Atherosclerosis o vaʻa o vae: faailoga, faʻavasegaga ma le puipuiga

O le atherosclerosis obliterans o se faʻafitauli faʻapitoa o togafitiga o le cardiovascular system, lea e faʻaalia ai i totonu o le vevela o vaʻaia o vaʻa ma maso maso ua fufula, ua tumu i le gaʻo-protein protein, faʻaoga.

O lenei mea e mafua ai le faʻaleagaina o le gaioiga o le eria lea e faʻamalosia e se uaga. E maua e tagata maʻi le sili atu o le le mautonu i ituaiga tuai o atherosclerosis o pito i lalo.

I lenei tulaga, o le taamilosaga i totonu o maso o loʻo faʻaitiitia, o le lactic acid ma metabolites e faʻaitiitia lemu, o lea e tupu ai le tiga e le mafai ona faʻaalia. Mafaufau i le aano ma le pathogenesis o lenei maʻi.

Mafuaaga ma le masini o le atinae

E i ai le tele o mafuaaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O le faʻavaeina o le atherosclerosis e leʻo suʻesuʻeina, ae i le taimi nei o vailaʻau faʻamaonia, o loʻo aʻafia ai faʻafitauli mo faʻafitauli o lenei maʻi. O lona uiga afai e maua e le tagata maʻi soʻo se tasi o mea nei, ona oʻo lea i le avanoa o atherosclerotic suiga e faʻapupula.

O nei mea e aʻafia ai:

  • O le mamafa. O le mamafa o tagata e sili atu ona afaina i gasegase ona o se maʻi i le tele o auala ole auala. Aʻo faʻapipiʻi le gaʻo o le gaʻo i totonu o le tino, o nei mea taua e tasi, cholesterol, lipid mea e mafai ona ulu i totonu o sela o endothelial o le puipui vascular. I le tulaga lava lea e tasi o le aʻafiaga, e mafai ona taʻua o gaʻo, meaʻai maualuga-kalori faatasi ma le leai o enzymes.
  • Tausaga, itupa O tamaitai e le maualalo i le atherosclerosis ona o le i ai o le estrog, lea e taofia ai le faagasologa o le le faatulagaina o le membrane. E toʻalima taimi e sili atu ona maʻi tagata. E le gata i lea, o tagata i le mavae ai o le 40 tausaga e mafai ona aʻafia i le faʻamaʻi ona o le faʻaleagaina masani o le paʻu i totonu o le puipui lapisi ma le leiloa o lo latou malosi.
  • Fuʻa. O le Nicotine ma isi vaega o le ulaula tapaa e mafua ai se vili malosi o vaʻa toto, lea e faʻavaivaia ai i latou i le taimi. E sili atu le faigofie ona ulu atu i totonu o se pa o le cholesterol nai lo se mea taua.
  • O le maʻi suka. I lenei tulaga, o le faʻamaʻiina o le lipid e le mafai ona oʻo atu i le iuga, ma o mea e leai se mea e pipisi e tatau ona faʻataʻamilo solo i totonu o le toto, lea latou te ulu atu ai i totonu o le vevela.

Le maualuga o le toto maualuga, o le ola le mama, ma le agavaʻa i foliga o le i ai o maʻi fatu cardiovascular i totonu o aiga - e le o se lisi atoa o mea e mafua ai le atherosclerosis.

O le a le mea e tupu i totonu o le tino? I le taimi muamua, o suiga e le taua, e na o le auala e mafai ai ona maua. O le cholesterol i totonu o le tino e ave i luga o felauaiga o mea maualuga ma le maualalo. Muamua o le mea e taʻua o le "aoga" cholesterol, i totonu o lenei pepa e feaveaia mo le tuufaatasia o hormones ma le tulafono faatonutonu o le mafai ona gafatia, e pei foi o le lafoaia. O le lona lua o se tagata e alu i le cholesterol mo le teuina. E masani lava, e fa taimi e itiiti ifo nai lo le muamua, ae o nisi taimi e le fiafia le paleni. Ona amata ai lea o le fausiaina o gaʻo. E taua lea mea o le maʻa.

E i ai ni vaega o le alualu i luma o le maʻi

  1. Vaega Muamua - Lipoidosis. I lenei taimi, na o lipid spots ma streaks e mafai ona iloa, o le faailoga muamua lea o le atherosclerosis.
  2. Atheromatosis - o le plaque e faʻalauteleina, tapunia atili le lumen, sili atu i luga o capillaries ma fibrin. O faʻamaoniga muamua o le maʻi ua manino.
  3. O le vaega mulimuli o le fibrosis poʻo le faʻatulagaga. E mafai ona suia atoa le pusa i se mea faʻapipiʻi, poʻo le faʻafefiloi ma masima ma faʻamalosi, lea e faʻamatalaina ai le togafitiga o togafitiga i se faʻalavelave faʻapitoa vavave.

