Faʻalāpoti le faia o insulin mo le maʻisuka

O le inisalini o se vailaʻau faʻamaonia faapitoa. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le inisalini i totonu o le tino, ua faʻaitiitia le maualuga o le suka o le toto, o lona faʻasoa i le urine ua faʻaitiitia. O le fua o le insulin e faalagolago i le ogaoga o le maʻi. O le averesi o aso manaomia o le 0.25-0.5-1 iunite / kg le mamafa o le tino o le tamaitiiti.

O falemaʻi faʻapitoa e maua ai le tele o tapenaga o le insulin - insulin mo le pupuu ma le faaumiumi (faaumiumi) gaioiga. Na maua le insulin i iunite (UNITS).

E le manino ni inisini faiva. 1 ml e aofia ai le 40 iunite. I totonu o fagu e 5 ml, e le masani ona 10 ml.

E i ai se inisalini umi e maua mai, e tatau ona luluina muamua aʻo lei faʻaaoga, o le fagu e 10 ml ma le 5 ml. O isi atunuu e maua ai le inisalini i le 1 ml - 40,80,100,500 iunite.

Tulafono o le puleaina o insulin

1. O le inisalini o loʻo faʻaaogaina (insulin insulin can be administered intravenously).

2. O le mafiafia o le mea o loʻo i lalo ifo o tamatamailima (i le nofoaga e tui ai) e tatau ona le itiiti ifo i le 1 cm. Faʻapipiʻi le valati i luga (i le 90 °), mo tamaiti laiti ile tusa ma le 60 °.

3. E talafeagai i isi nofoaga o tui. E manaʻomia e le tausisoifua ona iloa le 10 mea (e sili atu ma le 40): o le pito i luma o le ogavae, manava, tauau, vaega laiti, togi ma isi mea faapena. O le inisalini e tui i totonu o nofoaga eseese - o tulimanu matala o se tafatolu poʻo se polygon.

4. Mo injections laiti, e lelei tele le faʻaaogaina o se tui faapitoa o le inisalini (i le 1 ml e 40 vaevaega mo le U-40.

5. Aʻo leʻi faʻamaʻapeʻaina, e fufuluina le sisiua ma le nila, e faʻamamaina nilala i le meaʻai, ma e oʻo lava i nai mea leaga e le mafai ona faʻafefeteina i le vai e le tatau ona faʻatagaina pe a kuka, aua o le inisalini e faʻavae i totonu o se siosiomaga faʻapitoa.

6. Pe a faʻatumu le suauʻu ma le inisalini, latou te mauaina le 1-2 iunite nai lo le tui, talu ai pe a faʻasaʻo le ea ma pe a uma le tui, o le vaega o le inisalini ua leiloloa (o le vaega e tumau i totonu o le auala ma le nila).

7. Aʻo le i faʻatumu le suauʻu ma le insulin umi, e tatau ona faʻafefiloi le viliamu ma felafolafoaiga i le va o alofilima, ma o le voli e tatau ona i ai i se tulaga saʻo. Lulu malosi.

8. O le insulin mo le tuiina e le tatau ona faʻamamaina. Afai na aveeseina mai le pusaaisa, e tatau ona tuu i le potu vevela (20-22 ° C) pe vevela i se vai vai (vai vevela 50-60 ° C).

9. Aua nei faʻafefiloi le umi o le inisalini ma le faʻasalaga i le syringe tutusa. E tatau ona tuʻuina ese i latou.

10. Aua e te tuiina tui inisalini, ona o le vave vave ona maua mai i maso e mafai ona oo atu ai i le hypoglycemia.

11. E le manaʻomia le suʻeina o insulin aʻo leʻi oʻo i le moe, talu ai o faailoga o le hypoglycemia e le mafai ona iloa i totonu o se tamaititi moe. I se isi itu, o le insulin sili ona umi e faia i le po (aʻo le i moe), o lona maualuga e tupu i le taeao, ae le o le po.

12. A maeʻa le inisalini tui, e tatau ona fafaga le tamaititi pe a uma le 30-40 minute ma le maeʻa le 2 itula.

13. E le i ai i le tausisoifua le aia, i lana lava lava gaioiga, ia suia le fua o le insulin.

14. Aloese mai se tasi o tui tui tele o inisalini (o loʻo i ai se paʻu mataʻutia i le toto suka - hypoglycemia).

15. O le paʻu muamua aʻo le i tuiina le ava malosi e tatau ona faʻamago, talu ai o le ava malosi e taofia ai le gaioiga o le inisalini.

16. Aua le faʻaaoga le inisalini mimita.

17. E mafai ona e teuina insulin i le vevela ole potu (e le silia le 25 ° C) mo le 1 masina, ae i se nofoaga pogisa.

Talu ai nei, o le tele ma sili atu mo le togafitiga o le maʻisuka faʻaaogaina masini faapitoa mo le puleaina o le inisalini - peni tui. O se mea faigofie, faigofie tele, e foliga tutusa ma se peni penisini, i luga o le pito e tasi o loʻo i ai se nilala, i luga o le isi o le pusa tuʻi. I totonu o lenei peni tuila ua faʻaofiina ai se tui inisalini ma se fagu vevela mama, e ufiufi i se pulou se lua, ua manua i le pito pito i luma o le peni. E 150 PIECES o le inisalini i totonu o le gaʻo ma o lea e te le manaʻomia ai le inisalini mai se fagu i taimi uma ma se suāuʻu masani, ae na o le inisiua seia oʻo ina maeʻa le inisalini, ona mafai ai lea ona sui. E sui le nila pe a maeʻa le 10-12 injections. O le insulin o loʻo faʻaaogaina i peni tui e le manaʻomia ona teuina i totonu o le pusaaisa. O se tasi lea o mea lelei: e mafai ona ave faʻatasi oe ma le aʻoga i le aʻoga, i luga o se savaliga sopo, e asiasi ai.

