O a suʻega e tatau ona faia pe afai e te masalomia le atherosclerosis

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

O le totoina o le toto o se faʻafitauli faʻapitoa o meaola faʻapitoa, o le gaioiga o le taofia lea o le toto. Peitai, o le a le mafai pe tolopoina i le toesea o se tasi o mea taua, o se lisi e amata ai le fibrinogen. O le vaega muamua o le faatinoga o le coagulation hemostasis (FI), o le plasma protein fibrinogen e maua i totonu o le ate ma e le na o se vaega o le coagulation, ae o se mea foi e fausia ai le fale e fesoasoani e faamalūina ai le afaina o le tino (o le faagasologa o le toe faafou). E le gata i lea, o le fibrinogen e aʻafia i puipuiga o vaega laʻau, o lea la, e amanaʻia i faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi.

Mai lea aso i lea aso e maua ai le glycoprotein suavai mai le 2 i le 5 g / l; o lona afa-ola (po o le taamilosaga afa-ola) e tusa ma le 4 aso.

Le taua o le fibrinogen ma lona masani i le plasma

I le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi (totoʻa), o le tali vave mai o le faʻaaogaina o le tino ma le fibrinogen (fibrinogen A), faʻamaʻi i le plasma ma faʻasalalau solo i le toto i le maualuga o le 2.0-4.0 g / l, o le a mulimuli, amata galue ma taumafai e taofi le toto. O le faia o lenei mea, o le a faʻavaivaia i lalo o le aafiaga eletene o le gasegase i se oloa faʻapitoa e taʻua o le monomer fibrin poʻo le fibrinogen B, ma i le isi laasaga (faatasi ai ma le auai o FXIII) e avea ma polymer fibrin. E mafai ona tatou vaʻai i le filarin polymer i totonu o le toto na faʻasolosolo i totonu o se suʻega suʻega i foliga o filarin fibrin paʻepaʻe. O fibrin filaments ua faia i se manua o se tino ola e faia se vaega i le toe faaleleia o mea, fesoasoani i le toe faaleleia. Latou te tumau i le nofoaga, e fai ma faavae o le thrombus, lea e tapunia ai le lua i totonu o le vaʻa toto.

I le faaopoopo atu i le auai i le faagasologa o le tuufaatasia ma le faaputuga faaputuga, ua i ai isi tiutetauave ile fibrinogen:

  • E taua i le fegalegaleaiga o le puipui lapisi ma elemene o le toto,
  • O se vaega taua o le viscosity (density) o le toto,
  • E mafua mai i le puipuiga o le vaega laititi, o lona uiga o lona tulaga maualuga e lauiloa i le tele o tulaga maʻi faʻaleagaina.

O le masani o lenei glycoprotein taua i tagata soifua maloloina e le tele naua tulaga taua ma tulaga mai le 2.0 i le 4.0 g / l (poʻo le 5.8 i le 11.6 μmol / l).

O se tulaga maualalo e matauina i pepe faatoa fananau mai, lea e amata mai le 1.25 i le 3.0 g / l.

I fafine, fibrinogen e faateleina i le maitaga. I le latalata atu i le fanau mai, o lona faʻatonuga e mafai ona oʻo atu i le 6.0 g / l ma e manatu lelei lava mo se meaola e sauniuni mo se mea taua (e tatau ona saunia le faiga faʻavae, aua e mafai mea uma i le taimi e fanau ai). Ae ui i lea, i le taimi o le maitaga, ua faʻaititia foi le maualuga o le fibrinogen, lea e matauina i le tulaga o le faʻaaogaina o le placental, o le vai inu o le amniotic, ma isi faʻalavelave ogaoga.

O le natura-faʻapipiʻiina le faʻateleina o le Factor I i fafine ma le taimi o togafitiga, o lona uiga, o le faʻaaogaina o le tino i le "vaivai" sex, fetuʻutuʻunaiga i gaioiga o le tino o loʻo tupu i totonu o le tino, e ese le eseesega nai lo le tino o le tamaititi. I isi tulaga, o le fibrinogen i tamaitai e tulai ma pauu mo le mafuaaga tutusa e pei ona i ai i alii, o lona uiga, faatasi ai ma le atinae o nisi faamaʻi.

E tusa ai ma suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, o le fibrinogen e manaia i le maualuga o lona maualuga o le tulaga o le lamatiaga o le thrombosis ma le fatuina o ituaiga o pathologies cardiovascular.

Factori o aʻu e sili atu i luga masani - o le a le uiga?

Fibrinogen i luga aʻe o lona uiga e faʻaogaina le tino o le hemostasis ma e iai se faʻalavelave o le tele o le toto poʻo le vaega laititi o le faʻaogaina o le inflammatory, e masani ona ogaoga, o loʻo faia i totonu o le tino. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o lenei vaega e matauina i tulaga ogaoga o le natura e aafia ai totoga taua ma le tino atoa i lona atoaga:

  1. O le inflammation, siama ma neoplasms maaleale e aafia ai le manava o le tino (pneumonia o ituaiga eseese, maʻi o le tino, cancer o le tino),
  2. O gasegase ogaoga ma gasegase o le fatu (pyelonephritis, glomerulonephritis, nephrotic ma hemolytic-syndromes syndromes),
  3. O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le mea faʻaleagaina (collagenoses - arthritis rheumatoid, scleroderma),
  4. Vaʻaia o le vevela
  5. Neoplasia le tagata taʻitoʻatasi (muamua le kanesa o le susu),
  6. O faʻamaʻi mataʻutia o le ate ma le peritoneum (gase o le peritonitis),

Fibrinogen i luga aʻe masani e masani ona matauina i le atherosclerosis ma le maʻisuka. E le gata i lea, o tulaga faatauaina o le vaega muamua o le 4.5 - 5 - 6 g / l e mafai ona faatulaga i tagata mamaʻi e manatu ia i latou lava e maloloina, ae aua le vaeluaina ma se sikaleti, faapea foi i lo latou talavou ma / poo i se "mamafa" mamafa.

O le fibrinogen e maualuga i le taimi umi o soʻo se gaioiga faʻapipiʻi, fomaʻi ma le faʻaogaina, e le o se mea e ofo ai e maualuga i le fiva, paʻu poʻo le faʻaleagaina o le myocardial, o manua ma mumu, faʻapea foʻi ma le tele o taotoga. I le taimi nei, faʻateleina, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le gasegase oona i le 5-6 poʻo le 10 g / l foi, o lenei suʻega suʻega mo collagenoses e le o faʻamaonia. I le avea ai o se faailoilo faapitoa, o le faateleina o le FI mataupu e amanaia pe a iloiloina le tulaga o le faiga o le coagulation, o le cardiovascular system ma le fuafuaina o le vaega laititi o le faagasologa o le inflammatory (faatasi ai ma isi suʻesuʻega falesuesue).

Ou te fia tosina mai le gaioiga o tagata gasegase o le faateleina o le fibrinogen i le toto e mafua mai i le faaaogaina o nisi o fualaau faasaina, lea e masani ona faaaoga i le kenekolo e togafitia ai mea le lelei o le moa po o le puipuia o le maitaga e le manaomia (estrogens, contraceptives oral). O le le pulea lelei o fualaau o nei fualaau faasaina e mafai ona faateleina ai le maualuga o le fibrinogen, e taitaiina atu ai i le thrombosis, e pei ona masani ona faailoa mai i le annotation i le koluma "Aafiaga ootia". O le ulaula, lea e mafua ai le faateleina o le totoina o le toto ma isi mea lamatia mo le atinaʻeina o le fatu cardiovascular, faʻateleina ai le tulaga, o le mea lea, o le faʻaaogaina o nei vailaʻau i le faitalia a se vaega faapitoa o tagata gasegase e le o faia, e tatau ona manatuaina e fafine o loʻo mafatia mai le vevela ma taumafai e faʻafetaui i latou e faʻaaoga ai le hormonal tupe "fautuaina" e se tuaoi.

Ituaiga o suega mo le atherosclerosis

O le iai o se faʻamaʻi i se tagata maʻi o le a fesoasoani i le fuafuaina o suʻega nei mo le atherosclerosis o toto toto:

  • urine
  • toto masani
  • vailaau oona
  • coagulogram
  • gaʻo enzyme gaoioiga,
  • le i ai o le polotini.

O le toto atoa e fuafuaina le aofai o:

E tatau ona e pasia i luga o se manava leai. Ona saʻo lea o le toto mo le atherosclerosis. Ave mai le tamatamaʻilima, e ala i le faapipii i se nila faapitoa. Faʻafitauli - e le lava le faʻamatalaga. Faatasi ai ma le maualuga o le suka, o le a manaomia ai se suʻesuʻega o le metabolic carbohydrate. O le siʻitia i le cholesterol e fesoasoani i lona faʻamalosi i puipui o toto toto.

Urine e tuʻuina atu ai faʻamaoniga o le le lelei o totoga o totonu. O le taunuuga o le a saunia i le 4-5 itula. O le coagulogram e faailoa ai faailoilo o le faateleina o le coagulability toto, galuega o le platelet, faaitiitia galuega fibrinolysis. Lelei - o faʻataʻitaʻiga e faʻatagaina ai oe e fuafua le aʻafiaga e fesootaʻi ma le faʻavaeina o le toto.

Suesuega o meaola faʻamalosi e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o:

  • aofaʻi cholesterol
  • faʻailoa
  • "Manaomia" HDL cholesterol (lipoproteins maualuga),
  • "Le tatau ai" LDL cholesterol (lowopes lipoproteins).

E tatau ona ave mai se vein i luga o se manava gaogao. 10 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e inu sua suamalie, lauti, kofe. Aua le soona mamafa le tino i le gaioiga faaletino 4 aso aʻo lumanaʻi le pa. O le taunuuga ua saunia i le 3 itula.

Faʻatasi ai ma le tele o aʻafiaga o le atherosclerosis, e manaʻomia le mataʻituina pea o le maualuga o le cholesterol. O ia maʻi e tatau ona foai toto i le itiiti ifo ma le 2 taimi i le tausaga.

O aʻuga e iloa ai le atinaʻeina o le maʻi

Faʻatasi ai ma le suʻega o le toto, o le faateleina o le ESR (erythrocyte sedimentation rates) o loʻo faʻaalia ai le atiaʻe o le atherosclerosis: o le masani mo alii e 1-10 mm / h, mo tamaitai - 2-15 mm / h. Afai o le faailoga e maualuga aʻe nai lo le masani, e afaina ai totoga i totonu.

Afai o le faateleina o le LDH (lactate dehydrogenase) e lauiloa i taimi o suʻesuʻega o vailaau faʻasaina ma le toto, o loʻo i ai se lamatiaga o le ischemia, faʻaleagaina o le myocardial.

O taua nei e taua mo le fuafuaina o le maʻi:

  • afai ei ai se lamatiaga o se fatu fatu, fuafua le ALT ma le AST, o le palatini faʻamaʻi,
  • faʻatasi ai ma suʻesuʻega o meaola, o le a faʻalauteleina le faʻalauiloa o le paluka.

O le solia o le gaʻo gaʻo e faʻaalia ai le atinaʻe o le atherosclerosis.

Faailoga:

  • faateleina cholesterol, triglycerides, LDL,
  • faʻaititia le HDL
  • maualalo o le apolipoprotein A1,
  • maualuga le taua o apolipoprotein B.

Toto toto mo le atherosclerosis

O fua o le Cholesterol e faʻalagolago i le faʻaaogaina o le gaʻo, meaai falai. O le fua faatatau e mai le 3 i le 5 mm / l. O nei faailo o lona uiga o le maʻi e leai se faʻamaʻi.

Toto toto mo le atherosclerosis:

  • lalo ifo - 5.2-6.5 mm / l,
  • agavaʻa - 6.5-7.9 mm / l,
  • faateleina - sili atu i le 8.0 mm / l.

O le atinaʻe o atherosclerotic plate i totonu o vaʻa o le faiʻai, fatu, ma totoga i totonu e fuafua ai le maualuga o le homocysteine. O lona masani o fesuiaiga mai le 9 i le 11 MKm / l.

  • HDL - 0.8-2.2 mm / l,
  • LDL - e le silia le 3.5 mm / l.

O le aofaʻi o cholesterol e le tatau ona sili atu i lo le 8 mmol / l, talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o seisi.

  • Aofai o cholesterol - mai le 3.1 i le 5 mmol / l,
  • triglycerides 0.14-1.82 mmol / l,
  • "Manaomia" HDL cholesterol e le itiiti ifo ma le 1 mmol / L (mo tagata, o le HDL cholesterol masani e sili atu i le 1.68 mmol / L, mo tamaitai - sili atu i le 1.42 mmol / L),
  • "Le tatau ai" LDL cholesterol e le sili atu i le 3 mmol / l.

O le iai o triglycerides o le sili atu i le 2.29 mmol / l e faʻamaonia ai o le tagata maʻi o loʻo i ai le ischemia, o loʻo i ai se avanoa o le maʻisuka.

Afai o latou laina e mai le 1.9 i le 2.2 mmol / L, o lona uiga o le taimi muamua o le maʻi.

Afai o le HDL i tane e itiiti ifo i le 1.16 mmol / l, i tamaitai - i lalo o le 0.9 mmol / l, o loʻo iai se maʻi, o le fatu o le fatu.

Afai i le va o le 1.16-1.68 mmol / l i alii, 0.9-1.42 mmol / l i tamaitai, ona avea lea o le uluai laasaga o le atinaʻe o le maʻi.

Atherogenicity Index Values:

FaʻatasiEseesega o gasegase
Lalo 3Le tulaga maualalo maualalo o se faʻamaʻi.
3 i le 4O le lamatiaga o le cardiac ischemia, atherosclerosis.
Luga 5100% faʻalavelave faʻaleagaina.

O le faasinomaga e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le matua, matua o le tagata maʻi:

  1. i alii ma tamaitai i le 20-30 tausaga, o le masani - - 2.5 ma le 2.2,
  2. i alii 40-60 tausaga - 3-3.5.

Faʻasolosolo laʻitiiti o faailoga mai le masani, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se meaʻai. Ae o le tausia o le HDL i ni aofaiga laiti, o le faʻaaogaina o gaʻo fualaʻau e talafeagai.

O le coagulogram o loʻo faʻaalia ai le taunuuga o pupuni toto, faʻamaʻi toto.

O faʻataʻitaʻiga nei o le masani:

  • taimi faʻasolosolo - 11-16 sekone,
  • taimi faʻasaʻo - 11-18 sekone,
  • o le fibrinogen protein protein o le 2-4 g / l.

O a suʻega e manaʻomia ona pasia

Atherosclerosis, o ona suʻesuʻega, suʻega e manaʻomia ai taimi talafeagai.

Suʻe totoO suʻesuʻega e faʻatautaia i totonu o le fale suesue, o le suʻesuʻega o meaola o loʻo suʻesuʻeina: mo homocysteine, lipoproteins, fibrinogen, serid ferritin. E sili atu le taua nai lo cholesterol.E fesoasoani le B-lipoproteins e saofia ai le cholesterol i totonu o puipui o le vaa. O lona maualuga maualuga o loʻo faʻaalia ai se lamatiaga o le osofaia o le fatu. O le masani mo tane o le 60-138 mg / dl, mo tamaitai - 52-129.
AngiofiaAuala mataʻutia o suʻesuʻega. O se sui soʻotaga e faʻafeiloaʻi i totonu o le vaa, o lona faʻalavelave, o le faʻalauteleina o le faʻatulagaga.
FaʻafanuaAuala e le faʻaleagaina o suʻesuʻega. Fesoasoani e matamata i le aorta, fuafua le saoasaoa o le tafe toto ma le mafuaʻaga o le soliga o le gafatia lautele.
Faʻamatalaga faʻamatalagaIloiloina le saoasaoa o le toto e tafe mai i luga o sikuea, o le maualuga o le faaleagaina i le atherosclerotic plate, e fuafua ai le faamamaina o le atherosclerosis o ipu o pito i lalo.
MRIO faʻamatalaga e mafai ai e oe ona maua nofoaga o paʻu, fuafua le togafitiga ma le tikeri o le vavalalata o le vaa.
Faʻamaufaʻailogaina Faʻamau FaʻamauE faʻaalia ai faʻamaʻi i totonu o toto toto o vae ma tapuvae. Pe a maualuga le LPI nai lo le 1.4, o faʻalavelave matuia i le tuʻuina atu o le konisini lapopoa ona o le maʻisuka poʻo le papa.
ECGSuʻe le galuega a le fatu ma le fesoasoani a le eletise, faʻamaonia le i ai o se osofaiga o le fatu. Lelei, paketi, auala lauiloa.
ECG ma faʻamalositino - uila uilaI le taimi o le suʻega, o le tagata maʻi o loʻo sogi i luga o se taʻavale poʻo le lalagaina o se uila vilivae. O gaoioiga faaletino e aofia ai le faateleina o le fatu fatu fatu, faamalosia o ia e pamu tele toto. O se taunuuga o le metotia, o le togafitiga o loʻo manino le faʻamalamalamaina, lea e mafai ai se faʻamaonia saʻo.
RoentgenFesoasoani e iloa faailoilo o le scronicis coronary, pulusary ulio. Faʻataʻitaʻiga: faʻalauteleina le faʻatapulaʻaina o le fatu, faʻavaeina, faʻasolosolo o le tino, faʻalogo faʻalogo.

Mo le suʻesuʻega o le atherosclerosis, o metotia nei e faʻaaogaina:

  1. Televave CT faʻataʻitaʻiga o le aorta, o laʻau o gaʻo, lima, vaʻa e suʻe ai.
  2. CT o le aorta.
  3. MRI o vaʻa o vae.
  4. Faʻasalalauga faʻavaomalo taufaʻasalalauga.