O le a le atherosclerosis o vaʻa o pito pito i lalo

Atherosclerosis o vaʻa o vae (e tusa ai ma le ICD-10 numera 170.2) o se faʻasologa masani o togafitiga e fesootaʻi ma le gasegase o le lipid deficit. Pathogenesis: i lalo o le faatosinaga o mea e mafua ai, o galuega o le ate e faʻalavelaveina, o le tele o le cholesterol e teuina i luga o le puipui lapoa, ua fausia atherosclerotic plate.

Faʻatasi ai ma le faʻasologa o le atherosclerotic, o vaʻa vavalalata pe vaʻavaʻa atoa. O le faagasologa muamua e taʻua o le vevesi, o le mea lona lua o le tupuga. O le maʻi e atiaʻe i totonu o le gaʻo. I tulaga eseese, o loʻo i ai se faʻaogaina o le vaa, solia le toto totoʻa i le okeni, o le faʻaitiitia o le tuʻuina atu o le okesene ma meaʻai. O faʻataʻitaʻi e tuʻuina ai le toto i vae pito i lalo e faʻalautele mai le aorta, iliac, femoral, popliteal arteries. O se taunuuga o le atherosclerosis o nei matagaluega, o le le atoatoa o le tino e foliga mai (ona o le faʻaitiitia o le toto).

Ituaiga ma le faʻavasegaga

Atherosclerosis o loʻo faʻavasegaina eseese. O le toilalo o vae i palulalapalalapalapala vaevaeina i vaega nei:

  1. Faʻavaeina - faʻaleagaina faʻaleagaina o laʻau o pito pito i lalo lea e tupu mai ona o le gasegase poo le vevela o vaʻa o vae, faʻaleagaina o le toto, o le matelaina o le okesene i le tino. O le amataina o le atherosclerosis o vae e manaʻomia ai suiga o olaga, siakiina pea, ma togafitiga talafeagai.
  2. Faʻalauiloa le atherosclerosis e faʻapupula ona o le faʻaputuina o pusa i totonu o vaʻavaʻai tele ma lautele. O le faagasologa e amata i le aorta, faʻalautele atu i le iliac, femoral, artery knee.
  3. O se atherosclerotic e leai se malosi e tupu pe a oʻo i lalo ifo o le 50% le moega lapisi. O faʻamaʻi ma lenei fomu o loʻo faʻamatala itiiti. O le atherosclerosis e leai se malosi e leai se togafitiga talafeagai ma o le taimi e tatau ona avea ai le suʻega ma faʻamaʻi pipisi o pito i lalo.
  4. O le atherosclerosis o le faʻamaʻi o se faʻamaʻi lea e tupu pe afai e poloka le lumen o arteries e le 50% pe sili atu. O lenei fomu e tupu ma faʻaalia ai faʻamaoniga, e faigofie ona maua. I le laasaga muamua, e le paʻu vaa, o lona uiga, i lalo o le aafiaga o isi mea, o le mauaina o se vaega fou o gaʻo e matua vaapiapi lava.
  5. O faʻasalaga faʻapitoa e faʻaalia i le faʻaleagaina o le hemodynamic i totonu o se vaega faapitoa (faʻaaogaina o le fusi o le femoral superficial).

O le le atoatoa o le tino o vae e vaevaeina i ni vaega se fa o le maʻi:

  1. O le vaega muamua e faʻaalia i le tiga pe a uma le malosi faaletino (tamoe / savali mamao).
  2. O le lona lua ua vaevaeina i ni vaega se lua: A ma le B. O tagata maʻi e faitio i le tiga pe a uma ona savavali mo sina mamao (e oo atu i le 1000 mita). IIb - o le tagata gasegase e maualuga lona 250 mita e aunoa ma se tiga i vae.
  3. O le lona tolu poʻo le suʻesuʻega taua e faʻatapulaaina ai le avega masani, o loʻo i ai le tiga i pito pito i lalo i se mamao o le 50 m.
  4. O le atherosclerosis o le tulaga o le IV IV o loʻo faʻaalia i le foliga mai o maʻi o le gaʻo, e pei o le paʻu o le paʻu. Gangrene o pito i tua o loʻo i luga o tamatamailima, alofilima, vae, vae vae, ma le ogavae. O le faʻamaʻi e matautia aua e le mafai ona faʻamalosia fualaau, e manaʻomia e le tagata maʻi togafitiga faʻapitoa (matagaluega o taotoga vascular), taotoga - toesea o le tino.