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

Upu sili ona lelei:O le a aveina oe e le teine, o le a tuputupu ae siʻu, o le ae suesue, o le a tuputupu aʻe nifo 9489 - | 7513 - pe faitau uma.

Faʻasao le adBlock!
ma toe faafou le itulau (F5)

matua manaʻomia

Le manatu o le inisalini puupuu

O le taimi lava e amataina ai le inisalini, e faʻamavaeina ma vave faʻasolosolo le faiga o gasegase lea e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose.

E le pei o fualaau faʻamaʻi umi, e na o se vaifofo mammonal e aofia ai e aunoa ma ni mea faʻaopopo. Mai le igoa e manino lava pe a uma le folasaga, e amata ona latou galue vave i le vave e mafai ai, o lona uiga, i se taimi puupuu latou te faʻaititia le maualuga o le suka. Ae i le taimi lava e tasi, latou te taofi a latou gaoioi vave nai lo fualaau o le umi o le gaioiga o gaioiga, e pei ona mafai ona vaaia i le faʻataʻitaʻiga o le polokalame lenei:

O afea e faʻasolo mai ai lenei ituaiga insulin?

Pupuʻu puʻupuʻu e faʻaaogaina naʻo ia pe faʻatasi foi ma hormones uumi. E faatagaina e ulu atu i le 6 taimi i le aso. O le tele o taimi, o loʻo faʻatulagaina i tulaga e pei o:

  • faʻamalologa togafitiga,
  • e le manaʻomia e le tino le inisalini,
  • taotoga taotoga
  • fusi
  • maʻisuka faafitauli - ketoacidosis.

O le a le umi e galue ai le inisalini puupuu ma o afea e sili ai?

Faatasi ai ma le pulea lelei, o le mea aupito sili ona umi o le fualaau oona e matauina, lea e tupu i totonu o le 30-40 minute, ae na o le pau lava o mea taumafa e tupu.

A maeʻa le tagofia o fualaau, o le maualuga o le inisalini e faia pe a uma le 2-3 itula. O le umi e faʻatatau i le fua faʻatatau e faʻatonutonuina:

  • pe a fai 4 UNITS - 6 UNITS, o le umi o le faʻasalalauga e tusa ma le 5 itula,
  • afai e 16 iunite pe sili atu, e mafai ona oʻo i le 6-8 itula.

A maeʻa le gaioiga o le gaioiga, o le fualaau oona e aveeseina mai le tino e ala i siama-fuai-hormones.

Ituaiga o sauniuniga inisalini agamalu

E tele naua sauniuniga o inisalini, e aofia ai fualaau mai le laulau e sili ona lauiloa:

Suafa FualaauAmata amataGaoioiga gaoioigaUmi o le gaioiga
Faigaluega, Gansulin R, Monodar, Humulin, Insuman Rapid GTA maeʻa le 30 minute mai le taimi o le pulega4 i le 2 itula ina ua maeʻa le pulega6-8 itula i tua atu o le pulega

O insulin ua lisiina o le enisinia o tagata soifua, sei vagana ai Monodar, lea e taua o le puaa. Faʻaavanoa i le tulaga o se vaifofo fofo i ipu. E faʻamoemoe uma mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E masani ona faatonuina muamua aʻo leʻi faia fualaau faasaina.

O vailaʻau e le faʻasalaina mo le maʻitaga ma le lactating women, talu ai o lenei ituaiga inisalini e le ulu atu i le placenta ma le susu o susu.

Inisalini e le pupuu

O le mea aupito lata mai lenei i le vailaau faʻatau. E ese mai i isi meaola i le toeitiiti lava vave faia, faʻasaʻoina le suka o le toto. O fualaau sili ona faʻamaonia o:

Suafa FualaauAmata amataGaoioiga gaoioigaUmi o le gaioiga
Apidra, NovoRapid, Humalog5-15 minute pe a uma ona tuʻuina2 i le 1 itula mai le taimi o le pulega4-5 itula i tua atu o le pulega

O nei fualaau oona e tutusa lelei ma le hormone tagata. E faigofie i tulaga e te manaʻomia ai le 'ai, ae o lona tele e le o iloa, pe a faigata ona faʻatatauina le fua o le inisalini mo le gaʻoina. E mafai ona e 'ai muamua, ona fuafua lea o le fualaau ma prick le maʻi. Talu ai o le gaioiga o le inisalini e vave, o le a leai se taimi e maua ai le taimi e faʻafefe ai.

Ole siama ole inisalini ua mamanuina ina ia faʻaaogaina pe a uma ona maua e tagata e maua i le maʻisuka a latou meaʻai ma 'ai le sili atu o suamalie nai lo le fautuaga. E masani lava i ia tulaga o loʻo i ai le malosi tele o le suka, lea e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli o le soifua maloloina. Ona mafai lea e nei vailaʻau ona fesoasoani. O nisi taimi, pe a le mafai e le tagata gasegase ona faatali mo le tusa ma le 40 minute, ma le solitulafono i le taimi o le taumafataga muamua, e toe faʻaaogaina foi lenei ituaiga insulin.

Ole inulinalini e le o faʻasinoina i tagata maʻi e mulimuli i tulafono uma i le taumafataga. O le tele o taimi, na o se falemaʻi mo le osooso malosi i le suka.

E le faʻasalaina i fafine maʻitaga o loʻo maua se maʻi o le maʻisuka. E mafai ona faʻaaoga, e tusa lava pe iai le toxicosis o le maitaga.

O le aoga o le inisalini mulimuli ane e mafai ona:

  • faaitiitia le taimi o le faateleina o le suka toto i le po, aemaise i le amataga o le maʻitaga,
  • fesoasoani e vave faʻasalalau le suka i le tina faʻamoemoe i le taimi o se vaega vavalo,
  • faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻafitauli pe a uma ona 'ai.

O nei fualaau oona e matua aoga lava e mafai ai ona latou faʻasaina le suka i se taimi puupuu, ao le tele o le faʻasolosolo o le a faʻaitiitia, e fesoasoani e puipuia ai faʻafitauli eseese.