O metotia e faʻaaoga i tulaga faigata e faʻamaonia ai taotoga. Latou te saunia se ata atoa o le toto o le tagata maʻi.

Ina ia fuafuaina le atinaʻe o le atherosclerosis, o faitioga ole mafaufau e amanaia. O le filifilia o se suʻesuʻega saʻo e manaʻomia ai le faʻapipiʻiina o suʻe toto. O se suʻega atoa e fesoasoani i le faia o le ultrasound, angiography. O faʻamalamalamaga faʻamatalaga e tuʻuina atu e ala i metotia taʻalo.

Mafuaaga o Atherosclerosis

I le taimi nei o le atinaʻe o le faasaienisi, o mafuaaga o le atiaʻe o le atherosclerosis i le tino e le mafai ona faʻatutuina. E le gata i lea, o le masini e fesoasoani i le faʻaalia o togafitiga e le mafai ona faʻatutuina.

Faʻalagolago le faʻatulagaina o aʻafiaga o aʻafiaga mo le atiaʻe o le atherosclerosis, o le auai lea e matua faateleina ai le ono tulai mai o le faʻalavelave faʻaleaga. O faʻafitauli uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega - e le suia ma fesuiaiga.

Faʻaliliuina mea e aofia ai:

  1. Hyperlipidemia ona o le faateleina o le faʻaaogaina o gaʻo manu, mea taumafa maualuga i le cholesterol, faʻagalogaina o fiber ma meaʻai susu.
  2. Faʻaleagaina o le amio saʻo o le puipui lapoa ona o masaniga leaga - le inu tele, ulaula.
  3. Le atoatoa le gaioiga faaletino, poʻo le isi itu, o le i ai o galuega mamafa mamafa.
  4. Le i ai o le toto maualuga ma le kulukose.
  5. O isi mafuaʻaga e aʻafia ai poʻo le endocrine (hypothyroidism, Itsenko-Cushing's syndrome) faʻamaʻi, manuʻa.

O faʻamaʻi e leai ni suiga e aofia ai:

  • tausaga - o le aʻafiaga o le atinaʻe e faʻaleleia pe a uma le 45 - 50 tausaga,
  • kenera - o alii e sili atu ona faigofie i le amataga o lenei faʻamaʻi, e pei ona i ai i le hormones o feusuaiga a fafine se puipuiga,
  • faʻaleagaina o mea e le mafai ona maua i le tino - aiga o le dyslipidemia, homocysteinemia.

O le uluaʻi suʻesuʻega e amata i le maeʻa maeʻaina o se mekasini (history) o le olaga, lea e aofia ai faʻamatalaga e uiga i maʻi ua mavae, manua ma gaioiga, o le i ai o se aiga e ono aʻafia i faʻamaʻi cardiovascular.

E taua tele le talafaasolopito o le faamai - o le amataga, o uluai faailoga, o le umi ma le natura, o le fesili e tulai mai pe o le tagata maʻi na te mauaina le amataga o faailoga i se mea, mo se faataitaiga, o togafitiga ma togafitiga na faia muamua, o latou taunuuga.

Faailoga o leona atherosclerotic

Faailoga o le faagasologa o le atherosclerotic e faʻalagolago i le umi o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le gaioiga, lona tulaga ma le maualuga o le faʻaalu o le gaʻo o le fao ma le maualuga o le le lava o le toto.

Coronary atherosclerosis, po o le angina faʻamau, o loʻo i ai uiga nei - o tiga faʻapitoa i tua o le sternum, tachycardia ma arrhythmias.

I le atherosclerosis o le aorta (o le vaa pito i tele i le tino), o nei faʻaaliga e matauina - o le faʻateleina o le maualuga o le toto, o se lagona mumū, o le tolotolo i luga o lima ma vae, pallor o le paʻu o pito i lalo, o le faʻaitiitia o lo latou lagona, afaina, ma le tiga o le tino.

Faʻaleagaina o le vaʻaia o le cerebral e faʻaalia mai i le ulu o le ulu, vaovao, gasegase, faʻaitiitia le mafaufau ma gafatia mafaufauga, faʻateleina le mamafa o le intracranial.

O le lavelave o togafitiga faʻataʻitaʻiga e aofia ai suʻesuʻega ma meafaigaluega.

Laboratory e aofia ai falemaʻi lautele ma faʻamatalaga auʻiliʻili faʻapitoa.

O mea faapitoa e aofia ai se suʻega masani o le toto ma se faʻataʻitaʻiga leukocyte, se faʻataʻitaʻiga lautele, ma le faʻamaonia o le kulukose.

Ole mea patino ole suʻesuʻeina o meaola faʻasolosolo ma le naunautaiga o le lipid spectrum, electrophoresis o le lipoproteins serum, faitauina o le maualuga o le protein plasma apo-B, togafitiga faʻafomaʻi ma le faʻamaoni o le coagulogram.

Faʻamatalaga faʻataʻitaʻi a le falemaʻi lautele

O le suʻega o le toto e fuafua i le maualuga o le hemoglobin, le aofaʻi o totola mūmū mūmū, platelets ma sela o le toto paepae i le iunite, ma le erythrocyte sedimentation rate (SOE).

O le toto mo le auiliiliga e ave i le taeao i luga o se manava gaogao, o le taunuuga ua saunia i le averesi i ni nai itula.

I lenei auiliiliga, o le i ai o le atherosclerosis e mafai ona faailoa mai e le faateleina o le SOE - o se faailoilo o le tali o le mumusu (o le masani mo alii e oo atu i le 1 i le 10 mm i le itula, mo tamaitai - mai le 2 i le 15). E tatau ona manatuaina o lenei faʻamatalaga e le mautonu, ma e le mafai ona faʻamaonia lelei le solia o le gaʻo gaʻo.

I le auiliiliga o le mimilo, o ia mea faatapulaa ua fuafuaina - lanu, manino, mamafa faapitoa, o le i ai o polotini, glucose, salts ma isi vaega - suauu, oloa pala, enzymes.

O se faailo e mafai ona taʻu mai ai le le atoatoa o le gataifale ma le metabolism o le muscle fatu o lactate dehydrogenase (LDH).

O lenei enzyme o se mea gau o le kulukose, o lona i ai i le urine e taʻu mai ai le cardiac ischemia poʻo le faʻaleagaina o le myocardial.

O le kulūkose ua fuafuaina mo le uluaʻi suʻesuʻega o le maʻisuka, o le faʻateleina o le kulukose ma isi faʻamaʻi o le endocrine, o le faʻaalia masani e mai le 3.3 i le 5.5 mmol.

O le faateleina o le kulukose o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e mafai ona tupu ma faʻamaʻi fatu fatu ma atherosclerosis.

Lapataiga Laboratory Specific Clinical Diagnostics

O suʻesuʻega faapitoa mo le faia o le atherosclerosis ua mafai ai ona sili atu le saʻo le fuafuaina o le tikeri ma le ituaiga o suiga i le lipeta metabolism, o le i ai o le aiga dyslipidemia ma le atherogenicity coefficient.

Ole suega muamua lava o le faailoaina lea o le natura ole fusi ole lipid poo le fuafuaina ole aofaʻi o le cholesterol ma ona vaega.

O faailoga autu o le lipids o le maualuga o le cholesterol atoa, o le maualuga o lipoproteins (atherogenic fraction), o le maualuga o lipoproteins (antiatherogenic), triglycerides, chylomicrons.

E masani lava, o le maualuga o le cholesterol atoa e mai le 3.1 i le 5 mmol i le lita, o le vaega o le HDL e le itiiti ifo i le 1 mmol i le lita, o mea o LDL ma le VLDL e oʻo atu i le 3 mmol, o le triglycerides e oo atu i le 1.7 mmol.

O se faʻaopoopoga o faailoilo uma, vagana ai le HDL, o loʻo faailoa ai le solia o le metabolism lipid ma le maualuga maualuga o le atherosclerosis e faʻateleina ai le taofiofia o le toto ma e oʻo lava i le faʻaleagaina. E le gata i lea, o le faateleina o le triglycerides na o se faailoga le lelei, e faailoa ai le atinaʻeina o angina pectoris ma le maʻisuka.

O le electrophoresis o le plalasma e faia e fuafua ai le maualuga o lipoproteins - fesuiaiga o femalagaiga e ave ai gaʻo. Faatasi ai ma le hyperlipidemia, o le numera o le lipoproteins maualalo maualalo, ma le HDL, i se isi itu, ua faaitiitia. O lenei auʻiliʻiliga e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa, e ono le mafai ona faia i luga o se manava gaogao, o le toto vevela o loʻo faʻaaogaina.

O le coefficient Atherogenicity ua fuafuaina - o le aofaiga o le HDL e toesea mai le tau o le lipids atoa ma o le taunuuga e vaevaeina e le numera o lipids maualuga.

Tulaga masani masani mo lenei faʻaaliga e oʻo atu i le 3 iunite.

O le maualuga o le tulaga mai le 3 i le 4 o lona uiga o se tulaga lamatia tele o le atiaeina o togafitiga o le cardiovascular system, o le faateleina o le sili atu i le 5 - atherosclerotic leions o arteries ua amata.

O le Apo-B-lipoprotein o se polotini o felauaiga lea e faʻafeiloaʻi ai mai le intestine i le ate mo le faʻasalaga o mea mama gaʻo.

O le masani mo tagata e mai i le 60 i le 138 mg / dl, mo tamaitai - 52 - 129.

Faatasi ai ma le faateleina o lona tulaga, faasolosolo, o le triglycerides foi latou ua faateleina foi, o se faailoga o le togafitiga le lelei.

Immunological and enzyme-linked links diagnostic methods e mafai ai ona fuafua le i ai o auupega ma faʻasalalau faʻalavelave puipuia.

O le atinaʻeina o fatu faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le i ai i le plasma o mea faʻamaʻi i le cardiolipin ma cardiomyosin, o elemene myocardial.

O le lelei o nei metotia o le maualuga maualuga lea o le fuafuaina o le tatau mo suiga faʻaleaga, le le lava o aʻoaʻoga faʻapitoa.

Ina ia maua se suʻesuʻeina o le faʻaaogaina o le toto, e faia ai se coagulogram.

O loʻo i ai ni faʻamatalaga i totonu, o le autu o le numera o platelet, taimi o le gathronbin, fibrinogen, taimi o le thrombin, taimi faʻasolosolo o le thromboplastin ma le ethanol test.

O le masani ile platelet mai le 180 i le 320 Giga i le lita (pe 10 i le 9 tikeri i le lita), taimi ole gaʻo mai le 10 i le 16 sekone, fibrinogen mai le 2 i le 4 kalama i le lita, taimi o le thrombin mai le 12 i le 18 sekone ma le ethanol suʻega - tasi e faʻaopoopo pe faʻaitiitia.

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga

Ina ia faʻamaonia pe faafitia le suʻesuʻeina, o le a faʻaaogaina auala faʻaaogaina o le suʻeina o le tino o le maʻi.

O le faʻaaogaina o nei metotia e mafai ai ona iloa le vaega o le localization o le faʻamaʻi.

I le faaopoopo atu i ai, o le faʻaaogaina o metotia faʻapitoa o suʻesuʻega meafaigaluega e mafai ai ona iloa le maualuga o le atinaʻeina o le maʻi ma fuafua ai le faʻaaogaina o nisi metotia o le faʻalauiloaina o le tino i le tino.

O metotia faʻataʻitaʻi faʻapitoa e aofia ai:

  1. X-ray o le pusa, x-ray o vaʻa toto (angiography - ata faʻataʻitaʻiga, faʻatalanoaga).
  2. Fuataga o le toto maualuga ma le fuafuaina o le tapuvaevae-brachial index.
  3. Electrocardiography, echocardiography.
  4. Ata faʻapitoa poʻo le ultrasound o maʻa.
  5. Faʻataʻitaʻiga aʻafiaga e fuafua ai le tikeri o suʻesuʻega o le myocardial.
  6. MRI poʻo le MSCT o maʻa (aorta, vaʻa vaʻai ma pito i lalo).

I luga o le leitio o gaioiga o le pusa o le pusa, o le faateleina o le tele o le fatu, e aofia ai matagaluega tauagavale, o le faateleina o le vavae o le sami, togafiti faʻaleaga, fuafuaina o puipui o vaʻa. Aneurysms o mea uma e lua o le fatu ma le aota lava e mafai. E le gata i lea, pe a aofia ai le gaʻo o le pulmonary i le faagasologa, o le mamanu mamanu e faʻaleleia ona o le vascular component.

I luga o le electrocardiography, o le tele o suiga e le manino, ma tulaʻi muamua ona o le myocardial ischemia. O faʻataʻitaʻiga e pei o faailoilo o le hypertrophy o le ventricular left, arrhythmias, ma le suiga i le faʻamalosi (poloka) o loʻo matauina.O le ECG o loʻo faʻaaoga i le suʻesuʻega o le atherosclerosis o le fatu.

O se vaega tāua o le siakiina o le mamafa o le mamafa. E tatau ona fautuaina tagata maʻi e ave le toto maualuga i aso uma poʻo le tasi i aso uma e lua, ma ia tausia se tusi o fua. O lea mataʻituina o le a fesoasoani e iloa ai le maualuga o le mamafa i vaega muamua ma puipuia ai le faʻaalia o faailoilo sese i le "maualuga o le maualuga o le maualuga."

I le taimi o le fuataga, o le vaevaevae-brachial index o loʻo faʻatulagaina, o lona uiga, le fua o le toto i luga o le tauau ma le tapuvae. O le fua faatatau masani mo sea ituaiga e mai le 1 i le 1.3.

Suʻesuʻega faʻapitoa e fuafua ai fatuga faʻapitoa:

  • angiography
  • tala faʻatusa,
  • foliga vaaia magnetic resonance,
  • multispiral faʻatulagaina faʻatinoga.

O le agaga o le eseesega o suʻesuʻega o vaʻa toto, e aofia ai le tuʻuina o vailaʻau eseese i totonu o le toto. O lenei metotia e mafai ai e oe ona fuafua le vavalalata ma le uumi o laʻau, faʻaalia i le maualuga o le lapoʻa ma lona tikeri.

Faʻafanua o toto toto poʻo ultrasound - o se faʻamatalaga faʻamaonia, i le faaopoopo i mea e pei ona taua i luga, o loʻo fuafua ai foi le saoasaoa o le toto i totonu o vaa. O le tele lava o taimi, e faia ai se suʻesuʻega faʻapitoa poʻo se suʻesuʻega.

O faʻatinoga faʻataʻitaʻiga i le taimi nei o auala pito sili ona faʻamaonia mo le fuafuaina o papa o le atherosclerotic. O le natura o le amio e tutusa ma faʻamatalaga - o le sui soʻotaga o loʻo faʻasalaga faʻamalosi ma o le tagata maʻi o loʻo tuʻuina i totonu o se faamaumauga.

I le faaaogaina o le MRI poʻo le CT, e mafai ona e fuafuaina le fausaga o toto toto, o latou nofoaga, faʻaogaina ma le vevela o le lumen, o le setete o tafega o toto totoga ma faʻamalotaga.

O faʻamaoniga o le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Faailoga autu o le atherosclerosis

O faʻaaliga o le atherosclerosis e faʻalagolago lava i le okeni o le liona.

E mafai ona avea ma faʻamaʻi o le fatu, faiʻai, gaʻo, ma e oʻo foʻi i vae.

I le tulaga o le faaleagaina o le fatu, o le tiga e matauina i le vaega o le pusa, aʻo mafai ona tuʻuina atu le tiga i le ua, lima, tua poʻo le pito i luga. I se tulaga faʻapitoa, e taua le iloa o le atherosclerotic laion o le aorta, o se tulafono, e le o iai i soo se auala.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia lava ia i le maualuga o le maualuga o le toto, ao foliga mai o le ulu o le ulu ma le vevela, e faaopoopo atu i lenei mea, o le vaivai o le manava e tupu.

Atherosclerosis i vaʻa o le faiʻai e mafua ai le faʻavevesi, ulu o le ulu ma le vevela. O le tele o tagata gasegase e maitauina se faʻaitiitia o le faʻatonuga ma mafaufauga faʻaletonu, i nisi o tulaga le mautonu ma e oʻo lava i le le mautonu.

O faʻamaʻi o pito i lalo e le mafai ona faʻaalia i soo se auala. O le afa o tagata gasegase e maua le tiga i maso i le taimi o le savaliga, lea e tuʻuina atu i tamaʻi povi ma sulu.

O se faʻalavelave faʻalavelave o le maʻi e oʻo atu ai i le tiga, paʻu o le paʻu ma le gaogao e oʻo lava i le malologa.

E i ai foi vaivaiga i pito i lalo, o se lagona o le le mautonu, gau o lauulu, solia o le tulaga o fao, i tulaga ogaoga, maʻi fatu.

E matuā matautia le atherosclerosis obliterans.

Atherosclerosis suʻesuʻega toto

O se auiliiliga mo le atherosclerosis o se mea vave manaʻomia i le tulaga o soʻo se faʻamaoniga o le maʻi, ma o se suʻesuʻega o le maualuga o le lipid metabolism o loʻo faia.

O le suʻega o le toto e manaʻomia mo le faʻamaonia ma le mautinoa o le faʻamaʻi ma lona laasaga.

E na o le maeʻa suʻesuʻega a le laboratory e mafai ai ona faʻamaonia togafitiga talafeagai.

I le avea ai o se tulafono, o le suʻesuʻeina o se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis atonu e manaʻomia ai:

  • auiliiliga lautele o le mimi ma le toto (o se suesuega o le toto o meaola mo le atherosclerosis e le tatau ona vavaeeseina, talu ai e sili ona sao),
  • auiliiliga mo le suʻesuʻeina o numera o enzymes i le ate,
  • auiliiliga mo le i ai ma le aofaʻi o palatini i totonu o le toto,
  • auiliiliga o coagulograms.