Mafuaaga ma faailoga

O le coronary sclerosis, atherosclerosis o gaʻo o le cerebral ma le pito i lalo e mafua mai ona o mea masani e faʻatatau i mea masani e faalagolago tonu i le olaga, meaʻai ma le gaioiga faaletino.

Etiology o atherosclerotic suiga i sikuea:

  1. O vailaau faafomai e le mafai ona afaina ai tausaga o se tagata. O le faʻaalia o le maʻi e faʻalagolago i nei mea e lua. E sili atu ona mafatia tagata i le atherosclerosis nai lo tamaitai. E tusa ai ma fuainumera, o loʻo tuʻuina i luga o tane le plalesterol plaques i le 10 tausaga talu ai. Sa faʻamaonia e saienitisi lenei mea i le tala faʻasolopito. O tamaitai e puipuia i taimi uma e estrogens. Latou te puipuia le gasegase matua ma le vaivai o le lipid metabolism. A faʻasolosolo e le teine ​​le tuaoi o le moa, o suiga o le atherosclerotic o laʻau autu ma le lautele ma veins e amata. O le aʻafiaga o le faʻamaʻi pe a uma le 50 tausaga e tutusa uma i itupa uma e lua.
  2. Faʻailoa le maʻi i le mavae ai o le 45 tausaga. Ole suiga ole tausaga i vaʻa toto (gau o le elasticity, faʻateleina le thrombosis, solia o mea iloga o le toto) o loʻo faʻaalia i puipui puipui. O isi faʻaosoosoga faʻapitoa e faʻateleina ai le tulaga.
  3. O le faʻasologa o mea e masani ona masani ai o le mafuaʻaga autu lea o le tele o faʻamaʻi. Afai e matauina i totonu o matua matua ni vaʻa vailaʻau o vaʻa ma le cholesterol, e tatau ona faʻamoemoeina tamaiti i se maʻi faapena. O le itupa, tausaga ma le matua e taua tele i le tupu o le atherosclerosis. O nei vala e taʻua e le faʻamaonia, e le faʻamaonia, e le mafai ona puipuia.
  4. O le ulaula ma le ava malosi o le sasa lea o le lalolagi i aso nei. O le toʻatele o fafine ma tamaʻitaʻi i lenei auala e faʻavaivaia le atuatuvale, taumafai e malolo, ae le mafaufau i taunuuga. O Nicotine e faʻamalamalamaina le lumena o vaa. Afai o loʻo iai maʻi faʻapitoa, o le faʻasalaga faaopoopo e faʻapupulaina ai le tulaga. O meainu ava malosi e faateleina ai le toto, e faapena foi ona saofaga i le faaitiitia o fua.
  5. O le le lava o le tino faaletino, o galuega le mautonu e fesoasoani i foliga vaaia ma le alualu i luma o le lipid disorders, ischemia, togafitiga faʻasolosolo. A aunoa ma le malosi, o le faaputuputuina o le tele o gaʻo e tupu, lea e teuina i totonu o le intima (ogatotonu) o arteries.
  6. O faʻamaʻi pipisi Endocrine e le o nofo i le nofoaga mulimuli i mafuaʻaga o le atherosclerosis. O le tele o meaʻai, o le maʻisuka e maua ai le eleele lelei mo le teuina o le cholesterol. O Hormones e nafa ma mea uma i le tino. O se faʻagasolo laʻitiiti i le tulaga o hormonal o loʻo atagia i totonu o totoga i totonu. O le maʻi gasegase o loʻo faʻaalia i le maualuga o le gaʻo, ma o le maʻi suka e faʻaleagaina ai le carbohydrate, lipid, metabolism protein.
  7. Mea taumafa maualuga i le gaʻo e tau atu i le gaioiga o le ate, le mafai ona gaosia le tele o lipids. O le Cholesterol o loʻo vave faʻapalaina vaʻa fou.
  8. Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga, vavalalata o laʻau, le mausali le toto. Ua vaivai le fale, ua le toe aoga. Faʻasaga i tua o ia suiga, o le faʻamalosia o gaʻo ma platelets i luga o puipui puipui, e faʻapipiʻi toto ma fusi ai le lumenia lumanaʻi.
  9. Malosiaga o le maalili, manua i pito pito i lalo.

