Endocrine polokalama

O se matafaioi taua i totonu o faiga faʻavae faatonutonu o le tino o le tagata o le faiga o le endocrine. O le endocrin system e faʻatinoina ana galuega e ala i siamoni na gaosia, e aofia uma ai totoga ma fusi o le tino, faʻapipiʻi tuusao i totonu o le mea faʻapitoa i totonu o siama, pe salalau i totonu o le meaola faʻapitoa i le toto. O nisi o sela o le endocrin ua faʻapotopotoina ma faia ai le pito o le endocrin - o le mea e gaogao. Ae le gata i lenei, o loʻo i ai ni sela o le endocrin i toetoe lava o soʻo se tino. O se vaega o suauʻu endocrin na faʻasalalau i le tino atoa o loʻo faʻaaogaina ai le vaega o le endocrin system.

O galuega o le endocrin system ma lona taua mo le tino

faamaopoopo le galuega o totoga uma ma tino o le tino,

auai i vailaau faʻasolosolo e tutupu i le tino,

nafa ma le faʻamautuina o faiga taua uma i se siosiomaga e suia ai siosiomaga,

faatasi ai ma le puipuia o le tino ma le popole e pulea ai le tuputupu ae o tagata, le atinaʻeina o le tino,

auai i le faatonutonuina o le faagaoioia o le tino o le fanau ma lona eseesega feusuaiga,

o se tasi o malosiaga eletise i le tino,

auai i le faia o lagona faalelagona o se tagata ma i ona uiga faalemafaufau.

O le fausaga o le endocrin system ma faʻamaʻi e aʻafia ai ma le soliga i le gaioiga o ona elemene

I. Endocrine Glands

O le pito o le endocrine (o le endocrin), lea e aofia ai le vaega glandular o le endocrin system, e maua ai hormones - faʻamalosi faʻamalosia faapitoa.

O le pito i lalo o le terocrine e aofia ai:

O lau uila. O le pito sili ona telē o le faitalia o totonu. E maua mai ai hormoni - thyroxine (T4), trironothyronine (T3), calcitonin. O loʻo i totonu o le tulafono faatonutonu le faʻasolosolo o le tuputupu ae, atinaʻe, vavalalata o gaʻo, faʻaleleia le maualuga o le metabolic, le maualuga o le faʻaoʻoina o le okesene e totoga ma gaʻo.

O faʻamaʻi pipisi o le endocrine e fesootaʻi ma se faʻafitauli o le thyroid gland: hypothyroidism, myxedema (o se ituaiga tino o le hypothyroidism), thyrotoxicosis, cretinism (dementia), masini Hashimoto, Bazedova maʻi (diffuse toxic goiter), thyroid cancer.

Parathyroid gland. O le parathyroid hormone ua gaosia, lea e nafa mo le faʻaogaina o le calcium, e faʻamoemoe mo le gaioiga masani o le popole ma le masini.

O faʻamaʻi pipisi o le endocrine e fesootaʻi ma le le lelei o le parathyroid gland - hyperparathyroidism, hypercalcemia, parathyroid osteodystrophy (maʻi Recklinghausen).

Laumalie (gmusmus). E maua mai ai suauu T o le tino puipuia, faʻasaʻo laumopoietins - hormones e nafa ma le maturation ma le gaioiga o gaʻo matutua o le tino puipuia. O le mea moni, e mafai ona tatou fai atu o le musika o loʻo aofia ai i se faagasologa taua e pei o le atinaʻe ma le faʻatonutonuina o puipuiga.

I lenei itu, e foliga mai o faʻamaʻi o le endocrin system e fesootaʻi ma faʻalavelave i le laumusmus o ni faʻamaʻi o le tino puipuia. Ma o le taua o le faʻamaʻiina mo le tino o le tagata e faigata ona faʻamaualuga.

Pancreas O se okeni o le fualaau otaota. E maua ai hormones e lua - o le inisalini ma le glucagon. O le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, glucagon - faʻalautele.