E taua le matauina o suʻesuʻega suʻesuʻe ole suʻesuʻega ole suʻesuʻeina o meaola e mafai ai e oe ona fuafua toto mo le atherosclerosis, ole aofaiga o cholesterol, lipoproteins ma triglycerides. O se faʻaopoopoga i le atherogenicity e faʻaalia ai le alualu i luma o le faʻamaʻi ma le mafai ona maua i le maʻi o le gaʻo.

O le atherogenic coefficient o se faailo o le cholesterol atoa, lea e masani ona 1.98-2.51. Soo se sili atu o lenei faailo o loʻo faʻaalia ai le i ai o tulaga lamatia i le soifua maloloina o le tagata, o lana cardiovascular system. O le faʻaitiitia o le faʻaititia i lenei vaega i se faailoilo i lalo o le 0.9 o loʻo faʻaalia ai le tele o aʻafiaga o foliga ma le atinaʻe o le atherosclerosis.

O faʻamatalaga o le atherosclerosis e mafai ona faapenei:

  • o le maualuga o le cholesterol i le aofaiga i lalo ifo o le 5.0 ua taʻu mai ai o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi ua toetoe lava a toesea,
  • Faailoga 5.2-6.5 faailoa mai o se tagata o loo lamatia,
  • 6.5-8.0 o se faailoilo o le hypercholesterolemia faʻamaonia (faʻamaonia le lamatiaga o le atherosclerosis),
  • o le maualuga o le cholesterol i luga atu o le 8.0 o loʻo faʻaalia ai se faʻalauiloaina o le faʻamaʻi.

O se faʻamaoniga saʻo e masani ona manaʻomia ai nisi faʻataʻitaʻiga o togafitiga, i luga o le faavae e mafai ai e le fomaʻi ona faia se faʻamatalaga e uiga i le maʻi o loʻo i ai nei, ma faʻamaonia ai foi togafitiga talafeagai.

E fautuaina e toetoe lava o tagata uma e silia i le 40 tausaga e tofotofoina mo le maualuga o le cholesterol, o le a fesoasoani e iloa ai le maʻi i le taimi ma amata ona togafitiga.

Tulaga manaomia mo le faateleina o le Cholesterol

O mea e manaʻomia mo le fausiaina o pepa atherosclerotic e mafai ona matua tele.

Tala o le au faitau

Faʻamasili maualuga i le fale. Ua mavae le masina talu ona ou galo e uiga i tafega. Oi, o le a le tele na ou taumafai ai i mea uma - e leai se mea na fesoasoani. E fia taimi na ou alu ai i le falemai, ae na faatonuina aʻu i taimi uma e le o fualaau faasaina, ma ina ua ou toe foi mai, sa feteenai lava fomai. Mulimuli ane, na ou gafatia le malosi, ma faafetai uma lava. O tagata uma ei ai faafitauli i le mamafa e tatau ona faitau!

Faatasi ai ma mea e masani ona masani ai mo le atinaʻeina o le faamaʻi, e pei o le maualalo o le gaoioi, faʻaleagaina o masaniga leaga, o le i ai o le mamafa o le mamafa i le tino ma le vaʻaia o le gasegase ua iloga.

Soifuaga masani. I lenei tulaga, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le toto ma le faʻaalia o le palesterol deposits i luga o puipui o toto toto.

Fuʻa. O se tasi o mafuaʻaga taatele o le faʻamaʻi. O le Nicotine e faʻapupulaina ai le toto, lea e fesoasoani i le faʻaalia mai o ni paʻu toto. O le ulaula foi e faʻapipiʻi ai toto toto ma, o se taunuuga, e faʻapupulaina ai le lamatiaga o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le cardiovascular system.

Mafuaaga O le isi mafuaaga sili ona taatele o le faamai, i le i ai o le tele o gaʻo e le gata ina foliga mai, ae faapena foi i luga o vaa.

Vaʻaiga faʻapitoa. E le taatele, ae o le mafuaʻaga faigata o le maʻi. Ole vaega o aʻafiaga o tagata ia na afaina o latou aiga mai le maualuga o le cholesterol poʻo le maʻi cardiovascular. O le maʻisuka faʻatasi ma le maualuga i luga o aiga o mafuaʻaga autu ia e lamatia ai.

A maeʻa le suʻeina o suʻesuʻega, faʻapena foi ona iloa taunuʻuga ma iloiloina le tulaga oi ai nei, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu togafitiga talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e manatu lelei e faʻaaoga le vitamini E o se tasi o auala e faʻaitiitia ai le cholesterol.

O lenei elemene o loʻo i ai i meaʻai e pei o fatu o le sunflower, tamato, peanati ma fuālaʻau fuālaʻau eseese.

Faʻaitiitia o le cholesterol ma togafitiga atherosclerosis

O le Omega-3 o loʻo avea foi ma auala lelei e tau ai le cholesterol.O le tele sili o lenei elemene o loʻo i ai i mea taugofie, ae mo le sili atu le lelei o le faʻaleleia o le sili atu ona lelei le faʻatau o sauniuniga faʻapitoa o loʻo aofia ai lenei mea.

Soy protein ma le lanu lanumeamata e fesoasoani foi i le aveesea o le cholesterol tele, aʻo faʻateleina le faʻateleina o le gaosiga o meaola suamalie e faʻaleleia ai le 'ailaina, ao fesoasoani le lanu lanumeamata e faʻaleleia ai le metabolism ma aveese le gaʻo tele.

Ole togafitiga o le faamai e faalagolago i le faigata. I nisi tulaga, e fautuaina e le fomai le tausisia o se taumafataga faapitoa, faapea foi ma le faatinoina o faamalositino tumau ma malosi faaletino. O mataupu sili atu ona ogaoga o le faamai atonu e manaomia ai vailaʻau ma e oo lava ile falemai. E tasi le auala poʻo le isi, e manaʻomia le suʻesuʻega taimi.

Mo le puipuia o le atherosclerosis e tatau ona:

  1. Mulimuli i se taumafataga.
  2. Taofi le ulaula.
  3. Taʻitaʻi se olaga malosi.
  4. Mataitu lau toto toto.
  5. Mataitu le tulaga o faʻamaʻi faʻamaʻi.

I le avea ai o se togafitiga faafomaʻi mo le atherosclerosis, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le faʻaaogaina o fuainumera e faʻalavelave ai i le gaosia o enzymes, lea e fesoasoani ai i le fausia o le cholesterol.

O le faailoilo o le "leaga" cholesterol, faapea foi ma le i ai o le taofiofia o le atherosclerosis, e afaina ai le filifiliga a le fomaʻi e faʻatonuina fualaau faʻasaina. O le mea muamua ao lei aveina lenei mea poo lena fualaau faasaina o le faamasani ia oe lava i taunuuga le lelei.

I le i ai o soʻo se faʻamaoniga, e tatau ona filifilia ni analogoga o le vailaʻau faatonuina.

O osofaiga o le fatu ma le tafe o le mafuaʻaga lea o le toetoe 70% o maliu uma i le lalolagi. E toafitu mai le toʻasefulu tagata maliliu ona o le fesuiaiga o fua o le fatu po o le faiʻai.

Ae sili atu le mataʻutia o le mea moni o le toʻatele o tagata latou te le masalomia o latou maualuga le maualuga. Ma latou te misia le avanoa e faʻaleleia ai se mea, na o le faʻasalaina i latou lava i le oti.

  • Ootia
  • Loto o le fatu
  • Nofoaga uliuli i luma o mata (lago)
  • Mamala, le fiafia, moe
  • Vaʻai matala
  • Sweating
  • Lelava vaivai
  • Sogi o mata
  • Numera ma le tagi o tamatamailima
  • Faʻalavelave mamafa

E oo lava i se tasi o nei faailoga e tatau ona e mafaufau ai. Ma afai e lua, ia aua le faatuai - e maualuga lou maualuga.

E faʻafefea ona togafitia le maualuga o le toto maualuga pe a iai se fuainumera tele o vailaʻau e tau tele ai tupe?

O le tele o fualaau faasaina o le a leai se mea lelei, ma o nisi e ono afaina! I le taimi nei, na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga.

I O le Institute of Cardiology, faatasi ai ma le Matagaluega o le Soifua Maloloina, o loo taitaia se polokalame " e aunoa ma le toto maualuga". Totonu o loʻo maua ai le vailaʻau mo le saoloto, tagata uma o nonofo i le taulaga ma le itulagi!

Faamatalaga lautele

Soʻo se fomaʻi agavaa e iloa e sili atu le fautuaina e amata togafitiga o soʻo se tagata maʻi i se talaʻaga faʻapitoa, e leai se mea e sili atu na i lo se aoina o faʻamatalaga e uiga i le setete o le soifua maloloina o tagata.

I le avea ai o se tulafono, soo se suʻesuʻega faafomaʻi e amata i se suʻesuʻega o le tagata gasegase e uiga i faʻamaʻi poʻo gasegase faʻapitoa na ia mafatia muamua ai, e uiga i gasegase o le tino poo le faʻatuʻiina o se tasi i le maʻi, ma isi.

Ona faatonuina lea e le fomaʻi se faasologa o suʻega falesuesue poʻo ni suega na o le a fesoasoani e faaopoopo i le komisisi faʻamatalaga e uiga i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma faʻamatalaga talafeagai mo le filifilia o togafitiga togafitiga poʻo isi faʻamautinoaga.

Suesuega faʻapitoa (faapuupuuina coagulogram) nofo i se nofoaga taua i suesuega suʻesuʻeina o le toto, lea e tatau ona faia i sauniuniga mo taotoga, mo se faʻataʻitaʻiga, ma fuafua vaega faʻatau po o le taimi o maitaga.

O le a le coagulogram?

O le tele o tagata gasegase e amata ona popole i le le aoga pe a latou faʻalogo mai le fomaʻi maʻi e le masani ai i le taimi muamua e vaʻavaʻai upu e pei coagulogram poʻo seisi foi hemostasiogram. Ma o le a le ituaiga auʻiliʻiliga o lenei aʻoaʻoga ma aisea ua tuʻuina atu ai?

Muamua lava, e tatau ona e iloa o se auala sili ona masani le suʻesuʻeina o galuega i vailaau faʻaonapo nei faiga sili ona maualuga le tino o le tagata, lea e nafa ma ia galuega taua taua e pei o: taofi le toto pe a faaleagaina toto toto poʻo vaa, faʻapea foi ma le tausisia o se tulaga masani o le toto.

O le mea lea o le tali i le fesili o le a hemostasiogram - O se suʻesuʻega e fuafua ai pe faapefea ona aoga le tino o le tino o le tino. O le suʻeina o le toto mo se coagulogram e fesoasoani e suesue ai se taua o le toto e pei o le mafai ona faʻatautaia, o lona uiga. tui toto.

Maua oʻuga coagulology, e mafai e le fomaʻi ona vavalo i le taimi muamua le iuga o le taotoga poʻo le fanau mai. O faʻamatalaga e uiga i le totoina o le toto e taua tele i faʻalavelave faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a manua se tagata, pe a oʻo le faitau mo le sekone ma e tatau ona e taofi vave totoga.

O le mea lea, e tau leai se popolega i le tele o lenei tau suʻesuʻega. A uma mea uma, o le tau o se hemostasiogram e le mafai ona faʻatusatusaina ma le talitonuga o le a ola ma maʻi le tagata maʻi.

Faʻaaliga mo le tofiaina o sea suʻesuʻega e pei o se hemostasiogram o le i ai o faʻamaʻi nei i se tagata maʻi:

  • thrombosis o le intestinal,
  • taʻavale
  • thromboembolism
  • fomaʻi vascularma veinsose veins pito i lalo
  • cirrhosis foliga masani
  • matua,
  • faiga faʻapipiʻi i totonu o le laʻasaga laʻititi,
  • maʻi faʻamaʻavale, mo se faʻataʻitaʻiga, thrombocytopenia, hemophiliapoʻo von Willebrand maʻi.

I se faaopoopoga, e tatau ona faatulaga se iloiloga e fuafua ai le fua faatatau o le tui toto i le taimi o sauniuniga mo faʻatulagaga faʻatulagaina, mo se faʻataʻitaʻiga, vaega faʻamaonia, faʻapea foi i le taimi o le maitaga e iloilo le tulaga o le hemostasis ma aʻo le i tutoʻatasi fananau mai. I le fesuiaiga o kata o fafine uma o loʻo faigaluega, o le suʻega o le toto e pei o le coagulogram e manaʻomia ona i ai.

Faiga o tagata sili ona maualuga

I le mautuina o le mea lenei o le suʻesuʻeina o le hemostasis, e aoga le suʻesuʻeina atili auiliiliga o sea manatu e pei tui toto. Atonu e taua le amata i se faʻamatalaga. O le mea lea, o le tino sili ona maualuga o le tino o le tino o le tino sili ona taua, o le autu autu lea e mafai ona mafaufauina o le faasaoina o vaega autu o le toto, faapea foi ma le taofia o le toto.

O le tino o le tagata e le o se mea le aoga na taua o le atulaulau atoa ma faatusatusa i se masini faigata. Ma o le auala sili ona maualuga e mafai ona avea o se faʻataʻitaʻiga mataʻina o le aulelei o tagata. O le toto o se meaola ola faʻapitoa lea e mafai ona galue moni i mea ofoofogia i totonu oo tatou tino.

E le na o le salalau atu i totonu o vaa, ae toe faʻafoʻiina foi i totonu o tagata veins ma tusi i lona soifuaga atoa ona o lona mafai gafatia toto toto po o ufi paʻu, ie. faʻatasi.

E tolu vaega autū o le tino o le tagata hemostasis:

  • Vaevaega masani gata (o se potu i totonu e aofia ai vavalalata paʻu o loʻo faʻapipiʻi ai vaʻa toto ma toto, e pei foi o le pupuni o le fatu), lea, pe a vaʻaia pa puipui lapopoʻa poʻo isi manua e mafai ona faʻamalofia ia vaega taua o le ola maloloina pei o prostacyclin, thrombomodulin ma tioata matagi. O i latou, i le isi itu, e mafua ai le faʻavaeina o le toto.
  • Platelets po o pepa toto, faatasi ai ma le mafai ona "pipii faatasi" le tasi ma le isi ina ia mafai ai ona fausiaina le tulaga muamua popo o le hemostatic.
  • Faʻamatalaga o le paʻu (o le 15 o mea plasma, o le tele lava enzymes) faia e avea o se taunuuga o gasegase fibrin clotlea e tatau ona taofia ai le toto.

O le faʻapipiʻiina o mea uma o loʻo taʻua i luga, e mafai ona tatou taliina le fesili i le mea o le suʻega o le toto mo le hemostasis i le taimi o le maitaga, i sauniuniga mo se faʻatulagaga fuafuaina poʻo le taimi ole suʻesuʻega. O lenei auʻiliʻili e maua ai se manatu i le lelei poʻo le le lelei o le toto o le tagata maʻi. I se isi faaupuga, faʻapefea ona vave taofia e le fomaʻi le toto pe a tupu.

Filifili totogulogram toto

O le suʻega o le toto mo se coagulogram e aofia ai le tele o faailoilo eseese e te manaʻomia e mafai ona e faitau sao, o lona uiga. malamalama ma auiliʻili, i se isi faaupuga, faʻamatalaina. O le mea e leaga ai, e le o fomaʻi uma e iai tomai e faʻamalamalama ai faailoga o le hemostasiogram. Ma e na o se tagata tomai faapitoa e agavaa e faʻamalamalamaina nisi o vaega o lenei suʻesuʻega.

A maeʻa le suʻeina o suʻega suʻesuʻe o le toto o le tagata maʻi ma maua mai iuga, o le fomaʻi faʻataʻitaʻi e faʻatusatusa le faʻaaogaina o le coagulogram ma le tulaga masani mo tagata matutua matutua, faʻapea foʻi ma tamaiti. E taua le manatua o le fuataga o le faʻamaopoopo mo se tamaititi, o se tamaloa poʻo se fafine maʻitaga e matua ese lava. E tatau ona muamua, i le mea muamua, i foliga o le gaioiga o le totoga o tagata eseese i vaitausaga eseese.

Faailoga o le Coagulogram

Mafaufau i vaega o le suʻeina o le toto, faʻapitoa, tulaga masani o le hemostasiogram. Ma o le a tatou nonofo i luga oi latou taʻitasi i auiliiliga auiliili, ma talanoa foi e uiga i le faalauteleina poo le faalauteleina o le coagulogram.

E taua le maitauina o le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le tele o filifiliga mo faʻamatalaga masani o laina pito i luga o le hemostasiogram e pei o toto toto ma toto faʻasologa toto. E mafua ona o le eseesega o le faʻamatalaga o le masani mo nei faʻataʻitaʻiga e tagata tomai faapitoa o loʻo aʻafia ia latou suʻesuʻega.

  • mai le 8 i le 12 minute,
  • mai le 5 i le 10 minute.

  • e le silia le 4 minute
  • mai le 2 i le 4 minute,
  • e le silia le 8 minute.
Igoa o le faailo (igoa faʻapuupuu)O le tulaga faatauaina o le faailoga
Taimi o le faʻasologa o le toto:

  • le masani mo Mass ma Margot,
  • Lee-White masani.
Taimi e tuai ai:

  • Sitikova masani,
  • Duke masani
  • Ivy masani.
Aga Masani Faʻavaomalo Faʻavaomalo (INR poʻo le INR)0,82-1,18
Taimi o le Thrombin (TV)14-21 lona lua
Index Index (PTI)73-122 %
Faʻasologa o Taimi Faʻamanatuina (ATS)81-127 sekone
D-dimeri250.10-500.55 ng / ml *
Quinck prothrombin time (PV)11-15 sekone
Antithrombin III (AT III)75,8-125,6 %
Faʻasologa o le Vaega Thromboplastin Time (APTT)22.5-35.5 sekone
Fibrinogen2.7-4.013 kalama
Faʻataʻitaʻiga Soluble Fibrin-Monomeric (RFMC)0.355-0.479 IU *

*International Unit (ME)poʻo Unit of Action (UNIT), o lona uiga se fuataga o le fua o se vailaau e faavae i luga o lona gaioioga.