Uiga iloga:

  • tiga i totonu o maso o le tamai povi o le faitioga autu lea e liliu tagata i le fomaʻi. O vaʻa faʻafefeteina i lalo o le aafiaga o le tino (savavali, tamoe) e amata ona tiga. I uluaʻi laʻasaga, o gasegase e maitauina le malulu, o le malulu o vae. E faasolosolo lava, o lagona tiga e tulai mai i se setete o malologa ma fegasoloaiga ua faaopoopoina. I tulaga maualuluga, e le faʻasaʻoina e painkille le tiga ogaoga,
  • faʻapipiʻi faʻasalalauga ole faʻamaoniga ole faʻamaonia mo le faia ole suʻesuʻega. O le tagata maʻi e le mafai ona savali i se mamao umi e aunoa ma se malologa. Ua tu o ia e faaitiitia le tiga i ona vae. O se pa pupuu puupuu e fesoasoani ai e agai i luma seia oo i le isi itu o le tiga,
  • Faʻafitauli o le faʻafitauli o le gasegase e faʻaalia ai lava ia: pallor, cyanosis, vae malulu, faʻapupulaina lauulu o lauulu. Atrophy o maso o vae, pulou. O maʻi faʻamaʻi leaga o loʻo i luga o le paʻu. E mafai ona salalau paʻu i le vaega pito i lalo. O le tulaga o le taufaasesega o loʻo faamatalaina e le necrosis (gangrene), e faʻaalia ai o ia i le paʻu pogisa ma se manogi le lelei ma le manogi.

Vaʻaia eseese o le atherosclerosis o vae

O le siakiina o le atherosclerosis o pito i lalo o loʻo faia i faʻamaʻi nei:

  • faʻaleagaina le endarteritis e faʻaalia i faʻaaliga faʻaalia e ala i le aveesea o le atherosclerosis, ae aafia ai tagata ei lalo ifo o le 30 tausaga.
  • faʻasologa o le thrombosis ma le thromboembolism e tupu faʻafuaseʻi, e masani lava pe a uma le taotoga.
  • Aortoarteritis le mautonu (Lerish's union syndrome) - o se tulaga lea e taofia ai pe taofia atoa ai le vaega o le aorto-iliac. E tupu tele i alii. O le mea e ese ai, o le tolu vaefa o faʻamaoniga: le lava o le paluga o arteries o pito pito i lalo, faʻamalositino le faʻaaogaina, faʻasologa o le erectile. O taunuuga o le maʻi o le Lerish e leaga tele: faʻafitauli faʻapitoa o le cardiovascular, le atoatoa, oti.
  • maʻi faʻamaʻi. O le maualuga o le toto sugar e tau atu i macroangiopathies, lea e tupu ai le faʻalavelaveina o vaʻa laiti ma tetele. Tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e maua mai i le vae o le maʻisuka, vaevaega pito i lalo.
  • vasopitis valemorrhagic e faʻaalia i le inisua, vevela, tiga faʻatasi.

Fuafuaga puipui

O le tupu o le atherosclerosis o le 100% e faalagolago i le olaga. Taumafai e aloese mai faʻamaʻi mai lava i le matua.

O togafitiga e puipuia ai le atinaʻeina o atherosclerotic vascular vasions aofia ai:

  1. Tulaga masani o le mamafa o le tino.
  2. Taumafa o mea taumafa (faatapulaa le faaaogaina o meaʻai gaʻo, suia ai gaʻo gaʻo ma fualaau aina).
  3. Aveese amioga leaga. E mafai ona e ola e aunoa ma le ulaula, ava malosi.
  4. Aloese mai le maalili o pito i lalo.
  5. Taulima manuʻa i se taimi talafeagai.
  6. Faʻalositino faʻatinoga faaletino (30-minute walking, swimming).
  7. Togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi (toto maualuga, maʻi o le maʻisuka, maʻi fatu o le fatu, maʻi o le thyroid).
  8. Afai o muamua faailoga, faʻafesoʻotai loa se fomaʻi. Na te maua le maʻi, fuafua le tulaga, tikeri, faʻamaoniga, faʻasaina i se togafitiga faapitoa.

Atherosclerosis e fausiaina i le olaga atoa. O le tele o gaʻo i le taumafataga, o se olaga e le tauagafau, o maʻi faʻapitoa o le tino o mea autu ia i le atinaʻeina o le maʻi.

Falemaʻi ma faʻamaoniga sili o le faʻamaʻi

O le faʻaalia o faʻamaumauga o falemaʻi e fesoʻotaʻi ma le vavalalata o le lumenese o le vaa e sili atu i le 75%. O le tele lava o taimi, o le faʻaleagaina o le gaioiga e maua i le pito i lalo o le abdominal aorta (i lalo ifo o le lafoaia o gaʻo): 33% - le vaega aorto-iliac, 66% - le femoral-popliteal.