O nei hormones e aafia i le faatonutonuina o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. Ma o le mafuaʻaga lenei, o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le pancreas e aofia ai le maʻisuka ma ona aʻafiaga uma, faʻapea foʻi ma aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma le mamafa.

Vaʻaiga faʻapitoa. Auauna o se punavai autu o le adrenaline ma le norepinephrine.

O le le lelei o le faʻaogaina o vaovao e mafua ai le tele o faʻamaʻi, e aofia ai faʻamaʻi tuga, lea e le o fesoʻotaʻi atu i faʻamaʻi o le endocrine - faʻamaʻi pipisi, fatu fatu, toto maualuga, faʻalavelave faʻaoga o le myocardial.

Gonads. Faia ni hormones o feusuaiga.

O ovaries. O se elemene taua o le faʻaleleia o tamaʻitaʻi. O galuega mulimuli a le ovaries e aofia ai le gaosiga o faʻataʻitaʻiga o le hormones sex - o le estrogene ma le progesterone, ma e nafa ma le gaioiga o le gaioiga o le fafine.

O faʻamaʻi pipisi o le endocrine e fesoʻotaʻi ma le faʻafitauli o le ovaries - myoma, mastopathy, ovosis ovarian, endometriosis, infertility, cancer of ovarian.

Fualaau. O ni elemene faʻavae o le faʻaleleia o tane. tane vaivai germ (sperm) ma hormones steroid, tele testosterone. O le gasegase ovarian e taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese i totonu o le tino o se tamaloa, e aofia ai le tamaititi e leʻi fanau mai.

O le finocrin system i lona vaega faʻasalalau o loʻo faʻatusalia mai i lalo nei:

Pituitary gland - O le taua tele o le faʻasalaga o le endocrin system o le mea moni lava o lona totoga tutotonu. O le pituitary gland dough dough interacts with the hypothalamus, o le pituitary-hypothalamic system. O le pituitary gland e maua ai hormones e faaosofia ai le galue ma faʻamalositinoina le toetoe lava o isi meaola o le endocrin system.

O le pituitary gland anamua na maua ai le 6 hormones taua e taua o le malosi - thyrotropin, horrenone adrenocorticotropic (ACTH), 4 hormones gonadotropic e faʻatautaia ai galuega o gafa ma le isi hormonone taua - somatotropin, e taʻua foi o le tupu o le tupu. O lenei hormone o le vaega autu lea e aʻafia ai le tuputupu ae o le skeletal system, cartilage ma maso. O le gaosiga tele o le hormone tupu aʻe i se tagata matua e taʻitaʻia ai i le agrocemalia, lea e faʻaalia ai i le faateleina o ponaivi, vae ma mata.

O le pituitary gland mulimuli e faatonutonu ai le fegalegaleaiga o hormones e maua mai i le paʻu pine.

Faʻamatalaga. O se punavai o le hormones antidiuretic (ADH), lea e faʻafoeina ai le paleni o le vai, ma le faʻamalolo, lea e nafa ma le vavave o maso agavaʻa, e aofia ai le matua, i le taimi o le fanau mai. E faʻamaloloina ai foi mea o le natura o meaola - melatonin ma norepinephrine. Melatonin o le hormone e pulea le faasologa o le moe, ma norepinephrine e aʻafia ai le faʻamalositino ma le tino.

E tusa ai ma mea ua taua muamua, o loʻo mulimuli mai ai le taua o le faʻatinoina o le tulaga o le endocrine polokalama e faigata ona faʻamaualuga. O le tele o faʻamaʻi o le endocrin system (mafua mai i le faaletonu o le tino o le endocrin system) e lautele. I la matou manatu, na o le tuufaatasia o le tino o loʻo faʻaogaina i le Falemaʻi o le Cybernetic Clinic, e mafai ona iloa ma le maualuga mea uma na solia i totonu o le tino o le tagata, ma, i le amanaʻiaina o uiga patino o le tagata maʻi, atiaʻe faiga lelei e faasaʻo ai.