Taimi o le faʻasologa o le toto

O lenei suʻega ole suʻega ile suʻega ua tuʻuina atu i le fomaʻi se manatu i le taimi e manaʻomia e le tino ona faia se tui toto. E leai se faʻapuupuuga mo lenei parakalafa i le suʻega. I le taimi o le suʻesuʻega, o le meaola (toto) e maua mai se maʻi mai se vein e tuʻuina i totonu o se siama faʻamalositino ma vaigogo, ma a maeʻa, e iloa le taimi ma latou faʻatali seia oʻo ina fai se toto toto.

A oʻo ina masani le toto o le coagulation, e mafai e le fomaʻi ona faʻataunuʻuina le lelei o le tino o le tino, ma faʻateʻa ai foi nisi tulaga faʻaleaga, mo se faʻataʻitaʻiga, hemophilia poʻo DIClea e le maua ai se toto toto i mea uma. I le tulaga o se vavaeese mai le masani masani o le toto (coagulation pe faʻaitiitia), e tatau i se tasi ona malamalama ma le faʻaeteete i mafuaʻaga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu le taimi o le gasegase faaumiumi ma hemophilia, lupus erythematosus poʻo i fomaʻi faʻamaʻifaʻapea foʻi ma peritonitisi taimi masani ate faʻamaʻii pneumonia ma le i ai o se maʻi mama.O le gasegase o le taimi o le toto e mafai ona avea ma faailoga o le atinaʻe anaphylactic poʻo afaina matagafaʻapea foʻi myxedema.

I le faʻaopoopoga, o faailoilo uma o le coagulogram, e aofia ai le tasi lenei, atonu e vavae ese mai le masani i le taimi o le maitaga. I le avea ai o se tulafono, e muamua aʻoaʻo tamaitai e uiga i le igoa o le suʻeina o le toto i le taimi o le maitaga, pe a manaʻomia ina ia faʻamaonia le tele o suʻega suʻega e mataʻituina ma vave faʻaalia le tulaga o le soifua maloloina o le tina ma le tamaititi e leʻi fanau mai.

O suiga e vave oʻo mai i le tino o se fafine maʻitaga e le pasi e aunoa ma se siakiina mo meatotino, faʻapea foʻi ma uiga o le toto. E maitauina le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le taimi e faʻasoa ai mai le amataga o le tolu masina, ma i le tolu tausaga tolu o lenei faailoga e mafai ona matua ese mai le masani. Ae peitai, aua e te fefe, aua o se tasi lea o auala puipuia e fesoasoani e saunia ai le tino o le tino mo le fanauina ma le faaitiitia le ono maua o le toto.

Taimi e gase ai

E tusa ai ma tulafono, o le umi o le faamaligi toto e le tatau ona itiiti ifo pe sili atu nai lo ni nai minute mai le taimi o le puncture, o le sili ona taʻua o le sili ona maualuga. Ina ia faamaeaina le faagasologa, ioe. O le tuiina o le toto e tatau ona ave i le maualuga 10 minute. O le taimi o le coagulation o le toto o se faʻamaoniga sili ona taua, lea e tele sona sao i le sauniuni o se tagata maʻi mo taotoga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faia se vaega faʻamalosi.

O le fuaina o le toto i le fafine e le ese mai tulaga ua faʻatuina mo tagata matutua. Ole fua faʻatatau o tamaiti e faalagolago i tausaga o le tamaititi. I le averesi, o le umi o le faamaligi toto e le tatau ona sili atu i le 2-4 minute, ma o le toto toto e tatau ona fausia ile 2-5 minute.

Ole taimi e selesele ai e mafai ona faʻateleina ile:

  • hemophilia,
  • thrombocytopenia, o lona uiga ma le leai o platelet i totonu o le toto,
  • fiva vevelamo se faataitaiga, pe a Epole poʻo Crimea-Congo,
  • faʻaleaga le ate ava malosi (inupia),
  • thrombocytopathy
  • togi o fualaau faasaina.

E faʻapefea ona suʻeina le suʻe toto?

Ina ia mafai e le fomaʻi ona maua ni faʻamatalaga e le masani ai pe a uma ona faia suʻega falesuesue, e tatau i se tasi ona tatau saʻo i le tuʻuina atu o soʻo se suʻega, e aofia ai le totoina o le toto. O meaola o meaʻai e tuʻuina atu i le taeao, e masani lava i luga o se manava leai. E tatau ona manatuaina e le itiiti ifo ma le 8, ma sili atu i le 12 itula, e tatau ona alu ese mai le taimi o le taumafataga mulimuli.

E le gata i lea, e taua le aloese mai le inuina o le ava malosi ma vailaau i le afiafi o le suʻesuʻega, talu ai o lenei mea e mafai ona aafia ai le taunuuga o le auiliiliga. Afai e faʻamalosi le tagata maʻi e ave soʻo se vailaʻau, e le tatau ona galo ona logoina le fomaʻi fomai e uiga i lenei mea.

Afai e faʻaititia le fua faatatau

O le maualalo o le fibrinogen e le o lona uiga o se mea lelei, ae o lona aofaiga i le plasma e faaitiitia i le tulaga o le tele, ma le tele o faʻamaʻi tuga:

  • O le faʻaitiitia ma le toesea o le mafuaʻaga muamua ona o faʻalavelave faʻaleagaina (hypo- ma afibrinogenemia), faʻapea foi ma le faaletonu na mafua ona o isi faaletonu i le tino o le hemostatic (hypo-, dis-, afibrinogenemia, o le coagulopathy),
  • DIC-syndrome (faʻasalalau le faʻaaogaina o le tino) i ona eseesega eseese,
  • Tuutuuga pe a mavae le toto
  • O faʻafitauli faʻapitoa (gestosis, faʻasolosolo vave ma le faʻanoanoa, vaega faʻamalosi),
  • Manua o le gaʻo (faʻasolosolo ma le gaʻo), isi līmatega tiga o le ate (pacyanma) (pe a uma, e naʻo ate ola e maua ai lenei palatini),
  • Faʻaleagaina o le hepatocytes e nisi o vailaʻau e taʻua o vailaʻau hepatotropic. Atonu o se faʻalavelave faʻafuasei i se pale paleni poʻo le faʻaaogaina o fualaau (vailaau faʻamaʻi, anabolic steroid) mo togafitiga faafomaʻi,
  • Thrombolysis (faʻasalaga o se vaʻalo i luga o le thrombus se mea taua toto ma le toe faʻaleleia o le tafe toto i le vaega ua aafia e faʻaaoga ai gasegase faʻamalositisi faapitoa thrombolytic),
  • Manitisitis o le manctitis (meningococcus)
  • Mamai o le Prostate i le tulaga o metasisi,
  • Oona o le gaʻo (gaʻo ponaivi o le ponaivi),
  • Togafitiga ma le vavalaʻau (L-asparaginase - o le enzyme lea e faʻavaveina ai le vaevaeina o asparagine ma fesoasoani ai e faʻaititia lona maualuga i le lemukemic tumor cells, o loʻo faʻaaogaina le L-inparaginate ma isi vailaʻau mo togafitiga o le lymphoblastic leukemia ma le lymphoma non-Hodgkin),
  • Hemoblastosis (mielogenous leukemia, polycythemia),
  • Le leai o le vaitamini B12 ma le acoriso acid i le tino,
  • O le faʻaaogaina o androgens, o nisi o meaola faʻamaʻi, faʻamalosi, suauu (phenobarbital), suauʻu iʻa.

E pei ona iai i le maualuga o le fibrinogen mea, e le o mea uma o loʻo taʻua i luga, o le suʻesuʻeina o vaega o loʻo i ai se vaega taua, aua e le o le glycoprotein lava ia o mafuaʻaga o faʻamaʻi o loʻo taua i luga, ae o le "teu" i le tino na mafua mai i faʻamaʻi e mafua ai le tino mafatia hemostasis ma le fua o nisi o palatini e eseese. O le mea lea, e ono le maua i le siamaina o le manitisitis oona poʻo le kanesa o le prostate, o lenei suʻega suʻega o le a faʻamaonia i le mea muamua. Ae peitai, o nei tulaga e mafai ona faʻaseseina ai taunuuga pe a fai o le auʻiliʻili mo le fibrinogen e faʻamaoni. Ma o lenei mea e tatau ona mafaufau i ai.

Le taua o le fibrinogen i suʻesuʻega a le fale suesue ma foliga o le auiliiliga

Muamua lava, o le auiliiliga mo le fibrinogen ua faʻaaogaina e avea o se faʻamaoniga o le tino o le hemostatic (e avea o se vaega o le coagulation) ma le mumū (i le avea ai ma se vaega laititi o le protein) - o lona autu autu lea.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le faʻamatalaga o le fibrinogen o loʻo aofia i totonu o se suʻega faʻapitoa o le toto e pei o le coagulogram (hemostasiogram), lea e faaopoopo i le FI, e aofia ai le tele o isi faailoilo (APTT, PTV, PTI, INR). I le tulaga o le coagulogram results, Factor I o loo i lalo o le numera muamua, o lona uiga, e mafai ona tatou fai atu ua tofiaina le nofoaga autu. E leʻo se maitaga e tasi e maeʻa e aunoa ma lenei suʻesuʻega (tusa lava pe masani pe le masani ai), ma e toetoe lava a aunoa ma le tofiaina o se coagulogram (ma le fibrinogen i totonu), o le siakiina o maʻi fatu cardiovascular e aʻafia i le lamatiaga o le thrombosis, strokes, ma le fatu.

O le a leai ni tapulaa faʻapitoa i meaʻai ma amio aʻo leʻi faia suʻesuʻega, ae ui i lea, o le faʻaaogaina o vailaʻau e aʻafia ai le totoina o le toto e tatau ona taofi.

Faʻasesea taunuʻuga i le faʻagasologa o le faʻaopoopo "manuia":

  • Heparin
  • Faʻamataʻu tautala
  • Estrogen.

E le gata i lea, e le tatau ona galo ia i tatou o le maualuga o le fibrinogen e faasolosolo malie ona tulaʻi mai i le tolu tausaga lona tolu o le maitaga, ma e tulai foi pe a uma gasegase taotoga eseese e mafai ai ona faʻaauau le faʻaaogaina o le kulupu.

O isi vailaʻau faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi e mafai ona faʻaititia ai tulaga taua o le mea muamua:

  1. Maualuga maualuga o le heparin,
  2. Anabolic steroids,
  3. Androgens
  4. Valproic acid
  5. Faʻu suauu
  6. Fale faʻatau.

O le i ai poʻo le toesea o fibrinogen i le toto na faia i totonu o se suʻega suʻega e faʻamaonia ai le plasma mai le serum. O le serum o lenei porotini ua leai, na alu i totonu o le tai i le ituaiga o le polymer fibrin. I lenei itu, o mea mo le suʻesuʻega o le fibrinogen i le toto e tatau ona filifilia na o se mea e puipuia ai (citate citrate), a le o lea, o le mea muamua, e pasi i le tulaga o le coagulation, fai filorin fibrin filaments ma o le a le mafai ona fai se suʻesuʻega.

O le a le mafuaʻaga o le totoga o le toto?

O le faʻamaʻiina o le toto i le tele o tulaga e le o faʻatasi ma le faʻapipiʻi o paʻu toto i totonu o le moega lapoa.E ui i le mea moni e faapea o suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe o le a faʻaalia ai le gasegase o le maʻi e faʻatautaia le vave, e le tatau ona faʻafefe ma le le faʻaeteete ona faʻaaogaina fualaau toto. Afai e pipii se toto i totonu ia te ia, o lona uiga o le a gaogao lona fausaga, ona o le a le maua ai e ia le malosi.

O mafuaaga o le hypercoagulation e mafai ona eseese. I nisi o gasegase, o faafitauli toto na tutupu ona o le kanesa. I isi tagata, o le mafuaʻaga na mafua ai le hypercoagulation. E taua foi le matauina o mea nei e mafai ona suia ai le tuufaatasiga o le toto:

  • gasegase vascular, e aofia ai le atherosclerosis,
  • thrombophilia (hematogenous),
  • mamafa (soʻo se laasaga o le lapisi),
  • amio le taua
  • leaga masani
  • erythremia, hemanioma poʻo le antiphospholipide syndrome,
  • taotoga o le fatu, i le taimi na faʻapipiʻiina ai se valve artificial,
  • afaina o le autoimmune
  • maʻitaga poʻo mea faʻatau, ma isi.

E faʻapefea ona iloa togafitiga?

O le lavelave o le siamaina o lenei togafitiga e mafua mai i le mea moni o le hypercoagulation e le o iai se ata faafomaʻi. O nisi tagata gasegase o loʻo i ai lenei faʻalavelave faʻaleagaina o le le mautonu, vaivaiga lautele, tiga i le ulu. Ina ia iloa lenei faʻamaʻi, e tatau ona faia se suʻega suesue, lea e aofia ai le aoina o le toto vevela. O le a fesoasoani vave le suʻega suʻesuʻe ile meaola ole mea na maua mai le tagata maʻi e iai ni faailoga o le hypercoagulation, talu ai o le toto o le a totogo toetoe lava i le taimi lava lea i le nila.

O le coagulogram e faigofie ai ona iloa le maʻi e le mafai ona maua i le hypercoagulable, talu mai taimi o suesuega suʻesuʻe, o le a iloa ai se suiga o faailo nei:

IgoaHypercoagulation IndexNorm
Fibrinogenua faateleina2.00-4.00 g / l
Vaʻaia o le pala i le heparinitiiti ifo i le 7 minute7-15 minute
Prothrombinfaalauiloaina78–142 %
Suega RFMKfaateleina3.36-4.0 mg / 100 ml
TV (taimi o le thrombin)faʻaititia12-16 sekone
APTT (faʻaauau le thromboplast taimi faʻaalia)faapuupuuina25-35 sekone

Togafitiga o le Hypercoagulation

O tagata maʻi ua maua i lenei faʻamaʻi e le tatau ona mafaufau ia i latou lava, aua e mafai ona taʻitaʻia ai iʻuga le lelei. Latou te manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi atu i se fomaʻi nofoaga o le a tuʻuina atu ai fesoasoani faʻapitoa. O le au filifilia faapitoa o le a filifilia togafitiga mo na ituaiga o gasegase taitoatasi, ma mafaufau i itu uma oo latou tino.

I le tele o tulaga, e faatonuina e fomaʻi vai (mo se faʻataʻitaʻiga, o le Thrombo ACC faʻamalosi fualaau faʻasaina e faia i luga o le aspirin) lea e maua mai ai platelets e mafai ona faʻaopoʻopoina i fualaau faʻapitoa masani. O se faʻataʻitaʻiga o le faʻailoa. Mai lenei faʻatoʻaga, e le gata o loʻo faia, ae faʻapea foi sauniuniga eseese. O ona vaega uiga ese e mafai ona avea ma sui o le aspirin. O le tele o fomaʻi o loʻo fautuaina mai meaʻai mo faʻamaʻi pipisi ma toto.

Afai o le maʻitaga maʻitaga e tatau ona togafitia, ona filifili lea e tagata tomai faapitoa le togafitiga ma togafitiga faapitoa. O le tele lava o taimi, o se vaega o tagata gasegase ua faʻamaonia le heparini (mole maualalo mole mole). I le togafitiga o le hypercoagulation, e mafai ona e tago i fualaau oona nei (pe a uma ona feutagai ma lau fomaʻi):

  • Aspirin
  • Pentoxifylline
  • Curantin
  • Clopidogrel.

I le togafitiga o gasegase o loʻo i ai, i le faʻaopoopoga i le maʻi, isi faʻamaʻi, fai mai fomaʻi Warfarin poʻo Sinkumar (o latou mea e faʻataʻitaʻiina). I le tulaga pe a oʻo mai le hypercoagulation ma le totoga tele, o le toto na tuʻuina atu e faʻafefeteina i tagata gasegase. O loʻo faʻafeiloaʻi foʻi colloidal poʻo saline solution.

Mo le togafitiga e aumai ai manaʻoga e manaʻomia, e tatau i tagata gasegase ona mulimulitai i faatonuga uma a le fomaʻi auai ma mulimuli i fautuaga nei:

  • taʻitaʻia se olaga ola maloloina
  • lafoai masani leaga (ulaula, mo se faʻataʻitaʻiga, fesoasoani i le atinaʻeina o le hypercoagulation,
  • 'ai saʻo
  • le aofia ai malosi malosi faaletino,
  • faaaluina le tele o taimi i fafo, ma isi.

E tatau ona ou mulimuli i se meaai mo le hypercoagulation?

Mo tagata gasegase ua maua i le hypercoagulable syndrome i lalo o le suʻesuʻega, ua fautuaina malosi e fomai, e faaopoopo i togafitiga fualaau, toe iloilo a latou meaʻai. E taua tele le vavaeeseina o oloa nei:

  • soʻo se meaʻai
  • ulaula meaʻai
  • meaʻai gaʻo ma falai,
  • marinades
  • sipuni
  • falaoamata
  • buckwheat
  • faʻi
  • pateta
  • meaai vevela ma sili ona lelei
  • ava malosi
  • mea inu gaʻo, ma isi.

E fautuaina e faaopoopo atu i ai susu susu (faatasi ai ma se mea e maualalo le gaʻo), fualaau faisua, fualaau 'aina, koko, sukalati malulu, kilika, aʻa faʻamau, lemoni, artichokes, ma isi.

O na gasegase lea e mafua mai i le ola e le talafeagai pe ola ai foi le hypercoagulation, e manaʻomia vave ona gauai atu i lo latou soifua maloloina. E mafua lenei mea i le mea moni o lenei vaega o tagata gasegase e sili atu ona lamatia le taia.

Faʻaleagaina ma le maʻitaga

I le taimi o le maitaga, o le vave faʻaleaogaina o le toto e mafai ona faʻaalia e le tele o mea, o nisi taimi e tutoʻatasi mai le setete o le tino poʻo lona ituaiga olaga:

  • fatu fatu fatu, ate,
  • faafitauli i le cardiovascular system,
  • gene generation
  • tulaga atuatuvale, atuatuvale, le mautonu le popole,
  • matua (faʻafitauli e masani ona tupu i fafine ua silia i le 40 tausaga), ma isi.

Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, o tamaitai uma ua maitaga e tatau ona pulea le sili ona maualuga. Ina ia faia lenei mea, ua lava le ave o se coagulogram i le masina (pe a faʻamaonia le siama, ona tatau loa lea ona faia le suʻega i le 2 vaiaso) mo le tui toto. Afai e maua ni maʻi, o nei tagata gasegase o le a filifilia i se togafitiga saogalemu e le afaina ai le atinaʻe o le tamaʻi alo. I lalo o le vaavaaiga a fomaʻi o loʻo auai ma ave fualaau faasaina, o fafine ua maitaga o le a mafai ona saogalemu i lenei vaitaimi faigata ma fanauina pepe ola maloloina.

Mafuaaga o Atherosclerosis

O gasegase cardiovascular o le mafuaaga lona lua lea o le maliu i Rusia pe a uma le oncology. Atherosclerosis o se tasi lea o maʻi sili ona mataʻutia o le fatu ma toto toto. O se faʻamaʻi lea e mafua ai suiga e le mafai ona suia i maʻa tetele e tupu mai ona o le faaputuga o le cholesterol oi totonu ia i latou. Mai lenei mea, o le lumen i totonu o vaa e faʻamaʻapeʻa, e avea ma mea e pala. O le iʻuga, o loʻo i ai faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi o le fatu, faʻamaʻi o le ischemic, lea e mafatia ai le faiʻai. Faʻasaga i tua o le faʻamaʻi, o gaʻo o pito i lalo e masani ona atiaʻe. O le suʻesuʻeina o le atherosclerosis e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le lipids i le toto, X-ray ma le ultrasound o suʻega toto ma ultrasound o le fatu. Togafitiga o togafitiga e faia i togafitiga faafomai, taotoga ma faatasi ai ma le fesoasoani o meaai faapitoa.

O le mafuaaga o le atherosclerosis o se soliga lipid(o lona uiga o le gaʻo) ma le palatini i totonu o puipui o toto toto, o se taunuuga o lea mea e afaina ai gaʻo. O loʻo iai i totonu ia pusa o le Cholesterol, e aofia ai le cholesterol, gaʻo maualalo ma le calcium. O lenei vaega o loʻo fausia i nofoaga e faʻaleagaina ai toto toto. O le telē le papa, o le laʻititi o le lumenia o le vaa. I le nofoaga na faaleagaina ai le vaa, ua aliali mai se toto toto. E pupuni ai le ala vaapiapi vavalalata o le toto. O le lamatiaga autu o le thrombosis o lona vaevaeina lea e mafai ona maua mai ma poloka le avanoa o le toto o le oxygen-toto faʻatoʻa i totoga. E taʻitaʻia ai i latou.

E tele mea e faʻaosofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis:

  • uiga faʻamaoni
  • leaga masani
  • amio le taua
  • gasegase o le tino
  • maʻisuka malosi
  • afaina
  • toto maualuga
  • le lelei
  • tausaga pe a ma le 45 tausaga,
  • tamaʻitaʻi (e sili atu nai lo tamaitai e lamatia i le maʻi)
  • maʻi faʻamaʻi.

Afai e aofia ai se tagata i ni itu se lua o lamatiaga, e tatau ona suʻeina i tausaga taʻitasi e le cardiologist. Mo lenei mea, o suʻega nei ma metotia suʻesuʻe e mafai ona faʻataʻitaʻiina: suesuega lautele o le toto ma le urine, o le suʻega o le toto, o le coagulogram, o le toto mo le cholesterol ma hormones thyroid, ultrasound o le fatu ma toto toto, fagu-ray, faʻapea le faʻataʻitaʻiga ma faʻamatalaga.

Faailoga o le atherosclerosis

Atherosclerosis e le gata ina atiina ae i totonu o vaʻa o le fatu, ae faapena foi i isi totoga. O faʻafitauli o le maʻi o le a faʻalagolago i le nofoaga o le liona o le toto.

  1. I le coronary atherosclerosis, o le. faʻaleagaina o vaʻa o le fatu i pusa cholesterol, o faailoga nei o le a matauina:
  • tiga i le itu tauagavale o le fatafata, faʻaloaloa atu i le lima tauagavale, lauʻau tauʻau, tauau,
  • vaivaiga i vae, paʻu,
  • tiga pe a faʻamaʻaina,
  • fatu faʻalavelave,
  • muamua-syncope.
  1. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le aorta, o le fatu o le heart cardiac, o faʻamatalaga o falemaʻi nei e matauina:
  • maualuga le toto maualuga
  • susunuina o lagona i totonu o le pusa
  • vavao
  • o le i ai o le, aemaise lava i foliga,
  • matua tuai.
  1. Faʻatasi ma le atherosclerosis o le itū o le manava, ioe. faatasi ai ma le faaleagaina o le fale i totonu o le fanua:
  • afaina
  • toe le manuia
  • nofoa le fiafia
  • ogaoga tiga tiga.
  1. Faʻatasi ma le atherosclerosis o pito pito i lalo, o loʻo matauina faailoga:
  • pallo o le paʻu ma se mamanu vevela,
  • lagona faifai pea o le vaivai i vae.
  1. Faʻatasi ma le cerebral atherosclerosis o vaʻa vaʻaia:
  • masani o le ulu o le ulu ma le vevela,
  • tinisitus
  • vaivai,
  • maualuga le toto maualuga
  • faafitauli mafaufau
  • puupuu le manava.

Auala faʻaonapo nei mo le suʻesuʻega o le atherosclerosis

Faʻatasi ai ma suʻesuʻega o le lipid ma le biochimium, lea na faʻaaogaina e faʻamaonia ai le atherosclerosis talu mai le ogatotonu o le seneturi talu ai, o loʻo i ai isi metotia faʻamaonia, e aofia ai suʻesuʻega. E aofia ai:

  1. X-ray eseese le angiography.
  2. Faatulagaina o toto toto.
  3. Faʻamatalaga Faʻatekonolosi i komepiuta
  4. MRI o vaʻa gaʻo.
  5. Faʻamaumauga o le faʻamalama eletise eletise.

E tatau ona iloilo atili auiliiliga o foliga o metotia taʻitasi.

Faʻamatalaga lautele o le toto ma le urine ma le atherosclerosis

O le suʻega o le toto e faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi e iloa ai le fua o le sedimentary erythrocyte (ESR), hemoglobin, mea o loʻo i totonu o sela mumu, laulaʻa paʻepaʻe ma platelets. O le toto e aveesea mai le tamatamailima i le taeao, ao lei faia le suʻega, e tatau ona e aloese mai le 'ai e le itiiti ifo ma le itula.

O le ESR e mafai ona faʻaalia le i ai o le atherosclerosis. O lea mo tagata, e masani lava 1-10 mm / h, mo tamaitai - 2-15 mm / h. O se faʻamaoniga o loʻo i fafo atu o le masani masani i se tulaga sili atu o loʻo taʻu mai ai le i ai o se faʻalogona mumusu i le tino.

O taunuuga o le suʻesuʻega ua saunia ile 2-3 itula.

Urinalysis

O se faʻataʻitaʻiga lautele e mafai ona faʻaalia ai le maʻi maʻi o totoga eseese. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le maualuga o le faʻamatalaga LDH oLactate dehydrogenase o le kulukosese o le metabolism product. O lenei faailo i le urine e mafai ona taʻu mai ai e leai se okesene. O sea ituaiga gaioiga e tupu i le faʻaumatia o le myocardium. Afai e maualuga atu le maualuga, o le a faailoa mai ai le suʻesuʻega o le ischemia poo le faʻaleagaina o le myocardial.

O sauniuniga faapitoa mo se faʻataʻitaʻiga lautele e le manaʻomia, sei vagana ai se faletaele maeʻaeʻa o totoga totoga fafo. O taunuʻuga o le suʻesuʻega ua saunia i totonu o ni nai itula.

Toto o le toto

O le tele o faʻamaoniga i le suʻesuʻega o le atherosclerosis o le toto biochemistry, lea e mafai ai ona e maua le cholesterol toto. O lenei suʻesuʻega ua taʻua o le lipid profile ma e aofia ai le tele o faailo taua:

  • aofaʻi cholesterol
  • faʻailoa
  • HDL (maualuga lipoproteins maualuga) - le mea e taʻua o "health cholesterol maloloina"
  • LDL (lipoproteins maualalo) - le mea e taua o le "cholesterol leaga."

Faamatalaina o taunuuga: o tulaga masani mo faailoilo uma e le tatau ona sili atu i le 5.9 - 6.5 mmol / l, ae mo fafine e tatau ona itiiti ifo - e oo i le 5.2 mmol / l. Afai o le suʻesuʻega e sili atu i le 7.9 mmol / l, o ia fuainumera e le o se togafitiga, ae faʻaalia le tele o meaʻai gaʻo ma ulaula i le meaʻai a le tagata maʻi. O nei fuainumera e mafai ona toe faʻafoʻi masani pe afai e te mulimuli i se meaʻai.

Normal HDL - 08 - 2.2 mmol / l, ma LDL - e oo i le 3.5. I lenei tulaga, o le aofaʻi o le cholesterol e le tatau ona sili atu i le 8 mmol / l, pe a faʻapea o lenei mea e faʻaalia ai le atinaʻeina o maʻi fatu fatu.

O le biomaterial mo lenei faʻataʻitaʻiga o le toto matautia. E mafai ona e maua ona taunuuga ile 2-3 itula.

O lenei suʻesuʻega e manaʻomia ai sauniuniga faʻapitoa: e tatau ona matua faʻamautinoa i luga o se manava gaogao! 10 itula aʻo leʻi oʻo i le toto, e le tatau ona e 'ai, inu inu inu nai lo vai. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona lafoaia le faʻamalositino faaletino mo le 3-4 aso ae le suia le taumafataga i le taimi lenei!

Serum Lipoprotein Electrophoresis

O lenei suʻesuʻega toto e talafeagai mo le suʻesuʻega o le atherosclerosis ona o le mea moni e mafai ai ona fuafua le matafaioi o le lipoproteins toto i le atinaʻeina o le maʻi. O le lipoproteins o le toto o molimoli felauaiga ia e ave ai gaʻo (lipids) i le plasma toto.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o loʻo i ai le faateleina o le LDL ma le faʻaitiitia i le HDL, o tulaga masani masani ia na talanoaina i luga.

O lenei auiliiliga e faia i luga o masini faapitoa - e vavaeeseina ia le puipuia o le suka i vaega ninii i le eletise eletise. Sauniuni mo suʻesuʻega. Ua ave le toto toto mo ia.

Fuafuaga o le protein o le apo-B i le toto toto

O le apo-B-protein o le faailoga lea o le atherosclerosis i se tagata maʻi. O lona gaioiga o le tuʻuina atu lea o triglycerides mai le tootoo i gaʻo gaʻo. B-lipoproteins e fesoasoani i le ulu atu o le cholesterol i totonu o puipui o le vaa. Afai e maualuga, e pei o le LDL indicator, o le a faailoa mai ai se tulaga lamatia maualuga o le atinaʻeina o le faʻaogaina o le myocardial. E masani lava, o lenei faailoga ile tane e 60-138 mg / dl, i fafine - 52-129.

Aʻo leʻi tuʻuina atu, 8-10 itula aʻo leʻi faia se suʻega, e le mafai ona e 'ai meaai, meainu. O le taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona vaʻaia i totonu o ni nai itula.

Metotia faʻamalosi mo le fuafuaina o le lipoproteins i totonu o le toto

Lipoprotein A o loʻo gaosia i le ate. E aofia ai paluga ma gaʻo. O lona autu autu o le felauaiga o gaʻo i totonu o le tino. E ese mai le LDL i na o mea sili ona maualuga o le protein.

Afai o lona initaneti i alii ma tamaitai e sili atu nai lo le 30 mg / dl, o le tagata maʻi e maualuga le lamatiaga o le atinaʻeina o le faʻasaina o le myocardial ma le ischemia.

I le avea ai ma suʻesuʻega, o loʻo faʻaaoga toto toto. O le taunuuga e saunia i ni nai itula.

Enzyme immunoassay

O le immunoassay o le enzyme e mafai ai e oe ona iloa le mafai ona atiaʻe le maʻi cardiovascular i tagata. O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o le tali o le "antigen-antibody" - o se tali lea e tupu ai le tali atu (antibody) pe a ulufale mai se elemene ese (antigen) i le tino. I le tele ma le maualuga o auupega, o le i ai o le mumū e faʻamasinoina. O le iʻuga, o loʻo i ai le faʻaogaina o mea faʻamaʻi i le myocardium ma cardiomyosin, lea e faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi.

Faatasi ai ma le lelei o le metotia e maualuga le saʻo, o le mea le lelei o lena ao lei faia le auiliiliga, e tatau i le fomaʻi ona mafaufau pe o fea o meaola na mafua ai se tali i totonu o le tino.

I le avea ai ma vai ola, o loʻo faʻaaogaina ai le toto vevela, lea e faʻamaʻaina ma faʻafoʻi faapitoa. O le auiliiliga ua tuuina atu i luga o se manava le aoga. O ona taunuuga ua saunia i totonu o le 2-3 aso.

Iloilo le Coagulogram

I faʻamaʻi o le fatu ma toto toto, o le coagulogram o loʻo faʻaaogaina o se metotia o faʻataʻitaʻiga, lea e faʻaalia ai le auala e faʻagasolo ai le faʻavaeina o le toto ma le faʻavaeina o toto. E tele faʻamatalaga o loʻo aʻafia ai i lenei faagasologa, o tulaga masani masani ia o mea nei:

  • taimi faʻasolosolo - 11-16 sekone,
  • fibrinogen protein meafaitino - 2-4 g / l,
  • taimi faʻasaʻo - 11-18 sekone.

O le faʻaitiitia o le faʻamau ma le gaʻolaʻau e faʻaalia ai le uiga o le hypercoagulation, o lona uiga. faʻavaveina le faagasologa o le faʻasosoʻo ma le manaʻoga i le faʻamaʻi. O lenei taunuʻuga o uiga ia o le atherosclerosis.

Sauniuniga mo auʻiliʻiliga e aofia ai le teenaina o meaai ma meainu (vagana ai le vai) mo le 12 itula. I totonu o le 3-4 aso, e tatau ona aloese mai le tagofia o fualaau uma, faapea foi ma le malosi faaletino ma le popole, pe afai e mafai. Lagolago e le tekinisia le toto mai se vela e aunoa ma le fesoasoani a se tafaoga. E saunia suʻesuʻega ile 1-2 itula.

E itiiti teisi e uiga i le tui toto

O le toto o se suavai faʻapitoa lea ei ai le gafatia e le gata ina faʻasalalau atu i totonu o vaʻa, ae faʻapea foi ona fausia ai ni paʻu eleelea (paʻu toto). O lenei uiga e mafai ai ona ia tapunia vavalalata i laititi ma laiti laumei ma veins, o nisi taimi e le o vaaia foi i tagata. O le faʻasaoina o se tulaga malulu ma le totoina o le toto e faʻatonutonuina e se faiga sili ona maualuga. O le faʻaaogaina o le tino poo le system hemostasis e aofia ai vaega e tolu:

  • vailaʻau vavalalata, aemaise lava i totonu o le apa (endothelum) - pe a faʻamaʻatia pe faʻanoanoa le puipui o le vaa, o le a faʻamalolo mai ai ni meaola o meaola (bio oxide, prostacyclin, thrombomodulin), ma mafua ai le thrombosis,
  • plateletis o platelets toto lea e vave oso i luga o le nofoaga o le faaleagaina muamua. Latou te pipii faʻatasi ma taumafai e tapuni le manua (avea ma faʻamalosi pito i luga). Afai e le mafai ona taofi e le palletolia le toto, o le a tuʻuina atu i ai faʻataʻitaʻiga o le coagulation plasma,
  • Faʻamatalaga o le plasma - e 15 mea faitino o loʻo aofia i le tino o le hemostatic (tele o enzymes), e mafua mai i le tele o vailaʻau faʻasolosolo, faia ai se tui televave e iu ai le taofiofia o le toto.

O se vaega o mea taua o le faʻasolosolo o le toetoe lava oi latou uma o faia i totonu o le ate ma le auai o le vitamini K. O le hemostasis o le tagata e pulea foi e faiga o le anticoagulant ma fibrinolytic. La latou galuega autu o le puipuia lea o le thrombosis tuusaʻo.