O le tupu o se atherosclerotic plate ma le faʻavaeina o le fibrosis (mea faʻafefete) e mafai ona avea o se fetuutuunaiga e tali atu ai i le vevela ma le faʻafefeteina o le membrane i totonu ona o le malosi o le tafe toto i gaʻo autu.

Faailoga masani o le faaleagaina o vae

O faʻamaoniga o le faʻamaʻi e afua mai i le solia o le faʻafeiloaʻi o le toto e ala i vaʻa afaina i maso ma fiva nerve.

O uiga aupito sili ona taua o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo:

  • faʻaititia le faʻamalositino (vaivai pe a savali),
  • Ole faʻamalosi ole faʻaoga ole tino ole faailoga lea e faʻaalia i le aliali mai o le ogaoga o le tiga (mu) i le vae i le taimi o le tino, ole manaʻo e taofi ma malolo,
  • neuropathies e tutupu ona o le le lelei o le nerve fiber ma e lagona e goosebumps, numbness, cramps,
  • siakiina o le paʻu (paʻu) o vae, faʻaitiitia o le vevela i le lotoifale,
  • vevela o le palapala o gaʻo gaʻo, musika atroph (o le lapoa o vae e eseʻesea i latou lava i se vaeluaga tasi),
  • atrophy o fulufulu lauulu (o le lauulu i luga o vae e liu manifinifi, palamole, paʻu ile taimi),
  • hyperkeratosis o le paʻu o vae, fao.

O le mamafa o faʻamaoniga e faʻamoemoeina e le maualuga, maualuga ma le tikeri o le vavalalata (stenosis). E le gata i lea, o le i ai o mea faʻateleina faʻateleina (o le maʻisuka, ulaula, matua le matua) e faʻaleagaina ai le fomaʻi mo le soifua maʻi ma le soifua maloloina.

Faʻaaliga o le faʻamaʻi i tagata matutua: o le a le uiga ese?

E sili atu ona maua le tamaʻitaʻi, talu ai ona o le vaivai o le feusuaʻiga ei ai le puipuiga o le estrogen ao leʻi faia le misa, lea e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis. E le gata i lea, o togafitiga e sili atu ona maua i tagata matutua ona o le faʻaaogaina o auala faʻaogaina ma tauia. O foliga o le limite o le atherosclerosis i ia ituaiga o gasegase e:

  • telegese le alualu i luma o aʻafiaga ona o le faaleagaina o fiva namu,
  • maualuga tele o le tiga o le tiga (o le mafuaʻaga e faapea o faʻataʻotoga faʻamalosi, lea e maua ai le taʻaloga talafeagai o le toto i totonu o masini, le toe tupu),
  • tulaga le atoatoa: leiloa o le mamafa, vaivai, solia o tulaga faalemafaufau,
  • alualu i luma o le muscle alualu i luma,
  • e masani ona maua i le maʻi, e le mafai ona togafitia togafitiga,
  • maualuga le lamatiaga o faʻafitauli (i le 30% o mataupu): gangrene, tulaga faʻapitoa.

O faʻamaʻi masani faʻalaʻau faʻapitoa o le manava, fatu, ma fatugaʻo e faigata ai ona iloa ma filifilia togafitiga lelei.

O le faʻaleleia o le vaevaega pito i lalo ua faʻamaonia i le 45% o mataupu o le faʻamaʻi i tagata matutua, lea e mafua ai le le atoatoa ma le faʻaitiitia o le lelei o le olaga.

Ituaiga ma tulaga o le atherosclerosis o pito pito i lalo

O le faʻasagaga o laʻau autu o le pito i lalo ma se atherosclerotic plate e mafua ai se falemaʻi lelei e faʻatatau i le laasaga o le gaioiga.

I le faʻatinoga, faʻaaogaina e fomaʻi le faʻavasegaga o le faʻavae e faʻavae i luga o tomai gafatia o le maʻi (e tusa ai ma Fontaine-Pokrovsky)tuʻuina i le laulau.

Tetele o le soliaPaʻu maʻiFaailoga faaopoopo
O aʻuFaatasi ai ma le malosi faaletino (savali mo le 1 kilomita pe sili atu)Lē vaivai, vaivai
IIA. Pain e atiina ae i se mamao e 200-1000 mLe atinaʻeina o faʻaaliga: o le faʻaitiitia o le maso ma le tino gaʻo, faʻamalo o fao ma le paʻu o vae
E. Faʻamatalaga faʻapipiʻi pe a savali 50-200 m
IIIPaʻu e maloloIna ia faʻaitiitia le tiga, o gasegase e faʻaititia le vaega o loʻo aʻafia, lea e maua ai le lanu ulaula-cyanotic. Atrophy alualu i luma gaʻo
IVVaega o suiga faataumaoiLe faʻaalia o maʻi pipili, gangrene

O le Vaega III ma le iv e le o mafaufauina o se "suesuega ogaoga", lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, e masani ona faʻapitoa i taotoga.

