʻo sili ona aʻafia i lenei mea,
  • Feusuaʻiga - o loʻo taua ai foi se matafaioi taua: o tamaitai e maua le atherosclerosis e tusa ma le fa taimi e sili atu nai lo alii, ma muamua e le itiiti ifo ma le 10 tausaga,
  • Tapaa tapaa - o tagata ulaula e iai se faʻalavelave tele e atiaʻe ai e le gata o le kanesa o le tino ma le gasegase, ae oʻo foi i le atherosclerosis maualuga ma faʻamaunuʻuga uma,
  • O le mamafa o faafitauli o mea ia e sili ona faigata, ona o le leiloa o le mamafa e masani lava, e naʻo lou manaʻo ma le manaʻo,
  • Talu ai e tele ituaiga o lipids i totonu oo tatou tino, o faafitauli i le cholesterol e mafai ona fesootaʻi ma le solia o mea o isi lipids, e pei o triglycerides ma chylomicrons,
  • O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga i soo se itu. I le gasologa o taimi, o se tasi o faʻafitauli ua tuʻuina atu, o le maʻisuka micro-ma le macroangiopathy e atiina ae - faʻaleagaina ai toto laiti ma toto tetele. E masani lava, o se tulaga lelei lenei mo le tuʻuina atu o pusa cholesterol. E le gata i lea, o le maʻisuka e tele lava ina mamafa (aemaise lava le ituaiga lona lua o le maʻisuka),
  • Le atoatoa o lipoproteins maualuga - o le cholesterol e fesootaʻi ma i latou e taua o le "lelei", ma e le afaina ai le tino, ae o se mea e fesootaʻi ma lipoproteins maualalo ma maualalo le aoga e le aoga tele. O le mea lea, i le faagasologa o togafitiga latou te saili e faateleina le aofai o le "lelei", ma faaititia le maualuga o le "leaga" cholesterol,
  • Metabolic syndrome o le igoa lautele mo le tele o faʻaaliga, lea e aofia ai le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga), o le gaʻo o meaʻai (tele i luga o le manava), faʻateleina triglycerides, ma le toto toto vaivai (le lava le faapalepale).
  • O se olaga e sili ona taua le ola faʻatasi - o lenei mea e mafua ai le maua o le mamafa ma le le atoatoa o le tino,
  • Faʻaalia i le faʻavaivaia faifai pea, suiga o lagona.

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o soʻo se ava e aofia ai mea inu ava e mafai ona oʻo atu ai i foliga o togafitiga.

Togafitiga ma le puipuia o le tui o le atherosclerosis

O le togafitiga o le stenosing atherosclerosis e aofia ai ni laasaga faigofie.

Auala faasao o togafitiga - e aofia ai le faʻaogaina o vailaʻau faʻapitoa, e pei o statins, fibrates, faʻasologa o fesuiaiga o fefaatauaiga ma sauniuniga o meaola o le nicotinic. O faʻamaoniga i lo latou faʻaaoga o faafitauli o le ate.

Le faʻaaogaina o antispasmodics e faʻaitiitia ai le toto o le toto (papaverine, leai-spa),

O le tofiaina o vailaʻau faʻamaʻi ma mea faʻamalolo - o nei fualaau faasaina e faʻamaonia ai le totoina o le toto.

O le taumafataga o se tasi lea o gaoioiga autu i le tau faasaga i le cholesterol. E tatau ona faʻatapulaʻa poʻo le tuʻuina foi o mea taumafa ma se maualuga maualuga o le cholesterol mai le meaʻai, taumafa le gaʻo, falai, ulaula ma le gaʻo. Nai lo lena, e fautuaina le faʻaleleia o le faʻaaogaina o fuālaʻau fou ma fualaau, vine, otaota, kāpeti, kāloti, nati, fuālaʻau manogi, laumei, ituaiga meaʻai ma iʻa, ma iʻa. E tatau foi ona e faaitiitia le tele o le suamalie, lanu uliuli ma le kofe,

O faamalositino faaletino e faʻamalosia - aemaise lava togafitiga faaletino, e savali i aso uma mo le itiiti ifo ma le afa itula, aua o nei mea uma e fesoasoani e faʻafefeteina ai toto ma faʻaumatia ai paʻu faaopoopo,

O le togafitiga ua masani ona faʻaaogaina faʻatasi ai ma togafitiga faʻataʻitaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, togafitiga faafomaʻi ma teuteuga o meaʻai e faigofie ona saunia i le fale,

I tulaga ogaoga faʻatulagaina, o loʻo faʻaaogaina galuega (faʻamalosi, taʻavale tipitipi).

O le puipuia o le tui o le atherosclerosis o se vaega taua i le olaga o tagata uma e le mananao e feagai ma lenei faafitauli.

Muamua lava, e tatau ona e tausisi lelei i se meaai mai le maualuga o le cholesterol ma taumafai e aua le faʻaaogaina meaʻai e tele gaʻo manu ma cholesterol. E tatau foi ona e mataʻituina lou mamafa o le tino, ona o le mamafa tele e le aoga - o se isi faʻaopoopoga i le cardiovascular system.

Amata i le 30 o ou tausaga, e tatau ona e siakiina e le aunoa lau tulaga o le cholesterol. Leai se mea e sili atu ona taua, o le tumau pea, ia le itiiti ifo le malosi faaletino e faatumauina ai le muso.

E fautuaina le lafoaia o amioga le lelei poʻo le faaitiitia foi, aua o aʻafiaga e aafia ai e le gata o vaa. E tatau foi ona e inuina vitamini o vaega eseese ma siaki elemene e faaleleia ai le tulaga lautele o le puipuiga ma puipuiga a le tino.

O le a le uiga o le atherosclerosis o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Mataupu Faavae o le Puipuiga ma Togafitiga

Ina ia taofia le fausiaina o poloka fou ma faaitiitia mea o loo i ai, latou te faaaogaina se meaai ma vailaau, ae tatau ona togafitia togafitiga mo togafitiga sili ona mataalia o le atherosclerosis o arteries. E faʻamaʻo faʻamalosi faʻamalosi e ala i le faʻaogaina o le taotoga o le tino poʻo le taʻavale taotoga, e tusa lava po o le a le nofoaga o le togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga