E faʻapefea ona le maua le maʻisuka?

Ole mea pito sili ona taua o le fesili i le auala e le maua ai le maʻisuka, mo i latou e iai ni tagata vavalalata faʻatasi ma se faʻafitauli.

O lenei faʻamaʻi ua lauiloa o le a fuafua lelei. Ae o le pepelo e le o se faasalaga. E tusa lava pe i ai se vavave, e i ai se avanoa e aloese ai mai le maʻi.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le maʻisuka, pe faapefea ona le maua lenei maʻi.

E tatau ona maitauina e le tupu le faʻamaʻi mai se maʻi i se soifua maloloina.

Faʻamatalaga Faʻamataʻu o le Maʻisuka

O le maʻisuka ua malamalama o se vaega atoa o faʻamaʻi, ae o latou uma e fesoʻotaʻi atu i le faʻafitauli o le tino i le tino. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e ono avea ma faʻafitauli o le endocrine e maua ai se foliga masani, pe le lava le lelei o le synthesized insaline pancreatic.

Faʻalagolago i le mafuaʻaga o le maʻi, o le maʻi e mafai ona tupu e le gata ona o le le lava o le inisalini, ae ona o le inisalini o faʻamalosi.

O mafuaaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi e eseese. Ae o le tali i le fesili pe faʻapefea ona aafia i le maʻisuka e mafai ona le mautonu - leai se auala. O le maʻi suka ua taʻua o le faʻamaʻi o le 21st seneturi. I le taimi nei, e 4% o le faitau aofaʻi o le lalolagi o loʻo maʻi, ma o lenei fuainumera ua na o le faateleina i le tele o tausaga. Ae o le maʻi e le afaina i le natura, o lona uiga e le mafai ona afaina ai.

E le maua tagata i le maʻisuka mai se tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. O lenei faʻamaʻi e mafai ona maua mai ona o le faʻaalia i ni mea taua ile tino.

O mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka e tele:

  1. Aiga.
  2. Totogi mamafa.
  3. Le mautonu.
  4. Vaʻaga ua mavae.
  5. Tausaga (silia ma le 40 tausaga).

O le iai o soʻo se tasi o nei mea e le o lona uiga o le faateleina o le ono mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi. Ae o se tuufaatasiga o mea taua e faateleina ai le lamatia o le maʻisuka - a itiiti ifo ma le 10 taimi.

O le ono mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi e sili atu ona maualuga i se faʻasologa o togafitiga. O le avanoa o le togafitiga i se tamaititi, o le tasi o ona matua o le maʻisuka, e oʻo atu i le 30%. Afai e maʻi uma matua, ona oʻo lea i le 60% pe sili atu foʻi. O eseesega i fuainumera o loʻo faʻamatalaina i suʻesuʻega eseese, ae i soo se tulaga lava, o le lamatiaga o le atiaʻeina o lenei faʻamaʻi i tamaiti e maualuga tele. O lenei vaega e tatau ona mafaufauina pe a fuafuaina se maʻitaga.

Faatasi ai ma le masani ai o le le lelei o meaai, o le mamafa i luga o le pancreas e faateleina. E faapitoa lava ona "mafatia" o ia i le fiafia i meaʻai gaʻo ma le ava malosi. O le mea lea, afai e te manaʻo e aʻoaʻo le auala e maua ai le maʻisuka i lau lava faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e faʻaauau pea ona e tausisia lenei ituaiga o meaai. O le maualuga o loʻu tikeri e faateleina ai le lamatiaga o le faaletonu o le pancreatic i le 20%. 50% o le maualuga o le mamafa e mafua ai le lamatiaga e oʻo atu i le 60%.

O le aʻafiaga o le Nerve e mafua atu i faʻamaʻi eseese. Ae e mafai ona maua oe i le maʻisuka ona o le popole ae na o se tuufaatasiga o le tele o mea (ituaiga o mea, gaʻo).

O le tulaga o le gasegase e sili ona maualuga i tagata e sili atu ile 50 tausaga. Ua lauiloa o tausaga uma mulimuli ane e 10 tausaga e faʻaluaina ai le lamatiaga o le faatupuina o le hyperglycemia.

O le manatu o le mafuaʻaga autu o le maʻisuka o le fiafia lea i le suamalie na i ai mo se taimi umi. Ae ui i lea, na aliali mai o le suamalie e le afaina ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

O le aʻafiaga i lenei mataupu e le faʻasalalauina: o le faʻaaogaina o laʻau suamalie e mafua ai le mamafa o le mamafa, ma o ia, i le itu, e tau atu i le maʻisuka.