E masani ona faʻaaoga North American classification, lea e aʻafia ai iʻuga o le fuaina o le tapuvae o le tapuvae.

Faʻasologa oFaʻamatalaga faʻamalosiFaʻasalaga fao
0Asymptomatic courseO faailo o loʻo i totonu o tapulaa masani.
1Le tauaSili atu ma le 50 mm. Hg. Art. pe a uma ona faʻatauina
2FaʻaaliaFaailoga lata mai i le va o le 1st ma le 3rd stage
3FaasalagaE itiiti ifo ma le 50 mm. Hg. Art. i le malolo
4Paʻu e maloloE itiiti ifo i le 40 mm. Hg. Art. i le malolo
5Maʻi maʻi laiti, gangrene i le lotoifale, siama vaeE oʻo i le 60 mm. Hg. Art. toʻatasi
6Gangrene lea e maualuga aʻe i luga o fusuaga metatarsophalangeE pei o le 5 tikeri

I le 5th ma le 6th tikeri o le suʻesuʻega, o le faʻataʻitaʻiga o vaʻa fuafuaina le faʻalauteleina o mea faʻapipiʻi ma le faʻaaogaina atoa o gaʻo autu o le vae.

O le a le mea e foliga mai o vae i se laasaga o le atherosclerotic i vaega eseese?

O suiga i le foliga mai o vae o loʻo faʻaalia i le maualuga o le faʻaleagaina, le tikeri ma le umi o le faagasologa.

Faailoga faʻaalia o faʻalavelave i vaega eseese o faʻamaʻi:

  1. O le vaega o taui tau galuega, lea e atiina ae ona o se taunuuga lautele o le tino ua faamoemoe e faaleleia le tafe toto. O le pallor ma le mafanafana o le paʻu, o le tingling i taimi o tamatamailima e fuafuaina.
  2. Laasaga o faʻatauga, lea e faʻaalia i le paʻu paʻu, faʻaititia le elasticity. O le vaega o loʻo aʻafia e laʻititi i le sili atu nai lo le soifua maloloina. I luga o vae, faʻapupulaina le paʻu (hyperkeratosis), o fao o loʻo fufula, gau, ma vaega o le paʻu o luga o vae. Ata o le atherosclerosis o pito i lalo o le tikeri lona lua:
  3. O le vaega o le taufaasese, lea ei ai le atrophy o le maso ma le tino o le tino. O le paʻu o le paʻu o le tino, o le tiga laitiiti e taʻitaʻi atu ai i le fausiaina o maʻi ma gaʻo. Ata faʻatasi ma se manulele faʻataʻavale i le pito i totonu o le tauagavale tauagavale faʻatasi.
  4. O le vaega o suiga degenerative lea e faʻaleleia ai le garyrene o le vae. O le tulaga o le atherosclerosis, lea e manaʻomia ai se taimi vave e fesoasoani atu ai i le falemaʻi e puipuia ai aʻafiaga faʻapitoa.

Togafitiga ma suʻesuʻega o le maʻi: auala e foia ai le faafitauli o le atherosclerosis

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o togafitiga e le o malamalama atoatoa, o le mea lea, o fomaʻi e taʻu mai ai le tele o mea e faʻatatau ma faʻaosofia. O togafitiga o le atherosclerosis e aofia ai se faʻalavelave faʻapitoa i:

  • tulaga lamatia (afaina, ulaula, taui o le maʻisuka),
  • faʻasologa o le faʻamaʻi (faʻalauteleina o le lumen, faʻaleleia atili o toto),
  • faʻamaʻi
  • puipuiga lona lua o faafitauli.

O ai e togafitia togafitiga ma o ai e faʻafesoʻotaʻi

Ina ia mafai ai ona iloa le atherosclerosis ma ni faailoga o le toto vaivai i pito i lalo, e tatau ona faʻatalanoaina faʻamatalaga faapitoa:

  • cardiologist
  • fomai tipitipi cardiovascular mo le faʻamalositino faʻafitauli ma faʻamaʻi o le maʻi vevela, endarteritis, thromboangitis,
  • endocascular fomai tipitipi ma le aufaʻasalalauga faʻapitoa - tagata tomai faapitoa o loʻo faʻataʻitaʻi auala faʻapitoa mo le togafitiga o togafitiga,
  • endocrinologist - i le i ai o le maʻisuka faʻatasi.

