Metotia mo le togafitia o le maʻisuka

O le maʻi suka (DM) e le o se tasi faʻamaʻi, e pei ona manatu le toʻatele, ae o se vaega atoa o faʻamaʻi pipisi. E faʻatasi i latou i se tasi o mea tāua - o le faʻateleina o le maualuga o le kulukose toto, e fesoʻotaʻi ma le solia o le gaosiga o le inisalini e le pancreas.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka - o lenei fesili e popole ai le toatele oe masalomia o loʻo i ai se mea e faaletonu i lo latou ola maloloina. Faʻaalia masani o le faʻamaʻi o le galala faifaipea ma le faʻateleina o le faʻavauvau, faʻaleagaina ma le suamalie o le paʻu, vaivaiga, e aofia ai musika, moe i luga o le ao, vave faʻaletonu mamafa ona o le faateleina o le manaʻo.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le le atoatoa o le insulin. O lenei hormone ua fausia i vaega faapitoa o le pancreas - i tamaʻi motu o Langerhans. Vailaau Beta e maua ai. Afai e tupu mai se faʻamaʻi, o loʻo matemate sela, e le oʻo i le toto. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻafesoʻotai faʻamaʻi-totoʻa pe tutupu i le taimi lava e tasi, mo le leai o se mafuaaga (idiopathic).

O le amataga o le maʻisuka ituaiga 1 (amata) e mafai ona matautia ma lamatia ai le ola. O se siama talu ai nei e mafai ona faaosofia ai, o le tele lava o taimi e amata ai le maʻi i le tautoulu po o le taumalulu.

I lenei tulaga, o foliga masani masani o le maʻi ua aliali, lea e tatau ona faamaumauina e le fomaʻi. Paʻu paʻu, o le faʻaitiitia o lona malosi, susulu i alafau, puupuu le manava, manava manava. I le avea ai o se tulafono, i le 15-20% i le amataga o le faʻamaʻi, pe ae faʻamalosi, e te manogi le acetone.

I le taimi o togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu se suʻega suʻesuʻe suʻesuʻe. E aofia ai se auʻiliʻiliga e fuafua ai le maualuga o le kulukose. O le maualuga o le maualuga o le hyperglycemia. Ole numera o isi suʻega e ono faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, o le soifuaga atoa o le inisalini e faʻataʻitaʻiina.

O le maʻisuka ituaiga II (II) o se tasi o faʻamaʻi masani. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi o le cardiovascular system, e aʻafia ai faʻamaʻi lautele, o le puipuia o ia mea ua tuʻuina atu i ai le tele o gaioiga i aso nei. Faʻaleagaina o le gaosiga o le inisalini e faʻatautaia ai le talaaga o se faʻaitiitia o le lagona faʻaalia o loʻo tupu mo ni mafuaaga. E masani lava o nei faʻafitauli o le tino e afua mai i mafuaʻaga. E taua le malamalama o le mea lona lua sili ona taatele o le faʻamaʻi o le mea oona.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le kulupu o le le lava o le kulupu, e mafai ona ese i le tikeri ma o mai faatasi ma le eseese, i le tikeri foi, le gaosia o le inisalini.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga II, vaivai lautele, leai se popole, o le faateleina o le tele o le urini, fiainu, vae o vae (e masani lava i le po) e masani ona matauina. O le tele lava o taimi, o le maʻi e mafai ona "faʻaalia" i le mavae ai o le 40 tausaga e faʻasaga i se talaaga o faʻamaʻi faʻamaʻi (toto maualuga, gaʻo, ma isi).

Mafuaaga o le maʻisuka

O mafuaaga autu e aofia ai:

1. Vaʻaia faʻasolosolo, faʻafitauli o le gasegase e mafua mai i le oona, o le ola le mautonu (leai o le faʻamalositino), lea i nisi itu e aʻafia foi ma le oona tele.