E faavae ile glycemia

Glycemia Level (mg /%)Forsham faʻasologaFaʻataʻitaʻiga Faʻataʻitaʻiga
150 i le 216(mg /% - 150) / 5Afai o le maualuga o le suka i le toto o le 170 mg /%, o le fuafuaina e faapenei: (170-150) / 5 = 4 PIECES
Mai le 216(mg /% - 200) / 10Afai o le maualuga o le suka i le toto o le 275 mg /%, o le fuafuaina e faapenei: (275-200) / 10 = 7.5 PIECES. E mafai ona e taamilosaga - 7 poʻo le 8 iunite.

Fai fuafua e faʻatatau i mea taumafa taumafa

E le gata i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae faapena foi i mea taumafa e faaaogaina, e faalagolago lava i le tasi le toto o le puleaina o insulin. O le mea lea, mo le fuafuaina e aoga le mafaufau i mea moni nei:

  • O le iunite o le fuataga mo mea gaʻo o le iunite falaoa (XE). O le mea lea, 1 XE = 10 g o le kulukose,
  • Mo XE taʻitasi e manaʻomia ona e ulufale i le 1 unite o le inisalini. Mo le sili atu le sao o le faʻatusatusaga, o lenei faʻamatalaga e faʻaaoga - 1 le inisalini e faʻaitiitia ai le hormone i le 2.0 mmol / l, ma le 1 XE o meaʻai gaʻolaʻi e siitia i le 2.0 mmol / l, o lea mo 0.28 mmol / l uma e sili atu i le 8, 25 mmol / l, 1 vaega o fualaau faʻasaina o loʻo faʻatonutonuina,
  • Afai e le o iai ni meaʻai i le meaai, o lona uiga o le maualuga o le hormone i totonu o le toto e leai se faʻalauteleina.

Ina ia faafaigofie le fuafuaina, e fautuaina ia tausia se tusi e pei o lenei:

Faʻataʻitaʻiga Faʻataʻitaʻiga: Afai o le kulukose e 8 mmol / l aʻo leʻi 'ai, ma ua fuafua e' ai le 20 g o le gaʻo kulimi poʻo le 2 XE (+4.4 mmol / l), a maeʻa ona 'ai le maualuga o le suka i le 12.4, ao le masani 6. O le mea lea, e tatau ona folasia atu 3 vaega o le vailaau faʻasaina ina ia pa'ū le index sugar i le 6.4.

Laʻau maualuga mo le puleaina tasi

Soo se fualaau o le inisalini e fetuunai e le fomaʻi, ae e le tatau ona maualuga atu nai lo le 1.0 PIECES, lea e fuafuaina i le 1 kilokalama o lona masini. O le fua pito maualuga lenei.

O le sologa lelei e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli.

E masani lava, o le fomaʻi o loʻo mulimuli i tulafono nei:

  • Afai o le maʻisuka ituaiga 1 faatoa maua talu ai nei, o se fualaau o le sili atu i le 0.5 iunite / kg ua faatonuina.
  • Faʻamatalaga lelei i le tausaga, ole 0.6 U / kg.
  • Afai o le le mautonu e matauina i le maʻisuka ituaiga 1, o le suka e suia i taimi uma, ona ave lea 0.7 U / kg.
  • Faatasi ai ma se faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi, o le fua faatatau 0.8 IU / kg.
  • I le ketacidosis, 0.9 U / kg ua ave.
  • Afai o le maʻitaga i le kuata mulimuli o le 1.0 iunite / kg.

E faʻapefea ona tui tui insulin? (vitio)

O ituaiga uma o inisalini e masani lava ona faʻatulagaina e tutusa uma lava ao le i taumafa. E fautuaina e filifili na vaega i le tino o le tagata lea e le pasia ai toto tetele, o loʻo i ai le teu o gaʻo gaʻo.

Faʻasalaga o le inisalini, o le a faia vave le gaioiga o le inisalini, lea e le taliaina i togafitiga i aso taitasi. O le mea lea, ua fautuaina le puleaina o le fualaau faasaina, lea e fesoasoani i le gaosia o le inisalini i le toto.

E mafai ona e filifilia le manava, ae aua nei e oso i totonu o le radius o le 6 cm mai le pute. Aʻo leʻi tui, e tatau ona fufuluina lenei vaega ma mulumulu ou lima i le fasimoli ma faʻagogo. Saunia mea uma e tatau ai mo le faʻataʻitaʻiga: se tui tui, se fagu faʻatasi ma le vailaau faʻamaʻi ma se paʻu lima. Ia mautinoa e siaki le aso e muta ai le fualaau faasaina!

Le isi, e tatau ona e usitaia faatonuga nei:

  1. Ave ese le pulou mai le tuila, ma tuu le pusa paʻu.
  2. Tausia le nila ma le ava malosi ma ulufale ma le faʻaeteete i totonu o le fagu ma le vailaʻau.
  3. Faʻaopoopo le aofaʻi saʻo ole inisalini.
  4. Ave ese le nila ma tuʻu i fafo, e taʻitaʻia le piston o le suauʻu seia oʻo ina pa'ū le pa'ū o le inisalini.
  5. Faatasi ai ma le lima matua ma le tamatamailima, faia se tamai lanu paʻu. Afai e mamafa le gaʻo o le gaʻo, ona tatou faʻafeiloaʻi lea o le nila i le maualuga o le 90 tikeri, ma se manifinifi - o le nila e tatau ona tuʻuina i le maualuga o le 45 tikeri. A le o lea, o le inisiua o le a le o se mea faʻapitoa, ae o le inisinia. Afai e leai se mamafa o le mamafa o le tagata maʻi, e sili atu le faʻaaogaina o se falaiti manifinifi ma sina.
  6. Faʻalūlū lemu ma faʻalelei le inisalini. O le saoasaoa e tatau ona laugatasia i taimi o pulega.
  7. A leai se vailaau, vave aveese le nila mai lalo o le paʻu ma faʻasaʻo le laupepa.
  8. Tuu se pupuni puipui i luga o le nila sisi ma lafoai.