Togafitiga o le atherosclerosis o pito pito i lalo e faia pe a maeʻa ona iloiloina mafuaʻaga autu o le solia i maʻi taitasi, faʻamaoniga ma le faʻailogaina mo le tofiaina o togafitiga fualaau poʻo vailaʻau taoto.

O a suʻesuʻega e te manaʻomia e te faia muamua?

O le suʻega lautele a le falemaʻi e se fomaʻi e aofia ai:

  • Iloiloga o le pulupulu i totonu o laʻau o le pito i lalo. O le maualuga o le faʻatuatuaga e faʻamoemoeina e le upega tafailagi: pe afai e le o iai le pulsation i luga o le fusi o femoral, faʻaleagaina le vaega aorto-iliac, popliteal - femoral.
  • Ausogaation - muimui systolic e faʻamoemoeina i luga o le nofoaga ua afaina.
  • Suʻega faʻatinoga a Oppel, Panchenka (ua leiloa lo latou tulaga faʻamaonia).

O metotia faʻataʻoto o suʻesuʻega ma suiga e manaʻomia mo le faʻavasegaina o faʻamaʻi atherosclerotic o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

MetotiaFaailoga uiga
Fuataga o le tapuvae-faʻamafaʻi igoa (le fua faatatau o le toto i luga ma pito i lalo, masani -1)Faʻasolosolo i le 0.7 ma lalo ifo, faʻalagolago i le tikeri
Iloiloina o le Ata Faataʻitaʻi (Doppler ultrasound)
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • faʻaitiitia le toto
X-ray eseese le angiography
  • faʻaleagaina o le faʻaogaina o le faaletonu (faʻaogaina o le taʻavale),
  • leai se eseesega i nofoaga e aafia ai,
  • telegese le faʻatumu o laʻau maualalo i luga o se faʻamaumauga o faʻamalama
Toto o le toto
  • siitia i le aofaʻi o le cholesterol (sili atu ma le 6.5 mmol / l),
  • cholesterol le le atoatoa: maualuga lipoproteins maualuga e itiiti ifo i le 1 mmol / l, lipoproteins maualalo maualalo atu i le 3.5 mmol / l

O metotia faʻaopoopo e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le homocystine: o le maualuga o le maualuga o le mea mulimuli, o le maualuga o le aʻafiaga o le maʻi.

Fualaau mo togafitiga: oa vailaau ua faatonuina mo le atherosclerosis o pito i lalo

E togafitia le togafitiga o le atherosclerosis i le 1-2 laasaga o le maʻi i le leai o ni faʻamaoniga mo le gasegase taoto. O mataupu faavae o togafitiga ma vaega o vailaau oona o loʻo faʻaogaina i le laulau.

FaatinogaVaega o vailaʻauAuala ma tui
Lipid-faaitiitiaTulafono
  • "Atorvastatin", 20 mg: 1 papalama 1 taimi i le aso,
  • "Simvastatin", 20 mg: 1 taimi i le aso
Homocysteine-faʻaitiitia
  • lipine: 0.5-5 mg i le aso,
  • Vitamin B12 (1000 mcg): 1 capsule 1 taimi i le aso
Faaleleia atili o mea taua o le totoFaʻaʻoleʻole
  • acetylsalicylic acid (Aspirin): 75 mg i le aso,
  • "Clopidogrel": 75 mg i le aso,
  • "Tiklid": 90 mg i le aso,
  • "Cilostazol": 100 mg 2 taimi i le aso
Faʻasalalau Vasodilators
  • Pentoxifylline: 200 mg 3 taimi i le aso
Vascular spasm eliminationMyotropic antispasmodics
  • "No-spa": 40 mg 2 taimi i le aso,
  • "Papaverine": 10 mg 3 taimi i le aso
Analogs o prostaglandins
  • "Vazaprostan": mo le faʻatonuina o le tino, e oo i le 60 i le aso

O se mea e manaʻomia muamua mo togafitiga lelei, o le taui lea o isi faʻamaʻi (maʻi maʻi suka, togafiti o le manava, ate ma fatuga).

Faʻafefea ona aveese le tiga

O le faiga o faasea e fesootaʻi ma le tafe o le toto ma le atinaʻeina o le mumusu o le mumusu, o le mea lea, o le togafitiga o le atherosclerosis e aofia ai le tiga o le tofo i vailaau e leai ni steroidal.