2. Faamai o le pancreas.

3. O faʻamaʻi pipisi e faʻaosofia ai faʻamaʻi, e pei o le rubella, pepepoi, pulu.

O le masani ai o le maʻisuka, o se tulafono, eo faatasi ma ni faʻalavelave matuia ma le faʻaleagaina o nisi o totoga ma tino. O le mea lea ma le retinopathy, o le soliina o le galuega o le vaʻaia, e oʻo atu i le faʻamaonia ma le tauaso, e mafai. O le Nephropathy e oʻo atu ai i le fatu fatu, angiopathy - ua afaina i maʻi o le pito i lalo ("maʻi suka"). E tele taimi e taʻitaʻia ai le tino o le necrosis, gangrene ma le vaevaeina o vae. O le urogenital system, o le fatu ma le toto, ma nifo (maʻi le tumau) "mafatia" mai le maualuga o le kulukose o le toto. O le mafuaaga lena, afai e masalomia le maʻisuka, e taua le faʻamaonia le faʻamaʻi i se taimi tatau, pe a togafitia togafitiga, ma faʻataʻitaʻiina togafitiga.

Suʻesuʻega o le maʻisuka i le falemaʻi

Ina ia iloa ai le maʻisuka, e tatau i le fomaʻi ona faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe o suʻesuʻega o lemoni, suʻesuʻega o le toto ma urine. O lea la mo le siama o le maʻisuka, e tatau ona e foai atu le toto mo le kulukose, hemoglobin glycosylated ma le fructosamine. Ina ia faʻaeseese le ituaiga muamua mai le lona lua, e faʻaaogaina se suʻega o le faapaleni kulukose. E aofia ai le kulukose, insulin, C-peptide. O le toto samples e faʻatatau tonu i le manava gaogao (a itiiti ifo i le 8 itula i le maea ai o le taumafataga mulimuli), e toe faia pe a uma le 2 itula, pe a tuʻuina atu le tagata maʻi e inu vai i le glucose ua faʻaumatia i totonu (75 g).

Ina ia faʻamaonia le le mautonu o le kulukose, ua faia ai se iloiloga o le faʻamalosia o le inisalini, ma faʻatusatusa ai le HOMA-IR index. E fuafua e faʻavae i luga o le kulukose ma le insulin. I le taimi o le maʻi, e fautuaina e suʻe suʻega e mataʻituina lona ala ma faia fetuunaiga i le togafitiga.

Glucose o le toto. O le faailoga autu o le suka o le toto. Afai e le maʻi se tagata i le maʻisuka ma e leai ni mea e manaʻomia muamua mo lona atinaʻe, o le faʻatonuga e toetoe lava a le pa'ū ifo i lalo o le tulafono masani ma e seasea ona tupu.

Inisalini - o le hormone e faʻasalaina ai le kulūkose o le toto, faʻapea foi le metabolism o gaʻo ma gaʻo. Afai e leʻo faalilolilo, o le kulūkose e tupu. O le faʻateleina o loʻo taʻu mai ai le maʻisuka o le maʻisuka II. O le suʻega o le toto mo lenei hormone ua faʻamaonia e foia ai le mataupu o le faatonuina o sauniuniga o inisalini, faʻapea foʻi ma se faʻalavelave o suʻesuʻega o faʻafitauli o le tino. Proinsulin - o se mole e aofia ai le inisalini, o loʻo faʻaalia ai le gaioiga o suauu peta pancreatic.

C peptide - Se vaega o le proinsulin o loʻo faʻasalalau i totonu o le toto ma mafai ai ona iloilo le faʻatinoina o suauu pancreatic.

O le hemoglobin glycosylated (glycated, HBA1c) O se tuufaatasiga o le hemoglobin ma le kulukose. O le auai o lenei tino i totonu o le toto ua faailoa ai le faateleina o le maualuga o le suka i luga o le vaitaimi o le 2-3 masina muamua, talu ai ona o le toto mumu toto e 90 aso. O le mea lea, e mafai ona avea ma se faʻailoga suʻesuʻe o le hyperglycemia aʻo lei taitai ona maua mai isi faʻamaʻi o le maʻisuka. O le auiliiliga ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, e aofia ai le avea o se mea autu i le siakiina o le tulaga o le maʻisuka.