E le mafai ona e togiina i le nofoaga e tasi, ma o le mamao mai le tasi tui i le isi e tatau ona tusa ma le 2 cm. Suʻe isi injections: muamua i totonu o le tasi vae, ona sosoo ai lea ma le isi, ona sosoo ai lea ma le togi. A leai, o le a mafai ona tupu faʻataunuʻu.

O le fuamalie o le faʻamamaina o le hormone e oʻo lava i le filifiliga o le nofoaga. E sili atu nai lo mea uma, o le inisalini e faʻafefiloi mai le pito i luma o le manava, ona tauau ai lea ma taua, ma mulimuli ane mai luma o ogavae.

E sili le tui i totonu o le manava, ina ia vave ona tupu le gaioiga pe a latou 'ai.

Ina ia aʻoaʻo atili e uiga i le auala e faʻatino ai le inisalini, vaʻai i lenei tusiga poʻo le vitio lenei:

I le faaiuga, e tatau ona e iloa e le mafai ona e filifiliina se fualaau pupuu, ona suia lea o lana metotia e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi. E tatau ona atiina ae, faatasi ai ma le endocrinologist, se fuafuaga mo lona pulega e tusa ai ma le tulafono ma le tele o meaʻai ua ave. E fautuaina le suia i taimi uma le nofoaga o inisiua, ia teu lelei le fualaau faasaina, mataitu aso e muta ai. Ma i nai suiga laiti ma faʻafitauli, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Ituaiga o inisalini

O faʻasologa o insulin e vaevaeina i ni vaega e faalagolago i le taimi e faʻaalia ai le tino o le maʻi. E 5 ituaiga o vailaʻau - inisalini e faia i le ultra-short-short-acting, short, intermédiary, faaumiumi (lautele) ma fefiloi. O le taimi o la latou galuega i le tino e fesuisuiai ma e mai le 1 i le 24 itula. O se vailaau faʻamalosi e amata ona galue i ni nai minute ma o lona aafiaga e mai le 1 i le 3 itula, o le inisalini faaopoopo e galue i le maeʻa o le itula ma faʻaauau pea ona faʻaitiitia le kulukose mo le 24 itula.

O faʻasologa o inisalini e eseese i tulaga o loʻo faʻaaogaina ai. Afai ole umi ole inisalini e fesoasoani ile maʻi e tumau ai le kulūkose masani i le aso, ona taua lea ole inisalini ole inisalini ole taumafa - e gaoioi i le tino ile taimi o taumafataga ma taofia le liua o meaʻai gaʻo na maua i le taimi o le taumafataga i le kulukose. O le inisalini o loʻo faʻamoemoeina mo faʻalavelave faʻafuaseʻi ona oso i le kulūkose, pe a manaʻomia vave ona faʻaitiitia.

Laititi o sauniuniga ile inisalini

E le o gaioiga pupuʻu uma lava e mafai ona suia e le tasi le isi. E i ai o latou lava uiga i le tuufaatasiga ma le aʻafiaga i le tuufaatasiga o le toto ma le soifua manuia o le tagata maʻi. O le mea lautele o faʻataʻitaʻiga vave o fualaau oona e amata ona galue pe a ma le 30 minute talu ona tui. Latou te faʻaitiitia le aofai o kulukose. E aoga mai le 3 itula i le 8. A maeʻa ona ulu i totonu o le tino, o nei tupe e faʻaaogaina e catecholamines, STH ma isi hormones. Ae, e tusa lava pe maeʻa le vailaʻau mai le toto, e faʻaauau pea lona aafiaga i totonu o siama. O igoa o fualaau faasaina ma a latou faamatalaga o loo tuuina atu i lalo.

O lenei fualaau faasaina, e tusa ai ma faatonuga, o se tutusa o le hormone masani na gaosia i le tino o le tagata. I le faʻatinoga, o le televave o mea pupuu. I nisi o faʻamatalaga, o le vailaʻau e aʻafia i le vaega ole iniseti. O le fualaau faasaina e amata ona faʻaitiitia le aofaʻi o le kulukose i le 15 minute i le maea ai o le pulega, ae o lona aafiaga e pasia pe a uma le 3 itula.

O vailaau faʻasaʻo ua faʻamaonia i mataupu nei:

  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • O le le faʻapalepale i togafitiga o le inisalini o isi meaola,
  • Faʻateleina le kulukose pe a uma ona 'ai,
  • Imunity poʻo le le faʻatagaina i vailaʻau e le o insulin-ituaiga e maualalo ai le kulukose,
  • O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻamalosia i faʻalavelave faʻalavelave i taimi o togafitiga ma i le i ai o faʻamaʻi pipisi.

O le fualaau o le vailaʻau faʻamatalaina ua fuafua e le fomaʻi. Faʻaaoga lenei vailaʻau i le ituaiga o injections i se mea faʻafuaseʻi, i se auala le talafeagai, intramuscularly. Afai o le fualaau faasaina ua na o ia lava, ona faʻaaogaina lea e le tagata maʻi se ala faʻapitoa o le puleaina. O vailaau faʻasaʻo ua faʻataʻitaʻiina mo le puleaina aʻo leʻi faia taumafataga ma e ese mai i insulin faila.

Afai e le saʻo le fua ole fua, ole hypoglycemia, siama o le hypoglycemic, o le vaai i mata, o le paʻu tiga i le gaʻo o le gaʻo (lipodystrophy), ma o meaʻai e mafai ona avea ma se itu.

NM

O lenei inisalini anapogi e faʻaitiitia ai le kulūkose ile afa itula pe a uma le tui ma e oʻo atu i le 8 itula. O le numera Muamua o le NM i le igoa e taʻu mai ai o le vailaau oona o se homone e mafua mai i le gaosia. Ua faatonuina le fualaau faasaina:

  • I le maʻisuka ituaiga 2,
  • Faatasi ai ma le puipuiga o le kulukose-faaitiitia o fualaau faasaina i totonu o fualaau,
  • I vaitaimi o taotoga
  • I le taimi o le maitaga.