Le tele o togafitiga faʻaaogaina:

  • "Nimid" - gel mo le faʻaaogaina i le lotoifale,
  • "Diclofenac" (i le tulaga o le 1% o le suauʻu poo le gel mo le faʻaaogaina pito i luga),
  • "Dolobene-gel" (o le gaioiga malosi o le heparin) - ua faʻaaoga e puipuia ai le toe-thrombosis.

I totonu o se falemai, o le tiga e faʻasaʻolotoina i le faʻalapotopotoga ole gasegase poo le prostaglandin analogues mo le tausiga o matua.

Faʻasologa o togafitiga faʻaonapo nei

O le lelei o togafitiga faasao ua faamaonia i na o amataga lava o le faagasologa, o le mea lea, o le gasegase o taotoga e faaaoga e toe faaleleia ai le tafe toto. O galuega sili ona faʻaaogaina e tuʻuina atu i le laulau.

MetotiaO le aano o le faʻalavelave
O le faʻasalaga o le Balloon, o le faʻamalosiO le tulaga auro o togafitiga, o le faʻasalaga endovascular o se pusi, le faʻalauteleina o le lumena o le vaa ma se paluni, ma le faʻavaeina o se faʻapa
Faʻasologa taotogaFausiaina o "paʻu" vaega o le vaega o loʻo i lalo o le liona ma le tafe toto masani
FaʻasalagaAveesea o se thrombus mai le lumanaʻi o se uaga ma le vaega o le afaina o totonu
Faʻataʻitaʻiga faʻapitoaFaʻavaeina o se vaega faʻatasi ai ma le atherosclerosis, sui ma se mea faʻapipiʻi (mea faʻapipiʻi pe mai maʻi o le tagata maʻi)
SympathectomyAveesea o le nerve ganglia (faʻapitoa poʻo le laparoscopic) e faʻaumatia vasospasm

Faʻatasi ma le necrosis poʻo le gangrene, e manaʻomia le tipiina o le lima, e fuafua i le maualuga o le faʻaleagaina: tamatamai lima, tosovaevae vae, tulivae.

Savalivali savali: o le a le umi ma le malosi?

O tagata gasegase uma e manaʻomia se polokalame faapitoa mo le faʻaleleia o togafitiga faʻapitoa. O le auala pito i sili ona aoga o le faia lea o savali savali (i luga o le lapisi - tapuni).

Mataupu faavae o le tofiga:

  • uluaʻi taimi - 35 minute, o le siitia malie i le 60 minute,
  • fai 2-3 taimi i le vaiaso,
  • o le malosi e faʻamoemoeina taitoatasi i le tulaga o le avega, lea e mafua ai le paʻu mo 3-4 minute,
  • faatasi ai ma se faʻaleleia maliega o le lelei o le savali, faʻateleina le malosi ona o le saoasaoa, ae le o le umi o le taʻaloga.

E fautuaina e amata vasega i le taimi o le nofo ai i totonu o falemaʻi i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. I le tulaga o le puupuu o le mānava po o le tiga i tua o le sternum, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Puipuiga o faʻamaʻi vascular o pito i lalo

O le eseesega o le toto e tafe i totonu o vaʻa o vae o se faʻaopoopoga o le toto e tafe mai i gaʻo autu ma se faʻafefe faigata ona o le feteʻenaʻi o le kalave. O le tupu mai o le atherosclerosis ma isi maʻi faʻaleagafesa e fesoʻotaʻi tonu ma le aʻafiaga o mea tau le siosiomaga.

Puipuiga mai le Peraimeri e aofia ai:

  • lava gaioiga faaletino (i se talavou - taʻaloga, tagata matutua - malaga i aso uma),
  • Faʻavasegaina o le mamafa o le tino (e fesoasoani le oona e faateleina le maualuga o le felafolafoaʻi toto, faʻapupulaina le toto, ave i uta o vae),
  • le siakiina o le lipid levels i tagata mamaʻi na i ai se talaʻaga o aiga ua mafatia,
  • o se paleni taumafa faʻamalosia i vitamini B, protein, polyunsaturated fatty acids (i totonu o fuālaʻau manogi), phospholipids (sea iʻa),
  • taui o faamai o isi totoga ma faiga,
  • tuʻuina atu masani leaga: ulaula, inu ava malosi.

O le atherosclerotic leions o arteries o pito i lalo o le masani lea o togafitiga, lea e aʻafia ai le matutua o tagata matutua. O le tafe o le toto o se tasi lea o mafuaʻaga o le toesea ma le le atoatoa o le faitau aofaʻi. O faʻamatalaga manino e faʻaaoga ai metotia faʻaonaponei ma se auala eseese i togafitiga e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O punaoa o faʻamatalaga nei na faʻaaogaina e saunia ai mea.

Tuua Lau Faamatalaga