Fructosamine. Fructosamine e atagia ai foi le suiga i le kulukose i le lua i le tolu masina.

Togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka

O le mea sili e malamalama ai o le ola ma le maʻisuka e mafai. Ae o lona uiga tonu e faalagolago i le tausisia o se seti o togafitiga faafomaʻi ma togafitiga ua faatonuina e se fomaʻi.

E taua tele le pulea o le kulukose. O le mea lea, e tatau ona e faʻatau moni se glucometer ma fasi pepa faʻataʻitaʻiina. O le taumafaina e tatau ona paleni. Aloese mai le tele o meaʻai ma le le lava o isi, mo se faʻataʻitaʻiga, mataʻituina le tele o meaai gaʻo i le meaʻai ma e le sili atu i le masani masani.

O gaioiga faaletino e afaina tele ai le tausiga o le tulaga lelei o le olaga o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. E toatele tagata e talitonu sese o na mea e fesoasoani e pulea le suka suka. E le saʻo lenei mea. Aua le faʻamalosi malosi ma malosi. E taua foi le vavaeeseina o gaoioiga i taaloga taatele (faaseʻe, tafe, tafefe).

Manatua, o le pulea e le tagata lava ia o fualaau faasaina ma le faʻaaogaina o le le faʻaaogaina, isi metotia e le aoga, ae e lamatia ai foi le ola.

Mafuaaga o le faamai

E tolu ni faga, tolu poutu, tolu tulafono faavae, matauina ma faalagolago i ai, o le ae manumalo i le taua faasaga i lenei fili leaga.

E taua le manatuaina o mataupu faavae autu:

  • puipuiga ma le faʻamamaina o mafuaaga o le faʻamaʻi,
  • uluai suʻesuʻega o le faʻamaʻi,
  • ma le siaki lelei o aso uma o le setete o le soifua maloloina.

O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 i le tikeri maualuga o le toilalo (faʻaleagaina) i le paʻu.

O ia lea e nafa ma le "gaosiga" o le inisalini, faʻaaoga le gaosia pe faʻaitiitia ai le gaosiga. Ma o le inisalini, e pei ona e iloa, o le autu o le "faatonutonu" o le aofaiga o suka i totonu o le toto.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia i tulaga po o tulaga mafuaʻaga. O lona uiga: o le inisalini e gaosia lelei, ae ua le o toe iloa i sela o le tino o le tagata.

I mafuaʻaga o se toilalo i le tino, o manatu o tane mai le saienisi e eseese. Ae tasi i le tasi: o se maʻi "sugar" o se maʻi e le mafai ona fesoʻotaʻi. E le faʻasalalau mai le tagata i le tagata.

Amata mafuaʻaga e mafai ona aofia ai:

  1. O se vavalalata vavalalata ma e mamai o le faʻaaloalo. O le manatu lenei o saienitisi ua autasi: o le toe foi mai o le faamai ua matua maualuga lava i na aiga lea ua i ai se aafiaga tiga i le tetee atu i lenei leaga. Uso, tuagane, tina, tama - o le vavalalata o le mafutaga, o le maualuga o le aʻafiaga o le maʻi.
  2. O le tele naua, le atoatoa le atoatoa o le mea sili. E manino mea uma iinei. O se tagata, o le tele o taimi, o loʻo nofouta i le leaga o lona tulaga ma o le a ia faia ni auala e aveesea ai le mamafa.
  3. O faʻamaʻi tuga e sili ona matautia: oncology poʻo pancreatite. Latou te fasiotia laupepa peta pancreatic. Puipui foi lau paʻu mai le manua faaletino.
  4. Iniseti o se viral natura o se suavai lelei mo le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona: vailaʻau vailaʻau vailaʻau, rubella, pox pox. O le mea e leaga ai, o le fomaʻi e mafai foi ona avea ma faʻaosofia mo le amataina o lenei maʻi. E tatau ona vave faia se faʻanofo: o se filifili talafeagai po o se mafuaʻaga e mafua ai le "maʻisuka" e le i faavaeina. Ae peitaʻi, afai o le gasegase o le gase ua faʻapeteina i le gaʻo ma le faʻaleagaina o le tino, ona mafai lea ona talanoa e uiga i le tupuga o le maʻi ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu - o le fomaʻi lea e mafai ona avea o se aʻafiaga mo le atinaʻe o le maʻisuka.
  5. Ma le mea mulimuli, o le tausaga lenei. Fuainumera Faamauina e faapea o tausaga taʻitasi uma o le olaga e faʻaluaina ai le ono mafai ona maua se faʻamaʻi. Ae o le faʻaitiitia o mafuaaga o loʻo i luga, e mafai ona e ulu atu i se feeseeseaiga ma nei mea leaga leaga.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le fale?

O le mea moni, e na o se fomai agavaa e mafai ona iloa le maʻisuka. Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o faʻailoga e tatau ona mataala, faʻalogo i le faʻamalo ma tautua o se mafuaaga e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi.

O le tulaga tonu lenei na taʻua i le amataga o le tusiga - o le amataga o suʻesuʻega. O ia lea e mafai, pe afai e le puipuia, ona tuʻuina atu lea o se auala sili atu le malie o le maʻi.

E faʻapefea ona iloa ma vaʻai le faʻamaʻi e ala i le faʻaaogaina faigofie o latou soifua maloloina?

Faailoga o se togafitiga:

  1. Gutu gutule fia inu. O se taimi faifaipea, o le taimi e manaʻomia ai le vai o se tasi o faʻamaoniga autu o se gasegase "sugar".
  2. Manatu tele. Leʻo leʻoʻoʻo le "nuanua", i le uiga sili ona mataga o le upu. E le o se faailoga o le soifua maloloina, ae o le faʻafeagai. Aemaise lava pe'ā oʻo mai i le maʻisuka. Ole tele lea o meaʻai e mafua mai i le matelaina o le kulukose, pe a le toe mafai e sel o le tino ona talepe le glucose maualuga ile toto. I lenei tulaga, ua faamalosia i latou e saili le fesoasoani mai le manava. O se tulaga sili ona matautia lenei.
  3. Faʻaosoina tele (faateleina diuresis). O fatugaʻo, aveese le kullukose e ala i le urine, faʻavave tasi le tino. Fainu tele ma alu soo i le faletaele? Fai se suega toto mo le suka vave.
  4. E leiloa le mamafa. O le isi lea valaʻaiga ala mai. I lenei tulaga, a oʻo i le taimi e tasi pei o le fiaai ma i le lotolotoi o se manaʻoga mataʻutia, o le a paʻu vave le mamafa o le tagata, aua le tolopo le suʻega.
  5. Paʻu mama ma le suamalie o le paʻu. Afai ei ai le le mautonu e mafua mai i le mea moni o le paʻu o le paʻu poʻo le toso, o le a faʻaalia vave le fofo pustular folasia - alu loa i le fomaʻi. O faailoga faʻafefe nei.
  6. Manatu le leleiaʻu. O le faaitiitia o le tino vaaia, o le foliga mai o se veli e le mafaamatalaina i luma o mata, e aunoa ma ni tuusaunoaga po o mafuaaga i fafo, e mafai ona avea uma ma mafuaaga mo popolega e uiga i le maʻisuka.

Faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga eseese

O le faʻafitauli o le siama o le leai lea o se faʻafitauli i le faailoaina o le maʻi. E faigofie mea uma, tusa lava po o le a le ese o le leo.