I totonu oo tatou tino o loʻo i ai ni okeni e le o ni sulugatiti o endocrine, ae i le taimi lava e tasi e faʻamaonia ai meaola o le biologically active and have endocrin activity:

Lau musika, poʻo loumusmus

E ui lava i le mea moni e faʻapea, o loʻo faʻataʻapeʻapeina le tino o le endocrin i le tino ma faia ai galuega eseese, o latou tulaga e tasi, oa latou galuega e vavalalata vavalalata, ma o aʻafiaga i togafitiga o le physiology e faʻaalia i auala tutusa. O le tino o le tino o se tasi lea o mea sili ona taua ma sili ona tele o le endocrine e aofia ai i le faʻasologa, faʻaputuina ma le metabolism o hormones. O le mea lea, pe a suia le aofaʻi o lenei mea poʻo le ituaiga o lona tufatufaina atu, o nisi faʻafitauli faʻaleagamoni e tutupu.

Tolu vasega o homoni (faʻavasegaina o hormones e le vailaʻau vailaʻau)

1. Amino Acid Derivatives. Mai le igoa o le vasega o loʻo mulimuli mai ai o nei hormones ua mafua ona o le fesuiaiga o le fausaga o amino acid molecules, aemaise le tyrosine. O se faataitaiga o le adrenaline.

2. Steroids. Prostaglandins, corticosteroids ma hormones sex. Mai se vailaʻau o le vaaiga, latou te aʻafia i le lipids ma ua faʻapipiʻiina ona o se faʻafitauli o suiga o le kululalūlū.

3. Palotolo peptide. I totonu o le tino o le tagata, o lenei vaega o hormones e sili ona lautele ona sui. Peptides o filifili pupuu o amino acids, o le inisalini o se faʻataʻitaʻiga o se hormones peptide.

E fia iloa e toetoe lava o hormoni uma i totonu oo tatou tino o moletini moletini poo o latou mea e maua. O le tuusaunoaga o le faʻafeusuaiga o hormones ma hormones o le gaʻo faʻaleagaina, lea e fesoʻotaʻi ma steroids. E tatau ona maitauina o le masini o le gaioiga o le steroids e mafai ona ausia e ala i le faʻaleleia o loʻo i totonu o sela, o lenei faagasologa e umi ma e manaʻomia ai le faʻapipiʻiina o mole moletini. Ae o vavemoni o le natura o le protein o loʻo fesoʻotaʻi faʻatasi ma lipine faʻanatura i luga o sulu, ina ia mafai ai ona televave lo latou aafiaga.

O hormonia pito i sili ona taua o ana faʻataʻitaʻiga e aʻafia i taaloga:

Glandular endocrin system

  • E manaʻomia se vaega i le faʻaumalie (vailaʻau) tulafono faatonutonu o faʻatinoga o le tino ma faʻamaopoopo galuega a totoga uma ma faiga.
  • Tuuina atu le puipuiga o le homeostasis o le tino i lalo o suiga o le siosiomaga.
  • Faʻatasi ai ma le popole ma le puipuia o faiga, e faʻasalalau ai:
    • tuputupu aʻe
    • atinaʻeina o le tino
    • lona eseesega o feusuaiga ma le gaioiga o galuega,
    • e auai i le faiga o aʻoga, faʻaaogaina ma le faʻasaoina o le malosi.
  • I le fesootaʻi ma le faʻalavelave o le tino, ua aofia ai hormones i le saunia:
    • lagona loloto
    • mafaufauga faalemafaufau tagata.