O loʻo faʻatulagaina le fomaʻi mo vailaʻau faʻasolosolo o gaʻo ona o le le lava o se aofaiga o le hormone. E faʻatautaia ma se faʻalavelave faigata ona o se soliga ogaoga o le gataifale i totonu. E le gata i lea, o le fualaau faasaina ua faailoa mai mo le le faapalepale i fualaau o meaola.

O le vailaau e faia i aso uma mai le 3 i le 6 taimi i le 24 itula. Afai i le taimi lava e tasi e ave ai e le tagata maʻi isi ituaiga o hormones, e le tatau ona afaina ai le metotia. E na o le faʻaaogaina o sauniuniga a manu, e mafai ona faʻaititia le fua faatatau i le 10%.

O faʻamaoniga o le hypoglycemia ma le tino o le tino o le tino e maua mai ai mea oona.

Faʻamatalaga Faʻasaʻo

O fualaau faasaina e tusa ai ma faailoga ma gaioiga e tutusa ma le muamua. O se inisalini vave galue. O le umi o le aʻafiaga o le faʻaititia o le kulukose, o le, i lalo o le faʻamalosi o lenei vailaʻau, e oʻo atu i le 7 itula. O le vailaʻau e maua i vailaau mo tui o le inisalini ma i cartridges mo peni tui o le faʻaaogaina e le tagata lava ia.

O le fualaau faasaina e faʻatonuina i le 20 minute ao leʻi faia le meaai. O le faʻasolosolo faʻasolosolo e lelei ma le inisalini faaumiumi, lea e aofia ai palatini o le protamine-mole-mamafa.

O le tuufaatasiga o Insuman Rapid e lata i le homone e tutusa lelei. E maua mai i le gaioiga a E. coli.

Humulin masani

O le inisalini lea o le tagata, o le sui o le kulupu ICD, e maua mai i le inisinia faʻainitaneti. E pei o isi hormones o lenei ituaiga, o loʻo avanoa mo le tuiina o se tui ma se peni. Injections e tatau ona faia i totonu o le manava (vaega - 2 cm mai le pute), ogavae poʻo le pito i luga. E tatau ona suia le nofoaga o tui. O le tau faʻatau i tafatafa o le nofoaga na tui muamua e le tatau ona.

O aʻafiaga faʻatasi ai ma le faʻasalaga o le hormone poʻo le maualuga e mafai ona:

  • Faʻaititia le glucose tele
  • Faʻasalaga e le faʻaalia
  • Faʻaititia le malosi i gaʻo gaʻo.

O le fualaau o le fualaau faasaina ua fuafuaina e fuafua i le mamafa o le tino. O lenei fualaau faasaina ua faatagaina e tui i tamaiti laiti.

Homorap 40

O se fualaau lelei lea e fesootaʻi ma insulin insulin. O lana gaioiga e amata i le 30 minute pe a maeʻa le pulega ma e oʻo atu i le 8 itula. O le gaioiga o siama insulin taitasi e faalagolago i le nofoaga o lona pulega, le auala e tui ai, le fua saʻo ma le tali a le tagata ile togafitiga ole maʻi.

O vailaʻau e faʻaaogaina i tulaga faʻanatinati o se tulaga faʻapitoa ma le tauvaga o le maʻi. E sasaina o ia i le taimi o taotoga. O le fualaau faasaina e talafeagai mo togafitiga o se tamaititi ma se fafine maʻitaga.

Injections e tuuina atu 3 taimi i le aso. Mo le iniseti, e faʻaaoga ai pamu insulin. E mafai foi ona e faia se tui e ala i le taina i le 1 masini ma le gasegase o le inisalini. E tatau ona manatuaina o lenei tuufaatasiga, muamua e tuʻu ai le hormone puupuu i le suauu, ona oʻo ai lea i se faaumiumi.

Homorap 40 e le o faʻatasi ma vailaau uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma togafitiga tutusa ma beta-blockers, e tatau ona faia se fesuiaiga o fualaau. Faitau ma le faaeteete faatonuga.

Mea masani o le inisalini anapogi

Mo sauniuniga uma ile inisalini puupuu, o tulafono nei mo lo latou teuina ma le fesiitaiga e aoga:

  • O vials i vailaʻau e tatau ona tapunia. E sili ona lelei le tuʻuina i luga o le pusaaisa ina ia latou malulu ae e le mago.
  • I totonu o se potu i le vevela i lalo ifo o le 30 tikeri, e talafeagai mo le faʻaaogaina o hormones nai lo le masina. I le maualuga o le vevela, e le mafai ona teuina.
  • E mafai ona e ave le kalama ma le vailaʻau i totonu o lau atotupe, ato teuteu, taga.
  • Short insulin, ma isi tagata uma, e le taliaina le susulu o le la. O le maualuga o le vevela e leaga foi ia te ia. Aua nei teuina fualaau faasaina i totonu o le totini lima o se taavale na tuua i le la.

O faʻamatalaga nei e taʻu mai ai e le fetaui le vailaʻau mo le faʻaaogaina:

  • O le fofo i totonu o le ampoule e leaga
  • O le aso e muta ai na tusia i luga o le afifiina ua maeʻa,
  • O le vailaʻau ua faʻamaʻi, ma o lea ua faʻaumatia,
  • Lulu po o laumei e vaaia i totonu o le moli,
  • Na tatalaina le fagu ma sa i ai i lenei tulaga mo le sili atu i le tasi le masina.

Afai e mulimulitaʻia e le tagata maʻi uma tulafono o loʻo teu i luga ma le felauaiga, e le tatau ona tulaʻi faafitauli i le faʻaaogaina o le hormone.