O faʻafitauli soifua maloloina e mafua ai le maʻisuka

I le malamalama i mea taua e aʻafia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e faigofie ona e malamalama i le auala e mafai ai ona avea oe ma se maʻisuka, o lona uiga auala e maua ai le maʻisuka. Mo lenei mea, e te le manaʻomia le pulea o meaai. E sili le lelei ona 'ai le mea e sili ona leaga, falai ma suamalie.

Faatasi ai ma se ituaiga o meaai (sili atu, o lona toesea), o le mamafa e vave ona maua. Ae e mafai ona faʻavavevave le faagasologa i le fesoasoani o le gaioiga faaletino - e tatau ona faaitiitia. Talu ai o le gaioiga e faʻamalosia ai le gaioiga o le musika ma faʻaleleia le kulūkose i sela o le tino, o le a na ona taofia mai le maualuga o le suka.

E le tatau ona e pulea le mamafa - o le sili atu o gaʻo i totonu o le tino, o le tele lava o le toe faʻatumu o tulaga o le maʻisuka. E le gata i lea, afai ua uma ona e mamafa tele le mamafa, ona "talia lea o le mea oei ai" o se auala sili lea e iloa ai pe mafai faapefea ona e maua le maʻisuka. E manino le faamatalaina o lenei mea: e le naʻo le faʻamaʻi lava e mafai ona mafua ai le foliga mai o se mea gaʻo, ae o le "faʻapotopotoina faʻapisinisi" e mafai ona amataina ai le atinaʻe o le maʻisuka.

E i ai se maualuga maualuga o le maua o maʻi ia i latou oo latou aiga latou te mafatia i le maʻi lava e tasi. Afai ei ai se mea e tupuga mai ai, o lona uiga o se uiga le mautonu i lona lava soifua maloloina e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka o le a tupu i se taimi puupuu.

E le gata i lea, ina ia avea oe ma se maʻisuka, e te le manaʻomia ona e iloa auala e taulimaina ai le popole. O le teteʻe lava ia e aʻafia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae i nisi tulaga e mafai ona avea ma aʻafiaga e amata ona amata ai faafitauli tau soifua maloloina.

E faʻapefea ona le avea ma maʻisuka?

O le iloaina o mafuaʻaga o le maʻisuka, ma o le a le ituaiga olaga e tupu ai le maʻi, o le a manino ai pe faapefea ona le maua le maʻisuka. Ina ia faia lenei mea, na o oe e manaʻomia le faʻaitiitia o le aʻafiaga o mea leaga i le setete o le tino.

O le auala e sili ona aoga e tatau ona e faʻaaogaina ina ia aua le maua ai le maʻisuka e faigofie ma vaʻaia - o le ala sao o le olaga.

I nai tausaga talu ai, o le maʻisuka o le uiga o tagata matutua. Tagata faʻaonapo nei e masani ona faʻaleagaina meaʻai, o le mafuaʻaga lea e faʻaalia ai le maʻisuka ia lava i tupulaga talavou, ma o nisi taimi i talavou. Ina ia aloese mai faafitauli mamafa, e fautuaina e fomaʻi le fuafuaina o lau BMI ma faʻamautinoa e le sili atu i le masani.

O le masani "leaga" (falai, suamalie, falaoamata) e mafai ona fesoasoani e iloa ai pe faapefea ona maua le maʻisuka. O meaai le lelei e afaina ai le gaioiga masani o le pancreas, ma faatasi ai ma le faaumiumi o le faaaogaina, o le tagata e otometi lava ona paʻu i le vaega lamatia. O le mea lea, ina ia aua nei mafua ai ni faafitauli i le pancreas, e aoga le tuuese uma o mea taumafa leaga ma suia i fualaau aina ma fualaau faisua fou.

Inu vai o se mea tatau. E le gata i lea, o le upu "vai" e le o le vai (teas, kofe, decoctions ma broths), ae o le vai inu mama. O le tulafono fautuaina o le 30 ml i le 1 kilokalama o le mamafa. Afai o le tele o le vai e amata e lapoa tele, e tatau ona faʻaitiitia lona maualuga ma inu e pei ona foliga mai e tatau ai - o se faʻateleina o le maualuga o le suavai e te inuina o le a avea ma avega ogaoga i fatugaʻo, o le a aʻafia ai le latou galuega. O le tele o le inu vai e fautuaina ia faʻalauteleina le faasolosolo i le masani.