Glandular endocrin system

O loʻo faʻatusalia mai i le gutu o le endocrine e faʻapipiʻi ai, faʻaputuina ma faʻasaʻo ese mea eseese o meaola (hormones, neurotransmitters, ma isi) i totonu o le toto. Vaʻa faʻasalaga masani: pine paʻu, pituitary, thyroid, parathyroid gland, mea faʻapitoa o le pancreas, cortex adrenal ma medulla, testes, ovaries o loʻo tuʻuina atu i le system endocrine glandular. I totonu o le glandular system, o suauʻu endocrin ua faʻalauteleina i totonu o le tasi gland. O le ogatotonu o le tino e aofia ai i le faatonutonuina o le pulefaʻatasia o hormones o meaola uma o le endocrin, ma hormones i le masini e tali atu ai le aʻafiaga o le tino, faʻaleleia ai lona gaioiga ma lona tulaga. O le tulafono faatonutonu o le gaioioiga o le gaioiga o le endocrine o le tino e faia e le gata i hormones tropic o le pituitary gland (pituitary and hypothalamic hormones), ae e ala foi i le faatosinaga o le tino tutoatasi (pe autonomic) o le tino. I se faaopoopoga, o se vaega faapitoa o meaola o meaola e pei o le biologically (active monomines and hormone peptide) e faalilolilo i totonu o le tino tutotonu o le tino, ma o le tele foi o ia mea e faalilolilo foi i siama endocrine o le gastrointestinal tract. O le pito o le endocrine (o le endocrin) o okeni ia e maua ai ni mea faapitoa ma faʻasaʻo tonu i totonu o le toto poʻo le lymph. O nei vailaʻau o hormones - tulafono faatonutonu vailaʻau e manaʻomia mo le ola. E mafai ona avea uma le toto o le endocrine ma totoga tutoʻatasi ma mea e maua mai i le epithelial (borderline) tissues.

Aʻoga faʻataʻitaʻiga:

  • Melatonin e aafia i le faatonutonuina o le moe ma le siva, toto toto. E aʻafia ai foʻi i le faʻasalalauga faʻavaitaimi o nisi o mea faʻapitoa. Faʻavaivai i lalo o le faasologa o le soifua matua, e faʻalavelaveina ai le faʻalavelave o le tino ma le faʻamalositino o hormones o feusuaiga.
  • O le serotonin e taua foi o le hormone o le fiafia. O le televise autu. O le maualuga o le serotonin i totonu o le tino e fesootai tuusaʻo ma le laasaga o le tiga. Le maualuga o le maualuga o le serotonin, o le maualuga o le paepae o le tiga. E i ai sona sao i le faʻatonutonuga o le pituitary gland e le hypothalamus. Faateleina le tuiina o le toto ma le gasegase lautele. Faʻatoagaina le aafiaga i luga o le mumū ma mea faʻafefe. Faʻaleleia le faʻamalositino o le intestinal ma le nutimomoia. E faʻamalosia ai foi nisi ituaiga o microflora o le intestinal. Auai i le faʻatonutonuina o galuega faakonekarate a le matua ma i le faagasologa o le fesuisuiai i le ovary.
  • Adrenoglomerulotropin e aofia ai i le galuega a le selu.
  • O le dimethyltryptamine e maua i le taimi o le REM vaega ma laina laina tuaoi, e pei o tulaga e lamatia ai le ola, fanau mai poo le oti.

Hypothalamus

O le hypothalamus o le totoga tutotonu lea e puleaina ai le gaioiga o meaola uma e ala i le faʻagasoloina o le pule faitalia i le pituitary gland poʻo lona lava faʻamalositino o hormones. O loʻo i totonu o le diencephalon o se vaega o sela.

O le Vasopressin, e taua foi o le "hormones antidiuretic," o loo natia i le mafaufau ma faatonutonuina le leo o le toto toto, faapea foi ma le faamamaina i fatuga, ma suia ai le aofaiga o le urine.

Oxytocin o loʻo natia i le mafaufau, ona aveina atu lea i le gotu pituitary. O iina e faatupulaia ma e mulimuli ane natia. Oxytocin e iai sona sao i le galuega o le mammary glands, ei ai sona aafiaga faʻaosofia i le vavave o le mea matua ma luga ole toe faʻafouina ona o le faʻateleina o le tuputupu ae o le toto. E mafua ai foi le lagona o le faamalieina, toʻafilemu ma le alofa.

O loʻo i totonu o le pituitary fossa o le nofoa Turki o le ponaivi sphenoid. Ua vaevaeina i tua ma tua o lobes.