Inisalining Insulin

I totonu o le tino, o se fualaau faʻatauvaʻa e faʻaaogaina nai lo le faʻamaʻi faʻamaʻi. O lona aafiaga o le glucose ua fesiitai i maso, ma o lea la o lo latou tuputupuaʻe tele na tupu.

Ole fua mo bodybuilders e filifilia taitoatasi e se fomaʻi taʻaloga. O le mea moni, o le maualuga o le fualaau faasaina ma le le atoatoa o le tino e tau atu ai i le oona, talu ai e le gata ina ulufale le glucose i maso, ae faapena foi i le gaʻo gaʻo.

Faʻatinoga o gaioiga

I totonu o le tino o le tagata, o tamaʻitaʻi taitoatasi o le pancreas e nafa ma le gaosia o le inisalini. I le gasologa o taimi, o nei peta beta e le taulimaina a latou galuega, lea e mafua ai le faateleina o le toto maualuga o le suka.

A oʻo mai le inisalini puupuu i le tino, e mafua ai se tali, lea e faʻaosofia ai le gaosiga o le kulukose. E fesoasoani lea i le suʻiina o le suka i totonu o kulumu ma gaʻo. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e fesoasoani i le faʻavaeina o le kulukose i le ate.

Ia manatua o se ituaiga o vailaau faafomai i le ituaiga o laupepa o le a le aumaia ai se taunuuga o le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, o vaega taua o le a pauu atoa i le manava. I lenei tulaga, o le injections e talafeagai.

Mo le faʻaleleia lelei o le faʻaaogaina o tui, pulupuni pen po o pamu insulin. O le inisalini pupuu e fuafua mo le togafitiga o le maʻisuka i le amataga.

E faʻapefea ona ave le inisalini pupuu?

Ina ia mafai ona aoga le togafitiga o le inisalini puupuu, e tatau ona tausisia le tele o tulafono:

  • E tatau ona tui muamua aʻo leʻi 'aʻai.
  • Injections e faʻafofo tautala e puipui ai aʻafiaga.
  • I le inisalini e faʻaaogaina lelei lava, o le inisiua masini e tatau ona puipui mo ni nai minute.
  • Ia manatua o le filifiliga o le fua o le mea galue malosi e tatau lava ona faia e le fomaʻi aoga.

O fualaau taitasi ole inisalini pupuu e tatau ona fuafua taitoatasi. Ina ia faia lenei mea, e tatau i tagata maʻi ona faamasani i latou lava i le tulafono. 1 fualaau o fualaau faasaina ua fuafua mo le gaosiga o meaai, lea e tutusa lona taua i le tasi le areto.

Ia taumafai foi e mulimuli i nei taiala:

  1. Afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto e masani, o le aofaʻiga o le vailaʻau e faʻaitiitia ai o le a leai se mea. O le fua o le mea e galue malosi e fuafua i luga o le fia o iunite falaoa e manaʻomia ona faʻatautaia.
  2. Afai o le maualuga o le kulukose e sili atu le maualuga nai lo le masani, ona tatau ai lea i le 2 pusa insulin. I lenei tulaga, e tatau ona e ulu atu i ai aʻo leʻi 'ai.
  3. I taimi o faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻaogaina o le inflammatory, o le inumaga o le inisalini e siitia i le 10%. Ituaiga o inisalini puupuu

Talu ai nei, na faʻamaʻi tino uma tagata i le inisalini synthetic, lea e tutusa lelei lava ma gaioiga a le tagata. E sili atu le taugofie, sili atu le saogalemu, e le mafua ai soʻo se itu. I le taimi muamua na faʻaaoga ai hormoni manu - e mafua mai i le toto o se povi po o se puaa.

I totonu o tagata, e masani ona mafua ai le ogaoga o gaioiga ogaoga. O le inisalini pupuu na faia ina ia faatelevaveina le gaosiga o le inisalini pancreatic natura. I lenei tulaga, e tatau i se tagata ona 'ai naʻo meaʻai ina ia le faʻaosofia ai le faʻaitiitia o le mamafa o le kulukose i totonu o le toto.

E le mafai ona fai atu ma le le saʻo e sili atu le inisalini e fai si puupuu. E toʻatasi le fomaʻi e tatau ona filifilia lenei mea poʻo lena vailaʻau. O le a ia faia lenei mea pe a maeʻa se suʻega suʻesuʻega faʻamalosi. I lenei tulaga, e taua le amanaia o le matua, kenera, mamafa, mamafa o le maʻi.

O le aoga o le inisalini pupuu o le mea moni e amata ona galue i totonu o le 15-20 minute pe a uma le pulega. Ae ui i lea, e aoga mo le tele o itula. O fualaau sili ona lauiloa o Novorapid, Apidra, Humalag.

O le inisalini pupuu e galue mo le 6-8 itula, e faʻalagolago lava i le kamupanī ma le fua o le mea galue. O lona maualuga maualuga i le toto e 2-3 itula pe a uma le pulega.

O vaega nei o le inisalini e fai pisapisao e taua i lalo:

  • Genetic Engineering - Rinsulin, Actrapid, Humulin,
  • Semi-gaosia - Biogulin, Humodar,
  • Monocomponent - Monosuinsulin, Faʻapitoa.

E le mafai ona fai atu ma le le saʻo e sili atu le inisalini e fai si puupuu. O se vailaʻau faapitoa e tatau ona faʻamatalaina i tulaga taʻitasi e le fomaʻi. E le gata i lea, e tofu i latou uma ma tui eseese, umi o gaioiga, aʻafiaga o le itu ma faʻasalaga.

Afai e te manaʻomia le faʻafefiloi o insulini o le tele o gaioiga eseese o gaioiga, e tatau ona e filifilia fualaau oona mai le gaosiga e tasi. O lea o le a sili atu ona lelei pe a faʻaogaina faʻatasi. Aua neʻi galo le 'ai pe a uma le faʻaaogaina o fualaau e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻisuka.