O le taumafaina e le aumaia ai le tino i soo se faamanuiaga. Nai lo lena, e masani ona avea ma mafuaaga o le maʻisuka e le o le insulin. O le mea lea, e tatau ona e taulai atu i le lagona o le fiaaai, ae le o luga o le tuinanau.

O le ulaula ma le ava malosi e mafai ai ona atiaʻe le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, oi latou e le ogatasi i nei masaniga e sili atu le maualalo o le maʻisuka.

Afai ei ai se mea e tupuga mai, ona manino lea pe faapefea ona maua le maʻisuka. O le mea moni, o genes e le foia mea uma, ae aua neʻi aveesea le pulea o le olaga.

O le puipuia o se faʻamaʻi pipisi mai le faʻaalia i le umi e mafai ai - ma sili atu ona lelei - o le a le aoga le faia o se suʻega atoa e faalua i le tausaga ina ia iloa ai le atinaʻe o le faʻamaʻi i le taimi. Afai ei ai faafitauli i le fatu ma toto, poʻo le cholesterol e maualuga, e aoga foi le faia o se suʻesuʻega i tausaga taʻitasi.

O lea la, ina ia aua le faʻalavelaveina le maʻisuka e tatau ona e:

  • pulea le mamafa o le tino
  • 'ai ma' eseʻese,
  • matau le paleni masima o le tino,
  • aloese mai le taumafa,
  • lafoai masani leaga,
  • e masani ona faia togafitiga faafomaʻi pe afai ei ai tulaga manaomia mo le atinaʻeina o le faamai.

O le faʻatinoga o nei fautuaga o le a aloese ai mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

E faʻapefea ona togafitia le maʻisuka?

Afai ua aliali mai o le maʻisuka ua maeʻa, e manaʻomia se galuega faanatinati. E taua le taʻu atu o le aoga o togafitiga e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi.

Tusa o le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia, talu ai ona o le faʻaleagaina o gaioiga e tutupu i le tino e le mafai ona faʻafitia. I lenei tulaga, na o le pau lava le avanoa e tumau ai pea le maualuga o le suka. O lenei ituaiga o siama e taua foi o le insulin-faalagolago, e pei ona faamalosia le tagata maʻi e tui pea le inisalini e pulea ai le suka. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga faʻalagolago ile inisalini e tatau ona suia lelei le ituaiga o meaai ma lafoai atoa le tele o oloa e mafua ai le faateleina o le kulukose toto. Mo togafitiga, e maua ai e tagata gasegase mea uma latou te manaʻomia: fualaau oona, glucometer eletise, fasi siaki, ma isi.

O le maʻisuka ituaiga II e le o le inisalini e faalagolago. I le taimi lava e tasi, e le manaʻomia e le tagata maʻi ni injections o le hormone, talu ai o lona maualuga e masani pe maualuga. O le faafitauli o le, mo nisi mafuaʻaga, e le mafai e le tino ona galo lo latou gafatia ona "iloa" le inisalini, o lona uiga, o le atinaʻeina o le insulin resistance syndrome.

Pe a oʻo mai faailoga muamua o le maʻi, e tatau ona vave amata togafitiga, talu ai o le maʻisuka e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o toto laiti. Ona o le maualuga maualuga o le suka, o le togafitiga masani o le faʻamaloloina - o manua e le o ese mo se taimi umi, e masani lava - latou amata ona feʻaveaʻi. I tulaga maualuluga, e oʻo lava i se maaleale laiti e mafai ona mafua ai ni aʻafiaga ogaoga: o le gangrene e mafai ona amata, lea o le a oʻo atu ai i le toesea.

E mafai ona e pulea le maʻisuka e le o le insulin, ae e le mafai ona toe faaleleia atoatoa mai lenei maʻi. Ina ia pulea le faamai, e tatau ona usitaia le togafitiga fautuaina, fuaina o meaai ma faamalositino fautuaina e se tagata tomai faapitoa. E na o lalo lava o lenei tulaga e mafai ai e le tagata maʻi ona taitaia se olaga masani.

O le puipuia o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i se vitio i lenei tusiga.

Boris Ryabikin - 10.28.2016

O le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga lea e le mafai ai e le tino ona gaʻo le kulukose. Ae paga lea, e leai se tasi oi tatou e saogalemu mai le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi matautia. I le tele o itu, o le vaega o loʻo mafua mai i le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e le mafai ona tatou aʻafia ai. Ae peitai, ei ai isi tulaga e mafai ona avea o se "faaoso" i le tupuga o le suka suka. O i latou uma e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le ala o le olaga ma e ono mafai ona toe faʻaleleia. O le mea lea, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e faʻalautele pe afai e te:

Tuua Lau Faamatalaga