Hormones o le pituitary gland muamua:

  • Toto o le tuputupu aʻe poʻo le homone tuputupu aʻe. E gaioiga masani lava i le tauleʻaleʻa, faʻaleleia vaega o le tuputupu aʻe i ponaivi, ma mafua ai le tuputupu ae i le uumi. Faʻateleina le faʻasologa o le protein ma le susunuina o gaʻo. Faʻateleina le kulukose toto ona o le faʻasaina o le inisalini.
  • O le lactotropic hormone e faʻafoeina ai le gaioiga o mamanu mammary ma lo latou tuputupu aʻe.
  • O le hormone e faʻamalosi ai mea, poʻo le FSH, e faʻaolaina ai le atinaʻeina o mea leaga i ovaries ma le puleaina o estrogens. I le tino tane, e auai i le atinaʻeina o suʻega ma faʻaleleia ai le spermatogenesis ma le gaosiga o le testosterone.
  • O le hormone luteinizing e galulue faʻatasi ma le FSH. I le tino tane, e faʻaolaina ai le gaosiga o le testosterone. I tamaitai, o le puleaina tino o le oestrogens ma le fua i le pito i luga o le taamilosaga.
  • Adrenocorticotropic hormone, poo ACTH. Faʻatonuina le gasegase o le tino, e pei o le faʻamalositino o glucocorticoids (cortisol, cortisone, corticosterone) ma hormones sex (androgens, estrogens, progesterone). Glucocorticoids e matua taua lava i tulaga o le faʻafitauli o le faʻalavelave ma i tulaga faʻavevesi, faʻalavelaveina le lagona o le gaʻo i le tele o hormones maualuga, o lea e taulai atu ai le tino i le faagasologa o le faatoilaloina o tulaga faigata. Pe a oʻo i se tulaga e lamatia ai le ola, faʻalaumalieina, tuputupu ae, ma le feusuaiga e alu i tafatafa o le auala.
  • O le hormone faʻamalosi-faʻamalosi e avea ma faʻapogai mo le faʻasalalau o lau thyroxine i le vevela. E aʻafia ai foi i le faʻasalalau o le triiodothyronine ma le thyroxine i le nofoaga e tasi. O nei vevela oona e sili ona taua o tulafono o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le tino.

O lau uila

O le gland o loʻo i luga o le pito i luma o le ua, i tua o le pito i tua o le ua, i tua o le mea ua ufitia e le tui o le thyroid cartilage. O le gaioiga o le thyroid i totonu o alii e sili atu ona atiaeina ma avea ai ma se pulou puʻupuʻu - o le apu a Atamu, lea e lauiloa foi o le apu a Atamu. O le gland e aofia ai ni lobule e lua ma se pala.

Thyroid Hormones:

  • Ole thyroxine e leai se faʻamaoni ma galue i tino uma o le tino. O lona gaioiga o le faʻafouina lea o metabolic processes, e pei o le synthesis o le RNA ma le palatini. E afaina ai le fatu ma le tuputupu aʻe o le mucosa uterine i fafine.
  • O le Tonootomaronini o se ituaiga o meaola o le tino o le thyroxine.
  • Calcitonin e faatonutonuina le fesuiaiga o le phosphorus ma le calcium i ponaivi.

Laumese laufofoga

O le gland o loʻo i tua o le sternum i le mediastinum. Aʻo leʻi faʻamalosi, e tuputupu ae, ona oʻo lea i le faʻagasolo malie o le atinaʻega, faʻaosofia, ma lona matua ua le masani ai ona leʻo ese mai le mea o loʻo sosoʻo ai. I le faʻaopoopoga i le faʻamalositino galuega, T-lymphocytes, o pito sili ona taua o siama puipui, matutua i totonu o le laumusic.