Faʻaaliga mo le tofiaina o se hemostasiogram

  • iloiloga lautele o le setete o le hemostatic system,
  • muamua le taotoga suʻesuʻega masani,
  • tutoatasi tutoatasi po o se vaega,
  • ogaoga faʻamaʻi,
  • le siakiina o togafitiga ma mea e le masani ai (aspirin, warfarin, trental), sauniuniga o le heparin (clexane, fraxiparin),
  • faʻamaʻiina o maʻi faʻamaʻi (hemophilia, thrombocytopathy ma le thrombocytopenia, maʻi von von Willebrant),
  • vailaau vevela o pito i lalo (vaai togafitiga o veins varicose i le fale),
  • i le maualuga o le lamatiaga o le thrombosis (fibrillation atrial, coronary heart disease),
  • faʻamatalaga o le DIC
  • fai togafiti faʻamataʻu, glucocorticosteroids, faʻamaʻi,
  • maʻi o le ate i luga ole maʻi (cirrhosis),
  • gaioiga ogaoga i totonu o le tino,
  • siakiina o le tele o le gasegase - ipu o pito pito i lalo, togafiti, afaina o le ischemic, pulmonary embolism.

E faʻapefea ona sauniuni mo se coagulogram?

  • o le meafaitino ua ave faʻamalosi i luga o se manava gaogao, e manaʻomia e le sili atu ma le 12 itula talu ai le taumafataga talu ai,
  • i le afiafi e fautuaina e aua le 'aina meaʻai, gaʻo, mea ulaula, ava malosi,
  • e faasaina le ulaula ao lei aveina meafaitino,
  • e fautuaina e taofi le faia faʻamalosi tuusao ma le le tuusao, talu ai ona o lo latou i ai i le toto e mafai ona faʻasese ai le ata o le coagulogram,
  • afai o le inuina o ia ituaiga vailaau e taua tele mo le tagata maʻi, e tatau ona lapatai atu i le fomai o fale suesue o le a mafaufau i le auiliiliga.

E faʻapefea ona suʻeina le toto?

  • mea e ave i se vailaau faʻamaʻi vaovao poʻo se vailaʻau e faʻaaogaina ai toto totogo,
  • sampling samples e tatau ona faia faʻatasi ma se atigilima lautele e aunoa ma le faʻaaogaina o se taligalu,
  • veve puncture e tatau ona faʻamalosi, a le o lea, o le tele o le thromboplastin o le tino o le a oso i totonu o le pipili, lea o le a faʻasese ai taunuuga,
  • o le suʻega faufautua e faʻatumu 2 pusa i meafaitino, aʻo naʻo le lona lua o loʻo tuʻuina atu mo suʻesuʻega,
  • e tatau ona i ai i le tube se mea faʻapitoa (coagulant) (citrate citrate).

O fea e mafai ona ou maua ai se auiliiliga?

O lenei suʻesuʻega e mafai ona faʻatinoina i soʻo se fale tumaoti poʻo le falemaʻi poʻo le falesuesue o loʻo i ai faʻatautau talafeagai. O le hemostasiogram o se faʻavasegaga faigata e faia ma manaʻomia ai le agavaa atoatoa o fomaʻi falesuesue. O le tau o le suʻega e eseese mai le 1000 i le 3000 rubles, o le tau e faalagolago i le numera o mea na fuafuaina.

Taimi ole gaʻo

O le a le taimi faʻasolosolo? O se tasi lenei o faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega a le laboratory o le coagulogram na faʻaaogaina e fomaʻi e iloilo ai le tino o le tino o le tino o le tagata atoa, faʻapea foi le fuafuaina o le aoga o vailaʻau e puipuia ai le toto toto.

PV faʻaalia le 1st ma le 2nd vaega o le coagulation plasma. I se isi faaupuga, o le taimi na faʻatulagaina ai le tui i totonu o le toto ma le faʻaopoopoga o thromboplastins ma le calcium. Mo lenei parakalafa, o nisi taimi e talia ai le igoa o le PV. Taʻiala o le faʻasologa o toto e pei o faʻasalalauga masani faʻavaomalo (INR)ma fuainumera prothrombin (PTI) e mafua mai i le taimi o le prothrombin, o lona fua faatatau e fesuisuiai e faalagolago i le matua ma le itupa o le maʻi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fua o le taimi faʻasalalau i fafine ma tamaʻitaʻi e 11-15 sekone. Mo tamaiti, o tulaga faʻavae ua faʻatuutuina e faʻatatau i latou tausaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo pepe faatoa fananau mai - 13-17 sekone poʻo le 14-19 sekone mo pepe ua leva. Mo se tamaitiiti matua (mai le 10 tausaga), o le masani e 12-16 sekone, ma mo le uii - 13-16 sekone.

Ole taimi o le vevela i luga aʻe o le masani - o le a le uiga? O le vavaeese mai faʻataʻitaʻiga masani e faʻatuina mo lenei parakalafa o le coagulogram e mafai ona faauigaina:

  • mea le lelei vitamin K i totonu o le tino
  • maualalo maualalo poʻo leai o ni mea e faʻaaogaina 1,2,5,7, ma le 10,
  • faʻalavelave i le gaioiga masani o le ate, foia le ate poʻo isi faʻamaʻi o lenei totoga,
  • avanoa DIC.

Ua faateleina le taimi o le gathrombin, o le a le uiga o lenei mea? I le avea ai o se tulafono, o le sili atu o le PV e fesoʻotaʻi ma le tagata maʻi e tago i vailaau o le kulupu o vailaau faʻamalosi, o lona uiga fualaau faʻamaʻi ma mea faʻapitoa, faʻataʻitaʻiga Heparin, Coumadinilin poʻo Warfarin.

Angiofiaga o toto toto

O lenei metotia e taua foi o le eseese o le x-ray. E faʻaaoga e iloilo ai le tulaga o vaʻa o le fatu, faiʻai, pito i lalo. Ina ia faia lenei mea, o le a faʻafeiloaia i totonu o le vaʻa se sui soʻotaga vaʻaia ma ave nai x-ray. O le auala e faʻataga ai oe e suʻe uma toto toto, tusa lava po o le a le tele. O lenei suʻesuʻega e faia i le atherosclerosis.

O lenei metotia ei ai ni faʻamaoniga, e ui lava e toaitiiti i latou:

  • maʻi o le mafaufau
  • afaina i le iodine (aʻo le i faia le suʻega latou te faia se suʻega mo le faʻalogo i ai),
  • faʻalaʻau, faʻafitauli o le tino ma le fatu,
  • maʻitaga ma lactation.

O le faʻavasegaina o toto toto e manaomia ai le sauniuniga ogaoga o le maʻi! Ua tuʻuina o ia i le falemaʻi, e manaʻomia le suʻeina ole toto, e aofia ai le faʻafefe o le tino i se mea e faʻafesoʻotaʻi ai, ma le faʻamalosi, ma pe a maeʻa ona sauniuni mo le faʻatinoga.

Aʻo lei faia le faʻatonuga, e fautuaina le tagata maʻi e aloese mai le 'ai mo le 8 itula. Aʻo le i lalo ifo o faʻamatalaga i lalo o le faʻaleagaina o le lotoifale, ua faia se mea itiiti ma ua maua se uaga i le mea e faʻaofiina ai se pusa. E ala mai i lea mea, o le eseesega o le ala o le a ulufale atu i le vaa.

A maeʻa se gaioiga e tusa ma le 40 minute, ona aveese lea o le pusi. O le meafaigaluega e faʻaaogaina mo le angiography e tutoatasi mai le gaʻo i le aso.

Aga Masani Masani Faʻavaomalo

O le faʻasologa o le prothrombin (faʻapuupuu e pei o le PTI) poʻo le INR i se suʻega toto, o le a lea? E tatau ona amata i sina talaaga laitiiti. O se tulaga taua e pei o le INR i le hemostasiogram na aliali mai i le 1983, ina ua filifili le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (e pei ona taua i lalo WHO) e faalauteleina le galuega o fale suesue ma aumaia uma faailoga o le suesuega o le toto i se faataitaiga se tasi lea e malamalama i fomai i le lalolagi atoa.

I le taimi muamua, e mafai ona faʻaaoga e potu suʻesuʻe taitasi thromboplastin reagents, lea e mafai ona faʻasese ai taunuuga mulimuli o suʻesuʻega. O lenei taʻiala o le coagulogram ua faʻapuupuuina e pei o le INR poʻo le INR. I totonu o vailaʻau faʻale-aiga, e mafai lava ona e maua nai lo le INR se faailoga pei o le index prothrombin, lea e faʻaalia ai le lelei o le toto o le tagata maʻi.

Peitai, ona o auala eseese mo le fuafuaina o lenei tulaga maualuga, ua manatu e le maluelue ma o lea e masani ai ona faaaoga le INR i fafo. I le suʻeina o le toto mo PTI ma le INR, o le tulaga masani e seti i:

  • IPT - 70-100, ma mo maʻi na ave Warfarin – 24,0-42,6,
  • INR - 0.82-1.18.

O le a le INR i se suʻega toto? O se faailoga lea e leai se mea e sili atu na i lo le fua o le suʻesuʻeina o le PV o le tagata maʻi ma le PV ole faʻataʻitaʻiga. O le masani o le INR i le auiliiliga o le toto o le tagata e tusa ai ma tulaga faataatitia faavaomalo e mafai ona maua mai le 0.82 i le 1.18.

Afai o le a gasegase le maʻi mai mea taua ua taua i luga, o maʻi nei e mafai ona maua:

  • faʻatasi ai ma le PV maualuga ma le INR: faʻasologa masani hepatitis, faaletonu vitamin K, cirrhosis, amyloidosis, DIC, maualalo le maualuga fibrinogen, maʻi faʻasolosolo, o le dysbiosis o le intestinal, le faʻasolosolo o le faʻasolosolo(2,5, 7 ma le 10),
  • ma faʻataʻitaʻiga maualalo o PV ma INR: vaso-thromboembolism, faʻatupulaia le gaioiga o mea e 7, thrombosis po o le faatoaagainafibrinolysis.

E le gata i lea, o le siʻitia o le INR ma le PV e mafai ona faʻaalia ai le i ai o vailaʻau faʻamalosi i le toto o le tagata maʻi. O le mea lea, o le masani a le INR pe a ave Warfarin ese mai tulaga faatulagaina. Mo tagata mamai o loʻo tagofia lenei vailaʻau ma fualaau faʻasaina e tutusa ma ia i le gaioiga, o loʻo taua i lalo vaega taua o le INR - 2.0-3.0.

O le masani o le INR i totonu o le toto i fafine e masani lava e le ese mai tulaga masani. Ae i le taimi o le gaioiga o se tamaititi, o le tino o le tino e suia tele ina ia le tutusa le masani a le INR ao leʻi maitaga ma fuainumera o loʻo taʻua i luga.

Faʻasalaga ole vaeluala taimi

APTT toto suʻega - o le a lea? O le isi lea faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga, lea o loʻo tuʻuina atu ai faʻamatalaga e uiga i le faʻaogaina o mea faʻanatura o le plasma e fuafuaina e vave taofia ai le toto. O lenei parakalafa ua faapuupuuina e pei o le APTTV.

APTT toto suʻega - o le a lea? E masani ona i ai se igoa taua e pei o se vaega o le thromboplastin taimi. APTT faʻapea foʻi ma le APTT o loʻo tuʻuina atu faʻamatalaga i le fua faatatau o le fausia o se tui fibrin ma e sili ona faʻamaonia le faiga o totonu o le hemostasis. E talitonuina o le faʻamaoniga APTT e sili ona saʻo, ae i le taimi lava lea e sili ona maaleale, pei e mafai ona fesuisuiaʻi e faʻalagolago i fua o loʻo faʻaaogaina i suʻega suʻega.

O le masani lautele o le APTT i le toto o le tagata ua faatulaga i le 22.5-35.5 sekone. O le masani o le APTT i fafine e fetaui ma tulaga taua i luga. Ae ui i lea, e faʻapea foi i le mataupu ma isi faʻasologa o le coagulogram, o le APTT masani i le taimi o le maitaga e le o taimi uma e tausisia ai tulafono lautele. Mafaufau i mafuaaga mo le vavaeeseina o lenei faailo mai le masani.

I le avea ai o se tulafono lautele, pe afai e maualuga le APTT, o lona uiga o le mea sili ona maualuga o le tino e le maluelue pe o loʻo maʻi le tagata maʻi Heparin ma analogues, mo se faʻataʻitaʻiga Fraxiparin, Clexanefaʻapea foʻiZibor.

Afai e le o aofia ai mafuaaga ua taua i luga, ma o le APTT e maualuga atu nai lo le masani, o lona uiga o le tagata maʻi e mafai ona aafia i faamaʻi e pei ole:

  • fibrinolysis
  • mauaina pe atonu foi e le talafeagai faʻasolosolo mea e le atoatoa(8, 9, 11, 10, 12, 2 ma le 5),
  • DIC (2 poʻo le 3 vaega),
  • afaina o le autoimmune (tele taimi suauu lupus erythematosus),
  • maʻi ate.

A faʻapipiʻi le APTT, o le a le uiga? Afai o le tau o le faailo o loʻo i lalo ifo o le masani, ona faʻaalia lea o le gafatia o le toto e faʻatautaia ai ua faʻaititia. O mafuaʻaga autū o lenei tulaga atonu e:

  • DIC 1 tikeri
  • faʻateleina le faʻatautaia
  • se mea sese i le gaosiga o suʻega falesuesue, mo se faʻataʻitaʻiga, samo toto le talafeagai.

Faʻataʻitaʻiga Monomeric Fibrin Soluble

Faʻataʻotoina i le kolulogram ua filifilia e pei o RFMK. RFMK analysis, o le a lea? Amata i le faʻamalamalamainafibrin monomer complexesO fua o le vaevaeina o se toto toto i le faagasologa fibrinolysis. E tusa ai ma le au suʻesuʻe, o lenei faʻailoga e faigata tele ona faʻamoemoeina, talu ai e vave faʻaitiitia vave fibrin-monomer toto mai le toto.

O se tulaga taua e pei o le RFMC e tele sona sao i le siama DIC-syndrome (igoa atoa - faʻasalalau le faʻamaʻi pipisi o le coagulation). O le masani o RFMC i le toto o le tagata 0.355-0.479 IU. Ae ui i lea, a oʻo i le maitaga, o tulafono a le RFMC atonu e ese le ese mai le tulaga o loʻo taʻua i luga. Talu ai o le tino o le tino o loʻo sauniuni lelei mo le fanau mai o le a oʻo mai, o vaega taua o le toto, e aʻafia ai lona gafatia e faʻatautaia ai, suia i ai.

O se ituaiga o puipuiga lea e fesoasoani e faaitiitia le lamatiaga o le toto. O le faʻaogaina o le RFMC i le taimi o le maʻitaga i le 5.1 ml e manatu e masani. i le 100 ml. toto. Afai e faateleina le RFMC, o le a le uiga o ia sailiiliga?

Afai e siitia le coagulogram a se tagata maʻi ile RFMC, o mafuaaga e mafai ona faapenei:

  • faateia
  • thromboembolism ogaoga vevela o limo poʻo le gaʻo pulmonary,
  • sepsis,
  • matua poʻo matua i le taimi o le maitaga,
  • togafitiga o mea fesoʻotaʻi,
  • faʻasolosolo masani poʻo le le atoatoa.

O le faateleina o lenei faailoga e masani lava ona maua i tagata gasegase e leʻi leva ona faia le taotoga o taotoga. O le mea lea, i le taimi o le faʻasalalauga, o le auʻiliʻiliga i RFMC e mafai ona vavae ese mai le masani.

Faʻasologa o Taimi Faʻamanatuga

Ole aotelega i le auiliiliga o le ABP ma taʻu mai le taimi e manaʻomia mo le fausia o fibrin i le plasma toto ua tumu i platelets ma calcium. O lenei parakalafa e faʻaaogaina foi e iloilo ai le faʻaaogaina o le toto toto atoa. O le ABP o loʻo atagia ai fegalegaleaiga o le telefoni feaveaʻi ma plasma o le hemostasis.

E maitauina le taua o lenei parakalafa e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua i fua o loʻo faʻaaoga i suesuega suʻesuʻe. I le avea ai o se tulafono, o se taimi puupuu o le toe faʻamanatuina o loʻo faʻaalia ai se maʻi o le faʻapipiʻiina o le toto, ma o se tasi ua faʻalauteleina e faʻaalia ai le hemophilia, faʻapea foʻi ma se faʻaitiitia o le faitau o le platelet ma se suiga io latou uiga masani.

Faʻasologa o le Prothrombin. Tulaga masani mo tamaitai

O le igoa faapuupuu o lenei parakalafa i le auiliiliga o le IPT. PTI toto test - o le a lea? Faʻasologa o le Prothrombin- o le fua faatatau lea o le faʻatulagaina lelei faʻatulagaina o le taimi faʻasolosolo i le faʻamaoniga o le taimi o le gathronbin e faʻatuputeleina i le 100% i le auiliiliga a le tagata maʻi.

E maitauina o lenei faailoga e toetoe lava a le faʻaaogaina, talu ai fautuaina e le WHO le faʻaaogaina o se tulaga maualuga e sili atu ona aʻafia i suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e pei o le INR. Ole fua ole IPT i totonu o le toto mo se tagata maloloina e seti i le 73-122%.

I le avea ai o se tulafono lautele, o le fua o le PTI i fafine e le tatau ona ese mai tulaga ua taua i luga ae vagana ai le vaitaimi o le maitaga, pe a faateleina le tui o le toto. O le mea lea, afai e se ese se fafine mai le masani, e tatau i se fafine i se aʻoga ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fautuaga.O lenei tulaga maualuga e faateleina, o se tulafono, pe a leai le tino o le tino olava K, ma o loo i ai foi se faaletonu o mea e fai ai le coagulation.