Tosiga ma le pulega

E masani lava, o le inisalini o loʻo faʻatulagaina mo pulega faʻapipiʻi i totonu o le ogavae, papaʻi, muaʻi, poʻo le manava. I tulaga e le masani ai, o le faʻaaogaina o le intramuscular poʻo le faʻalavelave e faʻaalia. O le sili ona lauiloa o ni katataʻa faapitoa, lea e mafai ai ona faʻaogaina se fualaau o le vailaʻau faʻasolosolo.

E tatau ona faia ni inisiua i lalo o le afa afa poʻo le itula ao lei faia se taumafataga. Ina ia aua nei faamanualia le paʻu, o le nofoaga o inisiua e suia pea. A maeʻa ona e tui, faʻafefete lou tino e faʻateleina le faagasologa o le pulega.

Taumafai e faia mea uma ma le faaeteete e puipuia ai mea gaioiolosi mai le ulufale atu i totonu o vaʻa toto. O lenei mea o le a oʻo atu ai i lagona sili ona tiga. Afai e tatau ai, o le inisalini pupuu e mafai ona faʻafefiloi ma le lava hormone o le faaumiumi o gaioiga. I lenei tulaga, o le fua saʻo ma le tuufaatasiga o le injections e tatau ona filifilia e le fomaʻi.

Tagata matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka e ave mai le 8 i le 24 iunite o le inisalini i le aso. I lenei tulaga, o le fualaau e fuafuaina e faalagolago i le taumafataga. Tagata e faʻamalosi i vaega, poʻo tamaiti e le sili atu i le 8 Unite i le aso.

Afai e le o vaʻaia lelei e lou tino lenei homone, ona mafai lea ona e ave nisi inumaga o vailaʻau. Ia manatua e le silia le 40 iunite i le aso i le faʻasalaga i aso taitasi. Ole taimi e faʻaaogaina ai i lenei tulaga e 4-6 taimi, ae pe a faʻamaʻiina ile inisalini umi-e tusa ma le 3.

Afai o se tagata na faia se inisalini puupuu mo se taimi umi, ma o le taimi nei ua i ai se manaʻoga e tuʻuina atu o ia i togafitiga ma le lava hormone o le faaumiumi galuega, ua auina atu o ia i le falemaʻi. O suiga uma lava e tatau ona i lalo o le vaavaaiga a le au fomaʻi.

O le mea moni e faapea o ia mea na tutupu e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o acidosis poʻo le maʻi o le maʻisuka. O ia fuafuaga e sili ona lamatia mo tagata o loʻo mafatia mai le toilalo o le gaʻo po o le ate.

Tulafono mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma le faʻaaogaina

O le inisalini pupuu i lona tuufaatasiga kemikolo e toetoe lava tutusa ma mea e gaosia e le tino o le tagata. Ona o lenei mea, o nei vailaʻau e seasea afaina ai lagona. I tulaga e le masani ai, e maua e tagata le tosoina ma le ita i le nofoaga o inisiua o le mea galue malosi.

E toʻatele tagata atamamai e fautuaina le tuiina o le inisalini i totonu o le lua. O lea e amata ai ona sili atu lona saoasaoa, ma o le avanoa e ulu atu ai i totonu o le toto poʻo le nasu e matua laitiiti lava. Ia manatua i le mavae ai o le 20 minute talu ona tui, e tatau lava ona e 'ai se mea manaia.

E tasi le itula pe a uma le tui e tatau ona avea ma se meaʻai atoa. A le o lena, o le tulaga e ono mafai ona atiaʻe se vailaʻau hypoglycemic e maualuga. Ole tagata ole inisalini e taitaia e tatau ona 'ai lelei ma atoatoa. O lana meaai e tatau ona faʻavae i luga o meaʻai o le protein lea e faʻaaogaina i fualaau faisua po o gaʻo.

Afai e te tuiina oe lava ile inisalini, e iai foʻi se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi o le hypoglycemic i le talaaga o le faʻaitiitia o le mamafa o le kulukose toto.

E mafai ona e iloa lona atinaʻe i faʻamatalaga nei:

  • O se fiaai tele
  • Naua ma vili
  • Dizzy
  • Pogisa i mata
  • Faʻafitauli
  • Faateleina le vevesi
  • Loto o le fatu
  • O se lagona o le popole ma le le fiafia.

Afai e te maitauina ei ai se tasi o faʻamaoniga o se inisalini puupuu, e tatau ona e inu i le tele o le lauti pe a mafai ai. Pe a faʻavaivaia ia faailoga, faʻaaogaina se vaega tele o protein ma gaʻo. A e toe faʻafouina sina mea e te fia moe.

Talosaga faʻaoga

Ia manatua o le faʻaaogaina o le inisalini pupuu e manaʻomia ai le usitaia o tulafono faʻapitoa.

  1. E manaʻomia lou teuina o vailaʻau i totonu o le pusaaisa, ae le o le pusaisaisa,
  2. O fagu avanoa e le mafai ona teuina,
  3. I pusa faapitoa e faʻatagaina e teuina le inisalini mo le 30 aso,
  4. E matua faasaina ona tuua le inisalini i le la,
  5. Aua le faʻafefiloi le vailaʻau faʻatasi ma isi vailaʻau.

A o le taofiofia le fualaau faasaina, siaki pe afai ua aliali mai se afaina, pe a fai o le suavai ua leaga. Faʻaauau foi ona mataituina pea le tausisia o aiaiga o le teuina, faapea foi ma le aso e muta ai. Na o le pau lenei o le a fesoasoani e puipuia le ola ma le soifua maloloina o tagata mamaʻi, ma o le a le faatagaina foi le atinaʻeina o soʻo se faʻafitauli.

Afai ei ai ni aʻafiaga leaga mai le faʻaaogaina, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, aua o le musu e faʻaaoga le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i ni ogaoga ogaoga.