Pancreas

O le gland o loʻo i tua o le manava, vavaeʻesea e se sosolo mai le manava. I tua atu o le gland e pasia ai le vela vavalalata, aorta, ma le toe tauala. Faʻamalosi faʻamalosi le ulu o le gland, tino ma le siʻu. O se puʻupuʻu o le duodenum talofa i le ulu o le gland i luma. I le itu o le faʻafesoʻotaʻi o le gland ma le pulupulu, o le Uiga o le agaʻi e pasia ai le paʻu palasi, o lona uiga, o lona galuega o le exocrine. E masani lava o loʻo iai foi se isi faʻaopoopoga e pei o se pa'ū.

O le autu o le gland e faia ai se galuega o le exocrine ma o loʻo faʻatusalia mai e se faʻalapotopotoga faʻapipiʻi puʻu. O le galuega o le endocrine o loʻo faia e tamaloloa pancreatic, poʻo Langerhans Islands, o loʻo vaʻaia tele. O le tele oi latou o loʻo i le siʻusiʻu o le gland.

Omoni Pancreatic:

  • Glucagon e faʻavaveina ai le gau o le glycogen i le ate, aʻo le aʻafia ai le glycogen i le maso skeletal. Ona o lenei faiga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo tausia i le tulaga saʻo. E faʻapupulaina foi le faʻasinotonu o le inisalini e manaʻomia mo le kulutose o le kulukose. Faateleina le fatu ma le malosi. O se vaega tāua o le faiga o le "lavea" poʻo le faʻasolosolo, faʻateleina le aofaʻi o punaoa ma latou faʻaogaina i totoga ma gaʻo.
  • O le inisalini e faia ai le tele o galuega tauave, o le mea autu o le vaevaeina o le kulukose ma le faʻasaʻoina o le malosi, faʻapea foi le teuina o le sili atu kulukose i le tino o le glycogen i le ate ma maso. O le inisalini e faʻalavelaveina ai foi le gau o le glycogen ma le gaʻo. I le tulaga o le solia o le iniseti o le inisalini, o le atiina ae o le maʻisuka ua mafai ona mafai.
  • O le somatostatin e i ai sona aʻafiaga faʻamaonia i luga o le hypothalamus ma le pituitary gland, faʻasaina le gaosia o le hormone tuputupu aʻe ma hormones. E faʻaititia ai foi le puleaina o le tele o isi vailaʻau ma hormones, mo se faʻataʻitaʻiga, insulin, glucagon, o le tuputupu aʻe o le inisalini (IGF-1).
  • O le polypeptide pancreatic e faʻaitiitia ai le puleaina fafo o le pancreas ma faʻalautele ai le pulefaʻatasia o le suka gaosia.
  • Ghrelin e fesoʻotaʻi ma le fiaai ma le faʻavevesi. O le tele o gaʻo i totonu o le tino e fesoʻotai tonu lava i lenei tulafono faatonutonu.

Vaʻaiga faʻapitoa

O le totoga o paipa e tutusa foliga o le pyramid, e lata i le pito i luga o fatugaʻo taitasi, e fesootaʻi i fatugaʻo e ala i toto masani. Vaevaeina i le tino ma le mafaufau. I se tulaga lautele, latou te faia se sao taua i le faagasologa o fetuunaiga i tulaga faigata mo le tino.

O le mea oona o le eleele o loʻo maua ai hormones lea e faʻaleleia ai le mautu o le tino, faʻapea foʻi ma hormones e faʻasaʻo ai le metabolism-masima. O nei hormones e taua o corticosteroids (cortex-bark). E vaevaeina le vailaau faʻatoʻa i vaega e tolu: o le vanu lautele, o le afifi o le ogatotonu ma le sone.

Glomonular zone hormones, mineral corticoids:

  • E faatonutonuina e Aldosterone le anotusi o K + ma Na + ions i le toto ma masini, ma aafia ai le tele o le vai i le tino ma le fua faatatau o le tele o vai i le va o masini ma toto toto.
  • Corticosterone, pei o le aldosterone, e galue i le fanua masima masima, ae o lana matafaioi i le tino o le tagata e laitiiti. Mo se faʻataʻitaʻiga, i mumini, o le corticosterone o le tino taua corticoid.
  • O le Deoxycorticosterone e le o toaga ma e tutusa lava i le gaioiga i luga.