E le gata i lea, o le siʻitia o le IPT e mafua mai i togafitiga faʻatasi ai ma mea faʻapitoa e pei ole Sinkumar, Warfarinpoʻo Neodicumarinfaʻapea foʻi ma le taimi e ave ai Heparina ma ona analogues. IPT faʻaititia ma faʻaleagaina le ate, mo se faʻataʻitaʻiga, i le cirrhosis ma le hepatitis, ma le thrombosis vascular ma le taimi o le maitaga.

Ole fua ole gaʻoina mo fafine i totonu o le toto

I le tulaga sili ona maualuga, e 15 vaega o le aʻoga e faia ai se matafaioi autu, o lona uiga. vailaʻau e faʻamaonia ai le saʻo o lana galuega. O se tasi o mea sili ona taua e iloiloina prothrombin po o le vaega II, ua lauiloa foi thrombogen. O le palatini lea o se vailaau muamua i le oona, lea, i le isi itu, e nafa ma le galueaina o le toto - e faaosofia ai le faia o se toto toto (toto toto).

O le maualuga o le prothrombin i le toto ua fuafuaina e faʻaaoga ai suʻega nei:

  • PV Quick - o le masani mo tamaitai o le 78-142%,
  • INR poʻo le INR - o le masani mo tamaitai 0.85-1.15.

Afai o le maualuga o le vaega II e maualuga atu nai lo le masani, ona faigata ai lea o le toto ona o le mea moni o le toto ua foliga mai, o le taunuuga, ua afaina ai toto toto. I lenei tulaga, o le tino o le maʻi e sili atu lona lamatia nai lo se isi. afaina ma fatu osofaiga, ma faʻapena foi ona faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o ni maʻi mama poʻo thromboembolism.

I le tulaga pe afai o le tulaga thrombogen faʻaitiitia, o le faʻavaveina o se toto totoga e faʻagasolo malie lemu, lea e mafua mai i le tele o le leiloa o le toto pe'ā tupu le toto. I le avea ai o se tulafono, o mafuaʻaga mo le faʻaleagaina o le tino i le tino o le: le lava o le vitamini K i totonu o le tino poʻo isi mea e faʻaogaina ma maua mai.

Taʻiala o le toto: filifiliga, tulafono, mafuaʻaga o mea sese

O le coagulogram (hemostasiogram) o se suʻega o le toto lea e faia e suʻesuʻe ai lona faasinomaga faʻasologa. O le soloia o le coagulogram toto e taua tele i le taimi o sauniuniga a le tagata maʻi mo taotoga. E fesoasoani e puipuia ni faʻalavelave ogaoga e pei o le thrombosis ma le toto. O le suʻesuʻega o le faʻatautaia e tatau ona faia i le taimi o le maitaga, faʻapea foi pe iai se talaʻaga o faʻamaʻi o le ate, o le fatu ma toto. O le i ai o faʻamaʻi pipisi masima e avea ma faailoga mo le suʻesuʻeina o le toto coalolograms. Ole auiliiliga e mafai ai e oe ona fuafua le mafuaʻaga ole toto.

O le toto coagulation system (hemostasis) e puipui ai se tagata mai le lamatia o le toto i le tulaga o le solia o le amio saʻo o pa puipui lapoa e faasaga i le talaaga o manuaga ogaoga ma taotoga. O le popole ma le endocrine polokalama e nafa ma le sili ona lelei i le tino. Ina ia mafai ai e le toto ona faatino lelei ana galuega tauave (tuʻuina atu o masini ma le okesene ma meaʻai ma faatonutonuina le vevela o le tino), e tatau ona i ai mea masani o le eleele, o lona uiga, fluidity. O le faʻagutugutu (faʻaitiitia o le faʻatonuga) e faʻafeagai ma le talaaga o ituaiga maʻi faʻapitoa e ono oʻo atu ai i le lamatia o le toto. O le gasegase o le mafuaʻaga lea o le fausiaina o toto (pupuni o le toto), taofia le lumenia o toto toto. O se taunuuga o le thrombosis, o le ischemia o le tino e atiina ae, e taʻitaʻia ai, e aofia ai faʻamaʻi fatu ma stroke.

O vaega autū o le faiga o le hemostatic o:

  • lapisi vasotelia vascular wall,
  • platelets
  • faʻailoga o plasma.

Taimi o le gaʻo

Igoa puupuu - TV. O lenei tulaga faatauaina o le tulaga mulimuli o le hemostasis ma fuafua le umi o le taimi e tatau ai mo le fausia o se kopa fibrin pe a faaopoopo i le plasma toto uila. O le mataʻituina o le televise e masani ona faia i le tuufaatasiga ma le PV ma le APTT mo le sili ona mataalia o faamaʻi o togafitiga o gasegase, faapea foi le iloiloga o le aoga o fibrinolytic ma le heparin.

Antithrombin III

O lenei vailaʻau faʻamalosi tino i totonu o lona fausaga e faatatau i glycoproteins, o lona uiga vailaau e mafai ona taofiofia ai le 9,10 ma le 12 mea e faʻaaogaina ai ma le faʻamaʻi. O loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le ate. O faʻataʻitaʻiga masani o lenei parakalafa o le coagulogram e fesuisuiaʻi e fuafua i tausaga ole maʻi.

Mo tagata matutua, o le fua faatatau e 75-125% o le a masani ai, mo pepe faatoa fananau mai - 40-80%, mo tamaiti mai le 10 i le 16 tausaga le matutua - 80-120%, ma oʻo atu i le 10 tausaga - 60-100%. Afai e maualalo le antithrombin 3, o le a le uiga? O le faʻaitiitia o le maualuga o lenei mea e mafai ona fesoʻotaʻi ma le iai o faʻamaʻi e pei o DIC, sepsis, ischemia, cirrhosis, thromboembolismpoʻothrombosis.

E le gata i lea, o le antithrombin III e mafai ona faaitiitia i le faaiuga mulimuli o le maitaga ma pe a ave e le maʻi Heparina poʻo le inhibitors o fibrin. A oʻo i le maualuga o le antithrombin 3, e mafai ona avea faʻamaʻi fomaʻi ma mafuaʻaga, mo se faʻataʻitaʻiga, peritonitis, pyelonephritisma pneumonia, faʻapea foʻi ma le hepatitis ma le le lava vitamin K.

O le isi faʻamaoniga o le coagulogram ua faʻalauteleina, lea e suʻesuʻeina e se fomaʻi e le gata o le toto coagulability, ae faʻapea foi le faiga faʻapitoa o le tino o le tagata. D-dimeri - O vavaega fibrin nei. E naʻo le faʻateleina o le taunuuga o lenei tulaga maualuga, lea e faʻaalia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi ate i le tino o le tagata maʻi, e taua tele.DIC, thrombosis, ischemia, fulafula, faʻaleagaina o le myocardial.

E le gata i lea, o le faateleina o le D-dimeri o se faailoga lea o tagata ulaula mamafa.

Coagulogram i le taimi o le maitaga

O le a le coagulogram i le taimi o le maʻitaga? E tutusa lava le coagulogram, lea ua faatonuina mo tamaitai i le vaitau o le fanauina o se tamaititi, faapea foʻi ma le taimi lava aʻo lei sauniuni mo le fanau mai.

I le taimi o le maitaga, o le masani mo faailoilo uma o le auiliiliga o le totoina o le toto e le fetaui ma tulaga faatauaina taliaina mo le tino o se tagata matua soifua maloloina.

O lenei mafuaʻaga e mafua mai i le mea moni e faapea o le tino sili ona maualuga o se fafine maʻitaga ua iai ni suiga ogaoga, faapea lona tino atoa ona o le foliga mai o se isi liʻo o le toto totoga - utero-placental. O se matafaioi taua o loʻo faia e le tala faʻasolopito, lea e tupu ai faʻasolosolo.

E maitauina e faapea i le taimi o le maitaga, o le gaioiga o le faʻasaʻoina o mea taua e pei o le 7.8 ma le 10, faʻapea foi le fibrinogen, ua matua faateleina. O se ituaiga o puipuiga faʻale-natura ua mamanuina e fesoasoani ai e faateleina avanoa o se taunuuga lelei o le fanau mai.

O vaega o fibrin e teuina i luga o puipui o toto toto, ma, o lea, o le fibrinolysis system ua taofia. O lenei mea e faʻatagaina ai le tino o le tamaʻitaʻi ona faʻaoga saogalemu i le tulaga o le faʻaaogaina o le placental poʻo le faʻaipoipoina, ma le gasegase o le uterine ma le fausiaina o fusi toto.

Faailoaina o faailoga o le coagulogram i le taimi o le maitaga

Igoa puupuu o le faailo, vaega ole fuaO le tolu tausaga o le maʻitagaII masina o le maitagaIII tolu masina o le maitaga
RFMK, ED78-13085-13590-140
Platelets, * 10 9 / L301-317273-298242-263
Antithrombin III, g / l0,2220,1760,155
ABP, s60,1-72,656,7-67,848,2-55,3
Fuainumera o le Prothrombin,%85,4-90,191,2-100,4105,8-110,6
Fibrinogen, g / l2,91-3,113,03-3,464,42-5,12
APTT, s35,7-41,233,6-37,436,9-39,6

E faʻapefea ona faia se coagulogram?

Sa matou talanoa e uiga i le a le coagulogram ma pe aisea latou te pasia ai lenei auiliiliga. I le taimi nei o le a tatou iloa pe faapefea ona maua saʻo le hemostasiogram ina ia, e fuafua i luga o taunuuga, e mafai e le fomai ona faia le faaiuga sao ma filifili se fuafuaga togafitiga lelei.

O lea la, afai e manaʻomia lou faia o se suʻega toto, ona e manatua lea o tulafono nei:

  • o le toto na tuʻuina faapitoa i luga o se manava gaogao, e sili atu pe a maeʻa lau taumafataga mulimuli i le silia ma le 12 itula,
  • i le afiafi o le auiliiliga, e le tatau ona e taumafa i meaʻai vevela, e tatau foi ona e aloese mai ulaula ulavaʻa ma meaʻai gaʻo,
  • e matua faasaina le inuina o le ava malosi, e tusa lava pe o iai i totonu o le vai sina vaega itiiti o lea mea,
  • aua le ulaula
  • e fautuaina e aua le tago i vailaʻau aʻo leʻi suʻeina, ma afai o vailaau e taua tele, e tatau ona e faʻamaonia le fesoasoani i fale suesue ma taʻu mai po o le a le vailaau o loʻo faʻatau atu mo oe.

E mafai ona faia le maualuga o le hemostasiogram i le tele o falemaʻi a le malo, ma o se suʻesuʻega lautele poʻo auʻiliʻili e masani ona maua i totonu o falemaʻi tau tupe totogi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le fale suesue a Invitro, e mafai ona faia vave le coagulogram. I le avea ai o se tulafono, o le taunuuga o le suʻesuʻega e mafai ona faia i ni nai aso.O lenei mea e mafua mai i le manaʻomia mo le amio o se numera o gaioiga faʻasolosolo e manaʻomia ai nisi taimi, e le mafai ona alofia.

Ae ui i lea, i soo se tulaga, o le ae mauaina le taunuuga o se auiliiliga o totogi ua televave atu nai lo se ofisa o le setete, lea e mamafa tele le utaina o le fale suesue ona o le aafia o tagata gasegase poo le leai foi o ni mea e tatau ai mo le suesuega. O le tau o le auiliiliga e faalagolago i le numera o faʻamaufaʻailoga e manaʻomia ona suʻesuʻeina ma eseese mai le 1,000 i le 3000 rubles.

Faʻafefea ona tuʻuina atu le toto i se coagulogram

O le toto e mafua mai se vein i le tulilima. Ina ia aloese mai le taufaaleaga ma le le saʻo o le faauigaga o taunuuga, e tatau ona e saunia mo le auiliiliga e tusa ai.

O tulafono faavae e taua mo le maʻi e mulimuli ai:

  • 8-12 itula ao lei faia le auiliiliga e le mafai ona e 'ai,
  • o le aso na muamua atu ia te oe e le tatau ona e faia i le po,
  • ava malosi, lauti, suamalie ma isi mea inu e le aofia - e mafai ona e inu naʻo vai mama,
  • tagata e fai ma vaisu o le nicotine e le tatau ona ulaula pe a ma le tasi le itula aʻo leʻi suʻeina,
  • E taua le vavaeeseina o le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau 15 minute aʻo leʻi suʻeina.

Taua:pe afai e manaʻomia e le tagata gasegase togafitiga o vailaʻau mo togafitiga, e tatau ona ia logoina le fomaʻi! Afai o le aoina o meafaitino mo le suʻesuʻega o le totogulogram totogia o le vevela o loʻo aliali mai poo le faʻavaivaia e amata ona atiaʻe, e tatau ona vave logoina tagata faigaluega o le soifua maloloina e uiga i se suiga o le soifua manuia.

O le a le taimi e tatau ai ona maua ai le totogulogram toto?

Faailoga mo le auiliiliga:

  • faateleina le malosi i le thrombosis,
  • afaina muamua fatu ma le sasa,
  • vascular vascular,
  • ate fatu
  • maʻitaga
  • sauniuniga mo taotoga.

O le toto e ave i se vailaau e leai ni faʻamalosi poo le faʻaaogaina o se masini faʻapitoa masini. O le taʻaloga i luga o le lima e le mafai ona sola ese. O le afaina e tatau ona faʻamalosi ina ia aloese ai le faʻasoesa o faʻamatalaga ona o le fatuina o se aofaiga tele o le thromboplastin o le tino i totonu o le meafaitino. E lua masini e tumu i le toto, ae naʻo le lona lua e faʻaaoga mo suʻesuʻega. O le kulimi faʻamalosi e aofia ai le faʻaogaina o le sodium citrate.

Taʻiala toto i tamaiti

O le toto coagulogram masani masani i tamaiti e matua ese lava mai masani masani i tagata matutua. O le mea lea, i pepe faatoa fananau mai, o le tulaga masani o fibrinogen e mai le 1.25 i le 3.0 g / l.

O faʻamatalaga mo le suʻesuʻeina o le aʻoga a le tamaititi o le:

  • masalomia o le hemophilia
  • faʻamaoniga o le maʻi o le hematopoietic system,
  • taotoga lata mai.

Taʻiala toto i le taimi o le maitaga

Taua:ao faia le tamaititi, o le suʻesuʻeina o le coagulogram toto e faʻatinoina ia le itiiti ifo ma le faatolu (i totonu o le tolu o faʻasalalau).

I le taimi o le maitaga, o le maualuga o le matua o le suiga o le tino, o le faateleina o le aofaiga atoa o le toto felafoaʻi ma le fausia o se vaega faaopoopo (uteroplacental) o le toto toto.

I le uluaʻi masina, o le taimi o le faʻasoasoa, o se tulafono, e faʻatupulaʻia maualuluga, ma i le tolu tausaga tolu, e matua faʻapuupuuina, ma maua ai se tamaitai i le puipuiga mai le ono maua o le toto i le taimi e tuʻuina atu ai. O le coagulogram toto e mafai ai e oe ona iloa le taufaamatau o le faapau pepe ma le vave fanau mai ona o le fausiaina o fusi toto. Faʻaleagaina o le faʻaaogaina o se fafine maʻitaga e aʻafia ai le aʻafiaga autu o le tamaititi e leʻi fanau mai.

O se suʻesuʻega faʻatulafonoina o le totogulogram toto e tatau ona tatau pe afai ei ai se maʻi vascular (e faapitoa lava, veins veinose) poʻo pe afai e maua le toilalo o le ate. O le coagulogram toto e tofotofoina foi mo le faaitiitia o le puipuiga ma le le lelei o Rhesus.

Faʻamatalaga taua o faʻamaumauga taʻitasi o le toto coalog i fafine maʻitaga:

  • taimi uila - 11-18 sekone.,
  • APTTV - 17-20 sec.,
  • fibrinogen - 6 g / l,
  • prothrombin - 78-142%.

Taua:O se vavaeesega o le maualuga o le prothrombin mai tulaga masani masani e mafai ona taʻu mai ai le faʻaaogaina o le placental!

Lotin Alexander, tagata vaai i mea faafomai

28,941 le aofaʻi manatu, 1 vaaiga i le asō

Silasila i le atherosclerosis: o suʻega e manaʻomia ona fai e faʻamaonia pe faafitia ai le siama

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le a faʻaputu le gaʻo ma le tupu aʻe o mea fesoʻotaʻi i totonu o puipui. O le amiosaʻo o le atigi totonu o vaʻa ua solia, ua vaapiapi o latou lumen, lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave i le toto i totoga ma gaʻo. O suʻesuʻega e manaʻomia ai le faʻatalatalanoaga a se fomaʻi, cardiologist, isi tagata tomai faʻapitoa, faapea foi ma suʻesuʻega o fusi o le lipid lipids, ultrasound o toto toto, fatu, angiography.

Faitau lenei tusiga

Iloiloina e tagata poto faapitoa i le atherosclerosis

O le tele o taimi, o se manatu o le i ai o le atherosclerosis i se tagata maʻi e mafai ona tupu i le GP poʻo le fomaʻi a le aiga. O le faagasologa o le suia o puipui o toto toto e atiina ae i le toetoe o tagata uma pe a uma le 45 tausaga.

Ae o ona faʻaaliga ma le malosi e ese. A maeʻa ona maua e le fomaʻi faitioga, na ia tuʻuina atu se faʻamatalaga i suʻega o le toto o le toto e faʻamaonia ai le maualuga o le cholesterol, lipids maualalo ma ECG.