E masani lava, o le inisalini pupuu e faʻaaogaina i le fausiaina o tino. E faʻaleleia ai le faʻatinoga ma le tumau o se tagata, ma e faʻaaoga foi i le taimi o le masu. Faatasi ai ma le le mautonu o le aoga o nei vailaau faasaina, e mafai e se tasi ona iloa e le o se tasi o le siakiina o le doping e mafai ona fuafua lenei mea i totonu o le toto - o le a vave lava ona solo ma ulu atu i le paʻu.

Ia manatua e matua faʻasaina le faʻatauina o nei vailaʻau mo oe, e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, e pei o se faʻafitauli i le manuia poʻo le oti. O tagata e ave le inisalini e tatau ona foaʻi atu i taimi uma le toto e mataʻituina ai le faʻatonu o le kulukose.

O le matafaioi o le insulin ma tulafono lautele

Inisalini - o se hormone mo le gaosia i totonu o tagata soifua maloloina o le pancreas e nafa. O lana aia tatau o le faʻatonutonuina o le gaʻo gaʻo ma le kulūkose o le toto.

1. O le fualaau o le inisalini (gaioiga pupuu pe faaumiumi) e masani ona faia i le 25-30 minute ao lei faia se taumafataga.

2. Manaomia - mama lima (fufulu ma le fasimoli) ma le mea e tui ai (solo faʻatasi ma se paʻu oona, ie mama).

3. O le fua faatatau o le tufatufaina atu o le inisalini i le tino e fesuisuiaʻi, e fuafua i luga o le nofoaga na tuiina. Lagolagoina-faʻasaʻo le inisalini ua tui i totonu o sipuni ma papa. O le tuiina o le inisalini pupuu i le manava.

4. Ina ia aloese mai le faia o faʻamaufaʻailoga, e tatau suia mea e tui aituʻuina atu taimi o tisipenisi e toe faʻaleleia.

5. O le inisalini ose taimi umi ua maeʻa ona faʻafefiloi, e le pei o vailaʻau faʻamalosi, lea e le manaʻomia ai le faʻafefiloi.

6. E le mafai ona faʻafefiloi insulini o gaioiga eseese - ei ai se tulaga lamatia tele o se mea sese i le metotia.

Tulafono mo le teuina o fualaau faasaina

O faʻasologa o insulin e teu i totonu o le pusaaisa, ae o le fagu ua leva ona amata ona mafai ona teu i le vevela o le potu. Tuuina atu e faapea o le vevela vevela e aafia ai le fua faatatau o le inisalini o le inisalini, o le fualaau faasao e teuina i totonu o le pusaaisa e tatau ona ave mai iina ina ia mafai ona tutusa le faitau o le vevela i potu. O se mea mafanafana mafanafana e faʻaaogaina i le nofoaga o inisiua e faʻavaveina ai lenei gaioiga e ala i le afa, ma le faʻaitiitia le 50% o le faʻaaogaina o le sauniuniga malu.

E faʻapefea ona fuaina le fua faatatau?

Luʻu suka maua talu ai nei - 0.5 iunite i le kilokalama o le mamafa o le tino.

Tisuka i le tikeri muamua (faatasi ai ma taui mai le tausaga pe sili atu) - 0.6 iunite / kg.

Maʻisuka i le tikeri o le maʻisuka (tau le faʻaaogaina) - 0.7 PIECES / kg.

Tisaga faʻamaʻi - 0.8 U / kg.

Maʻisuka faigata i ketoacidosis - 0.9 U / kg.

Maʻisuka i le tolu tolu masina o le maitaga - 1.0 iunite / kg.

O le maualuga o le mamafa o se tui e tasi e 40 iunite, o le fua i aso taitasi e 70-80 iunite.

Ole fua faatatau ole aofaʻi ole ao ma le po e 2 i le 1.

Inisalini pulega

Lavea tui

  • Faʻavave le vailaʻau i le taimi muamua e ala i le ave i fafo mai le pusaaisa.
  • Fufulu lima.
  • Faʻasaʻo le nila ma le faʻasologa o fuainumera manaomia ile peni.
  • Ia mautinoa e leai se ea e ulufale atu i le tuila, pe a leai o iai se faʻafitauli o le faʻaofiina o se vailaʻau e le atoatoa.
  • Fufulu le nofoaga o inisiua ma se ie mama, susu. Afai e faʻaaogaina le ava malosi mo nei faʻamoemoega, ona tatau lea ona faʻatali mo lona faʻaleleia atoatoa, talu ai ona o le ava e faʻamaʻo ai le inisalini.

Le faasologa o inisua o inisalini

E faʻapefea ona faʻatino le inisalini? E masani lava faʻapipiʻi (sei vagana ai mataupu faʻapitoa pe'ā manaʻomia i se mea faʻapitoa poʻo le leai foi). Mo le faia o lenei mea, o le index fold and thumbs of the left hand are created. O le pito o le ulufale o le nila, e le aofia ai le fatu o vailaau i totonu o le maso, - 45 tikeri.

Faʻagasolo lemu le pulou pusa mai le fualaau faasaina - o lenei pulega e faʻaaogaina ai le mea masani o le hormone i totonu o le toto ma faʻamautu lelei. E fautuaina le tausisia o se faiga masani mo le puleaina o le inisalini e vavalo ai le fua o le absorption.

A maeʻa le faʻamalosi o le tui suauu i le auala atoa, e mafai ona e faʻasaʻo le paʻu paʻu ma toso ese le nila i le afa o lona uumi ma uu, faitau i le sefulu. A maeʻa lena mea, ia faʻamaʻaʻa atoa. Aua nei faʻasalaina le faʻamatalaga amata seia oʻo ina aveese atoatoa le nila. O se mataua o le toto, o nisi taimi e aliali mai i le nofoaga o inisiua, ua lava e tui ai mo ni nai sekone i lou tamailima.

O soʻo se nofoaga e tuiina ai, e tatau ona filifilia pe a ma le 2 cm mai le taimi muamua. E le fautuaina le tuiina o le inisalini i faʻamaufaʻailoga e mafua ai - o le mea lea e le lelei le tagofia o vailaʻau.

Tuua Lau Faamatalaga