O le tala o le tulaga, o le tele o taimi e alu ai tagata i le fomaʻi pe a maua e le maʻi ni fomu ua leva. Ma i luma atu, o tagata gasegase sa auai i se fualaau masani a le tagata lava ia "i luga o le fautuaga a lo latou tinamatua," i le muai mauaina o latou lava tino.

I le avea ai o se tulafono, o se tagata maʻi e le alu i le fomaʻi i lalo o lona lava malosi, ae i totonu o le taavale a le falemaʻi, ua leva ona le iloa i se tulaga o le maʻi suka.

Ae i aso nei, o fomaʻi e tele naua auala ma metotia atoatoa mo le faʻamautinoaina o maʻi faʻafuaseʻi i se taimi vave o lona tupu. O lenei mea e mafai ai ona e filifili e le gata i le ituaiga o maʻisuka, ae faapena foʻi, ona faʻapipiʻi ona aʻafiaga i totoga eseese, e vaʻaia ai faʻafitauli faigata mo le faʻamoemoe o le puipuia ma togafitiga.

Ina ia faia se suʻesuʻega, e manaʻomia e le tagata gasegase le suʻeina o toto ma faʻasolosolo samples.

Suesuega ma vailaʻau suʻesuʻeina o nei faʻataʻitaʻiga e faʻatagaina ai oe e faʻamaonia se maʻi "sugar" i se laasaga pe a le faʻaalia nisi faʻamaoniga o le maʻi.

O suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe e aofia ai le tele o ituaiga. O le auiliiliga faigofie lea e faia i le mea muamua o le fuafuaina lea o le aofaiga o le suka i totonu o le toto. O le tulaga autu o le faia lea o se faʻataʻitaʻiga (toto samples) i luga o se manava gaogao.

O le lona lua, leai se aoga o le suʻega o le mamafa. O lona uiga o le maʻi e ave i totonu (faʻapena foi i luga o se manava gaogao) se vaifofo o le 75 kalama o glucose anoa i le 250 ml o le vai. Ma, a maeʻa le itula poʻo le lua, ona siaki lea o le maualuga o le suka suka.

Fuaina o le laulau mo glucose-fuaina o suʻega o fuataga:

Taimi e tuʻuina atu ai suʻesuʻegaLaʻu tamatamai lima (mmol / L)Vein toto
(mmol / l)
Soifua maloloina
I luga o se manava gaogaoE itiiti ifo i le 5.6E itiiti ifo i le 6.1
A mavae le lua itula, inu le vaifofoE itiiti ifo i le 7.8E itiiti ifo i le 7.8
Faʻaleagaina le faʻamaonia (tulaga o le tuaoi)
I luga o se manava gaogaoLe silia ma le 6.1Le silia ma le 7.0
A mavae le lua itula, inu le vaifofo7,8–11,17,8–11,1
O le maʻi suka
I luga o se manava gaogaoE silia ma le 6.1E silia ma le 7.0
A mavae le lua itula, inu le vaifofoE sili atu i le 11.1E sili atu i le 11.1
Faʻatonu filifiliga (soʻo se taimi o le aso)E sili atu i le 11.1E sili atu i le 11.1

Mo se faʻamoemoega sili atu, e faʻaaogaina se suʻesuʻega faaopoopo o le urine - suʻesuʻega o le aoina o le suka i aso taitasi. I se tagata maʻi maloloina, e tatau ona toesea le suka i le uila.

Faatasi ai ma se masalosalo masalosalo, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se auiliiliga o le urine mo le acetone, o lona iloa e taʻu mai ai se tulaga ogaoga o le maʻi.

Vaʻaia faʻamalositino e faia e iloa ai le maʻisuka mai isi faʻamaʻi. I le faaopoopo atu i ai, o lona faʻatinoga e taua pe'ā tatau ona faʻamalamalama le ituaiga o faʻamaʻi, o lona mamafa.

O suʻesuʻega eseese o se ituaiga faʻataʻitaʻiga saʻo lea e fuafua ai e le gata i le aofaʻi o suka i totonu o le toto, ae faʻapea foi le maualuga ole inisalini.