O hormonone o amu, glucocorticoids:

  • Cortisol e faʻamaonia e ala i le poloaiga a le pituitary gland. Faʻatonuina le gaosiga o le carbohydrate ma e aʻafia ai i faʻafitauli mamafa. O le mea e mataʻina ai, o le faʻamalositino o le cortisol e manino lava le fesoʻotaʻi i le rūmati circadian: o le maualuga pito i luga i le taeao, o le pito maualalo i le afiafi. E i ai foi le faʻalagolago i le tulaga o le faʻataʻitaʻiga i totonu o tamaitai. E afaina i le ate, ma mafua ai ona faateleina le fausia o le kulukose ma lona teuina i foliga o le glycogen. O lenei faagasologa ua mamanuina e faasao ai le punaoa malosi ma oloa mo le lumanai.
  • Cortisone e faʻamalosia ai le tuʻufaʻatasiga o mea inu 'eleʻo mai faʻamalosi ma faateleina ai le teteʻe i le atuatuvale.

Honamoni, hormones o feusuaiga:

  • Androgens, hormones male sex, o ni vailaau muamua
  • Estrogen, hormones fafine. E le pei o hormones sexually from the gonads, o hormones o feusuaʻiga o gutu o loʻo faʻaaogaina aʻo leʻi oʻo i le taimi o le matua ma pe a maeʻa. Latou te auai i le atinaʻeina o tulaga tau feusuaʻiga lona lua (faʻavalea o le laufanua ma le faʻamalosia o le timeta i tane, le tuputupu ae o le mama mammary ma le faʻavaeina o se ata faapitoa i tamaitai). O le le lava o nei hormones sexes e oʻo atu ai i le paʻu o le lauulu, sili atu - i foliga vaaia o faailo o le isi itupa.

Gonads

Faʻasalalauina o laʻau o loʻo faʻapipiʻiina ai siama siama, faʻapea foʻi ma le gaosia o hormones. O tama male fafine e ese i le fausaga ma le nofoaga.

O tane o loʻo i totonu o se paluga o le paʻu o multilayer e taʻua o le pulu, o loʻo i totonu o le pito i lalo o le eleele. O lenei nofoaga na le filifilia i se avanoa, talu ai e masani ona manaʻomia le vevela i lalo ifo o le 37 tikeri. O fua o loʻo i ai se fausaga faʻapipiʻi, o vaʻa vailaau faʻasalaina e pasia mai le itu i tua i le ogatotonu, e pei o le maturation o le sperm e sau mai le itu i le ogatotonu.

I totonu o le tino o le tino, o loʻo i totonu o le manava o le tino i luga o itu o le tagata matua. E i ai ni follicles i vaega eseese o atinaʻe. I totonu o le masina e tasi o le masina, o le mea e sili ona atiaʻe e vavalalata i luga, malepe, tatala le fuamoa, pe a maeʻa ona faʻaaogaina le folliki, toe faʻafoʻi hormones.

O tamaʻonei o hormones, androgens, o hormones sili ona malosi. Faʻateleina le gau o le kulukose ma le faʻamalolo o le malosi. Faʻateleina le maso maso ma faʻaitiitia le gaʻo. O le maualuga o le androgens e faateleina ai le libido i itupa uma e lua, ma e fesoasoani foi i le atinaʻeina o uiga tauleleʻa alii e lua: faʻamalosia o le leo, skeleton changes, fausiaina o lauulu, ma isi.

O tamaʻitaʻi fafine o le hormones, estrogens, o loʻo faʻaalia foi i le mea o le steroids. O latou lava e nafa ma le atinaʻeina o gaioiga faʻapitoa a tamaitai, e aofia ai le mama mammary, ma le faʻavaeina o tulaga faʻaipoipo fafine. Ua maua foi e faapea o estrogene ei ai le malosi o le atherosclerotic, lea latou te faʻafesoʻotaʻi ai se faʻaalia o le atherosclerosis i fafine.

Tuua Lau Faamatalaga