I le mulimuli ai i le uluai suʻesuʻega, e pei o se tulafono, ua fautuaina e faia se feutagaiga a tagata faapitoa mo se suʻesuʻega loloto:

  • cardiologist - suʻesuʻeina mea leaga i le loto ma laʻau tetele,
  • fomai tipitipi vascular - faʻaalia maʻi pipisi i le pito i lalo,
  • neurologist - fuafua le maualuga o le tafe toto i totonu o vaʻa o le faiʻai,
  • endocrinologist - suʻesuʻe le lauroid, hormones, etc. (ma le atherosclerosis e masani lava o se faailoga o le maʻisuka)
  • Optometrist - suʻesuʻeina suiga i le faʻaaliga.

O le a se mea o le a faʻaalia e le fomai i le taimi o le suʻesuʻega

Mo le faʻamautinoaga, o faitioga o loʻo mulimuli mai e talafeagai:

  • tiga o le ulu, valevalenoa, gasegase,
  • paroxysmal vaivaiga ma le faʻalavelave i vae,
  • i le taimi o le malosi faaletino, e faigata ona manava, faʻalauteleina le fatu ma tiga i tua o le sternum,
  • pe a savali oe e tatau ona e taofi ona o le tiga i vae.

I luga o le suʻega, o faʻamaoniga e le o ni faʻamaonia ua faʻaalia:

  • xanthomas - lanu samasama i luga o laumata maualalo,
  • xanthelasma - teuina o le cholesterol i luga o le pito i luga o le tulilima, vae o le calcaneal,
  • le ufitia o le iris i le foliga o le afa masina,
  • ua faʻamaonia, faʻamalosi tino faaletino ma faʻataʻalo,
  • le eseesega i le faatumuina o le pulupulu i luga o vae.

E tele taimi e maua ai le maualuga o le toto maualuga, o le muimui o le loto i le tumutumu o le fatu, faʻalauteleina le leo e 2 i luga aʻe o le aorta.

Suʻega o le toto, e aofia ai vailaau oona

O le atoa o le toto e le o se faʻamatalaga, e mafai ona maualuga le suka, lea e manaʻomia ai se suʻesuʻega loloto o le metabolism.

I totonu o le coagulogram, o faailoga o le faateleina o le faʻaaogaina o le toto, faʻaititia ai galuega o fibrinolysis ma le platelet o loʻo faʻaalia. E ono aoga lenei mea mo le iloiloina o le lamatiaga o le thrombosis.

Ina ia toe iloiloina le cardiorisk, o fua nei o loʻo fuafuaina:

  • C-reactive protein, ALT ma le AST i mataupu o masalomia le faʻaleagaina o le myocardial,
  • paluga o le toto - faʻalauteleina i le siama.

Fuafuaina o le lipid metabolism

O le faʻailoga autū o le suʻesuʻega o le atherosclerosis o se gaʻo gaʻo faʻaleagaina. Ona faailoga:

  • faateleina i le cholesterol, triglycerides ma le maualalo o le lipoproteins,
  • faaitiitia i lipoproteins maualuga,
  • Apolipoprotein A1 lalo ifo masani
  • apolipoprotein maualuga.

Ina ia iloa le lamatiaga o le maʻi cardiovascular, e faʻaaogaina se faailo, lea e taʻua o le atherogenic index. O le fua faatatau lea o le maualuga o le toto cholesterol toto i lipoproteins maualalo. Afai e lalo ifo i le 2.9, ona maualalo lea o le avanoa o le tagata gasegase e atiaʻe le atherosclerosis, o le avega avefeau e oʻo atu i le 4.9, ma o maualuga maualuga e maua ai le 100% atherosclerotic vascular damage.

Faʻaauau o vaʻa toto, e aofia ai vae vaivai

O le vaʻa o arteries ua faʻamoemoeina, o le solia o le toto, o le i ai o faailoga o le thrombosis poʻo le poloka o se atherosclerotic plate o le a iloiloina. O le metotia e faʻaaogaina mo le faʻaitiitia o pulupato i luga o vae, faʻasolosolo faʻasalalauga ma femoral, faʻapea foʻi ma le eseesega i le faʻatumu o le pulupulu i pito i lalo. O se uiga le tuusaʻo o le faʻagesegese o le faʻamalolo o manua i luga o le nofoaga o le toto vaivai.

Suʻega X-ray

E faʻatagaina oe e faʻatuina ni faailoilo o le atherosclerosis o le fatu (fatu faʻataʻavalevale), aorta, o le fatu o le pulmonary:

  • o fatu o loʻo faʻatuputeleina, e mafua ona o le taumatau agavale,
  • atonu ei ai ni faʻamaoniga o se anerysm o le puipui - o se nofoaga e oso i luga, e masani lava i le tauagavale,
  • faʻasolosolo o le tino, faʻalavelave faʻalogo, faateleina le faʻatusatusa o le ata, nofoaga fuafuaina,
  • faatasi ai ma le faaleagaina o le malosi o le pulmonary, o le mamanu mamanu ua faamalosia, o loo i ai suiga taua i lala.

X-ray (faasinoala tuusao): ulufale i le atherosclerotic ulutala ulutala ma le anerysm sese (faaali i le ufanafana).

Suʻega Tofo mo le Atherosclerosis

Faaaoga le tele o filifiliga mo le gaoioiga faaletino e fuafua ai lona faapalepale:

  • aʻe i le laasaga o le laasaga (suega a le Matai),
  • uila vilivae - tietie i uila vilivae,
  • taʻavale - savalivali i luga o se lapisi.

Taavale uila

I le tulaga o gasegase faʻatasi poʻo le thrombophlebitis, faʻapitoa foi ma le faʻamavaeina lautele, ua suia i latou i suʻesuʻega pharmacological ma Isadrin poo Ergometrin.

O nei suʻesuʻega ua faʻamoemoeina (o le faʻamaoniga e faʻamaonia) pe afai o le maʻi e atiina ae tiga i tua o le sternum, faʻapitoa mo angina pectoris, sili atu nai lo le masani, faʻateleina le fatu fatu, faʻaitiitia le mamafa e 25% pe maualalo, ma se suiga i le nofoaga o le ST e faatatau i le isoline.

Faʻamaufaʻailoga-faʻapitoa

O le mamafa i luga o le tauau e fuaina i se ala masani i le tulaga maualuga, ona seti lea o le paʻu 5 cm i luga aʻe o le tapuvae. O le faasinomaga e fuafuaina e ala i le vaevaeina o faailo o le mamafa o le tumutumu - o le tapuvae i luga o le tauau. Tulaga masani i le malologa mai le 1 i le 1.3.

LPI fua

Faatasi ai ma suiga i le fuataga, e mafai e se tasi ona masalomia se ituaiga o togafitiga:

  • itiiti ifo i le 0.4 - faʻalavelave ogaoga o maʻa, o le aʻafia o maʻi o le gaʻo ma le galanrene,
  • mai le 0.41 i le 0.9 - tulaga maualuga poʻo le laʻititi o faʻalavelave faʻavevesi, suʻesuʻega angiographic e tatau ai,
  • mai le 0.9 i le 1 - le tapulaa pito i luga o le masani, faatasi ai ma le faʻamalositino, e mafai ona tupu le tiga,
  • sili atu i le 1.3 - o le puipui o le vaa e tele, malupuipuia, o se uiga o le maʻisuka poʻo le toilalo.

Faʻafanua

I le faaaogaina o le dopeline, o le toto e tafe i totonu o le ua, o le faiʻai ma le pito i lalo ua fuafuaina. O le tele lava o taimi, o se suʻesuʻega faʻapitoa poʻo se suʻesuʻega e faʻataʻitaʻiina, lea e faia ai le faʻataʻitaʻiina o le ultrasound ma le faʻaaliaina o le faʻaleagaina o le toto, o le nofoaga o atherosclerotic plate i luga o le mata.

Faʻaauau o vaʻa o le ua: faʻamaʻi pipisi o le gaʻo i fafo e mafua mai i le atherosclerosis

Vaʻaiga eseese

E ala i le faʻatumu o le lapisi ma le sui o le vaʻaia, faʻaitiitiina o le lumen, faʻaleagaina (poloka), le vaega o le leona ma le setete o le toto totoʻa, o le atinaʻeina o vaʻaiga - e mafai ona iloa faʻamaonia.

O ituaiga o faʻataʻitaʻiga nei e faʻaaogaina:

  • aortography
  • faʻaaliga mamao,
  • faʻatalanoaga.

Tomographic research methodologies

Faatasi ai ma lenei metotia, o le eseesega o le auala e tui malosi, ma faatasi ai ma le fesoasoani o se initaneti ua maua ai se ata o le fesoʻotaʻiga vavave lautele. O le faʻaaogaina o mea faigaluega, solia o le fausaga, nofoaga ma le faʻaaogaina o vaʻa tetele ma vaʻaia. Mo le suʻesuʻega o le atherosclerosis e faʻaaogaina:

  • MRI o vaʻa o vae,
  • CT o le aorta
  • o le telefoni feaveaʻi,
  • multispiral CT faʻataʻitaʻiga o le aorta, vaʻa faʻapapa, gaʻo o gaʻo ma vae.

MRI o vaʻa pito i lalo

O nei metotia o se tasi o faʻamatalaga sili, o loʻo faʻaaogaina e fuafua ai le tele o togafitiga faʻapipiʻi ma i totonu o faʻafitauli faigata.

I le faailoaina o le atherosclerosis, faitioga ma suʻesuʻega a le tagata maʻi, e tatau ona amanaʻia, ae ia faʻamaonia le suʻesuʻeina, e tatau ona faʻavasegaina le lipid composition o le toto, faʻapea foi ma le suʻega o le lipotia ma le angiographic o fesoʻotaʻiga. O le tele o faʻamatalaga o metotia fefaʻatauaʻiga.

Vitio aoga

E uiga i auala lata mai i le suʻesuʻega o le atherosclerosis, vaʻai i le vitio lenei:

O le atherosclerosis o le ua ua i ai ni taunuuga ogaoga mo le maʻi. E sili atu ona taua le puipuia o le atinaʻeina o le faamai. Ae a pe afai ua amata le maʻi?

Afai e faafuasei lava le gasegase, tiga ao savali, ona mafai lea e nei faailo ona faailoa le faamamaina o le atherosclerosis o ipu o pito i lalo. I le tulaga maualuga o le maʻi, lea e pasia i le 4 vaega, e mafai ona manaʻomia se gaioiga faʻavae. O a togafitiga togafitiga o loʻo maua?

Afai e aliali mai le atherosclerosis, ma le cholesterol e le umi. O le a le cholesterol ua manatu e masani? O le a le mea e fai pe a teena?

O le mea e leaga ai, muamua le atherosclerosis e le masani ona maua. Ua maitauina i taimi mulimuli ane, pe a faʻaalia ni faailoilo o le atherosclerosis i mea taua o le soifua maloloina. O le a le mea e faʻaalia e ultrasound ma isi metotia suʻesuʻe?

O le atherosclerosis Cerebral o vaʻa vaʻaia e lamatia ai soifuaga o tagata gasegase. I lalo o lana faatosinaga, o se tagata e suia e tusa lava pe amio. Le mea e fai

E lua faʻamaʻi, atherosclerosis ma le maualuga maualuga, e fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi, ma e taʻitaʻia ai foi i se tulaga ogaoga i le tulaga o le maʻi. Mea taumafa e taua tele i le toe faʻafoʻiina o toto toto. A aunoa ma se meaai, o le a leai se aoga.

Ona o le maualuga o le kulūkose, cholesterol, toto maualuga, masani leaga, le atosia o le atherosclerosis e atiina ae. E le faigofie le faailoaina o faʻamaʻi o le BCA, o le gataifale ma gaʻo, o vaʻa pito i lalo, cerebral atherosclerosis, ma sili atu ona faigata ona togafitia.

E mafai ona faʻapipiʻi le pulumu i le atherosclerosis. Faʻailoga - tiga, taʻavale, leai se mafaufau ma isi. O le togafitiga e umi ma faigata.

Atherosclerosis o le renal arteries e atiina ae ona o le matua, masani leaga, mamafa tele. I le taimi muamua, ua natia faailoga, pe a foliga mai, ona tupu tele lea o le maʻi. I lenei tulaga, e manaʻomia le vailaʻau poʻo le taotoga.

Faʻamatalaga faʻasalalau faʻatusatusaina

I le faʻaaogaina o lenei metotia, o vaʻa o le faiʻai, fatu, le ua, le peritoneum o loʻo suʻesuʻeina. O se taunuuga o le suʻesuʻega, o foliga vaaia o vaega eseese o le tino o le tagata ua aliali mai. E mafai e le fomaʻi ona iloilo lo latou tulaga, tafe toto, ma isi.

O le suʻesuʻega e faʻatino e faʻaaoga ai le x-ray ma faʻatusatusa le ala. Ae ui i lea, o faʻalauiloa puʻega faʻaonaponei e tuʻuina atu faʻasalalauga i ni nai taimi itiiti, o le mea lea e sili atu le saogalemu nai lo le x-ray masani. Afai e faia le suʻega e aunoa ma le vavalalata, e le manaʻomia le sauniuniga, a faʻapea o le tagata maʻi e tatau ona musu e 'ai mo le 4-5 itula.

O le tagata maʻi e tuʻuina i luga o se laulau faapitoa, talosagaina e faʻavaivaia ma aveese mea uamea, ona tuʻuina lea i totonu o le pusa o le initaneti, lea e faia ai le suʻega. O le tagata maʻi e na o ia mo le 30 minute. Afai o le suʻesuʻega e faʻaaogaina e faʻaaoga ai le eseesega o le auala, e faʻatonuina ni nai minute aʻo lei faia le suʻesuʻega e ala i se pusi i se vein.

Uluai falemai mo lenei auala e le manaʻomia. E ui lava i le lelei o le CT angiography, ae o lona faʻasalaga:

  • claustrophobia (fefe i avanoa vavalalata),
  • maʻitaga
  • tele le onosaʻi
  • arrhythmia,
  • afaina i le iodine - afai o le a faʻapipiʻi se sui soʻo,
  • tamaiti e oʻo i le 5-7 tausaga.

Suʻega faʻasalalau

A maua le atherosclerosis, e faʻaaogaina le metotia o ultrasound.Faatasi ai ma lana fesoasoani, o vaʻa o le fatu, o vae vaivai ma gaʻo uro o loʻo suʻesuʻeina. I le i ai o pusa o le cholesterol, o le faʻaitiitia o le tafe toto ma le i ai o paʻu ma paʻu toto e lauiloa. E le manaʻomia ni aʻoaʻoga faʻapitoa mo le tuʻuina atu. O le tagata gasegase i le taimi lava e maeʻa ai le ultrasound e maua ai iuga e mafai ona faʻamatalaina e le fomaʻi.

MRI o laʻau

O le avanoa e le mafaafitia o le faʻataʻitaʻiga o le faʻaleleia o le mageta o le mea moni lea e mafai ai e oe ona vaʻai faalemafaufau i gaioiga i le tino e le o maua mo le faʻamautinoaina o le ultrasound poʻo le x-ray!

Faʻafetai i lenei metotia, e mafai ona e vaʻai i le nofoaga o atherosclerotic plate, faailoa mai mea le talafeagai i le fausaga o toto toto ma fuafua le tikeri o le vavalalata.

O le faʻatonuga e leai se tiga ma e 40 minute. O le tagata maʻi e faʻafefiloi i luga o se laulau faapitoa, ona toso ai lea i totonu o se paʻu o loʻo siomia e se maneta. I le ofisa o loʻo sosoo ai o loʻo i ai komepiuta e maua ai le fomaʻi faʻamatalaga e uiga i le tulaga o le suʻesuʻeina o le tino i le taimi moni.

2-3 itula aʻo lei faia le taualumaga, e le fautuaina e 'ai meaʻai, ma i le ulufale atu i le ofisa e te manaʻomia e aveese uma mea uʻamea ma masini, a le o lea e ono le saʻo le suʻesuʻega.

Faʻamaumauga o le faʻamalama eletise eletise

O lenei metotia e taua tele mo le suʻesuʻeina o galuega a le loto, lea e faʻaalia i luga o se mataʻituina i le tolu-dimensional format. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e vaʻavaʻai i gaioiga o loʻo tutupu i totonu o vailaau faʻamaʻi, e pei o le teu o le calcium i totonu o vaa.

O le auala e leai lava se faʻamaʻi, sei vagana ai le maitaga, aua o le mea autu - faʻamalolo - e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le fetus.

CRT e vave tele. I totonu o ni nai sekone, e vaʻaia e le masini le fatu ma toto toto ma faʻafeiloaʻi faamatalaga i le komepiuta. O le faagasologa atoa e 10 minute. O taunuʻuga e tuʻuina atu i le tagata maʻi i le taimi lava e maeʻa ai le suʻesuʻega.

Atherosclerosis Prevention

Talu ai ona o le maualuga o le maua o le atherosclerosis maʻi, o falemaʻi ua fatuina ai memos mo le puipuia o lenei maʻi. O fautuaga e tutusa mo tagata uma. Latou te o mai i lalo i mea nei:

  1. Faʻalēaogāina masani leaga.
  2. Tausia le siaki o le mamafa, aloese mai le gaʻo.
  3. Faʻaititia le faʻaogaina o le kalori: faʻagata le faʻaaogaina o gaʻo, falai ma ulaula.
  4. Faamalositino e le aunoa.
  5. Aloese mai le atuatuvale.

Afai e te mulimuli i nei tulafono faigofie, e mafai ona e tausia lou soifua maloloina mo se taimi umi. Ae peitaʻi, afai o loʻo maʻi pea le maʻi, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomai talafeagai i se taimi vave e mafai ai. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻataʻitaʻiina ia suʻesuʻega talafeagai ma faʻatonuga o le a fesoasoani e faia le faʻamaonia saʻo ma amata ai le tau faasaga i le atherosclerosis.

Tuua Lau Faamatalaga