O nei ituaiga o suʻesuʻega e aofia ai:

  1. Iloiloga iFpeptide. E mafai ai e oe ona fuafua pe faapefea ona mafai ona maua e suauu pancreatic le "gaosia" inisalini i se aofaiga e lava mo le tino o le tagata. Mo le faʻafitauli 1, o lenei faailoga o le a matuā faʻaititia. E ala i le ituaiga 2 o le a masani pe sili atu foi.
  2. Suʻega Autoantibody. E fuafua ai le i ai o auupega i totonu o masini o le pancreas. Afai e maua, ona maua lea o le maʻi i le maʻisuka ituaiga 1.
  3. Faʻamatalaga faʻamalosi. E mafai ai e oe ona fuafua le gasegase o le gasegase i le faʻamaʻi.

I le faaopoopo atu i suʻesuʻega o loʻo i luga, o isi suʻesuʻega e faia e iloa ai le i ai o le tetee, ghrelin, leptin, proinsulin ma le adiponectin i le toto.

O le ā le lamatiaga o le maʻi?

O faʻamaʻi faʻamaʻi pei o lea e le o se lamatiaga i le ola o le tagata. Ae ui i lea, o le tulaga lamatia matautia ma le matautia e afaina i faafitauli e tulai mai i le faagasologa o le faamai.

O se vaega itiiti lenei o latou:

  1. Fuʻa. E mafai ona lautele pe faʻalauiloa (i le lotoifale) i le natura. O le Edema e masani lava ona faʻaalia ai le leʻo faʻapitoa. O iinei e tatau ona e malamalama o le nephropathy sili atu ona ogaoga o le maʻisuka, o le sili atu foi ona taʻu mai o le faʻanoanoa.
  2. Laititi maualalo toto maualuga. O faʻamatalaga e uiga i le nephropathy o le maʻisuka o loʻo agai i luma e faia i le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, lea e aveesea mai le gaʻo brachial. I le tulaga lona lua, o fomaʻi ia mautinoa le faʻamaʻi o le maʻisuka - pe a faʻamautu le maualalo o le mamafa i le ogatotonu o pito i lalo. E iloa e ala i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga.
  3. Coma O lona tulaga sili ona matautia o le ketoacidotic. E masani ona maua. O le mama o le tagata maʻi e tupu pe a oʻo i le tau o oloa gaʻo ua faʻasalaina e le tino ua oʻo i se tau faʻamau. O nei toxins ei ai se aafiaga leaga i luga o nila nerve o le faiʻai. E le gata i lea, o le coma e mafai ona maua i le hyper- ma le hypoglycemic, o lona uiga, pe a oʻo i le maualuga o le afi o le suka i le maualuga o le maualuga ole maualuga.
  4. Falemaʻi faʻasolo. E le o vavaeeseina i latou i se faʻamaʻi tutoʻatasi, lea e faʻaalia i le umi o le le faʻamalolo o le paʻu, ae o i latou o ni uo tigaina o le maʻisuka.
  5. Gangrene O le taunuʻuga lea o le maʻi o le maʻisuka, pe a oʻo i le taimi e tasi le ogaoga o ogalaau e maua mai i le maʻisuka, ma o le a le mafai ona faʻafefeteina le tino o le necrosis. O le tele o taimi, o le faʻasalaga mulimuli ane e le maalofia - o le toesea o vae vaivai.

Vitio mai le Dr. Malysheva e uiga i faailoga ma le siama o le maʻi:

Ma le isi: o le maʻisuka e le o se faʻauʻuga. Ae, e pei o soʻo se faʻamaʻi, e sili atu le faigofie ona puipuia nai lo le mulimuli i ai. Meaʻai lelei, o se soifua malosi ma ola maloloina, o le siakiina i aso uma o lou soifua manuia - o mea nei e faigofie tele, e faʻaaloalo i le mea o le ae tuʻuina atu ia oe lava i se malamalama, tumu i lagona lelei o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga